Aktuelno

Utorak, 17.03.2020.

12:09

Neprijatelju nije htela da kaže ni svoje ime: Nada Dimić je imala samo 18 godina kada je ubijena

Izvor: B92

Neprijatelju nije htela da kaže ni svoje ime: Nada Dimiæ je imala samo 18 godina kada je ubijena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

171 Komentari

Sortiraj po:

Pit

pre 4 godine

Razlika između partizana i ovih ostalih je što su partizani bili individualno hrabri i nisu marili da polože život za slobodu, imali su kodeks časti i cilj. A ovi ostali su bili jaki samo u čoporu i samo kad su jači. Partizan nije bežao iz zemlje, nije prelazio u neprijateljske redove, nije sarađivao s okupatorom, nije bio izdajica ni pod najvećim mukama. Ovi ostali na terenu? Majko mila bežanija, kukanje, presvlacenje, panika. Kukavičluk zbog kojeg nikad ne bi dobili ni jedan rat.
(Rade, 18. mart 2020 17:22)

Mnogo si se nagledao partizanskih filmova. Ljudi su ljudi, svuda je bilo neustrašivih koji bi život dali za ideale, kao i onih drugih kojima je rat brat. Ne volim komunizam ni profesionalne komuniste, ali im moram odati priznanje da su mnogo bolje od ostalih stavili pod kontrolu ove poslednje. Bar dok su trajala ratna dejstva i dok nisu osvojili vlast.

X

pre 4 godine

Ogromno nepoznavanje materije kod komentatora.
Komunisti su se borili za vlast a antifasizam je bio zvaka na koju su igrali. U toj borbi su koristili sva sredstva.
Svi znate za Racak.
E pa ispitajte Vranic.

Ukratko , partizani su se presvlacili u cetnike i vrsili pljackanja sa ubijanjima, silovanjim da bi se to pripisalo DM.
Sta mislite cime se finansirala tzv NOV?

sasa

pre 4 godine

Dalmacija i ono sto se danas zove Lika su oduvek bile naseljene vecinom srpskim zivljem. Ako lazemo mi, ne lazu spomenici pokojnika. Sad sto se neko u danasnje vreme sa srpskim prezimenom izjasnjava Hrvatom to je sve posledica prekrstavanja koja se meri vekovima a ne decenijama kako neki misle.Srbin ima slavu koja ga veze za ognjiste i njegova prisutnst tu uopste ne moze biti upitna. Kod danasnjih Hrvata Dalmacije retko ko se moze pohvaliti Dalmatinskim poreklom, zato su i najglasniji i najveci mrzitelji svega sto je srpskog bas oni. Kompleksi su strasna stvar.

Rade

pre 4 godine

Razlika između partizana i ovih ostalih je što su partizani bili individualno hrabri i nisu marili da polože život za slobodu, imali su kodeks časti i cilj. A ovi ostali su bili jaki samo u čoporu i samo kad su jači. Partizan nije bežao iz zemlje, nije prelazio u neprijateljske redove, nije sarađivao s okupatorom, nije bio izdajica ni pod najvećim mukama. Ovi ostali na terenu? Majko mila bežanija, kukanje, presvlacenje, panika. Kukavičluk zbog kojeg nikad ne bi dobili ni jedan rat.

jokejunior

pre 4 godine

Svaka cast za ovu djevojku, nisi dzabe nas heroj...A bečka konjušarnica se opet pokazala na djelu!
(s, 17. mart 2020 13:34)

Ovo je stvarno pogresna tema za srpsko-hrvatske obracune.
Nada Dimic je bila srpkinja, clanica sisackog odreda u kojem su svi, od zapovjednaka Cape do najmladjeg od brace Bobetko (Janko) bili "becki konjusari". Becki konjusari su takodje oslobodili Nadu (kao i mnoge druge) iz bolnice u Zagrebu.
Cinjenica je da su partizani bili jedina prava YU vojska ikada. Vojska u kojoj su se pripadnici svih naroda i narodnosti zajednicki suprostavili najvecem zlu u povjesti covjecanstva. To je najsvjetliji dio nase povijesti i s time bi se trebali svi ponositi.

dada

pre 4 godine

Večna joj slava i hvala, a ovi Hrvati što dolaze na naše portale i komentarišu da se već jednom odluče da li su Hrvati ili Srbi.

Pit

pre 4 godine

Komunistička partija je do napada Nemaca na SSSR bila u savezu sa ustašama, sa zajedničkim ciljem da sruše srpsku monarhiju. Na žalost, našli su plodno tlo u zemlji u kojoj režim, na primer, oduzima 15-godišnjoj devojčici pravo na školovanje. Nemam simpatija prema komunistima, ali i ja bih bio protiv takvog režima. A da ne pominjem ogroman broj Hrvata, glasača Hrvatske Seljačke Stranke, čiji je legitimo izabran poslanik ubijen usred zasedanja skupštine. Pa samo na tom jednom dogadjaju je bilo moguće odgojiti generacije ustaša.

Komunistička revolucija je bila katastrofa za srpski narod na YU prostorima, ali je takodje otvorila put nečem novom. Bilo je daleko od idealnog, ali sigurno bolje od onoga pre, a bogami i od ovoga danas. Srušili smo sve sami, trebalo je da gledamo u budućnost a ne da se vraćamo u prošlost. Nikad nije kasno, nadam se i tešim.

Aleksa

pre 4 godine

@stjepan filipovic
Super je to sa procentima...
Ajmo redom: ukupan broj boraca u oba antifa pokreta bio je oko 100.000. Ako je svaki sesti bio Hrvat, u OBA antifa pokreta, a nije, jer ih je u ravnogorcima bilo manje, je izmedju 10.000 i 17.000.
Ukupan broj fasistickih trupa u NDH je bio oko 200.000 (ustase i domobrani). To znaci da je izmedju 92% i 95% vojno aktivnih Hrvata bilo na strani nacista a 5%-8% na strani slobode....
Toliko o vasoj statistici...

djo1e

pre 4 godine

Pošto komentatori iz Hrvatske vode glavnu reč apsurdno je da predstavljaju devojku kao Hrvaticu, iz srpske je porodice. Nada Dimić može da bude Hrvatica tek kolko i Nikola Tesla. Kad su Srbi njenog kraja hapšeni uhapšen je i njen najmlađi brat Bogdan, može se proveriti kroz arhivu. Srbi tog krajiškog kraja su bili udarna sila partizanske vojske. Dalmatinci Hrvati iz Splita i okoline su bili partizani jer su se suprostavljali Italijanima, prodala ih je NDH, da nije ko zna, vidimo danas gde je beo-ustaštvo unusponu. Na kraju, tj. u finalne 2 godine rata tek raste broj Hrvata u partizanima, jer prelaze mahom iz domobrana, na kraju i ustaša. Neki ustaški zločinci su identifikovani tek i posle 10 godina od kraja rata, jer su isti završili kao partizani. Srbi su imali građanski rat 2 pokreta koja su na svoj način gledala na oslobođenje.

slavek

pre 4 godine

E moj Stjepane. U Srbiji se zadnjih 30 godina ne uci gotovo nista o partizanima bar se nije ucilo pre 15 god kad sam ja isla u skolu. Ali neki od nas imaju babe i dede koji su ranjavani u tom ratu tako da znamo vrlo dobro ko je bio na kojoj strani. I ako je svaki 6 bio Dalmatinac, znaci da vas je bilo manje od 20% pa kako onda najvise Hrvata? Sam sebi upadas u rec. Lep pozdrav i tebi i ne siri dezinformacije.
(Realno, 17. mart 2020 23:46) # Link komentara

Nije covik mislia da je svaki 6. partizan bia dalmatinac nego da je svaki 6. dalmatinac bia partizan. Razlika je :) Smrt fasizmu

Big_black

pre 4 godine

"E moj Stjepane. U Srbiji se zadnjih 30 godina ne uci gotovo nista o partizanima bar se nije ucilo pre 15 god kad sam ja isla u skolu. Ali neki od nas imaju babe i dede koji su ranjavani u tom ratu tako da znamo vrlo dobro ko je bio na kojoj strani. I ako je svaki 6 bio Dalmatinac, znaci da vas je bilo manje od 20% pa kako onda najvise Hrvata? Sam sebi upadas u rec. Lep pozdrav i tebi i ne siri dezinformacije."
(Realno, 17. mart 2020 23:46)

Prije 15 godina dok si išla u školu ni matematika ni čitanje s razumijevanjem se isto nije učilo ? On je napisao da je postotno najviše Dalmatinaca bilo u partizanima i to 16,67%, i spomenuo je njihovu nacionalnu pripadnost. On nigdje nije napisao da je najviše Hrvata bilo u partizanima. A odakle si ti izvukla ovih 20% i što bi to trebalo značiti valjda je samo tebi jasno.

Tor

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

Sve je poznato i tuzno je sto smo se svi odrekli najsvetlijih nasledja nase proslosti. Zato nam i jeste ovako...
(Vicko K., 17. mart 2020 20:38)

Ne znam za vas hrvate, al da nije bilo cetnika sa Plava, kod Knina, ja i moje selo ne bismo danas ni postojali. a postojimo, zeleli vi to da priznate ili ne ;)

Korčula

pre 4 godine

Samo sa otoka Korčula je bilo 5000 Hrvata u partizanskim postrojbama a da ne pišem sa ostalih otoka.Hrvatska seljačka stranka je u to vrijeme bila najbrojnija stranka u Hrvata koju je zabranio kralj Aleksandar i većina je prešla u partizanske postrojbe.Nisu bili komunisti.Najstariji vodeći komunista uz Tita je bio Hebrang da bi ga Tito likvidirao poslije rata samo zbog toga što je tražio malo više liberalnije društvo.Koga zanimao to područje i tko se bavi istraživačkom povješću naći će u hrvatskim arhivima.

bez imena al sa prezimenom

pre 4 godine

Претужна судбина једног младог бића које је злоупотребљено од стране КПЈ.Шта је дете од 15 година могло да зна о политици? Само оно чиме јој је била''напуњена''глава.Колико је само случајева где су млади изгубили животе јер су злоупотребљени и послати равно у смрт од стране КПЈ (од моје баке два рођена брата погинули 41-42, један са 17 други са 19 година, од мог деде рођени брат са 19 година изгубио живот на Пљевљима, сви носиоци СПОМЕНИЦА).
Факат је да су СРБИ унакажени од Првог светског рата на овамо.Историске су чињенице да је КПЈ почетком 1930-их подржавала разне националистичке покрете против српске превласти, укључујући Косовски комитет, ВМРО и усташе.У септембру 1932. године КПЈ је прогласом поздравила напад усташа на неколико жандармеријских станица у Лици и позвала комунисте да подрже њихову''национално ослободилачку борбу', постоје документа(материјални докази)да је 1932. скупина усташа из Италије,извршила напад на жандармерију у Брушанима,први који су поздравили тај напад су били КПЈ.
Гле ироније, 1922. године између 10.000 и 20.000 грађана на Риви у Сплиту је дочекало српску војску а и постављена спомен табла у Сплиту за захвалност српској војсцина којој између осталог пише ''.. Поздрављена, загрљена, благословљена од цјелокупног народа и грађанства Сплита''
Вођа хрватске Пучке странке и тадашњи градоначелник Сплита др Јосип Смодлака одржао је и говор:''Браћо срцу нашем најмилија, неумрли витезови српски....''
ТУГА!!!

Aleksa

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

Znas sta nas nisu ucili a trebalo je:

pripadnika oba pokreta otpora bilo je oko 100.000 i da jeste 20% Hrvata bilo u oba, to je 20.000 Hrvata (a nije, bilo ih je mnogo manje u JVuO). U kvislinskim snagama NDH bilo je 200.000 boraca i to 90% Hrvata....jasan ti je "omjer"? Ako nije, evo ga: od 100% Hrvata koji su bili ratno angazovani u WWII, 90%-95% su bili zlocinci....

a

pre 4 godine

Do pada Italije hrvata je u dalmatinskim odredima bilo
u promilima.Kopneni deo je sprovodio zagrebačku politiku
a ona je tada bila ustaška.Pogledajte doček nemaca 41. u
Beogradu(nema žive duše) a u Zagrebu orgije.Falsifikate
kucajte drugosrbijancima,oni to konzumiraju(Biserko i
ostali autošovinisti).

Alija Sirotanović

pre 4 godine

@stjepan filipović Mislim, da si se loše izrazio. U odnosu na broj stanovnika, Dalmacija je dala najveći broj boraca NOB-a. Iz mnogih mesta, preko 30% stanovnika je otišlo borbu. I generalno, Dalmoši su bili jedni od najhrabrijih i najpoštenijih boraca. Zaista, mi je teško kada ovih godina prolazim kroz slobodarski Split, znajući kakav je to bastion antifašizma bio. Sva sreća, pa slobodarsku Istru i Rijeku vam još nisu uzeli! Smrt fašizmu, sloboda narodu!

redline

pre 4 godine

Nepobitna činjenica jeste da je u partizanskom pokretu bilo pola milijuna boraca iz Hrvatske. Od tog broja, bilo je svega 500 hiljada Srba.
Preostalih 500 hiljada Srba je otislo dobrovoljno u Jasenovac u "radni logor"

Ante

pre 4 godine

drago mi je da je veliki broj Srba poreklom iz Like. kao i ja.
Razmisljam da se iz Beograda vratim korenima i da napravimo cestitu srpsku zajednicu u Liki kako i dolikuje.
(Zappex, 17. mart 2020 15:10)

Ako ovo "čestitu" podrazumijeva i poštovanje Hrvatske kao vaše Domovine, onda da si dobrodošao, i osobno bih ti pomogao koliko god mogu. Lika jeste prelijepa, i razvija se, ali Lika bez Srba, nije Lika. Duša me zaboli kad zimi nosimo hranu i lijekove starim ljudima u zametenim zaseocima, nemaju nikoga, djeca im po Beogradu ili vani, oni budu više željni razgovora nego lijekova i hrane kad dođemo do njih. Svatko ko se prepucava po portalima ko je kriv za rat i tako to, volio bih da buda sa mnom u jednoj takvoj akciji, pa da pita te ljude isto to.
Pa da vidi koliko je to besmisleno. Nijedan odgovor neće olakšati muku njima, ni nama. Pa nikad o tome ni ne pričamo.
Ne trebaš ni da voliš Hrvatsku, samo poštuj,to je sve što tražimo.

profesor Dušan

pre 4 godine

II s.rat Jugoslavija 1 600 000 mrtvih od čega
1 300 000 Srba i 300 000 ostalih. Toliko.
Svađate se oko ideologija, dragi moji sunarodnici obicnim ljudima je posle kapitulacije Jugoslavije bilo bitno jedno : borba ptotiv okupatora ne dal ce da stave petokraku ili kokardu .
A neko bio u partizanima i dođe kuci na odsustvo i pokupe ga cetnici da se bori protiv okupatora taj neko stavi kokardu i kaze ajmo braco pa ga ovi puste na odsustvo pa dodje kuci pa dodju partizani, on covek stavi petokraku i kaze ajmo drugovi, i obrnuto , tako da ostavite se ćorava posla i zaronite dublje .

Pit

pre 4 godine

Komunistička partija je do napada Nemaca na SSSR bila u savezu sa ustašama, sa zajedničkim ciljem da sruše srpsku monarhiju. Na žalost, našli su plodno tlo u zemlji u kojoj režim, na primer, oduzima 15-godišnjoj devojčici pravo na školovanje. Nemam simpatije prema komunistima, ali i ja bih bio protiv takvog režima. A da ne pominjem ogroman broj Hrvata, glasača Hrvatske Seljačke Stranke, čiji je legitimo izabran poslanik ubijen usred zasedanja skupštine. Pa na samom tom jednom dogadjaju je bilo moguće odgojiti generacije ustaša. Komunistička revolucija je bila katastrofa za srpski narod na ovim prostorima, ali je ipak otvorila put nečem novom i boljem. Nije bilo idealno, ali sigurno bolje od onoga pre, a bogami i od ovoga danas. Srušili smo sve sami, misleći da možemo ono što je možda trebalo 1918. A istorija ide uvek samo napred. Trebalo je da gledamo u budućnost a ne u prošlost. Nikad nije kasno, nadam se i tešim.

NikolaCG

pre 4 godine

@H
Neki komentari su bas pokazali da sam u pravu, koji su u fazonu steta sto je bila u partizanima. Ti si pak sa druge strane, ali nista bolji. Dakle to sto sam napisao da se mi i danas bavimo cetnicima i partizanima, je na mjestu. A ti mozda cak nisi ni shvatio sta sam htio da napisem. Ljudi koji su se borili, su se borili za slobodu. Dragi su mi ljudi svih vjera i nacija koji su se borili za slobodu na nasim prostorima, ali i bilo gdje na svjetu. Ali su mi najdrazi Srbi. Trenutno svi na planeti prije svega vole svoj narod i ja ne odudaram od te prakse, sta cu, necu se lazno predstavljati. Oni koji tvrde da su liberali i globalisti i kako se sve to naziva danas, gradjani svijeta itd, samo lazu. Isti su kao nacionalisti. Velika vecina, dovoljno sam pametan da to primjetim. A mene zalosti cinjenica da smo ratovali medjusobno u bratoubilackom ratu. Nije svaki cetnik bio nacista niti kolaboracionista. Toliko o njima. A koliko ima ovakvih primjera kao ova djevojka ? Koliko primjera koji mozda nisu bili hrabri kao ona, ali su svejedno stradali, brutalno ubijeni i u mukama. Uzmi procitaj knjigu 'Jama' od Kovacica, Hrvata, koji je opisao sta su Srbi prozivljeli tamo. Na kraju je sa njima zavrseno 95te godine. Cijeli jedan narod zajedno sa svojom istorijom, koji je bio borben i koji je tamo stitio granice Evrope, koji je takodje bio i kulturan i napredan. Sada nema nista od njih. Samo su obrisani, ili kako je Tudjman rekao, sada su statisticka greska.

Realno

pre 4 godine

@stjepan filipovic

E moj Stjepane. U Srbiji se zadnjih 30 godina ne uci gotovo nista o partizanima bar se nije ucilo pre 15 god kad sam ja isla u skolu. Ali neki od nas imaju babe i dede koji su ranjavani u tom ratu tako da znamo vrlo dobro ko je bio na kojoj strani. I ako je svaki 6 bio Dalmatinac, znaci da vas je bilo manje od 20% pa kako onda najvise Hrvata? Sam sebi upadas u rec. Lep pozdrav i tebi i ne siri dezinformacije.

www

pre 4 godine

(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

70% pripadnika NOVJ su bili Srbi, i sam Tito je izjavio da su Srbi izneli najveci teret u NOB-u.
(www, 17. mart 2020 21:34)
evo da dopunim komentar:

Шеста личка дивизија - 96% Срба;
Седма банијска дивизија - 92% Срба
Осма кордунашка дивизија - 95% Срба
Дванаеста славонска дивизија - 85% Срба

Nikola

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac...
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

Potpisujem jer mi je sva rodbina iz Dalmacije bila u partizanima tokom celog rata. Koliko je Split bio antifašistički svedoči poruka ilegalaca iz grada partizanskim zapovjednicima: 'Recite borcima kada ulaze u Split da ne moraju imati nikakav oprez ni strah jer niko na njih sigurno neće zapucati.' Ceo Split, ukljucujuci i NK Hajduk je bio antifašistički. A ovaj Split danas nema veze sa gradanskim Splitom. Spustilo se previse ustaske primitive iz kamenjara.

Vicko K.

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

Sve je poznato i tuzno je sto smo se svi odrekli najsvetlijih nasledja nase proslosti. Zato nam i jeste ovako...

grwq

pre 4 godine

Trebalo bi da je srpkinja ali nas je Srbin i vodio. To je bio Vođa iz Jarušnice kod Kragujevca Radoje koji postade hrvat Jože jer ga je Srbija uvredila. Mnogi to ne znaju te pominju ime Hrvatske bez razloga.

Nišlijski

pre 4 godine

U centru Niša jedna ulica i dalje nosi njeno ime.
(Milena, 17. mart 2020 15:44)

Grešiš..u centru Niša je ulica Nade Tomić.
A ulica Nade Dimić je na periferiji..u naselju Bubanj.
Pročitaj malo bolje.
(Stole Niš, 17. mart 2020 19:11)

Ulica se nalazi u naselju Ledena stena.
(?, 17. mart 2020 19:50)
To ti je isto..ali nije u centru.

neutralni felsh

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)


uvek ste bili narod velikih krajnosti. mada, isto se i za nas srbe moze reći - umemo da odusevimo, umemo i da razocaramo... samo nam daj priliku.

