Utorak, 18.08.2020.

06:37

"Zidovi su od albanskih kula, Dečani su kosovski"

Kosovski istoričar Muhamet Malja izjavio je da srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani predstavlja nasleđe Kosova, a ne Srbije.

Izvor: Tanjug

"Zidovi su od albanskih kula, Deèani su kosovski" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Alan Ford

pre 3 godine

Kome pripada Aja Sofija?
Kome pripada Konstantinopol/Carigrad/Stambol/Istambul?
Kome pripada Jerusalim?
Kome pripada Begrad? (bio mađarski, hrvatski, bugarski, a srpski postao tek 1815. čisto da se zna).
Kome pripada Zemun?
I šta na kraju da neki manastir na Kosovu pripada SPC, šta sa tim? Niti je SPC niti manastir iznad zakona i ustava Kosova. Nije mi jasno čemu buka oko toga? Vlasništvo je jedno a kontrola države je drugo. Vlasnik može da bude strani državljanin ali i on mora da poštuje zakone države.

milanm

pre 3 godine

Univerzitet u Prištini je osnovao BU pre pedesetak godina .
Koliko su ubrzano produkovani albanski kadrovi , uz "veliku pomoć" Sveučilišta u Zagrebu govore brojni bizarni "naučni radovi" tipa proučavanja uloge radničke klase na Kosovu u srednjem veku ...
Ova priča nije daleko od navedene .
Tokom viševekovne turske okupacije Kosova , ni jedan toponim nije promenio srpski naziv , ne postoji ni jedan spomenik kulture koji nije srpski ...
Njihova " elita" , iako ovako govori na istorijske teme , ne dopusta mogućnost da Albanci žive sa Srbima , iako bi to bili prirodno , pogotovo ako bi nešto od onog što pričaju bilo tačno .

Srđan

pre 3 godine

Samire prvo da ti ja kao Srbin nešto objasnim, komentar ti je prošao i to je znak demokratskog društva što je kod vas Albanaca nemoguće, drugo Srbi pripadaju Slovenskoj grupi naroda i kao takvi imaju Slovenska imena i pod uticajem Vizantije, grčka i to traje već 1500 godina, s druge strane tvoje ime Samir nije Albansko i vaša imena su uglavnom Turska ili Arapska toliko o vama kao Ilirima, da ne zaboravim Agron, Teuta i ostala ilirska imena ste počeli da dajete u zadnjih 100 godina kada su vam u Beču sastavili pismo, grb i zastavu do tada niste imali svoje pismo, i rekli vam da ste Iliri. Vi sa Ilirima nemate ništa oni su bili gusari živeli na moru, vi ni danas nemate ratnu mornaricu niti ste u istoriji imali i jednu bitku, naročito na moru, nemate ni reči za mnoge nazive koje se tiču mora već koristite, srpske, italijanske i grčke, na kraju kada ste bili toliko pravoslavci gde su vam crkve, manastiri i dvorci u Albaniji gde vas i sada ima najviše? Nemate ništa, čak i to malo što imate sagradili su vam Srbi i Grci. Pozdravi učitelje a možeš i da ih tužiš što su te učili lažnu istoriju. Ja sad idem u crkvu Svetog Marka tu se nalazi grob cara Dušana a ti prošetaj po Albaniji pa kada nađeš grob ili crkvu koju je zidao i jedan albanski kralj ili car položi cveće i zapali sveću tom albanskom velikanu samo ga prvo nađi u Albaniji!

Samir

pre 3 godine

U Srbiji nazalost i danas zivi stereotip i mitologija da su svi manastiri na Kosovu exkluzivno samo srpsko nasledje. Zaboravljaju tzv srbi da su albanci pre Otomanskog carstva bili 2/3 pravoslavci i 1/3 katolika. Oni su tu pre grka i jezik im je definitivno najstariji u Evropi...jos 1753 je dokazao Johan Erik Tunman inace njemac i univerzitetski profesor u Uposalli u Svedskoj kraljevini. Srbi su dolaskom na balkan i kriscanstvo primali od albanskog kriscanskog klera tog vremena...Cilj Vizantije u tom periodu je bio da po svaku cijenu pokrsti sva slovenska plemena koja su pristuzala na balkan jer je crkva i instrument uprave u tom periidu. Srbi su u sustinskom smislu mix pravislavnih albanaca,bugara...roma i vlaha i nesto skroz malo slovena...u etniloskom smislu su svi oni slvizirani kako bi se paganska plemena u sto kracem periodu pokrstila i stavila u funkciju Vizantuje. I sam Stefan Nimani je slavizirani albanac koji se opredelio za taj panslavusticki projekat jer Papa nije hteo da ga krunise zbog oce ubistva. Slavizacija Balkana je crkveni projekat pokrstavanja svih paganskih plemena...u pokocetku Ilira a u kasnijim fazama i svih starislivenskih plemena. Crnogorci su svi redom albanskog ilirskog pirijekla slavizirani u prvim fazama tog crkvenog projekta jos u 9-10 vijeku. Balkan je bio samo farma za hibridizaciju robovske radne snage i jacanje Vizantijske uprave preko crkve i pokrstavanje pagana tog doba. Kosovo je gradjanska Republika i zavrsena prica...

Rover

pre 3 godine

Hram podignut rimskom caru Avgustu u prvom veku nove ere je u sestom veku postao hriscanska crkva. Na hiljade "paganskih hramova" je pretvoreno u hriscanske crkve. A napadamo Erdogana i Albance sto isto to rade...

