Aktuelno

Sreda, 29.07.2020.

15:50

Dua Lipa objavila atraktivnu fotku: Iz Srbije joj poručuju da će zbog ajvara odgovarati na sudu

Izvor: B92

Dua Lipa objavila atraktivnu fotku: Iz Srbije joj poruèuju da æe zbog ajvara odgovarati na sudu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

170 Komentari

Sortiraj po:

neutralni felš

pre 3 godine

Upravo otvaram teglu ...dok vi raspravljate ja cu da zderem
(p.k. bre, 29. jul 2020 23:13)

Strovali niz grlo i jednu kasiku za mene. Bio danas u radnji i nisam uzeo, stednja, a bas mi se prijelo. Sto vise citam ove komentare, sve bih vise jeo. Inace, zalosno sto se ovde sve svodi na plemenske ratove koji valjda od praistorije nikad nisu ni prestajali.
(Nesretnik bez ajvara, 30. jul 2020 22:44)


bolji život i goli ručak...

Nesretnik bez ajvara

pre 3 godine

Upravo otvaram teglu ...dok vi raspravljate ja cu da zderem
(p.k. bre, 29. jul 2020 23:13)

Strovali niz grlo i jednu kasiku za mene. Bio danas u radnji i nisam uzeo, stednja, a bas mi se prijelo. Sto vise citam ove komentare, sve bih vise jeo. Inace, zalosno sto se ovde sve svodi na plemenske ratove koji valjda od praistorije nikad nisu ni prestajali.

Nista ni od svega

pre 3 godine

Siptarska kuhinja je nula i ona ne bi znala za ajvar i ostalo da joj mama nije Bosanka.A ako je mama Bosanka,slobodno nek joj ispita pretke pa ce doci do mnogo "IĆ" i shvatiti da ima Srpske korene.

miro split

pre 3 godine

@ Stojan
Razlog zašto Srbi nemaju svjetski poznati plivača i pivačica je to šta su svi izginuli u Partizanima. Srbi i Srpkinje su masovno otišli u Partizane i mlade Partizanke(stare žene nisu primanne u Partizanke), a svi mi znamo da je Partizani morali znat dobro pivat po šumama i gorama. Albanci su za to vrime vodili ljubav, a ne rat i sačuvali su svoje vokale i vokalice za neka buduća vrimena.

Dragan Makedonac

pre 3 godine

Simpaticna mala prava pop zvezda i bash sad pogledao instagram profil i ona mapa bode oci verujem da je na to naterao decko, otac ili albanska mafija koi su valjda investirali u nju ne postae se globalna zvezda tako lako, imam drugovi zive u Londonu kazu da albanci su svuda drze strip klubovi, belo, zuto you name it they got it.

Mile

pre 3 godine

@(Милош, 29. jul 2020 22:32)

Tako je. Sarma se drugacije sprema u južnoj Srbiji i u Vojvodini tako da je jedna tradicionalno srpsko jelo a drugo vojvođanako. Slovaci takođe stavljaju smesu za kulen/kobasice u sarmu pa je takva sarma slovački specijalitet koji opet nema veze ni sa srpskim ni sa vojvođanskim receptom.

Milenko

pre 3 godine

99% čitalaca ne znaju šta je Eplova mreža i zato nebi trebali da se brinemo zbog ajvara ali sada svi znamo albansku pevaljku i to je bio njen cilj ili onih koji su je nstruisali a mi naseli.

live

pre 3 godine

Vidi se brate da je Albanka, ne mora ništa da kaže. Kad bi joj čovek gledao samo glavu ne bi znao je li muško ili žensko. Sigurno, da budem kulturan ne bi li mi objavili komentar, najmanje lepa od najpoznatijih i šire. A i ovaj joj je momak izabran samo zbog porekla. A što se tiče njenih komentara o poreklu hrane, to samo pokazuje da je nakon 2-3 objave i 5 dana već ostala bez municije. Za 7 dana će opet objaviti dvoglavog orla, nema kapacitet da smisli nešto novo. Finansijeri neće biti zadovoljni.

jao

pre 3 godine

"Mogu slovenci da registruju i zastite ajvar bas kao i albanci,problem je sto ne umeju da ga naprave.Na nasem trzistu je najzastupljeniji jedan brend od velikog proizvodjaca iz komsiluka ili ti susjedstva, ima ukus povracke.Zasticen naziv ne znaci kvalitet."

Kako to albanci zastite ajvar?
Pa moras biti u eu da bi zastitio, slovenija je zastitila i istarski prsut prije nego je rh usla u eu.

Ja

pre 3 godine

Imamo i mi pevacice koje su lepe, a nisu izoperisane, kao sto je Natasa Bekvalac, neprikosnovena lepotica. Imamo mnoge koje su se izoperisale iz cistog pomodarstva, a ne zato sto im je nesto falilo. Srpkinje su lepe zene, to se odlicno zna i u Britaniji i jadni su pokusaji da se to relativizuje izvlacenjem iz dzaka neke Karleuse, koja i nije pevacica, nego starleta sa mikrofonom. Na nasim ulicama je more lepih zena, dok su u Britaniji lepe samo one na televiziji i to manjina njih, bukvalno se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Dua Lipa moze tamo da bude neki pojam lepote, ovde ne bi to mogla da bude nikad. By the way, kad skine sminku, od lepote ne ostane nista.

pas laje vetar nosi

pre 3 godine

Obzirom da sve sta je srpsko pokusava da pretstavi kao albansko namece se zakljucak da je zena srpkinja i da su albanci srbi i pravoslavci !

Milan Indjija

pre 3 godine

Ana Oxa, Inva Mula, Dua Lipa, Rita Ora.... itd. itd.
Šta oćete vi Srbi. Gde ste vi? Karleuša, Ceca i Dara Bubamara?!
(Stojan, 29. jul 2020 23:41)

Zaboravio si i Avu Max (Sweet by psycho). Nema sta. Imaju ekstra pevacice.

8030

baksuzni dimnjacar

pre 3 godine

Da li je neko primetio da dve lipe ima uši kao muškarac, i to stariji (60+ godina)? (Vladislav, 29. jul 2020 16:32)

Usi kao muskarac??? Evo, ja sam muskarac i to stariji od 60 godina i jos nisam primetio da se muskarci i zene razlikuju po usima, a ni da usi stare. Mozda sam u zabludi, ali, meni moje izgledaju isto kao kad sam imao 20 godina. Bice da imam mladolike usi.

Uros

pre 3 godine

Ana Oxa, Inva Mula, Dua Lipa, Rita Ora.... itd. itd. 
Šta oćete vi Srbi. Gde ste vi? Karleuša, Ceca i Dara Bubamara?!
(Stojan, 29. jul 2020 23:41)

Iz pouzdanih izvora znam , u jednom malom gradicu na kosovu sam ziveo . Siptari slusaju Cecu , ne pusta se u kaficima ali kuci se pusta veruj mi !!!

Piksetacentriši

pre 3 godine

@Stojan kao i svi kojima se sviđa njegov komentar, da li zaostavština za budućnost treba da su pevačice lakih nota, ništa bolje ni od jednog ni od drugog naroda!?

Zaostavština je, na primer, činjenica da je Srbija četvrta po broju naučnica u Evropi. Ali o njima se ništa ne zna, zbog toga što je mikrofon bitniji, odnosno ono što je ispred ili iza njega, zavisno od tačke gledišta. Takođe, tu je i činjenica da ljudi poput Stojana ne umeju da prepoznaju vrednosti svog naroda već ga degradiraju.
Ovaj narod je mnogo toga bitnijeg od pevaljki dao na svetskom nivou, a da li su nečije pevaljke poznatije od naših realno koga će boleti ona stvar za 50 godina.

Tako da, isključite TV i čitajte klasike, mada i beletristika nije loša. Čisto da proširite vidike, a i rečnik da oplemenite!

Мило

pre 3 godine

Bem ti sunce čime se bavi omladina nacije koja je dala Miloša Obilića i Gavrila Principa, propali smo definitivno.
(BG, 29. jul 2020 22:53)
Обилић је измишљен лик (као и 7 Југовића, Вогдан, Топлица, Косанчић, итд.) а Принцип нас је завио у црно, 30% становништва и свака шеста мушка глава. Толико о нашим јунацима.

sale

pre 3 godine

@ Stojan-Gde smo mi? Djokovic,Jokic,Spanovic,vaterpolisti,odbojkasi,odbojkasice,kosarkasi i jos mnogo drugih.Zadrzite vi vasu pevaljku za sebe bas imate cime da se ponosite

Marko

pre 3 godine

Sledeci je Nikola Tesla kao Albanac zajedno sa Novakom Djokovicem. Tako je krenulo. A crkve i manastiri na Kosovu su iz rimskog perioda i antičke kulture.

Kontras

pre 3 godine

@ dren

Jok, mi imamo Teslu, Milanlovica, Pupina, Maric-Ajnstajn...

Imamo i Novaka, kosarkase, odbojkase, vaterpoliste, Kusturicu, Serbedziju...

Malo li je?

