Sreda, 20.04.2005.

15:31

Skup o Kosovu

Direktor kancelarije Međunarodne krizne grupe Džejms Lajon kaže da je međunarodna zajednica odlučila da Kosovo bude nezavisno.

Izvor: B92

Skup o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Zabrinuta

pre 19 godina

Drzava Srbija nikad nije imala cvrsti stav po pitanju Kosova i Metohije, pa se zato i dan danas dogadja da svaki politicar prica ono sto mu prvo padne na pamet, tako je i sa Gos. Svilanovicem. Mnogo problema postoji na Kosovu, jedan od njih je sto Srbi prodaju svoja imanja u bescenje,(bez obzira sto se misli da je drugacije)a "nasa"drzava nije ni pocela da razmislja o tom VELIKOM problemu.Nadam se da ce KIM ostati u sastavu Srbije i da ce drzava uskoro poceti da razmislja i o prodaju Srpskih imanja na KIM!

skorpion

pre 19 godina

Ljudi sta vam je?
Ja se ne cudim sa onima koi zive u Beograd, stvarno onih ne znaju sta se dogaja na Kosovu.Svi srba koi zive tamo oni prodaje za jdno velicinu para zemlju pa dolaze kod vas kupuje.Naprimer u Gnjilane ja sam kupio 3ari za 254000EURA. Moj komsija je kupio u isto mesto 5,5ari 420000€.Kad bih bio i ja serbin bih prodao, to nije neka cudna stvar.Ja jos danas se druzim svama, idem cesto u Ranilug u kafanu pa oni dolaze kod mene, nikome nista.Ludi ZIVOT je kratak uzivajte u najboli nacin. POZDRAV SVIMA.

Ljubisa

pre 19 godina

Svilanovic zna namere, ali ne i nacin kako ce se do nezavisnosti Kosova doci. On je prvi prodao kucu u Gnjilanu. Plasim se da ce i ovu ideju o nezavisnosti Kosova upropastiti, jer je upropastio najperspektivniju stranku Gradjanski savez Srbije, a sada je samo clan stranke...
On nastoji da na evropskom trzistu politicki prezivi po svaku cenu, i govori ono sto drugi misle ili prizeljkuju. Do uvodjenja protektorata na Kosovu je doslo zbog lose politike Srba prema Kosovu, i nema povratka na staro. Neka samostalnost Kosova ce biti, jer se protektorat uvodi da se ne bi vratilo na staro. Od Srba zavisi kakav ce uticaj imati na Kosovu.

Nema podele Kosova, ni Srbije!

pre 19 godina

"Srbija je jedino mesto na svetu na kojem još ima nedoumica o tome da li će Kosovo postati nezavisno" (kaže Lajon) - Bas "cudna" ta Srbija: svi pristali da dadu njeno drugome, a ona se uopste ne raduje!

Leo Popovic

pre 19 godina

Pravo je cudo koliko iracionalnih stavova moze da se cuje , tu ne mislim na MKG, jer je to poznata medjunarodna grupa za pritisak, vec pre od onih medju nama koji bi dali i ono sto se od njih i ne trazi! Niko ne moze da otudji nijedno parce drzave, pa i sve da na njemu zivi 100% stanovnistvo jupiterijanskog porekla! Etnos ili nacionalno poreklo ne mogu i nemaju nikakve veze sa drzavnim suvernitetom, mada Holbruk i kompanija upravo u to pokusavaju da nas ubede. Po toj logici, delovi Londona, Pariza ili Vasingtona u kojima zivi stanovnistvo tzv.neevropskog porekla odmah bi moglo da pokusa da izvrsi secesiju i da pokusa da se pripoji nekoj drugoj drzavi ili entitetu ! Ironija je sudbine da upravo oni(Vesli Klark, Holbruk & comp.) koji su u Vakou u Teksasu u krvi ugusili ono sto je moglo biti embrion nekakve independisticke politike, ubedjuju nas, ali i vise od 2/3 planete, da se slozimo sa necim na sta oni u drzavama cije pasose poseduju ne bi pristali ni pod tackom razno!!!

realno

pre 19 godina

Gospodo patriote, malkice ste zaboravili da je Kumanovski sporazum bio i ostao nulta tacka za sve dalje pregovore, pa i ove o konacnom statusu! Sto pre shvatite realnost - bolje po Srbiju i kosovske Srbe koje ste tako vajno branili da vidimo gde su sada. Ne zamlacujte narod nego priznajte realnost i olaksajte narodu.
Kosovo cao, vidimo se u EU!

Milutin Mladjenovic-Bgd.

pre 19 godina

I najglupljem coveku na planeti je jasno stanje stvari na KOSMETU-ono nije jasno jos samo najpametnijim ljudima u Srbiji, koji se u dokolici bave politikom. Slusajuci Srpske politicare u poslednjih 100 godina, teorije nema da neko sa strane shvati sta mi hocemo sa Kosovom i Metohijom !?Posto to ne znamo ni da definisemo, ni da zahtevamo, ima neko ko zna, a ta strana je Albanska ! Ona tacno zna sta hoce, kako danas, tako i juce, tako i u buducnosti. Dakle, posto je to tako, zato oni i imaju sve sanse da ga uzmu pod svoju jurizdikciju i vlast. Plakanje, dreka, kuknjava, junacenje sa Srpske strane ovoj prici daje samo tragi-komican element, istine prave radi...