Macva Srpska Sparta

pre 3 godine

Moze njihov istoricar da kroji istoriju u albaniji, to mu je maticna zemlja pa neka pise i kroji do mile volje. Mi svoju istoriju imamo, istoricare takodje, tudja nam istorija netreba , pogotovo arnautska izmisljena istorija. Arnauti ce izmisljati istoriju i otimati teritoriju sve dok im ne okrenu ledja Nemci i Ameri, posle tog idu niz vodu, sto i sami znaju ali tesko prihvataju. I da se ne zaboravi, SKADAR ce opet biti Srpski.

Petar

pre 3 godine

Citam danas da je bankrotirao americki Pizza Hut, najveci lanac picerija. Amerikanci se pakuju i odlaze. Isto tako ce da se pakuju i odlaze sa Kosova kada pukne njihov biznis na otetoj teritoriji. A onda se vlasnik vraca dole. Budite dobri Albanci sada, sada je vazno da ste dobro zbog buducnosti koja ce doci.

ivke

pre 3 godine

jedan kokosinjac nisu napravili u istoriji,a ne da naprave Manastire i Crkve.Ako mi neko pokaze jednu njihovu gradjevinu pre 20 veka, smatracu da oni (albanci ) imaju neko istorijsko nasledje.

recimo

pre 3 godine

To ako si pre mnogo vekova dosao na jednu teritoriju kao osvajac, i sagradio neku crkvicu, ne daje ti za pravo da trazis da je ta teritorija tvoja danas. Tako da je svako na svome.
(Xeni, 18. avgust 2020 11:15) # Link komentara

To sto jednu od najlepsih gradjavina 14 veka koja se nalazi na UNESCO listi svetske bastine nazivate crkvicom, dovoljno govori o vama i vasoj kulturi
Srdacan pozdrav.

objavite slobodno

pre 3 godine

Ovi ce jos da krenu i da se krste i slave bozic.
(Goblin, 18. avgust 2020 10:56)

Krste se Albanci odavno, al ti o njima znas ono sto ti serviraju rts, kurir i ostala boranija...

Ђоле

pre 3 godine

Културно наслеђе припада народу, не територији. То је део одређења и припадности једне народне групе, Срба. Зидови о којима говори је неистина иза које стоји Српство. Када народ изгуби оно што га одређује онда губи своју душу и постојање. Назови "историчар" жели да отме и зидове и душу. Тешко! Најмање милион Срба је положило живот за Косово и Метохију. Они су и даље њени чувари без обзира на данашњу политику и измишљене приче. Приче о албанским зидовима, ајвару, суџуку и некој аутохтоној непостојећој врсти. Зато Србија и даље постоји на Косову и Метохији без обзира све. То је истина, то је жртва коју ништа не може укаљати нити купити.

sturmmann

pre 3 godine

@Milena

Poštovana Milena, ta džamija je zidana od SRUŠENOG MANASTIRA. "Lik" koji je srušio taj manastir i od ruševina manastira pravio džamiju je Kodža Sinan paša, monstrum koji je spalio mošti svetog Save i počinio još mnoga zlodela. Karijeru zločinca je nastavio ubijanjem Srba, Grka, verovali ili ne, čak je dogurao i do Egipta (služba sultanu), gde je sa uživanjem kasapio lokalne Hrišćane.

Bio je Albanac, čisto da se zna.

Gojko 12

pre 3 godine

@gojko
Ne razumes, ako albanci sa Kosova ubede svet da su srpske crkve njihova istorija a ne srpska, onda oni automatski ulaze u UNESCO kao priznata drzava. Zato je vazno ne dozvoliti to prekrajanje istorije.
(mile, 18. avgust 2020 09:45)

Nije tačno !!!

Tako članstvo u Unesco zamišlja mali Perica.

Sutra da uđu u Unesco to ne menja ništa.

Xeni

pre 3 godine

To ako si pre mnogo vekova dosao na jednu teritoriju kao osvajac, i sagradio neku crkvicu, ne daje ti za pravo da trazis da je ta teritorija tvoja danas. Tako da je svako na svome.

Dr Neznalica!!!

pre 3 godine

Svi smo mi neki rođaci daljnji,možda hiljadito koleno.Ali mora se naći neka razlika za ratove,bilo to na rasnoj,verskoj,klasnoj,političkoj ili bilo kojoj drugoj razlici.Na taj način moćnici vladaju sa "nižom klasom",a ti moćnici su naši političari i svetski igrači poput Amerike,Rusije,Engleske,Turske i tako redom kroz istoriju.Zato narode uživajte u životu,prođe za čas.Život je vredniji od celog sveta i ako vam je odabrano da se rodite i ceni te ga onda.

Dragoslav

pre 3 godine

Svašta. Evo što kaže srpska strana o sličnim temama :-)

https://www.xxzmagazin.com/mucko-ubistvo-milosa-obilica-iz-niskih-pobuda

Pročitajte

123

pre 3 godine

Само полако. Време не ради за њих.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pantagruel, 18. avgust 2020 07:44)

To smo pričali i pre 100 godina, a situacija je sve više ne njihovoj strani. Za nekoliko decenija će albanaca na Balkanu biti isto koliko i Srba i objasnite vi mene kako to ne radi vreme za njih? Osnova države su ljudi, a naši su stariji podosta. Dakle, vi očekujete da za deceniju kad prosečna starost Srba na Balkanu bude 45 godina, a albanaca 35 da će biti povoljnije po nas?

u miru vladaj

pre 3 godine

Nedavno sam shvatio nevezano mozda za ovu situcaiju koliko su zapravo ubedjenja ponajvise samo ogranicenja i koliko je mali broj onih koji zive u skladu sa bogom a koji se pritom deklarisu kao religiozni i duhovno orijentisani.Toliko mrznje izmedju vernika razlicitih veroispovesti zapravo ukazuje na apsurd umesto da vole bliznjeg svoga izvoze ljubav prema bogovima dok za bliznje nemaju.tuga...

chupavi

pre 3 godine

Aha Ok, ali koje su to albanske kule? Gde su opisane, jel postoji neki istorijski spis iz srednjeg vek koji opisuje ovaj narod i njihov nacin zivota? Njih cak ne pominje ni Porfirogenit koji je bio "vrsni poznavaoc" prilika i naroda na Balkanu u tom periodu...

biba

pre 3 godine

Kako albanski istoricari objasnjavaju fenomen da je ista kraljevska dinastija (Nemanjici) i njihovi potomci podizala slicne manastire i u centralnoj Srbiji? ili su to mozda Albanci vladali celom Srbijom u to doba?

