Aktuelno

Petak, 10.04.2020.

09:26

"I 50 godina posle raspada, Bitlsi ostaju umetnički nenadmašivi"

Izvor: Beta

"I 50 godina posle raspada, Bitlsi ostaju umetnièki nenadmašivi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

76er

pre 4 godine

Ko god u isti kos stavi The Beatles sa bilo kojim bendom, po bilo kojem kriterijumu, taj se u muziku ne razumije.
(Armin, 10. april 2020 22:49)

Okej, pocinjete da pokazujete znake zatucanosti, fanovi Bitlsa.

Armin

pre 4 godine

@NFS
Naravno da su ukusi različiti, ja nijesam govorio o ukusima, več o razumijevanju i poznavanju stvari. Tvrdim da ko god, što se tiče popularne muzike, stavi The Beatles u isti koš sa bilo kim drugim, taj se u muziku ne razumije.
Očiglednije, je volim Coca Colu, i to je stvar ukusa, a isto tako i pokazatelj mog nerazumijevanja u pića, čak i bezalkoholna.

b92 najbolji

pre 4 godine

Lepota je u oku posmatrača, u ovom slučaju, u ušima slušalaca.
Ne mogu dušebrižnici 60 godina da shvate da je ukus subjektivna stvar.
Pokušaj da shvatiš da se nekome ne sviđa to što se tebi sviđa, što ne znači da si ti inteligentniji, već da su vam ukusi različiti.
(NFS, 11. april 2020 23:19)

Sve je subjektivno, pa i ukus. Samo ima jedna caka. To sto su ukusi razliciti ne znaci da su jednaki. Nista u zivotu nije jednako, uvek postoji rang. Ovo pricam nevezano nuzno za Bitlse, koji su velikani muzicke popularnosti, ali mikroskopski oblik zivota muzicke umetnosti.

NFS

pre 4 godine

Ko god u isti kos stavi The Beatles sa bilo kojim bendom, po bilo kojem kriterijumu, taj se u muziku ne razumije.
(Armin, 10. april 2020 22:49)

Lepota je u oku posmatrača, u ovom slučaju, u ušima slušalaca.
Ne mogu dušebrižnici 60 godina da shvate da je ukus subjektivna stvar.
Pokušaj da shvatiš da se nekome ne sviđa to što se tebi sviđa, što ne znači da si ti inteligentniji, već da su vam ukusi različiti.

Iz daleka

pre 4 godine

Zivim u Kanadi i mogu reci da su Bitls deo kulture i zivota. Mislim da nema nikog ovde ko ne zna neki detalj vezan za pesme, kako je nastala i poruka. Pominju se u skoli. Oni su mozda jedini bend koji je davno prerastao industriju zabave. Dilan jos i to je to.
Postavili su osnovu i pravac kojim se dalje razvijala muzika i kultura uopste. Ne vredi trositi reci o njima, na Vikepidiji ima skoro svaka pesma opisana.

Big_black

pre 4 godine

"The Beatles su najmisteriozniji projekat od kad je muzike... one pjesme nisu mogli napisati oni golobradi momci, kad obratite paznju na harmonije, tekstove, aranzmane... iza je stajao neki strasno jak autor ili cjela ekipa? nikako ne ova naivna ekipa teenagera, jer kad pogledate nakon raspada svi su krenuli sa solo projektima, i ukupno su napravili svega 6-7 pjesama koje su mogle upasti u eventualni album The Beatles-a tj podmirit taj standard...??? hmmm misterija"
(Trebinje diamond, 10. april 2020 15:54)

Nikakva misterija, samo dokaz da nikad nisi svirao ni u kakvom bendu. Kad se skupi troje, četvero ili već koliko treba baš pravih ljudi na baš pravom mjestu, čuda nastaju.

gargleblaster

pre 4 godine

Poruka mladjim generacijama koje su, opravdano, odrasle na veoma kompleksnoj rock prog metal muzici. ovladali svirackim I teorijskim umecem.
Beatles su singularitet, veliki prasak, sve je pocelo njima. Taj talas I danas prozima sve sto ima veze sa muzikom.
Ako se prepoznajete u opisu sa pocetka, TO ZNATE. Ako ne, vase misljenje nije relevantno.

76er

pre 4 godine

Led Zeppelin, nije postojao bolji bend, nece postojati bolji bend. I ako malo zadjete dalje od izjava o vasem omiljenom boy bendu koji je tema ovog teksta videcete da vecina muzickog sveta to misli. Da John Bonham nije tragicno preminuo, nebo bi bila granica, a i ovako im je bilo.
Beatles nisu prenosili nekakvu emociju, bili su zabavljaci. Kod Zeppelina sve gori od emocije, bila to tuga, sreca ili strast. Povrsno gledate muziku svi vi sto ste nabacali nezgrapne recenice pune epiteta za Beatls-e.

артиљерац

pre 4 godine

@ milan Чим поредиш Горана Бреговића с Битлсима ти си себе дисквалификовао у било којој озбиљној причи о музици.То ти је као да поредиш ФК Пофалићки, из Пофалића код Сарајева,с МУТД.

Armin

pre 4 godine

Na You Tube-u ukucajte Artists talking about The Beatles. Ima nekoliko dijelova, pogledajte ko i kako govori o njima, mozda neke stvari budu jasnije.

beholder

pre 4 godine

@ milan

Ne bih rekao da je stvar u preseku tri moguće perspektive koje si pomenuo - a upravo zato što se tu ne radi o proceni koji bend ili autor su najbolji (što u slučaju muzike, isto kao i svake druge umetnosti, naprosto nije moguće objektivno odrediti), već o tome da li nečija umetnička vizija i izraz poseduju vrednosti koje nadilaze konkretan duh vremena i postaju vanvremenske. Radi lakšeg razumevanja, uzmi samo primer klasične muzike, koja je mnogo starija od svih pravaca moderne muzike i samim tim je lakše prepoznati tu apsolutnu vrednosnu dimenziju. Između Palestrine i Bramsa stoji više od tri veka, pa ipak su i jedan i drugi priznati kao giganti muzičke umetnosti - i to se zasigurno neće menjati dok je ljudske civilizacije. Niko tu ne pokušava da ustanovi da li je Palestrina bolji od Bramsa ili je možda obrnuto - zato što je u muzičkom Panteonu jedini kriterijum vanvremenska vrednost, a ne takmičarski profil ili "kvalitetniji" duh vremena. Isto će biti i sa Rock muzikom - na tom vanvremeneskom horizontu su već sada i The Beatles i Rolling Stones i Pink Floyd i Doors i Jimi Hendrix i Led Zeppelin i Neil Young i još mnogo imena, ali zasigurno ne po kriterijumu "boljeg" nego po merilu transcendireajuće vrednosti svog dela. I to svi zajedno !

Bosanac

pre 4 godine

Samo Opeth i ništa drugo. Ovaj bend je esencija svega što se dogodilo poslednjih četrdeset i više godina na rok, prog i metal sceni. Trenutno jedan od najvećih grupa današnjice, a Bitlsi mogu, ali u neki muzej rok muzike.
(Krilni posmatrač, 11. april 2020 00:36)
Bravo, strasan bend i rado ih slusam.

Iridenta

pre 4 godine

@Juggernaut
Pravoslavni talibane, šta će ti da ovako lupaš?! Lenon kritikovao društvo zato što ih vole? To radi samo Džoni Štulić, niko drugi nije toliko oštećen.
Kada su postali hit u Indiji i drugim ne-hrišćanskim zemljama, on je to izjavio, vrlo ponosan na taj podatak. Crkva je posle digla galamu, ali Lenon, kao ateista, sigurno nije kritikova ljude zato što ga vole.

