Aktuelno

Utorak, 23.06.2020.

19:00

Ford Focus dobio dve hibridne verzije i digitalnu instrument tablu FOTO

Izvor: B92

Ford Focus dobio dve hibridne verzije i digitalnu instrument tablu FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Zombi

Pa, kao što su one neprodate focuse iz 2018. početkom 2020. registrovali kao testne (i odmah ih stavili na oglas kao polovne, uz napomenu u oglasu da su slobodni za preuzimanje za 6 meseci), valjda će početkom 2021. da registruju kao testni i neprodati 1,5 Ecoboost 150 iz 2019, pa će napokon neko moći da proba i takav testni focus, sa tim motorom.
Samo što to više neće biti važno bilo kome, jer taj motor tada već odavno neće biti moguć za poručivanje (jer će ga zameniti ovde predstavljeni 1,0 od 155 ks).
Što se tiče tvog poredjenja C-maksa i 500L, slažem se, nisu oni ista klasa, Cmaks je ipak veće vozilo, udobnije, a sa 2,0 TDCI je i potentniji. Sa 1,6 TDCI nije, jer ga je 1,6 MJ šije momentom. Ali, meni lično je za vožnju skroz ok bio i C-maks TDCI 95, ide veoma korektno, vozačka pozicija je prijatna, menjač precizan.
Jedno vreme sam se čak lomio da uzmem Grand Cmaks, ali, nervirala me ona klizna zadnja vrata. Teška i nepraktična. Da je to bilo tako dobro rešenje, imali bi takva klizna vrata i S-maks i Galaxy. A nemaju ih. Sa razlogom. A i B-max je davno "pukao" sa istim takvim kliznim vratima.

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron

ti opet ne pratiš fabulu radnje, niko nije spomenuo testiranje 1.0/155ks mhev focusa za 2020-tu, već dosadašnji focus i dosadašnje ecoboost 1.0/1.5 motore.
mislim, ti si taj koji ih stalno spominje i toliko se brine hoće li uvoznik prodati ove automobile koje već imaju na lageru. možda bar proveri šta sam pišeš, ako već ne želiš da čitaš šta su drugi napisali. pošto se već toliko hvališ da imaš očuvanu moć čitanja (a u tragovima i razumevanja).

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Zombi

"@moron aka moron
znači nisi probao focus, nisi probao ecoboost motore, nisi čak ni potencijalni kupac, ali si zato merodavan da komentarišeš cenovnike i opremu?"

Pa, još uvek u nekoj meri imam očuvanu moć čitanja (pa čak u tragovima i moć razumevanja), pa valjda smem da pročitam i šta piše u cenovniku (pa i Forda), a i da kažem/napišem svoje mišljenje o tome.
Isto i za oglase uvoznika na sajtu PA.
Ili, ti misliš da bi na ovoj temi pravo na komentare imao samo onaj ko je već probao ovaj novi 1,0 sa 155 ks u FL Focusu (ali da ni taj ne bi imao pravo da komentariše cenu i opremu)?
Ti si ga već vozio? Ovaj novi 1,0 sa 155ks, onih 50-100 km koje si ranije pominjao?
I, kako ide taj "testni"?

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron aka moron

znači nisi probao focus, nisi probao ecoboost motore, nisi čak ni potencijalni kupac, ali si zato merodavan da komentarišeš cenovnike i opremu?

pritom se (kao) iščuđavaš nad cenama, mada zaboraviš da kažeš da su to maksimalno opremljeni modeli i da solidan focus može da se uzme i dosta ispod 20k evra. a na sve to, focus je stvarno odličan vozački auto, vredi skoro svaku paru. čak bih rekao da je možda i najbolji u klasi, pošto sam, za razliku od tebe, imao priliku da ga vozim par puta. da mi treba hot hatch, focus st bi ušao u najuži izbor, mada i 1.0/125ks više nego zadovoljava prosečnog korisnika.

na kraju, koga je uopšte briga hoće li taj ili bilo koji uvoznik prodati i jedan jedini auto u srbiji? osim možda direktora ili vlasnika? da im ti nisi mama, da ne kažem povezano lice, kad se toliko brineš?

p.s. ne znam čemu digresija na 500l, taj auto niko nije ni spomenuo, a još manje hvalio. ako baš hoćeš poređenje, više kilometara sam prevezao u rental c-maxu za nedelju dana nego u tom 500l za četiri godine. i neizmerno više uživao za volanom, verovatno zato što je c-max bukvalno duplo bolji auto.

Neko tamo

pre 3 godine

@kobaja grande
Odakle ti to da je ecoboost motorima problem turbina? Jedino je 3.5l iz F-150 imao taj problem, ali ovde nije reč o njemu.
Malim ecoboost motorima je najveći problem bilo to što su bukvalno spaljivali kvačilo, naročito na strmijim usponima (izlaz iz podzemne garaže npr).
I ako je to sa turbinama problem, koja turbina je u pitanju? Nije ista turbina na verziji sa 1.0 i 1.5l kao ni za slabiju i jaču verziju (100 ili 125,odnosno 120 i 150/184 ks).
PS. Jedino što ja znam je da turbina strada kada se radi chip tuning slabije verzije motora jer je namerno ugrađena turbina od lakše tj. slabije legure nego na jačoj verziji).

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Zombi (covid apokalipsa, 25. jun 2020 09:40)

Već sam ti rekao. Onaj Ecoboost koji sam želeo da kupim, nije postojao testni, a ne vidim smisao da probavam neki drugi. Čak mi ni ta testna vožnja uopšte nije tako presudna. Većinu novih vozila koju jesam kupio tokom života, nisam ni probao (a od probanih, kupio sam samo jedna).

Nego, jesi li ti probao 500L pre nego si ga kupio? Onaj što si ga ranije ovde hvalio, ali i posle (prodaje) ovde dosta pljuvao?

Ja ga nisam probao pre kupovine, ali, prezadvoljan sam. Pa i motorom (1,6), a "da kucnem u drvo", radi kao sat pet godina, bez ikakve greške ili kvara. Savršen (za mene).

Nego, da se vratimo fordu, šta ti misliš, da li bi sada (nakon što 1,5 Ecoboost 150 sa 3 cilindra iz focusa odlazi u istoriju ( sa 4 cilindra još ostaje u Smaksu, Galaxiju, Mondeu? ), da li bi onim lagerskim focusima 1,5 Ecoboost 150 treba da se koriguje cena i na koju stranu? Kako ti to sagledavaŠ?

