Četvrtak, 16.04.2020.

14:30

Kako će epidemija koronavirusa uticati na tržište automobila u Srbiji?

Izvor: Izvor: Polovniautomobili.com

Kako æe epidemija koronavirusa uticati na tržište automobila u Srbiji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Slavko

pre 4 godine

Narod se ispucao sa parama. Ujedno su shvatili kakvi nam automobili trebaju, ne što više lima za novac koji dajem već što manje troškova u budućnosti za novac koji dajem. Time je kupovina polovnih dizel automobila otišla u istoriju, karavane zaboravite isto kao i Folksvagen grupaciju, pa jedna Škoda Fabia je koštala 5-6 hiljada eura 10, 12 godina stara!? Japanski krševi iz 2000 godine koštaju po 2 hiljade eura, navodno ne kvari se!? Auto star 20godina se ne kvari!? To nije bilo tržište, to je bila pljačka. E toga više neće biti.
(Ervin, 16. april 2020 14:59) # Link komentara



Bravo za analizu i komentar, ti si pametan covek!
Malo nas je na zalost...

Samo poztivno razmisljanje

pre 4 godine

Sto prodje ovo ludilo sa koronom i vanrednim stanjem, kupujem Audi 3 TDI 2.0, iz 2013, merkam ga vec tri meseca i nadam se da cu uspeti da se dogovorim sa vlasnikom, auto je TOP ! Do tada zelim svima dobro zdravlje i da nam bzo prodju ovi ludi dani

Ursa Minor

pre 4 godine

Brzo ce se svet oporaviti i sve ce se vratiti u normalu, dva meseca ne moze mnogo da utice na ekonomiju vodecih svetskih zemalja
(Idemi dalje, 16. april 2020 21:13)

Moram da te razočaram, ali da se ekonomija unormali trebaće mnogo više od dva meseca. Pre će biti dve, do dve i po godine, i to uz mnogo sreće...

Mirko

pre 4 godine

Ocekujem da ce cene da padnu, ali ko zna. Za one koji se zale kako su automobili u Srbiji preskupi, pogledajte cene u inostranstvu, ali sa svezim tehnickim pregledom, ovo se posebno odnosi na "krseve" stare 15-16 godina i starije, sto se tamo negde prodaju za 100-300 evra. Za male pare se prodaje ono sto nije tehnicki ispravno i sto ne moze da se registruje bez vecih ulaganja, sve ostalo ima svoju (dobru) cenu. Moj savet je da ukoliko zelite dobar auto, uvezete sami, ali budite spremni da platite 20-30% vise nego za "isti" takav u Srbiji.

Ja11

pre 4 godine

Planirao sam kupovinu auta,ali odlozio sam barem jos iducu godinu,posledice ce biti katastrofalne.pustite nase sto nas lazu na sve strane.Pogledajte malo svetske vesti bice jasnije sve

Tek pocinje sezona

pre 4 godine

Cene polovnjaka ce sigurno ici nagore, na samom zapadu bice veca potraznja nego ponuda kao i svake godine pred letnju sezonu

Neko

pre 4 godine

Ljudi, ako možete da priuštite, kupite nov ili sto mladji automobil par godina starosti, pa i do 10 godina je u redu ako je od prvog vlasnika, nije važna marka. Ostavite komplekse i pogledajte svoje realne potrebe i mogućnosti. Sve ostalo ste bacili novac i sebe i porodicu izlažete riziku i troškovima održavanja krševa sa zapada. Evo iz prve ruke, pre 15ak godina vozio sam strani polovnjak star 15-18 godina, premium marka i sto puta se pokajao što nisam za isti novac kupio novog Yuga koji se tada jos proizvodio. Paprena ulaganja i stalna nerviranja sa majstorima. Nakon tog auta koji sam prodao, 2010 godine kupio sam novog Punta sa klimom, uz staro za novo (našao polovnu Z101 za 150 e), na akciji za negde ukupno 8000 evra. Išao svuda sa porodicom tim Puntom, 9 godina nikakvih problema, uložio osim redovnog, ukupno 200 evra. Prošle godine ga prodao sugradjaninu sa 70 hiljada km, sve u super stanju, garažiran bio i prošlog leta pazario novog Tipa HB 1.4 benzin, 95 ks, 6 brzina, super oprema, 6 v. jastuka, klima, tempomat itd., met. boja, prtljažnik 440 litara za 11500 evra. Moja dva prijatelja voze polovne VW koje su pre 2, 3 godine platili slično kao ja nov auto i često se žale na egr, dpf itd. Kažem im-ko vam je kriv i oni se slažu- samo novo. Za naš standard, za mene taj Tipo je odičan i neću ga menjati bar jos 6, 7 godina ako ne i 10. A ostali sto hoće to što ne mogu, to još više košta, bačenih para i živaca. Ako nemate za nov auto, samo tražite od prvog vlasnika, marke i "prestiž" zaboravite jer sve se svodi na novčanik. Ako niste srecni u "običnom" autu, nećete biti ni u "premijum" polovnjaku i ako ne poštujete propise, neće vas spasiti ni jedan autmobil, makar bio i najskuplji, najveci, naj...

Strokavi mozak

pre 4 godine

Ja kad sam kupovao proslo Leto trebalo Mi dva meseca sve da zavrsim znaci Dok bilo normalno stanje.. Najace mi bilo za Taj pdv.. Trebao Neko da mi odredi pdv u toj opstini a taj bio na "odmoru" I rekli mi ne moze niko drugi mora bas Taj tako da mi rekli dodji za 15 Dana.. Dodjem za 15 dana pa mi kazu "na odmoru" dodji za 15 Dana.. Znaci mesec Dana cekam da Neko dodje sa odmora samo da mi napise neku cifru koju treba da platim.. A i pre toga smo se nasetali I nacekali redova..te ajde cekaj red da odjavis saobracajnu, pa red da ugovor.. Pa 100 djavola.
Jeste da nije tema ali ajde i ja da se prikljucim i podelim svoje iskustvo.Pre par godina kupim nov motor.Odem sa svim papirima ne registraciju ona na salteru mi kaze nemoze da se registruje nemas kupoprodajni ugovor.Ja se cudim sta ce mi to motor je nov.Vrarim se kod vlasnika salona ispricam mu sta je bilo i zajedno se vratimo na salter.Covek pocne da joj objasnjava da mu nije to prvi motor koji je prodao i da do sad nije bilo nikad problema.Ali ona ne popusta nece da registruje bez tog ugovora.Trazimo mi da idemo kod nacelnika,ali on je na odmoru dolazi tek za 20 dana.Cekam ja motor mi stoji bez tablica smorio se sta ce da bude.Dodjem sa onim papirima posle 20 dana kod nacelnika,on pregleda sve uredno i kaze idi tamo na salter da ti registruju.I kod iste salteruse sa istim papirima registrujem.Zahvalilm joj se uredno za bespotrebno maltretiranje.

analiticar amater

pre 4 godine

Mislim da gresi svako ko ocekuje znacajniji pad cena automobila.

Sto se tice novih, fabrike nece davati popuste, jer svi ce oni dobiti pomoc svojih drzava,a i gledace da preko kupaca i kontrole proizvodnje odrze cene i profit. Mozda bude akcija, kao i do sada, i to je to.

Sto se tice polovnih automobila, cena ce zavisiti od nabavne cene u inostranstvu. Nisam siguran da ce cene pasti, jer ce zbog krize i na tim trzistima interesovanje za polovnjake, barem u prvim mesecima porasti.

Iako se u Srbiju uvoze automobili koji su pre za otpad nego za plac polovnih vozila, i uglavnom nisu predmet interesovanja u maticnim zemljama, moze se ocekivati smanjen izbor takvih vozila.

Vlasnici ce gledati da jos neko vreme zadrze ta vozila dok se ekonomoije ne povrati na nivo pre krize i oni sami ne stanu na noge i ne isplate sve zaostale obaveze.

Nebi me iznenadilo, da drzava odlozi primenu strogih propisa za izduvne gasove. Svakako nece biti prvi put da se preko noci menjau propisi.

Biće što će biti

pre 4 godine

To sa overama kod beleznika je van pameti, ne razumem, u USA imas nsto slicno kao kupon,kupuje se u knjizarama,prodavnicama,potpisu obe strane i auto je prodat.
Zasto overa pobogu?
Ili ako bas mora to su mogli po opstinama da rade ko ranije ili na tehnickim pregledima,treba pojednostaviti promet a ne da se toliko komplikuje i poskupljuje.
(C i n i k, 16. april 2020 18:52)

Gospodine Cinik USA ima Coca Colu, MC Donald, Holivud, Apple, Amazon i hiljade drugih kompanija. Malo ko napušta USA. A mi moramo da damo plate svima koji su na budžetu i sem belih mantila niko sa budžet ne napušta zemlju. Svake godine kad ode 30000 ljudi mi moramo od onih koji ostaju da namaknemo pare za naše na budžetu. I za povišice isto. Et nadam se da sam vam bar delimično razjasnio tu sitnu razliku između nas i USA. A što se ostalih komentara tiče vidim svi su ovde kupci koji bi voleli da cene padnu. Posebno me nasmejao komentar čoveka koji kaže da je jedva prodao auto pre korone. A onda krenuo d traži da kupi drugi pa sve opisuje kao prevarante i da će d ide u inostranstvo da sam doveze auto i da ovde ne treba kupovati. A sreća pa je on prodao svoj auto u Srbiji. Baš se pitam koliko bi dobio za njega u Nemačkoj 😂

dzo

pre 4 godine

U zapadnoj evropi, Rusiji prodaju auta od jednom fizickom drugom fizickim licu zavrsis sve online za pola sata max!!!
Ali ipak to su nazadne zemlje za Nas.

Ja kad sam kupovao proslo Leto trebalo Mi dva meseca sve da zavrsim znaci Dok bilo normalno stanje.. Najace mi bilo za Taj pdv.. Trebao Neko da mi odredi pdv u toj opstini a taj bio na "odmoru" I rekli mi ne moze niko drugi mora bas Taj tako da mi rekli dodji za 15 Dana.. Dodjem za 15 dana pa mi kazu "na odmoru" dodji za 15 Dana.. Znaci mesec Dana cekam da Neko dodje sa odmora samo da mi napise neku cifru koju treba da platim.. A i pre toga smo se nasetali I nacekali redova..te ajde cekaj red da odjavis saobracajnu, pa red da ugovor.. Pa 100 djavola.

A haos nije samo tu..moj otac je izgradio kucu 1982..zavrsio papirologiju i dozvolu tad bukvalno za par Dana.. U komunizmu I kad nije bilo kompjutera.
A sad ja cekam I osedeo Sam cekajuci bukvalno ima vise od godinu Dana kad smo predali sve za dozvolu da prosirimo kucu jer sad ima vec I dvoje male deca I znaci vise od godinu Nikakav odgovor a ne smes da pocnes da gradis bez toga.

Aca

pre 4 godine

Epidemija trenutno utice na trziste automobila tako sto samo usporava registraciju jer ne radi mup i poreska uprava. Onaj ko ima pare kupovace, a onaj ko nema nece i sta dalje nije jasno.

