Nedelja, 24.07.2005.

12:16

Za RTS milioni evra kroz pretplatu

Skupština će razmatrati izmene zakona kojima će RTS dobiti pravo da ubira pretplatu i pre transformacije u javni servis.

Izvor: B92

Za RTS milioni evra kroz pretplatu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Igor

pre 15 godina

Ako je RTS NACIONALNI INTERES, neka ga finansira budzet. Nemam nista protiv da se pdv sa 18% poveca na 22% ako treba.
Bezobrazno je ovako placati pretplatu uz racun za struju. Ostavlja gadan ukus u ustima svakome ko to ne gleda. Ili kroz PDV ili kako god hocete samo ne kroz pretplatu. Pa mi svakako placamo porez. Uracunajte RTS u troskove!

Oliveira

pre 18 godina

Mnogo mi je zanimljivo, u ovoj našoj "tranziciji", kako se naši bezmozgaški i korumpirani "političari" upinju da kažu kako je "tako svuda u Evropi". Zanimljivo je da taj argument koriste samo onda kad treba nešto da se NAPLATI, a kad za te pare treba nešto i da se PONUDI, onda tu nastaje mali problem ("nema mogućnosti, kapaciteta, tehnika zastarela,...", itd.). Kad se setim koliku putarinu plaćamo za životno opasnu vožnju po usecima na tzv. autoputu BG-Niš, kako naplaćuju parkiranje na svakom ćošku, a kad padne sneg i poledi, nigde nikog da ga očisti. Ne daj bože da se razboliš. Iako radiš i za zdravstveno-socijalno osiguranje ti redovno uzimaju 18% od plate, a za porez još 14%, to nema vajde. Kad odeš kod lekara, SVE moraš da platiš ili obezbediš sam.
Ovo je samo nastavak te politike, plaćaćete za RTS i svom distributeru kablovske, i posebno RTS-u. Naravno, i porez je dupliran. Dok je ovaca, biće i šišanja. U svetu, ti za tvoj novac dobiješ odgovarajuću uslugu, za razliku od ove rupčage od zemlje. Na RTS-u nije i nikad neće biti emitovan iole pristojan program, za razliku od BBC-ja i sličnih, koje ipak imaju šta da ponude.

Miroslav Mladenovic, nastavnik Vlasotince

pre 18 godina

Slazem se sa onima koji predlazu da se ponovo uvede pretplata za drzavnu televiziju. Naravno da za pocetak placa jedan deo drzava, dok drugi deo imucni gradjani, dok siromasni sloj stanovnika za pocetak bude oslobodjen. Tako bi televizija postala nezavisna i istinski servis gradjana. Mnogi mesetari i srpski tajkuni bi da to sprece. Naravno da njih nezanima ni nacionalna kultura, ni jezik, ni nauka, ni obrazovanje, nego pohlepa za sto vecim bogatstvom. Treba dignuti glas protivu kica, preimitivizma i PINKOVIZACIJE cele Crbije. Mora se odretiti pravi kriterijumi postojanja i samog programa jedne televizije. Nije ni cudo sto je nasilje u porodici, nad decom i na ulici povecano, a na to utice televizija svojimj serijama i sapunicama. Mi u jablanickom okrugu kao i da nemamo televiziju, ni drzavnu ni privatnu, jer nema nikakvih informacija iz zivota, sem jeftinih privatnih zabava za novopecene tajkune. Onaj ko pokusa da misli svojom glavom, ometa mu se televiziski program. Tako nemogu da gledam kriticke emisije na b92, bk televiziji, radio emisijuu KARAVAN na radio beograd drugog programa, a ponekad i na prvi program drzavn televizije. Dokle ce elektronski da se ometa program. Na ovom jadnom i bednom JUGU jos izgleda GLEDA odozgo VELIKI BRAT i zeli da kontrolise sve umove.

Mia

pre 18 godina

Opet po ko zna koji put, zamena teza. Hocemo u Evropu, ali ni jednu tekovinu njenu ne prihvatamo. Pitam se zasto neko od RTS ocekuje da bude od vlade nezavisna, ako je vlada finansira. Normalno je da ako gradjani hoce svoj javni servis, onda moraju i da ga plate. Mi na zalost zivimo u izrazito materijalisticko vreme, pa cija je banka, njegova je i muzika.
Ovde se svi bave informativnim programom, ali nacionalna TV ili javni servis ima obavezu i ocuvanja tradicije, negovanja neprofitabilnih vrednosti, kreiranja dramskog, skolskog, dokumentarnog, naucnog, decijeg i drugih programa,a to sve kosta.
Takodje nije tacno da RTS ne moze da se izdrzava reklamama, jer je neuspesna. RTS ne sme da se izdrzava reklamama upravo zbog drugacije uloge i karaktera od komercijalnih televizija u drustvu. Osim toga, po najavljenom zakonu uvesce se red i u sektor propagande u medijima, pa ce i komercijalne tv moci mnogo umerenije da nas terorisu uloscima, zvakama koje zamenjuju odlazak kod stomatologa, pivom i carobnim deterdzentima.
I jos nesto o objektivnom informisanju i slobodi izbora. U SAD i Kanadi mozete sami da izaberete od gomile paket kablovskih programa najrazlicitijih tipova, od sportskih, filmskih, decijih, kulinarskih, i mnogih drugih, ali svaki od tih paketa, zeleli vi to ili ne MORA DA SADRZI CNN.
RTS je ogroman sistem, opterecen dugovima, prenatrpan ljudima od kojih je vecina tamo zalutala, i s pravom se ocekuje temeljna rekonstrukcija tog sistema. Ali, potpuno je jasno da se pretplata mora placati. Fer je i dati im neko vreme da se prilagode novoj ulozi javnog servisa, pa onda kritikovati. Zaista je fascinantno kako su nama uvek puna usta nekih boljih i srecnijih oko nas, ali samo ono sto je neophodno da uradimo da bismo se sa njima izjednacili, mi odbijamo da prihvatimo i na nevidjeno pljujemo.

6. oktobar

pre 18 godina

Tijanicu mrs sa RTS pa cu mozda i da platim, kad treba da se plati pretplata onda to rade svi u Evropi. A da li u Evropi na celu nacionalne kuce sede takve lopovcine i nistaci? Ne sede, prema tome 300 dinara ce te da dobijete nikad. Jel ce i ovi iz Haga da plate, a mogli biste i Srbima po svetu da uzmete jel ipak i oni gledaju RTS satelit. Dakle u normalnoj drzavi treba da se plati u ovakvoj SIPAK.

Mira

pre 18 godina

Mislim da je besmisleno placati ista. Kakva je to televizija koja ne moze da zaradi da bi emitovala program i isplacivala plate. Sta rade „marketing strucnjaci” na RTS? Mislim da je sve ovo jos jedna navlakusa za narod. Mozda i ne bih zalila 300 dinara da znam da ce plate od 12.000 dinara za koliko rade ljudi u produkciji ove kuce biti povecane.

profesionalac

pre 18 godina

Televiziju Beograd pamtim iz vremena kada je njen obrazovni, dokumentarni i dramski program realizovan u vlastitoj produkciji, mogao da se meri sa bilo kojom svetskom televizijom.Nazalost godine iza nas srozale su ovu kucu na najnizi nivo.Zastareo, ne dinamican cesto vrlo neuko snimljen i jos gore montiran program postali su sinonim RTS-a.Radim kao kamerman u inostransvu i taj posao obavljam skoro 30 godina. Nedavno sam bio clan ekipe koja je za jednu nacionalnu televiziju snimala putopisnu reportazu u jednoj istocnoevropskij zemlji. Nas petoro uklucujuci i montazera napravili smo emisiji koja je prodata u desetak svetskih televizija za novac koji desetostruko prevazilazi nase produkciske troskove. Pitam se kako je moguce da hiljade zaposlenih u RTS nisu u stanju da proizvedu stotine sati programa koji se moze ponuditi ostatku sveta i na taj nacin ostvariti vrlo solidne prihode.Ipak, mnogo je lakse sedeti i grickati sitan novac prikupljen nasilnim zulumom. Najblaze receno stidim se svoje profesije zbog njih.

Olga

pre 18 godina

Kod nas u kuci se vec deset godina ne gleda RTS, od toga dve godine - satelitska. Valjda u ovoj zemlji ipak imamo pravo na izbor, to je, eto, nas izbor. Takav izbor smo napravili sto zbog vise nego jadnog programa, ne samo RTS-a, nego i ostalih domacih televizija, a poslednjih godina smo uskraceni za prijem domacih kanala. Zivimo u rupi u Zemunu u koju jednostavno ne stize nikakav signal i zbog toga sam jos vise besna sto hoce da mi naplate uslugu koju mi ne pruzaju. Takodje smo zvali i sve provajdere kablovske televizije, niko od njih nema nameru da prodje kroz nas kraj.
Ziveo BBC Prime, Discovery i Arte! A pretplatu necemo placati NIKADA!

Sale

pre 18 godina

Izgleda sam malo zakasnio sa reagovanjem na ovu temu, za razliku od vrednog omladinca koji dva puta ponavlja istu teoriju o neophodnosti uvodjenja TV pretplate...Cude me ,stvarno, i neki od ovih nasih gastarbajtera-kad ja placam u inostranstvu, ma ima i vi 'kuci' da placate...Bruka i sramota... A, iznos od predlozenih 300 DIN? Imam visoko obrazovanje, radim u privatnoj firmi (koja je do nedavno bila drzavna i dobrostojeca), pa mi je 300DIN polovina dnevnice. Znaci kad odem kuci trebam svojoj maloletnoj deci da objasnim kako su pametne cike u BG jos jednom odlucile da je prosecnoj porodici vaznije ispirati mozak nego im omoguciti pristojan zivot...

!???

pre 18 godina

Mnogo je 300, a i nacin vezivanja za struju je ucenjivacki i neprimeren. Znate li vi da neka domacinstva u Srbiji imaju svega tri-cetiri hiljade dinara prihoda mesecno. Toliko jedan prosecan drzavni cinovnik, placen od stranih kredita, i doveden na posao od koga niko nema nikakve koristi spiska sedmicno za jedan izlazak.

TV Kriticar

pre 18 godina

Ovo je vrhunac drskosti!
Ocekuju od gradjana da placaju za sopstveno ispiranje mozga!
Ako platimo pretplatu, Tijaniceva naci(onalna) televizija nam lepo servira da su (nevine, za sada) masovne ubice (i Gering je bio nevin, dok jos nije bio zavrsen nirnberski proces) zapravo heroji koje "ugledni" Jocic "ugledni" ministar pravde Stojkovic, sve o trosku gradjana ispracaju u Hag.
Also, veliki dzentlmen Velja Ilic, u pauzi izmedju sutiranja novinara, otvara 2 nova metra kapitalno investiranog auto-puta.
Takodje, ugledni intelektualac Tijanic nas poducava o nacionalnom servisu, da nam ne bi sinovi licili na mafijase. Da li se ikada pogledao u ogledalo? Da nisu u pitanju projekcije sopstvenih estetskih stranputica? A, ako je u pitanju naci-servis, kome taj servis sluzi? Da li bi smo javno birali ovog bivseg Milosevicevog (da vas podsetim, sedi u Hagu, optuzen za genocid i mass ubistva) ministra, svrsenog srednjoskolca, za direktora?
A, uz relaksaciju tipa SPORT, ponovo mozemo cuti umilni glas ex-Slobiste Dobrosava Gajica.
I za sve ovo trebe da im placamo!!!????
Nadam se da postoji vid artikulacije gradjanskog bunta protiv ove ujdurme tj. "zajma za preporod" neomilosevicevizma!!!!

simak

pre 18 godina

Znate li kako funkcionise naplata TV (TV taksa) preko brojila (struje) ???
Radim u distribuciji pa znam kako je to funkcionisalo ranije (na zalost, verovatno i u buduce).
Po uradjenom obracunu utrosene el.energije RTS vas ne pita koliko ste vi te struje naplatili, i da li ste naplatili i njihov deo, vec jednostavno vam skinu sa racuna "njihov" deo novca (broj potrosaca sa TV taksom puta iznos TV takse).
Naravno, na taj nacin uzimaju veliki deo novca koji u stvari predstavlja placenu el.energiju.
Hipoteticki, ne platite li, recimo, deo za RTS, a platili ste utrosenu energiju, to vam se vise ne vodi kao dug RTS-u, vec kao dug EPS-u i zbog toga vam mogu i iseci struju.
Naravno, posle svega ovoga, ionako los rejting moje firme sigurno nece skociti u narodu.
Naprotiv.

Ovakvu prinudnu naplatu sigurno treba spreciti !!!

Ivan

pre 18 godina

Placam kablovsku TV 295 din mesecno. A RTS bi me kostao 300 din??? Da nije mnogo za tri drzavna kanala u odnosu na 65 kanala koje gledam na kablovskoj?!

Doskoro

pre 18 godina

Kakva blamaza, pa zar cemo ponovo da postanemo taoci TV pretplate. Gde su sada ljudi od 05.Oktobra, sigurno na nekom egzoticnom mestu, kupaju se i banjaju a mi ovde ......

Marko

pre 18 godina

Eto još jednog dokaza, koliko je ovo prošlo vreme otrovalo (inače verovatno) pametne ljude... Na RTS i posle pet, šest godina se gleda kao na režimsku televiziju... Čitam kako se u USA ne plaća nacionalna televizija... pa zato ameri i jesu tamo gde jesu, a to znači da su, ubrojivši razvijenost njihove privrede, ubedljivo najgluplja, najneobrazovanija nacija na svetu! Alo ljudi, pa RTS treba da bude sinonim za srpsku kulturu, srpski jezik, srpsku produkciju, dokumentarne filmove, nezavisnost od američke produkcije. Izmedju ostalog, kako to nije jasno, da bi tek uvodjenjem pretplate i skidanjem sa budžeta mogla da se postiže prava objektivnost medija... Ništa, ubijte RTS i uživajte isključivo u divnim obrazovnim emisijama tipa Jerry Springer & Grand parada, uz to, deca će odrasti kao debili ali eto, umesto 300 dinara mogu da se pojedu dve pljeskavice... Neverovatno...

M.S.MRAOVIC

pre 18 godina

Moj deda mi rece da je to bilo u Chicago Illinois negde pedesetih godina kada je drzava uvela pretplatu na Televizore. Svi gradjani, ali bas svi, su izneli Televizore ujutro na trotoar, sto je bio protest. Pokupiti sve ove televizore bi kostalo vise nego bi bila pretplata za godinu dana grada Chicago. Zakon o pretplati je odmah povucen istog dana i gradjani su moljeni da pokupe svoje televizore sa trotoara. I dan danas nema pretplate ni na TV ni na radio ovde. Mogu li Beogradjani to isto da urade..??? hvala na prostoru.

klanfa

pre 18 godina

A sto nam Evropu uvek uvode s onog kraja koji njima najvise odgovara? Masa naroda ima ne-Evropske probleme, sa elementarnim egzistencijalnim problemima: zaposlenje, bela kuga (= starenje populacije), zdravstvo, skolstvo, struktura i dostupnost hrane, a oni odlucili da nam je pod hitno potrebno bas uvodjenje evropske TV pretplate? E pa - "malo morgen", kako je govorio SM. U Evropi se placa pretplata i niko te nista ne pita, ali se u Evropi dobija i plata, i tu te niko nista ne pita! Odakle im inace standard kojim zive? A sto se tice poredjenja sa Hrvatskom - kakve to veze ima?

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Ukoliko se placa pretplata, onda joj podlezu i kompjuteri sa TV karticom. Tako je bar u Velikoj Britaniji. Otidjite na www.tvlicensing.co.uk pa Velikoj Britaniji.

Ivica Mladenovic

pre 18 godina

I da dodam onim cvarcima i svinjama:
Postovacu zakon i status drzavne televizije onda kada i celnik drzavne televizije (onaj zbog koga se necu najesti cvaraka) bude postovao zakon - tj. kada pokaze diplomu regularnog fakulteta, kako zakon i nalaze.
Pritom, priznajem samo BU a ne neki BK univerzitet njegovog gazda Bogija.
Toliko o pravilima i zakonima, a ovima koji nam iz dijaspore porucuju "da je to tako u EU" mora da se objasni da cemo placati kada budemo u EU. Znaci, evropsko placanje kad budu i evropski direktori, a ne da bagri placamo dzeparac.

