Aktuelno

Četvrtak, 07.05.2020.

14:50

Telefon na punjaču cele noći: Dobro ili loše za bateriju?

Izvor: B92

Telefon na punjaèu cele noæi: Dobro ili loše za bateriju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Đuro ajfon

pre 3 godine

Moj ajfon xs max ostavim na punjaču preko noći, on obustavi punjenje pa ga sam aktivira dva sata pre alarma da se napuni. Znam da to vama androidasima zvuci neverovatno

VoMa

pre 3 godine

Moj se puni preko dana, a praznim ga noću. I tako već 20 godina. Žena me pita, au Bog te, koliko više imaš punjenja u njemu, a on uvek na 100%, kao i pre 20 godina. Neverovatno kako me dobro služi!

МАЛИ ЧОВЕК

pre 3 godine

У телефону постоји један део који се зове контролник пуњења. Када се батерија напуни у потпуности, престаје пуњење. Тако да само пуњач остаје у мрежи, али колико знам већина и не вади пуњач из утичнице.

cojle manojle

pre 3 godine

Pravom Srbinu malo treba da bude ispunjen u životu: ispravan plivajući zamajac, valjano formirana baterija na mobilnom telefonu i žena kojoj je bio drugi u životu.

Milan

pre 3 godine

Sve su to "pametne baterije" i imaju ciklus od oko 1000 punjenja i beleže svaki put kad se stavi na punjač. Bez obzira koliko stajao na punjaču za bateriju je to jedno punjenje. Posle može da se baci.

Stanley

pre 3 godine

Ja ne punim telefon uopste, dovoljno je da ga pogledam namrgodjeno i on se sam od straha napuni na 100 posto. To je neverovatno dovoljan je jedan pogled i iste sekunde stotka. Ako ga duze gledam onda danima ne padne nijedan procenat, zeznuto je kad spavam onda se on opusti pa isprazni bateriju, mozda mi to namerno radi ne znam staje u pitanju. Mozda ga nisam dovoljno izdresirao. Jel ima neko slicni problem?

Darko

pre 3 godine

Ja sam primetio da se u poslednje vreme batetija mog telefona veoma brzo prazni. Meni je telefon konstantno cele noći bio na punjaču. Sada baš ne praktijujem to, ali bitno je da telefon radi kako treba. ;)

Vojkan

pre 3 godine

U principu dosta zavisi od samog telefona.
Motorola Moto Z a i Moto M imaju baterije koje crkavaju posle 18 meseci. Ako je dobra garancija prodavca vracaju pare tako uopste ne razmiljam o tome koliko stoji na punjacu.

Zdravko NS

pre 3 godine

Kada imate malu decu, to je toliko nebitna stvar.
Nama nema šanse da ikada budu na 100%, i moj i ženin telefon su kada ih se dočepamo na 2-3%. Koliko nam traju baterije? Nemam pojma, nama telefoni traju dok im deca ne polome ekran ili touch.

Alex

pre 3 godine

Punim ga noću bez obzira na to koliko je ispražnjena baterija - da li je par % ili 80 % u zavisnosti od toga koliko je telefon upotrebljavan. Kada baterija oslabi, zamenim je ili zamenim telefon. Pa valjda sam ja kupio njega a ne on mene.

jednostavno

pre 3 godine

Nema to veze sa punjenjem, elektronika sve reguliše. Možete da punite tel kako hoćete i kad hoćete.
Ono što uništava telefon jesu igrice i neke aplikacije koje pregrevaju bateriju i procesor.

Djordje

pre 3 godine

Svako zna, nikad puniti bateriju više od 12 minuta! 12 pre spavanja, 12 ujutru, a tokom dana najviše u intervalima od 7 minuta, nikako duže!

s4

pre 3 godine

phone sam to regulise...
Predjite na Iphone, svima vam to zelim.
Pozdrav
(lep al siroma, 7. maj 2020 15:09)

ma sta mi naprica. pa svi proizvodjaci softverski su postavili da se baterija od 30 do 80 % puni brzo a posle 80% sporo. pogledajte svaki tel sa brzim punjacima do 80 % se napune strahovito brzo a od 80% nista brze nego obicni punjac time se stiti grejanje baterije i telefona.

vi jabuke stvarno mislite da apple je sve izmislio a nemate pojma iphone posle stiva nije isti tel i nije vise ni u rangu sa huawei telefonima. realno trenutno dve najinovarivnije kompanije u svetu telefona su samsung i huawei. apple ima software za koji mu skidam kapu ali hardware je jos u 2017 god.

s4

pre 3 godine

lepo se zna da litiumska baterija propada od samog vremena ma kako je vi punili posle godinu dana gube kapacitet od 10 do 20% zavisi od proizvodjaca posle druge godine jos toliko. znaci posle dve godine da ne punis tel nikako baterija ce izgubi minimum 20% kapaciteta. meni je sasvim dovoljno nek izdrzi nekoh 7-8 sati umerenog rada i nekih 3-4 aktivnog rada po danu sto moze svaka baterija sa 70% svog kapaciteta a posle 3 god menjam tel u ostalom kao i vecina nas.

Božidar

pre 3 godine

naravno da je dobro cele noći na punja u kad nemam sta da radim,a moram da budem budan,jok skinucu ga sa punjaca i googlati internetom

Ali Baba

pre 3 godine

@...Nadam se da se sad nece pojaviti neki vlasnik iPhone-a koji koristi telefon vec 5 godina i perfektno radi. Mozda i radi, al ga puni svako malo.
(kakone, 07. maj 2020 18:23) Pa sta je problem koristiti iphone 5 godina uz jednu zamenu baterije. Dok i druga dotraje taman stizes do 4,5 godina kad mu vec istice i softverska podrska

Au Sunce Ti Poljubim

pre 3 godine

phone sam to regulise...
Predjite na Iphone, svima vam to zelim.
Pozdrav
(lep al siroma, 7. maj 2020 15:09)
Ne reguliše ajfon nego punjač. Vidi se da nosiš ajfon
(mirko, 7. maj 2020 16:26)

Punjač...

šabmegabrirung

pre 3 godine

"Koga briga za bateriju, kad crkne, crkla je.
(Milan, 7. maj 2020 15:19) "

Mmmm, da. Baciš bateriju, koga briga. Jednu, drugu, ceo telefon, to je sve OK.
Ali, neoj neko da je bacio plastičnu kesu, ekologija bla-bla...

Pa valjda se ne radi samo o vama drugari! Gde odlažete te baterije na kraju? Prospi akumulator, ko ga šiša, ima novi na akciji.

lomanalualua

pre 3 godine

Kada biramo telefon maltene niko ne gleda kolika je baterija nego kolika je kamera i još ponešto. Ne kažem da to nije bitno ali kada sam izabrao telefon sa 5000 mah ja nemam problema. U 19h ja još uvek imam 60% baterije.

Dark

pre 3 godine

Imam Lenovo s60,kupljen prije 5 godina preko "Ali" - ja. Punio sam ga i praznila na sve moguće načine,najviše se puni preko noći (naravno,ne ustajem da ga kontrolišem). Prva baterija mi je trajala 3 godine,ova druga već dvije i još uvijek je dobra. Inače sam je kupio isto preko "Ali"ja za nekih 7 evra.

Pedja

pre 3 godine

A da li je dobro za bateriju sto umem da telefon koristim 1 sat bez prekida jer mi treba??? Možda trebam da prekinem posle pola sata i da je pustim da se odmori i da je malo pomazim?
Baterija nije ljudsko bice, i tretirajte je kao stvar koju ste vi kupili a ne ona vas.

Zohan

pre 3 godine

Moja devojka puni nocu godinama, ja samo kad padne na 20% pa do 80-90. Posle par godina, rezultati su iznenadjujici. Stanje baterije na oba telefona isto, ahahahaha.

batto

pre 3 godine

Zivot je suvise kratak da bih razmisljao sta i koliko prija bateriji uredjaja koji sam ja kupio. Punite baterije kako god hocete i obratite paznju na bitne stavke u zivotu.

rale

pre 3 godine

U poslednje vreme sam primetio da kada napunjenost padne ispod 50% baterija neće da se puni. Onda telefon "ugasim" i onda se puni. Da li je nekom poznato o čemu se radi?

