Utorak, 10.05.2005.

17:40

Četnički praznik u ruhu države

Posle 60 godina budžetskih finasiranja partizanskih manifestacija Vlada Srbije ove godine platiće proslavu četničkog događaja.

Izvor: B92

Èetnièki praznik u ruhu države IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

doomed

pre 18 godina

Činjenica:Winston Churchill je svojom oficiru tajne službe,zadužen za tadašnju Jugoslaviju rekao,da pošto im treba neko ko će Nemce da slabe negde drugde,jer su tad baš gadno bombardovali London,i invazija na Englesku je bila realna opasnost,rekao da pošalju oružje partizanima i četnicima.Pa da vide ko će da "bije nemce".Partizani su se odmah latili posla.On,pošto je naš kralj ipak tamo pobegao,rekao da se to ponovi,pa da vidimo koga će da podrže.Partizani su se opet istakli,a od četnika ništa.Onda je on rekao da partizani imaju njegovu podršku.Na to je njegov oficir kazao da su oni komunisti.Na to je ga on ,kakav je bio,izgrdio,da neće oni živeti u Jugoslaviji.

To predavaju na londonskim univerzitetima već godinama.I ja sam imao sreće da čitam knjigu od onoga koji to predaje.
Prema tome,ovi naši četnici,blago rečeno, bili prilično nesposobni.
A tome da su 1944.-te spasli petstotina američkih pilota,...
Pa te godine je već svakome sa malo mozga bilo jasno da je nemcima počelo odzvoniti,čim su rusi i amerikanci ozbiljno krenuli na njih.Pa nije bilo loše izabrati pravu stranu.
A još nisam ušao u tu temu da li su podržavali fašiste.
Al`dobro...
A ovim "neočetnicima",ako baš hoće da proslave svoje praznike,neka im.Ipak je za njih napravljen "dvokilaško" pivo.
Samo treba finansirati i partizanski dan ustanka,ili šta već,jer ipak su oni više učinili za oslobođenje ove države.
A dugoročno gledano,trebalo bi napokon pitati istoričare(nezavisnih),šta se zapravo desilo ovde, a ne neke političare,koji su za ovih godina podržavali četništvo iz dubine duše, a za pet godina bi i Kuran uveli kao obavezno štivo.

Radisav

pre 18 godina

Tužno je pročitati i videti da još uvek postoje podele na partizane i četnike. Srbi su imali dva antifašistička pokreta . Ako se optužuju jedni za zločine onda budite sigurni da su ih činili i ovi drugi. Razlika je samo što smo o jednim zločinima slušali 50 godina, a o ovim drugim se tek sada polako počinje da govori. Svi koji kritikuju proslavu na Ravnoj gori samo izazivaju da se o njihovim zločinima više progovori, te bi im bilo pametnije da ćute. Kako je počelo saznaćemo vrlo brzo šta su sve i komunisti činili. Pominju se crne trojke. A šta ćemo sa hiljadama golobradih mladića izginulih na Sremskom frontu, sa hiljadama pobijenih viđenijih ljudi po Srbiji u jesen i zimu 1944-45. godine. Ko će da odgovara za te zločine? Dakle, moramo se urazumiti i uozbiljiti, prekinuti sa polemikama i pustiti svakoga da slavi šta mu je volja. Ako ti nešto smeta, ti slavi što ti je drago. Živi i pusti druge da žive. Bićemo bar malo pametniji.

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 18 godina

Oni nesrećnici što se deru i pijanče na Ravnoj Gori okićeni kao prodavnice crkvene opštine uz dodatak lovačkih noževa i satara su četnike videli samo u Bulajićevim filmovima.
Mislim da bi svima njima na čelu sa preosvećenim vladikom Kojadinovićem general Mihajilović udario dva puta po 25 po golom, jer sramote srpsko ime. Ako je pomen, pomen je, a ne žderanje i piajnka.
Video sam neke od njih: nakićeni, bradati, strašni, a verovatno nijedan ne može da uradi ni 20 sklekova ili trbušnjaka.
Lično mislim da TAKVOJ proslavi pokrovitelj treba da bude država, ali kroz institucije kao što je Ministarstvo zdravlja, u cilju borbe protiv hipertenzije, alkoholizma i devijantnog ponašanja

Goran

pre 18 godina

Posto smo narod koji, ocigledno, nema buducnost, mi se trudimo da iz proslosti izvucemo sta mozemo, pa ako je moguce, da je malo i prepravimo, ili ponovo dozivimo. Dok drugi narodi napreduju, mi jos razglabamo o cetnicima i partizanima, srpskim vitezovima i azdajama, Muratu i Milosu (K)Obilicu ...
Sto se tice tradicije - ona se stvara dugim nizom godina, a ne proglasava retroaktivno. Uostalom, i veci narodi od nas se odricu nekih svojih "tradicionalnih vrednosti" zarad kompromisa i boljeg zajednickog zivota sa ostalim narodima. Na drugoj strani ostasmo samo mi i muslimanski fundamentalisti :(

Ana

pre 18 godina

Nista tuznije od bivse komunisticke zemlje na teritoriji Balkana.
Zasto bi drzava tj. mi poreski obveznici finansirali tako nesto?!
Bas me briga sto oni locu tamo rakiju i bulazne masne kose (pogledajte samo fotke!), problem je kad njih institucionalizujete.
Grozno je sto pored ovih poplava i bede na sve strane mi uopste raspravljamo o tome!
Sita sam jagnjecih brigada, krkanja, pijanki i nepismenih! I jedni i drugi su radili gnusne stvari i jedino pravilo koje se moze izvesti ovde je vec srpska tradicija - pravi izginu, vrate se na svoju zemlju da gule i dirince, emigriraju - u svakom slucaju nisu im puna usta patriotizma, demagogije... i na repertoaru nemaju nijednu partijsku knjizicu.
Kojadinovicu, jesi li sad konacno srecan?
Je l`mozemo mi sad dalje?
Nemoj vise da nas smaras imamo mnogo posla!

Toni#7

pre 18 godina

Srbijo, neka ti je Bog na pomoci! Bog je neke okrenuo u sumu, ocigledno! Sad nakon 60 godina, fasisti cetnici su se odlucili da nam svima prezentiraju svoju "istinu". Srbija nema snage da zabrani okupljanje cetnika na Ravnoj gori, nego je cak doslo vrijeme da Vlada Srbije to i finansira! Draskovic i Kostunica su skinuli svoje maske i pokazali svoja prava lica... Kakvi to "ljudi" vode Srbiju u Evropu? Fasisti=cetnici? Gledam sve balkanske TV kanale i u svim drzavama se medijski bombarduje pricama o ustasama, cetnicima, partizanima. Cemu sve to? Dok Evropa, radi, stvara i gradi bolji zivot za svoje naredne generacije, mi na Balkanu raspravljamo o II Svijetskom ratu! Zasto to radimo? Dolazim samo do jednog odgovora. Fasizam na Balkanu nije pobjedjen....

Zahvalan

pre 18 godina

Nista nova na brdovitom Balkanu, nista nova u "hrabroj i junackoj" Srbiji!Predlazem da se organizira i proslava na kojoj ce se okupiti "antifasisticke" jedinice koje su "oslobadjale" Vukovar, Sarajevo, Srebrenicu ... - i to sve na jednom mjestu, da se slavi srpski antifasizam. Pridruziti sinove ocevima, sve na jednom mjestu!!! Hvala Bogu sto ne zivim u zemlji zvanoj Srbija!

Bogojub

pre 18 godina

... Stvarno smo van sveta i tu treba i da ostanemo, da zivimo u nasim nakaradnim mitologizovanim tumacenjima proslosti, ali i sadasnjosti. Koja bi civilizovana drzava sebi dozvolila da u jubilarnoj godini pobede nad fasizmom ne posalje svoju delegaciju na komemoraciju u Ausvic, koja bi drzava sebi dozvolila da bas u toj godini prvi put finasira proslavu onih snaga koje su rat zavrsile na strani okupatora? Mozda su neki od cetnika i bili casni, bar u pocetku, ali je, tokom rata, mnoga majka zaplakala od njihovog cojstva i junastva. Po tome su se proslavili i ostali zapamceni cak i u okolini Beograda.
Neka proba neko da svrati do sela Vranic i priupita tamosnje mestane da li bi se prikljucili ovoj "velicanstvenoj" predstavi 13. maja. Plasim se da znam kakav bi bio njihov odgovor.

Ulan Bator

pre 18 godina

Ako su Amerikanci I Britanci pronasli zasluge Drazi I njegovom pokretu u borbi protiv fasista, sta ima mi vise da diskutujemo o tome…Pomirimo sve ljude,pa sledece godine I komunisti I preziveli pripadnici crvene armije i preziveli ravnogorski borci I americki piloti, preziveli veterani, I svi zajedno proslave 9.maj, kad su pobedili fasizam, gde kome odgovara. CNN bi sve to sigurno prenosio. Upristojimo ove sa slika, oduzmemo im nozeve da ne iritiraju susede, ko nece posaljemo u zatvor I kraj price, malo bi se HRT I SPS nasekirali, ali sta da radimo, ne mozemo svima udovoljiti, uostalom koga jos zanima sta oni misle.

Ljubinko

pre 18 godina

Interesantno kako svi znaju za ubistva koje su cetnici pocinili, a niko ne zna kakve su masakre cinili partizani, al ne prema Nemcima vec prema srpskom narodu tokom drugog svetskog rata.

Ivan M

pre 18 godina

Vidim da se u mnogim komentarima koristi Trumanov orden Drazi Mihajlovicu kao nekakvo opravdanje za cetnike. Hteo bih tim povodom samo da napomenem da je Elizabeta II, Britanska kraljica, ne tako davno dala Nikolaeu Causeskuu naslov pocasnog viteza (dakle bio je Ser Nikolae Causesku, ali posto nije bio Britanac on nije mogao sebi da prisvoji tu titulu u imenu) zbog zasluga u odnosima izmedju istoka i zapada. Drugim recima, odlikovali su ga zato sto se covek odupirao Rusima, nije im davao da mu drze vojnike u Rumuniji i igrao ulogu nekakvog "nezavisnog" komuniste. To sto je on zapravo bio ludji i gori od Rusa je tek shvaceno nekoliko godina kasnije, kada mu je taj naslov oduzet. Imajuci u vidu ovaj istorijski primer, pitao bih pro-Mihajlovicevce sledece: da li je moguce da je Truman svojevremeno odlikovao "Djenerala" iz istih pobuda, odnosno po onoj staroj "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj"??? Da li je moguce da covek nije bio upoznat sa zlocinima koje su cetnici cinili i da ga je odlikovao samo zato sto se ovaj borio protiv komunista, koje je Truman mrzeo iz dna duse? Dakle: nemojte se pozivati na ordenje zapadnih drzavnika, jer ono cesto nista ne znaci. Uostalom, ako cemo vec da se ravnamo po tome, pogledajmo ko je sve prisustvovao Titovoj sahrani.

antifasist

pre 18 godina

Za vrijeme kada citav svijet proslavlja 60 godina pobjede nad fasizmom, vlada Srbije finansira proslavu cetnickog pokreta koji je bo zvanicno fasisticki i podredjen nacistima i 3 rajhu, a u proteklim ratovima na prostoru ex-Yugoslavije pocinio ogomne zlocine u Bosni, Kosovu i Hrvatskoj. I sad gradjani valjda treba da se nadaju da ce doci boja buducnost i zemlja uci u Evropu. Izgleda da u Srbiji prvo treba da dodje 1945 (da se porazi fasizam), bez tog nema nikakvog napretka, moze samo da nazaduje u svakom pogledu.

nikolak

pre 18 godina

nekima izgleda smeta sto nema vise proslave 25 maj. takodje mi se cini da bi lakse prihvatili da je skup odrzan u cast pavelica mozda sto je partizanska i ustaska ideologija slagale sto se tice pitanja srba a to je totalno unistenje srba (naravno svako na svoj nacin)