Ako se ne varam, Ford je prošle godine imao lep pad prodaje u Srbiji ( pad 20% u odnosu na 2018, mada jeste 2019. bio u ponudi novi Focus ), a početkom 2020. "na oglasima" je bilo i salonskih primeraka (i focusa) iz 2018.

Teško će oni Focusa 1,5 Ecoboost sa cenom od 30k iz 2019. da prodaju za oglašenih 30k. To im nije uspelo ni dok je bio u salonu, a tek sada ... Čak je i onaj crveni 1,5 za 25k "iseljen" posle dosta salonskog sunčanja ... Mislim da su im cene "malo jače". Za focusa. U odnosu na konkurenciju.

Možda sa FL bude više sreće.

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron aka pčelica

napišem kako ne čitaš napisano i ne odgovaraš na postavljena pitanja, već pišeš napamet i ti uradiš šta? uzmeš i napišeš sastav o škodi i malinama i javnim nabavkama. ti kao da se maksimalno trudiš da takvim sadržajem komentara pokažeš kakav si trol. pardon, "sadržajem", kako sam voliš da kažeš.

pored toga, niko nije ni spomenuo ostavljanje komentara pod različitim imenima na ovoj vesti, opet ti se pričinilo. mada, nije da ti se nije desilo da ostaviš komentare pod dva-tri imena na istoj vesti.
radi se o tome da si verovatno jedini čovek koji na ovoj rubrici ostavlja komentare pod (bar) desetak različitih imena, što i jeste definicija botovanja/trolovanja.

i na kraju, da opet ponovim osnovno pitanje: da li si ti uopšte vozio novog focusa ili isprobao bilo koji ecoboost motor? ali ono, stvarno vozio 30-50-100km, a ne samo gledao u salonu i komentarisao na internetu.

p.s. samo ti nemoj da spominješ pravopis, molim te

boki

pre 3 godine

enterijeri forda vec decenijama kaskaju deceniju za konkurencijom. otuzno. focus je bez greske odlican automobil za voznju pa je stoga ovaj nemar prema stilu razocaravajuci.

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron aka pčelica

ti konstantno odgovaraš na pitanja koje niko nije ni postavio, pomislio bi neko da to namerno radiš. ili da, ne daj bože, ne umeš da čitaš, jer za cenovike te niko nije pitao. jesi li ti na kraju uopšte vozio taj novi focus ili bilo koji ford sa 1.0 ili 1.5 ecoboost motorom? ili samo voziš po internetu i eventualno u salonu?

kad smo već kod načela, jedno od osnovnih načela pisanja je da je sadržaj relevantan koliko i autor koji stoji u potpisu. ili u tvom slučaju, bukvalno kako si napisao - "sadržaj", jer ga najčešće i nema ili je kvazi-sadržaj. što se tiče osnovnih načela pisanja po internetu, tek tu se prvo gleda ko je u potpisu, pa tek onda sadržaj. jer jedan autor, pod deset različitih imena (ili više, nova niču svaki dan) može jednog dana da hvali, drugi dan da kudi, treći dan da piše bajke, a da u zbiru ostavlja utisak da se radi o mnogo većem broju ljudi nego što stvarno jeste.
mada, koliko dosledno braniš svoje pravo na trolovanje i botovanje, nije nemoguće da si ti zaslužan za slično postavljanje tih tvojih "sadržaja" i na nekim drugim rubrikama obog portala.

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Zombi

Opet ti se pričinjavam na ovoj vesti, da sam pod raznim imenima, "multipliciran"?
Nego, reci nam, šta se priča sa te strane stola, da li će uvoznik škode za Srbiju da malo poboljša serijsku opremu nove Octavie pre nego udje u tehničke specifikacije? Ili će za Srbiju da smisli posebne nazive pakete opreme, a ne da u Srbiji pod istim nazivom paketa prodaje nešto što (bezbednosno) veze nema sa onim u inostranstvu (zbog "skinute" bezbednosne opreme) ?
Ako je za Karoq Ambition mogao da smogne nadljudske snage da umesto 4 air baga, napokon serijski opremi to vozilo sa 6 air bagova čak i u tom paketu, valjda može neki napor i za novu octaviu ? Nadam se da neće završiti kao srpska fabijana Monte Carlo, sa 2 komada Dormeo jastuka ...
Inače, sad čuh na pijaci na Zelenom vencu od onoga što prodaje maline da je donet neki novi zakon o javnim nabavkama i da stupa na snagu ovih dana. Možda bi trebalo da za svoje uobičajene budžetske kupce organizuju neke "radionice" oko primene tog novog zakona, da se ne ugrozi odličan poslovni rezultat iz prošle godine, sa rastom prodaje od oko 50% u odnosu na godinu pre. Ni ove (mada, pandemijske) godine ne očekujemo ništa drugo... I ništa manje ... Samo rast ...
p.s. izvini za pravopisne greške. Još nisam naučio da posle tačke na početku nove rečenice ne ide veliko slovo ... Jbg, moron ...

Django

pre 3 godine

Neke stvari mi ovde nisu jasne. Izbacili su 1.5 od 150 konja a ubacili 1.0 sa dodatnom maglom zvanom hibrid koja omogucava najverovatnije 25-30 konja razlike. A sta cemo kad se rekuperacija istrosi? Jel onda snaga pada na 125 konja? Ili se vise koci nego sto se ubrzava, pa uvek ima rekuperacije, mada deluje nemoguce, to bi onda bio perpetuum mobile. Moram da iscitam malo vise o toj magli zvanoj Fordov hibrid 1.0. Inace mi se intrumentalna tabla svidja. Onako sljasti ali plavicasto tako da ne tuce oci bas toliko mnogo.

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Ninoslav Raskovic

Da, focus karavan Active je veoma lep kao porodični prevoz. Klirens od +30mm je (po meni) bolje od +15mm kod octavie Scout (ako čoveku ne treba i 4WD). Šteta pa ne mogu lanci za sneg na 17" (kao ni na Berlingo klonove), mada i čarape za sneg rade posao. Bar nisu pokušali da mi "prodaju" lance za sneg za 17" (kao što je škoda pokušala da mi "proda" lance za 18" za octaviu (premium), mada octavia A7 "prima" lance samo na 16" i 17").
Serijska oprema "Active" je "onako" za 2020, sa par rupa (npr, manuelna klima, halogenac ...), a boluje i od sindorma "Auto Čačka" (filetirana mu je za Srbiju savremena aktivna bezbednosna oprema).