JivaNS

pre 4 godine

Da je značajna osoba za Hrvatsku danas, vest o njenoj pogibiki na danšanji dan preneli bi i hrvatski portali, a ne samo naši.
Lupetanje Hrvata na ovu temu i "njihovu" borbu protiv nacista ne vredi ni komentarisati.
Jadna devojka

Stjepan Filipovic

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.

Ironija sudbine

pre 4 godine

Nada Dimic pripadnica prvog partizanskog pokreta u Jugoslaviji onog u Sisku. Medju osnivacima i hrvatski general Janko Bobetko. Cin generala je zaradio jos u JNA, a istakao se 90'ih u Hrvatskoj vojsci u obrani Dubrovnika od granatiranja te iste JNA kojoj je nekad pripadao i prakticno bio osnivac iste.

Heisenberg

pre 4 godine

Po njoj se zove i Ekonomska škola u Zemunu kao i jedna od autobuskih stanica, takođe u Zemunu.

Nisam znao mnoge stvari iz teksta.

Nemam Bog zna kakvo mišljenje o komunistima, ali lako je to reći u 2020. godini. Treba razumeti tadašnje okolnosti i kontekst onog vremena.

U svakom slučaju, poštovanje i slava joj.

SF/SN!

pre 4 godine

Cinjenica je da je antifasisticka omladina bila izuzetno hrabra i da se s prkosom suprotstavila daleko nadmocnijem i jacem neprijatelju. Imamo na stotine primera sirom Jugoslavije. S druge strane, kad se situacija okrenula, ustaska i cetnicka omladina je podvila rep i krenula u panicni beg. Do argentine, amerike, australije. Da napomenem da tokom teskih dana nijedan antifasista nije pobegao van zemlje. Borili su se do kraja. Do smrti. To dovoljno govori o svetonazoru, moralu, integritetu, i zelji da se fasisticko zlo unisti. Slava im!

sale

pre 4 godine

mozda je devojka od 18 godina znala sta ce komunisti raditi posle rata itd itd pa cemo zanemariti njeno junastvo..Ali recite mi vajni junaci svih boja kada je i gde i jedan ustasa ili cetnik junacki dao zivot u borbi sa bilo kim pa makar i partizanima, a o nemcima da ne pricam... Ne racuna se ono kad se neki Zivorad udavio od gibanice, ili Mate sto je strado u logoru kad je pao sa osmatracnice.

Stole Niš

pre 4 godine

U centru Niša jedna ulica i dalje nosi njeno ime.
(Milena, 17. mart 2020 15:44)

Grešiš..u centru Niša je ulica Nade Tomić.
A ulica Nade Dimić je na periferiji..u naselju Bubanj.
Pročitaj malo bolje.

sele

pre 4 godine

Izuzetno hrabra devojka, još je bila dete. Kako su mogli zlikovci tako da je muče? To zveri ne rade što čovek čoveku može da učini. Strašno.

?

pre 4 godine

U centru Niša jedna ulica i dalje nosi njeno ime.
(Milena, 17. mart 2020 15:44) 

Grešiš..u centru Niša je ulica Nade Tomić. 
A ulica Nade Dimić je na periferiji..u naselju Bubanj. 
Pročitaj malo bolje.
(Stole Niš, 17. mart 2020 19:11)

Ulica se nalazi u naselju Ledena stena.

Petar

pre 4 godine

Izbacena iz skole bez prava upisa, uhapsena, otrovala se, uhapsena, tifus, streljana.

Ne deluje mi da bih pozeleo takvo dete.

Velikan je bila u doba komunistickih bajki. Sada kada je bajka prosla tuzno deluje cela prica.

Dalmacija u mom oku

pre 4 godine

U Hrvatskoj su Skojevci bili uvjek na nisanu. Nekad ustasa, rijedje cetnika ali su zato kraljevski policajci bili u tome nedostizni. Pa 7 sekretara skoja je skoncalo za vrijeme kraljevine dok jos nije bilo ove domace nacisticke gamadi. A kad malo zagrebete ispod povrsine i nadjete tragicne sudbine Iva Lole Ribara ili pisca Ivana Gorana Kovacica mogli bi se suociti i sa cinjenicom da su i ustaski Hrvati dali neke od najvecih junaka zajednicke borbe u 2. Svjetskom ratu. Sibenik je dao vise zrtava nego Beograd ali valjda to u modernom promisljanju da su Hrvati jednako ustase i nije vazno. U principu ponosan sam na ovu zenu kao da mi je rod najrodjeniji i apsulutno me ne tangira njeno porijeklo. Da je ziva vjerujem da bi se slagala sa mnom a ne sa svojim sunarodnjacima koji joj komentarima tako pripisuju samo Srpsko. Pa sto joj je kraljevska administracija zabranila skolovanje ako ju je postovala kao Srpkinju. Vjecna ti slava Heroino Svijeta koja se pobunila protiv hegemonije svojih i nastradala od ruke onih radi kojih se dijelom i bunila. To je na zalost sudbina vecine pravednika.

darko

pre 4 godine

drago mi je da je veliki broj Srba poreklom iz Like. kao i ja.
Razmisljam da se iz Beograda vratim korenima i da napravimo cestitu srpsku zajednicu u Liki kako i dolikuje.
(Zappex, 17. mart 2020 15:10)

Koliko ke nas iz Srbije koji bi voleli da se vi vratite svojim korenima

adriano_galliani

pre 4 godine

jel ste se zapitali zasto danas u srbiji nema tako hrabrih ljudi? Zato sto PRAVI HEROJI ne stignu da formiraju potomstvo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (stefan, 17. mart 2020 13:40)

Dakle, ne isplati se biti heroj?

sin lovca na medvede

pre 4 godine

Hrvatska? Klasicno kicenje tudjim perjem, logicno ako nemas svojeg!
Devojka, heroina, Nada Dimic, jedna od stotina huljada, uzaludnih zrtava, za pozorisnu predstavu zvana, Federativna Narodna Repubika Jugoslavija, iz koje je Srbija i Srpski narod usao u, nevidjenu golgotu, 90-tih i koja jos traje.

abraham

pre 4 godine

A srpkinja, hrvatica.. eto nema veze. Eto hrvatica. A srbi cetnici i fasisti a hrvati antifasisti. Ko je stradao u genicidu u Ndh? Pa hrvati. Ko su srbi? "Genocidan narod i dezurni krivci"..
uskoro u skolama. jer dopustamo hrvatima da se vjecito kite nasim perijem i uzimaju sa tacne sta im se svidja..

Milo

pre 4 godine

I na kraju (na žalost) obistinjuje se Borin stih "za ideale ginu budale".
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (legenda, 17. mart 2020
Da zbog ideala i budala , imaš Srbiju a verovatno da ih nije bilo bio bi HasanMuratMudžafer ili KrigerJosef u zavisnosti gde živiš , jer bi spuštao glavu kad god neki Aga proše ili neki Feudalni gospodar i ljubio mu cipelu kojom hoda- usput bi pokupio i neki korona virus

carpe diem

pre 4 godine

Aca
Bravo Aco! Zar ti zaista misliš da bi nemsčka vojska samo "prošla" kroz Jugoslaviju? Onaj ko poznaje istoriju zna da je Hitler potpisao pakt o ne napadanju sa SSSRom, i šta bi sutradan? Još si zelen,imaš vremena da naučiš.

Lik

pre 4 godine

Nikad se neće tačno saznati da li su to bili muškarci/žene predratne protuve i bitange, koje su htele da sruše demokratiju u Kraljevini Jugoslaviji i dočepaju se vlasti da bi ostvarili satanistički projekat porobljavanja ljudske duše i tela...
(dr, 17. mart 2020 16:23)

Gledaj, moramo razlikovati originalnu ideju komunzma od kreature koja je kasnije od toga nastala.
Marks i Engels sigurno nisu bili satanisti niti išta slično, oni su jednostavno naučno prikazali i dokazali prirodu ondašnjeg kapitalizma a onda su idioti i kreteni to sve izvrnuli prema svom nakaradnom tumačenju i iskoristili da naprave jedan zlokoban sistem koji se posle nekoliko decenija sam urušio.
Staljin koji je pobio milione svojih sunarodnika, onda Mao i njegova supruga, pa Čaušesku, Kastro itd., to su zločinci koji su upropastili jednu veliku ideju a Tito je bio jedina svetla figura u tom društvu mada je i on napravio krucijalne greške koje dan danas plaćamo.

Petar

pre 4 godine

Neka joj je večna slava!
Nije bitno koje je nacionalnosti bila, kao člana Komunističke partije, njoj to verovatno nije bilo ni bitno. Ova hrabar mlada žena je dokaz ko se borio protiv okupatora i domaćih izdajnika... Verovatno bi četnici popa Đujića uradili isto što i ustaše da su je zarobili. Četnici su ubili doktora Mladena Stojanovića, heroja Kozare, koji je branio narod od ustaša... Četnici Radeta Radića i Uroša Drenovića su potpisali sporazum sa NDH...

Smrt fašizmu... Sloboda narodu...

Из Загреба твоји знашsada takvim velikanima oduzimaju nazive ulica ....pljuju po antifasistickoj borbi. Slava joj . (ljilja, 17. mart 2020 16:22)

pre 4 godine

sada takvim velikanima oduzimaju nazive ulica ....pljuju po antifasistickoj borbi. Slava joj .
(ljilja, 17. mart 2020 16:22)

Из једноставног разлога, ту антифашистичку борбу су, коначно, људи прозрели! Није то била никаква борба за слободу већ за власт а њени главни протагонисти су у Србији извршили страшне злочине, пљачке и прогоне! На тај начин су жртве искрених, поштених и пожртвованих људи у својим редовима потпуно обесмислили!
Посебна је тема зашто још увек не помињемо жртве нациста из редова ЈВуО? Зар то нису наши антифашисти и борци за слободу?
А, да, убијали су их и комунисти...

Rocko

pre 4 godine

To je ista terminologija iz 90tih.
Za njih smo mi cetnici, povampirene horde zla, bradate spodobe, srbocetnicki agresor.

Za nas su oni neki losi pojedinci, na momenat posrnuli neprijatelj.

Kada opet bude NDH u Zemunu mozda cemo koristiti ispravnu terminologiju.

Sima

pre 4 godine

Kada je bio uragan Katrina oni koji se nisu evakuisali,našli su se u sportskoj dvorani kao privremenom skloništu. Bilo je 15-16.000 ljudi. Pritom je silovano stotinak žena. Kada ne važi primena državne sile i zakoni iste,pokaže se prava strana ljudske prirode. Pritom prosto pitanje koje sam postavio sebi je kako u zemlji koja sebe predstavlja kao najdemokratičniju u svetu ima toliko divljaka. Čak ni solidarnost pred opasnošću nije bila prisutna. Sada kupuju naoružanje znaju šta će biti kada ponovo prestanu da važe zakoni.

bushbaby

pre 4 godine

drago mi je da je veliki broj Srba poreklom iz Like. kao i ja.
Razmisljam da se iz Beograda vratim korenima i da napravimo cestitu srpsku zajednicu u Liki kako i dolikuje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zappex, 17. mart 2020 15:10)

Odmah se pridružujem!

sara

pre 4 godine

@Dijasporac

Svako moze da se udaje sa kim zeli. Ako srbin ozeni svabicu on je dasa ali ako srpkinja uzme svabu ona je k***a?! Taj nemac ima bolju svest o desavanjima od pre 70 godina nego prosecni balkanac gde se jos uvek "ne zna" sta su radile ustase, sta cetnici, sta partizani i gde se jos uvek polemise o broju zrtava! Zene mozda i gore nego tada su gradjanke drugog reda.

Važno je bilo zvati se...

pre 4 godine

Nada Dimić je bila bliska suradnica narodnom heroju Josipu Krašu, kao i što je Davorjanka Paunović bila bliska suradnica Jospipu Brozu. Ti Josipi su kao komunisti stvarno znali da žive - komunistički.

Vlada

pre 4 godine

O Komunjarskim herojima i heroinama ne verujem nista. Heroji gradjanskog rata koji su najpoznatiji po tamanjenju opozicije i po pasivnosti sto se tice borbe sa Nemcima. Svi njihovi heroji su trange frange heroji izmisljeni posle rata kao sredstvo propagande.

verba volant

pre 4 godine

Verujem da ova hrabra devojka ne bi želela da se njeni potomci raspravljaju o njenoj nacionalnosti. Bila je partizanka, borila se za slobodu, još više za ideal pravednog društva u kome nema eksploatacije većine od strane manjine, u kome nema sirotinje i "sposobnih" bogataša u kome žive braća južni Sloveni.
Još nešto što ovde niko nije pomenuo,. Nada Dimić i mnoge druge otvorile su put ravnopravnosti žena u Jugoslaviji. Dobile su pravo glasa, pravo da budu birane , pravo da nasledjuju i da se školuju.
Pripadnica zahvalnog pokoljenja.

Beograđanka

pre 4 godine

Dozvolili smo sebi ne da zaboravimo na ovakve ljude, nego da ih otpišemo - izašli su iz mode. Mi nismo u stanju da poštujemo razne aspekte i periode svoje prošlosti i sve one koji su stvarali naše države i pisali istoriju.
Čim smo povratili interes i poštovanje za našu ulogu u Prvom svetskom ratu, mi smo na Drugi pljunuli. A izneli ga na svojim plećima.

Albanac

pre 4 godine

Koliko se ja secam... Hrvat je vodio NOR, onaj cika iz Kumrovca. Vodio i drzavu...do smrti.Hrvat bio na celu drzave kada je krepala. Sta je ova mrznja prema Hrvatima?

krajisnik

pre 4 godine

Veliki heroj.
Teze je tada bilo biti Srbin u Hrvatskoj nego u Srbiji.Isto vazi i za 1991.g.
Da se pohvalim da i moj djed bio pripadnik 7. banijske udarne divizije.
Nosilac partizanske spomenice,2 puta ranjen,prezivio Neretvu i Sutjesku.
Ustanak u Hrvatskoj je i podignut na Baniji u Banskom Grabovcu .
Podigao ga je Srbin, Veljko Vlahović, sada narodni heroj

Перун

pre 4 godine

Са 15 у комуњаре, е моје дијете. Али када погледаш, свакако би је тамо усташе убиле. Слава јој!

?

pre 4 godine

Na recenicu da je Nada Dimic Hrvatica - 84 komentara (a 90% ljudi ne zna gde je ulica sa njenim imenom). Na vest o suspendovanju ustavnih sloboda uredbom Vlade - 10 komentara.
Prioriteti svakako na mestu.

Milica

pre 4 godine

Mnogo Srba iz hrvatske je bilo u partizanima i nešto hrvata, ostalo bilo u ustašama i domobranima. Veliko slovo treba zaslužiti.
(Da se zna, 17. mart 2020 16:31)

Zapravo je bilo i mnogo hrvata a ne nesto , pogledaj samo koliko je hrvatskih partizana i komunista umrlo u Jasenovcu. Ne racunajuci druge logore. To sto mi samo gledamo nasa stradanja , lako zatvaramo oci pre drugim.

toba

pre 4 godine

Isto bi rekao onda i za Abu Bekir Ibn Ahmadija koji se raznese u prepunom pozorištu, recimo?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ajsmen, 17. mart 2020 14:45)

Relativizujes stvari. Ne mozes sve da gledas kroz istu prizmu. Jedno se desavalo u ratu, drugo u mirnodopskim uslovima.
Da, taj koga si pomenuo je verovatno poginuo za ideale. Takodje ne mogu da osporim da je tom teroristi to mozda jedini nacin borbe, ali je on okrenut ubijanju civila, sto je u startu pogresno, a zapravo ide u korist onima protiv kojih se navodno bori.
Neumesno je porediti takve sa onima koji u ratu daju svoj zivot za drzavu boreci se protiv necije vojske, a ne civila.

boro

pre 4 godine

Nada Dimić Srpkinja i Ličanka prvo,ne zaboravite ko je izneo drugi svetski rat i najveće borbe-ponosna 6 lička divizija.Sastavljena od ponosnih ličana 80 % srba i ostalo ostalih.Jedinica koja je bila 40 km od Drvara i koja je napravila manevar prema Drvaru da bi spasila druga Tita.Na kraju uz velike gubitke to i uspjela,jedna od vecih bitaka i na sutjesci za spašavanje ranjenika.Čitajte mladi malo više istoriju...

Dijasporac

pre 4 godine

E, a sad pitajte Srpkinje koje se svlače pred strancima u inostranstvu i rađaju sa strancima pa ih dovode kao, eto, srpske zetove šta misle o žrtvi nade Dimić. Naročito one udate za Nemce.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

i šta kaže, hrvatski komunista i antifašista koju su ubili fašisti i okupatori?! Samo nastavite da zanemarujete ovakve laži i nemojte se čuditi kad vam za 50 godina unuci budu učili u školi da su kralj Milutin i Stefan Dečanski albanski kraljevi i da su crkve na Kosovu albanski spomenici. Krajnje je vreme da ova država otvori kancelariju koja će se boriti protiv ovakvih namernih izvrtanja naše istorije, edukovati ljude pre svega u Srbiji pa onda i globalno, ne dozvoljavati ovakve podmetačine i raskrinkavati njihove namere.

Da se zna

pre 4 godine

@keja

Mnogo Srba iz hrvatske je bilo u partizanima i nešto hrvata, ostalo bilo u ustašama i domobranima. Veliko slovo treba zaslužiti.

NBGD

pre 4 godine

I na kraju (na žalost) obistinjuje se Borin stih "za ideale ginu budale".
(legenda, 17. mart 2020 14:14)

To je uvek tako bilo. 1919 godine ulice gradova su bile pune prosjaka koji su listom bili borci za sve ovo sto smo imali, a što ovi koje biramo razvaljuju i rasprodaju. Tim prosjacima su davali oni koji su bili zbrinuti na sigurnom od 14 do 18

sone

pre 4 godine

jel ova u beogradu vikala: bolje grob nego rob?
koliko bi srba bilo živo da je nemačka samo prošla dole dok mi stojimo sa strane ...
(aca, 17. mart 2020 14:37
Nebi puno, zaboravio si ustase. Prema nekim procenama, da su nemci pobedili ruse, ustase bi gotovo istrebili srbe. Koliko toliko, malo, partizanski pokret je pomogao crvenoj armiji, tako da taj otpor je imao smisla.

partizan sam, tim se dičim!

pre 4 godine

Нека јој јој је вечна слава, а још боље Царство небеско. Не треба мешати партизанске бораце и активнисте који су се искрено борили за нашу слободу од. комунистичких револуционара који је без пресуда слали на Голи оток или убјали наше суграђане зарад власти.
(драган, 17. mart 2020 14:01)



devojčica-heroj je bila pravi komunista, partizani su bili junaci, na goli otok se nije slalo bez presude, a ti, za koje kažeš da su streljani zarad vlasti, bili su sluge okupatora.
naravno, iskrena molba za oprost malom broju nevinih žrtava i večno kajanje zbog onih koji su se provukli i kasnije uništili onu divnu zemlju...

dodji sebi

pre 4 godine

Nedostaje samo onaj detalj da je iz etnicki srpske familije. Slava joj!
(i posle samo 70 godina, od ovakvih heroina dosli, smo do tzv. "starleta" po rijalitima)
(Ipos, 17. mart 2020 13:44) # Link komentara

I do muskaraca koji ismevaju zene kako su "slabe" i podrugljivo pitaju "a zasto zene ne idu u rat". Pri tom vrlo dobro znaju da je bar u 2.sv ratu bilo dosta zena vojnika na celom Istocnom frontu.
Dzabe se borila, da je sad ziva masa muskaraca bi je gledala kao parce mesa i besplatnu kucnu pomocnicu.

Ђурађ Курјак

pre 4 godine

Нада није била Хрватица. Из Госпића је који је пре другог светског рата био претежно (90 посто) Српско место. Она је Српкиња која је рођена у Хрватској бановини. Било како било, имала седморо бтаће и сестара, по именима Анку, Богдана, Босиљку, Савку, Марка, Милицу и Вељка. Отац Тодор, деда Марко, мајка Сара. Толико о националној припадности.
Умрла је у усташком логору. И ето, такви се после наводе као некакви Хрватски Партизани.

