Četvrtak, 05.03.2020.

09:25

Vučiću i Tačiju predstavljen nacrt konačnog sporazuma, ako ne potpišu - sankcije?

Predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavljen je u Beloj kući nacrt konačnog sporazuma, pišu kosovski mediji.

Izvor: RTS

Vuèiæu i Taèiju predstavljen nacrt konaènog sporazuma, ako ne potpišu - sankcije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

160 Komentari

Sortiraj po:

ja

pre 4 godine

Ako zaista bude ovako, potpisati uz javnu ogradu da takav sporazum neće obavezivati naredne generacije, jer je potpisan pod prinudom. A što se opcija tiče, opredeliti se za drugu opciju. U slučaju korekcije granica, Srbi južno od Ibra bi bili ostavljeni na milost i nemilost Albancima, a niko ne bi ni gledao šta se radi s manastirima. Druga opcija bi podrazumevala, praktično, entitet od srpskih opština, kao što je Republika Srpska u BiH - em bi Srbi, njihova imovina i kulturnoistorijsko blago bili potpuno zaštićeni, em bi se od Kosova napravila dodatno disfunkcionalna država koja ne bi mogla da nam pravi probleme u budućnosti...

pera

pre 4 godine

Srbija je od početka bila za kompromis i izgleda da konačno na to pristaje i SAD.
(Vladan, 5. mart 2020 15:19) # Link komentara

SAD pristaje na kompromis:priznavanje Kosova i ukidanje taksi.Plus večera sa
Trampom u beloj kući.

Marko

pre 4 godine

Podela Kosova i Metohije bi bila konacno odrzivo resenje Srbije. Ako vratimo celo Kosovo pod Srpski kisobran zeznuce nas kao za nekad bivsu Jugoslaviju. A svi znamo sta se desilo sa Jugoslavijom. Ne mozes da spojis dve hemiske supstance koje imaju burnu reakciju tako je isto i sa Albancima i Srbima.

seljadin

pre 4 godine

Albanaca se broj prepolovio, i to beze zajedno sa izbeglicama iz Azije i Afrike, onda mozete misliti kako zive, nemaju pravo ni da putuju, EU im je dala velika obecanja, a dobili su glad i jad.

Pored skca prolazim i vidim neku gomilu

pre 4 godine

Isporucili smo Slobu, pa nam je zivot ostao isti, isporučili smo generale, bivse predsednike, pa nam je zivot i dalje isti.
Ako im damo Kosovo, nista nam neće zivot biti bolji, tako da, sto neko reče - ne damo.
To sto sad nemamo vlast na Kosmetu to je promenljivo stanje, mozda za 10 ili 100 godina moze da se promeni ali ako potpisemo da se odrićemo Kosova onda je to zauvek.
I jos nesto. Ne treba Srbiji Kosovo sa milion Albanaca koji mrze Srbiju.
Nama trebaju Srbi sa Kosmeta kao gradjani Srbije, nama treba imovina drzave Srbije koja je oteta, nama trebaju nase svetinje koje su isključivo vlasništvo SPC.
Dakle resenje je u dvojnom sverenitetu, u tome da se Srbija nije odrekla onog do čega joj je stalo na Kosmetu i u tome da su Albanci nezavisni u svojoj politici od drzave Srbije.

bystander

pre 4 godine

Najvažnija stver je ostala nepoznata : kakve bi to sankcije bile ? S jedne strane, to sigurno ne bi bila stravična repriza 1992, kada su uz pristanak Rusije kroz sistem UN nametnute apsolutne sankcije koje su nas ekonomski potpuno devastirale. Ovog puta, na sreću, Rusija više nije Jeljcinov raspali prozapadni satelit, Kina posle oštre ekonomske konfrontacije sa SAD više nema razloga da bude striktno neutralna, a EU se zbog migrantske krize i posle izlaska Britanije našla u potpunoj taktičkoj i strategijskoj konfuziji, sa puno članica koje se osećaju ohrabrenim na samostalniju politiku. Dakle, ovog puta bi obim i težina sankcija bili znatno manji i sasvim sigurno nam se ne bi ponovio kolaps iz '90-ih. Međutim, to ne znači da američke sankcije ne bi bile bolne, jer aktuelni režim u Srbiji svoju potemkinovsku priču o ekonomskoj stabilnosti bazira na konstantnom zaduživanju kod zapadnih kreditora. Ako na to dodamo da bi sankcijama bile direktno pogođene vodeće ličnosti režima, imenom i prezimenom (baš kao što SAD to rade u slučaju Rusije), onda je izvesno da će njihova panika uticati na stvaranje propagandne klime u javnosti da je neophodno prihvatiti sporazum, koji će biti predstavljen kao "kompromisno rešenje". A narod ko pita, on je tu samo da aminuje šta mu se poturi…

Najbolji predlog

pre 4 godine

Za SRBIJU je najbolje, da uzme SVE, a da ne ostavi nista Pristini.
KiM bio i treba ostati Srpski, basta!!!
Ni mi nikome ne uzimamo tetritorij i proglasujemo ga drzavom.
Hajde neka to SAD i EU pokusaju sa Krimom, ako su tako jaki.

Sloba

pre 4 godine

Kosovo je nazavisno. Alooo, probudite se. Od kad je Sloba ukinuo pokrajinski status pa sve do proglasenja nezavisnosti Kosova niko iz Srbije nije Kosovo nazvalo pokrajinom. Sada kada je Kosovo nezavisno setili se reci POKRAJINA, pa citam u komentarima "to je nasa autonomna pokrajina". A sto je niste smatrali tako do proglasenja nezavisnosti,a?

Programator

pre 4 godine

hehehehe lukavo rečeno. Tači će potpisati sigurno, pa za to se i bore poslednjih 30 godina. Znači prosto rečeno sankcije Srbiji ako ne potpiše :)

Dušan

pre 4 godine

Ovo u prevodu znači da bi osujetili predaju Kosova moramo svi bojkotovati izbore jer ako nema izlaznosti od 50% ne može se ništa potpisivati u ime naroda jer neće biti priznato i neće važiti.

Takodje se ne može menjati Ustav bez većine.

Treba ovo iskoristiti za totalnu blokadu vlade i onda izaći na ulice i ucenom tražiti sve što ide na ruku narodu Srbije.

Plate od 1000 evra odmah.
Hapšenje i oduzimanje imovine tajkunima i političarima i vraćanje više od xy milijardi evra koje su ilegalno iznešene iz Srbije.

Sada držimo u šaci sve političare jer im se žuri baš kao i Albancima jer svakim danom sve više gube.

Države se odriču priznanja Kosova.

Samo na ovaj način možemo zadržati i Kosovo i dobiti sve što zaslužujemo kao narod.

Sankcije nam ne mogu lupiti ako nemamo legitimnu demokratski izabranu vlast na izborima a sve što bilo ko potpiše je pravno nevažeće.

Ako jedna Belgija nema vladu godinama ili Izrael pa ipak funkcionošu onda možemo i mi.

Ne dajte političarima ništa pre nego što im debelo ne naplatimo sve ove godine mučenja i izrabljivanja.

Sada ih sve držimo u šaci a ključ su izbori.

Bojkot izbora rešava sve.

Вања Петровић

pre 4 godine

Пошто многи овде подржавају санкције, шта рећи осим да они који нису за исте опскрбе оставе и пошаљу децу и младе ван земље. А, санкционичарима по цену свега, желим срећан пут на исток и далеки исток, наравно ако и те земље немају визе за Србе.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

pritisak tempiran tako da pomogne Trampu na izborima. Međutim, niko tamo, izgleda, ne razume da nisu više u mogućnosti da tako pritiskaju. Vojna pretnja i dalje postoji ali je mnogo manje verovatna, a nekakve sankcije mogu samo da okače mački o rep: pa ni EU više neće da ih sluša, da ne govorimo o malo slobodnijim zemljama. Tako da ovo samo treba ignorisati.

Лука

pre 4 godine

Хоћете демократију Срби? Рефередум о Косову уз изборе! Ко је против тај се плаши, јер је у мањини једноставн

Citizen

pre 4 godine

Ma koja bre Zajednica plus? I ona prva je, ispostavilo se, bila minus! Povratak bar polovine Kosova u okrilje Srbije sada, a za 30-40 godina i druge polovine!

ivannyc

pre 4 godine

Na navedeni komentar o snazi Amerike i nemoci Rusije i Kine: Rusija i Kina jedino mogu da zastote sebe i da reaguju ako su njihovi interesi ugrozeni,i da stave veto na nesto u UN jer onda Ameri ne mogu sami a inace u realnim uslovima Amerika radi sta hoce i koliko hoce,nekad imaju problema sa pojedinim zemljama i situacijama jer ne mogze bas kako su oni zamislili ali da su policajac broj jedan to je definitivno!

Bobi

pre 4 godine

Koja je onda bila svrha tolikih godina pregovora ako ce neko sad samo da kaze da ce biti tako i tako. Zasto ovim sporazumom dobija samo Pristina a Beograd gubi sve? Kakav je onda to kompromis?

Ante

pre 4 godine

Američke sankcije bi vas zaboljele, ali ne toliko da bi morali pristati na išta. Tako da je to glupo uopće spominjati, to i Ameri znaju.
E sad, da se EU priključi, to bi već bila druga stvar, raspad buđeta, standard bi bio u slobodnom padu, raspad sistema gori nego 90-tih, jer tada je i drugima bilo slično, pa je narod nekako "trpio".. Danas bi teško to narod istrpio. Ali pitanje je do čega bi to dovelo? Opet bi narod bio podijeljen, ali puno više radikaliziran. U takvim uvjetima, Vjerovatno bi se radikalizirala situacija i u RS i CG, pa i na Kosovu, i eto ti umjesto jednog problema, puno veći problemi.
Jedno je sigurno, Srbiji Kosovo s Albancima ne treba. Uvijek ste imali problema s njihovim separatizmom, a zamislite tek sad, nakon što su okusili da imaju državu. Sanđak, Preševska dolina, itd, pa to bi bile terorističke oaze. A tek političke katastrofe, s njihovim pravima, mora da bi se trudili da rade u interesu Srbije, možeš misliti.
Dakle, razgraničenje. Ali čak ni Zapad nije jedinstven, ustvari, bliži su jedinstvenosti da nema promjena granica unutar bivše Yugoslavije, a ovdje se uzima granica bivše AP Kosovo,
Dakle, nema ni od toga puno sreće.
Idealno rješenje bi bilo da se dio RS uz Srbiju pripoji Srbiji, a zapadni dio da se odrekne bilo kakve "entitetnosti" (kao i Hrvati) dakle, da postanu dio Bih bez ikakvih nekakvih prava ko što sad ima RS. To bi napokon deblokiralo Bosnu, Srbija bi dobila kakvu takvu zadovoljštinu, riješila se problema Kosova...

Dijaspora

pre 4 godine

Pogani Zapad,a braća sinovi kćeri očevi majke nam rade na tom Zapadu.Da idemo da radimo put Rusije i Kine,pa hajde neka sankcije zapada, ali koru hleba zaradjujemo gore, a ovde samo hejt prema Americi Kanadi Nemačkoj.Pokusali smo 99te protiv Nato nismo mogli, mnogi od nas su unesrrceni nastradali,ali eto nas gore radimo, još samo treba da nam zatvore granice prema Zapadu pa svi da pocrkamo u Srbiji.

Ozren

pre 4 godine

Prištini je dogorelo do nokata i nema više nikakvu alternativu, osim ukidanja taksi. Ukoliko to ne uradi, trpeće velike posledice od strane Amerike.

Јован Владимир

pre 4 godine

Од ове вести, ако је тачна, грознији су само ови поданички и дефетистички коментари. Од народа чија је војска ослобађала овај део Европе од турске окупације, а у првом светском рату одбила да се преда већ се после преласка Албаније и пробоја Солунског фронта победоносно вратила у своју земљу доспели смо до генерације Срба који свију државу деле шаком и капом у замену за ђинђуве и "огледалца".

Rade Piket

pre 4 godine

Pa super, id Srbije se ne traži da prestanak sa kampanjom o povlačenju priznanja Kosova i Metohije, do juna.
A posle mi da ih priznamo , smešno da ne niže biti smešnije, pa oni stvarno misle da smo mi pali s marsa.

Bole

pre 4 godine

Prištinske vlasti su dugo igrale prljavu igru, misleći da nema kraja. Sad su navukle gnev celog sveta, pa će morati da počnu da poštuju i tuđa pravila!

Vladimir NS

pre 4 godine

Sto se mene tice dosta mi je sankcija i ratovanja a imam i malo dete tako da mi razgraničenje zvuči ok, samo da se svetinje Srpske stave pod specijalnu zastitu

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Ovaj ultimatum pokazuje koliko su SAD mocne,a koliko su Rusija i Kina mocne samo na papiru. Jer kako drugacije objasniti sve ovo. Zasto ameri nama postavljaju ultimatum,a sa druge strane Rusija i Kina cute. Dakle,ili cute jer nemaju moc da nesto promene,ili imaju neke dogovore sa amerima,pa ne zele da se mesaju. Kako god nas narod je slep i busa se i uzda u ruje,kineze ,boga itd... Mi smo nazalost u bezizlaznoj situaciji. Za nas nema ovde povoljnog ishoda kakav god da bude. Previse se gresaka pravila ui poslednjih 40 godina i to je to.

mudrac

pre 4 godine

Procitah tekst i ne vidim sta je poenta istog, posto ne pise sta predvidja jedan, a sta drugi sporazum. Sankcije se nece uvoditi jer to nema efekta, tako da licno u 90% napisanih stvari ne verujem. Nego kad ce takse biti ukinute bez reciprociteta?

Gagi

pre 4 godine

Sve je dogovoreno. Rusija dobija Siriju i Libiju, zemlje koje Rusija želi. SAD dobija Balkan, sa svojim starim saveznikom, Srbijom. Da bi imala srećnog saveznika, Srbija dobija srpske delove Kosova u kojima su Srbi većina i eksteritorijalni status za sve crkve i manastire. Preševo Dolina ostaje deo Srbije.

Bondsteel ostaje na teritoriji Srbije, pa Srbija postaje članica NATO-a (kao što Rusija prima Siriju i Libiju). Republika Srpska dobija pravo pridruživanja Srbiji, jer Turska, koja se bori protiv Grka / EU, Rusija, Sirija i Kurdi, ne može da pomogne Izetbegoviću. Milo je uveo CG u NATO i sada ga troši, jer Miloševićev saveznik, zločinac itd. Ne može CG uvesti u EU. Pad Milo CG da ima bolje veze sa Srbijom. Nemačka se žali, ali oni su dobili Severni Tok, tako da nisu u stanju nikome da postavljaju zahteve.

Ostatak Kosova ujedinjuje se sa Albijanijom, tako da su u izvesnom smislu priznate, ali ta država je još više nefunkcionalna nego što su to danas Albanija i Kosovo.

Sve u svemu, dobijamo više nego što smo zamislili, a da u našem parlamentu nema Albanaca poput Severne Makedonije. Naše crkve nisu izgubljene. Mi smo nova srpska država bolje regionalizovani i ulazi u EU 2025. godine.

Zdravko

pre 4 godine

Bar jednom da budemo pametni.U poslednjih 30 godina uvek smo rekli ne, svi znamo kako smo prošli.Ako i ovog puta kažemo ne srbi više neće imati svoju državu.

mikin

pre 4 godine

"... slično kao u Rambujeu, gde će stranama biti ponuđene samo dve opcije, uz "uzmi ili ostavi"
To je rezultat onoga sto je Vucic postigao u svojim dosadasnjim pregovorima. Zasto na takav nacin "uzmi ili ostavi" nisu primorali Izraelce i Palestince, Kiprane i Turke ... jedino to vazi za ove banana drzave poput nas.

Darko

pre 4 godine

Ma neka se druze sa albancima koliko god hoce, ali da ne potpisuju nista u nase ime. Ako je Kosovo njihovo, zasto toliko traze da ga priznamo ? Oni zaju da oni nece biti drzava dok god ih mi ne priznamo.

Đole

pre 4 godine

Lako je pronaći i na ruskim i na američkim sajtovima koliko je napredovala ruska privreda pod sankcijama. Mi beli luk uvozimo iz države koja ima Korona virus a pasulj iz Azerbejdžana. Baš bi nam dobro došle jedne Zapadne sankcije, da stanu fabrike za motanje kablova, i da vidimo kako će da spreče da nam Rusi i Kinezi dostavljaju humanitarnu pomoć - imaćemo bar lekove besplatne. A ove "devojčice" koje kukakju kako se loše živelo za vreme Slobe i da je plata bila pet maraka neka se SETE da je NAMERNO izazvana HIPERINFLACIJA da bi društvo iz Geneksa (DB) jeftino privatizovalo srpske firme. Čim su to završili doveli su deda Avrama i plata je bila 150 maraka. Nafte i kafe nije bilo zbog švercera i ratnog zločinca ubijenog u hotelu, a šećera, brašna i ulja imali smo više nego što nam je potrebno ali su povremeno pravljene neštašice kako bi se nabijao ekstra-profit. Namerno je odabran jun, posle izbora u Srbiji za potpisivanje sporazuma. A onda u Beogradu kreće litije mnogobrojnije i radikalnije od onih u CG. Tako će biti sprečen uz podršku ruskih "donatora" ulazak Srbije u NATO. Rusi će pustiti da izgubimo Kosovo da bi narod Srbije još više mrzeo Zapad, pa će onda oni pomoći i finansijski i na svaki drugi način. Zaboravljate da je ove godine 800. godina autokefalnosti SPC i da će biti završen u potpunosti Hram Svetog Save. Na taj događaj će doći mnogi Rusi i posle će biti počišćeni saradnici američke ambasade u Srbiji.