Sava Kovačević

pre 18 godina

istina je da četnici nisu za sobom ostavljali masovne grobnice! nisu se oni imali vremena baviti tim "formalnostima" jer su za sobom sve palili i žarili. Četnička grupa Koste Pećanca i Đurišića je pobila (čitaj zaklala) preko 2000. muslimana u Višegradu 1942. (o tome je pisao V.Dedijer) a najveći zlikovac je bio sin ruskog buržuja Sergej! o zločinima u Sandžaku da ne pišem! Četničke trojke (ko iole zna istoriju) su imale omiljeno oružje za smaknuće u Srbiji-KAMU! i sad ispada da se antifašisti trebaju pravdati na ovom sajtu potomcima četnika-kvislinga! ma nema potrebe! fašistička lumpengrađanština Srbije 1941-1945 je poput Draže, Ljotića, Nedića, Moljevića i drugih bila je i ostala rezervna vojska Adolfa Hitlera na Balkanu!gospodo četnici, jesu li možda partizani zajedno ratovali na Neretvi 1943. sa ustašama, Italijanima, Nijemcima protiv "vojske u otadžbini" ili obratno?jesu li partizani možda logistički održavali zarobljenicima nacistički konc-logor "Banjica" ili možda Nedić, Ljotić, Mihailović?
otiđi u istočnu Bosnu pa da vidiš stotine masovnih grobnica koje su napravili ti koji slave lik i djelo đenerala Mihailovića!
Koliko treba Srebrenica da "plati" Jasenovac? Žalosno je ovo pitanje ali smo očigledno na Balkanu oboljeli od istorijskih mitova, laži i falsifikata!
Jedno je sigurno: jedina antifašistička vojska 1941-1945 je Titova vojska(osim komunista tu je bilo i liberala,buržuji etc.) a svi ostali ustaše-četnici-bela garda-muslimanski zeleni kadar-balisti fašistička rezerva!

rasina

pre 18 godina

Sramota! Da oni koji su 1944. godine bežali pred slavnom Sovjetskom armijom i NOVJ sada proslavljaju na Ravnoj Gori. Pa, gde im je obraz, njima i ovoj jadnoj državi. Pa, zar ova vlast misli da su četnici 1944. godine bežali na zapad zbog šopinga u Trstu. Ceo svet nam se smeje. Nije čudo danas nigde ne prihvataju. Prosto, u našem slučaju, ulazak u Evropu polagaće svaki Srbin, pojedinačno, a ne država kao kolektivitet.

goran (francuska)

pre 18 godina

Mislim da ova slika na kojoj jedna "faca" drzi kamu dok mu ortak cevci rakijstinu (predpostavljam da nije Jupi) iz plasticne flase, sve govori. Kad je covek pogleda, spontano je suocen sa vizijom duhovne dubine, ljudske intelegencije, i sjajom perspektivne buducnosti za Srbiju! Prosto se ne zna ko koga promovise, Ministarstvo "kulturu" ili "kultura" Ministarstvo!? Nije bitno, vazno je da nasa drzava brine o nama i da nasoj deci osim kolosalnog duga sprema i program kojim ce sve da rese. Blago njima !

Goran

pre 18 godina

Kako četnici i četnikuše objašnjavaju da je neki dan u Moskvi Putin dodijelio orden hrvatskom predsjedniku Mesiću, a ne Draži Gnjavaži?

Aster Blistok

pre 18 godina

Super! Muzika svira setne ratne balade iz '41, Lili Marlen, Erika... I ako mnogo toga asocira na davno prosli (crni) period smatram da nasa bajna vlada salje smrdljive poruke kada podrzava bilo koga ko je zdusno suradjivao sa Nemcima. Morate me razumeti, jer su oni ipak mnogo zla doneli nasoj zemlji, valjda se neko seca i toga. Znaci li da se blagonaklono moze gledati na razigranu svastiku na prozoru? Ah taj opojni miris koncetracionih logora...

Leo Popovic

pre 18 godina

Nije ni cudo da postoje negativni komentari. Pa, ovde je citavim generacijama ispiran mozak istorijskim falsifikatima i ideoloskim besmislicama. Ko god je gledao film Lazara Stojanovica "Plasticni Isus" mogao je da uoci u da su u dokumentarcu koji je inkorporiran u to proskribovano delo ex-yu kinematografije, cetnici, u stvari, golobradi mladici, sasvim pristojno obuceni, a nikako ne bradati "gibanicari" iz filmova i "feljtona" fabrikovanih izmedju 1945. i 1990.godine!!! Ukoliko razumem, gospoda komunisti im, u stvari, spocitavaju to sto nisu beskrupulozno zrtvovali srpsku mladez, i sto poput njih nisu isli u nepromisljene akcije koje su se najcesce zavrsavale odmazdama nemackih okupatora po principu : Sto streljanih Srba za jednog ubijenog nemackog vojnika!!!

Jadovan IV

pre 18 godina

Nastavlja se srpsko ludilo. Izgleda da smo resili sva ekonomska, sportska i sva ostala zivotna pitanja pa sad da se malo bavimo istorijom, cetnicima, partizanima,...
Kud plovi ovaj brod?

Zoran Savic

pre 18 godina

Drugovi sto velicate partizane; procitajte malo selenica pa cete videti ko su i sta partizani i da li su oni oslobodili ili nastavili okupaciju Beograda. Moj deda je bio cetnik, nije mrdao iz svog sela; borio se protiv Nemaca, ustasa i partizana ( procitajte Gluvi barut velikog partizana Copica, pa cete videti i zasto protiv partizana) i niko nema pravo da ga nazove okupatorom i izdajnikom

Antifasista, BiH

pre 18 godina

kazete, ne postoji masovna grobnica od cetnika na balkanu. Otidji u rogaticu, Focu, Visegrad, Gorazde i okolna sela pa ces naci na hiljade masovnih stratista. deseci hiljada Bosnjaka Istocne Bosne stradalo je od cetnika u II Svj. ratu. Znam ja da to cetnici dozivljavaju kao herojstvo, a ne kao sramotu i zlocina ali radi istine o grobnicama vrijedno je spomenuti.

Vlada

pre 18 godina

Da li smo mi vas dirali poslednjih 50-60 god. NE, prema tome pustite nas na miru! Kada se dobro zna da na Balkanu ne postoji masovna grobnica od strane Cetnika, ali zato postoji da je nazovem masovna grobnica od strane Partizana.

maca

pre 18 godina

Samo opusteno braco. Nema razloga za uzrujavanje. Kad smo mogli onolike godine da slavimo jednu propalu, nakaradnu ideologiju stranu nasem duhu i bicu mozemo i cetnike i Drazu. Jednom recju ko ne voli neka ispostuje one koji vole. I to je demokratija za koju smo se borili. Slava svim borcima za nasu otadzbinu.

mail

pre 18 godina

Odgovori:
1. Ne znam nijednu. Kako sam ih inace mogao nauciti u partizanskoj lazistoriji.
2.Sremski front je bio klanica srpskog naroda, gde je i moj deda (koga nikad nisam upoznao) poginuo sa 18 godina (vidi ti humaniste, salju decu u rat)
3. Da li je Draza saradjivao sa Nemcima. Pa sigurno da jeste. Pa Djilas i kompanija su isli '43 sa nemcima u bioskop u Zagrebu (sigurno zbog interesantnosti filma), a u skoroj istoriji, su Srbi naoruzali Albancena Kosovu (99% naoruzanja potice od kupovine od srpskih "patriota" )

cica

pre 18 godina

E pa bas se vidi ko ovde gleda partizanske filmove na HRT-u. Ne bi bilo lose da cujete i malo istine o nasoj istoriji i ko je sta radio u ratu. Neki su i popove jahali.

Slavko

pre 18 godina

Ako smo mogli i morali slaviti laz toliko godina, zar ne mozemo slaviti postenu namjeru Djenerala da sacuva drzavu. Cinjenica je da su partizani bili paravojska, cinjenica je da su pocinili zlocina da ih ni Dunav ne bi mogao oprati.
A Kosovo! Ako iko ima imalo duse priznace da su kosovo izgubili Srbi=komunisti. Upravo oni koji se najvise bune. Zasto? Znaju oni, ali znamo i mi be obzira sta oni pricali.
Pazi Mirko metak!

Petar

pre 18 godina

Dosta nam je vise i cetnika i partizana. Dok je ostali normalan svet odavno upoznat sa svojom istorijom, mi se nismo suocili ni sa vremenom 60 god unazad. Tek kako cemo sa novijim zlocinima naseg naroda izaci na kraj. Nek nam je bog upomoc..

fyou

pre 18 godina

dobro nam ide na svim poljima, pa mozemo da se razbacujemo sa parama za sulude parade, bilo da su cetnicke ili partizanske. drzava super stoji, gradjani isto tako, PRAVO BLAGOSTANJE!!! Pa zar neko od vas cetnika ili partizana misli da nam moze biti bolje troseci pare na takve stvari ili uopste vracati se u 40-te, dok DANAS imamo 500 000 nezaposlenih(minimum), dok je prosecna plata 200E (mozda i niza), dok iz Srbije mladi i obrazovani ljudi odlaze, dok je status Kosova neresen, dok poplave haraju Vojvodinom, a ljudi ostaju bez krovova nad glavama. Ne moze nam ni biti bolje niti ce nam biti bolje skroz dok se tako ponasamo, a za sve smo SAMI krivi.

zgrozen

pre 18 godina

Dakle ovo je strasno sta ja ovde citam. Svi ste zgrozeni proslavom cetnickog ustanka, ali su vam partizani ok. Ne znam kako svi vi veliki "evropejci" mislite u Evropu slaveci razbojnike koji su otimali sve sto su stigli od 1945 pa do 5. oktobra 2000 kada je okupacija stvarno prestala. U cijim stanovima zivite? Cija je to imovina?? Banda olosa koji je ziveo po planinama i dosao u gradove da pljacka posten, da li njih trebamo da slavimo? Sram vas bilo, jedino sto mogu da zakljucim je da ste potomci tih lopuza i da zalite sto vise ne mozete da pljackate kao vasi ocevi, dedovi...

Boki

pre 18 godina

Molim cetnike da mi nabroje sve vaznije bitke koje su vodjene protiv nacistickih i fasistickih snaga na teritoriji ondasnje Srbije i Jugoslavije.
Takodje bih hteo da cujem sta oni misle o bitkama u poput Sremskog fronta i njihove vaznosti za pobedu nad fasizmom.
Trece pitanje je to da li cetnici smatraju da je Draza saradjivao sa nemcima ili ne.

elvis

pre 18 godina

Prvo, vojska Kraljevine SHS je kapitulirala 17.aprila 1941 .a sve ostalo je stranačko-dvorska falanga dinastije Karađorđević! Kakvi antifašisti, kakav Truman, kakva vojska u otadžbini! Draža-Zaharije Ostojić-Dangić-Đurišić-pop Đujić-Pećanac su najobičnija kvinsliška bulumenta! A ovaj nož na slici najbolje govori o prirodi tog kvazipokreta! Čitajte malo Čerčila poslije 1943. i sastanka Tito-Čerčil!
Za one koji ne znaju:1945. pri povlačenju ustaša, četnika, Rupnikove garde lično je Ante Pavelić dao dozvolu da se četnici kninske grupe popa Đujića povlače ka Austriji! Ako je Pavelić bio antifašista onda je to i đeneral!
Živio Miloš Minić-srpska Carla Del Ponte 47-e!

Rista

pre 18 godina

Ni u Rusiji nisu vise na vlasti komunisti, ali se za Dan Pobede nad fasizmom slavi zasluga sovjetskih vojnika - a ne Bele Garde...
U cemu je razlika izmedju cetnika, ustasa i Musolinijevih crnokosuljasa...? Ovi prvi su "nasi"!?
Srbin.

Urbaniak

pre 18 godina

Selo Drugovac, izmedju Smedereva i Mladenovca, na 56km autoputa Beograd-Nis. Pola sela cu cetnici zaklali. To nisu bili ni "balije" ni "ustase" ni "okupatori" vec srpski seljaci na obodu Sumadije.
Covek zagledan u proslost nema buducnost. Oprostimo jedni drugima (sto je trebalo jos davno u ex-YU, danas bi bili ispred Spanije i Grcke) i radimo na boljem sutra. Cetnik, ustasa, partizan, ma...

komentator@hotmail.co.uk

pre 18 godina

Vidim po prilozenim fotkama da su u pitanju miroljubivi intelektualci antifasistickog ubedjenja. Docekacemo i proslavu oslobodjenja Srebrenice i spomenike narodnim herojima Karadzicu i Mladicu, pod pokroviteljstvom ministarstva kulture. Alal vera!

gavrilo

pre 18 godina

pa ovo je sramota. slazem se sa onim sto je gdin micunovic rekao, da je jedno pocetak a drugo kraj.
blago nama srbima... sramota

KKomentar sa zapadne strane

pre 18 godina

Iznenadjujuce od ovih demokrata ta donacija za sportsku slavu najvecem srpskom planinarskom drustvu Cetnicka ravna gora.

