Petak, 17.07.2020.

13:26

Otkud odjednom tolika velikodušnost?

Dok se u finansijskoj krizi Nemačka izborila za žestoke mere štednje u celoj Evropi, njena Vlada sada se zalaže za pomoć partnerskim zemljama u EU.

Izvor: Deutsche Welle

Otkud odjednom tolika velikodušnost? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

billy_the_cat

pre 3 godine

Marko Okram@ njemački mediji su često jako kritički nastrojeni prema nekim stvarima u Njemačkoj, za razliku od npr. Sputnjika prema kojem je u Rusiji raj na zemlji.

C i n i k

pre 3 godine

GR 220 %, IT 200,PORT 150% visina javnog duga u odnosu na GDP.
Npr.Srbija i to trenutno zbog covid/a ima oko 55% ..
Sad pogledajte kolki su to disbalanasi i zaduzenja..a onda kad sumirate 2020 gde su svi oni pukli sa ogromnim minusina,epilog ce biti propast evra i bankrot ovih zemalja ili drasticna stednja na ustrb standarda..
Ako EU ne pomogne u smislu bespovratne pomoci pre svega IT,GR,PORT,ESP,hr... te zemlje koje imaju i po 25% Gdp od turizma,suocice se sa bankrotom a onda gde bi nemacka privreda plasirala proizvode?
S druge strane 5 drzava blokira pomoc jer kazu da su ove zemlje i pre covid/a bile u velikim problemima i da prvo moraju da naprave ozbiljne reforme (otpustanja,ustede itd)pa onda tek da dobiju pomoc..
Tesko da ce proci predlog DE/FR ali misim da ce biti izglasano nsto kao kompromis,bice malo za DZ a malo zajam..
U svakom slucaju ako ne bude vakcine, 2020 ce biti super u odnosu na ono sto cka svet 2021..

Ivan ZG

pre 3 godine

Nijemcima je jasno ako klekne Italija da je euro gotov, a lako i EU. Pad od 10% znači puno nezaposlenih koji će doći protestirati protiv svega i svačega. I ostalima će pasti standard pa će biti nezadovoljni. Ovako će djelomično pokrpati rupe dok ponovo ne krene ekonomija prema gore. Spašavanje Italije je spašavanje eura i na kraju spašavanje EU jer da izađe Italija raspala bi se EU. Nijemci spašavaju ostale da spase sistem koji najviše njima koristi. Zato su tako velikodušni.
Alternativa je Europa sa carinama kao prije EU. Svatko se zatvara u svoje tržište i štiti ga za domaće firme. Kao nekada YU. Trpi ekonomija obujma, a kinezi grabe dalje i dalje. Takvo stanje najmanje odgovara Njemačkoj kao najvećem izvozniku.

seljadin

pre 3 godine

Svi u EU su znali za laziranje ekonomskih pokazatelja u Grckoj, i drugim zemljama, statisticari u Strazburu kojih ima oko 5.000 su jednostavno zazmurili i odobrili lazne podatke iz Grcke, rec je o mafijaskoj usluzi ili saradnji na stetu tj. racun Grcke

Jednostavno

pre 3 godine

Nemačka živi od drugih. Ona uveze radnike, oni proizvode, Nemačka izvozi i zaradi pare. Zato ti drugi moraju da imaju para, da bi krug bio nesmetan.

S.P.Q.R.

pre 3 godine

@haha štedljiva četvorka. a kad je trebalo penzijski sistem da se reformiše u EU - u italiji se radi do 61 godine, a holandiji do 67. a kad je trebao budžet da se pravi po EU normi - u italiji po svom. a kad je trebalo takse da se naplate a ne na crno radi (a da ne govorim mafija italija) - opet nije moglo. a sad italija, francuska, španija traže subvencije (čitaj poklone!!) a Rute im daje kredite - a oni to odbijaju. pa dokle više s poklonima, koju 'štediše' treba da plate.
(bane)

Osim sto si izmislio ove podatke (npr. u Italiji se definitivno ne radi do 61 godine) Italija i Francuska daju vise nego dvostruko para u taj fond EU!
Mozda je bitno, sta kazes?

