Subota, 07.03.2020.

09:57

Rusi bi da grade metro i tunele: Mosmetrostroj nudi Beogradu sistem "ključ u ruke"

Ruski "Mosmetrostroj" ponudio je da gradi i finansira gradnju metroa u Beogradu i tunel od Kameničke ulice do Despota Stefana i ispod Topčidera do Autokomande.

Izvor: Veèernje novosti

Rusi bi da grade metro i tunele: Mosmetrostroj nudi Beogradu sistem "kljuè u ruke" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Darko

pre 4 godine

Pa mi smo imali šine kroz Beograd uz reku, pa ih je grad skinuo. Mogli smo već poput beovoza da se vozimo tim šinama, linija Rakovica, Pančevački most(ali oko kalemegdana) 2 kompozicije i vozi. Stajališta kod Sajma, Gazele, Beograda na vodi, beton hale, 25. maj, carine i Panfevačkog mosta, ali skinuše prugu...

100% SRBIN

pre 4 godine

@Novak, da li smo sposobni ili nismo vrlo je upitno. Mozda 80 godina proslog veka tako nesto bi bilo glupo dati nekom trećem da radi, lada smo imali inzvaredna građevinska preduzeća i projektanske kuće. Na žalost to danas izvesno je nemamo. Uslovi koje Rusi nude prema mojim saznanjima daleko su bolji od uslova koje nude Kinezi i Francuzi. Pored metroa dobiti i fabriku za metro vagone tj elektromotorne garniture i njihove delove je velika stvar. Imajući u vidu da takvu firmu u blizoj okolini niko nema a svi ili imaju ili planiraju da grade metro. Trebaju im i vagoni i rez.delovi. Ovo moze da bude i dobar adut u pregovorima da se dobiju bolji uslovi od druge dve strane sa kojima pregovaramo o gradnji metroa.

marko_sthlm

pre 4 godine

Što se metroa i Rusa tiče - staviti na tender pa ako daju najbolju ponudu što da ne?
Da se ide na "ruski" model gde se država i "izvođač radova" dogovaraju bezvtendera e to već ne bi bilo u redu.

Inače, metro kupiti od Rusa i nekako - ali za ime božje ne kupujte avione (pogotovo putničke) od njih.

остали само дугмићи

pre 4 godine

Ко негативно прича о московском метроу, тај сигурно није био у Москви и провозао се метроом. Московски метро има 13 линија на два нивоа а повезује га једна кружна линија која је у центру Москве, друга кружна линија се сада гради и повезиваће 30 станица у ширем подручју Москве, тако да ко није био боље да не прича без везе за нешто што не зна.

Dipl. ing. gradjevine

pre 4 godine

Ma neradi se o tome ko: Rusi, Kinezi ili Francuzi . Nego se postavlja pitanje da li mi smo mi stvarno toliki debili da nismo u stanju da kopamo tunele i da zaposljavamo hiljade radnika (umjesto da drugi dolaze a mi ko arapi da ih placamo). Ne moze mi niko reci da je kljuc u ruke (decenijama drugi uzima pare na koristenje) isplatniji od svojih radnika (samo koliko to raznih drugih privrednih grana pokrece) i kredita (makar ga isplacivali godinam). Ali ocigledno nemamo vise radnika ni sa najosnovnijom kvalifikacijom. Svi otisli.
(Novak, 07. mart 2020 11:23)

MI smo uništili celu gradjevinsku operativu. Mostogradnju, Energoprojekt, Ratko Mitrović.. Nije stvar u kopanju i fizikalisanju. Treba ta tunele dovesti krtice. Mašina koja kopa i odmah stavlja beton sku oplatu. Beovoz i tunele je radila krtica Atlas Copco. Neće rus, francuz da dovede svoje radnike već će da nadje radnu snagu a oni će samo da izvode projekat tj know how

samo kažem

pre 4 godine

Moskovski metro je jedan od najkompleksnijih i najdužih metroa na svetu. Projekat je naravno više puta prosirivan i opet sve funkcioniše odlično. Kako je projekat davno počeo ima taj starinski šmek naročito u centralnim zonama, a tek kasnije pocinje da liči poput zapadnih modernih metroa. Podsmevati se Rusima za metro je van pameti. Imaju Rusi puno negativnih stvari u svojoj državi, ali metro nije ni u ludilu. Francuzi takođe imaju ozbiljne metroe sirom države i generalno su u vrhu šinskog saobracaja u svetu po broju projekata i ozbiljnosti tako da su i oni odlična opcija. Kinezi su kasno ušli na tržište, odlično prate trendove, ali najveća mana im je mala vidljivost van granica. Uglavnom tuga je sto mi nemamo struku za ovako ozbiljan projekat i moramo kupovati sve maltene od A do Š.

