Nedelja, 08.03.2020.

15:23

Opasne i za "Armatu": Poljska kupuje američke protivtenkovske rakete za 100 miliona $

Poljska vlada zaključila je sa Amerikom ugovor o isporuci 180 raketa i 79 lansirnih sistema "Javelin" za potrebe poljskih oružanih snaga, piše "Bild".

Izvor: Sputnik

Opasne i za "Armatu": Poljska kupuje amerièke protivtenkovske rakete za 100 miliona $ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Bgd

pre 4 godine

@(Sambo, 8. mart 2020 23:54)

Odakle tebi uopšte ideja da Rusi žele da dođu do Berlina i zašto bi to radili? Pa na NJIHOVIM granicama se gomila NATO a ovamo priče o tome kako su Rusi pretnja? Ko je tu lud? Upoređuješ Krim koji je oduvek bio ruski sa zapadnom Evropom? Rusi su samo vratili ono što je njihovo (a ni to ne bi uradili da nije bilo prevrata u Ukrajini) a porobljavanje zapadne Evrope im treba kao i treće oko. Od drveća ne vidiš šumu, slepac.

raks

pre 4 godine

opasna stvarcica, koliko je samo ruskih helikoptera na zemlji stradalo u siriji zbog ovakvih sistema...samo sto nisam znao da su ovako skupe.

Made in Serbia

pre 4 godine

Od svih EU zemalja samo Hrvati, Rumuni i Bugari moraju još da imaju vize za USA
(Dobros-AV, 08. mart 2020 18:31)

____ a Kipar?

pex

pre 4 godine

Dok se od Rusa pravi lazni bauk i neprijatelj, dotle druga civilizacija okupira evropu i tako vec godinama unazad. Rusi imaju identicne vrednosti kao i ostatka evrope. Dakle, biznis, porodice, zabava, poroci,umetnost, i sve ono sto nam je zajednicko skoro svima na starom kontinentu. Nemaju nikakv razlog da ratuju i napadaju jer povrsine i resursa imaju mnogo vise nego sto im je potrebno u odnosu na priodni prirastaj i njihov broj. Koji je nazalost toliki jer su u velikim ratovima iskrvarili ise nego iko. Elem, ove baljezgarije od laznog Branka iz susedne nam HR, su iracionalne. Evropa je stara, troma,impotentna i ususkana. Nisu u stanju da se brane od bilo koga da zaista neko zeli da ih napadne. Nemaju ostrinu (kamo srece da smo svi takvi u 21om veku) sto se videlo na bezbroj primera, od Holandjana u Srebrenici do francuske reakcije na teroristicke napade. Price o ratu su za naivne napaljenike koji rata nisu videli.Osim ovoga koliko ogranicen moras biti da finansijama meris neciju jacinu? To je kao kad bi ja obucen od glave do pete i izasao iz skupih kola drzeci besan telefon i natrcao na nekog klinca iz geta iz lake boks kategorije. Smlatio bi me za minut. Kolika je plata ruskog oficira a kolika norveskog ili nemackog? Koliko je Saudijcima vredeo vojni budzet kada ne mogu da izadju na kraj za bosonogim Hutima? NATO nema dovoljno raketa koliko Rusi imaju tenkova. Ali jos jednom, ko normalan ramzislja o ratu? NATO je dosao do ruske granice i zato se desio Krim i Novorusija

realno

pre 4 godine

Bogate drzave mogu sebi da priuste najnovije oruzije.Nije cudno ,pre bih rekao da je poucno.Od kada su ,,otkacili" Ruse,strahovito su napredovali( kao i cela Istocna Evropa).I dalje su na nivou 2% BDP a za odbranu a kupuju tehnoloski vrh i novo, ne cekaju da im neko nesto udeli ili ,,povoljno" pokloni.

branko

pre 4 godine

Da se ne lazemo: Rusi ne bi mogli ni za sedam meseci da se pomeraju od svojih granica. Jednostavno, NATO je toliko nadmocan naspram Rusije , da je besmisleno trositi vreme da se raspravjla oko toga. Godisnji budjet NATO- 1200 Biliona USD, budjet Rusije -50 biliona USD. Pa presudite sami kakva je razlika. Da ne pricamo oko toga da Rusija zaostaje tehnoloski 20-25 godina iza Zapada.

T-ZeX

pre 4 godine

Poljaci bi svoju bezbednost trebali graditi na temelju korektnih i dobrih odnosa sa rusima . Ne ovako. Na kraju ostavice ih ameri na milost i nemilost rusima isto kao i ukrajince .

Sambo

pre 4 godine

Pretnja poljacima od rusa je realna. Zasto? Pa zato sto smo videli da se rusi nisu u Ukrajini zaustavili na Krimu, nego hoce drzavu u drzavi kroz donjecku i lugansku oblast. Bolje da su spremni.
Ove bajke da rusi mogu za 7 dana do Berlina itd...dosli bi oni odavno da to mogu. Engleska i Francuska imaju isto nuklearno oruzje, amerika takodjer. A i svega ostalog. Evropa ima oko 800 milioma ljudi, a rusija 140. Pa neka probaju.
Sto se tice ukidanja viza...vidim da su mnogi neupuceni. Ne smes da imas vise od 3% odbijenih viza...ili tako nesto. Oni su npr kao i hrvati imali oko 5-6%. Onda im je americki ambasador, kao i hrvatima u medijima rekao, da poduzetnici izvade vize, ali ne moraju da idu u ameriku, jer oni lakse dobivaju, i tako ce da smanje postotak odbijenih viza i ukinut ce im vize. Oni su tako i napravili. Nikakve tu terorije zavere ne postoje niti neka placanja. Pa cime hrvatska da plati?