Mirko

pre 18 godina

"dobar dan.......dobar dan...zasto vi od racuna za struju odbijate 300 dinara?"....zato sto nemam TV aparat... "....a sta vam je ovo?(ili,kako gledate onda kablovsku)".....pa to je monitor (TFT ili obican), imam TV karticu na kompu.....sta cemo sad??

Boza E.B.

pre 18 godina

Ako je cena ulaska Srbije u EU naplata TV pretplate, onda neka i ne udjemo nikada.
Ako je TV pret. jedini uslov za opstanak RTS-a, onda neka RTS propadne.
Ako se gospodi iz smucilo da placaju nekakav BBC, ABC etc., a da ih pritom niko nista ni ne pita (??!!?), pa zele da im mi iz MATICE placanjem pretplate omogucimo "kvalitetniji" RTS SAT, onda neka se vrate ovamo pa neka uzivaju u placanju do sutra. I onako..., ko ih pita?! Ja je placati NECU, iako me niko nista ne pita!

Ivica Mladenovic

pre 18 godina

Kad vidim ovakvu vest naglo pokazujem razumevanje prema cuvenoj izjavi Brane Crncevica "ne bih poljubio svinju u d... makar se nikad ne najeo cvaraka". Navise zato sto je vizuelizacija posebno laka - jasno je ko je tu svinja, a sta su cvarci.

Prosjak

pre 18 godina

Kad budem imao evropsku platu placacu po evropskim standardima ali sta da placam po evropskim stndardima kad sam po njima apsolutni socijalni slucaj, a ti nigde nista u Evropi ne placaju.

nedjo

pre 18 godina

U Kanadi drzavni CBC se placa od taksi gradjana, tako da on nije besplatan + ima reklame + dibija dio Kablovske pretplate.
U Americi ne postoji drzavna televizija tako da i nema pretplate, ali sve se stanice finansiraju od kablovske i satelitske pretplate + reklame. Postoji "public" tv koji se finansira od prosenja i vjerovatno satelitske i kablovske pretplate.
Inace sumnjam da u Srbiji kablovski operatori ista placaju tv kucama koje prenose zato je i pretplata niska.

GuC

pre 18 godina

Ovo je odlicno, konacno ste lupili po dzepu prosecnog radikalskog glasaca. E sad ste se sami doveli u centar paznje i to po necem groznom. Ako narod nije reagovao na tih 80% Miloseviceog ispiranja mozga sa RTS, e sada hoce! Sto neko rece NITI STE BILI NITI CETE BITI SERVIS GRADJANA!! Najmanje sa nasim parama, e pa moracete da se borite za nas pogled koga necu da skrenem sa recimo latinskih opera. Zabavnije su od akademiska sa RTSa. Uostalom, ako zele da budu servis gradjana i TROSE NASE MILIONE, onda ce i direktor i svi moguci odbori biti birani na neposrednim izborima. Pa nek onda kohabitiraju, ali sa nama. Jedino se bojim da oni ne misle da su servis vecine gradjana koja misli kao TOmislav, Tijanic ili Kostunica i Mihajlov???
Cak i da prihvatim ponovo ideju pretplate, mislim da su mogli da predloze nesto minimalno, narod ne bi ovako reagovao.

Jovan

pre 18 godina

Vecina komentara na ovu vest je, nazalost, produkt pogresne interpretacije realnosti, cemu je vecina gradjana Srbije sklona. Naime,u vecini zapadnih zemalja javni TV servisi se finansiraju pitem TV pretplate i tu vas niko nista ne pita - placate gledali-ne gledali. Kvalitet istih je vec stvar licnog ukusa. U USA, Kanadi i Australiji, za nase neupucene drzavljane koji tamo zive/rade, takva pretplata ne postoji jer ne postoje ni javni servisi evropskog tipa, vec nationwide mreze za obavezom prikazivanja odredjenih sadrzaja od drzavnog znacaja (ABS, CBC, NBC, itd...). Dakle, pretplata mora da se uvede, kao jedna normalna evropska institucija, a RTS ce tek onda biti moguce transformisati u normalan javno servis, nikako pre. Ah da, sto se clanstva u raznim regulatornim telima tice, samo da napomenem da u USA nije bio problem za Michael Powell-a da bude postavljen na mesto predsednika FCC-a, iako je doticni sin Colin Powell-a (koji je osim sto je bio Drzavni Sekretar, sedeo i u fotelji predsednika upravnog odbora AOL-a). Zamislite, tako nesto nije proglaseno sukobom interesa, zato sto to i nije sukob interesa. Ne treba bespotrebno pljuvati svaki potez vlasti. Sta li ce se tek komentarisati kad se uvedu razne druge mere razvijenog sveta, jer drugacije, jednostavno, ne ide.

Y, USA

pre 18 godina

E, pa nije bas tacno da se "svuda u svetu" obavezno placa pretplata...ovde, u Americi, placas ako hoces da gledas, ako ti ne treba TV naravno da ne placas nista...za recimo sezdesetak kanala placam oko $45, osnovni paket je &12. Pa ko voli da gleda TV ima i da plati, ali zasto placati nesto sto ne koristis?? To je barem prosto. Ili bi trebalo da bude tako...i dok sam zivela u Srbiji RTS mi nikad ni na pamet nije palo da gledam...ha! Kad ih ukljucim imam utisak da gledam americku TV iz Pedesetih godina...a njihovi pateticni voditelji...ali da ne razglabam vise...ova odluka ili predlog zaista nema smisla...ljudi, ne dajte se!

akai

pre 18 godina

Ponovicu sto sam vec napisao pre par dana: skremblujte RTS kanale pa ko hoce da ih gleda neka kupi karticu a ko nece ne mora i problem je resen na najposteniji nacin.

Cika Sima

pre 18 godina

Placacu pretplatu pod ovim uslovima:
-Da se zabrani emitovanje reklama na radio i TV stanicama, koje se finansiraju iz pretplate,
-Da im se naplacuje najam za koriscenje frekvencija kao i komercijalnim medijima.
-Da se firma razlozi na vise celina i da se one manje bitne za rad RTS-a privatizuju.
-Da se RTS-ovi objekti na kojima se nalaze emisioni uredjaji (Ovčar, Rudnik, Avala, Fruska gora,Jastrebac, Crni vrh i dr.) odvoje od RTS-a i da RTS pocne da placa zakup za postavljanje antenskih sistema i predajnika na tim lokacijama i tako dodje u ravnopravan polozaj sa ostalim medijima.
-Da se rese viska zaposlenih i
-Da pretplata ne bude skuplja od 100 dinara mesecno.
I jos nesto!
Ovog momenta RTS moze ugasiti svoju konkurenciju Pink, BK, B92, jednom prostom naredbom g Tijanica da se uklone predajnici tih medija sa objekata RTS-a. A to se ne sme dozvoliti!

Maks

pre 18 godina

Voleo bih da uporedim cifru sadasnjeg budzeta RTS - a i ove koja je ocekivana sa novim nacinom finansiranja pa molba za novinare koji imaju nacin da dodju do tih cifara da nas o tome obaveste jer ono sto sam uspeo da sklopim (grupo i neprecizno) iz informacija sa RTS-ovog sajta 25% od novog budzeta je potreban samo da pokrije plate trenutno zaposlenih (oko 6400) pri cemu sam uzeo jedva nadprosecne bruto plate u Srbiji, a mislim da je apetit u ovom domenu i znacajno veci. Kad dodamo ostale tekuce rashode (troskovi poslovanja, bonusi i stimulacije) pitanje je sta cemo dobiti i koliko vise od sadasnjeg programa jer, oni koji prave paralele sa BBC-om i slicnim stanicama trebali bi da obrate paznju na kvalitet emisija izmedju uporedjenih televizija (Kako ono bese, Bog i sesirdzija?). PS koliki je sad budzet RTS-a, da li neko zna, jer sa ovakvim programom koji trenutno ide vise sam video naucnih i obrazovnih emisija na drugim televizijama nego na RTS-u.

Milance

pre 18 godina

U svi zemljama EU se placa harac za drzavnu televiziju u visini od 5 do 10 evra mesecno. Zasto i nasa televizija ne bi dobila deo koji joj pripada

Dragana

pre 18 godina

Jeste, Srbija mozda i zasluzuje da ima BBC (mada ja tako ne mislim, ovo drustvo nije zrelo za servis tipa BBC-ja) ali RTS ne moze da bude taj BBC. Prosto, ustrojstvo te kuce je takvo da sluzi partiji na vlasti a ne javnoscu, a takvom je cini i ovaj zakon, o njenoj proslosti da ne pricamo.
Imalo bi smisla rasturiti ili kompletno privatizovati ceo sadasnji RTS pa onda praviti javni servis. Od RTS-a koji je napravljen ovako kako je napravjen nikad nece postati "srpski BBC".

Dragan

pre 18 godina

Zasto da placam pretplatu za RTS kada u delu grada u kome zivim hvatam signal za 2 kanala. Iako sam molio da mi se uvede kablovska televizija nista nije uradjeno vec 6 meseci. Dakle, nemam nameru da placam nesto sto ne mogu da vidim, a i kvalitet programa je katastrofalan, a jos da mi pretplata ide kroz racun za struju ne dolazi u obzir. 300 dinara je uzasno veliki iznos, kada se ima u vidu da pojedinci placaju 300 dinara za struju, a isto toliko bi morali za nesto sto mozda ne gledaju. Gde je tu mogucnost izbora? Gde je pravo potrosaca? Dosta mi je nametanja. Dokle vise monopol.

TV gledalac

pre 18 godina

Zasto panicite?
Pretplata nije nikakva zaostavstina komunizma ili Slobe Milosevica; to je apsolutno pogresna interpretacija (zbog dobro poznatih nesrecnih okolnosti). Ubiranje poreza od javnog tv servisa je najnormalnija stvar i u vecini najrazvijenih delova Zapadne Evrope gde vlada 100% kapitalizam! Razvoj RadioTelevizijskih sistema u Evropi (javni) i Americi (privatni) od samog nastajanja je isao razlicitm tokovima, tako da tu ne mozemo bitno uticati.
300 dinara mesecno zaista nije mnogo cak i za nas standard (u Hrvatskoj je recimo duplo vise), samo se nadam da ce pretplata uroditi i kvalitetnijim sadrzajem.

GLIDER DZONY

pre 18 godina

SPO sada se pokazi!Dosta Tijaniceve torture i dosta laznog opozicionarstva SPO-a.Ili da poslanici SPO-a glasaju jasno PROTIV zakona,ili su i oni,definitivno,isto sto i njihovi koalicioni partneri DSS,SPS...,i ostala bratija...Pa ko je prvi pozvao na neplacanje zulumcarskog nameta TV Bastilje,bre,jos tamo devedeset i neke???Ili ste nasi,ili ste protiv nas!

petar

pre 18 godina

Pošto su mi reklame dosadile ukoliko se iste ukinu na RTS uz bolji program (a za te pare može da se obezbedi bolji program) spreman sam da plaćam pretplatu.
Neki će da kažu ovaj je nenormalan ali jednostavno ove komercijalne televizije od reklama čovek ne može više da gleda. Ljudi moji 20 -30 minuta reklama pa 10 minuta filma ili serije je malo mnogo. I to još u isto vreme na svim kanalima.

Kvazimodo

pre 18 godina

Pa da, ionako zivimo u srednjem veku pa ajde i tim cinom da nas podsete da zaostajemo poprilicno.
Sto se niko od tih vajnih umova nije setio da onda taj namet dele na sve postojece televizije shodno njihovoj gledanosti. Ako vec mora da se placa pretplata onda lepo nek urade uplatnice za sve televizije, nek gradjani odu u banku jednom mesecno, uzmu uplatnicu za koju televiziju hoce i njoj i plate. Duplikat nek salju sluzbi koja ce proveravati da li neko domacinstvo placa bilo kome pretplatu i to je to.
Sto bih ja placao nasilno pretplatu televiziji ciji program smatram imbecilnim, valjda je moje pravo da se odlucim ciji mi se program svidja.

Sir Oliver

pre 18 godina

U Kanadi se samo placa kablovska TV, a nacionalna TV (CBC) se dobija u paketu sa drugim kanalima pa ko voli nek' izvoli.
Lokalne televizije se mogu gledati besplatno (preko antena)ili se mogu kupiti u paketu kablovske pretplate.

Batric

pre 18 godina

90 miliona (ako je cifra tacna) je i dalje upola manje nego sto upola manje gradjana Hrvatske placa za svoj HRT (175 miliona evra). Gradjani Srbije zasluzuje najbolju mogucu televiziju, srpski BBC (ne CNN!!!), a to kosta, kao i sve drugo. I hajde da stavimo taj trosak u perspektivu : mesec dana televicije ce kostati kao cetiri litra benzina, jedno pice u kaficu, dva NEXT soka og litar. Je li to mnogo za nacionalnu televiziju bez politike, bez reklame svakih deset minuta, itd?

Nikola

pre 18 godina

Sto se mene tice RTS bi trebalo ukinuti,radnicima isplatiti otpremnine prodajom imovine, a frekvencije na tender ,pa te pare smestiti u fond za obestecenje zrtava Milosevicevog rezima cija
je RTS bila glavna poluga!

Mile

pre 18 godina

Ovo je povratak Milosevica. Jednostavno odbijacu 300 dinara od struje a ako se pobune necu platiti nista. Oni ce iskljucivati a ja ukljucivati pa kome prvo dodija.Znam samo da za ove danasnje vise u zivotu necu glasati

diggi

pre 18 godina

Za Milosevicevu i Seseljevu a sada Kostunicinu i Nikolicevu televiziju NI DINARA! Uporedjivanje sa drugim evropskim zemljama je absolutno neprihvatljivo. Na tim televizijama svi imaju pravo glasa, sto kod RTS-a, te ideoloske i propagande stanice, nije slucaj.

Izbjeglica

pre 18 godina

Ako ikako mozete Vi u vlasti i RTS-u pokusajte da derete taj narod,jer sam primetio da jos imaju koze....
SRAM VAS BILO!
Zivim u Australiji.Ovde ima jedan drzavni program (ABC) koji je drzavni i niko ne placa nikakvu pretplatu za to a i najmanje se gleda.I nema ama bas ni jedne reklame.Ima jos 4 komercijalna TV kanala koji se takodje nikome ne placaju.
A onima koji zele vise imaju satelitske mreze kao sto je FOXTEL,AURORA,... koje se placaju ali zato imaju i izbor najboljih svetskih TV kanala.
A tek za radio u autu.....
Zaboravili ste i tranzistore na baterije!
Jos jednom SRAM DA VAS BUDE!
DOKLE VISE???

kiki

pre 18 godina

koliko puta nekima treba da se ponovi,da je pretplata suvgde normalna stvar,i naravno da se svugde i ovde u nemackoj gradjani bune ,ali niko te ne pita ,plati i cuti.Hocete da imate zapad ,onda morate i placati.Neki i dalje misle da EU i zapad znaci plate pd 2-3000 evra ,a da se ponasas kao neki ovde ,necu ja da platim ovo ,necu ono,pa oni deru,itd.
pogledajte koliko nemacka nacionalna tv skupio godisnje novca od pretplate.15 evra mesecno po TV aparatu,a nemacka ima 80mil. stanovnika.To su milijarde,a sta prenose ??
nema novih filmova,nema sporta skoro uopste,i niko se ne buni i poziva na bojkot ili cak streljanje,kao ovde.
E zato smo mi jos daleko od evrope ,jer tako razmisljamo.

Spomenka Jovic

pre 18 godina

Ljudi, uopste nema mesta za paniku. Ovaj i ovakav drzavni aparat jednostavno nije sposoban da takav poduhvat tehnicki sprovede u delo. Uostalom, ne verujem da se iko seca da je ova drzava uspela da resi bilo koji problem, pa ne vidim razloga da ce ovoga puta uspeti da organizuje naplatu. A tek kada pocnu problemi tipa "imam jedan racun za struju na stan u gradu, a drugi za vikendicu na selu..." ili "naplatite vi meni koliko sam struje potrosio, a za televiziju neka me tuze..." ...ma jednostavno nema sanse.

marko

pre 18 godina

"izmene Zakona o radiodifuziji koje, između ostalog, podrazumevaju produžavanje mandata članovima Radiodifuznog saveta, kao i mogućnost da više puta uzastopno budu birani."
zaboravili su i dozivotnu penziju i telohranitelje, stan, kola i ostale privilegije. Mozda i neku firmicu za posle mandata....

