Utorak, 28.07.2020.

06:55

"Poštovani gradonačelniče Beograda..."

Rade Bakračević, predsednik Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Beograda.

Izvor: Tanjug

"Poštovani gradonaèelnièe Beograda..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Nebojsa Todicn

pre 3 godine

Dokle vise to menjanje imena ulica zivim 69 godina u Beogradu a osecam se kao turista. Kako koja vlast menja imena ulica. Treba mi GPS po sopstvenom gradu.

crnac iz medjedje

pre 3 godine

@Sarajevska ulica u Beogradu nosi taj nazivo od 1905. godine i sad ce to neko ko je u Beograd dosao iz okoline Kraljeva da menja!
(Miskec, 28. jul 2020 09:52)

Da parodija bude kompletna, ulica nije dobila naziv zbog grada Sarajeva, vec zbog kafane Sarajevo koja se nalazila na uglu danasnje Sarajevske i Durmitorske. Danas se tu nalazi restoran Kraljevo!

Djordje M.

pre 3 godine

Ima smisla menjati imena ulica koje nemaju veze sa nasom istorijom ili ih menjati sa nekim pravim razlogom. Npr ako ste napravili ugovor sa vladom Azerbejdzana vredan sto miliona hocete u tu cast da neku ulicu preimunujete tim povodom.
Kao rodjenom Beogradjaninu meni Sarajevska, Mariborska i sl ne smetaju nikako. Deo su nase istorije, jedne drzave koje je nekad postojala.
Ovom vesic logikom kada Amerikanci budu imali ulicu Milosa Obrenovica u Vasingotnu mi cemo da vratimo ulicu Dzordza Vasingtona? Mislim da je to poprilicno nepotrebno.
Menjati imena ulica je normalno i to ce se desavati ali sovinizmu tu nema mesta.

analiticar_amater

pre 3 godine

...Projekat Jugoslavija je propao. Propao je dobrim delom i zbog politike separatizma koji je ozbiljno zagovaran u Sloveniji.Nećemo o krivicama jer je naša krivica takođe neupitna međutim da je bilo dobre volje problemi bi se rešavali. Ali nije. Prihvatamo tu realnost da je taj projekat propao. E onda ne vidim razlog da u Beogradu imena ulica zauzimaju toponimi propalih projekata. Da se o ovome priča u nekom drugom kontekstu bili bi optuženi za hegemonizam i prisvajanje Maribora ...
(Vladimir Belicevic

Kakva tuga od komentara. Niz gradova u zemljama regiona je i te kako znacajan i za srpsku kulturu i za srpsku istoriju. Maribor nije propao projekat, propala je Jugoslavija. Ovde se ne govori o Jugoslovenskoj ulici nego o Mariborskoj. A i ta Jugoslavija, propala ili ne, deo je i nase istorije i nase kulture i naseg identiteta na mnogo nacina i svi narodi su imali koristi od te drzave. Nikad besmislenija odluka i nikad besmislenija opravdanja. Sad od jednom je bratimljenje gradova glupost. Zasto ne bi smo iskazali zahvalnost gradu Mariboru za dobar odnos prema nasoj manjini tamo? Zasto nam od jednom smeta taj naziv ulice kad u istom gradu postoji Beogradska ulica? I kako bi smo mi shvatili da oni odluce da im od jednom smeta naziv Beogradski u Mariboru? Totalno besmisleno i bespotrebno. I jos dajes sebi za pravo da komentarises polozaj srpske manjine u Sloveniji kad je covek u ovoj vesti lepo objasnio sta je i kako je samo se tebi to objasnjenje ne svidja.

seljadin

pre 3 godine

pa normalno da imaju ulicu Beogradsku, treba da imaju i Pupinovu, dao im je celu obalu, ali na kraju, nismo mi pucali u Slovence u Beogradu, vec su oni pucali ubijali decake od 18 i 19 godina u Mariboru, iz Srbije, to ne zaboravite.

konj i zaba

pre 3 godine

U SAD se odricu Vudroa Vilsona zbog citavog niza spornih stavova, koje je sramota zastupati u 21. veku, ali mi na predlog predsednika dobijamo bulevar s tim imenom u novoelitnom kraju. Gde je tu smisao? A ovamo nam smeta Goce Delcev i Sarajevska. Samo nam ne smetaju jednolicne sive kocke. Pitam se zasto.