Dobro, bre, braćo...

pre 4 godine

U celoj Srbiji (bez Kosova) je u 2019 godini prodato MANJE automobila nego u gradu Minhenu. I novih i polovnih. Ko ne veruje nek proveri. O kakvom tržištu mi kod nas pričamo? Margina smo. Bili, jesmo i bićemo.

Radijator

pre 4 godine

(Holy Smoke, 16. april 2020 19:29)
Ti si bar prodao...ja moj nisam.
U slicnoj smo situaciji.. Ne znam do koliko para gledas i koju klasu automobila, ja recimo gledam samo kupljen nov u Srbiji i nikako dizel.

Robi

pre 4 godine

Ko ima dobar auto,neka ga ne menja,sto bi ga neko pljackao i sto da placa kojekakve dazbine. Ja ovaj moj vozim,sto se kaze, do kraja. Sluzi dok sluzi,cutim i vozim. A ko hoce da kupi,nikako izraobovani krsevi sa placeva od auto mafije. Bolje neki manji,a nov i miran covek 10 god bez druzenja sa majstorima.

northman

pre 4 godine

E milo ako polovnjaci puknu, zbog šabačkih švercera, "gumenoglavih" kako ih ja zovem....i ja sam iz Šapca, dosadili su svima svojom " bitnošću"

sve je relativno

pre 4 godine

Verovatno je neki dil da uvoznici i prodavci polovnih automobila kod nas posluju dobro sa fizičkim licima a da ovi što prodaju nove posluju sa firmama. I dok je tako meni kao fizičkom licu će trebati majstor Mića(koji je đubre) i vlasnik placa Debeli(koji je mićin idol i đubre na kvadrat) da mi kažu koji krš bolje da uzmem i što su švedske opruge bolje od originalnih za nemca 20-ak godina starog.
Kad taj dil i tikva puknu i njih ćemo se sa podsmehom i nevericom sećati kao i uličnih prodavaca benzina 90-ih. Podsmehom prema sebi mislim, koje smo ovce bili i to kakvim bizgovima sa obrazima tvrđim od đona airmaxa.
(Bingov brat na sat ili 2, 16. april 2020 16:15)

Lepo bi bilo kad bi se ostvarilo to što ste napisali, ali se to neće desiti najmanje narednih deset godina. Zašto? Kod prodaje benzina prešlo se na visokih uličnih cena i pretakanja na nižu cenu i sipanje na pumpama.
Sa automobilima je stvar znatno drugačija. Ko kupuje polovni automobil od 2.000-5.000 EUR, ne može tek tako kupiti nov automobil od 10.500 Evra. Pre deset godina moglo se birati bar 10 automobila za 8-9.000 EUR, a sada praktično samo Sandero. Realno i taj od 10.500 ima slabu motorizaciju, skromnu opremu, često i bez klime, sa samo 2 vazdušna jastuka, bez metalik boje..., tako da bi neki nov automobil srednje opremljen izašao bar 12.500 EUR. Prosečna plata u Srbiji pre Korone bila je oko 500 EUR, a većina je primala prosečnu platu 39.000 dinara. E tu je problem zašto će još dugo Mića i Debeli imati biznis.

C i n i k

pre 4 godine

Ljudi hoce da auto star 12 godina za koji nemaju nikakav trag kako je auto odrzavan zarade lepe pare. I svi se pritom kunu da kilometraza nije vracana.
Kada se ovo zavrsi, ozbiljno razmisljam da sam uvezem sebi auto. Ovim nasim prevarantima ne verujem nista!
(Holy Smoke, 16. april 2020 19:29

Racunaj slobodno to sto vidis na oglasima da su samo na autima od 2014 i mladji realne km oko 200 000. i da nisu vracane.
To je prava km za auto star 5,6 godina ako je diesel a takvih je 90%, pa ti onda vidi kolko je presao taj od 12 godina,nije bez 500 000.
Slazem se svakako da su prenaduvane cene ali za krseve stare 10 i vise godina,oni su preskupi a u DE kostaju 100 do 300 e jer toliko ti placaju kad ga oteras na unistavanje, ali cene za automobile 5,6 g stare nisu visoke i nmj da te brine km od 200 000, za danasnje motore, to su male km..

C i n i k

pre 4 godine

Nikad, doslovno nikad na prostoru Srbije nije postojala neka ozbiljnija olaksica pri kupovini novih automobila. Nece biti ni sada.
(igor, 16. april 2020 14:52

Ok ali nije bas, nov auto 2 g ne ide na tehnicki, EV subvencija + popust kod registracije + putarina jeftinija 13%..

Dobar auto je skup

pre 4 godine

Dobri i ocuvani automobili sa originalnom km i servisnom knjigom uvek imaju dobru cenu pa i sada u sred koronavirusa, nikakva kriza ne moze uticati na cene polovnjaka, jednostavno, nema dobro i jeftino, krsevi ce uvek biti jeftini, dobri automobili skupi, uvek bilo i bice i kod nas i na zapadu !

C i n i k

pre 4 godine

Dva audija A6 karavana 2012to i bmw f11 520d. Naravno moze sve to da se vrativu fabricko stanje ali cena je sitnica, preko 1000eur.
(Milan, 16. april 2020 20:02)

Ako je sve to istina sto si napisao, sto nisi umanjio cenu za tih 1000 e?

Milan

pre 4 godine

@mrgud
Ko normalan kupuje nov auto na rate i još da zavisi od plate? Ja sam kupio kad je kamata na stednju bila 5% a na autokredit manja od toga. Od tada iskeširam auto, i to samo auto do 20% keša kojim raspolažem. Auto treba da služi meni, ne ja njemu

jaretina

pre 4 godine

Ovi sto urlaju "samo novo" ce uskoro da urlaju "drzavo pomozi, ne mozemo da placamo rate, smanjili nam platu". Ma nista ne brinite, tu sam ja da vam platim 3-4000 za auto do tri godine. Ali vas prenos.
(mrgud, 16. april 2020 19:17)

ne brini se, nećeš imati te muke. Od sledeće godine nema registracije za krševe, tako da će im vrednost skočiti.

Djole

pre 4 godine

Bice jadno i bedno. Zlatno doba se zavrsilo i pocinje tragican rasplet za sve investitore koji su nesto radili. Osim telefona 90% ljudi nece imati nista.

jaretina

pre 4 godine

... deca drhte od neizvesnosti dali ce videti baku i deku, jer im to u tri zadnja pokusaja nije uspelo ...
(kole, 16. april 2020 19:13)

he he he, ovo je carski :)

Yvette

pre 4 godine

Nevezano za automobile ali vezano za kupovinu nekretnina. Kaparisao sam stan pre pomena o koroni I cekam da bude zavrsen do kraja da zatrazim kredit. Ali sad su se uslovi promenili I ako ne bude nekog spustanja cene, makar I simbolicnog, the deal is off. Mislim da je pravo vreme za malo cenkanja ko je u slicnoj situaciji. Pozz

Milan

pre 4 godine

Sta god kupovali (mislim polovno) pazite da auto ima funkcionalan dpf, egr...komplet sistem za preciscavanje izduvnih gasova.
Masa ljudi je to izvadila a od sledece godine necete ni u ludilu proci tehnicki pregled. Ja sam zadnja 3 auta koja sam gledao vozio na tehnicki i ni jedan nije prosao izduvne gasove. Dva audija A6 karavana 2012to i bmw f11 520d. Naravno moze sve to da se vrativu fabricko stanje ali cena je sitnica, preko 1000eur.

Pantelija

pre 4 godine

Ja znam 2 porodice koje su u ovoj krizi odustale od kupovine stana. Jedni cak predali kaparu. Ceo svet prica o nadolazecoj krizi koja ce biti najveca jos od drugog svetskog rata. Vi mastatey o kupovini kola?

kole

pre 4 godine

@jaretina
Nova kola su za dunstere i amatere koji o kolima ne znaju nista, pa idu na siguricu. To su oni tipovi koje je mama vodila za ruku u skolu do sedmog razreda i svi su ih maltretirali. Nosili su dokolenice na kozne sandale i ustirkanu belu kosulju kao hitler jugend. Polovan auto je za prave muskarce. Pod noktima uvek tragovi ulja i kolomasti. Po neka posekotina od skidanja poluosovine koja samo sto nije ispala, ali baja to zna da sredi i nabudzi. Zena na put od 76 km nosi hranu za tri dana i cebe da se covek ne prehladi ako mora da legne pod auto da nesto pogleda. Deca na zadnjem sedistu drhte od neizvesnosti dali ce videti baku i deku, jer im to u tri zadnja pokusaja nije uspelo. Ali to je adrenalinska avantura za koju neko debelo placa na raznim banzdijima i padobranima gde jos moze i da strada.

mrgud

pre 4 godine

Ovi sto urlaju "samo novo" ce uskoro da urlaju "drzavo pomozi, ne mozemo da placamo rate, smanjili nam platu". Ma nista ne brinite, tu sam ja da vam platim 3-4000 za auto do tri godine. Ali vas prenos.

Holy Smoke

pre 4 godine

Ja sam nesto pre ovog desavanja oko covida jedva prodao auto. Prvi mi je bio put da prodajem, iskreno shvatio sam koja je to muka. Nude ti svasta. Pokusavaju da snize cenu preko telefona a da auto ni videli nisu.
Uzas.
Spustio sam na kraju poprilicno cenu i uspeo jedva da ga prodam.
Krenuo sam da trazim neki auto i zadesi me ovo ludilo.
Za sada sam sve pauzirao. Pratim oglase, mogu vam reci da cene uopste nisu realne. Dosta je to skupo a jako staro.
Ljudi hoce da auto star 12 godina za koji nemaju nikakav trag kako je auto odrzavan zarade lepe pare. I svi se pritom kunu da kilometraza nije vracana.
Kada se ovo zavrsi, ozbiljno razmisljam da sam uvezem sebi auto. Ovim nasim prevarantima ne verujem nista!

C i n i k

pre 4 godine

Ne verujem da ce padati cene bar za one automobile koji su redovno i trazeni ali da nije dobro stanje to stoji,ja se ndm da ce ovaj SF film sto pre da se zavrsi..

Franfurkt

pre 4 godine

Ovde u Nemackoj cene polovnjaka u vreme koronavirusa nisu pale ni za jedan euro, nasuprot, kako ide toplije vreme, cene idu polako nagore kao i svake godine pred letnju sezonu

idi

pre 4 godine

 krševi iz 2000 godine koštaju po 2 hiljade eura, navodno ne kvari se!? Auto star 20godina se ne kvari!? To nije bilo tržište, to je bila pljačka. E toga više neće biti.
(Ervin, 16. april 2020 14:59)


svaka ti čast za komentar o svemu, kad čujem "auto ko čaša" 2003. godište?! Idi bre!

C i n i k

pre 4 godine

To sa overama kod beleznika je van pameti, ne razumem, u USA imas nsto slicno kao kupon,kupuje se u knjizarama,prodavnicama,potpisu obe strane i auto je prodat.
Zasto overa pobogu?
Ili ako bas mora to su mogli po opstinama da rade ko ranije ili na tehnickim pregledima,treba pojednostaviti promet a ne da se toliko komplikuje i poskupljuje.