Vladan

pre 3 godine

Pa ako bi komentatisali svaku glupost vajnih istoricara i analiticara, i mi konje za trku imamo. Samo pogledajte ako imate nerava Pink i Happy ponekada. Pacijenata koji su dobro placeni da prosipaju ludilon ima na tone.

mile

pre 3 godine

@gojko
Ne razumes, ako albanci sa Kosova ubede svet da su srpske crkve njihova istorija a ne srpska, onda oni automatski ulaze u UNESCO kao priznata drzava. Zato je vazno ne dozvoliti to prekrajanje istorije.

Full Kontakt

pre 3 godine

Istoriju pišu pobjednici, sve započete ratove 90-tih Srbija je izgubila. Bilo kakvo mišljenje Beograda nema nikakav uticaj na region, ta priča je završena.

max

pre 3 godine

Srbi su u stvari stati narod nastao iz još starijeg albanskog i došli su zajedno ovde sa Kavkaza.Evo im ideja za dalje izmišljanje.Nikad nisu ni postojali izmislili ih (državuAlbaniju)Austrija i Engleska da Srbija ne dobije more.

Milena

pre 3 godine

Džamija u Prizrenu je napravljena od kamena koji je Car Dušan obezbedio za zidanje srpskog manastira. Po toj logici, džamija u Prizrenu je srpska. Toliko o rušenju srpskih svetinja.

GlasBrisela

pre 3 godine

Aha. I Kineski Zid su sagradili Albanci.
(DEDA CVETKO, 18. avgust 2020 08:27)

Nisu ga izgradii ni Kinezi ni Albanci....to su uradili srbijanci, ceo svet to zna!

Rade

pre 3 godine

Iz predhodnog komentara:
Albancima se mora samo jedno priznati a to je da su vekovima čuvali štitili te crkve i manastire.
Tačno znalo koja porodica je zadužena za zaštitu kog manastira i hvala im na tome.
Ni tada nisu tvrdili da su albanski ali su poštovali i branili svetinju.
Prije ili kasnije ,moramo ispraviti "Istoriju Srba" koju je Ćorović napisao po nalogu Austrougarske.Ostalo je premnogo (Austrougarske propagande što pogoduje SPC pa naš "odbranjeni" narod često mora da beži. Nije sve ni crno a nije sve ni belo.Sigurno je da su manastiri pravoslavni.
Pametan razumije.

Krnjača

pre 3 godine

Skadar je srpski grad, ali za razliku od gospodinovih laži, stvarno tako mislim. Predkosovski ciklus "Zidanje Skadra na Bojani", Mrnjavčevići, 3 brata

Gojko12

pre 3 godine

Molim čitaoce da se ne lože na ovu vest i ne šalju hiljade komentara.

Dovoljno je samo se nasmejati.
Gomila gluposti.

Mogu da tvrde i da je Hram Sv.Save na vračaru albanski i da su albanske glave uzidane u zidine Ćele Kule.

Istorija i svetska kulturna baština tako ne funkcionišu.
Pa zamislite da Turska celokupnu kulturu i istoriju Vizantije proglasi za svoju pa ceo svet bi im se smejao.

Albancima se mora samo jedno priznati a to je da su vekovima čuvali štitili te crkve i manastire.
Tačno znalo koja porodica je zadužena za zaštitu kog manastira i hvala im na tome.
Ni tada nisu tvrdili da su albanski ali su poštovali i branili svetinju.

Gojko12

pre 3 godine

Molim čitaoce da se ne lože na ovu vest i ne šalju hiljade komentara.

Dovoljno je samo se nasmejati.
Gomila gluposti.

Mogu da tvrde i da je Hram Sv.Save na vračaru albanski i da su albanske glave uzidane u zidine Ćele Kule.

Istorija i svetska kulturna baština tako ne funkcionišu.
Pa zamislite da Turska celokupnu kulturu i istoriju Vizantije proglasi za svoju pa ceo svet bi im se smejao.

Albancima se mora samo jedno priznati a to je da su vekovima čuvali štitili te crkve i manastire.
Tačno znalo koja porodica je zadužena za zaštitu kog manastira i hvala im na tome.
Ni tada nisu tvrdili da su albanski ali su poštovali i branili svetinju.

Krnjača

pre 3 godine

Skadar je srpski grad, ali za razliku od gospodinovih laži, stvarno tako mislim. Predkosovski ciklus "Zidanje Skadra na Bojani", Mrnjavčevići, 3 brata

sturmmann

pre 3 godine

@Milena

Poštovana Milena, ta džamija je zidana od SRUŠENOG MANASTIRA. "Lik" koji je srušio taj manastir i od ruševina manastira pravio džamiju je Kodža Sinan paša, monstrum koji je spalio mošti svetog Save i počinio još mnoga zlodela. Karijeru zločinca je nastavio ubijanjem Srba, Grka, verovali ili ne, čak je dogurao i do Egipta (služba sultanu), gde je sa uživanjem kasapio lokalne Hrišćane.

Bio je Albanac, čisto da se zna.