Csongor

pre 18 godina

Pa ja im necu placati, garant. Zivim u Subotici i najmanje gledam RTS.
Neznam kako kod Vas, ali se u Subotici slabo prati RTS.
Mozhda slagalica....

Mr. No

pre 18 godina

Pretplata se placa gotovo svagdje u svijetu. To se moze shvatiti kao porez na posjedovanje prijemnika. Naravno da neke televizije nemaju reklama, ali one imaju kudikamo veci krug pretplatnika. U malim drzavama, koje zele relativno veliku televiziju mora postojati preptlata, a i zakonom uredjena kolicina reklama po satu. Svakoj drzavi je u interesu imati javnu televiziju. Zato mi bas nije jasno cemu toliko negativnih komentara, pa tako je i u bogatijim i u siromasnijim drzavama.

Vasa UK

pre 18 godina

Dobrodosli u Evropu. Mi placamo 110 funti godisnje da bi gledali Blera i BBC propagandu.
Pored toga, nase televizije su mnogo vise otvorene od britanskih; ovde gledamo samo tri najvece partije, dok se u Srbiji neprekidno vrte minorni tipovi i NVO.

Aca

pre 18 godina

Ovo je prava ludost. Pa u Nisu odakle sam ja ogomna vecina ljudi i ne placa struju a daljinsko grejanje placa samo 18% ! Ova pretplata sa racunom za struju dobro ce im doci kao izgovor. U svakom slucaju mene niko nece moci da natera da platim nesto sto ne zelim!

Degenije

pre 18 godina

I ja mislim da smo krenuli vec u razvoj kablovskih sistema. Dakle RTS neka se kodira i neka trazi za svoj paket od tri kanala 300 dinara pride, pa ko hoce neka gleda. Meni je dovoljno sve ostalo sto imam na kablu+satelitu za 300 dinara koje redovno vec dajem

Rod

pre 18 godina

Ako RTS nije u stanju da se izdržava od prodaje reklamnog prostora, kao i svaka normalna televizija ili radio, onda treba da propadne. RTS pruža jedan zastareo i nekvalitetan program i kako se kablovska televizija bude širila po Srbiji, sve manje ljudi će ga uopšte gledati. Ono što je RTS bio i ostao je sredstvo za širenje propagande u službi vlade Srbije. Nikada na RTS-u niste čuli neku pozitivnu kritiku zakona ili otkrivanje afere o nekom političaru. Otimanje pretplate od građana, kroz račun za struju, koja nema ama baš nikakve veze sa tim, samo pokazuje na kom stepenu demokratije se Srbija nalazi.

Mare

pre 18 godina

Pa ako je servis gradjana, onda nek se raspise konkurs za generalnog direktora i urednike. Naravno osobe BEZ fakultetskog obrazovanja tu funkciju ne mogu da obavljaju ni u komunalnoj sluzbi, a ne na RTS-u. Prvo to, pa mozda i pretplata.

Pera

pre 18 godina

Tuga, ponizenje, uzas...ljudi ako se to dogodi gotovi smo...prvo skloniti sve ljude koji vode RTS pa onda razmisljati o nekom placanju....zar da placam pretplatu da bi gledao kako 17. marta prosle godine gore dve dzamije u Beogradu i Nisu, a istovremeno gori 35 crkava i manastira na Kosovu, ali gospoda nema link tj. nece da ga ima na Kosovu ( sem u K. Mitrovici)......uostalom najnoviji primer smo mogli da vidimo juce, gde je prilog o obelezavanju godisnjice u Starom Gracku kod Lipljana trajao 10 sekundi gde nista nije receno...pa juce u Starom Gracku nije bilo cak ni svestenika, a o politicarima i da ne govorimo...pa to je strasno....samo je tv B92 (iako je smatram antisrpskom) objavila sinoc u svom dnevniku pravi prilog o obelezavanju 6 godina od masakra u starom Gracku i svaka cast na tome...

mp3

pre 18 godina

Neka gospodin Tijanić objasni pred nacijom šta će on obezbediti na RTS-u za tih 300 dinara. Ako je državna televizija, zašto se taj izdatak ne planira u budžetu ili od poreza koji građani plaćaju. Kako će da se objasni plaćanje kablovske televizije i plaćanje pretplate RTS-u, kada je tv-operator omogućio prijem tih kanala. RTS traži za tri kanala 300 dinara, a operator 300 za 63 kanala. Gde je tu logika. Ljudi bavite se biznisom a ne donacijama. Ako ste državna televizija, onda se tako i ponašajte. Za harač na radio u kolima ne bih imao komentar.

Public Enemy

pre 18 godina

RTV Pretplata je sasvim normalna stvar u svetu. Npr. u Nemackoj placate RTV Pretplatu vec ako posedujete obican elektronski budilnik koji vreme prima automatski preko odasiljaca. Za svaki dodatni uredjaj bilo radio ili tv placa se extra. Niko vas ne pita da li gledate satelit, privatne tv, sta i koliko, pretplata mora da se plati. To sto je tadasnja opozicija kao vid borbe protiv Milosevica vodila kampanju protiv placanja pretplate to im se posle 5. oktobra obilo o glavu. U sveto je to jasna stvar, a o sadrzaju programa koji se nudi je tesko diskutovati, uvek se nesto nekome nece dopadati...

pomozimo RTS

pre 18 godina

Kad se pare skupe na gomilu, sve od pretplate, ocekujem da Tijanic napravi za RTS povoljan ugovor sa Djilasom i Saperom kako ce njihove firme da proizvode program za RTS. Narvno da je to EXKLIZIVNO i niko drugi to nece moci mimo njih, kao sad samo kad su u pitanju sekunde. A uopste to govori i o Cekicu, borcu protiv predhodnih sistema, koji gura celu pricu. Uzas.

Marko

pre 18 godina

Cekic je promasio za 180 stepeni. Upravo je suprotno - RTS je nacionalna sramota i zapravo bi jedina fer opcija bila da drzava proda celu kucu i novac raspodeli gradjanima, makar i kroz jednokratno smanjenje poreza.

adrian

pre 18 godina

za ovo bi trebalo streljati neke ljude za primer da nas vise ne vuku za nos (ili nesto drugo). bas ce moj deda na selu koji i nema tv, a i da ga ima sumnjam da bi ga gledao, da placa 300 dinara, a tek za radio u autu, ljudi niko ne gleda rts, a kamoli da slusa njihove radio programe! mogu da zamislim klasicna muzika na Radio Beogradu 2 i voznja na more! ali znate to ste platili pa da se ne baci. mislim da se ovim rts jos vise unistava jer onda tek nece imati pritisak da rade bilo sta po ukusu slusalaca/gledalaca! i ono malo sto se gledalo na rts-u je bio sport a sada ni to vise oni ne prenose! a i da prenose ne pada mi na pamet da slusam dendu i kovinjala. mozda je rts stvarno trebalo spaliti 5. oktobra!
ako vec hoce da na taj nacin finansiraju televiziju neka ponude pakete kanala pa cu ja sam da biram da li ce tu biti b92 i studio B ili cu uzeti paket u kom su rts i palma!
ovo je non sens!!!
ako uvedu ovo odmah bojkot i struje i pretplate pa nek vide da li im se isplati. porez placam redovno i nek od tog finansiraju rts koliko mogu vise ne dam! a i trebalo bi ih tuziti sudu za ljudska prava ako uvedu ovo!

SNUPI D'Krat

pre 18 godina

Smatram da novinari treba malo da razjasne pucanstvu (stanovnistvu) neke strvari.
1. Razlika izmedju budzedskog finasiranja i finasiranja putem pretplate. Kada placate za istu stvar preko pretplate vi prvo platite drzivi (budzetu) kroz svoja poreska davanja, doprinose itd, zatim platite ponovo pretplatu, a ovi vam tada uracunavaju i PDV, pa na taj nacin opet calnete drzavi, sem naravno ako ova drzava ne bi smanjila poreze i ta druga davanja tako da bi se umanjio budzet za iznos koji je odlaziu RTS-u (sto nikada nije bilo i nece ce biti nikada).
2. Sta je to opsiti (javni) interes. Gde se to definise i ko to kontrolise. Praksa pokazuje da, iako je RTS na budzetu imate veoma mnogo emitovanja programa od neukusnih reklama do sovinizacije stanovnistva kroz razno razne komentare, sportske prenose, preglede, kontakt emisije i jos u dosta toga.
3. ...

Srba

pre 18 godina

U redu da platimo tih 300 dinara pretplate. Ali za te pare necu da gledam rezimsku niti bilo kakvu stranacku propagandu. Necu da gledam namestene kontakt emisije sa probranim gostima i usmerenim voditeljima. Hocu profesionalni servis koji ce i predsednika drzave ili vlade nazvati pravim imenom ako gresi. Hocu prikazivanje prvorazrednih filmova, i ako placam necu da gledam reklame. Gledanje reklama se nigde ne naplacuje.

Zivkovic

pre 18 godina

U RTV na programima televizije i radio programima rade i potrebni i pametni - ali je po mojoj laickoj preceni 70% nepotrebnih, nekreativnih, zasticenih zakonom, pravi pravcati programsko-tehnicko-tehnoloski visak. A to su hiljade ljudi koje rade malo i tracare po okolnim kafanama. Prvi i najveci visak je g.Tijanic, glavni intelektualac medju onima koji to nisu i glavni kecer medju intelektualcima. Sada dovodi i svoju omiljenu saradnicu sa kojom je bos bezao iz Sarajeva - gde su otisli da propagiraju bratsvo i jedinstvo i jugoslovenstvo. Ja njima nedam ni jedan jedini dinar. Nema zakona koji moze da natera gradjanina da placa nesto sto nece da gleda. Prvi program radia i Prvi program TV da budu drzavni, neka pricaju sta im vlast kaze, neka pisu sta treba ili sta moraju, neka gleda ko god hoce - i ta dva medija sa redukovanim osobljem na budzet . Ostali na trziste. Dosta, bre, Tijanicu, grebanja. Jos Vas vidim na promociji knjige Mirjane Milosevic kako pljeskate sa blazenim podanicko-poltronskim smeskom i gledate da stanete nekako da Vas ne uhvati kamera! Sada tako Kostunici. Sutra Nikolicu. Sjasite, bre...Pa i SOS kanal se izdrzava sam pa zasto jednom ne pokusate i Vi i licno i kao direktor tog glomaznog recidiva proslog rezima.

sasa jokic

pre 18 godina

Kome u Srbiji nije jasno da se vrsi restauracija Milosevicevog rezima, evo mu jos jednog proizvoda iz njegove kuhinje (pretplata za RTS) da se malo podsetite gradjani srbije!

No pasaran

pre 18 godina

Kome da se placaju pare? organizaciji na cijem celu stoje likovi tipa Mitevica, Vucelica, MIlanovica i Tijanica? Nemojte biti smesni!

Kajmakcalan

pre 18 godina

A ako gledaju Satelitsku ili neku drugu televiziju? Kome onda placaju? Sto bi pare dali RTSu ako gledam B92? Ili onda nek ne pustaju reklame i nek se odluce da zive od budzeta i gotovo...sta je bre tim ljudima dokle bre vise te socijalkisticke fore... cujem uvoze i nove svedske detektore.

Kajmakcalan

pre 18 godina

A ako gledaju Satelitsku ili neku drugu televiziju? Kome onda placaju? Sto bi pare dali RTSu ako gledam B92? Ili onda nek ne pustaju reklame i nek se odluce da zive od budzeta i gotovo...sta je bre tim ljudima dokle bre vise te socijalkisticke fore... cujem uvoze i nove svedske detektore.

sasa jokic

pre 18 godina

Kome u Srbiji nije jasno da se vrsi restauracija Milosevicevog rezima, evo mu jos jednog proizvoda iz njegove kuhinje (pretplata za RTS) da se malo podsetite gradjani srbije!

No pasaran

pre 18 godina

Kome da se placaju pare? organizaciji na cijem celu stoje likovi tipa Mitevica, Vucelica, MIlanovica i Tijanica? Nemojte biti smesni!

mp3

pre 18 godina

Neka gospodin Tijanić objasni pred nacijom šta će on obezbediti na RTS-u za tih 300 dinara. Ako je državna televizija, zašto se taj izdatak ne planira u budžetu ili od poreza koji građani plaćaju. Kako će da se objasni plaćanje kablovske televizije i plaćanje pretplate RTS-u, kada je tv-operator omogućio prijem tih kanala. RTS traži za tri kanala 300 dinara, a operator 300 za 63 kanala. Gde je tu logika. Ljudi bavite se biznisom a ne donacijama. Ako ste državna televizija, onda se tako i ponašajte. Za harač na radio u kolima ne bih imao komentar.

Srba

pre 18 godina

U redu da platimo tih 300 dinara pretplate. Ali za te pare necu da gledam rezimsku niti bilo kakvu stranacku propagandu. Necu da gledam namestene kontakt emisije sa probranim gostima i usmerenim voditeljima. Hocu profesionalni servis koji ce i predsednika drzave ili vlade nazvati pravim imenom ako gresi. Hocu prikazivanje prvorazrednih filmova, i ako placam necu da gledam reklame. Gledanje reklama se nigde ne naplacuje.

adrian

pre 18 godina

za ovo bi trebalo streljati neke ljude za primer da nas vise ne vuku za nos (ili nesto drugo). bas ce moj deda na selu koji i nema tv, a i da ga ima sumnjam da bi ga gledao, da placa 300 dinara, a tek za radio u autu, ljudi niko ne gleda rts, a kamoli da slusa njihove radio programe! mogu da zamislim klasicna muzika na Radio Beogradu 2 i voznja na more! ali znate to ste platili pa da se ne baci. mislim da se ovim rts jos vise unistava jer onda tek nece imati pritisak da rade bilo sta po ukusu slusalaca/gledalaca! i ono malo sto se gledalo na rts-u je bio sport a sada ni to vise oni ne prenose! a i da prenose ne pada mi na pamet da slusam dendu i kovinjala. mozda je rts stvarno trebalo spaliti 5. oktobra!
ako vec hoce da na taj nacin finansiraju televiziju neka ponude pakete kanala pa cu ja sam da biram da li ce tu biti b92 i studio B ili cu uzeti paket u kom su rts i palma!
ovo je non sens!!!
ako uvedu ovo odmah bojkot i struje i pretplate pa nek vide da li im se isplati. porez placam redovno i nek od tog finansiraju rts koliko mogu vise ne dam! a i trebalo bi ih tuziti sudu za ljudska prava ako uvedu ovo!

Degenije

pre 18 godina

I ja mislim da smo krenuli vec u razvoj kablovskih sistema. Dakle RTS neka se kodira i neka trazi za svoj paket od tri kanala 300 dinara pride, pa ko hoce neka gleda. Meni je dovoljno sve ostalo sto imam na kablu+satelitu za 300 dinara koje redovno vec dajem

Mare

pre 18 godina

Pa ako je servis gradjana, onda nek se raspise konkurs za generalnog direktora i urednike. Naravno osobe BEZ fakultetskog obrazovanja tu funkciju ne mogu da obavljaju ni u komunalnoj sluzbi, a ne na RTS-u. Prvo to, pa mozda i pretplata.

Public Enemy

pre 18 godina

RTV Pretplata je sasvim normalna stvar u svetu. Npr. u Nemackoj placate RTV Pretplatu vec ako posedujete obican elektronski budilnik koji vreme prima automatski preko odasiljaca. Za svaki dodatni uredjaj bilo radio ili tv placa se extra. Niko vas ne pita da li gledate satelit, privatne tv, sta i koliko, pretplata mora da se plati. To sto je tadasnja opozicija kao vid borbe protiv Milosevica vodila kampanju protiv placanja pretplate to im se posle 5. oktobra obilo o glavu. U sveto je to jasna stvar, a o sadrzaju programa koji se nudi je tesko diskutovati, uvek se nesto nekome nece dopadati...