Osmiputnik

pre 3 godine

phone sam to regulise...
Predjite na Iphone, svima vam to zelim.
Pozdrav
(lep al siroma, 7. maj 2020 15:09)
Ne reguliše ajfon nego punjač. Vidi se da nosiš ajfon
(mirko, 7. maj 2020 16:26)

Punjac hahahahha.. Sto nam punjac ranije nije regulisao, nego tek kada je izasao iOS 13. To se druze zove Softver i on regulise kako ce telefon da se puni u zavisnosti od doba dana. Ako telefon stavim da mi se puni u toku dana on ce telefon napuniti normalnom brzinom, a ako telefon stavim na punjenje pred spavanje i alarm mi je ukljucen za 8:00, telefon ce se puniti normalnom brzinom do 80%, a od 80% do 100% ce se puniti prilagodjenom brzinom da dodje do 100% u tacno 8:00..

slobodan

pre 3 godine

bilo kako bilo, dve godine ugovor sa operaterom, za te dve godine baterija izdrzi takav rezim punjenja, a onda novi telefon i tako u krug.

kakone

pre 3 godine

Proizvodjaci misle o nama? Da misle, stavili bi izmjenjive baterije. Danas se telefoni i prave da sluze par godina i da ih bacis. Tako da ne mislim o bateriji, stavim je uvece kad legnem da se puni i to je to. Svakako se danas telefoni iskljuce sa punjenja kada dostignu kapacitet 100%. Nadam se da se sad nece pojaviti neki vlasnik iPhone-a koji koristi telefon vec 5 godina i perfektno radi. Mozda i radi, al ga puni svako malo.

rekt

pre 3 godine

Ljudi, sta ocekujete vi od baterija? Daj budimo realni, sasvim je normalno da imaju kratak vek trajanja s obzirom kako i koliko se koriste. Dve godine za bateriju uredjaja kao sto je mobilni telefon je puna kapa. Promenis je i teras dalje. Kao menjanje ulja u automobilu. Ne znam zasto se toliko paznje posvecuje tome i zasto se kreiraju nerealna ocekivanja. Ja cuvam svoj telefon i samo menjam bateriju na 2-3 godine. Neka je i 50 eura nova original baterija pa i da se menja na svakih godinu dana to je 450din na mesecnom nivou. Promenim telefon kad ga pregazi vreme i napredak aplikacija.

Трооки Гавран

pre 3 godine

Ljudi, ionako menjamo telefone na 2 godine u proseku. Za te dve godine ce mu svakako opasti kvalitet baterije. A kad prodju te dve godine i kupujemo nov telefon - jel bitno da li na starom baterija traje npr 70% u odnosu na kad je bila nova ili 85%... Ostavite ga preko noci slobodno na punjacu, preko dana ako treba slobodno dopunite, da li pustati do 0% da se isprazni ili nikako ispod 10%, to su sve sitnice. Koristite ga najnormalnije i ne obazirite se na to.

Putnik

pre 3 godine

proizvodjac je predvideo da baterija izdrzi 500 punjenja i da ne trpi velike probleme s kapacitetom. to je oko 1,5 god. posle brze propada...a posle 2 god novi ugovor nova baterija. tako da... bole me uvo da je stedim...

Phony Express

pre 3 godine

Neće se baterija prepuniti i neće joj to škoditi, ali ono što skraćuje životni vek baterije je punjenje do 100%. Baterija će vam najduže trajati (mislim sve ukupno, npr 3 godine, a ne po danu) ako je punite od 15% do 80%. Ako vam se često prazni do kraja i puni do kraja onda će vam se brže trošiti kapacitet tj realni kapacitet je sve manji i manji
(Oki, 7. maj 2020 15:51)
Kako ti znaš koliko je baterija napunjena? Onih "100%" što piše na ekranu može da bude 80% maksimalnog kapaciteta, a sada ću da te iznenadim: po pravilu i jeste. Ja sam (iz nekih mojih potreba na tabletima) izvlačio izvode direktno sa ćelija LiIon baterija na eksterni punjač i gle čuda, uvek su one 100% pune baterije eksternim punjačem mogle još da se pune. Za tvoju informaciju, na tabletu ne piše 110 ili 120% nego i dalje 100%.
Upao si u zamku kao i oni kojima to prebacuješ. "Pametni telefon" ume i da "slaže", onih tvojih 80% je oko 60% stvarnog maksimuma, plusminus koji procenat.
Jedini dobar savet je koristiti samo kvalitetne punjače, svejedno kad i koliko dugo. Ako ne znate koji je "kvalitetan punjač", koristite originalni ili kompjuter, i najlošije kompjutersko napajanje ima dovoljno stabilnih i čistih 5V na USB.

WR

pre 3 godine

Jel mogu ja nešto da izjavim za drugi dnevnik , mislim onako kao profesionalac ? A vi ono , kako hoćete ...

1. Današnje baterije nisu Litijum Jonske već Litijum Polimerske. Polimer služi da bi baterija bila što manjih i tanjih gabarita a ujedno i dozvoljava veću gistinu baterije (da vas ne davim stručnim terminima) . Dakle mnogonje bolja , sigurnija i tanja u globalu.
2. Baterija ima onaj svoj neki standard, koji govori drugačiju priču od toga u tekstu da baterija ima preporučenu vrednost punjenja koje je najpovoljnije za bateriju od 40- 80% :-) .
Doslovno čipset za punjenje ( koji se nalazi u telefonu) reguliše struju punjenja upravljajući celokupnim procesom punjenja , što znači jelte , da vi možete držati telefon na izvoru napajanja 347,888 dana :-) i baterija se neće oštetiti . Bukvalno baterija će ovo doživeti kao samo kao jedan ciklus punjenja .
Prevedeno apsolutno joj ništa biti neće !

3. Danas je mnogo bitnije imati čipset ubtelefonu koji troši ultra mega giga malo ( ako treba inu nano amperima :-) ) nego bateriju od 20A (20 000mA) . Takve baterije firme zaobilaze u širokom luku jer su mnogo opasnije po sam telefon . Zato se po pravilu sa ovim hvataju manje firme koje nemaju drugog izbora nego da se bore da opstanak.
4. Ma ajde dosta je da nisam dosadan .

Ono kad Srbin filozofira o smislu zivotu

pre 3 godine

Previše je život kratak da bih se brinuo šta bateriji može da smeta punim kad hoću i dokle oću i ne vidim da se baterija buni korektno radi 2 godine pa kupim nov telefon a imam i jedan tablet star 5 godina baterija mu i dalje odlično drži približno oko 6 sati gledanja filmova možda i nešto više.
(Nebojša, 7. maj 2020 15:02)

Cekaj, je l' ti imas dva zivota? Jedan koji je prekratak da bi vodio racuna o tome sta je dobro, a sta nije za bateriju od telefona i jedan, koji je dovoljno dug da mozes satima da gledas filmove na tabletu?

Dox

pre 3 godine

Kad su u pitanju li jon i li polimer baterije potpuno je nebitno kako ih i koliko punite i dopunjavate, pa to je vec sve 100 puta receno.

ASOT

pre 3 godine

Da ustajem u pola noci da iskljucim telefon da slucajno se na napuni do 100%. I tako gledam da ne padne ispod 40,pa trazim najblizu uticnicu u svakom datom trenutku.

mirko

pre 3 godine

phone sam to regulise...
Predjite na Iphone, svima vam to zelim.
Pozdrav
(lep al siroma, 7. maj 2020 15:09)
Ne reguliše ajfon nego punjač. Vidi se da nosiš ajfon

Uros

pre 3 godine

Dakle, treba da navijete alarm za pola 4, ustanete, skinete telefon sa punjaca, navijete ponovo za 7 tad ponovo ukljucite telefon na punjac. Ako su mogli nasi roditelji da navijaju alarm da nam daju lek, mozemo i mi isto da ucinimo za telefone.

Nikola

pre 3 godine

Punim je kad "padne" na 10-15%, a onda je napunim na 100%. Ne verujem mnogo savetima proizvodjaca, jer mislim da je njima u interesu da vam baterija ode sto pre, da kupite novi telefon. Ne punim telefon nikad nocu, zasto bi, moj telefon (Motorola Lenovo 5 G + ) sa original turbo punjacem napunim za 45 min.

krle

pre 3 godine

skinuo sam aplikaciju, stavim tel na punjenje kad legnem i kad se napuni 98,43% zvoni, ja se probudim, skinem sa punjaca, proverim dal sve radi i ponovo na spavanje.
pa nisam poludeo, uvece nakacim, ujutru otkacim aj zdravo. kad crkne, crko je. ja sam njega kupio ne on mene

Nebojša

pre 3 godine

Previše je život kratak da bih se brinuo šta bateriji može da smeta punim kad hoću i dokle oću i ne vidim da se baterija buni korektno radi 2 godine pa kupim nov telefon a imam i jedan tablet star 5 godina baterija mu i dalje odlično drži približno oko 6 sati gledanja filmova možda i nešto više.