Rade

pre 3 godine

Iz predhodnog komentara:
Albancima se mora samo jedno priznati a to je da su vekovima čuvali štitili te crkve i manastire.
Tačno znalo koja porodica je zadužena za zaštitu kog manastira i hvala im na tome.
Ni tada nisu tvrdili da su albanski ali su poštovali i branili svetinju.
Prije ili kasnije ,moramo ispraviti "Istoriju Srba" koju je Ćorović napisao po nalogu Austrougarske.Ostalo je premnogo (Austrougarske propagande što pogoduje SPC pa naš "odbranjeni" narod često mora da beži. Nije sve ni crno a nije sve ni belo.Sigurno je da su manastiri pravoslavni.
Pametan razumije.

Ђоле

pre 3 godine

Културно наслеђе припада народу, не територији. То је део одређења и припадности једне народне групе, Срба. Зидови о којима говори је неистина иза које стоји Српство. Када народ изгуби оно што га одређује онда губи своју душу и постојање. Назови "историчар" жели да отме и зидове и душу. Тешко! Најмање милион Срба је положило живот за Косово и Метохију. Они су и даље њени чувари без обзира на данашњу политику и измишљене приче. Приче о албанским зидовима, ајвару, суџуку и некој аутохтоној непостојећој врсти. Зато Србија и даље постоји на Косову и Метохији без обзира све. То је истина, то је жртва коју ништа не може укаљати нити купити.

chupavi

pre 3 godine

Aha Ok, ali koje su to albanske kule? Gde su opisane, jel postoji neki istorijski spis iz srednjeg vek koji opisuje ovaj narod i njihov nacin zivota? Njih cak ne pominje ni Porfirogenit koji je bio "vrsni poznavaoc" prilika i naroda na Balkanu u tom periodu...

biba

pre 3 godine

Kako albanski istoricari objasnjavaju fenomen da je ista kraljevska dinastija (Nemanjici) i njihovi potomci podizala slicne manastire i u centralnoj Srbiji? ili su to mozda Albanci vladali celom Srbijom u to doba?

Milena

pre 3 godine

Džamija u Prizrenu je napravljena od kamena koji je Car Dušan obezbedio za zidanje srpskog manastira. Po toj logici, džamija u Prizrenu je srpska. Toliko o rušenju srpskih svetinja.

objavite slobodno

pre 3 godine

Ovi ce jos da krenu i da se krste i slave bozic.
(Goblin, 18. avgust 2020 10:56)

Krste se Albanci odavno, al ti o njima znas ono sto ti serviraju rts, kurir i ostala boranija...

recimo

pre 3 godine

To ako si pre mnogo vekova dosao na jednu teritoriju kao osvajac, i sagradio neku crkvicu, ne daje ti za pravo da trazis da je ta teritorija tvoja danas. Tako da je svako na svome.
(Xeni, 18. avgust 2020 11:15) # Link komentara

To sto jednu od najlepsih gradjavina 14 veka koja se nalazi na UNESCO listi svetske bastine nazivate crkvicom, dovoljno govori o vama i vasoj kulturi
Srdacan pozdrav.

Srđan

pre 3 godine

Samire prvo da ti ja kao Srbin nešto objasnim, komentar ti je prošao i to je znak demokratskog društva što je kod vas Albanaca nemoguće, drugo Srbi pripadaju Slovenskoj grupi naroda i kao takvi imaju Slovenska imena i pod uticajem Vizantije, grčka i to traje već 1500 godina, s druge strane tvoje ime Samir nije Albansko i vaša imena su uglavnom Turska ili Arapska toliko o vama kao Ilirima, da ne zaboravim Agron, Teuta i ostala ilirska imena ste počeli da dajete u zadnjih 100 godina kada su vam u Beču sastavili pismo, grb i zastavu do tada niste imali svoje pismo, i rekli vam da ste Iliri. Vi sa Ilirima nemate ništa oni su bili gusari živeli na moru, vi ni danas nemate ratnu mornaricu niti ste u istoriji imali i jednu bitku, naročito na moru, nemate ni reči za mnoge nazive koje se tiču mora već koristite, srpske, italijanske i grčke, na kraju kada ste bili toliko pravoslavci gde su vam crkve, manastiri i dvorci u Albaniji gde vas i sada ima najviše? Nemate ništa, čak i to malo što imate sagradili su vam Srbi i Grci. Pozdravi učitelje a možeš i da ih tužiš što su te učili lažnu istoriju. Ja sad idem u crkvu Svetog Marka tu se nalazi grob cara Dušana a ti prošetaj po Albaniji pa kada nađeš grob ili crkvu koju je zidao i jedan albanski kralj ili car položi cveće i zapali sveću tom albanskom velikanu samo ga prvo nađi u Albaniji!

Petar

pre 3 godine

Citam danas da je bankrotirao americki Pizza Hut, najveci lanac picerija. Amerikanci se pakuju i odlaze. Isto tako ce da se pakuju i odlaze sa Kosova kada pukne njihov biznis na otetoj teritoriji. A onda se vlasnik vraca dole. Budite dobri Albanci sada, sada je vazno da ste dobro zbog buducnosti koja ce doci.

ivke

pre 3 godine

jedan kokosinjac nisu napravili u istoriji,a ne da naprave Manastire i Crkve.Ako mi neko pokaze jednu njihovu gradjevinu pre 20 veka, smatracu da oni (albanci ) imaju neko istorijsko nasledje.

