Ponedeljak, 13.06.2005.

10:54

Samit EU: Bez reči o proširenju?

Lideri EU u zajedničkom saopštenju sa Samita prvi put posle više godina neće pomenuti proširenje EU.

Izvor: B92

Samit EU: Bez reèi o proširenju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

Pasha of Belgrade

pre 18 godina

Nasa najveca istorijska greska je sto smo izlazili iz Turske i rusili onako finu drzavu kao sto je Austrougarska. Sad bismo bili autonomna knezevina na granici Evrope, Zemun bi bio Austrija, Beograd Turska - neka vrsta Hong-Konga, pogranicne metropola u kojoj bi cvetala trgovina, zabava i ostalo...
I ziveli bismo kao bubreg u loju.

Predrag

pre 18 godina

Ma ukoliko Evrope ne primi banana drzave kao sto su Hrvacka Bosna Srbija Ruminija ili Bugarska ne pise se toj uniji dobro. Kada se prime pomenute drzave u Evropi ce da buded raj a gradjani pomenutih drzava ce preko noci da pocnu da zaradjuju po 3000 evra....

losmi

pre 18 godina

Frka,frka.Tako im i treba(EU) kad nisu primali nove clanice jednu po jednu kako koja dostigne odredjeni standard zivljenja.Od svih novih clanica samo tri su blizu standarda EU i to Kipar,Malta i Slovenija ostale su jako daleko.Primiti jednu Poljsku sa preko 30 miliona ljudi u uniju a da pritom ista ima oko 30 odsto nezaposlenih je sumanuto.Ja se jos uvek secam Poljaka na nasim buvljacima kako prodaju kojekakve katance i razni alat.Nisam siguran da su mogli tako brzo da uznapreduju i budu ravnopravni sa recimo Englezima.Sad su naravno pohrlili masovno ka otvorenom im zapadnoj Evropi.Da ne uvredim Poljake nista bolja situacija nije ni sa recimo Madjarima ili Slovacima.

zoran

pre 18 godina

Stvarno ne razumem protivnike EU i integracije. Kome je to lose u EU? Iz koje perspektive se to ocenjuje? I nisu to prava pitanja. Samo nas vesto zamajavaju nesposobni lider da u drzavi urade ono sto treba da bi se drustvo pripremilo za civilizovan zivot i savremenu demokratsku zajednicu. Osim toga, ekonomija danas ne zna za granice, bar ne one granice kao sto su nekada bile. Mozemo biti protiv globalizacije, protiv tih savremenih "krstasa", ali oni su realnost i alternativa je da i dalje ostanemo pusto ostrvo bede u svakom smislu. Ostaje nam da mozda opet zapocnemo neki rat kojim bi zameli trag sopstvene nesposobnosti da shvatimo i prihvatimo procese. Resenja ima, ali za to treba energicna akcija i nepodeljena podrska. Da li smo za to sposobni i spremni, nisam ubedjen.
Sadasnja kriza u EU je samo jedna RAZVOJNA FAZA (kriza) i ne plasim se da ce biti savladana. Iz svake krize izlazili su jos jaci i sa boljim resenjima. To su pokazali u zadnjih 20-tak godina. Zar se ocekuje da ce se EU raspasti? Glupost! Raspala se EEZ pa je nastala EU. Ako se EU raspadne nastace nesto novo i jace.

paja

pre 18 godina

Razgovori o proširenju su samo privremeno van dnevnog reda. Proširenje EU je sistemski proces koji je nepovratan. Sistemi te veličine (EU) imaju generičku potrebu da se šire. Druga je stvar priroda proširenja koja je stalno u procesu preispitivanja. Proširenje EU nije mehaničko - ono je u suštini organsko srastanje u raznim aspektima. Do proširenja dolazi onda kada buduća članica dokumentuje da je u dovoljnoj meri prihvatila sistem vrednosti EU i to ne formalno već stvarno - suštinski. Problem sa zadnjim proširenjem je da ono nije bilo u potpunosti organsko srastanje i sada je u toku proces konsolidacije koji zahteva vreme i resurse.
Za nas je važno da nam sistem vrednosti EU odgovara i da zbog nas samih treba da radimo na tome. Neće nam biti lako ali taj napor moramo učiniti.

