Utorak, 19.07.2005.

08:18

Za ratnu odštetu "u naturi"

Iako je na početku Crna Gora samo načelno najavljivala isplaćivanje ratne odštete Hrvatskoj, sada već pristižu konkretniji predlozi.

Izvor: B92

Za ratnu odštetu "u naturi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Niko, Derventa

pre 18 godina

I ja mislim da su Crnogorci postupili ispravno i pragmaticno.
Nece da se njihova zemlja povlaci po medjunarodnim sudovima.
Bolje poceti graditi suzivot i dobrosusjedske odnose sada nego za deset godina. Hrvatska je omiljeni EU kandidat ( http://europa.eu.int/comm/index_en.htm ) i jedno od najzanimljivijih svjetskoh turistickih destinacija danas.
Treba biti covjek pa priznati pogresku. CG je tu prikupila puno poena.
Nije velicina nikad ne pasti, nego je velicina dici se svaki put, a ne ostati lezati i plakati u blatu.

Dojcin Plavsic

pre 18 godina

Komentar Bijelog Polja je jako poucan. Kad pobedis, svi ti se kace na grbacu (n.pr. prvi i drugi svetski ratovi). Kad izgubis, svi se prave blesavi. Vreme je da Srbi shvate da su izgubili, da moraju da krenu od nule, da se ne zamajavaju tudjom brigom (CG i Kosovo), da mora da se radi, pa mozda i da se plati za ucinjenu stetu. Jedino tako mozemo da izgradimo drzavu od koje nece svako normalan da bezi (tu ukljucujem i Srbe).

UK

pre 18 godina

Bravo Crnogorci! Ne ulazim u to ko je koga i kad opljackao u celoj toj tuznoj prici, ali mislim da vec dugo placate i nastavicete tako... U protekle dve godine sleteo i na Cilipe i u Tivat... Dok je jedan aerodrom cist, moderan i uredjen sa organizovanim transferima, drugi podseca na stocnu pijacu... Pogodite koji...

BOKI

pre 18 godina

Pa ko ih je terao da se izlecu? Sad neka im uzmu aerodrom - oni kao nisu znali da na tivatskom aerodromu koriste dubrovacku opremu? Uostalom, kao i uvek kad na red dodje placanje, crnogorska vlast kaze: mi nismo nadlezni, to je neko drugi. Neka, ali ovaj put hvala!

Mislilac

pre 18 godina

Koliko moja prosta pamet shvata, Crna Gora je priznala s a u c e s n i s t v o u stetama koje je vojska JNA napravila u Hrvatskoj i hoce da plati svoj deo. A saucesnistvo sa kim? Naravno sa Srbijom. I treba li onda i Srbija da placa? Naravno. Nasa je stvar da li hocemo ili necemo, hocemo li na sud ili necemo. Crnogorci ne vide dobitnicku varijantu na sudu i idu na nagodbu sa Hrvatima, jer ce proci bolje, nego ako ih sud drmne. Pametno zar ne?

Bijelo-Polje

pre 18 godina

Milosevic je 1989. izvrsio nacionalsiticki puc i srusio legalnu Cg vlast i drzavnim i vojnim udarom postavio svoje marionete bas kao i u Vojvodini i Kosovu. CG je u rat usla nasilno pod Milosevicevim pucistima i stoga Srbija i te kako mora da snosi odgovornost i za CG poteze iz tog doba. Ako je Srbija mogla da uzme samostalnost CG i da koristi njene glasove za rusenje SFRJ i njenu teritoriju za napade na Hrvatsku, onda mora i da podnosi posljedice takve politke. Da je CG bila nezavisna od Milosevica nikad ni kamen ne bi pogodio prelijepi Dubrovnik. Nazalost bili smo Milosevicev poligon, ali Bogu hvala vise nismo. hvala.

Citalac

pre 18 godina

Djukanovic je fino poturio kukavicje jaje Srbima. Sad vise niko ne prica o tome da li je SCG odgovorna i duzna da plati ratnu odstetu nego ko ce i kako ce je platiti. I kad dodje do suda, nece mnogo ostati od srpskih argumenata da Srbija nije odgovorna za ratnu odstetu jer je druga clanica federacije priznala krivicu i pristala da plati. Posto je Hrvatskoj i BIH vazno da Srbija bude osudjena, oni lako mogu postici dogovor sa Djukanovicem o placanju ratne odstete (koji je verovatno vec postignut) a da stvarno ne traze nista ili nesto beznacajno. Njima treba priznanje Crne Gore da bi Srbija bila lakse osudjena. Tako ce Djukanovic postati veliki politicar za Crnu Goru jer ju je spasao od placanja ratne odstete i doneo joj nezavisnost od Srbije.

kelner

pre 18 godina

Da se plati steta nego sta. I SCG prema HR i HR prema SCG. Naravno, ne treba zaboraviti stetu i od 1941-1945, jer ratni zlocin ne zastareva.