Macva Srpska Sparta

pre 3 godine

Moze njihov istoricar da kroji istoriju u albaniji, to mu je maticna zemlja pa neka pise i kroji do mile volje. Mi svoju istoriju imamo, istoricare takodje, tudja nam istorija netreba , pogotovo arnautska izmisljena istorija. Arnauti ce izmisljati istoriju i otimati teritoriju sve dok im ne okrenu ledja Nemci i Ameri, posle tog idu niz vodu, sto i sami znaju ali tesko prihvataju. I da se ne zaboravi, SKADAR ce opet biti Srpski.

max

pre 3 godine

Srbi su u stvari stati narod nastao iz još starijeg albanskog i došli su zajedno ovde sa Kavkaza.Evo im ideja za dalje izmišljanje.Nikad nisu ni postojali izmislili ih (državuAlbaniju)Austrija i Engleska da Srbija ne dobije more.

Vladan

pre 3 godine

Pa ako bi komentatisali svaku glupost vajnih istoricara i analiticara, i mi konje za trku imamo. Samo pogledajte ako imate nerava Pink i Happy ponekada. Pacijenata koji su dobro placeni da prosipaju ludilon ima na tone.

123

pre 3 godine

Само полако. Време не ради за њих.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pantagruel, 18. avgust 2020 07:44)

To smo pričali i pre 100 godina, a situacija je sve više ne njihovoj strani. Za nekoliko decenija će albanaca na Balkanu biti isto koliko i Srba i objasnite vi mene kako to ne radi vreme za njih? Osnova države su ljudi, a naši su stariji podosta. Dakle, vi očekujete da za deceniju kad prosečna starost Srba na Balkanu bude 45 godina, a albanaca 35 da će biti povoljnije po nas?

mile

pre 3 godine

@gojko
Ne razumes, ako albanci sa Kosova ubede svet da su srpske crkve njihova istorija a ne srpska, onda oni automatski ulaze u UNESCO kao priznata drzava. Zato je vazno ne dozvoliti to prekrajanje istorije.

u miru vladaj

pre 3 godine

Nedavno sam shvatio nevezano mozda za ovu situcaiju koliko su zapravo ubedjenja ponajvise samo ogranicenja i koliko je mali broj onih koji zive u skladu sa bogom a koji se pritom deklarisu kao religiozni i duhovno orijentisani.Toliko mrznje izmedju vernika razlicitih veroispovesti zapravo ukazuje na apsurd umesto da vole bliznjeg svoga izvoze ljubav prema bogovima dok za bliznje nemaju.tuga...

Gojko 12

pre 3 godine

@gojko
Ne razumes, ako albanci sa Kosova ubede svet da su srpske crkve njihova istorija a ne srpska, onda oni automatski ulaze u UNESCO kao priznata drzava. Zato je vazno ne dozvoliti to prekrajanje istorije.
(mile, 18. avgust 2020 09:45)

Nije tačno !!!

Tako članstvo u Unesco zamišlja mali Perica.

Sutra da uđu u Unesco to ne menja ništa.

GlasBrisela

pre 3 godine

Aha. I Kineski Zid su sagradili Albanci.
(DEDA CVETKO, 18. avgust 2020 08:27)

Nisu ga izgradii ni Kinezi ni Albanci....to su uradili srbijanci, ceo svet to zna!

Full Kontakt

pre 3 godine

Istoriju pišu pobjednici, sve započete ratove 90-tih Srbija je izgubila. Bilo kakvo mišljenje Beograda nema nikakav uticaj na region, ta priča je završena.

Xeni

pre 3 godine

To ako si pre mnogo vekova dosao na jednu teritoriju kao osvajac, i sagradio neku crkvicu, ne daje ti za pravo da trazis da je ta teritorija tvoja danas. Tako da je svako na svome.

Dr Neznalica!!!

pre 3 godine

Svi smo mi neki rođaci daljnji,možda hiljadito koleno.Ali mora se naći neka razlika za ratove,bilo to na rasnoj,verskoj,klasnoj,političkoj ili bilo kojoj drugoj razlici.Na taj način moćnici vladaju sa "nižom klasom",a ti moćnici su naši političari i svetski igrači poput Amerike,Rusije,Engleske,Turske i tako redom kroz istoriju.Zato narode uživajte u životu,prođe za čas.Život je vredniji od celog sveta i ako vam je odabrano da se rodite i ceni te ga onda.

Samir

pre 3 godine

U Srbiji nazalost i danas zivi stereotip i mitologija da su svi manastiri na Kosovu exkluzivno samo srpsko nasledje. Zaboravljaju tzv srbi da su albanci pre Otomanskog carstva bili 2/3 pravoslavci i 1/3 katolika. Oni su tu pre grka i jezik im je definitivno najstariji u Evropi...jos 1753 je dokazao Johan Erik Tunman inace njemac i univerzitetski profesor u Uposalli u Svedskoj kraljevini. Srbi su dolaskom na balkan i kriscanstvo primali od albanskog kriscanskog klera tog vremena...Cilj Vizantije u tom periodu je bio da po svaku cijenu pokrsti sva slovenska plemena koja su pristuzala na balkan jer je crkva i instrument uprave u tom periidu. Srbi su u sustinskom smislu mix pravislavnih albanaca,bugara...roma i vlaha i nesto skroz malo slovena...u etniloskom smislu su svi oni slvizirani kako bi se paganska plemena u sto kracem periodu pokrstila i stavila u funkciju Vizantuje. I sam Stefan Nimani je slavizirani albanac koji se opredelio za taj panslavusticki projekat jer Papa nije hteo da ga krunise zbog oce ubistva. Slavizacija Balkana je crkveni projekat pokrstavanja svih paganskih plemena...u pokocetku Ilira a u kasnijim fazama i svih starislivenskih plemena. Crnogorci su svi redom albanskog ilirskog pirijekla slavizirani u prvim fazama tog crkvenog projekta jos u 9-10 vijeku. Balkan je bio samo farma za hibridizaciju robovske radne snage i jacanje Vizantijske uprave preko crkve i pokrstavanje pagana tog doba. Kosovo je gradjanska Republika i zavrsena prica...

