Aktuelno

Sreda, 25.03.2020.

13:22

Prvi karantin u svetu je bio upravo u ovom jadranskom gradu FOTO

Izvor: B92

Prvi karantin u svetu je bio upravo u ovom jadranskom gradu FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

(Dubrovčan, 29. mart 2020 13:38)

strašno je koliko malo znaš o svom gradu, pod uslovom da si stvarno Dubrovčanin. Istina je da je Dubrovnik dugo pre potpadanja pod Veneciju bio dugo pod vazalstvom rznih srpskih država, plaćao im danak i trgovao sa njima. Hrvatska nikad, ama baš nikad do modernih vremena i poznatih događaja u Jugoslaviji nije dosezala ni blizu Dubrovnika. Jedino je tačno da je grad od šizme uvek bio katolički, ali do kraja 19. ili početka 20. veka i ništa manje poznatih bečkih etnoinženjerskih eksperimenata - većinski srpski, pa koliko god se to vama ne dopadalo.

Dubrovčan

pre 4 godine

Vidim da se dosta Srba javlja sa pogrešnim "znanjem".

1. Dubrovnik nikada nije bio srpski iako su ga srpski knezovi, kraljevi, predsjednici u nekoliko navrata pokušali osvojiti, svaki put neuspješno.
2. Katolici i pravoslavci nisu skladno živjeli u Dubrovniku jer je to bili zabranjeno pravoslavcima, čak i prenoćiti.
3.Srbokatolicki pokret u Dubrovniku je bio malen, najviše 300 pripadnika naspram 35 000 katolika koji su optirali za hrvatstvo.
4. Srbi su dobro došli u grad ako nas poštuju i uljudno se ponašaju.

o tempore o mores

pre 4 godine

Secam se leta 1990-te godine jako dobro i sikaniranja od strane lokalnih Dubrovcana, Hrvata, moje familije samo zato sto smo Srbi.

Uzgred budireceno, tada sam prvi put i to od njih naucio da sam ja Srbin. Do tada nikada takva pitanja ili koncepti nacionalne pripadnosti nisu uopste razgovarani niti u mojoj familiji niti u mojem drustvu niti u mojem sirem okruzenju.

Toliko za sada o "jadnim nevinim" Hrvatima i "groznim tlaciteljskim" Srbima.

Ako treba, mogu da iskucam nekoliko strana sta su nam sve priredjivali pre nego sto su poceli bilo kakvi nacionalni sukobi u ex-Yu ti "divni" lokalni Hrvati.

Od tada su mi se zgadili za sva vremena.

Koliko cujem od svojih prijatelja koji katkad zalutaju u neznanju pa odu tamo - nista se nije promenilo.

Pozdrav

mm.

pre 4 godine

Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke. (dakiliz)

Otac Ruđera Boškovića bio je imućni trgovac iz sela Orahov Do u Hercegovini.

Libertas

pre 4 godine

Sa viševekovnim većinskim srpskim življem. Jedan od najpoznatijih i Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dakiliz)

---
Pravoslavno stanovništvo se nije moglo naseljavati u Dubrovnik i čak nije moglo da prenoći unutar gradskih zidova, pa onda ne znam otkud vam da je u Dubrovniku većinski živalj bio srpski i to još - viševjekovno?

Ruskom su ambasadoru u Dubrovačkoj Republici naložili da se iseli izvan zidina zbog pravoslavne vjere. Ali kad je carska ruska vlast priprijetila vlastima Republike da će blokirati njihovu trgovačku flotu u Crnom moru, vlastela je opozvala svoju odluku o ruskom ambasadoru.

ivan

pre 4 godine

Dubrovnik je uvijek bio pametan grad i znao je balansirati između istoka i zapada i zbog toga je uspijevao da opstane tako dugo. Turcima su plaćali danak a Turska vojska nije nikada provalila i grad. Dubrovčani su sebe uvijek zvali Slovinima ili Ilirima, nikada Srbima i nikada Hrvatima. Srbi-katolici su bili popularni nekih 30 tak godina, do 1. s.r. To je bio više politički pokret kontra Austrije i bio je podržan od plemića i političara. Nikada prije toga i nikada poslije toga perioda Dubrovnik se nije nazivao srpski.

dakiliz

pre 4 godine

Sa viševekovnim većinskim srpskim življem. Jedan od najpoznatijih i Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke.

ivan

pre 4 godine

(cg, 27. mart 2020 20:53)
Dragi prijatelju, da ga nisu onako razarali 90 tih, problema ne bi bilo. Ja kod neprijatelja ne idem, zašto ti ideš?

Beograđanin

pre 4 godine

Citajte Bibliju, sve je objašnjeno kako i na koje vreme se stavljaju u karantin oboleli od zaraznih bolesti, čak i simptomi tadašnjih zaraza. Svet ne bi opstao da ne postoji poštovanje ideje o karantinu. Nesumnjivo smo u medicinskom smislu napredovali, ali ideja je ista. Oni koji ne poštuju karantin nisu na nivou svesti ni iz biblijskih vremena. Slušajte struku, ostanite pozitivni i biće sve dobro. I ovo će se zvati juče.

dakiliz

pre 4 godine

Sa viševekovnim većinskim srpskim življem. Jedan od najpoznatijih i Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke.

Luko

pre 4 godine

@cg - Novljani dobro znaju kakvu su si reputaciju izgradili i zato nisu dobro došli u Dubrovnik, za razliku od Tivćana, Kotorana, Perašćana i drugih Bokelja. Na grad čija velika većina stanovnika ne prihvaća Crnu Goru kao svoju domovinu i radi sve da dokaže da je Herceg Novi srpski, gledat će se s antipatijom sve dok se to ne promijeni.