Djordje P

pre 3 godine

Radim s baterijama i znam da kompanije ogranicavaju punjenje baterija do 100%, tj. drze je izmedju 30%-70% kako bi baterija imala sto duzi vek. Znaci, kad telefon kaze 100% da je pun, to znaci da je baterija u stvari na 70% i fabricki je podesena da ne moze vise da se puni... tako bar neki telefoni rade, tako da ne morate da pazite toliko, posto su to vec kompanije uradile za nas! A i ako se nesto desi, kupis novi telefon... nije smak sveta, samo telefon.

комша

pre 3 godine

До недавно сам држао телефон од 3000mah сваку ноћ на пуњачу. Три године радила батерија као сат. И онда одједном почела два дана да се празни брзо. Трећи дан цркла скроз. После сам узео телефон са 5000mah и пуним га сваки други дан преко дана колико му треба. Ја више никад нећу узети телефон са батеријом мањег капацитета. Не бринем више ни кад одем негде на дуже да ли ће издржати.

faca011

pre 3 godine

Stari iphone sam puno svaku noc i plus u toku dana jer nije mogao da izdrzi nikako ceo dan. A za 5 godina koliko sam ga imao,vise puta je menjana baterija. Kad sam presao na Note10+ punim telefon ujutru kad ustanem,dok se spremim i sve,on se napuni. Ja mislim da je baterija 4300mAh i napuni se za 60min. A kad budem isao preko kupicu i onaj jos brzi punjac od 45W. Ovaj u kutiji je 25W. Videcemo kako ce taj raditi. A uzeo sam i neki Samsungov "brzi" auto punjac,mislim da je on 9W,i sasvim korektno radi. Ono sto je zanimljivo je da standardni punjac uz tel dolazi sa 1m kabla,a da je auto punjac 1,5m kabla. Logika nula,a ne mogu da se zamene jer je standardni kucni sa obe strane usb-c,dok auto ima usb-c i standardnk usb na drugom kraju.

shpile

pre 3 godine

ispasce da reklamiram telefon ali jako sam s njim zadovoljan, xiaomi redmi note7, sasvim odlican telefon za nekih 200 evra, a baterija traje i do dva dana sa optimalnim koriscenjem (pozivi, poruke, dopisivanja, surfovanje sa konstanto ukljucenim wifi i data internetom, svetlost na 1/4 otprilike). puni se oko 2 sata, uglavnom kad mi padne na 20%. posle godinu dana, performanse baterije su iste kao i prvih dana...

MOE

pre 3 godine

Čovek objasnio smisao života. Koga briga za bateriju, kad crkne, crkla je.
(Milan, 7. maj 2020 15:19)

Nije fora u crkavanju baterije. Nece ona tebi crci ni posle 3, 4 godine, kako god punio telefon, ali ce se brze prazniti. I to i jeste sustina cuvanja baterije. Ok, kupices novu kada ti crkne, imas para, ali da li bilo ko zeli da krene negde sa punom baterijom a da mu se posle nekoliko sati isprazni i da nema gde da je dopuni. Telefoni danas resavaju dosta stvari.. placaju se racuni, ugovaraju poslovi itd. I stoga je bitno da se mozemo osloniti na bateriju.

Duki NS

pre 3 godine

Ja se lično pridržava ovih saveta i punim telefon uveče pre spavanja do 90-95% iskidam ga sa punjača i sutradan uveče kad ga opet kačim bude mi između 25-40% u zavisnosti koliko sam ga koristio. Za zadnji 5-6 godina, kako tako radim i par telefona koje sam promenio, moram priznati da ni posle dužeg vremena, nisam imao problema sa baterijom, dok je devojka svoj telefon non stop držala na punjač celu noć i posle godinu ipo dana, baterija joj je uvek riknula i li se naduvala, uglavnom nije radila. Nisam pametan, ali čini mi se da ima nešto u ovom savetu.

Oki

pre 3 godine

Pametni telefon je upravo to: pametan. Neće se baterija prepuniti i neće joj to škoditi, ali ono što skraćuje životni vek baterije je punjenje do 100%. Baterija će vam najduže trajati (mislim sve ukupno, npr 3 godine, a ne po danu) ako je punite od 15% do 80%. Ako vam se često prazni do kraja i puni do kraja onda će vam se brže trošiti kapacitet tj realni kapacitet je sve manji i manji

dudy

pre 3 godine

cele noci 3 godine, akam ga po ceo dan, maaalko se brze sada prazni nego na pocetku, valjda sto imam i vise aplikacija za dopisivanje i wi fi je svuda dostupan.

Harry

pre 3 godine

Ja se lično pridržava ovih saveta i punim telefon uveče pre spavanja do 90-95% iskidam ga sa punjača i sutradan uveče kad ga opet kačim bude mi između 25-40% u zavisnosti koliko sam ga koristio. Za zadnji 5-6 godina, kako tako radim i par telefona koje sam promenio, moram priznati da ni posle dužeg vremena, nisam imao problema sa baterijom, dok je devojka svoj telefon non stop držala na punjač celu noć i posle godinu ipo dana, baterija joj je uvek riknula i li se naduvala, uglavnom nije radila. Nisam pametan, ali čini mi se da ima nešto u ovom savetu.
(Duki NS, 7. maj 2020 15:04)

Za devojku se ne sekiraj. Isto ce ona i sa sledecim telefonom da radi. Takve su one. To je njihov "smisao" za tehniku.

Milan

pre 3 godine

Previše je život kratak da bih se brinuo šta bateriji može da smeta punim kad hoću i dokle oću i ne vidim da se baterija buni korektno radi 2 godine pa kupim nov telefon a imam i jedan tablet star 5 godina baterija mu i dalje odlično drži približno oko 6 sati gledanja filmova možda i nešto više.
(Nebojša, 07. maj 2020 15:02)

Čovek objasnio smisao života. Koga briga za bateriju, kad crkne, crkla je.

ne pazim ništa

pre 3 godine

Nemilosrdno koristim svaki telefon, svake 2-3 godine kupim nov, ne zanima me ni kada ga punim ni koliko ga koristim.Svaki izdrži pune 2 godine pre nego što počne da mu slabi baterija i da usporeno radi. Toliko mu je i garancija.

Milan

pre 3 godine

Previše je život kratak da bih se brinuo šta bateriji može da smeta punim kad hoću i dokle oću i ne vidim da se baterija buni korektno radi 2 godine pa kupim nov telefon a imam i jedan tablet star 5 godina baterija mu i dalje odlično drži približno oko 6 sati gledanja filmova možda i nešto više.
(Nebojša, 07. maj 2020 15:02)

Čovek objasnio smisao života. Koga briga za bateriju, kad crkne, crkla je.

Nebojša

pre 3 godine

Previše je život kratak da bih se brinuo šta bateriji može da smeta punim kad hoću i dokle oću i ne vidim da se baterija buni korektno radi 2 godine pa kupim nov telefon a imam i jedan tablet star 5 godina baterija mu i dalje odlično drži približno oko 6 sati gledanja filmova možda i nešto više.

batto

pre 3 godine

Zivot je suvise kratak da bih razmisljao sta i koliko prija bateriji uredjaja koji sam ja kupio. Punite baterije kako god hocete i obratite paznju na bitne stavke u zivotu.

Zohan

pre 3 godine

Moja devojka puni nocu godinama, ja samo kad padne na 20% pa do 80-90. Posle par godina, rezultati su iznenadjujici. Stanje baterije na oba telefona isto, ahahahaha.

krle

pre 3 godine

skinuo sam aplikaciju, stavim tel na punjenje kad legnem i kad se napuni 98,43% zvoni, ja se probudim, skinem sa punjaca, proverim dal sve radi i ponovo na spavanje.
pa nisam poludeo, uvece nakacim, ujutru otkacim aj zdravo. kad crkne, crko je. ja sam njega kupio ne on mene

mirko

pre 3 godine

phone sam to regulise...
Predjite na Iphone, svima vam to zelim.
Pozdrav
(lep al siroma, 7. maj 2020 15:09)
Ne reguliše ajfon nego punjač. Vidi se da nosiš ajfon

Djordje P

pre 3 godine

Radim s baterijama i znam da kompanije ogranicavaju punjenje baterija do 100%, tj. drze je izmedju 30%-70% kako bi baterija imala sto duzi vek. Znaci, kad telefon kaze 100% da je pun, to znaci da je baterija u stvari na 70% i fabricki je podesena da ne moze vise da se puni... tako bar neki telefoni rade, tako da ne morate da pazite toliko, posto su to vec kompanije uradile za nas! A i ako se nesto desi, kupis novi telefon... nije smak sveta, samo telefon.

ASOT

pre 3 godine

Da ustajem u pola noci da iskljucim telefon da slucajno se na napuni do 100%. I tako gledam da ne padne ispod 40,pa trazim najblizu uticnicu u svakom datom trenutku.

dudy

pre 3 godine

cele noci 3 godine, akam ga po ceo dan, maaalko se brze sada prazni nego na pocetku, valjda sto imam i vise aplikacija za dopisivanje i wi fi je svuda dostupan.