Alan Ford

pre 3 godine

Kome pripada Aja Sofija?
Kome pripada Konstantinopol/Carigrad/Stambol/Istambul?
Kome pripada Jerusalim?
Kome pripada Begrad? (bio mađarski, hrvatski, bugarski, a srpski postao tek 1815. čisto da se zna).
Kome pripada Zemun?
I šta na kraju da neki manastir na Kosovu pripada SPC, šta sa tim? Niti je SPC niti manastir iznad zakona i ustava Kosova. Nije mi jasno čemu buka oko toga? Vlasništvo je jedno a kontrola države je drugo. Vlasnik može da bude strani državljanin ali i on mora da poštuje zakone države.

milanm

pre 3 godine

Univerzitet u Prištini je osnovao BU pre pedesetak godina .
Koliko su ubrzano produkovani albanski kadrovi , uz "veliku pomoć" Sveučilišta u Zagrebu govore brojni bizarni "naučni radovi" tipa proučavanja uloge radničke klase na Kosovu u srednjem veku ...
Ova priča nije daleko od navedene .
Tokom viševekovne turske okupacije Kosova , ni jedan toponim nije promenio srpski naziv , ne postoji ni jedan spomenik kulture koji nije srpski ...
Njihova " elita" , iako ovako govori na istorijske teme , ne dopusta mogućnost da Albanci žive sa Srbima , iako bi to bili prirodno , pogotovo ako bi nešto od onog što pričaju bilo tačno .

Rover

pre 3 godine

Hram podignut rimskom caru Avgustu u prvom veku nove ere je u sestom veku postao hriscanska crkva. Na hiljade "paganskih hramova" je pretvoreno u hriscanske crkve. A napadamo Erdogana i Albance sto isto to rade...

Dragoslav

pre 3 godine

Svašta. Evo što kaže srpska strana o sličnim temama :-)

https://www.xxzmagazin.com/mucko-ubistvo-milosa-obilica-iz-niskih-pobuda

Pročitajte

Xeni

pre 3 godine

To ako si pre mnogo vekova dosao na jednu teritoriju kao osvajac, i sagradio neku crkvicu, ne daje ti za pravo da trazis da je ta teritorija tvoja danas. Tako da je svako na svome.

objavite slobodno

pre 3 godine

Ovi ce jos da krenu i da se krste i slave bozic.
(Goblin, 18. avgust 2020 10:56)

Krste se Albanci odavno, al ti o njima znas ono sto ti serviraju rts, kurir i ostala boranija...

Samir

pre 3 godine

U Srbiji nazalost i danas zivi stereotip i mitologija da su svi manastiri na Kosovu exkluzivno samo srpsko nasledje. Zaboravljaju tzv srbi da su albanci pre Otomanskog carstva bili 2/3 pravoslavci i 1/3 katolika. Oni su tu pre grka i jezik im je definitivno najstariji u Evropi...jos 1753 je dokazao Johan Erik Tunman inace njemac i univerzitetski profesor u Uposalli u Svedskoj kraljevini. Srbi su dolaskom na balkan i kriscanstvo primali od albanskog kriscanskog klera tog vremena...Cilj Vizantije u tom periodu je bio da po svaku cijenu pokrsti sva slovenska plemena koja su pristuzala na balkan jer je crkva i instrument uprave u tom periidu. Srbi su u sustinskom smislu mix pravislavnih albanaca,bugara...roma i vlaha i nesto skroz malo slovena...u etniloskom smislu su svi oni slvizirani kako bi se paganska plemena u sto kracem periodu pokrstila i stavila u funkciju Vizantuje. I sam Stefan Nimani je slavizirani albanac koji se opredelio za taj panslavusticki projekat jer Papa nije hteo da ga krunise zbog oce ubistva. Slavizacija Balkana je crkveni projekat pokrstavanja svih paganskih plemena...u pokocetku Ilira a u kasnijim fazama i svih starislivenskih plemena. Crnogorci su svi redom albanskog ilirskog pirijekla slavizirani u prvim fazama tog crkvenog projekta jos u 9-10 vijeku. Balkan je bio samo farma za hibridizaciju robovske radne snage i jacanje Vizantijske uprave preko crkve i pokrstavanje pagana tog doba. Kosovo je gradjanska Republika i zavrsena prica...

Full Kontakt

pre 3 godine

Istoriju pišu pobjednici, sve započete ratove 90-tih Srbija je izgubila. Bilo kakvo mišljenje Beograda nema nikakav uticaj na region, ta priča je završena.

GlasBrisela

pre 3 godine

Aha. I Kineski Zid su sagradili Albanci.
(DEDA CVETKO, 18. avgust 2020 08:27)

Nisu ga izgradii ni Kinezi ni Albanci....to su uradili srbijanci, ceo svet to zna!

Rade

pre 3 godine

Iz predhodnog komentara:
Albancima se mora samo jedno priznati a to je da su vekovima čuvali štitili te crkve i manastire.
Tačno znalo koja porodica je zadužena za zaštitu kog manastira i hvala im na tome.
Ni tada nisu tvrdili da su albanski ali su poštovali i branili svetinju.
Prije ili kasnije ,moramo ispraviti "Istoriju Srba" koju je Ćorović napisao po nalogu Austrougarske.Ostalo je premnogo (Austrougarske propagande što pogoduje SPC pa naš "odbranjeni" narod često mora da beži. Nije sve ni crno a nije sve ni belo.Sigurno je da su manastiri pravoslavni.
Pametan razumije.