Zivkovic

pre 18 godina

U RTV na programima televizije i radio programima rade i potrebni i pametni - ali je po mojoj laickoj preceni 70% nepotrebnih, nekreativnih, zasticenih zakonom, pravi pravcati programsko-tehnicko-tehnoloski visak. A to su hiljade ljudi koje rade malo i tracare po okolnim kafanama. Prvi i najveci visak je g.Tijanic, glavni intelektualac medju onima koji to nisu i glavni kecer medju intelektualcima. Sada dovodi i svoju omiljenu saradnicu sa kojom je bos bezao iz Sarajeva - gde su otisli da propagiraju bratsvo i jedinstvo i jugoslovenstvo. Ja njima nedam ni jedan jedini dinar. Nema zakona koji moze da natera gradjanina da placa nesto sto nece da gleda. Prvi program radia i Prvi program TV da budu drzavni, neka pricaju sta im vlast kaze, neka pisu sta treba ili sta moraju, neka gleda ko god hoce - i ta dva medija sa redukovanim osobljem na budzet . Ostali na trziste. Dosta, bre, Tijanicu, grebanja. Jos Vas vidim na promociji knjige Mirjane Milosevic kako pljeskate sa blazenim podanicko-poltronskim smeskom i gledate da stanete nekako da Vas ne uhvati kamera! Sada tako Kostunici. Sutra Nikolicu. Sjasite, bre...Pa i SOS kanal se izdrzava sam pa zasto jednom ne pokusate i Vi i licno i kao direktor tog glomaznog recidiva proslog rezima.

Marko

pre 18 godina

Cekic je promasio za 180 stepeni. Upravo je suprotno - RTS je nacionalna sramota i zapravo bi jedina fer opcija bila da drzava proda celu kucu i novac raspodeli gradjanima, makar i kroz jednokratno smanjenje poreza.

Rod

pre 18 godina

Ako RTS nije u stanju da se izdržava od prodaje reklamnog prostora, kao i svaka normalna televizija ili radio, onda treba da propadne. RTS pruža jedan zastareo i nekvalitetan program i kako se kablovska televizija bude širila po Srbiji, sve manje ljudi će ga uopšte gledati. Ono što je RTS bio i ostao je sredstvo za širenje propagande u službi vlade Srbije. Nikada na RTS-u niste čuli neku pozitivnu kritiku zakona ili otkrivanje afere o nekom političaru. Otimanje pretplate od građana, kroz račun za struju, koja nema ama baš nikakve veze sa tim, samo pokazuje na kom stepenu demokratije se Srbija nalazi.

Pera

pre 18 godina

Tuga, ponizenje, uzas...ljudi ako se to dogodi gotovi smo...prvo skloniti sve ljude koji vode RTS pa onda razmisljati o nekom placanju....zar da placam pretplatu da bi gledao kako 17. marta prosle godine gore dve dzamije u Beogradu i Nisu, a istovremeno gori 35 crkava i manastira na Kosovu, ali gospoda nema link tj. nece da ga ima na Kosovu ( sem u K. Mitrovici)......uostalom najnoviji primer smo mogli da vidimo juce, gde je prilog o obelezavanju godisnjice u Starom Gracku kod Lipljana trajao 10 sekundi gde nista nije receno...pa juce u Starom Gracku nije bilo cak ni svestenika, a o politicarima i da ne govorimo...pa to je strasno....samo je tv B92 (iako je smatram antisrpskom) objavila sinoc u svom dnevniku pravi prilog o obelezavanju 6 godina od masakra u starom Gracku i svaka cast na tome...

SNUPI D'Krat

pre 18 godina

Smatram da novinari treba malo da razjasne pucanstvu (stanovnistvu) neke strvari.
1. Razlika izmedju budzedskog finasiranja i finasiranja putem pretplate. Kada placate za istu stvar preko pretplate vi prvo platite drzivi (budzetu) kroz svoja poreska davanja, doprinose itd, zatim platite ponovo pretplatu, a ovi vam tada uracunavaju i PDV, pa na taj nacin opet calnete drzavi, sem naravno ako ova drzava ne bi smanjila poreze i ta druga davanja tako da bi se umanjio budzet za iznos koji je odlaziu RTS-u (sto nikada nije bilo i nece ce biti nikada).
2. Sta je to opsiti (javni) interes. Gde se to definise i ko to kontrolise. Praksa pokazuje da, iako je RTS na budzetu imate veoma mnogo emitovanja programa od neukusnih reklama do sovinizacije stanovnistva kroz razno razne komentare, sportske prenose, preglede, kontakt emisije i jos u dosta toga.
3. ...

pomozimo RTS

pre 18 godina

Kad se pare skupe na gomilu, sve od pretplate, ocekujem da Tijanic napravi za RTS povoljan ugovor sa Djilasom i Saperom kako ce njihove firme da proizvode program za RTS. Narvno da je to EXKLIZIVNO i niko drugi to nece moci mimo njih, kao sad samo kad su u pitanju sekunde. A uopste to govori i o Cekicu, borcu protiv predhodnih sistema, koji gura celu pricu. Uzas.

marko

pre 18 godina

"izmene Zakona o radiodifuziji koje, između ostalog, podrazumevaju produžavanje mandata članovima Radiodifuznog saveta, kao i mogućnost da više puta uzastopno budu birani."
zaboravili su i dozivotnu penziju i telohranitelje, stan, kola i ostale privilegije. Mozda i neku firmicu za posle mandata....

Csongor

pre 18 godina

Pa ja im necu placati, garant. Zivim u Subotici i najmanje gledam RTS.
Neznam kako kod Vas, ali se u Subotici slabo prati RTS.
Mozhda slagalica....

Vasa UK

pre 18 godina

Dobrodosli u Evropu. Mi placamo 110 funti godisnje da bi gledali Blera i BBC propagandu.
Pored toga, nase televizije su mnogo vise otvorene od britanskih; ovde gledamo samo tri najvece partije, dok se u Srbiji neprekidno vrte minorni tipovi i NVO.

Mr. No

pre 18 godina

Pretplata se placa gotovo svagdje u svijetu. To se moze shvatiti kao porez na posjedovanje prijemnika. Naravno da neke televizije nemaju reklama, ali one imaju kudikamo veci krug pretplatnika. U malim drzavama, koje zele relativno veliku televiziju mora postojati preptlata, a i zakonom uredjena kolicina reklama po satu. Svakoj drzavi je u interesu imati javnu televiziju. Zato mi bas nije jasno cemu toliko negativnih komentara, pa tako je i u bogatijim i u siromasnijim drzavama.

Aca

pre 18 godina

Ovo je prava ludost. Pa u Nisu odakle sam ja ogomna vecina ljudi i ne placa struju a daljinsko grejanje placa samo 18% ! Ova pretplata sa racunom za struju dobro ce im doci kao izgovor. U svakom slucaju mene niko nece moci da natera da platim nesto sto ne zelim!

Spomenka Jovic

pre 18 godina

Ljudi, uopste nema mesta za paniku. Ovaj i ovakav drzavni aparat jednostavno nije sposoban da takav poduhvat tehnicki sprovede u delo. Uostalom, ne verujem da se iko seca da je ova drzava uspela da resi bilo koji problem, pa ne vidim razloga da ce ovoga puta uspeti da organizuje naplatu. A tek kada pocnu problemi tipa "imam jedan racun za struju na stan u gradu, a drugi za vikendicu na selu..." ili "naplatite vi meni koliko sam struje potrosio, a za televiziju neka me tuze..." ...ma jednostavno nema sanse.

Izbjeglica

pre 18 godina

Ako ikako mozete Vi u vlasti i RTS-u pokusajte da derete taj narod,jer sam primetio da jos imaju koze....
SRAM VAS BILO!
Zivim u Australiji.Ovde ima jedan drzavni program (ABC) koji je drzavni i niko ne placa nikakvu pretplatu za to a i najmanje se gleda.I nema ama bas ni jedne reklame.Ima jos 4 komercijalna TV kanala koji se takodje nikome ne placaju.
A onima koji zele vise imaju satelitske mreze kao sto je FOXTEL,AURORA,... koje se placaju ali zato imaju i izbor najboljih svetskih TV kanala.
A tek za radio u autu.....
Zaboravili ste i tranzistore na baterije!
Jos jednom SRAM DA VAS BUDE!
DOKLE VISE???

kiki

pre 18 godina

koliko puta nekima treba da se ponovi,da je pretplata suvgde normalna stvar,i naravno da se svugde i ovde u nemackoj gradjani bune ,ali niko te ne pita ,plati i cuti.Hocete da imate zapad ,onda morate i placati.Neki i dalje misle da EU i zapad znaci plate pd 2-3000 evra ,a da se ponasas kao neki ovde ,necu ja da platim ovo ,necu ono,pa oni deru,itd.
pogledajte koliko nemacka nacionalna tv skupio godisnje novca od pretplate.15 evra mesecno po TV aparatu,a nemacka ima 80mil. stanovnika.To su milijarde,a sta prenose ??
nema novih filmova,nema sporta skoro uopste,i niko se ne buni i poziva na bojkot ili cak streljanje,kao ovde.
E zato smo mi jos daleko od evrope ,jer tako razmisljamo.

Mile

pre 18 godina

Ovo je povratak Milosevica. Jednostavno odbijacu 300 dinara od struje a ako se pobune necu platiti nista. Oni ce iskljucivati a ja ukljucivati pa kome prvo dodija.Znam samo da za ove danasnje vise u zivotu necu glasati

diggi

pre 18 godina

Za Milosevicevu i Seseljevu a sada Kostunicinu i Nikolicevu televiziju NI DINARA! Uporedjivanje sa drugim evropskim zemljama je absolutno neprihvatljivo. Na tim televizijama svi imaju pravo glasa, sto kod RTS-a, te ideoloske i propagande stanice, nije slucaj.

Nikola

pre 18 godina

Sto se mene tice RTS bi trebalo ukinuti,radnicima isplatiti otpremnine prodajom imovine, a frekvencije na tender ,pa te pare smestiti u fond za obestecenje zrtava Milosevicevog rezima cija
je RTS bila glavna poluga!

petar

pre 18 godina

Pošto su mi reklame dosadile ukoliko se iste ukinu na RTS uz bolji program (a za te pare može da se obezbedi bolji program) spreman sam da plaćam pretplatu.
Neki će da kažu ovaj je nenormalan ali jednostavno ove komercijalne televizije od reklama čovek ne može više da gleda. Ljudi moji 20 -30 minuta reklama pa 10 minuta filma ili serije je malo mnogo. I to još u isto vreme na svim kanalima.

Batric

pre 18 godina

90 miliona (ako je cifra tacna) je i dalje upola manje nego sto upola manje gradjana Hrvatske placa za svoj HRT (175 miliona evra). Gradjani Srbije zasluzuje najbolju mogucu televiziju, srpski BBC (ne CNN!!!), a to kosta, kao i sve drugo. I hajde da stavimo taj trosak u perspektivu : mesec dana televicije ce kostati kao cetiri litra benzina, jedno pice u kaficu, dva NEXT soka og litar. Je li to mnogo za nacionalnu televiziju bez politike, bez reklame svakih deset minuta, itd?

Kvazimodo

pre 18 godina

Pa da, ionako zivimo u srednjem veku pa ajde i tim cinom da nas podsete da zaostajemo poprilicno.
Sto se niko od tih vajnih umova nije setio da onda taj namet dele na sve postojece televizije shodno njihovoj gledanosti. Ako vec mora da se placa pretplata onda lepo nek urade uplatnice za sve televizije, nek gradjani odu u banku jednom mesecno, uzmu uplatnicu za koju televiziju hoce i njoj i plate. Duplikat nek salju sluzbi koja ce proveravati da li neko domacinstvo placa bilo kome pretplatu i to je to.
Sto bih ja placao nasilno pretplatu televiziji ciji program smatram imbecilnim, valjda je moje pravo da se odlucim ciji mi se program svidja.

Sir Oliver

pre 18 godina

U Kanadi se samo placa kablovska TV, a nacionalna TV (CBC) se dobija u paketu sa drugim kanalima pa ko voli nek' izvoli.
Lokalne televizije se mogu gledati besplatno (preko antena)ili se mogu kupiti u paketu kablovske pretplate.

GLIDER DZONY

pre 18 godina

SPO sada se pokazi!Dosta Tijaniceve torture i dosta laznog opozicionarstva SPO-a.Ili da poslanici SPO-a glasaju jasno PROTIV zakona,ili su i oni,definitivno,isto sto i njihovi koalicioni partneri DSS,SPS...,i ostala bratija...Pa ko je prvi pozvao na neplacanje zulumcarskog nameta TV Bastilje,bre,jos tamo devedeset i neke???Ili ste nasi,ili ste protiv nas!

Dragana

pre 18 godina

Jeste, Srbija mozda i zasluzuje da ima BBC (mada ja tako ne mislim, ovo drustvo nije zrelo za servis tipa BBC-ja) ali RTS ne moze da bude taj BBC. Prosto, ustrojstvo te kuce je takvo da sluzi partiji na vlasti a ne javnoscu, a takvom je cini i ovaj zakon, o njenoj proslosti da ne pricamo.
Imalo bi smisla rasturiti ili kompletno privatizovati ceo sadasnji RTS pa onda praviti javni servis. Od RTS-a koji je napravljen ovako kako je napravjen nikad nece postati "srpski BBC".

Cika Sima

pre 18 godina

Placacu pretplatu pod ovim uslovima:
-Da se zabrani emitovanje reklama na radio i TV stanicama, koje se finansiraju iz pretplate,
-Da im se naplacuje najam za koriscenje frekvencija kao i komercijalnim medijima.
-Da se firma razlozi na vise celina i da se one manje bitne za rad RTS-a privatizuju.
-Da se RTS-ovi objekti na kojima se nalaze emisioni uredjaji (Ovčar, Rudnik, Avala, Fruska gora,Jastrebac, Crni vrh i dr.) odvoje od RTS-a i da RTS pocne da placa zakup za postavljanje antenskih sistema i predajnika na tim lokacijama i tako dodje u ravnopravan polozaj sa ostalim medijima.
-Da se rese viska zaposlenih i
-Da pretplata ne bude skuplja od 100 dinara mesecno.
I jos nesto!
Ovog momenta RTS moze ugasiti svoju konkurenciju Pink, BK, B92, jednom prostom naredbom g Tijanica da se uklone predajnici tih medija sa objekata RTS-a. A to se ne sme dozvoliti!

Dragan

pre 18 godina

Zasto da placam pretplatu za RTS kada u delu grada u kome zivim hvatam signal za 2 kanala. Iako sam molio da mi se uvede kablovska televizija nista nije uradjeno vec 6 meseci. Dakle, nemam nameru da placam nesto sto ne mogu da vidim, a i kvalitet programa je katastrofalan, a jos da mi pretplata ide kroz racun za struju ne dolazi u obzir. 300 dinara je uzasno veliki iznos, kada se ima u vidu da pojedinci placaju 300 dinara za struju, a isto toliko bi morali za nesto sto mozda ne gledaju. Gde je tu mogucnost izbora? Gde je pravo potrosaca? Dosta mi je nametanja. Dokle vise monopol.

Milance

pre 18 godina

U svi zemljama EU se placa harac za drzavnu televiziju u visini od 5 do 10 evra mesecno. Zasto i nasa televizija ne bi dobila deo koji joj pripada

TV gledalac

pre 18 godina

Zasto panicite?
Pretplata nije nikakva zaostavstina komunizma ili Slobe Milosevica; to je apsolutno pogresna interpretacija (zbog dobro poznatih nesrecnih okolnosti). Ubiranje poreza od javnog tv servisa je najnormalnija stvar i u vecini najrazvijenih delova Zapadne Evrope gde vlada 100% kapitalizam! Razvoj RadioTelevizijskih sistema u Evropi (javni) i Americi (privatni) od samog nastajanja je isao razlicitm tokovima, tako da tu ne mozemo bitno uticati.
300 dinara mesecno zaista nije mnogo cak i za nas standard (u Hrvatskoj je recimo duplo vise), samo se nadam da ce pretplata uroditi i kvalitetnijim sadrzajem.

Maks

pre 18 godina

Voleo bih da uporedim cifru sadasnjeg budzeta RTS - a i ove koja je ocekivana sa novim nacinom finansiranja pa molba za novinare koji imaju nacin da dodju do tih cifara da nas o tome obaveste jer ono sto sam uspeo da sklopim (grupo i neprecizno) iz informacija sa RTS-ovog sajta 25% od novog budzeta je potreban samo da pokrije plate trenutno zaposlenih (oko 6400) pri cemu sam uzeo jedva nadprosecne bruto plate u Srbiji, a mislim da je apetit u ovom domenu i znacajno veci. Kad dodamo ostale tekuce rashode (troskovi poslovanja, bonusi i stimulacije) pitanje je sta cemo dobiti i koliko vise od sadasnjeg programa jer, oni koji prave paralele sa BBC-om i slicnim stanicama trebali bi da obrate paznju na kvalitet emisija izmedju uporedjenih televizija (Kako ono bese, Bog i sesirdzija?). PS koliki je sad budzet RTS-a, da li neko zna, jer sa ovakvim programom koji trenutno ide vise sam video naucnih i obrazovnih emisija na drugim televizijama nego na RTS-u.

akai

pre 18 godina

Ponovicu sto sam vec napisao pre par dana: skremblujte RTS kanale pa ko hoce da ih gleda neka kupi karticu a ko nece ne mora i problem je resen na najposteniji nacin.