Moralista

pre 18 godina

Mnogo mrzim ali moram da priznam slazem se sa radikalima. Treba da plate i jednima i drugim i molim lepo. Pa da se i te aveti proslosti vec jednom pomire, prizna svako svoje greske, odaju postovanje jedni drugima, pa da ujedinjeni krenemo napred.

Pocetnicka savest

pre 18 godina

Drzavo uplati sirotom Jasi Tomicu za Medju umesto za Ravnu goru. Braco Srpski cetnici (po)cetnici i nasi malo legalci Srpski skin hedsi. Nije vreme za slavlje. Kosovo odlazi nasom zaslugom kao i ostale (ne)Srpske zemlje sto su otisle.Racun je previsok i jos neplacen. Razvijmo crne barjake placimo nad onim sta smo uradili po Srbiji i komsiluku.Nikad nam to nece biti zaboravljeno.Nemojte da zaboravite Racun mora da se plati.

momabrazil

pre 18 godina

pa hvala Bogu da se rehabilituju cetnici. Njih i partizane u istoriju a kroz ovakve proslave se ispravljaju visedecenijske nepravde.Jos samo imovinu da vrate....

realan

pre 18 godina

U evropu mogu samo drzave sa tradicijom i istorijom. Nama je trebalo 60 godina da shvatimo koliko je nase bogatstvo u istoriji i tradiciji, u kojim aje cetnicki pokret jedan integralni deo. Ovakvim postupcima, drzava ce steci ugled ne samo u kod nas nego i u svetu. Finansiranje ove manifestacije dozivljavam kao jedan novi i bolji pocetak zivota u srbiji.

Tvrtko

pre 18 godina

Srbija se nikada nije izvinula niti osudila za zlocine koje su cetnici Draze Mihailovica pocinili nad civilima Bosnjacima u istocnoj Bosni. Srbija se nikada nije izvinila niti osudila zlocine koji su cetnici Ratka Mladica pocinili nad Bosnjacima civilima u Srebrenici. Zrtve cetnickih zlocina su svuda oko nas a Srbija umjesto da pomogne njihovim zrtvama slavi njihova zlodjela. Ovo je jos jedan dokaz da ce Srbija doci pameti tek onda kad pocne placati ratnu odstetu Bosni I Hercegovini za sve ono stu su moderni cetnici pocinili. Nikakva Trumanova odlikovanja i Kostunicina demagogija nemogu promjeniti povjest i brojne zlocine cetnika. Naposljetku, Srbija naravno ima pravo da slavi sta i koga hoce i da pise svoju istoriju kako to zeli. Sto se tice nas u susjedstvu, Srbija moze i proglasiti i Milosevica i Mihailovica i Seselja svetcima ako zeli - to govori vise o Srbiji. Ma sta radila iznutra, Srbija nema prava ciniti zlocine, genocid i etnicko ciscenje nad drugima i to prodavati kao cetnicki antifasizam.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

Neverovatnoà je koliko 50-ogodisnja laz ponavljanja milionima puta ne moze lako da se izbaci iz glava ljudi. Nisu ovu zemlju oslobodili ni cetnici ni partizani, obe organizacije su bile minorne i da nije Hitler doziveo poraz od Rusa danas bi pricali nemacki.TO sto su se partizani slizali sa komunistima rusima i zatim pisali istoriju je druga stvar, da nas taj Englezi nisu prodali Jugoslavija bi jos uvek postojala, ne bi bilo komunizma i bili bi u EU jos od 1970 a Tito nikada ne bi dosao na vlast!
Samim tim Srpske katarze i zadnjih ratova ne bi bilo.

DOgnjanovic

pre 18 godina

Neka oni slave. Nemaju ni izbliza zasluge kao partizani .Nadamo se da na proslavi nece govoriti zivi borci junaci legendarnih crnih trojki.Crne su trojke nosile subare sajkace i bitno crne uniforme sbridz pantalonama i cizmama svisokim sarama nemacke proizvodnje.Subare sajkace su bile sa oznakom broj 3 ili cirilicno slovo Z sto bi znacilo Zaklati ili zaplasiti.Ubijali su klanjem i nocu sve za koje se sumljalo da su protiv cetnika ili kriju dukate zito devojacko ruho i sl Naj poznatiji je bio mali biber koji je na kraju rata uhvacen i osudjen na 20 godina robije zbog maloletnosti koju je odrobijao.On je bio svedok optuzbe protiv Vojislava Rajcica pravedno osudjenog streljanog pod stare dane.

Miki USA student

pre 18 godina

Neizmerno sam srecan da se posle napokon urucenog ordena, i drzava zvanicno ukljucila u proslavu ustanka prvog gerilskog antifasistickog pokreta u Evropi. MISLITE O TOME

marko

pre 18 godina

Ne bih se cudio ni kada bi Kojadinovic tvrdio da su cetnici ginuli na Sremskom frontu, ili da su oslobodili Srbiju od fasizma. Koje se ovde retro price valjaju, da mi se dize kosa na glavi. Izgleda da nemamo pametnija posla od istorijskih zvaka starih 60 godina, i nekog palanackog nadmudrivanja cije standarede nam (im) je udario Sloba. Jos se i narod uhvati u to kolo, kao da nista pametnije i korisnije nema da se uradi u zemlji. POgledajte novine bilo gde ovde u srednjoj Evropi, koja nam je mozda bila bliska, vecina se bavi procentima i ekonomijom i tako sticu birace. Kod nas jos neko igra na kartu nekih levih cetnika i partizana.

Kole

pre 18 godina

Zaista je bilo vreme da se pripadnici Jugoslovenske vojske u otadzbini rehabilituju. To je najmanje sto je drzava mogla da ucini za te ljude koji su kao iskreni patrioti branili otadzbinu od fasistickog agresora. To sto ih neki jos uvek nazivaju kvislinzima je posledica brozovske visedecenijske propagande. Istina, srecom, kad tad izadje na videlo.
Iz postovanja prema ravnogorcima vreme je da debejci prekinu sa maskenbalom i prestanu da se pojavljuju na proslavama kao bradate i pijane spodobe, "simpatizeri" ravnogoraca. Svi znamo da su se takvi "cetnici" prvi put pojavili u filmovima komunistickog placenika Veljka Bulajica. Razlucimo istinu od komunistickih podmetanja od kojih i dan danas imamo samo stete.

Vladimir

pre 18 godina

Stvarno ne razumem cemu protivljenje proslavi i etiketiranje cetnika kao izdajnika i kolaboracionista u 2. sv. ratu. Dok su fasisti poput Petena, Pavelica, Kvislinga, Vlasova i drugih redovno vidjani na zurkama kod Hitlera i njegovih saradnika, za to vreme Draza Mihajlovic se mogao videti samo na poternicama Gestapoa i na ratistu kako se suprostavlja tom zlu. Stavljanje cetnika i fasista u isti kos je isto kao i sto bi bilo izjednacavanje Himlera i Ane Frank.

sasa

pre 18 godina

Gospodo Cetnici pokazite rodoljublje time sto ce te umjesto sto ce te pijanciti i mastiti brade sav novac koji je namijenjen proslavi uplatiti u fond za sanaciju poplavljenih podrucja

Opijum

pre 18 godina

Od drzave koja finasira optuzene za najstrasnije ratne zlocine i koja je jedina u Evropi rehabilitovala kvislinge drugo se ne moze ni ocekivati. Drzava ciji su bivsi predsednik, nacelnici generalstaba, vrh tajne i obicne policije i drzavne administracije iza resetaka - nicim vise nikoga ne moze da iznenadi.

G.M.

pre 18 godina

U dane kada ceo svet, pa cak i Nemacka, slavi 60-godisnjicu pobede nad fasizmom i nacizmom, na prostoru bivse Juge opsti "picvajz": Srbi slave cetnike, Hrvati vriste sto Srbi slave cetnike, a sami su jos u prosloj decenije tiho sve vojnike iz II svetskog rata (domobrane, ustase, partizane) "izjednacili" i dali im ista prava, a u Sloveniji se Janez Jansa upinje iz sve snage ne bi li nekako rehabilitovao domobrane koji su u sred Ljubljane javno polozili zakletvu Hitleru! Po tim postupcima zaista je jasno da ovaj deo Balkana ima poseban problem sa prosloscu i posebnu naklonost ka izdajstvu i kolaboraciji sa nacistima. Draza dobio orden od (neobavestenog) Trumana, a Drazin omiljeni cetnicki komandant Pavle Djurisic je gvozdeni krst za zasluge dobio od samog vodje Rajha, Hitlera!!! (P.S. Da li ce Tadic i Kostunica na Ravnoj Gori da se uhvate u kolo i zapevaju cetnicku himnu "Trese mi se, trese mi se na subari cvece...", ili ce tog dana obojica biti "bolesni"?)

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 18 godina

Oni nesrećnici što se deru i pijanče na Ravnoj Gori okićeni kao prodavnice crkvene opštine uz dodatak lovačkih noževa i satara su četnike videli samo u Bulajićevim filmovima.
Mislim da bi svima njima na čelu sa preosvećenim vladikom Kojadinovićem general Mihajilović udario dva puta po 25 po golom, jer sramote srpsko ime. Ako je pomen, pomen je, a ne žderanje i piajnka.
Video sam neke od njih: nakićeni, bradati, strašni, a verovatno nijedan ne može da uradi ni 20 sklekova ili trbušnjaka.
Lično mislim da TAKVOJ proslavi pokrovitelj treba da bude država, ali kroz institucije kao što je Ministarstvo zdravlja, u cilju borbe protiv hipertenzije, alkoholizma i devijantnog ponašanja

doomed

pre 18 godina

Činjenica:Winston Churchill je svojom oficiru tajne službe,zadužen za tadašnju Jugoslaviju rekao,da pošto im treba neko ko će Nemce da slabe negde drugde,jer su tad baš gadno bombardovali London,i invazija na Englesku je bila realna opasnost,rekao da pošalju oružje partizanima i četnicima.Pa da vide ko će da "bije nemce".Partizani su se odmah latili posla.On,pošto je naš kralj ipak tamo pobegao,rekao da se to ponovi,pa da vidimo koga će da podrže.Partizani su se opet istakli,a od četnika ništa.Onda je on rekao da partizani imaju njegovu podršku.Na to je njegov oficir kazao da su oni komunisti.Na to je ga on ,kakav je bio,izgrdio,da neće oni živeti u Jugoslaviji.

To predavaju na londonskim univerzitetima već godinama.I ja sam imao sreće da čitam knjigu od onoga koji to predaje.
Prema tome,ovi naši četnici,blago rečeno, bili prilično nesposobni.
A tome da su 1944.-te spasli petstotina američkih pilota,...
Pa te godine je već svakome sa malo mozga bilo jasno da je nemcima počelo odzvoniti,čim su rusi i amerikanci ozbiljno krenuli na njih.Pa nije bilo loše izabrati pravu stranu.
A još nisam ušao u tu temu da li su podržavali fašiste.
Al`dobro...
A ovim "neočetnicima",ako baš hoće da proslave svoje praznike,neka im.Ipak je za njih napravljen "dvokilaško" pivo.
Samo treba finansirati i partizanski dan ustanka,ili šta već,jer ipak su oni više učinili za oslobođenje ove države.
A dugoročno gledano,trebalo bi napokon pitati istoričare(nezavisnih),šta se zapravo desilo ovde, a ne neke političare,koji su za ovih godina podržavali četništvo iz dubine duše, a za pet godina bi i Kuran uveli kao obavezno štivo.

Opijum

pre 18 godina

Od drzave koja finasira optuzene za najstrasnije ratne zlocine i koja je jedina u Evropi rehabilitovala kvislinge drugo se ne moze ni ocekivati. Drzava ciji su bivsi predsednik, nacelnici generalstaba, vrh tajne i obicne policije i drzavne administracije iza resetaka - nicim vise nikoga ne moze da iznenadi.