Sulic igor

pre 3 godine

Evropa bi propala bez Njemacke! Najvise robe kojs se proda na svijetu je od njem tvrtki -naravno, proizvedena je u mnogim drugim zemljsma! Mnoge okolne zemlje (ceska, poljska, slovacka itd )u razvoju su pogurale njem tvrtke. I mnoge razvijene zemlje, Nizozemdka, Danska, npr, ovise o izvozu u njemacku! Poljoprivradni proizvodi iz Nizozemske npr (izvoz polj proiz 92 mlrd e ) ,danski sir evi itd. Grcka je dugogodisnji korisnik pomoci, bez koje bi Propala za 24 h ,Godinama su lazirali podatke iz bilance, tako da to nije isto!

Istina

pre 3 godine

Kao iz udzbenika o kapitalizmu. E zato je trebalo unistiti SFRJ. Da vam vise komunjare ne padne na pamet da kritikujete taj " divan " socijalno odgovoran svet.

ivan

pre 3 godine

Nemci da se pozabave malo samim sobom - zamalo da mi cela stednja nije otisla zbog korupcije nemacke vlade i njenog ucesca u Wirecard skandalu. Srecom im Englezi nisu dozvolili da iznesu pare iz ekspoziture u VB, pa mi pare nisu isparile.

Marko

pre 3 godine

Nemačka je veliki investitor, Nemački proizvodi su široko rasprostranjeni po Evropi i svetu. Nalazimo se u periodu ekonomske međuzavisnosti i koliko god to čudno zvučalo, Nemačka gubi, ukoliko druge zemlje ekonomski propadaju jer nema gde da plasira svoje proizvode, a istovremeno mora da brani svoje investicije. Nije to velikodusnost, već racionalnost...

ja

pre 3 godine

A šta tu nije jasno? Svetska ekonomska kriza je bila izazvana prekomernim trošenjem i zaduživanjem bez pokrića. Odgovor na to je bilo da se stegne kaiš. Ova ekonomska kriza koja je izazvana koronom je nastala kao posledica veoma male potrošnje. Odgovor na to je pojačano trošenje, kako bi se pokrenula ekonomija. Nemci (kakvi god oni bili i šta god mi mislili o njima) su vrlo racionalni i probleme rešavaju adekvatnim i logičnim merama...

Realista

pre 3 godine

Zašto zapinjete oko kredita, dve trećine ove pomoći će biti bespovratna, a jedna trećina kredit. Ko ne želi kredit, ne mora da ga uzme. Jel moguće da toliko crnimo EU, jel to iz ljubomore?

Brutal Deluxe

pre 3 godine

Koliko vidim, ovde je najveća "vaspitačica" Brexit. Samo teška naivčina može da poveruje da je to zbog neke evropske solidarnosti.

Sizif

pre 3 godine

Logično i principijelno. Grci su bili krivi za sopstvenu zaduženost neposredno pre krize, a ekonomski kolaps koji sledi odraz je posledica epidemije. Nemci jednostavno ne žele da pomažući neodgovorne, podstiču takvo ponašanje u budućnosti, zato su se toliko protivili pomoći Grčkoj. Čak i sama količina novca nije presudna. Sada će verovatno više novca uplatiti u fondove pomoći.

Mr.White

pre 3 godine

Merkel zna da bi ponasanje prema Italiji i Spaniji koje su praktikovali prema Grckoj pre desetak godina jednostavno dovelo do raspada EU. Britanija izlazi, u Italiji anti EU desnica samo jaca, Poljska i Madjarska su odustale od EU vrednosti i to je odprilike to. Holandjani i Danci su nemilosrdni pragmatici i oni na sve gledaju kroz matematiku i cifre. EU je u sustini odlicna ideja al problem je u ogromnim kulturnim razlikama izmedju severa i juga. Dok je jug navikao da zivi iznad svojih mogucnosti pozajmljivanjem na severu decu od malih nogu uce da se ne moze potrositi ono sto nisi zaradio. Nije sve tako crno belo ali sustinski je situacija takva.