Pedja

pre 3 godine

A da li je dobro za bateriju sto umem da telefon koristim 1 sat bez prekida jer mi treba??? Možda trebam da prekinem posle pola sata i da je pustim da se odmori i da je malo pomazim?
Baterija nije ljudsko bice, i tretirajte je kao stvar koju ste vi kupili a ne ona vas.

комша

pre 3 godine

До недавно сам држао телефон од 3000mah сваку ноћ на пуњачу. Три године радила батерија као сат. И онда одједном почела два дана да се празни брзо. Трећи дан цркла скроз. После сам узео телефон са 5000mah и пуним га сваки други дан преко дана колико му треба. Ја више никад нећу узети телефон са батеријом мањег капацитета. Не бринем више ни кад одем негде на дуже да ли ће издржати.

MOE

pre 3 godine

Čovek objasnio smisao života. Koga briga za bateriju, kad crkne, crkla je.
(Milan, 7. maj 2020 15:19)

Nije fora u crkavanju baterije. Nece ona tebi crci ni posle 3, 4 godine, kako god punio telefon, ali ce se brze prazniti. I to i jeste sustina cuvanja baterije. Ok, kupices novu kada ti crkne, imas para, ali da li bilo ko zeli da krene negde sa punom baterijom a da mu se posle nekoliko sati isprazni i da nema gde da je dopuni. Telefoni danas resavaju dosta stvari.. placaju se racuni, ugovaraju poslovi itd. I stoga je bitno da se mozemo osloniti na bateriju.

WR

pre 3 godine

Jel mogu ja nešto da izjavim za drugi dnevnik , mislim onako kao profesionalac ? A vi ono , kako hoćete ...

1. Današnje baterije nisu Litijum Jonske već Litijum Polimerske. Polimer služi da bi baterija bila što manjih i tanjih gabarita a ujedno i dozvoljava veću gistinu baterije (da vas ne davim stručnim terminima) . Dakle mnogonje bolja , sigurnija i tanja u globalu.
2. Baterija ima onaj svoj neki standard, koji govori drugačiju priču od toga u tekstu da baterija ima preporučenu vrednost punjenja koje je najpovoljnije za bateriju od 40- 80% :-) .
Doslovno čipset za punjenje ( koji se nalazi u telefonu) reguliše struju punjenja upravljajući celokupnim procesom punjenja , što znači jelte , da vi možete držati telefon na izvoru napajanja 347,888 dana :-) i baterija se neće oštetiti . Bukvalno baterija će ovo doživeti kao samo kao jedan ciklus punjenja .
Prevedeno apsolutno joj ništa biti neće !

3. Danas je mnogo bitnije imati čipset ubtelefonu koji troši ultra mega giga malo ( ako treba inu nano amperima :-) ) nego bateriju od 20A (20 000mA) . Takve baterije firme zaobilaze u širokom luku jer su mnogo opasnije po sam telefon . Zato se po pravilu sa ovim hvataju manje firme koje nemaju drugog izbora nego da se bore da opstanak.
4. Ma ajde dosta je da nisam dosadan .

slobodan

pre 3 godine

bilo kako bilo, dve godine ugovor sa operaterom, za te dve godine baterija izdrzi takav rezim punjenja, a onda novi telefon i tako u krug.

Au Sunce Ti Poljubim

pre 3 godine

phone sam to regulise...
Predjite na Iphone, svima vam to zelim.
Pozdrav
(lep al siroma, 7. maj 2020 15:09)
Ne reguliše ajfon nego punjač. Vidi se da nosiš ajfon
(mirko, 7. maj 2020 16:26)

Punjač...

Uros

pre 3 godine

Dakle, treba da navijete alarm za pola 4, ustanete, skinete telefon sa punjaca, navijete ponovo za 7 tad ponovo ukljucite telefon na punjac. Ako su mogli nasi roditelji da navijaju alarm da nam daju lek, mozemo i mi isto da ucinimo za telefone.

s4

pre 3 godine

lepo se zna da litiumska baterija propada od samog vremena ma kako je vi punili posle godinu dana gube kapacitet od 10 do 20% zavisi od proizvodjaca posle druge godine jos toliko. znaci posle dve godine da ne punis tel nikako baterija ce izgubi minimum 20% kapaciteta. meni je sasvim dovoljno nek izdrzi nekoh 7-8 sati umerenog rada i nekih 3-4 aktivnog rada po danu sto moze svaka baterija sa 70% svog kapaciteta a posle 3 god menjam tel u ostalom kao i vecina nas.

Nikola

pre 3 godine

Punim je kad "padne" na 10-15%, a onda je napunim na 100%. Ne verujem mnogo savetima proizvodjaca, jer mislim da je njima u interesu da vam baterija ode sto pre, da kupite novi telefon. Ne punim telefon nikad nocu, zasto bi, moj telefon (Motorola Lenovo 5 G + ) sa original turbo punjacem napunim za 45 min.

lomanalualua

pre 3 godine

Kada biramo telefon maltene niko ne gleda kolika je baterija nego kolika je kamera i još ponešto. Ne kažem da to nije bitno ali kada sam izabrao telefon sa 5000 mah ja nemam problema. U 19h ja još uvek imam 60% baterije.

ne pazim ništa

pre 3 godine

Nemilosrdno koristim svaki telefon, svake 2-3 godine kupim nov, ne zanima me ni kada ga punim ni koliko ga koristim.Svaki izdrži pune 2 godine pre nego što počne da mu slabi baterija i da usporeno radi. Toliko mu je i garancija.

rekt

pre 3 godine

Ljudi, sta ocekujete vi od baterija? Daj budimo realni, sasvim je normalno da imaju kratak vek trajanja s obzirom kako i koliko se koriste. Dve godine za bateriju uredjaja kao sto je mobilni telefon je puna kapa. Promenis je i teras dalje. Kao menjanje ulja u automobilu. Ne znam zasto se toliko paznje posvecuje tome i zasto se kreiraju nerealna ocekivanja. Ja cuvam svoj telefon i samo menjam bateriju na 2-3 godine. Neka je i 50 eura nova original baterija pa i da se menja na svakih godinu dana to je 450din na mesecnom nivou. Promenim telefon kad ga pregazi vreme i napredak aplikacija.

šabmegabrirung

pre 3 godine

"Koga briga za bateriju, kad crkne, crkla je.
(Milan, 7. maj 2020 15:19) "

Mmmm, da. Baciš bateriju, koga briga. Jednu, drugu, ceo telefon, to je sve OK.
Ali, neoj neko da je bacio plastičnu kesu, ekologija bla-bla...

Pa valjda se ne radi samo o vama drugari! Gde odlažete te baterije na kraju? Prospi akumulator, ko ga šiša, ima novi na akciji.

Duki NS

pre 3 godine

Ja se lično pridržava ovih saveta i punim telefon uveče pre spavanja do 90-95% iskidam ga sa punjača i sutradan uveče kad ga opet kačim bude mi između 25-40% u zavisnosti koliko sam ga koristio. Za zadnji 5-6 godina, kako tako radim i par telefona koje sam promenio, moram priznati da ni posle dužeg vremena, nisam imao problema sa baterijom, dok je devojka svoj telefon non stop držala na punjač celu noć i posle godinu ipo dana, baterija joj je uvek riknula i li se naduvala, uglavnom nije radila. Nisam pametan, ali čini mi se da ima nešto u ovom savetu.

Harry

pre 3 godine

Ja se lično pridržava ovih saveta i punim telefon uveče pre spavanja do 90-95% iskidam ga sa punjača i sutradan uveče kad ga opet kačim bude mi između 25-40% u zavisnosti koliko sam ga koristio. Za zadnji 5-6 godina, kako tako radim i par telefona koje sam promenio, moram priznati da ni posle dužeg vremena, nisam imao problema sa baterijom, dok je devojka svoj telefon non stop držala na punjač celu noć i posle godinu ipo dana, baterija joj je uvek riknula i li se naduvala, uglavnom nije radila. Nisam pametan, ali čini mi se da ima nešto u ovom savetu.
(Duki NS, 7. maj 2020 15:04)

Za devojku se ne sekiraj. Isto ce ona i sa sledecim telefonom da radi. Takve su one. To je njihov "smisao" za tehniku.

