Četvrtak, 10.09.2020.

12:36

Novo otkriće: Ovo je jedina zadužbina Nemanjića za koju ne postoji nikakav pisani trag FOTO VIDEO

Izvor: RINA

Novo otkriæe: Ovo je jedina zadužbina Nemanjiæa za koju ne postoji nikakav pisani trag FOTO VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Jok

pre 3 godine

@Pantagruel
Ako nisi znao, Stefan nemanja je bio katolik pa onda pravoslavac, druga stvar, ubijao je sopstveni narod i prema tome on ne može biti svetac! E tu je problem, sto uzdižemo i veličamo nekoga ko je ubijao sopstveni narod.

Pantagruel

pre 3 godine

Ali da li znate da je stefan nemanja ubijao bogumile u ime crkve? (Jok, 10. septembar 2020 17:11) А римски папа није, као ни француски или енглески краљ? Како су онда нестали толико катари или албижани, хугеноти, темплари, па и протестанти у доба верских ратова? О погубљенима по пресуди Инквизиције да и не говоримо. Да ли то значи да би (по теби) католици требало да се одрекну папе и својих владара из прошлости?

Posmatrac

pre 3 godine

To za Narodnu biblioteku nikada neću oprostiti Nemcima. Znači, da sam F.D. Ruzvelt, **** bih im mater samo zbog toga. Berlin (i okolinu) je trebalo stući u ruševine atomkama, ne Hirošimu i Nagasaki. Da otrgneš od nekog naroda njegovo poznavanje svoje prošlosti...!
(Le Scorpion Serbe, 10. septembar 2020 18:46)

Nemci su je bombardovali ali je Srbin bio taj koji je iz inata zabranio da se na sigurno skloni sve sto je bilo vredno a sve je vec bilo spakovano u sanduke i spremno za transport. Postoji u dokumentima ime i prezime strucnjaka koji je stopirao akciju sklanjanja.

ketiS

pre 3 godine

@MiroZG

Ja bih vas zamolila da mi kazete gde mogu da vidim te pisane dokumente, materijalne dokaze i tome slicno? Pitam vas to krajnje ozbiljno, bez ikakve ironije, jer me prilikom poseta stranim zemljama zanimaju upravo najvise kulturno-istorijski lokaliteti. Ono sto sam ja mogla da primetim, a to se da procitati i u tour-brosurama o Hrvatskoj, sve "vrvi" od prideva venecijanski, anticko-rimski, ugarski, habsburski.... a hrvatsko, nista! Dakle, gde su ti lokaliteti iz vremena kako vi kazete "Hrvatskih kraljeva"? Zaista bih volela da to vidim i sa tim se upoznam.

Перун

pre 3 godine

Хеј Миро, сусретну ли се ти са драгом својом, близу гроба Хрватског краља, кажи само нам покажи :)

Srboljub

pre 3 godine

Pogledajte na satelitskim mapama kako danas izgleda Venčac - kao ratno polje! Uzduž i popreko ga oru, sve zbog dekorativnog kamena. Bukvalno na 100 metara od ovog nalazišta je ogroman kamenolom. Da li će išta ostati od te planine? Tuga...

Miro ZG

pre 3 godine

Hrvatski kraljevi nisu izmišljeni. Postoje materijalni dokazi, pisani dokumenti, papinske darovnice itd. Upitan je jedino kralj Tomislav. Ni Džingis kanu se ne zna gdje je grob pa to ne znači da nije postojao.
Tko želi znati, informirati će se i znat će. Tko ne želi ponavljati će laži koje je negdje čuo.

ssss

pre 3 godine

@jok.
Shvatio samja sta ti pricas. Znam da Nemanjici nisu prvi nasi vladari, znam da su progonili Bogumile, mislim znam, citao sam. Ovde je rijec da su skontali koji je period po necemu, nacinu zidanja, nakitu isl. Valjda sad razumijes sta sam htio da kazem.

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

@Guzman

To za Narodnu biblioteku nikada neću oprostiti Nemcima. Znači, da sam F.D. Ruzvelt, **** bih im mater samo zbog toga. Berlin (i okolinu) je trebalo stući u ruševine atomkama, ne Hirošimu i Nagasaki. Da otrgneš od nekog naroda njegovo poznavanje svoje prošlosti...!

Hammer

pre 3 godine

Vidim da neki zlonamernici ovde pokušavaju da ismevaju hrvatske kraljeva i žele da nam sugerišu kako hrvatski kraljevi nikada nisu postojali, ali to nije istina! Hrvatski kraljevi su postojali i ne samo da su postojali, nego su i imali čarobne moći, naime mogli su najedamput da nestanu ili da budu nevidljivi. Mnogi u to ne veruju, ali za to postoje dokazi! Dokaz da je ova priča tačna su grobovi hrvatskih kraljeva, koji itekako da postoje, ali su nevidljivi i to je najbolji dokaz da su hrvarski kraljevi postojali, ali da su bili nevidljhivi i da su imali čarobne moći, buahahahahahahaha...