Nek se zna puna istina

pre 4 godine

Nedostaje samo onaj detalj da je iz etnicki srpske familije. Slava joj! 
(i posle samo 70 godina, od ovakvih heroina dosli, smo do tzv. "starleta" po rijalitima)
(Ipos, 17. mart 2020 13:44) 

Zapravo dva detalja nedostaju. Drugi je da je sisacki partizanski odred bio prvi u Jugoslaviji i osim Nade Dimic koja jest bila Srpkinja, svi ostali su bili Hrvati. Jedan od njih je i Janko Bobetko, hrv. General koji se istakao u obrani Dubrovnika od napada i granatiranja od strane iste JNA kojoj je i sam nekad pripadao i gdje je zasluzio generalski cin.

dr

pre 4 godine

Nikad se neće tačno saznati da li su to bili muškarci/žene predratne protuve i bitange, koje su htele da sruše demokratiju u Kraljevini Jugoslaviji i dočepaju se vlasti da bi ostvarili satanistički projekat porobljavanja ljudske duše i tela, ili pak najgluplji ljudi u istoriji, koji su čvrsto verovali u neki vanzemaljski poredak,a koji su pametni gradjani od početka shvatali da je to jedna ogromna laž.

Verovatno i jedno i drugo, ali činjenica je da se radi o psihički poremećenim ljudima.

Vbjgjj

pre 4 godine

Наклон до пода, тако се брани отаџбина. Смрт фашизму слобода народу!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Хомер, 17. mart 2020 14:13)
Komunizam nije sloboda.

Јабучило

pre 4 godine

И она је била непријатељ ове државе, борила се за комунистичко зло тако да ту нема неке разлике, Фашизам или Комунизам.
(Марко НБГ, 17. mart 2020 13:46)

Кад је било стани-пани, комунисти су стали пред нацисте. Да није било тако, потписао би се ти данас као Маркус Ноје Принцојгенштат.

H

pre 4 godine

Uff kakve su to price. Slicno kao i prica Lepe Radic. Nas narod slabo zna o nasim stradanjima, a i generalno ove pojedinacne price. Od ovih zena bi Francuzi ili Amerikanci napravili nacionalne heroine, a one to jesu. A mi se prakticno i dalje bavimo cetnicima i partizanima kao i tada, dok je obicni narod ginuo i stradao samo jer je bio slobodoljubiv i cesto samo zato jer su Srbi.
(NikolaCG, 17. mart 2020 14:05)
Kažeš da se idalje bavimo cetnicima i partizanima, a ona ti je bila partizanka. Znaci i ti si taj sto se bavi partizanima.

Lider regiona

pre 4 godine

Njezino ime nosio je vrtic za decu u Sisku . Nisam siguran da se jos uvek zove njezinim imenom posle dolaska na vlast onih koji su je mucili i ubili (T-ZeX, 17. mart 2020 14:10)

Mučili su je i ubili Dražini "antifašisti", jednako kao i Boška Buhu, u njegov nećak Nebojša Buha se borio u ovom ratu na hrvatskoj strani i poginuo je u Bljesku, a 1990. je na vlast u Hrvatskoj došao partizanski general, najmlađi Titov general u JNA!

Јабучило

pre 4 godine

I na kraju (na žalost) obistinjuje se Borin stih "za ideale ginu budale".
(legenda, 17. mart 2020 14:14)

Не обистињује се, него кукавице траже оправдање.

Ibrahim Ba

pre 4 godine

@XXL

Ništa čudno, narod je zaglupljen što je i odavno plan za čovečanstvo. Ali za razliku od Nade, današnje klinke imaju instagram i ostale stvari 'slobodnog sveta'

Marko

pre 4 godine

Smrt fasizmu sloboda narodu. Neka je vecna slava i hvala svim herojima koji su dali svoje zivote u borbi protiv nacistiske, a posebno ustaske nemani.

Zappex

pre 4 godine

drago mi je da je veliki broj Srba poreklom iz Like. kao i ja.
Razmisljam da se iz Beograda vratim korenima i da napravimo cestitu srpsku zajednicu u Liki kako i dolikuje.

Хомер

pre 4 godine

@''korektna'' istorija
Коректно је хрватски конц логор, не нацистички него немачки конц логор... Немачка и хрватска су правили логоре, није била никаква држава нацистија или усташија.

Marko

pre 4 godine

I na kraju (na žalost) obistinjuje se Borin stih "za ideale ginu budale".
(legenda, 17. mart 2020 14:14)

Ne bih rekao. Njeno ime ce se uvek izgovarati sa postovanjem. Ona ce ziveti vecno, za razliku od gomile penzionera kojima je frka kako da izbegnu koronu i nabiju 90, a jednog dana im niko nece posecivati grob i niko nece znati za njih. Zivela Nada Puric, i svi znani i neznani heroji koji su dali svoje zivote za slobodu Srbije.

Sale

pre 4 godine

(legenda, 17. mart 2020 14:14) Znaci, ne zelis da odas kolege, saborce znajuci da ce biti streljani kao i ti i budala si? Znam sta si hteo da kazes, tako ispada. Ali da li je na kraju bas tako. Nije poginula zato sto nije htela da kaze Tito i partija su govna, nego je cuvala tudje zivote.

T-ZeX

pre 4 godine

Njezino ime nosio je vrtic za decu u Sisku . Nisam siguran da se jos uvek zove njezinim imenom posle dolaska na vlast onih koji su je mucili i ubili . Hrabrost i junastvo zena , cesto je vece od hrabrosti muskaraca .

XXL

pre 4 godine

Zamislite sada svest te 18-ogodišnjakinje tada i današnje nakon 78.g. vremenske razlike? Kolika je to razlika u intelektu ... na žalost ... budućnosti ...

драган

pre 4 godine

Нека јој јој је вечна слава, а још боље Царство небеско. Не треба мешати партизанске бораце и активнисте који су се искрено борили за нашу слободу од. комунистичких револуционара који је без пресуда слали на Голи оток или убјали наше суграђане зарад власти.

ajsmen

pre 4 godine

Puno nasih ljudi je ostrasceno i gleda na proslost iz neke svoje perspektive. Sustina je da su patriote i rodoljubi dali zivot za ovu zemlju i totalno je nebitno da li su bili u pravu ili ne, da li se sa njim ideoloski slazete ili ne. Kada neko od vas koji misli suprotno skupi cojones da na ovaj nacin deluje, odrekne se svog komfora i uz ideale ide u sigurnu smrt, neka se javi da kritikuje. Lako je iz fotelje pametovati.
Pocivaj u miru Nado, vecna ti slava!
(toba, 17. mart 2020 13:39)

Isto bi rekao onda i za Abu Bekir Ibn Ahmadija koji se raznese u prepunom pozorištu, recimo?

vig

pre 4 godine

Koliko je samo mladih ljudi dalo svoje živote za ideju o slobodi i boljoj budućnosti. Šta bi oni rekli kada bi videli kako izgleda ta "svetla budućnost" samo možemo da pretpostavimo. Hvala ti Nado i počivaju u miru.

fchgvj

pre 4 godine

Mnogo Hrvata je bilo u partizanima...
(keja, 17. mart 2020 13:21)
Nada Dimic je bila Srpkinja iz Hrvatske.

Nada Dimić was born in Divoselo near Gospić, Kingdom of Serbs, Croat and Slovenes (modern Croatia) to an ethnic Serb family.

Slavisa V.

pre 4 godine

Sa 7-8 godina sam znao za nju jer su nas to ucili u skoli, a evo danas se jedva setih ko je. Trenutno mogu da se setim jos samo Marije Bursac.

kakone

pre 4 godine

И она је била непријатељ ове државе, борила се за комунистичко зло тако да ту нема неке разлике, Фашизам или Комунизам.
(Марко НБГ, 17. mart 2020 13:46)

Bravo Marko! Nego ,Marko, stavi ti maskicu na lice i zatvori vraya, moze te kakva promaja ubiti, da ne budes narodnih heroj istomisljenika poput tebe. Pao u borbi protiv promaje, najveceg neprijatelja srba.

Goran

pre 4 godine

Bila je pripadnica prvog partizanskog odreda u Jugoslaviji osnovanog u Sisku koji je prvi ratovao protiv ustaša i Njemaca.
Bila je jedina žena i srpske nacionalnosti među 51 borca odreda.

Luka

pre 4 godine

Nada Dimić je bila Srpkinja iz srpskog sela Divosela(Hrvatska vojska ga je spalila u Oluji).
Posle hrvatske oružane secesije, Hrvati su uklonili sve njene biste i promenili nazive škola, vrtića i fabrika koje su nosile njeno ime.
Da ih ne podsećaju na neustrašivu srpsku antifašistkinju, devetnaestogodišnju ilegalku Žutu, koja se nije slomila ni pod najmonstruoznijim mučenjima ustaških koljača.
Srećom, zemunska ekonomska škola i dalje nosi Nadino ime.
Slava joj.

filatelista

pre 4 godine

kako su Srbi zbog otklona i odricanja od komunizma bacili u zaborav ovakve heroje naše istorije...devojka od 18 godina je svoj život dala u borbi protiv okupatora....bulevari treba da nose njeno ime....slava tom detetu, velikom čoveku koji je dao svoje najvrednije za slobodu....

Ćipko

pre 4 godine

Sećam se, u ZG je bila vrlo kvalitetna fabrika donjeg veša, zvala se Nada Dimić. Bio sam svršeni student friško zaposlen... dobio sam zadatak da radim reklamu za Nadu Dimić. Za jednu radio stanicu sam napravio verziju u kojoj se nakon uvodne seksi muzike i vrelih uzdaha u zanosu kaže "svuci te gaćice Nada Dimić". Urednik me grdio i prepravio u "nosite gaćice Nade Dimić". Za malo nismo dobili robiju obadvojica, sredinom 80-tih godina. Danas mi to izgleda veselo, mada tada nije talo bilo...

NikolaCG

pre 4 godine

Uff kakve su to price. Slicno kao i prica Lepe Radic. Nas narod slabo zna o nasim stradanjima, a i generalno ove pojedinacne price. Od ovih zena bi Francuzi ili Amerikanci napravili nacionalne heroine, a one to jesu. A mi se prakticno i dalje bavimo cetnicima i partizanima kao i tada, dok je obicni narod ginuo i stradao samo jer je bio slobodoljubiv i cesto samo zato jer su Srbi.

malo ja

pre 4 godine

Хвала за подсећање. Лепо је видети увек да се нешто напише о антифашистима, који данас полако, један по један, губе улице које су по њима добијале име

Covek po imenu Uve

pre 4 godine

Slava joj! Bez obzira na politicku pripadnost, fascinantna je bila hrabrost tako mladih ljudi u ta jeziva vremena! Hvala im do neba!

Dr Mr

pre 4 godine

joj dete nase.heroj jesi, ali bi bila veci heroj da nisi mislila o komunistickim idejama, da si zivela nasmejana, zavrsila skolu, radila, udala se, dobila decu..
koliko je vas dece poginulo u ratu koji nismo trebali da vodimo, koliko je krvi proliveno posle tog rata i koliko se krvi proliva jos uvek zbog tog rata...
slava ti , duso draga...

stefan

pre 4 godine

Slava herojima.. Na zalost nas bedni drzavni vrh dozvolio je da previse ovakvih ljudi strada...komunisticke masne prljave smrdljive gerilske bande su zagospodarile ovom zemljom a onda ono malo heroja koji su preostali nasem narodu mucili i ubili na golom otoku.. Heroje akademike decu...jel ste se zapitali zasto danas u srbiji nema tako hrabrih ljudi? Zato sto PRAVI HEROJI ne stignu da formiraju potomstvo.

toba

pre 4 godine

Puno nasih ljudi je ostrasceno i gleda na proslost iz neke svoje perspektive. Sustina je da su patriote i rodoljubi dali zivot za ovu zemlju i totalno je nebitno da li su bili u pravu ili ne, da li se sa njim ideoloski slazete ili ne. Kada neko od vas koji misli suprotno skupi cojones da na ovaj nacin deluje, odrekne se svog komfora i uz ideale ide u sigurnu smrt, neka se javi da kritikuje. Lako je iz fotelje pametovati.
Pocivaj u miru Nado, vecna ti slava!

''korektna'' istorija

pre 4 godine

kakvom ''okupatoru'', valjda ustašama, a oni su, koliko znam, bili saradnici okupatora....
i logor Stara Gradiška nije bio logor okupatora, već ustaškiu logor...
Manite se ''korektne'' istorije kad sve ima svoje ime i prezime

Марко НБГ

pre 4 godine

И она је била непријатељ ове државе, борила се за комунистичко зло тако да ту нема неке разлике, Фашизам или Комунизам.

Ipos

pre 4 godine

Nedostaje samo onaj detalj da je iz etnicki srpske familije. Slava joj!
(i posle samo 70 godina, od ovakvih heroina dosli, smo do tzv. "starleta" po rijalitima)

božana

pre 4 godine

Devojčica,žena,heroj,herojčina.Današnjim klincima zavrni internet i priznaju čak i ono šta nisu uradili.Nada Dimić je bila bezbroj puta silovana u Zemunu,Zagrebu i Gradišci tokom "obrade".Na kraju su joj hirurški precizno polomili svaku koščicu u telu,ali joj nisu dali da se onesvesti.Na streljanje su ju bukvalno odneli i zavezali za drvo jer nije bila pri čistoj svesti,niti je mogla da pomeri nijedan ekstremitet.Čitajte malo više,bilo je mnogo heroja kao ona.

Giska

pre 4 godine

O, Boze, hrvatski antifasista kao i Nikola Tesla hrvatski znanstvenik. To Srbi iz Hrvatske, narod nad kojim je pocinjen genocid, od strane hrvatskih nacionalista, to je jedina istina.

''korektna'' istorija

pre 4 godine

kakvom ''okupatoru'', valjda ustašama, a oni su, koliko znam, bili saradnici okupatora....
i logor Stara Gradiška nije bio logor okupatora, već ustaškiu logor...
Manite se ''korektne'' istorije kad sve ima svoje ime i prezime

Ipos

pre 4 godine

Nedostaje samo onaj detalj da je iz etnicki srpske familije. Slava joj!
(i posle samo 70 godina, od ovakvih heroina dosli, smo do tzv. "starleta" po rijalitima)

Giska

pre 4 godine

O, Boze, hrvatski antifasista kao i Nikola Tesla hrvatski znanstvenik. To Srbi iz Hrvatske, narod nad kojim je pocinjen genocid, od strane hrvatskih nacionalista, to je jedina istina.

Ђурађ Курјак

pre 4 godine

Нада није била Хрватица. Из Госпића је који је пре другог светског рата био претежно (90 посто) Српско место. Она је Српкиња која је рођена у Хрватској бановини. Било како било, имала седморо бтаће и сестара, по именима Анку, Богдана, Босиљку, Савку, Марка, Милицу и Вељка. Отац Тодор, деда Марко, мајка Сара. Толико о националној припадности.
Умрла је у усташком логору. И ето, такви се после наводе као некакви Хрватски Партизани.

T-ZeX

pre 4 godine

Njezino ime nosio je vrtic za decu u Sisku . Nisam siguran da se jos uvek zove njezinim imenom posle dolaska na vlast onih koji su je mucili i ubili . Hrabrost i junastvo zena , cesto je vece od hrabrosti muskaraca .

filatelista

pre 4 godine

kako su Srbi zbog otklona i odricanja od komunizma bacili u zaborav ovakve heroje naše istorije...devojka od 18 godina je svoj život dala u borbi protiv okupatora....bulevari treba da nose njeno ime....slava tom detetu, velikom čoveku koji je dao svoje najvrednije za slobodu....

XXL

pre 4 godine

Zamislite sada svest te 18-ogodišnjakinje tada i današnje nakon 78.g. vremenske razlike? Kolika je to razlika u intelektu ... na žalost ... budućnosti ...

božana

pre 4 godine

Devojčica,žena,heroj,herojčina.Današnjim klincima zavrni internet i priznaju čak i ono šta nisu uradili.Nada Dimić je bila bezbroj puta silovana u Zemunu,Zagrebu i Gradišci tokom "obrade".Na kraju su joj hirurški precizno polomili svaku koščicu u telu,ali joj nisu dali da se onesvesti.Na streljanje su ju bukvalno odneli i zavezali za drvo jer nije bila pri čistoj svesti,niti je mogla da pomeri nijedan ekstremitet.Čitajte malo više,bilo je mnogo heroja kao ona.

Covek po imenu Uve

pre 4 godine

Slava joj! Bez obzira na politicku pripadnost, fascinantna je bila hrabrost tako mladih ljudi u ta jeziva vremena! Hvala im do neba!

toba

pre 4 godine

Puno nasih ljudi je ostrasceno i gleda na proslost iz neke svoje perspektive. Sustina je da su patriote i rodoljubi dali zivot za ovu zemlju i totalno je nebitno da li su bili u pravu ili ne, da li se sa njim ideoloski slazete ili ne. Kada neko od vas koji misli suprotno skupi cojones da na ovaj nacin deluje, odrekne se svog komfora i uz ideale ide u sigurnu smrt, neka se javi da kritikuje. Lako je iz fotelje pametovati.
Pocivaj u miru Nado, vecna ti slava!

malo ja

pre 4 godine

Хвала за подсећање. Лепо је видети увек да се нешто напише о антифашистима, који данас полако, један по један, губе улице које су по њима добијале име

NikolaCG

pre 4 godine

Uff kakve su to price. Slicno kao i prica Lepe Radic. Nas narod slabo zna o nasim stradanjima, a i generalno ove pojedinacne price. Od ovih zena bi Francuzi ili Amerikanci napravili nacionalne heroine, a one to jesu. A mi se prakticno i dalje bavimo cetnicima i partizanima kao i tada, dok je obicni narod ginuo i stradao samo jer je bio slobodoljubiv i cesto samo zato jer su Srbi.

boro

pre 4 godine

Nada Dimić Srpkinja i Ličanka prvo,ne zaboravite ko je izneo drugi svetski rat i najveće borbe-ponosna 6 lička divizija.Sastavljena od ponosnih ličana 80 % srba i ostalo ostalih.Jedinica koja je bila 40 km od Drvara i koja je napravila manevar prema Drvaru da bi spasila druga Tita.Na kraju uz velike gubitke to i uspjela,jedna od vecih bitaka i na sutjesci za spašavanje ranjenika.Čitajte mladi malo više istoriju...

драган

pre 4 godine

Нека јој јој је вечна слава, а још боље Царство небеско. Не треба мешати партизанске бораце и активнисте који су се искрено борили за нашу слободу од. комунистичких револуционара који је без пресуда слали на Голи оток или убјали наше суграђане зарад власти.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

i šta kaže, hrvatski komunista i antifašista koju su ubili fašisti i okupatori?! Samo nastavite da zanemarujete ovakve laži i nemojte se čuditi kad vam za 50 godina unuci budu učili u školi da su kralj Milutin i Stefan Dečanski albanski kraljevi i da su crkve na Kosovu albanski spomenici. Krajnje je vreme da ova država otvori kancelariju koja će se boriti protiv ovakvih namernih izvrtanja naše istorije, edukovati ljude pre svega u Srbiji pa onda i globalno, ne dozvoljavati ovakve podmetačine i raskrinkavati njihove namere.

Luka

pre 4 godine

Nada Dimić je bila Srpkinja iz srpskog sela Divosela(Hrvatska vojska ga je spalila u Oluji).
Posle hrvatske oružane secesije, Hrvati su uklonili sve njene biste i promenili nazive škola, vrtića i fabrika koje su nosile njeno ime.
Da ih ne podsećaju na neustrašivu srpsku antifašistkinju, devetnaestogodišnju ilegalku Žutu, koja se nije slomila ni pod najmonstruoznijim mučenjima ustaških koljača.
Srećom, zemunska ekonomska škola i dalje nosi Nadino ime.
Slava joj.

Da se zna

pre 4 godine

@keja

Mnogo Srba iz hrvatske je bilo u partizanima i nešto hrvata, ostalo bilo u ustašama i domobranima. Veliko slovo treba zaslužiti.

Ćipko

pre 4 godine

Sećam se, u ZG je bila vrlo kvalitetna fabrika donjeg veša, zvala se Nada Dimić. Bio sam svršeni student friško zaposlen... dobio sam zadatak da radim reklamu za Nadu Dimić. Za jednu radio stanicu sam napravio verziju u kojoj se nakon uvodne seksi muzike i vrelih uzdaha u zanosu kaže "svuci te gaćice Nada Dimić". Urednik me grdio i prepravio u "nosite gaćice Nade Dimić". Za malo nismo dobili robiju obadvojica, sredinom 80-tih godina. Danas mi to izgleda veselo, mada tada nije talo bilo...

