Sreda, 13.05.2020.

10:52

Holivudska zvezda ponosna na svoje poreklo: "Deda mi je bio jugoslovenski partizan" FOTO

Izvor: B92

Holivudska zvezda ponosna na svoje poreklo: "Deda mi je bio jugoslovenski partizan" FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Lemi L.

pre 3 godine

@Jovan NK
očigledno nisi imao intelektualca,ili u boljem slučaju neistomišljenika među predacima,inače bi nestali i ovako i onako,pa bih te onda pitao kakvo je razdoblje bilo,. kojom bojom pbojeno? Šareno pa lepo ha?

Čarobni prašak

pre 3 godine

Žalostan komentar.. Zato smo tu gde jesmo.. Lobotomiran narod.. Nikad mi ništa da naučimo.. Zato mogu svi da se sprdaju sa nama.. Cela Evropa(i SAD) zna da nismo složni i da bi prodali ono malo što imamo za šaku para.. Jadni smo mi sa takvima kao ti.. Uhh tuga!
(HanSolo, 14. maj 2020 00:18)

Znači da budemo složni tako što ćemo da podržavamo gibaničarski revizionizam? I onda se čudimo što su Hrvati i dalje opčinjeni ustaštvom. Radije ću i dalje da budem u neslozi sa takvima. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

uhbaš

pre 3 godine

Zašto ne završite njenu priču? Kao i mnogi drugi razočarani u Titov komunizam završio je na Golom Otoku. Poslije toga emigrirao u Ameriku i nikada više nije htio da kroči u ovu zemlju. Mnogo smo se ogriješili od 1945. godine o mnogo rodoljuba posebno iz Prvog rata.
(nbc, 13. maj 2020 23:55) # Link komentara

Kako u Ameriku zar nije ona rodjena u Ukrajini.

Jovan NK

pre 3 godine

U CG skoro svaki grad ima Titovu ulicu ili bistu(odnedavno). Hocu da kazem nema idealnog sistema, ali u njegovom nam je bilo najbolje.

bane

pre 3 godine

Milica, kako joj je pravo ime, od oca crnogorskog Srbina i majke Ruskinje, je lepo rekla u jednom intervjuu da joj je jako žao što je otac nije učio naš jezik, kako ona reče, jugoslovenski. Tako da ta izjava da se stidi što ga zna je nebuloza. Rođena je u Ukrajini igrom slučaja, ali je u principu kao devojčica do 5. godine bila Moskovljanka, i u Ameriku je otišla sa ruskim jezikom, ada ga danas govori tarzanski, decenije su učinile trag. Ali ga se ni malo ne stidi, već se trudi da odgovori na ruskom kad je nešto pitaju.
Uzgred, otac joj je lekar koji je je učestvovao u jednoj od najvećih svetskih prevara oko zdravstvenog osiguranja, i odležao 5 godina u bajboku.
Inače, obožavam je!

EU Citizen

pre 3 godine

Čega se pametan stidi, tim se. lud ponosi, a ludi i zli su u Holivudu standard, hvala bogu :)) Reći da ste ponosan što vam je deda pripadao izdajmičkoj i teorističkoj komunističkoj soldatesci koja je pobila nekoliko stotina hiljada nevimih ljudi, ako se uračunauju i drugi svetski rat i posleratni teror, potpuno je isto, ako ne i gore, s obzirom na ubedljivo najveći istorijsli rezultat komunista po broju leševa nevinih, i nesreće i bede. milijardi koje su za sobom ostavili, kao reći da ste ponosni što vam je deda bio nacista ili pripadnik ISIS-a :)

комша

pre 3 godine

Човече док свет прелази на чисту енергију, електромобиле итд, балканоиди се по нету свађају о рату од пре 75 година.
Иначе, Мила има очи на баку. Светло плаве.

Saša

pre 3 godine

@Jugoslovenski partizani su najcasnija, najhrabrija i najviteskija formacija na prostoru bivse nam drzave. Velika je steta sto Srbi sve manje bastine tu tradiciju.
(stranger, 13. maj 2020 19:47)

Moj pradeda je bio konjički oficir, posle kapitulacije Jugoslavije se vratio na svoje selo i obrađivao zemlju, a posle rata ga streljali partizani, jer je bio u kraljevoj vojsci. Fini neki ljudi.

golijat

pre 3 godine

Na zalost mi nemamo pojma o nasoj istoriji nista, da znamo , bil bismo bolji ljudi , svi zajedno! Svako je prekrajao kako je hteo i kako mu je pasovalo a najstrasnije je prekrajao Josip Broz! Agent koji je ubacen od Vatikana da upropasti Srbe i uspeo je ! Za 1 000 godina se necemo oporaviti od njegovog nedela!Ali i sami smo tome doprineli!Srbi su veliki narod i dan danas se plase Srba a nismo ni 1% naroda kakav smo bili pre komunista!

neoborive činjenice

pre 3 godine

@jest,Većina nas iz Bosne i Hercegovine se ne stidimo prošlosti i ponosni smo što su naši bliži i daljni rođaci,te njihovi prijatelji i komšije bili partizani.To što vi u Srbiji i Hrvatskoj revidirate istoriju i rehabilujete četnike, ustaše, ljotićevce i druge koji su ratovali protiv partizana vaš je problem.

neoborive činjenice

pre 3 godine

@jest,Većina nas iz Bosne i Hercegovine se ne stidimo prošlosti i ponosni smo što su naši bliži i daljni rođaci,te njihovi prijatelji i komšije bili partizani.To što vi u Srbiji i Hrvatskoj revidirate istoriju i rehabilujete četnike, ustaše, ljotićevce i druge koji su ratovali protiv partizana vaš je problem.

ckm

pre 3 godine

Do 1943 godine, etnički sastav partizana je bio 90% Srbi. Tek pred očigledan kolaps Nemačke počinju masovnije da se uključuju drugi narodi. Setite se ko je sve Nemce dočekao cvećem i napravio genocid nad jednim narodom.

neoborive činjenice

pre 3 godine

@jest,Većina nas iz Bosne i Hercegovine se ne stidimo prošlosti i ponosni smo što su naši bliži i daljni rođaci,te njihovi prijatelji i komšije bili partizani.To što vi u Srbiji i Hrvatskoj revidirate istoriju i rehabilujete četnike, ustaše, ljotićevce i druge koji su ratovali protiv partizana vaš je problem.

student

pre 3 godine

Najbolji su mi ovi koji komentarišu 2. Svetski rat iz perspektive malog Perice. Kao Nemci su napali Ruse kad je bila zima, pa su zbog toga pukli. A, Rusima nije bila zima, jel? Njima bilo leto izgleda
(Banet, 13. maj 2020 22:45)

Pa naravno da je i vreme bitan faktor. Rusi u svojim bundama maltene, vekovima žive na području oštre klime, navikli su se na takve uslove. Dolaze Nemaci, tanke uniforme, smrzavaju se, i naravno da nije isto kada te napadaju promrzli vojnici u odnosu na na napad vojnika kojima ništa ne fali.

draganche

pre 3 godine

@ Marx
Da li ti zaista mislis da su seljaci birali dal ce u partizane ili cetnike?
Nikog rat nine. Zanimaoo zato sto su rmbacii po njivama da bi se prehranili. Dodju partizani u selo organizuju zurku, skupi se omladina i oni samo pokupe muskarce.,, sutra" dodju cetnici i urade slično.

sacz

pre 3 godine

Moja baba se zove Mila Jovovic a deda mi je Bogdan Jovovic. Baba,sada vec pokojna kao dijete nosila cetnicima poruke, a deda koji je i dan danas ziv i koji zivi u Sarajevu je citav zivot bio komunjara.

Against modern football

pre 3 godine

I ja sam ponosan na svoje jugoslovensko poreklo.
(szobi, 13. maj 2020 19:30) Ponosan si na nesto sto je postojalo frtalj veka? A sta si bio pre 1929. kada je drzava formalno dobila ime Jugoslavija? Sta si bio pre 1945. kada su nastali Jugosloveni? Uozbilji se covece.

Револуција !

pre 3 godine

Стаљинисти !!! то исти они који су у први мах склопили пакт са Хитлером и поделили ,спалили и покорили Пољску ?

Against modern football

pre 3 godine

imadoše Srbi 2 antifašističke vojske
"imadose" srbi ne dve nego cak tri takve vojske: cetnike, nedicevce i ljoticevce. ne racunajuci ss diviziju srpskog dobrovoljackog korpusa.
mi jugosloveni smo imali samo jednu antifasticku vojsku. onu pred kojom se ceo antifasisticki svet poklonio.
(po i novj, 13. maj 2020 22:06)

Ti cetnici su jedina legitimna vojska na tlu okupirane jugoslovenske kraljevine. Taj Nedic se borio i u Prvom svetskom ratu zajedno sa Mihajlovicem, dok je Broz bio deo vrazje divizije. Taj Nedic je spasao vise od 800 hiljada Srba zapadno od Drine od ustaskog noza.

веверица

pre 3 godine

Jugoslovenski partizani su najcasnija, najhrabrija i najviteskija formacija na prostoru bivse nam drzave. Velika je steta sto Srbi sve manje bastine tu tradiciju.
(stranger, 13. maj 2020 19:47)

било је младих и заведених људи у том покрету, који су злоупотребљени и страдали су.
ја лично не знам шта је ту витешки да истрчиш из шуме, убијеш два немачка дечака, па побегнеш назад у шуму и оставиш онда да немци стрељају невине људе у знак одмазде. осим тога, током рата, партизани су стрељали многе монархисте и антикомунисте. обичне људе на селу.
исто важи и за четнике.
знате ли да је стрељање ђака у крагујевцу одмазда немаца за заједничку акцију коју су спровели "витезови" партизани и четници. а тим "витезовима" није фалила ни длака са главе.
чисто да се разумемо, никога они нису ослободили ни победили. немце су поразили совјети са једне и американци и енглези са друге стране. допринос четника и партизана поразу немачке у другом светском рату, процентима мерено, је неких 0,0001 промила. као кад комарац уједе слона. а са друге стране, њихов допринос страдању локалног становништва током окупације је изразит.
витезови. како да не.

Gagi

pre 3 godine

"...ne racunajuci ss diviziju srpskog dobrovoljackog korpusa..." - (po i novj, 13. maj 2020 22:06)

Ček' malo, koja bi to srpska SS divizija bila? Nešto je ne nalazim u spisku SS divizija. Da nisi malo "prezupčio"?