Vlada

pre 19 godina

ima dosta price o tome kako nam svet na silu kroji sudbinu. Samo se previdja jedna cinjenica ad smo i mi pokusali na silu da resimo problem Kosova pa smo se pokazali kao nesposobni. Sve primedbe za gubitak Kosova treba uputiti haskim gostima i radikalimo ovde.

vera

pre 19 godina

Pogrešili ste gospodo mi u Srbiji odavno već znamo da će Kosovo biti nezavisno.To neće da znaju tamo neki tipovi koji su šmugnuli iz zemlje pa sada pametuju kako će glasat za radikale ili svoje potomke zadojiti mržnjom i nekakvim mitovima o Kosmetu.Vi lepo se pozabavite problemima u zemljama vašeg prebivališta ,a mi dobro znamo koji je pravi put za Srbiju :NEZAVISNO KOSOVO EVROPSKA SRBIJA!!!

viski

pre 19 godina

Ja imam samo jedno pitanje: dali postoji jos jedan slican primer u nekoj zemlji, gde ogromna vecina je jedinstvena u opredeljenju a ipak "treba" prihvatiti tudju volju?
U slucaju Kosova, stvar je veoma jasna. Narod zeli da bude "na svome", da odlucuje o svojoj sudbini i na to ima i istorijsko pravo, i moralno i materialno! Naravno, ne na stetu bilo koje grupacije ili strane, vec prema logici demokracije i svih priznatih prava u civilizovanom svetu.

Pedja

pre 19 godina

Srbiji se Kosmet moze oteti, ali ga Srbija nikada nece dobrovoljno dati.
Ako ga i otmu, ucicemo nase potomke da je navaznije da se Kosmet jednom vrati tamo gde pripada!

rudi

pre 19 godina

Ako je MZ utvrdila 3 principa oko resavanja statusa Kosova, prostom metodom dedukcije sta moze ispasti rezultat: nezavisnost (bar od Srbije, ostalo moze i dalje ostati variabla). A videcete da nezavisnost nece biti smak sveta za Srbe, verovatno ono sasvim suprotno. Izlecit cete se teske bolesti. Verovatno ce ubrzo nestati ovi politicari-prevaranti sa scene Srbije. Nisam siguran, nazalost da ce se to desiti tako brzo kod nas na Kosovu.
Inace, sto se tice G-dina Svilanovica, koji je sa Kosova, mogu da kazem da se nekako cudno, al se ponosim njime ko Kosovaru, mada on verovatno ne bi prihvatio da ga nazovemo ovako. Ponosim se sto je najiskreniji a ispada i najpametniji politicar u Srbiji. Izgleda mi toliko pragmatican, da kad bi se on kandidovao za Skupstinu Kosova, ja bih glasao za njega. I to ne zbog nekog inata, emocija, zlobe itd. prosto covek izgleda kao da moze da zavrsi posao koga se prihvati. Da vam priznam nesto svima u Srbiji. Eto, mi ovde na Kosovu nazalost nemamo coveka koji se bavi politikom (ima ih koji se ne bave trenutno) kalibra G-dina Svilanovica.

Dubravka

pre 19 godina

Goran Svilanović je izrekao ono što svi ostali naši 'vrli' političari znaju (bar bi trebalo), ali nemaju petlju da priznaju i narodu obznane.
I opet ćemo samo da izgubimo vreme, a na kraju da dobijemo manje nego što smo mogli da nismo bili bandoglavi.
Sve već viđeno i proživljeno u zemlji Srbiji...

Tanja

pre 19 godina

Ma Svilo, pusti ih, ti si car! Uostalom, ti si sa Kosova i najbolje znas kakve su tamo prilike, a mi mozemo samo da predpostavljamo.

zavisni

pre 19 godina

Kad god neki srpski politicar pokusa da bude iskren prema Srbima, taj nadrlja. Vi ste navikli da vasi politicari daju vama pogresnu sliku o nekom problemu sve do tada dok ne dodje vreme za rasplet tog problema. Kad se to vreme priblizava i kada svet postaje sve glasniji, vi imate utisak da su svi protiv vas i da je to neka opsta hajka protiv Srbije.

GuC

pre 19 godina

Svi mi odlicno znamo ko je prokockao Kosovo, eno ih u Hagu! Sve vasi vrli SPSovci, dragi druze Baki. Kakve veze ima Svilanovic sa vasim katasrtofalnim gunitkom Kosova? KAkve, kako je mogao da proda ono sto ste zgazili, nagnjecili i kukavicki ostavili ...oterali Srbe sa Kosova. Tacno, vi ste svojom politikom godinama sludjivali taj narod da glasa za vas, ne bi li vi imali zrtve. Sada je Svilanovic kriv? Baki, primitivizmom se moze kratkotrajno uspeti u necem, ali na duze staze, uci malo od Gorana Svolanovica.
Dok si se topio pod ledenim pogledima Slobodana i Mirjane, Svilanovic je ucio ,obrazovao se i postao ministar spoljnih poslova u trenutku kad je ovoj zemlji krenulo ...krenulo jer vas nigde nije bilo, a najmanje na Kosovu.
Sledeci put, predlazem da ustanete i odate cast coveku koji nas je vratio u UN (odakle ste nas vi izbacili), coveku koji nas je vratio u Savet Evrope (opdkale ste nas vi izbacili) covek koji je ,zajedno sa ostalima, skidao sankcioje (koje ste vi nama uveli deset godina)...covek koji je zbog svojih vrednosti postao politicar evropskog ranga, sto vi iz SPS necete nikada. Glavni pravac kretanja je bio i bice:rodno selo, pravac Beograd! Svilanovic vam je primer dragi drugovi, zato nemozete ni da ga smislite jer nikada necete znati i smeti ono sto je on uradio. njemu zelim puno uspeha, a ja sanjam dan kada cete se tako zlobno cerekati, ali iza zatvorskih resetaka dok ja budem pratila sudjenje preko interneta...