Dr Mr

pre 4 godine

joj dete nase.heroj jesi, ali bi bila veci heroj da nisi mislila o komunistickim idejama, da si zivela nasmejana, zavrsila skolu, radila, udala se, dobila decu..
koliko je vas dece poginulo u ratu koji nismo trebali da vodimo, koliko je krvi proliveno posle tog rata i koliko se krvi proliva jos uvek zbog tog rata...
slava ti , duso draga...

Heisenberg

pre 4 godine

Po njoj se zove i Ekonomska škola u Zemunu kao i jedna od autobuskih stanica, takođe u Zemunu.

Nisam znao mnoge stvari iz teksta.

Nemam Bog zna kakvo mišljenje o komunistima, ali lako je to reći u 2020. godini. Treba razumeti tadašnje okolnosti i kontekst onog vremena.

U svakom slučaju, poštovanje i slava joj.

Nikola

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac...
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

Potpisujem jer mi je sva rodbina iz Dalmacije bila u partizanima tokom celog rata. Koliko je Split bio antifašistički svedoči poruka ilegalaca iz grada partizanskim zapovjednicima: 'Recite borcima kada ulaze u Split da ne moraju imati nikakav oprez ni strah jer niko na njih sigurno neće zapucati.' Ceo Split, ukljucujuci i NK Hajduk je bio antifašistički. A ovaj Split danas nema veze sa gradanskim Splitom. Spustilo se previse ustaske primitive iz kamenjara.

Јабучило

pre 4 godine

И она је била непријатељ ове државе, борила се за комунистичко зло тако да ту нема неке разлике, Фашизам или Комунизам.
(Марко НБГ, 17. mart 2020 13:46)

Кад је било стани-пани, комунисти су стали пред нацисте. Да није било тако, потписао би се ти данас као Маркус Ноје Принцојгенштат.

SF/SN!

pre 4 godine

Cinjenica je da je antifasisticka omladina bila izuzetno hrabra i da se s prkosom suprotstavila daleko nadmocnijem i jacem neprijatelju. Imamo na stotine primera sirom Jugoslavije. S druge strane, kad se situacija okrenula, ustaska i cetnicka omladina je podvila rep i krenula u panicni beg. Do argentine, amerike, australije. Da napomenem da tokom teskih dana nijedan antifasista nije pobegao van zemlje. Borili su se do kraja. Do smrti. To dovoljno govori o svetonazoru, moralu, integritetu, i zelji da se fasisticko zlo unisti. Slava im!

kakone

pre 4 godine

И она је била непријатељ ове државе, борила се за комунистичко зло тако да ту нема неке разлике, Фашизам или Комунизам.
(Марко НБГ, 17. mart 2020 13:46)

Bravo Marko! Nego ,Marko, stavi ti maskicu na lice i zatvori vraya, moze te kakva promaja ubiti, da ne budes narodnih heroj istomisljenika poput tebe. Pao u borbi protiv promaje, najveceg neprijatelja srba.

fchgvj

pre 4 godine

Mnogo Hrvata je bilo u partizanima...
(keja, 17. mart 2020 13:21)
Nada Dimic je bila Srpkinja iz Hrvatske.

Nada Dimić was born in Divoselo near Gospić, Kingdom of Serbs, Croat and Slovenes (modern Croatia) to an ethnic Serb family.

Dalmacija u mom oku

pre 4 godine

U Hrvatskoj su Skojevci bili uvjek na nisanu. Nekad ustasa, rijedje cetnika ali su zato kraljevski policajci bili u tome nedostizni. Pa 7 sekretara skoja je skoncalo za vrijeme kraljevine dok jos nije bilo ove domace nacisticke gamadi. A kad malo zagrebete ispod povrsine i nadjete tragicne sudbine Iva Lole Ribara ili pisca Ivana Gorana Kovacica mogli bi se suociti i sa cinjenicom da su i ustaski Hrvati dali neke od najvecih junaka zajednicke borbe u 2. Svjetskom ratu. Sibenik je dao vise zrtava nego Beograd ali valjda to u modernom promisljanju da su Hrvati jednako ustase i nije vazno. U principu ponosan sam na ovu zenu kao da mi je rod najrodjeniji i apsulutno me ne tangira njeno porijeklo. Da je ziva vjerujem da bi se slagala sa mnom a ne sa svojim sunarodnjacima koji joj komentarima tako pripisuju samo Srpsko. Pa sto joj je kraljevska administracija zabranila skolovanje ako ju je postovala kao Srpkinju. Vjecna ti slava Heroino Svijeta koja se pobunila protiv hegemonije svojih i nastradala od ruke onih radi kojih se dijelom i bunila. To je na zalost sudbina vecine pravednika.

Dijasporac

pre 4 godine

E, a sad pitajte Srpkinje koje se svlače pred strancima u inostranstvu i rađaju sa strancima pa ih dovode kao, eto, srpske zetove šta misle o žrtvi nade Dimić. Naročito one udate za Nemce.

Јабучило

pre 4 godine

I na kraju (na žalost) obistinjuje se Borin stih "za ideale ginu budale".
(legenda, 17. mart 2020 14:14)

Не обистињује се, него кукавице траже оправдање.

Marko

pre 4 godine

Smrt fasizmu sloboda narodu. Neka je vecna slava i hvala svim herojima koji su dali svoje zivote u borbi protiv nacistiske, a posebno ustaske nemani.

Goran

pre 4 godine

Bila je pripadnica prvog partizanskog odreda u Jugoslaviji osnovanog u Sisku koji je prvi ratovao protiv ustaša i Njemaca.
Bila je jedina žena i srpske nacionalnosti među 51 borca odreda.

sale

pre 4 godine

mozda je devojka od 18 godina znala sta ce komunisti raditi posle rata itd itd pa cemo zanemariti njeno junastvo..Ali recite mi vajni junaci svih boja kada je i gde i jedan ustasa ili cetnik junacki dao zivot u borbi sa bilo kim pa makar i partizanima, a o nemcima da ne pricam... Ne racuna se ono kad se neki Zivorad udavio od gibanice, ili Mate sto je strado u logoru kad je pao sa osmatracnice.

stefan

pre 4 godine

Slava herojima.. Na zalost nas bedni drzavni vrh dozvolio je da previse ovakvih ljudi strada...komunisticke masne prljave smrdljive gerilske bande su zagospodarile ovom zemljom a onda ono malo heroja koji su preostali nasem narodu mucili i ubili na golom otoku.. Heroje akademike decu...jel ste se zapitali zasto danas u srbiji nema tako hrabrih ljudi? Zato sto PRAVI HEROJI ne stignu da formiraju potomstvo.

NBGD

pre 4 godine

I na kraju (na žalost) obistinjuje se Borin stih "za ideale ginu budale".
(legenda, 17. mart 2020 14:14)

To je uvek tako bilo. 1919 godine ulice gradova su bile pune prosjaka koji su listom bili borci za sve ovo sto smo imali, a što ovi koje biramo razvaljuju i rasprodaju. Tim prosjacima su davali oni koji su bili zbrinuti na sigurnom od 14 do 18

Slavisa V.

pre 4 godine

Sa 7-8 godina sam znao za nju jer su nas to ucili u skoli, a evo danas se jedva setih ko je. Trenutno mogu da se setim jos samo Marije Bursac.

Marko

pre 4 godine

I na kraju (na žalost) obistinjuje se Borin stih "za ideale ginu budale".
(legenda, 17. mart 2020 14:14)

Ne bih rekao. Njeno ime ce se uvek izgovarati sa postovanjem. Ona ce ziveti vecno, za razliku od gomile penzionera kojima je frka kako da izbegnu koronu i nabiju 90, a jednog dana im niko nece posecivati grob i niko nece znati za njih. Zivela Nada Puric, i svi znani i neznani heroji koji su dali svoje zivote za slobodu Srbije.

Ironija sudbine

pre 4 godine

Nada Dimic pripadnica prvog partizanskog pokreta u Jugoslaviji onog u Sisku. Medju osnivacima i hrvatski general Janko Bobetko. Cin generala je zaradio jos u JNA, a istakao se 90'ih u Hrvatskoj vojsci u obrani Dubrovnika od granatiranja te iste JNA kojoj je nekad pripadao i prakticno bio osnivac iste.

Хомер

pre 4 godine

@''korektna'' istorija
Коректно је хрватски конц логор, не нацистички него немачки конц логор... Немачка и хрватска су правили логоре, није била никаква држава нацистија или усташија.

Petar

pre 4 godine

Neka joj je večna slava!
Nije bitno koje je nacionalnosti bila, kao člana Komunističke partije, njoj to verovatno nije bilo ni bitno. Ova hrabar mlada žena je dokaz ko se borio protiv okupatora i domaćih izdajnika... Verovatno bi četnici popa Đujića uradili isto što i ustaše da su je zarobili. Četnici su ubili doktora Mladena Stojanovića, heroja Kozare, koji je branio narod od ustaša... Četnici Radeta Radića i Uroša Drenovića su potpisali sporazum sa NDH...

Smrt fašizmu... Sloboda narodu...

sele

pre 4 godine

Izuzetno hrabra devojka, još je bila dete. Kako su mogli zlikovci tako da je muče? To zveri ne rade što čovek čoveku može da učini. Strašno.

vig

pre 4 godine

Koliko je samo mladih ljudi dalo svoje živote za ideju o slobodi i boljoj budućnosti. Šta bi oni rekli kada bi videli kako izgleda ta "svetla budućnost" samo možemo da pretpostavimo. Hvala ti Nado i počivaju u miru.

www

pre 4 godine

(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

70% pripadnika NOVJ su bili Srbi, i sam Tito je izjavio da su Srbi izneli najveci teret u NOB-u.
(www, 17. mart 2020 21:34)
evo da dopunim komentar:

Шеста личка дивизија - 96% Срба;
Седма банијска дивизија - 92% Срба
Осма кордунашка дивизија - 95% Срба
Дванаеста славонска дивизија - 85% Срба

Sale

pre 4 godine

(legenda, 17. mart 2020 14:14) Znaci, ne zelis da odas kolege, saborce znajuci da ce biti streljani kao i ti i budala si? Znam sta si hteo da kazes, tako ispada. Ali da li je na kraju bas tako. Nije poginula zato sto nije htela da kaze Tito i partija su govna, nego je cuvala tudje zivote.

Stjepan Filipovic

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.

Zappex

pre 4 godine

drago mi je da je veliki broj Srba poreklom iz Like. kao i ja.
Razmisljam da se iz Beograda vratim korenima i da napravimo cestitu srpsku zajednicu u Liki kako i dolikuje.

Realno

pre 4 godine

@stjepan filipovic

E moj Stjepane. U Srbiji se zadnjih 30 godina ne uci gotovo nista o partizanima bar se nije ucilo pre 15 god kad sam ja isla u skolu. Ali neki od nas imaju babe i dede koji su ranjavani u tom ratu tako da znamo vrlo dobro ko je bio na kojoj strani. I ako je svaki 6 bio Dalmatinac, znaci da vas je bilo manje od 20% pa kako onda najvise Hrvata? Sam sebi upadas u rec. Lep pozdrav i tebi i ne siri dezinformacije.

Milo

pre 4 godine

I na kraju (na žalost) obistinjuje se Borin stih "za ideale ginu budale".
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (legenda, 17. mart 2020
Da zbog ideala i budala , imaš Srbiju a verovatno da ih nije bilo bio bi HasanMuratMudžafer ili KrigerJosef u zavisnosti gde živiš , jer bi spuštao glavu kad god neki Aga proše ili neki Feudalni gospodar i ljubio mu cipelu kojom hoda- usput bi pokupio i neki korona virus

JivaNS

pre 4 godine

Da je značajna osoba za Hrvatsku danas, vest o njenoj pogibiki na danšanji dan preneli bi i hrvatski portali, a ne samo naši.
Lupetanje Hrvata na ovu temu i "njihovu" borbu protiv nacista ne vredi ni komentarisati.
Jadna devojka

darko

pre 4 godine

drago mi je da je veliki broj Srba poreklom iz Like. kao i ja.
Razmisljam da se iz Beograda vratim korenima i da napravimo cestitu srpsku zajednicu u Liki kako i dolikuje.
(Zappex, 17. mart 2020 15:10)

Koliko ke nas iz Srbije koji bi voleli da se vi vratite svojim korenima

carpe diem

pre 4 godine

Aca
Bravo Aco! Zar ti zaista misliš da bi nemsčka vojska samo "prošla" kroz Jugoslaviju? Onaj ko poznaje istoriju zna da je Hitler potpisao pakt o ne napadanju sa SSSRom, i šta bi sutradan? Još si zelen,imaš vremena da naučiš.

Ibrahim Ba

pre 4 godine

@XXL

Ništa čudno, narod je zaglupljen što je i odavno plan za čovečanstvo. Ali za razliku od Nade, današnje klinke imaju instagram i ostale stvari 'slobodnog sveta'

Vbjgjj

pre 4 godine

Наклон до пода, тако се брани отаџбина. Смрт фашизму слобода народу!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Хомер, 17. mart 2020 14:13)
Komunizam nije sloboda.

dr

pre 4 godine

Nikad se neće tačno saznati da li su to bili muškarci/žene predratne protuve i bitange, koje su htele da sruše demokratiju u Kraljevini Jugoslaviji i dočepaju se vlasti da bi ostvarili satanistički projekat porobljavanja ljudske duše i tela, ili pak najgluplji ljudi u istoriji, koji su čvrsto verovali u neki vanzemaljski poredak,a koji su pametni gradjani od početka shvatali da je to jedna ogromna laž.

Verovatno i jedno i drugo, ali činjenica je da se radi o psihički poremećenim ljudima.

krajisnik

pre 4 godine

Veliki heroj.
Teze je tada bilo biti Srbin u Hrvatskoj nego u Srbiji.Isto vazi i za 1991.g.
Da se pohvalim da i moj djed bio pripadnik 7. banijske udarne divizije.
Nosilac partizanske spomenice,2 puta ranjen,prezivio Neretvu i Sutjesku.
Ustanak u Hrvatskoj je i podignut na Baniji u Banskom Grabovcu .
Podigao ga je Srbin, Veljko Vlahović, sada narodni heroj

verba volant

pre 4 godine

Verujem da ova hrabra devojka ne bi želela da se njeni potomci raspravljaju o njenoj nacionalnosti. Bila je partizanka, borila se za slobodu, još više za ideal pravednog društva u kome nema eksploatacije većine od strane manjine, u kome nema sirotinje i "sposobnih" bogataša u kome žive braća južni Sloveni.
Još nešto što ovde niko nije pomenuo,. Nada Dimić i mnoge druge otvorile su put ravnopravnosti žena u Jugoslaviji. Dobile su pravo glasa, pravo da budu birane , pravo da nasledjuju i da se školuju.
Pripadnica zahvalnog pokoljenja.

Sima

pre 4 godine

Kada je bio uragan Katrina oni koji se nisu evakuisali,našli su se u sportskoj dvorani kao privremenom skloništu. Bilo je 15-16.000 ljudi. Pritom je silovano stotinak žena. Kada ne važi primena državne sile i zakoni iste,pokaže se prava strana ljudske prirode. Pritom prosto pitanje koje sam postavio sebi je kako u zemlji koja sebe predstavlja kao najdemokratičniju u svetu ima toliko divljaka. Čak ni solidarnost pred opasnošću nije bila prisutna. Sada kupuju naoružanje znaju šta će biti kada ponovo prestanu da važe zakoni.

Lider regiona

pre 4 godine

Njezino ime nosio je vrtic za decu u Sisku . Nisam siguran da se jos uvek zove njezinim imenom posle dolaska na vlast onih koji su je mucili i ubili (T-ZeX, 17. mart 2020 14:10)

Mučili su je i ubili Dražini "antifašisti", jednako kao i Boška Buhu, u njegov nećak Nebojša Buha se borio u ovom ratu na hrvatskoj strani i poginuo je u Bljesku, a 1990. je na vlast u Hrvatskoj došao partizanski general, najmlađi Titov general u JNA!

sin lovca na medvede

pre 4 godine

Hrvatska? Klasicno kicenje tudjim perjem, logicno ako nemas svojeg!
Devojka, heroina, Nada Dimic, jedna od stotina huljada, uzaludnih zrtava, za pozorisnu predstavu zvana, Federativna Narodna Repubika Jugoslavija, iz koje je Srbija i Srpski narod usao u, nevidjenu golgotu, 90-tih i koja jos traje.

Vicko K.

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

Sve je poznato i tuzno je sto smo se svi odrekli najsvetlijih nasledja nase proslosti. Zato nam i jeste ovako...

neutralni felsh

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)


uvek ste bili narod velikih krajnosti. mada, isto se i za nas srbe moze reći - umemo da odusevimo, umemo i da razocaramo... samo nam daj priliku.

abraham

pre 4 godine

A srpkinja, hrvatica.. eto nema veze. Eto hrvatica. A srbi cetnici i fasisti a hrvati antifasisti. Ko je stradao u genicidu u Ndh? Pa hrvati. Ko su srbi? "Genocidan narod i dezurni krivci"..
uskoro u skolama. jer dopustamo hrvatima da se vjecito kite nasim perijem i uzimaju sa tacne sta im se svidja..

Марко НБГ

pre 4 godine

И она је била непријатељ ове државе, борила се за комунистичко зло тако да ту нема неке разлике, Фашизам или Комунизам.

Milica

pre 4 godine

Mnogo Srba iz hrvatske je bilo u partizanima i nešto hrvata, ostalo bilo u ustašama i domobranima. Veliko slovo treba zaslužiti.
(Da se zna, 17. mart 2020 16:31)

Zapravo je bilo i mnogo hrvata a ne nesto , pogledaj samo koliko je hrvatskih partizana i komunista umrlo u Jasenovcu. Ne racunajuci druge logore. To sto mi samo gledamo nasa stradanja , lako zatvaramo oci pre drugim.

Petar

pre 4 godine

Izbacena iz skole bez prava upisa, uhapsena, otrovala se, uhapsena, tifus, streljana.

Ne deluje mi da bih pozeleo takvo dete.

Velikan je bila u doba komunistickih bajki. Sada kada je bajka prosla tuzno deluje cela prica.

partizan sam, tim se dičim!

pre 4 godine

Нека јој јој је вечна слава, а још боље Царство небеско. Не треба мешати партизанске бораце и активнисте који су се искрено борили за нашу слободу од. комунистичких револуционара који је без пресуда слали на Голи оток или убјали наше суграђане зарад власти.
(драган, 17. mart 2020 14:01)



devojčica-heroj je bila pravi komunista, partizani su bili junaci, na goli otok se nije slalo bez presude, a ti, za koje kažeš da su streljani zarad vlasti, bili su sluge okupatora.
naravno, iskrena molba za oprost malom broju nevinih žrtava i večno kajanje zbog onih koji su se provukli i kasnije uništili onu divnu zemlju...

Beograđanka

pre 4 godine

Dozvolili smo sebi ne da zaboravimo na ovakve ljude, nego da ih otpišemo - izašli su iz mode. Mi nismo u stanju da poštujemo razne aspekte i periode svoje prošlosti i sve one koji su stvarali naše države i pisali istoriju.
Čim smo povratili interes i poštovanje za našu ulogu u Prvom svetskom ratu, mi smo na Drugi pljunuli. A izneli ga na svojim plećima.

Из Загреба твоји знашsada takvim velikanima oduzimaju nazive ulica ....pljuju po antifasistickoj borbi. Slava joj . (ljilja, 17. mart 2020 16:22)

pre 4 godine

sada takvim velikanima oduzimaju nazive ulica ....pljuju po antifasistickoj borbi. Slava joj .
(ljilja, 17. mart 2020 16:22)

Из једноставног разлога, ту антифашистичку борбу су, коначно, људи прозрели! Није то била никаква борба за слободу већ за власт а њени главни протагонисти су у Србији извршили страшне злочине, пљачке и прогоне! На тај начин су жртве искрених, поштених и пожртвованих људи у својим редовима потпуно обесмислили!
Посебна је тема зашто још увек не помињемо жртве нациста из редова ЈВуО? Зар то нису наши антифашисти и борци за слободу?
А, да, убијали су их и комунисти...