aleksandar

pre 4 godine

Za sve ove koji podržavaju Kineze i stav da oni prave metro, samo pogledajte deonicu pruge Prokop-Batajnica. Preko pola radnog vremena bleje i ne rade ništa, a puše toliko da smo mi u Srbiji svi nepušači. Ostavljaju kamenje i blato po putu i ne znam ko im je dao vozačke...
Ja grđu gradnju nisam video. Sa druge strane tamo gde Rusi grade je sve organizovanije. Kamione se peru pre nego što izađu na put i rade 10 puta efikasnije od Kineza. Pri tom deonica koju Rusi rade je 100 puta zahtevnija od ovoga što Kinezi rade kod nas. Ne kažem da Kinezi ne znaju, znaju oni sve da naprave, nego neće i bahate se ovde neverovatno. Da u Kini rade ovako ne bi ih bilo...

Novak

pre 4 godine

Ma neradi se o tome ko: Rusi, Kinezi ili Francuzi . Nego se postavlja pitanje da li mi smo mi stvarno toliki debili da nismo u stanju da kopamo tunele i da zaposljavamo hiljade radnika (umjesto da drugi dolaze a mi ko arapi da ih placamo). Ne moze mi niko reci da je kljuc u ruke (decenijama drugi uzima pare na koristenje) isplatniji od svojih radnika (samo koliko to raznih drugih privrednih grana pokrece) i kredita (makar ga isplacivali godinam). Ali ocigledno nemamo vise radnika ni sa najosnovnijom kvalifikacijom. Svi otisli.

I'am not a robot

pre 4 godine

Moskovski metro nije samo metro. To je i muzej ispod zemlje. Mi o tome mozemo samo da sanjamo. A sto se tice Rusa i rada na zeleznici, svedok sam rada na delu pruge do Valjeva, jer su mi ispred kuce radili. To je trebalo videti. Radi se puno radno vreme, nema nepotrebnih pauza, sve je organizovano, sve se nakon radova ostavi u potpunom redu, ocisti,podsisa trava i grmlje koje mi inace tradicionalno gajimo uz prugu, tako da sto se mene tice slobodno Rusima dajte posao!

Života

pre 4 godine

"Osim ponude za izvođenje radova po sistemu "ključ u ruke" na adresu naših institucija stigla je i ponuda da se finansira i gradi fabrika u kojoj bi se proizvodili vagoni i rezervni delovi za metro, piše list"

Jer naravno naša fabrika vagona Goša iz Smederevske Palanke je u stečaju, pravićemo drugu fabriku za vagone, samo da nam se još jednom uzmu pare.

A što se tiče metroa, u kulturnim zemljama bi napravili plan i raspisali tender, gde bi se ozbiljne firme takmičile i garantovale da će sve biti gotovo u roku, samo kod nas se država "dogovara" s izvođačem.

Zoran

pre 4 godine

hvla bogu da se neko setio! Najveci i najbolji metro na sveyu Moskovski Metro!
(Zemunac, 7. mart 2020 10:14)

Nije najveći. Ima 5(pet) koji su veći(duži i sa više linija i više stanica i ukrštanja u dva i čak i tri nivoa)
Nije najbolji ali jeste odličan.
Inače, važi za najopterećeniji u svetu(3,2 milijarde putnika godišnje). Posle Moskovskog po tom parametru su Tokijski i Seulski metroi..
Što se lepote tiče, stvar ukusa. Neko voli plave oči, neko crne boje.

E sad! Ima i ono: "Koja su kola to bolja Moskviča?". I cenim to naravno.

Ex moskovljanin

pre 4 godine

Živeo sam 15 godina u Moskvi. Obišao celu Rusiju. Ovde oni koji spominju moskovski metro kao muzej to je radjeno pre sto godina. Nove linije do Himkija su sasvim nešto drugo. Rusi imaju sistem teškog metroa. Živeo sam i 5 godina u Beču. Moderan laki metro kombinanacija podzemnog i nadzemnog sistem kome teži i Beograd. Vozio sam se metroom u Parizu, Londonu, NY, Madridu itd. Svaki grad ima svoju specifičnost tako da je sve jedno ko će da gradi. Pitanje je samo ko ponudi najbolje finansijske uslove. Tehnologija metroa je svugde ista.

Fan a ne fen

pre 4 godine

https://instagram.com/moscow_metro_architecture?igshid=vhww99qsvc9p


Nemojte molim vas...krša imamo i više nego što nam treba.
(Laki, 07. mart 2020 10:01)

sofronije

pre 4 godine

ko nije video moskovske metro stanice i moskovski metro u celini moze da se frlja sa izrazima tipa "krs"...a to nema veze a tim koju istok/zapad stranu i/ili politiku podrzavas...metro im je super. (tacka)
sve ostalo članku nije tema.

