Ponedeljak, 22.06.2020.

14:44

Windows vam stalno puca? Evo spiska najčešćih razloga

Izvor: tportal.hr

Windows vam stalno puca? Evo spiska najèešæih razloga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

EU Citizen

pre 3 godine

@vlad
Linux je samo kernel Androida,. na kome jaše čitava skarabudžena, špijunska Googleova Java skalamerija koja je uglavnom Android :) Otuda i problemi, a ne od Linux kernela :) Lično jedva čekam neki upotrebljivi čisti Linux za smartfone koji nativno tera Android aplilacije, odmah ću Androidu reći zbogom zauvek, ionako svaki put moram da ga rutujem, poubijam tonu bloatwarea i da ga temeljito unakazim, ishakujem i izmodujem samo da bih mašinu koju sam.pošteno platio mogao da podesim onako kako ja hoću, a ne neki neomarksistički crony reptil iz Mountain Viewa :))

EU Citizen

pre 3 godine

Kako mi se na Linuxu nikad nije pojavio blue screen of death niti se ikada zablokirao, a radim na Linux Mintu 80% (imam i jednu instalaciju Windowsa ako zatreba, za neku glupost, obično :) ) , već pet-šest godina? :))) Nego je Windows od početka ćorav posao (koristio sam ga trideset godina i odlično poznavao do sedmice i, mnogo manje, osmice i 8.1, kada sam počeo prelazak na Linux, jer je najavljivana desetka i već se znalo kakva će da bude - bio sam u Insider programu i čitao dosta o tome jer su me tada te stvari zanimale - a ja tako nešto više nisam hteo da imam na mašini, pa sam izgubio svaki interes i počeo da se usavršavam u Linuxu), bastardni i skarabudženi sistem pun trulih kompromisa koji opstaje na nakaradnom crony sistemu fiktivne "intelektualne svojine", državnim narudžbinama i megakorporatnim kartelima.

ExSysAdmin

pre 3 godine

@(Ra Ma, 22. jun 2020 15:52)

Eto meni kuci Win10 na desktop racunaru koji sluzi kao multimedia i za igre radi bukvalno od trenutka kad je izasao i evo dan danas. Zamisli sve radi i nista nije usporilo. I sta sad?

neutralni felš

pre 3 godine

Kako utesno...kad vam se kaze da ce vam operativni sistem kad -tad riknuti...i zato sam ja jos pre jednu deceniju presao na OS gde se to ne desava a pri tome i radi..a nije MacOS...
(Ra Ma, 22. jun 2020 15:52)


nemoj da pricas da si instalirao linux? neverovatno! i koliko stvari mozes da zavrsis na njemu osim konzumiranja multimedije?

najjaci

pre 3 godine

(Марко, 22. jun 2020 19:07)

kao prvo ne bi to bilo kao sto pricas za viruse jer to drugacije funkcionise a kao drugo to sto android koristi modifikovani linuks kernel nema nikakve veze kada se na vrhu toga nalazi nesto sasvim drugacije, a kao trece, burazeru nista ti nisi vise od tih prosecnih korisnika na koje aludiras ako si takav problem resavao par sati

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

Sa Windows 10 sam imao problem na jednom Dell Inspiron laptopu, pre nekoliko godina, zbog problematičnog audio drivera. Jednom sa company laptopom, kada je iz meni i dalje nepoznatih razloga, sistem Bitlocked. I jedan loš Windows system update, 2017. ili 2018. godime. I to je otprilike to - nikakvih više problema nisam imao. Sve radi savršeno. Sam sistem je stabilniji i bolji od famozne Sedmice. Priznajem da me nervira UI, pa i UX, da me nerviraju ograničenja kojih je više nego u prethodnim verzijama, ali to je već teranje maka na konac. Ako ste dovoljno tech-savvy, i pored nametnutih ograničenja, možete podesiti i prilagoditi sistem svojim potrebama. Možda nije najbolji Microsoft OS ikad - po meni je to i dalje Windows Server 2003 - ali je u samom vrhu. BTW, za poslednjih tri ili četiri godine, daleko više problema sam imao s Ubuntuom. Jednom prilikom ista situacija koju je pomenuo @Марко, 22. jun 2020 19:07, a poslednji put pre par meseci - Ubuntu je napravio, pa, rusvaj sa mountovanjem jednog M.2 drivea. GNU/Linux jeste dobar OS - ne sve distribucije, mind you - ali nipošto nije apsolutno savršenstvo kakvim ga neki pokušavaju predstaviti. Svi kompjuteri koje imam, sem company issued laptopa, su Dual Boot. Windows 10 i Ubuntu. I da, Windows 10 radi primetno bolje u većini situacija - ne svim, natch - ali to može biti i posledica tehnički boljih drivera. A tu je i činjenica da gro GNU/Linux distribucija i dalje nema punu pdršku za UEFI, i neke specifičnosti istog...

Locutus

pre 3 godine

ThinkPad T510 iz 2010. Od kad je instaliran WindowsX plavi ekran se nije pojavio ni jednom.

Inače kod nekih piratskih i "minimalnih" verzija dešava se da je po defaultu isključena virtualna memorija (paging file). To je neprimetno, a hoće da puca Win samo tako. Slično je i ako grafika zapinje ili puca u toku igranja, velika je verovatnoća da nije odvojeno dovoljno virtualne memorije...