Max

pre 4 godine

Ko zeli da kupi polovnjak, treba sada to da uradi, posle ovog ludila sa vanrednim stanjem, cene ce sigurno otici navise jer ce biti veca potraznja od ponude, dugo se nece normalizovati uvoz iz zapadnih zemalja

C i n i k

pre 4 godine

Auto star 20godina se ne kvari!? To nije bilo tržište, to je bila pljačka. E toga više neće biti.
(Ervin, 16. april 2020 14:59)

Sta si hteo da porucis tolikom besedom?

Marko

pre 4 godine

Ja sam kupio novo auto bas pre sajma i ove krize. Uplatio kaparu, i na tome se sve zavrsilo.

Trebalo je da krajem meseca da stigne potvrda iz fabrike da je auto narucen, ali kako su u medjuvremenu skoro sve fabrike automobila po Evropi zaustavljene, od te potvrde nema nista, i tako vec drugi mesec.

Nemam blage veze kada, i da li ce, auto doci do mene.

Tako da... Pamet u glavu.

Zika

pre 4 godine

@(igor, 16. april 2020 14:52)

Ziva istina. Neki su cak i propadali, ali nema spustanja cena. Ali ako poznajes vlasnika salona, onda sve moze.

Spediter

pre 4 godine

Polovnjaci ce posle ukidanja vanrednog stanja sigurno poskupeti jer se uvoz polovnih vozila nece brzo normalizovati, makar ne u narednih pola godine !

Sani Kroket

pre 4 godine

Kao i u svakoj krizi, pada prodaja automobila,stanova, a posebno nepotrebnih stvari. Predvidja se kriza gora nego 2008god, a neizvesnost oko eventualno povratka virusa na jesen, ce sve ovo podici na visi nivo.
Posebno ce ljudi obazrivije uzimati kredite, posto vidimo da se sve u jednom danu promeni

višegodišnji autosalonski šetač

pre 4 godine

O zameni vozila novim počeo sam da razmišljam pre par godina. I uvek bih odložio. Prošlog proleća se opet bacih u potragu, posle mesec-dva izaberem finaliste,izložim supruzi i opet odložimo. Pred NG opet u potragu,a porodica izabra nešto potpuno izvan važećeg planskog okvira i čak i na moje iznenadjenje,taman pred pandemiju poručimo. Sad čekamo to vozilo. Navodno će ubrzo.
Da ga nisam već poručio, da li bih sada u uslovima pandemije tražio i kupio nova kola?
Teško. Zapravo, sigurno ne. Jer, mada su mi prihodi pali od početka pandemije, ja ne pamtim kada sam poslednji put imao ovoliko "dinara u džepu". Baš jutros prebrojah keš, kad sam išao da platim režije i zaprepastih se količinom keša. Onda razmišljam da je meni taj višak para potpuno normalan u ova nenormalna vremena,jer nigde i ne idem,pa ni da trošim,osim u samoposlugu,pa čak ne idem ni u one prodavnice (druge vrste) koje jesu otvorene (a gde bih u normalna vremena često ušao i nešto kupio).
Prodjem od početka pandemije često i pored raznih auto salona i mada ne udjem (pa ni tamo gde su vrata širom otvorena),ja vidim da su unutra uglavnom stare salonske postavke, osim onoga što je u medjuvremenu stiglo "za sajam" (kao Ford Puma ili nova Sonata i sl.).
I zaista ne razumem ko bi danas ušao u salon i kupio kola.
Danas mi je jedini san da ne izgubim sat vremena čekajući ispred samoposluge, kao i da u njoj nadjem ono što nam treba za ishranu i higijenu.
Tu je kraj mojih potrošačkih pandemijskih želja.

dacha

pre 4 godine

Kao da je termin trziste automobila postojao i ranije u Srbiji?!Pa 90 posto ljudi kupuje i preprodaje polovnjake,o kakvom trzistu vi pricate?Obozavam tekstove sa negiranjem stvarnosti,tako vec zivimo 30 godina

Bingov brat na sat ili 2

pre 4 godine

Verovatno je neki dil da uvoznici i prodavci polovnih automobila kod nas posluju dobro sa fizičkim licima a da ovi što prodaju nove posluju sa firmama. I dok je tako meni kao fizičkom licu će trebati majstor Mića(koji je đubre) i vlasnik placa Debeli(koji je mićin idol i đubre na kvadrat) da mi kažu koji krš bolje da uzmem i što su švedske opruge bolje od originalnih za nemca 20-ak godina starog.
Kad taj dil i tikva puknu i njih ćemo se sa podsmehom i nevericom sećati kao i uličnih prodavaca benzina 90-ih. Podsmehom prema sebi mislim, koje smo ovce bili i to kakvim bizgovima sa obrazima tvrđim od đona airmaxa.

Kralj

pre 4 godine

Prodavci automobila da ne traze pomoc od drzave vec da smanje cene automobila kao svi drugi u svetu, po principu odnosa ponude i potraznje. Da im malo bolje pojasnim nekad nafta vredi a nekad ne.

Aron

pre 4 godine

Neće mnogo zato što automobilet kupuju ljudi koji rade u javnom sektoru i oni koji imaju nameštene poslove sa njima. Tu stvari nikako neće biti promenjene jer smanjenje plate u toj oblasti ne dolazi u obzir. To je ipak da se metaforicki izrazim plemstvo. Vlast se plaši da će ako im smanji plate doći fo njihovog okretanja opoziciji. Ova vlast zna da se oslanja na uglavnom ns penzionere, ljude sa osnovnom školom i seljake, a delom onih iz javnog sektora. Sa smanjenjem plata doći će sa 50 % na 30%.

idiocracy

pre 4 godine

Koga god znam je odustao i svi razmišljaju da pošto nema zarade u martu i aprilu a možda i maju, moraće da cepkaju taj budžet za kola u junu i julu da prežive.

samo kazem

pre 4 godine

Kao i sva trzista tako i trziste automobila ovisi o ponudi i traznji. Ponuda je ista kao i pre izbijanja krize a potraznja je opala za 70-80% sto znaci da na srednji rok mozemo ocekivati ozbiljniji pad cena. Oni koji planiraju da kupuju neka sacekaju ako mogu jos par meseci i moci ce kupiti znatno bolji, mladji automobil nego sto su to mogli pocetkom godine. Takodje ocekujem da ce biti dosta akcija i popusta za nove automobile, na kraju dobitnici ce biti oni koji imaju mogucnost da kupe nov (ili noviji) automobil.

jaretina

pre 4 godine

ja sam presrećan što sam pre godinu dana uzeo nov. sada kao nikad do sada mi je važno da na odredište dođem na vreme, bez ikakvih potencijalnih problema.

a ovih dana na parkingu haos. akumulatori posle 10 - 20 dana. kablovi se traže ko hleb, a izgleda da u celoj zgradi samo 2 postoje. ostavio sam ih pored kola na prakingu i napisao poruku: ako baš hoćete, maznite ih, samo meni neće trebati nego vama.
čudno, još su dole.

Ervin

pre 4 godine

Narod se ispucao sa parama. Ujedno su shvatili kakvi nam automobili trebaju, ne što više lima za novac koji dajem već što manje troškova u budućnosti za novac koji dajem. Time je kupovina polovnih dizel automobila otišla u istoriju, karavane zaboravite isto kao i Folksvagen grupaciju, pa jedna Škoda Fabia je koštala 5-6 hiljada eura 10, 12 godina stara!? Japanski krševi iz 2000 godine koštaju po 2 hiljade eura, navodno ne kvari se!? Auto star 20godina se ne kvari!? To nije bilo tržište, to je bila pljačka. E toga više neće biti.

Ervin

pre 4 godine

Narod se ispucao sa parama. Ujedno su shvatili kakvi nam automobili trebaju, ne što više lima za novac koji dajem već što manje troškova u budućnosti za novac koji dajem. Time je kupovina polovnih dizel automobila otišla u istoriju, karavane zaboravite isto kao i Folksvagen grupaciju, pa jedna Škoda Fabia je koštala 5-6 hiljada eura 10, 12 godina stara!? Japanski krševi iz 2000 godine koštaju po 2 hiljade eura, navodno ne kvari se!? Auto star 20godina se ne kvari!? To nije bilo tržište, to je bila pljačka. E toga više neće biti.

Holy Smoke

pre 4 godine

Ja sam nesto pre ovog desavanja oko covida jedva prodao auto. Prvi mi je bio put da prodajem, iskreno shvatio sam koja je to muka. Nude ti svasta. Pokusavaju da snize cenu preko telefona a da auto ni videli nisu.
Uzas.
Spustio sam na kraju poprilicno cenu i uspeo jedva da ga prodam.
Krenuo sam da trazim neki auto i zadesi me ovo ludilo.
Za sada sam sve pauzirao. Pratim oglase, mogu vam reci da cene uopste nisu realne. Dosta je to skupo a jako staro.
Ljudi hoce da auto star 12 godina za koji nemaju nikakav trag kako je auto odrzavan zarade lepe pare. I svi se pritom kunu da kilometraza nije vracana.
Kada se ovo zavrsi, ozbiljno razmisljam da sam uvezem sebi auto. Ovim nasim prevarantima ne verujem nista!

kole

pre 4 godine

@jaretina
Nova kola su za dunstere i amatere koji o kolima ne znaju nista, pa idu na siguricu. To su oni tipovi koje je mama vodila za ruku u skolu do sedmog razreda i svi su ih maltretirali. Nosili su dokolenice na kozne sandale i ustirkanu belu kosulju kao hitler jugend. Polovan auto je za prave muskarce. Pod noktima uvek tragovi ulja i kolomasti. Po neka posekotina od skidanja poluosovine koja samo sto nije ispala, ali baja to zna da sredi i nabudzi. Zena na put od 76 km nosi hranu za tri dana i cebe da se covek ne prehladi ako mora da legne pod auto da nesto pogleda. Deca na zadnjem sedistu drhte od neizvesnosti dali ce videti baku i deku, jer im to u tri zadnja pokusaja nije uspelo. Ali to je adrenalinska avantura za koju neko debelo placa na raznim banzdijima i padobranima gde jos moze i da strada.

idi

pre 4 godine

 krševi iz 2000 godine koštaju po 2 hiljade eura, navodno ne kvari se!? Auto star 20godina se ne kvari!? To nije bilo tržište, to je bila pljačka. E toga više neće biti.
(Ervin, 16. april 2020 14:59)


svaka ti čast za komentar o svemu, kad čujem "auto ko čaša" 2003. godište?! Idi bre!