Y, USA

pre 18 godina

E, pa nije bas tacno da se "svuda u svetu" obavezno placa pretplata...ovde, u Americi, placas ako hoces da gledas, ako ti ne treba TV naravno da ne placas nista...za recimo sezdesetak kanala placam oko $45, osnovni paket je &12. Pa ko voli da gleda TV ima i da plati, ali zasto placati nesto sto ne koristis?? To je barem prosto. Ili bi trebalo da bude tako...i dok sam zivela u Srbiji RTS mi nikad ni na pamet nije palo da gledam...ha! Kad ih ukljucim imam utisak da gledam americku TV iz Pedesetih godina...a njihovi pateticni voditelji...ali da ne razglabam vise...ova odluka ili predlog zaista nema smisla...ljudi, ne dajte se!

Jovan

pre 18 godina

Vecina komentara na ovu vest je, nazalost, produkt pogresne interpretacije realnosti, cemu je vecina gradjana Srbije sklona. Naime,u vecini zapadnih zemalja javni TV servisi se finansiraju pitem TV pretplate i tu vas niko nista ne pita - placate gledali-ne gledali. Kvalitet istih je vec stvar licnog ukusa. U USA, Kanadi i Australiji, za nase neupucene drzavljane koji tamo zive/rade, takva pretplata ne postoji jer ne postoje ni javni servisi evropskog tipa, vec nationwide mreze za obavezom prikazivanja odredjenih sadrzaja od drzavnog znacaja (ABS, CBC, NBC, itd...). Dakle, pretplata mora da se uvede, kao jedna normalna evropska institucija, a RTS ce tek onda biti moguce transformisati u normalan javno servis, nikako pre. Ah da, sto se clanstva u raznim regulatornim telima tice, samo da napomenem da u USA nije bio problem za Michael Powell-a da bude postavljen na mesto predsednika FCC-a, iako je doticni sin Colin Powell-a (koji je osim sto je bio Drzavni Sekretar, sedeo i u fotelji predsednika upravnog odbora AOL-a). Zamislite, tako nesto nije proglaseno sukobom interesa, zato sto to i nije sukob interesa. Ne treba bespotrebno pljuvati svaki potez vlasti. Sta li ce se tek komentarisati kad se uvedu razne druge mere razvijenog sveta, jer drugacije, jednostavno, ne ide.

Prosjak

pre 18 godina

Kad budem imao evropsku platu placacu po evropskim standardima ali sta da placam po evropskim stndardima kad sam po njima apsolutni socijalni slucaj, a ti nigde nista u Evropi ne placaju.

GuC

pre 18 godina

Ovo je odlicno, konacno ste lupili po dzepu prosecnog radikalskog glasaca. E sad ste se sami doveli u centar paznje i to po necem groznom. Ako narod nije reagovao na tih 80% Miloseviceog ispiranja mozga sa RTS, e sada hoce! Sto neko rece NITI STE BILI NITI CETE BITI SERVIS GRADJANA!! Najmanje sa nasim parama, e pa moracete da se borite za nas pogled koga necu da skrenem sa recimo latinskih opera. Zabavnije su od akademiska sa RTSa. Uostalom, ako zele da budu servis gradjana i TROSE NASE MILIONE, onda ce i direktor i svi moguci odbori biti birani na neposrednim izborima. Pa nek onda kohabitiraju, ali sa nama. Jedino se bojim da oni ne misle da su servis vecine gradjana koja misli kao TOmislav, Tijanic ili Kostunica i Mihajlov???
Cak i da prihvatim ponovo ideju pretplate, mislim da su mogli da predloze nesto minimalno, narod ne bi ovako reagovao.

nedjo

pre 18 godina

U Kanadi drzavni CBC se placa od taksi gradjana, tako da on nije besplatan + ima reklame + dibija dio Kablovske pretplate.
U Americi ne postoji drzavna televizija tako da i nema pretplate, ali sve se stanice finansiraju od kablovske i satelitske pretplate + reklame. Postoji "public" tv koji se finansira od prosenja i vjerovatno satelitske i kablovske pretplate.
Inace sumnjam da u Srbiji kablovski operatori ista placaju tv kucama koje prenose zato je i pretplata niska.

Ivica Mladenovic

pre 18 godina

Kad vidim ovakvu vest naglo pokazujem razumevanje prema cuvenoj izjavi Brane Crncevica "ne bih poljubio svinju u d... makar se nikad ne najeo cvaraka". Navise zato sto je vizuelizacija posebno laka - jasno je ko je tu svinja, a sta su cvarci.

Boza E.B.

pre 18 godina

Ako je cena ulaska Srbije u EU naplata TV pretplate, onda neka i ne udjemo nikada.
Ako je TV pret. jedini uslov za opstanak RTS-a, onda neka RTS propadne.
Ako se gospodi iz smucilo da placaju nekakav BBC, ABC etc., a da ih pritom niko nista ni ne pita (??!!?), pa zele da im mi iz MATICE placanjem pretplate omogucimo "kvalitetniji" RTS SAT, onda neka se vrate ovamo pa neka uzivaju u placanju do sutra. I onako..., ko ih pita?! Ja je placati NECU, iako me niko nista ne pita!

Mirko

pre 18 godina

"dobar dan.......dobar dan...zasto vi od racuna za struju odbijate 300 dinara?"....zato sto nemam TV aparat... "....a sta vam je ovo?(ili,kako gledate onda kablovsku)".....pa to je monitor (TFT ili obican), imam TV karticu na kompu.....sta cemo sad??

Ivica Mladenovic

pre 18 godina

I da dodam onim cvarcima i svinjama:
Postovacu zakon i status drzavne televizije onda kada i celnik drzavne televizije (onaj zbog koga se necu najesti cvaraka) bude postovao zakon - tj. kada pokaze diplomu regularnog fakulteta, kako zakon i nalaze.
Pritom, priznajem samo BU a ne neki BK univerzitet njegovog gazda Bogija.
Toliko o pravilima i zakonima, a ovima koji nam iz dijaspore porucuju "da je to tako u EU" mora da se objasni da cemo placati kada budemo u EU. Znaci, evropsko placanje kad budu i evropski direktori, a ne da bagri placamo dzeparac.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Ukoliko se placa pretplata, onda joj podlezu i kompjuteri sa TV karticom. Tako je bar u Velikoj Britaniji. Otidjite na www.tvlicensing.co.uk pa Velikoj Britaniji.

klanfa

pre 18 godina

A sto nam Evropu uvek uvode s onog kraja koji njima najvise odgovara? Masa naroda ima ne-Evropske probleme, sa elementarnim egzistencijalnim problemima: zaposlenje, bela kuga (= starenje populacije), zdravstvo, skolstvo, struktura i dostupnost hrane, a oni odlucili da nam je pod hitno potrebno bas uvodjenje evropske TV pretplate? E pa - "malo morgen", kako je govorio SM. U Evropi se placa pretplata i niko te nista ne pita, ali se u Evropi dobija i plata, i tu te niko nista ne pita! Odakle im inace standard kojim zive? A sto se tice poredjenja sa Hrvatskom - kakve to veze ima?

M.S.MRAOVIC

pre 18 godina

Moj deda mi rece da je to bilo u Chicago Illinois negde pedesetih godina kada je drzava uvela pretplatu na Televizore. Svi gradjani, ali bas svi, su izneli Televizore ujutro na trotoar, sto je bio protest. Pokupiti sve ove televizore bi kostalo vise nego bi bila pretplata za godinu dana grada Chicago. Zakon o pretplati je odmah povucen istog dana i gradjani su moljeni da pokupe svoje televizore sa trotoara. I dan danas nema pretplate ni na TV ni na radio ovde. Mogu li Beogradjani to isto da urade..??? hvala na prostoru.

Doskoro

pre 18 godina

Kakva blamaza, pa zar cemo ponovo da postanemo taoci TV pretplate. Gde su sada ljudi od 05.Oktobra, sigurno na nekom egzoticnom mestu, kupaju se i banjaju a mi ovde ......

Marko

pre 18 godina

Eto još jednog dokaza, koliko je ovo prošlo vreme otrovalo (inače verovatno) pametne ljude... Na RTS i posle pet, šest godina se gleda kao na režimsku televiziju... Čitam kako se u USA ne plaća nacionalna televizija... pa zato ameri i jesu tamo gde jesu, a to znači da su, ubrojivši razvijenost njihove privrede, ubedljivo najgluplja, najneobrazovanija nacija na svetu! Alo ljudi, pa RTS treba da bude sinonim za srpsku kulturu, srpski jezik, srpsku produkciju, dokumentarne filmove, nezavisnost od američke produkcije. Izmedju ostalog, kako to nije jasno, da bi tek uvodjenjem pretplate i skidanjem sa budžeta mogla da se postiže prava objektivnost medija... Ništa, ubijte RTS i uživajte isključivo u divnim obrazovnim emisijama tipa Jerry Springer & Grand parada, uz to, deca će odrasti kao debili ali eto, umesto 300 dinara mogu da se pojedu dve pljeskavice... Neverovatno...

Ivan

pre 18 godina

Placam kablovsku TV 295 din mesecno. A RTS bi me kostao 300 din??? Da nije mnogo za tri drzavna kanala u odnosu na 65 kanala koje gledam na kablovskoj?!

simak

pre 18 godina

Znate li kako funkcionise naplata TV (TV taksa) preko brojila (struje) ???
Radim u distribuciji pa znam kako je to funkcionisalo ranije (na zalost, verovatno i u buduce).
Po uradjenom obracunu utrosene el.energije RTS vas ne pita koliko ste vi te struje naplatili, i da li ste naplatili i njihov deo, vec jednostavno vam skinu sa racuna "njihov" deo novca (broj potrosaca sa TV taksom puta iznos TV takse).
Naravno, na taj nacin uzimaju veliki deo novca koji u stvari predstavlja placenu el.energiju.
Hipoteticki, ne platite li, recimo, deo za RTS, a platili ste utrosenu energiju, to vam se vise ne vodi kao dug RTS-u, vec kao dug EPS-u i zbog toga vam mogu i iseci struju.
Naravno, posle svega ovoga, ionako los rejting moje firme sigurno nece skociti u narodu.
Naprotiv.

Ovakvu prinudnu naplatu sigurno treba spreciti !!!

TV Kriticar

pre 18 godina

Ovo je vrhunac drskosti!
Ocekuju od gradjana da placaju za sopstveno ispiranje mozga!
Ako platimo pretplatu, Tijaniceva naci(onalna) televizija nam lepo servira da su (nevine, za sada) masovne ubice (i Gering je bio nevin, dok jos nije bio zavrsen nirnberski proces) zapravo heroji koje "ugledni" Jocic "ugledni" ministar pravde Stojkovic, sve o trosku gradjana ispracaju u Hag.
Also, veliki dzentlmen Velja Ilic, u pauzi izmedju sutiranja novinara, otvara 2 nova metra kapitalno investiranog auto-puta.
Takodje, ugledni intelektualac Tijanic nas poducava o nacionalnom servisu, da nam ne bi sinovi licili na mafijase. Da li se ikada pogledao u ogledalo? Da nisu u pitanju projekcije sopstvenih estetskih stranputica? A, ako je u pitanju naci-servis, kome taj servis sluzi? Da li bi smo javno birali ovog bivseg Milosevicevog (da vas podsetim, sedi u Hagu, optuzen za genocid i mass ubistva) ministra, svrsenog srednjoskolca, za direktora?
A, uz relaksaciju tipa SPORT, ponovo mozemo cuti umilni glas ex-Slobiste Dobrosava Gajica.
I za sve ovo trebe da im placamo!!!????
Nadam se da postoji vid artikulacije gradjanskog bunta protiv ove ujdurme tj. "zajma za preporod" neomilosevicevizma!!!!

Sale

pre 18 godina

Izgleda sam malo zakasnio sa reagovanjem na ovu temu, za razliku od vrednog omladinca koji dva puta ponavlja istu teoriju o neophodnosti uvodjenja TV pretplate...Cude me ,stvarno, i neki od ovih nasih gastarbajtera-kad ja placam u inostranstvu, ma ima i vi 'kuci' da placate...Bruka i sramota... A, iznos od predlozenih 300 DIN? Imam visoko obrazovanje, radim u privatnoj firmi (koja je do nedavno bila drzavna i dobrostojeca), pa mi je 300DIN polovina dnevnice. Znaci kad odem kuci trebam svojoj maloletnoj deci da objasnim kako su pametne cike u BG jos jednom odlucile da je prosecnoj porodici vaznije ispirati mozak nego im omoguciti pristojan zivot...

!???

pre 18 godina

Mnogo je 300, a i nacin vezivanja za struju je ucenjivacki i neprimeren. Znate li vi da neka domacinstva u Srbiji imaju svega tri-cetiri hiljade dinara prihoda mesecno. Toliko jedan prosecan drzavni cinovnik, placen od stranih kredita, i doveden na posao od koga niko nema nikakve koristi spiska sedmicno za jedan izlazak.

Olga

pre 18 godina

Kod nas u kuci se vec deset godina ne gleda RTS, od toga dve godine - satelitska. Valjda u ovoj zemlji ipak imamo pravo na izbor, to je, eto, nas izbor. Takav izbor smo napravili sto zbog vise nego jadnog programa, ne samo RTS-a, nego i ostalih domacih televizija, a poslednjih godina smo uskraceni za prijem domacih kanala. Zivimo u rupi u Zemunu u koju jednostavno ne stize nikakav signal i zbog toga sam jos vise besna sto hoce da mi naplate uslugu koju mi ne pruzaju. Takodje smo zvali i sve provajdere kablovske televizije, niko od njih nema nameru da prodje kroz nas kraj.
Ziveo BBC Prime, Discovery i Arte! A pretplatu necemo placati NIKADA!

profesionalac

pre 18 godina

Televiziju Beograd pamtim iz vremena kada je njen obrazovni, dokumentarni i dramski program realizovan u vlastitoj produkciji, mogao da se meri sa bilo kojom svetskom televizijom.Nazalost godine iza nas srozale su ovu kucu na najnizi nivo.Zastareo, ne dinamican cesto vrlo neuko snimljen i jos gore montiran program postali su sinonim RTS-a.Radim kao kamerman u inostransvu i taj posao obavljam skoro 30 godina. Nedavno sam bio clan ekipe koja je za jednu nacionalnu televiziju snimala putopisnu reportazu u jednoj istocnoevropskij zemlji. Nas petoro uklucujuci i montazera napravili smo emisiji koja je prodata u desetak svetskih televizija za novac koji desetostruko prevazilazi nase produkciske troskove. Pitam se kako je moguce da hiljade zaposlenih u RTS nisu u stanju da proizvedu stotine sati programa koji se moze ponuditi ostatku sveta i na taj nacin ostvariti vrlo solidne prihode.Ipak, mnogo je lakse sedeti i grickati sitan novac prikupljen nasilnim zulumom. Najblaze receno stidim se svoje profesije zbog njih.

Mira

pre 18 godina

Mislim da je besmisleno placati ista. Kakva je to televizija koja ne moze da zaradi da bi emitovala program i isplacivala plate. Sta rade „marketing strucnjaci” na RTS? Mislim da je sve ovo jos jedna navlakusa za narod. Mozda i ne bih zalila 300 dinara da znam da ce plate od 12.000 dinara za koliko rade ljudi u produkciji ove kuce biti povecane.

6. oktobar

pre 18 godina

Tijanicu mrs sa RTS pa cu mozda i da platim, kad treba da se plati pretplata onda to rade svi u Evropi. A da li u Evropi na celu nacionalne kuce sede takve lopovcine i nistaci? Ne sede, prema tome 300 dinara ce te da dobijete nikad. Jel ce i ovi iz Haga da plate, a mogli biste i Srbima po svetu da uzmete jel ipak i oni gledaju RTS satelit. Dakle u normalnoj drzavi treba da se plati u ovakvoj SIPAK.