NastyB

pre 3 godine

(Alex, 22. jun 2020 17:42)

Mislim da to nema veze legalno/piratsko. Više ima veze kako ga ko koristi. Ni sam ne znam koliko puta sam instalirao Windows jednim te istim ljudima i APSOLUTNO SVAKOG UPOZORIM da pročitaju šta piše pre nego što bilo šta urade. I, naravno, 99,9% to uopšte ne posluša, pa krenu da kukaju kako im ne radi dobro sistem, a onda na istom vidim Avast, Mekafi i Nod32 i bar jedno 20 nekih reklamnih bloatware-a koje su samo kliktali NEXT pre nego što i pogledaju šta piše. I onda nastane kurcšlus.
Dok im činiš usluge jahali su me kao mazgu ali od kad im pričam da naplaćujem 2.000 instalaciju RETKO ko me maltretira više sa tim.
Uglavnom, ljudi ne znaju da barataju sa onim što imaju. Imaš SSD od 120/250 GB i jedan ili dva "klasična" HD-a od 1 terabajta - milina. Instaliraš jednom sistem i potrebne programe na SSD, iskoristiš Macrium Reflect, kloniraš ono što si instalirao i sledeća instalacija sistema ne traje duže od 15 minuta.
Ali i to samo ko zna. Jednim te istim ljudima govorim da na D ili E particije instaliraju Launchere, Igre, filmove i serije, ali uzalud... Svi biju po next ne čitajući ništa, drže sve na desktopu, par igara zguranih na SSD-u dok terabajtni diskovi zuje prazni...
Uglavnom, kad znaš da barataš sa Windows-om on je stavbilan kao stena. Ja sam svog instalirao pre dve ipo godine i radi kao sat. Nijedna sedmica mi nije toliko izdržala, a o šestomesečnim instalacijama XP-a da ne pričam.

P

pre 3 godine

Već šest godina koristim sadašnji LT. Za to vreme nekoliko puta mi je padao sa stola, pukao i lepljen na poklopcu, prosipao kafu na tastaturu, kidao mi se kabli za napajanje. Međutim ni jednom mi još nije pao sistem.Znate zašto? Zato što je prvo bio originalni Windows 8 a sada je 10-ka originalna verzija i radi perfektno. Ipak vredi kupiti original.
(Alex, 22. jun 2020 17:42)

Od svih komentara do sad objavljenih, tvoj zaista pobedjuje. Molim te, objasni nam kakve veze tacno ima padanje laptopa sa stola, lepljenje poklopca i pokidan kabl za napajanje sa originalnom verzijom windows-a (bilo kojeg). Evo, kao profesionalac u tom polju prosto jedva cekam da cujem odgovor da me jos jednom posteno nasmejes...

Hepo kockica

pre 3 godine

Meni se poslednji put pojavio BSOD na Windowsu XP...valjda zato što umem da odaberem dobre i proverene komponente za svoje konfiguracije i dobro prečešljam postavku Windowsa nakon instalacije, uklonim sve nepotrebno, rasteretim memoriju pri startu, pazim šta instaliram...i tako.

in the feels

pre 3 godine

moram priznati da mi je 10ka stabilnija nego što je windows 7 bio. Ali ovaj put sam se iole i potrudio oko hardware-a. proverio sam tačno kompatibilnost pa i iskustva drugih korisnika, prvi put pročitao uputstvo matične ploče koje slotove da koristim za ram i kojim redosledom da ih popunjavam, koji m.2 za storage a koji za nešto drugo itd,itd...

Miki

pre 3 godine

I auto puca ako se redovno ne servisira u ovlascenom servisu... Tako da bez redovnog odrzavanja ni zenche ne trpi krizu, paa tako da cemo i na more ove godine izgleda.

Марко

pre 3 godine

Instaliras Linux i nema problema, nadam se da ce u buducnosti napraviti Linuks i za Tablete, muka mi je od Windows i Androida.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dex, 22. jun 2020 18:22)

Инсталирао сам на Ubuntu-u нови nVidia драјвер за графичку картицу да бих користио CUDA-у и након рестарта нисам више могао да се улогујем преко графичког користничког интерфејса већ само преко конзоле. Изгубио сам пар сати да решим тај проблем.

Када би Linux користио исти број корисника као и Windows, било би далеко више пута више откривених багова и далеко више вируса. Уосталом, то се и показало на Android-у који користи Linux кернел.

Linux је добар за одређене примене, али није за свакодневну употребу и за просечног корисника. Мени је неопходан због High Performance Computing-а. Користим га и као Web сервер, али да га неком неискусном кориснику овако препоручим, као што си ти урадио, било би крајње неодговорно.

Заправо може Linux да буде добар и за просечног корисника ако нема жељу да на свом рачунару испробава све и свашта, ако не жели да игра игре и ако користи веома ограничен скуп апликација. Свака нова инсталација, потрага за одговарајућом апликацијом, а нарочито иснсталација системског софтвера може да буде болна за просечне кориснике.

in the feels

pre 3 godine

a tu je i infinite loop koji od hardverskih problema izaziva pucanje Windowsa. polovna matična, cpu sa AliExpress a, jeftini ram, grafička iz mađarske, kinesko napajanje, "silent" kućište od 4000din, dodatna ram memorija skinuta sa oglasa na pornhub, I naravno w10 sa pirate Bay

P

pre 3 godine

Imam originalni Windows 8 (ili 8.1, nisam sigurna) da li se to jos uvek moze besplatno nadograditi na Windows 10 ili ne? Ako da, kako i gde da neadjem Win10??? I da li mi se to uopste isplati? Ne bih da nesto zeznem ali stvarno me nervira ova osmica... Hvala.
(Helena, 22. jun 2020 15:36)

Ne moze vise besplatno da se nadogradi. Medjutim, Microsoft zapravo nikad nije zatvorio taj free upgrade kanal, tako da postoji crack koji to eksploatise. Ne moras ni da imas bilo koju prethodnu verziju, dobijes bez problema digitalnu licencu za Win10. Ako se ne razumes, ne petljaj sama. Otvori se koju crvenu i nek ti to zavrsi onaj ko ume. Ni na kolima ne menjas sama svecice zar ne ?

