Petak, 20.05.2005.

08:25

Petersen: Duboka zrelost Albanaca

Šef UNMIK-a će u izveštaju Savetu bezbednosti oceniti da je na Kosovu učinjen značajan napredak u poslednja tri meseca.

Izvor: B92

Petersen: Duboka zrelost Albanaca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

novinar

pre 18 godina

I nocu i danju sanjamo kontradiktornosti:
NOCU: Nezavisnost Kosova je neprihvatljiva za Srbiju i UNMIK tvrdi da Srbi mogu otici u Malisevo da posete srpske grobnice:
DANJU: prazani zidovi, ikona na zidu i molitva Svetom Nikoli za pomoc. Pun grad ljudi...... sve vrvi od cveca i glasne muzike.....u Pristini smo..... putujemo gradom.....ali u borbenom vozilu KFOR-a......???...

Dodi

pre 18 godina

Nije lepo ni humano, kad se neko dici onim sto se desilo zadnjih 15 godina, zahvaljujuci politicim vasheg politickog vrha. Zato je najbolje da se pomirite sa sudbinom, da ce Kosovo biti za vas susedna drzava.
Dodi,20 maj 2005

adam

pre 18 godina

Za razliku od nase politicke strane u pregovorima Kosovski strana je njima vec pristupila i to mnogo ozbiljnije. Samo poveravanje funkcije minista za povratak Srbinu nikako nije moglo da se desi bez Medjunarodne podrske, takodje je pomenuta predstava u Pristinskom pozoristu "vest" koja daje argumentaciju kojom se Kosovsko drustvo proglasava Multietnickim, sto opet nije moglo da se izvede bez medjunarodne podrske, reakcija KFORA je takodje singal medjunarodne zajednice ...a onda neko odavde kaze kako ce o statusu odlucivati medjunarodna zajednica...i? Da nemate mozda neki zakljucak kao npr. da Albanska pregovaracka strana vec deluje sa medjunarodnom zajednicmo odnosno da su im postali ravnopravni partneri. Pa cak im je i premijer otisao u Hag dok se ovde vitla za nekoliko penzionisanih generala...
A tek sad krece lobiranje...
Srbija je vec nekoliko koraka unazad, ne uspeva da integrise Albance s juga u svoj sistem....i nema niciju pomoc.Licno verujem da je postojeci odnos snaga i pozicija na nasoj politickoj sceni najbolji al se ipak bojim toga da nismo dorasli pregovorima koji su pred nama. Realnsot Kosova nije Predstava na Srpskom u Pristini, nije istina da su svi izasli iz pozorista mirni i bezbedni vec su sprovedeni, KFOR ima jasnu sliku koja je razlika izmedju Srbina koji se u Pristini pojavljuje na konferenciji od nekoliko dana i pitanje njegove bezbednosti nije isto kao pitanje bezbednosti Srbina koji je iz Pristine i koji bi mogao da bude potencijalni " povratnik" na Kosovo. Slika koja se stvara uz pomoc medjunarodne zajednice je iskrivljena i Kosovska realnosta je durgacija tacno je da ce bas medjunarodna zajednica odlucivati. Rezultat pregovora ipak ce odluciti bolji politiacari i mozda zbog toga imamo razloga za strepnju.

goodman

pre 18 godina

Jasno mi je da ce Petersen dati povoljnu ocenu poboljsanja stanja na Kosovu. On je na albanskom platnom spisku. Ali odakle zna Kofi Anan da je stanje povoljno, nije mi jasno. I kako se zna da ce Anan dati pozitivnu ocenu, stvarno mi je cudno. On nikada nije krocio na vruce tlo provincije.

goodman

pre 18 godina

Drzavni vrh se sastao bez Gorana Svilanovica? Pa to je smesno. Pa ovde leva ruka ne zna sta desna ruka radi. Pa da se radi o nekoj sitnoj malverzaciji, sitnoj kradji, ali kada se spremaju da nam otmu deo teritorije pa to je katastrofa kako se odnosimo prema tome. Nemoc, neznanje, frustracija ili namerna poslusnost prema svemu sto nam se kaze da uradimo. I da se spot Norvezana pojavio na Evroviziji, opet bi drzavni vrh cutao. Mozda tako treba?

AMERIGO

pre 18 godina

Dragi moji pametni Srbi.Neko je juce super napisao "dijagnozu" kad je Kosovo izgubljeno.Odavno je to.Cak i ovaj rat za Kosovo je bio pokusaj da se spasi sto se spasit nemoze (naravno sulud nacin"spasavanja").Ja se samo pitam zasto nasi politicari (ipak oni odlucuju o svemu,a ne narod) ne izadju sutra i kazu da daju NEZAVISNOST Kosovu.Jednostavno da presijeku licemjerje MZ.Cuj za 3 mjeseca postignuti standardi.Isto za dva-tri mjeseca doce demokratija.Svi vidimo sta su mocnici iz svijeta naumili.Nedajmo im da nam prave predstavu.Budimo brzi od njih.Nek ide Kosovo i zavrsite vise tu pricu.

arsim

pre 18 godina

Ne mogu da shvatim zasto kod vecine srba svaki pokusaj stabiliziranje stanja na Kosovu izaziva toliki gnev i cinizam.Prestanite vec jednom sa licemerjem i pousajte i vi malo da pomognete konstruktivnim pristupom jer shvatite vec jednom da Kosovo sa ili bez vas ide svojim putem ka nezavisnosti.

ni uslovna, ni bezuslovna

pre 18 godina

O statusu KiM-a ce odlucivati mocnici MZ-a, oni isti koji su lagali svoj sopstveni narod i upustili se u rat u Iraku, kome ne da se ne vidi kraj, nego mu preti transformacija u gradjanski i rat sa susednim zemljama. Onda je jasno kakvoj "pravdi" se mozemo mi nadati. Neko rece u komentaru da su predstavnici UN-a nekompetentni jer tenzije na KiM rastu - a mozda su bas tako i birani, da tenzije ostanu visoke i da raja ne moze nista sama da se dogovori bez MZ? A onda kazu da je Sloba bio los...

Caribou Lou

pre 18 godina

Ne znam u politici kako to ide, ali u vocarstvu termin "duboka zrelost" u sustini predstavlja eufemizam za "pocetak truljenja".

komsija

pre 18 godina

Nema mesta za nervozu. Petersen govori o stvarima sta vidi i kako on prezivi. Da li on napravi politiku? Ako jeste sta je tu lose? Zar ona mora da bude ista kao ona beogradska? Zasto je Beogradu dozvoljeno politika nikada isponjenih standarta a petersonska, medjunarodna i albanska politika isponjenih standarta nije dozvoljena? Tokom nase istorije Srbija je imala priliko 500 godina da ispuni standarte prema albancima. Ona nikada radila o standartima ali o antistandartima. Sada ona ne mora da bude ljubomorna da albanci znaju bolje da respektuju srbe nego srbi albance. Da budes covek ne moras da budes nebeski ali samo zemaljski....