Jovo Dragovic

pre 18 godina

Crnogorci bejahu u JNA, koja odnese opremu sa aerodroma u Cilipima. Posle su tu opremu, prema direktoru crnogorskih aerodroma i onog u Tivtu, koristili JAT i JNA. Da nije mozda ta oprema bila i ostala na aerodromima u Crnoj Gori? Pitanje je i gde je sada. A kolijko je Crna Gora platila JAT-u za te aerodrome.

Zemunka

pre 18 godina

Ne mogu, necu, niti cu razumeti to klasicno istrcavanje pred rudu. Aman, zaman, da li su ti Crnogorski politicari toliko kratkovidi, toliko ograniceni u shvatanju dugorocnog od kratkorocnog? Obraz, ovde je poturen za hrvatski samar, a ne radi odbrane vojne casti!!! Da li je to cena priznavanja nezavisne CG? Pa makar i od Hrvatske!

MiLoRaD

pre 18 godina

Znaci JNA i JAT (skraceno SRBIJA ) moraju da snose troskove a Crnogorci su koristili te uredjaje! Bas lepo smisljeno - da to nije Hrvatska sama smislila jer je normalno da ce da po tom osnovu posle traziti i SRbija da im plati Ratnu odstetu. Bas lep PAkt su sklopili ovi - samo me interesuje koliko je Eura dobio Djukanovic za ovu kombinaciju? Jer ovo je ocito uradio s namerom da Srbiju zakopa sto vise.
Vi ste koristili te uredjaje a ne Srbija vi cete i placati - Srbijo opameti se - placamo im diplomate - tunele - mostove - necemo valjda i ratnu stetu koju su sami koristili.

Mashinovodja

pre 18 godina

Auuu, al' smo fini i civilizovani! Pravi Jevropejci, bre! Platićemo odštetu, ali pod uslovom da to ide iz tuđeg džepa. A šta ako se ispostavi da su jedinice koje su pljačkale po Konavlima bile sastavljene u velikoj većini od ljudi iz Crne Gore? U tom slučaju bi se teško vadili na JNA i na JAT.
Čak i da su oficiri i komandni kadar bili "JNA", to nije nikakvo opravdanje, jer nije mogla nikakva "JNA" da natera nekoga u rat i pljačku ako to sam nije hteo ili bio dovoljno glup da prihvati kako je to u redu i opravdano.

Dusan

pre 18 godina

Kada treba da se placa, da placa Srbija, kada treba da se uzima onda pola pola. Aerodrom u Tivtu su uzeli od Jata a sada jos Jat njima da placa. Zamislite da vam neko ukrade auto pa jos trazi da mu platite benzin. Ili vojska u ciji budzet nista ne uplacuju da je rasprodaju. Nekad su suvereni a kada treba da plate onda nisu.
Definitivno mi treba da se otcepimo od Crne gore. Mozda jesmo braca ali nam kese nisu sestre...

easy rider

pre 18 godina

1991. dubrovačko ratište su posećivali Momir i Milo zajedno. Voleo bih da se sad puste ti snimci. Možda u pozadini vidimo i Svetu Marovića.
Najdegutantnije je od svega što Crnogorci peru ruke od ratnih dejstava a kod njih je odziv na mobilizaciju bio preko 90% za razliku od Srbije gde nije bio ni 50%.

g.m.

pre 18 godina

Sve neka "sekundarna" odgovornost! Kao, crnogorski vrh nije kriv nizasta! Pa je li ko od njih (bio i jeste) clan najviseg vojnog tela u toj "ekoloskoj" drzavi? Ili su se mozda bas svi odgovorni preselili u Srbiju, pa su sad na onom cuvenom Kostunicinom birackom spisku? (P.S. Teraj, Milo, krave preko brega, doci cemo ja i moja kolega!)