Božidar

pre 3 godine

naravno da je dobro cele noći na punja u kad nemam sta da radim,a moram da budem budan,jok skinucu ga sa punjaca i googlati internetom

kakone

pre 3 godine

Proizvodjaci misle o nama? Da misle, stavili bi izmjenjive baterije. Danas se telefoni i prave da sluze par godina i da ih bacis. Tako da ne mislim o bateriji, stavim je uvece kad legnem da se puni i to je to. Svakako se danas telefoni iskljuce sa punjenja kada dostignu kapacitet 100%. Nadam se da se sad nece pojaviti neki vlasnik iPhone-a koji koristi telefon vec 5 godina i perfektno radi. Mozda i radi, al ga puni svako malo.

Phony Express

pre 3 godine

Neće se baterija prepuniti i neće joj to škoditi, ali ono što skraćuje životni vek baterije je punjenje do 100%. Baterija će vam najduže trajati (mislim sve ukupno, npr 3 godine, a ne po danu) ako je punite od 15% do 80%. Ako vam se često prazni do kraja i puni do kraja onda će vam se brže trošiti kapacitet tj realni kapacitet je sve manji i manji
(Oki, 7. maj 2020 15:51)
Kako ti znaš koliko je baterija napunjena? Onih "100%" što piše na ekranu može da bude 80% maksimalnog kapaciteta, a sada ću da te iznenadim: po pravilu i jeste. Ja sam (iz nekih mojih potreba na tabletima) izvlačio izvode direktno sa ćelija LiIon baterija na eksterni punjač i gle čuda, uvek su one 100% pune baterije eksternim punjačem mogle još da se pune. Za tvoju informaciju, na tabletu ne piše 110 ili 120% nego i dalje 100%.
Upao si u zamku kao i oni kojima to prebacuješ. "Pametni telefon" ume i da "slaže", onih tvojih 80% je oko 60% stvarnog maksimuma, plusminus koji procenat.
Jedini dobar savet je koristiti samo kvalitetne punjače, svejedno kad i koliko dugo. Ako ne znate koji je "kvalitetan punjač", koristite originalni ili kompjuter, i najlošije kompjutersko napajanje ima dovoljno stabilnih i čistih 5V na USB.

Dox

pre 3 godine

Kad su u pitanju li jon i li polimer baterije potpuno je nebitno kako ih i koliko punite i dopunjavate, pa to je vec sve 100 puta receno.

Dark

pre 3 godine

Imam Lenovo s60,kupljen prije 5 godina preko "Ali" - ja. Punio sam ga i praznila na sve moguće načine,najviše se puni preko noći (naravno,ne ustajem da ga kontrolišem). Prva baterija mi je trajala 3 godine,ova druga već dvije i još uvijek je dobra. Inače sam je kupio isto preko "Ali"ja za nekih 7 evra.

faca011

pre 3 godine

Stari iphone sam puno svaku noc i plus u toku dana jer nije mogao da izdrzi nikako ceo dan. A za 5 godina koliko sam ga imao,vise puta je menjana baterija. Kad sam presao na Note10+ punim telefon ujutru kad ustanem,dok se spremim i sve,on se napuni. Ja mislim da je baterija 4300mAh i napuni se za 60min. A kad budem isao preko kupicu i onaj jos brzi punjac od 45W. Ovaj u kutiji je 25W. Videcemo kako ce taj raditi. A uzeo sam i neki Samsungov "brzi" auto punjac,mislim da je on 9W,i sasvim korektno radi. Ono sto je zanimljivo je da standardni punjac uz tel dolazi sa 1m kabla,a da je auto punjac 1,5m kabla. Logika nula,a ne mogu da se zamene jer je standardni kucni sa obe strane usb-c,dok auto ima usb-c i standardnk usb na drugom kraju.

Ali Baba

pre 3 godine

@...Nadam se da se sad nece pojaviti neki vlasnik iPhone-a koji koristi telefon vec 5 godina i perfektno radi. Mozda i radi, al ga puni svako malo.
(kakone, 07. maj 2020 18:23) Pa sta je problem koristiti iphone 5 godina uz jednu zamenu baterije. Dok i druga dotraje taman stizes do 4,5 godina kad mu vec istice i softverska podrska

cojle manojle

pre 3 godine

Pravom Srbinu malo treba da bude ispunjen u životu: ispravan plivajući zamajac, valjano formirana baterija na mobilnom telefonu i žena kojoj je bio drugi u životu.

shpile

pre 3 godine

ispasce da reklamiram telefon ali jako sam s njim zadovoljan, xiaomi redmi note7, sasvim odlican telefon za nekih 200 evra, a baterija traje i do dva dana sa optimalnim koriscenjem (pozivi, poruke, dopisivanja, surfovanje sa konstanto ukljucenim wifi i data internetom, svetlost na 1/4 otprilike). puni se oko 2 sata, uglavnom kad mi padne na 20%. posle godinu dana, performanse baterije su iste kao i prvih dana...

Ono kad Srbin filozofira o smislu zivotu

pre 3 godine

Previše je život kratak da bih se brinuo šta bateriji može da smeta punim kad hoću i dokle oću i ne vidim da se baterija buni korektno radi 2 godine pa kupim nov telefon a imam i jedan tablet star 5 godina baterija mu i dalje odlično drži približno oko 6 sati gledanja filmova možda i nešto više.
(Nebojša, 7. maj 2020 15:02)

Cekaj, je l' ti imas dva zivota? Jedan koji je prekratak da bi vodio racuna o tome sta je dobro, a sta nije za bateriju od telefona i jedan, koji je dovoljno dug da mozes satima da gledas filmove na tabletu?

Osmiputnik

pre 3 godine

phone sam to regulise...
Predjite na Iphone, svima vam to zelim.
Pozdrav
(lep al siroma, 7. maj 2020 15:09)
Ne reguliše ajfon nego punjač. Vidi se da nosiš ajfon
(mirko, 7. maj 2020 16:26)

Punjac hahahahha.. Sto nam punjac ranije nije regulisao, nego tek kada je izasao iOS 13. To se druze zove Softver i on regulise kako ce telefon da se puni u zavisnosti od doba dana. Ako telefon stavim da mi se puni u toku dana on ce telefon napuniti normalnom brzinom, a ako telefon stavim na punjenje pred spavanje i alarm mi je ukljucen za 8:00, telefon ce se puniti normalnom brzinom do 80%, a od 80% do 100% ce se puniti prilagodjenom brzinom da dodje do 100% u tacno 8:00..

Трооки Гавран

pre 3 godine

Ljudi, ionako menjamo telefone na 2 godine u proseku. Za te dve godine ce mu svakako opasti kvalitet baterije. A kad prodju te dve godine i kupujemo nov telefon - jel bitno da li na starom baterija traje npr 70% u odnosu na kad je bila nova ili 85%... Ostavite ga preko noci slobodno na punjacu, preko dana ako treba slobodno dopunite, da li pustati do 0% da se isprazni ili nikako ispod 10%, to su sve sitnice. Koristite ga najnormalnije i ne obazirite se na to.

VoMa

pre 3 godine

Moj se puni preko dana, a praznim ga noću. I tako već 20 godina. Žena me pita, au Bog te, koliko više imaš punjenja u njemu, a on uvek na 100%, kao i pre 20 godina. Neverovatno kako me dobro služi!

Oki

pre 3 godine

Pametni telefon je upravo to: pametan. Neće se baterija prepuniti i neće joj to škoditi, ali ono što skraćuje životni vek baterije je punjenje do 100%. Baterija će vam najduže trajati (mislim sve ukupno, npr 3 godine, a ne po danu) ako je punite od 15% do 80%. Ako vam se često prazni do kraja i puni do kraja onda će vam se brže trošiti kapacitet tj realni kapacitet je sve manji i manji

Putnik

pre 3 godine

proizvodjac je predvideo da baterija izdrzi 500 punjenja i da ne trpi velike probleme s kapacitetom. to je oko 1,5 god. posle brze propada...a posle 2 god novi ugovor nova baterija. tako da... bole me uvo da je stedim...

МАЛИ ЧОВЕК

pre 3 godine

У телефону постоји један део који се зове контролник пуњења. Када се батерија напуни у потпуности, престаје пуњење. Тако да само пуњач остаје у мрежи, али колико знам већина и не вади пуњач из утичнице.

Đuro ajfon

pre 3 godine

Moj ajfon xs max ostavim na punjaču preko noći, on obustavi punjenje pa ga sam aktivira dva sata pre alarma da se napuni. Znam da to vama androidasima zvuci neverovatno

rale

pre 3 godine

U poslednje vreme sam primetio da kada napunjenost padne ispod 50% baterija neće da se puni. Onda telefon "ugasim" i onda se puni. Da li je nekom poznato o čemu se radi?

jednostavno

pre 3 godine

Nema to veze sa punjenjem, elektronika sve reguliše. Možete da punite tel kako hoćete i kad hoćete.
Ono što uništava telefon jesu igrice i neke aplikacije koje pregrevaju bateriju i procesor.