paja

pre 18 godina

Stav Petersena je politički stav koji može da se pobija argumentima. Na našu žalost analitički kapaciteti Srbije nisu izgrađeni (sa stanovišta broja ljudi jesu ali sa stanovišta metodologije, poznavanja standarda evaluacije i obuhvata podataka za analitičku obradu nisu (ili nisu na potrebnom nivou)).
To je veliki problem Srbije (bolje rečeno srpskih političara a time i svih nas). Činjenica da je kod albanske strane situacija još gora ne znači mnogo jer su njima na raspolaganju analitički kapaciteti međunarodne zajednice.
Ključ uspeha u pregovorima oko Kosova je koristiti široki spektar pregovaračkih alata (inicijative, predlozi, memorandumi, demanti, razgovori (uslovni ili bezuslovni), PR akmpanje (akcije transparentnosti problema), itd.) uz dobru polazni platformu (analitičku i sintetičku) (koja treba da bude adaptibilna).
U vezi rečenog treba da učimo od EU i SAD koje imaju širok spektar nezavisnih institucija (think-tankova) koje vrše analitičku obradu i sintezu podataka o svakom aspektu njihovog interesovanja. Mi nemamo vremena da gradimo takav sistem (mrežu) institucija ali možemo da intenziviramo korišćenje postojećih (u vidu pojedinaca i postojećih institucija) uz stvaranje pretpostavki za izgradnju novih koje će pokriti oblasti koje su sada nepokrivene.
Skromni analitički kapaciteti (po broju i kvalitetu) mogu da se amortizuju kreativnošću na kraći rok ali dugoročno to definitivno nije dovoljno. Najvažniji naručilac studija, javnih rasprava i drugog treba da bude država. Pristup treba da bude preko nezavisnih institucija čiji stavovi nisu obavezujući ali su značajni u procesu kreiranja političkih stavova. Poželjno je uvesti praksu svedočenja nezavisnog izvestioca o nekom pitanju u srpski Parlament (a i u druge institucije – valdu Srbije na primer).
Primer kako treba raditi je Institut za mir SAD koji je nezavisan od vlade SAD ali ima ogroman uticaj na kreiranje zvaničnih stavova. Oni pokušavaju da problem sagledaju sa raznih strana i da nađu najbolje rešenje sa stanovišta zaštite interesa SAD. U tom procesu mogu da se čuju razni (često protivurečni) stavovi koji doprinose izoštravanju perpcepcije problema. Učimo od njih i bićemo uspešniji u našoj praktičnoj političkoj praksi.
Još boljih primera ima u EU ali o tome drugom prilikom.

npb

pre 18 godina

Odlično. Sad 250,000 Srba i nealbanaca treba da se okupe i krenu kući, pa da na delu vidimo bezbednost. To ozbiljno treba uraditi.

Nenad

pre 18 godina

Duboko sam dirnut izjavom gospodina Petersona. "duboka zrelost" zabeležena kod kosovskih Albanaca, koji su u većini u prelaznim institucijama". Licemerje na nivou. Kada je tako lepo zasto se niko ne vraca? Postedite me te price bg i srpska propaganda. Mnogi Srbi sa Kosova imaju vesti iz prve ruke i one su daleko od valjanog.

Nenad

Bratko

pre 18 godina

ispade da kod albanaca vlada najveca demokratija u Evropi. Krvna osveta, kupovanje zena, mafija, kriminal i najveca nezaposlenost. To ti je brajko najveca demokratija i mi svi "Evropljani" treba da se ugledamo na tu demokratiju.

Srba

pre 18 godina

Gospodin Peterson me sve vise odusevljava. Onomad se hvali svojim prijateljstvom sa haskim optuzenikom, pobratimom Agimom, a sada je nakon tri meseca shvatio da su Albanci duboko zreo narod sto ostali narodi sa tog prostora verovatno nisu jer mu nisu pobratimi.
Da li je moguce da svetska organizacija ne moze da nadje, kada vec dobro placa, kompetentne i odgovorne ljude koji ce istinski poraditi na tome da se rese svi sporovi izmedju Albanaca i Srba. Ovako salje sve same pristrasne i nekompetentne osobe. Samo se jos vise podizu tenzije.
Ne treba tako. Stanje je vruce. Novi sukob je moguc.Treba ici pristupom koji Srbima nece stalno nabijati na glavu cinjenicu da su izgubili rat, jer ga Albanci nisu dobili. Dobio ga je Nato. Srbima treba omoguciti da uzivaju isti stepen sloboda koji uzivaju Albanci, ali realno i bez ikakvih uslova.
Ovako pisati o albanskoj zrelosti, a ono malo malo pa se puca na preostale Srbe zvuci u najmanju ruku cinicno.

krlja

pre 18 godina

Mislim da vecina previdja jedan detalj, a to je da nam niko nemoze oduzeti Kosmet (ne postoji medjunarodni zakon a ni telo koje to moze uciniti), samo mi sami mozemo da ga predamo. Prema tome, ipak sve zavisi od Srbije i oni to dobro znaju; koliko budemo odlucni, tako cemo i proci. Nadajmo se da su ovi ucestali pozivi na razgovore od strane nasih politicara pokazali da su i spremni, za razliku od albanaca, sto je mala prednost u startu. Sto se tice standarda, oni nisu dostignuti, bice dosta kritike, ali ce pregovori ipak poceti, jer se amerima zuri. Samo pametno i mirno, nista nije izgubljeno.

kirk

pre 18 godina

Ja stvarno ne znam sta to znaci "napredak" kada tamo ljudi i dalje zive u getima i to u XXI veku!!! Takvo gazenje ljudskih prava, masovno, i to uz prisustvo medjunarodne zajednice... To je sramota za covecanstvo, a ne samo za albansku vecinu na Kosovu i Metohiji. Jadni Srbi na KiM. Ne sprema im se nista dobro.

IvanS

pre 18 godina

Kada bi g-din Petersen imao bilo kakvu licnu odgovornost, on bi dobro razmislio kako ce da napise izvestaj. Ovako, svojim izvestajem on samo pokazuje svoj doprinos" u sredjivanju situacije u KiM.
Onima koji su se vec predali, zelim da i njihov kraj uskoro bude "otpisan", na isti nacin na koji oni otpisuju KiM.

S. Kosovic

pre 18 godina

Opet se lazira stanje na KiM. Pitamo se dokle ce to da traje i kome to odgovara. Jos uvek albanci ne mogu da shvate sta to znaci. Trebaju mozda jos koji vek ili dva.

pavle

pre 18 godina

Ukoliko uzmemo standarde monitoringa i evaluacije kako struka zahteva od zelenog svetla ne bi bilo ništa. Ali, pošto ovde nije u pitanju struka već politika eto zelenog svetla.
Možda će se poneki "ekspert" za evaluaciju javiti da iznese svoje stavove ili će se ograditi. (Čisto sumnjam)
P.S.
Ovakvu "evaluaciju" smo mi u Srbiji videli zadnjih nekoliko decenija: onaj ko je na vlasti ocenjuje ispunjenost standarda u nekoj oblasti koje je sam propisao i sproveo a onaj ko drugačije misli...
Obeshrabrujuće je da su političari iz MZ isti kao i naši (ako ne i gori jer nema ko da ih kontroliše - oni su zadnja instanca i njihova je konačna!?).
Pošto se ovakve situacije često dešava racionalno je pomisliti da nije reč o slučajnim «greškama» nego o sistemskim greškama. Aferim.

klanfa

pre 18 godina

Posto je tako lepo "sredio" KiM, g.Petersen bi mogao sada da skokne do Iraka, cujem da i tamo imaju teskoce sa nekim "standardima", pa da pomogne. Honorarno, naravno.

gimiboy

pre 18 godina

Srbija koja je izazvala rat na Kosovu i izgubila teritoriju Kosova u ratu naravno da ne moze odlucivati...moze samo pregovarati ali ne odlucivati...

Tanja

pre 18 godina

... Stvari su dobro krenule, ka dogovoru i miru a narod osudjuje one koji su najzasluzniji za to. Ne zaboravite da bi mnogi agresivcci jedva docekali ratove u nasim krajevima, ali ne budimo toliko glupi po ko zna koji put i ne zaboravimo da je moto velikih uvek bio Divide et impera. Eto, ubedili smo ih da to ne zelimo, vec da zelimo mir i saradnju, i ostaje na vlastima da se za to i dalje bore.