Djordje NS

pre 4 godine

Za one mitomane i neupućene Poljska je od jedne bedne ekonomske situacije u kojoj je bila pod sovjetskom čizmom danas postaje jedna od vodećih sila Evrope ali u svakom pogledu. Nisu oni Ukrajina pa da se Rusi sa njima zezaju. Opasno su jaki...

G

pre 4 godine

Poljaci to kupuju jer imaju pare da to bez problema kupe. Za njih 100 miliona dolara ne predstavlja nikakvu cifru. I ne trebaju njima Amerikanci ništa da objašnjavaju a pogotovo ne zašto im je to oružje potrebno. Osetili su oni "rusku ljubav" a neće sigurno dozvoliti da budu u situaciji kao Ukrajina da ako im zapad ili NATO ne pomogne da su prepušteni milosti i nemilosti Rusa i ruskih pobunjenika u Ukrajini. Što Rusi ne probaju da otkinu deo Poljske kao što su uradili sa Krimom? Važi, važi...
(Djordje NS, 08. mart 2020 20:23)

А зашто би Руси кидали било који део Пољске? Друго, нису они откинули Крим, него га вратили и то референдумом, док је Косово отцепљено без референдума. Не лупетај.

артиљерац

pre 4 godine

@ mario Није то никаква митоманија.Немачки генерал Кујат(Hans Kuyat)иначе и
генерални инспектор НАТО пакта,је 2015 дао интервју за DW.на питање новинара
колико би требало Русији да скрше Украјину рекао је:Поделите удаљеност руска
граница-Кијев са 30 км/ч(брзина руских тенкова ван путева)и добићете време.
На питање колико би Русима требало до Берлина рекао је:5-6 дана.НАТО се за то
време не би ни окупио,а камоли супроставио.Пољска је минорна у односу на Русију,балтичке државице су ништа,америчких војника има 2000,све у свему ничег
нема да стане на пут Русима,ако би кренули.На својим западним границама Руси
имају 3 тенковске дивизије,6600 оклопних возила.Од тога 3000 тенкова.

marko

pre 4 godine

@Beograd Tačno, ali Amerika odlučuje ko može da kupi oružje od nje, a čak ni cena nije ista za sve. U Poljskoj je baš izražena mržnja prema Rusiji, svašta je bilo u prošlosti, što odgovara ovima. Poljska ima najjaču ekonomiju od svih zemalja istočnog bloka, misliš zato što su sposobni, naravno da ne. Amerika im je omogućila solidan standard, a u slučaju eventualnog rata, prvi će primiti udar iz Rusije. Sve ima svoju cenu, ništa nije slučajno Dragane brate. Nemoj da si naivan.

Djordje NS

pre 4 godine

To je cena koju moras placati kao clan NATO-a. Malo malo pa treba kupiti neko oruzje od Amerikanaca za odbranu od nepoznatog neprijatelja. Amerikanci ce ti vec objasniti zasto ti je to oruzje potrebno ako tebi samom to nije jasno.
(Eugen, 8. mart 2020 16:45)

Poljaci to kupuju jer imaju pare da to bez problema kupe. Za njih 100 miliona dolara ne predstavlja nikakvu cifru. I ne trebaju njima Amerikanci ništa da objašnjavaju a pogotovo ne zašto im je to oružje potrebno. Osetili su oni "rusku ljubav" a neće sigurno dozvoliti da budu u situaciji kao Ukrajina da ako im zapad ili NATO ne pomogne da su prepušteni milosti i nemilosti Rusa i ruskih pobunjenika u Ukrajini. Što Rusi ne probaju da otkinu deo Poljske kao što su uradili sa Krimom? Važi, važi...

.

pre 4 godine

@Midtjiland
Americki budzet je povecan zato sto je Amerika ozbiljna drzava. 1989 njen vojni budzet bio je oko 300 milijardi dolara, danas je oko 700 milijardi. Ruski vojni budzet 1989 bio je takodje oko 300 milijardi, danas oko 50 milijardi. Toliko o ruskoj moci. Nece valjda SAD da smanjuju budzet samo zato sto je Rusija propala?

Midtjiland

pre 4 godine

Da se ne lažemo: Rusi bi za 7 dana stigli do Berlina i sve pregazili kao plitak potok. Kakve rakete kakvi cirkusi. Molite se da ne bude sukoba inače sve je uzalud.(Alex, 08. mart 2020 17:23)Ma da što za sedam za pet dana haha koja mitomanija u Srbiji o Rusiji.
(mario, 08. mart 2020 18:16)
Ma da brt, savremena Rusija je toliko bezopasna da je americki budzet za vojsku od 1989. do danas povecan 11 puta.

mario

pre 4 godine

Da se ne lažemo: Rusi bi za 7 dana stigli do Berlina i sve pregazili kao plitak potok. Kakve rakete kakvi cirkusi. Molite se da ne bude sukoba inače sve je uzalud.
(Alex, 08. mart 2020 17:23)
Ma da što za sedam za pet dana haha koja mitomanija u Srbiji o Rusiji.