Maslačak

pre 3 godine

U centru Zemuna postoji ulica Nikolaja Ostrovskog, koja se seče sa ulicom 22. oktobra. Molim plus od onih koji (još) znaju ko je bio Nikolaj Ostrovski i/ili šta se važno se desilo nekog 22.oktobra, minus od od onih koji to ne znaju.

Ne kažem da treba gledati samo šta je neko značajno uradio za Srbe i Srbiju. Ali kad smo već toliko grešili u prošlosti, barem da od sada bude praksa da nove ulice dobijaju što neutralnija imena, bez ideologije, ni tekuće politike, tako da promena režima, ideologije i/ili države ne utiče na imena ulica.

Po i starim velikim gradovima Evrope imate ulice čija imena se nisu menjala još od tamo nekog XVII veka, a mi ne možemo ni 50 godina da sastavimo u komadu!

232

pre 3 godine

pa normalno da imaju ulicu Beogradsku, treba da imaju i Pupinovu, dao im je celu obalu, ali na kraju, nismo mi pucali u Slovence u Beogradu, vec su oni pucali ubijali decake od 18 i 19 godina u Mariboru, iz Srbije, to ne zaboravite.
(seljadin, 28. jul 2020 10:21)

Bas si pravi seljadin... ne siri lazi. Pogledaj pre sta su Arkan i ostali zlocinci radili svemu sto je nesrpsko van srbije.

spustavah se ja na vase uze, umalo se uze ne pretrze, od tada smo visi prijatelji

pre 3 godine

ZA VREME 2.SVETSKOG RATA srbijica, kad to kazem, znaci deo srbije od zelenjaka do ibra u kosovskoj mitrovici, primila je 50 000 slovenaca! slovima, pedeset hiljada slovenaca koji su napustili svoje krajeve ili su proterani iz istih zbog nemackog anslusa. tri i po godine su, mahom seljacke kuce i porodice u smederevu, jagodini,kragujevcu, kralljevu, krusevcu, cacku... cuvale i hranile bracu slovence.
nakon 2. sv. rata napravljen je tzv. "voz bratstva i jedinstva" koji je jedne godine te slovence vodio u posetu svojim srpskim domacinima, da bi ovi sledece godine isli u uzvratnu posetu u sloveniju iduce godine. poslednji takav voz u srbiju je dosao krajem osamdesetih. secam se polke koja je jednoj radi dala pogresan nadimak lambada i jozea smolea, koji je ubrzo istom rukom pretio srbiji. tada stariji slovenci koji pamte rat i gostoprimstvo bili su ljubazni i odmereni. mladjim generacijama nije bio problem da kazu kako im se gibanica ne svidja, da im rakija i da cemo se uskoro gledati kroz puscanu musicu.
prolece ili dva kasnije potomci nekih od srpskih domacina bili su zatvrani u kasarnama, ubijani na granicnim prelazima i zarobljavani kao okupatori slovenije, a bili su to samo regruti regularne vojske zajendicke drzave. drugi, koji su bili vojna lica u sloveniji ili su imali posao tamo, ostajali su bez radnih mesta, proterivani su, izbacivani iz stanova,a zene ako su bile slovenke, ucenjivane su da se razvedu od njih.... (slucaj izbrisanih u sloveniji ima ih 15000)

slađa

pre 3 godine

Vesić je tipičan primer one stare: "Obrela se vila u čem nije bila" pa je otišao predaleko. Čak je obezbeđenje Supštine Grada pretilo predstavnicima inicijative Za odbranu Košutnjaka pretilo prebijanjem kada su ti predstavnici hteli da predaju dopis za zakazivanje vanredne sednice. Podršku protiv seče Košutnjaka je potpisalo 70 000 građana. Da li treba i polovina tog broja da se pojavi pred zgradom Skupštine Grada? Ili obustaviti saobraćaj u Sarajevskoj ulici? I svim navedenim ulicama koje su na spisku za izmene. Mislim da treba. Jer mnogi u vlasti se ponašaju bahato po modelu Gorana Vesića. Pa i Đilas je jednom platio cenu bahatosti. I to je istina. Ali ovo betoniranje Beograda, izmena identiteta grada odlika je modernog varvarstva. Baš kao što je Aja Sofija pretvorena u džamiju.

bole

pre 3 godine

ovde nema veze da li ste bot ili ne, ovde je stvar da jedan covek zeli da nam promeni grad do neprepoznavanja. On je resio da ostavri svoj decacki san, na nasu zalost to znaci nestanak Beograda. Niko nikada od nasih to nije uradio ali evo, Goran jeste

Posmatrac

pre 3 godine

Pre dosta godina je TV B92 poslala reportera u Vukovar, povodom menjanja imena ulica. Zamenik gradonacelnika Vukovara (HDZ kadar) je zakljucio - Kada u Beogradu bude postojala Zagrebacka ulica, onda ce u Vukovaru biti Beogradska.
Novinar: U Beogradu postoji Zagrebacka ulica.
Muk...