Srbin

pre 4 godine

Ovom dvojcu sto pljuje po Rusima i njhovom metrou dve stvari:

1. Rusi opasno dobro grade ovakve stvari
2. Navozali smo se i u francuskom i u svakom drugom metrou koji su nam obećavali.

Nisu nama ništa Rusi a ni oni zapadni krivi. Sve je to kod nas krivica.

Kobster

pre 4 godine

Najveca prepreka nasem razvoju smo mi sami. Nismo sposobni da sagledamo stvari realno i uzmemo ono najbolje sto mozemo, bilo sa Istoka ili Zapada, vec ostrasceno drzimo jednu stranu po svaku cenu.
Evo sada komentatori listom pljuju mogucnost da Rusi grade metro, a niko se od njih nije proivozao moskovskim metroom.
Druga manifestacija te nase lose osobine je sto i dalje zivimo u 80. godinama proslog veka, pa mislimo da su Rumuni siromasniji od nas, da Rusi ne mogu ni peglu da naprave, i slicno. Rusi salju rakete u svemir, Ameri idu preko Ruja, cisto da znate.
Nisam rusofil, samo realan predstavnik naroda koji se svima podsmeva, a ne moze da proizvede beli luk za svoje potrebe.

humanista

pre 4 godine

Pa nek i grade, bio sam u Moskovskom metrou i na svakih do 2 minuta vam stize elektromotorni voz, cije su linije povezale celu Moskvu.I naravno sve funkcionise besprekorno.

C i n i k

pre 4 godine

Ako je ikako moguce treba izbegnuti ruje i posao metroa,ako ce to stvarno da se radi,dati FR koji imaju velika iskustva u tome kao i kinezima zbog finansiranja.

mikan

pre 4 godine

Za one koji nikad nisu bili u Moskvi i videli metro u Moskvi evo domaceg zadatka:

https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2015/oct/31/moscows-metro-stations-in-pictures

Bukvalno podzemni muzej mozes knjizevno vece unutra da sazoves.

Nikola

pre 4 godine

Ima jedan sjajan klip na youtube koji objasnjava pojavu modernog kolonijalizma. Citava fora je da navuces male drzave da uzimaju tvoje kredite kojima ce da plate tvoje firme da grade projekte sa kojima navodno treba da stignu razvijene zemlje. A onda zivite od kamate, ucenjujete politicko rukovodstvo itd. To dakle rade ameri, kinezi, rusi, eu. Jedina kao dobra stvar je sto mi eto dugujemo svima po malo, pa se moze reci da smo svaciji i niciji.

lena

pre 4 godine

Sve neko drugi treba da nam iskopa,sazida,asfaltira,izgradi i ofarba.
A nekada smo po celom svetu kopali,zidali,asfaltirali,gradili i farbali...koliko smo samo “napredovali” kao nacija!? Pametnom dosta!

Pantagruel

pre 4 godine

Једино онај ко није био у Москви и Санкт Петерсбургу може да се подсмева руском знању у области градње метроа и управљању њиме. Ја јесам, па зато ћутим.

XXL

pre 4 godine

'Ajde molim vas da za života doživim da je metro u Beogradu završen. Došao sam da studiram kao brucoš daleke te '78.g. kada su se prvi ašovi i krampovi zaboli u zemlju da ga kopaju uz pesmu "Lutka sa naslovne strane". Od toga samo sam doživeo da se lutka sa naslovne strane afirmiše čak i u državničkim službama koje sad zovu 'starlete' šta god im to značilo.

Pantagruel

pre 4 godine

Једино онај ко није био у Москви и Санкт Петерсбургу може да се подсмева руском знању у области градње метроа и управљању њиме. Ја јесам, па зато ћутим.

humanista

pre 4 godine

Pa nek i grade, bio sam u Moskovskom metrou i na svakih do 2 minuta vam stize elektromotorni voz, cije su linije povezale celu Moskvu.I naravno sve funkcionise besprekorno.

I'am not a robot

pre 4 godine

Moskovski metro nije samo metro. To je i muzej ispod zemlje. Mi o tome mozemo samo da sanjamo. A sto se tice Rusa i rada na zeleznici, svedok sam rada na delu pruge do Valjeva, jer su mi ispred kuce radili. To je trebalo videti. Radi se puno radno vreme, nema nepotrebnih pauza, sve je organizovano, sve se nakon radova ostavi u potpunom redu, ocisti,podsisa trava i grmlje koje mi inace tradicionalno gajimo uz prugu, tako da sto se mene tice slobodno Rusima dajte posao!