Loki

pre 4 godine

šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
 (cg, 27. mart 2020 20:53) 

Vidis, imali smo dosta "neugodnosti" s vama kao "gostima" ranih 90ih. Tako kako ste se ponasali je upravo radi kompleksa koje koje pominjes i predbacujes ih nama. S takvim razmisljanjem i ne treba da dolazite jer tko ne postuje nasu kucu, nije ni dobrodosao da udje!

Libertas

pre 4 godine

Srbi-katolici politički je pokret nastao krajem 19. st. Cilj je bio ujedinjenje sa Srbijom, jer im je bilo privlačno što se ona oslobodila od Turaka dok je Dubrovnik zarobila A-U, a time je Dubrovnik poprilično osiromašio. Beč ga je priključio dalmatinskoj provinciji koja je bila najnerazvijenije područje u Monarhiji. Srbi katolici u koaliciji sa talijanskom strankom upravljali su Dubrovnikom jedno desetljeće.

Treba reći da se stanovnici Dubrovačke Republike nisu osjećali ni Dalmatincima, ni Hrvatima, ni Srbima ni Talijanima već Dubrovčanima, ali nakon konstruiranja nacionalnih identiteta, srpska i hrvatska ideja počele su se natjecati za primat kod slavenskog stanovništva u Dubrovniku.

Srpska ideja, koju su podupirali i neki lokalni katolički svećenici, počivala je na sveslavenskom ujedinjenu, kao i hrvatska. Razlika je bila što je Srbima-katolicima srpski i slavenski identitet bio gotovo istoznačan dok su Hrvati Južne Slavene smatrali jednim narodom sastavljenim od plemena, a hrvatsko i srpsko pleme je jednakopravno. Hrvatska ideja na kraju je pobijedila, najviše zbog vjere. Svećenici Srpske crkve u Dalmaciji, Srbima-katolicima su govorili da Srbi mogu biti samo pravoslavci, pa te dubrovačke “Srbe” i nisu smatrali Srbima.

Što se tiče omjera slavenskog i romanskog stanovništva, u zaleđu Dubrovnika Slaveni su dominantni dok u samom Gradu blagu prevagu Slaveni dobivaju u 17. st. dok je vlastela cijelo vrijeme dominantno trojezična (dva romanska i slavenski).

taj grad

pre 4 godine

U to vreme se taj grad zvao La Republica de Ragusa, i u njemu su skladno ziveli i katolici i pravoslavci, i slovensko i romansko stanovnistvo. Danas je to samo jedna mala hrvatska nacionalisticka kasaba.

despot

pre 4 godine

to je hrvatski grad na Jadranu.
(ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48)
Sticajem okolnosti jeste,ali realno to je grad duge istorije koji se pre može nazvati gradom sveta,a pripao je Hrvatskoj.
(s1pac, 27. mart 2020 22:04)
Da je bilo srece i pameti 1918 Dubrovnik bi bio i ostao ono sto jeste. Zasebna drzava.
Tako da se vise ne bi svadjali da li je Srpski ili Hrvatski. Dubrovnik je Dubrovnik i Dubrovcani su Gospari kao sto neko ovde rece u komentaru.

Hajduk

pre 4 godine

Za CG. Moj Novljanine, nitko tu nije zatrovan. Moze da se nadje poneki covjek ali uglavnom ljudi imaju druge probleme kao sto su egzistencijski jer je DU velo skup grad. A ti se isto zapitaj, koja je vojska tu dolazila, pljackala, palila i ubijala...Da li je Du to zasluzio i nakon to cega? Do rata, u Dubrovniku nitko nije gledao ko je sto a onda su dosli teski dani.. Salji dobru rjec pa mozes ocekivati da ce svakim danom biti bolje!

Harwy

pre 4 godine

šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
(cg, 27. mart 2020 20:53)

Baš se pitam zašto? Jedini puta u historiji Dubrovnik je bio napadnut, razaran i pod opsadom 1991.

Pantagruel

pre 4 godine

У детињству сам два цела лета (1984. и 1985.) провео у Цавтату и Дубровнику. Отац ми је био електричар (приватник), па је тамо погађао послове као кооперант једне веће задруге грађевинаца и занатлија из Београда. Споља су наступали као јединствено предузеће и давали заједничку понуду за сложене пројекте, а претходно је свако од њих дефинисао сопствену понуду за радове из сопствене делатности и уграђивати је у заједничку. Свако је плаћао порез за себе и сам ангажовао своје раднике. Данас би се то назвало подизвођачима. Но у време социјализма, није било пожељно говорити да је неко газда и зато се сваки од тих приватника на објекту и око њега представљао само као пословођа за ову или ону делатност. Тако су, између осталог, радили реновирање сплитског аееодрома за Медитеранске игре, дубровачки аеродром, ЈАТ-ов терминал у Дубровнику код главне аутобуске станице, Хотел Croatia у Цавтату, Хотеле "Мимоза" и "Плави хоризонти" у Тивту, насеље Алипашино поље у Сарајеву, за Зимске олимпијске игре 1984. Основну школу Бајо Јојић у Андријевици и много других објеката. А где год да су радили, отац је морао да изнајми кућу или више соба за себе и своје раднике, на период до више месеци, па чак до две или три године. Тако сам ја имао бесплатан смештај за сваки летњи распуст и слободно истраживао разне градове бивше нам земље док су они у њима радили. Међутим, кад сам већ као студент историје 1998. године први пут крочио на Родос, те видео размере његовог старог града и квалитет очуване архитектуре, учинило ми се да је наспрам њега Дубровник био другоразредни трговачки центар у медитерански оквирима. Вероватно и јесте, с обзиром на повољнији географски положај Родоса, као тачке на средини пловног пута између Египта, Палестине и Босфора (са Цариградом) и даље Црног мора. Свакако је ту поморски саобраћај био знатно фреквентни него у Јадранском мору које је ипак (физички посматрано) само један велики залив Средоземног мора. Самим тим и обим трговине. Плус је још био политичко, економско и војно седиште реда витезова Хоспиталаца или Јовановаца који су касније прешли на Малту (након што су Родос освојили Турци, 1522), а вековима држали највећи део логистике и прекоморске трговине Католичке цркве за време Крсташких ратова и преузели огроман део имовине Темплара, након што су они били Расформирани и забрањени.

e

pre 4 godine

Srbin sam, pa šta. Dok sam radio u Sarajevu često sam poslom boravio uTrebinju. Vikendom naravno u Dubrovniku. Šta reći! Dubrovčani su pravi gospari. Ja sam se tu osećao kao kod kuće. Na ulici, u restoranu, na zidinama, svuda samo najbolje.