Mia

pre 18 godina

Opet po ko zna koji put, zamena teza. Hocemo u Evropu, ali ni jednu tekovinu njenu ne prihvatamo. Pitam se zasto neko od RTS ocekuje da bude od vlade nezavisna, ako je vlada finansira. Normalno je da ako gradjani hoce svoj javni servis, onda moraju i da ga plate. Mi na zalost zivimo u izrazito materijalisticko vreme, pa cija je banka, njegova je i muzika.
Ovde se svi bave informativnim programom, ali nacionalna TV ili javni servis ima obavezu i ocuvanja tradicije, negovanja neprofitabilnih vrednosti, kreiranja dramskog, skolskog, dokumentarnog, naucnog, decijeg i drugih programa,a to sve kosta.
Takodje nije tacno da RTS ne moze da se izdrzava reklamama, jer je neuspesna. RTS ne sme da se izdrzava reklamama upravo zbog drugacije uloge i karaktera od komercijalnih televizija u drustvu. Osim toga, po najavljenom zakonu uvesce se red i u sektor propagande u medijima, pa ce i komercijalne tv moci mnogo umerenije da nas terorisu uloscima, zvakama koje zamenjuju odlazak kod stomatologa, pivom i carobnim deterdzentima.
I jos nesto o objektivnom informisanju i slobodi izbora. U SAD i Kanadi mozete sami da izaberete od gomile paket kablovskih programa najrazlicitijih tipova, od sportskih, filmskih, decijih, kulinarskih, i mnogih drugih, ali svaki od tih paketa, zeleli vi to ili ne MORA DA SADRZI CNN.
RTS je ogroman sistem, opterecen dugovima, prenatrpan ljudima od kojih je vecina tamo zalutala, i s pravom se ocekuje temeljna rekonstrukcija tog sistema. Ali, potpuno je jasno da se pretplata mora placati. Fer je i dati im neko vreme da se prilagode novoj ulozi javnog servisa, pa onda kritikovati. Zaista je fascinantno kako su nama uvek puna usta nekih boljih i srecnijih oko nas, ali samo ono sto je neophodno da uradimo da bismo se sa njima izjednacili, mi odbijamo da prihvatimo i na nevidjeno pljujemo.

Miroslav Mladenovic, nastavnik Vlasotince

pre 18 godina

Slazem se sa onima koji predlazu da se ponovo uvede pretplata za drzavnu televiziju. Naravno da za pocetak placa jedan deo drzava, dok drugi deo imucni gradjani, dok siromasni sloj stanovnika za pocetak bude oslobodjen. Tako bi televizija postala nezavisna i istinski servis gradjana. Mnogi mesetari i srpski tajkuni bi da to sprece. Naravno da njih nezanima ni nacionalna kultura, ni jezik, ni nauka, ni obrazovanje, nego pohlepa za sto vecim bogatstvom. Treba dignuti glas protivu kica, preimitivizma i PINKOVIZACIJE cele Crbije. Mora se odretiti pravi kriterijumi postojanja i samog programa jedne televizije. Nije ni cudo sto je nasilje u porodici, nad decom i na ulici povecano, a na to utice televizija svojimj serijama i sapunicama. Mi u jablanickom okrugu kao i da nemamo televiziju, ni drzavnu ni privatnu, jer nema nikakvih informacija iz zivota, sem jeftinih privatnih zabava za novopecene tajkune. Onaj ko pokusa da misli svojom glavom, ometa mu se televiziski program. Tako nemogu da gledam kriticke emisije na b92, bk televiziji, radio emisijuu KARAVAN na radio beograd drugog programa, a ponekad i na prvi program drzavn televizije. Dokle ce elektronski da se ometa program. Na ovom jadnom i bednom JUGU jos izgleda GLEDA odozgo VELIKI BRAT i zeli da kontrolise sve umove.

Oliveira

pre 18 godina

Mnogo mi je zanimljivo, u ovoj našoj "tranziciji", kako se naši bezmozgaški i korumpirani "političari" upinju da kažu kako je "tako svuda u Evropi". Zanimljivo je da taj argument koriste samo onda kad treba nešto da se NAPLATI, a kad za te pare treba nešto i da se PONUDI, onda tu nastaje mali problem ("nema mogućnosti, kapaciteta, tehnika zastarela,...", itd.). Kad se setim koliku putarinu plaćamo za životno opasnu vožnju po usecima na tzv. autoputu BG-Niš, kako naplaćuju parkiranje na svakom ćošku, a kad padne sneg i poledi, nigde nikog da ga očisti. Ne daj bože da se razboliš. Iako radiš i za zdravstveno-socijalno osiguranje ti redovno uzimaju 18% od plate, a za porez još 14%, to nema vajde. Kad odeš kod lekara, SVE moraš da platiš ili obezbediš sam.
Ovo je samo nastavak te politike, plaćaćete za RTS i svom distributeru kablovske, i posebno RTS-u. Naravno, i porez je dupliran. Dok je ovaca, biće i šišanja. U svetu, ti za tvoj novac dobiješ odgovarajuću uslugu, za razliku od ove rupčage od zemlje. Na RTS-u nije i nikad neće biti emitovan iole pristojan program, za razliku od BBC-ja i sličnih, koje ipak imaju šta da ponude.

Igor

pre 15 godina

Ako je RTS NACIONALNI INTERES, neka ga finansira budzet. Nemam nista protiv da se pdv sa 18% poveca na 22% ako treba.
Bezobrazno je ovako placati pretplatu uz racun za struju. Ostavlja gadan ukus u ustima svakome ko to ne gleda. Ili kroz PDV ili kako god hocete samo ne kroz pretplatu. Pa mi svakako placamo porez. Uracunajte RTS u troskove!

Kajmakcalan

pre 18 godina

A ako gledaju Satelitsku ili neku drugu televiziju? Kome onda placaju? Sto bi pare dali RTSu ako gledam B92? Ili onda nek ne pustaju reklame i nek se odluce da zive od budzeta i gotovo...sta je bre tim ljudima dokle bre vise te socijalkisticke fore... cujem uvoze i nove svedske detektore.

sasa jokic

pre 18 godina

Kome u Srbiji nije jasno da se vrsi restauracija Milosevicevog rezima, evo mu jos jednog proizvoda iz njegove kuhinje (pretplata za RTS) da se malo podsetite gradjani srbije!

No pasaran

pre 18 godina

Kome da se placaju pare? organizaciji na cijem celu stoje likovi tipa Mitevica, Vucelica, MIlanovica i Tijanica? Nemojte biti smesni!

mp3

pre 18 godina

Neka gospodin Tijanić objasni pred nacijom šta će on obezbediti na RTS-u za tih 300 dinara. Ako je državna televizija, zašto se taj izdatak ne planira u budžetu ili od poreza koji građani plaćaju. Kako će da se objasni plaćanje kablovske televizije i plaćanje pretplate RTS-u, kada je tv-operator omogućio prijem tih kanala. RTS traži za tri kanala 300 dinara, a operator 300 za 63 kanala. Gde je tu logika. Ljudi bavite se biznisom a ne donacijama. Ako ste državna televizija, onda se tako i ponašajte. Za harač na radio u kolima ne bih imao komentar.

Srba

pre 18 godina

U redu da platimo tih 300 dinara pretplate. Ali za te pare necu da gledam rezimsku niti bilo kakvu stranacku propagandu. Necu da gledam namestene kontakt emisije sa probranim gostima i usmerenim voditeljima. Hocu profesionalni servis koji ce i predsednika drzave ili vlade nazvati pravim imenom ako gresi. Hocu prikazivanje prvorazrednih filmova, i ako placam necu da gledam reklame. Gledanje reklama se nigde ne naplacuje.

adrian

pre 18 godina

za ovo bi trebalo streljati neke ljude za primer da nas vise ne vuku za nos (ili nesto drugo). bas ce moj deda na selu koji i nema tv, a i da ga ima sumnjam da bi ga gledao, da placa 300 dinara, a tek za radio u autu, ljudi niko ne gleda rts, a kamoli da slusa njihove radio programe! mogu da zamislim klasicna muzika na Radio Beogradu 2 i voznja na more! ali znate to ste platili pa da se ne baci. mislim da se ovim rts jos vise unistava jer onda tek nece imati pritisak da rade bilo sta po ukusu slusalaca/gledalaca! i ono malo sto se gledalo na rts-u je bio sport a sada ni to vise oni ne prenose! a i da prenose ne pada mi na pamet da slusam dendu i kovinjala. mozda je rts stvarno trebalo spaliti 5. oktobra!
ako vec hoce da na taj nacin finansiraju televiziju neka ponude pakete kanala pa cu ja sam da biram da li ce tu biti b92 i studio B ili cu uzeti paket u kom su rts i palma!
ovo je non sens!!!
ako uvedu ovo odmah bojkot i struje i pretplate pa nek vide da li im se isplati. porez placam redovno i nek od tog finansiraju rts koliko mogu vise ne dam! a i trebalo bi ih tuziti sudu za ljudska prava ako uvedu ovo!

Degenije

pre 18 godina

I ja mislim da smo krenuli vec u razvoj kablovskih sistema. Dakle RTS neka se kodira i neka trazi za svoj paket od tri kanala 300 dinara pride, pa ko hoce neka gleda. Meni je dovoljno sve ostalo sto imam na kablu+satelitu za 300 dinara koje redovno vec dajem

Mare

pre 18 godina

Pa ako je servis gradjana, onda nek se raspise konkurs za generalnog direktora i urednike. Naravno osobe BEZ fakultetskog obrazovanja tu funkciju ne mogu da obavljaju ni u komunalnoj sluzbi, a ne na RTS-u. Prvo to, pa mozda i pretplata.

Public Enemy

pre 18 godina

RTV Pretplata je sasvim normalna stvar u svetu. Npr. u Nemackoj placate RTV Pretplatu vec ako posedujete obican elektronski budilnik koji vreme prima automatski preko odasiljaca. Za svaki dodatni uredjaj bilo radio ili tv placa se extra. Niko vas ne pita da li gledate satelit, privatne tv, sta i koliko, pretplata mora da se plati. To sto je tadasnja opozicija kao vid borbe protiv Milosevica vodila kampanju protiv placanja pretplate to im se posle 5. oktobra obilo o glavu. U sveto je to jasna stvar, a o sadrzaju programa koji se nudi je tesko diskutovati, uvek se nesto nekome nece dopadati...

Zivkovic

pre 18 godina

U RTV na programima televizije i radio programima rade i potrebni i pametni - ali je po mojoj laickoj preceni 70% nepotrebnih, nekreativnih, zasticenih zakonom, pravi pravcati programsko-tehnicko-tehnoloski visak. A to su hiljade ljudi koje rade malo i tracare po okolnim kafanama. Prvi i najveci visak je g.Tijanic, glavni intelektualac medju onima koji to nisu i glavni kecer medju intelektualcima. Sada dovodi i svoju omiljenu saradnicu sa kojom je bos bezao iz Sarajeva - gde su otisli da propagiraju bratsvo i jedinstvo i jugoslovenstvo. Ja njima nedam ni jedan jedini dinar. Nema zakona koji moze da natera gradjanina da placa nesto sto nece da gleda. Prvi program radia i Prvi program TV da budu drzavni, neka pricaju sta im vlast kaze, neka pisu sta treba ili sta moraju, neka gleda ko god hoce - i ta dva medija sa redukovanim osobljem na budzet . Ostali na trziste. Dosta, bre, Tijanicu, grebanja. Jos Vas vidim na promociji knjige Mirjane Milosevic kako pljeskate sa blazenim podanicko-poltronskim smeskom i gledate da stanete nekako da Vas ne uhvati kamera! Sada tako Kostunici. Sutra Nikolicu. Sjasite, bre...Pa i SOS kanal se izdrzava sam pa zasto jednom ne pokusate i Vi i licno i kao direktor tog glomaznog recidiva proslog rezima.

Marko

pre 18 godina

Cekic je promasio za 180 stepeni. Upravo je suprotno - RTS je nacionalna sramota i zapravo bi jedina fer opcija bila da drzava proda celu kucu i novac raspodeli gradjanima, makar i kroz jednokratno smanjenje poreza.

Rod

pre 18 godina

Ako RTS nije u stanju da se izdržava od prodaje reklamnog prostora, kao i svaka normalna televizija ili radio, onda treba da propadne. RTS pruža jedan zastareo i nekvalitetan program i kako se kablovska televizija bude širila po Srbiji, sve manje ljudi će ga uopšte gledati. Ono što je RTS bio i ostao je sredstvo za širenje propagande u službi vlade Srbije. Nikada na RTS-u niste čuli neku pozitivnu kritiku zakona ili otkrivanje afere o nekom političaru. Otimanje pretplate od građana, kroz račun za struju, koja nema ama baš nikakve veze sa tim, samo pokazuje na kom stepenu demokratije se Srbija nalazi.

Pera

pre 18 godina

Tuga, ponizenje, uzas...ljudi ako se to dogodi gotovi smo...prvo skloniti sve ljude koji vode RTS pa onda razmisljati o nekom placanju....zar da placam pretplatu da bi gledao kako 17. marta prosle godine gore dve dzamije u Beogradu i Nisu, a istovremeno gori 35 crkava i manastira na Kosovu, ali gospoda nema link tj. nece da ga ima na Kosovu ( sem u K. Mitrovici)......uostalom najnoviji primer smo mogli da vidimo juce, gde je prilog o obelezavanju godisnjice u Starom Gracku kod Lipljana trajao 10 sekundi gde nista nije receno...pa juce u Starom Gracku nije bilo cak ni svestenika, a o politicarima i da ne govorimo...pa to je strasno....samo je tv B92 (iako je smatram antisrpskom) objavila sinoc u svom dnevniku pravi prilog o obelezavanju 6 godina od masakra u starom Gracku i svaka cast na tome...

SNUPI D'Krat

pre 18 godina

Smatram da novinari treba malo da razjasne pucanstvu (stanovnistvu) neke strvari.
1. Razlika izmedju budzedskog finasiranja i finasiranja putem pretplate. Kada placate za istu stvar preko pretplate vi prvo platite drzivi (budzetu) kroz svoja poreska davanja, doprinose itd, zatim platite ponovo pretplatu, a ovi vam tada uracunavaju i PDV, pa na taj nacin opet calnete drzavi, sem naravno ako ova drzava ne bi smanjila poreze i ta druga davanja tako da bi se umanjio budzet za iznos koji je odlaziu RTS-u (sto nikada nije bilo i nece ce biti nikada).
2. Sta je to opsiti (javni) interes. Gde se to definise i ko to kontrolise. Praksa pokazuje da, iako je RTS na budzetu imate veoma mnogo emitovanja programa od neukusnih reklama do sovinizacije stanovnistva kroz razno razne komentare, sportske prenose, preglede, kontakt emisije i jos u dosta toga.
3. ...

pomozimo RTS

pre 18 godina

Kad se pare skupe na gomilu, sve od pretplate, ocekujem da Tijanic napravi za RTS povoljan ugovor sa Djilasom i Saperom kako ce njihove firme da proizvode program za RTS. Narvno da je to EXKLIZIVNO i niko drugi to nece moci mimo njih, kao sad samo kad su u pitanju sekunde. A uopste to govori i o Cekicu, borcu protiv predhodnih sistema, koji gura celu pricu. Uzas.

marko

pre 18 godina

"izmene Zakona o radiodifuziji koje, između ostalog, podrazumevaju produžavanje mandata članovima Radiodifuznog saveta, kao i mogućnost da više puta uzastopno budu birani."
zaboravili su i dozivotnu penziju i telohranitelje, stan, kola i ostale privilegije. Mozda i neku firmicu za posle mandata....

Csongor

pre 18 godina

Pa ja im necu placati, garant. Zivim u Subotici i najmanje gledam RTS.
Neznam kako kod Vas, ali se u Subotici slabo prati RTS.
Mozhda slagalica....

Vasa UK

pre 18 godina

Dobrodosli u Evropu. Mi placamo 110 funti godisnje da bi gledali Blera i BBC propagandu.
Pored toga, nase televizije su mnogo vise otvorene od britanskih; ovde gledamo samo tri najvece partije, dok se u Srbiji neprekidno vrte minorni tipovi i NVO.