višegodišnji autosalonski šetač

pre 4 godine

O zameni vozila novim počeo sam da razmišljam pre par godina. I uvek bih odložio. Prošlog proleća se opet bacih u potragu, posle mesec-dva izaberem finaliste,izložim supruzi i opet odložimo. Pred NG opet u potragu,a porodica izabra nešto potpuno izvan važećeg planskog okvira i čak i na moje iznenadjenje,taman pred pandemiju poručimo. Sad čekamo to vozilo. Navodno će ubrzo.
Da ga nisam već poručio, da li bih sada u uslovima pandemije tražio i kupio nova kola?
Teško. Zapravo, sigurno ne. Jer, mada su mi prihodi pali od početka pandemije, ja ne pamtim kada sam poslednji put imao ovoliko "dinara u džepu". Baš jutros prebrojah keš, kad sam išao da platim režije i zaprepastih se količinom keša. Onda razmišljam da je meni taj višak para potpuno normalan u ova nenormalna vremena,jer nigde i ne idem,pa ni da trošim,osim u samoposlugu,pa čak ne idem ni u one prodavnice (druge vrste) koje jesu otvorene (a gde bih u normalna vremena često ušao i nešto kupio).
Prodjem od početka pandemije često i pored raznih auto salona i mada ne udjem (pa ni tamo gde su vrata širom otvorena),ja vidim da su unutra uglavnom stare salonske postavke, osim onoga što je u medjuvremenu stiglo "za sajam" (kao Ford Puma ili nova Sonata i sl.).
I zaista ne razumem ko bi danas ušao u salon i kupio kola.
Danas mi je jedini san da ne izgubim sat vremena čekajući ispred samoposluge, kao i da u njoj nadjem ono što nam treba za ishranu i higijenu.
Tu je kraj mojih potrošačkih pandemijskih želja.

sve je relativno

pre 4 godine

Verovatno je neki dil da uvoznici i prodavci polovnih automobila kod nas posluju dobro sa fizičkim licima a da ovi što prodaju nove posluju sa firmama. I dok je tako meni kao fizičkom licu će trebati majstor Mića(koji je đubre) i vlasnik placa Debeli(koji je mićin idol i đubre na kvadrat) da mi kažu koji krš bolje da uzmem i što su švedske opruge bolje od originalnih za nemca 20-ak godina starog.
Kad taj dil i tikva puknu i njih ćemo se sa podsmehom i nevericom sećati kao i uličnih prodavaca benzina 90-ih. Podsmehom prema sebi mislim, koje smo ovce bili i to kakvim bizgovima sa obrazima tvrđim od đona airmaxa.
(Bingov brat na sat ili 2, 16. april 2020 16:15)

Lepo bi bilo kad bi se ostvarilo to što ste napisali, ali se to neće desiti najmanje narednih deset godina. Zašto? Kod prodaje benzina prešlo se na visokih uličnih cena i pretakanja na nižu cenu i sipanje na pumpama.
Sa automobilima je stvar znatno drugačija. Ko kupuje polovni automobil od 2.000-5.000 EUR, ne može tek tako kupiti nov automobil od 10.500 Evra. Pre deset godina moglo se birati bar 10 automobila za 8-9.000 EUR, a sada praktično samo Sandero. Realno i taj od 10.500 ima slabu motorizaciju, skromnu opremu, često i bez klime, sa samo 2 vazdušna jastuka, bez metalik boje..., tako da bi neki nov automobil srednje opremljen izašao bar 12.500 EUR. Prosečna plata u Srbiji pre Korone bila je oko 500 EUR, a većina je primala prosečnu platu 39.000 dinara. E tu je problem zašto će još dugo Mića i Debeli imati biznis.

jaretina

pre 4 godine

ja sam presrećan što sam pre godinu dana uzeo nov. sada kao nikad do sada mi je važno da na odredište dođem na vreme, bez ikakvih potencijalnih problema.

a ovih dana na parkingu haos. akumulatori posle 10 - 20 dana. kablovi se traže ko hleb, a izgleda da u celoj zgradi samo 2 postoje. ostavio sam ih pored kola na prakingu i napisao poruku: ako baš hoćete, maznite ih, samo meni neće trebati nego vama.
čudno, još su dole.

C i n i k

pre 4 godine

To sa overama kod beleznika je van pameti, ne razumem, u USA imas nsto slicno kao kupon,kupuje se u knjizarama,prodavnicama,potpisu obe strane i auto je prodat.
Zasto overa pobogu?
Ili ako bas mora to su mogli po opstinama da rade ko ranije ili na tehnickim pregledima,treba pojednostaviti promet a ne da se toliko komplikuje i poskupljuje.

dacha

pre 4 godine

Kao da je termin trziste automobila postojao i ranije u Srbiji?!Pa 90 posto ljudi kupuje i preprodaje polovnjake,o kakvom trzistu vi pricate?Obozavam tekstove sa negiranjem stvarnosti,tako vec zivimo 30 godina

Pantelija

pre 4 godine

Ja znam 2 porodice koje su u ovoj krizi odustale od kupovine stana. Jedni cak predali kaparu. Ceo svet prica o nadolazecoj krizi koja ce biti najveca jos od drugog svetskog rata. Vi mastatey o kupovini kola?

Robi

pre 4 godine

Ko ima dobar auto,neka ga ne menja,sto bi ga neko pljackao i sto da placa kojekakve dazbine. Ja ovaj moj vozim,sto se kaze, do kraja. Sluzi dok sluzi,cutim i vozim. A ko hoce da kupi,nikako izraobovani krsevi sa placeva od auto mafije. Bolje neki manji,a nov i miran covek 10 god bez druzenja sa majstorima.

Kralj

pre 4 godine

Prodavci automobila da ne traze pomoc od drzave vec da smanje cene automobila kao svi drugi u svetu, po principu odnosa ponude i potraznje. Da im malo bolje pojasnim nekad nafta vredi a nekad ne.

Bingov brat na sat ili 2

pre 4 godine

Verovatno je neki dil da uvoznici i prodavci polovnih automobila kod nas posluju dobro sa fizičkim licima a da ovi što prodaju nove posluju sa firmama. I dok je tako meni kao fizičkom licu će trebati majstor Mića(koji je đubre) i vlasnik placa Debeli(koji je mićin idol i đubre na kvadrat) da mi kažu koji krš bolje da uzmem i što su švedske opruge bolje od originalnih za nemca 20-ak godina starog.
Kad taj dil i tikva puknu i njih ćemo se sa podsmehom i nevericom sećati kao i uličnih prodavaca benzina 90-ih. Podsmehom prema sebi mislim, koje smo ovce bili i to kakvim bizgovima sa obrazima tvrđim od đona airmaxa.

Franfurkt

pre 4 godine

Ovde u Nemackoj cene polovnjaka u vreme koronavirusa nisu pale ni za jedan euro, nasuprot, kako ide toplije vreme, cene idu polako nagore kao i svake godine pred letnju sezonu

Milan

pre 4 godine

Sta god kupovali (mislim polovno) pazite da auto ima funkcionalan dpf, egr...komplet sistem za preciscavanje izduvnih gasova.
Masa ljudi je to izvadila a od sledece godine necete ni u ludilu proci tehnicki pregled. Ja sam zadnja 3 auta koja sam gledao vozio na tehnicki i ni jedan nije prosao izduvne gasove. Dva audija A6 karavana 2012to i bmw f11 520d. Naravno moze sve to da se vrativu fabricko stanje ali cena je sitnica, preko 1000eur.

Dobar auto je skup

pre 4 godine

Dobri i ocuvani automobili sa originalnom km i servisnom knjigom uvek imaju dobru cenu pa i sada u sred koronavirusa, nikakva kriza ne moze uticati na cene polovnjaka, jednostavno, nema dobro i jeftino, krsevi ce uvek biti jeftini, dobri automobili skupi, uvek bilo i bice i kod nas i na zapadu !

Djole

pre 4 godine

Bice jadno i bedno. Zlatno doba se zavrsilo i pocinje tragican rasplet za sve investitore koji su nesto radili. Osim telefona 90% ljudi nece imati nista.

Sani Kroket

pre 4 godine

Kao i u svakoj krizi, pada prodaja automobila,stanova, a posebno nepotrebnih stvari. Predvidja se kriza gora nego 2008god, a neizvesnost oko eventualno povratka virusa na jesen, ce sve ovo podici na visi nivo.
Posebno ce ljudi obazrivije uzimati kredite, posto vidimo da se sve u jednom danu promeni

Neko

pre 4 godine

Ljudi, ako možete da priuštite, kupite nov ili sto mladji automobil par godina starosti, pa i do 10 godina je u redu ako je od prvog vlasnika, nije važna marka. Ostavite komplekse i pogledajte svoje realne potrebe i mogućnosti. Sve ostalo ste bacili novac i sebe i porodicu izlažete riziku i troškovima održavanja krševa sa zapada. Evo iz prve ruke, pre 15ak godina vozio sam strani polovnjak star 15-18 godina, premium marka i sto puta se pokajao što nisam za isti novac kupio novog Yuga koji se tada jos proizvodio. Paprena ulaganja i stalna nerviranja sa majstorima. Nakon tog auta koji sam prodao, 2010 godine kupio sam novog Punta sa klimom, uz staro za novo (našao polovnu Z101 za 150 e), na akciji za negde ukupno 8000 evra. Išao svuda sa porodicom tim Puntom, 9 godina nikakvih problema, uložio osim redovnog, ukupno 200 evra. Prošle godine ga prodao sugradjaninu sa 70 hiljada km, sve u super stanju, garažiran bio i prošlog leta pazario novog Tipa HB 1.4 benzin, 95 ks, 6 brzina, super oprema, 6 v. jastuka, klima, tempomat itd., met. boja, prtljažnik 440 litara za 11500 evra. Moja dva prijatelja voze polovne VW koje su pre 2, 3 godine platili slično kao ja nov auto i često se žale na egr, dpf itd. Kažem im-ko vam je kriv i oni se slažu- samo novo. Za naš standard, za mene taj Tipo je odičan i neću ga menjati bar jos 6, 7 godina ako ne i 10. A ostali sto hoće to što ne mogu, to još više košta, bačenih para i živaca. Ako nemate za nov auto, samo tražite od prvog vlasnika, marke i "prestiž" zaboravite jer sve se svodi na novčanik. Ako niste srecni u "običnom" autu, nećete biti ni u "premijum" polovnjaku i ako ne poštujete propise, neće vas spasiti ni jedan autmobil, makar bio i najskuplji, najveci, naj...

Milan

pre 4 godine

@mrgud
Ko normalan kupuje nov auto na rate i još da zavisi od plate? Ja sam kupio kad je kamata na stednju bila 5% a na autokredit manja od toga. Od tada iskeširam auto, i to samo auto do 20% keša kojim raspolažem. Auto treba da služi meni, ne ja njemu

Marko

pre 4 godine

Ja sam kupio novo auto bas pre sajma i ove krize. Uplatio kaparu, i na tome se sve zavrsilo.

Trebalo je da krajem meseca da stigne potvrda iz fabrike da je auto narucen, ali kako su u medjuvremenu skoro sve fabrike automobila po Evropi zaustavljene, od te potvrde nema nista, i tako vec drugi mesec.

Nemam blage veze kada, i da li ce, auto doci do mene.

Tako da... Pamet u glavu.

samo kazem

pre 4 godine

Kao i sva trzista tako i trziste automobila ovisi o ponudi i traznji. Ponuda je ista kao i pre izbijanja krize a potraznja je opala za 70-80% sto znaci da na srednji rok mozemo ocekivati ozbiljniji pad cena. Oni koji planiraju da kupuju neka sacekaju ako mogu jos par meseci i moci ce kupiti znatno bolji, mladji automobil nego sto su to mogli pocetkom godine. Takodje ocekujem da ce biti dosta akcija i popusta za nove automobile, na kraju dobitnici ce biti oni koji imaju mogucnost da kupe nov (ili noviji) automobil.