.

pre 4 godine

@cg
Nisu oni isli da pljackaju i ruse Novi, nego obratno. A onda ste jos primili srbe iz Bosne i Hrvatske koji su pobjegli da ne bi odgovarali za zlocine u Dubrovniku. Sta ocekujes? Da ti ljube stope?

ketiS

pre 4 godine

@Anton..."Pozdrav Srbiji i sretno!"

Hvala na pozdravima i razumnom komentaru, koji bih ja samo dopunila navodom, da su se u 19-om stolecu mnogi gradjani Dubrovnika, ukljucujuci i znacajan broj katolika, izjasnjavali kao Srbi. Stavise, Dubrovnik je bio jedan od glavnih kulturnih centara Srba katolika. Osim toga, tokom srednjeg veka Dubrovnik je odrzavao vrlo dinamicne politicke, ekonomske i kulturne veze sa tadasnjom Nemanjica Srbijom. Iz tog razloga povesni arhivi Dubrovnika su i danas vrlo znacajan izvor za proucavanje srednjovekovne Srbije. Sve najbolje zelim!

miho trković

pre 4 godine

Gospodine iz H.Novog:
Niti vas mrzimo niti vas volimo.Samo se jako dobro sjećamo 1991.g.
Imate li grižnju savjesti?Je li vas stid posjećivat DUBROVNIK?

Serpico

pre 4 godine

šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
(cg, 27. mart 2020 20:53)

Srecom, ne pocinje istorija, niti dopire sjecanje samo 20 godina u nazad...tako da se svi oni koji zele mogu sjetiti kako ih niste dirali ni 91.
Ili ako ce ti biti jasnije...mozda je i tacno da ih KOD VASniko ne dira, ali nije da ij niste "dirali" KOD NJIH...

Liga Šampiona

pre 4 godine

Prvi karantin je bio u Veneciji, tačnije malenom ostrvu pored Venecije. Naziv potiče od italijanske reči kvarante tj. četrdeset dana koliko su ljudi bili u karantinu.

Srdjan bg

pre 4 godine

(ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48) Danas jeste ali ranije su se ti ljudi uglavnom izjašnjavali kao Srbi katolici ali nije ni bitno ionako je to jedan isti narod.

s1pac

pre 4 godine

to je hrvatski grad na Jadranu.
(ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48)
Sticajem okolnosti jeste,ali realno to je grad duge istorije koji se pre može nazvati gradom sveta,a pripao je Hrvatskoj.

Tabasco

pre 4 godine

Tada tj. do 1918. to se zvala Ragusa i gradom su upravljali Talijanci,.. i tako izumru civilizacije ili iste istrijebe ovi iz dubrava i šta drugo nego Grad preimenuju u Dubrovnik i kite se tuđim perjem i to nazivaju svojim nasljeđem...ccc o tempora o mores....

Anton

pre 4 godine

Mi smo prije svega bili uvijek Dubrovcani i tako smo se deklarirali. Moja familija je jedna od onih koja je prezivjela i opstala nakon velikog potresa 1667. Nakon stvaranje nacija i nacionalne svijesti u 19.st mi se pocinjemo osjecati kao Hrvati iako smo i danas prije svega gospari. Pozdrav Srbiji i sretno

cg

pre 4 godine

šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira

Anton

pre 4 godine

Mi smo prije svega bili uvijek Dubrovcani i tako smo se deklarirali. Moja familija je jedna od onih koja je prezivjela i opstala nakon velikog potresa 1667. Nakon stvaranje nacija i nacionalne svijesti u 19.st mi se pocinjemo osjecati kao Hrvati iako smo i danas prije svega gospari. Pozdrav Srbiji i sretno

cg

pre 4 godine

šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira

s1pac

pre 4 godine

to je hrvatski grad na Jadranu.
(ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48)
Sticajem okolnosti jeste,ali realno to je grad duge istorije koji se pre može nazvati gradom sveta,a pripao je Hrvatskoj.

Srdjan bg

pre 4 godine

(ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48) Danas jeste ali ranije su se ti ljudi uglavnom izjašnjavali kao Srbi katolici ali nije ni bitno ionako je to jedan isti narod.

Liga Šampiona

pre 4 godine

Prvi karantin je bio u Veneciji, tačnije malenom ostrvu pored Venecije. Naziv potiče od italijanske reči kvarante tj. četrdeset dana koliko su ljudi bili u karantinu.

Tabasco

pre 4 godine

Tada tj. do 1918. to se zvala Ragusa i gradom su upravljali Talijanci,.. i tako izumru civilizacije ili iste istrijebe ovi iz dubrava i šta drugo nego Grad preimenuju u Dubrovnik i kite se tuđim perjem i to nazivaju svojim nasljeđem...ccc o tempora o mores....

Libertas

pre 4 godine

Srbi-katolici politički je pokret nastao krajem 19. st. Cilj je bio ujedinjenje sa Srbijom, jer im je bilo privlačno što se ona oslobodila od Turaka dok je Dubrovnik zarobila A-U, a time je Dubrovnik poprilično osiromašio. Beč ga je priključio dalmatinskoj provinciji koja je bila najnerazvijenije područje u Monarhiji. Srbi katolici u koaliciji sa talijanskom strankom upravljali su Dubrovnikom jedno desetljeće.