DOgnjanovic

pre 18 godina

Neka oni slave. Nemaju ni izbliza zasluge kao partizani .Nadamo se da na proslavi nece govoriti zivi borci junaci legendarnih crnih trojki.Crne su trojke nosile subare sajkace i bitno crne uniforme sbridz pantalonama i cizmama svisokim sarama nemacke proizvodnje.Subare sajkace su bile sa oznakom broj 3 ili cirilicno slovo Z sto bi znacilo Zaklati ili zaplasiti.Ubijali su klanjem i nocu sve za koje se sumljalo da su protiv cetnika ili kriju dukate zito devojacko ruho i sl Naj poznatiji je bio mali biber koji je na kraju rata uhvacen i osudjen na 20 godina robije zbog maloletnosti koju je odrobijao.On je bio svedok optuzbe protiv Vojislava Rajcica pravedno osudjenog streljanog pod stare dane.

marko

pre 18 godina

Ne bih se cudio ni kada bi Kojadinovic tvrdio da su cetnici ginuli na Sremskom frontu, ili da su oslobodili Srbiju od fasizma. Koje se ovde retro price valjaju, da mi se dize kosa na glavi. Izgleda da nemamo pametnija posla od istorijskih zvaka starih 60 godina, i nekog palanackog nadmudrivanja cije standarede nam (im) je udario Sloba. Jos se i narod uhvati u to kolo, kao da nista pametnije i korisnije nema da se uradi u zemlji. POgledajte novine bilo gde ovde u srednjoj Evropi, koja nam je mozda bila bliska, vecina se bavi procentima i ekonomijom i tako sticu birace. Kod nas jos neko igra na kartu nekih levih cetnika i partizana.

sasa

pre 18 godina

Gospodo Cetnici pokazite rodoljublje time sto ce te umjesto sto ce te pijanciti i mastiti brade sav novac koji je namijenjen proslavi uplatiti u fond za sanaciju poplavljenih podrucja

Tvrtko

pre 18 godina

Srbija se nikada nije izvinula niti osudila za zlocine koje su cetnici Draze Mihailovica pocinili nad civilima Bosnjacima u istocnoj Bosni. Srbija se nikada nije izvinila niti osudila zlocine koji su cetnici Ratka Mladica pocinili nad Bosnjacima civilima u Srebrenici. Zrtve cetnickih zlocina su svuda oko nas a Srbija umjesto da pomogne njihovim zrtvama slavi njihova zlodjela. Ovo je jos jedan dokaz da ce Srbija doci pameti tek onda kad pocne placati ratnu odstetu Bosni I Hercegovini za sve ono stu su moderni cetnici pocinili. Nikakva Trumanova odlikovanja i Kostunicina demagogija nemogu promjeniti povjest i brojne zlocine cetnika. Naposljetku, Srbija naravno ima pravo da slavi sta i koga hoce i da pise svoju istoriju kako to zeli. Sto se tice nas u susjedstvu, Srbija moze i proglasiti i Milosevica i Mihailovica i Seselja svetcima ako zeli - to govori vise o Srbiji. Ma sta radila iznutra, Srbija nema prava ciniti zlocine, genocid i etnicko ciscenje nad drugima i to prodavati kao cetnicki antifasizam.

realan

pre 18 godina

U evropu mogu samo drzave sa tradicijom i istorijom. Nama je trebalo 60 godina da shvatimo koliko je nase bogatstvo u istoriji i tradiciji, u kojim aje cetnicki pokret jedan integralni deo. Ovakvim postupcima, drzava ce steci ugled ne samo u kod nas nego i u svetu. Finansiranje ove manifestacije dozivljavam kao jedan novi i bolji pocetak zivota u srbiji.

Kole

pre 18 godina

Zaista je bilo vreme da se pripadnici Jugoslovenske vojske u otadzbini rehabilituju. To je najmanje sto je drzava mogla da ucini za te ljude koji su kao iskreni patrioti branili otadzbinu od fasistickog agresora. To sto ih neki jos uvek nazivaju kvislinzima je posledica brozovske visedecenijske propagande. Istina, srecom, kad tad izadje na videlo.
Iz postovanja prema ravnogorcima vreme je da debejci prekinu sa maskenbalom i prestanu da se pojavljuju na proslavama kao bradate i pijane spodobe, "simpatizeri" ravnogoraca. Svi znamo da su se takvi "cetnici" prvi put pojavili u filmovima komunistickog placenika Veljka Bulajica. Razlucimo istinu od komunistickih podmetanja od kojih i dan danas imamo samo stete.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

Neverovatnoà je koliko 50-ogodisnja laz ponavljanja milionima puta ne moze lako da se izbaci iz glava ljudi. Nisu ovu zemlju oslobodili ni cetnici ni partizani, obe organizacije su bile minorne i da nije Hitler doziveo poraz od Rusa danas bi pricali nemacki.TO sto su se partizani slizali sa komunistima rusima i zatim pisali istoriju je druga stvar, da nas taj Englezi nisu prodali Jugoslavija bi jos uvek postojala, ne bi bilo komunizma i bili bi u EU jos od 1970 a Tito nikada ne bi dosao na vlast!
Samim tim Srpske katarze i zadnjih ratova ne bi bilo.

G.M.

pre 18 godina

U dane kada ceo svet, pa cak i Nemacka, slavi 60-godisnjicu pobede nad fasizmom i nacizmom, na prostoru bivse Juge opsti "picvajz": Srbi slave cetnike, Hrvati vriste sto Srbi slave cetnike, a sami su jos u prosloj decenije tiho sve vojnike iz II svetskog rata (domobrane, ustase, partizane) "izjednacili" i dali im ista prava, a u Sloveniji se Janez Jansa upinje iz sve snage ne bi li nekako rehabilitovao domobrane koji su u sred Ljubljane javno polozili zakletvu Hitleru! Po tim postupcima zaista je jasno da ovaj deo Balkana ima poseban problem sa prosloscu i posebnu naklonost ka izdajstvu i kolaboraciji sa nacistima. Draza dobio orden od (neobavestenog) Trumana, a Drazin omiljeni cetnicki komandant Pavle Djurisic je gvozdeni krst za zasluge dobio od samog vodje Rajha, Hitlera!!! (P.S. Da li ce Tadic i Kostunica na Ravnoj Gori da se uhvate u kolo i zapevaju cetnicku himnu "Trese mi se, trese mi se na subari cvece...", ili ce tog dana obojica biti "bolesni"?)

Miki USA student

pre 18 godina

Neizmerno sam srecan da se posle napokon urucenog ordena, i drzava zvanicno ukljucila u proslavu ustanka prvog gerilskog antifasistickog pokreta u Evropi. MISLITE O TOME

Vladimir

pre 18 godina

Stvarno ne razumem cemu protivljenje proslavi i etiketiranje cetnika kao izdajnika i kolaboracionista u 2. sv. ratu. Dok su fasisti poput Petena, Pavelica, Kvislinga, Vlasova i drugih redovno vidjani na zurkama kod Hitlera i njegovih saradnika, za to vreme Draza Mihajlovic se mogao videti samo na poternicama Gestapoa i na ratistu kako se suprostavlja tom zlu. Stavljanje cetnika i fasista u isti kos je isto kao i sto bi bilo izjednacavanje Himlera i Ane Frank.

Moralista

pre 18 godina

Mnogo mrzim ali moram da priznam slazem se sa radikalima. Treba da plate i jednima i drugim i molim lepo. Pa da se i te aveti proslosti vec jednom pomire, prizna svako svoje greske, odaju postovanje jedni drugima, pa da ujedinjeni krenemo napred.

Pocetnicka savest

pre 18 godina

Drzavo uplati sirotom Jasi Tomicu za Medju umesto za Ravnu goru. Braco Srpski cetnici (po)cetnici i nasi malo legalci Srpski skin hedsi. Nije vreme za slavlje. Kosovo odlazi nasom zaslugom kao i ostale (ne)Srpske zemlje sto su otisle.Racun je previsok i jos neplacen. Razvijmo crne barjake placimo nad onim sta smo uradili po Srbiji i komsiluku.Nikad nam to nece biti zaboravljeno.Nemojte da zaboravite Racun mora da se plati.

momabrazil

pre 18 godina

pa hvala Bogu da se rehabilituju cetnici. Njih i partizane u istoriju a kroz ovakve proslave se ispravljaju visedecenijske nepravde.Jos samo imovinu da vrate....

KKomentar sa zapadne strane

pre 18 godina

Iznenadjujuce od ovih demokrata ta donacija za sportsku slavu najvecem srpskom planinarskom drustvu Cetnicka ravna gora.

gavrilo

pre 18 godina

pa ovo je sramota. slazem se sa onim sto je gdin micunovic rekao, da je jedno pocetak a drugo kraj.
blago nama srbima... sramota

komentator@hotmail.co.uk

pre 18 godina

Vidim po prilozenim fotkama da su u pitanju miroljubivi intelektualci antifasistickog ubedjenja. Docekacemo i proslavu oslobodjenja Srebrenice i spomenike narodnim herojima Karadzicu i Mladicu, pod pokroviteljstvom ministarstva kulture. Alal vera!

Boki

pre 18 godina

Molim cetnike da mi nabroje sve vaznije bitke koje su vodjene protiv nacistickih i fasistickih snaga na teritoriji ondasnje Srbije i Jugoslavije.
Takodje bih hteo da cujem sta oni misle o bitkama u poput Sremskog fronta i njihove vaznosti za pobedu nad fasizmom.
Trece pitanje je to da li cetnici smatraju da je Draza saradjivao sa nemcima ili ne.

Slavko

pre 18 godina

Ako smo mogli i morali slaviti laz toliko godina, zar ne mozemo slaviti postenu namjeru Djenerala da sacuva drzavu. Cinjenica je da su partizani bili paravojska, cinjenica je da su pocinili zlocina da ih ni Dunav ne bi mogao oprati.
A Kosovo! Ako iko ima imalo duse priznace da su kosovo izgubili Srbi=komunisti. Upravo oni koji se najvise bune. Zasto? Znaju oni, ali znamo i mi be obzira sta oni pricali.
Pazi Mirko metak!

Urbaniak

pre 18 godina

Selo Drugovac, izmedju Smedereva i Mladenovca, na 56km autoputa Beograd-Nis. Pola sela cu cetnici zaklali. To nisu bili ni "balije" ni "ustase" ni "okupatori" vec srpski seljaci na obodu Sumadije.
Covek zagledan u proslost nema buducnost. Oprostimo jedni drugima (sto je trebalo jos davno u ex-YU, danas bi bili ispred Spanije i Grcke) i radimo na boljem sutra. Cetnik, ustasa, partizan, ma...

elvis

pre 18 godina

Prvo, vojska Kraljevine SHS je kapitulirala 17.aprila 1941 .a sve ostalo je stranačko-dvorska falanga dinastije Karađorđević! Kakvi antifašisti, kakav Truman, kakva vojska u otadžbini! Draža-Zaharije Ostojić-Dangić-Đurišić-pop Đujić-Pećanac su najobičnija kvinsliška bulumenta! A ovaj nož na slici najbolje govori o prirodi tog kvazipokreta! Čitajte malo Čerčila poslije 1943. i sastanka Tito-Čerčil!
Za one koji ne znaju:1945. pri povlačenju ustaša, četnika, Rupnikove garde lično je Ante Pavelić dao dozvolu da se četnici kninske grupe popa Đujića povlače ka Austriji! Ako je Pavelić bio antifašista onda je to i đeneral!
Živio Miloš Minić-srpska Carla Del Ponte 47-e!

zgrozen

pre 18 godina

Dakle ovo je strasno sta ja ovde citam. Svi ste zgrozeni proslavom cetnickog ustanka, ali su vam partizani ok. Ne znam kako svi vi veliki "evropejci" mislite u Evropu slaveci razbojnike koji su otimali sve sto su stigli od 1945 pa do 5. oktobra 2000 kada je okupacija stvarno prestala. U cijim stanovima zivite? Cija je to imovina?? Banda olosa koji je ziveo po planinama i dosao u gradove da pljacka posten, da li njih trebamo da slavimo? Sram vas bilo, jedino sto mogu da zakljucim je da ste potomci tih lopuza i da zalite sto vise ne mozete da pljackate kao vasi ocevi, dedovi...

Petar

pre 18 godina

Dosta nam je vise i cetnika i partizana. Dok je ostali normalan svet odavno upoznat sa svojom istorijom, mi se nismo suocili ni sa vremenom 60 god unazad. Tek kako cemo sa novijim zlocinima naseg naroda izaci na kraj. Nek nam je bog upomoc..

fyou

pre 18 godina

dobro nam ide na svim poljima, pa mozemo da se razbacujemo sa parama za sulude parade, bilo da su cetnicke ili partizanske. drzava super stoji, gradjani isto tako, PRAVO BLAGOSTANJE!!! Pa zar neko od vas cetnika ili partizana misli da nam moze biti bolje troseci pare na takve stvari ili uopste vracati se u 40-te, dok DANAS imamo 500 000 nezaposlenih(minimum), dok je prosecna plata 200E (mozda i niza), dok iz Srbije mladi i obrazovani ljudi odlaze, dok je status Kosova neresen, dok poplave haraju Vojvodinom, a ljudi ostaju bez krovova nad glavama. Ne moze nam ni biti bolje niti ce nam biti bolje skroz dok se tako ponasamo, a za sve smo SAMI krivi.