Milos Krstic

pre 19 godina

Socijalisti i radikali zele da kroz ovu svoju paradu operu svoja dela koja su i dovela do gubitka Kosova.
Sa druge strane nije mi jasno zasto Sonja Biserko objasnjava neminovnost gubitka Kosova. Kakve to ima veze sa ljudskim pravima. Ona je koliko znam predsednik Helsinskog komiteta za ljudska prava. Nezavisnost ne spada u korpus ljudskih prava koliko ja znam.

zagi

pre 19 godina

Meni je stvarno drago da B92 prenosi vesti ko je nisu ala Vecernje Novosti, ili Politika. Sto se tice inicijative Kosovar iz Kastriota (Obilica) da kupe zastavu g. Svilanovicu, to njije losa ideja, mistrastvo treba da ima zastavu svog suseda!

Branko, USA

pre 19 godina

Pa dobro kada je toliko siguran u nezavisnost i kada je cuo od tamo "nekog" mozda bi mogao da pomene i izvor. To nije mala stvar nezavisnost posebno na trusnom Balkanskom terenu. Ko je to rekao, da li Solana ili Konodoliza Rajs, mozda je Putin potvrdio a Anan se slozio? Kad mi neko potvrdi sta su pomenuti svetski akteri izjavili i vezi ovoga i ucinili nema problema to je tako. Ne znam zasto se uopste citiraju ljudi koji nemaju nikakve opipljive dokaze za svoje tvrdnje.

Zilot

pre 19 godina

Vidim da grabljivci ne odustaju od unistenja Srbije! Ako je sila standard po kome se odlucuje o politici, to treba da se javno i kaze. Ako sutra Srbija zameni ulogu sa danasnjim silnicima, da moze na miru da ih gazi jos zesce nego oni nas.

Lion, Francuska

pre 19 godina

Samo tako i samo napred G. Lajon. Neko treba da smogne snage i hrabrosti da bi javnost unutar Srbije bude upoznata sa stajalistem MZ sto se tice Kosova. Narodu Srbije su za politicke potrebe od svih srpskih politickih partija a posebno i vladajucih stranki jednostavno onemoguceno da saznaju istinu o Kosovu i oko nje pre ali i posle rata. Daj da neko barem za buducnost ne dezinformise narod, dosta je bilo toga.

Analize

pre 19 godina

Ja se ne slazem sa gospodinom Lyon-om. Iako International Crisis Group je jedna od prilicno dobro potkovanih organizacije njihove analize od pocetka rata u Iraku, do Turske, Njemacke ekonomije 1995-1999, azijske financiske krize 1998 su bile totalno ili djelimicno pogresne. Kosovo nece dobiti samostalnost bez pristanka Srbije da tu samostalnost de jure prizna. Moze se desiti Taiwan-ski scenario gdje 150-tak drzava prizna Kosovo a ostalih 100-120 ne prizna. Sve dok sve clanice UN ne priznaju Kosovo ono se nece naci na internacionalnoj tapeti. Dakle, status quo. A kome to odgovara, vidjecemo.

Sasa

pre 19 godina

A ja sam mislio da su oni to odlucili da ce biti vec ove godine. Sada se prica o jos 5 godina. Da to nije jos jedan balon koji se pusta da bi se kreiralo javno mnjenje u Srbiji?
U svakom slucaju se zna ko u americkom kongresu podrzava tu ideju, a ko stavlja veto na nju.
Cudno je kako svaka nacija do Srbi mogu da dobiju svoju drzavu, a Srbi moraju da zive u tzv."multietnickim" drzavama u kojima su manjina.

dragan,usa

pre 19 godina

Lajons je "cuo" sta se desava, Biserko kaze "Srbi moraju da shvate", a Popov navise sebe zbunjuje svojim izjavama, dok svi zajedno ocajnicki pokusavaju da Srbiju i Srbe ubede kako je to "realnost". Ako to sve jeste sve realnost zasto se onda svi trude da Srbiju i Srbe u to ubede?!?!?!? Realnost je da im je svima odzvonilo i da shvataju da polako bivaju placeni nizasta. Kosovo i Metohija su uvek bili i bice deo Srbije i to je jedina realnost. Sto pre to shvate sve ove kvazi "demokrate" bice im lakse. Mislim da je vreme da okrenu stranicu i da pocnu da ubedjuju Albance u pravu realnost.

dragan,usa

pre 19 godina

Lajons je "cuo" sta se desava, Biserko kaze "Srbi moraju da shvate", a Popov navise sebe zbunjuje svojim izjavama, dok svi zajedno ocajnicki pokusavaju da Srbiju i Srbe ubede kako je to "realnost". Ako to sve jeste sve realnost zasto se onda svi trude da Srbiju i Srbe u to ubede?!?!?!? Realnost je da im je svima odzvonilo i da shvataju da polako bivaju placeni nizasta. Kosovo i Metohija su uvek bili i bice deo Srbije i to je jedina realnost. Sto pre to shvate sve ove kvazi "demokrate" bice im lakse. Mislim da je vreme da okrenu stranicu i da pocnu da ubedjuju Albance u pravu realnost.

Sasa

pre 19 godina

A ja sam mislio da su oni to odlucili da ce biti vec ove godine. Sada se prica o jos 5 godina. Da to nije jos jedan balon koji se pusta da bi se kreiralo javno mnjenje u Srbiji?
U svakom slucaju se zna ko u americkom kongresu podrzava tu ideju, a ko stavlja veto na nju.
Cudno je kako svaka nacija do Srbi mogu da dobiju svoju drzavu, a Srbi moraju da zive u tzv."multietnickim" drzavama u kojima su manjina.

Lion, Francuska

pre 19 godina

Samo tako i samo napred G. Lajon. Neko treba da smogne snage i hrabrosti da bi javnost unutar Srbije bude upoznata sa stajalistem MZ sto se tice Kosova. Narodu Srbije su za politicke potrebe od svih srpskih politickih partija a posebno i vladajucih stranki jednostavno onemoguceno da saznaju istinu o Kosovu i oko nje pre ali i posle rata. Daj da neko barem za buducnost ne dezinformise narod, dosta je bilo toga.

