Subota, 25.07.2020.

15:11

iPhone 11 od sada proizvode u Indiji, neće da zavise od Kine

Izvor: Biznisinfo.ba

iPhone 11 od sada proizvode u Indiji, neæe da zavise od Kine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

EU Citizen

pre 3 godine

Pametno, sa Kinom ćrđe biti sve više problema, Amerika se probudila i vidi da joj pravi neprijatelj nije slabašna Rusija, koja bi, da nema nuklearni arsenal izgrađen na o-ruk i uz neviđena odricanja koja su dovela do bukvalne gladi za vreme komumista, bila trećerazredna, a ne drugorazredna sila danas, već Kima, koja je pomoću levičarske. pete kolone i njenih crony korporacija uspela da potkopa temelje američke bezbednosne svesti i da obmanjuje javmo. mnenje decenijama, da se zaboravi prava priroda tog ubilačkog, genocidnog (Ujguri) i autogenocidnog (prevrat, Veliki skok u budućnost i kulturna revolucija = mimimalno pededet. miliona civilnih žrtava, ali vrlo moguće da ide do osamdeset miliona) režima. Apple duva u iste diple sa tom petom kolonom, ali nisu glupi, osećaju da se vetar okreće i ne žele da ostanu na cedilu. Indija je jedna od najhorih demokratija na svetu, ali ipak demokratija i kalva-talva pravna država, daleko bolji izbor od rabidne komunistočke diktature, gde je tržište na nižim nivoima, doduše, slobodnije od preregulisanog i socijalizmom kontaminiranog današnjeg zapada, ali sve malo veće i velike kompanije su rigidno kontrolisane. od strane države i partije, a slonodno tržište je na tim nivoima nepostojeće.

Zurkolomac

pre 3 godine

Mogu da prebace gde god hoce ali ja za telefon nedajem 1500 eura.
(1500 eura, 25. jul 2020 22:46)

U Srbiji se kaze Evra, a ne Eura. Mi zivimo u Evropi, a ne u europi...

Dior

pre 3 godine

@mix Već 10 sati se smejem ovom komentaru... Da li misliš da bilo kog korisnika iPhona zanima Xiaomi od 300 evra sa boljim karakteristikama? Ne budi smešan.

EU Citizen

pre 3 godine

@Joker
Dosta je da ne budeš toksična komunjara ili fašista :)) Takođe,. postoje dve Amerike, Amerika woke neomarksista, BLM, terorista iz Antifa, palikuća, razbojnika, korumpiranih crony korporacija, Klintonovih, Gejtsa, Obame, Dorsija, Brina, Pejdža, Zakerberga i sličnih spodoba, ali i Amerika Trampa, Pensa, Kruza, Rona i Renda Pola, Rotbarda, Fridmana, Regana, koja se protiv tih totalitarnih spodoba bori svim silama. Ja volim samo ovu drugu, slobodnu, individuađistočlu, kapitalističku, tržišnu, koja je izbavila svet od nacista i od komunista, a, daće bog, izbaviće ga i od neomarksista i postkomumističlih razbojnika.

Ali Hamnej

pre 3 godine

@Milan Indjija
Mislis da bi polupismena srbadija mogla bilo sta da radi u kini. Kina za razliku od zapada ima sposobnu radnu snagu, ne trebaju im polupismeni polukvalifikovani radnici. Ne bi mogli ni ulice da ciste tamo.
Srbi moraju mnogo da nauce da bi radili u Kini.

Pozdrav

Alex

pre 3 godine

Kineskoj vladi je bitno da kinesla deca nece sedeti skrštfnih ruku - sklapace nešto drugo.
Mozda počnu da pakuju vakcine umesto sklapanja Ajfona,ko zna?
(Komša, 25. jul 2020 23:26)

U sam centar! Vrlo kratkim komentarom objašnjena sama suština kineskog čuda

Marx

pre 3 godine

ajmo kinezi izbacite MI telefon istih karakteristika za 300e saranite trulu jabuku
(mix, 25. jul 2020 15:43)

Iste karakteristike za 300e teško. Eno One Plus, "flagship killer", koji se karakteristikama približio flagship uređajima.

Ratko

pre 3 godine

Ahahaha, sastavljanje (znaci delovi pravljeni u Kini) u fabrici Foxconn (kinesko vlasnistvo). To samo znaci da su indijanci jeftinija radna snaga od kineza. Ipak je to Apple.

YIFY

pre 3 godine

Prokleti globalizam... Umjesto da vrate fabrike u SAD i ojacaju svoju ekonomiju, oni zaposljavaju na desetine hiljada radnika sirom istocne Azije, Indonezije....

Sve zbog profita i jeftine radne snage, a domaci radnik danas radi za 1.500$ i jedva prezivljava sa tim kada otplati sve rezije jos pri tome nema pravo na zdravstveno i ostale osnovne usluge koje recimo imamo mi u istocnoj Evropi i djelom zapadnoj...

E to je onaj dio u kom se slazem sa Trampom, ali na zalost, glupi mladi Amerikanci traze nazad ObManu koji je prodao njihovu zemlju Kinezimaz nazad i podigao im studenske kredite na 150.000 dolara!

TAKO IM I TREBA!

Aloha

pre 3 godine

a fabrika je Foxcon.
kinez - tajvanac vlasnik
(reko sam vam, 25. jul 2020 16:38)

Kakve to veze ima? Jel placa porez u Kini? Jel od tog poreza Kina ulaze u svoju privredu ili oruzje? Da nece da donira mozda Kini? Kako da ne.

Najjaci ste vi "sa informacijama" koje su bez ikakvog znacaja. Ili ovaj sto misli da moze da napravi Kinez Iphone 11, a Apple ima ogroman centar sa najboljim IT inzenjerima u USA, od kojih su mnogi prebegli Kinezi.

Toni

pre 3 godine

(peronospora, 25. jul 2020 21:24)

Čekaj malo, ovdje se radi o izboru saradnika, Indija ili Kina. Bio sam u kontaktu i sa jednima i sa drugima. Hoćeš da kažeš da bi ti radije radio biznis sa Indijcima?

Gorki

pre 3 godine

Apsolutno neistinito. Kinezi su pokcareni maheri da ukradu tehnologiju, dizajn code i onda kuci prave kopije. Tako jje nastala i njihova auto industrija i huawei i masa drugih kineskih kompanija. KRADJOM intelektualne svojine.
(achtwn

Kazes "pokvareni maheri" da ukradu tehnologiju itd.
Reci mi sta je pokvarenoje. To sto oni rade ili to sto Amerikanci na najpodmukliji nacin izrabljuju jeftinu radnu snagu tamo na istoku prebacujuci svoje proizvodnje(Aple,NIKE i ko zna koje firme) ?!!??
Sto napisa neki korisnik na temu patika "Ameri su maheri da celom svetu prodaju jeftine Korejske patike ZA BASNOSLOVNU CENU !!!

Imamo mi pare...nasli smo jos para...

pre 3 godine

iphone smece na kvadrat,pun mi servis lepo upakovanog krsa,banalni kvarovi,a telefoni placeni i preplaceni...

Milan Indjija

pre 3 godine

Idite Srbi u Kinu na rad, pa nam posle pisite impresije kako je raditi trideset dana u mesecu po 10-12 sati. Kada neko ode u Kinu na rad i zaradi penziju, kao sto su je na zapadu zaradile stotine i stotine hiljada radnika iz Srbije, tada Vi koji glorifikujete Kinu imate pravo glasa.A o tome kakvi su kao poslodavci i koliko kao narod imaju empatije, necu Vam pisati. Idite i probajte.