Slobodan

pre 18 godina

Kakav je to predsjednik drzave koji dozvoljava da o njegovoj vlastitoj drzavi odlucuju politicari drugih drzava taj predsjednik treba da bude odmah procesuiran zbog veleizdaje.

kao znam nesto

pre 18 godina

Kosovo je izgubljeno pre nego sto je dobijeno, neke davne godine pre svih ratova, prvenstveno zato sto Srbija vec vekovima nema nacionalnu politiku i nacionalne prioritete. Svako dalje zauzimanje za Kosovo za ovaj narod je cist gubitak vremena i novca, zato zavrsimo ovu pricu sa sto manje gubitaka (tj. dobijmo bar nesto iz cele te price).

Darko

pre 18 godina

Ja podrzavam nezavisnost Kosova jer je to dugorocno najbolje rjesenje za Srbiju.
Koliko je Albanaca bilo prije 200 godina koliko prije 100 godina koliko sada.
Sa ovolikim rastom stanovnistva za pedest godina bi se broj Albanaca priblizio broju Srba. Kosovo je premalo da bi podnijelo toliki broj stanovnistva i jednostavni zakon prirode kaze da se u bocu od litre ne moze stavit litra i pol vode jer ce voda da se prelije. Tako bi se i Albanci sirili po Srbiji jer ne mogu po Albaniji od Prokletija. Jedini nacin da se to zaustavi je nezavisno Kosovo tako da se jasno postave granice...

IvanR

pre 18 godina

Mogu da razumem emocije kosovskih Srba, cak imam razumevanja i za njihove bajke o povratku srpske vojske sa sve Slobom, ali mi nikako nisu jasni Srbi iz "uze Srbije" koji po svaku cenu zele da zadrze Kosovo. Znaju li oni upste koliko je Kosovo kostalo ovu drzavu u zadnjih pedeset godina? Da li su svesni da ce, usled enormnog prirastaja, Albanaca kroz deceniju-dve biti ubedljivo vise nego nas? I kuda onda s njima? Uostalom, koliko je nasih vajnih patriota ikada bilo na Kosovu, makar na jedan dan? Ko bi od njih bio spreman da se sutra preseli u, recimo, Gnjilane, pa da tamo sebi gradi egzistenciju, da napravi vise dece nego prosecni Albanac? Ko bi od njih, umesto sto po beogradskim kafanama izvikuje parole o svetoj srpskoj zemlji, bio u stanju da svoje mitove i zablude sprovede u praksu? Ko? 'Ajde da ih vidim!
Kosovo je izgubljeno. Svi to dobro znamo, a niko ne zeli da tu bolnu istinu prevali preko usana, plaseci se, valjda, da ce to biti protumaceno kao defetizam i izdaja. Kada bismo bili iole normalna zemlja (kao sto nismo) nastojali bismo na svaki nacin da se oslobodimo tog balasta. Zbog nas i nase buducnosti.

Mashinovodja

pre 18 godina

Borisa Tadića sve manje cenim i na sledećim izborima definitivno neću glasati za DS, ali ovog puta se potpuno slažem s njim: o konačnom statusu Kosova neće odlučivati srpski političari. Glupom i pogrešnom politikom, od Miloševića do Koštunice, sve su šanse propustili i sada više ne dolazi u obzir nikakav "diplomatski pritisak" niti bilo kakvo uslovljavanje bilo čim. Što se pre to shvati u Srbiji, to bolje po Srbiju.
Srbija je po pitanju Kosova otprilike u istom statusu kao Rusija u UN. Svi se prave kao da je nešto pitaju i uvažavaju, ali u suštini je ne zarezuju ni pola posto. I ovo bi bilo dobro da se shvati u Srbiji, da se opet (po ko zna koji put) ne zanosimo o nebulozama o "majčici Rusiji".

DOgnjanovic

pre 18 godina

Svim srcem sam za ostanak Kosova u Srbiji um kaze drugacije vecinski narod odlucuje o svojoj sudbini. Odloziti otceplenje za izvesno vreme. U tom periodu ojacati priprivredu obnoviti sruseno spaljeno, osuditi zlocince, suzbiti nacionalnu mrznju zbog prognanih koji moraju da se vrate u svoju postojbinu. Neizbezno proglasenje ce se dogodit jednog tmurnog dana.

Lion

pre 18 godina

Dobro je.....dobro je za nas Kosovare da napokon doslo vreme da su Srbijanske vlasti dosli u situaciji da umesto ponuda "siroka autonomija", "autonomija sa najvisim pravima za albansku manjinu na Kosovu", "autonomija po modelu Tirola" itd. da se bore za spasit sto se spasit moze i boriti se kako bi se sprecila nezavisnost Kosova koju usput i sami priznaju, srpsko rukovodstvo ne moze zaustaviti jer odluku ce doneti svetske sile.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Stav gospodina Tadića, i svih ostalih srpskih političara i politikanata, je toliko nedefinisan, razvodnjen i neodgovoran, tako da se, gotovo sa sigurnošću, unapred, može tvrditi da će se, "Svetska zajednica" svrstati uz one, koji imaju hrabrosti i nedvosmislen stav, kada je u pitanju dalja sudbina Kosova i Metohije. Sigurno će podržati čvrst stav albanskih partija, koje nemaju dilemu, teritorija-demokratija ili recimo, nezavisnost-ulazak u Evropu. Sa parole "Srbija se saginjati neće" prešli smo na novokomponovanu i mnogo prozaičniju: "Uzmi sve što ti život pruža". Što je u duhu naše borbe za "svet bez granica". Za sada, u toj borbi, uspevamo. Ali rušeći samo svoje granice. Gde ćemo stići ? Samo će nam se kasti. Na vreme za sve ali kasno za nas. U to ime živeli.

novinar

pre 18 godina

I nocu i danju sanjamo kontradiktornosti:
NOCU: Nezavisnost Kosova je neprihvatljiva za Srbiju i UNMIK tvrdi da Srbi mogu otici u Malisevo da posete srpske grobnice:
DANJU: prazani zidovi, ikona na zidu i molitva Svetom Nikoli za pomoc. Pun grad ljudi...... sve vrvi od cveca i glasne muzike.....u Pristini smo..... putujemo gradom.....ali u borbenom vozilu KFOR-a......???...

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Stav gospodina Tadića, i svih ostalih srpskih političara i politikanata, je toliko nedefinisan, razvodnjen i neodgovoran, tako da se, gotovo sa sigurnošću, unapred, može tvrditi da će se, "Svetska zajednica" svrstati uz one, koji imaju hrabrosti i nedvosmislen stav, kada je u pitanju dalja sudbina Kosova i Metohije. Sigurno će podržati čvrst stav albanskih partija, koje nemaju dilemu, teritorija-demokratija ili recimo, nezavisnost-ulazak u Evropu. Sa parole "Srbija se saginjati neće" prešli smo na novokomponovanu i mnogo prozaičniju: "Uzmi sve što ti život pruža". Što je u duhu naše borbe za "svet bez granica". Za sada, u toj borbi, uspevamo. Ali rušeći samo svoje granice. Gde ćemo stići ? Samo će nam se kasti. Na vreme za sve ali kasno za nas. U to ime živeli.

Lion

pre 18 godina

Dobro je.....dobro je za nas Kosovare da napokon doslo vreme da su Srbijanske vlasti dosli u situaciji da umesto ponuda "siroka autonomija", "autonomija sa najvisim pravima za albansku manjinu na Kosovu", "autonomija po modelu Tirola" itd. da se bore za spasit sto se spasit moze i boriti se kako bi se sprecila nezavisnost Kosova koju usput i sami priznaju, srpsko rukovodstvo ne moze zaustaviti jer odluku ce doneti svetske sile.

DOgnjanovic

pre 18 godina

Svim srcem sam za ostanak Kosova u Srbiji um kaze drugacije vecinski narod odlucuje o svojoj sudbini. Odloziti otceplenje za izvesno vreme. U tom periodu ojacati priprivredu obnoviti sruseno spaljeno, osuditi zlocince, suzbiti nacionalnu mrznju zbog prognanih koji moraju da se vrate u svoju postojbinu. Neizbezno proglasenje ce se dogodit jednog tmurnog dana.