Јабучило

pre 3 godine

@ Stratešk, za ishod 2.svetskog rata, obe vojske su bile beznačajne. Iako nas je 70 godina istorijska mitomanija učila da je ovaj prostor bio maltene od presudnog značaja.

Прво, четници су се организовано борили против Немаца најкасније до почетка 1942. Касније су то били појединачни случајеви. У НДХ су се тукли против усташа и партизана (војвода Ђујић), али су у источној Босни били под врховном командом хрватске војске. На Косову и Метохији је било четничких одреда који су се тукли са свима - Бугарима, Италијанима, Немцима, Балистима и партизанима. У Шумадији је било и сукоба дражиноваца и љотићеваца (љотићевци су пред крај рата признати као део Вафен СС-а). Краљ 1944. позива четнике да приђу партизанима, што се и догађа. Дакле, 1944. долази до спајања две војске. Они који то нису учинили, врло су се јасно определили. Четничка акција спасавања пилота је значајна, али је плод калкулација за прање угледа и евентуално сврставање уз западне савезнике у некој будућој борби против комуниста.

Друго, балканско ратиште није било пресудно јер је овде уз ослободилачки рат беснео и грађански. Без обзира на то, није било безначајно. Везиване су пристојне снаге Осовине, а за умиривање Југославије су прекомандоване и јединице са Источног фронта. Занимљива је белешка немачког генерала Рендулица (Рендулића, ако се уважава његово хрватско порекло), који каже да је средином рата у првих неколико седмица по свом доласку на високо командно место примио више од хиљаду захтева војника и официра да буду премештени ни мање ни више него на Источни фронт. Дакле, Немцима баш и није било весело на Балкану.

Треће, ми се безразложно одричемо партизанског наслеђа антифашистичке борбе. Партизани су понајвише били Срби и на то треба да будемо поносни.

Baki

pre 3 godine

@anti gurbet,

šta kažeš, Čiča spasao ni manje ni više nego 500 savezničkih pilota u jednoj akciji? Pa gde su ti piloti pali? Gde su zarobljeni?

E svaka čast majstore, ti ga zidaš zaa sve pare...

Vezbas srpski kao strani jezik?

pre 3 godine

@ "Ja sam ponosan na svoju Nemačku, a Balkan uglavnomm i ne spominjem. Pozdrav iz Nemačke
(Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 13. maj 2020 20:37)

Samo sto ne silazis sa ovog sajta!

HanSolo

pre 3 godine

Srbin jesam, ali Hej, Sloveni je moja himna.
(Mrgudović, 13. maj 2020 23:30)

Žalostan komentar.. Zato smo tu gde jesmo.. Lobotomiran narod.. Nikad mi ništa da naučimo.. Zato mogu svi da se sprdaju sa nama.. Cela Evropa(i SAD) zna da nismo složni i da bi prodali ono malo što imamo za šaku para.. Jadni smo mi sa takvima kao ti.. Uhh tuga!

Cyber Click

pre 3 godine

@(Vesely, 13. maj 2020 21:56) Formalno sam Hrvat ali sam ponosan na jugoslavensko podrijetlo i na zemlju u kojoj sam rođen, Jugoslaviju. Tužan sam zbog njenog razbijanja i dan danas. Glupavi i povodljivi narodi je razbiše...

Ivo Split

pre 3 godine

Hoće li ovde da se javi neki Hrvat ili Slovenac i izjavi kako se ponosi jugoslovenskim (?!) poreklom ili to rade samo (glupi) Srbi?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vesely, 13. maj 2020 21:56)

Evo, ja ću.

mali Perica

pre 3 godine

Najbolji su mi ovi koji komentarišu 2. Svetski rat iz perspektive malog Perice. Kao Nemci su napali Ruse kad je bila zima, pa su zbog toga pukli. A, Rusima nije bila zima, jel? Njima bilo leto izgleda
(Banet, 13. maj 2020 22:45)

Sta sam ja sada kriv?

Branko

pre 3 godine

Srbi su cinili veliki deo partizanskog i komunistickog pokreta i ja sam ponosan na to! Srbi koji su bili cetnici su izgubili rat i zasluzeno zavrsili na djubristu istorije. Mada se nesto sada koprcaju njihovi potomci, ali im nista ne vredi. Smrt fasizmu, sloboda narodu!

Krug2

pre 3 godine

Milu sam upoznao u Moskvi 2005,bila je s nama u tada čuvenoj diskoteci Djagaljev.
Rekla mi je da joj đed crnogorac,kao i da je bio u jugoslovenskoj vojsci.
Normalna žena,bez fenseraja...

anti gurbet

pre 3 godine

gospodine antigurbet mislim da ste istoriju učili prema najnovijim udzbenicima gde će još malo pa Čika Draža biti proglašen za najvećeg antifašističkog borca na Balkanu te će uskoro isti gospon Draža biti na naslovnoj stranici Srpske istorije za šesti razred recimo ! I to sve sa sa bradom i kokardom ! Čuda se ipak događaju zar ne !
(holivudski frizer, 13. maj 2020 21:50)

General Muhajlović posthummo je odlikovan od
- 1948 legijom zasluga Hari Truman, predsednik USA
- francuski ratni krst, Šarl de Gol, posleratni predsednik Francuske i vođa pokreta
otpora u 2.sv. ratu
- u gradu Libertvilu, iLLinois USA, piloti i njihovi potomci, podigli su sponenik Mihajloviću jer je u akciji Hajlard kod nas poznat kao Pranjani, spasao 500 savezničkih pilota

E sad, ako su amerikanci i francuzi bili uz Hitlera, ja se izvunjavam

jest

pre 3 godine

Samo se mi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a vidim o dobar deo Crnogoraca, stidimo najsvetlijeg dela nasih istorija, povijesti i prekrajamo istu.

nbc

pre 3 godine

Zašto ne završite njenu priču? Kao i mnogi drugi razočarani u Titov komunizam završio je na Golom Otoku. Poslije toga emigrirao u Ameriku i nikada više nije htio da kroči u ovu zemlju. Mnogo smo se ogriješili od 1945. godine o mnogo rodoljuba posebno iz Prvog rata.

Banet

pre 3 godine

Najbolji su mi ovi koji komentarišu 2. Svetski rat iz perspektive malog Perice. Kao Nemci su napali Ruse kad je bila zima, pa su zbog toga pukli. A, Rusima nije bila zima, jel? Njima bilo leto izgleda

po i novj

pre 3 godine

imadoše Srbi 2 antifašističke vojske

"imadose" srbi ne dve nego cak tri takve vojske: cetnike, nedicevce i ljoticevce. ne racunajuci ss diviziju srpskog dobrovoljackog korpusa.

mi jugosloveni smo imali samo jednu antifasticku vojsku. onu pred kojom se ceo antifasisticki svet poklonio.

Sasa

pre 3 godine

Isto tako sam ponosan na nemacko poreklo kao ona ili vi na srpsko/jugoslovensko. Dok samo duboko poremecen covek moze biti ponosan na ono sto su pripadnici mog narod radili cetrdesetih.

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

@zilekvx
@Goran Loznica

I meni je to prvo palo na pamet kad sam krenuo da čitam ovo. Gotovo nikad nije pomenula svoje srpsko poreklo, isključivo je govorila da su njeni preci Crnogorci, Jugosloveni ili Rusi. Dodajte na to da su njene ćerke polu-Engleskinje po ocu. Ako se Mila stidi srpskog porekla, njene ćerke ("potpomognute" sa obe strane istovremeno) će se verovatno gaditi istog.

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

Ljudi, nemojte izjednačavati partizane i komuniste. Partizani su bili obični borci, ljudi iz naroda, ljudi koji su branili svoju domovinu, kuću i porodicu od neprijatelja. Većina njih nije imala nikakve veze sa Komunističkom partijom. Svaki normalan čovek treba da se ponosi partizanima i njihovom borbom, bez obzira na političko opredeljenje.

Pozdrav.

gargleblaster

pre 3 godine

Tako je Mila, to jeste za ponos.
Ti su ljudi potpuno nezamislivi danas, jer su njihove vrline sada mane slabih (casnih, hrabrih, empaticnih).
U vremenu generacija koje novac smatraju jedinom bitnom stvari, ti veliki ljudi su bajkoviti.

Mrkva

pre 3 godine

(anti gurbet, 13. maj 2020 20:35)

Pričaš totalne gluposti.
Najveća greška koju je Hitler ikad napravio jeste bilo napadanje Jugoslavije jer je tu izgubio 2 meseca, napadajući beznačajnu zemlju umesto napadajući SSSR.
Dva meseca ravno, od napada do osvajanja i odmaranja trupa koje su onda poslate na SSSR krajem juna, 22. juna kad je počeo napad.
On da je ignorisao Jugoslaviju, napao bi SSSR 2 meseca ranije, u aprilu-maju.

Ovako, završio je u ruskom glibu, a onda i u ruskoj zimi.

Po svedočenjima očevidaca, on je TOTALNO odlepio kad je čuo da mu se Jugoslavija suprostavila.
Koliko se sećam trebao je da ima sastanak sa japanskim ambasadorom koji je momentalno otkazao i dao narađenje da se Jugoslavija zgromi.

Ta nepromišljenost i bes, neracionalnost je dovela do toga da na kraju zaglibi u ruskom mulju i na kraju u ruskoj zimi i da na kraju i izgubi rat.

Idi pričaj sa pravim istoričarima, specijalistima za II Sv. rat, pa ćeš videti šta će ti reći.

Za tvoju informaciju, Britanci su okupirali Island u II Sv. ratu sa jednim čamcem na veslanje i 20 vojnika. Došli su brodom, njih 20-ak selo u čamac, doveslalo do Rejkjavika, izašli i rekli da su došli da okupiraju Island. I to je bilo to.
Najveći otpor je pružio starac koji je izbio cigaru jednom Britanskom vojniku iz usta i rekao:"Nemoj da pušiš!"
To je bila okupacija Islanda. Veliki potomci Vikinga....

holivudski frizer

pre 3 godine

gospodine antigurbet mislim da ste istoriju učili prema najnovijim udzbenicima gde će još malo pa Čika Draža biti proglašen za najvećeg antifašističkog borca na Balkanu te će uskoro isti gospon Draža biti na naslovnoj stranici Srpske istorije za šesti razred recimo ! I to sve sa sa bradom i kokardom ! Čuda se ipak događaju zar ne !