123

pre 3 godine

Само полако. Време не ради за њих.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pantagruel, 18. avgust 2020 07:44)

To smo pričali i pre 100 godina, a situacija je sve više ne njihovoj strani. Za nekoliko decenija će albanaca na Balkanu biti isto koliko i Srba i objasnite vi mene kako to ne radi vreme za njih? Osnova države su ljudi, a naši su stariji podosta. Dakle, vi očekujete da za deceniju kad prosečna starost Srba na Balkanu bude 45 godina, a albanaca 35 da će biti povoljnije po nas?

Alan Ford

pre 3 godine

Kome pripada Aja Sofija?
Kome pripada Konstantinopol/Carigrad/Stambol/Istambul?
Kome pripada Jerusalim?
Kome pripada Begrad? (bio mađarski, hrvatski, bugarski, a srpski postao tek 1815. čisto da se zna).
Kome pripada Zemun?
I šta na kraju da neki manastir na Kosovu pripada SPC, šta sa tim? Niti je SPC niti manastir iznad zakona i ustava Kosova. Nije mi jasno čemu buka oko toga? Vlasništvo je jedno a kontrola države je drugo. Vlasnik može da bude strani državljanin ali i on mora da poštuje zakone države.

Krnjača

pre 3 godine

Skadar je srpski grad, ali za razliku od gospodinovih laži, stvarno tako mislim. Predkosovski ciklus "Zidanje Skadra na Bojani", Mrnjavčevići, 3 brata

Gojko12

pre 3 godine

Molim čitaoce da se ne lože na ovu vest i ne šalju hiljade komentara.

Dovoljno je samo se nasmejati.
Gomila gluposti.

Mogu da tvrde i da je Hram Sv.Save na vračaru albanski i da su albanske glave uzidane u zidine Ćele Kule.

Istorija i svetska kulturna baština tako ne funkcionišu.
Pa zamislite da Turska celokupnu kulturu i istoriju Vizantije proglasi za svoju pa ceo svet bi im se smejao.

Albancima se mora samo jedno priznati a to je da su vekovima čuvali štitili te crkve i manastire.
Tačno znalo koja porodica je zadužena za zaštitu kog manastira i hvala im na tome.
Ni tada nisu tvrdili da su albanski ali su poštovali i branili svetinju.

Dragoslav

pre 3 godine

Svašta. Evo što kaže srpska strana o sličnim temama :-)

https://www.xxzmagazin.com/mucko-ubistvo-milosa-obilica-iz-niskih-pobuda

Pročitajte

Rover

pre 3 godine

Hram podignut rimskom caru Avgustu u prvom veku nove ere je u sestom veku postao hriscanska crkva. Na hiljade "paganskih hramova" je pretvoreno u hriscanske crkve. A napadamo Erdogana i Albance sto isto to rade...

Dr Neznalica!!!

pre 3 godine

Svi smo mi neki rođaci daljnji,možda hiljadito koleno.Ali mora se naći neka razlika za ratove,bilo to na rasnoj,verskoj,klasnoj,političkoj ili bilo kojoj drugoj razlici.Na taj način moćnici vladaju sa "nižom klasom",a ti moćnici su naši političari i svetski igrači poput Amerike,Rusije,Engleske,Turske i tako redom kroz istoriju.Zato narode uživajte u životu,prođe za čas.Život je vredniji od celog sveta i ako vam je odabrano da se rodite i ceni te ga onda.

sturmmann

pre 3 godine

@Milena

Poštovana Milena, ta džamija je zidana od SRUŠENOG MANASTIRA. "Lik" koji je srušio taj manastir i od ruševina manastira pravio džamiju je Kodža Sinan paša, monstrum koji je spalio mošti svetog Save i počinio još mnoga zlodela. Karijeru zločinca je nastavio ubijanjem Srba, Grka, verovali ili ne, čak je dogurao i do Egipta (služba sultanu), gde je sa uživanjem kasapio lokalne Hrišćane.

Bio je Albanac, čisto da se zna.

Srđan

pre 3 godine

Samire prvo da ti ja kao Srbin nešto objasnim, komentar ti je prošao i to je znak demokratskog društva što je kod vas Albanaca nemoguće, drugo Srbi pripadaju Slovenskoj grupi naroda i kao takvi imaju Slovenska imena i pod uticajem Vizantije, grčka i to traje već 1500 godina, s druge strane tvoje ime Samir nije Albansko i vaša imena su uglavnom Turska ili Arapska toliko o vama kao Ilirima, da ne zaboravim Agron, Teuta i ostala ilirska imena ste počeli da dajete u zadnjih 100 godina kada su vam u Beču sastavili pismo, grb i zastavu do tada niste imali svoje pismo, i rekli vam da ste Iliri. Vi sa Ilirima nemate ništa oni su bili gusari živeli na moru, vi ni danas nemate ratnu mornaricu niti ste u istoriji imali i jednu bitku, naročito na moru, nemate ni reči za mnoge nazive koje se tiču mora već koristite, srpske, italijanske i grčke, na kraju kada ste bili toliko pravoslavci gde su vam crkve, manastiri i dvorci u Albaniji gde vas i sada ima najviše? Nemate ništa, čak i to malo što imate sagradili su vam Srbi i Grci. Pozdravi učitelje a možeš i da ih tužiš što su te učili lažnu istoriju. Ja sad idem u crkvu Svetog Marka tu se nalazi grob cara Dušana a ti prošetaj po Albaniji pa kada nađeš grob ili crkvu koju je zidao i jedan albanski kralj ili car položi cveće i zapali sveću tom albanskom velikanu samo ga prvo nađi u Albaniji!

Milena

pre 3 godine

Džamija u Prizrenu je napravljena od kamena koji je Car Dušan obezbedio za zidanje srpskog manastira. Po toj logici, džamija u Prizrenu je srpska. Toliko o rušenju srpskih svetinja.