Mihailo Kapor

pre 4 godine

Bolje sankcije nepostojećoj državi i postojećoj celini, nego sloboda izdajnicina i polomljenoj Srbiji bez kulture, poštovanja za dedove i naše nasledje. Pa ne osričemo se mi Kosova, nego metohije sa Kosovom. Da li bi se Amerika odrekl Wall Street- a, da li bi se grčka odrekla Atine, Rusija Kremlja, Francuska svojih nasledja?! Pripremate narod za odobravanje izdajnika, koji su nesposobni da renoviraju trg u rodjenoj zemlji, a žele da pregovaraju u ime Cara Lazara?

Aaaa

pre 4 godine

Čitam komentare i ne verujem. Pa Srpski narod ništa naučio nije iz vlastite istorije. Svi pričaju Kosovo je naše ali samo na papiru jer realni nije. U prvom ratu je poginulo toliko puno tako da iako je pobeda bila velika skupo je plaćena. Drugi rat je opet krvlju plaćen. Onda došle 90te i sankcije. To je beda bila, ko bi to poželeo opet. Aj pogledajte realno kako stvari stoje. Šta bi Srbija i da vrati sve te Albance pod svoju kapu? Pa bili bi najjači u parlamentu sa tom populacijom ali oni to ne žele. A verujem ni Srbi. Nije prvi put u istoriji Kosovo izgubljeno i treba priznati poraz. Dajte da živimo ko ljudi, da se ne busamo jer realno nemamo čim. Da ne pričamo više o Kosovu nego nekim lepšim temama. Svako ko misli da će Amerika propasti živi u iluziji kao i da će Kinez ili Rus zbog nas da se cimaju. Interes je uvek u pitanju a mi smo realno vrlo malo ili nimalo bitni. Samo bi bili topovsko meso za velike kao i uvek. Stavite tačku, povucite crtu i novi list pa polako. Ovo do sad se vidi kakve je rezultate donelo.

shame boner

pre 4 godine

(Igor Obrenovac, 05. mart 2020 11:06

Zbog tih NE, NE ,NE nas je sada 7 miliona starih i onemoćalih, umjesto 50 miliona vitalnih i prodornih.

Douglas Bader

pre 4 godine

Pa kako su svi energicno reagovali na pitanja novinara o brzom sporazumu, nakon boravak u SAD, poprilicno sam ubedjen da su mediji sa AP KiM izneli verodostojnu informaciju. No, ako Srbija pristane na takvo nesto, ne zasluzuje da postoji kao drzava. Plasim se da je i tajming izbora podesen za ovu priliku. Zato, oruzje u ruke i na izbore...a oruzje je vas glas. Dajte ga onome za koga mislite da se necete stideti njegove/njene politike.

izhlapjeli starac

pre 4 godine

Neverovatno smo mutirali. Od naroda koji je sam izborio slobodu, koji je bio uspravan, postali smo horda sendvičara. Za sendvič bi prodali majku, oca, sve. Samo da meni bude dobro, neka granica bude u Banovcima, nema veze.
Sve su to prirodni procesi. Ako treba da nestanemo, neka nestanemo.

Vladimir

pre 4 godine

citat: "Spremni smo na pregovore ali Srbija neće pristati na ucene,pa makar nam i sankcije uveli. Pred nama su teški pregovori ali očekujemo od Vučića da se nekako sa time izbori"

Poštujem stav, neka bude tako, na vlasti ste, uradite kako mislite da je najbolje. Ali meni je dosta svega odavno, uskoro napuštam Srbiju, verovatno zauvek. I iskreno, drago mi je da odem od svega ovoga. Sve tone dublje i dublje, rešenje kakvo vi hoćete će koštati zivota mnoge, jer moze vekovima da potraje ovaj status.... ali ipak madam se da će za nešeg veka ovo postati lepše i srećnije mesto i da ću jednog dana imati gde da se vratim...

mastor

pre 4 godine

Srbadija misli da ce amputacijom Kosova da se rijese svi problemi. Hoce malo sutra. Tek onda krece komadanje Srbije. Da su se Jevreji tako lako predavali, Izrael danas ne bi bilo.

Svetolik Popadic Backo

pre 4 godine

Vec trideset godina slusam kao treba samo da pristanemo na TO i TO pa da krenemo dalje u normalan zivot. Kao da nas samo TO sprecava da napredujemo. I svaki put ispadnemo budale. Mi damo TO a dobijemo neke nove uslove. Na tu foru su pali i Milosevic i Djindic i Kostunica, a tako ce i AV. Imamo dve opcije: da damo TO i da nastavimo da zivimo kao i do sad ili da ne damo TO i da nastavimo da zivimo kao i do sada. Dakle: ne damo.

A retracment

pre 4 godine

Није ми јасно како без утицаја Руске Федерације па и НР Кине, може да се реши питање Косова и Метохије. Да је могло раније већ би било решено, нисам сигуран да то може лако да се реши. Ако су се САД, Русија и Кина договориле биће решено.

okadjen

pre 4 godine

eto,prodje vreme,dodje cas da se plati ceh gluposti.Otezali,rastezali,na sve nacine izbegavali da se suocimo sa istnom,ali dzaba.Jedino mi drago u svem ovom je sto zabu mora da proguta bas prava osoba....

Jegulja

pre 4 godine

to sigurno ne bi bile sankcije kao one s pocetka 90ih jer se tada radilo o sankcijama UN. te sankcije mogu da budu uperene na odredjene grupe, npr. ameri se pobrinu da se stopira izvoz oruzja, a svi znamo koga to najvise boli, itd.

takodje ne verujem da postoji mogucnost da se javno preti sankcijama vec ce to biti zavrtanje ruku van javnosti.

bitna stvar, bez rusa nema dogovora jer oni to aminuju u UN, a da bi doslo do toga moraju i neki njihovi interesi da budu zadovoljeni. sta su njihovi interesi mozemo da nagadjamo.

stanislav

pre 4 godine

Nemojte u komentarima samo da nas poredite sa Jevrejima.
Njima su državu, kao i Kosovu, napravili Englezi i Amerikanci i od tada ih čuvaju po svaku cenu.
Iza Srbije ne bi stao niko osim u izjavama i deklaracijama. A to nit' se jede nit' može zimi da ugreje.

miki

pre 4 godine

Ovaj put bi bi sankcije bile smesne jer bi vise stetile zapadnim firmama koje je zapad nakon sto je unistio nasu privredu 90 tih i posle kupio za dzabe...

Bane

pre 4 godine

Prihvatiti i zbaciti taj teret sa leđa.
Da pokušamo da se sredimo i posle dvesta godina najzad da napravimo iole pristojno društvo.
Hmmmm....kad pročitam šta sam napisao i meni zvuči preambiciozno.

dule

pre 4 godine

Ovo verovatno nije ni 20% od onoga što bi izvukao Đinđić da nije imao velike patriote protiv sebe - Šešelja, Tomu, Vučića, Dačića i Koštunicu.

Cenim da će prvi i drugi oćutati ovaj sporazum, treći i četvrti će proglasiti veliku pobedu a peti će biti neobavešten.

dr.chemie

pre 4 godine

Ljudi mesate potencialne sankcije Amerika....snakcije skoro celog sveta 90-ih! Nije nama robna razmena sa Amerikom toliko velika...da bi as to bas tako pogodilo!

anonymous

pre 4 godine

Imam 39 godina, od kako znam za sebe i da sam prvi put čuo vesti, čuo sam i za kosovski problem. Prvo što mi je na um palo čitajući ovaj članak su moja deca i iskreno se nadam da i njima neće proći po pola života ili čak ceo život u lažnom patriotizmu ne želeći da se situacija sagleda realno i stvari nazovu pravim imenom. Puna podrška u rešavanju problema jer se nama manevarski prostor sužava. 'Koga zemlja toga i država'.

Petar

pre 4 godine

KiM je Srbiji ono sto je 13 kolonija Americi, dakle temelj. Ako oni ne razumeju sta to znaci, mislim da gubimo vreme svi.
Komunisti su sluzeci Titu i partiji za svoj privatni interes napravili tako skup racun od Kosova, da ova Srbija tesko to moze platiti.
Racun je stigao na naplatu, pitajte drugove rukovidioce sta ovo bi.

Cupko-lupko

pre 4 godine

Tako to rade veliki;drže štap u ruci pa ti izvoli,kakva šargarepa kakve trice i priče za malu decu.Potpisujte oba i držite vodu u ustima.

Kaća

pre 4 godine

Ako i dobijemo sankcije, preživećemo ih jer smo i prošle. Uz sve to, imamo najbogatiju zemlju sveta Kinu koja će još jače tada kupovati srpske proizvode.

max

pre 4 godine

Šta god da se potpiše ako se ne poveća natalitet ništa nema smisla gubimo i ostalo u budućnosti.Izlaz je nova politika prema beloj kugi kao u Mađarskoj .

Kupac diplome

pre 4 godine

Bolje se razgraničiti i to je to. Ako uzmemo sever, štitimo Kopaonik. Svetinje se nalaze i u Grčkoj pa nam niko ne brani da ih posećujemo. Ako ne pristanemo, zaboravite da smo ikada postojali. Novim sankcijama, iseliće se rekordan broj ljudi, a to će značiti i gubitak države za Srbe.

Jeremija

pre 4 godine

Braćo Srbi i sestre Srpkinje da ste rađali više dece Kosovo bi bilo naše. Ovako je pitanje, za par godina, ko će biti većina u Srbiji. Za kosovo je kasno a za Srbiju još nije! Pamet u glavu!

Goran

pre 4 godine

Nikad se nismo bolje družili nego pod sankcijama, odeš po cigare kolona, odeš po benzin kolona u prodavnicama dugi redovi milina za upoznavanje novih ljudi, upoznavanje mentaliteta naših naroda i narodnosti!!!

ivan Nis

pre 4 godine

Citam ovde se ljudi busaju u grudi Kosovo pa Kosovo.
Ko je od Vas zadnjih 20 godina otisao na to Kosovo a ko je otisao u neku nasu crkvu dole?
Ako idete na more u CG svi izbegavate da idete preko Kosova, ZASTO?
Ima ona narodna SILA BOGA NE MOLI pa nece ni Ameri nas.
I sa nama i bez nas ono sto su naumili imaju da isteraju do kraja pa makar nas kao 99' obrisali gumicom.
Zato pamet u glavu i uzmite sto vise u pregovorima, a onda da zatvorimo granice pa da vidimo ko ima dvojno drzavljanstvo odmah da mu se uskrati Srpsko pa neka zive kao stranci.

MG

pre 4 godine

Sta god , samo potpisati, i novac koji odlazi dole za kojekave funkcije koje se obavljaju iz Srbije, usmeriti u jug Srbije, puteve, turizam...fabrike.

Kosovo je nazalost jedan veliki balast za Srbiju.

samo ovako

pre 4 godine

Sta ima da se pregovara oko kosova kada je ono po rezoluciji 1244 srpsko. Mozemo da pregovaramo oko razmene teritorija mi njima deo kosova oni nama izlaz na albansko more.

Dokumentarac "Vladalac"

pre 4 godine

Nastaviti s lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti i održavati "zamrznuti" konflikt dok se ne promene geopolitičke okolnosti.

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Drugim recima : Demokratija,ali da radite kako mi kazemo. Sloboda i suverenintet,ako radite kako mi kazemo,jer u suprotnom sankcije. To je taj demokratski i slobodarski Zapad. Mada ne bi me cudilo da je ovo sve izmisljotina nasih,znaju da moraju da priznaju Kosovo,pa sad izmisljaju sankcije i ostale stvari. Kako god,ne verujem ni Zapadu,a pogotovo ne verujem nasima ovde.

Igor Obrenovac

pre 4 godine

Sta je ovo NE naspram NE ultimatumu Astrougarske. Sta je ovo NE naspram "bolje grob nego rob". Sta je ovo NE naspram Karadjordjevog NE da prekine ustanak posle smrti dahija. Sta je ovo NE naspram Lazarevog NE Muratovim zahtevima.
Sloboda ima visoku cenu, a ako neko zamislja da Srbija moze da bude pod istim sankcijama kao devedesih grdno se vara, sve su to price kako bi se javnost ubedila da je priznanje jedino moguce resenje, a nije tako. Mi nikoga ne diramo, mi necemo ratovati, mi samo necemo da priznamo KiM kao nezavisnu drzavu, bas kao sto je ne priznaje pola sveta. Tako da osnova za bilo kakve sankcije nema. Onom ko hoce da izda treba opravdanje, ali istorijski udzbenici nazvace ga pravim imenom.

DEX

pre 4 godine

Sankcije od strane Amerike u 2020 god. nisu isto što i 1990 godine. Za 30 godina promenilo se mnogo toga u svetu. Danas je nezgodno samo ako ti sankcije uvede Kina. Tako da se treba strogo držati rezolucije 1244 i ne prihvatati nikakve ultimatuma a konflikt zamrznuti do daljnjeg.

Milan Indjija

pre 4 godine

Hvala Bogu da se konacno resi to pitanje i da dobijemo makar nesto. U suprotnom izgubicemo mnogo vise nego samo Kosovo. Ionako ga nemamo, a sankcijama bi dodatno izgubili i mnogo vise, narod bi se jos vise iseljavao, strane kompanije otisle, donacije i fondovi prekinuti... Ovo ne mozeda shvati samo onaj ko nije doziveo, ili ko je bio dete pa se ne seca. Mi koji smo ovo teskom mukom doziveli, molimo Boga da se ne ponovi. Zato ovaj put pamet u glavu. Kamo srece da smo je imali i ranije u mnogim slucajevima.

Oliver

pre 4 godine

Oni koji porede eventualne nove sankcije Srbiji sa onima iz 1992. i 1993. namerno ili naivno prenebregavaju ogromne razlike. Prvo,ondasnje sankcije je uveo Savet bezbednosti UN,pa je morao da ih se pridrzava ceo svet. Danas je to nemoguce,jer bi Rusi sigurno ulozili veto,a mozda i Kinezi. Dakle,sankcije moze da nam uvede iskljucivo Zapad,a ne ostatak sveta. Drugo,pitanje je nivoa sankcija. One mogu biti blage tipa sankcija na uvoz oruzja ili pojedinacne nekim firmama i pojedincima. Npr,Dodik je i sada pod americkim sankcijama pa to nikoga ne pogadja. Opasne sankcije bi bile da se uvedu vize svim gradjanima,da se ukine trgovina sa EU i slicno,ali ne verujem da bi EU poslusala Ameriku,jer ovde ima dosta evropskih investicija. Dakle,sve zavisi od nivoa sankcija. Ako Zapad zeli da nas otera od sebe,oni ce uvesti sankcije,ali to bi znacio definitivan i konacan razlaz Srbije i Zapada.Ovaj put ce oni biti krivi za sankcije,a ne Srbija i Milosevic.

Aleksandar

pre 4 godine

Ako uvedu sankcije, odmah kupujem manju cisternu, a ženu i kevu šaljem da zauzmu raskrsnicu da prodaju cigare... sad znam šta treba da radim

provjereno

pre 4 godine

Ubaciti i Republiku Srpsku u sporazum bi bio trajan put do balkanskog rješenja, uz obećanje za NATO, a i EU članstvo bi time biklo riješeno.

Miki Avala

pre 4 godine

Kad svrgnemo Slobu, kad isporuc imo Slobu u Hag, kad isporucimo sve generale u Hag, kad uhapsimo i isporucimo u Hag Karadzica i Mladica, kad prodamo sve firme koje vrede i kad priznamo Kosovo, a verovatno i Rasku, Vojvodinu, Presevsku dolinu i sigurno jos nesto sto budu u medjuvremenu smislili uz brisanje Republike Srpske ima da zivimo k'o bubreg u loju.

Marko

pre 4 godine

Vi koji prizeljkujete sankcije sigirno niste ni bili rodjeni 90ih pa ne znate kolko je to tesko bilo. Redovi za mleko, ulje, secer, brasno, nestasice svega, prazni rafovi u radnjama, plate 5 maraka, benzin se kupovao na ulici u flasama na litar, milka je bila luksuz kupiti....prema tome mi moramo potpisati sta god nam ponude zarad buducnosti

mungos

pre 4 godine

Priznate li nezavisnost gotovi steeee!!! Ukljuciti odma Rusiju i Kinu.
Kad smo preziveli '93.god i te cemo neka prete.
Geopoliticka karta je drugacija nego pre 20god.