Njima nije trebao niko da sponzorise karijere kao sto je albanska zajednica isfinansirala razvoj karijere Lipe, Ore da bi one posle promovisale i lobirale za albanske interese

Sve se zna druze. Posto joj nije uopste dobro u svetu prosla mapa sa velikom Albanijom mora da promovise ajvar.

4x4

pre 3 godine

Lako je za ajvar, Srbi su pola Bosne nazvali srpskom...
(lutenica, 29. jul 2020 23:21)


Nekada je i cela Bosna bila srpska dok nisu došli Turci i janjičari.

Trigger

pre 3 godine

1. Ajvar je staro jelo Avara. Inače, i jedan od sinova slavnog vikinškog kralja Ragnara zvao se Ajvar, tako da je ajvar i skandinavski specijalitet.

2- Žao mi je što niko nije shvatio poentu priče. Kada je u emisiji prikazan Leskovački ajvar kao albanski specijalitet, to nije bilo slučakno jer je time stavljeno do znanja da će i Leskovac biti deo Velike Albanije.

3. U jednu teglu ajvara ide oko 1 dl ulja. Ako Dua Lipe nastavi da ga tamani ovim tempom, guza će joj uskoro biti veća od Velike Britanije.

Straight Outta München

pre 3 godine

Sve sve ali kada se Karleusa javila da replicira Dua Lipi.... kakva komedija. Dua je svetska zvezda, talentovana muzicarka koja je ponosna na svoju etnicku pripadnost. Mi da imamo tako neku zvezdu, verovatno bi se sramotila da izgovori ime Srbija.

živela

pre 3 godine

Duo Lipe svojim objavama provocira, ali ujedno ogoljuje sav primitivizam našeg napaćenog i neobrazovanog, srpskog naroda; mi se kao vređamo, ne damo svoje ... jadno.

Rale

pre 3 godine

Pa zar je važniji ajvar od Kosova.Dok se uveliko polemiše neznačajna tema oko ajvara i albanskih pevaljki međunarodna zajednica i šiptari nam otimaju Kosovo.

andreas kisser

pre 3 godine

najsmesniji su mi ovi komentari dezurnih sveznalica standardno upucenih u sve i svakoga, koji pojasnjavaju kako je ajvar stigao sa turcima pre 500 godina :) alo ljudi... paprika, amerika, kolumbo, 1492. i tako to :) :) :)

Dren

pre 3 godine

Ne(verovatno) u kakvoj paranormalnom dimenziju zivite vi u Srbiju. Dua,lady Madonna i Missy Eliot next to come...
Pustite Dua Lipa pa vi imate Cecu😂

Милош

pre 3 godine

Људи молим вас мало се едукујте коментарисања. Пасуљ, паприка, житарице, разноразно воће и поврће, све је то храна која се једе широм света, начин спремања је оно што издваја неко јело као национално. Тако на пример пасуљ пребранац у Немачкој можете да купите под називом Српски пасуљ, иако и немци праве пасуљ на неки начин. Такође јела у измењеном облику и саставу могу бити национална јела, па тако нпр Турци праве сарме умотане у мањи попречни пресек и оне такве представљају њихово национално јело, али наће славске сарме су наше национално јело јер је доста измењено. Што се дотичне тиче њени поступци је баш лепо карактеришу, то је слика и прилика великог броја народа њене националне припадности.

Stevan

pre 3 godine

Mogu slovenci da registruju i zastite ajvar bas kao i albanci,problem je sto ne umeju da ga naprave.Na nasem trzistu je najzastupljeniji jedan brend od velikog proizvodjaca iz komsiluka ili ti susjedstva, ima ukus povracke.Zasticen naziv ne znaci kvalitet.

Boki

pre 3 godine

Hahaha 2 miliona pogleda a od toga sigurno 99% Alanaca. Gdje su one milijarde sa kojima se neki ljubomirovic prije neki dan na drugom postu frljao. Nema ih. Ah da ipak je doticna iz Istocne Evrope I Albanka. Koga briga u svjetu za nekog iz toga kraja a posebno neke poput nje I njenih...

Biba

pre 3 godine

"Kada bi turci tuzili ostao bi vam samo svadbarsKi kupus i cvarci;)"

Kada bi balkanske zemlje tuzile Turke za vekove robovanja, ubijanja naroda, odvodjenja mladih decaka u janicare, paljenja sela i gradova, placali bi nam ratnu odstetu narednih 200 godina pa bismo jeli kavijar svaki dan u Srbiji.

aa

pre 3 godine

Zoran...Milijardu pregleda .., planerarna zvijezda.., a vi se pjenite..., samo onaj Korejanac ima Milijardu pregleda sa hitom Gangam stalyle ..

Čekić i nakovanj

pre 3 godine

Kao što praznoglavoj pevačici treba objasniti da ajvar nije albansko jelo, tako i našim "znalcima" treba objasniti da nije ni izvorno srpsko.

sale

pre 3 godine

@ Djoka Kakve veze ima lepota sa njenim glupim izjavama,siptari su doseljenici i oni nemaju svoju kuhinju niti istoriju niti kulturu ove njene glupe izjave imaju nameru samo da provociraju i to verovatno radi po nalogu Albanaca

ns boy

pre 3 godine

Oće ona gostovati uskoro u Srbiji,čim je toliko reklamirate.Nemam ja mržnje prema nikom,volim svoje najviše na svetu,al ne vidim razlog omalovažavati bilo koga.Devojka promoviše svoj narod i svoju zemlju,svaka joj čast.Zamislite kad bi svi naši uspešni sportisti(jedino oni vrede nešto kod nas i imaju poštovanje u svetu)kad su u epicentru promovisali Srbiju,pisali nešto o Vidovdanu,Tesli,Milankoviću,Vuku Karadžiću,manastirima na Kosovu,Hilandaru,rakiji....Bizumiću.... svašta ima

aa

pre 3 godine

Ako neko ima 50 miliona pratilaca na Instagramu..., znači da je planerarna zvijezda .., jel vi stvarno mislite da nju dotiču komentari iz Srbije...., kakva tužba, ma dajjte- hej..50 miliona pratilaca- ona je tu da propagira i reklamira Kosovo- kao i Rita Ora ...., toliko su moćne da se to ne može ni zamisliti
.

saša

pre 3 godine

koji prosti, primitivni, ovi sto se primaju na budalastine. nemoj da nas turci tuže za svojatanje većine " srpskih" jela. Ili opanke, jelek itd. Na žalost, ali tako je. Izađite iz sela u svet ( koji nije tako lep) pa ćete videti drugim očima...Sta vas briga sta pise ova, dajete joj na značaju samo...

СОССД.ГИХСБпмг.амин

pre 3 godine

@ Dokona raja se prepucava a ona bleji na karibima
(esi mi dobar !, 29. jul 2020 18:47)
И шта, блеја на Карибима је неко достигнуће?

IT inženjer

pre 3 godine

@ samo kažem


Ajvar je patentiran. Patentirala ga je država Slovenija dok smo se mi i Makedonci bavili egzistencijalnim pitanjima a ne intelektualnom svojinom.

Sasa

pre 3 godine

Ajvar je zaštitla Slovenija...čisto da se zna
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mićaga, 29. jul 2020 16:42) # Link komentara

Ime je genericko i ne moze niko da ga zastiti. Jedino kako je moguce zastititi ga jeste uzom geografskom odrednicom kao sto je leskovacki ajvar. Nasi povrtari jesu to ucinili. Srbija je tako zastitila ovaj proizvod. Ime "Ajvar" je turskog porekla i znaci "Kavijar". Nema nista sa poreklom proizvoda za koji je dokazano da je srpski.

Joc@

pre 3 godine

@pera kojot
Ajvar je zastitila Slovenija, tako da je njihov.
Sto se ove tice, zasto prvo ne proveris o kome je rec? Devojka je jedna od najvecih svetskih zvezda, ima na stotine miliona obozavatelja i sigurno je ne zanima da li Pera iz Leskovca ili Mita iz Zitoradja lajkuju njene slike i slusaju njene pesme.

BRE

pre 3 godine

Ajvar je zaštitla Slovenija...čisto da se zna
(mićaga, 29. jul 2020 16:42)

Tako je. A Sjenicki sir se u Bosni prodaje kao Travnicki ili Livanjski i to cisto da se zna.

Satiricno produktivan lik

pre 3 godine

Dobra pozadina. Mora da je od ajvara.
(sallter, 29. jul 2020 16:34) # Link komentara

Nije. Od ajvara su munje i vatra u ocima. Sigirno. ;)

Zoran

pre 3 godine

Pokušao sam da pustim 3 pesme youtubetu čisto da se informišem o čemu radi... Tri pokušaja bez uspeha da izdržim do kraja. I ako ima milijardu pregleda ne znači da vredi nešto...

Ajvar

pre 3 godine

Da li je ime "Ajvar" zaštićeno ? Da li je njegov sastav ili oblik pakiranja patentiran ?...ako nije...možete da se slikate...
(samo kažem, 29. jul 2020 16:07)


Sigurno ime "Ajvar" nije zaštićen tj. patentirano jer i Podravka koristi naziv. U Nemačkoj recimo u radnjama ima Ajvar da se kupi i Nemačke firme ih prave. Tako da sve treba zaštiti od naziva što dolazi iz Srbije.