Перун

pre 4 godine

Са 15 у комуњаре, е моје дијете. Али када погледаш, свакако би је тамо усташе убиле. Слава јој!

H

pre 4 godine

Uff kakve su to price. Slicno kao i prica Lepe Radic. Nas narod slabo zna o nasim stradanjima, a i generalno ove pojedinacne price. Od ovih zena bi Francuzi ili Amerikanci napravili nacionalne heroine, a one to jesu. A mi se prakticno i dalje bavimo cetnicima i partizanima kao i tada, dok je obicni narod ginuo i stradao samo jer je bio slobodoljubiv i cesto samo zato jer su Srbi.
(NikolaCG, 17. mart 2020 14:05)
Kažeš da se idalje bavimo cetnicima i partizanima, a ona ti je bila partizanka. Znaci i ti si taj sto se bavi partizanima.

Lik

pre 4 godine

Nikad se neće tačno saznati da li su to bili muškarci/žene predratne protuve i bitange, koje su htele da sruše demokratiju u Kraljevini Jugoslaviji i dočepaju se vlasti da bi ostvarili satanistički projekat porobljavanja ljudske duše i tela...
(dr, 17. mart 2020 16:23)

Gledaj, moramo razlikovati originalnu ideju komunzma od kreature koja je kasnije od toga nastala.
Marks i Engels sigurno nisu bili satanisti niti išta slično, oni su jednostavno naučno prikazali i dokazali prirodu ondašnjeg kapitalizma a onda su idioti i kreteni to sve izvrnuli prema svom nakaradnom tumačenju i iskoristili da naprave jedan zlokoban sistem koji se posle nekoliko decenija sam urušio.
Staljin koji je pobio milione svojih sunarodnika, onda Mao i njegova supruga, pa Čaušesku, Kastro itd., to su zločinci koji su upropastili jednu veliku ideju a Tito je bio jedina svetla figura u tom društvu mada je i on napravio krucijalne greške koje dan danas plaćamo.

sone

pre 4 godine

jel ova u beogradu vikala: bolje grob nego rob?
koliko bi srba bilo živo da je nemačka samo prošla dole dok mi stojimo sa strane ...
(aca, 17. mart 2020 14:37
Nebi puno, zaboravio si ustase. Prema nekim procenama, da su nemci pobedili ruse, ustase bi gotovo istrebili srbe. Koliko toliko, malo, partizanski pokret je pomogao crvenoj armiji, tako da taj otpor je imao smisla.

toba

pre 4 godine

Isto bi rekao onda i za Abu Bekir Ibn Ahmadija koji se raznese u prepunom pozorištu, recimo?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ajsmen, 17. mart 2020 14:45)

Relativizujes stvari. Ne mozes sve da gledas kroz istu prizmu. Jedno se desavalo u ratu, drugo u mirnodopskim uslovima.
Da, taj koga si pomenuo je verovatno poginuo za ideale. Takodje ne mogu da osporim da je tom teroristi to mozda jedini nacin borbe, ali je on okrenut ubijanju civila, sto je u startu pogresno, a zapravo ide u korist onima protiv kojih se navodno bori.
Neumesno je porediti takve sa onima koji u ratu daju svoj zivot za drzavu boreci se protiv necije vojske, a ne civila.

Albanac

pre 4 godine

Koliko se ja secam... Hrvat je vodio NOR, onaj cika iz Kumrovca. Vodio i drzavu...do smrti.Hrvat bio na celu drzave kada je krepala. Sta je ova mrznja prema Hrvatima?

ajsmen

pre 4 godine

Puno nasih ljudi je ostrasceno i gleda na proslost iz neke svoje perspektive. Sustina je da su patriote i rodoljubi dali zivot za ovu zemlju i totalno je nebitno da li su bili u pravu ili ne, da li se sa njim ideoloski slazete ili ne. Kada neko od vas koji misli suprotno skupi cojones da na ovaj nacin deluje, odrekne se svog komfora i uz ideale ide u sigurnu smrt, neka se javi da kritikuje. Lako je iz fotelje pametovati.
Pocivaj u miru Nado, vecna ti slava!
(toba, 17. mart 2020 13:39)

Isto bi rekao onda i za Abu Bekir Ibn Ahmadija koji se raznese u prepunom pozorištu, recimo?

sara

pre 4 godine

@Dijasporac

Svako moze da se udaje sa kim zeli. Ako srbin ozeni svabicu on je dasa ali ako srpkinja uzme svabu ona je k***a?! Taj nemac ima bolju svest o desavanjima od pre 70 godina nego prosecni balkanac gde se jos uvek "ne zna" sta su radile ustase, sta cetnici, sta partizani i gde se jos uvek polemise o broju zrtava! Zene mozda i gore nego tada su gradjanke drugog reda.

Rocko

pre 4 godine

To je ista terminologija iz 90tih.
Za njih smo mi cetnici, povampirene horde zla, bradate spodobe, srbocetnicki agresor.

Za nas su oni neki losi pojedinci, na momenat posrnuli neprijatelj.

Kada opet bude NDH u Zemunu mozda cemo koristiti ispravnu terminologiju.

Nek se zna puna istina

pre 4 godine

Nedostaje samo onaj detalj da je iz etnicki srpske familije. Slava joj! 
(i posle samo 70 godina, od ovakvih heroina dosli, smo do tzv. "starleta" po rijalitima)
(Ipos, 17. mart 2020 13:44) 

Zapravo dva detalja nedostaju. Drugi je da je sisacki partizanski odred bio prvi u Jugoslaviji i osim Nade Dimic koja jest bila Srpkinja, svi ostali su bili Hrvati. Jedan od njih je i Janko Bobetko, hrv. General koji se istakao u obrani Dubrovnika od napada i granatiranja od strane iste JNA kojoj je i sam nekad pripadao i gdje je zasluzio generalski cin.

Aleksa

pre 4 godine

@stjepan filipovic
Super je to sa procentima...
Ajmo redom: ukupan broj boraca u oba antifa pokreta bio je oko 100.000. Ako je svaki sesti bio Hrvat, u OBA antifa pokreta, a nije, jer ih je u ravnogorcima bilo manje, je izmedju 10.000 i 17.000.
Ukupan broj fasistickih trupa u NDH je bio oko 200.000 (ustase i domobrani). To znaci da je izmedju 92% i 95% vojno aktivnih Hrvata bilo na strani nacista a 5%-8% na strani slobode....
Toliko o vasoj statistici...

Važno je bilo zvati se...

pre 4 godine

Nada Dimić je bila bliska suradnica narodnom heroju Josipu Krašu, kao i što je Davorjanka Paunović bila bliska suradnica Jospipu Brozu. Ti Josipi su kao komunisti stvarno znali da žive - komunistički.

bushbaby

pre 4 godine

drago mi je da je veliki broj Srba poreklom iz Like. kao i ja.
Razmisljam da se iz Beograda vratim korenima i da napravimo cestitu srpsku zajednicu u Liki kako i dolikuje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zappex, 17. mart 2020 15:10)

Odmah se pridružujem!

?

pre 4 godine

Na recenicu da je Nada Dimic Hrvatica - 84 komentara (a 90% ljudi ne zna gde je ulica sa njenim imenom). Na vest o suspendovanju ustavnih sloboda uredbom Vlade - 10 komentara.
Prioriteti svakako na mestu.

?

pre 4 godine

U centru Niša jedna ulica i dalje nosi njeno ime.
(Milena, 17. mart 2020 15:44) 

Grešiš..u centru Niša je ulica Nade Tomić. 
A ulica Nade Dimić je na periferiji..u naselju Bubanj. 
Pročitaj malo bolje.
(Stole Niš, 17. mart 2020 19:11)

Ulica se nalazi u naselju Ledena stena.

Vlada

pre 4 godine

O Komunjarskim herojima i heroinama ne verujem nista. Heroji gradjanskog rata koji su najpoznatiji po tamanjenju opozicije i po pasivnosti sto se tice borbe sa Nemcima. Svi njihovi heroji su trange frange heroji izmisljeni posle rata kao sredstvo propagande.

jokejunior

pre 4 godine

Svaka cast za ovu djevojku, nisi dzabe nas heroj...A bečka konjušarnica se opet pokazala na djelu!
(s, 17. mart 2020 13:34)

Ovo je stvarno pogresna tema za srpsko-hrvatske obracune.
Nada Dimic je bila srpkinja, clanica sisackog odreda u kojem su svi, od zapovjednaka Cape do najmladjeg od brace Bobetko (Janko) bili "becki konjusari". Becki konjusari su takodje oslobodili Nadu (kao i mnoge druge) iz bolnice u Zagrebu.
Cinjenica je da su partizani bili jedina prava YU vojska ikada. Vojska u kojoj su se pripadnici svih naroda i narodnosti zajednicki suprostavili najvecem zlu u povjesti covjecanstva. To je najsvjetliji dio nase povijesti i s time bi se trebali svi ponositi.

dodji sebi

pre 4 godine

Nedostaje samo onaj detalj da je iz etnicki srpske familije. Slava joj!
(i posle samo 70 godina, od ovakvih heroina dosli, smo do tzv. "starleta" po rijalitima)
(Ipos, 17. mart 2020 13:44) # Link komentara

I do muskaraca koji ismevaju zene kako su "slabe" i podrugljivo pitaju "a zasto zene ne idu u rat". Pri tom vrlo dobro znaju da je bar u 2.sv ratu bilo dosta zena vojnika na celom Istocnom frontu.
Dzabe se borila, da je sad ziva masa muskaraca bi je gledala kao parce mesa i besplatnu kucnu pomocnicu.

adriano_galliani

pre 4 godine

jel ste se zapitali zasto danas u srbiji nema tako hrabrih ljudi? Zato sto PRAVI HEROJI ne stignu da formiraju potomstvo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (stefan, 17. mart 2020 13:40)

Dakle, ne isplati se biti heroj?

Ante

pre 4 godine

drago mi je da je veliki broj Srba poreklom iz Like. kao i ja.
Razmisljam da se iz Beograda vratim korenima i da napravimo cestitu srpsku zajednicu u Liki kako i dolikuje.
(Zappex, 17. mart 2020 15:10)

Ako ovo "čestitu" podrazumijeva i poštovanje Hrvatske kao vaše Domovine, onda da si dobrodošao, i osobno bih ti pomogao koliko god mogu. Lika jeste prelijepa, i razvija se, ali Lika bez Srba, nije Lika. Duša me zaboli kad zimi nosimo hranu i lijekove starim ljudima u zametenim zaseocima, nemaju nikoga, djeca im po Beogradu ili vani, oni budu više željni razgovora nego lijekova i hrane kad dođemo do njih. Svatko ko se prepucava po portalima ko je kriv za rat i tako to, volio bih da buda sa mnom u jednoj takvoj akciji, pa da pita te ljude isto to.
Pa da vidi koliko je to besmisleno. Nijedan odgovor neće olakšati muku njima, ni nama. Pa nikad o tome ni ne pričamo.
Ne trebaš ni da voliš Hrvatsku, samo poštuj,to je sve što tražimo.

Stole Niš

pre 4 godine

U centru Niša jedna ulica i dalje nosi njeno ime.
(Milena, 17. mart 2020 15:44)

Grešiš..u centru Niša je ulica Nade Tomić.
A ulica Nade Dimić je na periferiji..u naselju Bubanj.
Pročitaj malo bolje.

Alija Sirotanović

pre 4 godine

@stjepan filipović Mislim, da si se loše izrazio. U odnosu na broj stanovnika, Dalmacija je dala najveći broj boraca NOB-a. Iz mnogih mesta, preko 30% stanovnika je otišlo borbu. I generalno, Dalmoši su bili jedni od najhrabrijih i najpoštenijih boraca. Zaista, mi je teško kada ovih godina prolazim kroz slobodarski Split, znajući kakav je to bastion antifašizma bio. Sva sreća, pa slobodarsku Istru i Rijeku vam još nisu uzeli! Smrt fašizmu, sloboda narodu!

bez imena al sa prezimenom

pre 4 godine

Претужна судбина једног младог бића које је злоупотребљено од стране КПЈ.Шта је дете од 15 година могло да зна о политици? Само оно чиме јој је била''напуњена''глава.Колико је само случајева где су млади изгубили животе јер су злоупотребљени и послати равно у смрт од стране КПЈ (од моје баке два рођена брата погинули 41-42, један са 17 други са 19 година, од мог деде рођени брат са 19 година изгубио живот на Пљевљима, сви носиоци СПОМЕНИЦА).
Факат је да су СРБИ унакажени од Првог светског рата на овамо.Историске су чињенице да је КПЈ почетком 1930-их подржавала разне националистичке покрете против српске превласти, укључујући Косовски комитет, ВМРО и усташе.У септембру 1932. године КПЈ је прогласом поздравила напад усташа на неколико жандармеријских станица у Лици и позвала комунисте да подрже њихову''национално ослободилачку борбу', постоје документа(материјални докази)да је 1932. скупина усташа из Италије,извршила напад на жандармерију у Брушанима,први који су поздравили тај напад су били КПЈ.
Гле ироније, 1922. године између 10.000 и 20.000 грађана на Риви у Сплиту је дочекало српску војску а и постављена спомен табла у Сплиту за захвалност српској војсцина којој између осталог пише ''.. Поздрављена, загрљена, благословљена од цјелокупног народа и грађанства Сплита''
Вођа хрватске Пучке странке и тадашњи градоначелник Сплита др Јосип Смодлака одржао је и говор:''Браћо срцу нашем најмилија, неумрли витезови српски....''
ТУГА!!!

Korčula

pre 4 godine

Samo sa otoka Korčula je bilo 5000 Hrvata u partizanskim postrojbama a da ne pišem sa ostalih otoka.Hrvatska seljačka stranka je u to vrijeme bila najbrojnija stranka u Hrvata koju je zabranio kralj Aleksandar i većina je prešla u partizanske postrojbe.Nisu bili komunisti.Najstariji vodeći komunista uz Tita je bio Hebrang da bi ga Tito likvidirao poslije rata samo zbog toga što je tražio malo više liberalnije društvo.Koga zanimao to područje i tko se bavi istraživačkom povješću naći će u hrvatskim arhivima.

Aleksa

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

Znas sta nas nisu ucili a trebalo je:

pripadnika oba pokreta otpora bilo je oko 100.000 i da jeste 20% Hrvata bilo u oba, to je 20.000 Hrvata (a nije, bilo ih je mnogo manje u JVuO). U kvislinskim snagama NDH bilo je 200.000 boraca i to 90% Hrvata....jasan ti je "omjer"? Ako nije, evo ga: od 100% Hrvata koji su bili ratno angazovani u WWII, 90%-95% su bili zlocinci....

Nišlijski

pre 4 godine

U centru Niša jedna ulica i dalje nosi njeno ime.
(Milena, 17. mart 2020 15:44)

Grešiš..u centru Niša je ulica Nade Tomić.
A ulica Nade Dimić je na periferiji..u naselju Bubanj.
Pročitaj malo bolje.
(Stole Niš, 17. mart 2020 19:11)

Ulica se nalazi u naselju Ledena stena.
(?, 17. mart 2020 19:50)
To ti je isto..ali nije u centru.

sasa

pre 4 godine

Dalmacija i ono sto se danas zove Lika su oduvek bile naseljene vecinom srpskim zivljem. Ako lazemo mi, ne lazu spomenici pokojnika. Sad sto se neko u danasnje vreme sa srpskim prezimenom izjasnjava Hrvatom to je sve posledica prekrstavanja koja se meri vekovima a ne decenijama kako neki misle.Srbin ima slavu koja ga veze za ognjiste i njegova prisutnst tu uopste ne moze biti upitna. Kod danasnjih Hrvata Dalmacije retko ko se moze pohvaliti Dalmatinskim poreklom, zato su i najglasniji i najveci mrzitelji svega sto je srpskog bas oni. Kompleksi su strasna stvar.

redline

pre 4 godine

Nepobitna činjenica jeste da je u partizanskom pokretu bilo pola milijuna boraca iz Hrvatske. Od tog broja, bilo je svega 500 hiljada Srba.
Preostalih 500 hiljada Srba je otislo dobrovoljno u Jasenovac u "radni logor"

Rade

pre 4 godine

Razlika između partizana i ovih ostalih je što su partizani bili individualno hrabri i nisu marili da polože život za slobodu, imali su kodeks časti i cilj. A ovi ostali su bili jaki samo u čoporu i samo kad su jači. Partizan nije bežao iz zemlje, nije prelazio u neprijateljske redove, nije sarađivao s okupatorom, nije bio izdajica ni pod najvećim mukama. Ovi ostali na terenu? Majko mila bežanija, kukanje, presvlacenje, panika. Kukavičluk zbog kojeg nikad ne bi dobili ni jedan rat.

NikolaCG

pre 4 godine

@H
Neki komentari su bas pokazali da sam u pravu, koji su u fazonu steta sto je bila u partizanima. Ti si pak sa druge strane, ali nista bolji. Dakle to sto sam napisao da se mi i danas bavimo cetnicima i partizanima, je na mjestu. A ti mozda cak nisi ni shvatio sta sam htio da napisem. Ljudi koji su se borili, su se borili za slobodu. Dragi su mi ljudi svih vjera i nacija koji su se borili za slobodu na nasim prostorima, ali i bilo gdje na svjetu. Ali su mi najdrazi Srbi. Trenutno svi na planeti prije svega vole svoj narod i ja ne odudaram od te prakse, sta cu, necu se lazno predstavljati. Oni koji tvrde da su liberali i globalisti i kako se sve to naziva danas, gradjani svijeta itd, samo lazu. Isti su kao nacionalisti. Velika vecina, dovoljno sam pametan da to primjetim. A mene zalosti cinjenica da smo ratovali medjusobno u bratoubilackom ratu. Nije svaki cetnik bio nacista niti kolaboracionista. Toliko o njima. A koliko ima ovakvih primjera kao ova djevojka ? Koliko primjera koji mozda nisu bili hrabri kao ona, ali su svejedno stradali, brutalno ubijeni i u mukama. Uzmi procitaj knjigu 'Jama' od Kovacica, Hrvata, koji je opisao sta su Srbi prozivljeli tamo. Na kraju je sa njima zavrseno 95te godine. Cijeli jedan narod zajedno sa svojom istorijom, koji je bio borben i koji je tamo stitio granice Evrope, koji je takodje bio i kulturan i napredan. Sada nema nista od njih. Samo su obrisani, ili kako je Tudjman rekao, sada su statisticka greska.

Pit

pre 4 godine

Komunistička partija je do napada Nemaca na SSSR bila u savezu sa ustašama, sa zajedničkim ciljem da sruše srpsku monarhiju. Na žalost, našli su plodno tlo u zemlji u kojoj režim, na primer, oduzima 15-godišnjoj devojčici pravo na školovanje. Nemam simpatija prema komunistima, ali i ja bih bio protiv takvog režima. A da ne pominjem ogroman broj Hrvata, glasača Hrvatske Seljačke Stranke, čiji je legitimo izabran poslanik ubijen usred zasedanja skupštine. Pa samo na tom jednom dogadjaju je bilo moguće odgojiti generacije ustaša.

