Sreda, 18.05.2005.

08:43

Predstavljen plan SAD za Kosovo

Državni podsekretar SAD Nikolas Berns je će pred Spoljnopolitičkim odborom američkog Kongresa predstavio plan SAD za Kosovo.

Izvor: B92

Predstavljen plan SAD za Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Dobra volja

pre 18 godina

I Kostunica i Kosumi nisu, poslali odnosno prihvatili predlog a da pritom nisu nekog pitali (citaj za dozvolu). Kao sto to obicno biva, ove politicke igre velikih sila su samo uvertira za ono sto ce donositi kasnije, a to je konacan status Kosova, i bez obzira na ono sta to oni odlucili, a oni su vec odlucili a jos ne objavljuju to, sve zainteresovane strane mora da prihvate to resenje. Stoga mi ovaj poziv vise izgleda neki politicki marketing i kozmetika, odgovor Kostunice na Tadica, nego na jedan iskren poziv za resenje problema. Ipak, ovi razgvori glavni politicki igraca Srbije, mislim o medjustranackim razgovorima, mi daju sliku o boljoj saradnji izmedju srpske strane o sudbonosnim pitanjima. Meni kao albanca brine sto takva saradnja i sastanci ne postoji i sa albanske strane, barem meni tako izgleda.

Komsija iz Bloka 45

pre 18 godina

Nista konkretno ne namecu u ovom momentu. Da li to znaci da daju vise vremena da se svi bolje pozicioniraju i onda da krenu pregovori? Mozda. Da vidimo kako ce se "trcati" u zavrsnici....

Milutin Mladjenovic-Bgd.

pre 18 godina

Neverovano, okreni-obrni kada se sve sumira, proicita, vidi se da zapravo Ameri i nemaju nikakav plan, sem par recenica sa nama poznatim floskulama o multieticnosti. Pa zar ta multieticnost na Kosmetu i jeste razog za sukobe, ubistva, i naravno svih nesporazuma.

paki

pre 18 godina

Naziru se platforme pregovaračkih strategija zainteresovanih strana za status Kosova. Još je rano govoriti o svim detaljima ali evidentno da su neki elementi definisani.
Za Srbiju je važno da koristi najsvežija saznanja o pregovaračkim strategijama i taktikama i kompletan arsenal pregovaračkih alata.
Konkretno: Treba definisati priručnik za pregovore sa strategijama (da u množini strategijama koje treba da budu adaptibilne) , taktikama i alatima za postizanje taktičkih ciljeva koji dovode do dostizanja strateških ciljeva. (Ciljevi su u množini zbog toga što možemo dostići cilj Kosovo nije nezavisno ali dostignuto rešenje nije održivo ili su troškovi neprihvatljivo visoki). U vezi rečenog treba primeniti tehnike strateškog i situacionog planiranja.
Da bi se ovo ostvarilo potrebno je vrlo precizno i jasno definisati sve zainteresovane strane, proceniti njihov pregovarački potencijal (resurse: ljudske, tehničke, finansijske, njihov socijalni kapital, itd.), njihove moguće strategije uključenja u pregovarački proces, itd.
Takođe je potrebno precizno definisati pregovarački potencijal svake institucije (i pojedinca) u Srbiji, moguće poteze naših aktera koji mogu da doprinesu postizanju ciljeva na taktičkom i strateškom nivou (jednom rečju definisati operativne ciljeve i operativne resurse).
Kada se ovo sve uzme u obzir treba odlučno vući poteze (ređati figure (izjave, deklaracije, inicijative, itd) ne dajući drugim akterima koji nisu naklonjeni nama dovoljno vremena da se organizuju (da osmisle adekvatnu strategiju i taktiku da neutrališu naše poteze (ne dati im vremena da budu operativni).
U celu priču treba uključiti sve resurse (institucije, političke partije, NVO, istaknute pojedince, lobi grupe iz sveta, poslovne partnere, itd.). Jednom rečju treba uključiti socijalni kapital cele Srbije.
Sastavni deo ove platforme za pregovore treba da bude komunikaciona strategija koja treba da prati svaki potez u cilju multiplikacije efekata operativnih mera preduzetih u pregovorima sa stanovišta zaštite naših interesa. Važno je istaći da ovo akteri MZ koriste u velikoj meri. Ohrabrujuće je da ni oni nisu potpuno konzistentni i svaku grešku onih koji nam nisu naklonjeni treba iskoristiti.
Primer je greška u pozivu koji je privremeni premijer Kosova Bajram Kosumi uputio Koštunici. Umesto da tim pozivom preuzme inicijativu u pregovorima (određujući elemente kao što su mesto vreme, uslovi, itd.) on je dozvolio da Koštunica preuzme inicijativu i sad ne zna kako da se elegantno izvuče (neće mu uspeti).
Na ovom primeru treba učiti - svaka reč i gest institucija i njihovih predstavnika su važni.

I.B.

pre 18 godina

Kao i mnogo puta ranije albanska strana ucenjuje. Ocigledno je da nisu spremni ni na razgovor ni na kompromis. Ukoliko predsednik Bus dozvoli otcepljenje KiM kada postoje dokumentovani dokazi o ucescu al kaide i mudzahedina u tom ratu na Kosovu onda sve price o globalnom ratu na terorizam ne vaze! Znaci da nista nije bolji od Klintonove administracije. I na kraju znaci jedna od najvecih katastrofa u Evropi s' pocetka 21. veka koju bi ista ta demokratska Evropa i MZ pocinila! Treba svi dobro da razmisle sta ako Albanci zaista dobiju nezavisnost Kosova, po misljenju mnogih kad tad to bi izaslo na lose za mnoge!

Da li je tako?

pre 18 godina

Plan je isti, objasnjen Kostunici, Tadicu i Covicu, inace glasno izrecen od Svilanovica! Buduci da ameri i EU dali vreme Beogradu da bude deo tog plana, oni su precutkali sa nadom da Beograd bude kooperativ. Sada kada Covic gromoglasno poziva kako nezavisnost je kraj sveta, ameri ce otvoreno kazu sta ce biti, otezavajuci "diplomatsku igru" Covica! Bice na srpskom narodu posljednja karta da prihvati taj plan i Covic(i Co) idu na penziju!
Ne bez veze Covic je najpametniji politicar Srbije...

Radovan

pre 18 godina

Plan SAD za Kosovo je onaj koji je planirao i finansirao albanski lobi u Americi zadnjih dvadeset godina potplacujuci americke kongresmene. Istovremeno uz dil sa CIA albanska mafija ima
primat na evropskom trzistu u prodaji narkotika. Za uzvrat s vremena na vreme obavi koji "prljav posao". Amerikanci ne shvataju da ce im se kao bumerang vratiti saradnja sa njima(isto kao sa Sadamom ili Ladenom).

Zoran

pre 18 godina

Ajde da procitamo americki plan. Neka Kostunica razgovara sa Albancima.
Na kraju ce Kosovo otici bez obzira na razgovore, i mi to necemo moci da sprecimo. Zato neka se formalnosti zadovolje.