@Zombi ( "covid apokalipsa" )

Najpre, načelna stvar, probaj da čitaš same komentare, a ne "potpis". Bitan je "sadržaj" (komentara). Ne opterećuj se time da li na jednoj vesti potpišem kao "zgubidan", a na drugoj drugačije. Sadržaj nema veze sa time kako potpišem.
Što se tiče pitanja poredjenja (u vožnji) focusa 1,0 125 sa 1,5 150, nisam uspeo, jer BG diler nije imao u ponudi testni 1,5 Ecoboost 150. Da li ima danas u ponudi testni 1,5 150 - ne znam, ali, danas ne kupujem i to me više i ne interesuje.
Vezano za cenovnike focusa, već sam pisao o tome. Na sajtu Ford.rs nema važećeg cenovnika. Meni ga čak ni fizički tada nisu dali. Bio je "u pripremi". Izgleda da ga i danas još uvek "pripremaju"...

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron aka pčelica pavo

jesi li ti uopšte provozao neki novi focus? ili probao i uporedio ecoboost 1.0/125ks sa ovim 1.5/150ks? kako to leži/ubrzava/koči, imaš li takve informacije iz prve ruke?

ne bih da ti rušim sneška, ali svakim komentarom sve manje zvučiš kao neko ko je ikada seo za volan (mada si i sam rekao da sve više bežiš od istog), a sve više kao zgubidan koji sve vreme provodi isključivo zakopan u cenovnicima i listama opreme. doduše, vredan kao ta pčelica iz (jednog od mnogih) nadimka.

Kvarežma

pre 3 godine

Čeka se povratak na scenu dvocilindričnog motora, naravno u hibridnoj varijanti, sa ecoboost aka. turbo punjačem, 0.6L, poznat i proveren u gami Husqvarna proizvoda, a davnih dana u bubi i peglici.

Naravno svi nezavisni komentatori će jednoglasno reći da je to poslednja reč tehnike, da nema razloga za brigu, to nije obična plastika u motoru - to su najnoviji materijali otporniji od metala na toplotu gasove i habanje, baterije traju duže od motora čija turbina je nepoderiva i prelazi preko 150000km, a dva cilindra se ne čuju i ne proizvode vibracije, a kad se doda gas auto vuče kao lud. Takođe svi koji kritikuju su luditi, neznalice koje stoje na putu neminovnog progresa.

Ninoslav Raskovic

pre 3 godine

Gledao sam Focus Active ovih dana jer mi treba karavan za porodicu a SUV ne volim i moram priznati da me dizajn odusevio. Nije previsok, dobro se vozi, prostran, sa motorom 1.5 150 ps odlican izbor.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Vozim Focuse vec 10 godina. Dobra kola, nemam zamerke...verovatno zato sto vozim klasicne benzince 1.6i.
Ovaj novi Focus je u karavan verziji odlican, veliki gepek skoro kao na Oktaviji, a sjajno se vozi. Treba samo izabrati dizel varijantu jer su novi Ford turbo benzinci prilicno loseg kvaliteta, turbine crkavaju vec na 100.000km. Automatik sa 8 brzina je za preporuku.
I jedna velika zamerka: prethodni Focus Mk3 je bio sjajno cenovno pozicioniran. Ovaj novi Focus Mk4...kao da zele da odbiju kupce, a ne da ih privuku. Preskup!

pčelica Pavo

pre 3 godine

Ako u M. Milankovića 21 ona plava salonska Puma sa ovim novim 1,0 sa 155 ks košta 29k (a nema električnu parkirnu kočnicu), koliko će koštati Focus sa tim istim motorom (i sa električnom parkirnom kočnicom)?
I, pošto motor sada 1,5 Ecoboost od 150 ks sada odlazi u istoriju, šta će biti sa cenom onoc crvenog 1,5 od 150 ks od 30k iz 2019? Hoće li cena "na gore" (jer taj motor postaje nedostupan za ubuduće) ili će "na dole" (jer je "prevazidjen")?
Inače, dopada mi se ova nova instrument tabla (to mi baš kvari utisak na postojećem u višim paketima, otužno mi deluje onakva tabla na za Titanium, ST Line i Vignale).
FL će sigurno doneti dobra poboljšanja, kao i kod prethodne verzije focusa. Samo da se ne bude čekalo godinu dana da to stigne. Prošli put bilo i duže.

pčelica Pavo

pre 3 godine

Ako u M. Milankovića 21 ona plava salonska Puma sa ovim novim 1,0 sa 155 ks košta 29k (a nema električnu parkirnu kočnicu), koliko će koštati Focus sa tim istim motorom (i sa električnom parkirnom kočnicom)?
I, pošto motor sada 1,5 Ecoboost od 150 ks sada odlazi u istoriju, šta će biti sa cenom onoc crvenog 1,5 od 150 ks od 30k iz 2019? Hoće li cena "na gore" (jer taj motor postaje nedostupan za ubuduće) ili će "na dole" (jer je "prevazidjen")?
Inače, dopada mi se ova nova instrument tabla (to mi baš kvari utisak na postojećem u višim paketima, otužno mi deluje onakva tabla na za Titanium, ST Line i Vignale).
FL će sigurno doneti dobra poboljšanja, kao i kod prethodne verzije focusa. Samo da se ne bude čekalo godinu dana da to stigne. Prošli put bilo i duže.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Vozim Focuse vec 10 godina. Dobra kola, nemam zamerke...verovatno zato sto vozim klasicne benzince 1.6i.
Ovaj novi Focus je u karavan verziji odlican, veliki gepek skoro kao na Oktaviji, a sjajno se vozi. Treba samo izabrati dizel varijantu jer su novi Ford turbo benzinci prilicno loseg kvaliteta, turbine crkavaju vec na 100.000km. Automatik sa 8 brzina je za preporuku.
I jedna velika zamerka: prethodni Focus Mk3 je bio sjajno cenovno pozicioniran. Ovaj novi Focus Mk4...kao da zele da odbiju kupce, a ne da ih privuku. Preskup!

Ninoslav Raskovic

pre 3 godine

Gledao sam Focus Active ovih dana jer mi treba karavan za porodicu a SUV ne volim i moram priznati da me dizajn odusevio. Nije previsok, dobro se vozi, prostran, sa motorom 1.5 150 ps odlican izbor.