Alex

pre 3 godine

Već šest godina koristim sadašnji LT. Za to vreme nekoliko puta mi je padao sa stola, pukao i lepljen na poklopcu, prosipao kafu na tastaturu, kidao mi se kabli za napajanje. Međutim ni jednom mi još nije pao sistem.Znate zašto? Zato što je prvo bio originalni Windows 8 a sada je 10-ka originalna verzija i radi perfektno. Ipak vredi kupiti original.

Majkl Džondar

pre 3 godine

Dva problema sam imao na Windows računarima. Jedan koi je bio jednom a to je slabo napajanje. Drugi koji se dešavalo stalno, kad sam imao krekovanu verziju, odnosno nelegalnu. Imam dva lap topa sa originalnim sistemi, jedan 5 i drugi 7 godina. I jedan i drugi rade ekstra.

Smeh

pre 3 godine

@Helena

Ukucaj u Google pretraživaču "free update to windows 10". Ako i dalje postoji opcija za besplatnu nadogradnju imaćeš je u rezultatima pretraživanja. Udji na prvi sajt koji piše o tome ali da nije Mikrosoftov i prati uputstva. Ako se dobro sećam potreban ti je Windows 10 update tool ili tako nešto. Definitivno se isplati preći sa Windows 8 na Windows 10. Srećno.

Chiko

pre 3 godine

Laptop precison iz 2013 do sada dva puta reinstalirao sistem, prelazak sa 7 na 10, i jednom na 10-ci, bio preterao sa nekim testovima. Komp je profesionalni, mogu da zamenim kad god zelim I kojom god konfiguracijom, vadim mu dusu sa Virtual Machine, znam cak I po 3/4 meseca Da ne restartujem. Kao i sa automobilom, koliko para, toliko muzike i Kako ga cuvas tako ti se vraca.

White trash

pre 3 godine

Ja mislim da ljudima problemi dolaze iz gomilanja softvera. Nikakvih problema nemam sa 7 na desktopu, ni X na labtopu, oba su uredjaja starija od OS na kom rade, ali nisam nekakav zahtevan korisnik. U sistem sam dodao svega par nekih meni neophodnih programa. Smatram da je problem uglavnom sto ljudi sve i svasta instaliraju, pa to dovodi do nepredvidjenih konflikata

vlad

pre 3 godine

Nije pomenuta najveća boljka Windows-a, a to su Update-i.
Gotovo sigurno je da će nakon nekog kritičnog update-a Windows krenuti da baguje. Obično je potrebno i do mesec dana da se problem ispravi sa drugom zakrpom.
Treba napomenuti i da su laptopovi daleko nestabilniji od desktop računara.
Generalno, daleko je Windows od stabilnog i pouzdanog sistema...
Pre oko mesec, dva je bilo problema i sa novim androidom i ako je u pitanju OS koji je u biti Linux.

Helena

pre 3 godine

Imam originalni Windows 8 (ili 8.1, nisam sigurna) da li se to jos uvek moze besplatno nadograditi na Windows 10 ili ne? Ako da, kako i gde da neadjem Win10??? I da li mi se to uopste isplati? Ne bih da nesto zeznem ali stvarno me nervira ova osmica... Hvala.

хаџија

pre 3 godine

а ди је ту у списку: крекована верзија, коју је инсталирао мали из комшилука који је паметнији од била и џобса заједно ал га мрзе зато што је србин..?

autostoper

pre 3 godine

Ljudi, ako računar koristite u bilo šta sto nije gaming ili neki specifičan softver. Distribucije linuxa poput Linux Minta ili Ubuntua su jako user-friendly i mnogo manje zahtevne za vaš računar. A obezbeđuju vam istu ako ne i širu uslugu od windows. Da ne pričamo o tome sto verovatno ne koristite legalnu verziju win.

Ra Ma

pre 3 godine

Kako utesno...kad vam se kaze da ce vam operativni sistem kad -tad riknuti...i zato sam ja jos pre jednu deceniju presao na OS gde se to ne desava a pri tome i radi..a nije MacOS...

autostoper

pre 3 godine

Ljudi, ako računar koristite u bilo šta sto nije gaming ili neki specifičan softver. Distribucije linuxa poput Linux Minta ili Ubuntua su jako user-friendly i mnogo manje zahtevne za vaš računar. A obezbeđuju vam istu ako ne i širu uslugu od windows. Da ne pričamo o tome sto verovatno ne koristite legalnu verziju win.

хаџија

pre 3 godine

а ди је ту у списку: крекована верзија, коју је инсталирао мали из комшилука који је паметнији од била и џобса заједно ал га мрзе зато што је србин..?

vlad

pre 3 godine

Nije pomenuta najveća boljka Windows-a, a to su Update-i.
Gotovo sigurno je da će nakon nekog kritičnog update-a Windows krenuti da baguje. Obično je potrebno i do mesec dana da se problem ispravi sa drugom zakrpom.
Treba napomenuti i da su laptopovi daleko nestabilniji od desktop računara.
Generalno, daleko je Windows od stabilnog i pouzdanog sistema...
Pre oko mesec, dva je bilo problema i sa novim androidom i ako je u pitanju OS koji je u biti Linux.

