Četvrtak, 19.05.2005.

08:39

Kosovo u centru pažnje

Dok su albanski političari zadovoljni izlaganjem podsekretara SAD-a, političari iz Srbije veruju da će Kosovo ostati u SCG.

Izvor: B92

Kosovo u centru pažnje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

komshija sa kosova

pre 18 godina

muka mi je kada neki komentari ovde pricaju o kosovu a nikad nisu bili juzno od kraljeva. Mozda smo mi ti divljaci i kriminalci kao sto neki tvrde ovde. Ali mi nismo ubili naseg premijera, mi nismo ubili vecinu intelektualaca (vreme milosevica po srbiji), mi ne skupljamo u tribinama i omalozavamo masakre. Mislite koji su kriminalci veci, jer pamtite da kritikujes nekoga treba da budes primer za sebe.

happy

pre 18 godina

Crna Gora je juce poslao delegaciju na Kosovu, da bi razgovarali o nekim stvarima sto veze Crnu Goru sa Kosovom. Delegacija je bila iz drzavskog nivoa a isto je bilo i od albanske strane.
Srbi sami ste na vasem virtualnom svetu
"Game Over".

no risk, no fun

pre 18 godina

"Nezavisno Kosovo je gotova stvar" - vec sest godina... to je toliko dugo da je cak i DM nestala... Ko razume, shvatice. Ko ne razume, stalno ce izmisljati "novu realnost". Pa i da dobijete nezavisnost, sta onda? Jugoslavija je bila nezavisna i vidi sad kakva je, tako ce biti i sa KiM. Ovo je Balkan, bre! A tu je i 29. maj, dan kad ce se EU raspasti u Francuskoj, sto ce mnogo toga promeniti.

I.B.

pre 18 godina

Gospodin Karpenter moze da zaboravi sve sto je rekao. Srbi nisu za potkusurivanje. Ne dajem svoju zemlju ni za kakvu EU ni kada bi nam obecali da cemo se pridruziti uniji za 5 dana a ne za 15 godina! Pa sta bre oni misle?! A to sto se oni plase da ne naljute Albance ukoliko Kosovo ostane sa Srbijom, trebali bi ponovo da razmisle jer ako Kosovo dobije nezavisnost mnogo je vise nas u Srbiji koji cemo se ne naljutiti nego razbesneti!

Olga

pre 18 godina

Hej ljudi, pa ova vest je jedna od najbolji u vezi sa Kosovom u poslednje 4 i vise godina! Juhu! Konacno Srbija ima nekakve predloge, konacno su se zajedno dogovarali i Kostunica i Tadic i Nikolic, konacno je srpski predsednik govorio sa medjunarodnim faktorima produktivno i konstruktivno, konacno postoji neka strategija! Ovo se granici sa svetskim cudom i ja sam srecna da smo krenuli sa mrtve tacke protivljenja nacelno svemu, a bez ikakve vizije sta mi to hocemo. I treba samo dalje tako raditi, diplomatijom, i naci neko srednje resenje, tako da se spase sta se spasti moze.

Lion

pre 18 godina

Pre nekih sedmica, svim vodecim politicarima Srbije bila su puna usta nazivom "vise od autonomije manje od zavisnosti za Kosovo ".......sad su uvideli sta zapravo reci vise od autonomije znace ( dakle Kosovo van Srbije) pa su uzurbano nasli drugu parolu "najsiru autonomiju "...ovo je samo dokaz da srpska elita ne zna sta ce ubuduce sa Kosovom i da nema nikakvu strategiju.Ja sam sasvim ubedjen da Kosovski lideri Rugova, Thaci, Kosumi, Surroi i drugi na buducim pregovorima lako ce izaci na kraj sa ovakvom pregovarackom ekipom bas kao sto su to i cinili u Rambujeu.

VESNA BARACKOV

pre 18 godina

U ime onih Srba i nealbanaca koji zive na Kosovu i Metohiji mi koji imamo mogucnost da se borimo preko elektronskih medija i iznesemo njihove stavove smo mnogo znacajniji nego politicari koji nisu u stanju da odbrane nasu zemlju. Niko nema prava da nas rasparcava.

agim

pre 18 godina

do juce vadili su oci kostunica, tadic i nikolic oko srbijanskih poslova, a kad je u pitanju kosovo onda su najboli saradnici. Mi albanci smo navikli na te prlave dogovore, kao za vreme Milosevica. Sto se tice nezavisno Kosovo mi albanci smo dobili vec 1999 god. to nam je dao Milosevic. Pa albancima nek im je na srecu.

mijo

pre 18 godina

Izgleda da ce se ispuniti zelje naroda iz 90 - srbija do tokija ili karlobag karlovac virovitica. A sada ono sta se desava na tlu srbije. Cetnici u prvom planu, negiranje Srebrenice, negiranje svega sto se desavalo na tlu Jugoslavije. Proterivanje milion Albanaca iz njihovi kuca, paljenje ubijanje civila, to se ne zaboravlja lako. Pokretanje Nato jedinica prvi put posle drugod svetskog rata, neko mora platiti, po svoj prilici nebeski narod ce da aterira bez padobrana.
Europljanin

krlja

pre 18 godina

Sve navodi na razmisljanje da su nasi politicari konacno dogovorili zajednicki nastup i politiku prema Kosmetu, a to obecava. Svima kojima se zuri, a to su prevashodno ameri, nece biti do zurbe kada dodje na red ocena standarda.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Pre neko vreme g.Covic je rekao:"Srbija ima vremena da ceka". Pa sta bi sada sto sinoc u Vladi Srbije odrzan vazan sastanak o drzavnoj strategiji za Kosovo? Gospoda Kostunica,Tadic i Nikolic zajednicki su ocenili da je neophodno strpljivim dialogom naci kompromisno resenje za Kosovo i Metohiju, a koje mora obezbediti neku vrstu prosirene autonomije Pokrajine. Sta ce da rade ova gospoda ako SAD i EU priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu?
Enver Kelmendi

Bankar, Toronto

pre 18 godina

Kosovo i Metohiju treba podijeliti na tri dijela, jedan treba da pripadne Srbiji (10%-15%), drugi autonomija (15%-20%) a treci (oko 70%) da se prikljuci Albaniji. Za uzvrat Srbija treba od Albanije da trazi Skadar sa "dovoljnim" izlazom na More.
U podjeli teritorije treba nastojati da sto veci dio nasih Manstira ostane na Srpskoj strani.
"Autonomni" dio treba da ima "specijalne, jake veze" sa Albaniom,... a ako se Manstiri nalaze na tom dijelu, treba im pridruziti manju teritoriju na kojoj ce imati samoupravu (punu autonomiju).

Binak Rugova

pre 18 godina

Ako slucajno imamo nesuglasica i nerazumevanja u vezi prosloscu i istorije, sasvim normalno. Ali sto se tice aktualnih politickih zbivanja, tu ne bi trebalo biti nekih velikih razlika. Sluzbeno signali koji dolaze iz Evrope predvidjaju Kosovo kao nezavisnu drzavu. Tacno je to da trenutno imamo velikih problema razlicitijih priroda na Kosovo. Ali ako sam dobro obavesten i iz istih sredstava informisanja koja i vi tamo upotrebite, nista ne stojite bolje od nas na Kosovo. U danasnje vreme zahvaljujuci sredstvima informisanja realnost se ne moze skrivati. Parce je svkodnevnog zivota. Zbog tiranije i agresivnosti g. Milosevicevog rezima i njegovih najbliskijih saradnika i njihovih kriminalnih aktivnosti, trenutno je vise potreban vama i vasim sudovima nego Hagu. Kosovo je pocelo da bude na centru paznje jos od marta 1981 g. A narocite posle svih ratova na podrucjima bivse SFRJ. Vremena su se menjala. Danas svuda po svetu pobedjuje politika mira i pacifizma nad politikom rata, agresije, tiranije i divljastva. A mi na Kosovo smo najmanje doprineli da budemo nezavisna drzava. Hvala vasoj prijasnjoj politici. Treba vise misliti i zaloziti se za buducnost. Kako stvoriti sto bolji zivot po evropskim standardima i vratiti opet poverenje u zajednicki zivot.