seka

pre 3 godine

Pa da, Nemačkoj je u interesu da se ekonomski oporave Italija, Španija i druge velike evropske zemlje jer inače nemačka auto-industrija propade. I ne samo auto-industrija, već i mnoge druge grane, ako nemaju gde da izvezu proizvode. Ali štedljiva "četvorka" više nije samo četvorka, pridružuju se i druge zemlje, naročito skandinavske, koje žele da veći deo ide preko kredita a manji kao nepovratna pomoć. To, jer su najpogođenije zemlje, kao npr. Italija bile svakako u problemu i pre epidemije. Niko više neće da plaća tuđe račune. Videćemo šta će danas dogovoriti ....

Sloba

pre 3 godine

Možda ima veze i sa tim što je razlog za krizu Grčke bila nezamisliva ekonomske neodogovornost koja je trajala više od deceniju. Presedan je bio i to da je Grčka godinama svesno lažirala svoje finansijske podatke. Ovo sada je nešto potpuno drugo i Evropa bi morala da bude solidarna.

Miki_o

pre 3 godine

ljudi koji pisu da Ameri stampaju pare su upravu, ali ne uzimaju u obzir da i drugi stampaju pare, kao recimo Japan i EU i to mnogo, mnogo, mnogo vise nego Ameri.
Mozete zamisliti da je u martu recimo Australijski dolar pao preko noci za 20 posto.
U EU i Svajcarskoj su trenutno negativne kamatne stope i da budemo realni bez emocija, EU je u mnogo, mnogo goroj poziciji i kao ceo svet od USA.

bane

pre 3 godine

haha štedljiva četvorka. a kad je trebalo penzijski sistem da se reformiše u EU - u italiji se radi do 61 godine, a holandiji do 67. a kad je trebao budžet da se pravi po EU normi - u italiji po svom. a kad je trebalo takse da se naplate a ne na crno radi (a da ne govorim mafija italija) - opet nije moglo. a sad italija, francuska, španija traže subvencije (čitaj poklone!!) a Rute im daje kredite - a oni to odbijaju. pa dokle više s poklonima, koju 'štediše' treba da plate.

seka

pre 3 godine

Dok se bogati iz EU čerupaju oko milijardi evra koje će da podele mi iz oveog tamnog balkanskog vilajeta možemo samo da sanjamo da nam dodele neku milostinju. Pardon, nećemo ni to da dobijemo pa mi imao najbolji ekonomski rast u Evropi, “zlatno doba”! Ne znam dal da slavim ili da tugujem :(

Nebojša

pre 3 godine

Prvo, da bi se spasila EU. A drugo, Nemačka je zavisna od izvoza, a najviše izvozi na evropsko tržište. I usput najviše profitira od slabog evra. Tako da je objašnjenje jednostavno.

Nebojša

pre 3 godine

Prvo, da bi se spasila EU. A drugo, Nemačka je zavisna od izvoza, a najviše izvozi na evropsko tržište. I usput najviše profitira od slabog evra. Tako da je objašnjenje jednostavno.

seka

pre 3 godine

Dok se bogati iz EU čerupaju oko milijardi evra koje će da podele mi iz oveog tamnog balkanskog vilajeta možemo samo da sanjamo da nam dodele neku milostinju. Pardon, nećemo ni to da dobijemo pa mi imao najbolji ekonomski rast u Evropi, “zlatno doba”! Ne znam dal da slavim ili da tugujem :(

seka

pre 3 godine

Pa da, Nemačkoj je u interesu da se ekonomski oporave Italija, Španija i druge velike evropske zemlje jer inače nemačka auto-industrija propade. I ne samo auto-industrija, već i mnoge druge grane, ako nemaju gde da izvezu proizvode. Ali štedljiva "četvorka" više nije samo četvorka, pridružuju se i druge zemlje, naročito skandinavske, koje žele da veći deo ide preko kredita a manji kao nepovratna pomoć. To, jer su najpogođenije zemlje, kao npr. Italija bile svakako u problemu i pre epidemije. Niko više neće da plaća tuđe račune. Videćemo šta će danas dogovoriti ....