Analize

pre 19 godina

Ja se ne slazem sa gospodinom Lyon-om. Iako International Crisis Group je jedna od prilicno dobro potkovanih organizacije njihove analize od pocetka rata u Iraku, do Turske, Njemacke ekonomije 1995-1999, azijske financiske krize 1998 su bile totalno ili djelimicno pogresne. Kosovo nece dobiti samostalnost bez pristanka Srbije da tu samostalnost de jure prizna. Moze se desiti Taiwan-ski scenario gdje 150-tak drzava prizna Kosovo a ostalih 100-120 ne prizna. Sve dok sve clanice UN ne priznaju Kosovo ono se nece naci na internacionalnoj tapeti. Dakle, status quo. A kome to odgovara, vidjecemo.

GuC

pre 19 godina

Svi mi odlicno znamo ko je prokockao Kosovo, eno ih u Hagu! Sve vasi vrli SPSovci, dragi druze Baki. Kakve veze ima Svilanovic sa vasim katasrtofalnim gunitkom Kosova? KAkve, kako je mogao da proda ono sto ste zgazili, nagnjecili i kukavicki ostavili ...oterali Srbe sa Kosova. Tacno, vi ste svojom politikom godinama sludjivali taj narod da glasa za vas, ne bi li vi imali zrtve. Sada je Svilanovic kriv? Baki, primitivizmom se moze kratkotrajno uspeti u necem, ali na duze staze, uci malo od Gorana Svolanovica.
Dok si se topio pod ledenim pogledima Slobodana i Mirjane, Svilanovic je ucio ,obrazovao se i postao ministar spoljnih poslova u trenutku kad je ovoj zemlji krenulo ...krenulo jer vas nigde nije bilo, a najmanje na Kosovu.
Sledeci put, predlazem da ustanete i odate cast coveku koji nas je vratio u UN (odakle ste nas vi izbacili), coveku koji nas je vratio u Savet Evrope (opdkale ste nas vi izbacili) covek koji je ,zajedno sa ostalima, skidao sankcioje (koje ste vi nama uveli deset godina)...covek koji je zbog svojih vrednosti postao politicar evropskog ranga, sto vi iz SPS necete nikada. Glavni pravac kretanja je bio i bice:rodno selo, pravac Beograd! Svilanovic vam je primer dragi drugovi, zato nemozete ni da ga smislite jer nikada necete znati i smeti ono sto je on uradio. njemu zelim puno uspeha, a ja sanjam dan kada cete se tako zlobno cerekati, ali iza zatvorskih resetaka dok ja budem pratila sudjenje preko interneta...

Branko, USA

pre 19 godina

Pa dobro kada je toliko siguran u nezavisnost i kada je cuo od tamo "nekog" mozda bi mogao da pomene i izvor. To nije mala stvar nezavisnost posebno na trusnom Balkanskom terenu. Ko je to rekao, da li Solana ili Konodoliza Rajs, mozda je Putin potvrdio a Anan se slozio? Kad mi neko potvrdi sta su pomenuti svetski akteri izjavili i vezi ovoga i ucinili nema problema to je tako. Ne znam zasto se uopste citiraju ljudi koji nemaju nikakve opipljive dokaze za svoje tvrdnje.

Milos Krstic

pre 19 godina

Socijalisti i radikali zele da kroz ovu svoju paradu operu svoja dela koja su i dovela do gubitka Kosova.
Sa druge strane nije mi jasno zasto Sonja Biserko objasnjava neminovnost gubitka Kosova. Kakve to ima veze sa ljudskim pravima. Ona je koliko znam predsednik Helsinskog komiteta za ljudska prava. Nezavisnost ne spada u korpus ljudskih prava koliko ja znam.

zagi

pre 19 godina

Meni je stvarno drago da B92 prenosi vesti ko je nisu ala Vecernje Novosti, ili Politika. Sto se tice inicijative Kosovar iz Kastriota (Obilica) da kupe zastavu g. Svilanovicu, to njije losa ideja, mistrastvo treba da ima zastavu svog suseda!

Zilot

pre 19 godina

Vidim da grabljivci ne odustaju od unistenja Srbije! Ako je sila standard po kome se odlucuje o politici, to treba da se javno i kaze. Ako sutra Srbija zameni ulogu sa danasnjim silnicima, da moze na miru da ih gazi jos zesce nego oni nas.

zavisni

pre 19 godina

Kad god neki srpski politicar pokusa da bude iskren prema Srbima, taj nadrlja. Vi ste navikli da vasi politicari daju vama pogresnu sliku o nekom problemu sve do tada dok ne dodje vreme za rasplet tog problema. Kad se to vreme priblizava i kada svet postaje sve glasniji, vi imate utisak da su svi protiv vas i da je to neka opsta hajka protiv Srbije.

rudi

pre 19 godina

Ako je MZ utvrdila 3 principa oko resavanja statusa Kosova, prostom metodom dedukcije sta moze ispasti rezultat: nezavisnost (bar od Srbije, ostalo moze i dalje ostati variabla). A videcete da nezavisnost nece biti smak sveta za Srbe, verovatno ono sasvim suprotno. Izlecit cete se teske bolesti. Verovatno ce ubrzo nestati ovi politicari-prevaranti sa scene Srbije. Nisam siguran, nazalost da ce se to desiti tako brzo kod nas na Kosovu.
Inace, sto se tice G-dina Svilanovica, koji je sa Kosova, mogu da kazem da se nekako cudno, al se ponosim njime ko Kosovaru, mada on verovatno ne bi prihvatio da ga nazovemo ovako. Ponosim se sto je najiskreniji a ispada i najpametniji politicar u Srbiji. Izgleda mi toliko pragmatican, da kad bi se on kandidovao za Skupstinu Kosova, ja bih glasao za njega. I to ne zbog nekog inata, emocija, zlobe itd. prosto covek izgleda kao da moze da zavrsi posao koga se prihvati. Da vam priznam nesto svima u Srbiji. Eto, mi ovde na Kosovu nazalost nemamo coveka koji se bavi politikom (ima ih koji se ne bave trenutno) kalibra G-dina Svilanovica.