Dragan

pre 18 godina

Od pocetka devedesetih godina stvari se na ovim prostorima desavaju po nekom scenariju. Svi dogadjaji su za nas u pocetku bili sokatni ali smo se na kraju pomirili s cinjenicama.Tako ce biti i sada.

Banat

pre 18 godina

Cek, jel ja ovo dobro kontam: onaj ko ne da svoju zemlju i protiv je njenog rasparcavanja - taj je nacionalista; onaj ko jedva ceka da ga zgaze i uniste i ne haje ni ich za interese svoje drzave (a time i svoje licne) je kosmopolita?
Pa, to moze samo u Srbiji. Ako je tako, ja sam nacionalista.

Negi

pre 18 godina

Amerikanci uvek su pomgoli da svi narodi u ovom svetu zive nezavisni! Oni su primer za demokratiju u celom svetu, i najmocni.
Busova administracija samo ce potvrditi resenje koju Klintonova administracija pre 6 godina donela: Kosovo u 2005 postace nezavisa drzava!

Branko, USA

pre 18 godina

Svi pricaju o nekoj nezavisnosti Kosova a da li se iko pozabavio problemom nezaposlenosti (80 %) kriminala i opste anarhije dole? Zavisno nezavisno, pod protektoratom bez obzira na sta se potpise Kosovo ce biti izvor nestabilnosti. Moze tamo da se seta i 200000 marinaca Kosovo nece biti sigurno za manjine i nece biti stabilno i multietnicko. Drugo sta me cudi je izjava Karpentera da ce Srbija uci u EU ubrzano za 15 god ako se odrekne Kosova? Sa takvim ubrzanjem ne treba nicega da se odrice niti da potpisuje. Bilo kako bilo Kosovo je centar nestabilnosti starog kontinenta i strani investitori ne dolaze u region gde je "vruce" tako da 15 ili 150 godina sa takvim Kosovom Srbiji nista ne znaci!

Alexandar

pre 18 godina

Iako nevoljno, priznajem da je dobro sto su se predsednici tri trenutno najuticajnije stranke u Srbiji sastali i razgovarali na temu Kosova i Metohije. Radikali mi nisu nimalo dragi (naprotiv), a nesto veoma slicno mogu da kazem i za DSS. Oni kojima smeta prisustvo SRS-a na ovom sastanku razlog za svoju ljutnju morace da potraze na drugom mestu. Najbolje bi bilo da to pitanje postave liderima bivseg DOS-a koji nisu izvrsili lustraciju onda kada je to bilo moguce i logicno uciniti i sto se od njih i ocekivalo. Verujem da ce se LDF i ekipa oko njih sada okomiti na Tadica sto je sedeo za istim stolom sa Tomom Nikolicem, ali zar ne bi bilo bolje da pitaju Cedu zasto dok je bio alfa i omega DOS-a nije uticao da se prica o radikalima rasvetli i ova politicka partija potpuno marginalizuje. Siguran sam da je postojalo dosta toga sto bi im se moglo prigovoriti iz njihovog opusa tokom 90-ih. Ovako i SPS i SRS sada mogu mirne duse da nastave svoje delovanje, jer je DOS propustio priliku da iskoristi naboj koji je postojao nakon 5. oktobra da se rasvetle sve ruzne stvari koje su se dogadjale.

Milko

pre 18 godina

Saopštavanjem plana u četiri faze, Goran Svilanović je napravio uslugu Vladi Srbije. U ostalom, on je uvek dobro sarađivao sa V. Koštunicom. Omogućio je da se na njega svali veliki deo negativne energije i frustracije "patriota", i tako otvorio prostor da se na stvari racionalnije gleda. Ako čovek bar malo analiički misli, onda mora uočiti da je Plan SAD i EU gotovo identičan onome što je Svilanović već saopštio. A to se prihvatiti mora, jer se odbiti ne može. Vlada Srbije će prihvatiti taj plan nakon što još malo razmekša i pripremi nacionalistički deo javnog mnenja, dobije šaregarepu u vidu ubrzanog pristupa EU i nekih ustupaka oko plana decentralizacije Kosova. Kad se sve sabere, to bi mogao biti jedini značajan uspeh ove vlade.

Aleksandar

pre 18 godina

Draga gospodo, davanje bilo kakve teritorijalne nezavisnosti Kosmetu ili nekom delu te teritorije, podrazumeva apsolutnu pobedu terorizma nad legalnim institucijama drzave. Resenje pitanja sta ce se dogoditi u buducnosti, nalazi se u rukama trenutnih svetskih mocnika i nicijim vise. U pregovorima o kojima se prica, ce samo naci alibi za odluku koju ce doneti u nadam se skorijoj buducnosti. Ako se desi da odluce u prilog nezavisnosti jednog dela srpske teritorije, doneli su odluku u prilog terorizmu (oni se protiv terorizma navodno bore na svim frontovima). Nama nemocnim posmatracima te svetske ujdurme ostaje samo da sacekamo odluku onih koji su to i zakuvali.

Zivkovic

pre 18 godina

Vise puta sam se javljao po pitanju Kosova i moj stav je jasan: Kosovo i Metohija su integralni deo Srbije, autonomna pokrajinja Srbije, na kojoj istorijski gledano trenutno ima vise Albanaca nego Srba ( a u proslosti je bilo obrnuto), da je to pokrajina kojoj treba dati najsiru autonomiju po evropskim standardima i nista vise od toga. Postoje i drzave Albanija, Makedonija, BiH , Hrvatska, Egipat i ko god ne zeli od stanovnika ove srpske pokrajine da zivi u Srbiji moze sutra ( kada zajedno budemo u Evropi) da predje da radi i zivi gde zeli i gde to propisi omogucavaju. Jedno je zemlja, a drugo prolazni i smrtni ljudi koji su na njoj u vecem ili manjem broju, u duzen ili kracem periodu. Svim albanskim i nasim razmatranjima pitanja Kosova i Metohije, pa verovatno i mojim, nedostaje ta jedna evropska, pa cak i globalna perspektiva (pticja). Ne mozemo da se izdignemo iz brloga proslosti i sadasnjosti i sagledamo sebe, porodicu, familiju , narod i zemlju sa aspekta s u t r a s n j i c e. Neko gnevno rece da je 90% korisnika sajta B92 podrzalo Svilanovicev potpis. To ne znaci nista drugo nego da su se sajtu B92 javili u vecini pristalice te opcije, jer oni koji se protive nisu na internetu nego na njivama i rade. B92 objavljuje vise komentara u korist nezavisnosti Kosova jer se cesce javljaju takvi snevaci. Ali B92 objavljuje i moje komentare . Zasto se na javi vise onih koji misle kao ja? Zato sto svi postaju umorni od patriotskih uzvika i dilema kojima se zamenjuju pitanja golog prezivljavanja u tranziciji.Eto zato. I zato sto nemaju komjuter i zato sto nemaju novac za internet.