Cinique

pre 3 godine

Ni na kakvo poreklo nisam ni ponosan, a niti se stidim. Kako bih kad nisam ni uticao ni na šta od toga? Moji su dedovi možda i mislili da ono što rade rade da bih se ja danas njima ponosio, ali su radili opet ono što su oni mislili da je ispravno. I tako, jednog je ubila okupacija, drugog oslobođenje, pa ne pamtim ni jednog ni drugog.

Panker iz sokaka

pre 3 godine

Narodnooslobodilacki pokret je jedan od najsvetlijih momenata u istoriji naroda sa ovih prostora. I nemojte ga brkati sa KP i slicnim stvarima. Moji pradedovi, dedovi i jos puno clanova prodice su bili ucesnici NOB-a , a niko nikada nije bio clan KP, ni pre ni posle rata. Posle rata, preziveli su se vratili svojim poslovima na selu i nastavile svoje zivote. Ponosan sam na njih sto su znali da izaberu pravu stranu u tom odvratnom sukobu. Muka mi je od onih koji svoje pretke peru od clanstva u organizacijama i pokretima koji su aktivno saradjivali sa nacistickim okupatorom. Mozete ih prati koliko hocete, sramota ostaje doveka.

holivudski frizer

pre 3 godine

u ono vreme ljudi se nisu smeli smejati na fotografijama. Kad te fotografisu morao si da izgledaš kao da si stao pred streljački stroj ! Tek kada je otišla u Holivud Mila je shvatila da je smeh zapravo lek ! I tako danas po Holivudski imamo lepu i nasmejanu i milu Milu ! Jes da su joj filmovi puni nasilja i uglavnom nemaju nikakav značaj osim da profuckamo vreme na takozvanu zabavu ali ajde sad.

thebigistBabo@

pre 3 godine

Partizani su Najcasnije antifasticke I antinacisticke jedinice kroz burnu istoriju, ne treba to pustiti zaboravu, Bravo za Milu I njen ponos!
Hej Sloveni jos ste zivi :-)

fr&7*()op/

pre 3 godine

imadoše Srbi 2 antifašističke vojske, za razliku od drugih naroda posebno onih iz okolice Zagreba.
Nažalost, najviše izgiboše tukući se među sobom.
Stratešk, za ishod 2.svetskog rata, obe vojske su bile beznačajne. Iako nas je 70 godina istorijska mitomanija učila da je ovaj prostor bio maltene od presudnog značaja. Partizani su većinom bili bežanija do 1944 tj. upada 1.000.000 ruskih vojnika i zaokreta Engleza. Ali jesu se borili.
Četnici su se, ispravno, primirili očekujući da velike sile reše rat izbegavajući uništavanje civila.

Masovne pogibije u Srbiji i Crnoj gori nije bilo od kraja 1941 do 1945. kad OZNA komunisti iz osvete postreljaše 30.000 ljudi
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anti gurbet, 13. maj 2020 20:35) # Link komentara

Ne prolazi brate, ne pokusavaj. Bila je SAMO JEDNA antifasisticka vojska.

nedostizni

pre 3 godine

Dok ste se vi svi zamajavali da ste neki Jugosloveni, na KiM-u se uvek znalo ko je ko jer smo živeli sa narodom koji u kulturološkom i bilo kom drugom smislu nije imao nikakve veze sa ostalim "Jugoslovenima". Lako je poistovetiti se sa ostalim zarobljenicima kada se svi razumeju i svi su ljudi. Ali kada si u kavezu sa gorilom... e to je druga priča.

Boza

pre 3 godine

Moj deda je bio cetnik kod Koste Pecanca, posle je zavrsio medicinu i bio doktor.

Bilo bi lepo da se procita ko je bio Kosta Pecanac, tek da bi se bolje svatila istorija cetnika, i zasto ih mrze komunisti, ustase i mogi drugi.

Doduse moj drugi deda koje je zavrsio philologiju na Sorboni, a bio je kod Tite u partizanima (da bi se videlo da su paritzani bilo obrazovan svet). Dva puta je vadio pistolj i zelo da ubije ovog prvog. To nije uradio jedino zato jer niije bilo dovoljno doktora 1945.

I ja sam ponosan na obojicu

zilekvx

pre 3 godine

Sećam se davno jednog njenog intervjua povodom filma 5. element, kada je nesto pricala nerazumljivo i rekla kako je to srpski jezik i kako se stidi zbog toga sto ga jos uvek zna....a sada obrnula ploču...Od tada ne gledam ni jedan njen film

anti gurbet

pre 3 godine

B92

Jugoslovenski partizani su najcasnija, najhrabrija i najviteskija formacija na prostoru bivse nam drzave. Velika je steta sto Srbi sve manje bastine tu tradiciju.
(stranger, 13. maj 2020 19:47)

imadoše Srbi 2 antifašističke vojske, za razliku od drugih naroda posebno onih iz okolice Zagreba.
Nažalost, najviše izgiboše tukući se među sobom.
Stratešk, za ishod 2.svetskog rata, obe vojske su bile beznačajne. Iako nas je 70 godina istorijska mitomanija učila da je ovaj prostor bio maltene od presudnog značaja. Partizani su većinom bili bežanija do 1944 tj. upada 1.000.000 ruskih vojnika i zaokreta Engleza. Ali jesu se borili.
Četnici su se, ispravno, primirili očekujući da velike sile reše rat izbegavajući uništavanje civila.

Masovne pogibije u Srbiji i Crnoj gori nije bilo od kraja 1941 do 1945. kad OZNA komunisti iz osvete postreljaše 30.000 ljudi

Mr. Max

pre 3 godine

Čisto sumnjam da su joj deda i baba kao odlikovani partizani otišli posle rata u Englesku. Dobro znamo kako su posle rata istaknuti partizani dobijali funkcije pa im je ovde bilo mnogo dobro. Ipak su njeni bili na onoj strani koja je posle rata pojurila u bežaniju širom sveta zbog osvetničkog pohoda.

stranger

pre 3 godine

Jugoslovenski partizani su najcasnija, najhrabrija i najviteskija formacija na prostoru bivse nam drzave. Velika je steta sto Srbi sve manje bastine tu tradiciju.

sandzaklija

pre 3 godine

moj deda je isto bio partizan, a majka mi rodjena tek poslije Drugog svjetskog rata, znaci da nije bilo njegovog otpora, mene ne bi ni bilo. On je ranjen prostrejelnom ranom, i lezao je deset dana.
Na zapadu smatraju partizane dosta teroristima, ali bio je samo antifasista, iako je drugacije mogao tako.

idiocracy

pre 3 godine

Deda je bio u JNA posle rata optužen za neku krađu zlata pa je pobegao u Ukrajinu i tamo se oženio. Na kraju se vratio u Nikšić. Bio je u emisiji Ipak se okreće.

Goran Loznica

pre 3 godine

Koliko vidim samo usputno je spomenula i srpsko poreklo.Opet to je napredak jer do pre 10 godina bilo je sramota da kaže da ima srpske korene.U Holivudu je pričala da je Ruskinja rođena u Ukrajini..No dobro to su neka druga vremena.Lepa je žena sa dobrim ulogama u Holivudu zahvaljujući prvenstveno bivšem mužu... P.S ovo ne trolujem već je sve istina...

stranger

pre 3 godine

Jugoslovenski partizani su najcasnija, najhrabrija i najviteskija formacija na prostoru bivse nam drzave. Velika je steta sto Srbi sve manje bastine tu tradiciju.

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

Ljudi, nemojte izjednačavati partizane i komuniste. Partizani su bili obični borci, ljudi iz naroda, ljudi koji su branili svoju domovinu, kuću i porodicu od neprijatelja. Većina njih nije imala nikakve veze sa Komunističkom partijom. Svaki normalan čovek treba da se ponosi partizanima i njihovom borbom, bez obzira na političko opredeljenje.

Pozdrav.

nbc

pre 3 godine

Zašto ne završite njenu priču? Kao i mnogi drugi razočarani u Titov komunizam završio je na Golom Otoku. Poslije toga emigrirao u Ameriku i nikada više nije htio da kroči u ovu zemlju. Mnogo smo se ogriješili od 1945. godine o mnogo rodoljuba posebno iz Prvog rata.

po i novj

pre 3 godine

imadoše Srbi 2 antifašističke vojske

"imadose" srbi ne dve nego cak tri takve vojske: cetnike, nedicevce i ljoticevce. ne racunajuci ss diviziju srpskog dobrovoljackog korpusa.

mi jugosloveni smo imali samo jednu antifasticku vojsku. onu pred kojom se ceo antifasisticki svet poklonio.

Krug2

pre 3 godine

Milu sam upoznao u Moskvi 2005,bila je s nama u tada čuvenoj diskoteci Djagaljev.
Rekla mi je da joj đed crnogorac,kao i da je bio u jugoslovenskoj vojsci.
Normalna žena,bez fenseraja...

jest

pre 3 godine

Samo se mi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a vidim o dobar deo Crnogoraca, stidimo najsvetlijeg dela nasih istorija, povijesti i prekrajamo istu.

Mrkva

pre 3 godine

(anti gurbet, 13. maj 2020 20:35)

Pričaš totalne gluposti.
Najveća greška koju je Hitler ikad napravio jeste bilo napadanje Jugoslavije jer je tu izgubio 2 meseca, napadajući beznačajnu zemlju umesto napadajući SSSR.
Dva meseca ravno, od napada do osvajanja i odmaranja trupa koje su onda poslate na SSSR krajem juna, 22. juna kad je počeo napad.
On da je ignorisao Jugoslaviju, napao bi SSSR 2 meseca ranije, u aprilu-maju.

Ovako, završio je u ruskom glibu, a onda i u ruskoj zimi.

Po svedočenjima očevidaca, on je TOTALNO odlepio kad je čuo da mu se Jugoslavija suprostavila.
Koliko se sećam trebao je da ima sastanak sa japanskim ambasadorom koji je momentalno otkazao i dao narađenje da se Jugoslavija zgromi.

Ta nepromišljenost i bes, neracionalnost je dovela do toga da na kraju zaglibi u ruskom mulju i na kraju u ruskoj zimi i da na kraju i izgubi rat.

Idi pričaj sa pravim istoričarima, specijalistima za II Sv. rat, pa ćeš videti šta će ti reći.