N Sad

pre 3 godine

Ne znam kako vi, ali meni je ova prica sa ajvarom bash neukusna.
Skroz bzvz.
Ona Srbiju ne sme ni da spomene, jer zna da bi je Albanci razbili kao teglu ajvara.

Djoka iz NY

pre 3 godine

Ajde da se ne lažemo, devojka je prirodno lepa i zgodna i sto puta lepša od naših izoperisanih pevaljki. Osim toga ne može joj se osporiti da je svetska zvezda, e sad što je njihova a ne naša to je druga priča.
Imamo i mj svetske zvezde u sportu ali se svi prave blesavi i gledaju da se nikom ne zamere, ova devojka bar gura svoju verziju priče otvoreno.

nostradamus

pre 3 godine

Mislim da je ajvar Makedonski. Da se mi Srbi samo ložimo kao naš je ali mislim da su Makedonci tu prvi. Hteli mi to priznati ili ne ali tako je. A isto tako mišljenja sam da su to Turci doneli u svojim osvajanjima još pre 500 godina. E samo ajde sad da ga komšije prave isto do jaja prave ga nema šta, zato dajem I'm blagu prednost. Mama's ufff

pera

pre 3 godine

cime se mi bavimo...niti je ona toliko bitna,niti zna sta je ajvar a jos manje gde je Kosovo. A Srbi vole da ne gledaju u svoje dvoriste u kom itekako imaju sta da vide

Aron

pre 3 godine

Malo se brukamo kao društvo forsirajuci ovu stvar i napadajuci ovu pevačicu kao neku vrstu "Info War"- a. Mi imamo dosta veliki kompleks poraza iz devedesetih što se tiče mediskog rata. Mi smatramo da smi zato izgubili svoje pozicije devedesetih, što realni nije tako. Srbija i njeni interesi sr brane preko jaje ekonomije, institucija i kulture. Da ne budemo zemlja iz koje godišnje bezi 50 000 hiljada ljudi odnosno 2% radno sposobnog stanovništva. Mi smo počeli to da radimo još početkom dve hiljadih. Tada smo teagovalu na pesmu koju su norveški vojnici napravili ibpudtili preko interneta. To je bila neka šaljiva vrsta obrade pesme Kokomo iz osamdeseti. I tu smo prestali ljeni blago negativno jer su to ipak Nirvezani. Mi smo uputili protest ambasadi Norveške zbog toga kao da Kazahstan u slučaju Borata ili Iran u vezi filma 300.

Mik

pre 3 godine

Cela drzava okomila se na jednu pevaljku, ko Hrvatska na Cecu!
Totalno je nebitno sta ona misli, ali dok mislimo o njoj, prolaze tolike bruke i kradje u nasem dvoristu! I dalje nas vuku za nos, bogatasi sve bogatiji, sirotinja sve bednija...

Igor PA

pre 3 godine

@samo kažem

Da, ajvar je zasticen kao sto su Grci zastitili fetu i niko osim njih ne moze da koristi to ime. Da bi izdvojilo u svetu, brendiran je kao Leskovacki ajvar i ima sertifikat u WIPO. Gospodjica je upravo taj ajvar i jela. Znaci u svetu ide kao leskovacki ajvar i tako se drzi. Homoljski med isto tako i ima jos koj produkt.

Che1333

pre 3 godine

Jedino sta je ta djevojka krivo uradila je postavljanje karte Velike Albanije i za to ju je trebalo kritikovati mada iskreno mislim da ona pojma nema koje su granice Velike Albanije. Sve ove optužbe u vezi s ajvarom, sarmom i lobiranjem za Kosovo su nebuloze. Ja joj tu nista ne zamjeram.

Seki

pre 3 godine

Ajvaru ne moze da se dokaze poteklo neki kazu preduzeli od turaka drugi da je makedonski treci da je srpski ostate na kraju balkanski neko tuzenje je samo cirkus.

pera kojot

pre 3 godine

nasla cura nacin kako da bude u centru paznje...a mi se primamo...hoces da joj zaista pokazes - preskocis gde god vidis da se njeno ime pojavi...youtube stare/nove pesme...instagram slike i pracenje profila...facebook ista prica ...u danasnje vreme opste-prisutnog realitija to je verujem najbolja kazna...i naravno, ako slucajno bude neki koncert - solisticki, ili u okviru festivala (tipa Exit), kod nas ili u regionu - primenis isto...iskuliras do nivoa "nije se ni desilo"...a dok je nas u Leskovcu i ajvar ce biti leskovacki...a to i nije do nje nego opet do nas...

Sasa

pre 3 godine

Da li je ime "Ajvar" zaštićeno ? Da li je njegov sastav ili oblik pakiranja patentiran ?...ako nije...možete da se slikate...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (samo kažem, 29. jul 2020 16:07) # Link komentara

Vodila se debata o ovoj temi. Dokazi ukazuju da je ajvar srpskog porekla ali isti ne moze da se zastiti kao svesrpski proizvod. Ipak, moguce jeste zastititi ga u uzem geografskom smislu. Srbija je tako ucinila kada je u pitanju leskovacki ajvar. Imas udruzenje sa juga drzave koje je zastitilo ovaj autohtoni proizvod pod gore navedenim imenom. Dalje, iako je rec "Ajvar" turskog porekla, ne odredjuje poreklo proizvoda, a znaci "Kavijar". Pokusali su slovenci da isti zastite kao svoj ali brzo ostadose praznih saka. Da ne pisem o tome koliko je ovaj proizvod, srpski ajvar, popularan u svetu i kako se njegova proizvodnja omasovljuje.
Nista od slikanja. :) Samo malo vise citaj.

Звездин весник

pre 3 godine

Da li je ime "Ajvar" zaštićeno ? Da li je njegov sastav ili oblik pakiranja patentiran ?...ako nije...možete da se slikate...
(samo kažem, 29. jul 2020 16:07)

Представила је ајвар као њихово домаће јело уз слику и теглу лесковачког ајвара. Тај ајвар има свој патент и зна се одакле је, а с обзиром да је она споменула ајвар као домаће албанско јело, а показала на лесковачки ајвар, самим тим је и направила нешто за шта треба да се одговара.

Djoka iz NY

pre 3 godine

Ajde da se ne lažemo, devojka je prirodno lepa i zgodna i sto puta lepša od naših izoperisanih pevaljki. Osim toga ne može joj se osporiti da je svetska zvezda, e sad što je njihova a ne naša to je druga priča.
Imamo i mj svetske zvezde u sportu ali se svi prave blesavi i gledaju da se nikom ne zamere, ova devojka bar gura svoju verziju priče otvoreno.

Joc@

pre 3 godine

@pera kojot
Ajvar je zastitila Slovenija, tako da je njihov.
Sto se ove tice, zasto prvo ne proveris o kome je rec? Devojka je jedna od najvecih svetskih zvezda, ima na stotine miliona obozavatelja i sigurno je ne zanima da li Pera iz Leskovca ili Mita iz Zitoradja lajkuju njene slike i slusaju njene pesme.

Dren

pre 3 godine

Ne(verovatno) u kakvoj paranormalnom dimenziju zivite vi u Srbiju. Dua,lady Madonna i Missy Eliot next to come...
Pustite Dua Lipa pa vi imate Cecu😂

živela

pre 3 godine

Duo Lipe svojim objavama provocira, ali ujedno ogoljuje sav primitivizam našeg napaćenog i neobrazovanog, srpskog naroda; mi se kao vređamo, ne damo svoje ... jadno.

Милош

pre 3 godine

Људи молим вас мало се едукујте коментарисања. Пасуљ, паприка, житарице, разноразно воће и поврће, све је то храна која се једе широм света, начин спремања је оно што издваја неко јело као национално. Тако на пример пасуљ пребранац у Немачкој можете да купите под називом Српски пасуљ, иако и немци праве пасуљ на неки начин. Такође јела у измењеном облику и саставу могу бити национална јела, па тако нпр Турци праве сарме умотане у мањи попречни пресек и оне такве представљају њихово национално јело, али наће славске сарме су наше национално јело јер је доста измењено. Што се дотичне тиче њени поступци је баш лепо карактеришу, то је слика и прилика великог броја народа њене националне припадности.

aa

pre 3 godine

Ako neko ima 50 miliona pratilaca na Instagramu..., znači da je planerarna zvijezda .., jel vi stvarno mislite da nju dotiču komentari iz Srbije...., kakva tužba, ma dajjte- hej..50 miliona pratilaca- ona je tu da propagira i reklamira Kosovo- kao i Rita Ora ...., toliko su moćne da se to ne može ni zamisliti
.