petar

pre 18 godina

Kosovo i Metohija su problem MZ jer su ga one uzdigle na ovaj nivo svojom politikom (činjenja i ‎nečinjenja). Sada se pokušava aktiviranje održive izlazne strategije MZ sa Kosova (održive u ‎smislu da ni jednom upletenom političaru iz MZ ne fali ni jedna politička dlaka zbog pogrešnih ‎procena i pogrešnih poteza). ‎
Očigledno je da dolazi do smene generacija u establišmentu MZ i nije zgodno ostaviti neke ‎poslove nezavršene jer mogu da imaju značajnu političku cenu (to najbolje znaju u SAD - jezičak ‎na vagi da demokrate izgube izbore za predsednika SAD 2000 bilo je upravo Kosovo - a to ‎aktuelna administracija veoma dobro zna). Problem je što politička cena nerešavanja (ili ‎neadekvatnog rešavanja) statusa Kosova može da bude izuzetno visoka u EU jer je to pitanje ‎stalno prisutno (Hag, status SCG i zemalja Zapadnog Balkana po pitanju integracija u EU, itd.).‎
Manevarski prostor je dosta širok ali se neprestano sužava (u smislu da je nezavisnost Kosova sve ‎dalja a stav MZ sve bliži tome da dignu ruke i da stvar (glavobolju) prepuste Srbiji - uz što manju ‎nanknadu Srbiji za uslugu (nije greška: značajan deo MZ establišmenta je spreman da plati da bi ‎se elegantno oslobodili problema (donacije, krediti, razni ustupci, itd.)). Surovo ali izgleda mnogima ‎postaje jedino izgledno (odnosno najeftinije i najelegantnije).‎
P.S.‎
Čeka se samo pogodan trenutak da se Srbiji uvali kompletan paket problema vezanih za Kosovo i ‎Metohiju ...

npb

pre 18 godina

Od ovoliko eksperata boli glava. G. Carpenter kaze da ce Srbija u EU za 15 godina, a drugi opet kazu da moze vec za 6-7. Jedni kazu nezavisno Kosovo, drugi kazu da nece biti nezavisno, ali da nece ni biti zavisno...
Prica o ludom i zbunjenom. A svi su debelo dobro placeni od strane necijih poreskih obveznika.

Srba

pre 18 godina

Sad su se aktivirali Albanski lobisti. Hoce nezavisno Kosovo. Super neka ga naprave, ali neka onda zive na njemu i snose odgovornost za nakazu.
Nadam se da administracija Predsedika Busa nece imati bas toliko sluha za ciljeve "Prizrenske Lige "

NAmcor

pre 18 godina

Ono sto nasi treba da urade je da vezu resavanje Kosova sa Republikom Srpskom i Slavonijom (za Srpske izbeglice).
Kako prema Kosovu tako prema RS i Slavoniji.

Lion

pre 18 godina

Vrlo je vazno da SAD i EU imaju iste zakljucke. Najvaznije je da se u oba zakljucka kao glavna tacka se spominje "da nema povratka u stanju od pre marta 1999".
Svi znamo da do tada je Kosovo bilo deo Srbije sto znaci da to vise ne dolazi u obzir. Ako covek i malo trezveno razmisli onda se i moglo naslutiti da Amerika i Nato nece dopustiti da ih Milosevic pobedi iz Haske celije....a to bi bio slucaj ako se Kosovu ne bih dala nezavisnost ma kako se ona ubuduce ce se zvati, uslovna il bez.

Paladin

pre 18 godina

Bez obzira na sve emocije, pogresna politika koja je vodjena zadnjih 60 godina je dovela do KiM kakvi su danas. Mislim da je jedino resenje za prezivljavanje Srba na KiM neka vrsta podele, kakva je danas u Bosni, naravno ako je ikako moguce da takvo KiM ostane u sastavu Srbije. Mislim da za takvo resenje treba da se zalazu nasi politicari, jer mislim da svako drugo resenje nije realno...

Stefan

pre 18 godina

"SAD se ne zalažu ni za jedno specifično rešenje, ali konačan status mora biti zasnovan na multietničnosti i poštovanju prava manjina, bez bilo kakve promene teritorije Kosova, bilo podelom ili pripajanjem susednim državama."
Mislim da je jako vazno da Srbija jasnije ukazena na siru perspektivu: "Konačan status mora biti zasnovan na multietničnosti i poštovanju prava manjina, bez bilo kakve promene teritorije SRBIJE, bilo podelom ili pripajanjem susednim državama." Takodje mislim da zvanicna Banjaluka treba da pomogne u otvaranju ociju onima koji nisu u stanju da sagledaju cjelinu balkanske price.

bogdan

pre 18 godina

Lepo je da je Kosovo konacno u centu paznje, ali dajte da i Metohija bude u centru paznje. Valjda je Srbiji stalo do Kosova i Metohije podjednako ili ne?

goodman

pre 18 godina

E, ako je Lavrov razgovarao sa Vukom onda je Kosovo na dobrom putu za nezavisnost. Dobro nije izabrao Svilanovica za razmenu misljenja. I sta ima da se sastaju Tadic, Kostunica i Nikolic kad je Svilanovic stavio svoj potpis na Kosovo i 90% citalaca B92 ga podrzalo.

bt

pre 18 godina

Zbog cega je status-kvo neodrziv? Na Kipru se status-kvo odrzava vec 30 godina i niko zbog toga nije stradao. Kosovske glavesine treba da objasne sta im to smeta u sadasnjem statusu. Da li zbog UNMIK-a nisu u stanju da obezbede uslove za povratak stotina hiljada proteranih Srba?

bt

pre 18 godina

Zbog cega je status-kvo neodrziv? Na Kipru se status-kvo odrzava vec 30 godina i niko zbog toga nije stradao. Kosovske glavesine treba da objasne sta im to smeta u sadasnjem statusu. Da li zbog UNMIK-a nisu u stanju da obezbede uslove za povratak stotina hiljada proteranih Srba?

bogdan

pre 18 godina

Lepo je da je Kosovo konacno u centu paznje, ali dajte da i Metohija bude u centru paznje. Valjda je Srbiji stalo do Kosova i Metohije podjednako ili ne?

Stefan

pre 18 godina

"SAD se ne zalažu ni za jedno specifično rešenje, ali konačan status mora biti zasnovan na multietničnosti i poštovanju prava manjina, bez bilo kakve promene teritorije Kosova, bilo podelom ili pripajanjem susednim državama."
Mislim da je jako vazno da Srbija jasnije ukazena na siru perspektivu: "Konačan status mora biti zasnovan na multietničnosti i poštovanju prava manjina, bez bilo kakve promene teritorije SRBIJE, bilo podelom ili pripajanjem susednim državama." Takodje mislim da zvanicna Banjaluka treba da pomogne u otvaranju ociju onima koji nisu u stanju da sagledaju cjelinu balkanske price.

goodman

pre 18 godina

E, ako je Lavrov razgovarao sa Vukom onda je Kosovo na dobrom putu za nezavisnost. Dobro nije izabrao Svilanovica za razmenu misljenja. I sta ima da se sastaju Tadic, Kostunica i Nikolic kad je Svilanovic stavio svoj potpis na Kosovo i 90% citalaca B92 ga podrzalo.

Paladin

pre 18 godina

Bez obzira na sve emocije, pogresna politika koja je vodjena zadnjih 60 godina je dovela do KiM kakvi su danas. Mislim da je jedino resenje za prezivljavanje Srba na KiM neka vrsta podele, kakva je danas u Bosni, naravno ako je ikako moguce da takvo KiM ostane u sastavu Srbije. Mislim da za takvo resenje treba da se zalazu nasi politicari, jer mislim da svako drugo resenje nije realno...