Ivan M

pre 18 godina

Da parafraziram naseg Permijera, mi smo im poslednja rupa na svirali. Medjutim, mi smo od pridruzenja toliko daleko da nas ovo donekle i ne dodiruje. Oni koji su skoro tu (Rumuni, Bugari) ili blize od nas (Hrvati), imaju puno vise razloga za sekiraciju zbog ovoga.

Branko, USA

pre 18 godina

Sasvim ispravno i na mestu! Kao prvo ni zemlje kao Madjarska, Ceska ili Poljska nisu ni blizu evropskog proseka i to je prava usluga od EU da ih primi. Turska je srednji vek u 90 % slucaja osim intelektualne elite u Stambolu. Inace je i dosta haoticna i na pola puta do islamske dzamahirije da nije Amera i Turske vojske koja usput pobi 10 X vise Kurda nego Mladic Srebrenicana.
Srbija treba da drzi nizak porez na profit i da da sve povlastice stranim investitorima pa polako, vreme za EU ce doci.

legenda

pre 18 godina

Losa ekonomska situacija je iskljucivo u zapadnoj Evropi (sem Irske i V. Britanije), dok se na istoku vrte pare. Da nije bilo prosirenja i investicija u Madjarsku, Slovacku, Sloveniju, itd, EU bi vec bio u dubokoj recesiji. Svi se brinu da im ne dodju radnici sa istoka, ali se ne zale kada im se firme prosiravaju i otvaraju nove filijale u Warsavi, Budimpesti i Beogradu.. Prosirenje je buducnost. A i mogli bi manje da kukaju Nemci koji imaju tek 10% nezaposlenost i ipak jos uvek 1% rasta godisnje.

Tosha

pre 18 godina

Sta sad nece da ih prime zato sto su Muslimani? Jel to neka vrsta nacizma? Jeste, ali to niko ne sme javno da kaze. Licemerje je i dovelo Evropu ovde gde je sada. Prvo ih maze pa ih malo gaze, pa ih onda maze pa ih opet gaze i tako u krug preko nasih ledja. A da primimo mi Amerikance u Evropsku uniju i da proglasimo njihv nacin zivota za evropski...

CTPAX

pre 18 godina

Ulazak u EU za Zapadni Balkan sad izgleda tezi nego pre dve nedelje. Medjutim, dok mi, kao drzava koja je na "repu" tog procesa, dodjemo na red za prijem, svasta se moze dogoditi. Siguran sam da ce EU resiti postojece probleme, upravo zato sto sustina dosadasnjeg opstanka i napretka EU nije nepostojenje problema, vec velika sposobnost pronalazenja kompromisa i resenja za te probleme.
Iako nam poslednji dogadjaji sa EU ustavom stete, sumnjam da ce EU dozvoliti da doveka ima crnu rupu na karti zvanu Srbija ili Bosna. Medjutim, ono sto bi bilo dobro da uradimo jeste sto veca regionalna saradnja i sto vise zajednickog nastupa prema EU. Iako ce to neke u ex-yu republikama podsetiti na obnavljanje nekakve Jugoslavije, to je nesto sto ce Evropi pokazati da smo i mi sposobni da resavamo probleme i uskladjujemo svoje postupke sa okruzenjem, sto je neophodno ako zelis unutra. A ionako se spremamo da zajedno zivimo u EU, zar ne.
Istovremeno, Srbija kao drzava mora nastaviti sa kretanjem ka EU, cak nikad ne usla u nju. Jer, to znaci sredjivati sopstvenu zemlju. Kada ispunimo sve uslove, onda mozemo i da zastanemo i razmislimo da li zelimo da udjemo, jer to ce znaciti da smo sredili svoju zemlju. Za sebe.