Tafak

pre 3 godine

Predlazem da preselimo ovaj grandiozni spomenik u nastajanju kod zeleznicke stanice u Beogradu tamo u znak postovanja i podsecanja na Nemanjice... Sigurno ce privlaciti turiste u tu novu meku.

Jok

pre 3 godine

@ssss
Poenta je, kad ne znaju čije je onda,'ajde da to pripišemo nemanjićima' ( pobednici pišu istoriju) pre njih su bili drugi, o kojima vrlo malo znate svi pa i ja...) Ali da li znate da je stefan nemanja ubijao bogumile u ime crkve?

jox

pre 3 godine

@north
od te trojce nijedan nije postojao, bar nema dokaza, nego su postojali:
- hrvatski feudalac (i do bana su retko dobacivali na toj sopstvenoj zemlji. Kraljevi im postoje samo na History kanalu i anahronim izvorima, 3-4 veka kasnije ze pomenu prvi put, nema zadužbina, žitija, grobova, dvorova...)
-mađarski kralj
-turski sultan/veliki vezir

bm

pre 3 godine

Ne nego su sigurno hrvatijanski car, madjarski kralj i neki turski emir zidali crkve u okolini Arandjelovca za vreme vladavine cara Dusana ili nekog drugog iz dinastije Nemanjic
(north, 10. septembar 2020 14:00)
Normalno da iskopavamo od vinče, rimskog i starijih perioda, samo oni nikako da iskopaju tj nađu bar 1 grob tih fantomskih kraljeva o kojima pričaju

mislim

pre 3 godine

Ne postoji pisani trag, pretpostavlja se nesto... al sigurno je srbin u pitanju:))))
(kao neki vic, 10. septembar 2020 13:00)
Ne Finci su bili posebno aktivni u Sumadiji u to vreme

barba

pre 3 godine

"Pa u bombardovanju Beograda 1941 je izgorela skoro celokupna nacionalna biblioteka,istorijska arhiva neprocenjive vrednosti. Ako pisani trag o nečemu ne postoji ne znači da to "nešto" nije ni postojalo naročito ako se u međuvremenu pojave relevantni dokazi...Lepo ti piše u srcu Šumadije....ostaci crkve, fragmenti fresaka ...sve se to lepo protumači na osnovu nalaza,keramike,kostiju,nakita....
14 vek..ukoliko nađu kovani novac mogu i bliže da odrede vremenski period.
(Guzman, 10. septembar 2020 13:46)"

Dzabe pises, jer oni kojim imaju glavu bez mozga ne razumeju

MILOJKO

pre 3 godine

Neki mogu da izmisle i deset vladara za koje niko nezna i nikada niko nije bio i da plati Histeriju da emituje seriju o tim izmisljenim vladarima a mi se čudimo odakle katedrala crkva u Šumadiji iz vremena Nemanjića.U blizini ove crkve u selu Gorovič kraj Topole imate crkvu koja je datirana sa kraja 13 i početka 14 veka za koju se isto nezna ko je napravio.Crkva je po veličini impozantna i sto je retkost original sačuvanih zidove jedi no su freske strane jer je crkva vekovima bez krova.

Pavle

pre 3 godine

Dobro Informisan

Druže da imaš i malo obrazovanja i pameti ne bi tako lupetao.
Crkva je bila jedino svetlo u tunelu za ovaj narod tokom 400 godina turskog ropstva. Pre toga oaza nauke,pismenosti,kulture...
Manastiri su imali ulogu škola,bolnica,narodnih kuhinja...
O duhovnosti neću ni da pričam jer to za tebe i slične ništa ne znači.

Simon

pre 3 godine

Ja ne znam ko je ovom arheologije izdao diplomu. I još ga turio u novine. Za tu crkvu je on možda sad saznao. A pisani podaci postoje samo je on lenj da to i pogleda. Crkvu je počeo da podiže i skoro ali ne i sasvim dovršio kralj Dragutin nekih 6 godina nakon što je predao presto Milutinu i povukao se na sever zemlje u područje Braničeva i Srema. Današnji istoričari i arheolozi nauče samo da sroče senzacije a od nauke ni N nisu opepelili. Strašno koliko je neznalica na mestima po Srbiji. Pa se posle pitamo što nam je kako nam je.

key and peele

pre 3 godine

dragutin sustinski ne spada u vreme kad se zida srpsko-vizantijskim stilom jer se ovaj javlja tek s kraljem milutinom, i to nakon ekspanzije na sam jug kosova i u makedoniju, uporedo sa brakom sa simonidom.