Marko

pre 3 godine

Nemačka je veliki investitor, Nemački proizvodi su široko rasprostranjeni po Evropi i svetu. Nalazimo se u periodu ekonomske međuzavisnosti i koliko god to čudno zvučalo, Nemačka gubi, ukoliko druge zemlje ekonomski propadaju jer nema gde da plasira svoje proizvode, a istovremeno mora da brani svoje investicije. Nije to velikodusnost, već racionalnost...

Jednostavno

pre 3 godine

Nemačka živi od drugih. Ona uveze radnike, oni proizvode, Nemačka izvozi i zaradi pare. Zato ti drugi moraju da imaju para, da bi krug bio nesmetan.

Mr.White

pre 3 godine

Merkel zna da bi ponasanje prema Italiji i Spaniji koje su praktikovali prema Grckoj pre desetak godina jednostavno dovelo do raspada EU. Britanija izlazi, u Italiji anti EU desnica samo jaca, Poljska i Madjarska su odustale od EU vrednosti i to je odprilike to. Holandjani i Danci su nemilosrdni pragmatici i oni na sve gledaju kroz matematiku i cifre. EU je u sustini odlicna ideja al problem je u ogromnim kulturnim razlikama izmedju severa i juga. Dok je jug navikao da zivi iznad svojih mogucnosti pozajmljivanjem na severu decu od malih nogu uce da se ne moze potrositi ono sto nisi zaradio. Nije sve tako crno belo ali sustinski je situacija takva.

Realista

pre 3 godine

Zašto zapinjete oko kredita, dve trećine ove pomoći će biti bespovratna, a jedna trećina kredit. Ko ne želi kredit, ne mora da ga uzme. Jel moguće da toliko crnimo EU, jel to iz ljubomore?

Sulic igor

pre 3 godine

Evropa bi propala bez Njemacke! Najvise robe kojs se proda na svijetu je od njem tvrtki -naravno, proizvedena je u mnogim drugim zemljsma! Mnoge okolne zemlje (ceska, poljska, slovacka itd )u razvoju su pogurale njem tvrtke. I mnoge razvijene zemlje, Nizozemdka, Danska, npr, ovise o izvozu u njemacku! Poljoprivradni proizvodi iz Nizozemske npr (izvoz polj proiz 92 mlrd e ) ,danski sir evi itd. Grcka je dugogodisnji korisnik pomoci, bez koje bi Propala za 24 h ,Godinama su lazirali podatke iz bilance, tako da to nije isto!

Sizif

pre 3 godine

Logično i principijelno. Grci su bili krivi za sopstvenu zaduženost neposredno pre krize, a ekonomski kolaps koji sledi odraz je posledica epidemije. Nemci jednostavno ne žele da pomažući neodgovorne, podstiču takvo ponašanje u budućnosti, zato su se toliko protivili pomoći Grčkoj. Čak i sama količina novca nije presudna. Sada će verovatno više novca uplatiti u fondove pomoći.

Sloba

pre 3 godine

Možda ima veze i sa tim što je razlog za krizu Grčke bila nezamisliva ekonomske neodogovornost koja je trajala više od deceniju. Presedan je bio i to da je Grčka godinama svesno lažirala svoje finansijske podatke. Ovo sada je nešto potpuno drugo i Evropa bi morala da bude solidarna.

bane

pre 3 godine

haha štedljiva četvorka. a kad je trebalo penzijski sistem da se reformiše u EU - u italiji se radi do 61 godine, a holandiji do 67. a kad je trebao budžet da se pravi po EU normi - u italiji po svom. a kad je trebalo takse da se naplate a ne na crno radi (a da ne govorim mafija italija) - opet nije moglo. a sad italija, francuska, španija traže subvencije (čitaj poklone!!) a Rute im daje kredite - a oni to odbijaju. pa dokle više s poklonima, koju 'štediše' treba da plate.