Nikola

pre 4 godine

Ima jedan sjajan klip na youtube koji objasnjava pojavu modernog kolonijalizma. Citava fora je da navuces male drzave da uzimaju tvoje kredite kojima ce da plate tvoje firme da grade projekte sa kojima navodno treba da stignu razvijene zemlje. A onda zivite od kamate, ucenjujete politicko rukovodstvo itd. To dakle rade ameri, kinezi, rusi, eu. Jedina kao dobra stvar je sto mi eto dugujemo svima po malo, pa se moze reci da smo svaciji i niciji.

Srbin

pre 4 godine

Ovom dvojcu sto pljuje po Rusima i njhovom metrou dve stvari:

1. Rusi opasno dobro grade ovakve stvari
2. Navozali smo se i u francuskom i u svakom drugom metrou koji su nam obećavali.

Nisu nama ništa Rusi a ni oni zapadni krivi. Sve je to kod nas krivica.

Kobster

pre 4 godine

Najveca prepreka nasem razvoju smo mi sami. Nismo sposobni da sagledamo stvari realno i uzmemo ono najbolje sto mozemo, bilo sa Istoka ili Zapada, vec ostrasceno drzimo jednu stranu po svaku cenu.
Evo sada komentatori listom pljuju mogucnost da Rusi grade metro, a niko se od njih nije proivozao moskovskim metroom.
Druga manifestacija te nase lose osobine je sto i dalje zivimo u 80. godinama proslog veka, pa mislimo da su Rumuni siromasniji od nas, da Rusi ne mogu ni peglu da naprave, i slicno. Rusi salju rakete u svemir, Ameri idu preko Ruja, cisto da znate.
Nisam rusofil, samo realan predstavnik naroda koji se svima podsmeva, a ne moze da proizvede beli luk za svoje potrebe.

Ex moskovljanin

pre 4 godine

Živeo sam 15 godina u Moskvi. Obišao celu Rusiju. Ovde oni koji spominju moskovski metro kao muzej to je radjeno pre sto godina. Nove linije do Himkija su sasvim nešto drugo. Rusi imaju sistem teškog metroa. Živeo sam i 5 godina u Beču. Moderan laki metro kombinanacija podzemnog i nadzemnog sistem kome teži i Beograd. Vozio sam se metroom u Parizu, Londonu, NY, Madridu itd. Svaki grad ima svoju specifičnost tako da je sve jedno ko će da gradi. Pitanje je samo ko ponudi najbolje finansijske uslove. Tehnologija metroa je svugde ista.

Novak

pre 4 godine

Ma neradi se o tome ko: Rusi, Kinezi ili Francuzi . Nego se postavlja pitanje da li mi smo mi stvarno toliki debili da nismo u stanju da kopamo tunele i da zaposljavamo hiljade radnika (umjesto da drugi dolaze a mi ko arapi da ih placamo). Ne moze mi niko reci da je kljuc u ruke (decenijama drugi uzima pare na koristenje) isplatniji od svojih radnika (samo koliko to raznih drugih privrednih grana pokrece) i kredita (makar ga isplacivali godinam). Ali ocigledno nemamo vise radnika ni sa najosnovnijom kvalifikacijom. Svi otisli.

lena

pre 4 godine

Sve neko drugi treba da nam iskopa,sazida,asfaltira,izgradi i ofarba.
A nekada smo po celom svetu kopali,zidali,asfaltirali,gradili i farbali...koliko smo samo “napredovali” kao nacija!? Pametnom dosta!

aleksandar

pre 4 godine

Za sve ove koji podržavaju Kineze i stav da oni prave metro, samo pogledajte deonicu pruge Prokop-Batajnica. Preko pola radnog vremena bleje i ne rade ništa, a puše toliko da smo mi u Srbiji svi nepušači. Ostavljaju kamenje i blato po putu i ne znam ko im je dao vozačke...
Ja grđu gradnju nisam video. Sa druge strane tamo gde Rusi grade je sve organizovanije. Kamione se peru pre nego što izađu na put i rade 10 puta efikasnije od Kineza. Pri tom deonica koju Rusi rade je 100 puta zahtevnija od ovoga što Kinezi rade kod nas. Ne kažem da Kinezi ne znaju, znaju oni sve da naprave, nego neće i bahate se ovde neverovatno. Da u Kini rade ovako ne bi ih bilo...

XXL

pre 4 godine

'Ajde molim vas da za života doživim da je metro u Beogradu završen. Došao sam da studiram kao brucoš daleke te '78.g. kada su se prvi ašovi i krampovi zaboli u zemlju da ga kopaju uz pesmu "Lutka sa naslovne strane". Od toga samo sam doživeo da se lutka sa naslovne strane afirmiše čak i u državničkim službama koje sad zovu 'starlete' šta god im to značilo.