opet, zvanicno dusan nije bio aktivan na severu jer nemamo domace izvore o tome. medjutim, ugarski izvori tu daju dopunu slike. npr. madjarski kralj je utvrdio zamak u bacu bas jer je video pretnju u dusanovoj snazi. jesu oni uglavnom napadali nas, ali ne mozemo tek tako otpisati mogucnost da je i dusan njima bio pretnja.

north

pre 3 godine

@ kao neki vic

Ne nego su sigurno hrvatijanski car, madjarski kralj i neki turski emir zidali crkve u okolini Arandjelovca za vreme vladavine cara Dusana ili nekog drugog iz dinastije Nemanjic

stan

pre 3 godine

Ubedljivo "najaktivniji" vladar iz tog perioda na pomenutom prostoru je Dragutin, "kralj Mačve". Podelom on je dobio zemlje severno od Zapadne Morave, a Milutin južno. Dušan nije bio u toj meri aktivan na ovim prostorima da bi gradio tako velelepne građevine.
Ova crkva i prateći objekti je na pola puta od Stare Srbije do Dragutinovog sedišta, ali uveliko u Dragutinovoj zemlji.

Balkan boy

pre 3 godine

"Ne postoji pisani trag, pretpostavlja se nesto... al sigurno je srbin u pitanju:))))"

Postoje dve škole mišljenja: ili su latini ili prethodnica osmanlija, arheolozi su podeljeni po tom pitanju.

ban Kulin

pre 3 godine

Nije ni čido što ne postoji sačuvan pisani trag, jer su muslimanske okupatorske horde koje su navirale iz azijskih stepa i pustara rušile sve pred sobom, rušili su crkve i manastire, palili su arhive, ubijali su civile, otimali, pljačkali i činili su genocide, posledice njihovih stravičnih muslimanskih okupatorskih zločina i genocida su vidljive i do dan danas i ostavile su trajne posledice na sve hrišćanske narode i države sa ovih prostora, a posebno na države Srba, Bugara, Grka i Jermena.

Jok

pre 3 godine

Pretpostavka!
Ne mora da znači da su je nemanjići sazidali, (možda je lokalna vlastela ili pak običan narod).
Bilo je vladara pre i posle, veći su vladari, Lazar iz 14. i Miloš iz 18. Veka, od svih njih., Ali dobro šta je tu je samo ih forisrajte kao federera over Noleta

Guzman

pre 3 godine

Ne postoji pisani trag, pretpostavlja se nesto... al sigurno je srbin u pitanju:))))
(kao neki vic, 10. septembar 2020 13:00)


A ko su ako nisu Srbi ???

Da nisu možda Finci,Norvežani....

Ne postoji pisani trag ali postoji nalazište valjda veruješ svojim očima.

Pa u bombardovanju Beograda 1941 je izgorela skoro celokupna nacionalna biblioteka,istorijska arhiva neprocenjive vrednosti.
Ako pisani trag o nečemu ne postoji ne znači da to "nešto" nije ni postojalo naročito ako se u međuvremenu pojave relevantni dokazi.
Kakve su sve vojske,pošasti,nesreće prešle preko ovih teritorija čudi me da ikakvi pisani tragovi i postoje.

Lepo ti piše u srcu Šumadije....ostaci crkve, fragmenti fresaka ...sve se to lepo protumači na osnovu nalaza,keramike,kostiju,nakita....
14 vek..ukoliko nađu kovani novac mogu i bliže da odrede vremenski period.

Guzman

pre 3 godine

Ne postoji pisani trag, pretpostavlja se nesto... al sigurno je srbin u pitanju:))))
(kao neki vic, 10. septembar 2020 13:00)


A ko su ako nisu Srbi ???

Da nisu možda Finci,Norvežani....

Ne postoji pisani trag ali postoji nalazište valjda veruješ svojim očima.

Pa u bombardovanju Beograda 1941 je izgorela skoro celokupna nacionalna biblioteka,istorijska arhiva neprocenjive vrednosti.
Ako pisani trag o nečemu ne postoji ne znači da to "nešto" nije ni postojalo naročito ako se u međuvremenu pojave relevantni dokazi.
Kakve su sve vojske,pošasti,nesreće prešle preko ovih teritorija čudi me da ikakvi pisani tragovi i postoje.