Komunistička revolucija je bila katastrofa za srpski narod na YU prostorima, ali je takodje otvorila put nečem novom. Bilo je daleko od idealnog, ali sigurno bolje od onoga pre, a bogami i od ovoga danas. Srušili smo sve sami, trebalo je da gledamo u budućnost a ne da se vraćamo u prošlost. Nikad nije kasno, nadam se i tešim.

grwq

pre 4 godine

Trebalo bi da je srpkinja ali nas je Srbin i vodio. To je bio Vođa iz Jarušnice kod Kragujevca Radoje koji postade hrvat Jože jer ga je Srbija uvredila. Mnogi to ne znaju te pominju ime Hrvatske bez razloga.

slavek

pre 4 godine

E moj Stjepane. U Srbiji se zadnjih 30 godina ne uci gotovo nista o partizanima bar se nije ucilo pre 15 god kad sam ja isla u skolu. Ali neki od nas imaju babe i dede koji su ranjavani u tom ratu tako da znamo vrlo dobro ko je bio na kojoj strani. I ako je svaki 6 bio Dalmatinac, znaci da vas je bilo manje od 20% pa kako onda najvise Hrvata? Sam sebi upadas u rec. Lep pozdrav i tebi i ne siri dezinformacije.
(Realno, 17. mart 2020 23:46) # Link komentara

Nije covik mislia da je svaki 6. partizan bia dalmatinac nego da je svaki 6. dalmatinac bia partizan. Razlika je :) Smrt fasizmu

djo1e

pre 4 godine

Pošto komentatori iz Hrvatske vode glavnu reč apsurdno je da predstavljaju devojku kao Hrvaticu, iz srpske je porodice. Nada Dimić može da bude Hrvatica tek kolko i Nikola Tesla. Kad su Srbi njenog kraja hapšeni uhapšen je i njen najmlađi brat Bogdan, može se proveriti kroz arhivu. Srbi tog krajiškog kraja su bili udarna sila partizanske vojske. Dalmatinci Hrvati iz Splita i okoline su bili partizani jer su se suprostavljali Italijanima, prodala ih je NDH, da nije ko zna, vidimo danas gde je beo-ustaštvo unusponu. Na kraju, tj. u finalne 2 godine rata tek raste broj Hrvata u partizanima, jer prelaze mahom iz domobrana, na kraju i ustaša. Neki ustaški zločinci su identifikovani tek i posle 10 godina od kraja rata, jer su isti završili kao partizani. Srbi su imali građanski rat 2 pokreta koja su na svoj način gledala na oslobođenje.

dada

pre 4 godine

Večna joj slava i hvala, a ovi Hrvati što dolaze na naše portale i komentarišu da se već jednom odluče da li su Hrvati ili Srbi.

Pit

pre 4 godine

Komunistička partija je do napada Nemaca na SSSR bila u savezu sa ustašama, sa zajedničkim ciljem da sruše srpsku monarhiju. Na žalost, našli su plodno tlo u zemlji u kojoj režim, na primer, oduzima 15-godišnjoj devojčici pravo na školovanje. Nemam simpatije prema komunistima, ali i ja bih bio protiv takvog režima. A da ne pominjem ogroman broj Hrvata, glasača Hrvatske Seljačke Stranke, čiji je legitimo izabran poslanik ubijen usred zasedanja skupštine. Pa na samom tom jednom dogadjaju je bilo moguće odgojiti generacije ustaša. Komunistička revolucija je bila katastrofa za srpski narod na ovim prostorima, ali je ipak otvorila put nečem novom i boljem. Nije bilo idealno, ali sigurno bolje od onoga pre, a bogami i od ovoga danas. Srušili smo sve sami, misleći da možemo ono što je možda trebalo 1918. A istorija ide uvek samo napred. Trebalo je da gledamo u budućnost a ne u prošlost. Nikad nije kasno, nadam se i tešim.

profesor Dušan

pre 4 godine

II s.rat Jugoslavija 1 600 000 mrtvih od čega
1 300 000 Srba i 300 000 ostalih. Toliko.
Svađate se oko ideologija, dragi moji sunarodnici obicnim ljudima je posle kapitulacije Jugoslavije bilo bitno jedno : borba ptotiv okupatora ne dal ce da stave petokraku ili kokardu .
A neko bio u partizanima i dođe kuci na odsustvo i pokupe ga cetnici da se bori protiv okupatora taj neko stavi kokardu i kaze ajmo braco pa ga ovi puste na odsustvo pa dodje kuci pa dodju partizani, on covek stavi petokraku i kaze ajmo drugovi, i obrnuto , tako da ostavite se ćorava posla i zaronite dublje .

a

pre 4 godine

Do pada Italije hrvata je u dalmatinskim odredima bilo
u promilima.Kopneni deo je sprovodio zagrebačku politiku
a ona je tada bila ustaška.Pogledajte doček nemaca 41. u
Beogradu(nema žive duše) a u Zagrebu orgije.Falsifikate
kucajte drugosrbijancima,oni to konzumiraju(Biserko i
ostali autošovinisti).

Big_black

pre 4 godine

"E moj Stjepane. U Srbiji se zadnjih 30 godina ne uci gotovo nista o partizanima bar se nije ucilo pre 15 god kad sam ja isla u skolu. Ali neki od nas imaju babe i dede koji su ranjavani u tom ratu tako da znamo vrlo dobro ko je bio na kojoj strani. I ako je svaki 6 bio Dalmatinac, znaci da vas je bilo manje od 20% pa kako onda najvise Hrvata? Sam sebi upadas u rec. Lep pozdrav i tebi i ne siri dezinformacije."
(Realno, 17. mart 2020 23:46)

Prije 15 godina dok si išla u školu ni matematika ni čitanje s razumijevanjem se isto nije učilo ? On je napisao da je postotno najviše Dalmatinaca bilo u partizanima i to 16,67%, i spomenuo je njihovu nacionalnu pripadnost. On nigdje nije napisao da je najviše Hrvata bilo u partizanima. A odakle si ti izvukla ovih 20% i što bi to trebalo značiti valjda je samo tebi jasno.

Pit

pre 4 godine

Razlika između partizana i ovih ostalih je što su partizani bili individualno hrabri i nisu marili da polože život za slobodu, imali su kodeks časti i cilj. A ovi ostali su bili jaki samo u čoporu i samo kad su jači. Partizan nije bežao iz zemlje, nije prelazio u neprijateljske redove, nije sarađivao s okupatorom, nije bio izdajica ni pod najvećim mukama. Ovi ostali na terenu? Majko mila bežanija, kukanje, presvlacenje, panika. Kukavičluk zbog kojeg nikad ne bi dobili ni jedan rat.
(Rade, 18. mart 2020 17:22)

Mnogo si se nagledao partizanskih filmova. Ljudi su ljudi, svuda je bilo neustrašivih koji bi život dali za ideale, kao i onih drugih kojima je rat brat. Ne volim komunizam ni profesionalne komuniste, ali im moram odati priznanje da su mnogo bolje od ostalih stavili pod kontrolu ove poslednje. Bar dok su trajala ratna dejstva i dok nisu osvojili vlast.

Tor

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

Sve je poznato i tuzno je sto smo se svi odrekli najsvetlijih nasledja nase proslosti. Zato nam i jeste ovako...
(Vicko K., 17. mart 2020 20:38)

Ne znam za vas hrvate, al da nije bilo cetnika sa Plava, kod Knina, ja i moje selo ne bismo danas ni postojali. a postojimo, zeleli vi to da priznate ili ne ;)

X

pre 4 godine

Ogromno nepoznavanje materije kod komentatora.
Komunisti su se borili za vlast a antifasizam je bio zvaka na koju su igrali. U toj borbi su koristili sva sredstva.
Svi znate za Racak.
E pa ispitajte Vranic.

Ukratko , partizani su se presvlacili u cetnike i vrsili pljackanja sa ubijanjima, silovanjim da bi se to pripisalo DM.
Sta mislite cime se finansirala tzv NOV?

Марко НБГ

pre 4 godine

И она је била непријатељ ове државе, борила се за комунистичко зло тако да ту нема неке разлике, Фашизам или Комунизам.

Dr Mr

pre 4 godine

joj dete nase.heroj jesi, ali bi bila veci heroj da nisi mislila o komunistickim idejama, da si zivela nasmejana, zavrsila skolu, radila, udala se, dobila decu..
koliko je vas dece poginulo u ratu koji nismo trebali da vodimo, koliko je krvi proliveno posle tog rata i koliko se krvi proliva jos uvek zbog tog rata...
slava ti , duso draga...

dr

pre 4 godine

Nikad se neće tačno saznati da li su to bili muškarci/žene predratne protuve i bitange, koje su htele da sruše demokratiju u Kraljevini Jugoslaviji i dočepaju se vlasti da bi ostvarili satanistički projekat porobljavanja ljudske duše i tela, ili pak najgluplji ljudi u istoriji, koji su čvrsto verovali u neki vanzemaljski poredak,a koji su pametni gradjani od početka shvatali da je to jedna ogromna laž.

Verovatno i jedno i drugo, ali činjenica je da se radi o psihički poremećenim ljudima.

Petar

pre 4 godine

Izbacena iz skole bez prava upisa, uhapsena, otrovala se, uhapsena, tifus, streljana.

Ne deluje mi da bih pozeleo takvo dete.

Velikan je bila u doba komunistickih bajki. Sada kada je bajka prosla tuzno deluje cela prica.

Stjepan Filipovic

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.

Dijasporac

pre 4 godine

E, a sad pitajte Srpkinje koje se svlače pred strancima u inostranstvu i rađaju sa strancima pa ih dovode kao, eto, srpske zetove šta misle o žrtvi nade Dimić. Naročito one udate za Nemce.

Vbjgjj

pre 4 godine

Наклон до пода, тако се брани отаџбина. Смрт фашизму слобода народу!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Хомер, 17. mart 2020 14:13)
Komunizam nije sloboda.

Ćipko

pre 4 godine

Sećam se, u ZG je bila vrlo kvalitetna fabrika donjeg veša, zvala se Nada Dimić. Bio sam svršeni student friško zaposlen... dobio sam zadatak da radim reklamu za Nadu Dimić. Za jednu radio stanicu sam napravio verziju u kojoj se nakon uvodne seksi muzike i vrelih uzdaha u zanosu kaže "svuci te gaćice Nada Dimić". Urednik me grdio i prepravio u "nosite gaćice Nade Dimić". Za malo nismo dobili robiju obadvojica, sredinom 80-tih godina. Danas mi to izgleda veselo, mada tada nije talo bilo...

Lider regiona

pre 4 godine

Njezino ime nosio je vrtic za decu u Sisku . Nisam siguran da se jos uvek zove njezinim imenom posle dolaska na vlast onih koji su je mucili i ubili (T-ZeX, 17. mart 2020 14:10)

Mučili su je i ubili Dražini "antifašisti", jednako kao i Boška Buhu, u njegov nećak Nebojša Buha se borio u ovom ratu na hrvatskoj strani i poginuo je u Bljesku, a 1990. je na vlast u Hrvatskoj došao partizanski general, najmlađi Titov general u JNA!

stefan

pre 4 godine

Slava herojima.. Na zalost nas bedni drzavni vrh dozvolio je da previse ovakvih ljudi strada...komunisticke masne prljave smrdljive gerilske bande su zagospodarile ovom zemljom a onda ono malo heroja koji su preostali nasem narodu mucili i ubili na golom otoku.. Heroje akademike decu...jel ste se zapitali zasto danas u srbiji nema tako hrabrih ljudi? Zato sto PRAVI HEROJI ne stignu da formiraju potomstvo.

ajsmen

pre 4 godine

Puno nasih ljudi je ostrasceno i gleda na proslost iz neke svoje perspektive. Sustina je da su patriote i rodoljubi dali zivot za ovu zemlju i totalno je nebitno da li su bili u pravu ili ne, da li se sa njim ideoloski slazete ili ne. Kada neko od vas koji misli suprotno skupi cojones da na ovaj nacin deluje, odrekne se svog komfora i uz ideale ide u sigurnu smrt, neka se javi da kritikuje. Lako je iz fotelje pametovati.
Pocivaj u miru Nado, vecna ti slava!
(toba, 17. mart 2020 13:39)

Isto bi rekao onda i za Abu Bekir Ibn Ahmadija koji se raznese u prepunom pozorištu, recimo?

Из Загреба твоји знашsada takvim velikanima oduzimaju nazive ulica ....pljuju po antifasistickoj borbi. Slava joj . (ljilja, 17. mart 2020 16:22)

pre 4 godine

sada takvim velikanima oduzimaju nazive ulica ....pljuju po antifasistickoj borbi. Slava joj .
(ljilja, 17. mart 2020 16:22)

Из једноставног разлога, ту антифашистичку борбу су, коначно, људи прозрели! Није то била никаква борба за слободу већ за власт а њени главни протагонисти су у Србији извршили страшне злочине, пљачке и прогоне! На тај начин су жртве искрених, поштених и пожртвованих људи у својим редовима потпуно обесмислили!
Посебна је тема зашто још увек не помињемо жртве нациста из редова ЈВуО? Зар то нису наши антифашисти и борци за слободу?
А, да, убијали су их и комунисти...

darko

pre 4 godine

drago mi je da je veliki broj Srba poreklom iz Like. kao i ja.
Razmisljam da se iz Beograda vratim korenima i da napravimo cestitu srpsku zajednicu u Liki kako i dolikuje.
(Zappex, 17. mart 2020 15:10)

Koliko ke nas iz Srbije koji bi voleli da se vi vratite svojim korenima

Giska

pre 4 godine

O, Boze, hrvatski antifasista kao i Nikola Tesla hrvatski znanstvenik. To Srbi iz Hrvatske, narod nad kojim je pocinjen genocid, od strane hrvatskih nacionalista, to je jedina istina.

boro

pre 4 godine

Nada Dimić Srpkinja i Ličanka prvo,ne zaboravite ko je izneo drugi svetski rat i najveće borbe-ponosna 6 lička divizija.Sastavljena od ponosnih ličana 80 % srba i ostalo ostalih.Jedinica koja je bila 40 km od Drvara i koja je napravila manevar prema Drvaru da bi spasila druga Tita.Na kraju uz velike gubitke to i uspjela,jedna od vecih bitaka i na sutjesci za spašavanje ranjenika.Čitajte mladi malo više istoriju...

Vlada

pre 4 godine

O Komunjarskim herojima i heroinama ne verujem nista. Heroji gradjanskog rata koji su najpoznatiji po tamanjenju opozicije i po pasivnosti sto se tice borbe sa Nemcima. Svi njihovi heroji su trange frange heroji izmisljeni posle rata kao sredstvo propagande.

Ђурађ Курјак

pre 4 godine

Нада није била Хрватица. Из Госпића је који је пре другог светског рата био претежно (90 посто) Српско место. Она је Српкиња која је рођена у Хрватској бановини. Било како било, имала седморо бтаће и сестара, по именима Анку, Богдана, Босиљку, Савку, Марка, Милицу и Вељка. Отац Тодор, деда Марко, мајка Сара. Толико о националној припадности.
Умрла је у усташком логору. И ето, такви се после наводе као некакви Хрватски Партизани.

sale

pre 4 godine

mozda je devojka od 18 godina znala sta ce komunisti raditi posle rata itd itd pa cemo zanemariti njeno junastvo..Ali recite mi vajni junaci svih boja kada je i gde i jedan ustasa ili cetnik junacki dao zivot u borbi sa bilo kim pa makar i partizanima, a o nemcima da ne pricam... Ne racuna se ono kad se neki Zivorad udavio od gibanice, ili Mate sto je strado u logoru kad je pao sa osmatracnice.

Da se zna

pre 4 godine

@keja

Mnogo Srba iz hrvatske je bilo u partizanima i nešto hrvata, ostalo bilo u ustašama i domobranima. Veliko slovo treba zaslužiti.

Ipos

pre 4 godine

Nedostaje samo onaj detalj da je iz etnicki srpske familije. Slava joj!
(i posle samo 70 godina, od ovakvih heroina dosli, smo do tzv. "starleta" po rijalitima)

sin lovca na medvede

pre 4 godine

Hrvatska? Klasicno kicenje tudjim perjem, logicno ako nemas svojeg!
Devojka, heroina, Nada Dimic, jedna od stotina huljada, uzaludnih zrtava, za pozorisnu predstavu zvana, Federativna Narodna Repubika Jugoslavija, iz koje je Srbija i Srpski narod usao u, nevidjenu golgotu, 90-tih i koja jos traje.

''korektna'' istorija

pre 4 godine

kakvom ''okupatoru'', valjda ustašama, a oni su, koliko znam, bili saradnici okupatora....
i logor Stara Gradiška nije bio logor okupatora, već ustaškiu logor...
Manite se ''korektne'' istorije kad sve ima svoje ime i prezime

grwq

pre 4 godine

Trebalo bi da je srpkinja ali nas je Srbin i vodio. To je bio Vođa iz Jarušnice kod Kragujevca Radoje koji postade hrvat Jože jer ga je Srbija uvredila. Mnogi to ne znaju te pominju ime Hrvatske bez razloga.

Važno je bilo zvati se...

pre 4 godine

Nada Dimić je bila bliska suradnica narodnom heroju Josipu Krašu, kao i što je Davorjanka Paunović bila bliska suradnica Jospipu Brozu. Ti Josipi su kao komunisti stvarno znali da žive - komunistički.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

i šta kaže, hrvatski komunista i antifašista koju su ubili fašisti i okupatori?! Samo nastavite da zanemarujete ovakve laži i nemojte se čuditi kad vam za 50 godina unuci budu učili u školi da su kralj Milutin i Stefan Dečanski albanski kraljevi i da su crkve na Kosovu albanski spomenici. Krajnje je vreme da ova država otvori kancelariju koja će se boriti protiv ovakvih namernih izvrtanja naše istorije, edukovati ljude pre svega u Srbiji pa onda i globalno, ne dozvoljavati ovakve podmetačine i raskrinkavati njihove namere.

Dalmacija u mom oku

pre 4 godine

U Hrvatskoj su Skojevci bili uvjek na nisanu. Nekad ustasa, rijedje cetnika ali su zato kraljevski policajci bili u tome nedostizni. Pa 7 sekretara skoja je skoncalo za vrijeme kraljevine dok jos nije bilo ove domace nacisticke gamadi. A kad malo zagrebete ispod povrsine i nadjete tragicne sudbine Iva Lole Ribara ili pisca Ivana Gorana Kovacica mogli bi se suociti i sa cinjenicom da su i ustaski Hrvati dali neke od najvecih junaka zajednicke borbe u 2. Svjetskom ratu. Sibenik je dao vise zrtava nego Beograd ali valjda to u modernom promisljanju da su Hrvati jednako ustase i nije vazno. U principu ponosan sam na ovu zenu kao da mi je rod najrodjeniji i apsulutno me ne tangira njeno porijeklo. Da je ziva vjerujem da bi se slagala sa mnom a ne sa svojim sunarodnjacima koji joj komentarima tako pripisuju samo Srpsko. Pa sto joj je kraljevska administracija zabranila skolovanje ako ju je postovala kao Srpkinju. Vjecna ti slava Heroino Svijeta koja se pobunila protiv hegemonije svojih i nastradala od ruke onih radi kojih se dijelom i bunila. To je na zalost sudbina vecine pravednika.

T-ZeX

pre 4 godine

Njezino ime nosio je vrtic za decu u Sisku . Nisam siguran da se jos uvek zove njezinim imenom posle dolaska na vlast onih koji su je mucili i ubili . Hrabrost i junastvo zena , cesto je vece od hrabrosti muskaraca .

драган

pre 4 godine

Нека јој јој је вечна слава, а још боље Царство небеско. Не треба мешати партизанске бораце и активнисте који су се искрено борили за нашу слободу од. комунистичких револуционара који је без пресуда слали на Голи оток или убјали наше суграђане зарад власти.

H

pre 4 godine

Uff kakve su to price. Slicno kao i prica Lepe Radic. Nas narod slabo zna o nasim stradanjima, a i generalno ove pojedinacne price. Od ovih zena bi Francuzi ili Amerikanci napravili nacionalne heroine, a one to jesu. A mi se prakticno i dalje bavimo cetnicima i partizanima kao i tada, dok je obicni narod ginuo i stradao samo jer je bio slobodoljubiv i cesto samo zato jer su Srbi.
(NikolaCG, 17. mart 2020 14:05)
Kažeš da se idalje bavimo cetnicima i partizanima, a ona ti je bila partizanka. Znaci i ti si taj sto se bavi partizanima.

Јабучило

pre 4 godine

И она је била непријатељ ове државе, борила се за комунистичко зло тако да ту нема неке разлике, Фашизам или Комунизам.
(Марко НБГ, 17. mart 2020 13:46)

Кад је било стани-пани, комунисти су стали пред нацисте. Да није било тако, потписао би се ти данас као Маркус Ноје Принцојгенштат.

Ironija sudbine

pre 4 godine

Nada Dimic pripadnica prvog partizanskog pokreta u Jugoslaviji onog u Sisku. Medju osnivacima i hrvatski general Janko Bobetko. Cin generala je zaradio jos u JNA, a istakao se 90'ih u Hrvatskoj vojsci u obrani Dubrovnika od granatiranja te iste JNA kojoj je nekad pripadao i prakticno bio osnivac iste.

Realno

pre 4 godine

@stjepan filipovic

E moj Stjepane. U Srbiji se zadnjih 30 godina ne uci gotovo nista o partizanima bar se nije ucilo pre 15 god kad sam ja isla u skolu. Ali neki od nas imaju babe i dede koji su ranjavani u tom ratu tako da znamo vrlo dobro ko je bio na kojoj strani. I ako je svaki 6 bio Dalmatinac, znaci da vas je bilo manje od 20% pa kako onda najvise Hrvata? Sam sebi upadas u rec. Lep pozdrav i tebi i ne siri dezinformacije.