Da li sam spomenuo da je zamenik bio HDZ kadar?

Verujem da u arhivi imate ovu reportazu, poucna je.

mladići borovi, devojke jele

pre 3 godine

dragi naši sunarodnici, ma gde da živite, objasnite tamošnjem domicilnom stanovništvu i gradskim vlastima da najavljena promena imena ulica u beogradu nije ništa lično, već - čist biznis!
(šifra delatnosti - ne samo pare, nego i odvraćanje pažnje građanima od stvarnih problema maltretiranjem istih zamenom dokumenata)

Vladimir Belicevic

pre 3 godine

Jeste malo škakljivo pitanje ali budimo objektivni. Projekat Jugoslavija je propao. Propao je dobrim delom i zbog politike separatizma koji je ozbiljno zagovaran u Sloveniji.Nećemo o krivicama jer je naša krivica takođe neupitna međutim da je bilo dobre volje problemi bi se rešavali. Ali nije. Prihvatamo tu realnost da je taj projekat propao. E onda ne vidim razlog da u Beogradu imena ulica zauzimaju toponimi propalih projekata. Da se o ovome priča u nekom drugom kontekstu bili bi optuženi za hegemonizam i prisvajanje Maribora ... Što se tiče pripadnika srpske manjine u Mariboru i Sloveniji, valjda oni imaju svoja prava po principima civilizovanih demokratskih država koje su uz to i članice EU. A bratimljenje Maribora i sličnih gradova sa gradovima u Srbiji je nonsens, odnosno nema nikakvog smisla jer tu bratstva ni nema. Imamo mi dosta istorijskih ličnosti, pisaca pa i biljaka i cveća po kome možemo dati ime ulicama.

Ivan

pre 3 godine

Odmeren I civilizovan komentar misleceg coveka.Umesto da se pomaze rad ovakvih institucija u unapredjenju odnosa I zastiti srpskog identiteta I postojanja na tim prostorima,mi pucamo sebi u nogu zarad par jeftinih sovinistickih glasova.Rdjava rabota za buducnost.

tica

pre 3 godine

iako sam protiv menjanja naziva ulica,bez pravig razloga i činjenica,podrzao bih stav "po reciprocitetu" a nikako da mi budemo ti koji ce povuci potez a posle "plakati" kako tamo neko menja nesto i brise sve sto je srpsko. Za vecinu stvari smo sami krivi. Goce Delčev kao osnivac VMRO nema nikakve veze sa onim posle vmro,tako da je ruzan potez tog preimenovanja. Ne cini ono sto ne zelis tebi da se cini.

bole

pre 3 godine

ovde nema veze da li ste bot ili ne, ovde je stvar da jedan covek zeli da nam promeni grad do neprepoznavanja. On je resio da ostavri svoj decacki san, na nasu zalost to znaci nestanak Beograda. Niko nikada od nasih to nije uradio ali evo, Goran jeste

slađa

pre 3 godine

Vesić je tipičan primer one stare: "Obrela se vila u čem nije bila" pa je otišao predaleko. Čak je obezbeđenje Supštine Grada pretilo predstavnicima inicijative Za odbranu Košutnjaka pretilo prebijanjem kada su ti predstavnici hteli da predaju dopis za zakazivanje vanredne sednice. Podršku protiv seče Košutnjaka je potpisalo 70 000 građana. Da li treba i polovina tog broja da se pojavi pred zgradom Skupštine Grada? Ili obustaviti saobraćaj u Sarajevskoj ulici? I svim navedenim ulicama koje su na spisku za izmene. Mislim da treba. Jer mnogi u vlasti se ponašaju bahato po modelu Gorana Vesića. Pa i Đilas je jednom platio cenu bahatosti. I to je istina. Ali ovo betoniranje Beograda, izmena identiteta grada odlika je modernog varvarstva. Baš kao što je Aja Sofija pretvorena u džamiju.