Zivkovic

pre 18 godina

Ja se iskreno nadam da ce americki strucnjaci u svojim planovima o buducnosti Kosova (citaj regiona)izbalansirati sta je realno moguce i da ce to biti nametnuto kao kompromis obema stranama. Svako ima prava da se sa tim slozi ili ne slozi ali tako ce biti, mozda unekoliko korigovano od strane ostalih velikih zemalja u Kontakt grupi. Inace stvarno je besmisleno da Srbi i Albanci razgovaraju o statusu Kosova i Metohije! Pa taj koji bi popustio za jotu od naduvanih nacionalistickih ocekuvanja bio bi politicki mrtav covek, a verovatno ne bi to ni preziveo. Zato problem moraju da resavaju velike sile - jer, ruku na srce, one su ga i podgrevale i odrzavale od stvaranja Albanije i Prizrenske lige sve do danas.Ako neko nekoga voli on sa njim pocne da vodi ljubav - a u politici nema ni trajne ljubavi ni trajne mrznje: trajni su samo interesi. Ako velike sile ocene da im treba jos malih drzavica na Balkanu koje ce kontrolisati po jedna njihova kompanija - onda cemo dobiti i Kosovo kao drugu drzavu jednog naroda ali imanentno tom resenju je i Republika Srpska, i Srpska krajina itd...Zato smirite strasti: bice onako kako tata kaze, kao u svim lepo vaspitanim porodicama. Ja licno se ne radujem sto ce Kosovo i Metohija ostati u odredjenoj dravno-pravnoj vezi sa Kosovom i Metohijom jer s obzirom na njihovu politiku da se decom osvaja teritorija za 60 godina eto ih u Ripnju.

Posmatrac

pre 18 godina

Ljudi, ne budite naivni. Naravno da je ovo taktiziranje. Pa ne mislite valjda da je Kostunica stvarno ocekivao da ce ovaj prihvatiti njegov sastanak. I naravno da se ne zakazuje sastanak na najvisem nivou ovako. Javni poziv na ovaj nacin je forma pritiska, to je sve. Ovaj je reagovao na ocekivani nacin, sada je na potezu MZ i naravno srpska vlada koliko ce dobro to iskoristiti.

daki

pre 18 godina

I sta cemo dobiti pregovorima?Uopste i ne vidim svrhu razgovaranja...pa ni jedna ni drugastrana nece odlucivati o nezavisnosti, dakle manimo se gluposti...Sve ovo ce se toliko oduziti da ih nece ni biti...
Ne postoji SVRHA tih razgovora....

milan

pre 18 godina

Kada pogledam spisak Albanaca koji ce govoriti na ovom skupu i spisak Srba .. Hmmmmm. Albanci su to izgleda (opet) ozbiljnije shvatili. A znamo kako je kad oni nesto za ozbiljno.

Viva Fidel

pre 18 godina

Treba zbaciti nacinaliste koji su preko leseva i krvi dosli na vlast u Srbiji i na Kosovu. Narodi treba da svrgnu nacionalisticke rezime i izaberu narodnu vlast, koja ce se vrlo lako o svemu dogovoriti.

TODOR

pre 18 godina

Poceli su Albanci sa uslovljavanjem, sto se i moglo ocekivati. Sve te izjave o dijalogu, standardima, ljudskim pravima, multieticnosti itd. su ionako bile samo prazne i bezvredne licemerne fraze koje su Albanci rasipali iskljucivio iz marketinskih razloga. Sada kada treba pregovarati i najzad i pokazati nesto od te "demokraticnosti" i "spremnosti za dijalog" onda se hvataju za ovakve bedne izgovore: te necemo u Prizrenu, te necemo 25. maja, te neka se Srbi prvo izvine, te Rugova nece sam da se sastaje sa Tadicem ( izgleda da treba Holbruk ili Server da drze Rugovu za rukicu dok pregovara sa "zlim" Srbima...) e mnogo ste smesni gospodo albanski politicari a i pokazujete koliko ste "zreli" za nezavisnost. A sto se tice ovog licemernog uslovljavanja da Kostunica treba da prizna neke "pozitivne" pomake na Kosovu, to je stvarno izvan pameti. Koje pozitivne pomake? Srusene manastire i crkve? 250.000 proteranih Srba? ili da cestita na skoro u potpunosti zavrsenoj Albanizaciji Kosova? Da cestita sto je kosovska policijska sluzba prepuna bivsih kriminalaca i terorista? Smesno. Po toj logici trebao bi i Kostunica da insistira da Kosumi prvo prizna da je albanski narod izvrsio etnicko ciscenje Kosova, da sistematski unistava ili prisvaja srpske spomenike kulture, da Albanci sistematski i namerno onemugacavaju da se Srbi vrate u svoje kuce, da prizna da je Kosovo danas crna rupa Evrope u kojoj se ne postuju ni minimalna ljudska prava, narocito ako su Srbi u pitanju. Da prizna da je Kosovo centar kriminala i bezakonja, da prizna da su u zadnjih sest godina na Kosovu Albanci uz asistenciju medjunarodne zajednice stvorili jedno revansisticko drustvo... i na kraju neka prizna da ni on a ni njegov narod nisu sposobni cak ni da obezbede normalno snabdevanje strujom za svoje stanovnistvo a kamoli da su sposobni da vode jednu nezavisnu drzavu. E kada sve to Kosumi prizna - moze se preci na "konstruktivne razgovore".

Lion, Francuska

pre 18 godina

Cinjenica da je premijer Kosova g. Kosumi do 24 maja na sluzbenoj poseti Nemackoj a posle toga se sprema za Nju Jork gde ce 28 maja ispred saveta bezbednosti predstaviti Kosovo kao da za neke ne moze biti valjan razlog da se susret sa Kostunicom odrzi pocetkom juna, vec to odmah prikazuju kao pobedu Kostunice i nedostatak volje Kosumija za razgovor. Gospodo uveravam vas da nije tako.....Kosumiju i Kosovu je stalo do tih razgovora jer je to jedan od standarda koje mi treba ispuniti i na koje me radimo ali ti razgovori ce se morati desiti pod pravim okolnostima i u pravo vreme izmedju dva ravnopravna partnera. Znaci bez diktata sa bilo koje strane.

Mi

pre 18 godina

Realnost:
znate, leto je, pa sto ne bi lepo (o trosku medjunarodne zajednice) svratili do nekog turistickog mesta da odrzimo pregovore, a ujedno i brcnemo nogice u moru. I dok ce se svi moguci srpski i albanski nacionalisti hvatati za svaku rec u toku nasih pregovora, shvatati'realnosti' i'neralnosti', svdjati preko ove i slicnih internet stranice, mi cemo da nabacimo farbu...

Kursulina žena

pre 18 godina

Ukoliko je u pitanju jeromonah Irinej Dobrijević, nema boljeg izbora od njega, šteta što čovek nije u mogućnosti da bude ministar spoljnih poslova. On je tokom devedesetih vodio kancelariju SPC u Vašingtonu, izuzetno je obrazovan i poznaje američku političku scenu, i verovatno je jedina osoba u Americi koja je i rečju i delom danonoćno radila na popravljanju slike o Srbima. U proleće 2003. tu kancelariju je, iz nekih čudnih razloga, preuzela jedna od dijasporičnih organizacija, koja je godinama srbovala na rečima, ali nije mnogo učinila. I, što je još bitnije, ne pripada ekstremnim delovima SPC.
P.S. Ono što nama treba u SAD jesu jaki lobisti, ma koliko koštali, ali mi nikada nećemo naučiti neke stvari. Mada, sad je već i kasno.

Sasa

pre 18 godina

Razgovora ce biti ali dogovora nece biti. Nakon dva-tri meseca organizovace se novi Rambuje i tu ce se svakome krojiti kapa. Kako stoje stvari u SAD i EU nije nam bas prijatna pozadina tog Rambujea.

Ja, pa ja

pre 18 godina

Kakva vlada Kosova, kakav Kostunica? Sastace se kao "bele lale" kada im to bude naredjeno. Do daljeg, Kosovo je americko vojno uporiste i drugo nista nije vazno. A to drugo i nevazno su: heroin, belo roblje, kidnapovanja, masovne grobnice, pljacka, razrusene crkve, razulareni vojnici. Jednom recju, Kosova vise nema.