Za tvoju informaciju, Britanci su okupirali Island u II Sv. ratu sa jednim čamcem na veslanje i 20 vojnika. Došli su brodom, njih 20-ak selo u čamac, doveslalo do Rejkjavika, izašli i rekli da su došli da okupiraju Island. I to je bilo to.
Najveći otpor je pružio starac koji je izbio cigaru jednom Britanskom vojniku iz usta i rekao:"Nemoj da pušiš!"
To je bila okupacija Islanda. Veliki potomci Vikinga....

Goran Loznica

pre 3 godine

Koliko vidim samo usputno je spomenula i srpsko poreklo.Opet to je napredak jer do pre 10 godina bilo je sramota da kaže da ima srpske korene.U Holivudu je pričala da je Ruskinja rođena u Ukrajini..No dobro to su neka druga vremena.Lepa je žena sa dobrim ulogama u Holivudu zahvaljujući prvenstveno bivšem mužu... P.S ovo ne trolujem već je sve istina...

Branko

pre 3 godine

Srbi su cinili veliki deo partizanskog i komunistickog pokreta i ja sam ponosan na to! Srbi koji su bili cetnici su izgubili rat i zasluzeno zavrsili na djubristu istorije. Mada se nesto sada koprcaju njihovi potomci, ali im nista ne vredi. Smrt fasizmu, sloboda narodu!

Banet

pre 3 godine

Najbolji su mi ovi koji komentarišu 2. Svetski rat iz perspektive malog Perice. Kao Nemci su napali Ruse kad je bila zima, pa su zbog toga pukli. A, Rusima nije bila zima, jel? Njima bilo leto izgleda

anti gurbet

pre 3 godine

gospodine antigurbet mislim da ste istoriju učili prema najnovijim udzbenicima gde će još malo pa Čika Draža biti proglašen za najvećeg antifašističkog borca na Balkanu te će uskoro isti gospon Draža biti na naslovnoj stranici Srpske istorije za šesti razred recimo ! I to sve sa sa bradom i kokardom ! Čuda se ipak događaju zar ne !
(holivudski frizer, 13. maj 2020 21:50)

General Muhajlović posthummo je odlikovan od
- 1948 legijom zasluga Hari Truman, predsednik USA
- francuski ratni krst, Šarl de Gol, posleratni predsednik Francuske i vođa pokreta
otpora u 2.sv. ratu
- u gradu Libertvilu, iLLinois USA, piloti i njihovi potomci, podigli su sponenik Mihajloviću jer je u akciji Hajlard kod nas poznat kao Pranjani, spasao 500 savezničkih pilota

E sad, ako su amerikanci i francuzi bili uz Hitlera, ja se izvunjavam

Panker iz sokaka

pre 3 godine

Narodnooslobodilacki pokret je jedan od najsvetlijih momenata u istoriji naroda sa ovih prostora. I nemojte ga brkati sa KP i slicnim stvarima. Moji pradedovi, dedovi i jos puno clanova prodice su bili ucesnici NOB-a , a niko nikada nije bio clan KP, ni pre ni posle rata. Posle rata, preziveli su se vratili svojim poslovima na selu i nastavile svoje zivote. Ponosan sam na njih sto su znali da izaberu pravu stranu u tom odvratnom sukobu. Muka mi je od onih koji svoje pretke peru od clanstva u organizacijama i pokretima koji su aktivno saradjivali sa nacistickim okupatorom. Mozete ih prati koliko hocete, sramota ostaje doveka.

idiocracy

pre 3 godine

Deda je bio u JNA posle rata optužen za neku krađu zlata pa je pobegao u Ukrajinu i tamo se oženio. Na kraju se vratio u Nikšić. Bio je u emisiji Ipak se okreće.

zilekvx

pre 3 godine

Sećam se davno jednog njenog intervjua povodom filma 5. element, kada je nesto pricala nerazumljivo i rekla kako je to srpski jezik i kako se stidi zbog toga sto ga jos uvek zna....a sada obrnula ploču...Od tada ne gledam ni jedan njen film

Boza

pre 3 godine

Moj deda je bio cetnik kod Koste Pecanca, posle je zavrsio medicinu i bio doktor.

Bilo bi lepo da se procita ko je bio Kosta Pecanac, tek da bi se bolje svatila istorija cetnika, i zasto ih mrze komunisti, ustase i mogi drugi.

Doduse moj drugi deda koje je zavrsio philologiju na Sorboni, a bio je kod Tite u partizanima (da bi se videlo da su paritzani bilo obrazovan svet). Dva puta je vadio pistolj i zelo da ubije ovog prvog. To nije uradio jedino zato jer niije bilo dovoljno doktora 1945.

I ja sam ponosan na obojicu

anti gurbet

pre 3 godine

B92

Jugoslovenski partizani su najcasnija, najhrabrija i najviteskija formacija na prostoru bivse nam drzave. Velika je steta sto Srbi sve manje bastine tu tradiciju.
(stranger, 13. maj 2020 19:47)

imadoše Srbi 2 antifašističke vojske, za razliku od drugih naroda posebno onih iz okolice Zagreba.
Nažalost, najviše izgiboše tukući se među sobom.
Stratešk, za ishod 2.svetskog rata, obe vojske su bile beznačajne. Iako nas je 70 godina istorijska mitomanija učila da je ovaj prostor bio maltene od presudnog značaja. Partizani su većinom bili bežanija do 1944 tj. upada 1.000.000 ruskih vojnika i zaokreta Engleza. Ali jesu se borili.
Četnici su se, ispravno, primirili očekujući da velike sile reše rat izbegavajući uništavanje civila.

Masovne pogibije u Srbiji i Crnoj gori nije bilo od kraja 1941 do 1945. kad OZNA komunisti iz osvete postreljaše 30.000 ljudi

fr&7*()op/

pre 3 godine

imadoše Srbi 2 antifašističke vojske, za razliku od drugih naroda posebno onih iz okolice Zagreba.
Nažalost, najviše izgiboše tukući se među sobom.
Stratešk, za ishod 2.svetskog rata, obe vojske su bile beznačajne. Iako nas je 70 godina istorijska mitomanija učila da je ovaj prostor bio maltene od presudnog značaja. Partizani su većinom bili bežanija do 1944 tj. upada 1.000.000 ruskih vojnika i zaokreta Engleza. Ali jesu se borili.
Četnici su se, ispravno, primirili očekujući da velike sile reše rat izbegavajući uništavanje civila.

Masovne pogibije u Srbiji i Crnoj gori nije bilo od kraja 1941 do 1945. kad OZNA komunisti iz osvete postreljaše 30.000 ljudi
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anti gurbet, 13. maj 2020 20:35) # Link komentara

Ne prolazi brate, ne pokusavaj. Bila je SAMO JEDNA antifasisticka vojska.

gargleblaster

pre 3 godine

Tako je Mila, to jeste za ponos.
Ti su ljudi potpuno nezamislivi danas, jer su njihove vrline sada mane slabih (casnih, hrabrih, empaticnih).
U vremenu generacija koje novac smatraju jedinom bitnom stvari, ti veliki ljudi su bajkoviti.

sandzaklija

pre 3 godine

moj deda je isto bio partizan, a majka mi rodjena tek poslije Drugog svjetskog rata, znaci da nije bilo njegovog otpora, mene ne bi ni bilo. On je ranjen prostrejelnom ranom, i lezao je deset dana.
Na zapadu smatraju partizane dosta teroristima, ali bio je samo antifasista, iako je drugacije mogao tako.

Sasa

pre 3 godine

Isto tako sam ponosan na nemacko poreklo kao ona ili vi na srpsko/jugoslovensko. Dok samo duboko poremecen covek moze biti ponosan na ono sto su pripadnici mog narod radili cetrdesetih.

holivudski frizer

pre 3 godine

gospodine antigurbet mislim da ste istoriju učili prema najnovijim udzbenicima gde će još malo pa Čika Draža biti proglašen za najvećeg antifašističkog borca na Balkanu te će uskoro isti gospon Draža biti na naslovnoj stranici Srpske istorije za šesti razred recimo ! I to sve sa sa bradom i kokardom ! Čuda se ipak događaju zar ne !

thebigistBabo@

pre 3 godine

Partizani su Najcasnije antifasticke I antinacisticke jedinice kroz burnu istoriju, ne treba to pustiti zaboravu, Bravo za Milu I njen ponos!
Hej Sloveni jos ste zivi :-)

nedostizni

pre 3 godine

Dok ste se vi svi zamajavali da ste neki Jugosloveni, na KiM-u se uvek znalo ko je ko jer smo živeli sa narodom koji u kulturološkom i bilo kom drugom smislu nije imao nikakve veze sa ostalim "Jugoslovenima". Lako je poistovetiti se sa ostalim zarobljenicima kada se svi razumeju i svi su ljudi. Ali kada si u kavezu sa gorilom... e to je druga priča.

Cinique

pre 3 godine

Ni na kakvo poreklo nisam ni ponosan, a niti se stidim. Kako bih kad nisam ni uticao ni na šta od toga? Moji su dedovi možda i mislili da ono što rade rade da bih se ja danas njima ponosio, ali su radili opet ono što su oni mislili da je ispravno. I tako, jednog je ubila okupacija, drugog oslobođenje, pa ne pamtim ni jednog ni drugog.

holivudski frizer

pre 3 godine

u ono vreme ljudi se nisu smeli smejati na fotografijama. Kad te fotografisu morao si da izgledaš kao da si stao pred streljački stroj ! Tek kada je otišla u Holivud Mila je shvatila da je smeh zapravo lek ! I tako danas po Holivudski imamo lepu i nasmejanu i milu Milu ! Jes da su joj filmovi puni nasilja i uglavnom nemaju nikakav značaj osim da profuckamo vreme na takozvanu zabavu ali ajde sad.

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

@zilekvx
@Goran Loznica

I meni je to prvo palo na pamet kad sam krenuo da čitam ovo. Gotovo nikad nije pomenula svoje srpsko poreklo, isključivo je govorila da su njeni preci Crnogorci, Jugosloveni ili Rusi. Dodajte na to da su njene ćerke polu-Engleskinje po ocu. Ako se Mila stidi srpskog porekla, njene ćerke ("potpomognute" sa obe strane istovremeno) će se verovatno gaditi istog.