andreas kisser

pre 3 godine

najsmesniji su mi ovi komentari dezurnih sveznalica standardno upucenih u sve i svakoga, koji pojasnjavaju kako je ajvar stigao sa turcima pre 500 godina :) alo ljudi... paprika, amerika, kolumbo, 1492. i tako to :) :) :)

pera kojot

pre 3 godine

nasla cura nacin kako da bude u centru paznje...a mi se primamo...hoces da joj zaista pokazes - preskocis gde god vidis da se njeno ime pojavi...youtube stare/nove pesme...instagram slike i pracenje profila...facebook ista prica ...u danasnje vreme opste-prisutnog realitija to je verujem najbolja kazna...i naravno, ako slucajno bude neki koncert - solisticki, ili u okviru festivala (tipa Exit), kod nas ili u regionu - primenis isto...iskuliras do nivoa "nije se ni desilo"...a dok je nas u Leskovcu i ajvar ce biti leskovacki...a to i nije do nje nego opet do nas...

ns boy

pre 3 godine

Oće ona gostovati uskoro u Srbiji,čim je toliko reklamirate.Nemam ja mržnje prema nikom,volim svoje najviše na svetu,al ne vidim razlog omalovažavati bilo koga.Devojka promoviše svoj narod i svoju zemlju,svaka joj čast.Zamislite kad bi svi naši uspešni sportisti(jedino oni vrede nešto kod nas i imaju poštovanje u svetu)kad su u epicentru promovisali Srbiju,pisali nešto o Vidovdanu,Tesli,Milankoviću,Vuku Karadžiću,manastirima na Kosovu,Hilandaru,rakiji....Bizumiću.... svašta ima

Čekić i nakovanj

pre 3 godine

Kao što praznoglavoj pevačici treba objasniti da ajvar nije albansko jelo, tako i našim "znalcima" treba objasniti da nije ni izvorno srpsko.

Biba

pre 3 godine

"Kada bi turci tuzili ostao bi vam samo svadbarsKi kupus i cvarci;)"

Kada bi balkanske zemlje tuzile Turke za vekove robovanja, ubijanja naroda, odvodjenja mladih decaka u janicare, paljenja sela i gradova, placali bi nam ratnu odstetu narednih 200 godina pa bismo jeli kavijar svaki dan u Srbiji.

Stevan

pre 3 godine

Mogu slovenci da registruju i zastite ajvar bas kao i albanci,problem je sto ne umeju da ga naprave.Na nasem trzistu je najzastupljeniji jedan brend od velikog proizvodjaca iz komsiluka ili ti susjedstva, ima ukus povracke.Zasticen naziv ne znaci kvalitet.

Rale

pre 3 godine

Pa zar je važniji ajvar od Kosova.Dok se uveliko polemiše neznačajna tema oko ajvara i albanskih pevaljki međunarodna zajednica i šiptari nam otimaju Kosovo.

sale

pre 3 godine

@ Djoka Kakve veze ima lepota sa njenim glupim izjavama,siptari su doseljenici i oni nemaju svoju kuhinju niti istoriju niti kulturu ove njene glupe izjave imaju nameru samo da provociraju i to verovatno radi po nalogu Albanaca

Che1333

pre 3 godine

Jedino sta je ta djevojka krivo uradila je postavljanje karte Velike Albanije i za to ju je trebalo kritikovati mada iskreno mislim da ona pojma nema koje su granice Velike Albanije. Sve ove optužbe u vezi s ajvarom, sarmom i lobiranjem za Kosovo su nebuloze. Ja joj tu nista ne zamjeram.

Zoran

pre 3 godine

Pokušao sam da pustim 3 pesme youtubetu čisto da se informišem o čemu radi... Tri pokušaja bez uspeha da izdržim do kraja. I ako ima milijardu pregleda ne znači da vredi nešto...

Mik

pre 3 godine

Cela drzava okomila se na jednu pevaljku, ko Hrvatska na Cecu!
Totalno je nebitno sta ona misli, ali dok mislimo o njoj, prolaze tolike bruke i kradje u nasem dvoristu! I dalje nas vuku za nos, bogatasi sve bogatiji, sirotinja sve bednija...

nostradamus

pre 3 godine

Mislim da je ajvar Makedonski. Da se mi Srbi samo ložimo kao naš je ali mislim da su Makedonci tu prvi. Hteli mi to priznati ili ne ali tako je. A isto tako mišljenja sam da su to Turci doneli u svojim osvajanjima još pre 500 godina. E samo ajde sad da ga komšije prave isto do jaja prave ga nema šta, zato dajem I'm blagu prednost. Mama's ufff

BRE

pre 3 godine

Ajvar je zaštitla Slovenija...čisto da se zna
(mićaga, 29. jul 2020 16:42)

Tako je. A Sjenicki sir se u Bosni prodaje kao Travnicki ili Livanjski i to cisto da se zna.

Ajvar

pre 3 godine

Da li je ime "Ajvar" zaštićeno ? Da li je njegov sastav ili oblik pakiranja patentiran ?...ako nije...možete da se slikate...
(samo kažem, 29. jul 2020 16:07)


Sigurno ime "Ajvar" nije zaštićen tj. patentirano jer i Podravka koristi naziv. U Nemačkoj recimo u radnjama ima Ajvar da se kupi i Nemačke firme ih prave. Tako da sve treba zaštiti od naziva što dolazi iz Srbije.

saša

pre 3 godine

koji prosti, primitivni, ovi sto se primaju na budalastine. nemoj da nas turci tuže za svojatanje većine " srpskih" jela. Ili opanke, jelek itd. Na žalost, ali tako je. Izađite iz sela u svet ( koji nije tako lep) pa ćete videti drugim očima...Sta vas briga sta pise ova, dajete joj na značaju samo...

pera

pre 3 godine

cime se mi bavimo...niti je ona toliko bitna,niti zna sta je ajvar a jos manje gde je Kosovo. A Srbi vole da ne gledaju u svoje dvoriste u kom itekako imaju sta da vide

Sasa

pre 3 godine

Ajvar je zaštitla Slovenija...čisto da se zna
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mićaga, 29. jul 2020 16:42) # Link komentara

Ime je genericko i ne moze niko da ga zastiti. Jedino kako je moguce zastititi ga jeste uzom geografskom odrednicom kao sto je leskovacki ajvar. Nasi povrtari jesu to ucinili. Srbija je tako zastitila ovaj proizvod. Ime "Ajvar" je turskog porekla i znaci "Kavijar". Nema nista sa poreklom proizvoda za koji je dokazano da je srpski.

IT inženjer

pre 3 godine

@ samo kažem


Ajvar je patentiran. Patentirala ga je država Slovenija dok smo se mi i Makedonci bavili egzistencijalnim pitanjima a ne intelektualnom svojinom.

aa

pre 3 godine

Zoran...Milijardu pregleda .., planerarna zvijezda.., a vi se pjenite..., samo onaj Korejanac ima Milijardu pregleda sa hitom Gangam stalyle ..

Aron

pre 3 godine

Malo se brukamo kao društvo forsirajuci ovu stvar i napadajuci ovu pevačicu kao neku vrstu "Info War"- a. Mi imamo dosta veliki kompleks poraza iz devedesetih što se tiče mediskog rata. Mi smatramo da smi zato izgubili svoje pozicije devedesetih, što realni nije tako. Srbija i njeni interesi sr brane preko jaje ekonomije, institucija i kulture. Da ne budemo zemlja iz koje godišnje bezi 50 000 hiljada ljudi odnosno 2% radno sposobnog stanovništva. Mi smo počeli to da radimo još početkom dve hiljadih. Tada smo teagovalu na pesmu koju su norveški vojnici napravili ibpudtili preko interneta. To je bila neka šaljiva vrsta obrade pesme Kokomo iz osamdeseti. I tu smo prestali ljeni blago negativno jer su to ipak Nirvezani. Mi smo uputili protest ambasadi Norveške zbog toga kao da Kazahstan u slučaju Borata ili Iran u vezi filma 300.

N Sad

pre 3 godine

Ne znam kako vi, ali meni je ova prica sa ajvarom bash neukusna.
Skroz bzvz.
Ona Srbiju ne sme ni da spomene, jer zna da bi je Albanci razbili kao teglu ajvara.

Seki

pre 3 godine

Ajvaru ne moze da se dokaze poteklo neki kazu preduzeli od turaka drugi da je makedonski treci da je srpski ostate na kraju balkanski neko tuzenje je samo cirkus.

Boki

pre 3 godine

Hahaha 2 miliona pogleda a od toga sigurno 99% Alanaca. Gdje su one milijarde sa kojima se neki ljubomirovic prije neki dan na drugom postu frljao. Nema ih. Ah da ipak je doticna iz Istocne Evrope I Albanka. Koga briga u svjetu za nekog iz toga kraja a posebno neke poput nje I njenih...

Satiricno produktivan lik

pre 3 godine

Dobra pozadina. Mora da je od ajvara.
(sallter, 29. jul 2020 16:34) # Link komentara

Nije. Od ajvara su munje i vatra u ocima. Sigirno. ;)

СОССД.ГИХСБпмг.амин

pre 3 godine

@ Dokona raja se prepucava a ona bleji na karibima
(esi mi dobar !, 29. jul 2020 18:47)
И шта, блеја на Карибима је неко достигнуће?