Aron

pre 4 godine

Neće mnogo zato što automobilet kupuju ljudi koji rade u javnom sektoru i oni koji imaju nameštene poslove sa njima. Tu stvari nikako neće biti promenjene jer smanjenje plate u toj oblasti ne dolazi u obzir. To je ipak da se metaforicki izrazim plemstvo. Vlast se plaši da će ako im smanji plate doći fo njihovog okretanja opoziciji. Ova vlast zna da se oslanja na uglavnom ns penzionere, ljude sa osnovnom školom i seljake, a delom onih iz javnog sektora. Sa smanjenjem plata doći će sa 50 % na 30%.

northman

pre 4 godine

E milo ako polovnjaci puknu, zbog šabačkih švercera, "gumenoglavih" kako ih ja zovem....i ja sam iz Šapca, dosadili su svima svojom " bitnošću"

jaretina

pre 4 godine

... deca drhte od neizvesnosti dali ce videti baku i deku, jer im to u tri zadnja pokusaja nije uspelo ...
(kole, 16. april 2020 19:13)

he he he, ovo je carski :)

Dobro, bre, braćo...

pre 4 godine

U celoj Srbiji (bez Kosova) je u 2019 godini prodato MANJE automobila nego u gradu Minhenu. I novih i polovnih. Ko ne veruje nek proveri. O kakvom tržištu mi kod nas pričamo? Margina smo. Bili, jesmo i bićemo.

idiocracy

pre 4 godine

Koga god znam je odustao i svi razmišljaju da pošto nema zarade u martu i aprilu a možda i maju, moraće da cepkaju taj budžet za kola u junu i julu da prežive.

Radijator

pre 4 godine

(Holy Smoke, 16. april 2020 19:29)
Ti si bar prodao...ja moj nisam.
U slicnoj smo situaciji.. Ne znam do koliko para gledas i koju klasu automobila, ja recimo gledam samo kupljen nov u Srbiji i nikako dizel.

Zika

pre 4 godine

@(igor, 16. april 2020 14:52)

Ziva istina. Neki su cak i propadali, ali nema spustanja cena. Ali ako poznajes vlasnika salona, onda sve moze.

jaretina

pre 4 godine

Ovi sto urlaju "samo novo" ce uskoro da urlaju "drzavo pomozi, ne mozemo da placamo rate, smanjili nam platu". Ma nista ne brinite, tu sam ja da vam platim 3-4000 za auto do tri godine. Ali vas prenos.
(mrgud, 16. april 2020 19:17)

ne brini se, nećeš imati te muke. Od sledeće godine nema registracije za krševe, tako da će im vrednost skočiti.

dzo

pre 4 godine

U zapadnoj evropi, Rusiji prodaju auta od jednom fizickom drugom fizickim licu zavrsis sve online za pola sata max!!!
Ali ipak to su nazadne zemlje za Nas.

Ja kad sam kupovao proslo Leto trebalo Mi dva meseca sve da zavrsim znaci Dok bilo normalno stanje.. Najace mi bilo za Taj pdv.. Trebao Neko da mi odredi pdv u toj opstini a taj bio na "odmoru" I rekli mi ne moze niko drugi mora bas Taj tako da mi rekli dodji za 15 Dana.. Dodjem za 15 dana pa mi kazu "na odmoru" dodji za 15 Dana.. Znaci mesec Dana cekam da Neko dodje sa odmora samo da mi napise neku cifru koju treba da platim.. A i pre toga smo se nasetali I nacekali redova..te ajde cekaj red da odjavis saobracajnu, pa red da ugovor.. Pa 100 djavola.

A haos nije samo tu..moj otac je izgradio kucu 1982..zavrsio papirologiju i dozvolu tad bukvalno za par Dana.. U komunizmu I kad nije bilo kompjutera.
A sad ja cekam I osedeo Sam cekajuci bukvalno ima vise od godinu Dana kad smo predali sve za dozvolu da prosirimo kucu jer sad ima vec I dvoje male deca I znaci vise od godinu Nikakav odgovor a ne smes da pocnes da gradis bez toga.

mrgud

pre 4 godine

Ovi sto urlaju "samo novo" ce uskoro da urlaju "drzavo pomozi, ne mozemo da placamo rate, smanjili nam platu". Ma nista ne brinite, tu sam ja da vam platim 3-4000 za auto do tri godine. Ali vas prenos.

Strokavi mozak

pre 4 godine

Ja kad sam kupovao proslo Leto trebalo Mi dva meseca sve da zavrsim znaci Dok bilo normalno stanje.. Najace mi bilo za Taj pdv.. Trebao Neko da mi odredi pdv u toj opstini a taj bio na "odmoru" I rekli mi ne moze niko drugi mora bas Taj tako da mi rekli dodji za 15 Dana.. Dodjem za 15 dana pa mi kazu "na odmoru" dodji za 15 Dana.. Znaci mesec Dana cekam da Neko dodje sa odmora samo da mi napise neku cifru koju treba da platim.. A i pre toga smo se nasetali I nacekali redova..te ajde cekaj red da odjavis saobracajnu, pa red da ugovor.. Pa 100 djavola.
Jeste da nije tema ali ajde i ja da se prikljucim i podelim svoje iskustvo.Pre par godina kupim nov motor.Odem sa svim papirima ne registraciju ona na salteru mi kaze nemoze da se registruje nemas kupoprodajni ugovor.Ja se cudim sta ce mi to motor je nov.Vrarim se kod vlasnika salona ispricam mu sta je bilo i zajedno se vratimo na salter.Covek pocne da joj objasnjava da mu nije to prvi motor koji je prodao i da do sad nije bilo nikad problema.Ali ona ne popusta nece da registruje bez tog ugovora.Trazimo mi da idemo kod nacelnika,ali on je na odmoru dolazi tek za 20 dana.Cekam ja motor mi stoji bez tablica smorio se sta ce da bude.Dodjem sa onim papirima posle 20 dana kod nacelnika,on pregleda sve uredno i kaze idi tamo na salter da ti registruju.I kod iste salteruse sa istim papirima registrujem.Zahvalilm joj se uredno za bespotrebno maltretiranje.

Biće što će biti

pre 4 godine

To sa overama kod beleznika je van pameti, ne razumem, u USA imas nsto slicno kao kupon,kupuje se u knjizarama,prodavnicama,potpisu obe strane i auto je prodat.
Zasto overa pobogu?
Ili ako bas mora to su mogli po opstinama da rade ko ranije ili na tehnickim pregledima,treba pojednostaviti promet a ne da se toliko komplikuje i poskupljuje.
(C i n i k, 16. april 2020 18:52)

Gospodine Cinik USA ima Coca Colu, MC Donald, Holivud, Apple, Amazon i hiljade drugih kompanija. Malo ko napušta USA. A mi moramo da damo plate svima koji su na budžetu i sem belih mantila niko sa budžet ne napušta zemlju. Svake godine kad ode 30000 ljudi mi moramo od onih koji ostaju da namaknemo pare za naše na budžetu. I za povišice isto. Et nadam se da sam vam bar delimično razjasnio tu sitnu razliku između nas i USA. A što se ostalih komentara tiče vidim svi su ovde kupci koji bi voleli da cene padnu. Posebno me nasmejao komentar čoveka koji kaže da je jedva prodao auto pre korone. A onda krenuo d traži da kupi drugi pa sve opisuje kao prevarante i da će d ide u inostranstvo da sam doveze auto i da ovde ne treba kupovati. A sreća pa je on prodao svoj auto u Srbiji. Baš se pitam koliko bi dobio za njega u Nemačkoj 😂

Yvette

pre 4 godine

Nevezano za automobile ali vezano za kupovinu nekretnina. Kaparisao sam stan pre pomena o koroni I cekam da bude zavrsen do kraja da zatrazim kredit. Ali sad su se uslovi promenili I ako ne bude nekog spustanja cene, makar I simbolicnog, the deal is off. Mislim da je pravo vreme za malo cenkanja ko je u slicnoj situaciji. Pozz

C i n i k

pre 4 godine

Ne verujem da ce padati cene bar za one automobile koji su redovno i trazeni ali da nije dobro stanje to stoji,ja se ndm da ce ovaj SF film sto pre da se zavrsi..

Spediter

pre 4 godine

Polovnjaci ce posle ukidanja vanrednog stanja sigurno poskupeti jer se uvoz polovnih vozila nece brzo normalizovati, makar ne u narednih pola godine !

Max

pre 4 godine

Ko zeli da kupi polovnjak, treba sada to da uradi, posle ovog ludila sa vanrednim stanjem, cene ce sigurno otici navise jer ce biti veca potraznja od ponude, dugo se nece normalizovati uvoz iz zapadnih zemalja

Samo poztivno razmisljanje

pre 4 godine

Sto prodje ovo ludilo sa koronom i vanrednim stanjem, kupujem Audi 3 TDI 2.0, iz 2013, merkam ga vec tri meseca i nadam se da cu uspeti da se dogovorim sa vlasnikom, auto je TOP ! Do tada zelim svima dobro zdravlje i da nam bzo prodju ovi ludi dani

C i n i k

pre 4 godine

Ljudi hoce da auto star 12 godina za koji nemaju nikakav trag kako je auto odrzavan zarade lepe pare. I svi se pritom kunu da kilometraza nije vracana.
Kada se ovo zavrsi, ozbiljno razmisljam da sam uvezem sebi auto. Ovim nasim prevarantima ne verujem nista!
(Holy Smoke, 16. april 2020 19:29

Racunaj slobodno to sto vidis na oglasima da su samo na autima od 2014 i mladji realne km oko 200 000. i da nisu vracane.
To je prava km za auto star 5,6 godina ako je diesel a takvih je 90%, pa ti onda vidi kolko je presao taj od 12 godina,nije bez 500 000.
Slazem se svakako da su prenaduvane cene ali za krseve stare 10 i vise godina,oni su preskupi a u DE kostaju 100 do 300 e jer toliko ti placaju kad ga oteras na unistavanje, ali cene za automobile 5,6 g stare nisu visoke i nmj da te brine km od 200 000, za danasnje motore, to su male km..

C i n i k

pre 4 godine

Dva audija A6 karavana 2012to i bmw f11 520d. Naravno moze sve to da se vrativu fabricko stanje ali cena je sitnica, preko 1000eur.
(Milan, 16. april 2020 20:02)

Ako je sve to istina sto si napisao, sto nisi umanjio cenu za tih 1000 e?

C i n i k

pre 4 godine

Auto star 20godina se ne kvari!? To nije bilo tržište, to je bila pljačka. E toga više neće biti.
(Ervin, 16. april 2020 14:59)

Sta si hteo da porucis tolikom besedom?

analiticar amater

pre 4 godine

Mislim da gresi svako ko ocekuje znacajniji pad cena automobila.

Sto se tice novih, fabrike nece davati popuste, jer svi ce oni dobiti pomoc svojih drzava,a i gledace da preko kupaca i kontrole proizvodnje odrze cene i profit. Mozda bude akcija, kao i do sada, i to je to.