Treba reći da se stanovnici Dubrovačke Republike nisu osjećali ni Dalmatincima, ni Hrvatima, ni Srbima ni Talijanima već Dubrovčanima, ali nakon konstruiranja nacionalnih identiteta, srpska i hrvatska ideja počele su se natjecati za primat kod slavenskog stanovništva u Dubrovniku.

Srpska ideja, koju su podupirali i neki lokalni katolički svećenici, počivala je na sveslavenskom ujedinjenu, kao i hrvatska. Razlika je bila što je Srbima-katolicima srpski i slavenski identitet bio gotovo istoznačan dok su Hrvati Južne Slavene smatrali jednim narodom sastavljenim od plemena, a hrvatsko i srpsko pleme je jednakopravno. Hrvatska ideja na kraju je pobijedila, najviše zbog vjere. Svećenici Srpske crkve u Dalmaciji, Srbima-katolicima su govorili da Srbi mogu biti samo pravoslavci, pa te dubrovačke “Srbe” i nisu smatrali Srbima.

Što se tiče omjera slavenskog i romanskog stanovništva, u zaleđu Dubrovnika Slaveni su dominantni dok u samom Gradu blagu prevagu Slaveni dobivaju u 17. st. dok je vlastela cijelo vrijeme dominantno trojezična (dva romanska i slavenski).

Libertas

pre 4 godine

Sa viševekovnim većinskim srpskim življem. Jedan od najpoznatijih i Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dakiliz)

---
Pravoslavno stanovništvo se nije moglo naseljavati u Dubrovnik i čak nije moglo da prenoći unutar gradskih zidova, pa onda ne znam otkud vam da je u Dubrovniku većinski živalj bio srpski i to još - viševjekovno?

Ruskom su ambasadoru u Dubrovačkoj Republici naložili da se iseli izvan zidina zbog pravoslavne vjere. Ali kad je carska ruska vlast priprijetila vlastima Republike da će blokirati njihovu trgovačku flotu u Crnom moru, vlastela je opozvala svoju odluku o ruskom ambasadoru.

Loki

pre 4 godine

šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
 (cg, 27. mart 2020 20:53) 

Vidis, imali smo dosta "neugodnosti" s vama kao "gostima" ranih 90ih. Tako kako ste se ponasali je upravo radi kompleksa koje koje pominjes i predbacujes ih nama. S takvim razmisljanjem i ne treba da dolazite jer tko ne postuje nasu kucu, nije ni dobrodosao da udje!

Harwy

pre 4 godine

šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
(cg, 27. mart 2020 20:53)

Baš se pitam zašto? Jedini puta u historiji Dubrovnik je bio napadnut, razaran i pod opsadom 1991.

miho trković

pre 4 godine

Gospodine iz H.Novog:
Niti vas mrzimo niti vas volimo.Samo se jako dobro sjećamo 1991.g.
Imate li grižnju savjesti?Je li vas stid posjećivat DUBROVNIK?

.

pre 4 godine

@cg
Nisu oni isli da pljackaju i ruse Novi, nego obratno. A onda ste jos primili srbe iz Bosne i Hrvatske koji su pobjegli da ne bi odgovarali za zlocine u Dubrovniku. Sta ocekujes? Da ti ljube stope?

Luko

pre 4 godine

@cg - Novljani dobro znaju kakvu su si reputaciju izgradili i zato nisu dobro došli u Dubrovnik, za razliku od Tivćana, Kotorana, Perašćana i drugih Bokelja. Na grad čija velika većina stanovnika ne prihvaća Crnu Goru kao svoju domovinu i radi sve da dokaže da je Herceg Novi srpski, gledat će se s antipatijom sve dok se to ne promijeni.

Hajduk

pre 4 godine

Za CG. Moj Novljanine, nitko tu nije zatrovan. Moze da se nadje poneki covjek ali uglavnom ljudi imaju druge probleme kao sto su egzistencijski jer je DU velo skup grad. A ti se isto zapitaj, koja je vojska tu dolazila, pljackala, palila i ubijala...Da li je Du to zasluzio i nakon to cega? Do rata, u Dubrovniku nitko nije gledao ko je sto a onda su dosli teski dani.. Salji dobru rjec pa mozes ocekivati da ce svakim danom biti bolje!

e

pre 4 godine

Srbin sam, pa šta. Dok sam radio u Sarajevu često sam poslom boravio uTrebinju. Vikendom naravno u Dubrovniku. Šta reći! Dubrovčani su pravi gospari. Ja sam se tu osećao kao kod kuće. Na ulici, u restoranu, na zidinama, svuda samo najbolje.

ivan

pre 4 godine

(cg, 27. mart 2020 20:53)
Dragi prijatelju, da ga nisu onako razarali 90 tih, problema ne bi bilo. Ja kod neprijatelja ne idem, zašto ti ideš?