Gorane

pre 3 godine

Mogu da prebace gde god hoce ali ja za telefon nedajem 1500 eura.
(1500 eura, 25. jul 2020 22:46)

Preusmeri tih 1500€ za pravilno pisanje negacija.

Goran

pre 3 godine

Pocetak dugackog kraja Kine. Uzletela je ali ima premala krila da bi letela na duge staze. Bravo za Ajfon. I ostali treba isto da urade.

Pragmatic

pre 3 godine

@rex citiram:
"Kina će se vratiti tamo gde je mesto... bedi i sirotinji, kakva je bila pre dolaska zapadnih kompanija."
Dakle kineska kultura je uz grcku jedina koja ima kontinuitet zadnjih 2.5 hiljada godina. U tom periodu 90% vremena su bili superiorniji od Evrope. Eveopljani su hteli da trguju sa Kinom ali nisu imali sta da joj prodaju jer su Kinezi skoro u svemu bili napredniji. Evropljani su jedinu prednost imali u naoruzanju, jer su zadnjih 1000 god proveli u medjusobnom klanju. Odatle zadnjih 200 god dominacije zapada.
Kina uvek bila jedna od vodecih kultura i sila sveta. Ovo je samo povratak na realno stanje stvari.

Komša

pre 3 godine

Baš me zanima kako će ovo da se odrazi na prodaju i poslovanje iPhone-a u Kini, kineska vlada neće sedeti skrštenih ruku.
(Zoran, 25. jul 2020 18:51) 

Kineskoj vladi je bitno da kinesla deca nece sedeti skrštfnih ruku - sklapace nešto drugo.
Mozda počnu da pakuju vakcine umesto sklapanja Ajfona,ko zna?

White trash

pre 3 godine

@Peronospora...Jesi li ikad radio sa bilo kojim kinezom u Kini ?...
Normalno da nije. Zasto bi iko ikad radio s Kinezima u Kini, ili bilo gde drugo. Svako normalan se drzi sto dalje od njih

Рале

pre 3 godine

што ми, будућност мобилне телефоније. цркните западњаци. хехе
високи квалитет за скромне паре.

Sulic igor

pre 3 godine

Pogledajte "nova " kineska auta! Velika sramota! Doslovna kopija audija i bmw w! Evropske firme se povlace iz kine i gradi se jedan veliki zid! Sve dok ne pristanu na fer pravila igre, nece im biti mjesta y,

prozori

pre 3 godine

Svako ko je radio sa Indijcima i Kinezima će vam reći da su Kinezi daleko pouzdaniji, a Kina bez obzira na mokre pijace i sve ostalo prosvećenija zemlja. M
(Zoki, 25. jul 2020 18:21)
Apsolutno neistinito. Kinezi su pokcareni maheri da ukradu tehnologiju, dizajn code i onda kuci prave kopije. Tako jje nastala i njihova auto industrija i huawei i masa drugih kineskih kompanija. KRADJOM intelektualne svojine.
(achtwn, 25. jul 2020 19:56)

Gejts mi ne lici na Kineza.

peronospora

pre 3 godine

"Kinezi su puno disciplinovaniji i pouzdaniji saradnici."
(Toni, 25. jul 2020 16:40)

Ahahaha, daj nemoj čovječe, zagrcnuo sam se pivom :-). Jesi li ikad radio sa bilo kojim kinezom u Kini ? Ne postoje ljeniji i nepouzdaniji ljudi od njih i to iz vrlo jednostavnog razloga; konstantno fali radnika. Pa ako ne može zabušavati kod jednog poslodavca, lako ode do drugog.

Legend

pre 3 godine

ajmo kinezi izbacite MI telefon istih karakteristika za 300e saranite trulu jabuku
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mix, 25. jul 2020 15:43)

Šta je dođavola MI?

Izgubljenageneracija88

pre 3 godine

Aplle je inace poznat po inovacijama.Ajde molim vas.Danas svi kradu po nesto od nekoga.I cela istorija covecanstva je ustvari zasnovana na kradjama.Krali su obicaji,kulture,minerali,drzave pa cak i ljudi(robovi) a ne izumi.

achtwn

pre 3 godine

a fabrika je Foxcon.
kinez - tajvanac vlasnik
(reko sam vam, 25. jul 2020 16:38)
Kakve to ima. Eze. Hyatt hotele drze kinezi pa nisu kineski. Isto je i sa land roverom. Foxcon je public traded kompanija i ti mozes biti suvlasnik ako kupis njihove deonice.

Luka

pre 3 godine

Kina je jedna od nasjtarijih civilizacija, sa gomilom izuma koji su promenili čovečanstvo.
(e, 25. jul 2020 17:36)
Deder dodaj Koronavirus u te izume koji su promenili čovečanstvo.

achtwn

pre 3 godine

Svako ko je radio sa Indijcima i Kinezima će vam reći da su Kinezi daleko pouzdaniji, a Kina bez obzira na mokre pijace i sve ostalo prosvećenija zemlja. M
(Zoki, 25. jul 2020 18:21)
Apsolutno neistinito. Kinezi su pokcareni maheri da ukradu tehnologiju, dizajn code i onda kuci prave kopije. Tako jje nastala i njihova auto industrija i huawei i masa drugih kineskih kompanija. KRADJOM intelektualne svojine.

maxy

pre 3 godine

veliki profit Appleu može doneti samo Foxconn, ma gde bila proizvodnja. Ako kinezi zabrane saradnju sa amerikancima, Apple će i dalje moći da proizvodi svoje uredjaje, bilo gde na svetu, ali će se profit srozati na dno.

MaStaJaZnam

pre 3 godine

@geopoliticke igrarije
Kina je tu gde jeste zahvaljujuci zapadu, a to sto ti mislis da ce se megalomanske kompanije odreci profita zarad politike grdno se varas. Politika se poteze zarad para a ne obtatno...

Kole

pre 3 godine

hahaha nema sasne....Apple ima svoju klijentelu ,i zapad kukuje to...
tu u jednom gradu u Njemcku, O2 shop,samo iPhone i Samsung, Huawei su izbacili a ovo ostalo i ne drze...

Ne shvataju to Srbi. Ovde u Francuskoj preko svakog operatera se mogu kupiti telefoni, za taj MI nikad nisam čuo, toga uopste nema u ponudi niti to ikoga zanima. U pobudi su iPhone temefoni (od 6ice naovamo), zadnjih 5-6 modela Samsunga i par najnovijih Huawei i Honora. Čisto da se zna, nisam fan Apple, niti sam ga ikada imao, ja volim android i koristim Samsung.
(Darko, 25. jul 2020 18:22)

O cemu pricate tacno? Za Nemacku ne mogu da tvrdim ali imam rodbinu tamo pa znam da nije tako kako pricas. A ja isto zivim u Francuskoj, u Marseju i kod jednog od najpopularnijih Francuskih operatera (Orange) imate telefone brojnih marki. Preovladavaju Apple, Samsung i Huawei svakako ali imaju i Xiaomi, Sony, OPPO, Crosscall (Pandan CAT-u) itd... Tako da ne znam stvarno sta vas dvojica izmisljate.

Zoki

pre 3 godine

Svako ko je radio sa Indijcima i Kinezima će vam reći da su Kinezi daleko pouzdaniji, a Kina bez obzira na mokre pijace i sve ostalo prosvećenija zemlja. Ovde postoje dva problema. Prvi je da najveće tržište za iPhone nije Amerika, nego Kina. A drugi da se pojedini retki zemni metali, koji se koriste u visokoj tehnologiji, vade jedino u Kini. Kina je i ranije ometala izvoz tih metala kao sirovina, a dozvoljavala da se iskoriste u proizvodnji u Kini. Ne sumnjam da će tako biti i u budućnosti.