Звездин весник

pre 3 godine

Da li je ime "Ajvar" zaštićeno ? Da li je njegov sastav ili oblik pakiranja patentiran ?...ako nije...možete da se slikate...
(samo kažem, 29. jul 2020 16:07)

Представила је ајвар као њихово домаће јело уз слику и теглу лесковачког ајвара. Тај ајвар има свој патент и зна се одакле је, а с обзиром да је она споменула ајвар као домаће албанско јело, а показала на лесковачки ајвар, самим тим је и направила нешто за шта треба да се одговара.

miro split

pre 3 godine

@ Stojan
Razlog zašto Srbi nemaju svjetski poznati plivača i pivačica je to šta su svi izginuli u Partizanima. Srbi i Srpkinje su masovno otišli u Partizane i mlade Partizanke(stare žene nisu primanne u Partizanke), a svi mi znamo da je Partizani morali znat dobro pivat po šumama i gorama. Albanci su za to vrime vodili ljubav, a ne rat i sačuvali su svoje vokale i vokalice za neka buduća vrimena.

Sasa

pre 3 godine

Da li je ime "Ajvar" zaštićeno ? Da li je njegov sastav ili oblik pakiranja patentiran ?...ako nije...možete da se slikate...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (samo kažem, 29. jul 2020 16:07) # Link komentara

Vodila se debata o ovoj temi. Dokazi ukazuju da je ajvar srpskog porekla ali isti ne moze da se zastiti kao svesrpski proizvod. Ipak, moguce jeste zastititi ga u uzem geografskom smislu. Srbija je tako ucinila kada je u pitanju leskovacki ajvar. Imas udruzenje sa juga drzave koje je zastitilo ovaj autohtoni proizvod pod gore navedenim imenom. Dalje, iako je rec "Ajvar" turskog porekla, ne odredjuje poreklo proizvoda, a znaci "Kavijar". Pokusali su slovenci da isti zastite kao svoj ali brzo ostadose praznih saka. Da ne pisem o tome koliko je ovaj proizvod, srpski ajvar, popularan u svetu i kako se njegova proizvodnja omasovljuje.
Nista od slikanja. :) Samo malo vise citaj.

Dragan Makedonac

pre 3 godine

Simpaticna mala prava pop zvezda i bash sad pogledao instagram profil i ona mapa bode oci verujem da je na to naterao decko, otac ili albanska mafija koi su valjda investirali u nju ne postae se globalna zvezda tako lako, imam drugovi zive u Londonu kazu da albanci su svuda drze strip klubovi, belo, zuto you name it they got it.

Igor PA

pre 3 godine

@samo kažem

Da, ajvar je zasticen kao sto su Grci zastitili fetu i niko osim njih ne moze da koristi to ime. Da bi izdvojilo u svetu, brendiran je kao Leskovacki ajvar i ima sertifikat u WIPO. Gospodjica je upravo taj ajvar i jela. Znaci u svetu ide kao leskovacki ajvar i tako se drzi. Homoljski med isto tako i ima jos koj produkt.

Straight Outta München

pre 3 godine

Sve sve ali kada se Karleusa javila da replicira Dua Lipi.... kakva komedija. Dua je svetska zvezda, talentovana muzicarka koja je ponosna na svoju etnicku pripadnost. Mi da imamo tako neku zvezdu, verovatno bi se sramotila da izgovori ime Srbija.

Mile

pre 3 godine

@(Милош, 29. jul 2020 22:32)

Tako je. Sarma se drugacije sprema u južnoj Srbiji i u Vojvodini tako da je jedna tradicionalno srpsko jelo a drugo vojvođanako. Slovaci takođe stavljaju smesu za kulen/kobasice u sarmu pa je takva sarma slovački specijalitet koji opet nema veze ni sa srpskim ni sa vojvođanskim receptom.

Milenko

pre 3 godine

99% čitalaca ne znaju šta je Eplova mreža i zato nebi trebali da se brinemo zbog ajvara ali sada svi znamo albansku pevaljku i to je bio njen cilj ili onih koji su je nstruisali a mi naseli.

Milan Indjija

pre 3 godine

Ana Oxa, Inva Mula, Dua Lipa, Rita Ora.... itd. itd.
Šta oćete vi Srbi. Gde ste vi? Karleuša, Ceca i Dara Bubamara?!
(Stojan, 29. jul 2020 23:41)

Zaboravio si i Avu Max (Sweet by psycho). Nema sta. Imaju ekstra pevacice.

8030

4x4

pre 3 godine

Lako je za ajvar, Srbi su pola Bosne nazvali srpskom...
(lutenica, 29. jul 2020 23:21)


Nekada je i cela Bosna bila srpska dok nisu došli Turci i janjičari.

Мило

pre 3 godine

Bem ti sunce čime se bavi omladina nacije koja je dala Miloša Obilića i Gavrila Principa, propali smo definitivno.
(BG, 29. jul 2020 22:53)
Обилић је измишљен лик (као и 7 Југовића, Вогдан, Топлица, Косанчић, итд.) а Принцип нас је завио у црно, 30% становништва и свака шеста мушка глава. Толико о нашим јунацима.

Uros

pre 3 godine

Ana Oxa, Inva Mula, Dua Lipa, Rita Ora.... itd. itd. 
Šta oćete vi Srbi. Gde ste vi? Karleuša, Ceca i Dara Bubamara?!
(Stojan, 29. jul 2020 23:41)

Iz pouzdanih izvora znam , u jednom malom gradicu na kosovu sam ziveo . Siptari slusaju Cecu , ne pusta se u kaficima ali kuci se pusta veruj mi !!!

jao

pre 3 godine

"Mogu slovenci da registruju i zastite ajvar bas kao i albanci,problem je sto ne umeju da ga naprave.Na nasem trzistu je najzastupljeniji jedan brend od velikog proizvodjaca iz komsiluka ili ti susjedstva, ima ukus povracke.Zasticen naziv ne znaci kvalitet."

Kako to albanci zastite ajvar?
Pa moras biti u eu da bi zastitio, slovenija je zastitila i istarski prsut prije nego je rh usla u eu.

Nista ni od svega

pre 3 godine

Siptarska kuhinja je nula i ona ne bi znala za ajvar i ostalo da joj mama nije Bosanka.A ako je mama Bosanka,slobodno nek joj ispita pretke pa ce doci do mnogo "IĆ" i shvatiti da ima Srpske korene.

Marko

pre 3 godine

Sledeci je Nikola Tesla kao Albanac zajedno sa Novakom Djokovicem. Tako je krenulo. A crkve i manastiri na Kosovu su iz rimskog perioda i antičke kulture.

Piksetacentriši

pre 3 godine

@Stojan kao i svi kojima se sviđa njegov komentar, da li zaostavština za budućnost treba da su pevačice lakih nota, ništa bolje ni od jednog ni od drugog naroda!?

Zaostavština je, na primer, činjenica da je Srbija četvrta po broju naučnica u Evropi. Ali o njima se ništa ne zna, zbog toga što je mikrofon bitniji, odnosno ono što je ispred ili iza njega, zavisno od tačke gledišta. Takođe, tu je i činjenica da ljudi poput Stojana ne umeju da prepoznaju vrednosti svog naroda već ga degradiraju.
Ovaj narod je mnogo toga bitnijeg od pevaljki dao na svetskom nivou, a da li su nečije pevaljke poznatije od naših realno koga će boleti ona stvar za 50 godina.

Tako da, isključite TV i čitajte klasike, mada i beletristika nije loša. Čisto da proširite vidike, a i rečnik da oplemenite!

baksuzni dimnjacar

pre 3 godine

Da li je neko primetio da dve lipe ima uši kao muškarac, i to stariji (60+ godina)? (Vladislav, 29. jul 2020 16:32)

Usi kao muskarac??? Evo, ja sam muskarac i to stariji od 60 godina i jos nisam primetio da se muskarci i zene razlikuju po usima, a ni da usi stare. Mozda sam u zabludi, ali, meni moje izgledaju isto kao kad sam imao 20 godina. Bice da imam mladolike usi.

Nesretnik bez ajvara

pre 3 godine

Upravo otvaram teglu ...dok vi raspravljate ja cu da zderem
(p.k. bre, 29. jul 2020 23:13)

Strovali niz grlo i jednu kasiku za mene. Bio danas u radnji i nisam uzeo, stednja, a bas mi se prijelo. Sto vise citam ove komentare, sve bih vise jeo. Inace, zalosno sto se ovde sve svodi na plemenske ratove koji valjda od praistorije nikad nisu ni prestajali.

neutralni felš

pre 3 godine

Upravo otvaram teglu ...dok vi raspravljate ja cu da zderem
(p.k. bre, 29. jul 2020 23:13)

Strovali niz grlo i jednu kasiku za mene. Bio danas u radnji i nisam uzeo, stednja, a bas mi se prijelo. Sto vise citam ove komentare, sve bih vise jeo. Inace, zalosno sto se ovde sve svodi na plemenske ratove koji valjda od praistorije nikad nisu ni prestajali.
(Nesretnik bez ajvara, 30. jul 2020 22:44)


bolji život i goli ručak...