Pele

pre 18 godina

JNA ne moze da bude odgovorna za politicke odluke, ili bar ne najodgovornija, jer su iznad nje drzavne institucije kao naredbodavci. U vreme sukoba na Dubrovackom ratistu, na najvisim polozajima su bili sadasnji crnogorski lideri pocev od Mila Djukanovica pa do Svetozara Marovica. Sadasnja crnogorska vlast ja pozurila da ponudi isplatu ratne odstete, pa ce ocigledno morati da se sama nosi sa time, bar do trenutka dok eventualno Srbija ne napravi slican aranzman sa Hrvatskom. Sve u svemu, crnogorska vlast ne moze sada da prebacuje posledice svoje politike na Srbiju i njene institucije. Posebno zabrinjava ovakav odnos u svetlu odvajanja Crne Gore, jer pokazuje kakva (nerealna) ocekivanja independisti u Crnoj Gori imaju, a to je da sve sto im odgovara u zajednistvu sa Srbijom prikazu kao kontinuitet dobrih odnosa, a ono sto im ne odgovara prikazu kao prekid srpskog hegemonizma....

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Kakva ratna odšteta ? Ovo je sramota i ujdurma osmišljena od jurišnika, koje je oko sebe "nazidao" gospodin Djukanović. Cilj ovakvih "napora" je prikupljanje poena od strane medjunarodne zajednice, koji bi u ovom trenutku dobrodošli "faktoru mira i stabilnosti na Balkanu", kako samozaljubljivo sebe nazivaju potom, dobijanje saveznika u Hrvatskoj i, što je najvažnije, otežavanje situacije Srbiji, koja nastoji, da medjudržavnim pregovorima reši probleme nametnute prohujalim ratnim sukobima. Postupci i objašnjenja, crnogorskih političara, kada je u pitanju ova i druge teme, vezane za zajedničku sudbinu Državne zajednice su zaista anahroni i ispod svakog nivoa.

aleksandar

pre 18 godina

Aerodrom u Tivtu je izgradio JAT. Neki genijalac iz JAT-a je "na dodjem ti" prodao aerodrom Crnogorcima, a sad ce aerodrom dobiti Hrvati. Ili, Hrvati ce dobiti pare od prodaje vojne zemlje koja je prethodno nacionalizovana od gradjana Crne Gore. Diznilend.

Ivan M

pre 18 godina

Posto se pominje veliki broj grla stoke koja je navodno ubijena, mozda bi mogla da se ponudi kompenzacija - Momo (gde je taj neduzni covek?) i Milo sa sve klepetusama...

Boris Karaicic

pre 18 godina

Hrvatska treba da plati odstetu svim Srbima koji su proterani silom, a naslednicima onih koje su mucki poubijali ne moze niko da nadoknadi taj bol.

Petar Srdanovic

pre 18 godina

Aha, tu smo. Prvo je bilo Crna Gora ce platiti, a sad lagano pocinje prica, "Pa to je JAT, to je JNA, to je Srbija".
Crnogorac

Zagrepcan

pre 18 godina

Ja sam za to da Crna Gora ratnu odsetu isplati u novcima (ako treba i koz visegodisnje rate), a nezavisno od toga se kasnije moze razmisljati o hrvatskim investicijama u crnogorsku infrastruktu. Smatram da bi se po istom nacelu trebala odvijati buduca naplata ratne stete od Srbije.
Cist racun, duga ljubav.

Petar

pre 18 godina

Znači tako. Zvaničnici Crne Gore prvo kažu da će isplatiti ratne reparacije Hrvatskoj, a kad Hrvatska da konkretan predlog, onda kažu neka plati JAT ili Fond za restruktuiranje vojske (što uopšte nije bilo predviđeno prilikom njegovog osnivanja), odnosno Srbija.

Dusan

pre 18 godina

Kada treba da se placa, da placa Srbija, kada treba da se uzima onda pola pola. Aerodrom u Tivtu su uzeli od Jata a sada jos Jat njima da placa. Zamislite da vam neko ukrade auto pa jos trazi da mu platite benzin. Ili vojska u ciji budzet nista ne uplacuju da je rasprodaju. Nekad su suvereni a kada treba da plate onda nisu.
Definitivno mi treba da se otcepimo od Crne gore. Mozda jesmo braca ali nam kese nisu sestre...

MiLoRaD

pre 18 godina

Znaci JNA i JAT (skraceno SRBIJA ) moraju da snose troskove a Crnogorci su koristili te uredjaje! Bas lepo smisljeno - da to nije Hrvatska sama smislila jer je normalno da ce da po tom osnovu posle traziti i SRbija da im plati Ratnu odstetu. Bas lep PAkt su sklopili ovi - samo me interesuje koliko je Eura dobio Djukanovic za ovu kombinaciju? Jer ovo je ocito uradio s namerom da Srbiju zakopa sto vise.
Vi ste koristili te uredjaje a ne Srbija vi cete i placati - Srbijo opameti se - placamo im diplomate - tunele - mostove - necemo valjda i ratnu stetu koju su sami koristili.