The_Kids_Are_All_Right

pre 4 godine

Sećam se da je negde novinar Bogdan Tirnanić uporedio Bitlse i Stonse krilaticama njihovih pesama.
"Let it be" kao nešto filozofsko sklono promišljanju, a od Rolingstounsa "Let it bleed" baš doslovno, kao nešto što bez okolišanja udara u centar stvari.
Nema sumnje da su Rolingstounsi u našoj sredini, u Beogradu svakako, bili popularniji nego Bitlsi. To je objašnjavano karakterom našeg čoveka koji je sklon pobuni i nepokornosti koja je bila izraženija kod Stonsa, a kod Bitlsa ono drugo, saobraznost i promišljanje.
Čak je i moj otac, džez muzičar pedestih godina koji kao i većina iz te generacije uopšte nije podnosio rokenrol, tvrdio da su Bitlsi u muzičkom smislu nešto izuzetno (sećam se da je pohvalio i glas kao i pevanje Tonija Hedlija iz grupe Spandau Ballet), dakle sa strogim muzičkim ukusom, a tome ide u prilog i stav nekolicine mojih prijatelja klasičara sa akademskim obrazovanjem. I oni procnjuju Bitlse na isti način.
Kada sam kao klinac prvi put čuo Rolingstounse, odmah su mi više privukli pažnju nego Bitlsi, iako mi je bilo jasno da su pesme ovih drugih kompleksnije, sa sofisticiranim porukama i sl.
Mada, lično sam iz tog perioda šezdesetih najviše voleo The Who (i to mod faza, sa kratkim jasnim i ubojitim pesmama), Kinkse naravno sa tim engleskim, vodviljsko-poetskim momentom, Jardberdse (jedinstveni), kao i Smol fejsis (najupečatljiviji predstavnici mod pokreta, zajedno sa The Who).

Marko Andrić

pre 4 godine

Sto se mene tice The Doors. Nikad pre i nikad posle takva energija, takva muzika, takav sklad nota i tekstova.
Za razliku od Bitlsa pa i svih ostalih velikih bendova iz perioda od 60tih do 90tih, oni i posle 50 godina zvuce moderno, novo i sveze.

DZK

pre 4 godine

Čitam komentare i jasno mi je da protok vremena menja percepciju svake umetnosti - ali, s druge strane, postoje i vrhunske vrednosti koje su večne. Muzika Beatlesa danas ne može kod mlađih naraštaja probuditi onu istu silovitu emociju kao što je to činila tokom 60-ih - i to je normalno s obzirom koliko je hiperpopularnih imena "protutnjalo" top listama za ovih 50 godina. Međutim, The Beatles su, isto kao i najveća autorska imena u drugim vrstama umetnosti, postali arhetipni fenomen koji deluje na svim ravnima percepcije i čini ih nezaobilaznim i krucijalnim za razumevanje pop muzike kao takve. Nije stvar samo u tome što su imali tri čudesno talentovana autora, neverovatan broj kvalitetnih pesama, apsolutno briljantan osećaj za "duh vremena" i retko kreativnog producenta. The Beatles su postali arhetipni fenomen zbog dodatnog faktora - magične kreativne alhemije u kojoj su vrhunski pop-rock senzibilitet i osećaj za revolucionarni "Zeitgeist" dovedeni do najvišeg nivoa umetničke sinteze. To je ono što ih je uzdiglo u Panteon i tamo će ostati dokle god se sluša kvalitetna pop-rock muzika. Lično, ja nisam nikada bio njihov "die-hard" obožavalac i odrastao sam na drugim uticajima iz 60-ih i 70-ih (prvenstveno psihodelični bluz i Prog-Rock) - ali taj arhetipni status Beatlesa zaista NIKADA nije mogao biti ugrožen. Zato mlađima savetujem da se unesu u "duh vremena" i još jednom stave na rotaciju njihove albume, a posebno od "Rubber Soul" pa nadalje. Brzo će uvideti.

milan

pre 4 godine

1) Ako gledamo iz današnje perspektive - Beatles su ništa posebno, Goran Bregović ima realno bolje stvari iz svih aspekata gledano; jedina bitna razlika je što su oni bili prvi.
2) Ako gledamo iz perspektive pedesetih/šezdesetih - oni su najveća revolucija u muzici ikada.
3) Ako gledamo iz perspektive onih koji sada imaju po 70 godina - Beatles je njihova pubertetska muzika i svakako je da će oni tvrditi da je najbolja. Oni koji imaju jednu deceniju manje npr tvrdiće da je Jimmy Hendrix najbolji gitarista u istoriji, iako danas imate gomilu tehnički boljih gitarista, a maloletna deca na YT odvaljuju njegove stvari kako ih dobro obrađuju; ja sa 40 balaviću o heavy metalu itd...
4) Istina o ovom bendu je negde u preseku prve tri tvrdnje.

beholder

pre 4 godine

Čitam komentare i jasno mi je da protok vremena menja percepciju svake umetnosti - ali, s druge strane, postoje i vrhunske vrednosti koje su večne. Muzika Beatlesa danas ne može kod mlađih naraštaja probuditi onu istu silovitu emociju kao što je to činila tokom 60-ih - i to je normalno s obzirom na to koliko je hiperpopularnih imena "protutnjalo" top listama za ovih 50 godina. Međutim, The Beatles su, isto kao i najveća autorska imena u drugim vrstama umetnosti, postali arhetipni fenomen koji deluje na svim ravnima percepcije i čini ih nezaobilaznim i krucijalnim za razumevanje pop muzike kao takve. Nije stvar samo u tome što su imali tri čudesno talentovana autora, neverovatan broj kvalitetnih pesama, apsolutno briljantan osećaj za "duh vremena" i retko kreativnog producenta. The Beatles su postali arhetipni fenomen zbog dodatnog faktora - magične kreativne alhemije u kojoj su vrhunski pop-rock senzibilitet i osećaj za revolucionarni "Zeitgeist" dovedeni do najvišeg nivoa umetničke sinteze. To je ono što ih je uzdiglo u Panteon i tamo će ostati dokle god se sluša kvalitetna pop-rock muzika. Lično, ja nisam nikada bio njihov "die-hard" obožavalac i odrastao sam na drugim uticajima iz 60-ih i 70-ih (prvenstveno psihodelični bluz i Prog-Rock) - ali zaista NIKADA taj arhetipni status Beatlesa nije mogao biti ugrožen. Zato mlađima savetujem da se unesu u "duh vremena" i još jednom stave na rotaciju njihove albume, a posebno od "Rubber Soul" pa nadalje.

Krilni posmatrač

pre 4 godine

Samo Opeth i ništa drugo. Ovaj bend je esencija svega što se dogodilo poslednjih četrdeset i više godina na rok, prog i metal sceni. Trenutno jedan od najvećih grupa današnjice, a Bitlsi mogu, ali u neki muzej rok muzike.

Toto-ko-tunjo

pre 4 godine

Trojica stvaralaca muzike na jednom mestu. Tri odlicna vokala (ne bih bas o Ringovom glasu). I cetvoro solidnih multi-instrumentalista. I vise nego dovoljno. Ima zaista sjajnih bendova i muzicara, ali bube su fenomen.