Trigger

pre 3 godine

1. Ajvar je staro jelo Avara. Inače, i jedan od sinova slavnog vikinškog kralja Ragnara zvao se Ajvar, tako da je ajvar i skandinavski specijalitet.

2- Žao mi je što niko nije shvatio poentu priče. Kada je u emisiji prikazan Leskovački ajvar kao albanski specijalitet, to nije bilo slučakno jer je time stavljeno do znanja da će i Leskovac biti deo Velike Albanije.

3. U jednu teglu ajvara ide oko 1 dl ulja. Ako Dua Lipe nastavi da ga tamani ovim tempom, guza će joj uskoro biti veća od Velike Britanije.

Kontras

pre 3 godine

@ dren

Jok, mi imamo Teslu, Milanlovica, Pupina, Maric-Ajnstajn...

Imamo i Novaka, kosarkase, odbojkase, vaterpoliste, Kusturicu, Serbedziju...

Malo li je?

Njima nije trebao niko da sponzorise karijere kao sto je albanska zajednica isfinansirala razvoj karijere Lipe, Ore da bi one posle promovisale i lobirale za albanske interese

Sve se zna druze. Posto joj nije uopste dobro u svetu prosla mapa sa velikom Albanijom mora da promovise ajvar.

sale

pre 3 godine

@ Stojan-Gde smo mi? Djokovic,Jokic,Spanovic,vaterpolisti,odbojkasi,odbojkasice,kosarkasi i jos mnogo drugih.Zadrzite vi vasu pevaljku za sebe bas imate cime da se ponosite

pas laje vetar nosi

pre 3 godine

Obzirom da sve sta je srpsko pokusava da pretstavi kao albansko namece se zakljucak da je zena srpkinja i da su albanci srbi i pravoslavci !

Ja

pre 3 godine

Imamo i mi pevacice koje su lepe, a nisu izoperisane, kao sto je Natasa Bekvalac, neprikosnovena lepotica. Imamo mnoge koje su se izoperisale iz cistog pomodarstva, a ne zato sto im je nesto falilo. Srpkinje su lepe zene, to se odlicno zna i u Britaniji i jadni su pokusaji da se to relativizuje izvlacenjem iz dzaka neke Karleuse, koja i nije pevacica, nego starleta sa mikrofonom. Na nasim ulicama je more lepih zena, dok su u Britaniji lepe samo one na televiziji i to manjina njih, bukvalno se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Dua Lipa moze tamo da bude neki pojam lepote, ovde ne bi to mogla da bude nikad. By the way, kad skine sminku, od lepote ne ostane nista.

live

pre 3 godine

Vidi se brate da je Albanka, ne mora ništa da kaže. Kad bi joj čovek gledao samo glavu ne bi znao je li muško ili žensko. Sigurno, da budem kulturan ne bi li mi objavili komentar, najmanje lepa od najpoznatijih i šire. A i ovaj joj je momak izabran samo zbog porekla. A što se tiče njenih komentara o poreklu hrane, to samo pokazuje da je nakon 2-3 objave i 5 dana već ostala bez municije. Za 7 dana će opet objaviti dvoglavog orla, nema kapacitet da smisli nešto novo. Finansijeri neće biti zadovoljni.

sale

pre 3 godine

@ Djoka Kakve veze ima lepota sa njenim glupim izjavama,siptari su doseljenici i oni nemaju svoju kuhinju niti istoriju niti kulturu ove njene glupe izjave imaju nameru samo da provociraju i to verovatno radi po nalogu Albanaca

Boki

pre 3 godine

Hahaha 2 miliona pogleda a od toga sigurno 99% Alanaca. Gdje su one milijarde sa kojima se neki ljubomirovic prije neki dan na drugom postu frljao. Nema ih. Ah da ipak je doticna iz Istocne Evrope I Albanka. Koga briga u svjetu za nekog iz toga kraja a posebno neke poput nje I njenih...

Zoran

pre 3 godine

Pokušao sam da pustim 3 pesme youtubetu čisto da se informišem o čemu radi... Tri pokušaja bez uspeha da izdržim do kraja. I ako ima milijardu pregleda ne znači da vredi nešto...

Djoka iz NY

pre 3 godine

Ajde da se ne lažemo, devojka je prirodno lepa i zgodna i sto puta lepša od naših izoperisanih pevaljki. Osim toga ne može joj se osporiti da je svetska zvezda, e sad što je njihova a ne naša to je druga priča.
Imamo i mj svetske zvezde u sportu ali se svi prave blesavi i gledaju da se nikom ne zamere, ova devojka bar gura svoju verziju priče otvoreno.

Dren

pre 3 godine

Ne(verovatno) u kakvoj paranormalnom dimenziju zivite vi u Srbiju. Dua,lady Madonna i Missy Eliot next to come...
Pustite Dua Lipa pa vi imate Cecu😂

Rale

pre 3 godine

Pa zar je važniji ajvar od Kosova.Dok se uveliko polemiše neznačajna tema oko ajvara i albanskih pevaljki međunarodna zajednica i šiptari nam otimaju Kosovo.

Sasa

pre 3 godine

Ajvar je zaštitla Slovenija...čisto da se zna
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mićaga, 29. jul 2020 16:42) # Link komentara

Ime je genericko i ne moze niko da ga zastiti. Jedino kako je moguce zastititi ga jeste uzom geografskom odrednicom kao sto je leskovacki ajvar. Nasi povrtari jesu to ucinili. Srbija je tako zastitila ovaj proizvod. Ime "Ajvar" je turskog porekla i znaci "Kavijar". Nema nista sa poreklom proizvoda za koji je dokazano da je srpski.

Joc@

pre 3 godine

@pera kojot
Ajvar je zastitila Slovenija, tako da je njihov.
Sto se ove tice, zasto prvo ne proveris o kome je rec? Devojka je jedna od najvecih svetskih zvezda, ima na stotine miliona obozavatelja i sigurno je ne zanima da li Pera iz Leskovca ili Mita iz Zitoradja lajkuju njene slike i slusaju njene pesme.

СОССД.ГИХСБпмг.амин

pre 3 godine

@ Dokona raja se prepucava a ona bleji na karibima
(esi mi dobar !, 29. jul 2020 18:47)
И шта, блеја на Карибима је неко достигнуће?

Biba

pre 3 godine

"Kada bi turci tuzili ostao bi vam samo svadbarsKi kupus i cvarci;)"

Kada bi balkanske zemlje tuzile Turke za vekove robovanja, ubijanja naroda, odvodjenja mladih decaka u janicare, paljenja sela i gradova, placali bi nam ratnu odstetu narednih 200 godina pa bismo jeli kavijar svaki dan u Srbiji.

Милош

pre 3 godine

Људи молим вас мало се едукујте коментарисања. Пасуљ, паприка, житарице, разноразно воће и поврће, све је то храна која се једе широм света, начин спремања је оно што издваја неко јело као национално. Тако на пример пасуљ пребранац у Немачкој можете да купите под називом Српски пасуљ, иако и немци праве пасуљ на неки начин. Такође јела у измењеном облику и саставу могу бити национална јела, па тако нпр Турци праве сарме умотане у мањи попречни пресек и оне такве представљају њихово национално јело, али наће славске сарме су наше национално јело јер је доста измењено. Што се дотичне тиче њени поступци је баш лепо карактеришу, то је слика и прилика великог броја народа њене националне припадности.

Stevan

pre 3 godine

Mogu slovenci da registruju i zastite ajvar bas kao i albanci,problem je sto ne umeju da ga naprave.Na nasem trzistu je najzastupljeniji jedan brend od velikog proizvodjaca iz komsiluka ili ti susjedstva, ima ukus povracke.Zasticen naziv ne znaci kvalitet.

Звездин весник

pre 3 godine

Da li je ime "Ajvar" zaštićeno ? Da li je njegov sastav ili oblik pakiranja patentiran ?...ako nije...možete da se slikate...
(samo kažem, 29. jul 2020 16:07)

Представила је ајвар као њихово домаће јело уз слику и теглу лесковачког ајвара. Тај ајвар има свој патент и зна се одакле је, а с обзиром да је она споменула ајвар као домаће албанско јело, а показала на лесковачки ајвар, самим тим је и направила нешто за шта треба да се одговара.

Igor PA

pre 3 godine

@samo kažem

Da, ajvar je zasticen kao sto su Grci zastitili fetu i niko osim njih ne moze da koristi to ime. Da bi izdvojilo u svetu, brendiran je kao Leskovacki ajvar i ima sertifikat u WIPO. Gospodjica je upravo taj ajvar i jela. Znaci u svetu ide kao leskovacki ajvar i tako se drzi. Homoljski med isto tako i ima jos koj produkt.