Ljuljzim

pre 18 godina

Dobro je sto do razgovora dodje.To znaci da Kostunica a i srpski narod shvatili da treba da razgovorom zastite interes srpske manjine na Kosovu, tj. da polako prihvate da jedino kao susedna zemlja mogu da u doticnom nivou ucestvuju u desavanjima na i oko Kosova.
Pozdrav svima koji shvate realnost na terenu.
Luli

namerni prolaznik

pre 18 godina

Dobro, gde to ima da popovi predstavljaju državu. Mada, u stvari i bolje - pošto će Kosovo dobiti nezavisnost neka i SPC bude formalni deo tog procesa. Ionako su odgovorni za politiku koja je dovela do sadašnjeg, katastrofalnog, stanja u kojem su društvo i država.

Amerikanac

pre 18 godina

Nasi zemljaci Kosovski Albanci su se izgleda uplasili od direknog razgovora sa maticnom zemljom jer sada nema likova poput Olbright i Holbruka da nose bombe na poklon. Vremena su se malo promenila i USA nije vise ista ko sto je bila, samo da vam javim odavde. Vidimo se na pregovorima.

dragan,usa

pre 18 godina

Ovakav odgovor samo potvrdjuje da albanski predstavnici ne znaju da vode dijalog bez puske u ruci (za sta optuzuju Kostunicu) i ultimatuma (za sta optuzuju Milosevica). Da li je to demokratija kojoj oni toliko streme? Da li je to izbor koji nude srpskoj manjini na Kosovu i Metohiji?

Namcor

pre 18 godina

Evo sada se vidi ko nece da pregovara.
Pa mozzemo i mi tako - hocu da docem ali ne u to vreme i na to mesto i tako do prekosutra.
Sve nam je jasno komsije.
Kostunica - Majstore!

rudi

pre 18 godina

Cudim se da Kostunica nije naredio Kosumiju da se sastanu. Milosevic bi obicno slao neke Markovice itd. za te farse od sastanaka. U tom aspektu, i ovaj "predlozeni" sastanak Kostunice je farsa. Bas se pitam, ako je Kostunica odredio datum i mesto sastanka, hoce li on preuzeti sam organizaciju tog sastanka ili ce mu ipak zatrebati neka mala uloga Kosovskih institucija!

hmmm

pre 18 godina

Nemoguce je naci kompromis izmedju "nezavisnost ili smrt" i "sve osim nezavisnosti". "Somebody will face the music", a da li ce to biti Srbi ili Albanci, videcemo uskoro. Ustvari, za one koji pazljivo prate desavanja, to je sasvim jasno...

deda

pre 18 godina

Jevtini trikovi albanske strane da odgode susret i, samim tim, odgovornost koju taj susret nosi sa sobom. Jer, izmedju svega ostalog, nisu spremni ni na dijalog, ni na kompromis ...

Agroni

pre 18 godina

Premier Kosova g. Kasumi izrazio je zelju da se sretne sa Premierom Srbije g. Kostunicom u Pristini. Teme pregovora i termin odredice sefovi kabineta u dogovoru sa svojim premijerima. To se zove ozbiljan poziv i on se smatra validnim. Pozvati danas nekoga na sastanak i odrediti mu datum i mesto sastanka bez prethodnih konsultacija najblaze receno to je neozbiljan poziv.

paja

pre 18 godina

Ohrabrujuće je da će do susreta doći - što je prvi znak dijaloga. Imajući u vidu pregovaračko ‎umeće Koštunice i njegovog tima ishod će biti svakako pozitivan (ne odmah ali dugoročno) - u ‎smislu da će se naći prihvatljivo rešenje za sve uvažavajući poziciju Republike Srbije. Problem ‎može da predstavlja neiskustvo i neracionalnost pregovaračkog tima kosovskih Albanaca ali to će ‎sanirati stručni (pregovarački) konsalting MZ koji želi da se do konkretnih rezultata dođe u ‎razumnom roku i da rešenja budu održiva.‎
Ono što je važno uočiti je postojanje strategije i konsenzusa najvažnijih političkih partija u Srbiji, ‎postojanje platforme i ozbiljnost pripreme za rešavanje problema (za razliku od ranijeg perioda ‎kada je bilo bitno pričati da se radi bez obzira na rezultate sada se mnogo više radi a manje priča).‎
Problem po problem i eto nas u EU sa rešenim statusom Kosova i drugih problema.‎
P.S.‎
Uočava se drugačija percepcija pristupu rešavanja problema u Srbiji koja se nekima ne sviđa ali ‎rezultati mnogo više govore.‎

Lion

pre 18 godina

Naravno da ce se sastati ali ne 25 maja i ne u Prizrenu. Kostunica nije taj koji moze da salje pozive za teritoriju Kosova vec je to vlada Kosova i Unmik na prvom redu. Jos gore od ovoga je nacin na koji Kostunica taj poziv uputio, nije se uopste razlikovao od Milosevica kad svi znamo da je vreme kada neko kosovskim instuticijama odredio i zahteva odavno proslo.
Danas ce se na americkom kongresu biti predstavljen Bushov plan za Kosovo, na kojem ce se definitvno znati kojim tokom ce ici sudbina Kosova. Amerikanci su oduvek bili uz nas nadam se da ce to i ostati..... videcemo.

$Demo$

pre 18 godina

Uputiti poziv drugoj strani i pri tome fiksirati datum i mijesto sastanka nije pametan potez predsjednika vlade Srbije. Kao da ne postoji mogucnost da kabineti dva predsjednika dogovore mijesto i vrijeme odrzavanja sastanka pa da se to nakon usaglasavanja objavi.
Ako nisu u stanju to direktno dogovoriti tada imaju posrednike koji ce to obaviti za njih.

Lion

pre 18 godina

Naravno da ce se sastati ali ne 25 maja i ne u Prizrenu. Kostunica nije taj koji moze da salje pozive za teritoriju Kosova vec je to vlada Kosova i Unmik na prvom redu. Jos gore od ovoga je nacin na koji Kostunica taj poziv uputio, nije se uopste razlikovao od Milosevica kad svi znamo da je vreme kada neko kosovskim instuticijama odredio i zahteva odavno proslo.
Danas ce se na americkom kongresu biti predstavljen Bushov plan za Kosovo, na kojem ce se definitvno znati kojim tokom ce ici sudbina Kosova. Amerikanci su oduvek bili uz nas nadam se da ce to i ostati..... videcemo.

$Demo$

pre 18 godina

Uputiti poziv drugoj strani i pri tome fiksirati datum i mijesto sastanka nije pametan potez predsjednika vlade Srbije. Kao da ne postoji mogucnost da kabineti dva predsjednika dogovore mijesto i vrijeme odrzavanja sastanka pa da se to nakon usaglasavanja objavi.
Ako nisu u stanju to direktno dogovoriti tada imaju posrednike koji ce to obaviti za njih.

paja

pre 18 godina

Ohrabrujuće je da će do susreta doći - što je prvi znak dijaloga. Imajući u vidu pregovaračko ‎umeće Koštunice i njegovog tima ishod će biti svakako pozitivan (ne odmah ali dugoročno) - u ‎smislu da će se naći prihvatljivo rešenje za sve uvažavajući poziciju Republike Srbije. Problem ‎može da predstavlja neiskustvo i neracionalnost pregovaračkog tima kosovskih Albanaca ali to će ‎sanirati stručni (pregovarački) konsalting MZ koji želi da se do konkretnih rezultata dođe u ‎razumnom roku i da rešenja budu održiva.‎
Ono što je važno uočiti je postojanje strategije i konsenzusa najvažnijih političkih partija u Srbiji, ‎postojanje platforme i ozbiljnost pripreme za rešavanje problema (za razliku od ranijeg perioda ‎kada je bilo bitno pričati da se radi bez obzira na rezultate sada se mnogo više radi a manje priča).‎
Problem po problem i eto nas u EU sa rešenim statusom Kosova i drugih problema.‎
P.S.‎
Uočava se drugačija percepcija pristupu rešavanja problema u Srbiji koja se nekima ne sviđa ali ‎rezultati mnogo više govore.‎