Brutal Deluxe

pre 3 godine

Koliko vidim, ovde je najveća "vaspitačica" Brexit. Samo teška naivčina može da poveruje da je to zbog neke evropske solidarnosti.

Miki_o

pre 3 godine

ljudi koji pisu da Ameri stampaju pare su upravu, ali ne uzimaju u obzir da i drugi stampaju pare, kao recimo Japan i EU i to mnogo, mnogo, mnogo vise nego Ameri.
Mozete zamisliti da je u martu recimo Australijski dolar pao preko noci za 20 posto.
U EU i Svajcarskoj su trenutno negativne kamatne stope i da budemo realni bez emocija, EU je u mnogo, mnogo goroj poziciji i kao ceo svet od USA.

ja

pre 3 godine

A šta tu nije jasno? Svetska ekonomska kriza je bila izazvana prekomernim trošenjem i zaduživanjem bez pokrića. Odgovor na to je bilo da se stegne kaiš. Ova ekonomska kriza koja je izazvana koronom je nastala kao posledica veoma male potrošnje. Odgovor na to je pojačano trošenje, kako bi se pokrenula ekonomija. Nemci (kakvi god oni bili i šta god mi mislili o njima) su vrlo racionalni i probleme rešavaju adekvatnim i logičnim merama...

ivan

pre 3 godine

Nemci da se pozabave malo samim sobom - zamalo da mi cela stednja nije otisla zbog korupcije nemacke vlade i njenog ucesca u Wirecard skandalu. Srecom im Englezi nisu dozvolili da iznesu pare iz ekspoziture u VB, pa mi pare nisu isparile.

S.P.Q.R.

pre 3 godine

@haha štedljiva četvorka. a kad je trebalo penzijski sistem da se reformiše u EU - u italiji se radi do 61 godine, a holandiji do 67. a kad je trebao budžet da se pravi po EU normi - u italiji po svom. a kad je trebalo takse da se naplate a ne na crno radi (a da ne govorim mafija italija) - opet nije moglo. a sad italija, francuska, španija traže subvencije (čitaj poklone!!) a Rute im daje kredite - a oni to odbijaju. pa dokle više s poklonima, koju 'štediše' treba da plate.
(bane)

Osim sto si izmislio ove podatke (npr. u Italiji se definitivno ne radi do 61 godine) Italija i Francuska daju vise nego dvostruko para u taj fond EU!
Mozda je bitno, sta kazes?

seljadin

pre 3 godine

Svi u EU su znali za laziranje ekonomskih pokazatelja u Grckoj, i drugim zemljama, statisticari u Strazburu kojih ima oko 5.000 su jednostavno zazmurili i odobrili lazne podatke iz Grcke, rec je o mafijaskoj usluzi ili saradnji na stetu tj. racun Grcke

Ivan ZG

pre 3 godine

Nijemcima je jasno ako klekne Italija da je euro gotov, a lako i EU. Pad od 10% znači puno nezaposlenih koji će doći protestirati protiv svega i svačega. I ostalima će pasti standard pa će biti nezadovoljni. Ovako će djelomično pokrpati rupe dok ponovo ne krene ekonomija prema gore. Spašavanje Italije je spašavanje eura i na kraju spašavanje EU jer da izađe Italija raspala bi se EU. Nijemci spašavaju ostale da spase sistem koji najviše njima koristi. Zato su tako velikodušni.
Alternativa je Europa sa carinama kao prije EU. Svatko se zatvara u svoje tržište i štiti ga za domaće firme. Kao nekada YU. Trpi ekonomija obujma, a kinezi grabe dalje i dalje. Takvo stanje najmanje odgovara Njemačkoj kao najvećem izvozniku.

Istina

pre 3 godine

Kao iz udzbenika o kapitalizmu. E zato je trebalo unistiti SFRJ. Da vam vise komunjare ne padne na pamet da kritikujete taj " divan " socijalno odgovoran svet.