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Ninoslav Raskovic

Da, focus karavan Active je veoma lep kao porodični prevoz. Klirens od +30mm je (po meni) bolje od +15mm kod octavie Scout (ako čoveku ne treba i 4WD). Šteta pa ne mogu lanci za sneg na 17" (kao ni na Berlingo klonove), mada i čarape za sneg rade posao. Bar nisu pokušali da mi "prodaju" lance za sneg za 17" (kao što je škoda pokušala da mi "proda" lance za 18" za octaviu (premium), mada octavia A7 "prima" lance samo na 16" i 17").
Serijska oprema "Active" je "onako" za 2020, sa par rupa (npr, manuelna klima, halogenac ...), a boluje i od sindorma "Auto Čačka" (filetirana mu je za Srbiju savremena aktivna bezbednosna oprema).


@Zombi ( "covid apokalipsa" )

Najpre, načelna stvar, probaj da čitaš same komentare, a ne "potpis". Bitan je "sadržaj" (komentara). Ne opterećuj se time da li na jednoj vesti potpišem kao "zgubidan", a na drugoj drugačije. Sadržaj nema veze sa time kako potpišem.
Što se tiče pitanja poredjenja (u vožnji) focusa 1,0 125 sa 1,5 150, nisam uspeo, jer BG diler nije imao u ponudi testni 1,5 Ecoboost 150. Da li ima danas u ponudi testni 1,5 150 - ne znam, ali, danas ne kupujem i to me više i ne interesuje.
Vezano za cenovnike focusa, već sam pisao o tome. Na sajtu Ford.rs nema važećeg cenovnika. Meni ga čak ni fizički tada nisu dali. Bio je "u pripremi". Izgleda da ga i danas još uvek "pripremaju"...

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron aka pčelica pavo

jesi li ti uopšte provozao neki novi focus? ili probao i uporedio ecoboost 1.0/125ks sa ovim 1.5/150ks? kako to leži/ubrzava/koči, imaš li takve informacije iz prve ruke?

ne bih da ti rušim sneška, ali svakim komentarom sve manje zvučiš kao neko ko je ikada seo za volan (mada si i sam rekao da sve više bežiš od istog), a sve više kao zgubidan koji sve vreme provodi isključivo zakopan u cenovnicima i listama opreme. doduše, vredan kao ta pčelica iz (jednog od mnogih) nadimka.

Kvarežma

pre 3 godine

Čeka se povratak na scenu dvocilindričnog motora, naravno u hibridnoj varijanti, sa ecoboost aka. turbo punjačem, 0.6L, poznat i proveren u gami Husqvarna proizvoda, a davnih dana u bubi i peglici.

Naravno svi nezavisni komentatori će jednoglasno reći da je to poslednja reč tehnike, da nema razloga za brigu, to nije obična plastika u motoru - to su najnoviji materijali otporniji od metala na toplotu gasove i habanje, baterije traju duže od motora čija turbina je nepoderiva i prelazi preko 150000km, a dva cilindra se ne čuju i ne proizvode vibracije, a kad se doda gas auto vuče kao lud. Takođe svi koji kritikuju su luditi, neznalice koje stoje na putu neminovnog progresa.

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Zombi

Opet ti se pričinjavam na ovoj vesti, da sam pod raznim imenima, "multipliciran"?
Nego, reci nam, šta se priča sa te strane stola, da li će uvoznik škode za Srbiju da malo poboljša serijsku opremu nove Octavie pre nego udje u tehničke specifikacije? Ili će za Srbiju da smisli posebne nazive pakete opreme, a ne da u Srbiji pod istim nazivom paketa prodaje nešto što (bezbednosno) veze nema sa onim u inostranstvu (zbog "skinute" bezbednosne opreme) ?
Ako je za Karoq Ambition mogao da smogne nadljudske snage da umesto 4 air baga, napokon serijski opremi to vozilo sa 6 air bagova čak i u tom paketu, valjda može neki napor i za novu octaviu ? Nadam se da neće završiti kao srpska fabijana Monte Carlo, sa 2 komada Dormeo jastuka ...
Inače, sad čuh na pijaci na Zelenom vencu od onoga što prodaje maline da je donet neki novi zakon o javnim nabavkama i da stupa na snagu ovih dana. Možda bi trebalo da za svoje uobičajene budžetske kupce organizuju neke "radionice" oko primene tog novog zakona, da se ne ugrozi odličan poslovni rezultat iz prošle godine, sa rastom prodaje od oko 50% u odnosu na godinu pre. Ni ove (mada, pandemijske) godine ne očekujemo ništa drugo... I ništa manje ... Samo rast ...
p.s. izvini za pravopisne greške. Još nisam naučio da posle tačke na početku nove rečenice ne ide veliko slovo ... Jbg, moron ...

Django

pre 3 godine

Neke stvari mi ovde nisu jasne. Izbacili su 1.5 od 150 konja a ubacili 1.0 sa dodatnom maglom zvanom hibrid koja omogucava najverovatnije 25-30 konja razlike. A sta cemo kad se rekuperacija istrosi? Jel onda snaga pada na 125 konja? Ili se vise koci nego sto se ubrzava, pa uvek ima rekuperacije, mada deluje nemoguce, to bi onda bio perpetuum mobile. Moram da iscitam malo vise o toj magli zvanoj Fordov hibrid 1.0. Inace mi se intrumentalna tabla svidja. Onako sljasti ali plavicasto tako da ne tuce oci bas toliko mnogo.

boki

pre 3 godine

enterijeri forda vec decenijama kaskaju deceniju za konkurencijom. otuzno. focus je bez greske odlican automobil za voznju pa je stoga ovaj nemar prema stilu razocaravajuci.

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron aka pčelica

ti konstantno odgovaraš na pitanja koje niko nije ni postavio, pomislio bi neko da to namerno radiš. ili da, ne daj bože, ne umeš da čitaš, jer za cenovike te niko nije pitao. jesi li ti na kraju uopšte vozio taj novi focus ili bilo koji ford sa 1.0 ili 1.5 ecoboost motorom? ili samo voziš po internetu i eventualno u salonu?

kad smo već kod načela, jedno od osnovnih načela pisanja je da je sadržaj relevantan koliko i autor koji stoji u potpisu. ili u tvom slučaju, bukvalno kako si napisao - "sadržaj", jer ga najčešće i nema ili je kvazi-sadržaj. što se tiče osnovnih načela pisanja po internetu, tek tu se prvo gleda ko je u potpisu, pa tek onda sadržaj. jer jedan autor, pod deset različitih imena (ili više, nova niču svaki dan) može jednog dana da hvali, drugi dan da kudi, treći dan da piše bajke, a da u zbiru ostavlja utisak da se radi o mnogo većem broju ljudi nego što stvarno jeste.
mada, koliko dosledno braniš svoje pravo na trolovanje i botovanje, nije nemoguće da si ti zaslužan za slično postavljanje tih tvojih "sadržaja" i na nekim drugim rubrikama obog portala.