White trash

pre 3 godine

Ja mislim da ljudima problemi dolaze iz gomilanja softvera. Nikakvih problema nemam sa 7 na desktopu, ni X na labtopu, oba su uredjaja starija od OS na kom rade, ali nisam nekakav zahtevan korisnik. U sistem sam dodao svega par nekih meni neophodnih programa. Smatram da je problem uglavnom sto ljudi sve i svasta instaliraju, pa to dovodi do nepredvidjenih konflikata

NastyB

pre 3 godine

(Alex, 22. jun 2020 17:42)

Mislim da to nema veze legalno/piratsko. Više ima veze kako ga ko koristi. Ni sam ne znam koliko puta sam instalirao Windows jednim te istim ljudima i APSOLUTNO SVAKOG UPOZORIM da pročitaju šta piše pre nego što bilo šta urade. I, naravno, 99,9% to uopšte ne posluša, pa krenu da kukaju kako im ne radi dobro sistem, a onda na istom vidim Avast, Mekafi i Nod32 i bar jedno 20 nekih reklamnih bloatware-a koje su samo kliktali NEXT pre nego što i pogledaju šta piše. I onda nastane kurcšlus.
Dok im činiš usluge jahali su me kao mazgu ali od kad im pričam da naplaćujem 2.000 instalaciju RETKO ko me maltretira više sa tim.
Uglavnom, ljudi ne znaju da barataju sa onim što imaju. Imaš SSD od 120/250 GB i jedan ili dva "klasična" HD-a od 1 terabajta - milina. Instaliraš jednom sistem i potrebne programe na SSD, iskoristiš Macrium Reflect, kloniraš ono što si instalirao i sledeća instalacija sistema ne traje duže od 15 minuta.
Ali i to samo ko zna. Jednim te istim ljudima govorim da na D ili E particije instaliraju Launchere, Igre, filmove i serije, ali uzalud... Svi biju po next ne čitajući ništa, drže sve na desktopu, par igara zguranih na SSD-u dok terabajtni diskovi zuje prazni...
Uglavnom, kad znaš da barataš sa Windows-om on je stavbilan kao stena. Ja sam svog instalirao pre dve ipo godine i radi kao sat. Nijedna sedmica mi nije toliko izdržala, a o šestomesečnim instalacijama XP-a da ne pričam.

P

pre 3 godine

Već šest godina koristim sadašnji LT. Za to vreme nekoliko puta mi je padao sa stola, pukao i lepljen na poklopcu, prosipao kafu na tastaturu, kidao mi se kabli za napajanje. Međutim ni jednom mi još nije pao sistem.Znate zašto? Zato što je prvo bio originalni Windows 8 a sada je 10-ka originalna verzija i radi perfektno. Ipak vredi kupiti original.
(Alex, 22. jun 2020 17:42)

Od svih komentara do sad objavljenih, tvoj zaista pobedjuje. Molim te, objasni nam kakve veze tacno ima padanje laptopa sa stola, lepljenje poklopca i pokidan kabl za napajanje sa originalnom verzijom windows-a (bilo kojeg). Evo, kao profesionalac u tom polju prosto jedva cekam da cujem odgovor da me jos jednom posteno nasmejes...

Chiko

pre 3 godine

Laptop precison iz 2013 do sada dva puta reinstalirao sistem, prelazak sa 7 na 10, i jednom na 10-ci, bio preterao sa nekim testovima. Komp je profesionalni, mogu da zamenim kad god zelim I kojom god konfiguracijom, vadim mu dusu sa Virtual Machine, znam cak I po 3/4 meseca Da ne restartujem. Kao i sa automobilom, koliko para, toliko muzike i Kako ga cuvas tako ti se vraca.

Alex

pre 3 godine

Već šest godina koristim sadašnji LT. Za to vreme nekoliko puta mi je padao sa stola, pukao i lepljen na poklopcu, prosipao kafu na tastaturu, kidao mi se kabli za napajanje. Međutim ni jednom mi još nije pao sistem.Znate zašto? Zato što je prvo bio originalni Windows 8 a sada je 10-ka originalna verzija i radi perfektno. Ipak vredi kupiti original.

Ra Ma

pre 3 godine

Kako utesno...kad vam se kaze da ce vam operativni sistem kad -tad riknuti...i zato sam ja jos pre jednu deceniju presao na OS gde se to ne desava a pri tome i radi..a nije MacOS...

P

pre 3 godine

Imam originalni Windows 8 (ili 8.1, nisam sigurna) da li se to jos uvek moze besplatno nadograditi na Windows 10 ili ne? Ako da, kako i gde da neadjem Win10??? I da li mi se to uopste isplati? Ne bih da nesto zeznem ali stvarno me nervira ova osmica... Hvala.
(Helena, 22. jun 2020 15:36)

Ne moze vise besplatno da se nadogradi. Medjutim, Microsoft zapravo nikad nije zatvorio taj free upgrade kanal, tako da postoji crack koji to eksploatise. Ne moras ni da imas bilo koju prethodnu verziju, dobijes bez problema digitalnu licencu za Win10. Ako se ne razumes, ne petljaj sama. Otvori se koju crvenu i nek ti to zavrsi onaj ko ume. Ni na kolima ne menjas sama svecice zar ne ?

in the feels

pre 3 godine

moram priznati da mi je 10ka stabilnija nego što je windows 7 bio. Ali ovaj put sam se iole i potrudio oko hardware-a. proverio sam tačno kompatibilnost pa i iskustva drugih korisnika, prvi put pročitao uputstvo matične ploče koje slotove da koristim za ram i kojim redosledom da ih popunjavam, koji m.2 za storage a koji za nešto drugo itd,itd...

Helena

pre 3 godine

Imam originalni Windows 8 (ili 8.1, nisam sigurna) da li se to jos uvek moze besplatno nadograditi na Windows 10 ili ne? Ako da, kako i gde da neadjem Win10??? I da li mi se to uopste isplati? Ne bih da nesto zeznem ali stvarno me nervira ova osmica... Hvala.

Miki

pre 3 godine

I auto puca ako se redovno ne servisira u ovlascenom servisu... Tako da bez redovnog odrzavanja ni zenche ne trpi krizu, paa tako da cemo i na more ove godine izgleda.