Sinan Toolić

pre 4 godine

Tako malo komentara a jasno pokazuju dijagnozu. Ovog naroda. Neizlečivo jadno, zlobno i needukovano, osim za tabloide i zavere i zadruge.
(Sasa, 10. april 2020 19:53)

Daj napisi nesto o Bitlsima, kad si ih slusao, kako, omiljeni album, pesma, tekst. Dosta vise s tim kukanjem, pljuvanjem naroda, drzave i ne znam cega, kao da je slusanje neke muzike apsolutni dokaz da je neko bolji od tog istog naroda.

Armin

pre 4 godine

Ko god u isti kos stavi The Beatles sa bilo kojim bendom, po bilo kojem kriterijumu, taj se u muziku ne razumije. Za mene je to muzicka blasfemija.
Pominje se Pink Floyd, a sami Waters i Gilmour priznaju da su The Beatles na vrhu, pa se onda o drugim raspravlja.
I ne samo ova dvojica, to priznaje svaki relevantan muzicar i to uz zahvalnost, zadovoljstvo i respekt jer su svim njima otvorili vrata.
Jedini ljudi koji su rekli da ih ne podnose su Lou Reed i Johnny Rotten, a Rod Stewart da ih ne slusa.
Reci da ne volite The Beatles je kao reci da ne volite sunce, rece Peca Popovic, ne ja.
Samo vrlo rijetki i to u svojim najboljim trenucima, mogu da se dovedu u istu recenicu s njima. Bowie (najtalentovaniji nakon Lenon/Makartni), Dylan, Leonard Cohen, Elvis i jos poneko.

Juggernaut

pre 4 godine

(Пилипенда, 10. april 2020 16:40)

Lenon je ovo rekao kao kritiku javnosti, da su više opčinjeni Bitlsima nego Isusom, i engleska javnost ovome nije pridala značaj tj. shvatila je smisao njegove kritike. Tek kada je vest došla do glupavih Amera, oni su se naravno našli ozlojeđeni, ne shvatahući obično poređenje.

boba

pre 4 godine

Da bi se Beatles razumeli mora se znati nesto vise od same muzike i harmonija. Oni su bili duh vremena koji se0 materjalizovao kroz muziku,bunt,neslaganje sa establismentom.Muzikom su krcili put onima koni ce poci njihovim stopama. Jednostavno muzika se deli na dve epohe:pre i posle The Beatles.

Sasa

pre 4 godine

Tako malo komentara a jasno pokazuju dijagnozu. Ovog naroda. Neizlečivo jadno, zlobno i needukovano, osim za tabloide i zavere i zadruge.

Srki

pre 4 godine

Reci da su oni "nenadmasivi" je teska uvreda za Maiden, Tool, Dream Theater, Pink Floyd i da ne nabrajam dalje. Ne kazem da su losi i jesu bili inovatori, ali i nije tesko biti inovator kad si medju prvima u bilo cemu. To sto ih neki smatraju nenadmasnima su uglavnom oni koji su uz njih odrastali i kad oni odu, za dve generacije ce biti "Lenon who?"

Juggernaut

pre 4 godine

(Nebojša, 10. april 2020 16:35)

Šta uopšte znaš od njihove cele diskografije? Help, I've just seen a face, Norweigan wood, In my life, Rain, Tomorrow never knows, A day in life, Strawberry fields forever, Blackbird, While my guitar gently weeps, Come together, Here comes the sun, The long and winding road, I've got a feeling, Let it be... ovako iz glave, ni jedna nije slična drugoj, reči su odlične, sjajne melodije i harmonije, a imaju još 3x ovoliko.

Пилипенда

pre 4 godine

šezdesetih godina postaje toliko popularna da su postali "poznatiji od Isusa Hrista", kako je rekao Lenon.

Ко високо лети, разлупа се када падне

Nebojša

pre 4 godine

Nikad nisam razumeo toliku popularnost ovog benda to je valjda kao sa onim filmovima koje svi vole a vama nisu nešto možda je do mene.

Ložač kotlare

pre 4 godine

Kako za koga. Za nekoga je Sgt. Pepper, Revolver ili White album vrhunac muzike. Možda. Ali za nekoga su In Rock, Led Zeppelin III, IV, Physical Graffiti, Dark Side of The Moon, Close to the Edge, In The Court of Crimson King, Thick as a Brick ili Tommy i Who's Next i još mnogo, mnogo drugih albuma vrhunac rok muzike. Bitlsi jesu prvi i najkomercijalniji bend, koji je popularisao rok muziku, ali u poredjenju sa gore nabrojanim albumima njihova muzika izgleda kao da je snimana za običnu igranku.

Trebinje diamond

pre 4 godine

The Beatles su najmisteriozniji projekat od kad je muzike... one pjesme nisu mogli napisati oni golobradi momci, kad obratite paznju na harmonije, tekstove, aranzmane... iza je stajao neki strasno jak autor ili cjela ekipa? nikako ne ova naivna ekipa teenagera, jer kad pogledate nakon raspada svi su krenuli sa solo projektima, i ukupno su napravili svega 6-7 pjesama koje su mogle upasti u eventualni album The Beatles-a tj podmirit taj standard...??? hmmm
misterija

boba

pre 4 godine

Da bi se Beatles razumeli mora se znati nesto vise od same muzike i harmonija. Oni su bili duh vremena koji se0 materjalizovao kroz muziku,bunt,neslaganje sa establismentom.Muzikom su krcili put onima koni ce poci njihovim stopama. Jednostavno muzika se deli na dve epohe:pre i posle The Beatles.

Sinan Toolić

pre 4 godine

Tako malo komentara a jasno pokazuju dijagnozu. Ovog naroda. Neizlečivo jadno, zlobno i needukovano, osim za tabloide i zavere i zadruge.
(Sasa, 10. april 2020 19:53)

Daj napisi nesto o Bitlsima, kad si ih slusao, kako, omiljeni album, pesma, tekst. Dosta vise s tim kukanjem, pljuvanjem naroda, drzave i ne znam cega, kao da je slusanje neke muzike apsolutni dokaz da je neko bolji od tog istog naroda.

Juggernaut

pre 4 godine

(Nebojša, 10. april 2020 16:35)

Šta uopšte znaš od njihove cele diskografije? Help, I've just seen a face, Norweigan wood, In my life, Rain, Tomorrow never knows, A day in life, Strawberry fields forever, Blackbird, While my guitar gently weeps, Come together, Here comes the sun, The long and winding road, I've got a feeling, Let it be... ovako iz glave, ni jedna nije slična drugoj, reči su odlične, sjajne melodije i harmonije, a imaju još 3x ovoliko.

Armin

pre 4 godine

Ko god u isti kos stavi The Beatles sa bilo kojim bendom, po bilo kojem kriterijumu, taj se u muziku ne razumije. Za mene je to muzicka blasfemija.
Pominje se Pink Floyd, a sami Waters i Gilmour priznaju da su The Beatles na vrhu, pa se onda o drugim raspravlja.
I ne samo ova dvojica, to priznaje svaki relevantan muzicar i to uz zahvalnost, zadovoljstvo i respekt jer su svim njima otvorili vrata.
Jedini ljudi koji su rekli da ih ne podnose su Lou Reed i Johnny Rotten, a Rod Stewart da ih ne slusa.
Reci da ne volite The Beatles je kao reci da ne volite sunce, rece Peca Popovic, ne ja.
Samo vrlo rijetki i to u svojim najboljim trenucima, mogu da se dovedu u istu recenicu s njima. Bowie (najtalentovaniji nakon Lenon/Makartni), Dylan, Leonard Cohen, Elvis i jos poneko.