Agroni

pre 18 godina

Premier Kosova g. Kasumi izrazio je zelju da se sretne sa Premierom Srbije g. Kostunicom u Pristini. Teme pregovora i termin odredice sefovi kabineta u dogovoru sa svojim premijerima. To se zove ozbiljan poziv i on se smatra validnim. Pozvati danas nekoga na sastanak i odrediti mu datum i mesto sastanka bez prethodnih konsultacija najblaze receno to je neozbiljan poziv.

deda

pre 18 godina

Jevtini trikovi albanske strane da odgode susret i, samim tim, odgovornost koju taj susret nosi sa sobom. Jer, izmedju svega ostalog, nisu spremni ni na dijalog, ni na kompromis ...

hmmm

pre 18 godina

Nemoguce je naci kompromis izmedju "nezavisnost ili smrt" i "sve osim nezavisnosti". "Somebody will face the music", a da li ce to biti Srbi ili Albanci, videcemo uskoro. Ustvari, za one koji pazljivo prate desavanja, to je sasvim jasno...

rudi

pre 18 godina

Cudim se da Kostunica nije naredio Kosumiju da se sastanu. Milosevic bi obicno slao neke Markovice itd. za te farse od sastanaka. U tom aspektu, i ovaj "predlozeni" sastanak Kostunice je farsa. Bas se pitam, ako je Kostunica odredio datum i mesto sastanka, hoce li on preuzeti sam organizaciju tog sastanka ili ce mu ipak zatrebati neka mala uloga Kosovskih institucija!

Namcor

pre 18 godina

Evo sada se vidi ko nece da pregovara.
Pa mozzemo i mi tako - hocu da docem ali ne u to vreme i na to mesto i tako do prekosutra.
Sve nam je jasno komsije.
Kostunica - Majstore!

dragan,usa

pre 18 godina

Ovakav odgovor samo potvrdjuje da albanski predstavnici ne znaju da vode dijalog bez puske u ruci (za sta optuzuju Kostunicu) i ultimatuma (za sta optuzuju Milosevica). Da li je to demokratija kojoj oni toliko streme? Da li je to izbor koji nude srpskoj manjini na Kosovu i Metohiji?

namerni prolaznik

pre 18 godina

Dobro, gde to ima da popovi predstavljaju državu. Mada, u stvari i bolje - pošto će Kosovo dobiti nezavisnost neka i SPC bude formalni deo tog procesa. Ionako su odgovorni za politiku koja je dovela do sadašnjeg, katastrofalnog, stanja u kojem su društvo i država.

Ljuljzim

pre 18 godina

Dobro je sto do razgovora dodje.To znaci da Kostunica a i srpski narod shvatili da treba da razgovorom zastite interes srpske manjine na Kosovu, tj. da polako prihvate da jedino kao susedna zemlja mogu da u doticnom nivou ucestvuju u desavanjima na i oko Kosova.
Pozdrav svima koji shvate realnost na terenu.
Luli

Amerikanac

pre 18 godina

Nasi zemljaci Kosovski Albanci su se izgleda uplasili od direknog razgovora sa maticnom zemljom jer sada nema likova poput Olbright i Holbruka da nose bombe na poklon. Vremena su se malo promenila i USA nije vise ista ko sto je bila, samo da vam javim odavde. Vidimo se na pregovorima.

Ja, pa ja

pre 18 godina

Kakva vlada Kosova, kakav Kostunica? Sastace se kao "bele lale" kada im to bude naredjeno. Do daljeg, Kosovo je americko vojno uporiste i drugo nista nije vazno. A to drugo i nevazno su: heroin, belo roblje, kidnapovanja, masovne grobnice, pljacka, razrusene crkve, razulareni vojnici. Jednom recju, Kosova vise nema.

Kursulina žena

pre 18 godina

Ukoliko je u pitanju jeromonah Irinej Dobrijević, nema boljeg izbora od njega, šteta što čovek nije u mogućnosti da bude ministar spoljnih poslova. On je tokom devedesetih vodio kancelariju SPC u Vašingtonu, izuzetno je obrazovan i poznaje američku političku scenu, i verovatno je jedina osoba u Americi koja je i rečju i delom danonoćno radila na popravljanju slike o Srbima. U proleće 2003. tu kancelariju je, iz nekih čudnih razloga, preuzela jedna od dijasporičnih organizacija, koja je godinama srbovala na rečima, ali nije mnogo učinila. I, što je još bitnije, ne pripada ekstremnim delovima SPC.
P.S. Ono što nama treba u SAD jesu jaki lobisti, ma koliko koštali, ali mi nikada nećemo naučiti neke stvari. Mada, sad je već i kasno.

Sasa

pre 18 godina

Razgovora ce biti ali dogovora nece biti. Nakon dva-tri meseca organizovace se novi Rambuje i tu ce se svakome krojiti kapa. Kako stoje stvari u SAD i EU nije nam bas prijatna pozadina tog Rambujea.

Mi

pre 18 godina

Realnost:
znate, leto je, pa sto ne bi lepo (o trosku medjunarodne zajednice) svratili do nekog turistickog mesta da odrzimo pregovore, a ujedno i brcnemo nogice u moru. I dok ce se svi moguci srpski i albanski nacionalisti hvatati za svaku rec u toku nasih pregovora, shvatati'realnosti' i'neralnosti', svdjati preko ove i slicnih internet stranice, mi cemo da nabacimo farbu...

Viva Fidel

pre 18 godina

Treba zbaciti nacinaliste koji su preko leseva i krvi dosli na vlast u Srbiji i na Kosovu. Narodi treba da svrgnu nacionalisticke rezime i izaberu narodnu vlast, koja ce se vrlo lako o svemu dogovoriti.

Lion, Francuska

pre 18 godina

Cinjenica da je premijer Kosova g. Kosumi do 24 maja na sluzbenoj poseti Nemackoj a posle toga se sprema za Nju Jork gde ce 28 maja ispred saveta bezbednosti predstaviti Kosovo kao da za neke ne moze biti valjan razlog da se susret sa Kostunicom odrzi pocetkom juna, vec to odmah prikazuju kao pobedu Kostunice i nedostatak volje Kosumija za razgovor. Gospodo uveravam vas da nije tako.....Kosumiju i Kosovu je stalo do tih razgovora jer je to jedan od standarda koje mi treba ispuniti i na koje me radimo ali ti razgovori ce se morati desiti pod pravim okolnostima i u pravo vreme izmedju dva ravnopravna partnera. Znaci bez diktata sa bilo koje strane.

TODOR

pre 18 godina

Poceli su Albanci sa uslovljavanjem, sto se i moglo ocekivati. Sve te izjave o dijalogu, standardima, ljudskim pravima, multieticnosti itd. su ionako bile samo prazne i bezvredne licemerne fraze koje su Albanci rasipali iskljucivio iz marketinskih razloga. Sada kada treba pregovarati i najzad i pokazati nesto od te "demokraticnosti" i "spremnosti za dijalog" onda se hvataju za ovakve bedne izgovore: te necemo u Prizrenu, te necemo 25. maja, te neka se Srbi prvo izvine, te Rugova nece sam da se sastaje sa Tadicem ( izgleda da treba Holbruk ili Server da drze Rugovu za rukicu dok pregovara sa "zlim" Srbima...) e mnogo ste smesni gospodo albanski politicari a i pokazujete koliko ste "zreli" za nezavisnost. A sto se tice ovog licemernog uslovljavanja da Kostunica treba da prizna neke "pozitivne" pomake na Kosovu, to je stvarno izvan pameti. Koje pozitivne pomake? Srusene manastire i crkve? 250.000 proteranih Srba? ili da cestita na skoro u potpunosti zavrsenoj Albanizaciji Kosova? Da cestita sto je kosovska policijska sluzba prepuna bivsih kriminalaca i terorista? Smesno. Po toj logici trebao bi i Kostunica da insistira da Kosumi prvo prizna da je albanski narod izvrsio etnicko ciscenje Kosova, da sistematski unistava ili prisvaja srpske spomenike kulture, da Albanci sistematski i namerno onemugacavaju da se Srbi vrate u svoje kuce, da prizna da je Kosovo danas crna rupa Evrope u kojoj se ne postuju ni minimalna ljudska prava, narocito ako su Srbi u pitanju. Da prizna da je Kosovo centar kriminala i bezakonja, da prizna da su u zadnjih sest godina na Kosovu Albanci uz asistenciju medjunarodne zajednice stvorili jedno revansisticko drustvo... i na kraju neka prizna da ni on a ni njegov narod nisu sposobni cak ni da obezbede normalno snabdevanje strujom za svoje stanovnistvo a kamoli da su sposobni da vode jednu nezavisnu drzavu. E kada sve to Kosumi prizna - moze se preci na "konstruktivne razgovore".