SF/SN!

pre 4 godine

Cinjenica je da je antifasisticka omladina bila izuzetno hrabra i da se s prkosom suprotstavila daleko nadmocnijem i jacem neprijatelju. Imamo na stotine primera sirom Jugoslavije. S druge strane, kad se situacija okrenula, ustaska i cetnicka omladina je podvila rep i krenula u panicni beg. Do argentine, amerike, australije. Da napomenem da tokom teskih dana nijedan antifasista nije pobegao van zemlje. Borili su se do kraja. Do smrti. To dovoljno govori o svetonazoru, moralu, integritetu, i zelji da se fasisticko zlo unisti. Slava im!

abraham

pre 4 godine

A srpkinja, hrvatica.. eto nema veze. Eto hrvatica. A srbi cetnici i fasisti a hrvati antifasisti. Ko je stradao u genicidu u Ndh? Pa hrvati. Ko su srbi? "Genocidan narod i dezurni krivci"..
uskoro u skolama. jer dopustamo hrvatima da se vjecito kite nasim perijem i uzimaju sa tacne sta im se svidja..

filatelista

pre 4 godine

kako su Srbi zbog otklona i odricanja od komunizma bacili u zaborav ovakve heroje naše istorije...devojka od 18 godina je svoj život dala u borbi protiv okupatora....bulevari treba da nose njeno ime....slava tom detetu, velikom čoveku koji je dao svoje najvrednije za slobodu....

Zappex

pre 4 godine

drago mi je da je veliki broj Srba poreklom iz Like. kao i ja.
Razmisljam da se iz Beograda vratim korenima i da napravimo cestitu srpsku zajednicu u Liki kako i dolikuje.

Petar

pre 4 godine

Neka joj je večna slava!
Nije bitno koje je nacionalnosti bila, kao člana Komunističke partije, njoj to verovatno nije bilo ni bitno. Ova hrabar mlada žena je dokaz ko se borio protiv okupatora i domaćih izdajnika... Verovatno bi četnici popa Đujića uradili isto što i ustaše da su je zarobili. Četnici su ubili doktora Mladena Stojanovića, heroja Kozare, koji je branio narod od ustaša... Četnici Radeta Radića i Uroša Drenovića su potpisali sporazum sa NDH...

Smrt fašizmu... Sloboda narodu...

Luka

pre 4 godine

Nada Dimić je bila Srpkinja iz srpskog sela Divosela(Hrvatska vojska ga je spalila u Oluji).
Posle hrvatske oružane secesije, Hrvati su uklonili sve njene biste i promenili nazive škola, vrtića i fabrika koje su nosile njeno ime.
Da ih ne podsećaju na neustrašivu srpsku antifašistkinju, devetnaestogodišnju ilegalku Žutu, koja se nije slomila ni pod najmonstruoznijim mučenjima ustaških koljača.
Srećom, zemunska ekonomska škola i dalje nosi Nadino ime.
Slava joj.

NikolaCG

pre 4 godine

Uff kakve su to price. Slicno kao i prica Lepe Radic. Nas narod slabo zna o nasim stradanjima, a i generalno ove pojedinacne price. Od ovih zena bi Francuzi ili Amerikanci napravili nacionalne heroine, a one to jesu. A mi se prakticno i dalje bavimo cetnicima i partizanima kao i tada, dok je obicni narod ginuo i stradao samo jer je bio slobodoljubiv i cesto samo zato jer su Srbi.

www

pre 4 godine

(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

70% pripadnika NOVJ su bili Srbi, i sam Tito je izjavio da su Srbi izneli najveci teret u NOB-u.
(www, 17. mart 2020 21:34)
evo da dopunim komentar:

Шеста личка дивизија - 96% Срба;
Седма банијска дивизија - 92% Срба
Осма кордунашка дивизија - 95% Срба
Дванаеста славонска дивизија - 85% Срба

Albanac

pre 4 godine

Koliko se ja secam... Hrvat je vodio NOR, onaj cika iz Kumrovca. Vodio i drzavu...do smrti.Hrvat bio na celu drzave kada je krepala. Sta je ova mrznja prema Hrvatima?

Хомер

pre 4 godine

@''korektna'' istorija
Коректно је хрватски конц логор, не нацистички него немачки конц логор... Немачка и хрватска су правили логоре, није била никаква држава нацистија или усташија.

Marko

pre 4 godine

I na kraju (na žalost) obistinjuje se Borin stih "za ideale ginu budale".
(legenda, 17. mart 2020 14:14)

Ne bih rekao. Njeno ime ce se uvek izgovarati sa postovanjem. Ona ce ziveti vecno, za razliku od gomile penzionera kojima je frka kako da izbegnu koronu i nabiju 90, a jednog dana im niko nece posecivati grob i niko nece znati za njih. Zivela Nada Puric, i svi znani i neznani heroji koji su dali svoje zivote za slobodu Srbije.

Rocko

pre 4 godine

To je ista terminologija iz 90tih.
Za njih smo mi cetnici, povampirene horde zla, bradate spodobe, srbocetnicki agresor.

Za nas su oni neki losi pojedinci, na momenat posrnuli neprijatelj.

Kada opet bude NDH u Zemunu mozda cemo koristiti ispravnu terminologiju.

Nikola

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac...
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

Potpisujem jer mi je sva rodbina iz Dalmacije bila u partizanima tokom celog rata. Koliko je Split bio antifašistički svedoči poruka ilegalaca iz grada partizanskim zapovjednicima: 'Recite borcima kada ulaze u Split da ne moraju imati nikakav oprez ni strah jer niko na njih sigurno neće zapucati.' Ceo Split, ukljucujuci i NK Hajduk je bio antifašistički. A ovaj Split danas nema veze sa gradanskim Splitom. Spustilo se previse ustaske primitive iz kamenjara.

Nek se zna puna istina

pre 4 godine

Nedostaje samo onaj detalj da je iz etnicki srpske familije. Slava joj! 
(i posle samo 70 godina, od ovakvih heroina dosli, smo do tzv. "starleta" po rijalitima)
(Ipos, 17. mart 2020 13:44) 

Zapravo dva detalja nedostaju. Drugi je da je sisacki partizanski odred bio prvi u Jugoslaviji i osim Nade Dimic koja jest bila Srpkinja, svi ostali su bili Hrvati. Jedan od njih je i Janko Bobetko, hrv. General koji se istakao u obrani Dubrovnika od napada i granatiranja od strane iste JNA kojoj je i sam nekad pripadao i gdje je zasluzio generalski cin.

Lik

pre 4 godine

Nikad se neće tačno saznati da li su to bili muškarci/žene predratne protuve i bitange, koje su htele da sruše demokratiju u Kraljevini Jugoslaviji i dočepaju se vlasti da bi ostvarili satanistički projekat porobljavanja ljudske duše i tela...
(dr, 17. mart 2020 16:23)

Gledaj, moramo razlikovati originalnu ideju komunzma od kreature koja je kasnije od toga nastala.
Marks i Engels sigurno nisu bili satanisti niti išta slično, oni su jednostavno naučno prikazali i dokazali prirodu ondašnjeg kapitalizma a onda su idioti i kreteni to sve izvrnuli prema svom nakaradnom tumačenju i iskoristili da naprave jedan zlokoban sistem koji se posle nekoliko decenija sam urušio.
Staljin koji je pobio milione svojih sunarodnika, onda Mao i njegova supruga, pa Čaušesku, Kastro itd., to su zločinci koji su upropastili jednu veliku ideju a Tito je bio jedina svetla figura u tom društvu mada je i on napravio krucijalne greške koje dan danas plaćamo.

Pit

pre 4 godine

Komunistička partija je do napada Nemaca na SSSR bila u savezu sa ustašama, sa zajedničkim ciljem da sruše srpsku monarhiju. Na žalost, našli su plodno tlo u zemlji u kojoj režim, na primer, oduzima 15-godišnjoj devojčici pravo na školovanje. Nemam simpatija prema komunistima, ali i ja bih bio protiv takvog režima. A da ne pominjem ogroman broj Hrvata, glasača Hrvatske Seljačke Stranke, čiji je legitimo izabran poslanik ubijen usred zasedanja skupštine. Pa samo na tom jednom dogadjaju je bilo moguće odgojiti generacije ustaša.

Komunistička revolucija je bila katastrofa za srpski narod na YU prostorima, ali je takodje otvorila put nečem novom. Bilo je daleko od idealnog, ali sigurno bolje od onoga pre, a bogami i od ovoga danas. Srušili smo sve sami, trebalo je da gledamo u budućnost a ne da se vraćamo u prošlost. Nikad nije kasno, nadam se i tešim.

kakone

pre 4 godine

И она је била непријатељ ове државе, борила се за комунистичко зло тако да ту нема неке разлике, Фашизам или Комунизам.
(Марко НБГ, 17. mart 2020 13:46)

Bravo Marko! Nego ,Marko, stavi ti maskicu na lice i zatvori vraya, moze te kakva promaja ubiti, da ne budes narodnih heroj istomisljenika poput tebe. Pao u borbi protiv promaje, najveceg neprijatelja srba.

Vicko K.

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

Sve je poznato i tuzno je sto smo se svi odrekli najsvetlijih nasledja nase proslosti. Zato nam i jeste ovako...

Aleksa

pre 4 godine

@stjepan filipovic
Super je to sa procentima...
Ajmo redom: ukupan broj boraca u oba antifa pokreta bio je oko 100.000. Ako je svaki sesti bio Hrvat, u OBA antifa pokreta, a nije, jer ih je u ravnogorcima bilo manje, je izmedju 10.000 i 17.000.
Ukupan broj fasistickih trupa u NDH je bio oko 200.000 (ustase i domobrani). To znaci da je izmedju 92% i 95% vojno aktivnih Hrvata bilo na strani nacista a 5%-8% na strani slobode....
Toliko o vasoj statistici...

toba

pre 4 godine

Puno nasih ljudi je ostrasceno i gleda na proslost iz neke svoje perspektive. Sustina je da su patriote i rodoljubi dali zivot za ovu zemlju i totalno je nebitno da li su bili u pravu ili ne, da li se sa njim ideoloski slazete ili ne. Kada neko od vas koji misli suprotno skupi cojones da na ovaj nacin deluje, odrekne se svog komfora i uz ideale ide u sigurnu smrt, neka se javi da kritikuje. Lako je iz fotelje pametovati.
Pocivaj u miru Nado, vecna ti slava!

XXL

pre 4 godine

Zamislite sada svest te 18-ogodišnjakinje tada i današnje nakon 78.g. vremenske razlike? Kolika je to razlika u intelektu ... na žalost ... budućnosti ...

partizan sam, tim se dičim!

pre 4 godine

Нека јој јој је вечна слава, а још боље Царство небеско. Не треба мешати партизанске бораце и активнисте који су се искрено борили за нашу слободу од. комунистичких револуционара који је без пресуда слали на Голи оток или убјали наше суграђане зарад власти.
(драган, 17. mart 2020 14:01)



devojčica-heroj je bila pravi komunista, partizani su bili junaci, na goli otok se nije slalo bez presude, a ti, za koje kažeš da su streljani zarad vlasti, bili su sluge okupatora.
naravno, iskrena molba za oprost malom broju nevinih žrtava i večno kajanje zbog onih koji su se provukli i kasnije uništili onu divnu zemlju...

?

pre 4 godine

Na recenicu da je Nada Dimic Hrvatica - 84 komentara (a 90% ljudi ne zna gde je ulica sa njenim imenom). Na vest o suspendovanju ustavnih sloboda uredbom Vlade - 10 komentara.
Prioriteti svakako na mestu.

božana

pre 4 godine

Devojčica,žena,heroj,herojčina.Današnjim klincima zavrni internet i priznaju čak i ono šta nisu uradili.Nada Dimić je bila bezbroj puta silovana u Zemunu,Zagrebu i Gradišci tokom "obrade".Na kraju su joj hirurški precizno polomili svaku koščicu u telu,ali joj nisu dali da se onesvesti.Na streljanje su ju bukvalno odneli i zavezali za drvo jer nije bila pri čistoj svesti,niti je mogla da pomeri nijedan ekstremitet.Čitajte malo više,bilo je mnogo heroja kao ona.

bushbaby

pre 4 godine

drago mi je da je veliki broj Srba poreklom iz Like. kao i ja.
Razmisljam da se iz Beograda vratim korenima i da napravimo cestitu srpsku zajednicu u Liki kako i dolikuje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zappex, 17. mart 2020 15:10)

Odmah se pridružujem!

Milo

pre 4 godine

I na kraju (na žalost) obistinjuje se Borin stih "za ideale ginu budale".
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (legenda, 17. mart 2020
Da zbog ideala i budala , imaš Srbiju a verovatno da ih nije bilo bio bi HasanMuratMudžafer ili KrigerJosef u zavisnosti gde živiš , jer bi spuštao glavu kad god neki Aga proše ili neki Feudalni gospodar i ljubio mu cipelu kojom hoda- usput bi pokupio i neki korona virus

fchgvj

pre 4 godine

Mnogo Hrvata je bilo u partizanima...
(keja, 17. mart 2020 13:21)
Nada Dimic je bila Srpkinja iz Hrvatske.

Nada Dimić was born in Divoselo near Gospić, Kingdom of Serbs, Croat and Slovenes (modern Croatia) to an ethnic Serb family.

Milica

pre 4 godine

Mnogo Srba iz hrvatske je bilo u partizanima i nešto hrvata, ostalo bilo u ustašama i domobranima. Veliko slovo treba zaslužiti.
(Da se zna, 17. mart 2020 16:31)

Zapravo je bilo i mnogo hrvata a ne nesto , pogledaj samo koliko je hrvatskih partizana i komunista umrlo u Jasenovcu. Ne racunajuci druge logore. To sto mi samo gledamo nasa stradanja , lako zatvaramo oci pre drugim.

JivaNS

pre 4 godine

Da je značajna osoba za Hrvatsku danas, vest o njenoj pogibiki na danšanji dan preneli bi i hrvatski portali, a ne samo naši.
Lupetanje Hrvata na ovu temu i "njihovu" borbu protiv nacista ne vredi ni komentarisati.
Jadna devojka

neutralni felsh

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)


uvek ste bili narod velikih krajnosti. mada, isto se i za nas srbe moze reći - umemo da odusevimo, umemo i da razocaramo... samo nam daj priliku.

malo ja

pre 4 godine

Хвала за подсећање. Лепо је видети увек да се нешто напише о антифашистима, који данас полако, један по један, губе улице које су по њима добијале име

Marko

pre 4 godine

Smrt fasizmu sloboda narodu. Neka je vecna slava i hvala svim herojima koji su dali svoje zivote u borbi protiv nacistiske, a posebno ustaske nemani.

Јабучило

pre 4 godine

I na kraju (na žalost) obistinjuje se Borin stih "za ideale ginu budale".
(legenda, 17. mart 2020 14:14)

Не обистињује се, него кукавице траже оправдање.

NBGD

pre 4 godine

I na kraju (na žalost) obistinjuje se Borin stih "za ideale ginu budale".
(legenda, 17. mart 2020 14:14)

To je uvek tako bilo. 1919 godine ulice gradova su bile pune prosjaka koji su listom bili borci za sve ovo sto smo imali, a što ovi koje biramo razvaljuju i rasprodaju. Tim prosjacima su davali oni koji su bili zbrinuti na sigurnom od 14 do 18

krajisnik

pre 4 godine

Veliki heroj.
Teze je tada bilo biti Srbin u Hrvatskoj nego u Srbiji.Isto vazi i za 1991.g.
Da se pohvalim da i moj djed bio pripadnik 7. banijske udarne divizije.
Nosilac partizanske spomenice,2 puta ranjen,prezivio Neretvu i Sutjesku.
Ustanak u Hrvatskoj je i podignut na Baniji u Banskom Grabovcu .
Podigao ga je Srbin, Veljko Vlahović, sada narodni heroj

profesor Dušan

pre 4 godine

II s.rat Jugoslavija 1 600 000 mrtvih od čega
1 300 000 Srba i 300 000 ostalih. Toliko.
Svađate se oko ideologija, dragi moji sunarodnici obicnim ljudima je posle kapitulacije Jugoslavije bilo bitno jedno : borba ptotiv okupatora ne dal ce da stave petokraku ili kokardu .
A neko bio u partizanima i dođe kuci na odsustvo i pokupe ga cetnici da se bori protiv okupatora taj neko stavi kokardu i kaze ajmo braco pa ga ovi puste na odsustvo pa dodje kuci pa dodju partizani, on covek stavi petokraku i kaze ajmo drugovi, i obrnuto , tako da ostavite se ćorava posla i zaronite dublje .

Covek po imenu Uve

pre 4 godine

Slava joj! Bez obzira na politicku pripadnost, fascinantna je bila hrabrost tako mladih ljudi u ta jeziva vremena! Hvala im do neba!

Goran

pre 4 godine

Bila je pripadnica prvog partizanskog odreda u Jugoslaviji osnovanog u Sisku koji je prvi ratovao protiv ustaša i Njemaca.
Bila je jedina žena i srpske nacionalnosti među 51 borca odreda.

carpe diem

pre 4 godine

Aca
Bravo Aco! Zar ti zaista misliš da bi nemsčka vojska samo "prošla" kroz Jugoslaviju? Onaj ko poznaje istoriju zna da je Hitler potpisao pakt o ne napadanju sa SSSRom, i šta bi sutradan? Još si zelen,imaš vremena da naučiš.

sasa

pre 4 godine

Dalmacija i ono sto se danas zove Lika su oduvek bile naseljene vecinom srpskim zivljem. Ako lazemo mi, ne lazu spomenici pokojnika. Sad sto se neko u danasnje vreme sa srpskim prezimenom izjasnjava Hrvatom to je sve posledica prekrstavanja koja se meri vekovima a ne decenijama kako neki misle.Srbin ima slavu koja ga veze za ognjiste i njegova prisutnst tu uopste ne moze biti upitna. Kod danasnjih Hrvata Dalmacije retko ko se moze pohvaliti Dalmatinskim poreklom, zato su i najglasniji i najveci mrzitelji svega sto je srpskog bas oni. Kompleksi su strasna stvar.

Перун

pre 4 godine

Са 15 у комуњаре, е моје дијете. Али када погледаш, свакако би је тамо усташе убиле. Слава јој!

Pit

pre 4 godine

Komunistička partija je do napada Nemaca na SSSR bila u savezu sa ustašama, sa zajedničkim ciljem da sruše srpsku monarhiju. Na žalost, našli su plodno tlo u zemlji u kojoj režim, na primer, oduzima 15-godišnjoj devojčici pravo na školovanje. Nemam simpatije prema komunistima, ali i ja bih bio protiv takvog režima. A da ne pominjem ogroman broj Hrvata, glasača Hrvatske Seljačke Stranke, čiji je legitimo izabran poslanik ubijen usred zasedanja skupštine. Pa na samom tom jednom dogadjaju je bilo moguće odgojiti generacije ustaša. Komunistička revolucija je bila katastrofa za srpski narod na ovim prostorima, ali je ipak otvorila put nečem novom i boljem. Nije bilo idealno, ali sigurno bolje od onoga pre, a bogami i od ovoga danas. Srušili smo sve sami, misleći da možemo ono što je možda trebalo 1918. A istorija ide uvek samo napred. Trebalo je da gledamo u budućnost a ne u prošlost. Nikad nije kasno, nadam se i tešim.

Aleksa

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

Znas sta nas nisu ucili a trebalo je:

pripadnika oba pokreta otpora bilo je oko 100.000 i da jeste 20% Hrvata bilo u oba, to je 20.000 Hrvata (a nije, bilo ih je mnogo manje u JVuO). U kvislinskim snagama NDH bilo je 200.000 boraca i to 90% Hrvata....jasan ti je "omjer"? Ako nije, evo ga: od 100% Hrvata koji su bili ratno angazovani u WWII, 90%-95% su bili zlocinci....

X

pre 4 godine

Ogromno nepoznavanje materije kod komentatora.
Komunisti su se borili za vlast a antifasizam je bio zvaka na koju su igrali. U toj borbi su koristili sva sredstva.
Svi znate za Racak.
E pa ispitajte Vranic.