Rista

pre 18 godina

Ni u Rusiji nisu vise na vlasti komunisti, ali se za Dan Pobede nad fasizmom slavi zasluga sovjetskih vojnika - a ne Bele Garde...
U cemu je razlika izmedju cetnika, ustasa i Musolinijevih crnokosuljasa...? Ovi prvi su "nasi"!?
Srbin.

Vlada

pre 18 godina

Da li smo mi vas dirali poslednjih 50-60 god. NE, prema tome pustite nas na miru! Kada se dobro zna da na Balkanu ne postoji masovna grobnica od strane Cetnika, ali zato postoji da je nazovem masovna grobnica od strane Partizana.

mail

pre 18 godina

Odgovori:
1. Ne znam nijednu. Kako sam ih inace mogao nauciti u partizanskoj lazistoriji.
2.Sremski front je bio klanica srpskog naroda, gde je i moj deda (koga nikad nisam upoznao) poginuo sa 18 godina (vidi ti humaniste, salju decu u rat)
3. Da li je Draza saradjivao sa Nemcima. Pa sigurno da jeste. Pa Djilas i kompanija su isli '43 sa nemcima u bioskop u Zagrebu (sigurno zbog interesantnosti filma), a u skoroj istoriji, su Srbi naoruzali Albancena Kosovu (99% naoruzanja potice od kupovine od srpskih "patriota" )

maca

pre 18 godina

Samo opusteno braco. Nema razloga za uzrujavanje. Kad smo mogli onolike godine da slavimo jednu propalu, nakaradnu ideologiju stranu nasem duhu i bicu mozemo i cetnike i Drazu. Jednom recju ko ne voli neka ispostuje one koji vole. I to je demokratija za koju smo se borili. Slava svim borcima za nasu otadzbinu.

cica

pre 18 godina

E pa bas se vidi ko ovde gleda partizanske filmove na HRT-u. Ne bi bilo lose da cujete i malo istine o nasoj istoriji i ko je sta radio u ratu. Neki su i popove jahali.

Antifasista, BiH

pre 18 godina

kazete, ne postoji masovna grobnica od cetnika na balkanu. Otidji u rogaticu, Focu, Visegrad, Gorazde i okolna sela pa ces naci na hiljade masovnih stratista. deseci hiljada Bosnjaka Istocne Bosne stradalo je od cetnika u II Svj. ratu. Znam ja da to cetnici dozivljavaju kao herojstvo, a ne kao sramotu i zlocina ali radi istine o grobnicama vrijedno je spomenuti.

Zoran Savic

pre 18 godina

Drugovi sto velicate partizane; procitajte malo selenica pa cete videti ko su i sta partizani i da li su oni oslobodili ili nastavili okupaciju Beograda. Moj deda je bio cetnik, nije mrdao iz svog sela; borio se protiv Nemaca, ustasa i partizana ( procitajte Gluvi barut velikog partizana Copica, pa cete videti i zasto protiv partizana) i niko nema pravo da ga nazove okupatorom i izdajnikom

Jadovan IV

pre 18 godina

Nastavlja se srpsko ludilo. Izgleda da smo resili sva ekonomska, sportska i sva ostala zivotna pitanja pa sad da se malo bavimo istorijom, cetnicima, partizanima,...
Kud plovi ovaj brod?

Goran

pre 18 godina

Kako četnici i četnikuše objašnjavaju da je neki dan u Moskvi Putin dodijelio orden hrvatskom predsjedniku Mesiću, a ne Draži Gnjavaži?

rasina

pre 18 godina

Sramota! Da oni koji su 1944. godine bežali pred slavnom Sovjetskom armijom i NOVJ sada proslavljaju na Ravnoj Gori. Pa, gde im je obraz, njima i ovoj jadnoj državi. Pa, zar ova vlast misli da su četnici 1944. godine bežali na zapad zbog šopinga u Trstu. Ceo svet nam se smeje. Nije čudo danas nigde ne prihvataju. Prosto, u našem slučaju, ulazak u Evropu polagaće svaki Srbin, pojedinačno, a ne država kao kolektivitet.

Leo Popovic

pre 18 godina

Nije ni cudo da postoje negativni komentari. Pa, ovde je citavim generacijama ispiran mozak istorijskim falsifikatima i ideoloskim besmislicama. Ko god je gledao film Lazara Stojanovica "Plasticni Isus" mogao je da uoci u da su u dokumentarcu koji je inkorporiran u to proskribovano delo ex-yu kinematografije, cetnici, u stvari, golobradi mladici, sasvim pristojno obuceni, a nikako ne bradati "gibanicari" iz filmova i "feljtona" fabrikovanih izmedju 1945. i 1990.godine!!! Ukoliko razumem, gospoda komunisti im, u stvari, spocitavaju to sto nisu beskrupulozno zrtvovali srpsku mladez, i sto poput njih nisu isli u nepromisljene akcije koje su se najcesce zavrsavale odmazdama nemackih okupatora po principu : Sto streljanih Srba za jednog ubijenog nemackog vojnika!!!

goran (francuska)

pre 18 godina

Mislim da ova slika na kojoj jedna "faca" drzi kamu dok mu ortak cevci rakijstinu (predpostavljam da nije Jupi) iz plasticne flase, sve govori. Kad je covek pogleda, spontano je suocen sa vizijom duhovne dubine, ljudske intelegencije, i sjajom perspektivne buducnosti za Srbiju! Prosto se ne zna ko koga promovise, Ministarstvo "kulturu" ili "kultura" Ministarstvo!? Nije bitno, vazno je da nasa drzava brine o nama i da nasoj deci osim kolosalnog duga sprema i program kojim ce sve da rese. Blago njima !

Aster Blistok

pre 18 godina

Super! Muzika svira setne ratne balade iz '41, Lili Marlen, Erika... I ako mnogo toga asocira na davno prosli (crni) period smatram da nasa bajna vlada salje smrdljive poruke kada podrzava bilo koga ko je zdusno suradjivao sa Nemcima. Morate me razumeti, jer su oni ipak mnogo zla doneli nasoj zemlji, valjda se neko seca i toga. Znaci li da se blagonaklono moze gledati na razigranu svastiku na prozoru? Ah taj opojni miris koncetracionih logora...

Sava Kovačević

pre 18 godina

istina je da četnici nisu za sobom ostavljali masovne grobnice! nisu se oni imali vremena baviti tim "formalnostima" jer su za sobom sve palili i žarili. Četnička grupa Koste Pećanca i Đurišića je pobila (čitaj zaklala) preko 2000. muslimana u Višegradu 1942. (o tome je pisao V.Dedijer) a najveći zlikovac je bio sin ruskog buržuja Sergej! o zločinima u Sandžaku da ne pišem! Četničke trojke (ko iole zna istoriju) su imale omiljeno oružje za smaknuće u Srbiji-KAMU! i sad ispada da se antifašisti trebaju pravdati na ovom sajtu potomcima četnika-kvislinga! ma nema potrebe! fašistička lumpengrađanština Srbije 1941-1945 je poput Draže, Ljotića, Nedića, Moljevića i drugih bila je i ostala rezervna vojska Adolfa Hitlera na Balkanu!gospodo četnici, jesu li možda partizani zajedno ratovali na Neretvi 1943. sa ustašama, Italijanima, Nijemcima protiv "vojske u otadžbini" ili obratno?jesu li partizani možda logistički održavali zarobljenicima nacistički konc-logor "Banjica" ili možda Nedić, Ljotić, Mihailović?
otiđi u istočnu Bosnu pa da vidiš stotine masovnih grobnica koje su napravili ti koji slave lik i djelo đenerala Mihailovića!
Koliko treba Srebrenica da "plati" Jasenovac? Žalosno je ovo pitanje ali smo očigledno na Balkanu oboljeli od istorijskih mitova, laži i falsifikata!
Jedno je sigurno: jedina antifašistička vojska 1941-1945 je Titova vojska(osim komunista tu je bilo i liberala,buržuji etc.) a svi ostali ustaše-četnici-bela garda-muslimanski zeleni kadar-balisti fašistička rezerva!

nikolak

pre 18 godina

nekima izgleda smeta sto nema vise proslave 25 maj. takodje mi se cini da bi lakse prihvatili da je skup odrzan u cast pavelica mozda sto je partizanska i ustaska ideologija slagale sto se tice pitanja srba a to je totalno unistenje srba (naravno svako na svoj nacin)

antifasist

pre 18 godina

Za vrijeme kada citav svijet proslavlja 60 godina pobjede nad fasizmom, vlada Srbije finansira proslavu cetnickog pokreta koji je bo zvanicno fasisticki i podredjen nacistima i 3 rajhu, a u proteklim ratovima na prostoru ex-Yugoslavije pocinio ogomne zlocine u Bosni, Kosovu i Hrvatskoj. I sad gradjani valjda treba da se nadaju da ce doci boja buducnost i zemlja uci u Evropu. Izgleda da u Srbiji prvo treba da dodje 1945 (da se porazi fasizam), bez tog nema nikakvog napretka, moze samo da nazaduje u svakom pogledu.

Ivan M

pre 18 godina

Vidim da se u mnogim komentarima koristi Trumanov orden Drazi Mihajlovicu kao nekakvo opravdanje za cetnike. Hteo bih tim povodom samo da napomenem da je Elizabeta II, Britanska kraljica, ne tako davno dala Nikolaeu Causeskuu naslov pocasnog viteza (dakle bio je Ser Nikolae Causesku, ali posto nije bio Britanac on nije mogao sebi da prisvoji tu titulu u imenu) zbog zasluga u odnosima izmedju istoka i zapada. Drugim recima, odlikovali su ga zato sto se covek odupirao Rusima, nije im davao da mu drze vojnike u Rumuniji i igrao ulogu nekakvog "nezavisnog" komuniste. To sto je on zapravo bio ludji i gori od Rusa je tek shvaceno nekoliko godina kasnije, kada mu je taj naslov oduzet. Imajuci u vidu ovaj istorijski primer, pitao bih pro-Mihajlovicevce sledece: da li je moguce da je Truman svojevremeno odlikovao "Djenerala" iz istih pobuda, odnosno po onoj staroj "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj"??? Da li je moguce da covek nije bio upoznat sa zlocinima koje su cetnici cinili i da ga je odlikovao samo zato sto se ovaj borio protiv komunista, koje je Truman mrzeo iz dna duse? Dakle: nemojte se pozivati na ordenje zapadnih drzavnika, jer ono cesto nista ne znaci. Uostalom, ako cemo vec da se ravnamo po tome, pogledajmo ko je sve prisustvovao Titovoj sahrani.

Ljubinko

pre 18 godina

Interesantno kako svi znaju za ubistva koje su cetnici pocinili, a niko ne zna kakve su masakre cinili partizani, al ne prema Nemcima vec prema srpskom narodu tokom drugog svetskog rata.

Ulan Bator

pre 18 godina

Ako su Amerikanci I Britanci pronasli zasluge Drazi I njegovom pokretu u borbi protiv fasista, sta ima mi vise da diskutujemo o tome…Pomirimo sve ljude,pa sledece godine I komunisti I preziveli pripadnici crvene armije i preziveli ravnogorski borci I americki piloti, preziveli veterani, I svi zajedno proslave 9.maj, kad su pobedili fasizam, gde kome odgovara. CNN bi sve to sigurno prenosio. Upristojimo ove sa slika, oduzmemo im nozeve da ne iritiraju susede, ko nece posaljemo u zatvor I kraj price, malo bi se HRT I SPS nasekirali, ali sta da radimo, ne mozemo svima udovoljiti, uostalom koga jos zanima sta oni misle.

Bogojub

pre 18 godina

... Stvarno smo van sveta i tu treba i da ostanemo, da zivimo u nasim nakaradnim mitologizovanim tumacenjima proslosti, ali i sadasnjosti. Koja bi civilizovana drzava sebi dozvolila da u jubilarnoj godini pobede nad fasizmom ne posalje svoju delegaciju na komemoraciju u Ausvic, koja bi drzava sebi dozvolila da bas u toj godini prvi put finasira proslavu onih snaga koje su rat zavrsile na strani okupatora? Mozda su neki od cetnika i bili casni, bar u pocetku, ali je, tokom rata, mnoga majka zaplakala od njihovog cojstva i junastva. Po tome su se proslavili i ostali zapamceni cak i u okolini Beograda.
Neka proba neko da svrati do sela Vranic i priupita tamosnje mestane da li bi se prikljucili ovoj "velicanstvenoj" predstavi 13. maja. Plasim se da znam kakav bi bio njihov odgovor.