milan

pre 18 godina

Kada pogledam spisak Albanaca koji ce govoriti na ovom skupu i spisak Srba .. Hmmmmm. Albanci su to izgleda (opet) ozbiljnije shvatili. A znamo kako je kad oni nesto za ozbiljno.

Zivkovic

pre 18 godina

Ja se iskreno nadam da ce americki strucnjaci u svojim planovima o buducnosti Kosova (citaj regiona)izbalansirati sta je realno moguce i da ce to biti nametnuto kao kompromis obema stranama. Svako ima prava da se sa tim slozi ili ne slozi ali tako ce biti, mozda unekoliko korigovano od strane ostalih velikih zemalja u Kontakt grupi. Inace stvarno je besmisleno da Srbi i Albanci razgovaraju o statusu Kosova i Metohije! Pa taj koji bi popustio za jotu od naduvanih nacionalistickih ocekuvanja bio bi politicki mrtav covek, a verovatno ne bi to ni preziveo. Zato problem moraju da resavaju velike sile - jer, ruku na srce, one su ga i podgrevale i odrzavale od stvaranja Albanije i Prizrenske lige sve do danas.Ako neko nekoga voli on sa njim pocne da vodi ljubav - a u politici nema ni trajne ljubavi ni trajne mrznje: trajni su samo interesi. Ako velike sile ocene da im treba jos malih drzavica na Balkanu koje ce kontrolisati po jedna njihova kompanija - onda cemo dobiti i Kosovo kao drugu drzavu jednog naroda ali imanentno tom resenju je i Republika Srpska, i Srpska krajina itd...Zato smirite strasti: bice onako kako tata kaze, kao u svim lepo vaspitanim porodicama. Ja licno se ne radujem sto ce Kosovo i Metohija ostati u odredjenoj dravno-pravnoj vezi sa Kosovom i Metohijom jer s obzirom na njihovu politiku da se decom osvaja teritorija za 60 godina eto ih u Ripnju.

Posmatrac

pre 18 godina

Ljudi, ne budite naivni. Naravno da je ovo taktiziranje. Pa ne mislite valjda da je Kostunica stvarno ocekivao da ce ovaj prihvatiti njegov sastanak. I naravno da se ne zakazuje sastanak na najvisem nivou ovako. Javni poziv na ovaj nacin je forma pritiska, to je sve. Ovaj je reagovao na ocekivani nacin, sada je na potezu MZ i naravno srpska vlada koliko ce dobro to iskoristiti.

daki

pre 18 godina

I sta cemo dobiti pregovorima?Uopste i ne vidim svrhu razgovaranja...pa ni jedna ni drugastrana nece odlucivati o nezavisnosti, dakle manimo se gluposti...Sve ovo ce se toliko oduziti da ih nece ni biti...
Ne postoji SVRHA tih razgovora....

Zoran

pre 18 godina

Ajde da procitamo americki plan. Neka Kostunica razgovara sa Albancima.
Na kraju ce Kosovo otici bez obzira na razgovore, i mi to necemo moci da sprecimo. Zato neka se formalnosti zadovolje.

Radovan

pre 18 godina

Plan SAD za Kosovo je onaj koji je planirao i finansirao albanski lobi u Americi zadnjih dvadeset godina potplacujuci americke kongresmene. Istovremeno uz dil sa CIA albanska mafija ima
primat na evropskom trzistu u prodaji narkotika. Za uzvrat s vremena na vreme obavi koji "prljav posao". Amerikanci ne shvataju da ce im se kao bumerang vratiti saradnja sa njima(isto kao sa Sadamom ili Ladenom).

Da li je tako?

pre 18 godina

Plan je isti, objasnjen Kostunici, Tadicu i Covicu, inace glasno izrecen od Svilanovica! Buduci da ameri i EU dali vreme Beogradu da bude deo tog plana, oni su precutkali sa nadom da Beograd bude kooperativ. Sada kada Covic gromoglasno poziva kako nezavisnost je kraj sveta, ameri ce otvoreno kazu sta ce biti, otezavajuci "diplomatsku igru" Covica! Bice na srpskom narodu posljednja karta da prihvati taj plan i Covic(i Co) idu na penziju!
Ne bez veze Covic je najpametniji politicar Srbije...

I.B.

pre 18 godina

Kao i mnogo puta ranije albanska strana ucenjuje. Ocigledno je da nisu spremni ni na razgovor ni na kompromis. Ukoliko predsednik Bus dozvoli otcepljenje KiM kada postoje dokumentovani dokazi o ucescu al kaide i mudzahedina u tom ratu na Kosovu onda sve price o globalnom ratu na terorizam ne vaze! Znaci da nista nije bolji od Klintonove administracije. I na kraju znaci jedna od najvecih katastrofa u Evropi s' pocetka 21. veka koju bi ista ta demokratska Evropa i MZ pocinila! Treba svi dobro da razmisle sta ako Albanci zaista dobiju nezavisnost Kosova, po misljenju mnogih kad tad to bi izaslo na lose za mnoge!

paki

pre 18 godina

Naziru se platforme pregovaračkih strategija zainteresovanih strana za status Kosova. Još je rano govoriti o svim detaljima ali evidentno da su neki elementi definisani.
Za Srbiju je važno da koristi najsvežija saznanja o pregovaračkim strategijama i taktikama i kompletan arsenal pregovaračkih alata.
Konkretno: Treba definisati priručnik za pregovore sa strategijama (da u množini strategijama koje treba da budu adaptibilne) , taktikama i alatima za postizanje taktičkih ciljeva koji dovode do dostizanja strateških ciljeva. (Ciljevi su u množini zbog toga što možemo dostići cilj Kosovo nije nezavisno ali dostignuto rešenje nije održivo ili su troškovi neprihvatljivo visoki). U vezi rečenog treba primeniti tehnike strateškog i situacionog planiranja.
Da bi se ovo ostvarilo potrebno je vrlo precizno i jasno definisati sve zainteresovane strane, proceniti njihov pregovarački potencijal (resurse: ljudske, tehničke, finansijske, njihov socijalni kapital, itd.), njihove moguće strategije uključenja u pregovarački proces, itd.
Takođe je potrebno precizno definisati pregovarački potencijal svake institucije (i pojedinca) u Srbiji, moguće poteze naših aktera koji mogu da doprinesu postizanju ciljeva na taktičkom i strateškom nivou (jednom rečju definisati operativne ciljeve i operativne resurse).
Kada se ovo sve uzme u obzir treba odlučno vući poteze (ređati figure (izjave, deklaracije, inicijative, itd) ne dajući drugim akterima koji nisu naklonjeni nama dovoljno vremena da se organizuju (da osmisle adekvatnu strategiju i taktiku da neutrališu naše poteze (ne dati im vremena da budu operativni).
U celu priču treba uključiti sve resurse (institucije, političke partije, NVO, istaknute pojedince, lobi grupe iz sveta, poslovne partnere, itd.). Jednom rečju treba uključiti socijalni kapital cele Srbije.
Sastavni deo ove platforme za pregovore treba da bude komunikaciona strategija koja treba da prati svaki potez u cilju multiplikacije efekata operativnih mera preduzetih u pregovorima sa stanovišta zaštite naših interesa. Važno je istaći da ovo akteri MZ koriste u velikoj meri. Ohrabrujuće je da ni oni nisu potpuno konzistentni i svaku grešku onih koji nam nisu naklonjeni treba iskoristiti.
Primer je greška u pozivu koji je privremeni premijer Kosova Bajram Kosumi uputio Koštunici. Umesto da tim pozivom preuzme inicijativu u pregovorima (određujući elemente kao što su mesto vreme, uslovi, itd.) on je dozvolio da Koštunica preuzme inicijativu i sad ne zna kako da se elegantno izvuče (neće mu uspeti).
Na ovom primeru treba učiti - svaka reč i gest institucija i njihovih predstavnika su važni.