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Zombi (covid apokalipsa, 25. jun 2020 09:40)

Već sam ti rekao. Onaj Ecoboost koji sam želeo da kupim, nije postojao testni, a ne vidim smisao da probavam neki drugi. Čak mi ni ta testna vožnja uopšte nije tako presudna. Većinu novih vozila koju jesam kupio tokom života, nisam ni probao (a od probanih, kupio sam samo jedna).

Nego, jesi li ti probao 500L pre nego si ga kupio? Onaj što si ga ranije ovde hvalio, ali i posle (prodaje) ovde dosta pljuvao?

Ja ga nisam probao pre kupovine, ali, prezadvoljan sam. Pa i motorom (1,6), a "da kucnem u drvo", radi kao sat pet godina, bez ikakve greške ili kvara. Savršen (za mene).

Nego, da se vratimo fordu, šta ti misliš, da li bi sada (nakon što 1,5 Ecoboost 150 sa 3 cilindra iz focusa odlazi u istoriju ( sa 4 cilindra još ostaje u Smaksu, Galaxiju, Mondeu? ), da li bi onim lagerskim focusima 1,5 Ecoboost 150 treba da se koriguje cena i na koju stranu? Kako ti to sagledavaŠ?

Ako se ne varam, Ford je prošle godine imao lep pad prodaje u Srbiji ( pad 20% u odnosu na 2018, mada jeste 2019. bio u ponudi novi Focus ), a početkom 2020. "na oglasima" je bilo i salonskih primeraka (i focusa) iz 2018.

Teško će oni Focusa 1,5 Ecoboost sa cenom od 30k iz 2019. da prodaju za oglašenih 30k. To im nije uspelo ni dok je bio u salonu, a tek sada ... Čak je i onaj crveni 1,5 za 25k "iseljen" posle dosta salonskog sunčanja ... Mislim da su im cene "malo jače". Za focusa. U odnosu na konkurenciju.

Možda sa FL bude više sreće.

Neko tamo

pre 3 godine

@kobaja grande
Odakle ti to da je ecoboost motorima problem turbina? Jedino je 3.5l iz F-150 imao taj problem, ali ovde nije reč o njemu.
Malim ecoboost motorima je najveći problem bilo to što su bukvalno spaljivali kvačilo, naročito na strmijim usponima (izlaz iz podzemne garaže npr).
I ako je to sa turbinama problem, koja turbina je u pitanju? Nije ista turbina na verziji sa 1.0 i 1.5l kao ni za slabiju i jaču verziju (100 ili 125,odnosno 120 i 150/184 ks).
PS. Jedino što ja znam je da turbina strada kada se radi chip tuning slabije verzije motora jer je namerno ugrađena turbina od lakše tj. slabije legure nego na jačoj verziji).

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron aka pčelica

napišem kako ne čitaš napisano i ne odgovaraš na postavljena pitanja, već pišeš napamet i ti uradiš šta? uzmeš i napišeš sastav o škodi i malinama i javnim nabavkama. ti kao da se maksimalno trudiš da takvim sadržajem komentara pokažeš kakav si trol. pardon, "sadržajem", kako sam voliš da kažeš.

pored toga, niko nije ni spomenuo ostavljanje komentara pod različitim imenima na ovoj vesti, opet ti se pričinilo. mada, nije da ti se nije desilo da ostaviš komentare pod dva-tri imena na istoj vesti.
radi se o tome da si verovatno jedini čovek koji na ovoj rubrici ostavlja komentare pod (bar) desetak različitih imena, što i jeste definicija botovanja/trolovanja.

i na kraju, da opet ponovim osnovno pitanje: da li si ti uopšte vozio novog focusa ili isprobao bilo koji ecoboost motor? ali ono, stvarno vozio 30-50-100km, a ne samo gledao u salonu i komentarisao na internetu.

p.s. samo ti nemoj da spominješ pravopis, molim te

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Zombi

Pa, kao što su one neprodate focuse iz 2018. početkom 2020. registrovali kao testne (i odmah ih stavili na oglas kao polovne, uz napomenu u oglasu da su slobodni za preuzimanje za 6 meseci), valjda će početkom 2021. da registruju kao testni i neprodati 1,5 Ecoboost 150 iz 2019, pa će napokon neko moći da proba i takav testni focus, sa tim motorom.
Samo što to više neće biti važno bilo kome, jer taj motor tada već odavno neće biti moguć za poručivanje (jer će ga zameniti ovde predstavljeni 1,0 od 155 ks).
Što se tiče tvog poredjenja C-maksa i 500L, slažem se, nisu oni ista klasa, Cmaks je ipak veće vozilo, udobnije, a sa 2,0 TDCI je i potentniji. Sa 1,6 TDCI nije, jer ga je 1,6 MJ šije momentom. Ali, meni lično je za vožnju skroz ok bio i C-maks TDCI 95, ide veoma korektno, vozačka pozicija je prijatna, menjač precizan.
Jedno vreme sam se čak lomio da uzmem Grand Cmaks, ali, nervirala me ona klizna zadnja vrata. Teška i nepraktična. Da je to bilo tako dobro rešenje, imali bi takva klizna vrata i S-maks i Galaxy. A nemaju ih. Sa razlogom. A i B-max je davno "pukao" sa istim takvim kliznim vratima.

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Zombi

"@moron aka moron
znači nisi probao focus, nisi probao ecoboost motore, nisi čak ni potencijalni kupac, ali si zato merodavan da komentarišeš cenovnike i opremu?"

Pa, još uvek u nekoj meri imam očuvanu moć čitanja (pa čak u tragovima i moć razumevanja), pa valjda smem da pročitam i šta piše u cenovniku (pa i Forda), a i da kažem/napišem svoje mišljenje o tome.
Isto i za oglase uvoznika na sajtu PA.
Ili, ti misliš da bi na ovoj temi pravo na komentare imao samo onaj ko je već probao ovaj novi 1,0 sa 155 ks u FL Focusu (ali da ni taj ne bi imao pravo da komentariše cenu i opremu)?
Ti si ga već vozio? Ovaj novi 1,0 sa 155ks, onih 50-100 km koje si ranije pominjao?
I, kako ide taj "testni"?