Mashinovodja

pre 18 godina

Borisa Tadića sve manje cenim i na sledećim izborima definitivno neću glasati za DS, ali ovog puta se potpuno slažem s njim: o konačnom statusu Kosova neće odlučivati srpski političari. Glupom i pogrešnom politikom, od Miloševića do Koštunice, sve su šanse propustili i sada više ne dolazi u obzir nikakav "diplomatski pritisak" niti bilo kakvo uslovljavanje bilo čim. Što se pre to shvati u Srbiji, to bolje po Srbiju.
Srbija je po pitanju Kosova otprilike u istom statusu kao Rusija u UN. Svi se prave kao da je nešto pitaju i uvažavaju, ali u suštini je ne zarezuju ni pola posto. I ovo bi bilo dobro da se shvati u Srbiji, da se opet (po ko zna koji put) ne zanosimo o nebulozama o "majčici Rusiji".

Slobodan

pre 18 godina

Kakav je to predsjednik drzave koji dozvoljava da o njegovoj vlastitoj drzavi odlucuju politicari drugih drzava taj predsjednik treba da bude odmah procesuiran zbog veleizdaje.

kao znam nesto

pre 18 godina

Kosovo je izgubljeno pre nego sto je dobijeno, neke davne godine pre svih ratova, prvenstveno zato sto Srbija vec vekovima nema nacionalnu politiku i nacionalne prioritete. Svako dalje zauzimanje za Kosovo za ovaj narod je cist gubitak vremena i novca, zato zavrsimo ovu pricu sa sto manje gubitaka (tj. dobijmo bar nesto iz cele te price).

IvanR

pre 18 godina

Mogu da razumem emocije kosovskih Srba, cak imam razumevanja i za njihove bajke o povratku srpske vojske sa sve Slobom, ali mi nikako nisu jasni Srbi iz "uze Srbije" koji po svaku cenu zele da zadrze Kosovo. Znaju li oni upste koliko je Kosovo kostalo ovu drzavu u zadnjih pedeset godina? Da li su svesni da ce, usled enormnog prirastaja, Albanaca kroz deceniju-dve biti ubedljivo vise nego nas? I kuda onda s njima? Uostalom, koliko je nasih vajnih patriota ikada bilo na Kosovu, makar na jedan dan? Ko bi od njih bio spreman da se sutra preseli u, recimo, Gnjilane, pa da tamo sebi gradi egzistenciju, da napravi vise dece nego prosecni Albanac? Ko bi od njih, umesto sto po beogradskim kafanama izvikuje parole o svetoj srpskoj zemlji, bio u stanju da svoje mitove i zablude sprovede u praksu? Ko? 'Ajde da ih vidim!
Kosovo je izgubljeno. Svi to dobro znamo, a niko ne zeli da tu bolnu istinu prevali preko usana, plaseci se, valjda, da ce to biti protumaceno kao defetizam i izdaja. Kada bismo bili iole normalna zemlja (kao sto nismo) nastojali bismo na svaki nacin da se oslobodimo tog balasta. Zbog nas i nase buducnosti.

Darko

pre 18 godina

Ja podrzavam nezavisnost Kosova jer je to dugorocno najbolje rjesenje za Srbiju.
Koliko je Albanaca bilo prije 200 godina koliko prije 100 godina koliko sada.
Sa ovolikim rastom stanovnistva za pedest godina bi se broj Albanaca priblizio broju Srba. Kosovo je premalo da bi podnijelo toliki broj stanovnistva i jednostavni zakon prirode kaze da se u bocu od litre ne moze stavit litra i pol vode jer ce voda da se prelije. Tako bi se i Albanci sirili po Srbiji jer ne mogu po Albaniji od Prokletija. Jedini nacin da se to zaustavi je nezavisno Kosovo tako da se jasno postave granice...

Tanja

pre 18 godina

... Stvari su dobro krenule, ka dogovoru i miru a narod osudjuje one koji su najzasluzniji za to. Ne zaboravite da bi mnogi agresivcci jedva docekali ratove u nasim krajevima, ali ne budimo toliko glupi po ko zna koji put i ne zaboravimo da je moto velikih uvek bio Divide et impera. Eto, ubedili smo ih da to ne zelimo, vec da zelimo mir i saradnju, i ostaje na vlastima da se za to i dalje bore.

gimiboy

pre 18 godina

Srbija koja je izazvala rat na Kosovu i izgubila teritoriju Kosova u ratu naravno da ne moze odlucivati...moze samo pregovarati ali ne odlucivati...

pavle

pre 18 godina

Ukoliko uzmemo standarde monitoringa i evaluacije kako struka zahteva od zelenog svetla ne bi bilo ništa. Ali, pošto ovde nije u pitanju struka već politika eto zelenog svetla.
Možda će se poneki "ekspert" za evaluaciju javiti da iznese svoje stavove ili će se ograditi. (Čisto sumnjam)
P.S.
Ovakvu "evaluaciju" smo mi u Srbiji videli zadnjih nekoliko decenija: onaj ko je na vlasti ocenjuje ispunjenost standarda u nekoj oblasti koje je sam propisao i sproveo a onaj ko drugačije misli...
Obeshrabrujuće je da su političari iz MZ isti kao i naši (ako ne i gori jer nema ko da ih kontroliše - oni su zadnja instanca i njihova je konačna!?).
Pošto se ovakve situacije često dešava racionalno je pomisliti da nije reč o slučajnim «greškama» nego o sistemskim greškama. Aferim.

klanfa

pre 18 godina

Posto je tako lepo "sredio" KiM, g.Petersen bi mogao sada da skokne do Iraka, cujem da i tamo imaju teskoce sa nekim "standardima", pa da pomogne. Honorarno, naravno.

S. Kosovic

pre 18 godina

Opet se lazira stanje na KiM. Pitamo se dokle ce to da traje i kome to odgovara. Jos uvek albanci ne mogu da shvate sta to znaci. Trebaju mozda jos koji vek ili dva.

IvanS

pre 18 godina

Kada bi g-din Petersen imao bilo kakvu licnu odgovornost, on bi dobro razmislio kako ce da napise izvestaj. Ovako, svojim izvestajem on samo pokazuje svoj doprinos" u sredjivanju situacije u KiM.
Onima koji su se vec predali, zelim da i njihov kraj uskoro bude "otpisan", na isti nacin na koji oni otpisuju KiM.

kirk

pre 18 godina

Ja stvarno ne znam sta to znaci "napredak" kada tamo ljudi i dalje zive u getima i to u XXI veku!!! Takvo gazenje ljudskih prava, masovno, i to uz prisustvo medjunarodne zajednice... To je sramota za covecanstvo, a ne samo za albansku vecinu na Kosovu i Metohiji. Jadni Srbi na KiM. Ne sprema im se nista dobro.

krlja

pre 18 godina

Mislim da vecina previdja jedan detalj, a to je da nam niko nemoze oduzeti Kosmet (ne postoji medjunarodni zakon a ni telo koje to moze uciniti), samo mi sami mozemo da ga predamo. Prema tome, ipak sve zavisi od Srbije i oni to dobro znaju; koliko budemo odlucni, tako cemo i proci. Nadajmo se da su ovi ucestali pozivi na razgovore od strane nasih politicara pokazali da su i spremni, za razliku od albanaca, sto je mala prednost u startu. Sto se tice standarda, oni nisu dostignuti, bice dosta kritike, ali ce pregovori ipak poceti, jer se amerima zuri. Samo pametno i mirno, nista nije izgubljeno.

Bratko

pre 18 godina

ispade da kod albanaca vlada najveca demokratija u Evropi. Krvna osveta, kupovanje zena, mafija, kriminal i najveca nezaposlenost. To ti je brajko najveca demokratija i mi svi "Evropljani" treba da se ugledamo na tu demokratiju.