Toto-ko-tunjo

pre 4 godine

Trojica stvaralaca muzike na jednom mestu. Tri odlicna vokala (ne bih bas o Ringovom glasu). I cetvoro solidnih multi-instrumentalista. I vise nego dovoljno. Ima zaista sjajnih bendova i muzicara, ali bube su fenomen.

Juggernaut

pre 4 godine

(Пилипенда, 10. april 2020 16:40)

Lenon je ovo rekao kao kritiku javnosti, da su više opčinjeni Bitlsima nego Isusom, i engleska javnost ovome nije pridala značaj tj. shvatila je smisao njegove kritike. Tek kada je vest došla do glupavih Amera, oni su se naravno našli ozlojeđeni, ne shvatahući obično poređenje.

Sasa

pre 4 godine

Tako malo komentara a jasno pokazuju dijagnozu. Ovog naroda. Neizlečivo jadno, zlobno i needukovano, osim za tabloide i zavere i zadruge.

Nebojša

pre 4 godine

Nikad nisam razumeo toliku popularnost ovog benda to je valjda kao sa onim filmovima koje svi vole a vama nisu nešto možda je do mene.

beholder

pre 4 godine

Čitam komentare i jasno mi je da protok vremena menja percepciju svake umetnosti - ali, s druge strane, postoje i vrhunske vrednosti koje su večne. Muzika Beatlesa danas ne može kod mlađih naraštaja probuditi onu istu silovitu emociju kao što je to činila tokom 60-ih - i to je normalno s obzirom na to koliko je hiperpopularnih imena "protutnjalo" top listama za ovih 50 godina. Međutim, The Beatles su, isto kao i najveća autorska imena u drugim vrstama umetnosti, postali arhetipni fenomen koji deluje na svim ravnima percepcije i čini ih nezaobilaznim i krucijalnim za razumevanje pop muzike kao takve. Nije stvar samo u tome što su imali tri čudesno talentovana autora, neverovatan broj kvalitetnih pesama, apsolutno briljantan osećaj za "duh vremena" i retko kreativnog producenta. The Beatles su postali arhetipni fenomen zbog dodatnog faktora - magične kreativne alhemije u kojoj su vrhunski pop-rock senzibilitet i osećaj za revolucionarni "Zeitgeist" dovedeni do najvišeg nivoa umetničke sinteze. To je ono što ih je uzdiglo u Panteon i tamo će ostati dokle god se sluša kvalitetna pop-rock muzika. Lično, ja nisam nikada bio njihov "die-hard" obožavalac i odrastao sam na drugim uticajima iz 60-ih i 70-ih (prvenstveno psihodelični bluz i Prog-Rock) - ali zaista NIKADA taj arhetipni status Beatlesa nije mogao biti ugrožen. Zato mlađima savetujem da se unesu u "duh vremena" i još jednom stave na rotaciju njihove albume, a posebno od "Rubber Soul" pa nadalje.

Trebinje diamond

pre 4 godine

The Beatles su najmisteriozniji projekat od kad je muzike... one pjesme nisu mogli napisati oni golobradi momci, kad obratite paznju na harmonije, tekstove, aranzmane... iza je stajao neki strasno jak autor ili cjela ekipa? nikako ne ova naivna ekipa teenagera, jer kad pogledate nakon raspada svi su krenuli sa solo projektima, i ukupno su napravili svega 6-7 pjesama koje su mogle upasti u eventualni album The Beatles-a tj podmirit taj standard...??? hmmm
misterija

Ložač kotlare

pre 4 godine

Kako za koga. Za nekoga je Sgt. Pepper, Revolver ili White album vrhunac muzike. Možda. Ali za nekoga su In Rock, Led Zeppelin III, IV, Physical Graffiti, Dark Side of The Moon, Close to the Edge, In The Court of Crimson King, Thick as a Brick ili Tommy i Who's Next i još mnogo, mnogo drugih albuma vrhunac rok muzike. Bitlsi jesu prvi i najkomercijalniji bend, koji je popularisao rok muziku, ali u poredjenju sa gore nabrojanim albumima njihova muzika izgleda kao da je snimana za običnu igranku.

gargleblaster

pre 4 godine

Poruka mladjim generacijama koje su, opravdano, odrasle na veoma kompleksnoj rock prog metal muzici. ovladali svirackim I teorijskim umecem.
Beatles su singularitet, veliki prasak, sve je pocelo njima. Taj talas I danas prozima sve sto ima veze sa muzikom.
Ako se prepoznajete u opisu sa pocetka, TO ZNATE. Ako ne, vase misljenje nije relevantno.

артиљерац

pre 4 godine

@ milan Чим поредиш Горана Бреговића с Битлсима ти си себе дисквалификовао у било којој озбиљној причи о музици.То ти је као да поредиш ФК Пофалићки, из Пофалића код Сарајева,с МУТД.

beholder

pre 4 godine

@ milan

Ne bih rekao da je stvar u preseku tri moguće perspektive koje si pomenuo - a upravo zato što se tu ne radi o proceni koji bend ili autor su najbolji (što u slučaju muzike, isto kao i svake druge umetnosti, naprosto nije moguće objektivno odrediti), već o tome da li nečija umetnička vizija i izraz poseduju vrednosti koje nadilaze konkretan duh vremena i postaju vanvremenske. Radi lakšeg razumevanja, uzmi samo primer klasične muzike, koja je mnogo starija od svih pravaca moderne muzike i samim tim je lakše prepoznati tu apsolutnu vrednosnu dimenziju. Između Palestrine i Bramsa stoji više od tri veka, pa ipak su i jedan i drugi priznati kao giganti muzičke umetnosti - i to se zasigurno neće menjati dok je ljudske civilizacije. Niko tu ne pokušava da ustanovi da li je Palestrina bolji od Bramsa ili je možda obrnuto - zato što je u muzičkom Panteonu jedini kriterijum vanvremenska vrednost, a ne takmičarski profil ili "kvalitetniji" duh vremena. Isto će biti i sa Rock muzikom - na tom vanvremeneskom horizontu su već sada i The Beatles i Rolling Stones i Pink Floyd i Doors i Jimi Hendrix i Led Zeppelin i Neil Young i još mnogo imena, ali zasigurno ne po kriterijumu "boljeg" nego po merilu transcendireajuće vrednosti svog dela. I to svi zajedno !

The_Kids_Are_All_Right

pre 4 godine

Sećam se da je negde novinar Bogdan Tirnanić uporedio Bitlse i Stonse krilaticama njihovih pesama.
"Let it be" kao nešto filozofsko sklono promišljanju, a od Rolingstounsa "Let it bleed" baš doslovno, kao nešto što bez okolišanja udara u centar stvari.
Nema sumnje da su Rolingstounsi u našoj sredini, u Beogradu svakako, bili popularniji nego Bitlsi. To je objašnjavano karakterom našeg čoveka koji je sklon pobuni i nepokornosti koja je bila izraženija kod Stonsa, a kod Bitlsa ono drugo, saobraznost i promišljanje.
Čak je i moj otac, džez muzičar pedestih godina koji kao i većina iz te generacije uopšte nije podnosio rokenrol, tvrdio da su Bitlsi u muzičkom smislu nešto izuzetno (sećam se da je pohvalio i glas kao i pevanje Tonija Hedlija iz grupe Spandau Ballet), dakle sa strogim muzičkim ukusom, a tome ide u prilog i stav nekolicine mojih prijatelja klasičara sa akademskim obrazovanjem. I oni procnjuju Bitlse na isti način.
Kada sam kao klinac prvi put čuo Rolingstounse, odmah su mi više privukli pažnju nego Bitlsi, iako mi je bilo jasno da su pesme ovih drugih kompleksnije, sa sofisticiranim porukama i sl.
Mada, lično sam iz tog perioda šezdesetih najviše voleo The Who (i to mod faza, sa kratkim jasnim i ubojitim pesmama), Kinkse naravno sa tim engleskim, vodviljsko-poetskim momentom, Jardberdse (jedinstveni), kao i Smol fejsis (najupečatljiviji predstavnici mod pokreta, zajedno sa The Who).