Lepo ti piše u srcu Šumadije....ostaci crkve, fragmenti fresaka ...sve se to lepo protumači na osnovu nalaza,keramike,kostiju,nakita....
14 vek..ukoliko nađu kovani novac mogu i bliže da odrede vremenski period.

ban Kulin

pre 3 godine

Nije ni čido što ne postoji sačuvan pisani trag, jer su muslimanske okupatorske horde koje su navirale iz azijskih stepa i pustara rušile sve pred sobom, rušili su crkve i manastire, palili su arhive, ubijali su civile, otimali, pljačkali i činili su genocide, posledice njihovih stravičnih muslimanskih okupatorskih zločina i genocida su vidljive i do dan danas i ostavile su trajne posledice na sve hrišćanske narode i države sa ovih prostora, a posebno na države Srba, Bugara, Grka i Jermena.

north

pre 3 godine

@ kao neki vic

Ne nego su sigurno hrvatijanski car, madjarski kralj i neki turski emir zidali crkve u okolini Arandjelovca za vreme vladavine cara Dusana ili nekog drugog iz dinastije Nemanjic

Pavle

pre 3 godine

Dobro Informisan

Druže da imaš i malo obrazovanja i pameti ne bi tako lupetao.
Crkva je bila jedino svetlo u tunelu za ovaj narod tokom 400 godina turskog ropstva. Pre toga oaza nauke,pismenosti,kulture...
Manastiri su imali ulogu škola,bolnica,narodnih kuhinja...
O duhovnosti neću ni da pričam jer to za tebe i slične ništa ne znači.

mislim

pre 3 godine

Ne postoji pisani trag, pretpostavlja se nesto... al sigurno je srbin u pitanju:))))
(kao neki vic, 10. septembar 2020 13:00)
Ne Finci su bili posebno aktivni u Sumadiji u to vreme

barba

pre 3 godine

"Pa u bombardovanju Beograda 1941 je izgorela skoro celokupna nacionalna biblioteka,istorijska arhiva neprocenjive vrednosti. Ako pisani trag o nečemu ne postoji ne znači da to "nešto" nije ni postojalo naročito ako se u međuvremenu pojave relevantni dokazi...Lepo ti piše u srcu Šumadije....ostaci crkve, fragmenti fresaka ...sve se to lepo protumači na osnovu nalaza,keramike,kostiju,nakita....
14 vek..ukoliko nađu kovani novac mogu i bliže da odrede vremenski period.
(Guzman, 10. septembar 2020 13:46)"

Dzabe pises, jer oni kojim imaju glavu bez mozga ne razumeju

stan

pre 3 godine

Ubedljivo "najaktivniji" vladar iz tog perioda na pomenutom prostoru je Dragutin, "kralj Mačve". Podelom on je dobio zemlje severno od Zapadne Morave, a Milutin južno. Dušan nije bio u toj meri aktivan na ovim prostorima da bi gradio tako velelepne građevine.
Ova crkva i prateći objekti je na pola puta od Stare Srbije do Dragutinovog sedišta, ali uveliko u Dragutinovoj zemlji.

MILOJKO

pre 3 godine

Neki mogu da izmisle i deset vladara za koje niko nezna i nikada niko nije bio i da plati Histeriju da emituje seriju o tim izmisljenim vladarima a mi se čudimo odakle katedrala crkva u Šumadiji iz vremena Nemanjića.U blizini ove crkve u selu Gorovič kraj Topole imate crkvu koja je datirana sa kraja 13 i početka 14 veka za koju se isto nezna ko je napravio.Crkva je po veličini impozantna i sto je retkost original sačuvanih zidove jedi no su freske strane jer je crkva vekovima bez krova.

bm

pre 3 godine

Ne nego su sigurno hrvatijanski car, madjarski kralj i neki turski emir zidali crkve u okolini Arandjelovca za vreme vladavine cara Dusana ili nekog drugog iz dinastije Nemanjic
(north, 10. septembar 2020 14:00)
Normalno da iskopavamo od vinče, rimskog i starijih perioda, samo oni nikako da iskopaju tj nađu bar 1 grob tih fantomskih kraljeva o kojima pričaju

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

@Guzman

To za Narodnu biblioteku nikada neću oprostiti Nemcima. Znači, da sam F.D. Ruzvelt, **** bih im mater samo zbog toga. Berlin (i okolinu) je trebalo stući u ruševine atomkama, ne Hirošimu i Nagasaki. Da otrgneš od nekog naroda njegovo poznavanje svoje prošlosti...!

Hammer

pre 3 godine

Vidim da neki zlonamernici ovde pokušavaju da ismevaju hrvatske kraljeva i žele da nam sugerišu kako hrvatski kraljevi nikada nisu postojali, ali to nije istina! Hrvatski kraljevi su postojali i ne samo da su postojali, nego su i imali čarobne moći, naime mogli su najedamput da nestanu ili da budu nevidljivi. Mnogi u to ne veruju, ali za to postoje dokazi! Dokaz da je ova priča tačna su grobovi hrvatskih kraljeva, koji itekako da postoje, ali su nevidljivi i to je najbolji dokaz da su hrvarski kraljevi postojali, ali da su bili nevidljhivi i da su imali čarobne moći, buahahahahahahaha...