Mister

pre 4 godine

Nemogu da slušam više priče o prirodnom blagu na Kosovu i kako amerikanci zbog toga.,....
Pa da je bilo tog blaga, ne bismo mi pomagali pokrajinu, nego bi ona hranila Srbiju.
Drugo, price o Američkoj bazi. Pa svaka sadašnja republika bi platila da ima američku bazu na njenoj teritoriji.

Cvexi

pre 4 godine

Ovo sa sankcijama nema smisla. Ako je tako moze da nam se desi za desetak godina da ameri dodju i kazu dajte sandzaku ili vojvodini republiku ili uvodimo sankcije. Hocemo li i tada reci ok samo nemojte sankcije da uvodite? Ne treba biti nuklearni fizicar i shvatiti u kom pravcu idu stvari

Ne tražim mnogo

pre 4 godine

Hoćemo poseban status za Sever, enklave i manastire, članstvo u EU, vojnu i ekonomsku pomoć, neću da preživljavam i gledam kako nas je sve manje. Od AV hoću da prestane partijsko zapošljavanje i da napravi pravnu i funkcionalnu državu.

Ivan Š.

pre 4 godine

Insistirati na korekciji granica. Naravno da od raznih Zajednica nema ništa, koliko god Amerikanci na tome naizgled insistirali. I ići na što šira rešenja, obuhvatiti ceo Balkan. To bi možda donelo novu pobedu Trampu.

Brkajlo

pre 4 godine

Ima komenatara od botova, ima komentara i od normalnih ljudi, i kao retko kada, u saglasju su.
Iako veliki protivnik rezimskog nacina, posebno sektaskog uredjenja stranke gde vlada jednoumlje i beskicmenjastvo, lokalno bahanalisanje, gde najgori dolaze na najjace pozicije, obezvredjenje svih bitnih institucija demokratskog sistema, ukoliko rese pitanje Kosova na nacin da ljudi mogu da nastave normalno sa svojim zivotima i da se konacno okrenemo buducnosti imaju moju punu podrsku.
Dosta je nacionalisticke i zapaljive retorike, dosta je vladanje masama na ime starih svetinja, dosta je palamudjenja gde u stvarnosti niko nista ne preduzima, i zato ako zele da iskoriste trenutnu poziciju da se napravi prvi korak ka konacnom kretanju ka iole uredjenom drustvu i vladavini prava - samo napred!

kraja

pre 4 godine

"strane koje ne žele da potpišu sporazum imati višestruke sankcije od Sjedinjenih Američkih Država"

...kao i uvek, zavrsice se na sankcijam srbiji...
...godinu dana slusamo kako state department "preti" kosovu zbog takse, ali ni jedna pretnja nije materijalizovana...
...ni jedna...
...sem toga, ko veruje da bi amerika udarila sankicije teritoriji koja je pod njenim protektoratom, da ne kazem koloniji, jer to je kosovo danas......

goblin

pre 4 godine

Uvešće nam SAD sankcije a gomila američkih firmi posluje u Srbiji.Uvešće Tramp sankcije "Koka-Koli",kako da ne???Koja bi to strana firma otišla iz Srbije? Jeftina radna snaga+subvencije od Srbije.Koliko je stranih banaka u Srbiji??? Njih će Tramp sankcionisati??? Jeftina priča sa kojom će vlast u Srbiji pravdati prodaju naše teritorije Albancima.SAD može da udari sankcije ljudima koji vode našu državu!!! E to je suština!!!Razgraničenje znači 90 posto Kosova Albancima.Onda će vam za par godina Albanci tražiti Preševsku dolinu,i to hoćete da im date???Šta bi bilo sledeće???

Demokratija na delu

pre 4 godine

Kao i obicno Amerika provodi “ demokratiju” ( van svoje kuce ) ako ne bombama a ono ekonomskim sankcijama. U tome joj na ovaj ili onaj nacin pomazu saveznice i sta to znaci - svet je od drugog svetskog rata pod cizmom hegemona uz nevidjene zrtve. Najgore od svega je to da ta ista “ demokratija “ nikada nije dala garancije za neki dugorocan mir. Potpisite - i cekajte sledecu americku zelju, budite sretni ako ne budete na spisku njihovih zelja, avaj, spisak je podugacak i nema tog kutka na ovoj planeti koja nije na tom spisku. Svetski mocnici se igraju sa planetom kao Carli Caplin ( Hitler ) . Bravo za demokratiju!

disel

pre 4 godine

sankcije Srbiji nije baš lako uvesti sad ću zamoliti stručnjake da mi objasni šta će u tom slučaju Srbiju sprečava ti da pripoji Republiku Srpsku sebi a meni sigurno više neće krenuti sa bombardovanjem jer su prošla ta vremena kad je Rusija bila slaba ne plaše sa meri Rusa nego oni rade po principu ti meni Vojvodo ja tebi serdar. i ako im se ne podudaraju ciljevi on i ostale status kvo

Politik

pre 4 godine

Ako je ovo istina, onda se Srbija nalazi u veoma teskoj situaciji, sta kod da je predlozeno vise odgovara predstavnicima Kosova nego nama. Srbi imaju ogromne veze sa Kosovom i Metohijom sto i samo ime svedoci, a da ne spominjemo crkve i manastire, i koliko je Srpskog naroda nekada zivjelo dole, a koliko zivi i sada. Americi je vazno Kosovo zbog prirodnih blaga koja se nalaze dole, zao se i toliko trude oko njega, a da ne govorim o strateskoj poziciji koju ima sto svjedoci i najveca americka baza u Evropi, Bondstil. Iz svih tih razloga od toga da je to koljevka nase zemlje, do ekonomskog znacaja i svakog drugog mi nikada ne bi trebali da prepustimo Kosovo i Metohiju nekom drugom, tudjinu, i zato me zalosti to sto po komentarima vidim kako ljudi prepustaju da to vazno pitanje za nas bude rijeseno kako god, pa i da ne bude u nasu korist, osvjesti se Srbine.
Dogodine u Prizrenu!

sr

pre 4 godine

Значи да на лето очекујемо курс око 200 динара за еуро, и да нам се више гастоси не жале како курс због њих расте.

Bgd

pre 4 godine

Па преживели смо и бомбардовање од тих зликоваца, па ћемо преживети и санкције, али КИМ не дамо то је наше и остаће заувек. А Амери нека гледају своја посла имају они гомилу проблема па нека се са њима мало позабаве.
(остали само дугмићи, 5. mart 2020 10:06)

Ne znam da li si primetio ali Srbija se ubrzano prazni čak i sada "kada nam tako dobro ide". Možeš li da zamisliš šta bi se desilo da nam ponovo uvedu sankcije? Očigledno ne možeš ali pomoći ću ti: ostala bi pustoš od teritorije, ovo stranih firmi što radi odmah bi se zatvorilo i na ulicama bi se našle stotine hiljada nezaposlenih. Od čega će ti ljudi da žive? Od patriotizma? Ne bih rekao.

naravno

pre 4 godine

Danas Kosovo, sutra Sandzak, Vojvodina... kada jednom krene.. nema da stane dok nas skroz ne rasparcaju.. Nisam za rat, sankcije.. ali jednostavno je.. danas das Kosovo.. i sutra te nema.

mix

pre 4 godine

Za sve genijalce,koji misle da cemo preziveti i OVE sankcije,samo podsecanje da smo ONE sankcije preziveli,zato sto smo imali neke zalihe iz prethodnog perioda.
Sada smo goli i bosi,tako da ni 2 meseca necemo moci da izdrzimo.A na Bugarsku i Madjarsku i sverc zaboravite,nisu ludi da zbog nas rizikuju sankcije.
Djavo je dosao po svoje.

Stefan

pre 4 godine

Možda bolje pristati da dobijemo nešto nego da izgubimo sve i još da dobijemo sankcije. Stvarno ne razumem, kao da se ne sećamo kako smo prošli 99. Strašno je da mnogi ne razumeju da smo mi mala država. U svakom slučaju moram da pohvalim Dačića, lik se baš cimao po Africi oko povlačenja priznanja, mislim i da će to malo pomoći.
Sve najbolje svima, valjda ćemo ovaj put imati malo više mozga.

123

pre 4 godine

"Održavati zamrznuti konflikt dok se ne promene geopolitičke okolnosti, koje se inače menjaju u korist Srbije."

Reče "mudrost", mada po zaključku, o promenama u našu korist, i komičar. Jer, drugim (već čutim) rečima: "Srbija se saginjati neće", "Ješćemo korijenje!" i sl. Znamo kako se sve to završava.
(Srboljub, 5. mart 2020 10:11)

Nažalost, pogrešni izbori kao plod fikcija su nas doveli na dno Evrope. Kad se podvuče crta, sve i da se odnosi na globalnom nivou drastično promene (što jeste moguće), na Kosovu će i dalje biti 90% ljudi koji žele svoju državu. Taj deo se nikada neće promeniti. Time rečeno, mi nikada nećemo biti u mogućnosti da kontrolišem ovaj deo teritorije. A što se tiče "patriota", ne vidim neku masovnu seobu srba na Kosovo kako bi popravili brojčano stanje u našu korist.

Aco

pre 4 godine

@Mudrost, koje to geopolitičke okolnosti se menjaju u našu korist? Polako se zatvara NATO obruč? Kupujemo Rusku sklameriju da se branimo kao I '99? Ide nam tako dobro da nas je sve stid? Ili ima nešto što ti znaš a mi svi ovde ne znamo?

остали само дугмићи

pre 4 godine

Па преживели смо и бомбардовање од тих зликоваца, па ћемо преживети и санкције, али КИМ не дамо то је наше и остаће заувек. А Амери нека гледају своја посла имају они гомилу проблема па нека се са њима мало позабаве.

Dragoslav

pre 4 godine

Razgraničenje i samo razgraničenje. Dosta je više bilo "partizanštine" i Avnojevskih granica. Samo prirodne, narodne, granice dolaze u obzir. A Amerikanci nam nisu neprijatelj, već pragmatični svet koji još i poznaje imperijalno pravo. Niko ne pominje da su upravo Amerikanci, po svim imperijalnim pravilima, pravedno postavili jugozapadnu srpsku granicu, konkretno u Hercegovini. A samo razgraničenje sprovesti opet po imperijalnim a ne avnojevskim granicama. Znači sever Albanije i srpski deo Kosova ide Srbiji a južni deo Kosova ili Dardanija sa Albanijom bez Skadra ide Albanskoj državi. To je jedino ispravno, održivo i na imperijačnom zakonu zasnovano rešenje. Svako drugo, kad-tad će generisati nove sukobe.

Mika

pre 4 godine

Prestanite više sa tom kampanjom "pražnjenja Srbije". Neka idu ljudi gde god hoće. Ko nađe bolji život neka živi. Ali i tamo gde idu može da dođe do zasićenja, pa onda kreće migracija nazad.

Srboljub

pre 4 godine

"Održavati zamrznuti konflikt dok se ne promene geopolitičke okolnosti, koje se inače menjaju u korist Srbije."

Reče "mudrost", mada po zaključku, o promenama u našu korist, i komičar. Jer, drugim (već čutim) rečima: "Srbija se saginjati neće", "Ješćemo korijenje!" i sl. Znamo kako se sve to završava.

Mrmot

pre 4 godine

Spremni smo na pregovore ali Srbija neće pristati na ucene,pa makar nam i sankcije uveli. Pred nama su teški pregovori ali očekujemo od Vučića da se nekako sa time izbori.

janbo

pre 4 godine

E hvala bogu USA konačno da prekine ovu agoniju, vreme je da šerif naredi šta i kako treba. Ako nećemo, sankcije i to što tvrđe ako može, jer smo izgleda zaboravili, ali ovaj put i vize da se vrate, da nema izlazaka...

Mrmot

pre 4 godine

Spremni smo na pregovore ali Srbija neće pristati na ucene,pa makar nam i sankcije uveli. Pred nama su teški pregovori ali očekujemo od Vučića da se nekako sa time izbori.

остали само дугмићи

pre 4 godine

Па преживели смо и бомбардовање од тих зликоваца, па ћемо преживети и санкције, али КИМ не дамо то је наше и остаће заувек. А Амери нека гледају своја посла имају они гомилу проблема па нека се са њима мало позабаве.

Ivan Š.

pre 4 godine

Insistirati na korekciji granica. Naravno da od raznih Zajednica nema ništa, koliko god Amerikanci na tome naizgled insistirali. I ići na što šira rešenja, obuhvatiti ceo Balkan. To bi možda donelo novu pobedu Trampu.

Marko

pre 4 godine

Vi koji prizeljkujete sankcije sigirno niste ni bili rodjeni 90ih pa ne znate kolko je to tesko bilo. Redovi za mleko, ulje, secer, brasno, nestasice svega, prazni rafovi u radnjama, plate 5 maraka, benzin se kupovao na ulici u flasama na litar, milka je bila luksuz kupiti....prema tome mi moramo potpisati sta god nam ponude zarad buducnosti

Stefan

pre 4 godine

Možda bolje pristati da dobijemo nešto nego da izgubimo sve i još da dobijemo sankcije. Stvarno ne razumem, kao da se ne sećamo kako smo prošli 99. Strašno je da mnogi ne razumeju da smo mi mala država. U svakom slučaju moram da pohvalim Dačića, lik se baš cimao po Africi oko povlačenja priznanja, mislim i da će to malo pomoći.
Sve najbolje svima, valjda ćemo ovaj put imati malo više mozga.

DEX

pre 4 godine

Sankcije od strane Amerike u 2020 god. nisu isto što i 1990 godine. Za 30 godina promenilo se mnogo toga u svetu. Danas je nezgodno samo ako ti sankcije uvede Kina. Tako da se treba strogo držati rezolucije 1244 i ne prihvatati nikakve ultimatuma a konflikt zamrznuti do daljnjeg.

Bole

pre 4 godine

Prištinske vlasti su dugo igrale prljavu igru, misleći da nema kraja. Sad su navukle gnev celog sveta, pa će morati da počnu da poštuju i tuđa pravila!

Marko

pre 4 godine

Podela Kosova i Metohije bi bila konacno odrzivo resenje Srbije. Ako vratimo celo Kosovo pod Srpski kisobran zeznuce nas kao za nekad bivsu Jugoslaviju. A svi znamo sta se desilo sa Jugoslavijom. Ne mozes da spojis dve hemiske supstance koje imaju burnu reakciju tako je isto i sa Albancima i Srbima.

disel

pre 4 godine

sankcije Srbiji nije baš lako uvesti sad ću zamoliti stručnjake da mi objasni šta će u tom slučaju Srbiju sprečava ti da pripoji Republiku Srpsku sebi a meni sigurno više neće krenuti sa bombardovanjem jer su prošla ta vremena kad je Rusija bila slaba ne plaše sa meri Rusa nego oni rade po principu ti meni Vojvodo ja tebi serdar. i ako im se ne podudaraju ciljevi on i ostale status kvo

samo ovako

pre 4 godine

Sta ima da se pregovara oko kosova kada je ono po rezoluciji 1244 srpsko. Mozemo da pregovaramo oko razmene teritorija mi njima deo kosova oni nama izlaz na albansko more.

Bgd

pre 4 godine

Па преживели смо и бомбардовање од тих зликоваца, па ћемо преживети и санкције, али КИМ не дамо то је наше и остаће заувек. А Амери нека гледају своја посла имају они гомилу проблема па нека се са њима мало позабаве.
(остали само дугмићи, 5. mart 2020 10:06)

Ne znam da li si primetio ali Srbija se ubrzano prazni čak i sada "kada nam tako dobro ide". Možeš li da zamisliš šta bi se desilo da nam ponovo uvedu sankcije? Očigledno ne možeš ali pomoći ću ti: ostala bi pustoš od teritorije, ovo stranih firmi što radi odmah bi se zatvorilo i na ulicama bi se našle stotine hiljada nezaposlenih. Od čega će ti ljudi da žive? Od patriotizma? Ne bih rekao.

Ozren

pre 4 godine

Prištini je dogorelo do nokata i nema više nikakvu alternativu, osim ukidanja taksi. Ukoliko to ne uradi, trpeće velike posledice od strane Amerike.

Oliver

pre 4 godine

Oni koji porede eventualne nove sankcije Srbiji sa onima iz 1992. i 1993. namerno ili naivno prenebregavaju ogromne razlike. Prvo,ondasnje sankcije je uveo Savet bezbednosti UN,pa je morao da ih se pridrzava ceo svet. Danas je to nemoguce,jer bi Rusi sigurno ulozili veto,a mozda i Kinezi. Dakle,sankcije moze da nam uvede iskljucivo Zapad,a ne ostatak sveta. Drugo,pitanje je nivoa sankcija. One mogu biti blage tipa sankcija na uvoz oruzja ili pojedinacne nekim firmama i pojedincima. Npr,Dodik je i sada pod americkim sankcijama pa to nikoga ne pogadja. Opasne sankcije bi bile da se uvedu vize svim gradjanima,da se ukine trgovina sa EU i slicno,ali ne verujem da bi EU poslusala Ameriku,jer ovde ima dosta evropskih investicija. Dakle,sve zavisi od nivoa sankcija. Ako Zapad zeli da nas otera od sebe,oni ce uvesti sankcije,ali to bi znacio definitivan i konacan razlaz Srbije i Zapada.Ovaj put ce oni biti krivi za sankcije,a ne Srbija i Milosevic.