Stanley

pre 3 godine

Ja ne punim telefon uopste, dovoljno je da ga pogledam namrgodjeno i on se sam od straha napuni na 100 posto. To je neverovatno dovoljan je jedan pogled i iste sekunde stotka. Ako ga duze gledam onda danima ne padne nijedan procenat, zeznuto je kad spavam onda se on opusti pa isprazni bateriju, mozda mi to namerno radi ne znam staje u pitanju. Mozda ga nisam dovoljno izdresirao. Jel ima neko slicni problem?

Zdravko NS

pre 3 godine

Kada imate malu decu, to je toliko nebitna stvar.
Nama nema šanse da ikada budu na 100%, i moj i ženin telefon su kada ih se dočepamo na 2-3%. Koliko nam traju baterije? Nemam pojma, nama telefoni traju dok im deca ne polome ekran ili touch.

s4

pre 3 godine

phone sam to regulise...
Predjite na Iphone, svima vam to zelim.
Pozdrav
(lep al siroma, 7. maj 2020 15:09)

ma sta mi naprica. pa svi proizvodjaci softverski su postavili da se baterija od 30 do 80 % puni brzo a posle 80% sporo. pogledajte svaki tel sa brzim punjacima do 80 % se napune strahovito brzo a od 80% nista brze nego obicni punjac time se stiti grejanje baterije i telefona.

vi jabuke stvarno mislite da apple je sve izmislio a nemate pojma iphone posle stiva nije isti tel i nije vise ni u rangu sa huawei telefonima. realno trenutno dve najinovarivnije kompanije u svetu telefona su samsung i huawei. apple ima software za koji mu skidam kapu ali hardware je jos u 2017 god.

Milan

pre 3 godine

Sve su to "pametne baterije" i imaju ciklus od oko 1000 punjenja i beleže svaki put kad se stavi na punjač. Bez obzira koliko stajao na punjaču za bateriju je to jedno punjenje. Posle može da se baci.

Djordje

pre 3 godine

Svako zna, nikad puniti bateriju više od 12 minuta! 12 pre spavanja, 12 ujutru, a tokom dana najviše u intervalima od 7 minuta, nikako duže!

Alex

pre 3 godine

Punim ga noću bez obzira na to koliko je ispražnjena baterija - da li je par % ili 80 % u zavisnosti od toga koliko je telefon upotrebljavan. Kada baterija oslabi, zamenim je ili zamenim telefon. Pa valjda sam ja kupio njega a ne on mene.

Darko

pre 3 godine

Ja sam primetio da se u poslednje vreme batetija mog telefona veoma brzo prazni. Meni je telefon konstantno cele noći bio na punjaču. Sada baš ne praktijujem to, ali bitno je da telefon radi kako treba. ;)

Vojkan

pre 3 godine

U principu dosta zavisi od samog telefona.
Motorola Moto Z a i Moto M imaju baterije koje crkavaju posle 18 meseci. Ako je dobra garancija prodavca vracaju pare tako uopste ne razmiljam o tome koliko stoji na punjacu.

Osmiputnik

pre 3 godine

phone sam to regulise...
Predjite na Iphone, svima vam to zelim.
Pozdrav
(lep al siroma, 7. maj 2020 15:09)
Ne reguliše ajfon nego punjač. Vidi se da nosiš ajfon
(mirko, 7. maj 2020 16:26)

Punjac hahahahha.. Sto nam punjac ranije nije regulisao, nego tek kada je izasao iOS 13. To se druze zove Softver i on regulise kako ce telefon da se puni u zavisnosti od doba dana. Ako telefon stavim da mi se puni u toku dana on ce telefon napuniti normalnom brzinom, a ako telefon stavim na punjenje pred spavanje i alarm mi je ukljucen za 8:00, telefon ce se puniti normalnom brzinom do 80%, a od 80% do 100% ce se puniti prilagodjenom brzinom da dodje do 100% u tacno 8:00..

Duki NS

pre 3 godine

Ja se lično pridržava ovih saveta i punim telefon uveče pre spavanja do 90-95% iskidam ga sa punjača i sutradan uveče kad ga opet kačim bude mi između 25-40% u zavisnosti koliko sam ga koristio. Za zadnji 5-6 godina, kako tako radim i par telefona koje sam promenio, moram priznati da ni posle dužeg vremena, nisam imao problema sa baterijom, dok je devojka svoj telefon non stop držala na punjač celu noć i posle godinu ipo dana, baterija joj je uvek riknula i li se naduvala, uglavnom nije radila. Nisam pametan, ali čini mi se da ima nešto u ovom savetu.

Oki

pre 3 godine

Pametni telefon je upravo to: pametan. Neće se baterija prepuniti i neće joj to škoditi, ali ono što skraćuje životni vek baterije je punjenje do 100%. Baterija će vam najduže trajati (mislim sve ukupno, npr 3 godine, a ne po danu) ako je punite od 15% do 80%. Ako vam se često prazni do kraja i puni do kraja onda će vam se brže trošiti kapacitet tj realni kapacitet je sve manji i manji

комша

pre 3 godine

До недавно сам држао телефон од 3000mah сваку ноћ на пуњачу. Три године радила батерија као сат. И онда одједном почела два дана да се празни брзо. Трећи дан цркла скроз. После сам узео телефон са 5000mah и пуним га сваки други дан преко дана колико му треба. Ја више никад нећу узети телефон са батеријом мањег капацитета. Не бринем више ни кад одем негде на дуже да ли ће издржати.

Nikola

pre 3 godine

Punim je kad "padne" na 10-15%, a onda je napunim na 100%. Ne verujem mnogo savetima proizvodjaca, jer mislim da je njima u interesu da vam baterija ode sto pre, da kupite novi telefon. Ne punim telefon nikad nocu, zasto bi, moj telefon (Motorola Lenovo 5 G + ) sa original turbo punjacem napunim za 45 min.

Uros

pre 3 godine

Dakle, treba da navijete alarm za pola 4, ustanete, skinete telefon sa punjaca, navijete ponovo za 7 tad ponovo ukljucite telefon na punjac. Ako su mogli nasi roditelji da navijaju alarm da nam daju lek, mozemo i mi isto da ucinimo za telefone.

Ono kad Srbin filozofira o smislu zivotu

pre 3 godine

Previše je život kratak da bih se brinuo šta bateriji može da smeta punim kad hoću i dokle oću i ne vidim da se baterija buni korektno radi 2 godine pa kupim nov telefon a imam i jedan tablet star 5 godina baterija mu i dalje odlično drži približno oko 6 sati gledanja filmova možda i nešto više.
(Nebojša, 7. maj 2020 15:02)

Cekaj, je l' ti imas dva zivota? Jedan koji je prekratak da bi vodio racuna o tome sta je dobro, a sta nije za bateriju od telefona i jedan, koji je dovoljno dug da mozes satima da gledas filmove na tabletu?

Harry

pre 3 godine

Ja se lično pridržava ovih saveta i punim telefon uveče pre spavanja do 90-95% iskidam ga sa punjača i sutradan uveče kad ga opet kačim bude mi između 25-40% u zavisnosti koliko sam ga koristio. Za zadnji 5-6 godina, kako tako radim i par telefona koje sam promenio, moram priznati da ni posle dužeg vremena, nisam imao problema sa baterijom, dok je devojka svoj telefon non stop držala na punjač celu noć i posle godinu ipo dana, baterija joj je uvek riknula i li se naduvala, uglavnom nije radila. Nisam pametan, ali čini mi se da ima nešto u ovom savetu.
(Duki NS, 7. maj 2020 15:04)

Za devojku se ne sekiraj. Isto ce ona i sa sledecim telefonom da radi. Takve su one. To je njihov "smisao" za tehniku.

MOE

pre 3 godine

Čovek objasnio smisao života. Koga briga za bateriju, kad crkne, crkla je.
(Milan, 7. maj 2020 15:19)

Nije fora u crkavanju baterije. Nece ona tebi crci ni posle 3, 4 godine, kako god punio telefon, ali ce se brze prazniti. I to i jeste sustina cuvanja baterije. Ok, kupices novu kada ti crkne, imas para, ali da li bilo ko zeli da krene negde sa punom baterijom a da mu se posle nekoliko sati isprazni i da nema gde da je dopuni. Telefoni danas resavaju dosta stvari.. placaju se racuni, ugovaraju poslovi itd. I stoga je bitno da se mozemo osloniti na bateriju.