Majkl Džondar

pre 3 godine

Dva problema sam imao na Windows računarima. Jedan koi je bio jednom a to je slabo napajanje. Drugi koji se dešavalo stalno, kad sam imao krekovanu verziju, odnosno nelegalnu. Imam dva lap topa sa originalnim sistemi, jedan 5 i drugi 7 godina. I jedan i drugi rade ekstra.

Марко

pre 3 godine

Instaliras Linux i nema problema, nadam se da ce u buducnosti napraviti Linuks i za Tablete, muka mi je od Windows i Androida.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dex, 22. jun 2020 18:22)

Инсталирао сам на Ubuntu-u нови nVidia драјвер за графичку картицу да бих користио CUDA-у и након рестарта нисам више могао да се улогујем преко графичког користничког интерфејса већ само преко конзоле. Изгубио сам пар сати да решим тај проблем.

Када би Linux користио исти број корисника као и Windows, било би далеко више пута више откривених багова и далеко више вируса. Уосталом, то се и показало на Android-у који користи Linux кернел.

Linux је добар за одређене примене, али није за свакодневну употребу и за просечног корисника. Мени је неопходан због High Performance Computing-а. Користим га и као Web сервер, али да га неком неискусном кориснику овако препоручим, као што си ти урадио, било би крајње неодговорно.

Заправо може Linux да буде добар и за просечног корисника ако нема жељу да на свом рачунару испробава све и свашта, ако не жели да игра игре и ако користи веома ограничен скуп апликација. Свака нова инсталација, потрага за одговарајућом апликацијом, а нарочито иснсталација системског софтвера може да буде болна за просечне кориснике.

Smeh

pre 3 godine

@Helena

Ukucaj u Google pretraživaču "free update to windows 10". Ako i dalje postoji opcija za besplatnu nadogradnju imaćeš je u rezultatima pretraživanja. Udji na prvi sajt koji piše o tome ali da nije Mikrosoftov i prati uputstva. Ako se dobro sećam potreban ti je Windows 10 update tool ili tako nešto. Definitivno se isplati preći sa Windows 8 na Windows 10. Srećno.

in the feels

pre 3 godine

a tu je i infinite loop koji od hardverskih problema izaziva pucanje Windowsa. polovna matična, cpu sa AliExpress a, jeftini ram, grafička iz mađarske, kinesko napajanje, "silent" kućište od 4000din, dodatna ram memorija skinuta sa oglasa na pornhub, I naravno w10 sa pirate Bay

EU Citizen

pre 3 godine

Kako mi se na Linuxu nikad nije pojavio blue screen of death niti se ikada zablokirao, a radim na Linux Mintu 80% (imam i jednu instalaciju Windowsa ako zatreba, za neku glupost, obično :) ) , već pet-šest godina? :))) Nego je Windows od početka ćorav posao (koristio sam ga trideset godina i odlično poznavao do sedmice i, mnogo manje, osmice i 8.1, kada sam počeo prelazak na Linux, jer je najavljivana desetka i već se znalo kakva će da bude - bio sam u Insider programu i čitao dosta o tome jer su me tada te stvari zanimale - a ja tako nešto više nisam hteo da imam na mašini, pa sam izgubio svaki interes i počeo da se usavršavam u Linuxu), bastardni i skarabudženi sistem pun trulih kompromisa koji opstaje na nakaradnom crony sistemu fiktivne "intelektualne svojine", državnim narudžbinama i megakorporatnim kartelima.

EU Citizen

pre 3 godine

@vlad
Linux je samo kernel Androida,. na kome jaše čitava skarabudžena, špijunska Googleova Java skalamerija koja je uglavnom Android :) Otuda i problemi, a ne od Linux kernela :) Lično jedva čekam neki upotrebljivi čisti Linux za smartfone koji nativno tera Android aplilacije, odmah ću Androidu reći zbogom zauvek, ionako svaki put moram da ga rutujem, poubijam tonu bloatwarea i da ga temeljito unakazim, ishakujem i izmodujem samo da bih mašinu koju sam.pošteno platio mogao da podesim onako kako ja hoću, a ne neki neomarksistički crony reptil iz Mountain Viewa :))

Hepo kockica

pre 3 godine

Meni se poslednji put pojavio BSOD na Windowsu XP...valjda zato što umem da odaberem dobre i proverene komponente za svoje konfiguracije i dobro prečešljam postavku Windowsa nakon instalacije, uklonim sve nepotrebno, rasteretim memoriju pri startu, pazim šta instaliram...i tako.

neutralni felš

pre 3 godine

Kako utesno...kad vam se kaze da ce vam operativni sistem kad -tad riknuti...i zato sam ja jos pre jednu deceniju presao na OS gde se to ne desava a pri tome i radi..a nije MacOS...
(Ra Ma, 22. jun 2020 15:52)


nemoj da pricas da si instalirao linux? neverovatno! i koliko stvari mozes da zavrsis na njemu osim konzumiranja multimedije?

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

Sa Windows 10 sam imao problem na jednom Dell Inspiron laptopu, pre nekoliko godina, zbog problematičnog audio drivera. Jednom sa company laptopom, kada je iz meni i dalje nepoznatih razloga, sistem Bitlocked. I jedan loš Windows system update, 2017. ili 2018. godime. I to je otprilike to - nikakvih više problema nisam imao. Sve radi savršeno. Sam sistem je stabilniji i bolji od famozne Sedmice. Priznajem da me nervira UI, pa i UX, da me nerviraju ograničenja kojih je više nego u prethodnim verzijama, ali to je već teranje maka na konac. Ako ste dovoljno tech-savvy, i pored nametnutih ograničenja, možete podesiti i prilagoditi sistem svojim potrebama. Možda nije najbolji Microsoft OS ikad - po meni je to i dalje Windows Server 2003 - ali je u samom vrhu. BTW, za poslednjih tri ili četiri godine, daleko više problema sam imao s Ubuntuom. Jednom prilikom ista situacija koju je pomenuo @Марко, 22. jun 2020 19:07, a poslednji put pre par meseci - Ubuntu je napravio, pa, rusvaj sa mountovanjem jednog M.2 drivea. GNU/Linux jeste dobar OS - ne sve distribucije, mind you - ali nipošto nije apsolutno savršenstvo kakvim ga neki pokušavaju predstaviti. Svi kompjuteri koje imam, sem company issued laptopa, su Dual Boot. Windows 10 i Ubuntu. I da, Windows 10 radi primetno bolje u većini situacija - ne svim, natch - ali to može biti i posledica tehnički boljih drivera. A tu je i činjenica da gro GNU/Linux distribucija i dalje nema punu pdršku za UEFI, i neke specifičnosti istog...