Darko

pre 3 godine

@ajmo kinezi izbacite MI telefon istih karakteristika za 300e saranite trulu jabuku
(mix, 25. jul 2020 15:43)

hahaha nema sasne....Apple ima svoju klijentelu ,i zapad kukuje to...
tu u jednom gradu u Njemcku, O2 shop,samo iPhone i Samsung, Huawei su izbacili a ovo ostalo i ne drze...

Ne shvataju to Srbi. Ovde u Francuskoj preko svakog operatera se mogu kupiti telefoni, za taj MI nikad nisam čuo, toga uopste nema u ponudi niti to ikoga zanima. U pobudi su iPhone temefoni (od 6ice naovamo), zadnjih 5-6 modela Samsunga i par najnovijih Huawei i Honora. Čisto da se zna, nisam fan Apple, niti sam ga ikada imao, ja volim android i koristim Samsung.

Eustahije Brzić

pre 3 godine

ono kad predješ s "Konja" na "Magarca"...
...totalno su izgubili konpas ... samo kupuju vreme da ne izgube novas od investitora....

razum

pre 3 godine

@Kinezi su se opasno zaigrali i osilili, sada ce da ih vrate tamo gde im je mesto.
Ovo je samo prva kompanija u nizu jedna od najjacih, njen primer ce sigurno slediti i drugi.
Tako da ce Kina na svojoj granici kroz 10-20 godina dobiti suseda koji ce moci u svemu da im parira, a nije im bas naklonjen.
(geopoliticke igrarije, 25. jul 2020 16:42)
Lol kakva si ti neznalica. Pa sami Kinezi sele svoje fabrike van Kine zbog troskova radnika. Kina je odlucila da se otarasi ekonomije bazirane na jeftinoj radnoj snazi.

Rex

pre 3 godine

Kina je se mnogo obezobrazna i zaboravila ko ju je podigao na noge.

koliko vidim , sve zapadne firme će se prebacivati u druge države a Kina će se vratiti tamo gde je mesto... bedi i sirotinji, kakva je bila pre dolaska zapadnih kompanija.

Eldorado

pre 3 godine

hahaha nema sasne....Apple ima svoju klijentelu ,i zapad kukuje to...
tu u jednom gradu u Njemcku, O2 shop,samo iPhone i Samsung, Huawei su izbacili a ovo ostalo i ne drze...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (K1M2, 25. jul 2020 16:26)

Na Zapadu (US i Kanada) Apple jeste najpopularniji. Sa druge strane, u Evropi su svi manje-više podjednako zastupljeni.

e

pre 3 godine

Kinezi su se opasno zaigrali i osilili, sada ce da ih vrate tamo gde im je mesto.
Ovo je samo prva kompanija u nizu jedna od najjacih, njen primer ce sigurno slediti i drugi.
Tako da ce Kina na svojoj granici kroz 10-20 godina dobiti suseda koji ce moci u svemu da im parira, a nije im bas naklonjen.
(geopoliticke igrarije, 25. jul 2020 16:42)

A gde je Kinezima mesto? I zašto da se vraćaju bilo gde?
Kina je jedna od nasjtarijih civilizacija, sa gomilom izuma koji su promenili čovečanstvo.
Kroz istoriju nisu pljakčali i kolonizovali druge narode.
No, izgleda je danas trendy mrzeti Kinu, eto dobri Ameri rekli da su Kinezi bad boys.

K1M2

pre 3 godine

Nije šija nego vrat. Za 15 godina će kukati i seliti fabriku u bangladeš
(pozadinski ugao, 25. jul 2020 15:15)

isto sto hrpa frimu dolazi u Srbiju.... nema pravog zakona, poticaji i male plaće, cim se ti paramtetri promjene odose dalje...

Aleksandar

pre 3 godine

Neće se usrećiti u Indiji.
Uzgred zašto ga ne proizvode u Americi.
Novac i profit nemaju državljanstvo.
Sve te sankcije Amerike su jednostavno rušenje slobodnog tržišta.

geopoliticke igrarije

pre 3 godine

Kinezi su se opasno zaigrali i osilili, sada ce da ih vrate tamo gde im je mesto.
Ovo je samo prva kompanija u nizu jedna od najjacih, njen primer ce sigurno slediti i drugi.
Tako da ce Kina na svojoj granici kroz 10-20 godina dobiti suseda koji ce moci u svemu da im parira, a nije im bas naklonjen.

K1M2

pre 3 godine

ajmo kinezi izbacite MI telefon istih karakteristika za 300e saranite trulu jabuku
(mix, 25. jul 2020 15:43)

hahaha nema sasne....Apple ima svoju klijentelu ,i zapad kukuje to...
tu u jednom gradu u Njemcku, O2 shop,samo iPhone i Samsung, Huawei su izbacili a ovo ostalo i ne drze...

WD

pre 3 godine

Aha , u tom zecu leži grm ! Tramp je išao protiv Kine do te mere da je ugrozio sam Apl. Dakle u budućnosti možemo očekivati da Ameri potpuno unište Huawei u Americi i Evropi , a koji će tek ostati bez Android ekosistema (ovo je dosad bio mačji kašalj) dok će sa druge strane, Ameri kupovati plemenite materijale preko treće ruke , što će dići cene za duplo .
U svakom slučaju - super za nas obične korisnike koji ne koristimo huawei i ajfon .
Samsung će takodje iskoristiti situaciju oko trona.

K1M2

pre 3 godine

Nije šija nego vrat. Za 15 godina će kukati i seliti fabriku u bangladeš
(pozadinski ugao, 25. jul 2020 15:15)

isto sto hrpa frimu dolazi u Srbiju.... nema pravog zakona, poticaji i male plaće, cim se ti paramtetri promjene odose dalje...

e

pre 3 godine

Kinezi su se opasno zaigrali i osilili, sada ce da ih vrate tamo gde im je mesto.
Ovo je samo prva kompanija u nizu jedna od najjacih, njen primer ce sigurno slediti i drugi.
Tako da ce Kina na svojoj granici kroz 10-20 godina dobiti suseda koji ce moci u svemu da im parira, a nije im bas naklonjen.
(geopoliticke igrarije, 25. jul 2020 16:42)

A gde je Kinezima mesto? I zašto da se vraćaju bilo gde?
Kina je jedna od nasjtarijih civilizacija, sa gomilom izuma koji su promenili čovečanstvo.
Kroz istoriju nisu pljakčali i kolonizovali druge narode.
No, izgleda je danas trendy mrzeti Kinu, eto dobri Ameri rekli da su Kinezi bad boys.

Luka

pre 3 godine

Kina je jedna od nasjtarijih civilizacija, sa gomilom izuma koji su promenili čovečanstvo.
(e, 25. jul 2020 17:36)
Deder dodaj Koronavirus u te izume koji su promenili čovečanstvo.

K1M2

pre 3 godine

ajmo kinezi izbacite MI telefon istih karakteristika za 300e saranite trulu jabuku
(mix, 25. jul 2020 15:43)

hahaha nema sasne....Apple ima svoju klijentelu ,i zapad kukuje to...
tu u jednom gradu u Njemcku, O2 shop,samo iPhone i Samsung, Huawei su izbacili a ovo ostalo i ne drze...

Kole

pre 3 godine

hahaha nema sasne....Apple ima svoju klijentelu ,i zapad kukuje to...
tu u jednom gradu u Njemcku, O2 shop,samo iPhone i Samsung, Huawei su izbacili a ovo ostalo i ne drze...