Mashinovodja

pre 18 godina

Auuu, al' smo fini i civilizovani! Pravi Jevropejci, bre! Platićemo odštetu, ali pod uslovom da to ide iz tuđeg džepa. A šta ako se ispostavi da su jedinice koje su pljačkale po Konavlima bile sastavljene u velikoj većini od ljudi iz Crne Gore? U tom slučaju bi se teško vadili na JNA i na JAT.
Čak i da su oficiri i komandni kadar bili "JNA", to nije nikakvo opravdanje, jer nije mogla nikakva "JNA" da natera nekoga u rat i pljačku ako to sam nije hteo ili bio dovoljno glup da prihvati kako je to u redu i opravdano.

Petar

pre 18 godina

Znači tako. Zvaničnici Crne Gore prvo kažu da će isplatiti ratne reparacije Hrvatskoj, a kad Hrvatska da konkretan predlog, onda kažu neka plati JAT ili Fond za restruktuiranje vojske (što uopšte nije bilo predviđeno prilikom njegovog osnivanja), odnosno Srbija.

Zagrepcan

pre 18 godina

Ja sam za to da Crna Gora ratnu odsetu isplati u novcima (ako treba i koz visegodisnje rate), a nezavisno od toga se kasnije moze razmisljati o hrvatskim investicijama u crnogorsku infrastruktu. Smatram da bi se po istom nacelu trebala odvijati buduca naplata ratne stete od Srbije.
Cist racun, duga ljubav.

Petar Srdanovic

pre 18 godina

Aha, tu smo. Prvo je bilo Crna Gora ce platiti, a sad lagano pocinje prica, "Pa to je JAT, to je JNA, to je Srbija".
Crnogorac

Boris Karaicic

pre 18 godina

Hrvatska treba da plati odstetu svim Srbima koji su proterani silom, a naslednicima onih koje su mucki poubijali ne moze niko da nadoknadi taj bol.

easy rider

pre 18 godina

1991. dubrovačko ratište su posećivali Momir i Milo zajedno. Voleo bih da se sad puste ti snimci. Možda u pozadini vidimo i Svetu Marovića.
Najdegutantnije je od svega što Crnogorci peru ruke od ratnih dejstava a kod njih je odziv na mobilizaciju bio preko 90% za razliku od Srbije gde nije bio ni 50%.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Kakva ratna odšteta ? Ovo je sramota i ujdurma osmišljena od jurišnika, koje je oko sebe "nazidao" gospodin Djukanović. Cilj ovakvih "napora" je prikupljanje poena od strane medjunarodne zajednice, koji bi u ovom trenutku dobrodošli "faktoru mira i stabilnosti na Balkanu", kako samozaljubljivo sebe nazivaju potom, dobijanje saveznika u Hrvatskoj i, što je najvažnije, otežavanje situacije Srbiji, koja nastoji, da medjudržavnim pregovorima reši probleme nametnute prohujalim ratnim sukobima. Postupci i objašnjenja, crnogorskih političara, kada je u pitanju ova i druge teme, vezane za zajedničku sudbinu Državne zajednice su zaista anahroni i ispod svakog nivoa.

g.m.

pre 18 godina

Sve neka "sekundarna" odgovornost! Kao, crnogorski vrh nije kriv nizasta! Pa je li ko od njih (bio i jeste) clan najviseg vojnog tela u toj "ekoloskoj" drzavi? Ili su se mozda bas svi odgovorni preselili u Srbiju, pa su sad na onom cuvenom Kostunicinom birackom spisku? (P.S. Teraj, Milo, krave preko brega, doci cemo ja i moja kolega!)

aleksandar

pre 18 godina

Aerodrom u Tivtu je izgradio JAT. Neki genijalac iz JAT-a je "na dodjem ti" prodao aerodrom Crnogorcima, a sad ce aerodrom dobiti Hrvati. Ili, Hrvati ce dobiti pare od prodaje vojne zemlje koja je prethodno nacionalizovana od gradjana Crne Gore. Diznilend.

Pele

pre 18 godina

JNA ne moze da bude odgovorna za politicke odluke, ili bar ne najodgovornija, jer su iznad nje drzavne institucije kao naredbodavci. U vreme sukoba na Dubrovackom ratistu, na najvisim polozajima su bili sadasnji crnogorski lideri pocev od Mila Djukanovica pa do Svetozara Marovica. Sadasnja crnogorska vlast ja pozurila da ponudi isplatu ratne odstete, pa ce ocigledno morati da se sama nosi sa time, bar do trenutka dok eventualno Srbija ne napravi slican aranzman sa Hrvatskom. Sve u svemu, crnogorska vlast ne moze sada da prebacuje posledice svoje politike na Srbiju i njene institucije. Posebno zabrinjava ovakav odnos u svetlu odvajanja Crne Gore, jer pokazuje kakva (nerealna) ocekivanja independisti u Crnoj Gori imaju, a to je da sve sto im odgovara u zajednistvu sa Srbijom prikazu kao kontinuitet dobrih odnosa, a ono sto im ne odgovara prikazu kao prekid srpskog hegemonizma....