Srba

pre 18 godina

Gospodin Peterson me sve vise odusevljava. Onomad se hvali svojim prijateljstvom sa haskim optuzenikom, pobratimom Agimom, a sada je nakon tri meseca shvatio da su Albanci duboko zreo narod sto ostali narodi sa tog prostora verovatno nisu jer mu nisu pobratimi.
Da li je moguce da svetska organizacija ne moze da nadje, kada vec dobro placa, kompetentne i odgovorne ljude koji ce istinski poraditi na tome da se rese svi sporovi izmedju Albanaca i Srba. Ovako salje sve same pristrasne i nekompetentne osobe. Samo se jos vise podizu tenzije.
Ne treba tako. Stanje je vruce. Novi sukob je moguc.Treba ici pristupom koji Srbima nece stalno nabijati na glavu cinjenicu da su izgubili rat, jer ga Albanci nisu dobili. Dobio ga je Nato. Srbima treba omoguciti da uzivaju isti stepen sloboda koji uzivaju Albanci, ali realno i bez ikakvih uslova.
Ovako pisati o albanskoj zrelosti, a ono malo malo pa se puca na preostale Srbe zvuci u najmanju ruku cinicno.

npb

pre 18 godina

Odlično. Sad 250,000 Srba i nealbanaca treba da se okupe i krenu kući, pa da na delu vidimo bezbednost. To ozbiljno treba uraditi.

Caribou Lou

pre 18 godina

Ne znam u politici kako to ide, ali u vocarstvu termin "duboka zrelost" u sustini predstavlja eufemizam za "pocetak truljenja".

paja

pre 18 godina

Stav Petersena je politički stav koji može da se pobija argumentima. Na našu žalost analitički kapaciteti Srbije nisu izgrađeni (sa stanovišta broja ljudi jesu ali sa stanovišta metodologije, poznavanja standarda evaluacije i obuhvata podataka za analitičku obradu nisu (ili nisu na potrebnom nivou)).
To je veliki problem Srbije (bolje rečeno srpskih političara a time i svih nas). Činjenica da je kod albanske strane situacija još gora ne znači mnogo jer su njima na raspolaganju analitički kapaciteti međunarodne zajednice.
Ključ uspeha u pregovorima oko Kosova je koristiti široki spektar pregovaračkih alata (inicijative, predlozi, memorandumi, demanti, razgovori (uslovni ili bezuslovni), PR akmpanje (akcije transparentnosti problema), itd.) uz dobru polazni platformu (analitičku i sintetičku) (koja treba da bude adaptibilna).
U vezi rečenog treba da učimo od EU i SAD koje imaju širok spektar nezavisnih institucija (think-tankova) koje vrše analitičku obradu i sintezu podataka o svakom aspektu njihovog interesovanja. Mi nemamo vremena da gradimo takav sistem (mrežu) institucija ali možemo da intenziviramo korišćenje postojećih (u vidu pojedinaca i postojećih institucija) uz stvaranje pretpostavki za izgradnju novih koje će pokriti oblasti koje su sada nepokrivene.
Skromni analitički kapaciteti (po broju i kvalitetu) mogu da se amortizuju kreativnošću na kraći rok ali dugoročno to definitivno nije dovoljno. Najvažniji naručilac studija, javnih rasprava i drugog treba da bude država. Pristup treba da bude preko nezavisnih institucija čiji stavovi nisu obavezujući ali su značajni u procesu kreiranja političkih stavova. Poželjno je uvesti praksu svedočenja nezavisnog izvestioca o nekom pitanju u srpski Parlament (a i u druge institucije – valdu Srbije na primer).
Primer kako treba raditi je Institut za mir SAD koji je nezavisan od vlade SAD ali ima ogroman uticaj na kreiranje zvaničnih stavova. Oni pokušavaju da problem sagledaju sa raznih strana i da nađu najbolje rešenje sa stanovišta zaštite interesa SAD. U tom procesu mogu da se čuju razni (često protivurečni) stavovi koji doprinose izoštravanju perpcepcije problema. Učimo od njih i bićemo uspešniji u našoj praktičnoj političkoj praksi.
Još boljih primera ima u EU ali o tome drugom prilikom.

Nenad

pre 18 godina

Duboko sam dirnut izjavom gospodina Petersona. "duboka zrelost" zabeležena kod kosovskih Albanaca, koji su u većini u prelaznim institucijama". Licemerje na nivou. Kada je tako lepo zasto se niko ne vraca? Postedite me te price bg i srpska propaganda. Mnogi Srbi sa Kosova imaju vesti iz prve ruke i one su daleko od valjanog.

Nenad

komsija

pre 18 godina

Nema mesta za nervozu. Petersen govori o stvarima sta vidi i kako on prezivi. Da li on napravi politiku? Ako jeste sta je tu lose? Zar ona mora da bude ista kao ona beogradska? Zasto je Beogradu dozvoljeno politika nikada isponjenih standarta a petersonska, medjunarodna i albanska politika isponjenih standarta nije dozvoljena? Tokom nase istorije Srbija je imala priliko 500 godina da ispuni standarte prema albancima. Ona nikada radila o standartima ali o antistandartima. Sada ona ne mora da bude ljubomorna da albanci znaju bolje da respektuju srbe nego srbi albance. Da budes covek ne moras da budes nebeski ali samo zemaljski....

ni uslovna, ni bezuslovna

pre 18 godina

O statusu KiM-a ce odlucivati mocnici MZ-a, oni isti koji su lagali svoj sopstveni narod i upustili se u rat u Iraku, kome ne da se ne vidi kraj, nego mu preti transformacija u gradjanski i rat sa susednim zemljama. Onda je jasno kakvoj "pravdi" se mozemo mi nadati. Neko rece u komentaru da su predstavnici UN-a nekompetentni jer tenzije na KiM rastu - a mozda su bas tako i birani, da tenzije ostanu visoke i da raja ne moze nista sama da se dogovori bez MZ? A onda kazu da je Sloba bio los...

arsim

pre 18 godina

Ne mogu da shvatim zasto kod vecine srba svaki pokusaj stabiliziranje stanja na Kosovu izaziva toliki gnev i cinizam.Prestanite vec jednom sa licemerjem i pousajte i vi malo da pomognete konstruktivnim pristupom jer shvatite vec jednom da Kosovo sa ili bez vas ide svojim putem ka nezavisnosti.

AMERIGO

pre 18 godina

Dragi moji pametni Srbi.Neko je juce super napisao "dijagnozu" kad je Kosovo izgubljeno.Odavno je to.Cak i ovaj rat za Kosovo je bio pokusaj da se spasi sto se spasit nemoze (naravno sulud nacin"spasavanja").Ja se samo pitam zasto nasi politicari (ipak oni odlucuju o svemu,a ne narod) ne izadju sutra i kazu da daju NEZAVISNOST Kosovu.Jednostavno da presijeku licemjerje MZ.Cuj za 3 mjeseca postignuti standardi.Isto za dva-tri mjeseca doce demokratija.Svi vidimo sta su mocnici iz svijeta naumili.Nedajmo im da nam prave predstavu.Budimo brzi od njih.Nek ide Kosovo i zavrsite vise tu pricu.

goodman

pre 18 godina

Drzavni vrh se sastao bez Gorana Svilanovica? Pa to je smesno. Pa ovde leva ruka ne zna sta desna ruka radi. Pa da se radi o nekoj sitnoj malverzaciji, sitnoj kradji, ali kada se spremaju da nam otmu deo teritorije pa to je katastrofa kako se odnosimo prema tome. Nemoc, neznanje, frustracija ili namerna poslusnost prema svemu sto nam se kaze da uradimo. I da se spot Norvezana pojavio na Evroviziji, opet bi drzavni vrh cutao. Mozda tako treba?