Misko

pre 18 godina

Pa i nisu Rumuni i Bugari spremni za clanstvo. Kao sto nije Hrvatska (pravno dosta neuredna i jos uvek doktrinirana po mom misljenju, nedovoljna otvorena svom okruzenju), nismo ni mi (a i pitam se sta ce to nama doneti da budemo bedni clanovi tog drustva ...). A jos manje su spremne Bosna, Albanija i Makedonija. Prema tome, ima pravde.

slavisa

pre 18 godina

Pa i upravu su kad se suprostavljaju ulasku Turske u EU. Teba se rascistiti dokle su granice Erope. Pe neki dan se moglo procitat ovde na B2, da se razmislja cak o prijemu Alzira i Tunisa u EU, sto je stvarno za nepoverovat. Po meni sve sto je istocno od Poljske, Slovacke, Madjarske, Rumunije, Bugarske i Grcke ne treba primat u EU, jer to nije Evropa.

EU REALITY

pre 18 godina

Pa kako da usvajaju nove clanice kada samo sto se nisu raspali! Ekonomska situacija u EU ocajna, u Italiji recesija, Nemacka klimava, Francuska takodje, itd., ne mogu da se dogovore oko ustava! Gde ce crni oni da se prosiruju? Kome oni trebaju?

Darko

pre 18 godina

Htjeli ne htjeli EU ce se prosiriti u sljedecih desetak godina i tko udje usao je. Samo pogledajte mapu sadasnje EU i vidjet ce se da to sad nije cijelovito podrucije. Nedostaje trbuh Evrope. Drzave zapadnog Balkana bi trebale da nastave sa zapocetim reformama tako da budu spremne kad dodje poziv od EU. Trebale bi da nastave reforme i zbog samih sebe da se ne ponove nekakvi novi Skorpioni. Dosta je bilo.

Lav Jovanovic

pre 18 godina

To je samo foliranje politicara. Oni znaju da im je Turska potrebna kao odbrambeni zid protiv pravih radikalnih muslimana. Oni ce nam za jedno 30 godina biti posrednik izmedju nas hriscana i arapskog dela sveta. Medjutim Evropi se ne zuri da se siri jer sve te buduce clanice imaju jedan isti problem: losa ekonomija i standard stanovnistva su za nas Evropljane veliki kamen spoticanja, zato vsto posle mi moramo od usta odvajati za te siromahe. A pitam ja gospodu politicara ko ce nama dati pomoc kada Evropa u kojoj zivim bankrotira. Nece mi valjda Turci, Rumuni ili Hrvati ili mozda braca Kosovci od usta odvajati? Nece sigurno. To ti je ona prica o gastarbajteru koji dodje kuci u rodno selo pa mu se svi dodvoravaju jer misle da ce im dati nesto za poklon, a onmo nema covek samo za sebe. Ubrzo ga svi gledaju kao egoistu. Eh dok je davao bio je drag,a sada...To ti je i sa Evropom - svi ocekuju pare, pomoc i posao. A ja kazem da ima srece i postenja kod nas bi se bolje zaradjivalo. Dobicete trazeno.
Pozdrav svim protivnicima prosirenja EU.
Holandjanin!!!

Lav Jovanovic

pre 18 godina

To je samo foliranje politicara. Oni znaju da im je Turska potrebna kao odbrambeni zid protiv pravih radikalnih muslimana. Oni ce nam za jedno 30 godina biti posrednik izmedju nas hriscana i arapskog dela sveta. Medjutim Evropi se ne zuri da se siri jer sve te buduce clanice imaju jedan isti problem: losa ekonomija i standard stanovnistva su za nas Evropljane veliki kamen spoticanja, zato vsto posle mi moramo od usta odvajati za te siromahe. A pitam ja gospodu politicara ko ce nama dati pomoc kada Evropa u kojoj zivim bankrotira. Nece mi valjda Turci, Rumuni ili Hrvati ili mozda braca Kosovci od usta odvajati? Nece sigurno. To ti je ona prica o gastarbajteru koji dodje kuci u rodno selo pa mu se svi dodvoravaju jer misle da ce im dati nesto za poklon, a onmo nema covek samo za sebe. Ubrzo ga svi gledaju kao egoistu. Eh dok je davao bio je drag,a sada...To ti je i sa Evropom - svi ocekuju pare, pomoc i posao. A ja kazem da ima srece i postenja kod nas bi se bolje zaradjivalo. Dobicete trazeno.
Pozdrav svim protivnicima prosirenja EU.
Holandjanin!!!