Milutin Mladjenovic-Bgd.

pre 18 godina

Neverovano, okreni-obrni kada se sve sumira, proicita, vidi se da zapravo Ameri i nemaju nikakav plan, sem par recenica sa nama poznatim floskulama o multieticnosti. Pa zar ta multieticnost na Kosmetu i jeste razog za sukobe, ubistva, i naravno svih nesporazuma.

Komsija iz Bloka 45

pre 18 godina

Nista konkretno ne namecu u ovom momentu. Da li to znaci da daju vise vremena da se svi bolje pozicioniraju i onda da krenu pregovori? Mozda. Da vidimo kako ce se "trcati" u zavrsnici....

Dobra volja

pre 18 godina

I Kostunica i Kosumi nisu, poslali odnosno prihvatili predlog a da pritom nisu nekog pitali (citaj za dozvolu). Kao sto to obicno biva, ove politicke igre velikih sila su samo uvertira za ono sto ce donositi kasnije, a to je konacan status Kosova, i bez obzira na ono sta to oni odlucili, a oni su vec odlucili a jos ne objavljuju to, sve zainteresovane strane mora da prihvate to resenje. Stoga mi ovaj poziv vise izgleda neki politicki marketing i kozmetika, odgovor Kostunice na Tadica, nego na jedan iskren poziv za resenje problema. Ipak, ovi razgvori glavni politicki igraca Srbije, mislim o medjustranackim razgovorima, mi daju sliku o boljoj saradnji izmedju srpske strane o sudbonosnim pitanjima. Meni kao albanca brine sto takva saradnja i sastanci ne postoji i sa albanske strane, barem meni tako izgleda.

Lion

pre 18 godina

Naravno da ce se sastati ali ne 25 maja i ne u Prizrenu. Kostunica nije taj koji moze da salje pozive za teritoriju Kosova vec je to vlada Kosova i Unmik na prvom redu. Jos gore od ovoga je nacin na koji Kostunica taj poziv uputio, nije se uopste razlikovao od Milosevica kad svi znamo da je vreme kada neko kosovskim instuticijama odredio i zahteva odavno proslo.
Danas ce se na americkom kongresu biti predstavljen Bushov plan za Kosovo, na kojem ce se definitvno znati kojim tokom ce ici sudbina Kosova. Amerikanci su oduvek bili uz nas nadam se da ce to i ostati..... videcemo.

$Demo$

pre 18 godina

Uputiti poziv drugoj strani i pri tome fiksirati datum i mijesto sastanka nije pametan potez predsjednika vlade Srbije. Kao da ne postoji mogucnost da kabineti dva predsjednika dogovore mijesto i vrijeme odrzavanja sastanka pa da se to nakon usaglasavanja objavi.
Ako nisu u stanju to direktno dogovoriti tada imaju posrednike koji ce to obaviti za njih.

paja

pre 18 godina

Ohrabrujuće je da će do susreta doći - što je prvi znak dijaloga. Imajući u vidu pregovaračko ‎umeće Koštunice i njegovog tima ishod će biti svakako pozitivan (ne odmah ali dugoročno) - u ‎smislu da će se naći prihvatljivo rešenje za sve uvažavajući poziciju Republike Srbije. Problem ‎može da predstavlja neiskustvo i neracionalnost pregovaračkog tima kosovskih Albanaca ali to će ‎sanirati stručni (pregovarački) konsalting MZ koji želi da se do konkretnih rezultata dođe u ‎razumnom roku i da rešenja budu održiva.‎
Ono što je važno uočiti je postojanje strategije i konsenzusa najvažnijih političkih partija u Srbiji, ‎postojanje platforme i ozbiljnost pripreme za rešavanje problema (za razliku od ranijeg perioda ‎kada je bilo bitno pričati da se radi bez obzira na rezultate sada se mnogo više radi a manje priča).‎
Problem po problem i eto nas u EU sa rešenim statusom Kosova i drugih problema.‎
P.S.‎
Uočava se drugačija percepcija pristupu rešavanja problema u Srbiji koja se nekima ne sviđa ali ‎rezultati mnogo više govore.‎

Agroni

pre 18 godina

Premier Kosova g. Kasumi izrazio je zelju da se sretne sa Premierom Srbije g. Kostunicom u Pristini. Teme pregovora i termin odredice sefovi kabineta u dogovoru sa svojim premijerima. To se zove ozbiljan poziv i on se smatra validnim. Pozvati danas nekoga na sastanak i odrediti mu datum i mesto sastanka bez prethodnih konsultacija najblaze receno to je neozbiljan poziv.

deda

pre 18 godina

Jevtini trikovi albanske strane da odgode susret i, samim tim, odgovornost koju taj susret nosi sa sobom. Jer, izmedju svega ostalog, nisu spremni ni na dijalog, ni na kompromis ...

hmmm

pre 18 godina

Nemoguce je naci kompromis izmedju "nezavisnost ili smrt" i "sve osim nezavisnosti". "Somebody will face the music", a da li ce to biti Srbi ili Albanci, videcemo uskoro. Ustvari, za one koji pazljivo prate desavanja, to je sasvim jasno...

rudi

pre 18 godina

Cudim se da Kostunica nije naredio Kosumiju da se sastanu. Milosevic bi obicno slao neke Markovice itd. za te farse od sastanaka. U tom aspektu, i ovaj "predlozeni" sastanak Kostunice je farsa. Bas se pitam, ako je Kostunica odredio datum i mesto sastanka, hoce li on preuzeti sam organizaciju tog sastanka ili ce mu ipak zatrebati neka mala uloga Kosovskih institucija!

Namcor

pre 18 godina

Evo sada se vidi ko nece da pregovara.
Pa mozzemo i mi tako - hocu da docem ali ne u to vreme i na to mesto i tako do prekosutra.
Sve nam je jasno komsije.
Kostunica - Majstore!

dragan,usa

pre 18 godina

Ovakav odgovor samo potvrdjuje da albanski predstavnici ne znaju da vode dijalog bez puske u ruci (za sta optuzuju Kostunicu) i ultimatuma (za sta optuzuju Milosevica). Da li je to demokratija kojoj oni toliko streme? Da li je to izbor koji nude srpskoj manjini na Kosovu i Metohiji?

namerni prolaznik

pre 18 godina

Dobro, gde to ima da popovi predstavljaju državu. Mada, u stvari i bolje - pošto će Kosovo dobiti nezavisnost neka i SPC bude formalni deo tog procesa. Ionako su odgovorni za politiku koja je dovela do sadašnjeg, katastrofalnog, stanja u kojem su društvo i država.