Zahvalan

pre 18 godina

Nista nova na brdovitom Balkanu, nista nova u "hrabroj i junackoj" Srbiji!Predlazem da se organizira i proslava na kojoj ce se okupiti "antifasisticke" jedinice koje su "oslobadjale" Vukovar, Sarajevo, Srebrenicu ... - i to sve na jednom mjestu, da se slavi srpski antifasizam. Pridruziti sinove ocevima, sve na jednom mjestu!!! Hvala Bogu sto ne zivim u zemlji zvanoj Srbija!

Toni#7

pre 18 godina

Srbijo, neka ti je Bog na pomoci! Bog je neke okrenuo u sumu, ocigledno! Sad nakon 60 godina, fasisti cetnici su se odlucili da nam svima prezentiraju svoju "istinu". Srbija nema snage da zabrani okupljanje cetnika na Ravnoj gori, nego je cak doslo vrijeme da Vlada Srbije to i finansira! Draskovic i Kostunica su skinuli svoje maske i pokazali svoja prava lica... Kakvi to "ljudi" vode Srbiju u Evropu? Fasisti=cetnici? Gledam sve balkanske TV kanale i u svim drzavama se medijski bombarduje pricama o ustasama, cetnicima, partizanima. Cemu sve to? Dok Evropa, radi, stvara i gradi bolji zivot za svoje naredne generacije, mi na Balkanu raspravljamo o II Svijetskom ratu! Zasto to radimo? Dolazim samo do jednog odgovora. Fasizam na Balkanu nije pobjedjen....

Ana

pre 18 godina

Nista tuznije od bivse komunisticke zemlje na teritoriji Balkana.
Zasto bi drzava tj. mi poreski obveznici finansirali tako nesto?!
Bas me briga sto oni locu tamo rakiju i bulazne masne kose (pogledajte samo fotke!), problem je kad njih institucionalizujete.
Grozno je sto pored ovih poplava i bede na sve strane mi uopste raspravljamo o tome!
Sita sam jagnjecih brigada, krkanja, pijanki i nepismenih! I jedni i drugi su radili gnusne stvari i jedino pravilo koje se moze izvesti ovde je vec srpska tradicija - pravi izginu, vrate se na svoju zemlju da gule i dirince, emigriraju - u svakom slucaju nisu im puna usta patriotizma, demagogije... i na repertoaru nemaju nijednu partijsku knjizicu.
Kojadinovicu, jesi li sad konacno srecan?
Je l`mozemo mi sad dalje?
Nemoj vise da nas smaras imamo mnogo posla!

Goran

pre 18 godina

Posto smo narod koji, ocigledno, nema buducnost, mi se trudimo da iz proslosti izvucemo sta mozemo, pa ako je moguce, da je malo i prepravimo, ili ponovo dozivimo. Dok drugi narodi napreduju, mi jos razglabamo o cetnicima i partizanima, srpskim vitezovima i azdajama, Muratu i Milosu (K)Obilicu ...
Sto se tice tradicije - ona se stvara dugim nizom godina, a ne proglasava retroaktivno. Uostalom, i veci narodi od nas se odricu nekih svojih "tradicionalnih vrednosti" zarad kompromisa i boljeg zajednickog zivota sa ostalim narodima. Na drugoj strani ostasmo samo mi i muslimanski fundamentalisti :(

Radisav

pre 18 godina

Tužno je pročitati i videti da još uvek postoje podele na partizane i četnike. Srbi su imali dva antifašistička pokreta . Ako se optužuju jedni za zločine onda budite sigurni da su ih činili i ovi drugi. Razlika je samo što smo o jednim zločinima slušali 50 godina, a o ovim drugim se tek sada polako počinje da govori. Svi koji kritikuju proslavu na Ravnoj gori samo izazivaju da se o njihovim zločinima više progovori, te bi im bilo pametnije da ćute. Kako je počelo saznaćemo vrlo brzo šta su sve i komunisti činili. Pominju se crne trojke. A šta ćemo sa hiljadama golobradih mladića izginulih na Sremskom frontu, sa hiljadama pobijenih viđenijih ljudi po Srbiji u jesen i zimu 1944-45. godine. Ko će da odgovara za te zločine? Dakle, moramo se urazumiti i uozbiljiti, prekinuti sa polemikama i pustiti svakoga da slavi šta mu je volja. Ako ti nešto smeta, ti slavi što ti je drago. Živi i pusti druge da žive. Bićemo bar malo pametniji.

Kole

pre 18 godina

Zaista je bilo vreme da se pripadnici Jugoslovenske vojske u otadzbini rehabilituju. To je najmanje sto je drzava mogla da ucini za te ljude koji su kao iskreni patrioti branili otadzbinu od fasistickog agresora. To sto ih neki jos uvek nazivaju kvislinzima je posledica brozovske visedecenijske propagande. Istina, srecom, kad tad izadje na videlo.
Iz postovanja prema ravnogorcima vreme je da debejci prekinu sa maskenbalom i prestanu da se pojavljuju na proslavama kao bradate i pijane spodobe, "simpatizeri" ravnogoraca. Svi znamo da su se takvi "cetnici" prvi put pojavili u filmovima komunistickog placenika Veljka Bulajica. Razlucimo istinu od komunistickih podmetanja od kojih i dan danas imamo samo stete.

doomed

pre 18 godina

Činjenica:Winston Churchill je svojom oficiru tajne službe,zadužen za tadašnju Jugoslaviju rekao,da pošto im treba neko ko će Nemce da slabe negde drugde,jer su tad baš gadno bombardovali London,i invazija na Englesku je bila realna opasnost,rekao da pošalju oružje partizanima i četnicima.Pa da vide ko će da "bije nemce".Partizani su se odmah latili posla.On,pošto je naš kralj ipak tamo pobegao,rekao da se to ponovi,pa da vidimo koga će da podrže.Partizani su se opet istakli,a od četnika ništa.Onda je on rekao da partizani imaju njegovu podršku.Na to je njegov oficir kazao da su oni komunisti.Na to je ga on ,kakav je bio,izgrdio,da neće oni živeti u Jugoslaviji.

To predavaju na londonskim univerzitetima već godinama.I ja sam imao sreće da čitam knjigu od onoga koji to predaje.
Prema tome,ovi naši četnici,blago rečeno, bili prilično nesposobni.
A tome da su 1944.-te spasli petstotina američkih pilota,...
Pa te godine je već svakome sa malo mozga bilo jasno da je nemcima počelo odzvoniti,čim su rusi i amerikanci ozbiljno krenuli na njih.Pa nije bilo loše izabrati pravu stranu.
A još nisam ušao u tu temu da li su podržavali fašiste.
Al`dobro...
A ovim "neočetnicima",ako baš hoće da proslave svoje praznike,neka im.Ipak je za njih napravljen "dvokilaško" pivo.
Samo treba finansirati i partizanski dan ustanka,ili šta već,jer ipak su oni više učinili za oslobođenje ove države.
A dugoročno gledano,trebalo bi napokon pitati istoričare(nezavisnih),šta se zapravo desilo ovde, a ne neke političare,koji su za ovih godina podržavali četništvo iz dubine duše, a za pet godina bi i Kuran uveli kao obavezno štivo.

Opijum

pre 18 godina

Od drzave koja finasira optuzene za najstrasnije ratne zlocine i koja je jedina u Evropi rehabilitovala kvislinge drugo se ne moze ni ocekivati. Drzava ciji su bivsi predsednik, nacelnici generalstaba, vrh tajne i obicne policije i drzavne administracije iza resetaka - nicim vise nikoga ne moze da iznenadi.

DOgnjanovic

pre 18 godina

Neka oni slave. Nemaju ni izbliza zasluge kao partizani .Nadamo se da na proslavi nece govoriti zivi borci junaci legendarnih crnih trojki.Crne su trojke nosile subare sajkace i bitno crne uniforme sbridz pantalonama i cizmama svisokim sarama nemacke proizvodnje.Subare sajkace su bile sa oznakom broj 3 ili cirilicno slovo Z sto bi znacilo Zaklati ili zaplasiti.Ubijali su klanjem i nocu sve za koje se sumljalo da su protiv cetnika ili kriju dukate zito devojacko ruho i sl Naj poznatiji je bio mali biber koji je na kraju rata uhvacen i osudjen na 20 godina robije zbog maloletnosti koju je odrobijao.On je bio svedok optuzbe protiv Vojislava Rajcica pravedno osudjenog streljanog pod stare dane.

marko

pre 18 godina

Ne bih se cudio ni kada bi Kojadinovic tvrdio da su cetnici ginuli na Sremskom frontu, ili da su oslobodili Srbiju od fasizma. Koje se ovde retro price valjaju, da mi se dize kosa na glavi. Izgleda da nemamo pametnija posla od istorijskih zvaka starih 60 godina, i nekog palanackog nadmudrivanja cije standarede nam (im) je udario Sloba. Jos se i narod uhvati u to kolo, kao da nista pametnije i korisnije nema da se uradi u zemlji. POgledajte novine bilo gde ovde u srednjoj Evropi, koja nam je mozda bila bliska, vecina se bavi procentima i ekonomijom i tako sticu birace. Kod nas jos neko igra na kartu nekih levih cetnika i partizana.

sasa

pre 18 godina

Gospodo Cetnici pokazite rodoljublje time sto ce te umjesto sto ce te pijanciti i mastiti brade sav novac koji je namijenjen proslavi uplatiti u fond za sanaciju poplavljenih podrucja

Tvrtko

pre 18 godina

Srbija se nikada nije izvinula niti osudila za zlocine koje su cetnici Draze Mihailovica pocinili nad civilima Bosnjacima u istocnoj Bosni. Srbija se nikada nije izvinila niti osudila zlocine koji su cetnici Ratka Mladica pocinili nad Bosnjacima civilima u Srebrenici. Zrtve cetnickih zlocina su svuda oko nas a Srbija umjesto da pomogne njihovim zrtvama slavi njihova zlodjela. Ovo je jos jedan dokaz da ce Srbija doci pameti tek onda kad pocne placati ratnu odstetu Bosni I Hercegovini za sve ono stu su moderni cetnici pocinili. Nikakva Trumanova odlikovanja i Kostunicina demagogija nemogu promjeniti povjest i brojne zlocine cetnika. Naposljetku, Srbija naravno ima pravo da slavi sta i koga hoce i da pise svoju istoriju kako to zeli. Sto se tice nas u susjedstvu, Srbija moze i proglasiti i Milosevica i Mihailovica i Seselja svetcima ako zeli - to govori vise o Srbiji. Ma sta radila iznutra, Srbija nema prava ciniti zlocine, genocid i etnicko ciscenje nad drugima i to prodavati kao cetnicki antifasizam.

realan

pre 18 godina

U evropu mogu samo drzave sa tradicijom i istorijom. Nama je trebalo 60 godina da shvatimo koliko je nase bogatstvo u istoriji i tradiciji, u kojim aje cetnicki pokret jedan integralni deo. Ovakvim postupcima, drzava ce steci ugled ne samo u kod nas nego i u svetu. Finansiranje ove manifestacije dozivljavam kao jedan novi i bolji pocetak zivota u srbiji.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

Neverovatnoà je koliko 50-ogodisnja laz ponavljanja milionima puta ne moze lako da se izbaci iz glava ljudi. Nisu ovu zemlju oslobodili ni cetnici ni partizani, obe organizacije su bile minorne i da nije Hitler doziveo poraz od Rusa danas bi pricali nemacki.TO sto su se partizani slizali sa komunistima rusima i zatim pisali istoriju je druga stvar, da nas taj Englezi nisu prodali Jugoslavija bi jos uvek postojala, ne bi bilo komunizma i bili bi u EU jos od 1970 a Tito nikada ne bi dosao na vlast!
Samim tim Srpske katarze i zadnjih ratova ne bi bilo.

G.M.

pre 18 godina

U dane kada ceo svet, pa cak i Nemacka, slavi 60-godisnjicu pobede nad fasizmom i nacizmom, na prostoru bivse Juge opsti "picvajz": Srbi slave cetnike, Hrvati vriste sto Srbi slave cetnike, a sami su jos u prosloj decenije tiho sve vojnike iz II svetskog rata (domobrane, ustase, partizane) "izjednacili" i dali im ista prava, a u Sloveniji se Janez Jansa upinje iz sve snage ne bi li nekako rehabilitovao domobrane koji su u sred Ljubljane javno polozili zakletvu Hitleru! Po tim postupcima zaista je jasno da ovaj deo Balkana ima poseban problem sa prosloscu i posebnu naklonost ka izdajstvu i kolaboraciji sa nacistima. Draza dobio orden od (neobavestenog) Trumana, a Drazin omiljeni cetnicki komandant Pavle Djurisic je gvozdeni krst za zasluge dobio od samog vodje Rajha, Hitlera!!! (P.S. Da li ce Tadic i Kostunica na Ravnoj Gori da se uhvate u kolo i zapevaju cetnicku himnu "Trese mi se, trese mi se na subari cvece...", ili ce tog dana obojica biti "bolesni"?)