Dobros-AV

pre 4 godine

Malo se bavim Poljskom politikom (zbog posla), a i Amerikom u zadnje vreme, i mogu da vam kažem sledece: Amerika je KONAČNO, posle velikih muka i pregovora 12 Novembra ukinula vize za Poljake. Od svih EU zemalja samo Hrvati, Rumuni i Bugari moraju još da imaju vize za USA.
U svim poljskim medijima odmah su se pojavila pitanja ti pa: “E, šta je sada sledeće, čime ćemo to slobodno putovanje u USA morati da platimo “... i, eto... sada stižu odgovori.
Prijatno veče.

Djordje

pre 4 godine

Za mozgove koji govore o ceni koju moras da placas Amerikancima bi bilo pametnije kada bi nesto naucili o Poljskoj. Kao na primer kolika su sirotinja bili za vreme Sovjetskog saveza i koliko su napredovali od tada i uz ciju pomoc. Ne kupuju oni oruzje samo zato sto moraju vec i zato sto mogu da ga plate. Imaju para zahvaljujuci Americi i njihovim investicijama. Mislite o tome sledeci put kad nam Rusija uvali neko djubre sa otpada za 250 miliona i nazove ga poklonom. Jedva i to mozemo da priustimo.

Zevs

pre 4 godine

Poljaci paranoisu bez razloga. Osim toga Javelin ne moze da pridje Armati zbog Afghanit sistema, a ako kojim slucajem on zakaze, tesko da ce proci Malachit ERA

ns posmatrac

pre 4 godine

Javelin je odlican PO sistem ali je preskup. 1 lanser i 2 rakete izadju oko 1 milion USD sto je preskupo.

Na trzistu ima boljih sistema ali kao sto se da videti iz teksta poljaci kupuju iskljucivo od amerikanaca.

To je prakticno harac za americku podrsku ali ne samo protiv rusa vec i za podrsku u odnosima unutar EU.

Poljska konzervativna vlada je donela mnogo izmena zakona koji podrivaju vladavinu prava po standardima EU. Prvenstveno iz tih razloga poljaci kupuju oruzje iskljucivo od amerikanaca.

Ruska pretnja nije realna - postoji trenutno na teoretskom nivou ali nije realna. Zasto. Zato sto je poljska deo NATO-a i napad na nju bi bio napad na NATO a to za sad Rusija nemoze sebi da priusti.
Cak i da poljska nije deo NATO-a napad rusije na nju nebi bio izgledan. Zato ova intezivna ulaganja u naoruzanje - iskljucivo amerikco u zadnjih par godina nemavaju veze sa ugrozenoscu od rusije.

Alex

pre 4 godine

Da se ne lažemo: Rusi bi za 7 dana stigli do Berlina i sve pregazili kao plitak potok. Kakve rakete kakvi cirkusi. Molite se da ne bude sukoba inače sve je uzalud.

Ludi Milojko

pre 4 godine

Bacanje narodnih para. Pa Rusi ako ih napadnu zgaziće ih za 2 dana. Prvo će ih udariti sa 300 km udaljenosti, pa sa 100 km, pa sa 50 km, pa avijacija, pa helikopteri pa će ih tek onda tenkovima preorati to malo što ih ostane.

Džoni

pre 4 godine

Mogao bih da se opkladim da Ameri Rusima daju procenat od ovih nabavki da bi izigravali opasnost po ove države a da bi ovi mogli da ih pelješe za naoružanje.

Eugen

pre 4 godine

To je cena koju moras placati kao clan NATO-a. Malo malo pa treba kupiti neko oruzje od Amerikanaca za odbranu od nepoznatog neprijatelja. Amerikanci ce ti vec objasniti zasto ti je to oruzje potrebno ako tebi samom to nije jasno.

Serbia

pre 4 godine

Taj raketni sistem karakterističan je po tome što može da ga nosi jedan vojnik i da ispaljuje rakete iz sedećeg položaja.

Маса 22,3 кг

Посада 2

Ludi Milojko

pre 4 godine

Bacanje narodnih para. Pa Rusi ako ih napadnu zgaziće ih za 2 dana. Prvo će ih udariti sa 300 km udaljenosti, pa sa 100 km, pa sa 50 km, pa avijacija, pa helikopteri pa će ih tek onda tenkovima preorati to malo što ih ostane.

Džoni

pre 4 godine

Mogao bih da se opkladim da Ameri Rusima daju procenat od ovih nabavki da bi izigravali opasnost po ove države a da bi ovi mogli da ih pelješe za naoružanje.

Alex

pre 4 godine

Da se ne lažemo: Rusi bi za 7 dana stigli do Berlina i sve pregazili kao plitak potok. Kakve rakete kakvi cirkusi. Molite se da ne bude sukoba inače sve je uzalud.

ns posmatrac

pre 4 godine

Javelin je odlican PO sistem ali je preskup. 1 lanser i 2 rakete izadju oko 1 milion USD sto je preskupo.

Na trzistu ima boljih sistema ali kao sto se da videti iz teksta poljaci kupuju iskljucivo od amerikanaca.

To je prakticno harac za americku podrsku ali ne samo protiv rusa vec i za podrsku u odnosima unutar EU.

Poljska konzervativna vlada je donela mnogo izmena zakona koji podrivaju vladavinu prava po standardima EU. Prvenstveno iz tih razloga poljaci kupuju oruzje iskljucivo od amerikanaca.