Ivan M

pre 18 godina

Posto se pominje veliki broj grla stoke koja je navodno ubijena, mozda bi mogla da se ponudi kompenzacija - Momo (gde je taj neduzni covek?) i Milo sa sve klepetusama...

kelner

pre 18 godina

Da se plati steta nego sta. I SCG prema HR i HR prema SCG. Naravno, ne treba zaboraviti stetu i od 1941-1945, jer ratni zlocin ne zastareva.

Jovo Dragovic

pre 18 godina

Crnogorci bejahu u JNA, koja odnese opremu sa aerodroma u Cilipima. Posle su tu opremu, prema direktoru crnogorskih aerodroma i onog u Tivtu, koristili JAT i JNA. Da nije mozda ta oprema bila i ostala na aerodromima u Crnoj Gori? Pitanje je i gde je sada. A kolijko je Crna Gora platila JAT-u za te aerodrome.

Zemunka

pre 18 godina

Ne mogu, necu, niti cu razumeti to klasicno istrcavanje pred rudu. Aman, zaman, da li su ti Crnogorski politicari toliko kratkovidi, toliko ograniceni u shvatanju dugorocnog od kratkorocnog? Obraz, ovde je poturen za hrvatski samar, a ne radi odbrane vojne casti!!! Da li je to cena priznavanja nezavisne CG? Pa makar i od Hrvatske!

Citalac

pre 18 godina

Djukanovic je fino poturio kukavicje jaje Srbima. Sad vise niko ne prica o tome da li je SCG odgovorna i duzna da plati ratnu odstetu nego ko ce i kako ce je platiti. I kad dodje do suda, nece mnogo ostati od srpskih argumenata da Srbija nije odgovorna za ratnu odstetu jer je druga clanica federacije priznala krivicu i pristala da plati. Posto je Hrvatskoj i BIH vazno da Srbija bude osudjena, oni lako mogu postici dogovor sa Djukanovicem o placanju ratne odstete (koji je verovatno vec postignut) a da stvarno ne traze nista ili nesto beznacajno. Njima treba priznanje Crne Gore da bi Srbija bila lakse osudjena. Tako ce Djukanovic postati veliki politicar za Crnu Goru jer ju je spasao od placanja ratne odstete i doneo joj nezavisnost od Srbije.

Bijelo-Polje

pre 18 godina

Milosevic je 1989. izvrsio nacionalsiticki puc i srusio legalnu Cg vlast i drzavnim i vojnim udarom postavio svoje marionete bas kao i u Vojvodini i Kosovu. CG je u rat usla nasilno pod Milosevicevim pucistima i stoga Srbija i te kako mora da snosi odgovornost i za CG poteze iz tog doba. Ako je Srbija mogla da uzme samostalnost CG i da koristi njene glasove za rusenje SFRJ i njenu teritoriju za napade na Hrvatsku, onda mora i da podnosi posljedice takve politke. Da je CG bila nezavisna od Milosevica nikad ni kamen ne bi pogodio prelijepi Dubrovnik. Nazalost bili smo Milosevicev poligon, ali Bogu hvala vise nismo. hvala.

Mislilac

pre 18 godina

Koliko moja prosta pamet shvata, Crna Gora je priznala s a u c e s n i s t v o u stetama koje je vojska JNA napravila u Hrvatskoj i hoce da plati svoj deo. A saucesnistvo sa kim? Naravno sa Srbijom. I treba li onda i Srbija da placa? Naravno. Nasa je stvar da li hocemo ili necemo, hocemo li na sud ili necemo. Crnogorci ne vide dobitnicku varijantu na sudu i idu na nagodbu sa Hrvatima, jer ce proci bolje, nego ako ih sud drmne. Pametno zar ne?

BOKI

pre 18 godina

Pa ko ih je terao da se izlecu? Sad neka im uzmu aerodrom - oni kao nisu znali da na tivatskom aerodromu koriste dubrovacku opremu? Uostalom, kao i uvek kad na red dodje placanje, crnogorska vlast kaze: mi nismo nadlezni, to je neko drugi. Neka, ali ovaj put hvala!