key and peele

pre 3 godine

dragutin sustinski ne spada u vreme kad se zida srpsko-vizantijskim stilom jer se ovaj javlja tek s kraljem milutinom, i to nakon ekspanzije na sam jug kosova i u makedoniju, uporedo sa brakom sa simonidom.

opet, zvanicno dusan nije bio aktivan na severu jer nemamo domace izvore o tome. medjutim, ugarski izvori tu daju dopunu slike. npr. madjarski kralj je utvrdio zamak u bacu bas jer je video pretnju u dusanovoj snazi. jesu oni uglavnom napadali nas, ali ne mozemo tek tako otpisati mogucnost da je i dusan njima bio pretnja.

jox

pre 3 godine

@north
od te trojce nijedan nije postojao, bar nema dokaza, nego su postojali:
- hrvatski feudalac (i do bana su retko dobacivali na toj sopstvenoj zemlji. Kraljevi im postoje samo na History kanalu i anahronim izvorima, 3-4 veka kasnije ze pomenu prvi put, nema zadužbina, žitija, grobova, dvorova...)
-mađarski kralj
-turski sultan/veliki vezir

Simon

pre 3 godine

Ja ne znam ko je ovom arheologije izdao diplomu. I još ga turio u novine. Za tu crkvu je on možda sad saznao. A pisani podaci postoje samo je on lenj da to i pogleda. Crkvu je počeo da podiže i skoro ali ne i sasvim dovršio kralj Dragutin nekih 6 godina nakon što je predao presto Milutinu i povukao se na sever zemlje u područje Braničeva i Srema. Današnji istoričari i arheolozi nauče samo da sroče senzacije a od nauke ni N nisu opepelili. Strašno koliko je neznalica na mestima po Srbiji. Pa se posle pitamo što nam je kako nam je.

Srboljub

pre 3 godine

Pogledajte na satelitskim mapama kako danas izgleda Venčac - kao ratno polje! Uzduž i popreko ga oru, sve zbog dekorativnog kamena. Bukvalno na 100 metara od ovog nalazišta je ogroman kamenolom. Da li će išta ostati od te planine? Tuga...

ssss

pre 3 godine

@jok.
Shvatio samja sta ti pricas. Znam da Nemanjici nisu prvi nasi vladari, znam da su progonili Bogumile, mislim znam, citao sam. Ovde je rijec da su skontali koji je period po necemu, nacinu zidanja, nakitu isl. Valjda sad razumijes sta sam htio da kazem.

Jok

pre 3 godine

@ssss
Poenta je, kad ne znaju čije je onda,'ajde da to pripišemo nemanjićima' ( pobednici pišu istoriju) pre njih su bili drugi, o kojima vrlo malo znate svi pa i ja...) Ali da li znate da je stefan nemanja ubijao bogumile u ime crkve?

Перун

pre 3 godine

Хеј Миро, сусретну ли се ти са драгом својом, близу гроба Хрватског краља, кажи само нам покажи :)

Jok

pre 3 godine

Pretpostavka!
Ne mora da znači da su je nemanjići sazidali, (možda je lokalna vlastela ili pak običan narod).
Bilo je vladara pre i posle, veći su vladari, Lazar iz 14. i Miloš iz 18. Veka, od svih njih., Ali dobro šta je tu je samo ih forisrajte kao federera over Noleta

Tafak

pre 3 godine

Predlazem da preselimo ovaj grandiozni spomenik u nastajanju kod zeleznicke stanice u Beogradu tamo u znak postovanja i podsecanja na Nemanjice... Sigurno ce privlaciti turiste u tu novu meku.

Miro ZG

pre 3 godine

Hrvatski kraljevi nisu izmišljeni. Postoje materijalni dokazi, pisani dokumenti, papinske darovnice itd. Upitan je jedino kralj Tomislav. Ni Džingis kanu se ne zna gdje je grob pa to ne znači da nije postojao.
Tko želi znati, informirati će se i znat će. Tko ne želi ponavljati će laži koje je negdje čuo.

Balkan boy

pre 3 godine

"Ne postoji pisani trag, pretpostavlja se nesto... al sigurno je srbin u pitanju:))))"

Postoje dve škole mišljenja: ili su latini ili prethodnica osmanlija, arheolozi su podeljeni po tom pitanju.