Đuro ajfon

pre 3 godine

Moj ajfon xs max ostavim na punjaču preko noći, on obustavi punjenje pa ga sam aktivira dva sata pre alarma da se napuni. Znam da to vama androidasima zvuci neverovatno

mirko

pre 3 godine

phone sam to regulise...
Predjite na Iphone, svima vam to zelim.
Pozdrav
(lep al siroma, 7. maj 2020 15:09)
Ne reguliše ajfon nego punjač. Vidi se da nosiš ajfon

šabmegabrirung

pre 3 godine

"Koga briga za bateriju, kad crkne, crkla je.
(Milan, 7. maj 2020 15:19) "

Mmmm, da. Baciš bateriju, koga briga. Jednu, drugu, ceo telefon, to je sve OK.
Ali, neoj neko da je bacio plastičnu kesu, ekologija bla-bla...

Pa valjda se ne radi samo o vama drugari! Gde odlažete te baterije na kraju? Prospi akumulator, ko ga šiša, ima novi na akciji.

rale

pre 3 godine

U poslednje vreme sam primetio da kada napunjenost padne ispod 50% baterija neće da se puni. Onda telefon "ugasim" i onda se puni. Da li je nekom poznato o čemu se radi?

Nebojša

pre 3 godine

Previše je život kratak da bih se brinuo šta bateriji može da smeta punim kad hoću i dokle oću i ne vidim da se baterija buni korektno radi 2 godine pa kupim nov telefon a imam i jedan tablet star 5 godina baterija mu i dalje odlično drži približno oko 6 sati gledanja filmova možda i nešto više.

lomanalualua

pre 3 godine

Kada biramo telefon maltene niko ne gleda kolika je baterija nego kolika je kamera i još ponešto. Ne kažem da to nije bitno ali kada sam izabrao telefon sa 5000 mah ja nemam problema. U 19h ja još uvek imam 60% baterije.

Milan

pre 3 godine

Previše je život kratak da bih se brinuo šta bateriji može da smeta punim kad hoću i dokle oću i ne vidim da se baterija buni korektno radi 2 godine pa kupim nov telefon a imam i jedan tablet star 5 godina baterija mu i dalje odlično drži približno oko 6 sati gledanja filmova možda i nešto više.
(Nebojša, 07. maj 2020 15:02)

Čovek objasnio smisao života. Koga briga za bateriju, kad crkne, crkla je.

Ali Baba

pre 3 godine

@...Nadam se da se sad nece pojaviti neki vlasnik iPhone-a koji koristi telefon vec 5 godina i perfektno radi. Mozda i radi, al ga puni svako malo.
(kakone, 07. maj 2020 18:23) Pa sta je problem koristiti iphone 5 godina uz jednu zamenu baterije. Dok i druga dotraje taman stizes do 4,5 godina kad mu vec istice i softverska podrska

Au Sunce Ti Poljubim

pre 3 godine

phone sam to regulise...
Predjite na Iphone, svima vam to zelim.
Pozdrav
(lep al siroma, 7. maj 2020 15:09)
Ne reguliše ajfon nego punjač. Vidi se da nosiš ajfon
(mirko, 7. maj 2020 16:26)

Punjač...

shpile

pre 3 godine

ispasce da reklamiram telefon ali jako sam s njim zadovoljan, xiaomi redmi note7, sasvim odlican telefon za nekih 200 evra, a baterija traje i do dva dana sa optimalnim koriscenjem (pozivi, poruke, dopisivanja, surfovanje sa konstanto ukljucenim wifi i data internetom, svetlost na 1/4 otprilike). puni se oko 2 sata, uglavnom kad mi padne na 20%. posle godinu dana, performanse baterije su iste kao i prvih dana...

faca011

pre 3 godine

Stari iphone sam puno svaku noc i plus u toku dana jer nije mogao da izdrzi nikako ceo dan. A za 5 godina koliko sam ga imao,vise puta je menjana baterija. Kad sam presao na Note10+ punim telefon ujutru kad ustanem,dok se spremim i sve,on se napuni. Ja mislim da je baterija 4300mAh i napuni se za 60min. A kad budem isao preko kupicu i onaj jos brzi punjac od 45W. Ovaj u kutiji je 25W. Videcemo kako ce taj raditi. A uzeo sam i neki Samsungov "brzi" auto punjac,mislim da je on 9W,i sasvim korektno radi. Ono sto je zanimljivo je da standardni punjac uz tel dolazi sa 1m kabla,a da je auto punjac 1,5m kabla. Logika nula,a ne mogu da se zamene jer je standardni kucni sa obe strane usb-c,dok auto ima usb-c i standardnk usb na drugom kraju.

Pedja

pre 3 godine

A da li je dobro za bateriju sto umem da telefon koristim 1 sat bez prekida jer mi treba??? Možda trebam da prekinem posle pola sata i da je pustim da se odmori i da je malo pomazim?
Baterija nije ljudsko bice, i tretirajte je kao stvar koju ste vi kupili a ne ona vas.

krle

pre 3 godine

skinuo sam aplikaciju, stavim tel na punjenje kad legnem i kad se napuni 98,43% zvoni, ja se probudim, skinem sa punjaca, proverim dal sve radi i ponovo na spavanje.
pa nisam poludeo, uvece nakacim, ujutru otkacim aj zdravo. kad crkne, crko je. ja sam njega kupio ne on mene

Zohan

pre 3 godine

Moja devojka puni nocu godinama, ja samo kad padne na 20% pa do 80-90. Posle par godina, rezultati su iznenadjujici. Stanje baterije na oba telefona isto, ahahahaha.

ASOT

pre 3 godine

Da ustajem u pola noci da iskljucim telefon da slucajno se na napuni do 100%. I tako gledam da ne padne ispod 40,pa trazim najblizu uticnicu u svakom datom trenutku.

batto

pre 3 godine

Zivot je suvise kratak da bih razmisljao sta i koliko prija bateriji uredjaja koji sam ja kupio. Punite baterije kako god hocete i obratite paznju na bitne stavke u zivotu.

Božidar

pre 3 godine

naravno da je dobro cele noći na punja u kad nemam sta da radim,a moram da budem budan,jok skinucu ga sa punjaca i googlati internetom

kakone

pre 3 godine

Proizvodjaci misle o nama? Da misle, stavili bi izmjenjive baterije. Danas se telefoni i prave da sluze par godina i da ih bacis. Tako da ne mislim o bateriji, stavim je uvece kad legnem da se puni i to je to. Svakako se danas telefoni iskljuce sa punjenja kada dostignu kapacitet 100%. Nadam se da se sad nece pojaviti neki vlasnik iPhone-a koji koristi telefon vec 5 godina i perfektno radi. Mozda i radi, al ga puni svako malo.

slobodan

pre 3 godine

bilo kako bilo, dve godine ugovor sa operaterom, za te dve godine baterija izdrzi takav rezim punjenja, a onda novi telefon i tako u krug.

Djordje

pre 3 godine

Svako zna, nikad puniti bateriju više od 12 minuta! 12 pre spavanja, 12 ujutru, a tokom dana najviše u intervalima od 7 minuta, nikako duže!

Putnik

pre 3 godine

proizvodjac je predvideo da baterija izdrzi 500 punjenja i da ne trpi velike probleme s kapacitetom. to je oko 1,5 god. posle brze propada...a posle 2 god novi ugovor nova baterija. tako da... bole me uvo da je stedim...

dudy

pre 3 godine

cele noci 3 godine, akam ga po ceo dan, maaalko se brze sada prazni nego na pocetku, valjda sto imam i vise aplikacija za dopisivanje i wi fi je svuda dostupan.

rekt

pre 3 godine

Ljudi, sta ocekujete vi od baterija? Daj budimo realni, sasvim je normalno da imaju kratak vek trajanja s obzirom kako i koliko se koriste. Dve godine za bateriju uredjaja kao sto je mobilni telefon je puna kapa. Promenis je i teras dalje. Kao menjanje ulja u automobilu. Ne znam zasto se toliko paznje posvecuje tome i zasto se kreiraju nerealna ocekivanja. Ja cuvam svoj telefon i samo menjam bateriju na 2-3 godine. Neka je i 50 eura nova original baterija pa i da se menja na svakih godinu dana to je 450din na mesecnom nivou. Promenim telefon kad ga pregazi vreme i napredak aplikacija.

s4

pre 3 godine

lepo se zna da litiumska baterija propada od samog vremena ma kako je vi punili posle godinu dana gube kapacitet od 10 do 20% zavisi od proizvodjaca posle druge godine jos toliko. znaci posle dve godine da ne punis tel nikako baterija ce izgubi minimum 20% kapaciteta. meni je sasvim dovoljno nek izdrzi nekoh 7-8 sati umerenog rada i nekih 3-4 aktivnog rada po danu sto moze svaka baterija sa 70% svog kapaciteta a posle 3 god menjam tel u ostalom kao i vecina nas.