Ne shvataju to Srbi. Ovde u Francuskoj preko svakog operatera se mogu kupiti telefoni, za taj MI nikad nisam čuo, toga uopste nema u ponudi niti to ikoga zanima. U pobudi su iPhone temefoni (od 6ice naovamo), zadnjih 5-6 modela Samsunga i par najnovijih Huawei i Honora. Čisto da se zna, nisam fan Apple, niti sam ga ikada imao, ja volim android i koristim Samsung.
(Darko, 25. jul 2020 18:22)

O cemu pricate tacno? Za Nemacku ne mogu da tvrdim ali imam rodbinu tamo pa znam da nije tako kako pricas. A ja isto zivim u Francuskoj, u Marseju i kod jednog od najpopularnijih Francuskih operatera (Orange) imate telefone brojnih marki. Preovladavaju Apple, Samsung i Huawei svakako ali imaju i Xiaomi, Sony, OPPO, Crosscall (Pandan CAT-u) itd... Tako da ne znam stvarno sta vas dvojica izmisljate.

Aleksandar

pre 3 godine

Neće se usrećiti u Indiji.
Uzgred zašto ga ne proizvode u Americi.
Novac i profit nemaju državljanstvo.
Sve te sankcije Amerike su jednostavno rušenje slobodnog tržišta.

Izgubljenageneracija88

pre 3 godine

Aplle je inace poznat po inovacijama.Ajde molim vas.Danas svi kradu po nesto od nekoga.I cela istorija covecanstva je ustvari zasnovana na kradjama.Krali su obicaji,kulture,minerali,drzave pa cak i ljudi(robovi) a ne izumi.

geopoliticke igrarije

pre 3 godine

Kinezi su se opasno zaigrali i osilili, sada ce da ih vrate tamo gde im je mesto.
Ovo je samo prva kompanija u nizu jedna od najjacih, njen primer ce sigurno slediti i drugi.
Tako da ce Kina na svojoj granici kroz 10-20 godina dobiti suseda koji ce moci u svemu da im parira, a nije im bas naklonjen.

Zoki

pre 3 godine

Svako ko je radio sa Indijcima i Kinezima će vam reći da su Kinezi daleko pouzdaniji, a Kina bez obzira na mokre pijace i sve ostalo prosvećenija zemlja. Ovde postoje dva problema. Prvi je da najveće tržište za iPhone nije Amerika, nego Kina. A drugi da se pojedini retki zemni metali, koji se koriste u visokoj tehnologiji, vade jedino u Kini. Kina je i ranije ometala izvoz tih metala kao sirovina, a dozvoljavala da se iskoriste u proizvodnji u Kini. Ne sumnjam da će tako biti i u budućnosti.

achtwn

pre 3 godine

Svako ko je radio sa Indijcima i Kinezima će vam reći da su Kinezi daleko pouzdaniji, a Kina bez obzira na mokre pijace i sve ostalo prosvećenija zemlja. M
(Zoki, 25. jul 2020 18:21)
Apsolutno neistinito. Kinezi su pokcareni maheri da ukradu tehnologiju, dizajn code i onda kuci prave kopije. Tako jje nastala i njihova auto industrija i huawei i masa drugih kineskih kompanija. KRADJOM intelektualne svojine.

prozori

pre 3 godine

Svako ko je radio sa Indijcima i Kinezima će vam reći da su Kinezi daleko pouzdaniji, a Kina bez obzira na mokre pijace i sve ostalo prosvećenija zemlja. M
(Zoki, 25. jul 2020 18:21)
Apsolutno neistinito. Kinezi su pokcareni maheri da ukradu tehnologiju, dizajn code i onda kuci prave kopije. Tako jje nastala i njihova auto industrija i huawei i masa drugih kineskih kompanija. KRADJOM intelektualne svojine.
(achtwn, 25. jul 2020 19:56)

Gejts mi ne lici na Kineza.

Eldorado

pre 3 godine

hahaha nema sasne....Apple ima svoju klijentelu ,i zapad kukuje to...
tu u jednom gradu u Njemcku, O2 shop,samo iPhone i Samsung, Huawei su izbacili a ovo ostalo i ne drze...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (K1M2, 25. jul 2020 16:26)

Na Zapadu (US i Kanada) Apple jeste najpopularniji. Sa druge strane, u Evropi su svi manje-više podjednako zastupljeni.

MaStaJaZnam

pre 3 godine

@geopoliticke igrarije
Kina je tu gde jeste zahvaljujuci zapadu, a to sto ti mislis da ce se megalomanske kompanije odreci profita zarad politike grdno se varas. Politika se poteze zarad para a ne obtatno...

Komša

pre 3 godine

Baš me zanima kako će ovo da se odrazi na prodaju i poslovanje iPhone-a u Kini, kineska vlada neće sedeti skrštenih ruku.
(Zoran, 25. jul 2020 18:51) 

Kineskoj vladi je bitno da kinesla deca nece sedeti skrštfnih ruku - sklapace nešto drugo.
Mozda počnu da pakuju vakcine umesto sklapanja Ajfona,ko zna?

razum

pre 3 godine

@Kinezi su se opasno zaigrali i osilili, sada ce da ih vrate tamo gde im je mesto.
Ovo je samo prva kompanija u nizu jedna od najjacih, njen primer ce sigurno slediti i drugi.
Tako da ce Kina na svojoj granici kroz 10-20 godina dobiti suseda koji ce moci u svemu da im parira, a nije im bas naklonjen.
(geopoliticke igrarije, 25. jul 2020 16:42)
Lol kakva si ti neznalica. Pa sami Kinezi sele svoje fabrike van Kine zbog troskova radnika. Kina je odlucila da se otarasi ekonomije bazirane na jeftinoj radnoj snazi.

peronospora

pre 3 godine

"Kinezi su puno disciplinovaniji i pouzdaniji saradnici."
(Toni, 25. jul 2020 16:40)

Ahahaha, daj nemoj čovječe, zagrcnuo sam se pivom :-). Jesi li ikad radio sa bilo kojim kinezom u Kini ? Ne postoje ljeniji i nepouzdaniji ljudi od njih i to iz vrlo jednostavnog razloga; konstantno fali radnika. Pa ako ne može zabušavati kod jednog poslodavca, lako ode do drugog.

White trash

pre 3 godine

@Peronospora...Jesi li ikad radio sa bilo kojim kinezom u Kini ?...
Normalno da nije. Zasto bi iko ikad radio s Kinezima u Kini, ili bilo gde drugo. Svako normalan se drzi sto dalje od njih

WD

pre 3 godine

Aha , u tom zecu leži grm ! Tramp je išao protiv Kine do te mere da je ugrozio sam Apl. Dakle u budućnosti možemo očekivati da Ameri potpuno unište Huawei u Americi i Evropi , a koji će tek ostati bez Android ekosistema (ovo je dosad bio mačji kašalj) dok će sa druge strane, Ameri kupovati plemenite materijale preko treće ruke , što će dići cene za duplo .
U svakom slučaju - super za nas obične korisnike koji ne koristimo huawei i ajfon .
Samsung će takodje iskoristiti situaciju oko trona.

Sulic igor

pre 3 godine

Pogledajte "nova " kineska auta! Velika sramota! Doslovna kopija audija i bmw w! Evropske firme se povlace iz kine i gradi se jedan veliki zid! Sve dok ne pristanu na fer pravila igre, nece im biti mjesta y,

Legend

pre 3 godine

ajmo kinezi izbacite MI telefon istih karakteristika za 300e saranite trulu jabuku
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mix, 25. jul 2020 15:43)

Šta je dođavola MI?

Darko

pre 3 godine

@ajmo kinezi izbacite MI telefon istih karakteristika za 300e saranite trulu jabuku
(mix, 25. jul 2020 15:43)

hahaha nema sasne....Apple ima svoju klijentelu ,i zapad kukuje to...
tu u jednom gradu u Njemcku, O2 shop,samo iPhone i Samsung, Huawei su izbacili a ovo ostalo i ne drze...