Tanja

pre 19 godina

Ma Svilo, pusti ih, ti si car! Uostalom, ti si sa Kosova i najbolje znas kakve su tamo prilike, a mi mozemo samo da predpostavljamo.

Dubravka

pre 19 godina

Goran Svilanović je izrekao ono što svi ostali naši 'vrli' političari znaju (bar bi trebalo), ali nemaju petlju da priznaju i narodu obznane.
I opet ćemo samo da izgubimo vreme, a na kraju da dobijemo manje nego što smo mogli da nismo bili bandoglavi.
Sve već viđeno i proživljeno u zemlji Srbiji...

Pedja

pre 19 godina

Srbiji se Kosmet moze oteti, ali ga Srbija nikada nece dobrovoljno dati.
Ako ga i otmu, ucicemo nase potomke da je navaznije da se Kosmet jednom vrati tamo gde pripada!

viski

pre 19 godina

Ja imam samo jedno pitanje: dali postoji jos jedan slican primer u nekoj zemlji, gde ogromna vecina je jedinstvena u opredeljenju a ipak "treba" prihvatiti tudju volju?
U slucaju Kosova, stvar je veoma jasna. Narod zeli da bude "na svome", da odlucuje o svojoj sudbini i na to ima i istorijsko pravo, i moralno i materialno! Naravno, ne na stetu bilo koje grupacije ili strane, vec prema logici demokracije i svih priznatih prava u civilizovanom svetu.

vera

pre 19 godina

Pogrešili ste gospodo mi u Srbiji odavno već znamo da će Kosovo biti nezavisno.To neće da znaju tamo neki tipovi koji su šmugnuli iz zemlje pa sada pametuju kako će glasat za radikale ili svoje potomke zadojiti mržnjom i nekakvim mitovima o Kosmetu.Vi lepo se pozabavite problemima u zemljama vašeg prebivališta ,a mi dobro znamo koji je pravi put za Srbiju :NEZAVISNO KOSOVO EVROPSKA SRBIJA!!!

Vlada

pre 19 godina

ima dosta price o tome kako nam svet na silu kroji sudbinu. Samo se previdja jedna cinjenica ad smo i mi pokusali na silu da resimo problem Kosova pa smo se pokazali kao nesposobni. Sve primedbe za gubitak Kosova treba uputiti haskim gostima i radikalimo ovde.

Milutin Mladjenovic-Bgd.

pre 19 godina

I najglupljem coveku na planeti je jasno stanje stvari na KOSMETU-ono nije jasno jos samo najpametnijim ljudima u Srbiji, koji se u dokolici bave politikom. Slusajuci Srpske politicare u poslednjih 100 godina, teorije nema da neko sa strane shvati sta mi hocemo sa Kosovom i Metohijom !?Posto to ne znamo ni da definisemo, ni da zahtevamo, ima neko ko zna, a ta strana je Albanska ! Ona tacno zna sta hoce, kako danas, tako i juce, tako i u buducnosti. Dakle, posto je to tako, zato oni i imaju sve sanse da ga uzmu pod svoju jurizdikciju i vlast. Plakanje, dreka, kuknjava, junacenje sa Srpske strane ovoj prici daje samo tragi-komican element, istine prave radi...

realno

pre 19 godina

Gospodo patriote, malkice ste zaboravili da je Kumanovski sporazum bio i ostao nulta tacka za sve dalje pregovore, pa i ove o konacnom statusu! Sto pre shvatite realnost - bolje po Srbiju i kosovske Srbe koje ste tako vajno branili da vidimo gde su sada. Ne zamlacujte narod nego priznajte realnost i olaksajte narodu.
Kosovo cao, vidimo se u EU!

Leo Popovic

pre 19 godina

Pravo je cudo koliko iracionalnih stavova moze da se cuje , tu ne mislim na MKG, jer je to poznata medjunarodna grupa za pritisak, vec pre od onih medju nama koji bi dali i ono sto se od njih i ne trazi! Niko ne moze da otudji nijedno parce drzave, pa i sve da na njemu zivi 100% stanovnistvo jupiterijanskog porekla! Etnos ili nacionalno poreklo ne mogu i nemaju nikakve veze sa drzavnim suvernitetom, mada Holbruk i kompanija upravo u to pokusavaju da nas ubede. Po toj logici, delovi Londona, Pariza ili Vasingtona u kojima zivi stanovnistvo tzv.neevropskog porekla odmah bi moglo da pokusa da izvrsi secesiju i da pokusa da se pripoji nekoj drugoj drzavi ili entitetu ! Ironija je sudbine da upravo oni(Vesli Klark, Holbruk & comp.) koji su u Vakou u Teksasu u krvi ugusili ono sto je moglo biti embrion nekakve independisticke politike, ubedjuju nas, ali i vise od 2/3 planete, da se slozimo sa necim na sta oni u drzavama cije pasose poseduju ne bi pristali ni pod tackom razno!!!

Nema podele Kosova, ni Srbije!

pre 19 godina

"Srbija je jedino mesto na svetu na kojem još ima nedoumica o tome da li će Kosovo postati nezavisno" (kaže Lajon) - Bas "cudna" ta Srbija: svi pristali da dadu njeno drugome, a ona se uopste ne raduje!