N Sad

pre 3 godine

Ne znam kako vi, ali meni je ova prica sa ajvarom bash neukusna.
Skroz bzvz.
Ona Srbiju ne sme ni da spomene, jer zna da bi je Albanci razbili kao teglu ajvara.

nostradamus

pre 3 godine

Mislim da je ajvar Makedonski. Da se mi Srbi samo ložimo kao naš je ali mislim da su Makedonci tu prvi. Hteli mi to priznati ili ne ali tako je. A isto tako mišljenja sam da su to Turci doneli u svojim osvajanjima još pre 500 godina. E samo ajde sad da ga komšije prave isto do jaja prave ga nema šta, zato dajem I'm blagu prednost. Mama's ufff

Sasa

pre 3 godine

Da li je ime "Ajvar" zaštićeno ? Da li je njegov sastav ili oblik pakiranja patentiran ?...ako nije...možete da se slikate...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (samo kažem, 29. jul 2020 16:07) # Link komentara

Vodila se debata o ovoj temi. Dokazi ukazuju da je ajvar srpskog porekla ali isti ne moze da se zastiti kao svesrpski proizvod. Ipak, moguce jeste zastititi ga u uzem geografskom smislu. Srbija je tako ucinila kada je u pitanju leskovacki ajvar. Imas udruzenje sa juga drzave koje je zastitilo ovaj autohtoni proizvod pod gore navedenim imenom. Dalje, iako je rec "Ajvar" turskog porekla, ne odredjuje poreklo proizvoda, a znaci "Kavijar". Pokusali su slovenci da isti zastite kao svoj ali brzo ostadose praznih saka. Da ne pisem o tome koliko je ovaj proizvod, srpski ajvar, popularan u svetu i kako se njegova proizvodnja omasovljuje.
Nista od slikanja. :) Samo malo vise citaj.

pera kojot

pre 3 godine

nasla cura nacin kako da bude u centru paznje...a mi se primamo...hoces da joj zaista pokazes - preskocis gde god vidis da se njeno ime pojavi...youtube stare/nove pesme...instagram slike i pracenje profila...facebook ista prica ...u danasnje vreme opste-prisutnog realitija to je verujem najbolja kazna...i naravno, ako slucajno bude neki koncert - solisticki, ili u okviru festivala (tipa Exit), kod nas ili u regionu - primenis isto...iskuliras do nivoa "nije se ni desilo"...a dok je nas u Leskovcu i ajvar ce biti leskovacki...a to i nije do nje nego opet do nas...

Ajvar

pre 3 godine

Da li je ime "Ajvar" zaštićeno ? Da li je njegov sastav ili oblik pakiranja patentiran ?...ako nije...možete da se slikate...
(samo kažem, 29. jul 2020 16:07)


Sigurno ime "Ajvar" nije zaštićen tj. patentirano jer i Podravka koristi naziv. U Nemačkoj recimo u radnjama ima Ajvar da se kupi i Nemačke firme ih prave. Tako da sve treba zaštiti od naziva što dolazi iz Srbije.

aa

pre 3 godine

Zoran...Milijardu pregleda .., planerarna zvijezda.., a vi se pjenite..., samo onaj Korejanac ima Milijardu pregleda sa hitom Gangam stalyle ..

BRE

pre 3 godine

Ajvar je zaštitla Slovenija...čisto da se zna
(mićaga, 29. jul 2020 16:42)

Tako je. A Sjenicki sir se u Bosni prodaje kao Travnicki ili Livanjski i to cisto da se zna.

aa

pre 3 godine

Ako neko ima 50 miliona pratilaca na Instagramu..., znači da je planerarna zvijezda .., jel vi stvarno mislite da nju dotiču komentari iz Srbije...., kakva tužba, ma dajjte- hej..50 miliona pratilaca- ona je tu da propagira i reklamira Kosovo- kao i Rita Ora ...., toliko su moćne da se to ne može ni zamisliti
.

živela

pre 3 godine

Duo Lipe svojim objavama provocira, ali ujedno ogoljuje sav primitivizam našeg napaćenog i neobrazovanog, srpskog naroda; mi se kao vređamo, ne damo svoje ... jadno.

Satiricno produktivan lik

pre 3 godine

Dobra pozadina. Mora da je od ajvara.
(sallter, 29. jul 2020 16:34) # Link komentara

Nije. Od ajvara su munje i vatra u ocima. Sigirno. ;)

ns boy

pre 3 godine

Oće ona gostovati uskoro u Srbiji,čim je toliko reklamirate.Nemam ja mržnje prema nikom,volim svoje najviše na svetu,al ne vidim razlog omalovažavati bilo koga.Devojka promoviše svoj narod i svoju zemlju,svaka joj čast.Zamislite kad bi svi naši uspešni sportisti(jedino oni vrede nešto kod nas i imaju poštovanje u svetu)kad su u epicentru promovisali Srbiju,pisali nešto o Vidovdanu,Tesli,Milankoviću,Vuku Karadžiću,manastirima na Kosovu,Hilandaru,rakiji....Bizumiću.... svašta ima

Čekić i nakovanj

pre 3 godine

Kao što praznoglavoj pevačici treba objasniti da ajvar nije albansko jelo, tako i našim "znalcima" treba objasniti da nije ni izvorno srpsko.

andreas kisser

pre 3 godine

najsmesniji su mi ovi komentari dezurnih sveznalica standardno upucenih u sve i svakoga, koji pojasnjavaju kako je ajvar stigao sa turcima pre 500 godina :) alo ljudi... paprika, amerika, kolumbo, 1492. i tako to :) :) :)

pera

pre 3 godine

cime se mi bavimo...niti je ona toliko bitna,niti zna sta je ajvar a jos manje gde je Kosovo. A Srbi vole da ne gledaju u svoje dvoriste u kom itekako imaju sta da vide

miro split

pre 3 godine

@ Stojan
Razlog zašto Srbi nemaju svjetski poznati plivača i pivačica je to šta su svi izginuli u Partizanima. Srbi i Srpkinje su masovno otišli u Partizane i mlade Partizanke(stare žene nisu primanne u Partizanke), a svi mi znamo da je Partizani morali znat dobro pivat po šumama i gorama. Albanci su za to vrime vodili ljubav, a ne rat i sačuvali su svoje vokale i vokalice za neka buduća vrimena.

Milenko

pre 3 godine

99% čitalaca ne znaju šta je Eplova mreža i zato nebi trebali da se brinemo zbog ajvara ali sada svi znamo albansku pevaljku i to je bio njen cilj ili onih koji su je nstruisali a mi naseli.

Che1333

pre 3 godine

Jedino sta je ta djevojka krivo uradila je postavljanje karte Velike Albanije i za to ju je trebalo kritikovati mada iskreno mislim da ona pojma nema koje su granice Velike Albanije. Sve ove optužbe u vezi s ajvarom, sarmom i lobiranjem za Kosovo su nebuloze. Ja joj tu nista ne zamjeram.

Aron

pre 3 godine

Malo se brukamo kao društvo forsirajuci ovu stvar i napadajuci ovu pevačicu kao neku vrstu "Info War"- a. Mi imamo dosta veliki kompleks poraza iz devedesetih što se tiče mediskog rata. Mi smatramo da smi zato izgubili svoje pozicije devedesetih, što realni nije tako. Srbija i njeni interesi sr brane preko jaje ekonomije, institucija i kulture. Da ne budemo zemlja iz koje godišnje bezi 50 000 hiljada ljudi odnosno 2% radno sposobnog stanovništva. Mi smo počeli to da radimo još početkom dve hiljadih. Tada smo teagovalu na pesmu koju su norveški vojnici napravili ibpudtili preko interneta. To je bila neka šaljiva vrsta obrade pesme Kokomo iz osamdeseti. I tu smo prestali ljeni blago negativno jer su to ipak Nirvezani. Mi smo uputili protest ambasadi Norveške zbog toga kao da Kazahstan u slučaju Borata ili Iran u vezi filma 300.

4x4

pre 3 godine

Lako je za ajvar, Srbi su pola Bosne nazvali srpskom...
(lutenica, 29. jul 2020 23:21)


Nekada je i cela Bosna bila srpska dok nisu došli Turci i janjičari.

Nista ni od svega

pre 3 godine

Siptarska kuhinja je nula i ona ne bi znala za ajvar i ostalo da joj mama nije Bosanka.A ako je mama Bosanka,slobodno nek joj ispita pretke pa ce doci do mnogo "IĆ" i shvatiti da ima Srpske korene.

saša

pre 3 godine

koji prosti, primitivni, ovi sto se primaju na budalastine. nemoj da nas turci tuže za svojatanje većine " srpskih" jela. Ili opanke, jelek itd. Na žalost, ali tako je. Izađite iz sela u svet ( koji nije tako lep) pa ćete videti drugim očima...Sta vas briga sta pise ova, dajete joj na značaju samo...

pas laje vetar nosi

pre 3 godine

Obzirom da sve sta je srpsko pokusava da pretstavi kao albansko namece se zakljucak da je zena srpkinja i da su albanci srbi i pravoslavci !

Dragan Makedonac

pre 3 godine

Simpaticna mala prava pop zvezda i bash sad pogledao instagram profil i ona mapa bode oci verujem da je na to naterao decko, otac ili albanska mafija koi su valjda investirali u nju ne postae se globalna zvezda tako lako, imam drugovi zive u Londonu kazu da albanci su svuda drze strip klubovi, belo, zuto you name it they got it.