Miki USA student

pre 18 godina

Neizmerno sam srecan da se posle napokon urucenog ordena, i drzava zvanicno ukljucila u proslavu ustanka prvog gerilskog antifasistickog pokreta u Evropi. MISLITE O TOME

Vladimir

pre 18 godina

Stvarno ne razumem cemu protivljenje proslavi i etiketiranje cetnika kao izdajnika i kolaboracionista u 2. sv. ratu. Dok su fasisti poput Petena, Pavelica, Kvislinga, Vlasova i drugih redovno vidjani na zurkama kod Hitlera i njegovih saradnika, za to vreme Draza Mihajlovic se mogao videti samo na poternicama Gestapoa i na ratistu kako se suprostavlja tom zlu. Stavljanje cetnika i fasista u isti kos je isto kao i sto bi bilo izjednacavanje Himlera i Ane Frank.

Moralista

pre 18 godina

Mnogo mrzim ali moram da priznam slazem se sa radikalima. Treba da plate i jednima i drugim i molim lepo. Pa da se i te aveti proslosti vec jednom pomire, prizna svako svoje greske, odaju postovanje jedni drugima, pa da ujedinjeni krenemo napred.

Pocetnicka savest

pre 18 godina

Drzavo uplati sirotom Jasi Tomicu za Medju umesto za Ravnu goru. Braco Srpski cetnici (po)cetnici i nasi malo legalci Srpski skin hedsi. Nije vreme za slavlje. Kosovo odlazi nasom zaslugom kao i ostale (ne)Srpske zemlje sto su otisle.Racun je previsok i jos neplacen. Razvijmo crne barjake placimo nad onim sta smo uradili po Srbiji i komsiluku.Nikad nam to nece biti zaboravljeno.Nemojte da zaboravite Racun mora da se plati.

momabrazil

pre 18 godina

pa hvala Bogu da se rehabilituju cetnici. Njih i partizane u istoriju a kroz ovakve proslave se ispravljaju visedecenijske nepravde.Jos samo imovinu da vrate....

KKomentar sa zapadne strane

pre 18 godina

Iznenadjujuce od ovih demokrata ta donacija za sportsku slavu najvecem srpskom planinarskom drustvu Cetnicka ravna gora.

gavrilo

pre 18 godina

pa ovo je sramota. slazem se sa onim sto je gdin micunovic rekao, da je jedno pocetak a drugo kraj.
blago nama srbima... sramota

komentator@hotmail.co.uk

pre 18 godina

Vidim po prilozenim fotkama da su u pitanju miroljubivi intelektualci antifasistickog ubedjenja. Docekacemo i proslavu oslobodjenja Srebrenice i spomenike narodnim herojima Karadzicu i Mladicu, pod pokroviteljstvom ministarstva kulture. Alal vera!

Boki

pre 18 godina

Molim cetnike da mi nabroje sve vaznije bitke koje su vodjene protiv nacistickih i fasistickih snaga na teritoriji ondasnje Srbije i Jugoslavije.
Takodje bih hteo da cujem sta oni misle o bitkama u poput Sremskog fronta i njihove vaznosti za pobedu nad fasizmom.
Trece pitanje je to da li cetnici smatraju da je Draza saradjivao sa nemcima ili ne.

Slavko

pre 18 godina

Ako smo mogli i morali slaviti laz toliko godina, zar ne mozemo slaviti postenu namjeru Djenerala da sacuva drzavu. Cinjenica je da su partizani bili paravojska, cinjenica je da su pocinili zlocina da ih ni Dunav ne bi mogao oprati.
A Kosovo! Ako iko ima imalo duse priznace da su kosovo izgubili Srbi=komunisti. Upravo oni koji se najvise bune. Zasto? Znaju oni, ali znamo i mi be obzira sta oni pricali.
Pazi Mirko metak!

Urbaniak

pre 18 godina

Selo Drugovac, izmedju Smedereva i Mladenovca, na 56km autoputa Beograd-Nis. Pola sela cu cetnici zaklali. To nisu bili ni "balije" ni "ustase" ni "okupatori" vec srpski seljaci na obodu Sumadije.
Covek zagledan u proslost nema buducnost. Oprostimo jedni drugima (sto je trebalo jos davno u ex-YU, danas bi bili ispred Spanije i Grcke) i radimo na boljem sutra. Cetnik, ustasa, partizan, ma...

elvis

pre 18 godina

Prvo, vojska Kraljevine SHS je kapitulirala 17.aprila 1941 .a sve ostalo je stranačko-dvorska falanga dinastije Karađorđević! Kakvi antifašisti, kakav Truman, kakva vojska u otadžbini! Draža-Zaharije Ostojić-Dangić-Đurišić-pop Đujić-Pećanac su najobičnija kvinsliška bulumenta! A ovaj nož na slici najbolje govori o prirodi tog kvazipokreta! Čitajte malo Čerčila poslije 1943. i sastanka Tito-Čerčil!
Za one koji ne znaju:1945. pri povlačenju ustaša, četnika, Rupnikove garde lično je Ante Pavelić dao dozvolu da se četnici kninske grupe popa Đujića povlače ka Austriji! Ako je Pavelić bio antifašista onda je to i đeneral!
Živio Miloš Minić-srpska Carla Del Ponte 47-e!

zgrozen

pre 18 godina

Dakle ovo je strasno sta ja ovde citam. Svi ste zgrozeni proslavom cetnickog ustanka, ali su vam partizani ok. Ne znam kako svi vi veliki "evropejci" mislite u Evropu slaveci razbojnike koji su otimali sve sto su stigli od 1945 pa do 5. oktobra 2000 kada je okupacija stvarno prestala. U cijim stanovima zivite? Cija je to imovina?? Banda olosa koji je ziveo po planinama i dosao u gradove da pljacka posten, da li njih trebamo da slavimo? Sram vas bilo, jedino sto mogu da zakljucim je da ste potomci tih lopuza i da zalite sto vise ne mozete da pljackate kao vasi ocevi, dedovi...

Petar

pre 18 godina

Dosta nam je vise i cetnika i partizana. Dok je ostali normalan svet odavno upoznat sa svojom istorijom, mi se nismo suocili ni sa vremenom 60 god unazad. Tek kako cemo sa novijim zlocinima naseg naroda izaci na kraj. Nek nam je bog upomoc..

fyou

pre 18 godina

dobro nam ide na svim poljima, pa mozemo da se razbacujemo sa parama za sulude parade, bilo da su cetnicke ili partizanske. drzava super stoji, gradjani isto tako, PRAVO BLAGOSTANJE!!! Pa zar neko od vas cetnika ili partizana misli da nam moze biti bolje troseci pare na takve stvari ili uopste vracati se u 40-te, dok DANAS imamo 500 000 nezaposlenih(minimum), dok je prosecna plata 200E (mozda i niza), dok iz Srbije mladi i obrazovani ljudi odlaze, dok je status Kosova neresen, dok poplave haraju Vojvodinom, a ljudi ostaju bez krovova nad glavama. Ne moze nam ni biti bolje niti ce nam biti bolje skroz dok se tako ponasamo, a za sve smo SAMI krivi.

Rista

pre 18 godina

Ni u Rusiji nisu vise na vlasti komunisti, ali se za Dan Pobede nad fasizmom slavi zasluga sovjetskih vojnika - a ne Bele Garde...
U cemu je razlika izmedju cetnika, ustasa i Musolinijevih crnokosuljasa...? Ovi prvi su "nasi"!?
Srbin.

Vlada

pre 18 godina

Da li smo mi vas dirali poslednjih 50-60 god. NE, prema tome pustite nas na miru! Kada se dobro zna da na Balkanu ne postoji masovna grobnica od strane Cetnika, ali zato postoji da je nazovem masovna grobnica od strane Partizana.

mail

pre 18 godina

Odgovori:
1. Ne znam nijednu. Kako sam ih inace mogao nauciti u partizanskoj lazistoriji.
2.Sremski front je bio klanica srpskog naroda, gde je i moj deda (koga nikad nisam upoznao) poginuo sa 18 godina (vidi ti humaniste, salju decu u rat)
3. Da li je Draza saradjivao sa Nemcima. Pa sigurno da jeste. Pa Djilas i kompanija su isli '43 sa nemcima u bioskop u Zagrebu (sigurno zbog interesantnosti filma), a u skoroj istoriji, su Srbi naoruzali Albancena Kosovu (99% naoruzanja potice od kupovine od srpskih "patriota" )

maca

pre 18 godina

Samo opusteno braco. Nema razloga za uzrujavanje. Kad smo mogli onolike godine da slavimo jednu propalu, nakaradnu ideologiju stranu nasem duhu i bicu mozemo i cetnike i Drazu. Jednom recju ko ne voli neka ispostuje one koji vole. I to je demokratija za koju smo se borili. Slava svim borcima za nasu otadzbinu.

cica

pre 18 godina

E pa bas se vidi ko ovde gleda partizanske filmove na HRT-u. Ne bi bilo lose da cujete i malo istine o nasoj istoriji i ko je sta radio u ratu. Neki su i popove jahali.

Antifasista, BiH

pre 18 godina

kazete, ne postoji masovna grobnica od cetnika na balkanu. Otidji u rogaticu, Focu, Visegrad, Gorazde i okolna sela pa ces naci na hiljade masovnih stratista. deseci hiljada Bosnjaka Istocne Bosne stradalo je od cetnika u II Svj. ratu. Znam ja da to cetnici dozivljavaju kao herojstvo, a ne kao sramotu i zlocina ali radi istine o grobnicama vrijedno je spomenuti.

Zoran Savic

pre 18 godina

Drugovi sto velicate partizane; procitajte malo selenica pa cete videti ko su i sta partizani i da li su oni oslobodili ili nastavili okupaciju Beograda. Moj deda je bio cetnik, nije mrdao iz svog sela; borio se protiv Nemaca, ustasa i partizana ( procitajte Gluvi barut velikog partizana Copica, pa cete videti i zasto protiv partizana) i niko nema pravo da ga nazove okupatorom i izdajnikom

Jadovan IV

pre 18 godina

Nastavlja se srpsko ludilo. Izgleda da smo resili sva ekonomska, sportska i sva ostala zivotna pitanja pa sad da se malo bavimo istorijom, cetnicima, partizanima,...
Kud plovi ovaj brod?

Goran

pre 18 godina

Kako četnici i četnikuše objašnjavaju da je neki dan u Moskvi Putin dodijelio orden hrvatskom predsjedniku Mesiću, a ne Draži Gnjavaži?

rasina

pre 18 godina

Sramota! Da oni koji su 1944. godine bežali pred slavnom Sovjetskom armijom i NOVJ sada proslavljaju na Ravnoj Gori. Pa, gde im je obraz, njima i ovoj jadnoj državi. Pa, zar ova vlast misli da su četnici 1944. godine bežali na zapad zbog šopinga u Trstu. Ceo svet nam se smeje. Nije čudo danas nigde ne prihvataju. Prosto, u našem slučaju, ulazak u Evropu polagaće svaki Srbin, pojedinačno, a ne država kao kolektivitet.

Leo Popovic

pre 18 godina

Nije ni cudo da postoje negativni komentari. Pa, ovde je citavim generacijama ispiran mozak istorijskim falsifikatima i ideoloskim besmislicama. Ko god je gledao film Lazara Stojanovica "Plasticni Isus" mogao je da uoci u da su u dokumentarcu koji je inkorporiran u to proskribovano delo ex-yu kinematografije, cetnici, u stvari, golobradi mladici, sasvim pristojno obuceni, a nikako ne bradati "gibanicari" iz filmova i "feljtona" fabrikovanih izmedju 1945. i 1990.godine!!! Ukoliko razumem, gospoda komunisti im, u stvari, spocitavaju to sto nisu beskrupulozno zrtvovali srpsku mladez, i sto poput njih nisu isli u nepromisljene akcije koje su se najcesce zavrsavale odmazdama nemackih okupatora po principu : Sto streljanih Srba za jednog ubijenog nemackog vojnika!!!

goran (francuska)

pre 18 godina

Mislim da ova slika na kojoj jedna "faca" drzi kamu dok mu ortak cevci rakijstinu (predpostavljam da nije Jupi) iz plasticne flase, sve govori. Kad je covek pogleda, spontano je suocen sa vizijom duhovne dubine, ljudske intelegencije, i sjajom perspektivne buducnosti za Srbiju! Prosto se ne zna ko koga promovise, Ministarstvo "kulturu" ili "kultura" Ministarstvo!? Nije bitno, vazno je da nasa drzava brine o nama i da nasoj deci osim kolosalnog duga sprema i program kojim ce sve da rese. Blago njima !