Mr. No

pre 18 godina

Pretplata se placa gotovo svagdje u svijetu. To se moze shvatiti kao porez na posjedovanje prijemnika. Naravno da neke televizije nemaju reklama, ali one imaju kudikamo veci krug pretplatnika. U malim drzavama, koje zele relativno veliku televiziju mora postojati preptlata, a i zakonom uredjena kolicina reklama po satu. Svakoj drzavi je u interesu imati javnu televiziju. Zato mi bas nije jasno cemu toliko negativnih komentara, pa tako je i u bogatijim i u siromasnijim drzavama.

Aca

pre 18 godina

Ovo je prava ludost. Pa u Nisu odakle sam ja ogomna vecina ljudi i ne placa struju a daljinsko grejanje placa samo 18% ! Ova pretplata sa racunom za struju dobro ce im doci kao izgovor. U svakom slucaju mene niko nece moci da natera da platim nesto sto ne zelim!

Spomenka Jovic

pre 18 godina

Ljudi, uopste nema mesta za paniku. Ovaj i ovakav drzavni aparat jednostavno nije sposoban da takav poduhvat tehnicki sprovede u delo. Uostalom, ne verujem da se iko seca da je ova drzava uspela da resi bilo koji problem, pa ne vidim razloga da ce ovoga puta uspeti da organizuje naplatu. A tek kada pocnu problemi tipa "imam jedan racun za struju na stan u gradu, a drugi za vikendicu na selu..." ili "naplatite vi meni koliko sam struje potrosio, a za televiziju neka me tuze..." ...ma jednostavno nema sanse.

Izbjeglica

pre 18 godina

Ako ikako mozete Vi u vlasti i RTS-u pokusajte da derete taj narod,jer sam primetio da jos imaju koze....
SRAM VAS BILO!
Zivim u Australiji.Ovde ima jedan drzavni program (ABC) koji je drzavni i niko ne placa nikakvu pretplatu za to a i najmanje se gleda.I nema ama bas ni jedne reklame.Ima jos 4 komercijalna TV kanala koji se takodje nikome ne placaju.
A onima koji zele vise imaju satelitske mreze kao sto je FOXTEL,AURORA,... koje se placaju ali zato imaju i izbor najboljih svetskih TV kanala.
A tek za radio u autu.....
Zaboravili ste i tranzistore na baterije!
Jos jednom SRAM DA VAS BUDE!
DOKLE VISE???

kiki

pre 18 godina

koliko puta nekima treba da se ponovi,da je pretplata suvgde normalna stvar,i naravno da se svugde i ovde u nemackoj gradjani bune ,ali niko te ne pita ,plati i cuti.Hocete da imate zapad ,onda morate i placati.Neki i dalje misle da EU i zapad znaci plate pd 2-3000 evra ,a da se ponasas kao neki ovde ,necu ja da platim ovo ,necu ono,pa oni deru,itd.
pogledajte koliko nemacka nacionalna tv skupio godisnje novca od pretplate.15 evra mesecno po TV aparatu,a nemacka ima 80mil. stanovnika.To su milijarde,a sta prenose ??
nema novih filmova,nema sporta skoro uopste,i niko se ne buni i poziva na bojkot ili cak streljanje,kao ovde.
E zato smo mi jos daleko od evrope ,jer tako razmisljamo.

Mile

pre 18 godina

Ovo je povratak Milosevica. Jednostavno odbijacu 300 dinara od struje a ako se pobune necu platiti nista. Oni ce iskljucivati a ja ukljucivati pa kome prvo dodija.Znam samo da za ove danasnje vise u zivotu necu glasati

diggi

pre 18 godina

Za Milosevicevu i Seseljevu a sada Kostunicinu i Nikolicevu televiziju NI DINARA! Uporedjivanje sa drugim evropskim zemljama je absolutno neprihvatljivo. Na tim televizijama svi imaju pravo glasa, sto kod RTS-a, te ideoloske i propagande stanice, nije slucaj.

Nikola

pre 18 godina

Sto se mene tice RTS bi trebalo ukinuti,radnicima isplatiti otpremnine prodajom imovine, a frekvencije na tender ,pa te pare smestiti u fond za obestecenje zrtava Milosevicevog rezima cija
je RTS bila glavna poluga!

petar

pre 18 godina

Pošto su mi reklame dosadile ukoliko se iste ukinu na RTS uz bolji program (a za te pare može da se obezbedi bolji program) spreman sam da plaćam pretplatu.
Neki će da kažu ovaj je nenormalan ali jednostavno ove komercijalne televizije od reklama čovek ne može više da gleda. Ljudi moji 20 -30 minuta reklama pa 10 minuta filma ili serije je malo mnogo. I to još u isto vreme na svim kanalima.

Batric

pre 18 godina

90 miliona (ako je cifra tacna) je i dalje upola manje nego sto upola manje gradjana Hrvatske placa za svoj HRT (175 miliona evra). Gradjani Srbije zasluzuje najbolju mogucu televiziju, srpski BBC (ne CNN!!!), a to kosta, kao i sve drugo. I hajde da stavimo taj trosak u perspektivu : mesec dana televicije ce kostati kao cetiri litra benzina, jedno pice u kaficu, dva NEXT soka og litar. Je li to mnogo za nacionalnu televiziju bez politike, bez reklame svakih deset minuta, itd?

Kvazimodo

pre 18 godina

Pa da, ionako zivimo u srednjem veku pa ajde i tim cinom da nas podsete da zaostajemo poprilicno.
Sto se niko od tih vajnih umova nije setio da onda taj namet dele na sve postojece televizije shodno njihovoj gledanosti. Ako vec mora da se placa pretplata onda lepo nek urade uplatnice za sve televizije, nek gradjani odu u banku jednom mesecno, uzmu uplatnicu za koju televiziju hoce i njoj i plate. Duplikat nek salju sluzbi koja ce proveravati da li neko domacinstvo placa bilo kome pretplatu i to je to.
Sto bih ja placao nasilno pretplatu televiziji ciji program smatram imbecilnim, valjda je moje pravo da se odlucim ciji mi se program svidja.

Sir Oliver

pre 18 godina

U Kanadi se samo placa kablovska TV, a nacionalna TV (CBC) se dobija u paketu sa drugim kanalima pa ko voli nek' izvoli.
Lokalne televizije se mogu gledati besplatno (preko antena)ili se mogu kupiti u paketu kablovske pretplate.

GLIDER DZONY

pre 18 godina

SPO sada se pokazi!Dosta Tijaniceve torture i dosta laznog opozicionarstva SPO-a.Ili da poslanici SPO-a glasaju jasno PROTIV zakona,ili su i oni,definitivno,isto sto i njihovi koalicioni partneri DSS,SPS...,i ostala bratija...Pa ko je prvi pozvao na neplacanje zulumcarskog nameta TV Bastilje,bre,jos tamo devedeset i neke???Ili ste nasi,ili ste protiv nas!

Dragana

pre 18 godina

Jeste, Srbija mozda i zasluzuje da ima BBC (mada ja tako ne mislim, ovo drustvo nije zrelo za servis tipa BBC-ja) ali RTS ne moze da bude taj BBC. Prosto, ustrojstvo te kuce je takvo da sluzi partiji na vlasti a ne javnoscu, a takvom je cini i ovaj zakon, o njenoj proslosti da ne pricamo.
Imalo bi smisla rasturiti ili kompletno privatizovati ceo sadasnji RTS pa onda praviti javni servis. Od RTS-a koji je napravljen ovako kako je napravjen nikad nece postati "srpski BBC".

Cika Sima

pre 18 godina

Placacu pretplatu pod ovim uslovima:
-Da se zabrani emitovanje reklama na radio i TV stanicama, koje se finansiraju iz pretplate,
-Da im se naplacuje najam za koriscenje frekvencija kao i komercijalnim medijima.
-Da se firma razlozi na vise celina i da se one manje bitne za rad RTS-a privatizuju.
-Da se RTS-ovi objekti na kojima se nalaze emisioni uredjaji (Ovčar, Rudnik, Avala, Fruska gora,Jastrebac, Crni vrh i dr.) odvoje od RTS-a i da RTS pocne da placa zakup za postavljanje antenskih sistema i predajnika na tim lokacijama i tako dodje u ravnopravan polozaj sa ostalim medijima.
-Da se rese viska zaposlenih i
-Da pretplata ne bude skuplja od 100 dinara mesecno.
I jos nesto!
Ovog momenta RTS moze ugasiti svoju konkurenciju Pink, BK, B92, jednom prostom naredbom g Tijanica da se uklone predajnici tih medija sa objekata RTS-a. A to se ne sme dozvoliti!

Dragan

pre 18 godina

Zasto da placam pretplatu za RTS kada u delu grada u kome zivim hvatam signal za 2 kanala. Iako sam molio da mi se uvede kablovska televizija nista nije uradjeno vec 6 meseci. Dakle, nemam nameru da placam nesto sto ne mogu da vidim, a i kvalitet programa je katastrofalan, a jos da mi pretplata ide kroz racun za struju ne dolazi u obzir. 300 dinara je uzasno veliki iznos, kada se ima u vidu da pojedinci placaju 300 dinara za struju, a isto toliko bi morali za nesto sto mozda ne gledaju. Gde je tu mogucnost izbora? Gde je pravo potrosaca? Dosta mi je nametanja. Dokle vise monopol.

Milance

pre 18 godina

U svi zemljama EU se placa harac za drzavnu televiziju u visini od 5 do 10 evra mesecno. Zasto i nasa televizija ne bi dobila deo koji joj pripada

TV gledalac

pre 18 godina

Zasto panicite?
Pretplata nije nikakva zaostavstina komunizma ili Slobe Milosevica; to je apsolutno pogresna interpretacija (zbog dobro poznatih nesrecnih okolnosti). Ubiranje poreza od javnog tv servisa je najnormalnija stvar i u vecini najrazvijenih delova Zapadne Evrope gde vlada 100% kapitalizam! Razvoj RadioTelevizijskih sistema u Evropi (javni) i Americi (privatni) od samog nastajanja je isao razlicitm tokovima, tako da tu ne mozemo bitno uticati.
300 dinara mesecno zaista nije mnogo cak i za nas standard (u Hrvatskoj je recimo duplo vise), samo se nadam da ce pretplata uroditi i kvalitetnijim sadrzajem.

Maks

pre 18 godina

Voleo bih da uporedim cifru sadasnjeg budzeta RTS - a i ove koja je ocekivana sa novim nacinom finansiranja pa molba za novinare koji imaju nacin da dodju do tih cifara da nas o tome obaveste jer ono sto sam uspeo da sklopim (grupo i neprecizno) iz informacija sa RTS-ovog sajta 25% od novog budzeta je potreban samo da pokrije plate trenutno zaposlenih (oko 6400) pri cemu sam uzeo jedva nadprosecne bruto plate u Srbiji, a mislim da je apetit u ovom domenu i znacajno veci. Kad dodamo ostale tekuce rashode (troskovi poslovanja, bonusi i stimulacije) pitanje je sta cemo dobiti i koliko vise od sadasnjeg programa jer, oni koji prave paralele sa BBC-om i slicnim stanicama trebali bi da obrate paznju na kvalitet emisija izmedju uporedjenih televizija (Kako ono bese, Bog i sesirdzija?). PS koliki je sad budzet RTS-a, da li neko zna, jer sa ovakvim programom koji trenutno ide vise sam video naucnih i obrazovnih emisija na drugim televizijama nego na RTS-u.

akai

pre 18 godina

Ponovicu sto sam vec napisao pre par dana: skremblujte RTS kanale pa ko hoce da ih gleda neka kupi karticu a ko nece ne mora i problem je resen na najposteniji nacin.

Y, USA

pre 18 godina

E, pa nije bas tacno da se "svuda u svetu" obavezno placa pretplata...ovde, u Americi, placas ako hoces da gledas, ako ti ne treba TV naravno da ne placas nista...za recimo sezdesetak kanala placam oko $45, osnovni paket je &12. Pa ko voli da gleda TV ima i da plati, ali zasto placati nesto sto ne koristis?? To je barem prosto. Ili bi trebalo da bude tako...i dok sam zivela u Srbiji RTS mi nikad ni na pamet nije palo da gledam...ha! Kad ih ukljucim imam utisak da gledam americku TV iz Pedesetih godina...a njihovi pateticni voditelji...ali da ne razglabam vise...ova odluka ili predlog zaista nema smisla...ljudi, ne dajte se!

Jovan

pre 18 godina

Vecina komentara na ovu vest je, nazalost, produkt pogresne interpretacije realnosti, cemu je vecina gradjana Srbije sklona. Naime,u vecini zapadnih zemalja javni TV servisi se finansiraju pitem TV pretplate i tu vas niko nista ne pita - placate gledali-ne gledali. Kvalitet istih je vec stvar licnog ukusa. U USA, Kanadi i Australiji, za nase neupucene drzavljane koji tamo zive/rade, takva pretplata ne postoji jer ne postoje ni javni servisi evropskog tipa, vec nationwide mreze za obavezom prikazivanja odredjenih sadrzaja od drzavnog znacaja (ABS, CBC, NBC, itd...). Dakle, pretplata mora da se uvede, kao jedna normalna evropska institucija, a RTS ce tek onda biti moguce transformisati u normalan javno servis, nikako pre. Ah da, sto se clanstva u raznim regulatornim telima tice, samo da napomenem da u USA nije bio problem za Michael Powell-a da bude postavljen na mesto predsednika FCC-a, iako je doticni sin Colin Powell-a (koji je osim sto je bio Drzavni Sekretar, sedeo i u fotelji predsednika upravnog odbora AOL-a). Zamislite, tako nesto nije proglaseno sukobom interesa, zato sto to i nije sukob interesa. Ne treba bespotrebno pljuvati svaki potez vlasti. Sta li ce se tek komentarisati kad se uvedu razne druge mere razvijenog sveta, jer drugacije, jednostavno, ne ide.

Prosjak

pre 18 godina

Kad budem imao evropsku platu placacu po evropskim standardima ali sta da placam po evropskim stndardima kad sam po njima apsolutni socijalni slucaj, a ti nigde nista u Evropi ne placaju.

GuC

pre 18 godina

Ovo je odlicno, konacno ste lupili po dzepu prosecnog radikalskog glasaca. E sad ste se sami doveli u centar paznje i to po necem groznom. Ako narod nije reagovao na tih 80% Miloseviceog ispiranja mozga sa RTS, e sada hoce! Sto neko rece NITI STE BILI NITI CETE BITI SERVIS GRADJANA!! Najmanje sa nasim parama, e pa moracete da se borite za nas pogled koga necu da skrenem sa recimo latinskih opera. Zabavnije su od akademiska sa RTSa. Uostalom, ako zele da budu servis gradjana i TROSE NASE MILIONE, onda ce i direktor i svi moguci odbori biti birani na neposrednim izborima. Pa nek onda kohabitiraju, ali sa nama. Jedino se bojim da oni ne misle da su servis vecine gradjana koja misli kao TOmislav, Tijanic ili Kostunica i Mihajlov???
Cak i da prihvatim ponovo ideju pretplate, mislim da su mogli da predloze nesto minimalno, narod ne bi ovako reagovao.

nedjo

pre 18 godina

U Kanadi drzavni CBC se placa od taksi gradjana, tako da on nije besplatan + ima reklame + dibija dio Kablovske pretplate.
U Americi ne postoji drzavna televizija tako da i nema pretplate, ali sve se stanice finansiraju od kablovske i satelitske pretplate + reklame. Postoji "public" tv koji se finansira od prosenja i vjerovatno satelitske i kablovske pretplate.
Inace sumnjam da u Srbiji kablovski operatori ista placaju tv kucama koje prenose zato je i pretplata niska.

Ivica Mladenovic

pre 18 godina

Kad vidim ovakvu vest naglo pokazujem razumevanje prema cuvenoj izjavi Brane Crncevica "ne bih poljubio svinju u d... makar se nikad ne najeo cvaraka". Navise zato sto je vizuelizacija posebno laka - jasno je ko je tu svinja, a sta su cvarci.

Boza E.B.

pre 18 godina

Ako je cena ulaska Srbije u EU naplata TV pretplate, onda neka i ne udjemo nikada.
Ako je TV pret. jedini uslov za opstanak RTS-a, onda neka RTS propadne.
Ako se gospodi iz smucilo da placaju nekakav BBC, ABC etc., a da ih pritom niko nista ni ne pita (??!!?), pa zele da im mi iz MATICE placanjem pretplate omogucimo "kvalitetniji" RTS SAT, onda neka se vrate ovamo pa neka uzivaju u placanju do sutra. I onako..., ko ih pita?! Ja je placati NECU, iako me niko nista ne pita!