Ruska pretnja nije realna - postoji trenutno na teoretskom nivou ali nije realna. Zasto. Zato sto je poljska deo NATO-a i napad na nju bi bio napad na NATO a to za sad Rusija nemoze sebi da priusti.
Cak i da poljska nije deo NATO-a napad rusije na nju nebi bio izgledan. Zato ova intezivna ulaganja u naoruzanje - iskljucivo amerikco u zadnjih par godina nemavaju veze sa ugrozenoscu od rusije.

Dobros-AV

pre 4 godine

Malo se bavim Poljskom politikom (zbog posla), a i Amerikom u zadnje vreme, i mogu da vam kažem sledece: Amerika je KONAČNO, posle velikih muka i pregovora 12 Novembra ukinula vize za Poljake. Od svih EU zemalja samo Hrvati, Rumuni i Bugari moraju još da imaju vize za USA.
U svim poljskim medijima odmah su se pojavila pitanja ti pa: “E, šta je sada sledeće, čime ćemo to slobodno putovanje u USA morati da platimo “... i, eto... sada stižu odgovori.
Prijatno veče.

Eugen

pre 4 godine

To je cena koju moras placati kao clan NATO-a. Malo malo pa treba kupiti neko oruzje od Amerikanaca za odbranu od nepoznatog neprijatelja. Amerikanci ce ti vec objasniti zasto ti je to oruzje potrebno ako tebi samom to nije jasno.

mario

pre 4 godine

Da se ne lažemo: Rusi bi za 7 dana stigli do Berlina i sve pregazili kao plitak potok. Kakve rakete kakvi cirkusi. Molite se da ne bude sukoba inače sve je uzalud.
(Alex, 08. mart 2020 17:23)
Ma da što za sedam za pet dana haha koja mitomanija u Srbiji o Rusiji.

G

pre 4 godine

Poljaci to kupuju jer imaju pare da to bez problema kupe. Za njih 100 miliona dolara ne predstavlja nikakvu cifru. I ne trebaju njima Amerikanci ništa da objašnjavaju a pogotovo ne zašto im je to oružje potrebno. Osetili su oni "rusku ljubav" a neće sigurno dozvoliti da budu u situaciji kao Ukrajina da ako im zapad ili NATO ne pomogne da su prepušteni milosti i nemilosti Rusa i ruskih pobunjenika u Ukrajini. Što Rusi ne probaju da otkinu deo Poljske kao što su uradili sa Krimom? Važi, važi...
(Djordje NS, 08. mart 2020 20:23)

А зашто би Руси кидали било који део Пољске? Друго, нису они откинули Крим, него га вратили и то референдумом, док је Косово отцепљено без референдума. Не лупетај.

Djordje

pre 4 godine

Za mozgove koji govore o ceni koju moras da placas Amerikancima bi bilo pametnije kada bi nesto naucili o Poljskoj. Kao na primer kolika su sirotinja bili za vreme Sovjetskog saveza i koliko su napredovali od tada i uz ciju pomoc. Ne kupuju oni oruzje samo zato sto moraju vec i zato sto mogu da ga plate. Imaju para zahvaljujuci Americi i njihovim investicijama. Mislite o tome sledeci put kad nam Rusija uvali neko djubre sa otpada za 250 miliona i nazove ga poklonom. Jedva i to mozemo da priustimo.

Serbia

pre 4 godine

Taj raketni sistem karakterističan je po tome što može da ga nosi jedan vojnik i da ispaljuje rakete iz sedećeg položaja.

Маса 22,3 кг

Посада 2

артиљерац

pre 4 godine

@ mario Није то никаква митоманија.Немачки генерал Кујат(Hans Kuyat)иначе и
генерални инспектор НАТО пакта,је 2015 дао интервју за DW.на питање новинара
колико би требало Русији да скрше Украјину рекао је:Поделите удаљеност руска
граница-Кијев са 30 км/ч(брзина руских тенкова ван путева)и добићете време.
На питање колико би Русима требало до Берлина рекао је:5-6 дана.НАТО се за то
време не би ни окупио,а камоли супроставио.Пољска је минорна у односу на Русију,балтичке државице су ништа,америчких војника има 2000,све у свему ничег
нема да стане на пут Русима,ако би кренули.На својим западним границама Руси
имају 3 тенковске дивизије,6600 оклопних возила.Од тога 3000 тенкова.

marko

pre 4 godine

@Beograd Tačno, ali Amerika odlučuje ko može da kupi oružje od nje, a čak ni cena nije ista za sve. U Poljskoj je baš izražena mržnja prema Rusiji, svašta je bilo u prošlosti, što odgovara ovima. Poljska ima najjaču ekonomiju od svih zemalja istočnog bloka, misliš zato što su sposobni, naravno da ne. Amerika im je omogućila solidan standard, a u slučaju eventualnog rata, prvi će primiti udar iz Rusije. Sve ima svoju cenu, ništa nije slučajno Dragane brate. Nemoj da si naivan.

Zevs

pre 4 godine

Poljaci paranoisu bez razloga. Osim toga Javelin ne moze da pridje Armati zbog Afghanit sistema, a ako kojim slucajem on zakaze, tesko da ce proci Malachit ERA

Djordje NS

pre 4 godine

Za one mitomane i neupućene Poljska je od jedne bedne ekonomske situacije u kojoj je bila pod sovjetskom čizmom danas postaje jedna od vodećih sila Evrope ali u svakom pogledu. Nisu oni Ukrajina pa da se Rusi sa njima zezaju. Opasno su jaki...