Aster Blistok

pre 18 godina

Super! Muzika svira setne ratne balade iz '41, Lili Marlen, Erika... I ako mnogo toga asocira na davno prosli (crni) period smatram da nasa bajna vlada salje smrdljive poruke kada podrzava bilo koga ko je zdusno suradjivao sa Nemcima. Morate me razumeti, jer su oni ipak mnogo zla doneli nasoj zemlji, valjda se neko seca i toga. Znaci li da se blagonaklono moze gledati na razigranu svastiku na prozoru? Ah taj opojni miris koncetracionih logora...

Sava Kovačević

pre 18 godina

istina je da četnici nisu za sobom ostavljali masovne grobnice! nisu se oni imali vremena baviti tim "formalnostima" jer su za sobom sve palili i žarili. Četnička grupa Koste Pećanca i Đurišića je pobila (čitaj zaklala) preko 2000. muslimana u Višegradu 1942. (o tome je pisao V.Dedijer) a najveći zlikovac je bio sin ruskog buržuja Sergej! o zločinima u Sandžaku da ne pišem! Četničke trojke (ko iole zna istoriju) su imale omiljeno oružje za smaknuće u Srbiji-KAMU! i sad ispada da se antifašisti trebaju pravdati na ovom sajtu potomcima četnika-kvislinga! ma nema potrebe! fašistička lumpengrađanština Srbije 1941-1945 je poput Draže, Ljotića, Nedića, Moljevića i drugih bila je i ostala rezervna vojska Adolfa Hitlera na Balkanu!gospodo četnici, jesu li možda partizani zajedno ratovali na Neretvi 1943. sa ustašama, Italijanima, Nijemcima protiv "vojske u otadžbini" ili obratno?jesu li partizani možda logistički održavali zarobljenicima nacistički konc-logor "Banjica" ili možda Nedić, Ljotić, Mihailović?
otiđi u istočnu Bosnu pa da vidiš stotine masovnih grobnica koje su napravili ti koji slave lik i djelo đenerala Mihailovića!
Koliko treba Srebrenica da "plati" Jasenovac? Žalosno je ovo pitanje ali smo očigledno na Balkanu oboljeli od istorijskih mitova, laži i falsifikata!
Jedno je sigurno: jedina antifašistička vojska 1941-1945 je Titova vojska(osim komunista tu je bilo i liberala,buržuji etc.) a svi ostali ustaše-četnici-bela garda-muslimanski zeleni kadar-balisti fašistička rezerva!

nikolak

pre 18 godina

nekima izgleda smeta sto nema vise proslave 25 maj. takodje mi se cini da bi lakse prihvatili da je skup odrzan u cast pavelica mozda sto je partizanska i ustaska ideologija slagale sto se tice pitanja srba a to je totalno unistenje srba (naravno svako na svoj nacin)

antifasist

pre 18 godina

Za vrijeme kada citav svijet proslavlja 60 godina pobjede nad fasizmom, vlada Srbije finansira proslavu cetnickog pokreta koji je bo zvanicno fasisticki i podredjen nacistima i 3 rajhu, a u proteklim ratovima na prostoru ex-Yugoslavije pocinio ogomne zlocine u Bosni, Kosovu i Hrvatskoj. I sad gradjani valjda treba da se nadaju da ce doci boja buducnost i zemlja uci u Evropu. Izgleda da u Srbiji prvo treba da dodje 1945 (da se porazi fasizam), bez tog nema nikakvog napretka, moze samo da nazaduje u svakom pogledu.

Ivan M

pre 18 godina

Vidim da se u mnogim komentarima koristi Trumanov orden Drazi Mihajlovicu kao nekakvo opravdanje za cetnike. Hteo bih tim povodom samo da napomenem da je Elizabeta II, Britanska kraljica, ne tako davno dala Nikolaeu Causeskuu naslov pocasnog viteza (dakle bio je Ser Nikolae Causesku, ali posto nije bio Britanac on nije mogao sebi da prisvoji tu titulu u imenu) zbog zasluga u odnosima izmedju istoka i zapada. Drugim recima, odlikovali su ga zato sto se covek odupirao Rusima, nije im davao da mu drze vojnike u Rumuniji i igrao ulogu nekakvog "nezavisnog" komuniste. To sto je on zapravo bio ludji i gori od Rusa je tek shvaceno nekoliko godina kasnije, kada mu je taj naslov oduzet. Imajuci u vidu ovaj istorijski primer, pitao bih pro-Mihajlovicevce sledece: da li je moguce da je Truman svojevremeno odlikovao "Djenerala" iz istih pobuda, odnosno po onoj staroj "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj"??? Da li je moguce da covek nije bio upoznat sa zlocinima koje su cetnici cinili i da ga je odlikovao samo zato sto se ovaj borio protiv komunista, koje je Truman mrzeo iz dna duse? Dakle: nemojte se pozivati na ordenje zapadnih drzavnika, jer ono cesto nista ne znaci. Uostalom, ako cemo vec da se ravnamo po tome, pogledajmo ko je sve prisustvovao Titovoj sahrani.

Ljubinko

pre 18 godina

Interesantno kako svi znaju za ubistva koje su cetnici pocinili, a niko ne zna kakve su masakre cinili partizani, al ne prema Nemcima vec prema srpskom narodu tokom drugog svetskog rata.

Ulan Bator

pre 18 godina

Ako su Amerikanci I Britanci pronasli zasluge Drazi I njegovom pokretu u borbi protiv fasista, sta ima mi vise da diskutujemo o tome…Pomirimo sve ljude,pa sledece godine I komunisti I preziveli pripadnici crvene armije i preziveli ravnogorski borci I americki piloti, preziveli veterani, I svi zajedno proslave 9.maj, kad su pobedili fasizam, gde kome odgovara. CNN bi sve to sigurno prenosio. Upristojimo ove sa slika, oduzmemo im nozeve da ne iritiraju susede, ko nece posaljemo u zatvor I kraj price, malo bi se HRT I SPS nasekirali, ali sta da radimo, ne mozemo svima udovoljiti, uostalom koga jos zanima sta oni misle.

Bogojub

pre 18 godina

... Stvarno smo van sveta i tu treba i da ostanemo, da zivimo u nasim nakaradnim mitologizovanim tumacenjima proslosti, ali i sadasnjosti. Koja bi civilizovana drzava sebi dozvolila da u jubilarnoj godini pobede nad fasizmom ne posalje svoju delegaciju na komemoraciju u Ausvic, koja bi drzava sebi dozvolila da bas u toj godini prvi put finasira proslavu onih snaga koje su rat zavrsile na strani okupatora? Mozda su neki od cetnika i bili casni, bar u pocetku, ali je, tokom rata, mnoga majka zaplakala od njihovog cojstva i junastva. Po tome su se proslavili i ostali zapamceni cak i u okolini Beograda.
Neka proba neko da svrati do sela Vranic i priupita tamosnje mestane da li bi se prikljucili ovoj "velicanstvenoj" predstavi 13. maja. Plasim se da znam kakav bi bio njihov odgovor.

Zahvalan

pre 18 godina

Nista nova na brdovitom Balkanu, nista nova u "hrabroj i junackoj" Srbiji!Predlazem da se organizira i proslava na kojoj ce se okupiti "antifasisticke" jedinice koje su "oslobadjale" Vukovar, Sarajevo, Srebrenicu ... - i to sve na jednom mjestu, da se slavi srpski antifasizam. Pridruziti sinove ocevima, sve na jednom mjestu!!! Hvala Bogu sto ne zivim u zemlji zvanoj Srbija!

Toni#7

pre 18 godina

Srbijo, neka ti je Bog na pomoci! Bog je neke okrenuo u sumu, ocigledno! Sad nakon 60 godina, fasisti cetnici su se odlucili da nam svima prezentiraju svoju "istinu". Srbija nema snage da zabrani okupljanje cetnika na Ravnoj gori, nego je cak doslo vrijeme da Vlada Srbije to i finansira! Draskovic i Kostunica su skinuli svoje maske i pokazali svoja prava lica... Kakvi to "ljudi" vode Srbiju u Evropu? Fasisti=cetnici? Gledam sve balkanske TV kanale i u svim drzavama se medijski bombarduje pricama o ustasama, cetnicima, partizanima. Cemu sve to? Dok Evropa, radi, stvara i gradi bolji zivot za svoje naredne generacije, mi na Balkanu raspravljamo o II Svijetskom ratu! Zasto to radimo? Dolazim samo do jednog odgovora. Fasizam na Balkanu nije pobjedjen....

Ana

pre 18 godina

Nista tuznije od bivse komunisticke zemlje na teritoriji Balkana.
Zasto bi drzava tj. mi poreski obveznici finansirali tako nesto?!
Bas me briga sto oni locu tamo rakiju i bulazne masne kose (pogledajte samo fotke!), problem je kad njih institucionalizujete.
Grozno je sto pored ovih poplava i bede na sve strane mi uopste raspravljamo o tome!
Sita sam jagnjecih brigada, krkanja, pijanki i nepismenih! I jedni i drugi su radili gnusne stvari i jedino pravilo koje se moze izvesti ovde je vec srpska tradicija - pravi izginu, vrate se na svoju zemlju da gule i dirince, emigriraju - u svakom slucaju nisu im puna usta patriotizma, demagogije... i na repertoaru nemaju nijednu partijsku knjizicu.
Kojadinovicu, jesi li sad konacno srecan?
Je l`mozemo mi sad dalje?
Nemoj vise da nas smaras imamo mnogo posla!

Goran

pre 18 godina

Posto smo narod koji, ocigledno, nema buducnost, mi se trudimo da iz proslosti izvucemo sta mozemo, pa ako je moguce, da je malo i prepravimo, ili ponovo dozivimo. Dok drugi narodi napreduju, mi jos razglabamo o cetnicima i partizanima, srpskim vitezovima i azdajama, Muratu i Milosu (K)Obilicu ...
Sto se tice tradicije - ona se stvara dugim nizom godina, a ne proglasava retroaktivno. Uostalom, i veci narodi od nas se odricu nekih svojih "tradicionalnih vrednosti" zarad kompromisa i boljeg zajednickog zivota sa ostalim narodima. Na drugoj strani ostasmo samo mi i muslimanski fundamentalisti :(

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 18 godina

Oni nesrećnici što se deru i pijanče na Ravnoj Gori okićeni kao prodavnice crkvene opštine uz dodatak lovačkih noževa i satara su četnike videli samo u Bulajićevim filmovima.
Mislim da bi svima njima na čelu sa preosvećenim vladikom Kojadinovićem general Mihajilović udario dva puta po 25 po golom, jer sramote srpsko ime. Ako je pomen, pomen je, a ne žderanje i piajnka.
Video sam neke od njih: nakićeni, bradati, strašni, a verovatno nijedan ne može da uradi ni 20 sklekova ili trbušnjaka.
Lično mislim da TAKVOJ proslavi pokrovitelj treba da bude država, ali kroz institucije kao što je Ministarstvo zdravlja, u cilju borbe protiv hipertenzije, alkoholizma i devijantnog ponašanja

Radisav

pre 18 godina

Tužno je pročitati i videti da još uvek postoje podele na partizane i četnike. Srbi su imali dva antifašistička pokreta . Ako se optužuju jedni za zločine onda budite sigurni da su ih činili i ovi drugi. Razlika je samo što smo o jednim zločinima slušali 50 godina, a o ovim drugim se tek sada polako počinje da govori. Svi koji kritikuju proslavu na Ravnoj gori samo izazivaju da se o njihovim zločinima više progovori, te bi im bilo pametnije da ćute. Kako je počelo saznaćemo vrlo brzo šta su sve i komunisti činili. Pominju se crne trojke. A šta ćemo sa hiljadama golobradih mladića izginulih na Sremskom frontu, sa hiljadama pobijenih viđenijih ljudi po Srbiji u jesen i zimu 1944-45. godine. Ko će da odgovara za te zločine? Dakle, moramo se urazumiti i uozbiljiti, prekinuti sa polemikama i pustiti svakoga da slavi šta mu je volja. Ako ti nešto smeta, ti slavi što ti je drago. Živi i pusti druge da žive. Bićemo bar malo pametniji.