Aco

pre 4 godine

@Mudrost, koje to geopolitičke okolnosti se menjaju u našu korist? Polako se zatvara NATO obruč? Kupujemo Rusku sklameriju da se branimo kao I '99? Ide nam tako dobro da nas je sve stid? Ili ima nešto što ti znaš a mi svi ovde ne znamo?

A retracment

pre 4 godine

Није ми јасно како без утицаја Руске Федерације па и НР Кине, може да се реши питање Косова и Метохије. Да је могло раније већ би било решено, нисам сигуран да то може лако да се реши. Ако су се САД, Русија и Кина договориле биће решено.

naravno

pre 4 godine

Danas Kosovo, sutra Sandzak, Vojvodina... kada jednom krene.. nema da stane dok nas skroz ne rasparcaju.. Nisam za rat, sankcije.. ali jednostavno je.. danas das Kosovo.. i sutra te nema.

max

pre 4 godine

Šta god da se potpiše ako se ne poveća natalitet ništa nema smisla gubimo i ostalo u budućnosti.Izlaz je nova politika prema beloj kugi kao u Mađarskoj .

Srboljub

pre 4 godine

"Održavati zamrznuti konflikt dok se ne promene geopolitičke okolnosti, koje se inače menjaju u korist Srbije."

Reče "mudrost", mada po zaključku, o promenama u našu korist, i komičar. Jer, drugim (već čutim) rečima: "Srbija se saginjati neće", "Ješćemo korijenje!" i sl. Znamo kako se sve to završava.

ivannyc

pre 4 godine

Na navedeni komentar o snazi Amerike i nemoci Rusije i Kine: Rusija i Kina jedino mogu da zastote sebe i da reaguju ako su njihovi interesi ugrozeni,i da stave veto na nesto u UN jer onda Ameri ne mogu sami a inace u realnim uslovima Amerika radi sta hoce i koliko hoce,nekad imaju problema sa pojedinim zemljama i situacijama jer ne mogze bas kako su oni zamislili ali da su policajac broj jedan to je definitivno!

janbo

pre 4 godine

E hvala bogu USA konačno da prekine ovu agoniju, vreme je da šerif naredi šta i kako treba. Ako nećemo, sankcije i to što tvrđe ako može, jer smo izgleda zaboravili, ali ovaj put i vize da se vrate, da nema izlazaka...

Kupac diplome

pre 4 godine

Bolje se razgraničiti i to je to. Ako uzmemo sever, štitimo Kopaonik. Svetinje se nalaze i u Grčkoj pa nam niko ne brani da ih posećujemo. Ako ne pristanemo, zaboravite da smo ikada postojali. Novim sankcijama, iseliće se rekordan broj ljudi, a to će značiti i gubitak države za Srbe.

mix

pre 4 godine

Za sve genijalce,koji misle da cemo preziveti i OVE sankcije,samo podsecanje da smo ONE sankcije preziveli,zato sto smo imali neke zalihe iz prethodnog perioda.
Sada smo goli i bosi,tako da ni 2 meseca necemo moci da izdrzimo.A na Bugarsku i Madjarsku i sverc zaboravite,nisu ludi da zbog nas rizikuju sankcije.
Djavo je dosao po svoje.

Cvexi

pre 4 godine

Ovo sa sankcijama nema smisla. Ako je tako moze da nam se desi za desetak godina da ameri dodju i kazu dajte sandzaku ili vojvodini republiku ili uvodimo sankcije. Hocemo li i tada reci ok samo nemojte sankcije da uvodite? Ne treba biti nuklearni fizicar i shvatiti u kom pravcu idu stvari

sr

pre 4 godine

Значи да на лето очекујемо курс око 200 динара за еуро, и да нам се више гастоси не жале како курс због њих расте.

anonymous

pre 4 godine

Imam 39 godina, od kako znam za sebe i da sam prvi put čuo vesti, čuo sam i za kosovski problem. Prvo što mi je na um palo čitajući ovaj članak su moja deca i iskreno se nadam da i njima neće proći po pola života ili čak ceo život u lažnom patriotizmu ne želeći da se situacija sagleda realno i stvari nazovu pravim imenom. Puna podrška u rešavanju problema jer se nama manevarski prostor sužava. 'Koga zemlja toga i država'.

Svetolik Popadic Backo

pre 4 godine

Vec trideset godina slusam kao treba samo da pristanemo na TO i TO pa da krenemo dalje u normalan zivot. Kao da nas samo TO sprecava da napredujemo. I svaki put ispadnemo budale. Mi damo TO a dobijemo neke nove uslove. Na tu foru su pali i Milosevic i Djindic i Kostunica, a tako ce i AV. Imamo dve opcije: da damo TO i da nastavimo da zivimo kao i do sad ili da ne damo TO i da nastavimo da zivimo kao i do sada. Dakle: ne damo.

izhlapjeli starac

pre 4 godine

Neverovatno smo mutirali. Od naroda koji je sam izborio slobodu, koji je bio uspravan, postali smo horda sendvičara. Za sendvič bi prodali majku, oca, sve. Samo da meni bude dobro, neka granica bude u Banovcima, nema veze.
Sve su to prirodni procesi. Ako treba da nestanemo, neka nestanemo.

123

pre 4 godine

"Održavati zamrznuti konflikt dok se ne promene geopolitičke okolnosti, koje se inače menjaju u korist Srbije."

Reče "mudrost", mada po zaključku, o promenama u našu korist, i komičar. Jer, drugim (već čutim) rečima: "Srbija se saginjati neće", "Ješćemo korijenje!" i sl. Znamo kako se sve to završava.
(Srboljub, 5. mart 2020 10:11)

Nažalost, pogrešni izbori kao plod fikcija su nas doveli na dno Evrope. Kad se podvuče crta, sve i da se odnosi na globalnom nivou drastično promene (što jeste moguće), na Kosovu će i dalje biti 90% ljudi koji žele svoju državu. Taj deo se nikada neće promeniti. Time rečeno, mi nikada nećemo biti u mogućnosti da kontrolišem ovaj deo teritorije. A što se tiče "patriota", ne vidim neku masovnu seobu srba na Kosovo kako bi popravili brojčano stanje u našu korist.

Aaaa

pre 4 godine

Čitam komentare i ne verujem. Pa Srpski narod ništa naučio nije iz vlastite istorije. Svi pričaju Kosovo je naše ali samo na papiru jer realni nije. U prvom ratu je poginulo toliko puno tako da iako je pobeda bila velika skupo je plaćena. Drugi rat je opet krvlju plaćen. Onda došle 90te i sankcije. To je beda bila, ko bi to poželeo opet. Aj pogledajte realno kako stvari stoje. Šta bi Srbija i da vrati sve te Albance pod svoju kapu? Pa bili bi najjači u parlamentu sa tom populacijom ali oni to ne žele. A verujem ni Srbi. Nije prvi put u istoriji Kosovo izgubljeno i treba priznati poraz. Dajte da živimo ko ljudi, da se ne busamo jer realno nemamo čim. Da ne pričamo više o Kosovu nego nekim lepšim temama. Svako ko misli da će Amerika propasti živi u iluziji kao i da će Kinez ili Rus zbog nas da se cimaju. Interes je uvek u pitanju a mi smo realno vrlo malo ili nimalo bitni. Samo bi bili topovsko meso za velike kao i uvek. Stavite tačku, povucite crtu i novi list pa polako. Ovo do sad se vidi kakve je rezultate donelo.

Mika

pre 4 godine

Prestanite više sa tom kampanjom "pražnjenja Srbije". Neka idu ljudi gde god hoće. Ko nađe bolji život neka živi. Ali i tamo gde idu može da dođe do zasićenja, pa onda kreće migracija nazad.

shame boner

pre 4 godine

(Igor Obrenovac, 05. mart 2020 11:06

Zbog tih NE, NE ,NE nas je sada 7 miliona starih i onemoćalih, umjesto 50 miliona vitalnih i prodornih.

mastor

pre 4 godine

Srbadija misli da ce amputacijom Kosova da se rijese svi problemi. Hoce malo sutra. Tek onda krece komadanje Srbije. Da su se Jevreji tako lako predavali, Izrael danas ne bi bilo.

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Ovaj ultimatum pokazuje koliko su SAD mocne,a koliko su Rusija i Kina mocne samo na papiru. Jer kako drugacije objasniti sve ovo. Zasto ameri nama postavljaju ultimatum,a sa druge strane Rusija i Kina cute. Dakle,ili cute jer nemaju moc da nesto promene,ili imaju neke dogovore sa amerima,pa ne zele da se mesaju. Kako god nas narod je slep i busa se i uzda u ruje,kineze ,boga itd... Mi smo nazalost u bezizlaznoj situaciji. Za nas nema ovde povoljnog ishoda kakav god da bude. Previse se gresaka pravila ui poslednjih 40 godina i to je to.

Milan Indjija

pre 4 godine

Hvala Bogu da se konacno resi to pitanje i da dobijemo makar nesto. U suprotnom izgubicemo mnogo vise nego samo Kosovo. Ionako ga nemamo, a sankcijama bi dodatno izgubili i mnogo vise, narod bi se jos vise iseljavao, strane kompanije otisle, donacije i fondovi prekinuti... Ovo ne mozeda shvati samo onaj ko nije doziveo, ili ko je bio dete pa se ne seca. Mi koji smo ovo teskom mukom doziveli, molimo Boga da se ne ponovi. Zato ovaj put pamet u glavu. Kamo srece da smo je imali i ranije u mnogim slucajevima.

stanislav

pre 4 godine

Nemojte u komentarima samo da nas poredite sa Jevrejima.
Njima su državu, kao i Kosovu, napravili Englezi i Amerikanci i od tada ih čuvaju po svaku cenu.
Iza Srbije ne bi stao niko osim u izjavama i deklaracijama. A to nit' se jede nit' može zimi da ugreje.

Igor Obrenovac

pre 4 godine

Sta je ovo NE naspram NE ultimatumu Astrougarske. Sta je ovo NE naspram "bolje grob nego rob". Sta je ovo NE naspram Karadjordjevog NE da prekine ustanak posle smrti dahija. Sta je ovo NE naspram Lazarevog NE Muratovim zahtevima.
Sloboda ima visoku cenu, a ako neko zamislja da Srbija moze da bude pod istim sankcijama kao devedesih grdno se vara, sve su to price kako bi se javnost ubedila da je priznanje jedino moguce resenje, a nije tako. Mi nikoga ne diramo, mi necemo ratovati, mi samo necemo da priznamo KiM kao nezavisnu drzavu, bas kao sto je ne priznaje pola sveta. Tako da osnova za bilo kakve sankcije nema. Onom ko hoce da izda treba opravdanje, ali istorijski udzbenici nazvace ga pravim imenom.

Miki Avala

pre 4 godine

Kad svrgnemo Slobu, kad isporuc imo Slobu u Hag, kad isporucimo sve generale u Hag, kad uhapsimo i isporucimo u Hag Karadzica i Mladica, kad prodamo sve firme koje vrede i kad priznamo Kosovo, a verovatno i Rasku, Vojvodinu, Presevsku dolinu i sigurno jos nesto sto budu u medjuvremenu smislili uz brisanje Republike Srpske ima da zivimo k'o bubreg u loju.

Јован Владимир

pre 4 godine

Од ове вести, ако је тачна, грознији су само ови поданички и дефетистички коментари. Од народа чија је војска ослобађала овај део Европе од турске окупације, а у првом светском рату одбила да се преда већ се после преласка Албаније и пробоја Солунског фронта победоносно вратила у своју земљу доспели смо до генерације Срба који свију државу деле шаком и капом у замену за ђинђуве и "огледалца".

dule

pre 4 godine

Ovo verovatno nije ni 20% od onoga što bi izvukao Đinđić da nije imao velike patriote protiv sebe - Šešelja, Tomu, Vučića, Dačića i Koštunicu.

Cenim da će prvi i drugi oćutati ovaj sporazum, treći i četvrti će proglasiti veliku pobedu a peti će biti neobavešten.

Najbolji predlog

pre 4 godine

Za SRBIJU je najbolje, da uzme SVE, a da ne ostavi nista Pristini.
KiM bio i treba ostati Srpski, basta!!!
Ni mi nikome ne uzimamo tetritorij i proglasujemo ga drzavom.
Hajde neka to SAD i EU pokusaju sa Krimom, ako su tako jaki.

Dragoslav

pre 4 godine

Razgraničenje i samo razgraničenje. Dosta je više bilo "partizanštine" i Avnojevskih granica. Samo prirodne, narodne, granice dolaze u obzir. A Amerikanci nam nisu neprijatelj, već pragmatični svet koji još i poznaje imperijalno pravo. Niko ne pominje da su upravo Amerikanci, po svim imperijalnim pravilima, pravedno postavili jugozapadnu srpsku granicu, konkretno u Hercegovini. A samo razgraničenje sprovesti opet po imperijalnim a ne avnojevskim granicama. Znači sever Albanije i srpski deo Kosova ide Srbiji a južni deo Kosova ili Dardanija sa Albanijom bez Skadra ide Albanskoj državi. To je jedino ispravno, održivo i na imperijačnom zakonu zasnovano rešenje. Svako drugo, kad-tad će generisati nove sukobe.

Aleksandar

pre 4 godine

Ako uvedu sankcije, odmah kupujem manju cisternu, a ženu i kevu šaljem da zauzmu raskrsnicu da prodaju cigare... sad znam šta treba da radim

Bane

pre 4 godine

Prihvatiti i zbaciti taj teret sa leđa.
Da pokušamo da se sredimo i posle dvesta godina najzad da napravimo iole pristojno društvo.
Hmmmm....kad pročitam šta sam napisao i meni zvuči preambiciozno.

Mihailo Kapor

pre 4 godine

Bolje sankcije nepostojećoj državi i postojećoj celini, nego sloboda izdajnicina i polomljenoj Srbiji bez kulture, poštovanja za dedove i naše nasledje. Pa ne osričemo se mi Kosova, nego metohije sa Kosovom. Da li bi se Amerika odrekl Wall Street- a, da li bi se grčka odrekla Atine, Rusija Kremlja, Francuska svojih nasledja?! Pripremate narod za odobravanje izdajnika, koji su nesposobni da renoviraju trg u rodjenoj zemlji, a žele da pregovaraju u ime Cara Lazara?

goblin

pre 4 godine

Uvešće nam SAD sankcije a gomila američkih firmi posluje u Srbiji.Uvešće Tramp sankcije "Koka-Koli",kako da ne???Koja bi to strana firma otišla iz Srbije? Jeftina radna snaga+subvencije od Srbije.Koliko je stranih banaka u Srbiji??? Njih će Tramp sankcionisati??? Jeftina priča sa kojom će vlast u Srbiji pravdati prodaju naše teritorije Albancima.SAD može da udari sankcije ljudima koji vode našu državu!!! E to je suština!!!Razgraničenje znači 90 posto Kosova Albancima.Onda će vam za par godina Albanci tražiti Preševsku dolinu,i to hoćete da im date???Šta bi bilo sledeće???

Vladimir

pre 4 godine

citat: "Spremni smo na pregovore ali Srbija neće pristati na ucene,pa makar nam i sankcije uveli. Pred nama su teški pregovori ali očekujemo od Vučića da se nekako sa time izbori"

Poštujem stav, neka bude tako, na vlasti ste, uradite kako mislite da je najbolje. Ali meni je dosta svega odavno, uskoro napuštam Srbiju, verovatno zauvek. I iskreno, drago mi je da odem od svega ovoga. Sve tone dublje i dublje, rešenje kakvo vi hoćete će koštati zivota mnoge, jer moze vekovima da potraje ovaj status.... ali ipak madam se da će za nešeg veka ovo postati lepše i srećnije mesto i da ću jednog dana imati gde da se vratim...