остали само дугмићи

pre 4 godine

Ко негативно прича о московском метроу, тај сигурно није био у Москви и провозао се метроом. Московски метро има 13 линија на два нивоа а повезује га једна кружна линија која је у центру Москве, друга кружна линија се сада гради и повезиваће 30 станица у ширем подручју Москве, тако да ко није био боље да не прича без везе за нешто што не зна.

Života

pre 4 godine

"Osim ponude za izvođenje radova po sistemu "ključ u ruke" na adresu naših institucija stigla je i ponuda da se finansira i gradi fabrika u kojoj bi se proizvodili vagoni i rezervni delovi za metro, piše list"

Jer naravno naša fabrika vagona Goša iz Smederevske Palanke je u stečaju, pravićemo drugu fabriku za vagone, samo da nam se još jednom uzmu pare.

A što se tiče metroa, u kulturnim zemljama bi napravili plan i raspisali tender, gde bi se ozbiljne firme takmičile i garantovale da će sve biti gotovo u roku, samo kod nas se država "dogovara" s izvođačem.

samo kažem

pre 4 godine

Moskovski metro je jedan od najkompleksnijih i najdužih metroa na svetu. Projekat je naravno više puta prosirivan i opet sve funkcioniše odlično. Kako je projekat davno počeo ima taj starinski šmek naročito u centralnim zonama, a tek kasnije pocinje da liči poput zapadnih modernih metroa. Podsmevati se Rusima za metro je van pameti. Imaju Rusi puno negativnih stvari u svojoj državi, ali metro nije ni u ludilu. Francuzi takođe imaju ozbiljne metroe sirom države i generalno su u vrhu šinskog saobracaja u svetu po broju projekata i ozbiljnosti tako da su i oni odlična opcija. Kinezi su kasno ušli na tržište, odlično prate trendove, ali najveća mana im je mala vidljivost van granica. Uglavnom tuga je sto mi nemamo struku za ovako ozbiljan projekat i moramo kupovati sve maltene od A do Š.

sofronije

pre 4 godine

ko nije video moskovske metro stanice i moskovski metro u celini moze da se frlja sa izrazima tipa "krs"...a to nema veze a tim koju istok/zapad stranu i/ili politiku podrzavas...metro im je super. (tacka)
sve ostalo članku nije tema.

Dipl. ing. gradjevine

pre 4 godine

Ma neradi se o tome ko: Rusi, Kinezi ili Francuzi . Nego se postavlja pitanje da li mi smo mi stvarno toliki debili da nismo u stanju da kopamo tunele i da zaposljavamo hiljade radnika (umjesto da drugi dolaze a mi ko arapi da ih placamo). Ne moze mi niko reci da je kljuc u ruke (decenijama drugi uzima pare na koristenje) isplatniji od svojih radnika (samo koliko to raznih drugih privrednih grana pokrece) i kredita (makar ga isplacivali godinam). Ali ocigledno nemamo vise radnika ni sa najosnovnijom kvalifikacijom. Svi otisli.
(Novak, 07. mart 2020 11:23)

MI smo uništili celu gradjevinsku operativu. Mostogradnju, Energoprojekt, Ratko Mitrović.. Nije stvar u kopanju i fizikalisanju. Treba ta tunele dovesti krtice. Mašina koja kopa i odmah stavlja beton sku oplatu. Beovoz i tunele je radila krtica Atlas Copco. Neće rus, francuz da dovede svoje radnike već će da nadje radnu snagu a oni će samo da izvode projekat tj know how

Zoran

pre 4 godine

hvla bogu da se neko setio! Najveci i najbolji metro na sveyu Moskovski Metro!
(Zemunac, 7. mart 2020 10:14)

Nije najveći. Ima 5(pet) koji su veći(duži i sa više linija i više stanica i ukrštanja u dva i čak i tri nivoa)
Nije najbolji ali jeste odličan.
Inače, važi za najopterećeniji u svetu(3,2 milijarde putnika godišnje). Posle Moskovskog po tom parametru su Tokijski i Seulski metroi..
Što se lepote tiče, stvar ukusa. Neko voli plave oči, neko crne boje.

E sad! Ima i ono: "Koja su kola to bolja Moskviča?". I cenim to naravno.

mikan

pre 4 godine

Za one koji nikad nisu bili u Moskvi i videli metro u Moskvi evo domaceg zadatka:

https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2015/oct/31/moscows-metro-stations-in-pictures

Bukvalno podzemni muzej mozes knjizevno vece unutra da sazoves.