Lion

pre 18 godina

Vrlo je vazno da SAD i EU imaju iste zakljucke. Najvaznije je da se u oba zakljucka kao glavna tacka se spominje "da nema povratka u stanju od pre marta 1999".
Svi znamo da do tada je Kosovo bilo deo Srbije sto znaci da to vise ne dolazi u obzir. Ako covek i malo trezveno razmisli onda se i moglo naslutiti da Amerika i Nato nece dopustiti da ih Milosevic pobedi iz Haske celije....a to bi bio slucaj ako se Kosovu ne bih dala nezavisnost ma kako se ona ubuduce ce se zvati, uslovna il bez.

NAmcor

pre 18 godina

Ono sto nasi treba da urade je da vezu resavanje Kosova sa Republikom Srpskom i Slavonijom (za Srpske izbeglice).
Kako prema Kosovu tako prema RS i Slavoniji.

Zivkovic

pre 18 godina

Vise puta sam se javljao po pitanju Kosova i moj stav je jasan: Kosovo i Metohija su integralni deo Srbije, autonomna pokrajinja Srbije, na kojoj istorijski gledano trenutno ima vise Albanaca nego Srba ( a u proslosti je bilo obrnuto), da je to pokrajina kojoj treba dati najsiru autonomiju po evropskim standardima i nista vise od toga. Postoje i drzave Albanija, Makedonija, BiH , Hrvatska, Egipat i ko god ne zeli od stanovnika ove srpske pokrajine da zivi u Srbiji moze sutra ( kada zajedno budemo u Evropi) da predje da radi i zivi gde zeli i gde to propisi omogucavaju. Jedno je zemlja, a drugo prolazni i smrtni ljudi koji su na njoj u vecem ili manjem broju, u duzen ili kracem periodu. Svim albanskim i nasim razmatranjima pitanja Kosova i Metohije, pa verovatno i mojim, nedostaje ta jedna evropska, pa cak i globalna perspektiva (pticja). Ne mozemo da se izdignemo iz brloga proslosti i sadasnjosti i sagledamo sebe, porodicu, familiju , narod i zemlju sa aspekta s u t r a s n j i c e. Neko gnevno rece da je 90% korisnika sajta B92 podrzalo Svilanovicev potpis. To ne znaci nista drugo nego da su se sajtu B92 javili u vecini pristalice te opcije, jer oni koji se protive nisu na internetu nego na njivama i rade. B92 objavljuje vise komentara u korist nezavisnosti Kosova jer se cesce javljaju takvi snevaci. Ali B92 objavljuje i moje komentare . Zasto se na javi vise onih koji misle kao ja? Zato sto svi postaju umorni od patriotskih uzvika i dilema kojima se zamenjuju pitanja golog prezivljavanja u tranziciji.Eto zato. I zato sto nemaju komjuter i zato sto nemaju novac za internet.

npb

pre 18 godina

Od ovoliko eksperata boli glava. G. Carpenter kaze da ce Srbija u EU za 15 godina, a drugi opet kazu da moze vec za 6-7. Jedni kazu nezavisno Kosovo, drugi kazu da nece biti nezavisno, ali da nece ni biti zavisno...
Prica o ludom i zbunjenom. A svi su debelo dobro placeni od strane necijih poreskih obveznika.

petar

pre 18 godina

Kosovo i Metohija su problem MZ jer su ga one uzdigle na ovaj nivo svojom politikom (činjenja i ‎nečinjenja). Sada se pokušava aktiviranje održive izlazne strategije MZ sa Kosova (održive u ‎smislu da ni jednom upletenom političaru iz MZ ne fali ni jedna politička dlaka zbog pogrešnih ‎procena i pogrešnih poteza). ‎
Očigledno je da dolazi do smene generacija u establišmentu MZ i nije zgodno ostaviti neke ‎poslove nezavršene jer mogu da imaju značajnu političku cenu (to najbolje znaju u SAD - jezičak ‎na vagi da demokrate izgube izbore za predsednika SAD 2000 bilo je upravo Kosovo - a to ‎aktuelna administracija veoma dobro zna). Problem je što politička cena nerešavanja (ili ‎neadekvatnog rešavanja) statusa Kosova može da bude izuzetno visoka u EU jer je to pitanje ‎stalno prisutno (Hag, status SCG i zemalja Zapadnog Balkana po pitanju integracija u EU, itd.).‎
Manevarski prostor je dosta širok ali se neprestano sužava (u smislu da je nezavisnost Kosova sve ‎dalja a stav MZ sve bliži tome da dignu ruke i da stvar (glavobolju) prepuste Srbiji - uz što manju ‎nanknadu Srbiji za uslugu (nije greška: značajan deo MZ establišmenta je spreman da plati da bi ‎se elegantno oslobodili problema (donacije, krediti, razni ustupci, itd.)). Surovo ali izgleda mnogima ‎postaje jedino izgledno (odnosno najeftinije i najelegantnije).‎
P.S.‎
Čeka se samo pogodan trenutak da se Srbiji uvali kompletan paket problema vezanih za Kosovo i ‎Metohiju ...

Srba

pre 18 godina

Sad su se aktivirali Albanski lobisti. Hoce nezavisno Kosovo. Super neka ga naprave, ali neka onda zive na njemu i snose odgovornost za nakazu.
Nadam se da administracija Predsedika Busa nece imati bas toliko sluha za ciljeve "Prizrenske Lige "

Alexandar

pre 18 godina

Iako nevoljno, priznajem da je dobro sto su se predsednici tri trenutno najuticajnije stranke u Srbiji sastali i razgovarali na temu Kosova i Metohije. Radikali mi nisu nimalo dragi (naprotiv), a nesto veoma slicno mogu da kazem i za DSS. Oni kojima smeta prisustvo SRS-a na ovom sastanku razlog za svoju ljutnju morace da potraze na drugom mestu. Najbolje bi bilo da to pitanje postave liderima bivseg DOS-a koji nisu izvrsili lustraciju onda kada je to bilo moguce i logicno uciniti i sto se od njih i ocekivalo. Verujem da ce se LDF i ekipa oko njih sada okomiti na Tadica sto je sedeo za istim stolom sa Tomom Nikolicem, ali zar ne bi bilo bolje da pitaju Cedu zasto dok je bio alfa i omega DOS-a nije uticao da se prica o radikalima rasvetli i ova politicka partija potpuno marginalizuje. Siguran sam da je postojalo dosta toga sto bi im se moglo prigovoriti iz njihovog opusa tokom 90-ih. Ovako i SPS i SRS sada mogu mirne duse da nastave svoje delovanje, jer je DOS propustio priliku da iskoristi naboj koji je postojao nakon 5. oktobra da se rasvetle sve ruzne stvari koje su se dogadjale.

Milko

pre 18 godina

Saopštavanjem plana u četiri faze, Goran Svilanović je napravio uslugu Vladi Srbije. U ostalom, on je uvek dobro sarađivao sa V. Koštunicom. Omogućio je da se na njega svali veliki deo negativne energije i frustracije "patriota", i tako otvorio prostor da se na stvari racionalnije gleda. Ako čovek bar malo analiički misli, onda mora uočiti da je Plan SAD i EU gotovo identičan onome što je Svilanović već saopštio. A to se prihvatiti mora, jer se odbiti ne može. Vlada Srbije će prihvatiti taj plan nakon što još malo razmekša i pripremi nacionalistički deo javnog mnenja, dobije šaregarepu u vidu ubrzanog pristupa EU i nekih ustupaka oko plana decentralizacije Kosova. Kad se sve sabere, to bi mogao biti jedini značajan uspeh ove vlade.