Politik

pre 4 godine

Ako je ovo istina, onda se Srbija nalazi u veoma teskoj situaciji, sta kod da je predlozeno vise odgovara predstavnicima Kosova nego nama. Srbi imaju ogromne veze sa Kosovom i Metohijom sto i samo ime svedoci, a da ne spominjemo crkve i manastire, i koliko je Srpskog naroda nekada zivjelo dole, a koliko zivi i sada. Americi je vazno Kosovo zbog prirodnih blaga koja se nalaze dole, zao se i toliko trude oko njega, a da ne govorim o strateskoj poziciji koju ima sto svjedoci i najveca americka baza u Evropi, Bondstil. Iz svih tih razloga od toga da je to koljevka nase zemlje, do ekonomskog znacaja i svakog drugog mi nikada ne bi trebali da prepustimo Kosovo i Metohiju nekom drugom, tudjinu, i zato me zalosti to sto po komentarima vidim kako ljudi prepustaju da to vazno pitanje za nas bude rijeseno kako god, pa i da ne bude u nasu korist, osvjesti se Srbine.
Dogodine u Prizrenu!

ivan Nis

pre 4 godine

Citam ovde se ljudi busaju u grudi Kosovo pa Kosovo.
Ko je od Vas zadnjih 20 godina otisao na to Kosovo a ko je otisao u neku nasu crkvu dole?
Ako idete na more u CG svi izbegavate da idete preko Kosova, ZASTO?
Ima ona narodna SILA BOGA NE MOLI pa nece ni Ameri nas.
I sa nama i bez nas ono sto su naumili imaju da isteraju do kraja pa makar nas kao 99' obrisali gumicom.
Zato pamet u glavu i uzmite sto vise u pregovorima, a onda da zatvorimo granice pa da vidimo ko ima dvojno drzavljanstvo odmah da mu se uskrati Srpsko pa neka zive kao stranci.

mikin

pre 4 godine

"... slično kao u Rambujeu, gde će stranama biti ponuđene samo dve opcije, uz "uzmi ili ostavi"
To je rezultat onoga sto je Vucic postigao u svojim dosadasnjim pregovorima. Zasto na takav nacin "uzmi ili ostavi" nisu primorali Izraelce i Palestince, Kiprane i Turke ... jedino to vazi za ove banana drzave poput nas.

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Drugim recima : Demokratija,ali da radite kako mi kazemo. Sloboda i suverenintet,ako radite kako mi kazemo,jer u suprotnom sankcije. To je taj demokratski i slobodarski Zapad. Mada ne bi me cudilo da je ovo sve izmisljotina nasih,znaju da moraju da priznaju Kosovo,pa sad izmisljaju sankcije i ostale stvari. Kako god,ne verujem ni Zapadu,a pogotovo ne verujem nasima ovde.

Dušan

pre 4 godine

Ovo u prevodu znači da bi osujetili predaju Kosova moramo svi bojkotovati izbore jer ako nema izlaznosti od 50% ne može se ništa potpisivati u ime naroda jer neće biti priznato i neće važiti.

Takodje se ne može menjati Ustav bez većine.

Treba ovo iskoristiti za totalnu blokadu vlade i onda izaći na ulice i ucenom tražiti sve što ide na ruku narodu Srbije.

Plate od 1000 evra odmah.
Hapšenje i oduzimanje imovine tajkunima i političarima i vraćanje više od xy milijardi evra koje su ilegalno iznešene iz Srbije.

Sada držimo u šaci sve političare jer im se žuri baš kao i Albancima jer svakim danom sve više gube.

Države se odriču priznanja Kosova.

Samo na ovaj način možemo zadržati i Kosovo i dobiti sve što zaslužujemo kao narod.

Sankcije nam ne mogu lupiti ako nemamo legitimnu demokratski izabranu vlast na izborima a sve što bilo ko potpiše je pravno nevažeće.

Ako jedna Belgija nema vladu godinama ili Izrael pa ipak funkcionošu onda možemo i mi.

Ne dajte političarima ništa pre nego što im debelo ne naplatimo sve ove godine mučenja i izrabljivanja.

Sada ih sve držimo u šaci a ključ su izbori.

Bojkot izbora rešava sve.

Goran

pre 4 godine

Nikad se nismo bolje družili nego pod sankcijama, odeš po cigare kolona, odeš po benzin kolona u prodavnicama dugi redovi milina za upoznavanje novih ljudi, upoznavanje mentaliteta naših naroda i narodnosti!!!

Gagi

pre 4 godine

Sve je dogovoreno. Rusija dobija Siriju i Libiju, zemlje koje Rusija želi. SAD dobija Balkan, sa svojim starim saveznikom, Srbijom. Da bi imala srećnog saveznika, Srbija dobija srpske delove Kosova u kojima su Srbi većina i eksteritorijalni status za sve crkve i manastire. Preševo Dolina ostaje deo Srbije.

Bondsteel ostaje na teritoriji Srbije, pa Srbija postaje članica NATO-a (kao što Rusija prima Siriju i Libiju). Republika Srpska dobija pravo pridruživanja Srbiji, jer Turska, koja se bori protiv Grka / EU, Rusija, Sirija i Kurdi, ne može da pomogne Izetbegoviću. Milo je uveo CG u NATO i sada ga troši, jer Miloševićev saveznik, zločinac itd. Ne može CG uvesti u EU. Pad Milo CG da ima bolje veze sa Srbijom. Nemačka se žali, ali oni su dobili Severni Tok, tako da nisu u stanju nikome da postavljaju zahteve.

Ostatak Kosova ujedinjuje se sa Albijanijom, tako da su u izvesnom smislu priznate, ali ta država je još više nefunkcionalna nego što su to danas Albanija i Kosovo.

Sve u svemu, dobijamo više nego što smo zamislili, a da u našem parlamentu nema Albanaca poput Severne Makedonije. Naše crkve nisu izgubljene. Mi smo nova srpska država bolje regionalizovani i ulazi u EU 2025. godine.

Jeremija

pre 4 godine

Braćo Srbi i sestre Srpkinje da ste rađali više dece Kosovo bi bilo naše. Ovako je pitanje, za par godina, ko će biti većina u Srbiji. Za kosovo je kasno a za Srbiju još nije! Pamet u glavu!

kraja

pre 4 godine

"strane koje ne žele da potpišu sporazum imati višestruke sankcije od Sjedinjenih Američkih Država"

...kao i uvek, zavrsice se na sankcijam srbiji...
...godinu dana slusamo kako state department "preti" kosovu zbog takse, ali ni jedna pretnja nije materijalizovana...
...ni jedna...
...sem toga, ko veruje da bi amerika udarila sankicije teritoriji koja je pod njenim protektoratom, da ne kazem koloniji, jer to je kosovo danas......

Sloba

pre 4 godine

Kosovo je nazavisno. Alooo, probudite se. Od kad je Sloba ukinuo pokrajinski status pa sve do proglasenja nezavisnosti Kosova niko iz Srbije nije Kosovo nazvalo pokrajinom. Sada kada je Kosovo nezavisno setili se reci POKRAJINA, pa citam u komentarima "to je nasa autonomna pokrajina". A sto je niste smatrali tako do proglasenja nezavisnosti,a?

Ne tražim mnogo

pre 4 godine

Hoćemo poseban status za Sever, enklave i manastire, članstvo u EU, vojnu i ekonomsku pomoć, neću da preživljavam i gledam kako nas je sve manje. Od AV hoću da prestane partijsko zapošljavanje i da napravi pravnu i funkcionalnu državu.

MG

pre 4 godine

Sta god , samo potpisati, i novac koji odlazi dole za kojekave funkcije koje se obavljaju iz Srbije, usmeriti u jug Srbije, puteve, turizam...fabrike.

Kosovo je nazalost jedan veliki balast za Srbiju.

Mister

pre 4 godine

Nemogu da slušam više priče o prirodnom blagu na Kosovu i kako amerikanci zbog toga.,....
Pa da je bilo tog blaga, ne bismo mi pomagali pokrajinu, nego bi ona hranila Srbiju.
Drugo, price o Američkoj bazi. Pa svaka sadašnja republika bi platila da ima američku bazu na njenoj teritoriji.

Dokumentarac "Vladalac"

pre 4 godine

Nastaviti s lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti i održavati "zamrznuti" konflikt dok se ne promene geopolitičke okolnosti.

Bobi

pre 4 godine

Koja je onda bila svrha tolikih godina pregovora ako ce neko sad samo da kaze da ce biti tako i tako. Zasto ovim sporazumom dobija samo Pristina a Beograd gubi sve? Kakav je onda to kompromis?

Dijaspora

pre 4 godine

Pogani Zapad,a braća sinovi kćeri očevi majke nam rade na tom Zapadu.Da idemo da radimo put Rusije i Kine,pa hajde neka sankcije zapada, ali koru hleba zaradjujemo gore, a ovde samo hejt prema Americi Kanadi Nemačkoj.Pokusali smo 99te protiv Nato nismo mogli, mnogi od nas su unesrrceni nastradali,ali eto nas gore radimo, još samo treba da nam zatvore granice prema Zapadu pa svi da pocrkamo u Srbiji.

Vladimir NS

pre 4 godine

Sto se mene tice dosta mi je sankcija i ratovanja a imam i malo dete tako da mi razgraničenje zvuči ok, samo da se svetinje Srpske stave pod specijalnu zastitu

okadjen

pre 4 godine

eto,prodje vreme,dodje cas da se plati ceh gluposti.Otezali,rastezali,na sve nacine izbegavali da se suocimo sa istnom,ali dzaba.Jedino mi drago u svem ovom je sto zabu mora da proguta bas prava osoba....

Darko

pre 4 godine

Ma neka se druze sa albancima koliko god hoce, ali da ne potpisuju nista u nase ime. Ako je Kosovo njihovo, zasto toliko traze da ga priznamo ? Oni zaju da oni nece biti drzava dok god ih mi ne priznamo.

Pored skca prolazim i vidim neku gomilu

pre 4 godine

Isporucili smo Slobu, pa nam je zivot ostao isti, isporučili smo generale, bivse predsednike, pa nam je zivot i dalje isti.
Ako im damo Kosovo, nista nam neće zivot biti bolji, tako da, sto neko reče - ne damo.
To sto sad nemamo vlast na Kosmetu to je promenljivo stanje, mozda za 10 ili 100 godina moze da se promeni ali ako potpisemo da se odrićemo Kosova onda je to zauvek.
I jos nesto. Ne treba Srbiji Kosovo sa milion Albanaca koji mrze Srbiju.
Nama trebaju Srbi sa Kosmeta kao gradjani Srbije, nama treba imovina drzave Srbije koja je oteta, nama trebaju nase svetinje koje su isključivo vlasništvo SPC.
Dakle resenje je u dvojnom sverenitetu, u tome da se Srbija nije odrekla onog do čega joj je stalo na Kosmetu i u tome da su Albanci nezavisni u svojoj politici od drzave Srbije.

mungos

pre 4 godine

Priznate li nezavisnost gotovi steeee!!! Ukljuciti odma Rusiju i Kinu.
Kad smo preziveli '93.god i te cemo neka prete.
Geopoliticka karta je drugacija nego pre 20god.

Zdravko

pre 4 godine

Bar jednom da budemo pametni.U poslednjih 30 godina uvek smo rekli ne, svi znamo kako smo prošli.Ako i ovog puta kažemo ne srbi više neće imati svoju državu.

miki

pre 4 godine

Ovaj put bi bi sankcije bile smesne jer bi vise stetile zapadnim firmama koje je zapad nakon sto je unistio nasu privredu 90 tih i posle kupio za dzabe...

bystander

pre 4 godine

Najvažnija stver je ostala nepoznata : kakve bi to sankcije bile ? S jedne strane, to sigurno ne bi bila stravična repriza 1992, kada su uz pristanak Rusije kroz sistem UN nametnute apsolutne sankcije koje su nas ekonomski potpuno devastirale. Ovog puta, na sreću, Rusija više nije Jeljcinov raspali prozapadni satelit, Kina posle oštre ekonomske konfrontacije sa SAD više nema razloga da bude striktno neutralna, a EU se zbog migrantske krize i posle izlaska Britanije našla u potpunoj taktičkoj i strategijskoj konfuziji, sa puno članica koje se osećaju ohrabrenim na samostalniju politiku. Dakle, ovog puta bi obim i težina sankcija bili znatno manji i sasvim sigurno nam se ne bi ponovio kolaps iz '90-ih. Međutim, to ne znači da američke sankcije ne bi bile bolne, jer aktuelni režim u Srbiji svoju potemkinovsku priču o ekonomskoj stabilnosti bazira na konstantnom zaduživanju kod zapadnih kreditora. Ako na to dodamo da bi sankcijama bile direktno pogođene vodeće ličnosti režima, imenom i prezimenom (baš kao što SAD to rade u slučaju Rusije), onda je izvesno da će njihova panika uticati na stvaranje propagandne klime u javnosti da je neophodno prihvatiti sporazum, koji će biti predstavljen kao "kompromisno rešenje". A narod ko pita, on je tu samo da aminuje šta mu se poturi…

dr.chemie

pre 4 godine

Ljudi mesate potencialne sankcije Amerika....snakcije skoro celog sveta 90-ih! Nije nama robna razmena sa Amerikom toliko velika...da bi as to bas tako pogodilo!

Citizen

pre 4 godine

Ma koja bre Zajednica plus? I ona prva je, ispostavilo se, bila minus! Povratak bar polovine Kosova u okrilje Srbije sada, a za 30-40 godina i druge polovine!

Programator

pre 4 godine

hehehehe lukavo rečeno. Tači će potpisati sigurno, pa za to se i bore poslednjih 30 godina. Znači prosto rečeno sankcije Srbiji ako ne potpiše :)

Лука

pre 4 godine

Хоћете демократију Срби? Рефередум о Косову уз изборе! Ко је против тај се плаши, јер је у мањини једноставн

Ante

pre 4 godine

Američke sankcije bi vas zaboljele, ali ne toliko da bi morali pristati na išta. Tako da je to glupo uopće spominjati, to i Ameri znaju.
E sad, da se EU priključi, to bi već bila druga stvar, raspad buđeta, standard bi bio u slobodnom padu, raspad sistema gori nego 90-tih, jer tada je i drugima bilo slično, pa je narod nekako "trpio".. Danas bi teško to narod istrpio. Ali pitanje je do čega bi to dovelo? Opet bi narod bio podijeljen, ali puno više radikaliziran. U takvim uvjetima, Vjerovatno bi se radikalizirala situacija i u RS i CG, pa i na Kosovu, i eto ti umjesto jednog problema, puno veći problemi.
Jedno je sigurno, Srbiji Kosovo s Albancima ne treba. Uvijek ste imali problema s njihovim separatizmom, a zamislite tek sad, nakon što su okusili da imaju državu. Sanđak, Preševska dolina, itd, pa to bi bile terorističke oaze. A tek političke katastrofe, s njihovim pravima, mora da bi se trudili da rade u interesu Srbije, možeš misliti.
Dakle, razgraničenje. Ali čak ni Zapad nije jedinstven, ustvari, bliži su jedinstvenosti da nema promjena granica unutar bivše Yugoslavije, a ovdje se uzima granica bivše AP Kosovo,
Dakle, nema ni od toga puno sreće.
Idealno rješenje bi bilo da se dio RS uz Srbiju pripoji Srbiji, a zapadni dio da se odrekne bilo kakve "entitetnosti" (kao i Hrvati) dakle, da postanu dio Bih bez ikakvih nekakvih prava ko što sad ima RS. To bi napokon deblokiralo Bosnu, Srbija bi dobila kakvu takvu zadovoljštinu, riješila se problema Kosova...

Cupko-lupko

pre 4 godine

Tako to rade veliki;drže štap u ruci pa ti izvoli,kakva šargarepa kakve trice i priče za malu decu.Potpisujte oba i držite vodu u ustima.

Demokratija na delu

pre 4 godine

Kao i obicno Amerika provodi “ demokratiju” ( van svoje kuce ) ako ne bombama a ono ekonomskim sankcijama. U tome joj na ovaj ili onaj nacin pomazu saveznice i sta to znaci - svet je od drugog svetskog rata pod cizmom hegemona uz nevidjene zrtve. Najgore od svega je to da ta ista “ demokratija “ nikada nije dala garancije za neki dugorocan mir. Potpisite - i cekajte sledecu americku zelju, budite sretni ako ne budete na spisku njihovih zelja, avaj, spisak je podugacak i nema tog kutka na ovoj planeti koja nije na tom spisku. Svetski mocnici se igraju sa planetom kao Carli Caplin ( Hitler ) . Bravo za demokratiju!

mudrac

pre 4 godine

Procitah tekst i ne vidim sta je poenta istog, posto ne pise sta predvidja jedan, a sta drugi sporazum. Sankcije se nece uvoditi jer to nema efekta, tako da licno u 90% napisanih stvari ne verujem. Nego kad ce takse biti ukinute bez reciprociteta?

provjereno

pre 4 godine

Ubaciti i Republiku Srpsku u sporazum bi bio trajan put do balkanskog rješenja, uz obećanje za NATO, a i EU članstvo bi time biklo riješeno.

Brkajlo

pre 4 godine

Ima komenatara od botova, ima komentara i od normalnih ljudi, i kao retko kada, u saglasju su.
Iako veliki protivnik rezimskog nacina, posebno sektaskog uredjenja stranke gde vlada jednoumlje i beskicmenjastvo, lokalno bahanalisanje, gde najgori dolaze na najjace pozicije, obezvredjenje svih bitnih institucija demokratskog sistema, ukoliko rese pitanje Kosova na nacin da ljudi mogu da nastave normalno sa svojim zivotima i da se konacno okrenemo buducnosti imaju moju punu podrsku.
Dosta je nacionalisticke i zapaljive retorike, dosta je vladanje masama na ime starih svetinja, dosta je palamudjenja gde u stvarnosti niko nista ne preduzima, i zato ako zele da iskoriste trenutnu poziciju da se napravi prvi korak ka konacnom kretanju ka iole uredjenom drustvu i vladavini prava - samo napred!