najjaci

pre 3 godine

(Марко, 22. jun 2020 19:07)

kao prvo ne bi to bilo kao sto pricas za viruse jer to drugacije funkcionise a kao drugo to sto android koristi modifikovani linuks kernel nema nikakve veze kada se na vrhu toga nalazi nesto sasvim drugacije, a kao trece, burazeru nista ti nisi vise od tih prosecnih korisnika na koje aludiras ako si takav problem resavao par sati

Locutus

pre 3 godine

ThinkPad T510 iz 2010. Od kad je instaliran WindowsX plavi ekran se nije pojavio ni jednom.

Inače kod nekih piratskih i "minimalnih" verzija dešava se da je po defaultu isključena virtualna memorija (paging file). To je neprimetno, a hoće da puca Win samo tako. Slično je i ako grafika zapinje ili puca u toku igranja, velika je verovatnoća da nije odvojeno dovoljno virtualne memorije...

ExSysAdmin

pre 3 godine

@(Ra Ma, 22. jun 2020 15:52)

Eto meni kuci Win10 na desktop racunaru koji sluzi kao multimedia i za igre radi bukvalno od trenutka kad je izasao i evo dan danas. Zamisli sve radi i nista nije usporilo. I sta sad?

хаџија

pre 3 godine

а ди је ту у списку: крекована верзија, коју је инсталирао мали из комшилука који је паметнији од била и џобса заједно ал га мрзе зато што је србин..?

Alex

pre 3 godine

Već šest godina koristim sadašnji LT. Za to vreme nekoliko puta mi je padao sa stola, pukao i lepljen na poklopcu, prosipao kafu na tastaturu, kidao mi se kabli za napajanje. Međutim ni jednom mi još nije pao sistem.Znate zašto? Zato što je prvo bio originalni Windows 8 a sada je 10-ka originalna verzija i radi perfektno. Ipak vredi kupiti original.

Majkl Džondar

pre 3 godine

Dva problema sam imao na Windows računarima. Jedan koi je bio jednom a to je slabo napajanje. Drugi koji se dešavalo stalno, kad sam imao krekovanu verziju, odnosno nelegalnu. Imam dva lap topa sa originalnim sistemi, jedan 5 i drugi 7 godina. I jedan i drugi rade ekstra.

Ra Ma

pre 3 godine

Kako utesno...kad vam se kaze da ce vam operativni sistem kad -tad riknuti...i zato sam ja jos pre jednu deceniju presao na OS gde se to ne desava a pri tome i radi..a nije MacOS...

vlad

pre 3 godine

Nije pomenuta najveća boljka Windows-a, a to su Update-i.
Gotovo sigurno je da će nakon nekog kritičnog update-a Windows krenuti da baguje. Obično je potrebno i do mesec dana da se problem ispravi sa drugom zakrpom.
Treba napomenuti i da su laptopovi daleko nestabilniji od desktop računara.
Generalno, daleko je Windows od stabilnog i pouzdanog sistema...
Pre oko mesec, dva je bilo problema i sa novim androidom i ako je u pitanju OS koji je u biti Linux.

Helena

pre 3 godine

Imam originalni Windows 8 (ili 8.1, nisam sigurna) da li se to jos uvek moze besplatno nadograditi na Windows 10 ili ne? Ako da, kako i gde da neadjem Win10??? I da li mi se to uopste isplati? Ne bih da nesto zeznem ali stvarno me nervira ova osmica... Hvala.

autostoper

pre 3 godine

Ljudi, ako računar koristite u bilo šta sto nije gaming ili neki specifičan softver. Distribucije linuxa poput Linux Minta ili Ubuntua su jako user-friendly i mnogo manje zahtevne za vaš računar. A obezbeđuju vam istu ako ne i širu uslugu od windows. Da ne pričamo o tome sto verovatno ne koristite legalnu verziju win.

in the feels

pre 3 godine

a tu je i infinite loop koji od hardverskih problema izaziva pucanje Windowsa. polovna matična, cpu sa AliExpress a, jeftini ram, grafička iz mađarske, kinesko napajanje, "silent" kućište od 4000din, dodatna ram memorija skinuta sa oglasa na pornhub, I naravno w10 sa pirate Bay

Smeh

pre 3 godine

@Helena

Ukucaj u Google pretraživaču "free update to windows 10". Ako i dalje postoji opcija za besplatnu nadogradnju imaćeš je u rezultatima pretraživanja. Udji na prvi sajt koji piše o tome ali da nije Mikrosoftov i prati uputstva. Ako se dobro sećam potreban ti je Windows 10 update tool ili tako nešto. Definitivno se isplati preći sa Windows 8 na Windows 10. Srećno.

Chiko

pre 3 godine

Laptop precison iz 2013 do sada dva puta reinstalirao sistem, prelazak sa 7 na 10, i jednom na 10-ci, bio preterao sa nekim testovima. Komp je profesionalni, mogu da zamenim kad god zelim I kojom god konfiguracijom, vadim mu dusu sa Virtual Machine, znam cak I po 3/4 meseca Da ne restartujem. Kao i sa automobilom, koliko para, toliko muzike i Kako ga cuvas tako ti se vraca.