Pantagruel

pre 3 godine

Ali da li znate da je stefan nemanja ubijao bogumile u ime crkve? (Jok, 10. septembar 2020 17:11) А римски папа није, као ни француски или енглески краљ? Како су онда нестали толико катари или албижани, хугеноти, темплари, па и протестанти у доба верских ратова? О погубљенима по пресуди Инквизиције да и не говоримо. Да ли то значи да би (по теби) католици требало да се одрекну папе и својих владара из прошлости?

ketiS

pre 3 godine

@MiroZG

Ja bih vas zamolila da mi kazete gde mogu da vidim te pisane dokumente, materijalne dokaze i tome slicno? Pitam vas to krajnje ozbiljno, bez ikakve ironije, jer me prilikom poseta stranim zemljama zanimaju upravo najvise kulturno-istorijski lokaliteti. Ono sto sam ja mogla da primetim, a to se da procitati i u tour-brosurama o Hrvatskoj, sve "vrvi" od prideva venecijanski, anticko-rimski, ugarski, habsburski.... a hrvatsko, nista! Dakle, gde su ti lokaliteti iz vremena kako vi kazete "Hrvatskih kraljeva"? Zaista bih volela da to vidim i sa tim se upoznam.

Posmatrac

pre 3 godine

To za Narodnu biblioteku nikada neću oprostiti Nemcima. Znači, da sam F.D. Ruzvelt, **** bih im mater samo zbog toga. Berlin (i okolinu) je trebalo stući u ruševine atomkama, ne Hirošimu i Nagasaki. Da otrgneš od nekog naroda njegovo poznavanje svoje prošlosti...!
(Le Scorpion Serbe, 10. septembar 2020 18:46)

Nemci su je bombardovali ali je Srbin bio taj koji je iz inata zabranio da se na sigurno skloni sve sto je bilo vredno a sve je vec bilo spakovano u sanduke i spremno za transport. Postoji u dokumentima ime i prezime strucnjaka koji je stopirao akciju sklanjanja.

Jok

pre 3 godine

@Pantagruel
Ako nisi znao, Stefan nemanja je bio katolik pa onda pravoslavac, druga stvar, ubijao je sopstveni narod i prema tome on ne može biti svetac! E tu je problem, sto uzdižemo i veličamo nekoga ko je ubijao sopstveni narod.

Jok

pre 3 godine

Pretpostavka!
Ne mora da znači da su je nemanjići sazidali, (možda je lokalna vlastela ili pak običan narod).
Bilo je vladara pre i posle, veći su vladari, Lazar iz 14. i Miloš iz 18. Veka, od svih njih., Ali dobro šta je tu je samo ih forisrajte kao federera over Noleta

Balkan boy

pre 3 godine

"Ne postoji pisani trag, pretpostavlja se nesto... al sigurno je srbin u pitanju:))))"

Postoje dve škole mišljenja: ili su latini ili prethodnica osmanlija, arheolozi su podeljeni po tom pitanju.

Miro ZG

pre 3 godine

Hrvatski kraljevi nisu izmišljeni. Postoje materijalni dokazi, pisani dokumenti, papinske darovnice itd. Upitan je jedino kralj Tomislav. Ni Džingis kanu se ne zna gdje je grob pa to ne znači da nije postojao.
Tko želi znati, informirati će se i znat će. Tko ne želi ponavljati će laži koje je negdje čuo.

Jok

pre 3 godine

@ssss
Poenta je, kad ne znaju čije je onda,'ajde da to pripišemo nemanjićima' ( pobednici pišu istoriju) pre njih su bili drugi, o kojima vrlo malo znate svi pa i ja...) Ali da li znate da je stefan nemanja ubijao bogumile u ime crkve?

Tafak

pre 3 godine

Predlazem da preselimo ovaj grandiozni spomenik u nastajanju kod zeleznicke stanice u Beogradu tamo u znak postovanja i podsecanja na Nemanjice... Sigurno ce privlaciti turiste u tu novu meku.

ban Kulin

pre 3 godine

Nije ni čido što ne postoji sačuvan pisani trag, jer su muslimanske okupatorske horde koje su navirale iz azijskih stepa i pustara rušile sve pred sobom, rušili su crkve i manastire, palili su arhive, ubijali su civile, otimali, pljačkali i činili su genocide, posledice njihovih stravičnih muslimanskih okupatorskih zločina i genocida su vidljive i do dan danas i ostavile su trajne posledice na sve hrišćanske narode i države sa ovih prostora, a posebno na države Srba, Bugara, Grka i Jermena.

Pavle

pre 3 godine

Dobro Informisan

Druže da imaš i malo obrazovanja i pameti ne bi tako lupetao.
Crkva je bila jedino svetlo u tunelu za ovaj narod tokom 400 godina turskog ropstva. Pre toga oaza nauke,pismenosti,kulture...
Manastiri su imali ulogu škola,bolnica,narodnih kuhinja...
O duhovnosti neću ni da pričam jer to za tebe i slične ništa ne znači.

north

pre 3 godine

@ kao neki vic

Ne nego su sigurno hrvatijanski car, madjarski kralj i neki turski emir zidali crkve u okolini Arandjelovca za vreme vladavine cara Dusana ili nekog drugog iz dinastije Nemanjic

Hammer

pre 3 godine

Vidim da neki zlonamernici ovde pokušavaju da ismevaju hrvatske kraljeva i žele da nam sugerišu kako hrvatski kraljevi nikada nisu postojali, ali to nije istina! Hrvatski kraljevi su postojali i ne samo da su postojali, nego su i imali čarobne moći, naime mogli su najedamput da nestanu ili da budu nevidljivi. Mnogi u to ne veruju, ali za to postoje dokazi! Dokaz da je ova priča tačna su grobovi hrvatskih kraljeva, koji itekako da postoje, ali su nevidljivi i to je najbolji dokaz da su hrvarski kraljevi postojali, ali da su bili nevidljhivi i da su imali čarobne moći, buahahahahahahaha...