Dojcin Plavsic

pre 18 godina

Komentar Bijelog Polja je jako poucan. Kad pobedis, svi ti se kace na grbacu (n.pr. prvi i drugi svetski ratovi). Kad izgubis, svi se prave blesavi. Vreme je da Srbi shvate da su izgubili, da moraju da krenu od nule, da se ne zamajavaju tudjom brigom (CG i Kosovo), da mora da se radi, pa mozda i da se plati za ucinjenu stetu. Jedino tako mozemo da izgradimo drzavu od koje nece svako normalan da bezi (tu ukljucujem i Srbe).

Niko, Derventa

pre 18 godina

I ja mislim da su Crnogorci postupili ispravno i pragmaticno.
Nece da se njihova zemlja povlaci po medjunarodnim sudovima.
Bolje poceti graditi suzivot i dobrosusjedske odnose sada nego za deset godina. Hrvatska je omiljeni EU kandidat ( http://europa.eu.int/comm/index_en.htm ) i jedno od najzanimljivijih svjetskoh turistickih destinacija danas.
Treba biti covjek pa priznati pogresku. CG je tu prikupila puno poena.
Nije velicina nikad ne pasti, nego je velicina dici se svaki put, a ne ostati lezati i plakati u blatu.

UK

pre 18 godina

Bravo Crnogorci! Ne ulazim u to ko je koga i kad opljackao u celoj toj tuznoj prici, ali mislim da vec dugo placate i nastavicete tako... U protekle dve godine sleteo i na Cilipe i u Tivat... Dok je jedan aerodrom cist, moderan i uredjen sa organizovanim transferima, drugi podseca na stocnu pijacu... Pogodite koji...

Bijelo-Polje

pre 18 godina

Milosevic je 1989. izvrsio nacionalsiticki puc i srusio legalnu Cg vlast i drzavnim i vojnim udarom postavio svoje marionete bas kao i u Vojvodini i Kosovu. CG je u rat usla nasilno pod Milosevicevim pucistima i stoga Srbija i te kako mora da snosi odgovornost i za CG poteze iz tog doba. Ako je Srbija mogla da uzme samostalnost CG i da koristi njene glasove za rusenje SFRJ i njenu teritoriju za napade na Hrvatsku, onda mora i da podnosi posljedice takve politke. Da je CG bila nezavisna od Milosevica nikad ni kamen ne bi pogodio prelijepi Dubrovnik. Nazalost bili smo Milosevicev poligon, ali Bogu hvala vise nismo. hvala.

Dojcin Plavsic

pre 18 godina

Komentar Bijelog Polja je jako poucan. Kad pobedis, svi ti se kace na grbacu (n.pr. prvi i drugi svetski ratovi). Kad izgubis, svi se prave blesavi. Vreme je da Srbi shvate da su izgubili, da moraju da krenu od nule, da se ne zamajavaju tudjom brigom (CG i Kosovo), da mora da se radi, pa mozda i da se plati za ucinjenu stetu. Jedino tako mozemo da izgradimo drzavu od koje nece svako normalan da bezi (tu ukljucujem i Srbe).

Niko, Derventa

pre 18 godina

I ja mislim da su Crnogorci postupili ispravno i pragmaticno.
Nece da se njihova zemlja povlaci po medjunarodnim sudovima.
Bolje poceti graditi suzivot i dobrosusjedske odnose sada nego za deset godina. Hrvatska je omiljeni EU kandidat ( http://europa.eu.int/comm/index_en.htm ) i jedno od najzanimljivijih svjetskoh turistickih destinacija danas.
Treba biti covjek pa priznati pogresku. CG je tu prikupila puno poena.
Nije velicina nikad ne pasti, nego je velicina dici se svaki put, a ne ostati lezati i plakati u blatu.

Petar

pre 18 godina

Znači tako. Zvaničnici Crne Gore prvo kažu da će isplatiti ratne reparacije Hrvatskoj, a kad Hrvatska da konkretan predlog, onda kažu neka plati JAT ili Fond za restruktuiranje vojske (što uopšte nije bilo predviđeno prilikom njegovog osnivanja), odnosno Srbija.

Zagrepcan

pre 18 godina

Ja sam za to da Crna Gora ratnu odsetu isplati u novcima (ako treba i koz visegodisnje rate), a nezavisno od toga se kasnije moze razmisljati o hrvatskim investicijama u crnogorsku infrastruktu. Smatram da bi se po istom nacelu trebala odvijati buduca naplata ratne stete od Srbije.
Cist racun, duga ljubav.