Aleksandar

pre 18 godina

Draga gospodo, davanje bilo kakve teritorijalne nezavisnosti Kosmetu ili nekom delu te teritorije, podrazumeva apsolutnu pobedu terorizma nad legalnim institucijama drzave. Resenje pitanja sta ce se dogoditi u buducnosti, nalazi se u rukama trenutnih svetskih mocnika i nicijim vise. U pregovorima o kojima se prica, ce samo naci alibi za odluku koju ce doneti u nadam se skorijoj buducnosti. Ako se desi da odluce u prilog nezavisnosti jednog dela srpske teritorije, doneli su odluku u prilog terorizmu (oni se protiv terorizma navodno bore na svim frontovima). Nama nemocnim posmatracima te svetske ujdurme ostaje samo da sacekamo odluku onih koji su to i zakuvali.

Negi

pre 18 godina

Amerikanci uvek su pomgoli da svi narodi u ovom svetu zive nezavisni! Oni su primer za demokratiju u celom svetu, i najmocni.
Busova administracija samo ce potvrditi resenje koju Klintonova administracija pre 6 godina donela: Kosovo u 2005 postace nezavisa drzava!

Banat

pre 18 godina

Cek, jel ja ovo dobro kontam: onaj ko ne da svoju zemlju i protiv je njenog rasparcavanja - taj je nacionalista; onaj ko jedva ceka da ga zgaze i uniste i ne haje ni ich za interese svoje drzave (a time i svoje licne) je kosmopolita?
Pa, to moze samo u Srbiji. Ako je tako, ja sam nacionalista.

Branko, USA

pre 18 godina

Svi pricaju o nekoj nezavisnosti Kosova a da li se iko pozabavio problemom nezaposlenosti (80 %) kriminala i opste anarhije dole? Zavisno nezavisno, pod protektoratom bez obzira na sta se potpise Kosovo ce biti izvor nestabilnosti. Moze tamo da se seta i 200000 marinaca Kosovo nece biti sigurno za manjine i nece biti stabilno i multietnicko. Drugo sta me cudi je izjava Karpentera da ce Srbija uci u EU ubrzano za 15 god ako se odrekne Kosova? Sa takvim ubrzanjem ne treba nicega da se odrice niti da potpisuje. Bilo kako bilo Kosovo je centar nestabilnosti starog kontinenta i strani investitori ne dolaze u region gde je "vruce" tako da 15 ili 150 godina sa takvim Kosovom Srbiji nista ne znaci!

Dragan

pre 18 godina

Od pocetka devedesetih godina stvari se na ovim prostorima desavaju po nekom scenariju. Svi dogadjaji su za nas u pocetku bili sokatni ali smo se na kraju pomirili s cinjenicama.Tako ce biti i sada.

Bankar, Toronto

pre 18 godina

Kosovo i Metohiju treba podijeliti na tri dijela, jedan treba da pripadne Srbiji (10%-15%), drugi autonomija (15%-20%) a treci (oko 70%) da se prikljuci Albaniji. Za uzvrat Srbija treba od Albanije da trazi Skadar sa "dovoljnim" izlazom na More.
U podjeli teritorije treba nastojati da sto veci dio nasih Manstira ostane na Srpskoj strani.
"Autonomni" dio treba da ima "specijalne, jake veze" sa Albaniom,... a ako se Manstiri nalaze na tom dijelu, treba im pridruziti manju teritoriju na kojoj ce imati samoupravu (punu autonomiju).

krlja

pre 18 godina

Sve navodi na razmisljanje da su nasi politicari konacno dogovorili zajednicki nastup i politiku prema Kosmetu, a to obecava. Svima kojima se zuri, a to su prevashodno ameri, nece biti do zurbe kada dodje na red ocena standarda.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Pre neko vreme g.Covic je rekao:"Srbija ima vremena da ceka". Pa sta bi sada sto sinoc u Vladi Srbije odrzan vazan sastanak o drzavnoj strategiji za Kosovo? Gospoda Kostunica,Tadic i Nikolic zajednicki su ocenili da je neophodno strpljivim dialogom naci kompromisno resenje za Kosovo i Metohiju, a koje mora obezbediti neku vrstu prosirene autonomije Pokrajine. Sta ce da rade ova gospoda ako SAD i EU priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu?
Enver Kelmendi

mijo

pre 18 godina

Izgleda da ce se ispuniti zelje naroda iz 90 - srbija do tokija ili karlobag karlovac virovitica. A sada ono sta se desava na tlu srbije. Cetnici u prvom planu, negiranje Srebrenice, negiranje svega sto se desavalo na tlu Jugoslavije. Proterivanje milion Albanaca iz njihovi kuca, paljenje ubijanje civila, to se ne zaboravlja lako. Pokretanje Nato jedinica prvi put posle drugod svetskog rata, neko mora platiti, po svoj prilici nebeski narod ce da aterira bez padobrana.
Europljanin

Binak Rugova

pre 18 godina

Ako slucajno imamo nesuglasica i nerazumevanja u vezi prosloscu i istorije, sasvim normalno. Ali sto se tice aktualnih politickih zbivanja, tu ne bi trebalo biti nekih velikih razlika. Sluzbeno signali koji dolaze iz Evrope predvidjaju Kosovo kao nezavisnu drzavu. Tacno je to da trenutno imamo velikih problema razlicitijih priroda na Kosovo. Ali ako sam dobro obavesten i iz istih sredstava informisanja koja i vi tamo upotrebite, nista ne stojite bolje od nas na Kosovo. U danasnje vreme zahvaljujuci sredstvima informisanja realnost se ne moze skrivati. Parce je svkodnevnog zivota. Zbog tiranije i agresivnosti g. Milosevicevog rezima i njegovih najbliskijih saradnika i njihovih kriminalnih aktivnosti, trenutno je vise potreban vama i vasim sudovima nego Hagu. Kosovo je pocelo da bude na centru paznje jos od marta 1981 g. A narocite posle svih ratova na podrucjima bivse SFRJ. Vremena su se menjala. Danas svuda po svetu pobedjuje politika mira i pacifizma nad politikom rata, agresije, tiranije i divljastva. A mi na Kosovo smo najmanje doprineli da budemo nezavisna drzava. Hvala vasoj prijasnjoj politici. Treba vise misliti i zaloziti se za buducnost. Kako stvoriti sto bolji zivot po evropskim standardima i vratiti opet poverenje u zajednicki zivot.

VESNA BARACKOV

pre 18 godina

U ime onih Srba i nealbanaca koji zive na Kosovu i Metohiji mi koji imamo mogucnost da se borimo preko elektronskih medija i iznesemo njihove stavove smo mnogo znacajniji nego politicari koji nisu u stanju da odbrane nasu zemlju. Niko nema prava da nas rasparcava.

agim

pre 18 godina

do juce vadili su oci kostunica, tadic i nikolic oko srbijanskih poslova, a kad je u pitanju kosovo onda su najboli saradnici. Mi albanci smo navikli na te prlave dogovore, kao za vreme Milosevica. Sto se tice nezavisno Kosovo mi albanci smo dobili vec 1999 god. to nam je dao Milosevic. Pa albancima nek im je na srecu.

I.B.

pre 18 godina

Gospodin Karpenter moze da zaboravi sve sto je rekao. Srbi nisu za potkusurivanje. Ne dajem svoju zemlju ni za kakvu EU ni kada bi nam obecali da cemo se pridruziti uniji za 5 dana a ne za 15 godina! Pa sta bre oni misle?! A to sto se oni plase da ne naljute Albance ukoliko Kosovo ostane sa Srbijom, trebali bi ponovo da razmisle jer ako Kosovo dobije nezavisnost mnogo je vise nas u Srbiji koji cemo se ne naljutiti nego razbesneti!