Guzman

pre 3 godine

Ne postoji pisani trag, pretpostavlja se nesto... al sigurno je srbin u pitanju:))))
(kao neki vic, 10. septembar 2020 13:00)


A ko su ako nisu Srbi ???

Da nisu možda Finci,Norvežani....

Ne postoji pisani trag ali postoji nalazište valjda veruješ svojim očima.

Pa u bombardovanju Beograda 1941 je izgorela skoro celokupna nacionalna biblioteka,istorijska arhiva neprocenjive vrednosti.
Ako pisani trag o nečemu ne postoji ne znači da to "nešto" nije ni postojalo naročito ako se u međuvremenu pojave relevantni dokazi.
Kakve su sve vojske,pošasti,nesreće prešle preko ovih teritorija čudi me da ikakvi pisani tragovi i postoje.

Lepo ti piše u srcu Šumadije....ostaci crkve, fragmenti fresaka ...sve se to lepo protumači na osnovu nalaza,keramike,kostiju,nakita....
14 vek..ukoliko nađu kovani novac mogu i bliže da odrede vremenski period.

MILOJKO

pre 3 godine

Neki mogu da izmisle i deset vladara za koje niko nezna i nikada niko nije bio i da plati Histeriju da emituje seriju o tim izmisljenim vladarima a mi se čudimo odakle katedrala crkva u Šumadiji iz vremena Nemanjića.U blizini ove crkve u selu Gorovič kraj Topole imate crkvu koja je datirana sa kraja 13 i početka 14 veka za koju se isto nezna ko je napravio.Crkva je po veličini impozantna i sto je retkost original sačuvanih zidove jedi no su freske strane jer je crkva vekovima bez krova.

jox

pre 3 godine

@north
od te trojce nijedan nije postojao, bar nema dokaza, nego su postojali:
- hrvatski feudalac (i do bana su retko dobacivali na toj sopstvenoj zemlji. Kraljevi im postoje samo na History kanalu i anahronim izvorima, 3-4 veka kasnije ze pomenu prvi put, nema zadužbina, žitija, grobova, dvorova...)
-mađarski kralj
-turski sultan/veliki vezir

bm

pre 3 godine

Ne nego su sigurno hrvatijanski car, madjarski kralj i neki turski emir zidali crkve u okolini Arandjelovca za vreme vladavine cara Dusana ili nekog drugog iz dinastije Nemanjic
(north, 10. septembar 2020 14:00)
Normalno da iskopavamo od vinče, rimskog i starijih perioda, samo oni nikako da iskopaju tj nađu bar 1 grob tih fantomskih kraljeva o kojima pričaju

Simon

pre 3 godine

Ja ne znam ko je ovom arheologije izdao diplomu. I još ga turio u novine. Za tu crkvu je on možda sad saznao. A pisani podaci postoje samo je on lenj da to i pogleda. Crkvu je počeo da podiže i skoro ali ne i sasvim dovršio kralj Dragutin nekih 6 godina nakon što je predao presto Milutinu i povukao se na sever zemlje u područje Braničeva i Srema. Današnji istoričari i arheolozi nauče samo da sroče senzacije a od nauke ni N nisu opepelili. Strašno koliko je neznalica na mestima po Srbiji. Pa se posle pitamo što nam je kako nam je.

stan

pre 3 godine

Ubedljivo "najaktivniji" vladar iz tog perioda na pomenutom prostoru je Dragutin, "kralj Mačve". Podelom on je dobio zemlje severno od Zapadne Morave, a Milutin južno. Dušan nije bio u toj meri aktivan na ovim prostorima da bi gradio tako velelepne građevine.
Ova crkva i prateći objekti je na pola puta od Stare Srbije do Dragutinovog sedišta, ali uveliko u Dragutinovoj zemlji.

key and peele

pre 3 godine

dragutin sustinski ne spada u vreme kad se zida srpsko-vizantijskim stilom jer se ovaj javlja tek s kraljem milutinom, i to nakon ekspanzije na sam jug kosova i u makedoniju, uporedo sa brakom sa simonidom.

opet, zvanicno dusan nije bio aktivan na severu jer nemamo domace izvore o tome. medjutim, ugarski izvori tu daju dopunu slike. npr. madjarski kralj je utvrdio zamak u bacu bas jer je video pretnju u dusanovoj snazi. jesu oni uglavnom napadali nas, ali ne mozemo tek tako otpisati mogucnost da je i dusan njima bio pretnja.