Kaća

pre 4 godine

Ako i dobijemo sankcije, preživećemo ih jer smo i prošle. Uz sve to, imamo najbogatiju zemlju sveta Kinu koja će još jače tada kupovati srpske proizvode.

Douglas Bader

pre 4 godine

Pa kako su svi energicno reagovali na pitanja novinara o brzom sporazumu, nakon boravak u SAD, poprilicno sam ubedjen da su mediji sa AP KiM izneli verodostojnu informaciju. No, ako Srbija pristane na takvo nesto, ne zasluzuje da postoji kao drzava. Plasim se da je i tajming izbora podesen za ovu priliku. Zato, oruzje u ruke i na izbore...a oruzje je vas glas. Dajte ga onome za koga mislite da se necete stideti njegove/njene politike.

Đole

pre 4 godine

Lako je pronaći i na ruskim i na američkim sajtovima koliko je napredovala ruska privreda pod sankcijama. Mi beli luk uvozimo iz države koja ima Korona virus a pasulj iz Azerbejdžana. Baš bi nam dobro došle jedne Zapadne sankcije, da stanu fabrike za motanje kablova, i da vidimo kako će da spreče da nam Rusi i Kinezi dostavljaju humanitarnu pomoć - imaćemo bar lekove besplatne. A ove "devojčice" koje kukakju kako se loše živelo za vreme Slobe i da je plata bila pet maraka neka se SETE da je NAMERNO izazvana HIPERINFLACIJA da bi društvo iz Geneksa (DB) jeftino privatizovalo srpske firme. Čim su to završili doveli su deda Avrama i plata je bila 150 maraka. Nafte i kafe nije bilo zbog švercera i ratnog zločinca ubijenog u hotelu, a šećera, brašna i ulja imali smo više nego što nam je potrebno ali su povremeno pravljene neštašice kako bi se nabijao ekstra-profit. Namerno je odabran jun, posle izbora u Srbiji za potpisivanje sporazuma. A onda u Beogradu kreće litije mnogobrojnije i radikalnije od onih u CG. Tako će biti sprečen uz podršku ruskih "donatora" ulazak Srbije u NATO. Rusi će pustiti da izgubimo Kosovo da bi narod Srbije još više mrzeo Zapad, pa će onda oni pomoći i finansijski i na svaki drugi način. Zaboravljate da je ove godine 800. godina autokefalnosti SPC i da će biti završen u potpunosti Hram Svetog Save. Na taj događaj će doći mnogi Rusi i posle će biti počišćeni saradnici američke ambasade u Srbiji.

Petar

pre 4 godine

KiM je Srbiji ono sto je 13 kolonija Americi, dakle temelj. Ako oni ne razumeju sta to znaci, mislim da gubimo vreme svi.
Komunisti su sluzeci Titu i partiji za svoj privatni interes napravili tako skup racun od Kosova, da ova Srbija tesko to moze platiti.
Racun je stigao na naplatu, pitajte drugove rukovidioce sta ovo bi.

Rade Piket

pre 4 godine

Pa super, id Srbije se ne traži da prestanak sa kampanjom o povlačenju priznanja Kosova i Metohije, do juna.
A posle mi da ih priznamo , smešno da ne niže biti smešnije, pa oni stvarno misle da smo mi pali s marsa.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

pritisak tempiran tako da pomogne Trampu na izborima. Međutim, niko tamo, izgleda, ne razume da nisu više u mogućnosti da tako pritiskaju. Vojna pretnja i dalje postoji ali je mnogo manje verovatna, a nekakve sankcije mogu samo da okače mački o rep: pa ni EU više neće da ih sluša, da ne govorimo o malo slobodnijim zemljama. Tako da ovo samo treba ignorisati.

Вања Петровић

pre 4 godine

Пошто многи овде подржавају санкције, шта рећи осим да они који нису за исте опскрбе оставе и пошаљу децу и младе ван земље. А, санкционичарима по цену свега, желим срећан пут на исток и далеки исток, наравно ако и те земље немају визе за Србе.

seljadin

pre 4 godine

Albanaca se broj prepolovio, i to beze zajedno sa izbeglicama iz Azije i Afrike, onda mozete misliti kako zive, nemaju pravo ni da putuju, EU im je dala velika obecanja, a dobili su glad i jad.

Jegulja

pre 4 godine

to sigurno ne bi bile sankcije kao one s pocetka 90ih jer se tada radilo o sankcijama UN. te sankcije mogu da budu uperene na odredjene grupe, npr. ameri se pobrinu da se stopira izvoz oruzja, a svi znamo koga to najvise boli, itd.

takodje ne verujem da postoji mogucnost da se javno preti sankcijama vec ce to biti zavrtanje ruku van javnosti.

bitna stvar, bez rusa nema dogovora jer oni to aminuju u UN, a da bi doslo do toga moraju i neki njihovi interesi da budu zadovoljeni. sta su njihovi interesi mozemo da nagadjamo.

pera

pre 4 godine

Srbija je od početka bila za kompromis i izgleda da konačno na to pristaje i SAD.
(Vladan, 5. mart 2020 15:19) # Link komentara

SAD pristaje na kompromis:priznavanje Kosova i ukidanje taksi.Plus večera sa
Trampom u beloj kući.

ja

pre 4 godine

Ako zaista bude ovako, potpisati uz javnu ogradu da takav sporazum neće obavezivati naredne generacije, jer je potpisan pod prinudom. A što se opcija tiče, opredeliti se za drugu opciju. U slučaju korekcije granica, Srbi južno od Ibra bi bili ostavljeni na milost i nemilost Albancima, a niko ne bi ni gledao šta se radi s manastirima. Druga opcija bi podrazumevala, praktično, entitet od srpskih opština, kao što je Republika Srpska u BiH - em bi Srbi, njihova imovina i kulturnoistorijsko blago bili potpuno zaštićeni, em bi se od Kosova napravila dodatno disfunkcionalna država koja ne bi mogla da nam pravi probleme u budućnosti...

Ante

pre 4 godine

Američke sankcije bi vas zaboljele, ali ne toliko da bi morali pristati na išta. Tako da je to glupo uopće spominjati, to i Ameri znaju.
E sad, da se EU priključi, to bi već bila druga stvar, raspad buđeta, standard bi bio u slobodnom padu, raspad sistema gori nego 90-tih, jer tada je i drugima bilo slično, pa je narod nekako "trpio".. Danas bi teško to narod istrpio. Ali pitanje je do čega bi to dovelo? Opet bi narod bio podijeljen, ali puno više radikaliziran. U takvim uvjetima, Vjerovatno bi se radikalizirala situacija i u RS i CG, pa i na Kosovu, i eto ti umjesto jednog problema, puno veći problemi.
Jedno je sigurno, Srbiji Kosovo s Albancima ne treba. Uvijek ste imali problema s njihovim separatizmom, a zamislite tek sad, nakon što su okusili da imaju državu. Sanđak, Preševska dolina, itd, pa to bi bile terorističke oaze. A tek političke katastrofe, s njihovim pravima, mora da bi se trudili da rade u interesu Srbije, možeš misliti.
Dakle, razgraničenje. Ali čak ni Zapad nije jedinstven, ustvari, bliži su jedinstvenosti da nema promjena granica unutar bivše Yugoslavije, a ovdje se uzima granica bivše AP Kosovo,
Dakle, nema ni od toga puno sreće.
Idealno rješenje bi bilo da se dio RS uz Srbiju pripoji Srbiji, a zapadni dio da se odrekne bilo kakve "entitetnosti" (kao i Hrvati) dakle, da postanu dio Bih bez ikakvih nekakvih prava ko što sad ima RS. To bi napokon deblokiralo Bosnu, Srbija bi dobila kakvu takvu zadovoljštinu, riješila se problema Kosova...

Dijaspora

pre 4 godine

Pogani Zapad,a braća sinovi kćeri očevi majke nam rade na tom Zapadu.Da idemo da radimo put Rusije i Kine,pa hajde neka sankcije zapada, ali koru hleba zaradjujemo gore, a ovde samo hejt prema Americi Kanadi Nemačkoj.Pokusali smo 99te protiv Nato nismo mogli, mnogi od nas su unesrrceni nastradali,ali eto nas gore radimo, još samo treba da nam zatvore granice prema Zapadu pa svi da pocrkamo u Srbiji.

Bobi

pre 4 godine

Koja je onda bila svrha tolikih godina pregovora ako ce neko sad samo da kaze da ce biti tako i tako. Zasto ovim sporazumom dobija samo Pristina a Beograd gubi sve? Kakav je onda to kompromis?

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Ovaj ultimatum pokazuje koliko su SAD mocne,a koliko su Rusija i Kina mocne samo na papiru. Jer kako drugacije objasniti sve ovo. Zasto ameri nama postavljaju ultimatum,a sa druge strane Rusija i Kina cute. Dakle,ili cute jer nemaju moc da nesto promene,ili imaju neke dogovore sa amerima,pa ne zele da se mesaju. Kako god nas narod je slep i busa se i uzda u ruje,kineze ,boga itd... Mi smo nazalost u bezizlaznoj situaciji. Za nas nema ovde povoljnog ishoda kakav god da bude. Previse se gresaka pravila ui poslednjih 40 godina i to je to.

Srboljub

pre 4 godine

"Održavati zamrznuti konflikt dok se ne promene geopolitičke okolnosti, koje se inače menjaju u korist Srbije."

Reče "mudrost", mada po zaključku, o promenama u našu korist, i komičar. Jer, drugim (već čutim) rečima: "Srbija se saginjati neće", "Ješćemo korijenje!" i sl. Znamo kako se sve to završava.

mix

pre 4 godine

Za sve genijalce,koji misle da cemo preziveti i OVE sankcije,samo podsecanje da smo ONE sankcije preziveli,zato sto smo imali neke zalihe iz prethodnog perioda.
Sada smo goli i bosi,tako da ni 2 meseca necemo moci da izdrzimo.A na Bugarsku i Madjarsku i sverc zaboravite,nisu ludi da zbog nas rizikuju sankcije.
Djavo je dosao po svoje.

Bgd

pre 4 godine

Па преживели смо и бомбардовање од тих зликоваца, па ћемо преживети и санкције, али КИМ не дамо то је наше и остаће заувек. А Амери нека гледају своја посла имају они гомилу проблема па нека се са њима мало позабаве.
(остали само дугмићи, 5. mart 2020 10:06)

Ne znam da li si primetio ali Srbija se ubrzano prazni čak i sada "kada nam tako dobro ide". Možeš li da zamisliš šta bi se desilo da nam ponovo uvedu sankcije? Očigledno ne možeš ali pomoći ću ti: ostala bi pustoš od teritorije, ovo stranih firmi što radi odmah bi se zatvorilo i na ulicama bi se našle stotine hiljada nezaposlenih. Od čega će ti ljudi da žive? Od patriotizma? Ne bih rekao.

Mrmot

pre 4 godine

Spremni smo na pregovore ali Srbija neće pristati na ucene,pa makar nam i sankcije uveli. Pred nama su teški pregovori ali očekujemo od Vučića da se nekako sa time izbori.

naravno

pre 4 godine

Danas Kosovo, sutra Sandzak, Vojvodina... kada jednom krene.. nema da stane dok nas skroz ne rasparcaju.. Nisam za rat, sankcije.. ali jednostavno je.. danas das Kosovo.. i sutra te nema.

Aco

pre 4 godine

@Mudrost, koje to geopolitičke okolnosti se menjaju u našu korist? Polako se zatvara NATO obruč? Kupujemo Rusku sklameriju da se branimo kao I '99? Ide nam tako dobro da nas je sve stid? Ili ima nešto što ti znaš a mi svi ovde ne znamo?

Јован Владимир

pre 4 godine

Од ове вести, ако је тачна, грознији су само ови поданички и дефетистички коментари. Од народа чија је војска ослобађала овај део Европе од турске окупације, а у првом светском рату одбила да се преда већ се после преласка Албаније и пробоја Солунског фронта победоносно вратила у своју земљу доспели смо до генерације Срба који свију државу деле шаком и капом у замену за ђинђуве и "огледалца".

sr

pre 4 godine

Значи да на лето очекујемо курс око 200 динара за еуро, и да нам се више гастоси не жале како курс због њих расте.

mikin

pre 4 godine

"... slično kao u Rambujeu, gde će stranama biti ponuđene samo dve opcije, uz "uzmi ili ostavi"
To je rezultat onoga sto je Vucic postigao u svojim dosadasnjim pregovorima. Zasto na takav nacin "uzmi ili ostavi" nisu primorali Izraelce i Palestince, Kiprane i Turke ... jedino to vazi za ove banana drzave poput nas.

Ne tražim mnogo

pre 4 godine

Hoćemo poseban status za Sever, enklave i manastire, članstvo u EU, vojnu i ekonomsku pomoć, neću da preživljavam i gledam kako nas je sve manje. Od AV hoću da prestane partijsko zapošljavanje i da napravi pravnu i funkcionalnu državu.

janbo

pre 4 godine

E hvala bogu USA konačno da prekine ovu agoniju, vreme je da šerif naredi šta i kako treba. Ako nećemo, sankcije i to što tvrđe ako može, jer smo izgleda zaboravili, ali ovaj put i vize da se vrate, da nema izlazaka...

Goran

pre 4 godine

Nikad se nismo bolje družili nego pod sankcijama, odeš po cigare kolona, odeš po benzin kolona u prodavnicama dugi redovi milina za upoznavanje novih ljudi, upoznavanje mentaliteta naših naroda i narodnosti!!!

Mister

pre 4 godine

Nemogu da slušam više priče o prirodnom blagu na Kosovu i kako amerikanci zbog toga.,....
Pa da je bilo tog blaga, ne bismo mi pomagali pokrajinu, nego bi ona hranila Srbiju.
Drugo, price o Američkoj bazi. Pa svaka sadašnja republika bi platila da ima američku bazu na njenoj teritoriji.

Petar

pre 4 godine

KiM je Srbiji ono sto je 13 kolonija Americi, dakle temelj. Ako oni ne razumeju sta to znaci, mislim da gubimo vreme svi.
Komunisti su sluzeci Titu i partiji za svoj privatni interes napravili tako skup racun od Kosova, da ova Srbija tesko to moze platiti.
Racun je stigao na naplatu, pitajte drugove rukovidioce sta ovo bi.

123

pre 4 godine

"Održavati zamrznuti konflikt dok se ne promene geopolitičke okolnosti, koje se inače menjaju u korist Srbije."

Reče "mudrost", mada po zaključku, o promenama u našu korist, i komičar. Jer, drugim (već čutim) rečima: "Srbija se saginjati neće", "Ješćemo korijenje!" i sl. Znamo kako se sve to završava.
(Srboljub, 5. mart 2020 10:11)

Nažalost, pogrešni izbori kao plod fikcija su nas doveli na dno Evrope. Kad se podvuče crta, sve i da se odnosi na globalnom nivou drastično promene (što jeste moguće), na Kosovu će i dalje biti 90% ljudi koji žele svoju državu. Taj deo se nikada neće promeniti. Time rečeno, mi nikada nećemo biti u mogućnosti da kontrolišem ovaj deo teritorije. A što se tiče "patriota", ne vidim neku masovnu seobu srba na Kosovo kako bi popravili brojčano stanje u našu korist.

Svetolik Popadic Backo

pre 4 godine

Vec trideset godina slusam kao treba samo da pristanemo na TO i TO pa da krenemo dalje u normalan zivot. Kao da nas samo TO sprecava da napredujemo. I svaki put ispadnemo budale. Mi damo TO a dobijemo neke nove uslove. Na tu foru su pali i Milosevic i Djindic i Kostunica, a tako ce i AV. Imamo dve opcije: da damo TO i da nastavimo da zivimo kao i do sad ili da ne damo TO i da nastavimo da zivimo kao i do sada. Dakle: ne damo.

Bane

pre 4 godine

Prihvatiti i zbaciti taj teret sa leđa.
Da pokušamo da se sredimo i posle dvesta godina najzad da napravimo iole pristojno društvo.
Hmmmm....kad pročitam šta sam napisao i meni zvuči preambiciozno.

Jeremija

pre 4 godine

Braćo Srbi i sestre Srpkinje da ste rađali više dece Kosovo bi bilo naše. Ovako je pitanje, za par godina, ko će biti većina u Srbiji. Za kosovo je kasno a za Srbiju još nije! Pamet u glavu!

izhlapjeli starac

pre 4 godine

Neverovatno smo mutirali. Od naroda koji je sam izborio slobodu, koji je bio uspravan, postali smo horda sendvičara. Za sendvič bi prodali majku, oca, sve. Samo da meni bude dobro, neka granica bude u Banovcima, nema veze.
Sve su to prirodni procesi. Ako treba da nestanemo, neka nestanemo.