Petar Srdanovic

pre 18 godina

Aha, tu smo. Prvo je bilo Crna Gora ce platiti, a sad lagano pocinje prica, "Pa to je JAT, to je JNA, to je Srbija".
Crnogorac

Boris Karaicic

pre 18 godina

Hrvatska treba da plati odstetu svim Srbima koji su proterani silom, a naslednicima onih koje su mucki poubijali ne moze niko da nadoknadi taj bol.

easy rider

pre 18 godina

1991. dubrovačko ratište su posećivali Momir i Milo zajedno. Voleo bih da se sad puste ti snimci. Možda u pozadini vidimo i Svetu Marovića.
Najdegutantnije je od svega što Crnogorci peru ruke od ratnih dejstava a kod njih je odziv na mobilizaciju bio preko 90% za razliku od Srbije gde nije bio ni 50%.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Kakva ratna odšteta ? Ovo je sramota i ujdurma osmišljena od jurišnika, koje je oko sebe "nazidao" gospodin Djukanović. Cilj ovakvih "napora" je prikupljanje poena od strane medjunarodne zajednice, koji bi u ovom trenutku dobrodošli "faktoru mira i stabilnosti na Balkanu", kako samozaljubljivo sebe nazivaju potom, dobijanje saveznika u Hrvatskoj i, što je najvažnije, otežavanje situacije Srbiji, koja nastoji, da medjudržavnim pregovorima reši probleme nametnute prohujalim ratnim sukobima. Postupci i objašnjenja, crnogorskih političara, kada je u pitanju ova i druge teme, vezane za zajedničku sudbinu Državne zajednice su zaista anahroni i ispod svakog nivoa.

g.m.

pre 18 godina

Sve neka "sekundarna" odgovornost! Kao, crnogorski vrh nije kriv nizasta! Pa je li ko od njih (bio i jeste) clan najviseg vojnog tela u toj "ekoloskoj" drzavi? Ili su se mozda bas svi odgovorni preselili u Srbiju, pa su sad na onom cuvenom Kostunicinom birackom spisku? (P.S. Teraj, Milo, krave preko brega, doci cemo ja i moja kolega!)

Dusan

pre 18 godina

Kada treba da se placa, da placa Srbija, kada treba da se uzima onda pola pola. Aerodrom u Tivtu su uzeli od Jata a sada jos Jat njima da placa. Zamislite da vam neko ukrade auto pa jos trazi da mu platite benzin. Ili vojska u ciji budzet nista ne uplacuju da je rasprodaju. Nekad su suvereni a kada treba da plate onda nisu.
Definitivno mi treba da se otcepimo od Crne gore. Mozda jesmo braca ali nam kese nisu sestre...

MiLoRaD

pre 18 godina

Znaci JNA i JAT (skraceno SRBIJA ) moraju da snose troskove a Crnogorci su koristili te uredjaje! Bas lepo smisljeno - da to nije Hrvatska sama smislila jer je normalno da ce da po tom osnovu posle traziti i SRbija da im plati Ratnu odstetu. Bas lep PAkt su sklopili ovi - samo me interesuje koliko je Eura dobio Djukanovic za ovu kombinaciju? Jer ovo je ocito uradio s namerom da Srbiju zakopa sto vise.
Vi ste koristili te uredjaje a ne Srbija vi cete i placati - Srbijo opameti se - placamo im diplomate - tunele - mostove - necemo valjda i ratnu stetu koju su sami koristili.

aleksandar

pre 18 godina

Aerodrom u Tivtu je izgradio JAT. Neki genijalac iz JAT-a je "na dodjem ti" prodao aerodrom Crnogorcima, a sad ce aerodrom dobiti Hrvati. Ili, Hrvati ce dobiti pare od prodaje vojne zemlje koja je prethodno nacionalizovana od gradjana Crne Gore. Diznilend.

Pele

pre 18 godina

JNA ne moze da bude odgovorna za politicke odluke, ili bar ne najodgovornija, jer su iznad nje drzavne institucije kao naredbodavci. U vreme sukoba na Dubrovackom ratistu, na najvisim polozajima su bili sadasnji crnogorski lideri pocev od Mila Djukanovica pa do Svetozara Marovica. Sadasnja crnogorska vlast ja pozurila da ponudi isplatu ratne odstete, pa ce ocigledno morati da se sama nosi sa time, bar do trenutka dok eventualno Srbija ne napravi slican aranzman sa Hrvatskom. Sve u svemu, crnogorska vlast ne moze sada da prebacuje posledice svoje politike na Srbiju i njene institucije. Posebno zabrinjava ovakav odnos u svetlu odvajanja Crne Gore, jer pokazuje kakva (nerealna) ocekivanja independisti u Crnoj Gori imaju, a to je da sve sto im odgovara u zajednistvu sa Srbijom prikazu kao kontinuitet dobrih odnosa, a ono sto im ne odgovara prikazu kao prekid srpskog hegemonizma....