Iz daleka

pre 4 godine

Zivim u Kanadi i mogu reci da su Bitls deo kulture i zivota. Mislim da nema nikog ovde ko ne zna neki detalj vezan za pesme, kako je nastala i poruka. Pominju se u skoli. Oni su mozda jedini bend koji je davno prerastao industriju zabave. Dilan jos i to je to.
Postavili su osnovu i pravac kojim se dalje razvijala muzika i kultura uopste. Ne vredi trositi reci o njima, na Vikepidiji ima skoro svaka pesma opisana.

Пилипенда

pre 4 godine

šezdesetih godina postaje toliko popularna da su postali "poznatiji od Isusa Hrista", kako je rekao Lenon.

Ко високо лети, разлупа се када падне

Srki

pre 4 godine

Reci da su oni "nenadmasivi" je teska uvreda za Maiden, Tool, Dream Theater, Pink Floyd i da ne nabrajam dalje. Ne kazem da su losi i jesu bili inovatori, ali i nije tesko biti inovator kad si medju prvima u bilo cemu. To sto ih neki smatraju nenadmasnima su uglavnom oni koji su uz njih odrastali i kad oni odu, za dve generacije ce biti "Lenon who?"

Big_black

pre 4 godine

"The Beatles su najmisteriozniji projekat od kad je muzike... one pjesme nisu mogli napisati oni golobradi momci, kad obratite paznju na harmonije, tekstove, aranzmane... iza je stajao neki strasno jak autor ili cjela ekipa? nikako ne ova naivna ekipa teenagera, jer kad pogledate nakon raspada svi su krenuli sa solo projektima, i ukupno su napravili svega 6-7 pjesama koje su mogle upasti u eventualni album The Beatles-a tj podmirit taj standard...??? hmmm misterija"
(Trebinje diamond, 10. april 2020 15:54)

Nikakva misterija, samo dokaz da nikad nisi svirao ni u kakvom bendu. Kad se skupi troje, četvero ili već koliko treba baš pravih ljudi na baš pravom mjestu, čuda nastaju.

NFS

pre 4 godine

Ko god u isti kos stavi The Beatles sa bilo kojim bendom, po bilo kojem kriterijumu, taj se u muziku ne razumije.
(Armin, 10. april 2020 22:49)

Lepota je u oku posmatrača, u ovom slučaju, u ušima slušalaca.
Ne mogu dušebrižnici 60 godina da shvate da je ukus subjektivna stvar.
Pokušaj da shvatiš da se nekome ne sviđa to što se tebi sviđa, što ne znači da si ti inteligentniji, već da su vam ukusi različiti.

milan

pre 4 godine

1) Ako gledamo iz današnje perspektive - Beatles su ništa posebno, Goran Bregović ima realno bolje stvari iz svih aspekata gledano; jedina bitna razlika je što su oni bili prvi.
2) Ako gledamo iz perspektive pedesetih/šezdesetih - oni su najveća revolucija u muzici ikada.
3) Ako gledamo iz perspektive onih koji sada imaju po 70 godina - Beatles je njihova pubertetska muzika i svakako je da će oni tvrditi da je najbolja. Oni koji imaju jednu deceniju manje npr tvrdiće da je Jimmy Hendrix najbolji gitarista u istoriji, iako danas imate gomilu tehnički boljih gitarista, a maloletna deca na YT odvaljuju njegove stvari kako ih dobro obrađuju; ja sa 40 balaviću o heavy metalu itd...
4) Istina o ovom bendu je negde u preseku prve tri tvrdnje.

76er

pre 4 godine

Ko god u isti kos stavi The Beatles sa bilo kojim bendom, po bilo kojem kriterijumu, taj se u muziku ne razumije.
(Armin, 10. april 2020 22:49)

Okej, pocinjete da pokazujete znake zatucanosti, fanovi Bitlsa.

DZK

pre 4 godine

Čitam komentare i jasno mi je da protok vremena menja percepciju svake umetnosti - ali, s druge strane, postoje i vrhunske vrednosti koje su večne. Muzika Beatlesa danas ne može kod mlađih naraštaja probuditi onu istu silovitu emociju kao što je to činila tokom 60-ih - i to je normalno s obzirom koliko je hiperpopularnih imena "protutnjalo" top listama za ovih 50 godina. Međutim, The Beatles su, isto kao i najveća autorska imena u drugim vrstama umetnosti, postali arhetipni fenomen koji deluje na svim ravnima percepcije i čini ih nezaobilaznim i krucijalnim za razumevanje pop muzike kao takve. Nije stvar samo u tome što su imali tri čudesno talentovana autora, neverovatan broj kvalitetnih pesama, apsolutno briljantan osećaj za "duh vremena" i retko kreativnog producenta. The Beatles su postali arhetipni fenomen zbog dodatnog faktora - magične kreativne alhemije u kojoj su vrhunski pop-rock senzibilitet i osećaj za revolucionarni "Zeitgeist" dovedeni do najvišeg nivoa umetničke sinteze. To je ono što ih je uzdiglo u Panteon i tamo će ostati dokle god se sluša kvalitetna pop-rock muzika. Lično, ja nisam nikada bio njihov "die-hard" obožavalac i odrastao sam na drugim uticajima iz 60-ih i 70-ih (prvenstveno psihodelični bluz i Prog-Rock) - ali taj arhetipni status Beatlesa zaista NIKADA nije mogao biti ugrožen. Zato mlađima savetujem da se unesu u "duh vremena" i još jednom stave na rotaciju njihove albume, a posebno od "Rubber Soul" pa nadalje. Brzo će uvideti.

Armin

pre 4 godine

@NFS
Naravno da su ukusi različiti, ja nijesam govorio o ukusima, več o razumijevanju i poznavanju stvari. Tvrdim da ko god, što se tiče popularne muzike, stavi The Beatles u isti koš sa bilo kim drugim, taj se u muziku ne razumije.
Očiglednije, je volim Coca Colu, i to je stvar ukusa, a isto tako i pokazatelj mog nerazumijevanja u pića, čak i bezalkoholna.

Marko Andrić

pre 4 godine

Sto se mene tice The Doors. Nikad pre i nikad posle takva energija, takva muzika, takav sklad nota i tekstova.
Za razliku od Bitlsa pa i svih ostalih velikih bendova iz perioda od 60tih do 90tih, oni i posle 50 godina zvuce moderno, novo i sveze.

Armin

pre 4 godine

Na You Tube-u ukucajte Artists talking about The Beatles. Ima nekoliko dijelova, pogledajte ko i kako govori o njima, mozda neke stvari budu jasnije.