Aaaa

pre 4 godine

Čitam komentare i ne verujem. Pa Srpski narod ništa naučio nije iz vlastite istorije. Svi pričaju Kosovo je naše ali samo na papiru jer realni nije. U prvom ratu je poginulo toliko puno tako da iako je pobeda bila velika skupo je plaćena. Drugi rat je opet krvlju plaćen. Onda došle 90te i sankcije. To je beda bila, ko bi to poželeo opet. Aj pogledajte realno kako stvari stoje. Šta bi Srbija i da vrati sve te Albance pod svoju kapu? Pa bili bi najjači u parlamentu sa tom populacijom ali oni to ne žele. A verujem ni Srbi. Nije prvi put u istoriji Kosovo izgubljeno i treba priznati poraz. Dajte da živimo ko ljudi, da se ne busamo jer realno nemamo čim. Da ne pričamo više o Kosovu nego nekim lepšim temama. Svako ko misli da će Amerika propasti živi u iluziji kao i da će Kinez ili Rus zbog nas da se cimaju. Interes je uvek u pitanju a mi smo realno vrlo malo ili nimalo bitni. Samo bi bili topovsko meso za velike kao i uvek. Stavite tačku, povucite crtu i novi list pa polako. Ovo do sad se vidi kakve je rezultate donelo.

Mihailo Kapor

pre 4 godine

Bolje sankcije nepostojećoj državi i postojećoj celini, nego sloboda izdajnicina i polomljenoj Srbiji bez kulture, poštovanja za dedove i naše nasledje. Pa ne osričemo se mi Kosova, nego metohije sa Kosovom. Da li bi se Amerika odrekl Wall Street- a, da li bi se grčka odrekla Atine, Rusija Kremlja, Francuska svojih nasledja?! Pripremate narod za odobravanje izdajnika, koji su nesposobni da renoviraju trg u rodjenoj zemlji, a žele da pregovaraju u ime Cara Lazara?

mastor

pre 4 godine

Srbadija misli da ce amputacijom Kosova da se rijese svi problemi. Hoce malo sutra. Tek onda krece komadanje Srbije. Da su se Jevreji tako lako predavali, Izrael danas ne bi bilo.

shame boner

pre 4 godine

(Igor Obrenovac, 05. mart 2020 11:06

Zbog tih NE, NE ,NE nas je sada 7 miliona starih i onemoćalih, umjesto 50 miliona vitalnih i prodornih.

Đole

pre 4 godine

Lako je pronaći i na ruskim i na američkim sajtovima koliko je napredovala ruska privreda pod sankcijama. Mi beli luk uvozimo iz države koja ima Korona virus a pasulj iz Azerbejdžana. Baš bi nam dobro došle jedne Zapadne sankcije, da stanu fabrike za motanje kablova, i da vidimo kako će da spreče da nam Rusi i Kinezi dostavljaju humanitarnu pomoć - imaćemo bar lekove besplatne. A ove "devojčice" koje kukakju kako se loše živelo za vreme Slobe i da je plata bila pet maraka neka se SETE da je NAMERNO izazvana HIPERINFLACIJA da bi društvo iz Geneksa (DB) jeftino privatizovalo srpske firme. Čim su to završili doveli su deda Avrama i plata je bila 150 maraka. Nafte i kafe nije bilo zbog švercera i ratnog zločinca ubijenog u hotelu, a šećera, brašna i ulja imali smo više nego što nam je potrebno ali su povremeno pravljene neštašice kako bi se nabijao ekstra-profit. Namerno je odabran jun, posle izbora u Srbiji za potpisivanje sporazuma. A onda u Beogradu kreće litije mnogobrojnije i radikalnije od onih u CG. Tako će biti sprečen uz podršku ruskih "donatora" ulazak Srbije u NATO. Rusi će pustiti da izgubimo Kosovo da bi narod Srbije još više mrzeo Zapad, pa će onda oni pomoći i finansijski i na svaki drugi način. Zaboravljate da je ove godine 800. godina autokefalnosti SPC i da će biti završen u potpunosti Hram Svetog Save. Na taj događaj će doći mnogi Rusi i posle će biti počišćeni saradnici američke ambasade u Srbiji.

miki

pre 4 godine

Ovaj put bi bi sankcije bile smesne jer bi vise stetile zapadnim firmama koje je zapad nakon sto je unistio nasu privredu 90 tih i posle kupio za dzabe...

goblin

pre 4 godine

Uvešće nam SAD sankcije a gomila američkih firmi posluje u Srbiji.Uvešće Tramp sankcije "Koka-Koli",kako da ne???Koja bi to strana firma otišla iz Srbije? Jeftina radna snaga+subvencije od Srbije.Koliko je stranih banaka u Srbiji??? Njih će Tramp sankcionisati??? Jeftina priča sa kojom će vlast u Srbiji pravdati prodaju naše teritorije Albancima.SAD može da udari sankcije ljudima koji vode našu državu!!! E to je suština!!!Razgraničenje znači 90 posto Kosova Albancima.Onda će vam za par godina Albanci tražiti Preševsku dolinu,i to hoćete da im date???Šta bi bilo sledeće???

Zdravko

pre 4 godine

Bar jednom da budemo pametni.U poslednjih 30 godina uvek smo rekli ne, svi znamo kako smo prošli.Ako i ovog puta kažemo ne srbi više neće imati svoju državu.

Brkajlo

pre 4 godine

Ima komenatara od botova, ima komentara i od normalnih ljudi, i kao retko kada, u saglasju su.
Iako veliki protivnik rezimskog nacina, posebno sektaskog uredjenja stranke gde vlada jednoumlje i beskicmenjastvo, lokalno bahanalisanje, gde najgori dolaze na najjace pozicije, obezvredjenje svih bitnih institucija demokratskog sistema, ukoliko rese pitanje Kosova na nacin da ljudi mogu da nastave normalno sa svojim zivotima i da se konacno okrenemo buducnosti imaju moju punu podrsku.
Dosta je nacionalisticke i zapaljive retorike, dosta je vladanje masama na ime starih svetinja, dosta je palamudjenja gde u stvarnosti niko nista ne preduzima, i zato ako zele da iskoriste trenutnu poziciju da se napravi prvi korak ka konacnom kretanju ka iole uredjenom drustvu i vladavini prava - samo napred!

stanislav

pre 4 godine

Nemojte u komentarima samo da nas poredite sa Jevrejima.
Njima su državu, kao i Kosovu, napravili Englezi i Amerikanci i od tada ih čuvaju po svaku cenu.
Iza Srbije ne bi stao niko osim u izjavama i deklaracijama. A to nit' se jede nit' može zimi da ugreje.

Miki Avala

pre 4 godine

Kad svrgnemo Slobu, kad isporuc imo Slobu u Hag, kad isporucimo sve generale u Hag, kad uhapsimo i isporucimo u Hag Karadzica i Mladica, kad prodamo sve firme koje vrede i kad priznamo Kosovo, a verovatno i Rasku, Vojvodinu, Presevsku dolinu i sigurno jos nesto sto budu u medjuvremenu smislili uz brisanje Republike Srpske ima da zivimo k'o bubreg u loju.

Igor Obrenovac

pre 4 godine

Sta je ovo NE naspram NE ultimatumu Astrougarske. Sta je ovo NE naspram "bolje grob nego rob". Sta je ovo NE naspram Karadjordjevog NE da prekine ustanak posle smrti dahija. Sta je ovo NE naspram Lazarevog NE Muratovim zahtevima.
Sloboda ima visoku cenu, a ako neko zamislja da Srbija moze da bude pod istim sankcijama kao devedesih grdno se vara, sve su to price kako bi se javnost ubedila da je priznanje jedino moguce resenje, a nije tako. Mi nikoga ne diramo, mi necemo ratovati, mi samo necemo da priznamo KiM kao nezavisnu drzavu, bas kao sto je ne priznaje pola sveta. Tako da osnova za bilo kakve sankcije nema. Onom ko hoce da izda treba opravdanje, ali istorijski udzbenici nazvace ga pravim imenom.

dr.chemie

pre 4 godine

Ljudi mesate potencialne sankcije Amerika....snakcije skoro celog sveta 90-ih! Nije nama robna razmena sa Amerikom toliko velika...da bi as to bas tako pogodilo!

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Drugim recima : Demokratija,ali da radite kako mi kazemo. Sloboda i suverenintet,ako radite kako mi kazemo,jer u suprotnom sankcije. To je taj demokratski i slobodarski Zapad. Mada ne bi me cudilo da je ovo sve izmisljotina nasih,znaju da moraju da priznaju Kosovo,pa sad izmisljaju sankcije i ostale stvari. Kako god,ne verujem ni Zapadu,a pogotovo ne verujem nasima ovde.

dule

pre 4 godine

Ovo verovatno nije ni 20% od onoga što bi izvukao Đinđić da nije imao velike patriote protiv sebe - Šešelja, Tomu, Vučića, Dačića i Koštunicu.

Cenim da će prvi i drugi oćutati ovaj sporazum, treći i četvrti će proglasiti veliku pobedu a peti će biti neobavešten.

Darko

pre 4 godine

Ma neka se druze sa albancima koliko god hoce, ali da ne potpisuju nista u nase ime. Ako je Kosovo njihovo, zasto toliko traze da ga priznamo ? Oni zaju da oni nece biti drzava dok god ih mi ne priznamo.

Aleksandar

pre 4 godine

Ako uvedu sankcije, odmah kupujem manju cisternu, a ženu i kevu šaljem da zauzmu raskrsnicu da prodaju cigare... sad znam šta treba da radim

Douglas Bader

pre 4 godine

Pa kako su svi energicno reagovali na pitanja novinara o brzom sporazumu, nakon boravak u SAD, poprilicno sam ubedjen da su mediji sa AP KiM izneli verodostojnu informaciju. No, ako Srbija pristane na takvo nesto, ne zasluzuje da postoji kao drzava. Plasim se da je i tajming izbora podesen za ovu priliku. Zato, oruzje u ruke i na izbore...a oruzje je vas glas. Dajte ga onome za koga mislite da se necete stideti njegove/njene politike.

Demokratija na delu

pre 4 godine

Kao i obicno Amerika provodi “ demokratiju” ( van svoje kuce ) ako ne bombama a ono ekonomskim sankcijama. U tome joj na ovaj ili onaj nacin pomazu saveznice i sta to znaci - svet je od drugog svetskog rata pod cizmom hegemona uz nevidjene zrtve. Najgore od svega je to da ta ista “ demokratija “ nikada nije dala garancije za neki dugorocan mir. Potpisite - i cekajte sledecu americku zelju, budite sretni ako ne budete na spisku njihovih zelja, avaj, spisak je podugacak i nema tog kutka na ovoj planeti koja nije na tom spisku. Svetski mocnici se igraju sa planetom kao Carli Caplin ( Hitler ) . Bravo za demokratiju!

Cupko-lupko

pre 4 godine

Tako to rade veliki;drže štap u ruci pa ti izvoli,kakva šargarepa kakve trice i priče za malu decu.Potpisujte oba i držite vodu u ustima.

Rade Piket

pre 4 godine

Pa super, id Srbije se ne traži da prestanak sa kampanjom o povlačenju priznanja Kosova i Metohije, do juna.
A posle mi da ih priznamo , smešno da ne niže biti smešnije, pa oni stvarno misle da smo mi pali s marsa.

okadjen

pre 4 godine

eto,prodje vreme,dodje cas da se plati ceh gluposti.Otezali,rastezali,na sve nacine izbegavali da se suocimo sa istnom,ali dzaba.Jedino mi drago u svem ovom je sto zabu mora da proguta bas prava osoba....

mudrac

pre 4 godine

Procitah tekst i ne vidim sta je poenta istog, posto ne pise sta predvidja jedan, a sta drugi sporazum. Sankcije se nece uvoditi jer to nema efekta, tako da licno u 90% napisanih stvari ne verujem. Nego kad ce takse biti ukinute bez reciprociteta?

Politik

pre 4 godine

Ako je ovo istina, onda se Srbija nalazi u veoma teskoj situaciji, sta kod da je predlozeno vise odgovara predstavnicima Kosova nego nama. Srbi imaju ogromne veze sa Kosovom i Metohijom sto i samo ime svedoci, a da ne spominjemo crkve i manastire, i koliko je Srpskog naroda nekada zivjelo dole, a koliko zivi i sada. Americi je vazno Kosovo zbog prirodnih blaga koja se nalaze dole, zao se i toliko trude oko njega, a da ne govorim o strateskoj poziciji koju ima sto svjedoci i najveca americka baza u Evropi, Bondstil. Iz svih tih razloga od toga da je to koljevka nase zemlje, do ekonomskog znacaja i svakog drugog mi nikada ne bi trebali da prepustimo Kosovo i Metohiju nekom drugom, tudjinu, i zato me zalosti to sto po komentarima vidim kako ljudi prepustaju da to vazno pitanje za nas bude rijeseno kako god, pa i da ne bude u nasu korist, osvjesti se Srbine.
Dogodine u Prizrenu!

остали само дугмићи

pre 4 godine

Па преживели смо и бомбардовање од тих зликоваца, па ћемо преживети и санкције, али КИМ не дамо то је наше и остаће заувек. А Амери нека гледају своја посла имају они гомилу проблема па нека се са њима мало позабаве.

seljadin

pre 4 godine

Albanaca se broj prepolovio, i to beze zajedno sa izbeglicama iz Azije i Afrike, onda mozete misliti kako zive, nemaju pravo ni da putuju, EU im je dala velika obecanja, a dobili su glad i jad.

Jegulja

pre 4 godine

to sigurno ne bi bile sankcije kao one s pocetka 90ih jer se tada radilo o sankcijama UN. te sankcije mogu da budu uperene na odredjene grupe, npr. ameri se pobrinu da se stopira izvoz oruzja, a svi znamo koga to najvise boli, itd.

takodje ne verujem da postoji mogucnost da se javno preti sankcijama vec ce to biti zavrtanje ruku van javnosti.

bitna stvar, bez rusa nema dogovora jer oni to aminuju u UN, a da bi doslo do toga moraju i neki njihovi interesi da budu zadovoljeni. sta su njihovi interesi mozemo da nagadjamo.

kraja

pre 4 godine

"strane koje ne žele da potpišu sporazum imati višestruke sankcije od Sjedinjenih Američkih Država"

...kao i uvek, zavrsice se na sankcijam srbiji...
...godinu dana slusamo kako state department "preti" kosovu zbog takse, ali ni jedna pretnja nije materijalizovana...
...ni jedna...
...sem toga, ko veruje da bi amerika udarila sankicije teritoriji koja je pod njenim protektoratom, da ne kazem koloniji, jer to je kosovo danas......

ivan Nis

pre 4 godine

Citam ovde se ljudi busaju u grudi Kosovo pa Kosovo.
Ko je od Vas zadnjih 20 godina otisao na to Kosovo a ko je otisao u neku nasu crkvu dole?
Ako idete na more u CG svi izbegavate da idete preko Kosova, ZASTO?
Ima ona narodna SILA BOGA NE MOLI pa nece ni Ameri nas.
I sa nama i bez nas ono sto su naumili imaju da isteraju do kraja pa makar nas kao 99' obrisali gumicom.
Zato pamet u glavu i uzmite sto vise u pregovorima, a onda da zatvorimo granice pa da vidimo ko ima dvojno drzavljanstvo odmah da mu se uskrati Srpsko pa neka zive kao stranci.

Dušan

pre 4 godine

Ovo u prevodu znači da bi osujetili predaju Kosova moramo svi bojkotovati izbore jer ako nema izlaznosti od 50% ne može se ništa potpisivati u ime naroda jer neće biti priznato i neće važiti.

Takodje se ne može menjati Ustav bez većine.

Treba ovo iskoristiti za totalnu blokadu vlade i onda izaći na ulice i ucenom tražiti sve što ide na ruku narodu Srbije.

Plate od 1000 evra odmah.
Hapšenje i oduzimanje imovine tajkunima i političarima i vraćanje više od xy milijardi evra koje su ilegalno iznešene iz Srbije.

Sada držimo u šaci sve političare jer im se žuri baš kao i Albancima jer svakim danom sve više gube.

Države se odriču priznanja Kosova.

Samo na ovaj način možemo zadržati i Kosovo i dobiti sve što zaslužujemo kao narod.

Sankcije nam ne mogu lupiti ako nemamo legitimnu demokratski izabranu vlast na izborima a sve što bilo ko potpiše je pravno nevažeće.

Ako jedna Belgija nema vladu godinama ili Izrael pa ipak funkcionošu onda možemo i mi.

Ne dajte političarima ništa pre nego što im debelo ne naplatimo sve ove godine mučenja i izrabljivanja.

Sada ih sve držimo u šaci a ključ su izbori.

Bojkot izbora rešava sve.

Sloba

pre 4 godine

Kosovo je nazavisno. Alooo, probudite se. Od kad je Sloba ukinuo pokrajinski status pa sve do proglasenja nezavisnosti Kosova niko iz Srbije nije Kosovo nazvalo pokrajinom. Sada kada je Kosovo nezavisno setili se reci POKRAJINA, pa citam u komentarima "to je nasa autonomna pokrajina". A sto je niste smatrali tako do proglasenja nezavisnosti,a?