Olga

pre 18 godina

Hej ljudi, pa ova vest je jedna od najbolji u vezi sa Kosovom u poslednje 4 i vise godina! Juhu! Konacno Srbija ima nekakve predloge, konacno su se zajedno dogovarali i Kostunica i Tadic i Nikolic, konacno je srpski predsednik govorio sa medjunarodnim faktorima produktivno i konstruktivno, konacno postoji neka strategija! Ovo se granici sa svetskim cudom i ja sam srecna da smo krenuli sa mrtve tacke protivljenja nacelno svemu, a bez ikakve vizije sta mi to hocemo. I treba samo dalje tako raditi, diplomatijom, i naci neko srednje resenje, tako da se spase sta se spasti moze.

Lion

pre 18 godina

Pre nekih sedmica, svim vodecim politicarima Srbije bila su puna usta nazivom "vise od autonomije manje od zavisnosti za Kosovo ".......sad su uvideli sta zapravo reci vise od autonomije znace ( dakle Kosovo van Srbije) pa su uzurbano nasli drugu parolu "najsiru autonomiju "...ovo je samo dokaz da srpska elita ne zna sta ce ubuduce sa Kosovom i da nema nikakvu strategiju.Ja sam sasvim ubedjen da Kosovski lideri Rugova, Thaci, Kosumi, Surroi i drugi na buducim pregovorima lako ce izaci na kraj sa ovakvom pregovarackom ekipom bas kao sto su to i cinili u Rambujeu.

happy

pre 18 godina

Crna Gora je juce poslao delegaciju na Kosovu, da bi razgovarali o nekim stvarima sto veze Crnu Goru sa Kosovom. Delegacija je bila iz drzavskog nivoa a isto je bilo i od albanske strane.
Srbi sami ste na vasem virtualnom svetu
"Game Over".

no risk, no fun

pre 18 godina

"Nezavisno Kosovo je gotova stvar" - vec sest godina... to je toliko dugo da je cak i DM nestala... Ko razume, shvatice. Ko ne razume, stalno ce izmisljati "novu realnost". Pa i da dobijete nezavisnost, sta onda? Jugoslavija je bila nezavisna i vidi sad kakva je, tako ce biti i sa KiM. Ovo je Balkan, bre! A tu je i 29. maj, dan kad ce se EU raspasti u Francuskoj, sto ce mnogo toga promeniti.

komshija sa kosova

pre 18 godina

muka mi je kada neki komentari ovde pricaju o kosovu a nikad nisu bili juzno od kraljeva. Mozda smo mi ti divljaci i kriminalci kao sto neki tvrde ovde. Ali mi nismo ubili naseg premijera, mi nismo ubili vecinu intelektualaca (vreme milosevica po srbiji), mi ne skupljamo u tribinama i omalozavamo masakre. Mislite koji su kriminalci veci, jer pamtite da kritikujes nekoga treba da budes primer za sebe.

bt

pre 18 godina

Zbog cega je status-kvo neodrziv? Na Kipru se status-kvo odrzava vec 30 godina i niko zbog toga nije stradao. Kosovske glavesine treba da objasne sta im to smeta u sadasnjem statusu. Da li zbog UNMIK-a nisu u stanju da obezbede uslove za povratak stotina hiljada proteranih Srba?

bogdan

pre 18 godina

Lepo je da je Kosovo konacno u centu paznje, ali dajte da i Metohija bude u centru paznje. Valjda je Srbiji stalo do Kosova i Metohije podjednako ili ne?

Stefan

pre 18 godina

"SAD se ne zalažu ni za jedno specifično rešenje, ali konačan status mora biti zasnovan na multietničnosti i poštovanju prava manjina, bez bilo kakve promene teritorije Kosova, bilo podelom ili pripajanjem susednim državama."
Mislim da je jako vazno da Srbija jasnije ukazena na siru perspektivu: "Konačan status mora biti zasnovan na multietničnosti i poštovanju prava manjina, bez bilo kakve promene teritorije SRBIJE, bilo podelom ili pripajanjem susednim državama." Takodje mislim da zvanicna Banjaluka treba da pomogne u otvaranju ociju onima koji nisu u stanju da sagledaju cjelinu balkanske price.

goodman

pre 18 godina

E, ako je Lavrov razgovarao sa Vukom onda je Kosovo na dobrom putu za nezavisnost. Dobro nije izabrao Svilanovica za razmenu misljenja. I sta ima da se sastaju Tadic, Kostunica i Nikolic kad je Svilanovic stavio svoj potpis na Kosovo i 90% citalaca B92 ga podrzalo.

Paladin

pre 18 godina

Bez obzira na sve emocije, pogresna politika koja je vodjena zadnjih 60 godina je dovela do KiM kakvi su danas. Mislim da je jedino resenje za prezivljavanje Srba na KiM neka vrsta podele, kakva je danas u Bosni, naravno ako je ikako moguce da takvo KiM ostane u sastavu Srbije. Mislim da za takvo resenje treba da se zalazu nasi politicari, jer mislim da svako drugo resenje nije realno...

Lion

pre 18 godina

Vrlo je vazno da SAD i EU imaju iste zakljucke. Najvaznije je da se u oba zakljucka kao glavna tacka se spominje "da nema povratka u stanju od pre marta 1999".
Svi znamo da do tada je Kosovo bilo deo Srbije sto znaci da to vise ne dolazi u obzir. Ako covek i malo trezveno razmisli onda se i moglo naslutiti da Amerika i Nato nece dopustiti da ih Milosevic pobedi iz Haske celije....a to bi bio slucaj ako se Kosovu ne bih dala nezavisnost ma kako se ona ubuduce ce se zvati, uslovna il bez.

NAmcor

pre 18 godina

Ono sto nasi treba da urade je da vezu resavanje Kosova sa Republikom Srpskom i Slavonijom (za Srpske izbeglice).
Kako prema Kosovu tako prema RS i Slavoniji.

Zivkovic

pre 18 godina

Vise puta sam se javljao po pitanju Kosova i moj stav je jasan: Kosovo i Metohija su integralni deo Srbije, autonomna pokrajinja Srbije, na kojoj istorijski gledano trenutno ima vise Albanaca nego Srba ( a u proslosti je bilo obrnuto), da je to pokrajina kojoj treba dati najsiru autonomiju po evropskim standardima i nista vise od toga. Postoje i drzave Albanija, Makedonija, BiH , Hrvatska, Egipat i ko god ne zeli od stanovnika ove srpske pokrajine da zivi u Srbiji moze sutra ( kada zajedno budemo u Evropi) da predje da radi i zivi gde zeli i gde to propisi omogucavaju. Jedno je zemlja, a drugo prolazni i smrtni ljudi koji su na njoj u vecem ili manjem broju, u duzen ili kracem periodu. Svim albanskim i nasim razmatranjima pitanja Kosova i Metohije, pa verovatno i mojim, nedostaje ta jedna evropska, pa cak i globalna perspektiva (pticja). Ne mozemo da se izdignemo iz brloga proslosti i sadasnjosti i sagledamo sebe, porodicu, familiju , narod i zemlju sa aspekta s u t r a s n j i c e. Neko gnevno rece da je 90% korisnika sajta B92 podrzalo Svilanovicev potpis. To ne znaci nista drugo nego da su se sajtu B92 javili u vecini pristalice te opcije, jer oni koji se protive nisu na internetu nego na njivama i rade. B92 objavljuje vise komentara u korist nezavisnosti Kosova jer se cesce javljaju takvi snevaci. Ali B92 objavljuje i moje komentare . Zasto se na javi vise onih koji misle kao ja? Zato sto svi postaju umorni od patriotskih uzvika i dilema kojima se zamenjuju pitanja golog prezivljavanja u tranziciji.Eto zato. I zato sto nemaju komjuter i zato sto nemaju novac za internet.