Mirko

pre 18 godina

"dobar dan.......dobar dan...zasto vi od racuna za struju odbijate 300 dinara?"....zato sto nemam TV aparat... "....a sta vam je ovo?(ili,kako gledate onda kablovsku)".....pa to je monitor (TFT ili obican), imam TV karticu na kompu.....sta cemo sad??

Ivica Mladenovic

pre 18 godina

I da dodam onim cvarcima i svinjama:
Postovacu zakon i status drzavne televizije onda kada i celnik drzavne televizije (onaj zbog koga se necu najesti cvaraka) bude postovao zakon - tj. kada pokaze diplomu regularnog fakulteta, kako zakon i nalaze.
Pritom, priznajem samo BU a ne neki BK univerzitet njegovog gazda Bogija.
Toliko o pravilima i zakonima, a ovima koji nam iz dijaspore porucuju "da je to tako u EU" mora da se objasni da cemo placati kada budemo u EU. Znaci, evropsko placanje kad budu i evropski direktori, a ne da bagri placamo dzeparac.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Ukoliko se placa pretplata, onda joj podlezu i kompjuteri sa TV karticom. Tako je bar u Velikoj Britaniji. Otidjite na www.tvlicensing.co.uk pa Velikoj Britaniji.

klanfa

pre 18 godina

A sto nam Evropu uvek uvode s onog kraja koji njima najvise odgovara? Masa naroda ima ne-Evropske probleme, sa elementarnim egzistencijalnim problemima: zaposlenje, bela kuga (= starenje populacije), zdravstvo, skolstvo, struktura i dostupnost hrane, a oni odlucili da nam je pod hitno potrebno bas uvodjenje evropske TV pretplate? E pa - "malo morgen", kako je govorio SM. U Evropi se placa pretplata i niko te nista ne pita, ali se u Evropi dobija i plata, i tu te niko nista ne pita! Odakle im inace standard kojim zive? A sto se tice poredjenja sa Hrvatskom - kakve to veze ima?

M.S.MRAOVIC

pre 18 godina

Moj deda mi rece da je to bilo u Chicago Illinois negde pedesetih godina kada je drzava uvela pretplatu na Televizore. Svi gradjani, ali bas svi, su izneli Televizore ujutro na trotoar, sto je bio protest. Pokupiti sve ove televizore bi kostalo vise nego bi bila pretplata za godinu dana grada Chicago. Zakon o pretplati je odmah povucen istog dana i gradjani su moljeni da pokupe svoje televizore sa trotoara. I dan danas nema pretplate ni na TV ni na radio ovde. Mogu li Beogradjani to isto da urade..??? hvala na prostoru.

Doskoro

pre 18 godina

Kakva blamaza, pa zar cemo ponovo da postanemo taoci TV pretplate. Gde su sada ljudi od 05.Oktobra, sigurno na nekom egzoticnom mestu, kupaju se i banjaju a mi ovde ......

Marko

pre 18 godina

Eto još jednog dokaza, koliko je ovo prošlo vreme otrovalo (inače verovatno) pametne ljude... Na RTS i posle pet, šest godina se gleda kao na režimsku televiziju... Čitam kako se u USA ne plaća nacionalna televizija... pa zato ameri i jesu tamo gde jesu, a to znači da su, ubrojivši razvijenost njihove privrede, ubedljivo najgluplja, najneobrazovanija nacija na svetu! Alo ljudi, pa RTS treba da bude sinonim za srpsku kulturu, srpski jezik, srpsku produkciju, dokumentarne filmove, nezavisnost od američke produkcije. Izmedju ostalog, kako to nije jasno, da bi tek uvodjenjem pretplate i skidanjem sa budžeta mogla da se postiže prava objektivnost medija... Ništa, ubijte RTS i uživajte isključivo u divnim obrazovnim emisijama tipa Jerry Springer & Grand parada, uz to, deca će odrasti kao debili ali eto, umesto 300 dinara mogu da se pojedu dve pljeskavice... Neverovatno...

Ivan

pre 18 godina

Placam kablovsku TV 295 din mesecno. A RTS bi me kostao 300 din??? Da nije mnogo za tri drzavna kanala u odnosu na 65 kanala koje gledam na kablovskoj?!

simak

pre 18 godina

Znate li kako funkcionise naplata TV (TV taksa) preko brojila (struje) ???
Radim u distribuciji pa znam kako je to funkcionisalo ranije (na zalost, verovatno i u buduce).
Po uradjenom obracunu utrosene el.energije RTS vas ne pita koliko ste vi te struje naplatili, i da li ste naplatili i njihov deo, vec jednostavno vam skinu sa racuna "njihov" deo novca (broj potrosaca sa TV taksom puta iznos TV takse).
Naravno, na taj nacin uzimaju veliki deo novca koji u stvari predstavlja placenu el.energiju.
Hipoteticki, ne platite li, recimo, deo za RTS, a platili ste utrosenu energiju, to vam se vise ne vodi kao dug RTS-u, vec kao dug EPS-u i zbog toga vam mogu i iseci struju.
Naravno, posle svega ovoga, ionako los rejting moje firme sigurno nece skociti u narodu.
Naprotiv.

Ovakvu prinudnu naplatu sigurno treba spreciti !!!

TV Kriticar

pre 18 godina

Ovo je vrhunac drskosti!
Ocekuju od gradjana da placaju za sopstveno ispiranje mozga!
Ako platimo pretplatu, Tijaniceva naci(onalna) televizija nam lepo servira da su (nevine, za sada) masovne ubice (i Gering je bio nevin, dok jos nije bio zavrsen nirnberski proces) zapravo heroji koje "ugledni" Jocic "ugledni" ministar pravde Stojkovic, sve o trosku gradjana ispracaju u Hag.
Also, veliki dzentlmen Velja Ilic, u pauzi izmedju sutiranja novinara, otvara 2 nova metra kapitalno investiranog auto-puta.
Takodje, ugledni intelektualac Tijanic nas poducava o nacionalnom servisu, da nam ne bi sinovi licili na mafijase. Da li se ikada pogledao u ogledalo? Da nisu u pitanju projekcije sopstvenih estetskih stranputica? A, ako je u pitanju naci-servis, kome taj servis sluzi? Da li bi smo javno birali ovog bivseg Milosevicevog (da vas podsetim, sedi u Hagu, optuzen za genocid i mass ubistva) ministra, svrsenog srednjoskolca, za direktora?
A, uz relaksaciju tipa SPORT, ponovo mozemo cuti umilni glas ex-Slobiste Dobrosava Gajica.
I za sve ovo trebe da im placamo!!!????
Nadam se da postoji vid artikulacije gradjanskog bunta protiv ove ujdurme tj. "zajma za preporod" neomilosevicevizma!!!!

Sale

pre 18 godina

Izgleda sam malo zakasnio sa reagovanjem na ovu temu, za razliku od vrednog omladinca koji dva puta ponavlja istu teoriju o neophodnosti uvodjenja TV pretplate...Cude me ,stvarno, i neki od ovih nasih gastarbajtera-kad ja placam u inostranstvu, ma ima i vi 'kuci' da placate...Bruka i sramota... A, iznos od predlozenih 300 DIN? Imam visoko obrazovanje, radim u privatnoj firmi (koja je do nedavno bila drzavna i dobrostojeca), pa mi je 300DIN polovina dnevnice. Znaci kad odem kuci trebam svojoj maloletnoj deci da objasnim kako su pametne cike u BG jos jednom odlucile da je prosecnoj porodici vaznije ispirati mozak nego im omoguciti pristojan zivot...

!???

pre 18 godina

Mnogo je 300, a i nacin vezivanja za struju je ucenjivacki i neprimeren. Znate li vi da neka domacinstva u Srbiji imaju svega tri-cetiri hiljade dinara prihoda mesecno. Toliko jedan prosecan drzavni cinovnik, placen od stranih kredita, i doveden na posao od koga niko nema nikakve koristi spiska sedmicno za jedan izlazak.

Olga

pre 18 godina

Kod nas u kuci se vec deset godina ne gleda RTS, od toga dve godine - satelitska. Valjda u ovoj zemlji ipak imamo pravo na izbor, to je, eto, nas izbor. Takav izbor smo napravili sto zbog vise nego jadnog programa, ne samo RTS-a, nego i ostalih domacih televizija, a poslednjih godina smo uskraceni za prijem domacih kanala. Zivimo u rupi u Zemunu u koju jednostavno ne stize nikakav signal i zbog toga sam jos vise besna sto hoce da mi naplate uslugu koju mi ne pruzaju. Takodje smo zvali i sve provajdere kablovske televizije, niko od njih nema nameru da prodje kroz nas kraj.
Ziveo BBC Prime, Discovery i Arte! A pretplatu necemo placati NIKADA!

profesionalac

pre 18 godina

Televiziju Beograd pamtim iz vremena kada je njen obrazovni, dokumentarni i dramski program realizovan u vlastitoj produkciji, mogao da se meri sa bilo kojom svetskom televizijom.Nazalost godine iza nas srozale su ovu kucu na najnizi nivo.Zastareo, ne dinamican cesto vrlo neuko snimljen i jos gore montiran program postali su sinonim RTS-a.Radim kao kamerman u inostransvu i taj posao obavljam skoro 30 godina. Nedavno sam bio clan ekipe koja je za jednu nacionalnu televiziju snimala putopisnu reportazu u jednoj istocnoevropskij zemlji. Nas petoro uklucujuci i montazera napravili smo emisiji koja je prodata u desetak svetskih televizija za novac koji desetostruko prevazilazi nase produkciske troskove. Pitam se kako je moguce da hiljade zaposlenih u RTS nisu u stanju da proizvedu stotine sati programa koji se moze ponuditi ostatku sveta i na taj nacin ostvariti vrlo solidne prihode.Ipak, mnogo je lakse sedeti i grickati sitan novac prikupljen nasilnim zulumom. Najblaze receno stidim se svoje profesije zbog njih.

Mira

pre 18 godina

Mislim da je besmisleno placati ista. Kakva je to televizija koja ne moze da zaradi da bi emitovala program i isplacivala plate. Sta rade „marketing strucnjaci” na RTS? Mislim da je sve ovo jos jedna navlakusa za narod. Mozda i ne bih zalila 300 dinara da znam da ce plate od 12.000 dinara za koliko rade ljudi u produkciji ove kuce biti povecane.

6. oktobar

pre 18 godina

Tijanicu mrs sa RTS pa cu mozda i da platim, kad treba da se plati pretplata onda to rade svi u Evropi. A da li u Evropi na celu nacionalne kuce sede takve lopovcine i nistaci? Ne sede, prema tome 300 dinara ce te da dobijete nikad. Jel ce i ovi iz Haga da plate, a mogli biste i Srbima po svetu da uzmete jel ipak i oni gledaju RTS satelit. Dakle u normalnoj drzavi treba da se plati u ovakvoj SIPAK.

Mia

pre 18 godina

Opet po ko zna koji put, zamena teza. Hocemo u Evropu, ali ni jednu tekovinu njenu ne prihvatamo. Pitam se zasto neko od RTS ocekuje da bude od vlade nezavisna, ako je vlada finansira. Normalno je da ako gradjani hoce svoj javni servis, onda moraju i da ga plate. Mi na zalost zivimo u izrazito materijalisticko vreme, pa cija je banka, njegova je i muzika.
Ovde se svi bave informativnim programom, ali nacionalna TV ili javni servis ima obavezu i ocuvanja tradicije, negovanja neprofitabilnih vrednosti, kreiranja dramskog, skolskog, dokumentarnog, naucnog, decijeg i drugih programa,a to sve kosta.
Takodje nije tacno da RTS ne moze da se izdrzava reklamama, jer je neuspesna. RTS ne sme da se izdrzava reklamama upravo zbog drugacije uloge i karaktera od komercijalnih televizija u drustvu. Osim toga, po najavljenom zakonu uvesce se red i u sektor propagande u medijima, pa ce i komercijalne tv moci mnogo umerenije da nas terorisu uloscima, zvakama koje zamenjuju odlazak kod stomatologa, pivom i carobnim deterdzentima.
I jos nesto o objektivnom informisanju i slobodi izbora. U SAD i Kanadi mozete sami da izaberete od gomile paket kablovskih programa najrazlicitijih tipova, od sportskih, filmskih, decijih, kulinarskih, i mnogih drugih, ali svaki od tih paketa, zeleli vi to ili ne MORA DA SADRZI CNN.
RTS je ogroman sistem, opterecen dugovima, prenatrpan ljudima od kojih je vecina tamo zalutala, i s pravom se ocekuje temeljna rekonstrukcija tog sistema. Ali, potpuno je jasno da se pretplata mora placati. Fer je i dati im neko vreme da se prilagode novoj ulozi javnog servisa, pa onda kritikovati. Zaista je fascinantno kako su nama uvek puna usta nekih boljih i srecnijih oko nas, ali samo ono sto je neophodno da uradimo da bismo se sa njima izjednacili, mi odbijamo da prihvatimo i na nevidjeno pljujemo.

Miroslav Mladenovic, nastavnik Vlasotince

pre 18 godina

Slazem se sa onima koji predlazu da se ponovo uvede pretplata za drzavnu televiziju. Naravno da za pocetak placa jedan deo drzava, dok drugi deo imucni gradjani, dok siromasni sloj stanovnika za pocetak bude oslobodjen. Tako bi televizija postala nezavisna i istinski servis gradjana. Mnogi mesetari i srpski tajkuni bi da to sprece. Naravno da njih nezanima ni nacionalna kultura, ni jezik, ni nauka, ni obrazovanje, nego pohlepa za sto vecim bogatstvom. Treba dignuti glas protivu kica, preimitivizma i PINKOVIZACIJE cele Crbije. Mora se odretiti pravi kriterijumi postojanja i samog programa jedne televizije. Nije ni cudo sto je nasilje u porodici, nad decom i na ulici povecano, a na to utice televizija svojimj serijama i sapunicama. Mi u jablanickom okrugu kao i da nemamo televiziju, ni drzavnu ni privatnu, jer nema nikakvih informacija iz zivota, sem jeftinih privatnih zabava za novopecene tajkune. Onaj ko pokusa da misli svojom glavom, ometa mu se televiziski program. Tako nemogu da gledam kriticke emisije na b92, bk televiziji, radio emisijuu KARAVAN na radio beograd drugog programa, a ponekad i na prvi program drzavn televizije. Dokle ce elektronski da se ometa program. Na ovom jadnom i bednom JUGU jos izgleda GLEDA odozgo VELIKI BRAT i zeli da kontrolise sve umove.

Oliveira

pre 18 godina

Mnogo mi je zanimljivo, u ovoj našoj "tranziciji", kako se naši bezmozgaški i korumpirani "političari" upinju da kažu kako je "tako svuda u Evropi". Zanimljivo je da taj argument koriste samo onda kad treba nešto da se NAPLATI, a kad za te pare treba nešto i da se PONUDI, onda tu nastaje mali problem ("nema mogućnosti, kapaciteta, tehnika zastarela,...", itd.). Kad se setim koliku putarinu plaćamo za životno opasnu vožnju po usecima na tzv. autoputu BG-Niš, kako naplaćuju parkiranje na svakom ćošku, a kad padne sneg i poledi, nigde nikog da ga očisti. Ne daj bože da se razboliš. Iako radiš i za zdravstveno-socijalno osiguranje ti redovno uzimaju 18% od plate, a za porez još 14%, to nema vajde. Kad odeš kod lekara, SVE moraš da platiš ili obezbediš sam.
Ovo je samo nastavak te politike, plaćaćete za RTS i svom distributeru kablovske, i posebno RTS-u. Naravno, i porez je dupliran. Dok je ovaca, biće i šišanja. U svetu, ti za tvoj novac dobiješ odgovarajuću uslugu, za razliku od ove rupčage od zemlje. Na RTS-u nije i nikad neće biti emitovan iole pristojan program, za razliku od BBC-ja i sličnih, koje ipak imaju šta da ponude.

Igor

pre 15 godina

Ako je RTS NACIONALNI INTERES, neka ga finansira budzet. Nemam nista protiv da se pdv sa 18% poveca na 22% ako treba.
Bezobrazno je ovako placati pretplatu uz racun za struju. Ostavlja gadan ukus u ustima svakome ko to ne gleda. Ili kroz PDV ili kako god hocete samo ne kroz pretplatu. Pa mi svakako placamo porez. Uracunajte RTS u troskove!