Posmatrac

pre 3 godine

Pre dosta godina je TV B92 poslala reportera u Vukovar, povodom menjanja imena ulica. Zamenik gradonacelnika Vukovara (HDZ kadar) je zakljucio - Kada u Beogradu bude postojala Zagrebacka ulica, onda ce u Vukovaru biti Beogradska.
Novinar: U Beogradu postoji Zagrebacka ulica.
Muk...

Da li sam spomenuo da je zamenik bio HDZ kadar?

Verujem da u arhivi imate ovu reportazu, poucna je.

mladići borovi, devojke jele

pre 3 godine

dragi naši sunarodnici, ma gde da živite, objasnite tamošnjem domicilnom stanovništvu i gradskim vlastima da najavljena promena imena ulica u beogradu nije ništa lično, već - čist biznis!
(šifra delatnosti - ne samo pare, nego i odvraćanje pažnje građanima od stvarnih problema maltretiranjem istih zamenom dokumenata)

Ivan

pre 3 godine

Odmeren I civilizovan komentar misleceg coveka.Umesto da se pomaze rad ovakvih institucija u unapredjenju odnosa I zastiti srpskog identiteta I postojanja na tim prostorima,mi pucamo sebi u nogu zarad par jeftinih sovinistickih glasova.Rdjava rabota za buducnost.

tica

pre 3 godine

iako sam protiv menjanja naziva ulica,bez pravig razloga i činjenica,podrzao bih stav "po reciprocitetu" a nikako da mi budemo ti koji ce povuci potez a posle "plakati" kako tamo neko menja nesto i brise sve sto je srpsko. Za vecinu stvari smo sami krivi. Goce Delčev kao osnivac VMRO nema nikakve veze sa onim posle vmro,tako da je ruzan potez tog preimenovanja. Ne cini ono sto ne zelis tebi da se cini.

Vladimir Belicevic

pre 3 godine

Jeste malo škakljivo pitanje ali budimo objektivni. Projekat Jugoslavija je propao. Propao je dobrim delom i zbog politike separatizma koji je ozbiljno zagovaran u Sloveniji.Nećemo o krivicama jer je naša krivica takođe neupitna međutim da je bilo dobre volje problemi bi se rešavali. Ali nije. Prihvatamo tu realnost da je taj projekat propao. E onda ne vidim razlog da u Beogradu imena ulica zauzimaju toponimi propalih projekata. Da se o ovome priča u nekom drugom kontekstu bili bi optuženi za hegemonizam i prisvajanje Maribora ... Što se tiče pripadnika srpske manjine u Mariboru i Sloveniji, valjda oni imaju svoja prava po principima civilizovanih demokratskih država koje su uz to i članice EU. A bratimljenje Maribora i sličnih gradova sa gradovima u Srbiji je nonsens, odnosno nema nikakvog smisla jer tu bratstva ni nema. Imamo mi dosta istorijskih ličnosti, pisaca pa i biljaka i cveća po kome možemo dati ime ulicama.

seljadin

pre 3 godine

pa normalno da imaju ulicu Beogradsku, treba da imaju i Pupinovu, dao im je celu obalu, ali na kraju, nismo mi pucali u Slovence u Beogradu, vec su oni pucali ubijali decake od 18 i 19 godina u Mariboru, iz Srbije, to ne zaboravite.

crnac iz medjedje

pre 3 godine

@Sarajevska ulica u Beogradu nosi taj nazivo od 1905. godine i sad ce to neko ko je u Beograd dosao iz okoline Kraljeva da menja!
(Miskec, 28. jul 2020 09:52)

Da parodija bude kompletna, ulica nije dobila naziv zbog grada Sarajeva, vec zbog kafane Sarajevo koja se nalazila na uglu danasnje Sarajevske i Durmitorske. Danas se tu nalazi restoran Kraljevo!

analiticar_amater

pre 3 godine

...Projekat Jugoslavija je propao. Propao je dobrim delom i zbog politike separatizma koji je ozbiljno zagovaran u Sloveniji.Nećemo o krivicama jer je naša krivica takođe neupitna međutim da je bilo dobre volje problemi bi se rešavali. Ali nije. Prihvatamo tu realnost da je taj projekat propao. E onda ne vidim razlog da u Beogradu imena ulica zauzimaju toponimi propalih projekata. Da se o ovome priča u nekom drugom kontekstu bili bi optuženi za hegemonizam i prisvajanje Maribora ...
(Vladimir Belicevic