76er

pre 4 godine

Led Zeppelin, nije postojao bolji bend, nece postojati bolji bend. I ako malo zadjete dalje od izjava o vasem omiljenom boy bendu koji je tema ovog teksta videcete da vecina muzickog sveta to misli. Da John Bonham nije tragicno preminuo, nebo bi bila granica, a i ovako im je bilo.
Beatles nisu prenosili nekakvu emociju, bili su zabavljaci. Kod Zeppelina sve gori od emocije, bila to tuga, sreca ili strast. Povrsno gledate muziku svi vi sto ste nabacali nezgrapne recenice pune epiteta za Beatls-e.

Krilni posmatrač

pre 4 godine

Samo Opeth i ništa drugo. Ovaj bend je esencija svega što se dogodilo poslednjih četrdeset i više godina na rok, prog i metal sceni. Trenutno jedan od najvećih grupa današnjice, a Bitlsi mogu, ali u neki muzej rok muzike.

Iridenta

pre 4 godine

@Juggernaut
Pravoslavni talibane, šta će ti da ovako lupaš?! Lenon kritikovao društvo zato što ih vole? To radi samo Džoni Štulić, niko drugi nije toliko oštećen.
Kada su postali hit u Indiji i drugim ne-hrišćanskim zemljama, on je to izjavio, vrlo ponosan na taj podatak. Crkva je posle digla galamu, ali Lenon, kao ateista, sigurno nije kritikova ljude zato što ga vole.

Bosanac

pre 4 godine

Samo Opeth i ništa drugo. Ovaj bend je esencija svega što se dogodilo poslednjih četrdeset i više godina na rok, prog i metal sceni. Trenutno jedan od najvećih grupa današnjice, a Bitlsi mogu, ali u neki muzej rok muzike.
(Krilni posmatrač, 11. april 2020 00:36)
Bravo, strasan bend i rado ih slusam.

b92 najbolji

pre 4 godine

Lepota je u oku posmatrača, u ovom slučaju, u ušima slušalaca.
Ne mogu dušebrižnici 60 godina da shvate da je ukus subjektivna stvar.
Pokušaj da shvatiš da se nekome ne sviđa to što se tebi sviđa, što ne znači da si ti inteligentniji, već da su vam ukusi različiti.
(NFS, 11. april 2020 23:19)

Sve je subjektivno, pa i ukus. Samo ima jedna caka. To sto su ukusi razliciti ne znaci da su jednaki. Nista u zivotu nije jednako, uvek postoji rang. Ovo pricam nevezano nuzno za Bitlse, koji su velikani muzicke popularnosti, ali mikroskopski oblik zivota muzicke umetnosti.

Пилипенда

pre 4 godine

šezdesetih godina postaje toliko popularna da su postali "poznatiji od Isusa Hrista", kako je rekao Lenon.

Ко високо лети, разлупа се када падне

Nebojša

pre 4 godine

Nikad nisam razumeo toliku popularnost ovog benda to je valjda kao sa onim filmovima koje svi vole a vama nisu nešto možda je do mene.

Trebinje diamond

pre 4 godine

The Beatles su najmisteriozniji projekat od kad je muzike... one pjesme nisu mogli napisati oni golobradi momci, kad obratite paznju na harmonije, tekstove, aranzmane... iza je stajao neki strasno jak autor ili cjela ekipa? nikako ne ova naivna ekipa teenagera, jer kad pogledate nakon raspada svi su krenuli sa solo projektima, i ukupno su napravili svega 6-7 pjesama koje su mogle upasti u eventualni album The Beatles-a tj podmirit taj standard...??? hmmm
misterija

Srki

pre 4 godine

Reci da su oni "nenadmasivi" je teska uvreda za Maiden, Tool, Dream Theater, Pink Floyd i da ne nabrajam dalje. Ne kazem da su losi i jesu bili inovatori, ali i nije tesko biti inovator kad si medju prvima u bilo cemu. To sto ih neki smatraju nenadmasnima su uglavnom oni koji su uz njih odrastali i kad oni odu, za dve generacije ce biti "Lenon who?"

Ložač kotlare

pre 4 godine

Kako za koga. Za nekoga je Sgt. Pepper, Revolver ili White album vrhunac muzike. Možda. Ali za nekoga su In Rock, Led Zeppelin III, IV, Physical Graffiti, Dark Side of The Moon, Close to the Edge, In The Court of Crimson King, Thick as a Brick ili Tommy i Who's Next i još mnogo, mnogo drugih albuma vrhunac rok muzike. Bitlsi jesu prvi i najkomercijalniji bend, koji je popularisao rok muziku, ali u poredjenju sa gore nabrojanim albumima njihova muzika izgleda kao da je snimana za običnu igranku.

Sasa

pre 4 godine

Tako malo komentara a jasno pokazuju dijagnozu. Ovog naroda. Neizlečivo jadno, zlobno i needukovano, osim za tabloide i zavere i zadruge.

milan

pre 4 godine

1) Ako gledamo iz današnje perspektive - Beatles su ništa posebno, Goran Bregović ima realno bolje stvari iz svih aspekata gledano; jedina bitna razlika je što su oni bili prvi.
2) Ako gledamo iz perspektive pedesetih/šezdesetih - oni su najveća revolucija u muzici ikada.
3) Ako gledamo iz perspektive onih koji sada imaju po 70 godina - Beatles je njihova pubertetska muzika i svakako je da će oni tvrditi da je najbolja. Oni koji imaju jednu deceniju manje npr tvrdiće da je Jimmy Hendrix najbolji gitarista u istoriji, iako danas imate gomilu tehnički boljih gitarista, a maloletna deca na YT odvaljuju njegove stvari kako ih dobro obrađuju; ja sa 40 balaviću o heavy metalu itd...
4) Istina o ovom bendu je negde u preseku prve tri tvrdnje.

76er

pre 4 godine

Led Zeppelin, nije postojao bolji bend, nece postojati bolji bend. I ako malo zadjete dalje od izjava o vasem omiljenom boy bendu koji je tema ovog teksta videcete da vecina muzickog sveta to misli. Da John Bonham nije tragicno preminuo, nebo bi bila granica, a i ovako im je bilo.
Beatles nisu prenosili nekakvu emociju, bili su zabavljaci. Kod Zeppelina sve gori od emocije, bila to tuga, sreca ili strast. Povrsno gledate muziku svi vi sto ste nabacali nezgrapne recenice pune epiteta za Beatls-e.

Armin

pre 4 godine

Ko god u isti kos stavi The Beatles sa bilo kojim bendom, po bilo kojem kriterijumu, taj se u muziku ne razumije. Za mene je to muzicka blasfemija.
Pominje se Pink Floyd, a sami Waters i Gilmour priznaju da su The Beatles na vrhu, pa se onda o drugim raspravlja.
I ne samo ova dvojica, to priznaje svaki relevantan muzicar i to uz zahvalnost, zadovoljstvo i respekt jer su svim njima otvorili vrata.
Jedini ljudi koji su rekli da ih ne podnose su Lou Reed i Johnny Rotten, a Rod Stewart da ih ne slusa.
Reci da ne volite The Beatles je kao reci da ne volite sunce, rece Peca Popovic, ne ja.
Samo vrlo rijetki i to u svojim najboljim trenucima, mogu da se dovedu u istu recenicu s njima. Bowie (najtalentovaniji nakon Lenon/Makartni), Dylan, Leonard Cohen, Elvis i jos poneko.