Čarobni prašak

pre 3 godine

Žalostan komentar.. Zato smo tu gde jesmo.. Lobotomiran narod.. Nikad mi ništa da naučimo.. Zato mogu svi da se sprdaju sa nama.. Cela Evropa(i SAD) zna da nismo složni i da bi prodali ono malo što imamo za šaku para.. Jadni smo mi sa takvima kao ti.. Uhh tuga!
(HanSolo, 14. maj 2020 00:18)

Znači da budemo složni tako što ćemo da podržavamo gibaničarski revizionizam? I onda se čudimo što su Hrvati i dalje opčinjeni ustaštvom. Radije ću i dalje da budem u neslozi sa takvima. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

bane

pre 3 godine

Milica, kako joj je pravo ime, od oca crnogorskog Srbina i majke Ruskinje, je lepo rekla u jednom intervjuu da joj je jako žao što je otac nije učio naš jezik, kako ona reče, jugoslovenski. Tako da ta izjava da se stidi što ga zna je nebuloza. Rođena je u Ukrajini igrom slučaja, ali je u principu kao devojčica do 5. godine bila Moskovljanka, i u Ameriku je otišla sa ruskim jezikom, ada ga danas govori tarzanski, decenije su učinile trag. Ali ga se ni malo ne stidi, već se trudi da odgovori na ruskom kad je nešto pitaju.
Uzgred, otac joj je lekar koji je je učestvovao u jednoj od najvećih svetskih prevara oko zdravstvenog osiguranja, i odležao 5 godina u bajboku.
Inače, obožavam je!

Jovan NK

pre 3 godine

U CG skoro svaki grad ima Titovu ulicu ili bistu(odnedavno). Hocu da kazem nema idealnog sistema, ali u njegovom nam je bilo najbolje.

Vezbas srpski kao strani jezik?

pre 3 godine

@ "Ja sam ponosan na svoju Nemačku, a Balkan uglavnomm i ne spominjem. Pozdrav iz Nemačke
(Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 13. maj 2020 20:37)

Samo sto ne silazis sa ovog sajta!

Ivo Split

pre 3 godine

Hoće li ovde da se javi neki Hrvat ili Slovenac i izjavi kako se ponosi jugoslovenskim (?!) poreklom ili to rade samo (glupi) Srbi?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vesely, 13. maj 2020 21:56)

Evo, ja ću.

Јабучило

pre 3 godine

@ Stratešk, za ishod 2.svetskog rata, obe vojske su bile beznačajne. Iako nas je 70 godina istorijska mitomanija učila da je ovaj prostor bio maltene od presudnog značaja.

Прво, четници су се организовано борили против Немаца најкасније до почетка 1942. Касније су то били појединачни случајеви. У НДХ су се тукли против усташа и партизана (војвода Ђујић), али су у источној Босни били под врховном командом хрватске војске. На Косову и Метохији је било четничких одреда који су се тукли са свима - Бугарима, Италијанима, Немцима, Балистима и партизанима. У Шумадији је било и сукоба дражиноваца и љотићеваца (љотићевци су пред крај рата признати као део Вафен СС-а). Краљ 1944. позива четнике да приђу партизанима, што се и догађа. Дакле, 1944. долази до спајања две војске. Они који то нису учинили, врло су се јасно определили. Четничка акција спасавања пилота је значајна, али је плод калкулација за прање угледа и евентуално сврставање уз западне савезнике у некој будућој борби против комуниста.

Друго, балканско ратиште није било пресудно јер је овде уз ослободилачки рат беснео и грађански. Без обзира на то, није било безначајно. Везиване су пристојне снаге Осовине, а за умиривање Југославије су прекомандоване и јединице са Источног фронта. Занимљива је белешка немачког генерала Рендулица (Рендулића, ако се уважава његово хрватско порекло), који каже да је средином рата у првих неколико седмица по свом доласку на високо командно место примио више од хиљаду захтева војника и официра да буду премештени ни мање ни више него на Источни фронт. Дакле, Немцима баш и није било весело на Балкану.

Треће, ми се безразложно одричемо партизанског наслеђа антифашистичке борбе. Партизани су понајвише били Срби и на то треба да будемо поносни.

Mr. Max

pre 3 godine

Čisto sumnjam da su joj deda i baba kao odlikovani partizani otišli posle rata u Englesku. Dobro znamo kako su posle rata istaknuti partizani dobijali funkcije pa im je ovde bilo mnogo dobro. Ipak su njeni bili na onoj strani koja je posle rata pojurila u bežaniju širom sveta zbog osvetničkog pohoda.

Cyber Click

pre 3 godine

@(Vesely, 13. maj 2020 21:56) Formalno sam Hrvat ali sam ponosan na jugoslavensko podrijetlo i na zemlju u kojoj sam rođen, Jugoslaviju. Tužan sam zbog njenog razbijanja i dan danas. Glupavi i povodljivi narodi je razbiše...

neoborive činjenice

pre 3 godine

@jest,Većina nas iz Bosne i Hercegovine se ne stidimo prošlosti i ponosni smo što su naši bliži i daljni rođaci,te njihovi prijatelji i komšije bili partizani.To što vi u Srbiji i Hrvatskoj revidirate istoriju i rehabilujete četnike, ustaše, ljotićevce i druge koji su ratovali protiv partizana vaš je problem.

ckm

pre 3 godine

Do 1943 godine, etnički sastav partizana je bio 90% Srbi. Tek pred očigledan kolaps Nemačke počinju masovnije da se uključuju drugi narodi. Setite se ko je sve Nemce dočekao cvećem i napravio genocid nad jednim narodom.

Baki

pre 3 godine

@anti gurbet,

šta kažeš, Čiča spasao ni manje ni više nego 500 savezničkih pilota u jednoj akciji? Pa gde su ti piloti pali? Gde su zarobljeni?

E svaka čast majstore, ti ga zidaš zaa sve pare...

комша

pre 3 godine

Човече док свет прелази на чисту енергију, електромобиле итд, балканоиди се по нету свађају о рату од пре 75 година.
Иначе, Мила има очи на баку. Светло плаве.

neoborive činjenice

pre 3 godine

@jest,Većina nas iz Bosne i Hercegovine se ne stidimo prošlosti i ponosni smo što su naši bliži i daljni rođaci,te njihovi prijatelji i komšije bili partizani.To što vi u Srbiji i Hrvatskoj revidirate istoriju i rehabilujete četnike, ustaše, ljotićevce i druge koji su ratovali protiv partizana vaš je problem.

student

pre 3 godine

Najbolji su mi ovi koji komentarišu 2. Svetski rat iz perspektive malog Perice. Kao Nemci su napali Ruse kad je bila zima, pa su zbog toga pukli. A, Rusima nije bila zima, jel? Njima bilo leto izgleda
(Banet, 13. maj 2020 22:45)

Pa naravno da je i vreme bitan faktor. Rusi u svojim bundama maltene, vekovima žive na području oštre klime, navikli su se na takve uslove. Dolaze Nemaci, tanke uniforme, smrzavaju se, i naravno da nije isto kada te napadaju promrzli vojnici u odnosu na na napad vojnika kojima ništa ne fali.

uhbaš

pre 3 godine

Zašto ne završite njenu priču? Kao i mnogi drugi razočarani u Titov komunizam završio je na Golom Otoku. Poslije toga emigrirao u Ameriku i nikada više nije htio da kroči u ovu zemlju. Mnogo smo se ogriješili od 1945. godine o mnogo rodoljuba posebno iz Prvog rata.
(nbc, 13. maj 2020 23:55) # Link komentara

Kako u Ameriku zar nije ona rodjena u Ukrajini.

mali Perica

pre 3 godine

Najbolji su mi ovi koji komentarišu 2. Svetski rat iz perspektive malog Perice. Kao Nemci su napali Ruse kad je bila zima, pa su zbog toga pukli. A, Rusima nije bila zima, jel? Njima bilo leto izgleda
(Banet, 13. maj 2020 22:45)

Sta sam ja sada kriv?

веверица

pre 3 godine

Jugoslovenski partizani su najcasnija, najhrabrija i najviteskija formacija na prostoru bivse nam drzave. Velika je steta sto Srbi sve manje bastine tu tradiciju.
(stranger, 13. maj 2020 19:47)

било је младих и заведених људи у том покрету, који су злоупотребљени и страдали су.
ја лично не знам шта је ту витешки да истрчиш из шуме, убијеш два немачка дечака, па побегнеш назад у шуму и оставиш онда да немци стрељају невине људе у знак одмазде. осим тога, током рата, партизани су стрељали многе монархисте и антикомунисте. обичне људе на селу.
исто важи и за четнике.
знате ли да је стрељање ђака у крагујевцу одмазда немаца за заједничку акцију коју су спровели "витезови" партизани и четници. а тим "витезовима" није фалила ни длака са главе.
чисто да се разумемо, никога они нису ослободили ни победили. немце су поразили совјети са једне и американци и енглези са друге стране. допринос четника и партизана поразу немачке у другом светском рату, процентима мерено, је неких 0,0001 промила. као кад комарац уједе слона. а са друге стране, њихов допринос страдању локалног становништва током окупације је изразит.
витезови. како да не.

Against modern football

pre 3 godine

imadoše Srbi 2 antifašističke vojske
"imadose" srbi ne dve nego cak tri takve vojske: cetnike, nedicevce i ljoticevce. ne racunajuci ss diviziju srpskog dobrovoljackog korpusa.
mi jugosloveni smo imali samo jednu antifasticku vojsku. onu pred kojom se ceo antifasisticki svet poklonio.
(po i novj, 13. maj 2020 22:06)

Ti cetnici su jedina legitimna vojska na tlu okupirane jugoslovenske kraljevine. Taj Nedic se borio i u Prvom svetskom ratu zajedno sa Mihajlovicem, dok je Broz bio deo vrazje divizije. Taj Nedic je spasao vise od 800 hiljada Srba zapadno od Drine od ustaskog noza.

Against modern football

pre 3 godine

I ja sam ponosan na svoje jugoslovensko poreklo.
(szobi, 13. maj 2020 19:30) Ponosan si na nesto sto je postojalo frtalj veka? A sta si bio pre 1929. kada je drzava formalno dobila ime Jugoslavija? Sta si bio pre 1945. kada su nastali Jugosloveni? Uozbilji se covece.

neoborive činjenice

pre 3 godine

@jest,Većina nas iz Bosne i Hercegovine se ne stidimo prošlosti i ponosni smo što su naši bliži i daljni rođaci,te njihovi prijatelji i komšije bili partizani.To što vi u Srbiji i Hrvatskoj revidirate istoriju i rehabilujete četnike, ustaše, ljotićevce i druge koji su ratovali protiv partizana vaš je problem.

draganche

pre 3 godine

@ Marx
Da li ti zaista mislis da su seljaci birali dal ce u partizane ili cetnike?
Nikog rat nine. Zanimaoo zato sto su rmbacii po njivama da bi se prehranili. Dodju partizani u selo organizuju zurku, skupi se omladina i oni samo pokupe muskarce.,, sutra" dodju cetnici i urade slično.