EU REALITY

pre 18 godina

Pa kako da usvajaju nove clanice kada samo sto se nisu raspali! Ekonomska situacija u EU ocajna, u Italiji recesija, Nemacka klimava, Francuska takodje, itd., ne mogu da se dogovore oko ustava! Gde ce crni oni da se prosiruju? Kome oni trebaju?

Misko

pre 18 godina

Pa i nisu Rumuni i Bugari spremni za clanstvo. Kao sto nije Hrvatska (pravno dosta neuredna i jos uvek doktrinirana po mom misljenju, nedovoljna otvorena svom okruzenju), nismo ni mi (a i pitam se sta ce to nama doneti da budemo bedni clanovi tog drustva ...). A jos manje su spremne Bosna, Albanija i Makedonija. Prema tome, ima pravde.

slavisa

pre 18 godina

Pa i upravu su kad se suprostavljaju ulasku Turske u EU. Teba se rascistiti dokle su granice Erope. Pe neki dan se moglo procitat ovde na B2, da se razmislja cak o prijemu Alzira i Tunisa u EU, sto je stvarno za nepoverovat. Po meni sve sto je istocno od Poljske, Slovacke, Madjarske, Rumunije, Bugarske i Grcke ne treba primat u EU, jer to nije Evropa.

Darko

pre 18 godina

Htjeli ne htjeli EU ce se prosiriti u sljedecih desetak godina i tko udje usao je. Samo pogledajte mapu sadasnje EU i vidjet ce se da to sad nije cijelovito podrucije. Nedostaje trbuh Evrope. Drzave zapadnog Balkana bi trebale da nastave sa zapocetim reformama tako da budu spremne kad dodje poziv od EU. Trebale bi da nastave reforme i zbog samih sebe da se ne ponove nekakvi novi Skorpioni. Dosta je bilo.

CTPAX

pre 18 godina

Ulazak u EU za Zapadni Balkan sad izgleda tezi nego pre dve nedelje. Medjutim, dok mi, kao drzava koja je na "repu" tog procesa, dodjemo na red za prijem, svasta se moze dogoditi. Siguran sam da ce EU resiti postojece probleme, upravo zato sto sustina dosadasnjeg opstanka i napretka EU nije nepostojenje problema, vec velika sposobnost pronalazenja kompromisa i resenja za te probleme.
Iako nam poslednji dogadjaji sa EU ustavom stete, sumnjam da ce EU dozvoliti da doveka ima crnu rupu na karti zvanu Srbija ili Bosna. Medjutim, ono sto bi bilo dobro da uradimo jeste sto veca regionalna saradnja i sto vise zajednickog nastupa prema EU. Iako ce to neke u ex-yu republikama podsetiti na obnavljanje nekakve Jugoslavije, to je nesto sto ce Evropi pokazati da smo i mi sposobni da resavamo probleme i uskladjujemo svoje postupke sa okruzenjem, sto je neophodno ako zelis unutra. A ionako se spremamo da zajedno zivimo u EU, zar ne.
Istovremeno, Srbija kao drzava mora nastaviti sa kretanjem ka EU, cak nikad ne usla u nju. Jer, to znaci sredjivati sopstvenu zemlju. Kada ispunimo sve uslove, onda mozemo i da zastanemo i razmislimo da li zelimo da udjemo, jer to ce znaciti da smo sredili svoju zemlju. Za sebe.

Tosha

pre 18 godina

Sta sad nece da ih prime zato sto su Muslimani? Jel to neka vrsta nacizma? Jeste, ali to niko ne sme javno da kaze. Licemerje je i dovelo Evropu ovde gde je sada. Prvo ih maze pa ih malo gaze, pa ih onda maze pa ih opet gaze i tako u krug preko nasih ledja. A da primimo mi Amerikance u Evropsku uniju i da proglasimo njihv nacin zivota za evropski...