Midtjiland

pre 4 godine

Da se ne lažemo: Rusi bi za 7 dana stigli do Berlina i sve pregazili kao plitak potok. Kakve rakete kakvi cirkusi. Molite se da ne bude sukoba inače sve je uzalud.(Alex, 08. mart 2020 17:23)Ma da što za sedam za pet dana haha koja mitomanija u Srbiji o Rusiji.
(mario, 08. mart 2020 18:16)
Ma da brt, savremena Rusija je toliko bezopasna da je americki budzet za vojsku od 1989. do danas povecan 11 puta.

Djordje NS

pre 4 godine

To je cena koju moras placati kao clan NATO-a. Malo malo pa treba kupiti neko oruzje od Amerikanaca za odbranu od nepoznatog neprijatelja. Amerikanci ce ti vec objasniti zasto ti je to oruzje potrebno ako tebi samom to nije jasno.
(Eugen, 8. mart 2020 16:45)

Poljaci to kupuju jer imaju pare da to bez problema kupe. Za njih 100 miliona dolara ne predstavlja nikakvu cifru. I ne trebaju njima Amerikanci ništa da objašnjavaju a pogotovo ne zašto im je to oružje potrebno. Osetili su oni "rusku ljubav" a neće sigurno dozvoliti da budu u situaciji kao Ukrajina da ako im zapad ili NATO ne pomogne da su prepušteni milosti i nemilosti Rusa i ruskih pobunjenika u Ukrajini. Što Rusi ne probaju da otkinu deo Poljske kao što su uradili sa Krimom? Važi, važi...

.

pre 4 godine

@Midtjiland
Americki budzet je povecan zato sto je Amerika ozbiljna drzava. 1989 njen vojni budzet bio je oko 300 milijardi dolara, danas je oko 700 milijardi. Ruski vojni budzet 1989 bio je takodje oko 300 milijardi, danas oko 50 milijardi. Toliko o ruskoj moci. Nece valjda SAD da smanjuju budzet samo zato sto je Rusija propala?

branko

pre 4 godine

Da se ne lazemo: Rusi ne bi mogli ni za sedam meseci da se pomeraju od svojih granica. Jednostavno, NATO je toliko nadmocan naspram Rusije , da je besmisleno trositi vreme da se raspravjla oko toga. Godisnji budjet NATO- 1200 Biliona USD, budjet Rusije -50 biliona USD. Pa presudite sami kakva je razlika. Da ne pricamo oko toga da Rusija zaostaje tehnoloski 20-25 godina iza Zapada.

realno

pre 4 godine

Bogate drzave mogu sebi da priuste najnovije oruzije.Nije cudno ,pre bih rekao da je poucno.Od kada su ,,otkacili" Ruse,strahovito su napredovali( kao i cela Istocna Evropa).I dalje su na nivou 2% BDP a za odbranu a kupuju tehnoloski vrh i novo, ne cekaju da im neko nesto udeli ili ,,povoljno" pokloni.

T-ZeX

pre 4 godine

Poljaci bi svoju bezbednost trebali graditi na temelju korektnih i dobrih odnosa sa rusima . Ne ovako. Na kraju ostavice ih ameri na milost i nemilost rusima isto kao i ukrajince .

Sambo

pre 4 godine

Pretnja poljacima od rusa je realna. Zasto? Pa zato sto smo videli da se rusi nisu u Ukrajini zaustavili na Krimu, nego hoce drzavu u drzavi kroz donjecku i lugansku oblast. Bolje da su spremni.
Ove bajke da rusi mogu za 7 dana do Berlina itd...dosli bi oni odavno da to mogu. Engleska i Francuska imaju isto nuklearno oruzje, amerika takodjer. A i svega ostalog. Evropa ima oko 800 milioma ljudi, a rusija 140. Pa neka probaju.
Sto se tice ukidanja viza...vidim da su mnogi neupuceni. Ne smes da imas vise od 3% odbijenih viza...ili tako nesto. Oni su npr kao i hrvati imali oko 5-6%. Onda im je americki ambasador, kao i hrvatima u medijima rekao, da poduzetnici izvade vize, ali ne moraju da idu u ameriku, jer oni lakse dobivaju, i tako ce da smanje postotak odbijenih viza i ukinut ce im vize. Oni su tako i napravili. Nikakve tu terorije zavere ne postoje niti neka placanja. Pa cime hrvatska da plati?