Sinan Toolić

pre 4 godine

Tako malo komentara a jasno pokazuju dijagnozu. Ovog naroda. Neizlečivo jadno, zlobno i needukovano, osim za tabloide i zavere i zadruge.
(Sasa, 10. april 2020 19:53)

Daj napisi nesto o Bitlsima, kad si ih slusao, kako, omiljeni album, pesma, tekst. Dosta vise s tim kukanjem, pljuvanjem naroda, drzave i ne znam cega, kao da je slusanje neke muzike apsolutni dokaz da je neko bolji od tog istog naroda.

Krilni posmatrač

pre 4 godine

Samo Opeth i ništa drugo. Ovaj bend je esencija svega što se dogodilo poslednjih četrdeset i više godina na rok, prog i metal sceni. Trenutno jedan od najvećih grupa današnjice, a Bitlsi mogu, ali u neki muzej rok muzike.

Bosanac

pre 4 godine

Samo Opeth i ništa drugo. Ovaj bend je esencija svega što se dogodilo poslednjih četrdeset i više godina na rok, prog i metal sceni. Trenutno jedan od najvećih grupa današnjice, a Bitlsi mogu, ali u neki muzej rok muzike.
(Krilni posmatrač, 11. april 2020 00:36)
Bravo, strasan bend i rado ih slusam.

76er

pre 4 godine

Ko god u isti kos stavi The Beatles sa bilo kojim bendom, po bilo kojem kriterijumu, taj se u muziku ne razumije.
(Armin, 10. april 2020 22:49)

Okej, pocinjete da pokazujete znake zatucanosti, fanovi Bitlsa.

boba

pre 4 godine

Da bi se Beatles razumeli mora se znati nesto vise od same muzike i harmonija. Oni su bili duh vremena koji se0 materjalizovao kroz muziku,bunt,neslaganje sa establismentom.Muzikom su krcili put onima koni ce poci njihovim stopama. Jednostavno muzika se deli na dve epohe:pre i posle The Beatles.

Juggernaut

pre 4 godine

(Nebojša, 10. april 2020 16:35)

Šta uopšte znaš od njihove cele diskografije? Help, I've just seen a face, Norweigan wood, In my life, Rain, Tomorrow never knows, A day in life, Strawberry fields forever, Blackbird, While my guitar gently weeps, Come together, Here comes the sun, The long and winding road, I've got a feeling, Let it be... ovako iz glave, ni jedna nije slična drugoj, reči su odlične, sjajne melodije i harmonije, a imaju još 3x ovoliko.

Marko Andrić

pre 4 godine

Sto se mene tice The Doors. Nikad pre i nikad posle takva energija, takva muzika, takav sklad nota i tekstova.
Za razliku od Bitlsa pa i svih ostalih velikih bendova iz perioda od 60tih do 90tih, oni i posle 50 godina zvuce moderno, novo i sveze.

b92 najbolji

pre 4 godine

Lepota je u oku posmatrača, u ovom slučaju, u ušima slušalaca.
Ne mogu dušebrižnici 60 godina da shvate da je ukus subjektivna stvar.
Pokušaj da shvatiš da se nekome ne sviđa to što se tebi sviđa, što ne znači da si ti inteligentniji, već da su vam ukusi različiti.
(NFS, 11. april 2020 23:19)

Sve je subjektivno, pa i ukus. Samo ima jedna caka. To sto su ukusi razliciti ne znaci da su jednaki. Nista u zivotu nije jednako, uvek postoji rang. Ovo pricam nevezano nuzno za Bitlse, koji su velikani muzicke popularnosti, ali mikroskopski oblik zivota muzicke umetnosti.

Toto-ko-tunjo

pre 4 godine

Trojica stvaralaca muzike na jednom mestu. Tri odlicna vokala (ne bih bas o Ringovom glasu). I cetvoro solidnih multi-instrumentalista. I vise nego dovoljno. Ima zaista sjajnih bendova i muzicara, ali bube su fenomen.

Juggernaut

pre 4 godine

(Пилипенда, 10. april 2020 16:40)

Lenon je ovo rekao kao kritiku javnosti, da su više opčinjeni Bitlsima nego Isusom, i engleska javnost ovome nije pridala značaj tj. shvatila je smisao njegove kritike. Tek kada je vest došla do glupavih Amera, oni su se naravno našli ozlojeđeni, ne shvatahući obično poređenje.

Iridenta

pre 4 godine

@Juggernaut
Pravoslavni talibane, šta će ti da ovako lupaš?! Lenon kritikovao društvo zato što ih vole? To radi samo Džoni Štulić, niko drugi nije toliko oštećen.
Kada su postali hit u Indiji i drugim ne-hrišćanskim zemljama, on je to izjavio, vrlo ponosan na taj podatak. Crkva je posle digla galamu, ali Lenon, kao ateista, sigurno nije kritikova ljude zato što ga vole.

Armin

pre 4 godine

@NFS
Naravno da su ukusi različiti, ja nijesam govorio o ukusima, več o razumijevanju i poznavanju stvari. Tvrdim da ko god, što se tiče popularne muzike, stavi The Beatles u isti koš sa bilo kim drugim, taj se u muziku ne razumije.
Očiglednije, je volim Coca Colu, i to je stvar ukusa, a isto tako i pokazatelj mog nerazumijevanja u pića, čak i bezalkoholna.

Armin

pre 4 godine

Na You Tube-u ukucajte Artists talking about The Beatles. Ima nekoliko dijelova, pogledajte ko i kako govori o njima, mozda neke stvari budu jasnije.

артиљерац

pre 4 godine

@ milan Чим поредиш Горана Бреговића с Битлсима ти си себе дисквалификовао у било којој озбиљној причи о музици.То ти је као да поредиш ФК Пофалићки, из Пофалића код Сарајева,с МУТД.

Iz daleka

pre 4 godine

Zivim u Kanadi i mogu reci da su Bitls deo kulture i zivota. Mislim da nema nikog ovde ko ne zna neki detalj vezan za pesme, kako je nastala i poruka. Pominju se u skoli. Oni su mozda jedini bend koji je davno prerastao industriju zabave. Dilan jos i to je to.
Postavili su osnovu i pravac kojim se dalje razvijala muzika i kultura uopste. Ne vredi trositi reci o njima, na Vikepidiji ima skoro svaka pesma opisana.

gargleblaster

pre 4 godine

Poruka mladjim generacijama koje su, opravdano, odrasle na veoma kompleksnoj rock prog metal muzici. ovladali svirackim I teorijskim umecem.
Beatles su singularitet, veliki prasak, sve je pocelo njima. Taj talas I danas prozima sve sto ima veze sa muzikom.
Ako se prepoznajete u opisu sa pocetka, TO ZNATE. Ako ne, vase misljenje nije relevantno.

NFS

pre 4 godine

Ko god u isti kos stavi The Beatles sa bilo kojim bendom, po bilo kojem kriterijumu, taj se u muziku ne razumije.
(Armin, 10. april 2020 22:49)

Lepota je u oku posmatrača, u ovom slučaju, u ušima slušalaca.
Ne mogu dušebrižnici 60 godina da shvate da je ukus subjektivna stvar.
Pokušaj da shvatiš da se nekome ne sviđa to što se tebi sviđa, što ne znači da si ti inteligentniji, već da su vam ukusi različiti.