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron aka moron

znači nisi probao focus, nisi probao ecoboost motore, nisi čak ni potencijalni kupac, ali si zato merodavan da komentarišeš cenovnike i opremu?

pritom se (kao) iščuđavaš nad cenama, mada zaboraviš da kažeš da su to maksimalno opremljeni modeli i da solidan focus može da se uzme i dosta ispod 20k evra. a na sve to, focus je stvarno odličan vozački auto, vredi skoro svaku paru. čak bih rekao da je možda i najbolji u klasi, pošto sam, za razliku od tebe, imao priliku da ga vozim par puta. da mi treba hot hatch, focus st bi ušao u najuži izbor, mada i 1.0/125ks više nego zadovoljava prosečnog korisnika.

na kraju, koga je uopšte briga hoće li taj ili bilo koji uvoznik prodati i jedan jedini auto u srbiji? osim možda direktora ili vlasnika? da im ti nisi mama, da ne kažem povezano lice, kad se toliko brineš?

p.s. ne znam čemu digresija na 500l, taj auto niko nije ni spomenuo, a još manje hvalio. ako baš hoćeš poređenje, više kilometara sam prevezao u rental c-maxu za nedelju dana nego u tom 500l za četiri godine. i neizmerno više uživao za volanom, verovatno zato što je c-max bukvalno duplo bolji auto.

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron

ti opet ne pratiš fabulu radnje, niko nije spomenuo testiranje 1.0/155ks mhev focusa za 2020-tu, već dosadašnji focus i dosadašnje ecoboost 1.0/1.5 motore.
mislim, ti si taj koji ih stalno spominje i toliko se brine hoće li uvoznik prodati ove automobile koje već imaju na lageru. možda bar proveri šta sam pišeš, ako već ne želiš da čitaš šta su drugi napisali. pošto se već toliko hvališ da imaš očuvanu moć čitanja (a u tragovima i razumevanja).

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron aka pčelica pavo

jesi li ti uopšte provozao neki novi focus? ili probao i uporedio ecoboost 1.0/125ks sa ovim 1.5/150ks? kako to leži/ubrzava/koči, imaš li takve informacije iz prve ruke?

ne bih da ti rušim sneška, ali svakim komentarom sve manje zvučiš kao neko ko je ikada seo za volan (mada si i sam rekao da sve više bežiš od istog), a sve više kao zgubidan koji sve vreme provodi isključivo zakopan u cenovnicima i listama opreme. doduše, vredan kao ta pčelica iz (jednog od mnogih) nadimka.

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Ninoslav Raskovic

Da, focus karavan Active je veoma lep kao porodični prevoz. Klirens od +30mm je (po meni) bolje od +15mm kod octavie Scout (ako čoveku ne treba i 4WD). Šteta pa ne mogu lanci za sneg na 17" (kao ni na Berlingo klonove), mada i čarape za sneg rade posao. Bar nisu pokušali da mi "prodaju" lance za sneg za 17" (kao što je škoda pokušala da mi "proda" lance za 18" za octaviu (premium), mada octavia A7 "prima" lance samo na 16" i 17").
Serijska oprema "Active" je "onako" za 2020, sa par rupa (npr, manuelna klima, halogenac ...), a boluje i od sindorma "Auto Čačka" (filetirana mu je za Srbiju savremena aktivna bezbednosna oprema).


@Zombi ( "covid apokalipsa" )

Najpre, načelna stvar, probaj da čitaš same komentare, a ne "potpis". Bitan je "sadržaj" (komentara). Ne opterećuj se time da li na jednoj vesti potpišem kao "zgubidan", a na drugoj drugačije. Sadržaj nema veze sa time kako potpišem.
Što se tiče pitanja poredjenja (u vožnji) focusa 1,0 125 sa 1,5 150, nisam uspeo, jer BG diler nije imao u ponudi testni 1,5 Ecoboost 150. Da li ima danas u ponudi testni 1,5 150 - ne znam, ali, danas ne kupujem i to me više i ne interesuje.
Vezano za cenovnike focusa, već sam pisao o tome. Na sajtu Ford.rs nema važećeg cenovnika. Meni ga čak ni fizički tada nisu dali. Bio je "u pripremi". Izgleda da ga i danas još uvek "pripremaju"...

pčelica Pavo

pre 3 godine

Ako u M. Milankovića 21 ona plava salonska Puma sa ovim novim 1,0 sa 155 ks košta 29k (a nema električnu parkirnu kočnicu), koliko će koštati Focus sa tim istim motorom (i sa električnom parkirnom kočnicom)?
I, pošto motor sada 1,5 Ecoboost od 150 ks sada odlazi u istoriju, šta će biti sa cenom onoc crvenog 1,5 od 150 ks od 30k iz 2019? Hoće li cena "na gore" (jer taj motor postaje nedostupan za ubuduće) ili će "na dole" (jer je "prevazidjen")?
Inače, dopada mi se ova nova instrument tabla (to mi baš kvari utisak na postojećem u višim paketima, otužno mi deluje onakva tabla na za Titanium, ST Line i Vignale).
FL će sigurno doneti dobra poboljšanja, kao i kod prethodne verzije focusa. Samo da se ne bude čekalo godinu dana da to stigne. Prošli put bilo i duže.

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Zombi

Opet ti se pričinjavam na ovoj vesti, da sam pod raznim imenima, "multipliciran"?
Nego, reci nam, šta se priča sa te strane stola, da li će uvoznik škode za Srbiju da malo poboljša serijsku opremu nove Octavie pre nego udje u tehničke specifikacije? Ili će za Srbiju da smisli posebne nazive pakete opreme, a ne da u Srbiji pod istim nazivom paketa prodaje nešto što (bezbednosno) veze nema sa onim u inostranstvu (zbog "skinute" bezbednosne opreme) ?
Ako je za Karoq Ambition mogao da smogne nadljudske snage da umesto 4 air baga, napokon serijski opremi to vozilo sa 6 air bagova čak i u tom paketu, valjda može neki napor i za novu octaviu ? Nadam se da neće završiti kao srpska fabijana Monte Carlo, sa 2 komada Dormeo jastuka ...
Inače, sad čuh na pijaci na Zelenom vencu od onoga što prodaje maline da je donet neki novi zakon o javnim nabavkama i da stupa na snagu ovih dana. Možda bi trebalo da za svoje uobičajene budžetske kupce organizuju neke "radionice" oko primene tog novog zakona, da se ne ugrozi odličan poslovni rezultat iz prošle godine, sa rastom prodaje od oko 50% u odnosu na godinu pre. Ni ove (mada, pandemijske) godine ne očekujemo ništa drugo... I ništa manje ... Samo rast ...
p.s. izvini za pravopisne greške. Još nisam naučio da posle tačke na početku nove rečenice ne ide veliko slovo ... Jbg, moron ...