Ljubisa

pre 19 godina

Svilanovic zna namere, ali ne i nacin kako ce se do nezavisnosti Kosova doci. On je prvi prodao kucu u Gnjilanu. Plasim se da ce i ovu ideju o nezavisnosti Kosova upropastiti, jer je upropastio najperspektivniju stranku Gradjanski savez Srbije, a sada je samo clan stranke...
On nastoji da na evropskom trzistu politicki prezivi po svaku cenu, i govori ono sto drugi misle ili prizeljkuju. Do uvodjenja protektorata na Kosovu je doslo zbog lose politike Srba prema Kosovu, i nema povratka na staro. Neka samostalnost Kosova ce biti, jer se protektorat uvodi da se ne bi vratilo na staro. Od Srba zavisi kakav ce uticaj imati na Kosovu.

skorpion

pre 19 godina

Ljudi sta vam je?
Ja se ne cudim sa onima koi zive u Beograd, stvarno onih ne znaju sta se dogaja na Kosovu.Svi srba koi zive tamo oni prodaje za jdno velicinu para zemlju pa dolaze kod vas kupuje.Naprimer u Gnjilane ja sam kupio 3ari za 254000EURA. Moj komsija je kupio u isto mesto 5,5ari 420000€.Kad bih bio i ja serbin bih prodao, to nije neka cudna stvar.Ja jos danas se druzim svama, idem cesto u Ranilug u kafanu pa oni dolaze kod mene, nikome nista.Ludi ZIVOT je kratak uzivajte u najboli nacin. POZDRAV SVIMA.

Zabrinuta

pre 19 godina

Drzava Srbija nikad nije imala cvrsti stav po pitanju Kosova i Metohije, pa se zato i dan danas dogadja da svaki politicar prica ono sto mu prvo padne na pamet, tako je i sa Gos. Svilanovicem. Mnogo problema postoji na Kosovu, jedan od njih je sto Srbi prodaju svoja imanja u bescenje,(bez obzira sto se misli da je drugacije)a "nasa"drzava nije ni pocela da razmislja o tom VELIKOM problemu.Nadam se da ce KIM ostati u sastavu Srbije i da ce drzava uskoro poceti da razmislja i o prodaju Srpskih imanja na KIM!

dragan,usa

pre 19 godina

Lajons je "cuo" sta se desava, Biserko kaze "Srbi moraju da shvate", a Popov navise sebe zbunjuje svojim izjavama, dok svi zajedno ocajnicki pokusavaju da Srbiju i Srbe ubede kako je to "realnost". Ako to sve jeste sve realnost zasto se onda svi trude da Srbiju i Srbe u to ubede?!?!?!? Realnost je da im je svima odzvonilo i da shvataju da polako bivaju placeni nizasta. Kosovo i Metohija su uvek bili i bice deo Srbije i to je jedina realnost. Sto pre to shvate sve ove kvazi "demokrate" bice im lakse. Mislim da je vreme da okrenu stranicu i da pocnu da ubedjuju Albance u pravu realnost.

Sasa

pre 19 godina

A ja sam mislio da su oni to odlucili da ce biti vec ove godine. Sada se prica o jos 5 godina. Da to nije jos jedan balon koji se pusta da bi se kreiralo javno mnjenje u Srbiji?
U svakom slucaju se zna ko u americkom kongresu podrzava tu ideju, a ko stavlja veto na nju.
Cudno je kako svaka nacija do Srbi mogu da dobiju svoju drzavu, a Srbi moraju da zive u tzv."multietnickim" drzavama u kojima su manjina.

Lion, Francuska

pre 19 godina

Samo tako i samo napred G. Lajon. Neko treba da smogne snage i hrabrosti da bi javnost unutar Srbije bude upoznata sa stajalistem MZ sto se tice Kosova. Narodu Srbije su za politicke potrebe od svih srpskih politickih partija a posebno i vladajucih stranki jednostavno onemoguceno da saznaju istinu o Kosovu i oko nje pre ali i posle rata. Daj da neko barem za buducnost ne dezinformise narod, dosta je bilo toga.

Analize

pre 19 godina

Ja se ne slazem sa gospodinom Lyon-om. Iako International Crisis Group je jedna od prilicno dobro potkovanih organizacije njihove analize od pocetka rata u Iraku, do Turske, Njemacke ekonomije 1995-1999, azijske financiske krize 1998 su bile totalno ili djelimicno pogresne. Kosovo nece dobiti samostalnost bez pristanka Srbije da tu samostalnost de jure prizna. Moze se desiti Taiwan-ski scenario gdje 150-tak drzava prizna Kosovo a ostalih 100-120 ne prizna. Sve dok sve clanice UN ne priznaju Kosovo ono se nece naci na internacionalnoj tapeti. Dakle, status quo. A kome to odgovara, vidjecemo.

GuC

pre 19 godina

Svi mi odlicno znamo ko je prokockao Kosovo, eno ih u Hagu! Sve vasi vrli SPSovci, dragi druze Baki. Kakve veze ima Svilanovic sa vasim katasrtofalnim gunitkom Kosova? KAkve, kako je mogao da proda ono sto ste zgazili, nagnjecili i kukavicki ostavili ...oterali Srbe sa Kosova. Tacno, vi ste svojom politikom godinama sludjivali taj narod da glasa za vas, ne bi li vi imali zrtve. Sada je Svilanovic kriv? Baki, primitivizmom se moze kratkotrajno uspeti u necem, ali na duze staze, uci malo od Gorana Svolanovica.
Dok si se topio pod ledenim pogledima Slobodana i Mirjane, Svilanovic je ucio ,obrazovao se i postao ministar spoljnih poslova u trenutku kad je ovoj zemlji krenulo ...krenulo jer vas nigde nije bilo, a najmanje na Kosovu.
Sledeci put, predlazem da ustanete i odate cast coveku koji nas je vratio u UN (odakle ste nas vi izbacili), coveku koji nas je vratio u Savet Evrope (opdkale ste nas vi izbacili) covek koji je ,zajedno sa ostalima, skidao sankcioje (koje ste vi nama uveli deset godina)...covek koji je zbog svojih vrednosti postao politicar evropskog ranga, sto vi iz SPS necete nikada. Glavni pravac kretanja je bio i bice:rodno selo, pravac Beograd! Svilanovic vam je primer dragi drugovi, zato nemozete ni da ga smislite jer nikada necete znati i smeti ono sto je on uradio. njemu zelim puno uspeha, a ja sanjam dan kada cete se tako zlobno cerekati, ali iza zatvorskih resetaka dok ja budem pratila sudjenje preko interneta...