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

pritisak tempiran tako da pomogne Trampu na izborima. Međutim, niko tamo, izgleda, ne razume da nisu više u mogućnosti da tako pritiskaju. Vojna pretnja i dalje postoji ali je mnogo manje verovatna, a nekakve sankcije mogu samo da okače mački o rep: pa ni EU više neće da ih sluša, da ne govorimo o malo slobodnijim zemljama. Tako da ovo samo treba ignorisati.

Pored skca prolazim i vidim neku gomilu

pre 4 godine

Isporucili smo Slobu, pa nam je zivot ostao isti, isporučili smo generale, bivse predsednike, pa nam je zivot i dalje isti.
Ako im damo Kosovo, nista nam neće zivot biti bolji, tako da, sto neko reče - ne damo.
To sto sad nemamo vlast na Kosmetu to je promenljivo stanje, mozda za 10 ili 100 godina moze da se promeni ali ako potpisemo da se odrićemo Kosova onda je to zauvek.
I jos nesto. Ne treba Srbiji Kosovo sa milion Albanaca koji mrze Srbiju.
Nama trebaju Srbi sa Kosmeta kao gradjani Srbije, nama treba imovina drzave Srbije koja je oteta, nama trebaju nase svetinje koje su isključivo vlasništvo SPC.
Dakle resenje je u dvojnom sverenitetu, u tome da se Srbija nije odrekla onog do čega joj je stalo na Kosmetu i u tome da su Albanci nezavisni u svojoj politici od drzave Srbije.

Вања Петровић

pre 4 godine

Пошто многи овде подржавају санкције, шта рећи осим да они који нису за исте опскрбе оставе и пошаљу децу и младе ван земље. А, санкционичарима по цену свега, желим срећан пут на исток и далеки исток, наравно ако и те земље немају визе за Србе.

Dokumentarac "Vladalac"

pre 4 godine

Nastaviti s lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti i održavati "zamrznuti" konflikt dok se ne promene geopolitičke okolnosti.

Лука

pre 4 godine

Хоћете демократију Срби? Рефередум о Косову уз изборе! Ко је против тај се плаши, јер је у мањини једноставн

Kaća

pre 4 godine

Ako i dobijemo sankcije, preživećemo ih jer smo i prošle. Uz sve to, imamo najbogatiju zemlju sveta Kinu koja će još jače tada kupovati srpske proizvode.

mungos

pre 4 godine

Priznate li nezavisnost gotovi steeee!!! Ukljuciti odma Rusiju i Kinu.
Kad smo preziveli '93.god i te cemo neka prete.
Geopoliticka karta je drugacija nego pre 20god.

bystander

pre 4 godine

Najvažnija stver je ostala nepoznata : kakve bi to sankcije bile ? S jedne strane, to sigurno ne bi bila stravična repriza 1992, kada su uz pristanak Rusije kroz sistem UN nametnute apsolutne sankcije koje su nas ekonomski potpuno devastirale. Ovog puta, na sreću, Rusija više nije Jeljcinov raspali prozapadni satelit, Kina posle oštre ekonomske konfrontacije sa SAD više nema razloga da bude striktno neutralna, a EU se zbog migrantske krize i posle izlaska Britanije našla u potpunoj taktičkoj i strategijskoj konfuziji, sa puno članica koje se osećaju ohrabrenim na samostalniju politiku. Dakle, ovog puta bi obim i težina sankcija bili znatno manji i sasvim sigurno nam se ne bi ponovio kolaps iz '90-ih. Međutim, to ne znači da američke sankcije ne bi bile bolne, jer aktuelni režim u Srbiji svoju potemkinovsku priču o ekonomskoj stabilnosti bazira na konstantnom zaduživanju kod zapadnih kreditora. Ako na to dodamo da bi sankcijama bile direktno pogođene vodeće ličnosti režima, imenom i prezimenom (baš kao što SAD to rade u slučaju Rusije), onda je izvesno da će njihova panika uticati na stvaranje propagandne klime u javnosti da je neophodno prihvatiti sporazum, koji će biti predstavljen kao "kompromisno rešenje". A narod ko pita, on je tu samo da aminuje šta mu se poturi…

Programator

pre 4 godine

hehehehe lukavo rečeno. Tači će potpisati sigurno, pa za to se i bore poslednjih 30 godina. Znači prosto rečeno sankcije Srbiji ako ne potpiše :)

Gagi

pre 4 godine

Sve je dogovoreno. Rusija dobija Siriju i Libiju, zemlje koje Rusija želi. SAD dobija Balkan, sa svojim starim saveznikom, Srbijom. Da bi imala srećnog saveznika, Srbija dobija srpske delove Kosova u kojima su Srbi većina i eksteritorijalni status za sve crkve i manastire. Preševo Dolina ostaje deo Srbije.

Bondsteel ostaje na teritoriji Srbije, pa Srbija postaje članica NATO-a (kao što Rusija prima Siriju i Libiju). Republika Srpska dobija pravo pridruživanja Srbiji, jer Turska, koja se bori protiv Grka / EU, Rusija, Sirija i Kurdi, ne može da pomogne Izetbegoviću. Milo je uveo CG u NATO i sada ga troši, jer Miloševićev saveznik, zločinac itd. Ne može CG uvesti u EU. Pad Milo CG da ima bolje veze sa Srbijom. Nemačka se žali, ali oni su dobili Severni Tok, tako da nisu u stanju nikome da postavljaju zahteve.

Ostatak Kosova ujedinjuje se sa Albijanijom, tako da su u izvesnom smislu priznate, ali ta država je još više nefunkcionalna nego što su to danas Albanija i Kosovo.

Sve u svemu, dobijamo više nego što smo zamislili, a da u našem parlamentu nema Albanaca poput Severne Makedonije. Naše crkve nisu izgubljene. Mi smo nova srpska država bolje regionalizovani i ulazi u EU 2025. godine.

MG

pre 4 godine

Sta god , samo potpisati, i novac koji odlazi dole za kojekave funkcije koje se obavljaju iz Srbije, usmeriti u jug Srbije, puteve, turizam...fabrike.

Kosovo je nazalost jedan veliki balast za Srbiju.

Marko

pre 4 godine

Vi koji prizeljkujete sankcije sigirno niste ni bili rodjeni 90ih pa ne znate kolko je to tesko bilo. Redovi za mleko, ulje, secer, brasno, nestasice svega, prazni rafovi u radnjama, plate 5 maraka, benzin se kupovao na ulici u flasama na litar, milka je bila luksuz kupiti....prema tome mi moramo potpisati sta god nam ponude zarad buducnosti

Citizen

pre 4 godine

Ma koja bre Zajednica plus? I ona prva je, ispostavilo se, bila minus! Povratak bar polovine Kosova u okrilje Srbije sada, a za 30-40 godina i druge polovine!

Stefan

pre 4 godine

Možda bolje pristati da dobijemo nešto nego da izgubimo sve i još da dobijemo sankcije. Stvarno ne razumem, kao da se ne sećamo kako smo prošli 99. Strašno je da mnogi ne razumeju da smo mi mala država. U svakom slučaju moram da pohvalim Dačića, lik se baš cimao po Africi oko povlačenja priznanja, mislim i da će to malo pomoći.
Sve najbolje svima, valjda ćemo ovaj put imati malo više mozga.

Dragoslav

pre 4 godine

Razgraničenje i samo razgraničenje. Dosta je više bilo "partizanštine" i Avnojevskih granica. Samo prirodne, narodne, granice dolaze u obzir. A Amerikanci nam nisu neprijatelj, već pragmatični svet koji još i poznaje imperijalno pravo. Niko ne pominje da su upravo Amerikanci, po svim imperijalnim pravilima, pravedno postavili jugozapadnu srpsku granicu, konkretno u Hercegovini. A samo razgraničenje sprovesti opet po imperijalnim a ne avnojevskim granicama. Znači sever Albanije i srpski deo Kosova ide Srbiji a južni deo Kosova ili Dardanija sa Albanijom bez Skadra ide Albanskoj državi. To je jedino ispravno, održivo i na imperijačnom zakonu zasnovano rešenje. Svako drugo, kad-tad će generisati nove sukobe.

disel

pre 4 godine

sankcije Srbiji nije baš lako uvesti sad ću zamoliti stručnjake da mi objasni šta će u tom slučaju Srbiju sprečava ti da pripoji Republiku Srpsku sebi a meni sigurno više neće krenuti sa bombardovanjem jer su prošla ta vremena kad je Rusija bila slaba ne plaše sa meri Rusa nego oni rade po principu ti meni Vojvodo ja tebi serdar. i ako im se ne podudaraju ciljevi on i ostale status kvo

Kupac diplome

pre 4 godine

Bolje se razgraničiti i to je to. Ako uzmemo sever, štitimo Kopaonik. Svetinje se nalaze i u Grčkoj pa nam niko ne brani da ih posećujemo. Ako ne pristanemo, zaboravite da smo ikada postojali. Novim sankcijama, iseliće se rekordan broj ljudi, a to će značiti i gubitak države za Srbe.

DEX

pre 4 godine

Sankcije od strane Amerike u 2020 god. nisu isto što i 1990 godine. Za 30 godina promenilo se mnogo toga u svetu. Danas je nezgodno samo ako ti sankcije uvede Kina. Tako da se treba strogo držati rezolucije 1244 i ne prihvatati nikakve ultimatuma a konflikt zamrznuti do daljnjeg.

anonymous

pre 4 godine

Imam 39 godina, od kako znam za sebe i da sam prvi put čuo vesti, čuo sam i za kosovski problem. Prvo što mi je na um palo čitajući ovaj članak su moja deca i iskreno se nadam da i njima neće proći po pola života ili čak ceo život u lažnom patriotizmu ne želeći da se situacija sagleda realno i stvari nazovu pravim imenom. Puna podrška u rešavanju problema jer se nama manevarski prostor sužava. 'Koga zemlja toga i država'.

samo ovako

pre 4 godine

Sta ima da se pregovara oko kosova kada je ono po rezoluciji 1244 srpsko. Mozemo da pregovaramo oko razmene teritorija mi njima deo kosova oni nama izlaz na albansko more.

Mika

pre 4 godine

Prestanite više sa tom kampanjom "pražnjenja Srbije". Neka idu ljudi gde god hoće. Ko nađe bolji život neka živi. Ali i tamo gde idu može da dođe do zasićenja, pa onda kreće migracija nazad.

Cvexi

pre 4 godine

Ovo sa sankcijama nema smisla. Ako je tako moze da nam se desi za desetak godina da ameri dodju i kazu dajte sandzaku ili vojvodini republiku ili uvodimo sankcije. Hocemo li i tada reci ok samo nemojte sankcije da uvodite? Ne treba biti nuklearni fizicar i shvatiti u kom pravcu idu stvari

Milan Indjija

pre 4 godine

Hvala Bogu da se konacno resi to pitanje i da dobijemo makar nesto. U suprotnom izgubicemo mnogo vise nego samo Kosovo. Ionako ga nemamo, a sankcijama bi dodatno izgubili i mnogo vise, narod bi se jos vise iseljavao, strane kompanije otisle, donacije i fondovi prekinuti... Ovo ne mozeda shvati samo onaj ko nije doziveo, ili ko je bio dete pa se ne seca. Mi koji smo ovo teskom mukom doziveli, molimo Boga da se ne ponovi. Zato ovaj put pamet u glavu. Kamo srece da smo je imali i ranije u mnogim slucajevima.

Bole

pre 4 godine

Prištinske vlasti su dugo igrale prljavu igru, misleći da nema kraja. Sad su navukle gnev celog sveta, pa će morati da počnu da poštuju i tuđa pravila!

provjereno

pre 4 godine

Ubaciti i Republiku Srpsku u sporazum bi bio trajan put do balkanskog rješenja, uz obećanje za NATO, a i EU članstvo bi time biklo riješeno.

Ozren

pre 4 godine

Prištini je dogorelo do nokata i nema više nikakvu alternativu, osim ukidanja taksi. Ukoliko to ne uradi, trpeće velike posledice od strane Amerike.

Najbolji predlog

pre 4 godine

Za SRBIJU je najbolje, da uzme SVE, a da ne ostavi nista Pristini.
KiM bio i treba ostati Srpski, basta!!!
Ni mi nikome ne uzimamo tetritorij i proglasujemo ga drzavom.
Hajde neka to SAD i EU pokusaju sa Krimom, ako su tako jaki.

Vladimir NS

pre 4 godine

Sto se mene tice dosta mi je sankcija i ratovanja a imam i malo dete tako da mi razgraničenje zvuči ok, samo da se svetinje Srpske stave pod specijalnu zastitu

Oliver

pre 4 godine

Oni koji porede eventualne nove sankcije Srbiji sa onima iz 1992. i 1993. namerno ili naivno prenebregavaju ogromne razlike. Prvo,ondasnje sankcije je uveo Savet bezbednosti UN,pa je morao da ih se pridrzava ceo svet. Danas je to nemoguce,jer bi Rusi sigurno ulozili veto,a mozda i Kinezi. Dakle,sankcije moze da nam uvede iskljucivo Zapad,a ne ostatak sveta. Drugo,pitanje je nivoa sankcija. One mogu biti blage tipa sankcija na uvoz oruzja ili pojedinacne nekim firmama i pojedincima. Npr,Dodik je i sada pod americkim sankcijama pa to nikoga ne pogadja. Opasne sankcije bi bile da se uvedu vize svim gradjanima,da se ukine trgovina sa EU i slicno,ali ne verujem da bi EU poslusala Ameriku,jer ovde ima dosta evropskih investicija. Dakle,sve zavisi od nivoa sankcija. Ako Zapad zeli da nas otera od sebe,oni ce uvesti sankcije,ali to bi znacio definitivan i konacan razlaz Srbije i Zapada.Ovaj put ce oni biti krivi za sankcije,a ne Srbija i Milosevic.

Ivan Š.

pre 4 godine

Insistirati na korekciji granica. Naravno da od raznih Zajednica nema ništa, koliko god Amerikanci na tome naizgled insistirali. I ići na što šira rešenja, obuhvatiti ceo Balkan. To bi možda donelo novu pobedu Trampu.

A retracment

pre 4 godine

Није ми јасно како без утицаја Руске Федерације па и НР Кине, може да се реши питање Косова и Метохије. Да је могло раније већ би било решено, нисам сигуран да то може лако да се реши. Ако су се САД, Русија и Кина договориле биће решено.

Marko

pre 4 godine

Podela Kosova i Metohije bi bila konacno odrzivo resenje Srbije. Ako vratimo celo Kosovo pod Srpski kisobran zeznuce nas kao za nekad bivsu Jugoslaviju. A svi znamo sta se desilo sa Jugoslavijom. Ne mozes da spojis dve hemiske supstance koje imaju burnu reakciju tako je isto i sa Albancima i Srbima.

Vladimir

pre 4 godine

citat: "Spremni smo na pregovore ali Srbija neće pristati na ucene,pa makar nam i sankcije uveli. Pred nama su teški pregovori ali očekujemo od Vučića da se nekako sa time izbori"

Poštujem stav, neka bude tako, na vlasti ste, uradite kako mislite da je najbolje. Ali meni je dosta svega odavno, uskoro napuštam Srbiju, verovatno zauvek. I iskreno, drago mi je da odem od svega ovoga. Sve tone dublje i dublje, rešenje kakvo vi hoćete će koštati zivota mnoge, jer moze vekovima da potraje ovaj status.... ali ipak madam se da će za nešeg veka ovo postati lepše i srećnije mesto i da ću jednog dana imati gde da se vratim...

ivannyc

pre 4 godine

Na navedeni komentar o snazi Amerike i nemoci Rusije i Kine: Rusija i Kina jedino mogu da zastote sebe i da reaguju ako su njihovi interesi ugrozeni,i da stave veto na nesto u UN jer onda Ameri ne mogu sami a inace u realnim uslovima Amerika radi sta hoce i koliko hoce,nekad imaju problema sa pojedinim zemljama i situacijama jer ne mogze bas kako su oni zamislili ali da su policajac broj jedan to je definitivno!

max

pre 4 godine

Šta god da se potpiše ako se ne poveća natalitet ništa nema smisla gubimo i ostalo u budućnosti.Izlaz je nova politika prema beloj kugi kao u Mađarskoj .

ja

pre 4 godine

Ako zaista bude ovako, potpisati uz javnu ogradu da takav sporazum neće obavezivati naredne generacije, jer je potpisan pod prinudom. A što se opcija tiče, opredeliti se za drugu opciju. U slučaju korekcije granica, Srbi južno od Ibra bi bili ostavljeni na milost i nemilost Albancima, a niko ne bi ni gledao šta se radi s manastirima. Druga opcija bi podrazumevala, praktično, entitet od srpskih opština, kao što je Republika Srpska u BiH - em bi Srbi, njihova imovina i kulturnoistorijsko blago bili potpuno zaštićeni, em bi se od Kosova napravila dodatno disfunkcionalna država koja ne bi mogla da nam pravi probleme u budućnosti...

pera

pre 4 godine

Srbija je od početka bila za kompromis i izgleda da konačno na to pristaje i SAD.
(Vladan, 5. mart 2020 15:19) # Link komentara

SAD pristaje na kompromis:priznavanje Kosova i ukidanje taksi.Plus večera sa
Trampom u beloj kući.