Kakva tuga od komentara. Niz gradova u zemljama regiona je i te kako znacajan i za srpsku kulturu i za srpsku istoriju. Maribor nije propao projekat, propala je Jugoslavija. Ovde se ne govori o Jugoslovenskoj ulici nego o Mariborskoj. A i ta Jugoslavija, propala ili ne, deo je i nase istorije i nase kulture i naseg identiteta na mnogo nacina i svi narodi su imali koristi od te drzave. Nikad besmislenija odluka i nikad besmislenija opravdanja. Sad od jednom je bratimljenje gradova glupost. Zasto ne bi smo iskazali zahvalnost gradu Mariboru za dobar odnos prema nasoj manjini tamo? Zasto nam od jednom smeta taj naziv ulice kad u istom gradu postoji Beogradska ulica? I kako bi smo mi shvatili da oni odluce da im od jednom smeta naziv Beogradski u Mariboru? Totalno besmisleno i bespotrebno. I jos dajes sebi za pravo da komentarises polozaj srpske manjine u Sloveniji kad je covek u ovoj vesti lepo objasnio sta je i kako je samo se tebi to objasnjenje ne svidja.

Djordje M.

pre 3 godine

Ima smisla menjati imena ulica koje nemaju veze sa nasom istorijom ili ih menjati sa nekim pravim razlogom. Npr ako ste napravili ugovor sa vladom Azerbejdzana vredan sto miliona hocete u tu cast da neku ulicu preimunujete tim povodom.
Kao rodjenom Beogradjaninu meni Sarajevska, Mariborska i sl ne smetaju nikako. Deo su nase istorije, jedne drzave koje je nekad postojala.
Ovom vesic logikom kada Amerikanci budu imali ulicu Milosa Obrenovica u Vasingotnu mi cemo da vratimo ulicu Dzordza Vasingtona? Mislim da je to poprilicno nepotrebno.
Menjati imena ulica je normalno i to ce se desavati ali sovinizmu tu nema mesta.

232

pre 3 godine

pa normalno da imaju ulicu Beogradsku, treba da imaju i Pupinovu, dao im je celu obalu, ali na kraju, nismo mi pucali u Slovence u Beogradu, vec su oni pucali ubijali decake od 18 i 19 godina u Mariboru, iz Srbije, to ne zaboravite.
(seljadin, 28. jul 2020 10:21)

Bas si pravi seljadin... ne siri lazi. Pogledaj pre sta su Arkan i ostali zlocinci radili svemu sto je nesrpsko van srbije.

spustavah se ja na vase uze, umalo se uze ne pretrze, od tada smo visi prijatelji

pre 3 godine

ZA VREME 2.SVETSKOG RATA srbijica, kad to kazem, znaci deo srbije od zelenjaka do ibra u kosovskoj mitrovici, primila je 50 000 slovenaca! slovima, pedeset hiljada slovenaca koji su napustili svoje krajeve ili su proterani iz istih zbog nemackog anslusa. tri i po godine su, mahom seljacke kuce i porodice u smederevu, jagodini,kragujevcu, kralljevu, krusevcu, cacku... cuvale i hranile bracu slovence.
nakon 2. sv. rata napravljen je tzv. "voz bratstva i jedinstva" koji je jedne godine te slovence vodio u posetu svojim srpskim domacinima, da bi ovi sledece godine isli u uzvratnu posetu u sloveniju iduce godine. poslednji takav voz u srbiju je dosao krajem osamdesetih. secam se polke koja je jednoj radi dala pogresan nadimak lambada i jozea smolea, koji je ubrzo istom rukom pretio srbiji. tada stariji slovenci koji pamte rat i gostoprimstvo bili su ljubazni i odmereni. mladjim generacijama nije bio problem da kazu kako im se gibanica ne svidja, da im rakija i da cemo se uskoro gledati kroz puscanu musicu.
prolece ili dva kasnije potomci nekih od srpskih domacina bili su zatvrani u kasarnama, ubijani na granicnim prelazima i zarobljavani kao okupatori slovenije, a bili su to samo regruti regularne vojske zajendicke drzave. drugi, koji su bili vojna lica u sloveniji ili su imali posao tamo, ostajali su bez radnih mesta, proterivani su, izbacivani iz stanova,a zene ako su bile slovenke, ucenjivane su da se razvedu od njih.... (slucaj izbrisanih u sloveniji ima ih 15000)

Maslačak

pre 3 godine

U centru Zemuna postoji ulica Nikolaja Ostrovskog, koja se seče sa ulicom 22. oktobra. Molim plus od onih koji (još) znaju ko je bio Nikolaj Ostrovski i/ili šta se važno se desilo nekog 22.oktobra, minus od od onih koji to ne znaju.