Branko, USA

pre 19 godina

Pa dobro kada je toliko siguran u nezavisnost i kada je cuo od tamo "nekog" mozda bi mogao da pomene i izvor. To nije mala stvar nezavisnost posebno na trusnom Balkanskom terenu. Ko je to rekao, da li Solana ili Konodoliza Rajs, mozda je Putin potvrdio a Anan se slozio? Kad mi neko potvrdi sta su pomenuti svetski akteri izjavili i vezi ovoga i ucinili nema problema to je tako. Ne znam zasto se uopste citiraju ljudi koji nemaju nikakve opipljive dokaze za svoje tvrdnje.

Milos Krstic

pre 19 godina

Socijalisti i radikali zele da kroz ovu svoju paradu operu svoja dela koja su i dovela do gubitka Kosova.
Sa druge strane nije mi jasno zasto Sonja Biserko objasnjava neminovnost gubitka Kosova. Kakve to ima veze sa ljudskim pravima. Ona je koliko znam predsednik Helsinskog komiteta za ljudska prava. Nezavisnost ne spada u korpus ljudskih prava koliko ja znam.

zagi

pre 19 godina

Meni je stvarno drago da B92 prenosi vesti ko je nisu ala Vecernje Novosti, ili Politika. Sto se tice inicijative Kosovar iz Kastriota (Obilica) da kupe zastavu g. Svilanovicu, to njije losa ideja, mistrastvo treba da ima zastavu svog suseda!

Zilot

pre 19 godina

Vidim da grabljivci ne odustaju od unistenja Srbije! Ako je sila standard po kome se odlucuje o politici, to treba da se javno i kaze. Ako sutra Srbija zameni ulogu sa danasnjim silnicima, da moze na miru da ih gazi jos zesce nego oni nas.

zavisni

pre 19 godina

Kad god neki srpski politicar pokusa da bude iskren prema Srbima, taj nadrlja. Vi ste navikli da vasi politicari daju vama pogresnu sliku o nekom problemu sve do tada dok ne dodje vreme za rasplet tog problema. Kad se to vreme priblizava i kada svet postaje sve glasniji, vi imate utisak da su svi protiv vas i da je to neka opsta hajka protiv Srbije.

rudi

pre 19 godina

Ako je MZ utvrdila 3 principa oko resavanja statusa Kosova, prostom metodom dedukcije sta moze ispasti rezultat: nezavisnost (bar od Srbije, ostalo moze i dalje ostati variabla). A videcete da nezavisnost nece biti smak sveta za Srbe, verovatno ono sasvim suprotno. Izlecit cete se teske bolesti. Verovatno ce ubrzo nestati ovi politicari-prevaranti sa scene Srbije. Nisam siguran, nazalost da ce se to desiti tako brzo kod nas na Kosovu.
Inace, sto se tice G-dina Svilanovica, koji je sa Kosova, mogu da kazem da se nekako cudno, al se ponosim njime ko Kosovaru, mada on verovatno ne bi prihvatio da ga nazovemo ovako. Ponosim se sto je najiskreniji a ispada i najpametniji politicar u Srbiji. Izgleda mi toliko pragmatican, da kad bi se on kandidovao za Skupstinu Kosova, ja bih glasao za njega. I to ne zbog nekog inata, emocija, zlobe itd. prosto covek izgleda kao da moze da zavrsi posao koga se prihvati. Da vam priznam nesto svima u Srbiji. Eto, mi ovde na Kosovu nazalost nemamo coveka koji se bavi politikom (ima ih koji se ne bave trenutno) kalibra G-dina Svilanovica.

Tanja

pre 19 godina

Ma Svilo, pusti ih, ti si car! Uostalom, ti si sa Kosova i najbolje znas kakve su tamo prilike, a mi mozemo samo da predpostavljamo.

Dubravka

pre 19 godina

Goran Svilanović je izrekao ono što svi ostali naši 'vrli' političari znaju (bar bi trebalo), ali nemaju petlju da priznaju i narodu obznane.
I opet ćemo samo da izgubimo vreme, a na kraju da dobijemo manje nego što smo mogli da nismo bili bandoglavi.
Sve već viđeno i proživljeno u zemlji Srbiji...

Pedja

pre 19 godina

Srbiji se Kosmet moze oteti, ali ga Srbija nikada nece dobrovoljno dati.
Ako ga i otmu, ucicemo nase potomke da je navaznije da se Kosmet jednom vrati tamo gde pripada!

viski

pre 19 godina

Ja imam samo jedno pitanje: dali postoji jos jedan slican primer u nekoj zemlji, gde ogromna vecina je jedinstvena u opredeljenju a ipak "treba" prihvatiti tudju volju?
U slucaju Kosova, stvar je veoma jasna. Narod zeli da bude "na svome", da odlucuje o svojoj sudbini i na to ima i istorijsko pravo, i moralno i materialno! Naravno, ne na stetu bilo koje grupacije ili strane, vec prema logici demokracije i svih priznatih prava u civilizovanom svetu.

vera

pre 19 godina

Pogrešili ste gospodo mi u Srbiji odavno već znamo da će Kosovo biti nezavisno.To neće da znaju tamo neki tipovi koji su šmugnuli iz zemlje pa sada pametuju kako će glasat za radikale ili svoje potomke zadojiti mržnjom i nekakvim mitovima o Kosmetu.Vi lepo se pozabavite problemima u zemljama vašeg prebivališta ,a mi dobro znamo koji je pravi put za Srbiju :NEZAVISNO KOSOVO EVROPSKA SRBIJA!!!