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron aka pčelica

ti konstantno odgovaraš na pitanja koje niko nije ni postavio, pomislio bi neko da to namerno radiš. ili da, ne daj bože, ne umeš da čitaš, jer za cenovike te niko nije pitao. jesi li ti na kraju uopšte vozio taj novi focus ili bilo koji ford sa 1.0 ili 1.5 ecoboost motorom? ili samo voziš po internetu i eventualno u salonu?

kad smo već kod načela, jedno od osnovnih načela pisanja je da je sadržaj relevantan koliko i autor koji stoji u potpisu. ili u tvom slučaju, bukvalno kako si napisao - "sadržaj", jer ga najčešće i nema ili je kvazi-sadržaj. što se tiče osnovnih načela pisanja po internetu, tek tu se prvo gleda ko je u potpisu, pa tek onda sadržaj. jer jedan autor, pod deset različitih imena (ili više, nova niču svaki dan) može jednog dana da hvali, drugi dan da kudi, treći dan da piše bajke, a da u zbiru ostavlja utisak da se radi o mnogo većem broju ljudi nego što stvarno jeste.
mada, koliko dosledno braniš svoje pravo na trolovanje i botovanje, nije nemoguće da si ti zaslužan za slično postavljanje tih tvojih "sadržaja" i na nekim drugim rubrikama obog portala.

boki

pre 3 godine

enterijeri forda vec decenijama kaskaju deceniju za konkurencijom. otuzno. focus je bez greske odlican automobil za voznju pa je stoga ovaj nemar prema stilu razocaravajuci.

Kvarežma

pre 3 godine

Čeka se povratak na scenu dvocilindričnog motora, naravno u hibridnoj varijanti, sa ecoboost aka. turbo punjačem, 0.6L, poznat i proveren u gami Husqvarna proizvoda, a davnih dana u bubi i peglici.

Naravno svi nezavisni komentatori će jednoglasno reći da je to poslednja reč tehnike, da nema razloga za brigu, to nije obična plastika u motoru - to su najnoviji materijali otporniji od metala na toplotu gasove i habanje, baterije traju duže od motora čija turbina je nepoderiva i prelazi preko 150000km, a dva cilindra se ne čuju i ne proizvode vibracije, a kad se doda gas auto vuče kao lud. Takođe svi koji kritikuju su luditi, neznalice koje stoje na putu neminovnog progresa.

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Zombi (covid apokalipsa, 25. jun 2020 09:40)

Već sam ti rekao. Onaj Ecoboost koji sam želeo da kupim, nije postojao testni, a ne vidim smisao da probavam neki drugi. Čak mi ni ta testna vožnja uopšte nije tako presudna. Većinu novih vozila koju jesam kupio tokom života, nisam ni probao (a od probanih, kupio sam samo jedna).

Nego, jesi li ti probao 500L pre nego si ga kupio? Onaj što si ga ranije ovde hvalio, ali i posle (prodaje) ovde dosta pljuvao?

Ja ga nisam probao pre kupovine, ali, prezadvoljan sam. Pa i motorom (1,6), a "da kucnem u drvo", radi kao sat pet godina, bez ikakve greške ili kvara. Savršen (za mene).

Nego, da se vratimo fordu, šta ti misliš, da li bi sada (nakon što 1,5 Ecoboost 150 sa 3 cilindra iz focusa odlazi u istoriju ( sa 4 cilindra još ostaje u Smaksu, Galaxiju, Mondeu? ), da li bi onim lagerskim focusima 1,5 Ecoboost 150 treba da se koriguje cena i na koju stranu? Kako ti to sagledavaŠ?

Ako se ne varam, Ford je prošle godine imao lep pad prodaje u Srbiji ( pad 20% u odnosu na 2018, mada jeste 2019. bio u ponudi novi Focus ), a početkom 2020. "na oglasima" je bilo i salonskih primeraka (i focusa) iz 2018.

Teško će oni Focusa 1,5 Ecoboost sa cenom od 30k iz 2019. da prodaju za oglašenih 30k. To im nije uspelo ni dok je bio u salonu, a tek sada ... Čak je i onaj crveni 1,5 za 25k "iseljen" posle dosta salonskog sunčanja ... Mislim da su im cene "malo jače". Za focusa. U odnosu na konkurenciju.

Možda sa FL bude više sreće.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Vozim Focuse vec 10 godina. Dobra kola, nemam zamerke...verovatno zato sto vozim klasicne benzince 1.6i.
Ovaj novi Focus je u karavan verziji odlican, veliki gepek skoro kao na Oktaviji, a sjajno se vozi. Treba samo izabrati dizel varijantu jer su novi Ford turbo benzinci prilicno loseg kvaliteta, turbine crkavaju vec na 100.000km. Automatik sa 8 brzina je za preporuku.
I jedna velika zamerka: prethodni Focus Mk3 je bio sjajno cenovno pozicioniran. Ovaj novi Focus Mk4...kao da zele da odbiju kupce, a ne da ih privuku. Preskup!