Ne shvataju to Srbi. Ovde u Francuskoj preko svakog operatera se mogu kupiti telefoni, za taj MI nikad nisam čuo, toga uopste nema u ponudi niti to ikoga zanima. U pobudi su iPhone temefoni (od 6ice naovamo), zadnjih 5-6 modela Samsunga i par najnovijih Huawei i Honora. Čisto da se zna, nisam fan Apple, niti sam ga ikada imao, ja volim android i koristim Samsung.

achtwn

pre 3 godine

a fabrika je Foxcon.
kinez - tajvanac vlasnik
(reko sam vam, 25. jul 2020 16:38)
Kakve to ima. Eze. Hyatt hotele drze kinezi pa nisu kineski. Isto je i sa land roverom. Foxcon je public traded kompanija i ti mozes biti suvlasnik ako kupis njihove deonice.

Rex

pre 3 godine

Kina je se mnogo obezobrazna i zaboravila ko ju je podigao na noge.

koliko vidim , sve zapadne firme će se prebacivati u druge države a Kina će se vratiti tamo gde je mesto... bedi i sirotinji, kakva je bila pre dolaska zapadnih kompanija.

maxy

pre 3 godine

veliki profit Appleu može doneti samo Foxconn, ma gde bila proizvodnja. Ako kinezi zabrane saradnju sa amerikancima, Apple će i dalje moći da proizvodi svoje uredjaje, bilo gde na svetu, ali će se profit srozati na dno.

Eustahije Brzić

pre 3 godine

ono kad predješ s "Konja" na "Magarca"...
...totalno su izgubili konpas ... samo kupuju vreme da ne izgube novas od investitora....

Рале

pre 3 godine

што ми, будућност мобилне телефоније. цркните западњаци. хехе
високи квалитет за скромне паре.

Milan Indjija

pre 3 godine

Idite Srbi u Kinu na rad, pa nam posle pisite impresije kako je raditi trideset dana u mesecu po 10-12 sati. Kada neko ode u Kinu na rad i zaradi penziju, kao sto su je na zapadu zaradile stotine i stotine hiljada radnika iz Srbije, tada Vi koji glorifikujete Kinu imate pravo glasa.A o tome kakvi su kao poslodavci i koliko kao narod imaju empatije, necu Vam pisati. Idite i probajte.

Pragmatic

pre 3 godine

@rex citiram:
"Kina će se vratiti tamo gde je mesto... bedi i sirotinji, kakva je bila pre dolaska zapadnih kompanija."
Dakle kineska kultura je uz grcku jedina koja ima kontinuitet zadnjih 2.5 hiljada godina. U tom periodu 90% vremena su bili superiorniji od Evrope. Eveopljani su hteli da trguju sa Kinom ali nisu imali sta da joj prodaju jer su Kinezi skoro u svemu bili napredniji. Evropljani su jedinu prednost imali u naoruzanju, jer su zadnjih 1000 god proveli u medjusobnom klanju. Odatle zadnjih 200 god dominacije zapada.
Kina uvek bila jedna od vodecih kultura i sila sveta. Ovo je samo povratak na realno stanje stvari.

Ratko

pre 3 godine

Ahahaha, sastavljanje (znaci delovi pravljeni u Kini) u fabrici Foxconn (kinesko vlasnistvo). To samo znaci da su indijanci jeftinija radna snaga od kineza. Ipak je to Apple.

Dior

pre 3 godine

@mix Već 10 sati se smejem ovom komentaru... Da li misliš da bilo kog korisnika iPhona zanima Xiaomi od 300 evra sa boljim karakteristikama? Ne budi smešan.

Gorki

pre 3 godine

Apsolutno neistinito. Kinezi su pokcareni maheri da ukradu tehnologiju, dizajn code i onda kuci prave kopije. Tako jje nastala i njihova auto industrija i huawei i masa drugih kineskih kompanija. KRADJOM intelektualne svojine.
(achtwn

Kazes "pokvareni maheri" da ukradu tehnologiju itd.
Reci mi sta je pokvarenoje. To sto oni rade ili to sto Amerikanci na najpodmukliji nacin izrabljuju jeftinu radnu snagu tamo na istoku prebacujuci svoje proizvodnje(Aple,NIKE i ko zna koje firme) ?!!??
Sto napisa neki korisnik na temu patika "Ameri su maheri da celom svetu prodaju jeftine Korejske patike ZA BASNOSLOVNU CENU !!!

EU Citizen

pre 3 godine

@Joker
Dosta je da ne budeš toksična komunjara ili fašista :)) Takođe,. postoje dve Amerike, Amerika woke neomarksista, BLM, terorista iz Antifa, palikuća, razbojnika, korumpiranih crony korporacija, Klintonovih, Gejtsa, Obame, Dorsija, Brina, Pejdža, Zakerberga i sličnih spodoba, ali i Amerika Trampa, Pensa, Kruza, Rona i Renda Pola, Rotbarda, Fridmana, Regana, koja se protiv tih totalitarnih spodoba bori svim silama. Ja volim samo ovu drugu, slobodnu, individuađistočlu, kapitalističku, tržišnu, koja je izbavila svet od nacista i od komunista, a, daće bog, izbaviće ga i od neomarksista i postkomumističlih razbojnika.

Zurkolomac

pre 3 godine

Mogu da prebace gde god hoce ali ja za telefon nedajem 1500 eura.
(1500 eura, 25. jul 2020 22:46)

U Srbiji se kaze Evra, a ne Eura. Mi zivimo u Evropi, a ne u europi...

YIFY

pre 3 godine

Prokleti globalizam... Umjesto da vrate fabrike u SAD i ojacaju svoju ekonomiju, oni zaposljavaju na desetine hiljada radnika sirom istocne Azije, Indonezije....

Sve zbog profita i jeftine radne snage, a domaci radnik danas radi za 1.500$ i jedva prezivljava sa tim kada otplati sve rezije jos pri tome nema pravo na zdravstveno i ostale osnovne usluge koje recimo imamo mi u istocnoj Evropi i djelom zapadnoj...

E to je onaj dio u kom se slazem sa Trampom, ali na zalost, glupi mladi Amerikanci traze nazad ObManu koji je prodao njihovu zemlju Kinezimaz nazad i podigao im studenske kredite na 150.000 dolara!

TAKO IM I TREBA!

Alex

pre 3 godine

Kineskoj vladi je bitno da kinesla deca nece sedeti skrštfnih ruku - sklapace nešto drugo.
Mozda počnu da pakuju vakcine umesto sklapanja Ajfona,ko zna?
(Komša, 25. jul 2020 23:26)

U sam centar! Vrlo kratkim komentarom objašnjena sama suština kineskog čuda

Gorane

pre 3 godine

Mogu da prebace gde god hoce ali ja za telefon nedajem 1500 eura.
(1500 eura, 25. jul 2020 22:46)

Preusmeri tih 1500€ za pravilno pisanje negacija.

Imamo mi pare...nasli smo jos para...

pre 3 godine

iphone smece na kvadrat,pun mi servis lepo upakovanog krsa,banalni kvarovi,a telefoni placeni i preplaceni...

Marx

pre 3 godine

ajmo kinezi izbacite MI telefon istih karakteristika za 300e saranite trulu jabuku
(mix, 25. jul 2020 15:43)

Iste karakteristike za 300e teško. Eno One Plus, "flagship killer", koji se karakteristikama približio flagship uređajima.

Toni

pre 3 godine

(peronospora, 25. jul 2020 21:24)

Čekaj malo, ovdje se radi o izboru saradnika, Indija ili Kina. Bio sam u kontaktu i sa jednima i sa drugima. Hoćeš da kažeš da bi ti radije radio biznis sa Indijcima?