Saša

pre 3 godine

@Jugoslovenski partizani su najcasnija, najhrabrija i najviteskija formacija na prostoru bivse nam drzave. Velika je steta sto Srbi sve manje bastine tu tradiciju.
(stranger, 13. maj 2020 19:47)

Moj pradeda je bio konjički oficir, posle kapitulacije Jugoslavije se vratio na svoje selo i obrađivao zemlju, a posle rata ga streljali partizani, jer je bio u kraljevoj vojsci. Fini neki ljudi.

sacz

pre 3 godine

Moja baba se zove Mila Jovovic a deda mi je Bogdan Jovovic. Baba,sada vec pokojna kao dijete nosila cetnicima poruke, a deda koji je i dan danas ziv i koji zivi u Sarajevu je citav zivot bio komunjara.

HanSolo

pre 3 godine

Srbin jesam, ali Hej, Sloveni je moja himna.
(Mrgudović, 13. maj 2020 23:30)

Žalostan komentar.. Zato smo tu gde jesmo.. Lobotomiran narod.. Nikad mi ništa da naučimo.. Zato mogu svi da se sprdaju sa nama.. Cela Evropa(i SAD) zna da nismo složni i da bi prodali ono malo što imamo za šaku para.. Jadni smo mi sa takvima kao ti.. Uhh tuga!

Gagi

pre 3 godine

"...ne racunajuci ss diviziju srpskog dobrovoljackog korpusa..." - (po i novj, 13. maj 2020 22:06)

Ček' malo, koja bi to srpska SS divizija bila? Nešto je ne nalazim u spisku SS divizija. Da nisi malo "prezupčio"?

golijat

pre 3 godine

Na zalost mi nemamo pojma o nasoj istoriji nista, da znamo , bil bismo bolji ljudi , svi zajedno! Svako je prekrajao kako je hteo i kako mu je pasovalo a najstrasnije je prekrajao Josip Broz! Agent koji je ubacen od Vatikana da upropasti Srbe i uspeo je ! Za 1 000 godina se necemo oporaviti od njegovog nedela!Ali i sami smo tome doprineli!Srbi su veliki narod i dan danas se plase Srba a nismo ni 1% naroda kakav smo bili pre komunista!

EU Citizen

pre 3 godine

Čega se pametan stidi, tim se. lud ponosi, a ludi i zli su u Holivudu standard, hvala bogu :)) Reći da ste ponosan što vam je deda pripadao izdajmičkoj i teorističkoj komunističkoj soldatesci koja je pobila nekoliko stotina hiljada nevimih ljudi, ako se uračunauju i drugi svetski rat i posleratni teror, potpuno je isto, ako ne i gore, s obzirom na ubedljivo najveći istorijsli rezultat komunista po broju leševa nevinih, i nesreće i bede. milijardi koje su za sobom ostavili, kao reći da ste ponosni što vam je deda bio nacista ili pripadnik ISIS-a :)

Револуција !

pre 3 godine

Стаљинисти !!! то исти они који су у први мах склопили пакт са Хитлером и поделили ,спалили и покорили Пољску ?

Lemi L.

pre 3 godine

@Jovan NK
očigledno nisi imao intelektualca,ili u boljem slučaju neistomišljenika među predacima,inače bi nestali i ovako i onako,pa bih te onda pitao kakvo je razdoblje bilo,. kojom bojom pbojeno? Šareno pa lepo ha?

stranger

pre 3 godine

Jugoslovenski partizani su najcasnija, najhrabrija i najviteskija formacija na prostoru bivse nam drzave. Velika je steta sto Srbi sve manje bastine tu tradiciju.

anti gurbet

pre 3 godine

B92

Jugoslovenski partizani su najcasnija, najhrabrija i najviteskija formacija na prostoru bivse nam drzave. Velika je steta sto Srbi sve manje bastine tu tradiciju.
(stranger, 13. maj 2020 19:47)

imadoše Srbi 2 antifašističke vojske, za razliku od drugih naroda posebno onih iz okolice Zagreba.
Nažalost, najviše izgiboše tukući se među sobom.
Stratešk, za ishod 2.svetskog rata, obe vojske su bile beznačajne. Iako nas je 70 godina istorijska mitomanija učila da je ovaj prostor bio maltene od presudnog značaja. Partizani su većinom bili bežanija do 1944 tj. upada 1.000.000 ruskih vojnika i zaokreta Engleza. Ali jesu se borili.
Četnici su se, ispravno, primirili očekujući da velike sile reše rat izbegavajući uništavanje civila.

Masovne pogibije u Srbiji i Crnoj gori nije bilo od kraja 1941 do 1945. kad OZNA komunisti iz osvete postreljaše 30.000 ljudi

po i novj

pre 3 godine

imadoše Srbi 2 antifašističke vojske

"imadose" srbi ne dve nego cak tri takve vojske: cetnike, nedicevce i ljoticevce. ne racunajuci ss diviziju srpskog dobrovoljackog korpusa.

mi jugosloveni smo imali samo jednu antifasticku vojsku. onu pred kojom se ceo antifasisticki svet poklonio.

anti gurbet

pre 3 godine

gospodine antigurbet mislim da ste istoriju učili prema najnovijim udzbenicima gde će još malo pa Čika Draža biti proglašen za najvećeg antifašističkog borca na Balkanu te će uskoro isti gospon Draža biti na naslovnoj stranici Srpske istorije za šesti razred recimo ! I to sve sa sa bradom i kokardom ! Čuda se ipak događaju zar ne !
(holivudski frizer, 13. maj 2020 21:50)

General Muhajlović posthummo je odlikovan od
- 1948 legijom zasluga Hari Truman, predsednik USA
- francuski ratni krst, Šarl de Gol, posleratni predsednik Francuske i vođa pokreta
otpora u 2.sv. ratu
- u gradu Libertvilu, iLLinois USA, piloti i njihovi potomci, podigli su sponenik Mihajloviću jer je u akciji Hajlard kod nas poznat kao Pranjani, spasao 500 savezničkih pilota

E sad, ako su amerikanci i francuzi bili uz Hitlera, ja se izvunjavam

Branko

pre 3 godine

Srbi su cinili veliki deo partizanskog i komunistickog pokreta i ja sam ponosan na to! Srbi koji su bili cetnici su izgubili rat i zasluzeno zavrsili na djubristu istorije. Mada se nesto sada koprcaju njihovi potomci, ali im nista ne vredi. Smrt fasizmu, sloboda narodu!

zilekvx

pre 3 godine

Sećam se davno jednog njenog intervjua povodom filma 5. element, kada je nesto pricala nerazumljivo i rekla kako je to srpski jezik i kako se stidi zbog toga sto ga jos uvek zna....a sada obrnula ploču...Od tada ne gledam ni jedan njen film

Mr. Max

pre 3 godine

Čisto sumnjam da su joj deda i baba kao odlikovani partizani otišli posle rata u Englesku. Dobro znamo kako su posle rata istaknuti partizani dobijali funkcije pa im je ovde bilo mnogo dobro. Ipak su njeni bili na onoj strani koja je posle rata pojurila u bežaniju širom sveta zbog osvetničkog pohoda.

Boza

pre 3 godine

Moj deda je bio cetnik kod Koste Pecanca, posle je zavrsio medicinu i bio doktor.

Bilo bi lepo da se procita ko je bio Kosta Pecanac, tek da bi se bolje svatila istorija cetnika, i zasto ih mrze komunisti, ustase i mogi drugi.

Doduse moj drugi deda koje je zavrsio philologiju na Sorboni, a bio je kod Tite u partizanima (da bi se videlo da su paritzani bilo obrazovan svet). Dva puta je vadio pistolj i zelo da ubije ovog prvog. To nije uradio jedino zato jer niije bilo dovoljno doktora 1945.

I ja sam ponosan na obojicu

holivudski frizer

pre 3 godine

gospodine antigurbet mislim da ste istoriju učili prema najnovijim udzbenicima gde će još malo pa Čika Draža biti proglašen za najvećeg antifašističkog borca na Balkanu te će uskoro isti gospon Draža biti na naslovnoj stranici Srpske istorije za šesti razred recimo ! I to sve sa sa bradom i kokardom ! Čuda se ipak događaju zar ne !

fr&7*()op/

pre 3 godine

imadoše Srbi 2 antifašističke vojske, za razliku od drugih naroda posebno onih iz okolice Zagreba.
Nažalost, najviše izgiboše tukući se među sobom.
Stratešk, za ishod 2.svetskog rata, obe vojske su bile beznačajne. Iako nas je 70 godina istorijska mitomanija učila da je ovaj prostor bio maltene od presudnog značaja. Partizani su većinom bili bežanija do 1944 tj. upada 1.000.000 ruskih vojnika i zaokreta Engleza. Ali jesu se borili.
Četnici su se, ispravno, primirili očekujući da velike sile reše rat izbegavajući uništavanje civila.

Masovne pogibije u Srbiji i Crnoj gori nije bilo od kraja 1941 do 1945. kad OZNA komunisti iz osvete postreljaše 30.000 ljudi
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anti gurbet, 13. maj 2020 20:35) # Link komentara

Ne prolazi brate, ne pokusavaj. Bila je SAMO JEDNA antifasisticka vojska.

nbc

pre 3 godine

Zašto ne završite njenu priču? Kao i mnogi drugi razočarani u Titov komunizam završio je na Golom Otoku. Poslije toga emigrirao u Ameriku i nikada više nije htio da kroči u ovu zemlju. Mnogo smo se ogriješili od 1945. godine o mnogo rodoljuba posebno iz Prvog rata.