pex

pre 4 godine

Dok se od Rusa pravi lazni bauk i neprijatelj, dotle druga civilizacija okupira evropu i tako vec godinama unazad. Rusi imaju identicne vrednosti kao i ostatka evrope. Dakle, biznis, porodice, zabava, poroci,umetnost, i sve ono sto nam je zajednicko skoro svima na starom kontinentu. Nemaju nikakv razlog da ratuju i napadaju jer povrsine i resursa imaju mnogo vise nego sto im je potrebno u odnosu na priodni prirastaj i njihov broj. Koji je nazalost toliki jer su u velikim ratovima iskrvarili ise nego iko. Elem, ove baljezgarije od laznog Branka iz susedne nam HR, su iracionalne. Evropa je stara, troma,impotentna i ususkana. Nisu u stanju da se brane od bilo koga da zaista neko zeli da ih napadne. Nemaju ostrinu (kamo srece da smo svi takvi u 21om veku) sto se videlo na bezbroj primera, od Holandjana u Srebrenici do francuske reakcije na teroristicke napade. Price o ratu su za naivne napaljenike koji rata nisu videli.Osim ovoga koliko ogranicen moras biti da finansijama meris neciju jacinu? To je kao kad bi ja obucen od glave do pete i izasao iz skupih kola drzeci besan telefon i natrcao na nekog klinca iz geta iz lake boks kategorije. Smlatio bi me za minut. Kolika je plata ruskog oficira a kolika norveskog ili nemackog? Koliko je Saudijcima vredeo vojni budzet kada ne mogu da izadju na kraj za bosonogim Hutima? NATO nema dovoljno raketa koliko Rusi imaju tenkova. Ali jos jednom, ko normalan ramzislja o ratu? NATO je dosao do ruske granice i zato se desio Krim i Novorusija

Bgd

pre 4 godine

@(Sambo, 8. mart 2020 23:54)

Odakle tebi uopšte ideja da Rusi žele da dođu do Berlina i zašto bi to radili? Pa na NJIHOVIM granicama se gomila NATO a ovamo priče o tome kako su Rusi pretnja? Ko je tu lud? Upoređuješ Krim koji je oduvek bio ruski sa zapadnom Evropom? Rusi su samo vratili ono što je njihovo (a ni to ne bi uradili da nije bilo prevrata u Ukrajini) a porobljavanje zapadne Evrope im treba kao i treće oko. Od drveća ne vidiš šumu, slepac.

raks

pre 4 godine

opasna stvarcica, koliko je samo ruskih helikoptera na zemlji stradalo u siriji zbog ovakvih sistema...samo sto nisam znao da su ovako skupe.

Made in Serbia

pre 4 godine

Od svih EU zemalja samo Hrvati, Rumuni i Bugari moraju još da imaju vize za USA
(Dobros-AV, 08. mart 2020 18:31)

____ a Kipar?

Alex

pre 4 godine

Da se ne lažemo: Rusi bi za 7 dana stigli do Berlina i sve pregazili kao plitak potok. Kakve rakete kakvi cirkusi. Molite se da ne bude sukoba inače sve je uzalud.

Ludi Milojko

pre 4 godine

Bacanje narodnih para. Pa Rusi ako ih napadnu zgaziće ih za 2 dana. Prvo će ih udariti sa 300 km udaljenosti, pa sa 100 km, pa sa 50 km, pa avijacija, pa helikopteri pa će ih tek onda tenkovima preorati to malo što ih ostane.

mario

pre 4 godine

Da se ne lažemo: Rusi bi za 7 dana stigli do Berlina i sve pregazili kao plitak potok. Kakve rakete kakvi cirkusi. Molite se da ne bude sukoba inače sve je uzalud.
(Alex, 08. mart 2020 17:23)
Ma da što za sedam za pet dana haha koja mitomanija u Srbiji o Rusiji.

Djordje NS

pre 4 godine

To je cena koju moras placati kao clan NATO-a. Malo malo pa treba kupiti neko oruzje od Amerikanaca za odbranu od nepoznatog neprijatelja. Amerikanci ce ti vec objasniti zasto ti je to oruzje potrebno ako tebi samom to nije jasno.
(Eugen, 8. mart 2020 16:45)

Poljaci to kupuju jer imaju pare da to bez problema kupe. Za njih 100 miliona dolara ne predstavlja nikakvu cifru. I ne trebaju njima Amerikanci ništa da objašnjavaju a pogotovo ne zašto im je to oružje potrebno. Osetili su oni "rusku ljubav" a neće sigurno dozvoliti da budu u situaciji kao Ukrajina da ako im zapad ili NATO ne pomogne da su prepušteni milosti i nemilosti Rusa i ruskih pobunjenika u Ukrajini. Što Rusi ne probaju da otkinu deo Poljske kao što su uradili sa Krimom? Važi, važi...

Djordje NS

pre 4 godine

Za one mitomane i neupućene Poljska je od jedne bedne ekonomske situacije u kojoj je bila pod sovjetskom čizmom danas postaje jedna od vodećih sila Evrope ali u svakom pogledu. Nisu oni Ukrajina pa da se Rusi sa njima zezaju. Opasno su jaki...

branko

pre 4 godine

Da se ne lazemo: Rusi ne bi mogli ni za sedam meseci da se pomeraju od svojih granica. Jednostavno, NATO je toliko nadmocan naspram Rusije , da je besmisleno trositi vreme da se raspravjla oko toga. Godisnji budjet NATO- 1200 Biliona USD, budjet Rusije -50 biliona USD. Pa presudite sami kakva je razlika. Da ne pricamo oko toga da Rusija zaostaje tehnoloski 20-25 godina iza Zapada.

Zevs

pre 4 godine

Poljaci paranoisu bez razloga. Osim toga Javelin ne moze da pridje Armati zbog Afghanit sistema, a ako kojim slucajem on zakaze, tesko da ce proci Malachit ERA

.

pre 4 godine

@Midtjiland
Americki budzet je povecan zato sto je Amerika ozbiljna drzava. 1989 njen vojni budzet bio je oko 300 milijardi dolara, danas je oko 700 milijardi. Ruski vojni budzet 1989 bio je takodje oko 300 milijardi, danas oko 50 milijardi. Toliko o ruskoj moci. Nece valjda SAD da smanjuju budzet samo zato sto je Rusija propala?