100% SRBIN

pre 4 godine

@Novak, da li smo sposobni ili nismo vrlo je upitno. Mozda 80 godina proslog veka tako nesto bi bilo glupo dati nekom trećem da radi, lada smo imali inzvaredna građevinska preduzeća i projektanske kuće. Na žalost to danas izvesno je nemamo. Uslovi koje Rusi nude prema mojim saznanjima daleko su bolji od uslova koje nude Kinezi i Francuzi. Pored metroa dobiti i fabriku za metro vagone tj elektromotorne garniture i njihove delove je velika stvar. Imajući u vidu da takvu firmu u blizoj okolini niko nema a svi ili imaju ili planiraju da grade metro. Trebaju im i vagoni i rez.delovi. Ovo moze da bude i dobar adut u pregovorima da se dobiju bolji uslovi od druge dve strane sa kojima pregovaramo o gradnji metroa.

Darko

pre 4 godine

Pa mi smo imali šine kroz Beograd uz reku, pa ih je grad skinuo. Mogli smo već poput beovoza da se vozimo tim šinama, linija Rakovica, Pančevački most(ali oko kalemegdana) 2 kompozicije i vozi. Stajališta kod Sajma, Gazele, Beograda na vodi, beton hale, 25. maj, carine i Panfevačkog mosta, ali skinuše prugu...

marko_sthlm

pre 4 godine

Što se metroa i Rusa tiče - staviti na tender pa ako daju najbolju ponudu što da ne?
Da se ide na "ruski" model gde se država i "izvođač radova" dogovaraju bezvtendera e to već ne bi bilo u redu.

Inače, metro kupiti od Rusa i nekako - ali za ime božje ne kupujte avione (pogotovo putničke) od njih.

Fan a ne fen

pre 4 godine

https://instagram.com/moscow_metro_architecture?igshid=vhww99qsvc9p


Nemojte molim vas...krša imamo i više nego što nam treba.
(Laki, 07. mart 2020 10:01)

C i n i k

pre 4 godine

Ako je ikako moguce treba izbegnuti ruje i posao metroa,ako ce to stvarno da se radi,dati FR koji imaju velika iskustva u tome kao i kinezima zbog finansiranja.

C i n i k

pre 4 godine

Ako je ikako moguce treba izbegnuti ruje i posao metroa,ako ce to stvarno da se radi,dati FR koji imaju velika iskustva u tome kao i kinezima zbog finansiranja.

Fan a ne fen

pre 4 godine

https://instagram.com/moscow_metro_architecture?igshid=vhww99qsvc9p


Nemojte molim vas...krša imamo i više nego što nam treba.
(Laki, 07. mart 2020 10:01)

marko_sthlm

pre 4 godine

Što se metroa i Rusa tiče - staviti na tender pa ako daju najbolju ponudu što da ne?
Da se ide na "ruski" model gde se država i "izvođač radova" dogovaraju bezvtendera e to već ne bi bilo u redu.

Inače, metro kupiti od Rusa i nekako - ali za ime božje ne kupujte avione (pogotovo putničke) od njih.

Pantagruel

pre 4 godine

Једино онај ко није био у Москви и Санкт Петерсбургу може да се подсмева руском знању у области градње метроа и управљању њиме. Ја јесам, па зато ћутим.

humanista

pre 4 godine

Pa nek i grade, bio sam u Moskovskom metrou i na svakih do 2 minuta vam stize elektromotorni voz, cije su linije povezale celu Moskvu.I naravno sve funkcionise besprekorno.

Zoran

pre 4 godine

hvla bogu da se neko setio! Najveci i najbolji metro na sveyu Moskovski Metro!
(Zemunac, 7. mart 2020 10:14)

Nije najveći. Ima 5(pet) koji su veći(duži i sa više linija i više stanica i ukrštanja u dva i čak i tri nivoa)
Nije najbolji ali jeste odličan.
Inače, važi za najopterećeniji u svetu(3,2 milijarde putnika godišnje). Posle Moskovskog po tom parametru su Tokijski i Seulski metroi..
Što se lepote tiče, stvar ukusa. Neko voli plave oči, neko crne boje.

E sad! Ima i ono: "Koja su kola to bolja Moskviča?". I cenim to naravno.

Darko

pre 4 godine

Pa mi smo imali šine kroz Beograd uz reku, pa ih je grad skinuo. Mogli smo već poput beovoza da se vozimo tim šinama, linija Rakovica, Pančevački most(ali oko kalemegdana) 2 kompozicije i vozi. Stajališta kod Sajma, Gazele, Beograda na vodi, beton hale, 25. maj, carine i Panfevačkog mosta, ali skinuše prugu...

I'am not a robot

pre 4 godine

Moskovski metro nije samo metro. To je i muzej ispod zemlje. Mi o tome mozemo samo da sanjamo. A sto se tice Rusa i rada na zeleznici, svedok sam rada na delu pruge do Valjeva, jer su mi ispred kuce radili. To je trebalo videti. Radi se puno radno vreme, nema nepotrebnih pauza, sve je organizovano, sve se nakon radova ostavi u potpunom redu, ocisti,podsisa trava i grmlje koje mi inace tradicionalno gajimo uz prugu, tako da sto se mene tice slobodno Rusima dajte posao!