C i n i k

pre 3 godine

GR 220 %, IT 200,PORT 150% visina javnog duga u odnosu na GDP.
Npr.Srbija i to trenutno zbog covid/a ima oko 55% ..
Sad pogledajte kolki su to disbalanasi i zaduzenja..a onda kad sumirate 2020 gde su svi oni pukli sa ogromnim minusina,epilog ce biti propast evra i bankrot ovih zemalja ili drasticna stednja na ustrb standarda..
Ako EU ne pomogne u smislu bespovratne pomoci pre svega IT,GR,PORT,ESP,hr... te zemlje koje imaju i po 25% Gdp od turizma,suocice se sa bankrotom a onda gde bi nemacka privreda plasirala proizvode?
S druge strane 5 drzava blokira pomoc jer kazu da su ove zemlje i pre covid/a bile u velikim problemima i da prvo moraju da naprave ozbiljne reforme (otpustanja,ustede itd)pa onda tek da dobiju pomoc..
Tesko da ce proci predlog DE/FR ali misim da ce biti izglasano nsto kao kompromis,bice malo za DZ a malo zajam..
U svakom slucaju ako ne bude vakcine, 2020 ce biti super u odnosu na ono sto cka svet 2021..

billy_the_cat

pre 3 godine

Marko Okram@ njemački mediji su često jako kritički nastrojeni prema nekim stvarima u Njemačkoj, za razliku od npr. Sputnjika prema kojem je u Rusiji raj na zemlji.

Sulic igor

pre 3 godine

Evropa bi propala bez Njemacke! Najvise robe kojs se proda na svijetu je od njem tvrtki -naravno, proizvedena je u mnogim drugim zemljsma! Mnoge okolne zemlje (ceska, poljska, slovacka itd )u razvoju su pogurale njem tvrtke. I mnoge razvijene zemlje, Nizozemdka, Danska, npr, ovise o izvozu u njemacku! Poljoprivradni proizvodi iz Nizozemske npr (izvoz polj proiz 92 mlrd e ) ,danski sir evi itd. Grcka je dugogodisnji korisnik pomoci, bez koje bi Propala za 24 h ,Godinama su lazirali podatke iz bilance, tako da to nije isto!

seka

pre 3 godine

Dok se bogati iz EU čerupaju oko milijardi evra koje će da podele mi iz oveog tamnog balkanskog vilajeta možemo samo da sanjamo da nam dodele neku milostinju. Pardon, nećemo ni to da dobijemo pa mi imao najbolji ekonomski rast u Evropi, “zlatno doba”! Ne znam dal da slavim ili da tugujem :(

Miki_o

pre 3 godine

ljudi koji pisu da Ameri stampaju pare su upravu, ali ne uzimaju u obzir da i drugi stampaju pare, kao recimo Japan i EU i to mnogo, mnogo, mnogo vise nego Ameri.
Mozete zamisliti da je u martu recimo Australijski dolar pao preko noci za 20 posto.
U EU i Svajcarskoj su trenutno negativne kamatne stope i da budemo realni bez emocija, EU je u mnogo, mnogo goroj poziciji i kao ceo svet od USA.

Istina

pre 3 godine

Kao iz udzbenika o kapitalizmu. E zato je trebalo unistiti SFRJ. Da vam vise komunjare ne padne na pamet da kritikujete taj " divan " socijalno odgovoran svet.

bane

pre 3 godine

haha štedljiva četvorka. a kad je trebalo penzijski sistem da se reformiše u EU - u italiji se radi do 61 godine, a holandiji do 67. a kad je trebao budžet da se pravi po EU normi - u italiji po svom. a kad je trebalo takse da se naplate a ne na crno radi (a da ne govorim mafija italija) - opet nije moglo. a sad italija, francuska, španija traže subvencije (čitaj poklone!!) a Rute im daje kredite - a oni to odbijaju. pa dokle više s poklonima, koju 'štediše' treba da plate.