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron aka pčelica

napišem kako ne čitaš napisano i ne odgovaraš na postavljena pitanja, već pišeš napamet i ti uradiš šta? uzmeš i napišeš sastav o škodi i malinama i javnim nabavkama. ti kao da se maksimalno trudiš da takvim sadržajem komentara pokažeš kakav si trol. pardon, "sadržajem", kako sam voliš da kažeš.

pored toga, niko nije ni spomenuo ostavljanje komentara pod različitim imenima na ovoj vesti, opet ti se pričinilo. mada, nije da ti se nije desilo da ostaviš komentare pod dva-tri imena na istoj vesti.
radi se o tome da si verovatno jedini čovek koji na ovoj rubrici ostavlja komentare pod (bar) desetak različitih imena, što i jeste definicija botovanja/trolovanja.

i na kraju, da opet ponovim osnovno pitanje: da li si ti uopšte vozio novog focusa ili isprobao bilo koji ecoboost motor? ali ono, stvarno vozio 30-50-100km, a ne samo gledao u salonu i komentarisao na internetu.

p.s. samo ti nemoj da spominješ pravopis, molim te

Django

pre 3 godine

Neke stvari mi ovde nisu jasne. Izbacili su 1.5 od 150 konja a ubacili 1.0 sa dodatnom maglom zvanom hibrid koja omogucava najverovatnije 25-30 konja razlike. A sta cemo kad se rekuperacija istrosi? Jel onda snaga pada na 125 konja? Ili se vise koci nego sto se ubrzava, pa uvek ima rekuperacije, mada deluje nemoguce, to bi onda bio perpetuum mobile. Moram da iscitam malo vise o toj magli zvanoj Fordov hibrid 1.0. Inace mi se intrumentalna tabla svidja. Onako sljasti ali plavicasto tako da ne tuce oci bas toliko mnogo.

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron aka moron

znači nisi probao focus, nisi probao ecoboost motore, nisi čak ni potencijalni kupac, ali si zato merodavan da komentarišeš cenovnike i opremu?

pritom se (kao) iščuđavaš nad cenama, mada zaboraviš da kažeš da su to maksimalno opremljeni modeli i da solidan focus može da se uzme i dosta ispod 20k evra. a na sve to, focus je stvarno odličan vozački auto, vredi skoro svaku paru. čak bih rekao da je možda i najbolji u klasi, pošto sam, za razliku od tebe, imao priliku da ga vozim par puta. da mi treba hot hatch, focus st bi ušao u najuži izbor, mada i 1.0/125ks više nego zadovoljava prosečnog korisnika.

na kraju, koga je uopšte briga hoće li taj ili bilo koji uvoznik prodati i jedan jedini auto u srbiji? osim možda direktora ili vlasnika? da im ti nisi mama, da ne kažem povezano lice, kad se toliko brineš?

p.s. ne znam čemu digresija na 500l, taj auto niko nije ni spomenuo, a još manje hvalio. ako baš hoćeš poređenje, više kilometara sam prevezao u rental c-maxu za nedelju dana nego u tom 500l za četiri godine. i neizmerno više uživao za volanom, verovatno zato što je c-max bukvalno duplo bolji auto.

covid apokalipsa

pre 3 godine

@moron

ti opet ne pratiš fabulu radnje, niko nije spomenuo testiranje 1.0/155ks mhev focusa za 2020-tu, već dosadašnji focus i dosadašnje ecoboost 1.0/1.5 motore.
mislim, ti si taj koji ih stalno spominje i toliko se brine hoće li uvoznik prodati ove automobile koje već imaju na lageru. možda bar proveri šta sam pišeš, ako već ne želiš da čitaš šta su drugi napisali. pošto se već toliko hvališ da imaš očuvanu moć čitanja (a u tragovima i razumevanja).

Ninoslav Raskovic

pre 3 godine

Gledao sam Focus Active ovih dana jer mi treba karavan za porodicu a SUV ne volim i moram priznati da me dizajn odusevio. Nije previsok, dobro se vozi, prostran, sa motorom 1.5 150 ps odlican izbor.

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Zombi

"@moron aka moron
znači nisi probao focus, nisi probao ecoboost motore, nisi čak ni potencijalni kupac, ali si zato merodavan da komentarišeš cenovnike i opremu?"

Pa, još uvek u nekoj meri imam očuvanu moć čitanja (pa čak u tragovima i moć razumevanja), pa valjda smem da pročitam i šta piše u cenovniku (pa i Forda), a i da kažem/napišem svoje mišljenje o tome.
Isto i za oglase uvoznika na sajtu PA.
Ili, ti misliš da bi na ovoj temi pravo na komentare imao samo onaj ko je već probao ovaj novi 1,0 sa 155 ks u FL Focusu (ali da ni taj ne bi imao pravo da komentariše cenu i opremu)?
Ti si ga već vozio? Ovaj novi 1,0 sa 155ks, onih 50-100 km koje si ranije pominjao?
I, kako ide taj "testni"?

pčelica Pavo

pre 3 godine

@Zombi

Pa, kao što su one neprodate focuse iz 2018. početkom 2020. registrovali kao testne (i odmah ih stavili na oglas kao polovne, uz napomenu u oglasu da su slobodni za preuzimanje za 6 meseci), valjda će početkom 2021. da registruju kao testni i neprodati 1,5 Ecoboost 150 iz 2019, pa će napokon neko moći da proba i takav testni focus, sa tim motorom.
Samo što to više neće biti važno bilo kome, jer taj motor tada već odavno neće biti moguć za poručivanje (jer će ga zameniti ovde predstavljeni 1,0 od 155 ks).
Što se tiče tvog poredjenja C-maksa i 500L, slažem se, nisu oni ista klasa, Cmaks je ipak veće vozilo, udobnije, a sa 2,0 TDCI je i potentniji. Sa 1,6 TDCI nije, jer ga je 1,6 MJ šije momentom. Ali, meni lično je za vožnju skroz ok bio i C-maks TDCI 95, ide veoma korektno, vozačka pozicija je prijatna, menjač precizan.
Jedno vreme sam se čak lomio da uzmem Grand Cmaks, ali, nervirala me ona klizna zadnja vrata. Teška i nepraktična. Da je to bilo tako dobro rešenje, imali bi takva klizna vrata i S-maks i Galaxy. A nemaju ih. Sa razlogom. A i B-max je davno "pukao" sa istim takvim kliznim vratima.

Neko tamo

pre 3 godine

@kobaja grande
Odakle ti to da je ecoboost motorima problem turbina? Jedino je 3.5l iz F-150 imao taj problem, ali ovde nije reč o njemu.
Malim ecoboost motorima je najveći problem bilo to što su bukvalno spaljivali kvačilo, naročito na strmijim usponima (izlaz iz podzemne garaže npr).
I ako je to sa turbinama problem, koja turbina je u pitanju? Nije ista turbina na verziji sa 1.0 i 1.5l kao ni za slabiju i jaču verziju (100 ili 125,odnosno 120 i 150/184 ks).
PS. Jedino što ja znam je da turbina strada kada se radi chip tuning slabije verzije motora jer je namerno ugrađena turbina od lakše tj. slabije legure nego na jačoj verziji).