Branko, USA

pre 18 godina

Sasvim ispravno i na mestu! Kao prvo ni zemlje kao Madjarska, Ceska ili Poljska nisu ni blizu evropskog proseka i to je prava usluga od EU da ih primi. Turska je srednji vek u 90 % slucaja osim intelektualne elite u Stambolu. Inace je i dosta haoticna i na pola puta do islamske dzamahirije da nije Amera i Turske vojske koja usput pobi 10 X vise Kurda nego Mladic Srebrenicana.
Srbija treba da drzi nizak porez na profit i da da sve povlastice stranim investitorima pa polako, vreme za EU ce doci.

legenda

pre 18 godina

Losa ekonomska situacija je iskljucivo u zapadnoj Evropi (sem Irske i V. Britanije), dok se na istoku vrte pare. Da nije bilo prosirenja i investicija u Madjarsku, Slovacku, Sloveniju, itd, EU bi vec bio u dubokoj recesiji. Svi se brinu da im ne dodju radnici sa istoka, ali se ne zale kada im se firme prosiravaju i otvaraju nove filijale u Warsavi, Budimpesti i Beogradu.. Prosirenje je buducnost. A i mogli bi manje da kukaju Nemci koji imaju tek 10% nezaposlenost i ipak jos uvek 1% rasta godisnje.

Ivan M

pre 18 godina

Da parafraziram naseg Permijera, mi smo im poslednja rupa na svirali. Medjutim, mi smo od pridruzenja toliko daleko da nas ovo donekle i ne dodiruje. Oni koji su skoro tu (Rumuni, Bugari) ili blize od nas (Hrvati), imaju puno vise razloga za sekiraciju zbog ovoga.

paja

pre 18 godina

Razgovori o proširenju su samo privremeno van dnevnog reda. Proširenje EU je sistemski proces koji je nepovratan. Sistemi te veličine (EU) imaju generičku potrebu da se šire. Druga je stvar priroda proširenja koja je stalno u procesu preispitivanja. Proširenje EU nije mehaničko - ono je u suštini organsko srastanje u raznim aspektima. Do proširenja dolazi onda kada buduća članica dokumentuje da je u dovoljnoj meri prihvatila sistem vrednosti EU i to ne formalno već stvarno - suštinski. Problem sa zadnjim proširenjem je da ono nije bilo u potpunosti organsko srastanje i sada je u toku proces konsolidacije koji zahteva vreme i resurse.
Za nas je važno da nam sistem vrednosti EU odgovara i da zbog nas samih treba da radimo na tome. Neće nam biti lako ali taj napor moramo učiniti.

zoran

pre 18 godina

Stvarno ne razumem protivnike EU i integracije. Kome je to lose u EU? Iz koje perspektive se to ocenjuje? I nisu to prava pitanja. Samo nas vesto zamajavaju nesposobni lider da u drzavi urade ono sto treba da bi se drustvo pripremilo za civilizovan zivot i savremenu demokratsku zajednicu. Osim toga, ekonomija danas ne zna za granice, bar ne one granice kao sto su nekada bile. Mozemo biti protiv globalizacije, protiv tih savremenih "krstasa", ali oni su realnost i alternativa je da i dalje ostanemo pusto ostrvo bede u svakom smislu. Ostaje nam da mozda opet zapocnemo neki rat kojim bi zameli trag sopstvene nesposobnosti da shvatimo i prihvatimo procese. Resenja ima, ali za to treba energicna akcija i nepodeljena podrska. Da li smo za to sposobni i spremni, nisam ubedjen.
Sadasnja kriza u EU je samo jedna RAZVOJNA FAZA (kriza) i ne plasim se da ce biti savladana. Iz svake krize izlazili su jos jaci i sa boljim resenjima. To su pokazali u zadnjih 20-tak godina. Zar se ocekuje da ce se EU raspasti? Glupost! Raspala se EEZ pa je nastala EU. Ako se EU raspadne nastace nesto novo i jace.