Mik

pre 3 godine

Cela drzava okomila se na jednu pevaljku, ko Hrvatska na Cecu!
Totalno je nebitno sta ona misli, ali dok mislimo o njoj, prolaze tolike bruke i kradje u nasem dvoristu! I dalje nas vuku za nos, bogatasi sve bogatiji, sirotinja sve bednija...

Ja

pre 3 godine

Imamo i mi pevacice koje su lepe, a nisu izoperisane, kao sto je Natasa Bekvalac, neprikosnovena lepotica. Imamo mnoge koje su se izoperisale iz cistog pomodarstva, a ne zato sto im je nesto falilo. Srpkinje su lepe zene, to se odlicno zna i u Britaniji i jadni su pokusaji da se to relativizuje izvlacenjem iz dzaka neke Karleuse, koja i nije pevacica, nego starleta sa mikrofonom. Na nasim ulicama je more lepih zena, dok su u Britaniji lepe samo one na televiziji i to manjina njih, bukvalno se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Dua Lipa moze tamo da bude neki pojam lepote, ovde ne bi to mogla da bude nikad. By the way, kad skine sminku, od lepote ne ostane nista.

Mile

pre 3 godine

@(Милош, 29. jul 2020 22:32)

Tako je. Sarma se drugacije sprema u južnoj Srbiji i u Vojvodini tako da je jedna tradicionalno srpsko jelo a drugo vojvođanako. Slovaci takođe stavljaju smesu za kulen/kobasice u sarmu pa je takva sarma slovački specijalitet koji opet nema veze ni sa srpskim ni sa vojvođanskim receptom.

live

pre 3 godine

Vidi se brate da je Albanka, ne mora ništa da kaže. Kad bi joj čovek gledao samo glavu ne bi znao je li muško ili žensko. Sigurno, da budem kulturan ne bi li mi objavili komentar, najmanje lepa od najpoznatijih i šire. A i ovaj joj je momak izabran samo zbog porekla. A što se tiče njenih komentara o poreklu hrane, to samo pokazuje da je nakon 2-3 objave i 5 dana već ostala bez municije. Za 7 dana će opet objaviti dvoglavog orla, nema kapacitet da smisli nešto novo. Finansijeri neće biti zadovoljni.

Seki

pre 3 godine

Ajvaru ne moze da se dokaze poteklo neki kazu preduzeli od turaka drugi da je makedonski treci da je srpski ostate na kraju balkanski neko tuzenje je samo cirkus.

IT inženjer

pre 3 godine

@ samo kažem


Ajvar je patentiran. Patentirala ga je država Slovenija dok smo se mi i Makedonci bavili egzistencijalnim pitanjima a ne intelektualnom svojinom.

Straight Outta München

pre 3 godine

Sve sve ali kada se Karleusa javila da replicira Dua Lipi.... kakva komedija. Dua je svetska zvezda, talentovana muzicarka koja je ponosna na svoju etnicku pripadnost. Mi da imamo tako neku zvezdu, verovatno bi se sramotila da izgovori ime Srbija.

Uros

pre 3 godine

Ana Oxa, Inva Mula, Dua Lipa, Rita Ora.... itd. itd. 
Šta oćete vi Srbi. Gde ste vi? Karleuša, Ceca i Dara Bubamara?!
(Stojan, 29. jul 2020 23:41)

Iz pouzdanih izvora znam , u jednom malom gradicu na kosovu sam ziveo . Siptari slusaju Cecu , ne pusta se u kaficima ali kuci se pusta veruj mi !!!

Trigger

pre 3 godine

1. Ajvar je staro jelo Avara. Inače, i jedan od sinova slavnog vikinškog kralja Ragnara zvao se Ajvar, tako da je ajvar i skandinavski specijalitet.

2- Žao mi je što niko nije shvatio poentu priče. Kada je u emisiji prikazan Leskovački ajvar kao albanski specijalitet, to nije bilo slučakno jer je time stavljeno do znanja da će i Leskovac biti deo Velike Albanije.

3. U jednu teglu ajvara ide oko 1 dl ulja. Ako Dua Lipe nastavi da ga tamani ovim tempom, guza će joj uskoro biti veća od Velike Britanije.

sale

pre 3 godine

@ Stojan-Gde smo mi? Djokovic,Jokic,Spanovic,vaterpolisti,odbojkasi,odbojkasice,kosarkasi i jos mnogo drugih.Zadrzite vi vasu pevaljku za sebe bas imate cime da se ponosite

Kontras

pre 3 godine

@ dren

Jok, mi imamo Teslu, Milanlovica, Pupina, Maric-Ajnstajn...

Imamo i Novaka, kosarkase, odbojkase, vaterpoliste, Kusturicu, Serbedziju...

Malo li je?

Njima nije trebao niko da sponzorise karijere kao sto je albanska zajednica isfinansirala razvoj karijere Lipe, Ore da bi one posle promovisale i lobirale za albanske interese

Sve se zna druze. Posto joj nije uopste dobro u svetu prosla mapa sa velikom Albanijom mora da promovise ajvar.

Marko

pre 3 godine

Sledeci je Nikola Tesla kao Albanac zajedno sa Novakom Djokovicem. Tako je krenulo. A crkve i manastiri na Kosovu su iz rimskog perioda i antičke kulture.

Мило

pre 3 godine

Bem ti sunce čime se bavi omladina nacije koja je dala Miloša Obilića i Gavrila Principa, propali smo definitivno.
(BG, 29. jul 2020 22:53)
Обилић је измишљен лик (као и 7 Југовића, Вогдан, Топлица, Косанчић, итд.) а Принцип нас је завио у црно, 30% становништва и свака шеста мушка глава. Толико о нашим јунацима.

Piksetacentriši

pre 3 godine

@Stojan kao i svi kojima se sviđa njegov komentar, da li zaostavština za budućnost treba da su pevačice lakih nota, ništa bolje ni od jednog ni od drugog naroda!?

Zaostavština je, na primer, činjenica da je Srbija četvrta po broju naučnica u Evropi. Ali o njima se ništa ne zna, zbog toga što je mikrofon bitniji, odnosno ono što je ispred ili iza njega, zavisno od tačke gledišta. Takođe, tu je i činjenica da ljudi poput Stojana ne umeju da prepoznaju vrednosti svog naroda već ga degradiraju.
Ovaj narod je mnogo toga bitnijeg od pevaljki dao na svetskom nivou, a da li su nečije pevaljke poznatije od naših realno koga će boleti ona stvar za 50 godina.

Tako da, isključite TV i čitajte klasike, mada i beletristika nije loša. Čisto da proširite vidike, a i rečnik da oplemenite!

Milan Indjija

pre 3 godine

Ana Oxa, Inva Mula, Dua Lipa, Rita Ora.... itd. itd.
Šta oćete vi Srbi. Gde ste vi? Karleuša, Ceca i Dara Bubamara?!
(Stojan, 29. jul 2020 23:41)

Zaboravio si i Avu Max (Sweet by psycho). Nema sta. Imaju ekstra pevacice.

8030

baksuzni dimnjacar

pre 3 godine

Da li je neko primetio da dve lipe ima uši kao muškarac, i to stariji (60+ godina)? (Vladislav, 29. jul 2020 16:32)

Usi kao muskarac??? Evo, ja sam muskarac i to stariji od 60 godina i jos nisam primetio da se muskarci i zene razlikuju po usima, a ni da usi stare. Mozda sam u zabludi, ali, meni moje izgledaju isto kao kad sam imao 20 godina. Bice da imam mladolike usi.

jao

pre 3 godine

"Mogu slovenci da registruju i zastite ajvar bas kao i albanci,problem je sto ne umeju da ga naprave.Na nasem trzistu je najzastupljeniji jedan brend od velikog proizvodjaca iz komsiluka ili ti susjedstva, ima ukus povracke.Zasticen naziv ne znaci kvalitet."

Kako to albanci zastite ajvar?
Pa moras biti u eu da bi zastitio, slovenija je zastitila i istarski prsut prije nego je rh usla u eu.

Nesretnik bez ajvara

pre 3 godine

Upravo otvaram teglu ...dok vi raspravljate ja cu da zderem
(p.k. bre, 29. jul 2020 23:13)

Strovali niz grlo i jednu kasiku za mene. Bio danas u radnji i nisam uzeo, stednja, a bas mi se prijelo. Sto vise citam ove komentare, sve bih vise jeo. Inace, zalosno sto se ovde sve svodi na plemenske ratove koji valjda od praistorije nikad nisu ni prestajali.

neutralni felš

pre 3 godine

Upravo otvaram teglu ...dok vi raspravljate ja cu da zderem
(p.k. bre, 29. jul 2020 23:13)

Strovali niz grlo i jednu kasiku za mene. Bio danas u radnji i nisam uzeo, stednja, a bas mi se prijelo. Sto vise citam ove komentare, sve bih vise jeo. Inace, zalosno sto se ovde sve svodi na plemenske ratove koji valjda od praistorije nikad nisu ni prestajali.
(Nesretnik bez ajvara, 30. jul 2020 22:44)


bolji život i goli ručak...