Srbin

pre 4 godine

Ovom dvojcu sto pljuje po Rusima i njhovom metrou dve stvari:

1. Rusi opasno dobro grade ovakve stvari
2. Navozali smo se i u francuskom i u svakom drugom metrou koji su nam obećavali.

Nisu nama ništa Rusi a ni oni zapadni krivi. Sve je to kod nas krivica.

sofronije

pre 4 godine

ko nije video moskovske metro stanice i moskovski metro u celini moze da se frlja sa izrazima tipa "krs"...a to nema veze a tim koju istok/zapad stranu i/ili politiku podrzavas...metro im je super. (tacka)
sve ostalo članku nije tema.

mikan

pre 4 godine

Za one koji nikad nisu bili u Moskvi i videli metro u Moskvi evo domaceg zadatka:

https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2015/oct/31/moscows-metro-stations-in-pictures

Bukvalno podzemni muzej mozes knjizevno vece unutra da sazoves.

Kobster

pre 4 godine

Najveca prepreka nasem razvoju smo mi sami. Nismo sposobni da sagledamo stvari realno i uzmemo ono najbolje sto mozemo, bilo sa Istoka ili Zapada, vec ostrasceno drzimo jednu stranu po svaku cenu.
Evo sada komentatori listom pljuju mogucnost da Rusi grade metro, a niko se od njih nije proivozao moskovskim metroom.
Druga manifestacija te nase lose osobine je sto i dalje zivimo u 80. godinama proslog veka, pa mislimo da su Rumuni siromasniji od nas, da Rusi ne mogu ni peglu da naprave, i slicno. Rusi salju rakete u svemir, Ameri idu preko Ruja, cisto da znate.
Nisam rusofil, samo realan predstavnik naroda koji se svima podsmeva, a ne moze da proizvede beli luk za svoje potrebe.

Života

pre 4 godine

"Osim ponude za izvođenje radova po sistemu "ključ u ruke" na adresu naših institucija stigla je i ponuda da se finansira i gradi fabrika u kojoj bi se proizvodili vagoni i rezervni delovi za metro, piše list"

Jer naravno naša fabrika vagona Goša iz Smederevske Palanke je u stečaju, pravićemo drugu fabriku za vagone, samo da nam se još jednom uzmu pare.

A što se tiče metroa, u kulturnim zemljama bi napravili plan i raspisali tender, gde bi se ozbiljne firme takmičile i garantovale da će sve biti gotovo u roku, samo kod nas se država "dogovara" s izvođačem.

Novak

pre 4 godine

Ma neradi se o tome ko: Rusi, Kinezi ili Francuzi . Nego se postavlja pitanje da li mi smo mi stvarno toliki debili da nismo u stanju da kopamo tunele i da zaposljavamo hiljade radnika (umjesto da drugi dolaze a mi ko arapi da ih placamo). Ne moze mi niko reci da je kljuc u ruke (decenijama drugi uzima pare na koristenje) isplatniji od svojih radnika (samo koliko to raznih drugih privrednih grana pokrece) i kredita (makar ga isplacivali godinam). Ali ocigledno nemamo vise radnika ni sa najosnovnijom kvalifikacijom. Svi otisli.

aleksandar

pre 4 godine

Za sve ove koji podržavaju Kineze i stav da oni prave metro, samo pogledajte deonicu pruge Prokop-Batajnica. Preko pola radnog vremena bleje i ne rade ništa, a puše toliko da smo mi u Srbiji svi nepušači. Ostavljaju kamenje i blato po putu i ne znam ko im je dao vozačke...
Ja grđu gradnju nisam video. Sa druge strane tamo gde Rusi grade je sve organizovanije. Kamione se peru pre nego što izađu na put i rade 10 puta efikasnije od Kineza. Pri tom deonica koju Rusi rade je 100 puta zahtevnija od ovoga što Kinezi rade kod nas. Ne kažem da Kinezi ne znaju, znaju oni sve da naprave, nego neće i bahate se ovde neverovatno. Da u Kini rade ovako ne bi ih bilo...

Ex moskovljanin

pre 4 godine

Živeo sam 15 godina u Moskvi. Obišao celu Rusiju. Ovde oni koji spominju moskovski metro kao muzej to je radjeno pre sto godina. Nove linije do Himkija su sasvim nešto drugo. Rusi imaju sistem teškog metroa. Živeo sam i 5 godina u Beču. Moderan laki metro kombinanacija podzemnog i nadzemnog sistem kome teži i Beograd. Vozio sam se metroom u Parizu, Londonu, NY, Madridu itd. Svaki grad ima svoju specifičnost tako da je sve jedno ko će da gradi. Pitanje je samo ko ponudi najbolje finansijske uslove. Tehnologija metroa je svugde ista.