goodman

pre 18 godina

Jasno mi je da ce Petersen dati povoljnu ocenu poboljsanja stanja na Kosovu. On je na albanskom platnom spisku. Ali odakle zna Kofi Anan da je stanje povoljno, nije mi jasno. I kako se zna da ce Anan dati pozitivnu ocenu, stvarno mi je cudno. On nikada nije krocio na vruce tlo provincije.

adam

pre 18 godina

Za razliku od nase politicke strane u pregovorima Kosovski strana je njima vec pristupila i to mnogo ozbiljnije. Samo poveravanje funkcije minista za povratak Srbinu nikako nije moglo da se desi bez Medjunarodne podrske, takodje je pomenuta predstava u Pristinskom pozoristu "vest" koja daje argumentaciju kojom se Kosovsko drustvo proglasava Multietnickim, sto opet nije moglo da se izvede bez medjunarodne podrske, reakcija KFORA je takodje singal medjunarodne zajednice ...a onda neko odavde kaze kako ce o statusu odlucivati medjunarodna zajednica...i? Da nemate mozda neki zakljucak kao npr. da Albanska pregovaracka strana vec deluje sa medjunarodnom zajednicmo odnosno da su im postali ravnopravni partneri. Pa cak im je i premijer otisao u Hag dok se ovde vitla za nekoliko penzionisanih generala...
A tek sad krece lobiranje...
Srbija je vec nekoliko koraka unazad, ne uspeva da integrise Albance s juga u svoj sistem....i nema niciju pomoc.Licno verujem da je postojeci odnos snaga i pozicija na nasoj politickoj sceni najbolji al se ipak bojim toga da nismo dorasli pregovorima koji su pred nama. Realnsot Kosova nije Predstava na Srpskom u Pristini, nije istina da su svi izasli iz pozorista mirni i bezbedni vec su sprovedeni, KFOR ima jasnu sliku koja je razlika izmedju Srbina koji se u Pristini pojavljuje na konferenciji od nekoliko dana i pitanje njegove bezbednosti nije isto kao pitanje bezbednosti Srbina koji je iz Pristine i koji bi mogao da bude potencijalni " povratnik" na Kosovo. Slika koja se stvara uz pomoc medjunarodne zajednice je iskrivljena i Kosovska realnosta je durgacija tacno je da ce bas medjunarodna zajednica odlucivati. Rezultat pregovora ipak ce odluciti bolji politiacari i mozda zbog toga imamo razloga za strepnju.

Dodi

pre 18 godina

Nije lepo ni humano, kad se neko dici onim sto se desilo zadnjih 15 godina, zahvaljujuci politicim vasheg politickog vrha. Zato je najbolje da se pomirite sa sudbinom, da ce Kosovo biti za vas susedna drzava.
Dodi,20 maj 2005

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Stav gospodina Tadića, i svih ostalih srpskih političara i politikanata, je toliko nedefinisan, razvodnjen i neodgovoran, tako da se, gotovo sa sigurnošću, unapred, može tvrditi da će se, "Svetska zajednica" svrstati uz one, koji imaju hrabrosti i nedvosmislen stav, kada je u pitanju dalja sudbina Kosova i Metohije. Sigurno će podržati čvrst stav albanskih partija, koje nemaju dilemu, teritorija-demokratija ili recimo, nezavisnost-ulazak u Evropu. Sa parole "Srbija se saginjati neće" prešli smo na novokomponovanu i mnogo prozaičniju: "Uzmi sve što ti život pruža". Što je u duhu naše borbe za "svet bez granica". Za sada, u toj borbi, uspevamo. Ali rušeći samo svoje granice. Gde ćemo stići ? Samo će nam se kasti. Na vreme za sve ali kasno za nas. U to ime živeli.

Lion

pre 18 godina

Dobro je.....dobro je za nas Kosovare da napokon doslo vreme da su Srbijanske vlasti dosli u situaciji da umesto ponuda "siroka autonomija", "autonomija sa najvisim pravima za albansku manjinu na Kosovu", "autonomija po modelu Tirola" itd. da se bore za spasit sto se spasit moze i boriti se kako bi se sprecila nezavisnost Kosova koju usput i sami priznaju, srpsko rukovodstvo ne moze zaustaviti jer odluku ce doneti svetske sile.

DOgnjanovic

pre 18 godina

Svim srcem sam za ostanak Kosova u Srbiji um kaze drugacije vecinski narod odlucuje o svojoj sudbini. Odloziti otceplenje za izvesno vreme. U tom periodu ojacati priprivredu obnoviti sruseno spaljeno, osuditi zlocince, suzbiti nacionalnu mrznju zbog prognanih koji moraju da se vrate u svoju postojbinu. Neizbezno proglasenje ce se dogodit jednog tmurnog dana.

Mashinovodja

pre 18 godina

Borisa Tadića sve manje cenim i na sledećim izborima definitivno neću glasati za DS, ali ovog puta se potpuno slažem s njim: o konačnom statusu Kosova neće odlučivati srpski političari. Glupom i pogrešnom politikom, od Miloševića do Koštunice, sve su šanse propustili i sada više ne dolazi u obzir nikakav "diplomatski pritisak" niti bilo kakvo uslovljavanje bilo čim. Što se pre to shvati u Srbiji, to bolje po Srbiju.
Srbija je po pitanju Kosova otprilike u istom statusu kao Rusija u UN. Svi se prave kao da je nešto pitaju i uvažavaju, ali u suštini je ne zarezuju ni pola posto. I ovo bi bilo dobro da se shvati u Srbiji, da se opet (po ko zna koji put) ne zanosimo o nebulozama o "majčici Rusiji".

Slobodan

pre 18 godina

Kakav je to predsjednik drzave koji dozvoljava da o njegovoj vlastitoj drzavi odlucuju politicari drugih drzava taj predsjednik treba da bude odmah procesuiran zbog veleizdaje.

kao znam nesto

pre 18 godina

Kosovo je izgubljeno pre nego sto je dobijeno, neke davne godine pre svih ratova, prvenstveno zato sto Srbija vec vekovima nema nacionalnu politiku i nacionalne prioritete. Svako dalje zauzimanje za Kosovo za ovaj narod je cist gubitak vremena i novca, zato zavrsimo ovu pricu sa sto manje gubitaka (tj. dobijmo bar nesto iz cele te price).

IvanR

pre 18 godina

Mogu da razumem emocije kosovskih Srba, cak imam razumevanja i za njihove bajke o povratku srpske vojske sa sve Slobom, ali mi nikako nisu jasni Srbi iz "uze Srbije" koji po svaku cenu zele da zadrze Kosovo. Znaju li oni upste koliko je Kosovo kostalo ovu drzavu u zadnjih pedeset godina? Da li su svesni da ce, usled enormnog prirastaja, Albanaca kroz deceniju-dve biti ubedljivo vise nego nas? I kuda onda s njima? Uostalom, koliko je nasih vajnih patriota ikada bilo na Kosovu, makar na jedan dan? Ko bi od njih bio spreman da se sutra preseli u, recimo, Gnjilane, pa da tamo sebi gradi egzistenciju, da napravi vise dece nego prosecni Albanac? Ko bi od njih, umesto sto po beogradskim kafanama izvikuje parole o svetoj srpskoj zemlji, bio u stanju da svoje mitove i zablude sprovede u praksu? Ko? 'Ajde da ih vidim!
Kosovo je izgubljeno. Svi to dobro znamo, a niko ne zeli da tu bolnu istinu prevali preko usana, plaseci se, valjda, da ce to biti protumaceno kao defetizam i izdaja. Kada bismo bili iole normalna zemlja (kao sto nismo) nastojali bismo na svaki nacin da se oslobodimo tog balasta. Zbog nas i nase buducnosti.