Dark

pre 3 godine

Imam Lenovo s60,kupljen prije 5 godina preko "Ali" - ja. Punio sam ga i praznila na sve moguće načine,najviše se puni preko noći (naravno,ne ustajem da ga kontrolišem). Prva baterija mi je trajala 3 godine,ova druga već dvije i još uvijek je dobra. Inače sam je kupio isto preko "Ali"ja za nekih 7 evra.

Djordje P

pre 3 godine

Radim s baterijama i znam da kompanije ogranicavaju punjenje baterija do 100%, tj. drze je izmedju 30%-70% kako bi baterija imala sto duzi vek. Znaci, kad telefon kaze 100% da je pun, to znaci da je baterija u stvari na 70% i fabricki je podesena da ne moze vise da se puni... tako bar neki telefoni rade, tako da ne morate da pazite toliko, posto su to vec kompanije uradile za nas! A i ako se nesto desi, kupis novi telefon... nije smak sveta, samo telefon.

Трооки Гавран

pre 3 godine

Ljudi, ionako menjamo telefone na 2 godine u proseku. Za te dve godine ce mu svakako opasti kvalitet baterije. A kad prodju te dve godine i kupujemo nov telefon - jel bitno da li na starom baterija traje npr 70% u odnosu na kad je bila nova ili 85%... Ostavite ga preko noci slobodno na punjacu, preko dana ako treba slobodno dopunite, da li pustati do 0% da se isprazni ili nikako ispod 10%, to su sve sitnice. Koristite ga najnormalnije i ne obazirite se na to.

Stanley

pre 3 godine

Ja ne punim telefon uopste, dovoljno je da ga pogledam namrgodjeno i on se sam od straha napuni na 100 posto. To je neverovatno dovoljan je jedan pogled i iste sekunde stotka. Ako ga duze gledam onda danima ne padne nijedan procenat, zeznuto je kad spavam onda se on opusti pa isprazni bateriju, mozda mi to namerno radi ne znam staje u pitanju. Mozda ga nisam dovoljno izdresirao. Jel ima neko slicni problem?

WR

pre 3 godine

Jel mogu ja nešto da izjavim za drugi dnevnik , mislim onako kao profesionalac ? A vi ono , kako hoćete ...

1. Današnje baterije nisu Litijum Jonske već Litijum Polimerske. Polimer služi da bi baterija bila što manjih i tanjih gabarita a ujedno i dozvoljava veću gistinu baterije (da vas ne davim stručnim terminima) . Dakle mnogonje bolja , sigurnija i tanja u globalu.
2. Baterija ima onaj svoj neki standard, koji govori drugačiju priču od toga u tekstu da baterija ima preporučenu vrednost punjenja koje je najpovoljnije za bateriju od 40- 80% :-) .
Doslovno čipset za punjenje ( koji se nalazi u telefonu) reguliše struju punjenja upravljajući celokupnim procesom punjenja , što znači jelte , da vi možete držati telefon na izvoru napajanja 347,888 dana :-) i baterija se neće oštetiti . Bukvalno baterija će ovo doživeti kao samo kao jedan ciklus punjenja .
Prevedeno apsolutno joj ništa biti neće !

3. Danas je mnogo bitnije imati čipset ubtelefonu koji troši ultra mega giga malo ( ako treba inu nano amperima :-) ) nego bateriju od 20A (20 000mA) . Takve baterije firme zaobilaze u širokom luku jer su mnogo opasnije po sam telefon . Zato se po pravilu sa ovim hvataju manje firme koje nemaju drugog izbora nego da se bore da opstanak.
4. Ma ajde dosta je da nisam dosadan .

Milan

pre 3 godine

Sve su to "pametne baterije" i imaju ciklus od oko 1000 punjenja i beleže svaki put kad se stavi na punjač. Bez obzira koliko stajao na punjaču za bateriju je to jedno punjenje. Posle može da se baci.

Phony Express

pre 3 godine

Neće se baterija prepuniti i neće joj to škoditi, ali ono što skraćuje životni vek baterije je punjenje do 100%. Baterija će vam najduže trajati (mislim sve ukupno, npr 3 godine, a ne po danu) ako je punite od 15% do 80%. Ako vam se često prazni do kraja i puni do kraja onda će vam se brže trošiti kapacitet tj realni kapacitet je sve manji i manji
(Oki, 7. maj 2020 15:51)
Kako ti znaš koliko je baterija napunjena? Onih "100%" što piše na ekranu može da bude 80% maksimalnog kapaciteta, a sada ću da te iznenadim: po pravilu i jeste. Ja sam (iz nekih mojih potreba na tabletima) izvlačio izvode direktno sa ćelija LiIon baterija na eksterni punjač i gle čuda, uvek su one 100% pune baterije eksternim punjačem mogle još da se pune. Za tvoju informaciju, na tabletu ne piše 110 ili 120% nego i dalje 100%.
Upao si u zamku kao i oni kojima to prebacuješ. "Pametni telefon" ume i da "slaže", onih tvojih 80% je oko 60% stvarnog maksimuma, plusminus koji procenat.
Jedini dobar savet je koristiti samo kvalitetne punjače, svejedno kad i koliko dugo. Ako ne znate koji je "kvalitetan punjač", koristite originalni ili kompjuter, i najlošije kompjutersko napajanje ima dovoljno stabilnih i čistih 5V na USB.

cojle manojle

pre 3 godine

Pravom Srbinu malo treba da bude ispunjen u životu: ispravan plivajući zamajac, valjano formirana baterija na mobilnom telefonu i žena kojoj je bio drugi u životu.

VoMa

pre 3 godine

Moj se puni preko dana, a praznim ga noću. I tako već 20 godina. Žena me pita, au Bog te, koliko više imaš punjenja u njemu, a on uvek na 100%, kao i pre 20 godina. Neverovatno kako me dobro služi!

ne pazim ništa

pre 3 godine

Nemilosrdno koristim svaki telefon, svake 2-3 godine kupim nov, ne zanima me ni kada ga punim ni koliko ga koristim.Svaki izdrži pune 2 godine pre nego što počne da mu slabi baterija i da usporeno radi. Toliko mu je i garancija.

s4

pre 3 godine

phone sam to regulise...
Predjite na Iphone, svima vam to zelim.
Pozdrav
(lep al siroma, 7. maj 2020 15:09)

ma sta mi naprica. pa svi proizvodjaci softverski su postavili da se baterija od 30 do 80 % puni brzo a posle 80% sporo. pogledajte svaki tel sa brzim punjacima do 80 % se napune strahovito brzo a od 80% nista brze nego obicni punjac time se stiti grejanje baterije i telefona.

vi jabuke stvarno mislite da apple je sve izmislio a nemate pojma iphone posle stiva nije isti tel i nije vise ni u rangu sa huawei telefonima. realno trenutno dve najinovarivnije kompanije u svetu telefona su samsung i huawei. apple ima software za koji mu skidam kapu ali hardware je jos u 2017 god.

Dox

pre 3 godine

Kad su u pitanju li jon i li polimer baterije potpuno je nebitno kako ih i koliko punite i dopunjavate, pa to je vec sve 100 puta receno.

Vojkan

pre 3 godine

U principu dosta zavisi od samog telefona.
Motorola Moto Z a i Moto M imaju baterije koje crkavaju posle 18 meseci. Ako je dobra garancija prodavca vracaju pare tako uopste ne razmiljam o tome koliko stoji na punjacu.

Darko

pre 3 godine

Ja sam primetio da se u poslednje vreme batetija mog telefona veoma brzo prazni. Meni je telefon konstantno cele noći bio na punjaču. Sada baš ne praktijujem to, ali bitno je da telefon radi kako treba. ;)

jednostavno

pre 3 godine

Nema to veze sa punjenjem, elektronika sve reguliše. Možete da punite tel kako hoćete i kad hoćete.
Ono što uništava telefon jesu igrice i neke aplikacije koje pregrevaju bateriju i procesor.

Alex

pre 3 godine

Punim ga noću bez obzira na to koliko je ispražnjena baterija - da li je par % ili 80 % u zavisnosti od toga koliko je telefon upotrebljavan. Kada baterija oslabi, zamenim je ili zamenim telefon. Pa valjda sam ja kupio njega a ne on mene.

Zdravko NS

pre 3 godine

Kada imate malu decu, to je toliko nebitna stvar.
Nama nema šanse da ikada budu na 100%, i moj i ženin telefon su kada ih se dočepamo na 2-3%. Koliko nam traju baterije? Nemam pojma, nama telefoni traju dok im deca ne polome ekran ili touch.

МАЛИ ЧОВЕК

pre 3 godine

У телефону постоји један део који се зове контролник пуњења. Када се батерија напуни у потпуности, престаје пуњење. Тако да само пуњач остаје у мрежи, али колико знам већина и не вади пуњач из утичнице.