losmi

pre 18 godina

Frka,frka.Tako im i treba(EU) kad nisu primali nove clanice jednu po jednu kako koja dostigne odredjeni standard zivljenja.Od svih novih clanica samo tri su blizu standarda EU i to Kipar,Malta i Slovenija ostale su jako daleko.Primiti jednu Poljsku sa preko 30 miliona ljudi u uniju a da pritom ista ima oko 30 odsto nezaposlenih je sumanuto.Ja se jos uvek secam Poljaka na nasim buvljacima kako prodaju kojekakve katance i razni alat.Nisam siguran da su mogli tako brzo da uznapreduju i budu ravnopravni sa recimo Englezima.Sad su naravno pohrlili masovno ka otvorenom im zapadnoj Evropi.Da ne uvredim Poljake nista bolja situacija nije ni sa recimo Madjarima ili Slovacima.

Predrag

pre 18 godina

Ma ukoliko Evrope ne primi banana drzave kao sto su Hrvacka Bosna Srbija Ruminija ili Bugarska ne pise se toj uniji dobro. Kada se prime pomenute drzave u Evropi ce da buded raj a gradjani pomenutih drzava ce preko noci da pocnu da zaradjuju po 3000 evra....

Pasha of Belgrade

pre 18 godina

Nasa najveca istorijska greska je sto smo izlazili iz Turske i rusili onako finu drzavu kao sto je Austrougarska. Sad bismo bili autonomna knezevina na granici Evrope, Zemun bi bio Austrija, Beograd Turska - neka vrsta Hong-Konga, pogranicne metropola u kojoj bi cvetala trgovina, zabava i ostalo...
I ziveli bismo kao bubreg u loju.

Lav Jovanovic

pre 18 godina

To je samo foliranje politicara. Oni znaju da im je Turska potrebna kao odbrambeni zid protiv pravih radikalnih muslimana. Oni ce nam za jedno 30 godina biti posrednik izmedju nas hriscana i arapskog dela sveta. Medjutim Evropi se ne zuri da se siri jer sve te buduce clanice imaju jedan isti problem: losa ekonomija i standard stanovnistva su za nas Evropljane veliki kamen spoticanja, zato vsto posle mi moramo od usta odvajati za te siromahe. A pitam ja gospodu politicara ko ce nama dati pomoc kada Evropa u kojoj zivim bankrotira. Nece mi valjda Turci, Rumuni ili Hrvati ili mozda braca Kosovci od usta odvajati? Nece sigurno. To ti je ona prica o gastarbajteru koji dodje kuci u rodno selo pa mu se svi dodvoravaju jer misle da ce im dati nesto za poklon, a onmo nema covek samo za sebe. Ubrzo ga svi gledaju kao egoistu. Eh dok je davao bio je drag,a sada...To ti je i sa Evropom - svi ocekuju pare, pomoc i posao. A ja kazem da ima srece i postenja kod nas bi se bolje zaradjivalo. Dobicete trazeno.
Pozdrav svim protivnicima prosirenja EU.
Holandjanin!!!

EU REALITY

pre 18 godina

Pa kako da usvajaju nove clanice kada samo sto se nisu raspali! Ekonomska situacija u EU ocajna, u Italiji recesija, Nemacka klimava, Francuska takodje, itd., ne mogu da se dogovore oko ustava! Gde ce crni oni da se prosiruju? Kome oni trebaju?

Misko

pre 18 godina

Pa i nisu Rumuni i Bugari spremni za clanstvo. Kao sto nije Hrvatska (pravno dosta neuredna i jos uvek doktrinirana po mom misljenju, nedovoljna otvorena svom okruzenju), nismo ni mi (a i pitam se sta ce to nama doneti da budemo bedni clanovi tog drustva ...). A jos manje su spremne Bosna, Albanija i Makedonija. Prema tome, ima pravde.

slavisa

pre 18 godina

Pa i upravu su kad se suprostavljaju ulasku Turske u EU. Teba se rascistiti dokle su granice Erope. Pe neki dan se moglo procitat ovde na B2, da se razmislja cak o prijemu Alzira i Tunisa u EU, sto je stvarno za nepoverovat. Po meni sve sto je istocno od Poljske, Slovacke, Madjarske, Rumunije, Bugarske i Grcke ne treba primat u EU, jer to nije Evropa.