Jednostavno

pre 3 godine

Nemačka živi od drugih. Ona uveze radnike, oni proizvode, Nemačka izvozi i zaradi pare. Zato ti drugi moraju da imaju para, da bi krug bio nesmetan.

seka

pre 3 godine

Pa da, Nemačkoj je u interesu da se ekonomski oporave Italija, Španija i druge velike evropske zemlje jer inače nemačka auto-industrija propade. I ne samo auto-industrija, već i mnoge druge grane, ako nemaju gde da izvezu proizvode. Ali štedljiva "četvorka" više nije samo četvorka, pridružuju se i druge zemlje, naročito skandinavske, koje žele da veći deo ide preko kredita a manji kao nepovratna pomoć. To, jer su najpogođenije zemlje, kao npr. Italija bile svakako u problemu i pre epidemije. Niko više neće da plaća tuđe račune. Videćemo šta će danas dogovoriti ....

Sizif

pre 3 godine

Logično i principijelno. Grci su bili krivi za sopstvenu zaduženost neposredno pre krize, a ekonomski kolaps koji sledi odraz je posledica epidemije. Nemci jednostavno ne žele da pomažući neodgovorne, podstiču takvo ponašanje u budućnosti, zato su se toliko protivili pomoći Grčkoj. Čak i sama količina novca nije presudna. Sada će verovatno više novca uplatiti u fondove pomoći.

seljadin

pre 3 godine

Svi u EU su znali za laziranje ekonomskih pokazatelja u Grckoj, i drugim zemljama, statisticari u Strazburu kojih ima oko 5.000 su jednostavno zazmurili i odobrili lazne podatke iz Grcke, rec je o mafijaskoj usluzi ili saradnji na stetu tj. racun Grcke

ivan

pre 3 godine

Nemci da se pozabave malo samim sobom - zamalo da mi cela stednja nije otisla zbog korupcije nemacke vlade i njenog ucesca u Wirecard skandalu. Srecom im Englezi nisu dozvolili da iznesu pare iz ekspoziture u VB, pa mi pare nisu isparile.

S.P.Q.R.

pre 3 godine

@haha štedljiva četvorka. a kad je trebalo penzijski sistem da se reformiše u EU - u italiji se radi do 61 godine, a holandiji do 67. a kad je trebao budžet da se pravi po EU normi - u italiji po svom. a kad je trebalo takse da se naplate a ne na crno radi (a da ne govorim mafija italija) - opet nije moglo. a sad italija, francuska, španija traže subvencije (čitaj poklone!!) a Rute im daje kredite - a oni to odbijaju. pa dokle više s poklonima, koju 'štediše' treba da plate.
(bane)

Osim sto si izmislio ove podatke (npr. u Italiji se definitivno ne radi do 61 godine) Italija i Francuska daju vise nego dvostruko para u taj fond EU!
Mozda je bitno, sta kazes?

Nebojša

pre 3 godine

Prvo, da bi se spasila EU. A drugo, Nemačka je zavisna od izvoza, a najviše izvozi na evropsko tržište. I usput najviše profitira od slabog evra. Tako da je objašnjenje jednostavno.

Realista

pre 3 godine

Zašto zapinjete oko kredita, dve trećine ove pomoći će biti bespovratna, a jedna trećina kredit. Ko ne želi kredit, ne mora da ga uzme. Jel moguće da toliko crnimo EU, jel to iz ljubomore?

Brutal Deluxe

pre 3 godine

Koliko vidim, ovde je najveća "vaspitačica" Brexit. Samo teška naivčina može da poveruje da je to zbog neke evropske solidarnosti.

Mr.White

pre 3 godine

Merkel zna da bi ponasanje prema Italiji i Spaniji koje su praktikovali prema Grckoj pre desetak godina jednostavno dovelo do raspada EU. Britanija izlazi, u Italiji anti EU desnica samo jaca, Poljska i Madjarska su odustale od EU vrednosti i to je odprilike to. Holandjani i Danci su nemilosrdni pragmatici i oni na sve gledaju kroz matematiku i cifre. EU je u sustini odlicna ideja al problem je u ogromnim kulturnim razlikama izmedju severa i juga. Dok je jug navikao da zivi iznad svojih mogucnosti pozajmljivanjem na severu decu od malih nogu uce da se ne moze potrositi ono sto nisi zaradio. Nije sve tako crno belo ali sustinski je situacija takva.