Aloha

pre 3 godine

a fabrika je Foxcon.
kinez - tajvanac vlasnik
(reko sam vam, 25. jul 2020 16:38)

Kakve to veze ima? Jel placa porez u Kini? Jel od tog poreza Kina ulaze u svoju privredu ili oruzje? Da nece da donira mozda Kini? Kako da ne.

Najjaci ste vi "sa informacijama" koje su bez ikakvog znacaja. Ili ovaj sto misli da moze da napravi Kinez Iphone 11, a Apple ima ogroman centar sa najboljim IT inzenjerima u USA, od kojih su mnogi prebegli Kinezi.

Goran

pre 3 godine

Pocetak dugackog kraja Kine. Uzletela je ali ima premala krila da bi letela na duge staze. Bravo za Ajfon. I ostali treba isto da urade.

Ali Hamnej

pre 3 godine

@Milan Indjija
Mislis da bi polupismena srbadija mogla bilo sta da radi u kini. Kina za razliku od zapada ima sposobnu radnu snagu, ne trebaju im polupismeni polukvalifikovani radnici. Ne bi mogli ni ulice da ciste tamo.
Srbi moraju mnogo da nauce da bi radili u Kini.

Pozdrav

EU Citizen

pre 3 godine

Pametno, sa Kinom ćrđe biti sve više problema, Amerika se probudila i vidi da joj pravi neprijatelj nije slabašna Rusija, koja bi, da nema nuklearni arsenal izgrađen na o-ruk i uz neviđena odricanja koja su dovela do bukvalne gladi za vreme komumista, bila trećerazredna, a ne drugorazredna sila danas, već Kima, koja je pomoću levičarske. pete kolone i njenih crony korporacija uspela da potkopa temelje američke bezbednosne svesti i da obmanjuje javmo. mnenje decenijama, da se zaboravi prava priroda tog ubilačkog, genocidnog (Ujguri) i autogenocidnog (prevrat, Veliki skok u budućnost i kulturna revolucija = mimimalno pededet. miliona civilnih žrtava, ali vrlo moguće da ide do osamdeset miliona) režima. Apple duva u iste diple sa tom petom kolonom, ali nisu glupi, osećaju da se vetar okreće i ne žele da ostanu na cedilu. Indija je jedna od najhorih demokratija na svetu, ali ipak demokratija i kalva-talva pravna država, daleko bolji izbor od rabidne komunistočke diktature, gde je tržište na nižim nivoima, doduše, slobodnije od preregulisanog i socijalizmom kontaminiranog današnjeg zapada, ali sve malo veće i velike kompanije su rigidno kontrolisane. od strane države i partije, a slonodno tržište je na tim nivoima nepostojeće.

geopoliticke igrarije

pre 3 godine

Kinezi su se opasno zaigrali i osilili, sada ce da ih vrate tamo gde im je mesto.
Ovo je samo prva kompanija u nizu jedna od najjacih, njen primer ce sigurno slediti i drugi.
Tako da ce Kina na svojoj granici kroz 10-20 godina dobiti suseda koji ce moci u svemu da im parira, a nije im bas naklonjen.

Darko

pre 3 godine

@ajmo kinezi izbacite MI telefon istih karakteristika za 300e saranite trulu jabuku
(mix, 25. jul 2020 15:43)

hahaha nema sasne....Apple ima svoju klijentelu ,i zapad kukuje to...
tu u jednom gradu u Njemcku, O2 shop,samo iPhone i Samsung, Huawei su izbacili a ovo ostalo i ne drze...

Ne shvataju to Srbi. Ovde u Francuskoj preko svakog operatera se mogu kupiti telefoni, za taj MI nikad nisam čuo, toga uopste nema u ponudi niti to ikoga zanima. U pobudi su iPhone temefoni (od 6ice naovamo), zadnjih 5-6 modela Samsunga i par najnovijih Huawei i Honora. Čisto da se zna, nisam fan Apple, niti sam ga ikada imao, ja volim android i koristim Samsung.

Luka

pre 3 godine

Kina je jedna od nasjtarijih civilizacija, sa gomilom izuma koji su promenili čovečanstvo.
(e, 25. jul 2020 17:36)
Deder dodaj Koronavirus u te izume koji su promenili čovečanstvo.

Rex

pre 3 godine

Kina je se mnogo obezobrazna i zaboravila ko ju je podigao na noge.

koliko vidim , sve zapadne firme će se prebacivati u druge države a Kina će se vratiti tamo gde je mesto... bedi i sirotinji, kakva je bila pre dolaska zapadnih kompanija.

achtwn

pre 3 godine

Svako ko je radio sa Indijcima i Kinezima će vam reći da su Kinezi daleko pouzdaniji, a Kina bez obzira na mokre pijace i sve ostalo prosvećenija zemlja. M
(Zoki, 25. jul 2020 18:21)
Apsolutno neistinito. Kinezi su pokcareni maheri da ukradu tehnologiju, dizajn code i onda kuci prave kopije. Tako jje nastala i njihova auto industrija i huawei i masa drugih kineskih kompanija. KRADJOM intelektualne svojine.

Legend

pre 3 godine

ajmo kinezi izbacite MI telefon istih karakteristika za 300e saranite trulu jabuku
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mix, 25. jul 2020 15:43)

Šta je dođavola MI?

prozori

pre 3 godine

Svako ko je radio sa Indijcima i Kinezima će vam reći da su Kinezi daleko pouzdaniji, a Kina bez obzira na mokre pijace i sve ostalo prosvećenija zemlja. M
(Zoki, 25. jul 2020 18:21)
Apsolutno neistinito. Kinezi su pokcareni maheri da ukradu tehnologiju, dizajn code i onda kuci prave kopije. Tako jje nastala i njihova auto industrija i huawei i masa drugih kineskih kompanija. KRADJOM intelektualne svojine.
(achtwn, 25. jul 2020 19:56)

Gejts mi ne lici na Kineza.

e

pre 3 godine

Kinezi su se opasno zaigrali i osilili, sada ce da ih vrate tamo gde im je mesto.
Ovo je samo prva kompanija u nizu jedna od najjacih, njen primer ce sigurno slediti i drugi.
Tako da ce Kina na svojoj granici kroz 10-20 godina dobiti suseda koji ce moci u svemu da im parira, a nije im bas naklonjen.
(geopoliticke igrarije, 25. jul 2020 16:42)

A gde je Kinezima mesto? I zašto da se vraćaju bilo gde?
Kina je jedna od nasjtarijih civilizacija, sa gomilom izuma koji su promenili čovečanstvo.
Kroz istoriju nisu pljakčali i kolonizovali druge narode.
No, izgleda je danas trendy mrzeti Kinu, eto dobri Ameri rekli da su Kinezi bad boys.

K1M2

pre 3 godine

ajmo kinezi izbacite MI telefon istih karakteristika za 300e saranite trulu jabuku
(mix, 25. jul 2020 15:43)

hahaha nema sasne....Apple ima svoju klijentelu ,i zapad kukuje to...
tu u jednom gradu u Njemcku, O2 shop,samo iPhone i Samsung, Huawei su izbacili a ovo ostalo i ne drze...

peronospora

pre 3 godine

"Kinezi su puno disciplinovaniji i pouzdaniji saradnici."
(Toni, 25. jul 2020 16:40)

Ahahaha, daj nemoj čovječe, zagrcnuo sam se pivom :-). Jesi li ikad radio sa bilo kojim kinezom u Kini ? Ne postoje ljeniji i nepouzdaniji ljudi od njih i to iz vrlo jednostavnog razloga; konstantno fali radnika. Pa ako ne može zabušavati kod jednog poslodavca, lako ode do drugog.