The_Kids_Are_All_Right

pre 4 godine

Sećam se da je negde novinar Bogdan Tirnanić uporedio Bitlse i Stonse krilaticama njihovih pesama.
"Let it be" kao nešto filozofsko sklono promišljanju, a od Rolingstounsa "Let it bleed" baš doslovno, kao nešto što bez okolišanja udara u centar stvari.
Nema sumnje da su Rolingstounsi u našoj sredini, u Beogradu svakako, bili popularniji nego Bitlsi. To je objašnjavano karakterom našeg čoveka koji je sklon pobuni i nepokornosti koja je bila izraženija kod Stonsa, a kod Bitlsa ono drugo, saobraznost i promišljanje.
Čak je i moj otac, džez muzičar pedestih godina koji kao i većina iz te generacije uopšte nije podnosio rokenrol, tvrdio da su Bitlsi u muzičkom smislu nešto izuzetno (sećam se da je pohvalio i glas kao i pevanje Tonija Hedlija iz grupe Spandau Ballet), dakle sa strogim muzičkim ukusom, a tome ide u prilog i stav nekolicine mojih prijatelja klasičara sa akademskim obrazovanjem. I oni procnjuju Bitlse na isti način.
Kada sam kao klinac prvi put čuo Rolingstounse, odmah su mi više privukli pažnju nego Bitlsi, iako mi je bilo jasno da su pesme ovih drugih kompleksnije, sa sofisticiranim porukama i sl.
Mada, lično sam iz tog perioda šezdesetih najviše voleo The Who (i to mod faza, sa kratkim jasnim i ubojitim pesmama), Kinkse naravno sa tim engleskim, vodviljsko-poetskim momentom, Jardberdse (jedinstveni), kao i Smol fejsis (najupečatljiviji predstavnici mod pokreta, zajedno sa The Who).

beholder

pre 4 godine

Čitam komentare i jasno mi je da protok vremena menja percepciju svake umetnosti - ali, s druge strane, postoje i vrhunske vrednosti koje su večne. Muzika Beatlesa danas ne može kod mlađih naraštaja probuditi onu istu silovitu emociju kao što je to činila tokom 60-ih - i to je normalno s obzirom na to koliko je hiperpopularnih imena "protutnjalo" top listama za ovih 50 godina. Međutim, The Beatles su, isto kao i najveća autorska imena u drugim vrstama umetnosti, postali arhetipni fenomen koji deluje na svim ravnima percepcije i čini ih nezaobilaznim i krucijalnim za razumevanje pop muzike kao takve. Nije stvar samo u tome što su imali tri čudesno talentovana autora, neverovatan broj kvalitetnih pesama, apsolutno briljantan osećaj za "duh vremena" i retko kreativnog producenta. The Beatles su postali arhetipni fenomen zbog dodatnog faktora - magične kreativne alhemije u kojoj su vrhunski pop-rock senzibilitet i osećaj za revolucionarni "Zeitgeist" dovedeni do najvišeg nivoa umetničke sinteze. To je ono što ih je uzdiglo u Panteon i tamo će ostati dokle god se sluša kvalitetna pop-rock muzika. Lično, ja nisam nikada bio njihov "die-hard" obožavalac i odrastao sam na drugim uticajima iz 60-ih i 70-ih (prvenstveno psihodelični bluz i Prog-Rock) - ali zaista NIKADA taj arhetipni status Beatlesa nije mogao biti ugrožen. Zato mlađima savetujem da se unesu u "duh vremena" i još jednom stave na rotaciju njihove albume, a posebno od "Rubber Soul" pa nadalje.

Big_black

pre 4 godine

"The Beatles su najmisteriozniji projekat od kad je muzike... one pjesme nisu mogli napisati oni golobradi momci, kad obratite paznju na harmonije, tekstove, aranzmane... iza je stajao neki strasno jak autor ili cjela ekipa? nikako ne ova naivna ekipa teenagera, jer kad pogledate nakon raspada svi su krenuli sa solo projektima, i ukupno su napravili svega 6-7 pjesama koje su mogle upasti u eventualni album The Beatles-a tj podmirit taj standard...??? hmmm misterija"
(Trebinje diamond, 10. april 2020 15:54)

Nikakva misterija, samo dokaz da nikad nisi svirao ni u kakvom bendu. Kad se skupi troje, četvero ili već koliko treba baš pravih ljudi na baš pravom mjestu, čuda nastaju.

DZK

pre 4 godine

Čitam komentare i jasno mi je da protok vremena menja percepciju svake umetnosti - ali, s druge strane, postoje i vrhunske vrednosti koje su večne. Muzika Beatlesa danas ne može kod mlađih naraštaja probuditi onu istu silovitu emociju kao što je to činila tokom 60-ih - i to je normalno s obzirom koliko je hiperpopularnih imena "protutnjalo" top listama za ovih 50 godina. Međutim, The Beatles su, isto kao i najveća autorska imena u drugim vrstama umetnosti, postali arhetipni fenomen koji deluje na svim ravnima percepcije i čini ih nezaobilaznim i krucijalnim za razumevanje pop muzike kao takve. Nije stvar samo u tome što su imali tri čudesno talentovana autora, neverovatan broj kvalitetnih pesama, apsolutno briljantan osećaj za "duh vremena" i retko kreativnog producenta. The Beatles su postali arhetipni fenomen zbog dodatnog faktora - magične kreativne alhemije u kojoj su vrhunski pop-rock senzibilitet i osećaj za revolucionarni "Zeitgeist" dovedeni do najvišeg nivoa umetničke sinteze. To je ono što ih je uzdiglo u Panteon i tamo će ostati dokle god se sluša kvalitetna pop-rock muzika. Lično, ja nisam nikada bio njihov "die-hard" obožavalac i odrastao sam na drugim uticajima iz 60-ih i 70-ih (prvenstveno psihodelični bluz i Prog-Rock) - ali taj arhetipni status Beatlesa zaista NIKADA nije mogao biti ugrožen. Zato mlađima savetujem da se unesu u "duh vremena" i još jednom stave na rotaciju njihove albume, a posebno od "Rubber Soul" pa nadalje. Brzo će uvideti.

beholder

pre 4 godine

@ milan

Ne bih rekao da je stvar u preseku tri moguće perspektive koje si pomenuo - a upravo zato što se tu ne radi o proceni koji bend ili autor su najbolji (što u slučaju muzike, isto kao i svake druge umetnosti, naprosto nije moguće objektivno odrediti), već o tome da li nečija umetnička vizija i izraz poseduju vrednosti koje nadilaze konkretan duh vremena i postaju vanvremenske. Radi lakšeg razumevanja, uzmi samo primer klasične muzike, koja je mnogo starija od svih pravaca moderne muzike i samim tim je lakše prepoznati tu apsolutnu vrednosnu dimenziju. Između Palestrine i Bramsa stoji više od tri veka, pa ipak su i jedan i drugi priznati kao giganti muzičke umetnosti - i to se zasigurno neće menjati dok je ljudske civilizacije. Niko tu ne pokušava da ustanovi da li je Palestrina bolji od Bramsa ili je možda obrnuto - zato što je u muzičkom Panteonu jedini kriterijum vanvremenska vrednost, a ne takmičarski profil ili "kvalitetniji" duh vremena. Isto će biti i sa Rock muzikom - na tom vanvremeneskom horizontu su već sada i The Beatles i Rolling Stones i Pink Floyd i Doors i Jimi Hendrix i Led Zeppelin i Neil Young i još mnogo imena, ali zasigurno ne po kriterijumu "boljeg" nego po merilu transcendireajuće vrednosti svog dela. I to svi zajedno !