Banet

pre 3 godine

Najbolji su mi ovi koji komentarišu 2. Svetski rat iz perspektive malog Perice. Kao Nemci su napali Ruse kad je bila zima, pa su zbog toga pukli. A, Rusima nije bila zima, jel? Njima bilo leto izgleda

EU Citizen

pre 3 godine

Čega se pametan stidi, tim se. lud ponosi, a ludi i zli su u Holivudu standard, hvala bogu :)) Reći da ste ponosan što vam je deda pripadao izdajmičkoj i teorističkoj komunističkoj soldatesci koja je pobila nekoliko stotina hiljada nevimih ljudi, ako se uračunauju i drugi svetski rat i posleratni teror, potpuno je isto, ako ne i gore, s obzirom na ubedljivo najveći istorijsli rezultat komunista po broju leševa nevinih, i nesreće i bede. milijardi koje su za sobom ostavili, kao reći da ste ponosni što vam je deda bio nacista ili pripadnik ISIS-a :)

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

@zilekvx
@Goran Loznica

I meni je to prvo palo na pamet kad sam krenuo da čitam ovo. Gotovo nikad nije pomenula svoje srpsko poreklo, isključivo je govorila da su njeni preci Crnogorci, Jugosloveni ili Rusi. Dodajte na to da su njene ćerke polu-Engleskinje po ocu. Ako se Mila stidi srpskog porekla, njene ćerke ("potpomognute" sa obe strane istovremeno) će se verovatno gaditi istog.

Goran Loznica

pre 3 godine

Koliko vidim samo usputno je spomenula i srpsko poreklo.Opet to je napredak jer do pre 10 godina bilo je sramota da kaže da ima srpske korene.U Holivudu je pričala da je Ruskinja rođena u Ukrajini..No dobro to su neka druga vremena.Lepa je žena sa dobrim ulogama u Holivudu zahvaljujući prvenstveno bivšem mužu... P.S ovo ne trolujem već je sve istina...

jest

pre 3 godine

Samo se mi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a vidim o dobar deo Crnogoraca, stidimo najsvetlijeg dela nasih istorija, povijesti i prekrajamo istu.

Panker iz sokaka

pre 3 godine

Narodnooslobodilacki pokret je jedan od najsvetlijih momenata u istoriji naroda sa ovih prostora. I nemojte ga brkati sa KP i slicnim stvarima. Moji pradedovi, dedovi i jos puno clanova prodice su bili ucesnici NOB-a , a niko nikada nije bio clan KP, ni pre ni posle rata. Posle rata, preziveli su se vratili svojim poslovima na selu i nastavile svoje zivote. Ponosan sam na njih sto su znali da izaberu pravu stranu u tom odvratnom sukobu. Muka mi je od onih koji svoje pretke peru od clanstva u organizacijama i pokretima koji su aktivno saradjivali sa nacistickim okupatorom. Mozete ih prati koliko hocete, sramota ostaje doveka.

holivudski frizer

pre 3 godine

u ono vreme ljudi se nisu smeli smejati na fotografijama. Kad te fotografisu morao si da izgledaš kao da si stao pred streljački stroj ! Tek kada je otišla u Holivud Mila je shvatila da je smeh zapravo lek ! I tako danas po Holivudski imamo lepu i nasmejanu i milu Milu ! Jes da su joj filmovi puni nasilja i uglavnom nemaju nikakav značaj osim da profuckamo vreme na takozvanu zabavu ali ajde sad.

thebigistBabo@

pre 3 godine

Partizani su Najcasnije antifasticke I antinacisticke jedinice kroz burnu istoriju, ne treba to pustiti zaboravu, Bravo za Milu I njen ponos!
Hej Sloveni jos ste zivi :-)

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

Ljudi, nemojte izjednačavati partizane i komuniste. Partizani su bili obični borci, ljudi iz naroda, ljudi koji su branili svoju domovinu, kuću i porodicu od neprijatelja. Većina njih nije imala nikakve veze sa Komunističkom partijom. Svaki normalan čovek treba da se ponosi partizanima i njihovom borbom, bez obzira na političko opredeljenje.

Pozdrav.

Mrkva

pre 3 godine

(anti gurbet, 13. maj 2020 20:35)

Pričaš totalne gluposti.
Najveća greška koju je Hitler ikad napravio jeste bilo napadanje Jugoslavije jer je tu izgubio 2 meseca, napadajući beznačajnu zemlju umesto napadajući SSSR.
Dva meseca ravno, od napada do osvajanja i odmaranja trupa koje su onda poslate na SSSR krajem juna, 22. juna kad je počeo napad.
On da je ignorisao Jugoslaviju, napao bi SSSR 2 meseca ranije, u aprilu-maju.

Ovako, završio je u ruskom glibu, a onda i u ruskoj zimi.

Po svedočenjima očevidaca, on je TOTALNO odlepio kad je čuo da mu se Jugoslavija suprostavila.
Koliko se sećam trebao je da ima sastanak sa japanskim ambasadorom koji je momentalno otkazao i dao narađenje da se Jugoslavija zgromi.

Ta nepromišljenost i bes, neracionalnost je dovela do toga da na kraju zaglibi u ruskom mulju i na kraju u ruskoj zimi i da na kraju i izgubi rat.

Idi pričaj sa pravim istoričarima, specijalistima za II Sv. rat, pa ćeš videti šta će ti reći.

Za tvoju informaciju, Britanci su okupirali Island u II Sv. ratu sa jednim čamcem na veslanje i 20 vojnika. Došli su brodom, njih 20-ak selo u čamac, doveslalo do Rejkjavika, izašli i rekli da su došli da okupiraju Island. I to je bilo to.
Najveći otpor je pružio starac koji je izbio cigaru jednom Britanskom vojniku iz usta i rekao:"Nemoj da pušiš!"
To je bila okupacija Islanda. Veliki potomci Vikinga....

sandzaklija

pre 3 godine

moj deda je isto bio partizan, a majka mi rodjena tek poslije Drugog svjetskog rata, znaci da nije bilo njegovog otpora, mene ne bi ni bilo. On je ranjen prostrejelnom ranom, i lezao je deset dana.
Na zapadu smatraju partizane dosta teroristima, ali bio je samo antifasista, iako je drugacije mogao tako.

Krug2

pre 3 godine

Milu sam upoznao u Moskvi 2005,bila je s nama u tada čuvenoj diskoteci Djagaljev.
Rekla mi je da joj đed crnogorac,kao i da je bio u jugoslovenskoj vojsci.
Normalna žena,bez fenseraja...

Against modern football

pre 3 godine

imadoše Srbi 2 antifašističke vojske
"imadose" srbi ne dve nego cak tri takve vojske: cetnike, nedicevce i ljoticevce. ne racunajuci ss diviziju srpskog dobrovoljackog korpusa.
mi jugosloveni smo imali samo jednu antifasticku vojsku. onu pred kojom se ceo antifasisticki svet poklonio.
(po i novj, 13. maj 2020 22:06)

Ti cetnici su jedina legitimna vojska na tlu okupirane jugoslovenske kraljevine. Taj Nedic se borio i u Prvom svetskom ratu zajedno sa Mihajlovicem, dok je Broz bio deo vrazje divizije. Taj Nedic je spasao vise od 800 hiljada Srba zapadno od Drine od ustaskog noza.

Sasa

pre 3 godine

Isto tako sam ponosan na nemacko poreklo kao ona ili vi na srpsko/jugoslovensko. Dok samo duboko poremecen covek moze biti ponosan na ono sto su pripadnici mog narod radili cetrdesetih.

nedostizni

pre 3 godine

Dok ste se vi svi zamajavali da ste neki Jugosloveni, na KiM-u se uvek znalo ko je ko jer smo živeli sa narodom koji u kulturološkom i bilo kom drugom smislu nije imao nikakve veze sa ostalim "Jugoslovenima". Lako je poistovetiti se sa ostalim zarobljenicima kada se svi razumeju i svi su ljudi. Ali kada si u kavezu sa gorilom... e to je druga priča.

uhbaš

pre 3 godine

Zašto ne završite njenu priču? Kao i mnogi drugi razočarani u Titov komunizam završio je na Golom Otoku. Poslije toga emigrirao u Ameriku i nikada više nije htio da kroči u ovu zemlju. Mnogo smo se ogriješili od 1945. godine o mnogo rodoljuba posebno iz Prvog rata.
(nbc, 13. maj 2020 23:55) # Link komentara

Kako u Ameriku zar nije ona rodjena u Ukrajini.

веверица

pre 3 godine

Jugoslovenski partizani su najcasnija, najhrabrija i najviteskija formacija na prostoru bivse nam drzave. Velika je steta sto Srbi sve manje bastine tu tradiciju.
(stranger, 13. maj 2020 19:47)

било је младих и заведених људи у том покрету, који су злоупотребљени и страдали су.
ја лично не знам шта је ту витешки да истрчиш из шуме, убијеш два немачка дечака, па побегнеш назад у шуму и оставиш онда да немци стрељају невине људе у знак одмазде. осим тога, током рата, партизани су стрељали многе монархисте и антикомунисте. обичне људе на селу.
исто важи и за четнике.
знате ли да је стрељање ђака у крагујевцу одмазда немаца за заједничку акцију коју су спровели "витезови" партизани и четници. а тим "витезовима" није фалила ни длака са главе.
чисто да се разумемо, никога они нису ослободили ни победили. немце су поразили совјети са једне и американци и енглези са друге стране. допринос четника и партизана поразу немачке у другом светском рату, процентима мерено, је неких 0,0001 промила. као кад комарац уједе слона. а са друге стране, њихов допринос страдању локалног становништва током окупације је изразит.
витезови. како да не.

HanSolo

pre 3 godine

Srbin jesam, ali Hej, Sloveni je moja himna.
(Mrgudović, 13. maj 2020 23:30)

Žalostan komentar.. Zato smo tu gde jesmo.. Lobotomiran narod.. Nikad mi ništa da naučimo.. Zato mogu svi da se sprdaju sa nama.. Cela Evropa(i SAD) zna da nismo složni i da bi prodali ono malo što imamo za šaku para.. Jadni smo mi sa takvima kao ti.. Uhh tuga!

Against modern football

pre 3 godine

I ja sam ponosan na svoje jugoslovensko poreklo.
(szobi, 13. maj 2020 19:30) Ponosan si na nesto sto je postojalo frtalj veka? A sta si bio pre 1929. kada je drzava formalno dobila ime Jugoslavija? Sta si bio pre 1945. kada su nastali Jugosloveni? Uozbilji se covece.

Jovan NK

pre 3 godine

U CG skoro svaki grad ima Titovu ulicu ili bistu(odnedavno). Hocu da kazem nema idealnog sistema, ali u njegovom nam je bilo najbolje.