Serpico

pre 4 godine

šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
(cg, 27. mart 2020 20:53)

Srecom, ne pocinje istorija, niti dopire sjecanje samo 20 godina u nazad...tako da se svi oni koji zele mogu sjetiti kako ih niste dirali ni 91.
Ili ako ce ti biti jasnije...mozda je i tacno da ih KOD VASniko ne dira, ali nije da ij niste "dirali" KOD NJIH...

mm.

pre 4 godine

Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke. (dakiliz)

Otac Ruđera Boškovića bio je imućni trgovac iz sela Orahov Do u Hercegovini.

taj grad

pre 4 godine

U to vreme se taj grad zvao La Republica de Ragusa, i u njemu su skladno ziveli i katolici i pravoslavci, i slovensko i romansko stanovnistvo. Danas je to samo jedna mala hrvatska nacionalisticka kasaba.

ivan

pre 4 godine

Dubrovnik je uvijek bio pametan grad i znao je balansirati između istoka i zapada i zbog toga je uspijevao da opstane tako dugo. Turcima su plaćali danak a Turska vojska nije nikada provalila i grad. Dubrovčani su sebe uvijek zvali Slovinima ili Ilirima, nikada Srbima i nikada Hrvatima. Srbi-katolici su bili popularni nekih 30 tak godina, do 1. s.r. To je bio više politički pokret kontra Austrije i bio je podržan od plemića i političara. Nikada prije toga i nikada poslije toga perioda Dubrovnik se nije nazivao srpski.

Dubrovčan

pre 4 godine

Vidim da se dosta Srba javlja sa pogrešnim "znanjem".

1. Dubrovnik nikada nije bio srpski iako su ga srpski knezovi, kraljevi, predsjednici u nekoliko navrata pokušali osvojiti, svaki put neuspješno.
2. Katolici i pravoslavci nisu skladno živjeli u Dubrovniku jer je to bili zabranjeno pravoslavcima, čak i prenoćiti.
3.Srbokatolicki pokret u Dubrovniku je bio malen, najviše 300 pripadnika naspram 35 000 katolika koji su optirali za hrvatstvo.
4. Srbi su dobro došli u grad ako nas poštuju i uljudno se ponašaju.

ketiS

pre 4 godine

@Anton..."Pozdrav Srbiji i sretno!"

Hvala na pozdravima i razumnom komentaru, koji bih ja samo dopunila navodom, da su se u 19-om stolecu mnogi gradjani Dubrovnika, ukljucujuci i znacajan broj katolika, izjasnjavali kao Srbi. Stavise, Dubrovnik je bio jedan od glavnih kulturnih centara Srba katolika. Osim toga, tokom srednjeg veka Dubrovnik je odrzavao vrlo dinamicne politicke, ekonomske i kulturne veze sa tadasnjom Nemanjica Srbijom. Iz tog razloga povesni arhivi Dubrovnika su i danas vrlo znacajan izvor za proucavanje srednjovekovne Srbije. Sve najbolje zelim!

Pantagruel

pre 4 godine

У детињству сам два цела лета (1984. и 1985.) провео у Цавтату и Дубровнику. Отац ми је био електричар (приватник), па је тамо погађао послове као кооперант једне веће задруге грађевинаца и занатлија из Београда. Споља су наступали као јединствено предузеће и давали заједничку понуду за сложене пројекте, а претходно је свако од њих дефинисао сопствену понуду за радове из сопствене делатности и уграђивати је у заједничку. Свако је плаћао порез за себе и сам ангажовао своје раднике. Данас би се то назвало подизвођачима. Но у време социјализма, није било пожељно говорити да је неко газда и зато се сваки од тих приватника на објекту и око њега представљао само као пословођа за ову или ону делатност. Тако су, између осталог, радили реновирање сплитског аееодрома за Медитеранске игре, дубровачки аеродром, ЈАТ-ов терминал у Дубровнику код главне аутобуске станице, Хотел Croatia у Цавтату, Хотеле "Мимоза" и "Плави хоризонти" у Тивту, насеље Алипашино поље у Сарајеву, за Зимске олимпијске игре 1984. Основну школу Бајо Јојић у Андријевици и много других објеката. А где год да су радили, отац је морао да изнајми кућу или више соба за себе и своје раднике, на период до више месеци, па чак до две или три године. Тако сам ја имао бесплатан смештај за сваки летњи распуст и слободно истраживао разне градове бивше нам земље док су они у њима радили. Међутим, кад сам већ као студент историје 1998. године први пут крочио на Родос, те видео размере његовог старог града и квалитет очуване архитектуре, учинило ми се да је наспрам њега Дубровник био другоразредни трговачки центар у медитерански оквирима. Вероватно и јесте, с обзиром на повољнији географски положај Родоса, као тачке на средини пловног пута између Египта, Палестине и Босфора (са Цариградом) и даље Црног мора. Свакако је ту поморски саобраћај био знатно фреквентни него у Јадранском мору које је ипак (физички посматрано) само један велики залив Средоземног мора. Самим тим и обим трговине. Плус је још био политичко, економско и војно седиште реда витезова Хоспиталаца или Јовановаца који су касније прешли на Малту (након што су Родос освојили Турци, 1522), а вековима држали највећи део логистике и прекоморске трговине Католичке цркве за време Крсташких ратова и преузели огроман део имовине Темплара, након што су они били Расформирани и забрањени.

dakiliz

pre 4 godine

Sa viševekovnim većinskim srpskim življem. Jedan od najpoznatijih i Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke.

despot

pre 4 godine

to je hrvatski grad na Jadranu.
(ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48)
Sticajem okolnosti jeste,ali realno to je grad duge istorije koji se pre može nazvati gradom sveta,a pripao je Hrvatskoj.
(s1pac, 27. mart 2020 22:04)
Da je bilo srece i pameti 1918 Dubrovnik bi bio i ostao ono sto jeste. Zasebna drzava.
Tako da se vise ne bi svadjali da li je Srpski ili Hrvatski. Dubrovnik je Dubrovnik i Dubrovcani su Gospari kao sto neko ovde rece u komentaru.

dakiliz

pre 4 godine

Sa viševekovnim većinskim srpskim življem. Jedan od najpoznatijih i Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke.