Sto se tice polovnih automobila, cena ce zavisiti od nabavne cene u inostranstvu. Nisam siguran da ce cene pasti, jer ce zbog krize i na tim trzistima interesovanje za polovnjake, barem u prvim mesecima porasti.

Iako se u Srbiju uvoze automobili koji su pre za otpad nego za plac polovnih vozila, i uglavnom nisu predmet interesovanja u maticnim zemljama, moze se ocekivati smanjen izbor takvih vozila.

Vlasnici ce gledati da jos neko vreme zadrze ta vozila dok se ekonomoije ne povrati na nivo pre krize i oni sami ne stanu na noge i ne isplate sve zaostale obaveze.

Nebi me iznenadilo, da drzava odlozi primenu strogih propisa za izduvne gasove. Svakako nece biti prvi put da se preko noci menjau propisi.

Aca

pre 4 godine

Epidemija trenutno utice na trziste automobila tako sto samo usporava registraciju jer ne radi mup i poreska uprava. Onaj ko ima pare kupovace, a onaj ko nema nece i sta dalje nije jasno.

Tek pocinje sezona

pre 4 godine

Cene polovnjaka ce sigurno ici nagore, na samom zapadu bice veca potraznja nego ponuda kao i svake godine pred letnju sezonu

Ja11

pre 4 godine

Planirao sam kupovinu auta,ali odlozio sam barem jos iducu godinu,posledice ce biti katastrofalne.pustite nase sto nas lazu na sve strane.Pogledajte malo svetske vesti bice jasnije sve

Mirko

pre 4 godine

Ocekujem da ce cene da padnu, ali ko zna. Za one koji se zale kako su automobili u Srbiji preskupi, pogledajte cene u inostranstvu, ali sa svezim tehnickim pregledom, ovo se posebno odnosi na "krseve" stare 15-16 godina i starije, sto se tamo negde prodaju za 100-300 evra. Za male pare se prodaje ono sto nije tehnicki ispravno i sto ne moze da se registruje bez vecih ulaganja, sve ostalo ima svoju (dobru) cenu. Moj savet je da ukoliko zelite dobar auto, uvezete sami, ali budite spremni da platite 20-30% vise nego za "isti" takav u Srbiji.

Ursa Minor

pre 4 godine

Brzo ce se svet oporaviti i sve ce se vratiti u normalu, dva meseca ne moze mnogo da utice na ekonomiju vodecih svetskih zemalja
(Idemi dalje, 16. april 2020 21:13)

Moram da te razočaram, ali da se ekonomija unormali trebaće mnogo više od dva meseca. Pre će biti dve, do dve i po godine, i to uz mnogo sreće...

C i n i k

pre 4 godine

Nikad, doslovno nikad na prostoru Srbije nije postojala neka ozbiljnija olaksica pri kupovini novih automobila. Nece biti ni sada.
(igor, 16. april 2020 14:52

Ok ali nije bas, nov auto 2 g ne ide na tehnicki, EV subvencija + popust kod registracije + putarina jeftinija 13%..

Slavko

pre 4 godine

Narod se ispucao sa parama. Ujedno su shvatili kakvi nam automobili trebaju, ne što više lima za novac koji dajem već što manje troškova u budućnosti za novac koji dajem. Time je kupovina polovnih dizel automobila otišla u istoriju, karavane zaboravite isto kao i Folksvagen grupaciju, pa jedna Škoda Fabia je koštala 5-6 hiljada eura 10, 12 godina stara!? Japanski krševi iz 2000 godine koštaju po 2 hiljade eura, navodno ne kvari se!? Auto star 20godina se ne kvari!? To nije bilo tržište, to je bila pljačka. E toga više neće biti.
(Ervin, 16. april 2020 14:59) # Link komentara



Bravo za analizu i komentar, ti si pametan covek!
Malo nas je na zalost...

jaretina

pre 4 godine

ja sam presrećan što sam pre godinu dana uzeo nov. sada kao nikad do sada mi je važno da na odredište dođem na vreme, bez ikakvih potencijalnih problema.

a ovih dana na parkingu haos. akumulatori posle 10 - 20 dana. kablovi se traže ko hleb, a izgleda da u celoj zgradi samo 2 postoje. ostavio sam ih pored kola na prakingu i napisao poruku: ako baš hoćete, maznite ih, samo meni neće trebati nego vama.
čudno, još su dole.

kole

pre 4 godine

@jaretina
Nova kola su za dunstere i amatere koji o kolima ne znaju nista, pa idu na siguricu. To su oni tipovi koje je mama vodila za ruku u skolu do sedmog razreda i svi su ih maltretirali. Nosili su dokolenice na kozne sandale i ustirkanu belu kosulju kao hitler jugend. Polovan auto je za prave muskarce. Pod noktima uvek tragovi ulja i kolomasti. Po neka posekotina od skidanja poluosovine koja samo sto nije ispala, ali baja to zna da sredi i nabudzi. Zena na put od 76 km nosi hranu za tri dana i cebe da se covek ne prehladi ako mora da legne pod auto da nesto pogleda. Deca na zadnjem sedistu drhte od neizvesnosti dali ce videti baku i deku, jer im to u tri zadnja pokusaja nije uspelo. Ali to je adrenalinska avantura za koju neko debelo placa na raznim banzdijima i padobranima gde jos moze i da strada.

mrgud

pre 4 godine

Ovi sto urlaju "samo novo" ce uskoro da urlaju "drzavo pomozi, ne mozemo da placamo rate, smanjili nam platu". Ma nista ne brinite, tu sam ja da vam platim 3-4000 za auto do tri godine. Ali vas prenos.

Max

pre 4 godine

Ko zeli da kupi polovnjak, treba sada to da uradi, posle ovog ludila sa vanrednim stanjem, cene ce sigurno otici navise jer ce biti veca potraznja od ponude, dugo se nece normalizovati uvoz iz zapadnih zemalja

Spediter

pre 4 godine

Polovnjaci ce posle ukidanja vanrednog stanja sigurno poskupeti jer se uvoz polovnih vozila nece brzo normalizovati, makar ne u narednih pola godine !

C i n i k

pre 4 godine

Auto star 20godina se ne kvari!? To nije bilo tržište, to je bila pljačka. E toga više neće biti.
(Ervin, 16. april 2020 14:59)

Sta si hteo da porucis tolikom besedom?

Ervin

pre 4 godine

Narod se ispucao sa parama. Ujedno su shvatili kakvi nam automobili trebaju, ne što više lima za novac koji dajem već što manje troškova u budućnosti za novac koji dajem. Time je kupovina polovnih dizel automobila otišla u istoriju, karavane zaboravite isto kao i Folksvagen grupaciju, pa jedna Škoda Fabia je koštala 5-6 hiljada eura 10, 12 godina stara!? Japanski krševi iz 2000 godine koštaju po 2 hiljade eura, navodno ne kvari se!? Auto star 20godina se ne kvari!? To nije bilo tržište, to je bila pljačka. E toga više neće biti.

C i n i k

pre 4 godine

Nikad, doslovno nikad na prostoru Srbije nije postojala neka ozbiljnija olaksica pri kupovini novih automobila. Nece biti ni sada.
(igor, 16. april 2020 14:52

Ok ali nije bas, nov auto 2 g ne ide na tehnicki, EV subvencija + popust kod registracije + putarina jeftinija 13%..

Pantelija

pre 4 godine

Ja znam 2 porodice koje su u ovoj krizi odustale od kupovine stana. Jedni cak predali kaparu. Ceo svet prica o nadolazecoj krizi koja ce biti najveca jos od drugog svetskog rata. Vi mastatey o kupovini kola?

Djole

pre 4 godine

Bice jadno i bedno. Zlatno doba se zavrsilo i pocinje tragican rasplet za sve investitore koji su nesto radili. Osim telefona 90% ljudi nece imati nista.

Ursa Minor

pre 4 godine

Brzo ce se svet oporaviti i sve ce se vratiti u normalu, dva meseca ne moze mnogo da utice na ekonomiju vodecih svetskih zemalja
(Idemi dalje, 16. april 2020 21:13)

Moram da te razočaram, ali da se ekonomija unormali trebaće mnogo više od dva meseca. Pre će biti dve, do dve i po godine, i to uz mnogo sreće...

C i n i k

pre 4 godine

Ljudi hoce da auto star 12 godina za koji nemaju nikakav trag kako je auto odrzavan zarade lepe pare. I svi se pritom kunu da kilometraza nije vracana.
Kada se ovo zavrsi, ozbiljno razmisljam da sam uvezem sebi auto. Ovim nasim prevarantima ne verujem nista!
(Holy Smoke, 16. april 2020 19:29

Racunaj slobodno to sto vidis na oglasima da su samo na autima od 2014 i mladji realne km oko 200 000. i da nisu vracane.
To je prava km za auto star 5,6 godina ako je diesel a takvih je 90%, pa ti onda vidi kolko je presao taj od 12 godina,nije bez 500 000.
Slazem se svakako da su prenaduvane cene ali za krseve stare 10 i vise godina,oni su preskupi a u DE kostaju 100 do 300 e jer toliko ti placaju kad ga oteras na unistavanje, ali cene za automobile 5,6 g stare nisu visoke i nmj da te brine km od 200 000, za danasnje motore, to su male km..

Yvette

pre 4 godine

Nevezano za automobile ali vezano za kupovinu nekretnina. Kaparisao sam stan pre pomena o koroni I cekam da bude zavrsen do kraja da zatrazim kredit. Ali sad su se uslovi promenili I ako ne bude nekog spustanja cene, makar I simbolicnog, the deal is off. Mislim da je pravo vreme za malo cenkanja ko je u slicnoj situaciji. Pozz

Franfurkt

pre 4 godine

Ovde u Nemackoj cene polovnjaka u vreme koronavirusa nisu pale ni za jedan euro, nasuprot, kako ide toplije vreme, cene idu polako nagore kao i svake godine pred letnju sezonu

C i n i k

pre 4 godine

Ne verujem da ce padati cene bar za one automobile koji su redovno i trazeni ali da nije dobro stanje to stoji,ja se ndm da ce ovaj SF film sto pre da se zavrsi..

Mirko

pre 4 godine

Ocekujem da ce cene da padnu, ali ko zna. Za one koji se zale kako su automobili u Srbiji preskupi, pogledajte cene u inostranstvu, ali sa svezim tehnickim pregledom, ovo se posebno odnosi na "krseve" stare 15-16 godina i starije, sto se tamo negde prodaju za 100-300 evra. Za male pare se prodaje ono sto nije tehnicki ispravno i sto ne moze da se registruje bez vecih ulaganja, sve ostalo ima svoju (dobru) cenu. Moj savet je da ukoliko zelite dobar auto, uvezete sami, ali budite spremni da platite 20-30% vise nego za "isti" takav u Srbiji.