Ne kažem da treba gledati samo šta je neko značajno uradio za Srbe i Srbiju. Ali kad smo već toliko grešili u prošlosti, barem da od sada bude praksa da nove ulice dobijaju što neutralnija imena, bez ideologije, ni tekuće politike, tako da promena režima, ideologije i/ili države ne utiče na imena ulica.

Po i starim velikim gradovima Evrope imate ulice čija imena se nisu menjala još od tamo nekog XVII veka, a mi ne možemo ni 50 godina da sastavimo u komadu!

konj i zaba

pre 3 godine

U SAD se odricu Vudroa Vilsona zbog citavog niza spornih stavova, koje je sramota zastupati u 21. veku, ali mi na predlog predsednika dobijamo bulevar s tim imenom u novoelitnom kraju. Gde je tu smisao? A ovamo nam smeta Goce Delcev i Sarajevska. Samo nam ne smetaju jednolicne sive kocke. Pitam se zasto.

Nebojsa Todicn

pre 3 godine

Dokle vise to menjanje imena ulica zivim 69 godina u Beogradu a osecam se kao turista. Kako koja vlast menja imena ulica. Treba mi GPS po sopstvenom gradu.

Vladimir Belicevic

pre 3 godine

Jeste malo škakljivo pitanje ali budimo objektivni. Projekat Jugoslavija je propao. Propao je dobrim delom i zbog politike separatizma koji je ozbiljno zagovaran u Sloveniji.Nećemo o krivicama jer je naša krivica takođe neupitna međutim da je bilo dobre volje problemi bi se rešavali. Ali nije. Prihvatamo tu realnost da je taj projekat propao. E onda ne vidim razlog da u Beogradu imena ulica zauzimaju toponimi propalih projekata. Da se o ovome priča u nekom drugom kontekstu bili bi optuženi za hegemonizam i prisvajanje Maribora ... Što se tiče pripadnika srpske manjine u Mariboru i Sloveniji, valjda oni imaju svoja prava po principima civilizovanih demokratskih država koje su uz to i članice EU. A bratimljenje Maribora i sličnih gradova sa gradovima u Srbiji je nonsens, odnosno nema nikakvog smisla jer tu bratstva ni nema. Imamo mi dosta istorijskih ličnosti, pisaca pa i biljaka i cveća po kome možemo dati ime ulicama.

seljadin

pre 3 godine

pa normalno da imaju ulicu Beogradsku, treba da imaju i Pupinovu, dao im je celu obalu, ali na kraju, nismo mi pucali u Slovence u Beogradu, vec su oni pucali ubijali decake od 18 i 19 godina u Mariboru, iz Srbije, to ne zaboravite.

tica

pre 3 godine

iako sam protiv menjanja naziva ulica,bez pravig razloga i činjenica,podrzao bih stav "po reciprocitetu" a nikako da mi budemo ti koji ce povuci potez a posle "plakati" kako tamo neko menja nesto i brise sve sto je srpsko. Za vecinu stvari smo sami krivi. Goce Delčev kao osnivac VMRO nema nikakve veze sa onim posle vmro,tako da je ruzan potez tog preimenovanja. Ne cini ono sto ne zelis tebi da se cini.

bole

pre 3 godine

ovde nema veze da li ste bot ili ne, ovde je stvar da jedan covek zeli da nam promeni grad do neprepoznavanja. On je resio da ostavri svoj decacki san, na nasu zalost to znaci nestanak Beograda. Niko nikada od nasih to nije uradio ali evo, Goran jeste

mladići borovi, devojke jele

pre 3 godine

dragi naši sunarodnici, ma gde da živite, objasnite tamošnjem domicilnom stanovništvu i gradskim vlastima da najavljena promena imena ulica u beogradu nije ništa lično, već - čist biznis!
(šifra delatnosti - ne samo pare, nego i odvraćanje pažnje građanima od stvarnih problema maltretiranjem istih zamenom dokumenata)

232

pre 3 godine

pa normalno da imaju ulicu Beogradsku, treba da imaju i Pupinovu, dao im je celu obalu, ali na kraju, nismo mi pucali u Slovence u Beogradu, vec su oni pucali ubijali decake od 18 i 19 godina u Mariboru, iz Srbije, to ne zaboravite.
(seljadin, 28. jul 2020 10:21)

Bas si pravi seljadin... ne siri lazi. Pogledaj pre sta su Arkan i ostali zlocinci radili svemu sto je nesrpsko van srbije.