Sulic igor

pre 3 godine

Pogledajte "nova " kineska auta! Velika sramota! Doslovna kopija audija i bmw w! Evropske firme se povlace iz kine i gradi se jedan veliki zid! Sve dok ne pristanu na fer pravila igre, nece im biti mjesta y,

Aleksandar

pre 3 godine

Neće se usrećiti u Indiji.
Uzgred zašto ga ne proizvode u Americi.
Novac i profit nemaju državljanstvo.
Sve te sankcije Amerike su jednostavno rušenje slobodnog tržišta.

White trash

pre 3 godine

@Peronospora...Jesi li ikad radio sa bilo kojim kinezom u Kini ?...
Normalno da nije. Zasto bi iko ikad radio s Kinezima u Kini, ili bilo gde drugo. Svako normalan se drzi sto dalje od njih

achtwn

pre 3 godine

a fabrika je Foxcon.
kinez - tajvanac vlasnik
(reko sam vam, 25. jul 2020 16:38)
Kakve to ima. Eze. Hyatt hotele drze kinezi pa nisu kineski. Isto je i sa land roverom. Foxcon je public traded kompanija i ti mozes biti suvlasnik ako kupis njihove deonice.

WD

pre 3 godine

Aha , u tom zecu leži grm ! Tramp je išao protiv Kine do te mere da je ugrozio sam Apl. Dakle u budućnosti možemo očekivati da Ameri potpuno unište Huawei u Americi i Evropi , a koji će tek ostati bez Android ekosistema (ovo je dosad bio mačji kašalj) dok će sa druge strane, Ameri kupovati plemenite materijale preko treće ruke , što će dići cene za duplo .
U svakom slučaju - super za nas obične korisnike koji ne koristimo huawei i ajfon .
Samsung će takodje iskoristiti situaciju oko trona.

razum

pre 3 godine

@Kinezi su se opasno zaigrali i osilili, sada ce da ih vrate tamo gde im je mesto.
Ovo je samo prva kompanija u nizu jedna od najjacih, njen primer ce sigurno slediti i drugi.
Tako da ce Kina na svojoj granici kroz 10-20 godina dobiti suseda koji ce moci u svemu da im parira, a nije im bas naklonjen.
(geopoliticke igrarije, 25. jul 2020 16:42)
Lol kakva si ti neznalica. Pa sami Kinezi sele svoje fabrike van Kine zbog troskova radnika. Kina je odlucila da se otarasi ekonomije bazirane na jeftinoj radnoj snazi.

Eustahije Brzić

pre 3 godine

ono kad predješ s "Konja" na "Magarca"...
...totalno su izgubili konpas ... samo kupuju vreme da ne izgube novas od investitora....

Zoki

pre 3 godine

Svako ko je radio sa Indijcima i Kinezima će vam reći da su Kinezi daleko pouzdaniji, a Kina bez obzira na mokre pijace i sve ostalo prosvećenija zemlja. Ovde postoje dva problema. Prvi je da najveće tržište za iPhone nije Amerika, nego Kina. A drugi da se pojedini retki zemni metali, koji se koriste u visokoj tehnologiji, vade jedino u Kini. Kina je i ranije ometala izvoz tih metala kao sirovina, a dozvoljavala da se iskoriste u proizvodnji u Kini. Ne sumnjam da će tako biti i u budućnosti.

Izgubljenageneracija88

pre 3 godine

Aplle je inace poznat po inovacijama.Ajde molim vas.Danas svi kradu po nesto od nekoga.I cela istorija covecanstva je ustvari zasnovana na kradjama.Krali su obicaji,kulture,minerali,drzave pa cak i ljudi(robovi) a ne izumi.

maxy

pre 3 godine

veliki profit Appleu može doneti samo Foxconn, ma gde bila proizvodnja. Ako kinezi zabrane saradnju sa amerikancima, Apple će i dalje moći da proizvodi svoje uredjaje, bilo gde na svetu, ali će se profit srozati na dno.

EU Citizen

pre 3 godine

Pametno, sa Kinom ćrđe biti sve više problema, Amerika se probudila i vidi da joj pravi neprijatelj nije slabašna Rusija, koja bi, da nema nuklearni arsenal izgrađen na o-ruk i uz neviđena odricanja koja su dovela do bukvalne gladi za vreme komumista, bila trećerazredna, a ne drugorazredna sila danas, već Kima, koja je pomoću levičarske. pete kolone i njenih crony korporacija uspela da potkopa temelje američke bezbednosne svesti i da obmanjuje javmo. mnenje decenijama, da se zaboravi prava priroda tog ubilačkog, genocidnog (Ujguri) i autogenocidnog (prevrat, Veliki skok u budućnost i kulturna revolucija = mimimalno pededet. miliona civilnih žrtava, ali vrlo moguće da ide do osamdeset miliona) režima. Apple duva u iste diple sa tom petom kolonom, ali nisu glupi, osećaju da se vetar okreće i ne žele da ostanu na cedilu. Indija je jedna od najhorih demokratija na svetu, ali ipak demokratija i kalva-talva pravna država, daleko bolji izbor od rabidne komunistočke diktature, gde je tržište na nižim nivoima, doduše, slobodnije od preregulisanog i socijalizmom kontaminiranog današnjeg zapada, ali sve malo veće i velike kompanije su rigidno kontrolisane. od strane države i partije, a slonodno tržište je na tim nivoima nepostojeće.

Zurkolomac

pre 3 godine

Mogu da prebace gde god hoce ali ja za telefon nedajem 1500 eura.
(1500 eura, 25. jul 2020 22:46)

U Srbiji se kaze Evra, a ne Eura. Mi zivimo u Evropi, a ne u europi...

Komša

pre 3 godine

Baš me zanima kako će ovo da se odrazi na prodaju i poslovanje iPhone-a u Kini, kineska vlada neće sedeti skrštenih ruku.
(Zoran, 25. jul 2020 18:51) 

Kineskoj vladi je bitno da kinesla deca nece sedeti skrštfnih ruku - sklapace nešto drugo.
Mozda počnu da pakuju vakcine umesto sklapanja Ajfona,ko zna?

Рале

pre 3 godine

што ми, будућност мобилне телефоније. цркните западњаци. хехе
високи квалитет за скромне паре.

Goran

pre 3 godine

Pocetak dugackog kraja Kine. Uzletela je ali ima premala krila da bi letela na duge staze. Bravo za Ajfon. I ostali treba isto da urade.

Ali Hamnej

pre 3 godine

@Milan Indjija
Mislis da bi polupismena srbadija mogla bilo sta da radi u kini. Kina za razliku od zapada ima sposobnu radnu snagu, ne trebaju im polupismeni polukvalifikovani radnici. Ne bi mogli ni ulice da ciste tamo.
Srbi moraju mnogo da nauce da bi radili u Kini.

Pozdrav

EU Citizen

pre 3 godine

@Joker
Dosta je da ne budeš toksična komunjara ili fašista :)) Takođe,. postoje dve Amerike, Amerika woke neomarksista, BLM, terorista iz Antifa, palikuća, razbojnika, korumpiranih crony korporacija, Klintonovih, Gejtsa, Obame, Dorsija, Brina, Pejdža, Zakerberga i sličnih spodoba, ali i Amerika Trampa, Pensa, Kruza, Rona i Renda Pola, Rotbarda, Fridmana, Regana, koja se protiv tih totalitarnih spodoba bori svim silama. Ja volim samo ovu drugu, slobodnu, individuađistočlu, kapitalističku, tržišnu, koja je izbavila svet od nacista i od komunista, a, daće bog, izbaviće ga i od neomarksista i postkomumističlih razbojnika.