Darko

pre 18 godina

Ja podrzavam nezavisnost Kosova jer je to dugorocno najbolje rjesenje za Srbiju.
Koliko je Albanaca bilo prije 200 godina koliko prije 100 godina koliko sada.
Sa ovolikim rastom stanovnistva za pedest godina bi se broj Albanaca priblizio broju Srba. Kosovo je premalo da bi podnijelo toliki broj stanovnistva i jednostavni zakon prirode kaze da se u bocu od litre ne moze stavit litra i pol vode jer ce voda da se prelije. Tako bi se i Albanci sirili po Srbiji jer ne mogu po Albaniji od Prokletija. Jedini nacin da se to zaustavi je nezavisno Kosovo tako da se jasno postave granice...

Tanja

pre 18 godina

... Stvari su dobro krenule, ka dogovoru i miru a narod osudjuje one koji su najzasluzniji za to. Ne zaboravite da bi mnogi agresivcci jedva docekali ratove u nasim krajevima, ali ne budimo toliko glupi po ko zna koji put i ne zaboravimo da je moto velikih uvek bio Divide et impera. Eto, ubedili smo ih da to ne zelimo, vec da zelimo mir i saradnju, i ostaje na vlastima da se za to i dalje bore.

gimiboy

pre 18 godina

Srbija koja je izazvala rat na Kosovu i izgubila teritoriju Kosova u ratu naravno da ne moze odlucivati...moze samo pregovarati ali ne odlucivati...

pavle

pre 18 godina

Ukoliko uzmemo standarde monitoringa i evaluacije kako struka zahteva od zelenog svetla ne bi bilo ništa. Ali, pošto ovde nije u pitanju struka već politika eto zelenog svetla.
Možda će se poneki "ekspert" za evaluaciju javiti da iznese svoje stavove ili će se ograditi. (Čisto sumnjam)
P.S.
Ovakvu "evaluaciju" smo mi u Srbiji videli zadnjih nekoliko decenija: onaj ko je na vlasti ocenjuje ispunjenost standarda u nekoj oblasti koje je sam propisao i sproveo a onaj ko drugačije misli...
Obeshrabrujuće je da su političari iz MZ isti kao i naši (ako ne i gori jer nema ko da ih kontroliše - oni su zadnja instanca i njihova je konačna!?).
Pošto se ovakve situacije često dešava racionalno je pomisliti da nije reč o slučajnim «greškama» nego o sistemskim greškama. Aferim.

klanfa

pre 18 godina

Posto je tako lepo "sredio" KiM, g.Petersen bi mogao sada da skokne do Iraka, cujem da i tamo imaju teskoce sa nekim "standardima", pa da pomogne. Honorarno, naravno.

S. Kosovic

pre 18 godina

Opet se lazira stanje na KiM. Pitamo se dokle ce to da traje i kome to odgovara. Jos uvek albanci ne mogu da shvate sta to znaci. Trebaju mozda jos koji vek ili dva.

IvanS

pre 18 godina

Kada bi g-din Petersen imao bilo kakvu licnu odgovornost, on bi dobro razmislio kako ce da napise izvestaj. Ovako, svojim izvestajem on samo pokazuje svoj doprinos" u sredjivanju situacije u KiM.
Onima koji su se vec predali, zelim da i njihov kraj uskoro bude "otpisan", na isti nacin na koji oni otpisuju KiM.

kirk

pre 18 godina

Ja stvarno ne znam sta to znaci "napredak" kada tamo ljudi i dalje zive u getima i to u XXI veku!!! Takvo gazenje ljudskih prava, masovno, i to uz prisustvo medjunarodne zajednice... To je sramota za covecanstvo, a ne samo za albansku vecinu na Kosovu i Metohiji. Jadni Srbi na KiM. Ne sprema im se nista dobro.

krlja

pre 18 godina

Mislim da vecina previdja jedan detalj, a to je da nam niko nemoze oduzeti Kosmet (ne postoji medjunarodni zakon a ni telo koje to moze uciniti), samo mi sami mozemo da ga predamo. Prema tome, ipak sve zavisi od Srbije i oni to dobro znaju; koliko budemo odlucni, tako cemo i proci. Nadajmo se da su ovi ucestali pozivi na razgovore od strane nasih politicara pokazali da su i spremni, za razliku od albanaca, sto je mala prednost u startu. Sto se tice standarda, oni nisu dostignuti, bice dosta kritike, ali ce pregovori ipak poceti, jer se amerima zuri. Samo pametno i mirno, nista nije izgubljeno.

Bratko

pre 18 godina

ispade da kod albanaca vlada najveca demokratija u Evropi. Krvna osveta, kupovanje zena, mafija, kriminal i najveca nezaposlenost. To ti je brajko najveca demokratija i mi svi "Evropljani" treba da se ugledamo na tu demokratiju.

Srba

pre 18 godina

Gospodin Peterson me sve vise odusevljava. Onomad se hvali svojim prijateljstvom sa haskim optuzenikom, pobratimom Agimom, a sada je nakon tri meseca shvatio da su Albanci duboko zreo narod sto ostali narodi sa tog prostora verovatno nisu jer mu nisu pobratimi.
Da li je moguce da svetska organizacija ne moze da nadje, kada vec dobro placa, kompetentne i odgovorne ljude koji ce istinski poraditi na tome da se rese svi sporovi izmedju Albanaca i Srba. Ovako salje sve same pristrasne i nekompetentne osobe. Samo se jos vise podizu tenzije.
Ne treba tako. Stanje je vruce. Novi sukob je moguc.Treba ici pristupom koji Srbima nece stalno nabijati na glavu cinjenicu da su izgubili rat, jer ga Albanci nisu dobili. Dobio ga je Nato. Srbima treba omoguciti da uzivaju isti stepen sloboda koji uzivaju Albanci, ali realno i bez ikakvih uslova.
Ovako pisati o albanskoj zrelosti, a ono malo malo pa se puca na preostale Srbe zvuci u najmanju ruku cinicno.

npb

pre 18 godina

Odlično. Sad 250,000 Srba i nealbanaca treba da se okupe i krenu kući, pa da na delu vidimo bezbednost. To ozbiljno treba uraditi.

Caribou Lou

pre 18 godina

Ne znam u politici kako to ide, ali u vocarstvu termin "duboka zrelost" u sustini predstavlja eufemizam za "pocetak truljenja".

paja

pre 18 godina

Stav Petersena je politički stav koji može da se pobija argumentima. Na našu žalost analitički kapaciteti Srbije nisu izgrađeni (sa stanovišta broja ljudi jesu ali sa stanovišta metodologije, poznavanja standarda evaluacije i obuhvata podataka za analitičku obradu nisu (ili nisu na potrebnom nivou)).
To je veliki problem Srbije (bolje rečeno srpskih političara a time i svih nas). Činjenica da je kod albanske strane situacija još gora ne znači mnogo jer su njima na raspolaganju analitički kapaciteti međunarodne zajednice.
Ključ uspeha u pregovorima oko Kosova je koristiti široki spektar pregovaračkih alata (inicijative, predlozi, memorandumi, demanti, razgovori (uslovni ili bezuslovni), PR akmpanje (akcije transparentnosti problema), itd.) uz dobru polazni platformu (analitičku i sintetičku) (koja treba da bude adaptibilna).
U vezi rečenog treba da učimo od EU i SAD koje imaju širok spektar nezavisnih institucija (think-tankova) koje vrše analitičku obradu i sintezu podataka o svakom aspektu njihovog interesovanja. Mi nemamo vremena da gradimo takav sistem (mrežu) institucija ali možemo da intenziviramo korišćenje postojećih (u vidu pojedinaca i postojećih institucija) uz stvaranje pretpostavki za izgradnju novih koje će pokriti oblasti koje su sada nepokrivene.
Skromni analitički kapaciteti (po broju i kvalitetu) mogu da se amortizuju kreativnošću na kraći rok ali dugoročno to definitivno nije dovoljno. Najvažniji naručilac studija, javnih rasprava i drugog treba da bude država. Pristup treba da bude preko nezavisnih institucija čiji stavovi nisu obavezujući ali su značajni u procesu kreiranja političkih stavova. Poželjno je uvesti praksu svedočenja nezavisnog izvestioca o nekom pitanju u srpski Parlament (a i u druge institucije – valdu Srbije na primer).
Primer kako treba raditi je Institut za mir SAD koji je nezavisan od vlade SAD ali ima ogroman uticaj na kreiranje zvaničnih stavova. Oni pokušavaju da problem sagledaju sa raznih strana i da nađu najbolje rešenje sa stanovišta zaštite interesa SAD. U tom procesu mogu da se čuju razni (često protivurečni) stavovi koji doprinose izoštravanju perpcepcije problema. Učimo od njih i bićemo uspešniji u našoj praktičnoj političkoj praksi.
Još boljih primera ima u EU ali o tome drugom prilikom.