Beograđanin

pre 4 godine

Citajte Bibliju, sve je objašnjeno kako i na koje vreme se stavljaju u karantin oboleli od zaraznih bolesti, čak i simptomi tadašnjih zaraza. Svet ne bi opstao da ne postoji poštovanje ideje o karantinu. Nesumnjivo smo u medicinskom smislu napredovali, ali ideja je ista. Oni koji ne poštuju karantin nisu na nivou svesti ni iz biblijskih vremena. Slušajte struku, ostanite pozitivni i biće sve dobro. I ovo će se zvati juče.

o tempore o mores

pre 4 godine

Secam se leta 1990-te godine jako dobro i sikaniranja od strane lokalnih Dubrovcana, Hrvata, moje familije samo zato sto smo Srbi.

Uzgred budireceno, tada sam prvi put i to od njih naucio da sam ja Srbin. Do tada nikada takva pitanja ili koncepti nacionalne pripadnosti nisu uopste razgovarani niti u mojoj familiji niti u mojem drustvu niti u mojem sirem okruzenju.

Toliko za sada o "jadnim nevinim" Hrvatima i "groznim tlaciteljskim" Srbima.

Ako treba, mogu da iskucam nekoliko strana sta su nam sve priredjivali pre nego sto su poceli bilo kakvi nacionalni sukobi u ex-Yu ti "divni" lokalni Hrvati.

Od tada su mi se zgadili za sva vremena.

Koliko cujem od svojih prijatelja koji katkad zalutaju u neznanju pa odu tamo - nista se nije promenilo.

Pozdrav

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

(Dubrovčan, 29. mart 2020 13:38)

strašno je koliko malo znaš o svom gradu, pod uslovom da si stvarno Dubrovčanin. Istina je da je Dubrovnik dugo pre potpadanja pod Veneciju bio dugo pod vazalstvom rznih srpskih država, plaćao im danak i trgovao sa njima. Hrvatska nikad, ama baš nikad do modernih vremena i poznatih događaja u Jugoslaviji nije dosezala ni blizu Dubrovnika. Jedino je tačno da je grad od šizme uvek bio katolički, ali do kraja 19. ili početka 20. veka i ništa manje poznatih bečkih etnoinženjerskih eksperimenata - većinski srpski, pa koliko god se to vama ne dopadalo.

cg

pre 4 godine

šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira

Tabasco

pre 4 godine

Tada tj. do 1918. to se zvala Ragusa i gradom su upravljali Talijanci,.. i tako izumru civilizacije ili iste istrijebe ovi iz dubrava i šta drugo nego Grad preimenuju u Dubrovnik i kite se tuđim perjem i to nazivaju svojim nasljeđem...ccc o tempora o mores....

Srdjan bg

pre 4 godine

(ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48) Danas jeste ali ranije su se ti ljudi uglavnom izjašnjavali kao Srbi katolici ali nije ni bitno ionako je to jedan isti narod.

Liga Šampiona

pre 4 godine

Prvi karantin je bio u Veneciji, tačnije malenom ostrvu pored Venecije. Naziv potiče od italijanske reči kvarante tj. četrdeset dana koliko su ljudi bili u karantinu.

s1pac

pre 4 godine

to je hrvatski grad na Jadranu.
(ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48)
Sticajem okolnosti jeste,ali realno to je grad duge istorije koji se pre može nazvati gradom sveta,a pripao je Hrvatskoj.

Anton

pre 4 godine

Mi smo prije svega bili uvijek Dubrovcani i tako smo se deklarirali. Moja familija je jedna od onih koja je prezivjela i opstala nakon velikog potresa 1667. Nakon stvaranje nacija i nacionalne svijesti u 19.st mi se pocinjemo osjecati kao Hrvati iako smo i danas prije svega gospari. Pozdrav Srbiji i sretno

dakiliz

pre 4 godine

Sa viševekovnim većinskim srpskim življem. Jedan od najpoznatijih i Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke.

taj grad

pre 4 godine

U to vreme se taj grad zvao La Republica de Ragusa, i u njemu su skladno ziveli i katolici i pravoslavci, i slovensko i romansko stanovnistvo. Danas je to samo jedna mala hrvatska nacionalisticka kasaba.

dakiliz

pre 4 godine

Sa viševekovnim većinskim srpskim življem. Jedan od najpoznatijih i Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke.

despot

pre 4 godine

to je hrvatski grad na Jadranu.
(ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48)
Sticajem okolnosti jeste,ali realno to je grad duge istorije koji se pre može nazvati gradom sveta,a pripao je Hrvatskoj.
(s1pac, 27. mart 2020 22:04)
Da je bilo srece i pameti 1918 Dubrovnik bi bio i ostao ono sto jeste. Zasebna drzava.
Tako da se vise ne bi svadjali da li je Srpski ili Hrvatski. Dubrovnik je Dubrovnik i Dubrovcani su Gospari kao sto neko ovde rece u komentaru.

ketiS

pre 4 godine

@Anton..."Pozdrav Srbiji i sretno!"

Hvala na pozdravima i razumnom komentaru, koji bih ja samo dopunila navodom, da su se u 19-om stolecu mnogi gradjani Dubrovnika, ukljucujuci i znacajan broj katolika, izjasnjavali kao Srbi. Stavise, Dubrovnik je bio jedan od glavnih kulturnih centara Srba katolika. Osim toga, tokom srednjeg veka Dubrovnik je odrzavao vrlo dinamicne politicke, ekonomske i kulturne veze sa tadasnjom Nemanjica Srbijom. Iz tog razloga povesni arhivi Dubrovnika su i danas vrlo znacajan izvor za proucavanje srednjovekovne Srbije. Sve najbolje zelim!