npb

pre 18 godina

Od ovoliko eksperata boli glava. G. Carpenter kaze da ce Srbija u EU za 15 godina, a drugi opet kazu da moze vec za 6-7. Jedni kazu nezavisno Kosovo, drugi kazu da nece biti nezavisno, ali da nece ni biti zavisno...
Prica o ludom i zbunjenom. A svi su debelo dobro placeni od strane necijih poreskih obveznika.

petar

pre 18 godina

Kosovo i Metohija su problem MZ jer su ga one uzdigle na ovaj nivo svojom politikom (činjenja i ‎nečinjenja). Sada se pokušava aktiviranje održive izlazne strategije MZ sa Kosova (održive u ‎smislu da ni jednom upletenom političaru iz MZ ne fali ni jedna politička dlaka zbog pogrešnih ‎procena i pogrešnih poteza). ‎
Očigledno je da dolazi do smene generacija u establišmentu MZ i nije zgodno ostaviti neke ‎poslove nezavršene jer mogu da imaju značajnu političku cenu (to najbolje znaju u SAD - jezičak ‎na vagi da demokrate izgube izbore za predsednika SAD 2000 bilo je upravo Kosovo - a to ‎aktuelna administracija veoma dobro zna). Problem je što politička cena nerešavanja (ili ‎neadekvatnog rešavanja) statusa Kosova može da bude izuzetno visoka u EU jer je to pitanje ‎stalno prisutno (Hag, status SCG i zemalja Zapadnog Balkana po pitanju integracija u EU, itd.).‎
Manevarski prostor je dosta širok ali se neprestano sužava (u smislu da je nezavisnost Kosova sve ‎dalja a stav MZ sve bliži tome da dignu ruke i da stvar (glavobolju) prepuste Srbiji - uz što manju ‎nanknadu Srbiji za uslugu (nije greška: značajan deo MZ establišmenta je spreman da plati da bi ‎se elegantno oslobodili problema (donacije, krediti, razni ustupci, itd.)). Surovo ali izgleda mnogima ‎postaje jedino izgledno (odnosno najeftinije i najelegantnije).‎
P.S.‎
Čeka se samo pogodan trenutak da se Srbiji uvali kompletan paket problema vezanih za Kosovo i ‎Metohiju ...

Srba

pre 18 godina

Sad su se aktivirali Albanski lobisti. Hoce nezavisno Kosovo. Super neka ga naprave, ali neka onda zive na njemu i snose odgovornost za nakazu.
Nadam se da administracija Predsedika Busa nece imati bas toliko sluha za ciljeve "Prizrenske Lige "

Alexandar

pre 18 godina

Iako nevoljno, priznajem da je dobro sto su se predsednici tri trenutno najuticajnije stranke u Srbiji sastali i razgovarali na temu Kosova i Metohije. Radikali mi nisu nimalo dragi (naprotiv), a nesto veoma slicno mogu da kazem i za DSS. Oni kojima smeta prisustvo SRS-a na ovom sastanku razlog za svoju ljutnju morace da potraze na drugom mestu. Najbolje bi bilo da to pitanje postave liderima bivseg DOS-a koji nisu izvrsili lustraciju onda kada je to bilo moguce i logicno uciniti i sto se od njih i ocekivalo. Verujem da ce se LDF i ekipa oko njih sada okomiti na Tadica sto je sedeo za istim stolom sa Tomom Nikolicem, ali zar ne bi bilo bolje da pitaju Cedu zasto dok je bio alfa i omega DOS-a nije uticao da se prica o radikalima rasvetli i ova politicka partija potpuno marginalizuje. Siguran sam da je postojalo dosta toga sto bi im se moglo prigovoriti iz njihovog opusa tokom 90-ih. Ovako i SPS i SRS sada mogu mirne duse da nastave svoje delovanje, jer je DOS propustio priliku da iskoristi naboj koji je postojao nakon 5. oktobra da se rasvetle sve ruzne stvari koje su se dogadjale.

Milko

pre 18 godina

Saopštavanjem plana u četiri faze, Goran Svilanović je napravio uslugu Vladi Srbije. U ostalom, on je uvek dobro sarađivao sa V. Koštunicom. Omogućio je da se na njega svali veliki deo negativne energije i frustracije "patriota", i tako otvorio prostor da se na stvari racionalnije gleda. Ako čovek bar malo analiički misli, onda mora uočiti da je Plan SAD i EU gotovo identičan onome što je Svilanović već saopštio. A to se prihvatiti mora, jer se odbiti ne može. Vlada Srbije će prihvatiti taj plan nakon što još malo razmekša i pripremi nacionalistički deo javnog mnenja, dobije šaregarepu u vidu ubrzanog pristupa EU i nekih ustupaka oko plana decentralizacije Kosova. Kad se sve sabere, to bi mogao biti jedini značajan uspeh ove vlade.

Aleksandar

pre 18 godina

Draga gospodo, davanje bilo kakve teritorijalne nezavisnosti Kosmetu ili nekom delu te teritorije, podrazumeva apsolutnu pobedu terorizma nad legalnim institucijama drzave. Resenje pitanja sta ce se dogoditi u buducnosti, nalazi se u rukama trenutnih svetskih mocnika i nicijim vise. U pregovorima o kojima se prica, ce samo naci alibi za odluku koju ce doneti u nadam se skorijoj buducnosti. Ako se desi da odluce u prilog nezavisnosti jednog dela srpske teritorije, doneli su odluku u prilog terorizmu (oni se protiv terorizma navodno bore na svim frontovima). Nama nemocnim posmatracima te svetske ujdurme ostaje samo da sacekamo odluku onih koji su to i zakuvali.

Negi

pre 18 godina

Amerikanci uvek su pomgoli da svi narodi u ovom svetu zive nezavisni! Oni su primer za demokratiju u celom svetu, i najmocni.
Busova administracija samo ce potvrditi resenje koju Klintonova administracija pre 6 godina donela: Kosovo u 2005 postace nezavisa drzava!

Banat

pre 18 godina

Cek, jel ja ovo dobro kontam: onaj ko ne da svoju zemlju i protiv je njenog rasparcavanja - taj je nacionalista; onaj ko jedva ceka da ga zgaze i uniste i ne haje ni ich za interese svoje drzave (a time i svoje licne) je kosmopolita?
Pa, to moze samo u Srbiji. Ako je tako, ja sam nacionalista.

Branko, USA

pre 18 godina

Svi pricaju o nekoj nezavisnosti Kosova a da li se iko pozabavio problemom nezaposlenosti (80 %) kriminala i opste anarhije dole? Zavisno nezavisno, pod protektoratom bez obzira na sta se potpise Kosovo ce biti izvor nestabilnosti. Moze tamo da se seta i 200000 marinaca Kosovo nece biti sigurno za manjine i nece biti stabilno i multietnicko. Drugo sta me cudi je izjava Karpentera da ce Srbija uci u EU ubrzano za 15 god ako se odrekne Kosova? Sa takvim ubrzanjem ne treba nicega da se odrice niti da potpisuje. Bilo kako bilo Kosovo je centar nestabilnosti starog kontinenta i strani investitori ne dolaze u region gde je "vruce" tako da 15 ili 150 godina sa takvim Kosovom Srbiji nista ne znaci!

Dragan

pre 18 godina

Od pocetka devedesetih godina stvari se na ovim prostorima desavaju po nekom scenariju. Svi dogadjaji su za nas u pocetku bili sokatni ali smo se na kraju pomirili s cinjenicama.Tako ce biti i sada.