Darko

pre 18 godina

Htjeli ne htjeli EU ce se prosiriti u sljedecih desetak godina i tko udje usao je. Samo pogledajte mapu sadasnje EU i vidjet ce se da to sad nije cijelovito podrucije. Nedostaje trbuh Evrope. Drzave zapadnog Balkana bi trebale da nastave sa zapocetim reformama tako da budu spremne kad dodje poziv od EU. Trebale bi da nastave reforme i zbog samih sebe da se ne ponove nekakvi novi Skorpioni. Dosta je bilo.

CTPAX

pre 18 godina

Ulazak u EU za Zapadni Balkan sad izgleda tezi nego pre dve nedelje. Medjutim, dok mi, kao drzava koja je na "repu" tog procesa, dodjemo na red za prijem, svasta se moze dogoditi. Siguran sam da ce EU resiti postojece probleme, upravo zato sto sustina dosadasnjeg opstanka i napretka EU nije nepostojenje problema, vec velika sposobnost pronalazenja kompromisa i resenja za te probleme.
Iako nam poslednji dogadjaji sa EU ustavom stete, sumnjam da ce EU dozvoliti da doveka ima crnu rupu na karti zvanu Srbija ili Bosna. Medjutim, ono sto bi bilo dobro da uradimo jeste sto veca regionalna saradnja i sto vise zajednickog nastupa prema EU. Iako ce to neke u ex-yu republikama podsetiti na obnavljanje nekakve Jugoslavije, to je nesto sto ce Evropi pokazati da smo i mi sposobni da resavamo probleme i uskladjujemo svoje postupke sa okruzenjem, sto je neophodno ako zelis unutra. A ionako se spremamo da zajedno zivimo u EU, zar ne.
Istovremeno, Srbija kao drzava mora nastaviti sa kretanjem ka EU, cak nikad ne usla u nju. Jer, to znaci sredjivati sopstvenu zemlju. Kada ispunimo sve uslove, onda mozemo i da zastanemo i razmislimo da li zelimo da udjemo, jer to ce znaciti da smo sredili svoju zemlju. Za sebe.

Tosha

pre 18 godina

Sta sad nece da ih prime zato sto su Muslimani? Jel to neka vrsta nacizma? Jeste, ali to niko ne sme javno da kaze. Licemerje je i dovelo Evropu ovde gde je sada. Prvo ih maze pa ih malo gaze, pa ih onda maze pa ih opet gaze i tako u krug preko nasih ledja. A da primimo mi Amerikance u Evropsku uniju i da proglasimo njihv nacin zivota za evropski...

Branko, USA

pre 18 godina

Sasvim ispravno i na mestu! Kao prvo ni zemlje kao Madjarska, Ceska ili Poljska nisu ni blizu evropskog proseka i to je prava usluga od EU da ih primi. Turska je srednji vek u 90 % slucaja osim intelektualne elite u Stambolu. Inace je i dosta haoticna i na pola puta do islamske dzamahirije da nije Amera i Turske vojske koja usput pobi 10 X vise Kurda nego Mladic Srebrenicana.
Srbija treba da drzi nizak porez na profit i da da sve povlastice stranim investitorima pa polako, vreme za EU ce doci.

legenda

pre 18 godina

Losa ekonomska situacija je iskljucivo u zapadnoj Evropi (sem Irske i V. Britanije), dok se na istoku vrte pare. Da nije bilo prosirenja i investicija u Madjarsku, Slovacku, Sloveniju, itd, EU bi vec bio u dubokoj recesiji. Svi se brinu da im ne dodju radnici sa istoka, ali se ne zale kada im se firme prosiravaju i otvaraju nove filijale u Warsavi, Budimpesti i Beogradu.. Prosirenje je buducnost. A i mogli bi manje da kukaju Nemci koji imaju tek 10% nezaposlenost i ipak jos uvek 1% rasta godisnje.