Hepo kockica

pre 3 godine

Meni se poslednji put pojavio BSOD na Windowsu XP...valjda zato što umem da odaberem dobre i proverene komponente za svoje konfiguracije i dobro prečešljam postavku Windowsa nakon instalacije, uklonim sve nepotrebno, rasteretim memoriju pri startu, pazim šta instaliram...i tako.

NastyB

pre 3 godine

(Alex, 22. jun 2020 17:42)

Mislim da to nema veze legalno/piratsko. Više ima veze kako ga ko koristi. Ni sam ne znam koliko puta sam instalirao Windows jednim te istim ljudima i APSOLUTNO SVAKOG UPOZORIM da pročitaju šta piše pre nego što bilo šta urade. I, naravno, 99,9% to uopšte ne posluša, pa krenu da kukaju kako im ne radi dobro sistem, a onda na istom vidim Avast, Mekafi i Nod32 i bar jedno 20 nekih reklamnih bloatware-a koje su samo kliktali NEXT pre nego što i pogledaju šta piše. I onda nastane kurcšlus.
Dok im činiš usluge jahali su me kao mazgu ali od kad im pričam da naplaćujem 2.000 instalaciju RETKO ko me maltretira više sa tim.
Uglavnom, ljudi ne znaju da barataju sa onim što imaju. Imaš SSD od 120/250 GB i jedan ili dva "klasična" HD-a od 1 terabajta - milina. Instaliraš jednom sistem i potrebne programe na SSD, iskoristiš Macrium Reflect, kloniraš ono što si instalirao i sledeća instalacija sistema ne traje duže od 15 minuta.
Ali i to samo ko zna. Jednim te istim ljudima govorim da na D ili E particije instaliraju Launchere, Igre, filmove i serije, ali uzalud... Svi biju po next ne čitajući ništa, drže sve na desktopu, par igara zguranih na SSD-u dok terabajtni diskovi zuje prazni...
Uglavnom, kad znaš da barataš sa Windows-om on je stavbilan kao stena. Ja sam svog instalirao pre dve ipo godine i radi kao sat. Nijedna sedmica mi nije toliko izdržala, a o šestomesečnim instalacijama XP-a da ne pričam.

White trash

pre 3 godine

Ja mislim da ljudima problemi dolaze iz gomilanja softvera. Nikakvih problema nemam sa 7 na desktopu, ni X na labtopu, oba su uredjaja starija od OS na kom rade, ali nisam nekakav zahtevan korisnik. U sistem sam dodao svega par nekih meni neophodnih programa. Smatram da je problem uglavnom sto ljudi sve i svasta instaliraju, pa to dovodi do nepredvidjenih konflikata

P

pre 3 godine

Imam originalni Windows 8 (ili 8.1, nisam sigurna) da li se to jos uvek moze besplatno nadograditi na Windows 10 ili ne? Ako da, kako i gde da neadjem Win10??? I da li mi se to uopste isplati? Ne bih da nesto zeznem ali stvarno me nervira ova osmica... Hvala.
(Helena, 22. jun 2020 15:36)

Ne moze vise besplatno da se nadogradi. Medjutim, Microsoft zapravo nikad nije zatvorio taj free upgrade kanal, tako da postoji crack koji to eksploatise. Ne moras ni da imas bilo koju prethodnu verziju, dobijes bez problema digitalnu licencu za Win10. Ako se ne razumes, ne petljaj sama. Otvori se koju crvenu i nek ti to zavrsi onaj ko ume. Ni na kolima ne menjas sama svecice zar ne ?

neutralni felš

pre 3 godine

Kako utesno...kad vam se kaze da ce vam operativni sistem kad -tad riknuti...i zato sam ja jos pre jednu deceniju presao na OS gde se to ne desava a pri tome i radi..a nije MacOS...
(Ra Ma, 22. jun 2020 15:52)


nemoj da pricas da si instalirao linux? neverovatno! i koliko stvari mozes da zavrsis na njemu osim konzumiranja multimedije?

Марко

pre 3 godine

Instaliras Linux i nema problema, nadam se da ce u buducnosti napraviti Linuks i za Tablete, muka mi je od Windows i Androida.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dex, 22. jun 2020 18:22)

Инсталирао сам на Ubuntu-u нови nVidia драјвер за графичку картицу да бих користио CUDA-у и након рестарта нисам више могао да се улогујем преко графичког користничког интерфејса већ само преко конзоле. Изгубио сам пар сати да решим тај проблем.

Када би Linux користио исти број корисника као и Windows, било би далеко више пута више откривених багова и далеко више вируса. Уосталом, то се и показало на Android-у који користи Linux кернел.

Linux је добар за одређене примене, али није за свакодневну употребу и за просечног корисника. Мени је неопходан због High Performance Computing-а. Користим га и као Web сервер, али да га неком неискусном кориснику овако препоручим, као што си ти урадио, било би крајње неодговорно.

Заправо може Linux да буде добар и за просечног корисника ако нема жељу да на свом рачунару испробава све и свашта, ако не жели да игра игре и ако користи веома ограничен скуп апликација. Свака нова инсталација, потрага за одговарајућом апликацијом, а нарочито иснсталација системског софтвера може да буде болна за просечне кориснике.

in the feels

pre 3 godine

moram priznati da mi je 10ka stabilnija nego što je windows 7 bio. Ali ovaj put sam se iole i potrudio oko hardware-a. proverio sam tačno kompatibilnost pa i iskustva drugih korisnika, prvi put pročitao uputstvo matične ploče koje slotove da koristim za ram i kojim redosledom da ih popunjavam, koji m.2 za storage a koji za nešto drugo itd,itd...