Bankar, Toronto

pre 18 godina

Kosovo i Metohiju treba podijeliti na tri dijela, jedan treba da pripadne Srbiji (10%-15%), drugi autonomija (15%-20%) a treci (oko 70%) da se prikljuci Albaniji. Za uzvrat Srbija treba od Albanije da trazi Skadar sa "dovoljnim" izlazom na More.
U podjeli teritorije treba nastojati da sto veci dio nasih Manstira ostane na Srpskoj strani.
"Autonomni" dio treba da ima "specijalne, jake veze" sa Albaniom,... a ako se Manstiri nalaze na tom dijelu, treba im pridruziti manju teritoriju na kojoj ce imati samoupravu (punu autonomiju).

krlja

pre 18 godina

Sve navodi na razmisljanje da su nasi politicari konacno dogovorili zajednicki nastup i politiku prema Kosmetu, a to obecava. Svima kojima se zuri, a to su prevashodno ameri, nece biti do zurbe kada dodje na red ocena standarda.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Pre neko vreme g.Covic je rekao:"Srbija ima vremena da ceka". Pa sta bi sada sto sinoc u Vladi Srbije odrzan vazan sastanak o drzavnoj strategiji za Kosovo? Gospoda Kostunica,Tadic i Nikolic zajednicki su ocenili da je neophodno strpljivim dialogom naci kompromisno resenje za Kosovo i Metohiju, a koje mora obezbediti neku vrstu prosirene autonomije Pokrajine. Sta ce da rade ova gospoda ako SAD i EU priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu?
Enver Kelmendi

mijo

pre 18 godina

Izgleda da ce se ispuniti zelje naroda iz 90 - srbija do tokija ili karlobag karlovac virovitica. A sada ono sta se desava na tlu srbije. Cetnici u prvom planu, negiranje Srebrenice, negiranje svega sto se desavalo na tlu Jugoslavije. Proterivanje milion Albanaca iz njihovi kuca, paljenje ubijanje civila, to se ne zaboravlja lako. Pokretanje Nato jedinica prvi put posle drugod svetskog rata, neko mora platiti, po svoj prilici nebeski narod ce da aterira bez padobrana.
Europljanin

Binak Rugova

pre 18 godina

Ako slucajno imamo nesuglasica i nerazumevanja u vezi prosloscu i istorije, sasvim normalno. Ali sto se tice aktualnih politickih zbivanja, tu ne bi trebalo biti nekih velikih razlika. Sluzbeno signali koji dolaze iz Evrope predvidjaju Kosovo kao nezavisnu drzavu. Tacno je to da trenutno imamo velikih problema razlicitijih priroda na Kosovo. Ali ako sam dobro obavesten i iz istih sredstava informisanja koja i vi tamo upotrebite, nista ne stojite bolje od nas na Kosovo. U danasnje vreme zahvaljujuci sredstvima informisanja realnost se ne moze skrivati. Parce je svkodnevnog zivota. Zbog tiranije i agresivnosti g. Milosevicevog rezima i njegovih najbliskijih saradnika i njihovih kriminalnih aktivnosti, trenutno je vise potreban vama i vasim sudovima nego Hagu. Kosovo je pocelo da bude na centru paznje jos od marta 1981 g. A narocite posle svih ratova na podrucjima bivse SFRJ. Vremena su se menjala. Danas svuda po svetu pobedjuje politika mira i pacifizma nad politikom rata, agresije, tiranije i divljastva. A mi na Kosovo smo najmanje doprineli da budemo nezavisna drzava. Hvala vasoj prijasnjoj politici. Treba vise misliti i zaloziti se za buducnost. Kako stvoriti sto bolji zivot po evropskim standardima i vratiti opet poverenje u zajednicki zivot.

VESNA BARACKOV

pre 18 godina

U ime onih Srba i nealbanaca koji zive na Kosovu i Metohiji mi koji imamo mogucnost da se borimo preko elektronskih medija i iznesemo njihove stavove smo mnogo znacajniji nego politicari koji nisu u stanju da odbrane nasu zemlju. Niko nema prava da nas rasparcava.

agim

pre 18 godina

do juce vadili su oci kostunica, tadic i nikolic oko srbijanskih poslova, a kad je u pitanju kosovo onda su najboli saradnici. Mi albanci smo navikli na te prlave dogovore, kao za vreme Milosevica. Sto se tice nezavisno Kosovo mi albanci smo dobili vec 1999 god. to nam je dao Milosevic. Pa albancima nek im je na srecu.

I.B.

pre 18 godina

Gospodin Karpenter moze da zaboravi sve sto je rekao. Srbi nisu za potkusurivanje. Ne dajem svoju zemlju ni za kakvu EU ni kada bi nam obecali da cemo se pridruziti uniji za 5 dana a ne za 15 godina! Pa sta bre oni misle?! A to sto se oni plase da ne naljute Albance ukoliko Kosovo ostane sa Srbijom, trebali bi ponovo da razmisle jer ako Kosovo dobije nezavisnost mnogo je vise nas u Srbiji koji cemo se ne naljutiti nego razbesneti!

Olga

pre 18 godina

Hej ljudi, pa ova vest je jedna od najbolji u vezi sa Kosovom u poslednje 4 i vise godina! Juhu! Konacno Srbija ima nekakve predloge, konacno su se zajedno dogovarali i Kostunica i Tadic i Nikolic, konacno je srpski predsednik govorio sa medjunarodnim faktorima produktivno i konstruktivno, konacno postoji neka strategija! Ovo se granici sa svetskim cudom i ja sam srecna da smo krenuli sa mrtve tacke protivljenja nacelno svemu, a bez ikakve vizije sta mi to hocemo. I treba samo dalje tako raditi, diplomatijom, i naci neko srednje resenje, tako da se spase sta se spasti moze.

Lion

pre 18 godina

Pre nekih sedmica, svim vodecim politicarima Srbije bila su puna usta nazivom "vise od autonomije manje od zavisnosti za Kosovo ".......sad su uvideli sta zapravo reci vise od autonomije znace ( dakle Kosovo van Srbije) pa su uzurbano nasli drugu parolu "najsiru autonomiju "...ovo je samo dokaz da srpska elita ne zna sta ce ubuduce sa Kosovom i da nema nikakvu strategiju.Ja sam sasvim ubedjen da Kosovski lideri Rugova, Thaci, Kosumi, Surroi i drugi na buducim pregovorima lako ce izaci na kraj sa ovakvom pregovarackom ekipom bas kao sto su to i cinili u Rambujeu.

happy

pre 18 godina

Crna Gora je juce poslao delegaciju na Kosovu, da bi razgovarali o nekim stvarima sto veze Crnu Goru sa Kosovom. Delegacija je bila iz drzavskog nivoa a isto je bilo i od albanske strane.
Srbi sami ste na vasem virtualnom svetu
"Game Over".

no risk, no fun

pre 18 godina

"Nezavisno Kosovo je gotova stvar" - vec sest godina... to je toliko dugo da je cak i DM nestala... Ko razume, shvatice. Ko ne razume, stalno ce izmisljati "novu realnost". Pa i da dobijete nezavisnost, sta onda? Jugoslavija je bila nezavisna i vidi sad kakva je, tako ce biti i sa KiM. Ovo je Balkan, bre! A tu je i 29. maj, dan kad ce se EU raspasti u Francuskoj, sto ce mnogo toga promeniti.

komshija sa kosova

pre 18 godina

muka mi je kada neki komentari ovde pricaju o kosovu a nikad nisu bili juzno od kraljeva. Mozda smo mi ti divljaci i kriminalci kao sto neki tvrde ovde. Ali mi nismo ubili naseg premijera, mi nismo ubili vecinu intelektualaca (vreme milosevica po srbiji), mi ne skupljamo u tribinama i omalozavamo masakre. Mislite koji su kriminalci veci, jer pamtite da kritikujes nekoga treba da budes primer za sebe.