Перун

pre 3 godine

Хеј Миро, сусретну ли се ти са драгом својом, близу гроба Хрватског краља, кажи само нам покажи :)

barba

pre 3 godine

"Pa u bombardovanju Beograda 1941 je izgorela skoro celokupna nacionalna biblioteka,istorijska arhiva neprocenjive vrednosti. Ako pisani trag o nečemu ne postoji ne znači da to "nešto" nije ni postojalo naročito ako se u međuvremenu pojave relevantni dokazi...Lepo ti piše u srcu Šumadije....ostaci crkve, fragmenti fresaka ...sve se to lepo protumači na osnovu nalaza,keramike,kostiju,nakita....
14 vek..ukoliko nađu kovani novac mogu i bliže da odrede vremenski period.
(Guzman, 10. septembar 2020 13:46)"

Dzabe pises, jer oni kojim imaju glavu bez mozga ne razumeju

mislim

pre 3 godine

Ne postoji pisani trag, pretpostavlja se nesto... al sigurno je srbin u pitanju:))))
(kao neki vic, 10. septembar 2020 13:00)
Ne Finci su bili posebno aktivni u Sumadiji u to vreme

Srboljub

pre 3 godine

Pogledajte na satelitskim mapama kako danas izgleda Venčac - kao ratno polje! Uzduž i popreko ga oru, sve zbog dekorativnog kamena. Bukvalno na 100 metara od ovog nalazišta je ogroman kamenolom. Da li će išta ostati od te planine? Tuga...

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

@Guzman

To za Narodnu biblioteku nikada neću oprostiti Nemcima. Znači, da sam F.D. Ruzvelt, **** bih im mater samo zbog toga. Berlin (i okolinu) je trebalo stući u ruševine atomkama, ne Hirošimu i Nagasaki. Da otrgneš od nekog naroda njegovo poznavanje svoje prošlosti...!

ssss

pre 3 godine

@jok.
Shvatio samja sta ti pricas. Znam da Nemanjici nisu prvi nasi vladari, znam da su progonili Bogumile, mislim znam, citao sam. Ovde je rijec da su skontali koji je period po necemu, nacinu zidanja, nakitu isl. Valjda sad razumijes sta sam htio da kazem.

Pantagruel

pre 3 godine

Ali da li znate da je stefan nemanja ubijao bogumile u ime crkve? (Jok, 10. septembar 2020 17:11) А римски папа није, као ни француски или енглески краљ? Како су онда нестали толико катари или албижани, хугеноти, темплари, па и протестанти у доба верских ратова? О погубљенима по пресуди Инквизиције да и не говоримо. Да ли то значи да би (по теби) католици требало да се одрекну папе и својих владара из прошлости?

Jok

pre 3 godine

@Pantagruel
Ako nisi znao, Stefan nemanja je bio katolik pa onda pravoslavac, druga stvar, ubijao je sopstveni narod i prema tome on ne može biti svetac! E tu je problem, sto uzdižemo i veličamo nekoga ko je ubijao sopstveni narod.

Posmatrac

pre 3 godine

To za Narodnu biblioteku nikada neću oprostiti Nemcima. Znači, da sam F.D. Ruzvelt, **** bih im mater samo zbog toga. Berlin (i okolinu) je trebalo stući u ruševine atomkama, ne Hirošimu i Nagasaki. Da otrgneš od nekog naroda njegovo poznavanje svoje prošlosti...!
(Le Scorpion Serbe, 10. septembar 2020 18:46)

Nemci su je bombardovali ali je Srbin bio taj koji je iz inata zabranio da se na sigurno skloni sve sto je bilo vredno a sve je vec bilo spakovano u sanduke i spremno za transport. Postoji u dokumentima ime i prezime strucnjaka koji je stopirao akciju sklanjanja.

ketiS

pre 3 godine

@MiroZG

Ja bih vas zamolila da mi kazete gde mogu da vidim te pisane dokumente, materijalne dokaze i tome slicno? Pitam vas to krajnje ozbiljno, bez ikakve ironije, jer me prilikom poseta stranim zemljama zanimaju upravo najvise kulturno-istorijski lokaliteti. Ono sto sam ja mogla da primetim, a to se da procitati i u tour-brosurama o Hrvatskoj, sve "vrvi" od prideva venecijanski, anticko-rimski, ugarski, habsburski.... a hrvatsko, nista! Dakle, gde su ti lokaliteti iz vremena kako vi kazete "Hrvatskih kraljeva"? Zaista bih volela da to vidim i sa tim se upoznam.