Milan

pre 4 godine

@mrgud
Ko normalan kupuje nov auto na rate i još da zavisi od plate? Ja sam kupio kad je kamata na stednju bila 5% a na autokredit manja od toga. Od tada iskeširam auto, i to samo auto do 20% keša kojim raspolažem. Auto treba da služi meni, ne ja njemu

C i n i k

pre 4 godine

Dva audija A6 karavana 2012to i bmw f11 520d. Naravno moze sve to da se vrativu fabricko stanje ali cena je sitnica, preko 1000eur.
(Milan, 16. april 2020 20:02)

Ako je sve to istina sto si napisao, sto nisi umanjio cenu za tih 1000 e?

Tek pocinje sezona

pre 4 godine

Cene polovnjaka ce sigurno ici nagore, na samom zapadu bice veca potraznja nego ponuda kao i svake godine pred letnju sezonu

Aron

pre 4 godine

Neće mnogo zato što automobilet kupuju ljudi koji rade u javnom sektoru i oni koji imaju nameštene poslove sa njima. Tu stvari nikako neće biti promenjene jer smanjenje plate u toj oblasti ne dolazi u obzir. To je ipak da se metaforicki izrazim plemstvo. Vlast se plaši da će ako im smanji plate doći fo njihovog okretanja opoziciji. Ova vlast zna da se oslanja na uglavnom ns penzionere, ljude sa osnovnom školom i seljake, a delom onih iz javnog sektora. Sa smanjenjem plata doći će sa 50 % na 30%.

višegodišnji autosalonski šetač

pre 4 godine

O zameni vozila novim počeo sam da razmišljam pre par godina. I uvek bih odložio. Prošlog proleća se opet bacih u potragu, posle mesec-dva izaberem finaliste,izložim supruzi i opet odložimo. Pred NG opet u potragu,a porodica izabra nešto potpuno izvan važećeg planskog okvira i čak i na moje iznenadjenje,taman pred pandemiju poručimo. Sad čekamo to vozilo. Navodno će ubrzo.
Da ga nisam već poručio, da li bih sada u uslovima pandemije tražio i kupio nova kola?
Teško. Zapravo, sigurno ne. Jer, mada su mi prihodi pali od početka pandemije, ja ne pamtim kada sam poslednji put imao ovoliko "dinara u džepu". Baš jutros prebrojah keš, kad sam išao da platim režije i zaprepastih se količinom keša. Onda razmišljam da je meni taj višak para potpuno normalan u ova nenormalna vremena,jer nigde i ne idem,pa ni da trošim,osim u samoposlugu,pa čak ne idem ni u one prodavnice (druge vrste) koje jesu otvorene (a gde bih u normalna vremena često ušao i nešto kupio).
Prodjem od početka pandemije često i pored raznih auto salona i mada ne udjem (pa ni tamo gde su vrata širom otvorena),ja vidim da su unutra uglavnom stare salonske postavke, osim onoga što je u medjuvremenu stiglo "za sajam" (kao Ford Puma ili nova Sonata i sl.).
I zaista ne razumem ko bi danas ušao u salon i kupio kola.
Danas mi je jedini san da ne izgubim sat vremena čekajući ispred samoposluge, kao i da u njoj nadjem ono što nam treba za ishranu i higijenu.
Tu je kraj mojih potrošačkih pandemijskih želja.

idi

pre 4 godine

 krševi iz 2000 godine koštaju po 2 hiljade eura, navodno ne kvari se!? Auto star 20godina se ne kvari!? To nije bilo tržište, to je bila pljačka. E toga više neće biti.
(Ervin, 16. april 2020 14:59)


svaka ti čast za komentar o svemu, kad čujem "auto ko čaša" 2003. godište?! Idi bre!

Ja11

pre 4 godine

Planirao sam kupovinu auta,ali odlozio sam barem jos iducu godinu,posledice ce biti katastrofalne.pustite nase sto nas lazu na sve strane.Pogledajte malo svetske vesti bice jasnije sve

jaretina

pre 4 godine

Ovi sto urlaju "samo novo" ce uskoro da urlaju "drzavo pomozi, ne mozemo da placamo rate, smanjili nam platu". Ma nista ne brinite, tu sam ja da vam platim 3-4000 za auto do tri godine. Ali vas prenos.
(mrgud, 16. april 2020 19:17)

ne brini se, nećeš imati te muke. Od sledeće godine nema registracije za krševe, tako da će im vrednost skočiti.

Radijator

pre 4 godine

(Holy Smoke, 16. april 2020 19:29)
Ti si bar prodao...ja moj nisam.
U slicnoj smo situaciji.. Ne znam do koliko para gledas i koju klasu automobila, ja recimo gledam samo kupljen nov u Srbiji i nikako dizel.

Neko

pre 4 godine

Ljudi, ako možete da priuštite, kupite nov ili sto mladji automobil par godina starosti, pa i do 10 godina je u redu ako je od prvog vlasnika, nije važna marka. Ostavite komplekse i pogledajte svoje realne potrebe i mogućnosti. Sve ostalo ste bacili novac i sebe i porodicu izlažete riziku i troškovima održavanja krševa sa zapada. Evo iz prve ruke, pre 15ak godina vozio sam strani polovnjak star 15-18 godina, premium marka i sto puta se pokajao što nisam za isti novac kupio novog Yuga koji se tada jos proizvodio. Paprena ulaganja i stalna nerviranja sa majstorima. Nakon tog auta koji sam prodao, 2010 godine kupio sam novog Punta sa klimom, uz staro za novo (našao polovnu Z101 za 150 e), na akciji za negde ukupno 8000 evra. Išao svuda sa porodicom tim Puntom, 9 godina nikakvih problema, uložio osim redovnog, ukupno 200 evra. Prošle godine ga prodao sugradjaninu sa 70 hiljada km, sve u super stanju, garažiran bio i prošlog leta pazario novog Tipa HB 1.4 benzin, 95 ks, 6 brzina, super oprema, 6 v. jastuka, klima, tempomat itd., met. boja, prtljažnik 440 litara za 11500 evra. Moja dva prijatelja voze polovne VW koje su pre 2, 3 godine platili slično kao ja nov auto i često se žale na egr, dpf itd. Kažem im-ko vam je kriv i oni se slažu- samo novo. Za naš standard, za mene taj Tipo je odičan i neću ga menjati bar jos 6, 7 godina ako ne i 10. A ostali sto hoće to što ne mogu, to još više košta, bačenih para i živaca. Ako nemate za nov auto, samo tražite od prvog vlasnika, marke i "prestiž" zaboravite jer sve se svodi na novčanik. Ako niste srecni u "običnom" autu, nećete biti ni u "premijum" polovnjaku i ako ne poštujete propise, neće vas spasiti ni jedan autmobil, makar bio i najskuplji, najveci, naj...

jaretina

pre 4 godine

... deca drhte od neizvesnosti dali ce videti baku i deku, jer im to u tri zadnja pokusaja nije uspelo ...
(kole, 16. april 2020 19:13)

he he he, ovo je carski :)

Bingov brat na sat ili 2

pre 4 godine

Verovatno je neki dil da uvoznici i prodavci polovnih automobila kod nas posluju dobro sa fizičkim licima a da ovi što prodaju nove posluju sa firmama. I dok je tako meni kao fizičkom licu će trebati majstor Mića(koji je đubre) i vlasnik placa Debeli(koji je mićin idol i đubre na kvadrat) da mi kažu koji krš bolje da uzmem i što su švedske opruge bolje od originalnih za nemca 20-ak godina starog.
Kad taj dil i tikva puknu i njih ćemo se sa podsmehom i nevericom sećati kao i uličnih prodavaca benzina 90-ih. Podsmehom prema sebi mislim, koje smo ovce bili i to kakvim bizgovima sa obrazima tvrđim od đona airmaxa.

Sani Kroket

pre 4 godine

Kao i u svakoj krizi, pada prodaja automobila,stanova, a posebno nepotrebnih stvari. Predvidja se kriza gora nego 2008god, a neizvesnost oko eventualno povratka virusa na jesen, ce sve ovo podici na visi nivo.
Posebno ce ljudi obazrivije uzimati kredite, posto vidimo da se sve u jednom danu promeni

Holy Smoke

pre 4 godine

Ja sam nesto pre ovog desavanja oko covida jedva prodao auto. Prvi mi je bio put da prodajem, iskreno shvatio sam koja je to muka. Nude ti svasta. Pokusavaju da snize cenu preko telefona a da auto ni videli nisu.
Uzas.
Spustio sam na kraju poprilicno cenu i uspeo jedva da ga prodam.
Krenuo sam da trazim neki auto i zadesi me ovo ludilo.
Za sada sam sve pauzirao. Pratim oglase, mogu vam reci da cene uopste nisu realne. Dosta je to skupo a jako staro.
Ljudi hoce da auto star 12 godina za koji nemaju nikakav trag kako je auto odrzavan zarade lepe pare. I svi se pritom kunu da kilometraza nije vracana.
Kada se ovo zavrsi, ozbiljno razmisljam da sam uvezem sebi auto. Ovim nasim prevarantima ne verujem nista!

Dobar auto je skup

pre 4 godine

Dobri i ocuvani automobili sa originalnom km i servisnom knjigom uvek imaju dobru cenu pa i sada u sred koronavirusa, nikakva kriza ne moze uticati na cene polovnjaka, jednostavno, nema dobro i jeftino, krsevi ce uvek biti jeftini, dobri automobili skupi, uvek bilo i bice i kod nas i na zapadu !

analiticar amater

pre 4 godine

Mislim da gresi svako ko ocekuje znacajniji pad cena automobila.

Sto se tice novih, fabrike nece davati popuste, jer svi ce oni dobiti pomoc svojih drzava,a i gledace da preko kupaca i kontrole proizvodnje odrze cene i profit. Mozda bude akcija, kao i do sada, i to je to.

Sto se tice polovnih automobila, cena ce zavisiti od nabavne cene u inostranstvu. Nisam siguran da ce cene pasti, jer ce zbog krize i na tim trzistima interesovanje za polovnjake, barem u prvim mesecima porasti.

Iako se u Srbiju uvoze automobili koji su pre za otpad nego za plac polovnih vozila, i uglavnom nisu predmet interesovanja u maticnim zemljama, moze se ocekivati smanjen izbor takvih vozila.

Vlasnici ce gledati da jos neko vreme zadrze ta vozila dok se ekonomoije ne povrati na nivo pre krize i oni sami ne stanu na noge i ne isplate sve zaostale obaveze.

Nebi me iznenadilo, da drzava odlozi primenu strogih propisa za izduvne gasove. Svakako nece biti prvi put da se preko noci menjau propisi.

C i n i k

pre 4 godine

To sa overama kod beleznika je van pameti, ne razumem, u USA imas nsto slicno kao kupon,kupuje se u knjizarama,prodavnicama,potpisu obe strane i auto je prodat.
Zasto overa pobogu?
Ili ako bas mora to su mogli po opstinama da rade ko ranije ili na tehnickim pregledima,treba pojednostaviti promet a ne da se toliko komplikuje i poskupljuje.

Milan

pre 4 godine

Sta god kupovali (mislim polovno) pazite da auto ima funkcionalan dpf, egr...komplet sistem za preciscavanje izduvnih gasova.
Masa ljudi je to izvadila a od sledece godine necete ni u ludilu proci tehnicki pregled. Ja sam zadnja 3 auta koja sam gledao vozio na tehnicki i ni jedan nije prosao izduvne gasove. Dva audija A6 karavana 2012to i bmw f11 520d. Naravno moze sve to da se vrativu fabricko stanje ali cena je sitnica, preko 1000eur.