Vlada

pre 19 godina

ima dosta price o tome kako nam svet na silu kroji sudbinu. Samo se previdja jedna cinjenica ad smo i mi pokusali na silu da resimo problem Kosova pa smo se pokazali kao nesposobni. Sve primedbe za gubitak Kosova treba uputiti haskim gostima i radikalimo ovde.

Milutin Mladjenovic-Bgd.

pre 19 godina

I najglupljem coveku na planeti je jasno stanje stvari na KOSMETU-ono nije jasno jos samo najpametnijim ljudima u Srbiji, koji se u dokolici bave politikom. Slusajuci Srpske politicare u poslednjih 100 godina, teorije nema da neko sa strane shvati sta mi hocemo sa Kosovom i Metohijom !?Posto to ne znamo ni da definisemo, ni da zahtevamo, ima neko ko zna, a ta strana je Albanska ! Ona tacno zna sta hoce, kako danas, tako i juce, tako i u buducnosti. Dakle, posto je to tako, zato oni i imaju sve sanse da ga uzmu pod svoju jurizdikciju i vlast. Plakanje, dreka, kuknjava, junacenje sa Srpske strane ovoj prici daje samo tragi-komican element, istine prave radi...

realno

pre 19 godina

Gospodo patriote, malkice ste zaboravili da je Kumanovski sporazum bio i ostao nulta tacka za sve dalje pregovore, pa i ove o konacnom statusu! Sto pre shvatite realnost - bolje po Srbiju i kosovske Srbe koje ste tako vajno branili da vidimo gde su sada. Ne zamlacujte narod nego priznajte realnost i olaksajte narodu.
Kosovo cao, vidimo se u EU!

Leo Popovic

pre 19 godina

Pravo je cudo koliko iracionalnih stavova moze da se cuje , tu ne mislim na MKG, jer je to poznata medjunarodna grupa za pritisak, vec pre od onih medju nama koji bi dali i ono sto se od njih i ne trazi! Niko ne moze da otudji nijedno parce drzave, pa i sve da na njemu zivi 100% stanovnistvo jupiterijanskog porekla! Etnos ili nacionalno poreklo ne mogu i nemaju nikakve veze sa drzavnim suvernitetom, mada Holbruk i kompanija upravo u to pokusavaju da nas ubede. Po toj logici, delovi Londona, Pariza ili Vasingtona u kojima zivi stanovnistvo tzv.neevropskog porekla odmah bi moglo da pokusa da izvrsi secesiju i da pokusa da se pripoji nekoj drugoj drzavi ili entitetu ! Ironija je sudbine da upravo oni(Vesli Klark, Holbruk & comp.) koji su u Vakou u Teksasu u krvi ugusili ono sto je moglo biti embrion nekakve independisticke politike, ubedjuju nas, ali i vise od 2/3 planete, da se slozimo sa necim na sta oni u drzavama cije pasose poseduju ne bi pristali ni pod tackom razno!!!

Nema podele Kosova, ni Srbije!

pre 19 godina

"Srbija je jedino mesto na svetu na kojem još ima nedoumica o tome da li će Kosovo postati nezavisno" (kaže Lajon) - Bas "cudna" ta Srbija: svi pristali da dadu njeno drugome, a ona se uopste ne raduje!

Ljubisa

pre 19 godina

Svilanovic zna namere, ali ne i nacin kako ce se do nezavisnosti Kosova doci. On je prvi prodao kucu u Gnjilanu. Plasim se da ce i ovu ideju o nezavisnosti Kosova upropastiti, jer je upropastio najperspektivniju stranku Gradjanski savez Srbije, a sada je samo clan stranke...
On nastoji da na evropskom trzistu politicki prezivi po svaku cenu, i govori ono sto drugi misle ili prizeljkuju. Do uvodjenja protektorata na Kosovu je doslo zbog lose politike Srba prema Kosovu, i nema povratka na staro. Neka samostalnost Kosova ce biti, jer se protektorat uvodi da se ne bi vratilo na staro. Od Srba zavisi kakav ce uticaj imati na Kosovu.

skorpion

pre 19 godina

Ljudi sta vam je?
Ja se ne cudim sa onima koi zive u Beograd, stvarno onih ne znaju sta se dogaja na Kosovu.Svi srba koi zive tamo oni prodaje za jdno velicinu para zemlju pa dolaze kod vas kupuje.Naprimer u Gnjilane ja sam kupio 3ari za 254000EURA. Moj komsija je kupio u isto mesto 5,5ari 420000€.Kad bih bio i ja serbin bih prodao, to nije neka cudna stvar.Ja jos danas se druzim svama, idem cesto u Ranilug u kafanu pa oni dolaze kod mene, nikome nista.Ludi ZIVOT je kratak uzivajte u najboli nacin. POZDRAV SVIMA.

Zabrinuta

pre 19 godina

Drzava Srbija nikad nije imala cvrsti stav po pitanju Kosova i Metohije, pa se zato i dan danas dogadja da svaki politicar prica ono sto mu prvo padne na pamet, tako je i sa Gos. Svilanovicem. Mnogo problema postoji na Kosovu, jedan od njih je sto Srbi prodaju svoja imanja u bescenje,(bez obzira sto se misli da je drugacije)a "nasa"drzava nije ni pocela da razmislja o tom VELIKOM problemu.Nadam se da ce KIM ostati u sastavu Srbije i da ce drzava uskoro poceti da razmislja i o prodaju Srpskih imanja na KIM!