Posmatrac

pre 3 godine

Pre dosta godina je TV B92 poslala reportera u Vukovar, povodom menjanja imena ulica. Zamenik gradonacelnika Vukovara (HDZ kadar) je zakljucio - Kada u Beogradu bude postojala Zagrebacka ulica, onda ce u Vukovaru biti Beogradska.
Novinar: U Beogradu postoji Zagrebacka ulica.
Muk...

Da li sam spomenuo da je zamenik bio HDZ kadar?

Verujem da u arhivi imate ovu reportazu, poucna je.

slađa

pre 3 godine

Vesić je tipičan primer one stare: "Obrela se vila u čem nije bila" pa je otišao predaleko. Čak je obezbeđenje Supštine Grada pretilo predstavnicima inicijative Za odbranu Košutnjaka pretilo prebijanjem kada su ti predstavnici hteli da predaju dopis za zakazivanje vanredne sednice. Podršku protiv seče Košutnjaka je potpisalo 70 000 građana. Da li treba i polovina tog broja da se pojavi pred zgradom Skupštine Grada? Ili obustaviti saobraćaj u Sarajevskoj ulici? I svim navedenim ulicama koje su na spisku za izmene. Mislim da treba. Jer mnogi u vlasti se ponašaju bahato po modelu Gorana Vesića. Pa i Đilas je jednom platio cenu bahatosti. I to je istina. Ali ovo betoniranje Beograda, izmena identiteta grada odlika je modernog varvarstva. Baš kao što je Aja Sofija pretvorena u džamiju.

Ivan

pre 3 godine

Odmeren I civilizovan komentar misleceg coveka.Umesto da se pomaze rad ovakvih institucija u unapredjenju odnosa I zastiti srpskog identiteta I postojanja na tim prostorima,mi pucamo sebi u nogu zarad par jeftinih sovinistickih glasova.Rdjava rabota za buducnost.

analiticar_amater

pre 3 godine

...Projekat Jugoslavija je propao. Propao je dobrim delom i zbog politike separatizma koji je ozbiljno zagovaran u Sloveniji.Nećemo o krivicama jer je naša krivica takođe neupitna međutim da je bilo dobre volje problemi bi se rešavali. Ali nije. Prihvatamo tu realnost da je taj projekat propao. E onda ne vidim razlog da u Beogradu imena ulica zauzimaju toponimi propalih projekata. Da se o ovome priča u nekom drugom kontekstu bili bi optuženi za hegemonizam i prisvajanje Maribora ...
(Vladimir Belicevic

Kakva tuga od komentara. Niz gradova u zemljama regiona je i te kako znacajan i za srpsku kulturu i za srpsku istoriju. Maribor nije propao projekat, propala je Jugoslavija. Ovde se ne govori o Jugoslovenskoj ulici nego o Mariborskoj. A i ta Jugoslavija, propala ili ne, deo je i nase istorije i nase kulture i naseg identiteta na mnogo nacina i svi narodi su imali koristi od te drzave. Nikad besmislenija odluka i nikad besmislenija opravdanja. Sad od jednom je bratimljenje gradova glupost. Zasto ne bi smo iskazali zahvalnost gradu Mariboru za dobar odnos prema nasoj manjini tamo? Zasto nam od jednom smeta taj naziv ulice kad u istom gradu postoji Beogradska ulica? I kako bi smo mi shvatili da oni odluce da im od jednom smeta naziv Beogradski u Mariboru? Totalno besmisleno i bespotrebno. I jos dajes sebi za pravo da komentarises polozaj srpske manjine u Sloveniji kad je covek u ovoj vesti lepo objasnio sta je i kako je samo se tebi to objasnjenje ne svidja.