Macva Srpska Sparta

pre 3 godine

Moze njihov istoricar da kroji istoriju u albaniji, to mu je maticna zemlja pa neka pise i kroji do mile volje. Mi svoju istoriju imamo, istoricare takodje, tudja nam istorija netreba , pogotovo arnautska izmisljena istorija. Arnauti ce izmisljati istoriju i otimati teritoriju sve dok im ne okrenu ledja Nemci i Ameri, posle tog idu niz vodu, sto i sami znaju ali tesko prihvataju. I da se ne zaboravi, SKADAR ce opet biti Srpski.

mile

pre 3 godine

@gojko
Ne razumes, ako albanci sa Kosova ubede svet da su srpske crkve njihova istorija a ne srpska, onda oni automatski ulaze u UNESCO kao priznata drzava. Zato je vazno ne dozvoliti to prekrajanje istorije.

Ђоле

pre 3 godine

Културно наслеђе припада народу, не територији. То је део одређења и припадности једне народне групе, Срба. Зидови о којима говори је неистина иза које стоји Српство. Када народ изгуби оно што га одређује онда губи своју душу и постојање. Назови "историчар" жели да отме и зидове и душу. Тешко! Најмање милион Срба је положило живот за Косово и Метохију. Они су и даље њени чувари без обзира на данашњу политику и измишљене приче. Приче о албанским зидовима, ајвару, суџуку и некој аутохтоној непостојећој врсти. Зато Србија и даље постоји на Косову и Метохији без обзира све. То је истина, то је жртва коју ништа не може укаљати нити купити.

chupavi

pre 3 godine

Aha Ok, ali koje su to albanske kule? Gde su opisane, jel postoji neki istorijski spis iz srednjeg vek koji opisuje ovaj narod i njihov nacin zivota? Njih cak ne pominje ni Porfirogenit koji je bio "vrsni poznavaoc" prilika i naroda na Balkanu u tom periodu...

Petar

pre 3 godine

Citam danas da je bankrotirao americki Pizza Hut, najveci lanac picerija. Amerikanci se pakuju i odlaze. Isto tako ce da se pakuju i odlaze sa Kosova kada pukne njihov biznis na otetoj teritoriji. A onda se vlasnik vraca dole. Budite dobri Albanci sada, sada je vazno da ste dobro zbog buducnosti koja ce doci.

max

pre 3 godine

Srbi su u stvari stati narod nastao iz još starijeg albanskog i došli su zajedno ovde sa Kavkaza.Evo im ideja za dalje izmišljanje.Nikad nisu ni postojali izmislili ih (državuAlbaniju)Austrija i Engleska da Srbija ne dobije more.

Gojko 12

pre 3 godine

@gojko
Ne razumes, ako albanci sa Kosova ubede svet da su srpske crkve njihova istorija a ne srpska, onda oni automatski ulaze u UNESCO kao priznata drzava. Zato je vazno ne dozvoliti to prekrajanje istorije.
(mile, 18. avgust 2020 09:45)

Nije tačno !!!

Tako članstvo u Unesco zamišlja mali Perica.

Sutra da uđu u Unesco to ne menja ništa.

ivke

pre 3 godine

jedan kokosinjac nisu napravili u istoriji,a ne da naprave Manastire i Crkve.Ako mi neko pokaze jednu njihovu gradjevinu pre 20 veka, smatracu da oni (albanci ) imaju neko istorijsko nasledje.

biba

pre 3 godine

Kako albanski istoricari objasnjavaju fenomen da je ista kraljevska dinastija (Nemanjici) i njihovi potomci podizala slicne manastire i u centralnoj Srbiji? ili su to mozda Albanci vladali celom Srbijom u to doba?

Vladan

pre 3 godine

Pa ako bi komentatisali svaku glupost vajnih istoricara i analiticara, i mi konje za trku imamo. Samo pogledajte ako imate nerava Pink i Happy ponekada. Pacijenata koji su dobro placeni da prosipaju ludilon ima na tone.

u miru vladaj

pre 3 godine

Nedavno sam shvatio nevezano mozda za ovu situcaiju koliko su zapravo ubedjenja ponajvise samo ogranicenja i koliko je mali broj onih koji zive u skladu sa bogom a koji se pritom deklarisu kao religiozni i duhovno orijentisani.Toliko mrznje izmedju vernika razlicitih veroispovesti zapravo ukazuje na apsurd umesto da vole bliznjeg svoga izvoze ljubav prema bogovima dok za bliznje nemaju.tuga...

recimo

pre 3 godine

To ako si pre mnogo vekova dosao na jednu teritoriju kao osvajac, i sagradio neku crkvicu, ne daje ti za pravo da trazis da je ta teritorija tvoja danas. Tako da je svako na svome.
(Xeni, 18. avgust 2020 11:15) # Link komentara

To sto jednu od najlepsih gradjavina 14 veka koja se nalazi na UNESCO listi svetske bastine nazivate crkvicom, dovoljno govori o vama i vasoj kulturi
Srdacan pozdrav.

milanm

pre 3 godine

Univerzitet u Prištini je osnovao BU pre pedesetak godina .
Koliko su ubrzano produkovani albanski kadrovi , uz "veliku pomoć" Sveučilišta u Zagrebu govore brojni bizarni "naučni radovi" tipa proučavanja uloge radničke klase na Kosovu u srednjem veku ...
Ova priča nije daleko od navedene .
Tokom viševekovne turske okupacije Kosova , ni jedan toponim nije promenio srpski naziv , ne postoji ni jedan spomenik kulture koji nije srpski ...
Njihova " elita" , iako ovako govori na istorijske teme , ne dopusta mogućnost da Albanci žive sa Srbima , iako bi to bili prirodno , pogotovo ako bi nešto od onog što pričaju bilo tačno .