Ukratko , partizani su se presvlacili u cetnike i vrsili pljackanja sa ubijanjima, silovanjim da bi se to pripisalo DM.
Sta mislite cime se finansirala tzv NOV?

Ibrahim Ba

pre 4 godine

@XXL

Ništa čudno, narod je zaglupljen što je i odavno plan za čovečanstvo. Ali za razliku od Nade, današnje klinke imaju instagram i ostale stvari 'slobodnog sveta'

sone

pre 4 godine

jel ova u beogradu vikala: bolje grob nego rob?
koliko bi srba bilo živo da je nemačka samo prošla dole dok mi stojimo sa strane ...
(aca, 17. mart 2020 14:37
Nebi puno, zaboravio si ustase. Prema nekim procenama, da su nemci pobedili ruse, ustase bi gotovo istrebili srbe. Koliko toliko, malo, partizanski pokret je pomogao crvenoj armiji, tako da taj otpor je imao smisla.

redline

pre 4 godine

Nepobitna činjenica jeste da je u partizanskom pokretu bilo pola milijuna boraca iz Hrvatske. Od tog broja, bilo je svega 500 hiljada Srba.
Preostalih 500 hiljada Srba je otislo dobrovoljno u Jasenovac u "radni logor"

verba volant

pre 4 godine

Verujem da ova hrabra devojka ne bi želela da se njeni potomci raspravljaju o njenoj nacionalnosti. Bila je partizanka, borila se za slobodu, još više za ideal pravednog društva u kome nema eksploatacije većine od strane manjine, u kome nema sirotinje i "sposobnih" bogataša u kome žive braća južni Sloveni.
Još nešto što ovde niko nije pomenuo,. Nada Dimić i mnoge druge otvorile su put ravnopravnosti žena u Jugoslaviji. Dobile su pravo glasa, pravo da budu birane , pravo da nasledjuju i da se školuju.
Pripadnica zahvalnog pokoljenja.

adriano_galliani

pre 4 godine

jel ste se zapitali zasto danas u srbiji nema tako hrabrih ljudi? Zato sto PRAVI HEROJI ne stignu da formiraju potomstvo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (stefan, 17. mart 2020 13:40)

Dakle, ne isplati se biti heroj?

sara

pre 4 godine

@Dijasporac

Svako moze da se udaje sa kim zeli. Ako srbin ozeni svabicu on je dasa ali ako srpkinja uzme svabu ona je k***a?! Taj nemac ima bolju svest o desavanjima od pre 70 godina nego prosecni balkanac gde se jos uvek "ne zna" sta su radile ustase, sta cetnici, sta partizani i gde se jos uvek polemise o broju zrtava! Zene mozda i gore nego tada su gradjanke drugog reda.

sele

pre 4 godine

Izuzetno hrabra devojka, još je bila dete. Kako su mogli zlikovci tako da je muče? To zveri ne rade što čovek čoveku može da učini. Strašno.

Korčula

pre 4 godine

Samo sa otoka Korčula je bilo 5000 Hrvata u partizanskim postrojbama a da ne pišem sa ostalih otoka.Hrvatska seljačka stranka je u to vrijeme bila najbrojnija stranka u Hrvata koju je zabranio kralj Aleksandar i većina je prešla u partizanske postrojbe.Nisu bili komunisti.Najstariji vodeći komunista uz Tita je bio Hebrang da bi ga Tito likvidirao poslije rata samo zbog toga što je tražio malo više liberalnije društvo.Koga zanimao to područje i tko se bavi istraživačkom povješću naći će u hrvatskim arhivima.

Rade

pre 4 godine

Razlika između partizana i ovih ostalih je što su partizani bili individualno hrabri i nisu marili da polože život za slobodu, imali su kodeks časti i cilj. A ovi ostali su bili jaki samo u čoporu i samo kad su jači. Partizan nije bežao iz zemlje, nije prelazio u neprijateljske redove, nije sarađivao s okupatorom, nije bio izdajica ni pod najvećim mukama. Ovi ostali na terenu? Majko mila bežanija, kukanje, presvlacenje, panika. Kukavičluk zbog kojeg nikad ne bi dobili ni jedan rat.

Beograđanka

pre 4 godine

Dozvolili smo sebi ne da zaboravimo na ovakve ljude, nego da ih otpišemo - izašli su iz mode. Mi nismo u stanju da poštujemo razne aspekte i periode svoje prošlosti i sve one koji su stvarali naše države i pisali istoriju.
Čim smo povratili interes i poštovanje za našu ulogu u Prvom svetskom ratu, mi smo na Drugi pljunuli. A izneli ga na svojim plećima.

Sima

pre 4 godine

Kada je bio uragan Katrina oni koji se nisu evakuisali,našli su se u sportskoj dvorani kao privremenom skloništu. Bilo je 15-16.000 ljudi. Pritom je silovano stotinak žena. Kada ne važi primena državne sile i zakoni iste,pokaže se prava strana ljudske prirode. Pritom prosto pitanje koje sam postavio sebi je kako u zemlji koja sebe predstavlja kao najdemokratičniju u svetu ima toliko divljaka. Čak ni solidarnost pred opasnošću nije bila prisutna. Sada kupuju naoružanje znaju šta će biti kada ponovo prestanu da važe zakoni.

Ante

pre 4 godine

drago mi je da je veliki broj Srba poreklom iz Like. kao i ja.
Razmisljam da se iz Beograda vratim korenima i da napravimo cestitu srpsku zajednicu u Liki kako i dolikuje.
(Zappex, 17. mart 2020 15:10)

Ako ovo "čestitu" podrazumijeva i poštovanje Hrvatske kao vaše Domovine, onda da si dobrodošao, i osobno bih ti pomogao koliko god mogu. Lika jeste prelijepa, i razvija se, ali Lika bez Srba, nije Lika. Duša me zaboli kad zimi nosimo hranu i lijekove starim ljudima u zametenim zaseocima, nemaju nikoga, djeca im po Beogradu ili vani, oni budu više željni razgovora nego lijekova i hrane kad dođemo do njih. Svatko ko se prepucava po portalima ko je kriv za rat i tako to, volio bih da buda sa mnom u jednoj takvoj akciji, pa da pita te ljude isto to.
Pa da vidi koliko je to besmisleno. Nijedan odgovor neće olakšati muku njima, ni nama. Pa nikad o tome ni ne pričamo.
Ne trebaš ni da voliš Hrvatsku, samo poštuj,to je sve što tražimo.

Alija Sirotanović

pre 4 godine

@stjepan filipović Mislim, da si se loše izrazio. U odnosu na broj stanovnika, Dalmacija je dala najveći broj boraca NOB-a. Iz mnogih mesta, preko 30% stanovnika je otišlo borbu. I generalno, Dalmoši su bili jedni od najhrabrijih i najpoštenijih boraca. Zaista, mi je teško kada ovih godina prolazim kroz slobodarski Split, znajući kakav je to bastion antifašizma bio. Sva sreća, pa slobodarsku Istru i Rijeku vam još nisu uzeli! Smrt fašizmu, sloboda narodu!

jokejunior

pre 4 godine

Svaka cast za ovu djevojku, nisi dzabe nas heroj...A bečka konjušarnica se opet pokazala na djelu!
(s, 17. mart 2020 13:34)

Ovo je stvarno pogresna tema za srpsko-hrvatske obracune.
Nada Dimic je bila srpkinja, clanica sisackog odreda u kojem su svi, od zapovjednaka Cape do najmladjeg od brace Bobetko (Janko) bili "becki konjusari". Becki konjusari su takodje oslobodili Nadu (kao i mnoge druge) iz bolnice u Zagrebu.
Cinjenica je da su partizani bili jedina prava YU vojska ikada. Vojska u kojoj su se pripadnici svih naroda i narodnosti zajednicki suprostavili najvecem zlu u povjesti covjecanstva. To je najsvjetliji dio nase povijesti i s time bi se trebali svi ponositi.

Sale

pre 4 godine

(legenda, 17. mart 2020 14:14) Znaci, ne zelis da odas kolege, saborce znajuci da ce biti streljani kao i ti i budala si? Znam sta si hteo da kazes, tako ispada. Ali da li je na kraju bas tako. Nije poginula zato sto nije htela da kaze Tito i partija su govna, nego je cuvala tudje zivote.

Heisenberg

pre 4 godine

Po njoj se zove i Ekonomska škola u Zemunu kao i jedna od autobuskih stanica, takođe u Zemunu.

Nisam znao mnoge stvari iz teksta.

Nemam Bog zna kakvo mišljenje o komunistima, ali lako je to reći u 2020. godini. Treba razumeti tadašnje okolnosti i kontekst onog vremena.

U svakom slučaju, poštovanje i slava joj.

Pit

pre 4 godine

Razlika između partizana i ovih ostalih je što su partizani bili individualno hrabri i nisu marili da polože život za slobodu, imali su kodeks časti i cilj. A ovi ostali su bili jaki samo u čoporu i samo kad su jači. Partizan nije bežao iz zemlje, nije prelazio u neprijateljske redove, nije sarađivao s okupatorom, nije bio izdajica ni pod najvećim mukama. Ovi ostali na terenu? Majko mila bežanija, kukanje, presvlacenje, panika. Kukavičluk zbog kojeg nikad ne bi dobili ni jedan rat.
(Rade, 18. mart 2020 17:22)

Mnogo si se nagledao partizanskih filmova. Ljudi su ljudi, svuda je bilo neustrašivih koji bi život dali za ideale, kao i onih drugih kojima je rat brat. Ne volim komunizam ni profesionalne komuniste, ali im moram odati priznanje da su mnogo bolje od ostalih stavili pod kontrolu ove poslednje. Bar dok su trajala ratna dejstva i dok nisu osvojili vlast.

dodji sebi

pre 4 godine

Nedostaje samo onaj detalj da je iz etnicki srpske familije. Slava joj!
(i posle samo 70 godina, od ovakvih heroina dosli, smo do tzv. "starleta" po rijalitima)
(Ipos, 17. mart 2020 13:44) # Link komentara

I do muskaraca koji ismevaju zene kako su "slabe" i podrugljivo pitaju "a zasto zene ne idu u rat". Pri tom vrlo dobro znaju da je bar u 2.sv ratu bilo dosta zena vojnika na celom Istocnom frontu.
Dzabe se borila, da je sad ziva masa muskaraca bi je gledala kao parce mesa i besplatnu kucnu pomocnicu.

vig

pre 4 godine

Koliko je samo mladih ljudi dalo svoje živote za ideju o slobodi i boljoj budućnosti. Šta bi oni rekli kada bi videli kako izgleda ta "svetla budućnost" samo možemo da pretpostavimo. Hvala ti Nado i počivaju u miru.

Slavisa V.

pre 4 godine

Sa 7-8 godina sam znao za nju jer su nas to ucili u skoli, a evo danas se jedva setih ko je. Trenutno mogu da se setim jos samo Marije Bursac.

?

pre 4 godine

U centru Niša jedna ulica i dalje nosi njeno ime.
(Milena, 17. mart 2020 15:44) 

Grešiš..u centru Niša je ulica Nade Tomić. 
A ulica Nade Dimić je na periferiji..u naselju Bubanj. 
Pročitaj malo bolje.
(Stole Niš, 17. mart 2020 19:11)

Ulica se nalazi u naselju Ledena stena.

bez imena al sa prezimenom

pre 4 godine

Претужна судбина једног младог бића које је злоупотребљено од стране КПЈ.Шта је дете од 15 година могло да зна о политици? Само оно чиме јој је била''напуњена''глава.Колико је само случајева где су млади изгубили животе јер су злоупотребљени и послати равно у смрт од стране КПЈ (од моје баке два рођена брата погинули 41-42, један са 17 други са 19 година, од мог деде рођени брат са 19 година изгубио живот на Пљевљима, сви носиоци СПОМЕНИЦА).
Факат је да су СРБИ унакажени од Првог светског рата на овамо.Историске су чињенице да је КПЈ почетком 1930-их подржавала разне националистичке покрете против српске превласти, укључујући Косовски комитет, ВМРО и усташе.У септембру 1932. године КПЈ је прогласом поздравила напад усташа на неколико жандармеријских станица у Лици и позвала комунисте да подрже њихову''национално ослободилачку борбу', постоје документа(материјални докази)да је 1932. скупина усташа из Италије,извршила напад на жандармерију у Брушанима,први који су поздравили тај напад су били КПЈ.
Гле ироније, 1922. године између 10.000 и 20.000 грађана на Риви у Сплиту је дочекало српску војску а и постављена спомен табла у Сплиту за захвалност српској војсцина којој између осталог пише ''.. Поздрављена, загрљена, благословљена од цјелокупног народа и грађанства Сплита''
Вођа хрватске Пучке странке и тадашњи градоначелник Сплита др Јосип Смодлака одржао је и говор:''Браћо срцу нашем најмилија, неумрли витезови српски....''
ТУГА!!!

toba

pre 4 godine

Isto bi rekao onda i za Abu Bekir Ibn Ahmadija koji se raznese u prepunom pozorištu, recimo?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ajsmen, 17. mart 2020 14:45)

Relativizujes stvari. Ne mozes sve da gledas kroz istu prizmu. Jedno se desavalo u ratu, drugo u mirnodopskim uslovima.
Da, taj koga si pomenuo je verovatno poginuo za ideale. Takodje ne mogu da osporim da je tom teroristi to mozda jedini nacin borbe, ali je on okrenut ubijanju civila, sto je u startu pogresno, a zapravo ide u korist onima protiv kojih se navodno bori.
Neumesno je porediti takve sa onima koji u ratu daju svoj zivot za drzavu boreci se protiv necije vojske, a ne civila.

Nišlijski

pre 4 godine

U centru Niša jedna ulica i dalje nosi njeno ime.
(Milena, 17. mart 2020 15:44)

Grešiš..u centru Niša je ulica Nade Tomić.
A ulica Nade Dimić je na periferiji..u naselju Bubanj.
Pročitaj malo bolje.
(Stole Niš, 17. mart 2020 19:11)

Ulica se nalazi u naselju Ledena stena.
(?, 17. mart 2020 19:50)
To ti je isto..ali nije u centru.

Stole Niš

pre 4 godine

U centru Niša jedna ulica i dalje nosi njeno ime.
(Milena, 17. mart 2020 15:44)

Grešiš..u centru Niša je ulica Nade Tomić.
A ulica Nade Dimić je na periferiji..u naselju Bubanj.
Pročitaj malo bolje.

NikolaCG

pre 4 godine

@H
Neki komentari su bas pokazali da sam u pravu, koji su u fazonu steta sto je bila u partizanima. Ti si pak sa druge strane, ali nista bolji. Dakle to sto sam napisao da se mi i danas bavimo cetnicima i partizanima, je na mjestu. A ti mozda cak nisi ni shvatio sta sam htio da napisem. Ljudi koji su se borili, su se borili za slobodu. Dragi su mi ljudi svih vjera i nacija koji su se borili za slobodu na nasim prostorima, ali i bilo gdje na svjetu. Ali su mi najdrazi Srbi. Trenutno svi na planeti prije svega vole svoj narod i ja ne odudaram od te prakse, sta cu, necu se lazno predstavljati. Oni koji tvrde da su liberali i globalisti i kako se sve to naziva danas, gradjani svijeta itd, samo lazu. Isti su kao nacionalisti. Velika vecina, dovoljno sam pametan da to primjetim. A mene zalosti cinjenica da smo ratovali medjusobno u bratoubilackom ratu. Nije svaki cetnik bio nacista niti kolaboracionista. Toliko o njima. A koliko ima ovakvih primjera kao ova djevojka ? Koliko primjera koji mozda nisu bili hrabri kao ona, ali su svejedno stradali, brutalno ubijeni i u mukama. Uzmi procitaj knjigu 'Jama' od Kovacica, Hrvata, koji je opisao sta su Srbi prozivljeli tamo. Na kraju je sa njima zavrseno 95te godine. Cijeli jedan narod zajedno sa svojom istorijom, koji je bio borben i koji je tamo stitio granice Evrope, koji je takodje bio i kulturan i napredan. Sada nema nista od njih. Samo su obrisani, ili kako je Tudjman rekao, sada su statisticka greska.

a

pre 4 godine

Do pada Italije hrvata je u dalmatinskim odredima bilo
u promilima.Kopneni deo je sprovodio zagrebačku politiku
a ona je tada bila ustaška.Pogledajte doček nemaca 41. u
Beogradu(nema žive duše) a u Zagrebu orgije.Falsifikate
kucajte drugosrbijancima,oni to konzumiraju(Biserko i
ostali autošovinisti).

dada

pre 4 godine

Večna joj slava i hvala, a ovi Hrvati što dolaze na naše portale i komentarišu da se već jednom odluče da li su Hrvati ili Srbi.

Tor

pre 4 godine

Procentualno najvise je Dalmatinaca (Hrvata, da ne bi bilo zabune) bilo u partizanima. Svaki sesti Dalmatinac. A vise je Hrvata bilo u dobrovoljcima koji su se u Spaniji borili protiv fasizma, nego svih drugih naroda zajedno.
Znam da su vas zadnjih 30 godina u Srbiji ucili drugacije, ali to su cinjenice. Pozdrav.
(Stjepan Filipovic, 17. mart 2020 19:04)

Sve je poznato i tuzno je sto smo se svi odrekli najsvetlijih nasledja nase proslosti. Zato nam i jeste ovako...
(Vicko K., 17. mart 2020 20:38)

Ne znam za vas hrvate, al da nije bilo cetnika sa Plava, kod Knina, ja i moje selo ne bismo danas ni postojali. a postojimo, zeleli vi to da priznate ili ne ;)

djo1e

pre 4 godine

Pošto komentatori iz Hrvatske vode glavnu reč apsurdno je da predstavljaju devojku kao Hrvaticu, iz srpske je porodice. Nada Dimić može da bude Hrvatica tek kolko i Nikola Tesla. Kad su Srbi njenog kraja hapšeni uhapšen je i njen najmlađi brat Bogdan, može se proveriti kroz arhivu. Srbi tog krajiškog kraja su bili udarna sila partizanske vojske. Dalmatinci Hrvati iz Splita i okoline su bili partizani jer su se suprostavljali Italijanima, prodala ih je NDH, da nije ko zna, vidimo danas gde je beo-ustaštvo unusponu. Na kraju, tj. u finalne 2 godine rata tek raste broj Hrvata u partizanima, jer prelaze mahom iz domobrana, na kraju i ustaša. Neki ustaški zločinci su identifikovani tek i posle 10 godina od kraja rata, jer su isti završili kao partizani. Srbi su imali građanski rat 2 pokreta koja su na svoj način gledala na oslobođenje.

Big_black

pre 4 godine

"E moj Stjepane. U Srbiji se zadnjih 30 godina ne uci gotovo nista o partizanima bar se nije ucilo pre 15 god kad sam ja isla u skolu. Ali neki od nas imaju babe i dede koji su ranjavani u tom ratu tako da znamo vrlo dobro ko je bio na kojoj strani. I ako je svaki 6 bio Dalmatinac, znaci da vas je bilo manje od 20% pa kako onda najvise Hrvata? Sam sebi upadas u rec. Lep pozdrav i tebi i ne siri dezinformacije."
(Realno, 17. mart 2020 23:46)

Prije 15 godina dok si išla u školu ni matematika ni čitanje s razumijevanjem se isto nije učilo ? On je napisao da je postotno najviše Dalmatinaca bilo u partizanima i to 16,67%, i spomenuo je njihovu nacionalnu pripadnost. On nigdje nije napisao da je najviše Hrvata bilo u partizanima. A odakle si ti izvukla ovih 20% i što bi to trebalo značiti valjda je samo tebi jasno.

slavek

pre 4 godine

E moj Stjepane. U Srbiji se zadnjih 30 godina ne uci gotovo nista o partizanima bar se nije ucilo pre 15 god kad sam ja isla u skolu. Ali neki od nas imaju babe i dede koji su ranjavani u tom ratu tako da znamo vrlo dobro ko je bio na kojoj strani. I ako je svaki 6 bio Dalmatinac, znaci da vas je bilo manje od 20% pa kako onda najvise Hrvata? Sam sebi upadas u rec. Lep pozdrav i tebi i ne siri dezinformacije.
(Realno, 17. mart 2020 23:46) # Link komentara

Nije covik mislia da je svaki 6. partizan bia dalmatinac nego da je svaki 6. dalmatinac bia partizan. Razlika je :) Smrt fasizmu