G

pre 4 godine

Poljaci to kupuju jer imaju pare da to bez problema kupe. Za njih 100 miliona dolara ne predstavlja nikakvu cifru. I ne trebaju njima Amerikanci ništa da objašnjavaju a pogotovo ne zašto im je to oružje potrebno. Osetili su oni "rusku ljubav" a neće sigurno dozvoliti da budu u situaciji kao Ukrajina da ako im zapad ili NATO ne pomogne da su prepušteni milosti i nemilosti Rusa i ruskih pobunjenika u Ukrajini. Što Rusi ne probaju da otkinu deo Poljske kao što su uradili sa Krimom? Važi, važi...
(Djordje NS, 08. mart 2020 20:23)

А зашто би Руси кидали било који део Пољске? Друго, нису они откинули Крим, него га вратили и то референдумом, док је Косово отцепљено без референдума. Не лупетај.

артиљерац

pre 4 godine

@ mario Није то никаква митоманија.Немачки генерал Кујат(Hans Kuyat)иначе и
генерални инспектор НАТО пакта,је 2015 дао интервју за DW.на питање новинара
колико би требало Русији да скрше Украјину рекао је:Поделите удаљеност руска
граница-Кијев са 30 км/ч(брзина руских тенкова ван путева)и добићете време.
На питање колико би Русима требало до Берлина рекао је:5-6 дана.НАТО се за то
време не би ни окупио,а камоли супроставио.Пољска је минорна у односу на Русију,балтичке државице су ништа,америчких војника има 2000,све у свему ничег
нема да стане на пут Русима,ако би кренули.На својим западним границама Руси
имају 3 тенковске дивизије,6600 оклопних возила.Од тога 3000 тенкова.

Sambo

pre 4 godine

Pretnja poljacima od rusa je realna. Zasto? Pa zato sto smo videli da se rusi nisu u Ukrajini zaustavili na Krimu, nego hoce drzavu u drzavi kroz donjecku i lugansku oblast. Bolje da su spremni.
Ove bajke da rusi mogu za 7 dana do Berlina itd...dosli bi oni odavno da to mogu. Engleska i Francuska imaju isto nuklearno oruzje, amerika takodjer. A i svega ostalog. Evropa ima oko 800 milioma ljudi, a rusija 140. Pa neka probaju.
Sto se tice ukidanja viza...vidim da su mnogi neupuceni. Ne smes da imas vise od 3% odbijenih viza...ili tako nesto. Oni su npr kao i hrvati imali oko 5-6%. Onda im je americki ambasador, kao i hrvatima u medijima rekao, da poduzetnici izvade vize, ali ne moraju da idu u ameriku, jer oni lakse dobivaju, i tako ce da smanje postotak odbijenih viza i ukinut ce im vize. Oni su tako i napravili. Nikakve tu terorije zavere ne postoje niti neka placanja. Pa cime hrvatska da plati?

Midtjiland

pre 4 godine

Da se ne lažemo: Rusi bi za 7 dana stigli do Berlina i sve pregazili kao plitak potok. Kakve rakete kakvi cirkusi. Molite se da ne bude sukoba inače sve je uzalud.(Alex, 08. mart 2020 17:23)Ma da što za sedam za pet dana haha koja mitomanija u Srbiji o Rusiji.
(mario, 08. mart 2020 18:16)
Ma da brt, savremena Rusija je toliko bezopasna da je americki budzet za vojsku od 1989. do danas povecan 11 puta.

Djordje

pre 4 godine

Za mozgove koji govore o ceni koju moras da placas Amerikancima bi bilo pametnije kada bi nesto naucili o Poljskoj. Kao na primer kolika su sirotinja bili za vreme Sovjetskog saveza i koliko su napredovali od tada i uz ciju pomoc. Ne kupuju oni oruzje samo zato sto moraju vec i zato sto mogu da ga plate. Imaju para zahvaljujuci Americi i njihovim investicijama. Mislite o tome sledeci put kad nam Rusija uvali neko djubre sa otpada za 250 miliona i nazove ga poklonom. Jedva i to mozemo da priustimo.

Eugen

pre 4 godine

To je cena koju moras placati kao clan NATO-a. Malo malo pa treba kupiti neko oruzje od Amerikanaca za odbranu od nepoznatog neprijatelja. Amerikanci ce ti vec objasniti zasto ti je to oruzje potrebno ako tebi samom to nije jasno.

Dobros-AV

pre 4 godine

Malo se bavim Poljskom politikom (zbog posla), a i Amerikom u zadnje vreme, i mogu da vam kažem sledece: Amerika je KONAČNO, posle velikih muka i pregovora 12 Novembra ukinula vize za Poljake. Od svih EU zemalja samo Hrvati, Rumuni i Bugari moraju još da imaju vize za USA.
U svim poljskim medijima odmah su se pojavila pitanja ti pa: “E, šta je sada sledeće, čime ćemo to slobodno putovanje u USA morati da platimo “... i, eto... sada stižu odgovori.
Prijatno veče.

T-ZeX

pre 4 godine

Poljaci bi svoju bezbednost trebali graditi na temelju korektnih i dobrih odnosa sa rusima . Ne ovako. Na kraju ostavice ih ameri na milost i nemilost rusima isto kao i ukrajince .