Ivan M

pre 18 godina

Da parafraziram naseg Permijera, mi smo im poslednja rupa na svirali. Medjutim, mi smo od pridruzenja toliko daleko da nas ovo donekle i ne dodiruje. Oni koji su skoro tu (Rumuni, Bugari) ili blize od nas (Hrvati), imaju puno vise razloga za sekiraciju zbog ovoga.

paja

pre 18 godina

Razgovori o proširenju su samo privremeno van dnevnog reda. Proširenje EU je sistemski proces koji je nepovratan. Sistemi te veličine (EU) imaju generičku potrebu da se šire. Druga je stvar priroda proširenja koja je stalno u procesu preispitivanja. Proširenje EU nije mehaničko - ono je u suštini organsko srastanje u raznim aspektima. Do proširenja dolazi onda kada buduća članica dokumentuje da je u dovoljnoj meri prihvatila sistem vrednosti EU i to ne formalno već stvarno - suštinski. Problem sa zadnjim proširenjem je da ono nije bilo u potpunosti organsko srastanje i sada je u toku proces konsolidacije koji zahteva vreme i resurse.
Za nas je važno da nam sistem vrednosti EU odgovara i da zbog nas samih treba da radimo na tome. Neće nam biti lako ali taj napor moramo učiniti.

zoran

pre 18 godina

Stvarno ne razumem protivnike EU i integracije. Kome je to lose u EU? Iz koje perspektive se to ocenjuje? I nisu to prava pitanja. Samo nas vesto zamajavaju nesposobni lider da u drzavi urade ono sto treba da bi se drustvo pripremilo za civilizovan zivot i savremenu demokratsku zajednicu. Osim toga, ekonomija danas ne zna za granice, bar ne one granice kao sto su nekada bile. Mozemo biti protiv globalizacije, protiv tih savremenih "krstasa", ali oni su realnost i alternativa je da i dalje ostanemo pusto ostrvo bede u svakom smislu. Ostaje nam da mozda opet zapocnemo neki rat kojim bi zameli trag sopstvene nesposobnosti da shvatimo i prihvatimo procese. Resenja ima, ali za to treba energicna akcija i nepodeljena podrska. Da li smo za to sposobni i spremni, nisam ubedjen.
Sadasnja kriza u EU je samo jedna RAZVOJNA FAZA (kriza) i ne plasim se da ce biti savladana. Iz svake krize izlazili su jos jaci i sa boljim resenjima. To su pokazali u zadnjih 20-tak godina. Zar se ocekuje da ce se EU raspasti? Glupost! Raspala se EEZ pa je nastala EU. Ako se EU raspadne nastace nesto novo i jace.

losmi

pre 18 godina

Frka,frka.Tako im i treba(EU) kad nisu primali nove clanice jednu po jednu kako koja dostigne odredjeni standard zivljenja.Od svih novih clanica samo tri su blizu standarda EU i to Kipar,Malta i Slovenija ostale su jako daleko.Primiti jednu Poljsku sa preko 30 miliona ljudi u uniju a da pritom ista ima oko 30 odsto nezaposlenih je sumanuto.Ja se jos uvek secam Poljaka na nasim buvljacima kako prodaju kojekakve katance i razni alat.Nisam siguran da su mogli tako brzo da uznapreduju i budu ravnopravni sa recimo Englezima.Sad su naravno pohrlili masovno ka otvorenom im zapadnoj Evropi.Da ne uvredim Poljake nista bolja situacija nije ni sa recimo Madjarima ili Slovacima.

Predrag

pre 18 godina

Ma ukoliko Evrope ne primi banana drzave kao sto su Hrvacka Bosna Srbija Ruminija ili Bugarska ne pise se toj uniji dobro. Kada se prime pomenute drzave u Evropi ce da buded raj a gradjani pomenutih drzava ce preko noci da pocnu da zaradjuju po 3000 evra....

Pasha of Belgrade

pre 18 godina

Nasa najveca istorijska greska je sto smo izlazili iz Turske i rusili onako finu drzavu kao sto je Austrougarska. Sad bismo bili autonomna knezevina na granici Evrope, Zemun bi bio Austrija, Beograd Turska - neka vrsta Hong-Konga, pogranicne metropola u kojoj bi cvetala trgovina, zabava i ostalo...
I ziveli bismo kao bubreg u loju.