Nenad

pre 18 godina

Duboko sam dirnut izjavom gospodina Petersona. "duboka zrelost" zabeležena kod kosovskih Albanaca, koji su u većini u prelaznim institucijama". Licemerje na nivou. Kada je tako lepo zasto se niko ne vraca? Postedite me te price bg i srpska propaganda. Mnogi Srbi sa Kosova imaju vesti iz prve ruke i one su daleko od valjanog.

Nenad

komsija

pre 18 godina

Nema mesta za nervozu. Petersen govori o stvarima sta vidi i kako on prezivi. Da li on napravi politiku? Ako jeste sta je tu lose? Zar ona mora da bude ista kao ona beogradska? Zasto je Beogradu dozvoljeno politika nikada isponjenih standarta a petersonska, medjunarodna i albanska politika isponjenih standarta nije dozvoljena? Tokom nase istorije Srbija je imala priliko 500 godina da ispuni standarte prema albancima. Ona nikada radila o standartima ali o antistandartima. Sada ona ne mora da bude ljubomorna da albanci znaju bolje da respektuju srbe nego srbi albance. Da budes covek ne moras da budes nebeski ali samo zemaljski....

ni uslovna, ni bezuslovna

pre 18 godina

O statusu KiM-a ce odlucivati mocnici MZ-a, oni isti koji su lagali svoj sopstveni narod i upustili se u rat u Iraku, kome ne da se ne vidi kraj, nego mu preti transformacija u gradjanski i rat sa susednim zemljama. Onda je jasno kakvoj "pravdi" se mozemo mi nadati. Neko rece u komentaru da su predstavnici UN-a nekompetentni jer tenzije na KiM rastu - a mozda su bas tako i birani, da tenzije ostanu visoke i da raja ne moze nista sama da se dogovori bez MZ? A onda kazu da je Sloba bio los...

arsim

pre 18 godina

Ne mogu da shvatim zasto kod vecine srba svaki pokusaj stabiliziranje stanja na Kosovu izaziva toliki gnev i cinizam.Prestanite vec jednom sa licemerjem i pousajte i vi malo da pomognete konstruktivnim pristupom jer shvatite vec jednom da Kosovo sa ili bez vas ide svojim putem ka nezavisnosti.

AMERIGO

pre 18 godina

Dragi moji pametni Srbi.Neko je juce super napisao "dijagnozu" kad je Kosovo izgubljeno.Odavno je to.Cak i ovaj rat za Kosovo je bio pokusaj da se spasi sto se spasit nemoze (naravno sulud nacin"spasavanja").Ja se samo pitam zasto nasi politicari (ipak oni odlucuju o svemu,a ne narod) ne izadju sutra i kazu da daju NEZAVISNOST Kosovu.Jednostavno da presijeku licemjerje MZ.Cuj za 3 mjeseca postignuti standardi.Isto za dva-tri mjeseca doce demokratija.Svi vidimo sta su mocnici iz svijeta naumili.Nedajmo im da nam prave predstavu.Budimo brzi od njih.Nek ide Kosovo i zavrsite vise tu pricu.

goodman

pre 18 godina

Drzavni vrh se sastao bez Gorana Svilanovica? Pa to je smesno. Pa ovde leva ruka ne zna sta desna ruka radi. Pa da se radi o nekoj sitnoj malverzaciji, sitnoj kradji, ali kada se spremaju da nam otmu deo teritorije pa to je katastrofa kako se odnosimo prema tome. Nemoc, neznanje, frustracija ili namerna poslusnost prema svemu sto nam se kaze da uradimo. I da se spot Norvezana pojavio na Evroviziji, opet bi drzavni vrh cutao. Mozda tako treba?

goodman

pre 18 godina

Jasno mi je da ce Petersen dati povoljnu ocenu poboljsanja stanja na Kosovu. On je na albanskom platnom spisku. Ali odakle zna Kofi Anan da je stanje povoljno, nije mi jasno. I kako se zna da ce Anan dati pozitivnu ocenu, stvarno mi je cudno. On nikada nije krocio na vruce tlo provincije.

adam

pre 18 godina

Za razliku od nase politicke strane u pregovorima Kosovski strana je njima vec pristupila i to mnogo ozbiljnije. Samo poveravanje funkcije minista za povratak Srbinu nikako nije moglo da se desi bez Medjunarodne podrske, takodje je pomenuta predstava u Pristinskom pozoristu "vest" koja daje argumentaciju kojom se Kosovsko drustvo proglasava Multietnickim, sto opet nije moglo da se izvede bez medjunarodne podrske, reakcija KFORA je takodje singal medjunarodne zajednice ...a onda neko odavde kaze kako ce o statusu odlucivati medjunarodna zajednica...i? Da nemate mozda neki zakljucak kao npr. da Albanska pregovaracka strana vec deluje sa medjunarodnom zajednicmo odnosno da su im postali ravnopravni partneri. Pa cak im je i premijer otisao u Hag dok se ovde vitla za nekoliko penzionisanih generala...
A tek sad krece lobiranje...
Srbija je vec nekoliko koraka unazad, ne uspeva da integrise Albance s juga u svoj sistem....i nema niciju pomoc.Licno verujem da je postojeci odnos snaga i pozicija na nasoj politickoj sceni najbolji al se ipak bojim toga da nismo dorasli pregovorima koji su pred nama. Realnsot Kosova nije Predstava na Srpskom u Pristini, nije istina da su svi izasli iz pozorista mirni i bezbedni vec su sprovedeni, KFOR ima jasnu sliku koja je razlika izmedju Srbina koji se u Pristini pojavljuje na konferenciji od nekoliko dana i pitanje njegove bezbednosti nije isto kao pitanje bezbednosti Srbina koji je iz Pristine i koji bi mogao da bude potencijalni " povratnik" na Kosovo. Slika koja se stvara uz pomoc medjunarodne zajednice je iskrivljena i Kosovska realnosta je durgacija tacno je da ce bas medjunarodna zajednica odlucivati. Rezultat pregovora ipak ce odluciti bolji politiacari i mozda zbog toga imamo razloga za strepnju.

Dodi

pre 18 godina

Nije lepo ni humano, kad se neko dici onim sto se desilo zadnjih 15 godina, zahvaljujuci politicim vasheg politickog vrha. Zato je najbolje da se pomirite sa sudbinom, da ce Kosovo biti za vas susedna drzava.
Dodi,20 maj 2005

novinar

pre 18 godina

I nocu i danju sanjamo kontradiktornosti:
NOCU: Nezavisnost Kosova je neprihvatljiva za Srbiju i UNMIK tvrdi da Srbi mogu otici u Malisevo da posete srpske grobnice:
DANJU: prazani zidovi, ikona na zidu i molitva Svetom Nikoli za pomoc. Pun grad ljudi...... sve vrvi od cveca i glasne muzike.....u Pristini smo..... putujemo gradom.....ali u borbenom vozilu KFOR-a......???...