Pantagruel

pre 4 godine

У детињству сам два цела лета (1984. и 1985.) провео у Цавтату и Дубровнику. Отац ми је био електричар (приватник), па је тамо погађао послове као кооперант једне веће задруге грађевинаца и занатлија из Београда. Споља су наступали као јединствено предузеће и давали заједничку понуду за сложене пројекте, а претходно је свако од њих дефинисао сопствену понуду за радове из сопствене делатности и уграђивати је у заједничку. Свако је плаћао порез за себе и сам ангажовао своје раднике. Данас би се то назвало подизвођачима. Но у време социјализма, није било пожељно говорити да је неко газда и зато се сваки од тих приватника на објекту и око њега представљао само као пословођа за ову или ону делатност. Тако су, између осталог, радили реновирање сплитског аееодрома за Медитеранске игре, дубровачки аеродром, ЈАТ-ов терминал у Дубровнику код главне аутобуске станице, Хотел Croatia у Цавтату, Хотеле "Мимоза" и "Плави хоризонти" у Тивту, насеље Алипашино поље у Сарајеву, за Зимске олимпијске игре 1984. Основну школу Бајо Јојић у Андријевици и много других објеката. А где год да су радили, отац је морао да изнајми кућу или више соба за себе и своје раднике, на период до више месеци, па чак до две или три године. Тако сам ја имао бесплатан смештај за сваки летњи распуст и слободно истраживао разне градове бивше нам земље док су они у њима радили. Међутим, кад сам већ као студент историје 1998. године први пут крочио на Родос, те видео размере његовог старог града и квалитет очуване архитектуре, учинило ми се да је наспрам њега Дубровник био другоразредни трговачки центар у медитерански оквирима. Вероватно и јесте, с обзиром на повољнији географски положај Родоса, као тачке на средини пловног пута између Египта, Палестине и Босфора (са Цариградом) и даље Црног мора. Свакако је ту поморски саобраћај био знатно фреквентни него у Јадранском мору које је ипак (физички посматрано) само један велики залив Средоземног мора. Самим тим и обим трговине. Плус је још био политичко, економско и војно седиште реда витезова Хоспиталаца или Јовановаца који су касније прешли на Малту (након што су Родос освојили Турци, 1522), а вековима држали највећи део логистике и прекоморске трговине Католичке цркве за време Крсташких ратова и преузели огроман део имовине Темплара, након што су они били Расформирани и забрањени.

Loki

pre 4 godine

šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
 (cg, 27. mart 2020 20:53) 

Vidis, imali smo dosta "neugodnosti" s vama kao "gostima" ranih 90ih. Tako kako ste se ponasali je upravo radi kompleksa koje koje pominjes i predbacujes ih nama. S takvim razmisljanjem i ne treba da dolazite jer tko ne postuje nasu kucu, nije ni dobrodosao da udje!

Beograđanin

pre 4 godine

Citajte Bibliju, sve je objašnjeno kako i na koje vreme se stavljaju u karantin oboleli od zaraznih bolesti, čak i simptomi tadašnjih zaraza. Svet ne bi opstao da ne postoji poštovanje ideje o karantinu. Nesumnjivo smo u medicinskom smislu napredovali, ali ideja je ista. Oni koji ne poštuju karantin nisu na nivou svesti ni iz biblijskih vremena. Slušajte struku, ostanite pozitivni i biće sve dobro. I ovo će se zvati juče.

Luko

pre 4 godine

@cg - Novljani dobro znaju kakvu su si reputaciju izgradili i zato nisu dobro došli u Dubrovnik, za razliku od Tivćana, Kotorana, Perašćana i drugih Bokelja. Na grad čija velika većina stanovnika ne prihvaća Crnu Goru kao svoju domovinu i radi sve da dokaže da je Herceg Novi srpski, gledat će se s antipatijom sve dok se to ne promijeni.

.

pre 4 godine

@cg
Nisu oni isli da pljackaju i ruse Novi, nego obratno. A onda ste jos primili srbe iz Bosne i Hrvatske koji su pobjegli da ne bi odgovarali za zlocine u Dubrovniku. Sta ocekujes? Da ti ljube stope?

miho trković

pre 4 godine

Gospodine iz H.Novog:
Niti vas mrzimo niti vas volimo.Samo se jako dobro sjećamo 1991.g.
Imate li grižnju savjesti?Je li vas stid posjećivat DUBROVNIK?

Harwy

pre 4 godine

šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
(cg, 27. mart 2020 20:53)

Baš se pitam zašto? Jedini puta u historiji Dubrovnik je bio napadnut, razaran i pod opsadom 1991.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

(Dubrovčan, 29. mart 2020 13:38)

strašno je koliko malo znaš o svom gradu, pod uslovom da si stvarno Dubrovčanin. Istina je da je Dubrovnik dugo pre potpadanja pod Veneciju bio dugo pod vazalstvom rznih srpskih država, plaćao im danak i trgovao sa njima. Hrvatska nikad, ama baš nikad do modernih vremena i poznatih događaja u Jugoslaviji nije dosezala ni blizu Dubrovnika. Jedino je tačno da je grad od šizme uvek bio katolički, ali do kraja 19. ili početka 20. veka i ništa manje poznatih bečkih etnoinženjerskih eksperimenata - većinski srpski, pa koliko god se to vama ne dopadalo.

o tempore o mores

pre 4 godine

Secam se leta 1990-te godine jako dobro i sikaniranja od strane lokalnih Dubrovcana, Hrvata, moje familije samo zato sto smo Srbi.

Uzgred budireceno, tada sam prvi put i to od njih naucio da sam ja Srbin. Do tada nikada takva pitanja ili koncepti nacionalne pripadnosti nisu uopste razgovarani niti u mojoj familiji niti u mojem drustvu niti u mojem sirem okruzenju.

Toliko za sada o "jadnim nevinim" Hrvatima i "groznim tlaciteljskim" Srbima.

Ako treba, mogu da iskucam nekoliko strana sta su nam sve priredjivali pre nego sto su poceli bilo kakvi nacionalni sukobi u ex-Yu ti "divni" lokalni Hrvati.

Od tada su mi se zgadili za sva vremena.