Ljuljzim

pre 18 godina

Dobro je sto do razgovora dodje.To znaci da Kostunica a i srpski narod shvatili da treba da razgovorom zastite interes srpske manjine na Kosovu, tj. da polako prihvate da jedino kao susedna zemlja mogu da u doticnom nivou ucestvuju u desavanjima na i oko Kosova.
Pozdrav svima koji shvate realnost na terenu.
Luli

Amerikanac

pre 18 godina

Nasi zemljaci Kosovski Albanci su se izgleda uplasili od direknog razgovora sa maticnom zemljom jer sada nema likova poput Olbright i Holbruka da nose bombe na poklon. Vremena su se malo promenila i USA nije vise ista ko sto je bila, samo da vam javim odavde. Vidimo se na pregovorima.

Ja, pa ja

pre 18 godina

Kakva vlada Kosova, kakav Kostunica? Sastace se kao "bele lale" kada im to bude naredjeno. Do daljeg, Kosovo je americko vojno uporiste i drugo nista nije vazno. A to drugo i nevazno su: heroin, belo roblje, kidnapovanja, masovne grobnice, pljacka, razrusene crkve, razulareni vojnici. Jednom recju, Kosova vise nema.

Kursulina žena

pre 18 godina

Ukoliko je u pitanju jeromonah Irinej Dobrijević, nema boljeg izbora od njega, šteta što čovek nije u mogućnosti da bude ministar spoljnih poslova. On je tokom devedesetih vodio kancelariju SPC u Vašingtonu, izuzetno je obrazovan i poznaje američku političku scenu, i verovatno je jedina osoba u Americi koja je i rečju i delom danonoćno radila na popravljanju slike o Srbima. U proleće 2003. tu kancelariju je, iz nekih čudnih razloga, preuzela jedna od dijasporičnih organizacija, koja je godinama srbovala na rečima, ali nije mnogo učinila. I, što je još bitnije, ne pripada ekstremnim delovima SPC.
P.S. Ono što nama treba u SAD jesu jaki lobisti, ma koliko koštali, ali mi nikada nećemo naučiti neke stvari. Mada, sad je već i kasno.

Sasa

pre 18 godina

Razgovora ce biti ali dogovora nece biti. Nakon dva-tri meseca organizovace se novi Rambuje i tu ce se svakome krojiti kapa. Kako stoje stvari u SAD i EU nije nam bas prijatna pozadina tog Rambujea.

Mi

pre 18 godina

Realnost:
znate, leto je, pa sto ne bi lepo (o trosku medjunarodne zajednice) svratili do nekog turistickog mesta da odrzimo pregovore, a ujedno i brcnemo nogice u moru. I dok ce se svi moguci srpski i albanski nacionalisti hvatati za svaku rec u toku nasih pregovora, shvatati'realnosti' i'neralnosti', svdjati preko ove i slicnih internet stranice, mi cemo da nabacimo farbu...

Viva Fidel

pre 18 godina

Treba zbaciti nacinaliste koji su preko leseva i krvi dosli na vlast u Srbiji i na Kosovu. Narodi treba da svrgnu nacionalisticke rezime i izaberu narodnu vlast, koja ce se vrlo lako o svemu dogovoriti.

Lion, Francuska

pre 18 godina

Cinjenica da je premijer Kosova g. Kosumi do 24 maja na sluzbenoj poseti Nemackoj a posle toga se sprema za Nju Jork gde ce 28 maja ispred saveta bezbednosti predstaviti Kosovo kao da za neke ne moze biti valjan razlog da se susret sa Kostunicom odrzi pocetkom juna, vec to odmah prikazuju kao pobedu Kostunice i nedostatak volje Kosumija za razgovor. Gospodo uveravam vas da nije tako.....Kosumiju i Kosovu je stalo do tih razgovora jer je to jedan od standarda koje mi treba ispuniti i na koje me radimo ali ti razgovori ce se morati desiti pod pravim okolnostima i u pravo vreme izmedju dva ravnopravna partnera. Znaci bez diktata sa bilo koje strane.

TODOR

pre 18 godina

Poceli su Albanci sa uslovljavanjem, sto se i moglo ocekivati. Sve te izjave o dijalogu, standardima, ljudskim pravima, multieticnosti itd. su ionako bile samo prazne i bezvredne licemerne fraze koje su Albanci rasipali iskljucivio iz marketinskih razloga. Sada kada treba pregovarati i najzad i pokazati nesto od te "demokraticnosti" i "spremnosti za dijalog" onda se hvataju za ovakve bedne izgovore: te necemo u Prizrenu, te necemo 25. maja, te neka se Srbi prvo izvine, te Rugova nece sam da se sastaje sa Tadicem ( izgleda da treba Holbruk ili Server da drze Rugovu za rukicu dok pregovara sa "zlim" Srbima...) e mnogo ste smesni gospodo albanski politicari a i pokazujete koliko ste "zreli" za nezavisnost. A sto se tice ovog licemernog uslovljavanja da Kostunica treba da prizna neke "pozitivne" pomake na Kosovu, to je stvarno izvan pameti. Koje pozitivne pomake? Srusene manastire i crkve? 250.000 proteranih Srba? ili da cestita na skoro u potpunosti zavrsenoj Albanizaciji Kosova? Da cestita sto je kosovska policijska sluzba prepuna bivsih kriminalaca i terorista? Smesno. Po toj logici trebao bi i Kostunica da insistira da Kosumi prvo prizna da je albanski narod izvrsio etnicko ciscenje Kosova, da sistematski unistava ili prisvaja srpske spomenike kulture, da Albanci sistematski i namerno onemugacavaju da se Srbi vrate u svoje kuce, da prizna da je Kosovo danas crna rupa Evrope u kojoj se ne postuju ni minimalna ljudska prava, narocito ako su Srbi u pitanju. Da prizna da je Kosovo centar kriminala i bezakonja, da prizna da su u zadnjih sest godina na Kosovu Albanci uz asistenciju medjunarodne zajednice stvorili jedno revansisticko drustvo... i na kraju neka prizna da ni on a ni njegov narod nisu sposobni cak ni da obezbede normalno snabdevanje strujom za svoje stanovnistvo a kamoli da su sposobni da vode jednu nezavisnu drzavu. E kada sve to Kosumi prizna - moze se preci na "konstruktivne razgovore".

milan

pre 18 godina

Kada pogledam spisak Albanaca koji ce govoriti na ovom skupu i spisak Srba .. Hmmmmm. Albanci su to izgleda (opet) ozbiljnije shvatili. A znamo kako je kad oni nesto za ozbiljno.

Zivkovic

pre 18 godina

Ja se iskreno nadam da ce americki strucnjaci u svojim planovima o buducnosti Kosova (citaj regiona)izbalansirati sta je realno moguce i da ce to biti nametnuto kao kompromis obema stranama. Svako ima prava da se sa tim slozi ili ne slozi ali tako ce biti, mozda unekoliko korigovano od strane ostalih velikih zemalja u Kontakt grupi. Inace stvarno je besmisleno da Srbi i Albanci razgovaraju o statusu Kosova i Metohije! Pa taj koji bi popustio za jotu od naduvanih nacionalistickih ocekuvanja bio bi politicki mrtav covek, a verovatno ne bi to ni preziveo. Zato problem moraju da resavaju velike sile - jer, ruku na srce, one su ga i podgrevale i odrzavale od stvaranja Albanije i Prizrenske lige sve do danas.Ako neko nekoga voli on sa njim pocne da vodi ljubav - a u politici nema ni trajne ljubavi ni trajne mrznje: trajni su samo interesi. Ako velike sile ocene da im treba jos malih drzavica na Balkanu koje ce kontrolisati po jedna njihova kompanija - onda cemo dobiti i Kosovo kao drugu drzavu jednog naroda ali imanentno tom resenju je i Republika Srpska, i Srpska krajina itd...Zato smirite strasti: bice onako kako tata kaze, kao u svim lepo vaspitanim porodicama. Ja licno se ne radujem sto ce Kosovo i Metohija ostati u odredjenoj dravno-pravnoj vezi sa Kosovom i Metohijom jer s obzirom na njihovu politiku da se decom osvaja teritorija za 60 godina eto ih u Ripnju.