K1M2

pre 3 godine

Nije šija nego vrat. Za 15 godina će kukati i seliti fabriku u bangladeš
(pozadinski ugao, 25. jul 2020 15:15)

isto sto hrpa frimu dolazi u Srbiju.... nema pravog zakona, poticaji i male plaće, cim se ti paramtetri promjene odose dalje...

Eldorado

pre 3 godine

hahaha nema sasne....Apple ima svoju klijentelu ,i zapad kukuje to...
tu u jednom gradu u Njemcku, O2 shop,samo iPhone i Samsung, Huawei su izbacili a ovo ostalo i ne drze...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (K1M2, 25. jul 2020 16:26)

Na Zapadu (US i Kanada) Apple jeste najpopularniji. Sa druge strane, u Evropi su svi manje-više podjednako zastupljeni.

Imamo mi pare...nasli smo jos para...

pre 3 godine

iphone smece na kvadrat,pun mi servis lepo upakovanog krsa,banalni kvarovi,a telefoni placeni i preplaceni...

Kole

pre 3 godine

hahaha nema sasne....Apple ima svoju klijentelu ,i zapad kukuje to...
tu u jednom gradu u Njemcku, O2 shop,samo iPhone i Samsung, Huawei su izbacili a ovo ostalo i ne drze...

Ne shvataju to Srbi. Ovde u Francuskoj preko svakog operatera se mogu kupiti telefoni, za taj MI nikad nisam čuo, toga uopste nema u ponudi niti to ikoga zanima. U pobudi su iPhone temefoni (od 6ice naovamo), zadnjih 5-6 modela Samsunga i par najnovijih Huawei i Honora. Čisto da se zna, nisam fan Apple, niti sam ga ikada imao, ja volim android i koristim Samsung.
(Darko, 25. jul 2020 18:22)

O cemu pricate tacno? Za Nemacku ne mogu da tvrdim ali imam rodbinu tamo pa znam da nije tako kako pricas. A ja isto zivim u Francuskoj, u Marseju i kod jednog od najpopularnijih Francuskih operatera (Orange) imate telefone brojnih marki. Preovladavaju Apple, Samsung i Huawei svakako ali imaju i Xiaomi, Sony, OPPO, Crosscall (Pandan CAT-u) itd... Tako da ne znam stvarno sta vas dvojica izmisljate.

MaStaJaZnam

pre 3 godine

@geopoliticke igrarije
Kina je tu gde jeste zahvaljujuci zapadu, a to sto ti mislis da ce se megalomanske kompanije odreci profita zarad politike grdno se varas. Politika se poteze zarad para a ne obtatno...

Pragmatic

pre 3 godine

@rex citiram:
"Kina će se vratiti tamo gde je mesto... bedi i sirotinji, kakva je bila pre dolaska zapadnih kompanija."
Dakle kineska kultura je uz grcku jedina koja ima kontinuitet zadnjih 2.5 hiljada godina. U tom periodu 90% vremena su bili superiorniji od Evrope. Eveopljani su hteli da trguju sa Kinom ali nisu imali sta da joj prodaju jer su Kinezi skoro u svemu bili napredniji. Evropljani su jedinu prednost imali u naoruzanju, jer su zadnjih 1000 god proveli u medjusobnom klanju. Odatle zadnjih 200 god dominacije zapada.
Kina uvek bila jedna od vodecih kultura i sila sveta. Ovo je samo povratak na realno stanje stvari.

Dior

pre 3 godine

@mix Već 10 sati se smejem ovom komentaru... Da li misliš da bilo kog korisnika iPhona zanima Xiaomi od 300 evra sa boljim karakteristikama? Ne budi smešan.

Milan Indjija

pre 3 godine

Idite Srbi u Kinu na rad, pa nam posle pisite impresije kako je raditi trideset dana u mesecu po 10-12 sati. Kada neko ode u Kinu na rad i zaradi penziju, kao sto su je na zapadu zaradile stotine i stotine hiljada radnika iz Srbije, tada Vi koji glorifikujete Kinu imate pravo glasa.A o tome kakvi su kao poslodavci i koliko kao narod imaju empatije, necu Vam pisati. Idite i probajte.

Gorane

pre 3 godine

Mogu da prebace gde god hoce ali ja za telefon nedajem 1500 eura.
(1500 eura, 25. jul 2020 22:46)

Preusmeri tih 1500€ za pravilno pisanje negacija.

Gorki

pre 3 godine

Apsolutno neistinito. Kinezi su pokcareni maheri da ukradu tehnologiju, dizajn code i onda kuci prave kopije. Tako jje nastala i njihova auto industrija i huawei i masa drugih kineskih kompanija. KRADJOM intelektualne svojine.
(achtwn

Kazes "pokvareni maheri" da ukradu tehnologiju itd.
Reci mi sta je pokvarenoje. To sto oni rade ili to sto Amerikanci na najpodmukliji nacin izrabljuju jeftinu radnu snagu tamo na istoku prebacujuci svoje proizvodnje(Aple,NIKE i ko zna koje firme) ?!!??
Sto napisa neki korisnik na temu patika "Ameri su maheri da celom svetu prodaju jeftine Korejske patike ZA BASNOSLOVNU CENU !!!

Aloha

pre 3 godine

a fabrika je Foxcon.
kinez - tajvanac vlasnik
(reko sam vam, 25. jul 2020 16:38)

Kakve to veze ima? Jel placa porez u Kini? Jel od tog poreza Kina ulaze u svoju privredu ili oruzje? Da nece da donira mozda Kini? Kako da ne.

Najjaci ste vi "sa informacijama" koje su bez ikakvog znacaja. Ili ovaj sto misli da moze da napravi Kinez Iphone 11, a Apple ima ogroman centar sa najboljim IT inzenjerima u USA, od kojih su mnogi prebegli Kinezi.

Ratko

pre 3 godine

Ahahaha, sastavljanje (znaci delovi pravljeni u Kini) u fabrici Foxconn (kinesko vlasnistvo). To samo znaci da su indijanci jeftinija radna snaga od kineza. Ipak je to Apple.

Alex

pre 3 godine

Kineskoj vladi je bitno da kinesla deca nece sedeti skrštfnih ruku - sklapace nešto drugo.
Mozda počnu da pakuju vakcine umesto sklapanja Ajfona,ko zna?
(Komša, 25. jul 2020 23:26)

U sam centar! Vrlo kratkim komentarom objašnjena sama suština kineskog čuda

Marx

pre 3 godine

ajmo kinezi izbacite MI telefon istih karakteristika za 300e saranite trulu jabuku
(mix, 25. jul 2020 15:43)

Iste karakteristike za 300e teško. Eno One Plus, "flagship killer", koji se karakteristikama približio flagship uređajima.

Toni

pre 3 godine

(peronospora, 25. jul 2020 21:24)

Čekaj malo, ovdje se radi o izboru saradnika, Indija ili Kina. Bio sam u kontaktu i sa jednima i sa drugima. Hoćeš da kažeš da bi ti radije radio biznis sa Indijcima?

YIFY

pre 3 godine

Prokleti globalizam... Umjesto da vrate fabrike u SAD i ojacaju svoju ekonomiju, oni zaposljavaju na desetine hiljada radnika sirom istocne Azije, Indonezije....

Sve zbog profita i jeftine radne snage, a domaci radnik danas radi za 1.500$ i jedva prezivljava sa tim kada otplati sve rezije jos pri tome nema pravo na zdravstveno i ostale osnovne usluge koje recimo imamo mi u istocnoj Evropi i djelom zapadnoj...

E to je onaj dio u kom se slazem sa Trampom, ali na zalost, glupi mladi Amerikanci traze nazad ObManu koji je prodao njihovu zemlju Kinezimaz nazad i podigao im studenske kredite na 150.000 dolara!

TAKO IM I TREBA!