Robi

pre 4 godine

Ko ima dobar auto,neka ga ne menja,sto bi ga neko pljackao i sto da placa kojekakve dazbine. Ja ovaj moj vozim,sto se kaze, do kraja. Sluzi dok sluzi,cutim i vozim. A ko hoce da kupi,nikako izraobovani krsevi sa placeva od auto mafije. Bolje neki manji,a nov i miran covek 10 god bez druzenja sa majstorima.

Biće što će biti

pre 4 godine

To sa overama kod beleznika je van pameti, ne razumem, u USA imas nsto slicno kao kupon,kupuje se u knjizarama,prodavnicama,potpisu obe strane i auto je prodat.
Zasto overa pobogu?
Ili ako bas mora to su mogli po opstinama da rade ko ranije ili na tehnickim pregledima,treba pojednostaviti promet a ne da se toliko komplikuje i poskupljuje.
(C i n i k, 16. april 2020 18:52)

Gospodine Cinik USA ima Coca Colu, MC Donald, Holivud, Apple, Amazon i hiljade drugih kompanija. Malo ko napušta USA. A mi moramo da damo plate svima koji su na budžetu i sem belih mantila niko sa budžet ne napušta zemlju. Svake godine kad ode 30000 ljudi mi moramo od onih koji ostaju da namaknemo pare za naše na budžetu. I za povišice isto. Et nadam se da sam vam bar delimično razjasnio tu sitnu razliku između nas i USA. A što se ostalih komentara tiče vidim svi su ovde kupci koji bi voleli da cene padnu. Posebno me nasmejao komentar čoveka koji kaže da je jedva prodao auto pre korone. A onda krenuo d traži da kupi drugi pa sve opisuje kao prevarante i da će d ide u inostranstvo da sam doveze auto i da ovde ne treba kupovati. A sreća pa je on prodao svoj auto u Srbiji. Baš se pitam koliko bi dobio za njega u Nemačkoj 😂

samo kazem

pre 4 godine

Kao i sva trzista tako i trziste automobila ovisi o ponudi i traznji. Ponuda je ista kao i pre izbijanja krize a potraznja je opala za 70-80% sto znaci da na srednji rok mozemo ocekivati ozbiljniji pad cena. Oni koji planiraju da kupuju neka sacekaju ako mogu jos par meseci i moci ce kupiti znatno bolji, mladji automobil nego sto su to mogli pocetkom godine. Takodje ocekujem da ce biti dosta akcija i popusta za nove automobile, na kraju dobitnici ce biti oni koji imaju mogucnost da kupe nov (ili noviji) automobil.

Marko

pre 4 godine

Ja sam kupio novo auto bas pre sajma i ove krize. Uplatio kaparu, i na tome se sve zavrsilo.

Trebalo je da krajem meseca da stigne potvrda iz fabrike da je auto narucen, ali kako su u medjuvremenu skoro sve fabrike automobila po Evropi zaustavljene, od te potvrde nema nista, i tako vec drugi mesec.

Nemam blage veze kada, i da li ce, auto doci do mene.

Tako da... Pamet u glavu.

sve je relativno

pre 4 godine

Verovatno je neki dil da uvoznici i prodavci polovnih automobila kod nas posluju dobro sa fizičkim licima a da ovi što prodaju nove posluju sa firmama. I dok je tako meni kao fizičkom licu će trebati majstor Mića(koji je đubre) i vlasnik placa Debeli(koji je mićin idol i đubre na kvadrat) da mi kažu koji krš bolje da uzmem i što su švedske opruge bolje od originalnih za nemca 20-ak godina starog.
Kad taj dil i tikva puknu i njih ćemo se sa podsmehom i nevericom sećati kao i uličnih prodavaca benzina 90-ih. Podsmehom prema sebi mislim, koje smo ovce bili i to kakvim bizgovima sa obrazima tvrđim od đona airmaxa.
(Bingov brat na sat ili 2, 16. april 2020 16:15)

Lepo bi bilo kad bi se ostvarilo to što ste napisali, ali se to neće desiti najmanje narednih deset godina. Zašto? Kod prodaje benzina prešlo se na visokih uličnih cena i pretakanja na nižu cenu i sipanje na pumpama.
Sa automobilima je stvar znatno drugačija. Ko kupuje polovni automobil od 2.000-5.000 EUR, ne može tek tako kupiti nov automobil od 10.500 Evra. Pre deset godina moglo se birati bar 10 automobila za 8-9.000 EUR, a sada praktično samo Sandero. Realno i taj od 10.500 ima slabu motorizaciju, skromnu opremu, često i bez klime, sa samo 2 vazdušna jastuka, bez metalik boje..., tako da bi neki nov automobil srednje opremljen izašao bar 12.500 EUR. Prosečna plata u Srbiji pre Korone bila je oko 500 EUR, a većina je primala prosečnu platu 39.000 dinara. E tu je problem zašto će još dugo Mića i Debeli imati biznis.

northman

pre 4 godine

E milo ako polovnjaci puknu, zbog šabačkih švercera, "gumenoglavih" kako ih ja zovem....i ja sam iz Šapca, dosadili su svima svojom " bitnošću"

Kralj

pre 4 godine

Prodavci automobila da ne traze pomoc od drzave vec da smanje cene automobila kao svi drugi u svetu, po principu odnosa ponude i potraznje. Da im malo bolje pojasnim nekad nafta vredi a nekad ne.

dacha

pre 4 godine

Kao da je termin trziste automobila postojao i ranije u Srbiji?!Pa 90 posto ljudi kupuje i preprodaje polovnjake,o kakvom trzistu vi pricate?Obozavam tekstove sa negiranjem stvarnosti,tako vec zivimo 30 godina

Samo poztivno razmisljanje

pre 4 godine

Sto prodje ovo ludilo sa koronom i vanrednim stanjem, kupujem Audi 3 TDI 2.0, iz 2013, merkam ga vec tri meseca i nadam se da cu uspeti da se dogovorim sa vlasnikom, auto je TOP ! Do tada zelim svima dobro zdravlje i da nam bzo prodju ovi ludi dani

idiocracy

pre 4 godine

Koga god znam je odustao i svi razmišljaju da pošto nema zarade u martu i aprilu a možda i maju, moraće da cepkaju taj budžet za kola u junu i julu da prežive.

Aca

pre 4 godine

Epidemija trenutno utice na trziste automobila tako sto samo usporava registraciju jer ne radi mup i poreska uprava. Onaj ko ima pare kupovace, a onaj ko nema nece i sta dalje nije jasno.

Zika

pre 4 godine

@(igor, 16. april 2020 14:52)

Ziva istina. Neki su cak i propadali, ali nema spustanja cena. Ali ako poznajes vlasnika salona, onda sve moze.

Dobro, bre, braćo...

pre 4 godine

U celoj Srbiji (bez Kosova) je u 2019 godini prodato MANJE automobila nego u gradu Minhenu. I novih i polovnih. Ko ne veruje nek proveri. O kakvom tržištu mi kod nas pričamo? Margina smo. Bili, jesmo i bićemo.

dzo

pre 4 godine

U zapadnoj evropi, Rusiji prodaju auta od jednom fizickom drugom fizickim licu zavrsis sve online za pola sata max!!!
Ali ipak to su nazadne zemlje za Nas.

Ja kad sam kupovao proslo Leto trebalo Mi dva meseca sve da zavrsim znaci Dok bilo normalno stanje.. Najace mi bilo za Taj pdv.. Trebao Neko da mi odredi pdv u toj opstini a taj bio na "odmoru" I rekli mi ne moze niko drugi mora bas Taj tako da mi rekli dodji za 15 Dana.. Dodjem za 15 dana pa mi kazu "na odmoru" dodji za 15 Dana.. Znaci mesec Dana cekam da Neko dodje sa odmora samo da mi napise neku cifru koju treba da platim.. A i pre toga smo se nasetali I nacekali redova..te ajde cekaj red da odjavis saobracajnu, pa red da ugovor.. Pa 100 djavola.

A haos nije samo tu..moj otac je izgradio kucu 1982..zavrsio papirologiju i dozvolu tad bukvalno za par Dana.. U komunizmu I kad nije bilo kompjutera.
A sad ja cekam I osedeo Sam cekajuci bukvalno ima vise od godinu Dana kad smo predali sve za dozvolu da prosirimo kucu jer sad ima vec I dvoje male deca I znaci vise od godinu Nikakav odgovor a ne smes da pocnes da gradis bez toga.

Strokavi mozak

pre 4 godine

Ja kad sam kupovao proslo Leto trebalo Mi dva meseca sve da zavrsim znaci Dok bilo normalno stanje.. Najace mi bilo za Taj pdv.. Trebao Neko da mi odredi pdv u toj opstini a taj bio na "odmoru" I rekli mi ne moze niko drugi mora bas Taj tako da mi rekli dodji za 15 Dana.. Dodjem za 15 dana pa mi kazu "na odmoru" dodji za 15 Dana.. Znaci mesec Dana cekam da Neko dodje sa odmora samo da mi napise neku cifru koju treba da platim.. A i pre toga smo se nasetali I nacekali redova..te ajde cekaj red da odjavis saobracajnu, pa red da ugovor.. Pa 100 djavola.
Jeste da nije tema ali ajde i ja da se prikljucim i podelim svoje iskustvo.Pre par godina kupim nov motor.Odem sa svim papirima ne registraciju ona na salteru mi kaze nemoze da se registruje nemas kupoprodajni ugovor.Ja se cudim sta ce mi to motor je nov.Vrarim se kod vlasnika salona ispricam mu sta je bilo i zajedno se vratimo na salter.Covek pocne da joj objasnjava da mu nije to prvi motor koji je prodao i da do sad nije bilo nikad problema.Ali ona ne popusta nece da registruje bez tog ugovora.Trazimo mi da idemo kod nacelnika,ali on je na odmoru dolazi tek za 20 dana.Cekam ja motor mi stoji bez tablica smorio se sta ce da bude.Dodjem sa onim papirima posle 20 dana kod nacelnika,on pregleda sve uredno i kaze idi tamo na salter da ti registruju.I kod iste salteruse sa istim papirima registrujem.Zahvalilm joj se uredno za bespotrebno maltretiranje.

Slavko

pre 4 godine

Narod se ispucao sa parama. Ujedno su shvatili kakvi nam automobili trebaju, ne što više lima za novac koji dajem već što manje troškova u budućnosti za novac koji dajem. Time je kupovina polovnih dizel automobila otišla u istoriju, karavane zaboravite isto kao i Folksvagen grupaciju, pa jedna Škoda Fabia je koštala 5-6 hiljada eura 10, 12 godina stara!? Japanski krševi iz 2000 godine koštaju po 2 hiljade eura, navodno ne kvari se!? Auto star 20godina se ne kvari!? To nije bilo tržište, to je bila pljačka. E toga više neće biti.
(Ervin, 16. april 2020 14:59) # Link komentara



Bravo za analizu i komentar, ti si pametan covek!
Malo nas je na zalost...