Posmatrac

pre 18 godina

Ljudi, ne budite naivni. Naravno da je ovo taktiziranje. Pa ne mislite valjda da je Kostunica stvarno ocekivao da ce ovaj prihvatiti njegov sastanak. I naravno da se ne zakazuje sastanak na najvisem nivou ovako. Javni poziv na ovaj nacin je forma pritiska, to je sve. Ovaj je reagovao na ocekivani nacin, sada je na potezu MZ i naravno srpska vlada koliko ce dobro to iskoristiti.

daki

pre 18 godina

I sta cemo dobiti pregovorima?Uopste i ne vidim svrhu razgovaranja...pa ni jedna ni drugastrana nece odlucivati o nezavisnosti, dakle manimo se gluposti...Sve ovo ce se toliko oduziti da ih nece ni biti...
Ne postoji SVRHA tih razgovora....

Zoran

pre 18 godina

Ajde da procitamo americki plan. Neka Kostunica razgovara sa Albancima.
Na kraju ce Kosovo otici bez obzira na razgovore, i mi to necemo moci da sprecimo. Zato neka se formalnosti zadovolje.

Radovan

pre 18 godina

Plan SAD za Kosovo je onaj koji je planirao i finansirao albanski lobi u Americi zadnjih dvadeset godina potplacujuci americke kongresmene. Istovremeno uz dil sa CIA albanska mafija ima
primat na evropskom trzistu u prodaji narkotika. Za uzvrat s vremena na vreme obavi koji "prljav posao". Amerikanci ne shvataju da ce im se kao bumerang vratiti saradnja sa njima(isto kao sa Sadamom ili Ladenom).

Da li je tako?

pre 18 godina

Plan je isti, objasnjen Kostunici, Tadicu i Covicu, inace glasno izrecen od Svilanovica! Buduci da ameri i EU dali vreme Beogradu da bude deo tog plana, oni su precutkali sa nadom da Beograd bude kooperativ. Sada kada Covic gromoglasno poziva kako nezavisnost je kraj sveta, ameri ce otvoreno kazu sta ce biti, otezavajuci "diplomatsku igru" Covica! Bice na srpskom narodu posljednja karta da prihvati taj plan i Covic(i Co) idu na penziju!
Ne bez veze Covic je najpametniji politicar Srbije...

I.B.

pre 18 godina

Kao i mnogo puta ranije albanska strana ucenjuje. Ocigledno je da nisu spremni ni na razgovor ni na kompromis. Ukoliko predsednik Bus dozvoli otcepljenje KiM kada postoje dokumentovani dokazi o ucescu al kaide i mudzahedina u tom ratu na Kosovu onda sve price o globalnom ratu na terorizam ne vaze! Znaci da nista nije bolji od Klintonove administracije. I na kraju znaci jedna od najvecih katastrofa u Evropi s' pocetka 21. veka koju bi ista ta demokratska Evropa i MZ pocinila! Treba svi dobro da razmisle sta ako Albanci zaista dobiju nezavisnost Kosova, po misljenju mnogih kad tad to bi izaslo na lose za mnoge!

paki

pre 18 godina

Naziru se platforme pregovaračkih strategija zainteresovanih strana za status Kosova. Još je rano govoriti o svim detaljima ali evidentno da su neki elementi definisani.
Za Srbiju je važno da koristi najsvežija saznanja o pregovaračkim strategijama i taktikama i kompletan arsenal pregovaračkih alata.
Konkretno: Treba definisati priručnik za pregovore sa strategijama (da u množini strategijama koje treba da budu adaptibilne) , taktikama i alatima za postizanje taktičkih ciljeva koji dovode do dostizanja strateških ciljeva. (Ciljevi su u množini zbog toga što možemo dostići cilj Kosovo nije nezavisno ali dostignuto rešenje nije održivo ili su troškovi neprihvatljivo visoki). U vezi rečenog treba primeniti tehnike strateškog i situacionog planiranja.
Da bi se ovo ostvarilo potrebno je vrlo precizno i jasno definisati sve zainteresovane strane, proceniti njihov pregovarački potencijal (resurse: ljudske, tehničke, finansijske, njihov socijalni kapital, itd.), njihove moguće strategije uključenja u pregovarački proces, itd.
Takođe je potrebno precizno definisati pregovarački potencijal svake institucije (i pojedinca) u Srbiji, moguće poteze naših aktera koji mogu da doprinesu postizanju ciljeva na taktičkom i strateškom nivou (jednom rečju definisati operativne ciljeve i operativne resurse).
Kada se ovo sve uzme u obzir treba odlučno vući poteze (ređati figure (izjave, deklaracije, inicijative, itd) ne dajući drugim akterima koji nisu naklonjeni nama dovoljno vremena da se organizuju (da osmisle adekvatnu strategiju i taktiku da neutrališu naše poteze (ne dati im vremena da budu operativni).
U celu priču treba uključiti sve resurse (institucije, političke partije, NVO, istaknute pojedince, lobi grupe iz sveta, poslovne partnere, itd.). Jednom rečju treba uključiti socijalni kapital cele Srbije.
Sastavni deo ove platforme za pregovore treba da bude komunikaciona strategija koja treba da prati svaki potez u cilju multiplikacije efekata operativnih mera preduzetih u pregovorima sa stanovišta zaštite naših interesa. Važno je istaći da ovo akteri MZ koriste u velikoj meri. Ohrabrujuće je da ni oni nisu potpuno konzistentni i svaku grešku onih koji nam nisu naklonjeni treba iskoristiti.
Primer je greška u pozivu koji je privremeni premijer Kosova Bajram Kosumi uputio Koštunici. Umesto da tim pozivom preuzme inicijativu u pregovorima (određujući elemente kao što su mesto vreme, uslovi, itd.) on je dozvolio da Koštunica preuzme inicijativu i sad ne zna kako da se elegantno izvuče (neće mu uspeti).
Na ovom primeru treba učiti - svaka reč i gest institucija i njihovih predstavnika su važni.

Milutin Mladjenovic-Bgd.

pre 18 godina

Neverovano, okreni-obrni kada se sve sumira, proicita, vidi se da zapravo Ameri i nemaju nikakav plan, sem par recenica sa nama poznatim floskulama o multieticnosti. Pa zar ta multieticnost na Kosmetu i jeste razog za sukobe, ubistva, i naravno svih nesporazuma.

Komsija iz Bloka 45

pre 18 godina

Nista konkretno ne namecu u ovom momentu. Da li to znaci da daju vise vremena da se svi bolje pozicioniraju i onda da krenu pregovori? Mozda. Da vidimo kako ce se "trcati" u zavrsnici....

Dobra volja

pre 18 godina

I Kostunica i Kosumi nisu, poslali odnosno prihvatili predlog a da pritom nisu nekog pitali (citaj za dozvolu). Kao sto to obicno biva, ove politicke igre velikih sila su samo uvertira za ono sto ce donositi kasnije, a to je konacan status Kosova, i bez obzira na ono sta to oni odlucili, a oni su vec odlucili a jos ne objavljuju to, sve zainteresovane strane mora da prihvate to resenje. Stoga mi ovaj poziv vise izgleda neki politicki marketing i kozmetika, odgovor Kostunice na Tadica, nego na jedan iskren poziv za resenje problema. Ipak, ovi razgvori glavni politicki igraca Srbije, mislim o medjustranackim razgovorima, mi daju sliku o boljoj saradnji izmedju srpske strane o sudbonosnim pitanjima. Meni kao albanca brine sto takva saradnja i sastanci ne postoji i sa albanske strane, barem meni tako izgleda.