Ivan M

pre 18 godina

Posto se pominje veliki broj grla stoke koja je navodno ubijena, mozda bi mogla da se ponudi kompenzacija - Momo (gde je taj neduzni covek?) i Milo sa sve klepetusama...

Mashinovodja

pre 18 godina

Auuu, al' smo fini i civilizovani! Pravi Jevropejci, bre! Platićemo odštetu, ali pod uslovom da to ide iz tuđeg džepa. A šta ako se ispostavi da su jedinice koje su pljačkale po Konavlima bile sastavljene u velikoj većini od ljudi iz Crne Gore? U tom slučaju bi se teško vadili na JNA i na JAT.
Čak i da su oficiri i komandni kadar bili "JNA", to nije nikakvo opravdanje, jer nije mogla nikakva "JNA" da natera nekoga u rat i pljačku ako to sam nije hteo ili bio dovoljno glup da prihvati kako je to u redu i opravdano.

kelner

pre 18 godina

Da se plati steta nego sta. I SCG prema HR i HR prema SCG. Naravno, ne treba zaboraviti stetu i od 1941-1945, jer ratni zlocin ne zastareva.

Jovo Dragovic

pre 18 godina

Crnogorci bejahu u JNA, koja odnese opremu sa aerodroma u Cilipima. Posle su tu opremu, prema direktoru crnogorskih aerodroma i onog u Tivtu, koristili JAT i JNA. Da nije mozda ta oprema bila i ostala na aerodromima u Crnoj Gori? Pitanje je i gde je sada. A kolijko je Crna Gora platila JAT-u za te aerodrome.

Zemunka

pre 18 godina

Ne mogu, necu, niti cu razumeti to klasicno istrcavanje pred rudu. Aman, zaman, da li su ti Crnogorski politicari toliko kratkovidi, toliko ograniceni u shvatanju dugorocnog od kratkorocnog? Obraz, ovde je poturen za hrvatski samar, a ne radi odbrane vojne casti!!! Da li je to cena priznavanja nezavisne CG? Pa makar i od Hrvatske!

Citalac

pre 18 godina

Djukanovic je fino poturio kukavicje jaje Srbima. Sad vise niko ne prica o tome da li je SCG odgovorna i duzna da plati ratnu odstetu nego ko ce i kako ce je platiti. I kad dodje do suda, nece mnogo ostati od srpskih argumenata da Srbija nije odgovorna za ratnu odstetu jer je druga clanica federacije priznala krivicu i pristala da plati. Posto je Hrvatskoj i BIH vazno da Srbija bude osudjena, oni lako mogu postici dogovor sa Djukanovicem o placanju ratne odstete (koji je verovatno vec postignut) a da stvarno ne traze nista ili nesto beznacajno. Njima treba priznanje Crne Gore da bi Srbija bila lakse osudjena. Tako ce Djukanovic postati veliki politicar za Crnu Goru jer ju je spasao od placanja ratne odstete i doneo joj nezavisnost od Srbije.

Mislilac

pre 18 godina

Koliko moja prosta pamet shvata, Crna Gora je priznala s a u c e s n i s t v o u stetama koje je vojska JNA napravila u Hrvatskoj i hoce da plati svoj deo. A saucesnistvo sa kim? Naravno sa Srbijom. I treba li onda i Srbija da placa? Naravno. Nasa je stvar da li hocemo ili necemo, hocemo li na sud ili necemo. Crnogorci ne vide dobitnicku varijantu na sudu i idu na nagodbu sa Hrvatima, jer ce proci bolje, nego ako ih sud drmne. Pametno zar ne?

BOKI

pre 18 godina

Pa ko ih je terao da se izlecu? Sad neka im uzmu aerodrom - oni kao nisu znali da na tivatskom aerodromu koriste dubrovacku opremu? Uostalom, kao i uvek kad na red dodje placanje, crnogorska vlast kaze: mi nismo nadlezni, to je neko drugi. Neka, ali ovaj put hvala!

UK

pre 18 godina

Bravo Crnogorci! Ne ulazim u to ko je koga i kad opljackao u celoj toj tuznoj prici, ali mislim da vec dugo placate i nastavicete tako... U protekle dve godine sleteo i na Cilipe i u Tivat... Dok je jedan aerodrom cist, moderan i uredjen sa organizovanim transferima, drugi podseca na stocnu pijacu... Pogodite koji...