Nikola

pre 4 godine

Ima jedan sjajan klip na youtube koji objasnjava pojavu modernog kolonijalizma. Citava fora je da navuces male drzave da uzimaju tvoje kredite kojima ce da plate tvoje firme da grade projekte sa kojima navodno treba da stignu razvijene zemlje. A onda zivite od kamate, ucenjujete politicko rukovodstvo itd. To dakle rade ameri, kinezi, rusi, eu. Jedina kao dobra stvar je sto mi eto dugujemo svima po malo, pa se moze reci da smo svaciji i niciji.

lena

pre 4 godine

Sve neko drugi treba da nam iskopa,sazida,asfaltira,izgradi i ofarba.
A nekada smo po celom svetu kopali,zidali,asfaltirali,gradili i farbali...koliko smo samo “napredovali” kao nacija!? Pametnom dosta!

100% SRBIN

pre 4 godine

@Novak, da li smo sposobni ili nismo vrlo je upitno. Mozda 80 godina proslog veka tako nesto bi bilo glupo dati nekom trećem da radi, lada smo imali inzvaredna građevinska preduzeća i projektanske kuće. Na žalost to danas izvesno je nemamo. Uslovi koje Rusi nude prema mojim saznanjima daleko su bolji od uslova koje nude Kinezi i Francuzi. Pored metroa dobiti i fabriku za metro vagone tj elektromotorne garniture i njihove delove je velika stvar. Imajući u vidu da takvu firmu u blizoj okolini niko nema a svi ili imaju ili planiraju da grade metro. Trebaju im i vagoni i rez.delovi. Ovo moze da bude i dobar adut u pregovorima da se dobiju bolji uslovi od druge dve strane sa kojima pregovaramo o gradnji metroa.

остали само дугмићи

pre 4 godine

Ко негативно прича о московском метроу, тај сигурно није био у Москви и провозао се метроом. Московски метро има 13 линија на два нивоа а повезује га једна кружна линија која је у центру Москве, друга кружна линија се сада гради и повезиваће 30 станица у ширем подручју Москве, тако да ко није био боље да не прича без везе за нешто што не зна.

samo kažem

pre 4 godine

Moskovski metro je jedan od najkompleksnijih i najdužih metroa na svetu. Projekat je naravno više puta prosirivan i opet sve funkcioniše odlično. Kako je projekat davno počeo ima taj starinski šmek naročito u centralnim zonama, a tek kasnije pocinje da liči poput zapadnih modernih metroa. Podsmevati se Rusima za metro je van pameti. Imaju Rusi puno negativnih stvari u svojoj državi, ali metro nije ni u ludilu. Francuzi takođe imaju ozbiljne metroe sirom države i generalno su u vrhu šinskog saobracaja u svetu po broju projekata i ozbiljnosti tako da su i oni odlična opcija. Kinezi su kasno ušli na tržište, odlično prate trendove, ali najveća mana im je mala vidljivost van granica. Uglavnom tuga je sto mi nemamo struku za ovako ozbiljan projekat i moramo kupovati sve maltene od A do Š.

XXL

pre 4 godine

'Ajde molim vas da za života doživim da je metro u Beogradu završen. Došao sam da studiram kao brucoš daleke te '78.g. kada su se prvi ašovi i krampovi zaboli u zemlju da ga kopaju uz pesmu "Lutka sa naslovne strane". Od toga samo sam doživeo da se lutka sa naslovne strane afirmiše čak i u državničkim službama koje sad zovu 'starlete' šta god im to značilo.

Dipl. ing. gradjevine

pre 4 godine

Ma neradi se o tome ko: Rusi, Kinezi ili Francuzi . Nego se postavlja pitanje da li mi smo mi stvarno toliki debili da nismo u stanju da kopamo tunele i da zaposljavamo hiljade radnika (umjesto da drugi dolaze a mi ko arapi da ih placamo). Ne moze mi niko reci da je kljuc u ruke (decenijama drugi uzima pare na koristenje) isplatniji od svojih radnika (samo koliko to raznih drugih privrednih grana pokrece) i kredita (makar ga isplacivali godinam). Ali ocigledno nemamo vise radnika ni sa najosnovnijom kvalifikacijom. Svi otisli.
(Novak, 07. mart 2020 11:23)

MI smo uništili celu gradjevinsku operativu. Mostogradnju, Energoprojekt, Ratko Mitrović.. Nije stvar u kopanju i fizikalisanju. Treba ta tunele dovesti krtice. Mašina koja kopa i odmah stavlja beton sku oplatu. Beovoz i tunele je radila krtica Atlas Copco. Neće rus, francuz da dovede svoje radnike već će da nadje radnu snagu a oni će samo da izvode projekat tj know how