spustavah se ja na vase uze, umalo se uze ne pretrze, od tada smo visi prijatelji

pre 3 godine

ZA VREME 2.SVETSKOG RATA srbijica, kad to kazem, znaci deo srbije od zelenjaka do ibra u kosovskoj mitrovici, primila je 50 000 slovenaca! slovima, pedeset hiljada slovenaca koji su napustili svoje krajeve ili su proterani iz istih zbog nemackog anslusa. tri i po godine su, mahom seljacke kuce i porodice u smederevu, jagodini,kragujevcu, kralljevu, krusevcu, cacku... cuvale i hranile bracu slovence.
nakon 2. sv. rata napravljen je tzv. "voz bratstva i jedinstva" koji je jedne godine te slovence vodio u posetu svojim srpskim domacinima, da bi ovi sledece godine isli u uzvratnu posetu u sloveniju iduce godine. poslednji takav voz u srbiju je dosao krajem osamdesetih. secam se polke koja je jednoj radi dala pogresan nadimak lambada i jozea smolea, koji je ubrzo istom rukom pretio srbiji. tada stariji slovenci koji pamte rat i gostoprimstvo bili su ljubazni i odmereni. mladjim generacijama nije bio problem da kazu kako im se gibanica ne svidja, da im rakija i da cemo se uskoro gledati kroz puscanu musicu.
prolece ili dva kasnije potomci nekih od srpskih domacina bili su zatvrani u kasarnama, ubijani na granicnim prelazima i zarobljavani kao okupatori slovenije, a bili su to samo regruti regularne vojske zajendicke drzave. drugi, koji su bili vojna lica u sloveniji ili su imali posao tamo, ostajali su bez radnih mesta, proterivani su, izbacivani iz stanova,a zene ako su bile slovenke, ucenjivane su da se razvedu od njih.... (slucaj izbrisanih u sloveniji ima ih 15000)

konj i zaba

pre 3 godine

U SAD se odricu Vudroa Vilsona zbog citavog niza spornih stavova, koje je sramota zastupati u 21. veku, ali mi na predlog predsednika dobijamo bulevar s tim imenom u novoelitnom kraju. Gde je tu smisao? A ovamo nam smeta Goce Delcev i Sarajevska. Samo nam ne smetaju jednolicne sive kocke. Pitam se zasto.

Nebojsa Todicn

pre 3 godine

Dokle vise to menjanje imena ulica zivim 69 godina u Beogradu a osecam se kao turista. Kako koja vlast menja imena ulica. Treba mi GPS po sopstvenom gradu.

Djordje M.

pre 3 godine

Ima smisla menjati imena ulica koje nemaju veze sa nasom istorijom ili ih menjati sa nekim pravim razlogom. Npr ako ste napravili ugovor sa vladom Azerbejdzana vredan sto miliona hocete u tu cast da neku ulicu preimunujete tim povodom.
Kao rodjenom Beogradjaninu meni Sarajevska, Mariborska i sl ne smetaju nikako. Deo su nase istorije, jedne drzave koje je nekad postojala.
Ovom vesic logikom kada Amerikanci budu imali ulicu Milosa Obrenovica u Vasingotnu mi cemo da vratimo ulicu Dzordza Vasingtona? Mislim da je to poprilicno nepotrebno.
Menjati imena ulica je normalno i to ce se desavati ali sovinizmu tu nema mesta.

crnac iz medjedje

pre 3 godine

@Sarajevska ulica u Beogradu nosi taj nazivo od 1905. godine i sad ce to neko ko je u Beograd dosao iz okoline Kraljeva da menja!
(Miskec, 28. jul 2020 09:52)

Da parodija bude kompletna, ulica nije dobila naziv zbog grada Sarajeva, vec zbog kafane Sarajevo koja se nalazila na uglu danasnje Sarajevske i Durmitorske. Danas se tu nalazi restoran Kraljevo!

Maslačak

pre 3 godine

U centru Zemuna postoji ulica Nikolaja Ostrovskog, koja se seče sa ulicom 22. oktobra. Molim plus od onih koji (još) znaju ko je bio Nikolaj Ostrovski i/ili šta se važno se desilo nekog 22.oktobra, minus od od onih koji to ne znaju.

Ne kažem da treba gledati samo šta je neko značajno uradio za Srbe i Srbiju. Ali kad smo već toliko grešili u prošlosti, barem da od sada bude praksa da nove ulice dobijaju što neutralnija imena, bez ideologije, ni tekuće politike, tako da promena režima, ideologije i/ili države ne utiče na imena ulica.

Po i starim velikim gradovima Evrope imate ulice čija imena se nisu menjala još od tamo nekog XVII veka, a mi ne možemo ni 50 godina da sastavimo u komadu!