Koliko cujem od svojih prijatelja koji katkad zalutaju u neznanju pa odu tamo - nista se nije promenilo.

Pozdrav

Libertas

pre 4 godine

Srbi-katolici politički je pokret nastao krajem 19. st. Cilj je bio ujedinjenje sa Srbijom, jer im je bilo privlačno što se ona oslobodila od Turaka dok je Dubrovnik zarobila A-U, a time je Dubrovnik poprilično osiromašio. Beč ga je priključio dalmatinskoj provinciji koja je bila najnerazvijenije područje u Monarhiji. Srbi katolici u koaliciji sa talijanskom strankom upravljali su Dubrovnikom jedno desetljeće.

Treba reći da se stanovnici Dubrovačke Republike nisu osjećali ni Dalmatincima, ni Hrvatima, ni Srbima ni Talijanima već Dubrovčanima, ali nakon konstruiranja nacionalnih identiteta, srpska i hrvatska ideja počele su se natjecati za primat kod slavenskog stanovništva u Dubrovniku.

Srpska ideja, koju su podupirali i neki lokalni katolički svećenici, počivala je na sveslavenskom ujedinjenu, kao i hrvatska. Razlika je bila što je Srbima-katolicima srpski i slavenski identitet bio gotovo istoznačan dok su Hrvati Južne Slavene smatrali jednim narodom sastavljenim od plemena, a hrvatsko i srpsko pleme je jednakopravno. Hrvatska ideja na kraju je pobijedila, najviše zbog vjere. Svećenici Srpske crkve u Dalmaciji, Srbima-katolicima su govorili da Srbi mogu biti samo pravoslavci, pa te dubrovačke “Srbe” i nisu smatrali Srbima.

Što se tiče omjera slavenskog i romanskog stanovništva, u zaleđu Dubrovnika Slaveni su dominantni dok u samom Gradu blagu prevagu Slaveni dobivaju u 17. st. dok je vlastela cijelo vrijeme dominantno trojezična (dva romanska i slavenski).

Hajduk

pre 4 godine

Za CG. Moj Novljanine, nitko tu nije zatrovan. Moze da se nadje poneki covjek ali uglavnom ljudi imaju druge probleme kao sto su egzistencijski jer je DU velo skup grad. A ti se isto zapitaj, koja je vojska tu dolazila, pljackala, palila i ubijala...Da li je Du to zasluzio i nakon to cega? Do rata, u Dubrovniku nitko nije gledao ko je sto a onda su dosli teski dani.. Salji dobru rjec pa mozes ocekivati da ce svakim danom biti bolje!

mm.

pre 4 godine

Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke. (dakiliz)

Otac Ruđera Boškovića bio je imućni trgovac iz sela Orahov Do u Hercegovini.

ivan

pre 4 godine

Dubrovnik je uvijek bio pametan grad i znao je balansirati između istoka i zapada i zbog toga je uspijevao da opstane tako dugo. Turcima su plaćali danak a Turska vojska nije nikada provalila i grad. Dubrovčani su sebe uvijek zvali Slovinima ili Ilirima, nikada Srbima i nikada Hrvatima. Srbi-katolici su bili popularni nekih 30 tak godina, do 1. s.r. To je bio više politički pokret kontra Austrije i bio je podržan od plemića i političara. Nikada prije toga i nikada poslije toga perioda Dubrovnik se nije nazivao srpski.

Serpico

pre 4 godine

šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
(cg, 27. mart 2020 20:53)

Srecom, ne pocinje istorija, niti dopire sjecanje samo 20 godina u nazad...tako da se svi oni koji zele mogu sjetiti kako ih niste dirali ni 91.
Ili ako ce ti biti jasnije...mozda je i tacno da ih KOD VASniko ne dira, ali nije da ij niste "dirali" KOD NJIH...

e

pre 4 godine

Srbin sam, pa šta. Dok sam radio u Sarajevu često sam poslom boravio uTrebinju. Vikendom naravno u Dubrovniku. Šta reći! Dubrovčani su pravi gospari. Ja sam se tu osećao kao kod kuće. Na ulici, u restoranu, na zidinama, svuda samo najbolje.

Libertas

pre 4 godine

Sa viševekovnim većinskim srpskim življem. Jedan od najpoznatijih i Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dakiliz)

---
Pravoslavno stanovništvo se nije moglo naseljavati u Dubrovnik i čak nije moglo da prenoći unutar gradskih zidova, pa onda ne znam otkud vam da je u Dubrovniku većinski živalj bio srpski i to još - viševjekovno?

Ruskom su ambasadoru u Dubrovačkoj Republici naložili da se iseli izvan zidina zbog pravoslavne vjere. Ali kad je carska ruska vlast priprijetila vlastima Republike da će blokirati njihovu trgovačku flotu u Crnom moru, vlastela je opozvala svoju odluku o ruskom ambasadoru.

Dubrovčan

pre 4 godine

Vidim da se dosta Srba javlja sa pogrešnim "znanjem".

1. Dubrovnik nikada nije bio srpski iako su ga srpski knezovi, kraljevi, predsjednici u nekoliko navrata pokušali osvojiti, svaki put neuspješno.
2. Katolici i pravoslavci nisu skladno živjeli u Dubrovniku jer je to bili zabranjeno pravoslavcima, čak i prenoćiti.
3.Srbokatolicki pokret u Dubrovniku je bio malen, najviše 300 pripadnika naspram 35 000 katolika koji su optirali za hrvatstvo.
4. Srbi su dobro došli u grad ako nas poštuju i uljudno se ponašaju.

ivan

pre 4 godine

(cg, 27. mart 2020 20:53)
Dragi prijatelju, da ga nisu onako razarali 90 tih, problema ne bi bilo. Ja kod neprijatelja ne idem, zašto ti ideš?