Sloba

pre 3 godine

Možda ima veze i sa tim što je razlog za krizu Grčke bila nezamisliva ekonomske neodogovornost koja je trajala više od deceniju. Presedan je bio i to da je Grčka godinama svesno lažirala svoje finansijske podatke. Ovo sada je nešto potpuno drugo i Evropa bi morala da bude solidarna.

Marko

pre 3 godine

Nemačka je veliki investitor, Nemački proizvodi su široko rasprostranjeni po Evropi i svetu. Nalazimo se u periodu ekonomske međuzavisnosti i koliko god to čudno zvučalo, Nemačka gubi, ukoliko druge zemlje ekonomski propadaju jer nema gde da plasira svoje proizvode, a istovremeno mora da brani svoje investicije. Nije to velikodusnost, već racionalnost...

ja

pre 3 godine

A šta tu nije jasno? Svetska ekonomska kriza je bila izazvana prekomernim trošenjem i zaduživanjem bez pokrića. Odgovor na to je bilo da se stegne kaiš. Ova ekonomska kriza koja je izazvana koronom je nastala kao posledica veoma male potrošnje. Odgovor na to je pojačano trošenje, kako bi se pokrenula ekonomija. Nemci (kakvi god oni bili i šta god mi mislili o njima) su vrlo racionalni i probleme rešavaju adekvatnim i logičnim merama...

C i n i k

pre 3 godine

GR 220 %, IT 200,PORT 150% visina javnog duga u odnosu na GDP.
Npr.Srbija i to trenutno zbog covid/a ima oko 55% ..
Sad pogledajte kolki su to disbalanasi i zaduzenja..a onda kad sumirate 2020 gde su svi oni pukli sa ogromnim minusina,epilog ce biti propast evra i bankrot ovih zemalja ili drasticna stednja na ustrb standarda..
Ako EU ne pomogne u smislu bespovratne pomoci pre svega IT,GR,PORT,ESP,hr... te zemlje koje imaju i po 25% Gdp od turizma,suocice se sa bankrotom a onda gde bi nemacka privreda plasirala proizvode?
S druge strane 5 drzava blokira pomoc jer kazu da su ove zemlje i pre covid/a bile u velikim problemima i da prvo moraju da naprave ozbiljne reforme (otpustanja,ustede itd)pa onda tek da dobiju pomoc..
Tesko da ce proci predlog DE/FR ali misim da ce biti izglasano nsto kao kompromis,bice malo za DZ a malo zajam..
U svakom slucaju ako ne bude vakcine, 2020 ce biti super u odnosu na ono sto cka svet 2021..

Ivan ZG

pre 3 godine

Nijemcima je jasno ako klekne Italija da je euro gotov, a lako i EU. Pad od 10% znači puno nezaposlenih koji će doći protestirati protiv svega i svačega. I ostalima će pasti standard pa će biti nezadovoljni. Ovako će djelomično pokrpati rupe dok ponovo ne krene ekonomija prema gore. Spašavanje Italije je spašavanje eura i na kraju spašavanje EU jer da izađe Italija raspala bi se EU. Nijemci spašavaju ostale da spase sistem koji najviše njima koristi. Zato su tako velikodušni.
Alternativa je Europa sa carinama kao prije EU. Svatko se zatvara u svoje tržište i štiti ga za domaće firme. Kao nekada YU. Trpi ekonomija obujma, a kinezi grabe dalje i dalje. Takvo stanje najmanje odgovara Njemačkoj kao najvećem izvozniku.

billy_the_cat

pre 3 godine

Marko Okram@ njemački mediji su često jako kritički nastrojeni prema nekim stvarima u Njemačkoj, za razliku od npr. Sputnjika prema kojem je u Rusiji raj na zemlji.