Džoni

pre 4 godine

Mogao bih da se opkladim da Ameri Rusima daju procenat od ovih nabavki da bi izigravali opasnost po ove države a da bi ovi mogli da ih pelješe za naoružanje.

ns posmatrac

pre 4 godine

Javelin je odlican PO sistem ali je preskup. 1 lanser i 2 rakete izadju oko 1 milion USD sto je preskupo.

Na trzistu ima boljih sistema ali kao sto se da videti iz teksta poljaci kupuju iskljucivo od amerikanaca.

To je prakticno harac za americku podrsku ali ne samo protiv rusa vec i za podrsku u odnosima unutar EU.

Poljska konzervativna vlada je donela mnogo izmena zakona koji podrivaju vladavinu prava po standardima EU. Prvenstveno iz tih razloga poljaci kupuju oruzje iskljucivo od amerikanaca.

Ruska pretnja nije realna - postoji trenutno na teoretskom nivou ali nije realna. Zasto. Zato sto je poljska deo NATO-a i napad na nju bi bio napad na NATO a to za sad Rusija nemoze sebi da priusti.
Cak i da poljska nije deo NATO-a napad rusije na nju nebi bio izgledan. Zato ova intezivna ulaganja u naoruzanje - iskljucivo amerikco u zadnjih par godina nemavaju veze sa ugrozenoscu od rusije.

marko

pre 4 godine

@Beograd Tačno, ali Amerika odlučuje ko može da kupi oružje od nje, a čak ni cena nije ista za sve. U Poljskoj je baš izražena mržnja prema Rusiji, svašta je bilo u prošlosti, što odgovara ovima. Poljska ima najjaču ekonomiju od svih zemalja istočnog bloka, misliš zato što su sposobni, naravno da ne. Amerika im je omogućila solidan standard, a u slučaju eventualnog rata, prvi će primiti udar iz Rusije. Sve ima svoju cenu, ništa nije slučajno Dragane brate. Nemoj da si naivan.

realno

pre 4 godine

Bogate drzave mogu sebi da priuste najnovije oruzije.Nije cudno ,pre bih rekao da je poucno.Od kada su ,,otkacili" Ruse,strahovito su napredovali( kao i cela Istocna Evropa).I dalje su na nivou 2% BDP a za odbranu a kupuju tehnoloski vrh i novo, ne cekaju da im neko nesto udeli ili ,,povoljno" pokloni.

Serbia

pre 4 godine

Taj raketni sistem karakterističan je po tome što može da ga nosi jedan vojnik i da ispaljuje rakete iz sedećeg položaja.

Маса 22,3 кг

Посада 2

pex

pre 4 godine

Dok se od Rusa pravi lazni bauk i neprijatelj, dotle druga civilizacija okupira evropu i tako vec godinama unazad. Rusi imaju identicne vrednosti kao i ostatka evrope. Dakle, biznis, porodice, zabava, poroci,umetnost, i sve ono sto nam je zajednicko skoro svima na starom kontinentu. Nemaju nikakv razlog da ratuju i napadaju jer povrsine i resursa imaju mnogo vise nego sto im je potrebno u odnosu na priodni prirastaj i njihov broj. Koji je nazalost toliki jer su u velikim ratovima iskrvarili ise nego iko. Elem, ove baljezgarije od laznog Branka iz susedne nam HR, su iracionalne. Evropa je stara, troma,impotentna i ususkana. Nisu u stanju da se brane od bilo koga da zaista neko zeli da ih napadne. Nemaju ostrinu (kamo srece da smo svi takvi u 21om veku) sto se videlo na bezbroj primera, od Holandjana u Srebrenici do francuske reakcije na teroristicke napade. Price o ratu su za naivne napaljenike koji rata nisu videli.Osim ovoga koliko ogranicen moras biti da finansijama meris neciju jacinu? To je kao kad bi ja obucen od glave do pete i izasao iz skupih kola drzeci besan telefon i natrcao na nekog klinca iz geta iz lake boks kategorije. Smlatio bi me za minut. Kolika je plata ruskog oficira a kolika norveskog ili nemackog? Koliko je Saudijcima vredeo vojni budzet kada ne mogu da izadju na kraj za bosonogim Hutima? NATO nema dovoljno raketa koliko Rusi imaju tenkova. Ali jos jednom, ko normalan ramzislja o ratu? NATO je dosao do ruske granice i zato se desio Krim i Novorusija

raks

pre 4 godine

opasna stvarcica, koliko je samo ruskih helikoptera na zemlji stradalo u siriji zbog ovakvih sistema...samo sto nisam znao da su ovako skupe.

Bgd

pre 4 godine

@(Sambo, 8. mart 2020 23:54)

Odakle tebi uopšte ideja da Rusi žele da dođu do Berlina i zašto bi to radili? Pa na NJIHOVIM granicama se gomila NATO a ovamo priče o tome kako su Rusi pretnja? Ko je tu lud? Upoređuješ Krim koji je oduvek bio ruski sa zapadnom Evropom? Rusi su samo vratili ono što je njihovo (a ni to ne bi uradili da nije bilo prevrata u Ukrajini) a porobljavanje zapadne Evrope im treba kao i treće oko. Od drveća ne vidiš šumu, slepac.

Made in Serbia

pre 4 godine

Od svih EU zemalja samo Hrvati, Rumuni i Bugari moraju još da imaju vize za USA
(Dobros-AV, 08. mart 2020 18:31)

____ a Kipar?