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

Sa Windows 10 sam imao problem na jednom Dell Inspiron laptopu, pre nekoliko godina, zbog problematičnog audio drivera. Jednom sa company laptopom, kada je iz meni i dalje nepoznatih razloga, sistem Bitlocked. I jedan loš Windows system update, 2017. ili 2018. godime. I to je otprilike to - nikakvih više problema nisam imao. Sve radi savršeno. Sam sistem je stabilniji i bolji od famozne Sedmice. Priznajem da me nervira UI, pa i UX, da me nerviraju ograničenja kojih je više nego u prethodnim verzijama, ali to je već teranje maka na konac. Ako ste dovoljno tech-savvy, i pored nametnutih ograničenja, možete podesiti i prilagoditi sistem svojim potrebama. Možda nije najbolji Microsoft OS ikad - po meni je to i dalje Windows Server 2003 - ali je u samom vrhu. BTW, za poslednjih tri ili četiri godine, daleko više problema sam imao s Ubuntuom. Jednom prilikom ista situacija koju je pomenuo @Марко, 22. jun 2020 19:07, a poslednji put pre par meseci - Ubuntu je napravio, pa, rusvaj sa mountovanjem jednog M.2 drivea. GNU/Linux jeste dobar OS - ne sve distribucije, mind you - ali nipošto nije apsolutno savršenstvo kakvim ga neki pokušavaju predstaviti. Svi kompjuteri koje imam, sem company issued laptopa, su Dual Boot. Windows 10 i Ubuntu. I da, Windows 10 radi primetno bolje u većini situacija - ne svim, natch - ali to može biti i posledica tehnički boljih drivera. A tu je i činjenica da gro GNU/Linux distribucija i dalje nema punu pdršku za UEFI, i neke specifičnosti istog...

ExSysAdmin

pre 3 godine

@(Ra Ma, 22. jun 2020 15:52)

Eto meni kuci Win10 na desktop racunaru koji sluzi kao multimedia i za igre radi bukvalno od trenutka kad je izasao i evo dan danas. Zamisli sve radi i nista nije usporilo. I sta sad?

EU Citizen

pre 3 godine

Kako mi se na Linuxu nikad nije pojavio blue screen of death niti se ikada zablokirao, a radim na Linux Mintu 80% (imam i jednu instalaciju Windowsa ako zatreba, za neku glupost, obično :) ) , već pet-šest godina? :))) Nego je Windows od početka ćorav posao (koristio sam ga trideset godina i odlično poznavao do sedmice i, mnogo manje, osmice i 8.1, kada sam počeo prelazak na Linux, jer je najavljivana desetka i već se znalo kakva će da bude - bio sam u Insider programu i čitao dosta o tome jer su me tada te stvari zanimale - a ja tako nešto više nisam hteo da imam na mašini, pa sam izgubio svaki interes i počeo da se usavršavam u Linuxu), bastardni i skarabudženi sistem pun trulih kompromisa koji opstaje na nakaradnom crony sistemu fiktivne "intelektualne svojine", državnim narudžbinama i megakorporatnim kartelima.

EU Citizen

pre 3 godine

@vlad
Linux je samo kernel Androida,. na kome jaše čitava skarabudžena, špijunska Googleova Java skalamerija koja je uglavnom Android :) Otuda i problemi, a ne od Linux kernela :) Lično jedva čekam neki upotrebljivi čisti Linux za smartfone koji nativno tera Android aplilacije, odmah ću Androidu reći zbogom zauvek, ionako svaki put moram da ga rutujem, poubijam tonu bloatwarea i da ga temeljito unakazim, ishakujem i izmodujem samo da bih mašinu koju sam.pošteno platio mogao da podesim onako kako ja hoću, a ne neki neomarksistički crony reptil iz Mountain Viewa :))

P

pre 3 godine

Već šest godina koristim sadašnji LT. Za to vreme nekoliko puta mi je padao sa stola, pukao i lepljen na poklopcu, prosipao kafu na tastaturu, kidao mi se kabli za napajanje. Međutim ni jednom mi još nije pao sistem.Znate zašto? Zato što je prvo bio originalni Windows 8 a sada je 10-ka originalna verzija i radi perfektno. Ipak vredi kupiti original.
(Alex, 22. jun 2020 17:42)

Od svih komentara do sad objavljenih, tvoj zaista pobedjuje. Molim te, objasni nam kakve veze tacno ima padanje laptopa sa stola, lepljenje poklopca i pokidan kabl za napajanje sa originalnom verzijom windows-a (bilo kojeg). Evo, kao profesionalac u tom polju prosto jedva cekam da cujem odgovor da me jos jednom posteno nasmejes...

Miki

pre 3 godine

I auto puca ako se redovno ne servisira u ovlascenom servisu... Tako da bez redovnog odrzavanja ni zenche ne trpi krizu, paa tako da cemo i na more ove godine izgleda.

Locutus

pre 3 godine

ThinkPad T510 iz 2010. Od kad je instaliran WindowsX plavi ekran se nije pojavio ni jednom.

Inače kod nekih piratskih i "minimalnih" verzija dešava se da je po defaultu isključena virtualna memorija (paging file). To je neprimetno, a hoće da puca Win samo tako. Slično je i ako grafika zapinje ili puca u toku igranja, velika je verovatnoća da nije odvojeno dovoljno virtualne memorije...

najjaci

pre 3 godine

(Марко, 22. jun 2020 19:07)

kao prvo ne bi to bilo kao sto pricas za viruse jer to drugacije funkcionise a kao drugo to sto android koristi modifikovani linuks kernel nema nikakve veze kada se na vrhu toga nalazi nesto sasvim drugacije, a kao trece, burazeru nista ti nisi vise od tih prosecnih korisnika na koje aludiras ako si takav problem resavao par sati