Čarobni prašak

pre 3 godine

Žalostan komentar.. Zato smo tu gde jesmo.. Lobotomiran narod.. Nikad mi ništa da naučimo.. Zato mogu svi da se sprdaju sa nama.. Cela Evropa(i SAD) zna da nismo složni i da bi prodali ono malo što imamo za šaku para.. Jadni smo mi sa takvima kao ti.. Uhh tuga!
(HanSolo, 14. maj 2020 00:18)

Znači da budemo složni tako što ćemo da podržavamo gibaničarski revizionizam? I onda se čudimo što su Hrvati i dalje opčinjeni ustaštvom. Radije ću i dalje da budem u neslozi sa takvima. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

gargleblaster

pre 3 godine

Tako je Mila, to jeste za ponos.
Ti su ljudi potpuno nezamislivi danas, jer su njihove vrline sada mane slabih (casnih, hrabrih, empaticnih).
U vremenu generacija koje novac smatraju jedinom bitnom stvari, ti veliki ljudi su bajkoviti.

idiocracy

pre 3 godine

Deda je bio u JNA posle rata optužen za neku krađu zlata pa je pobegao u Ukrajinu i tamo se oženio. Na kraju se vratio u Nikšić. Bio je u emisiji Ipak se okreće.

golijat

pre 3 godine

Na zalost mi nemamo pojma o nasoj istoriji nista, da znamo , bil bismo bolji ljudi , svi zajedno! Svako je prekrajao kako je hteo i kako mu je pasovalo a najstrasnije je prekrajao Josip Broz! Agent koji je ubacen od Vatikana da upropasti Srbe i uspeo je ! Za 1 000 godina se necemo oporaviti od njegovog nedela!Ali i sami smo tome doprineli!Srbi su veliki narod i dan danas se plase Srba a nismo ni 1% naroda kakav smo bili pre komunista!

neoborive činjenice

pre 3 godine

@jest,Većina nas iz Bosne i Hercegovine se ne stidimo prošlosti i ponosni smo što su naši bliži i daljni rođaci,te njihovi prijatelji i komšije bili partizani.To što vi u Srbiji i Hrvatskoj revidirate istoriju i rehabilujete četnike, ustaše, ljotićevce i druge koji su ratovali protiv partizana vaš je problem.

Saša

pre 3 godine

@Jugoslovenski partizani su najcasnija, najhrabrija i najviteskija formacija na prostoru bivse nam drzave. Velika je steta sto Srbi sve manje bastine tu tradiciju.
(stranger, 13. maj 2020 19:47)

Moj pradeda je bio konjički oficir, posle kapitulacije Jugoslavije se vratio na svoje selo i obrađivao zemlju, a posle rata ga streljali partizani, jer je bio u kraljevoj vojsci. Fini neki ljudi.

Cinique

pre 3 godine

Ni na kakvo poreklo nisam ni ponosan, a niti se stidim. Kako bih kad nisam ni uticao ni na šta od toga? Moji su dedovi možda i mislili da ono što rade rade da bih se ja danas njima ponosio, ali su radili opet ono što su oni mislili da je ispravno. I tako, jednog je ubila okupacija, drugog oslobođenje, pa ne pamtim ni jednog ni drugog.

ckm

pre 3 godine

Do 1943 godine, etnički sastav partizana je bio 90% Srbi. Tek pred očigledan kolaps Nemačke počinju masovnije da se uključuju drugi narodi. Setite se ko je sve Nemce dočekao cvećem i napravio genocid nad jednim narodom.

Револуција !

pre 3 godine

Стаљинисти !!! то исти они који су у први мах склопили пакт са Хитлером и поделили ,спалили и покорили Пољску ?

Baki

pre 3 godine

@anti gurbet,

šta kažeš, Čiča spasao ni manje ni više nego 500 savezničkih pilota u jednoj akciji? Pa gde su ti piloti pali? Gde su zarobljeni?

E svaka čast majstore, ti ga zidaš zaa sve pare...

neoborive činjenice

pre 3 godine

@jest,Većina nas iz Bosne i Hercegovine se ne stidimo prošlosti i ponosni smo što su naši bliži i daljni rođaci,te njihovi prijatelji i komšije bili partizani.To što vi u Srbiji i Hrvatskoj revidirate istoriju i rehabilujete četnike, ustaše, ljotićevce i druge koji su ratovali protiv partizana vaš je problem.

neoborive činjenice

pre 3 godine

@jest,Većina nas iz Bosne i Hercegovine se ne stidimo prošlosti i ponosni smo što su naši bliži i daljni rođaci,te njihovi prijatelji i komšije bili partizani.To što vi u Srbiji i Hrvatskoj revidirate istoriju i rehabilujete četnike, ustaše, ljotićevce i druge koji su ratovali protiv partizana vaš je problem.

student

pre 3 godine

Najbolji su mi ovi koji komentarišu 2. Svetski rat iz perspektive malog Perice. Kao Nemci su napali Ruse kad je bila zima, pa su zbog toga pukli. A, Rusima nije bila zima, jel? Njima bilo leto izgleda
(Banet, 13. maj 2020 22:45)

Pa naravno da je i vreme bitan faktor. Rusi u svojim bundama maltene, vekovima žive na području oštre klime, navikli su se na takve uslove. Dolaze Nemaci, tanke uniforme, smrzavaju se, i naravno da nije isto kada te napadaju promrzli vojnici u odnosu na na napad vojnika kojima ništa ne fali.

mali Perica

pre 3 godine

Najbolji su mi ovi koji komentarišu 2. Svetski rat iz perspektive malog Perice. Kao Nemci su napali Ruse kad je bila zima, pa su zbog toga pukli. A, Rusima nije bila zima, jel? Njima bilo leto izgleda
(Banet, 13. maj 2020 22:45)

Sta sam ja sada kriv?

Ivo Split

pre 3 godine

Hoće li ovde da se javi neki Hrvat ili Slovenac i izjavi kako se ponosi jugoslovenskim (?!) poreklom ili to rade samo (glupi) Srbi?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vesely, 13. maj 2020 21:56)

Evo, ja ću.

Јабучило

pre 3 godine

@ Stratešk, za ishod 2.svetskog rata, obe vojske su bile beznačajne. Iako nas je 70 godina istorijska mitomanija učila da je ovaj prostor bio maltene od presudnog značaja.

Прво, четници су се организовано борили против Немаца најкасније до почетка 1942. Касније су то били појединачни случајеви. У НДХ су се тукли против усташа и партизана (војвода Ђујић), али су у источној Босни били под врховном командом хрватске војске. На Косову и Метохији је било четничких одреда који су се тукли са свима - Бугарима, Италијанима, Немцима, Балистима и партизанима. У Шумадији је било и сукоба дражиноваца и љотићеваца (љотићевци су пред крај рата признати као део Вафен СС-а). Краљ 1944. позива четнике да приђу партизанима, што се и догађа. Дакле, 1944. долази до спајања две војске. Они који то нису учинили, врло су се јасно определили. Четничка акција спасавања пилота је значајна, али је плод калкулација за прање угледа и евентуално сврставање уз западне савезнике у некој будућој борби против комуниста.

Друго, балканско ратиште није било пресудно јер је овде уз ослободилачки рат беснео и грађански. Без обзира на то, није било безначајно. Везиване су пристојне снаге Осовине, а за умиривање Југославије су прекомандоване и јединице са Источног фронта. Занимљива је белешка немачког генерала Рендулица (Рендулића, ако се уважава његово хрватско порекло), који каже да је средином рата у првих неколико седмица по свом доласку на високо командно место примио више од хиљаду захтева војника и официра да буду премештени ни мање ни више него на Источни фронт. Дакле, Немцима баш и није било весело на Балкану.

Треће, ми се безразложно одричемо партизанског наслеђа антифашистичке борбе. Партизани су понајвише били Срби и на то треба да будемо поносни.

комша

pre 3 godine

Човече док свет прелази на чисту енергију, електромобиле итд, балканоиди се по нету свађају о рату од пре 75 година.
Иначе, Мила има очи на баку. Светло плаве.

Gagi

pre 3 godine

"...ne racunajuci ss diviziju srpskog dobrovoljackog korpusa..." - (po i novj, 13. maj 2020 22:06)

Ček' malo, koja bi to srpska SS divizija bila? Nešto je ne nalazim u spisku SS divizija. Da nisi malo "prezupčio"?

Cyber Click

pre 3 godine

@(Vesely, 13. maj 2020 21:56) Formalno sam Hrvat ali sam ponosan na jugoslavensko podrijetlo i na zemlju u kojoj sam rođen, Jugoslaviju. Tužan sam zbog njenog razbijanja i dan danas. Glupavi i povodljivi narodi je razbiše...

bane

pre 3 godine

Milica, kako joj je pravo ime, od oca crnogorskog Srbina i majke Ruskinje, je lepo rekla u jednom intervjuu da joj je jako žao što je otac nije učio naš jezik, kako ona reče, jugoslovenski. Tako da ta izjava da se stidi što ga zna je nebuloza. Rođena je u Ukrajini igrom slučaja, ali je u principu kao devojčica do 5. godine bila Moskovljanka, i u Ameriku je otišla sa ruskim jezikom, ada ga danas govori tarzanski, decenije su učinile trag. Ali ga se ni malo ne stidi, već se trudi da odgovori na ruskom kad je nešto pitaju.
Uzgred, otac joj je lekar koji je je učestvovao u jednoj od najvećih svetskih prevara oko zdravstvenog osiguranja, i odležao 5 godina u bajboku.
Inače, obožavam je!

Vezbas srpski kao strani jezik?

pre 3 godine

@ "Ja sam ponosan na svoju Nemačku, a Balkan uglavnomm i ne spominjem. Pozdrav iz Nemačke
(Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 13. maj 2020 20:37)

Samo sto ne silazis sa ovog sajta!

draganche

pre 3 godine

@ Marx
Da li ti zaista mislis da su seljaci birali dal ce u partizane ili cetnike?
Nikog rat nine. Zanimaoo zato sto su rmbacii po njivama da bi se prehranili. Dodju partizani u selo organizuju zurku, skupi se omladina i oni samo pokupe muskarce.,, sutra" dodju cetnici i urade slično.

sacz

pre 3 godine

Moja baba se zove Mila Jovovic a deda mi je Bogdan Jovovic. Baba,sada vec pokojna kao dijete nosila cetnicima poruke, a deda koji je i dan danas ziv i koji zivi u Sarajevu je citav zivot bio komunjara.

Lemi L.

pre 3 godine

@Jovan NK
očigledno nisi imao intelektualca,ili u boljem slučaju neistomišljenika među predacima,inače bi nestali i ovako i onako,pa bih te onda pitao kakvo je razdoblje bilo,. kojom bojom pbojeno? Šareno pa lepo ha?