Petak, 14.02.2020.

15:17

Grad je sravnjen sa zemljom te noći: Bila je to cena za Hitlerov "totalni rat"

Izvor: DW

Grad je sravnjen sa zemljom te noæi: Bila je to cena za Hitlerov "totalni rat" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

srbin

pre 4 godine

Eto sada a Boga mi i vec dugi niz godina se Haris optuzuje kao ubica, mada je to samo bila odmazda, Nemci su cinili mnogo veca zlodela od Engleza, Amerikanci su kad su krenuli da bombarduju Drezden danju jer nisu bili sposobni za nocna dejstva, su pogresili i greskom gadjali Prag???!!!! Niko ne prica o Hirosimi i Nagasakiju vec samo o drezdenu. Imate i Hamburg operacija Gomora koji su Britanci takodje razorili. Britancima i Harisu svaka cast za Bombardovanje Nemacke vec 1941., 1942., 1943., kada su unistene mnoge fabrike, usporena ratna masinerija Nemacke.

srbin

pre 4 godine

Ti je bio genocid nad nemackim narodom.Neduzni narod nije to zasluzio. 
(King Roger., 14. februar 2020 19:14) 

Neduzni Nemci, oni su dobro prosli, spasili ih saveznici, inace bi ih Rusi jos vise unistili. Nemci neduzni? Kleli se u Hitlera i gde god se pojavi pozdravljali ga sa Hajl Hitler, nemojte mi pricati da nisu svi Nemci bili Nacisti jer 1941. je imao podrsku i obozavalo ga je 90% Nemaca. Kako sejete tako zanjete.

Joca

pre 4 godine

Moj deda je poginuo u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine.
Baka mučenica dvoje dece odgajila, čitav život sama, sirotinja.
Koliko tužnih sudbina zbog j*****g rata!!!

Uništitelji Evrope

pre 4 godine

@ milan
Nismo skrivili ništa?? možda ti tako govorili na rts dnevnik u pola osam a ti poverovao u to. Ja se sećam tih dana i nije da smo bili nevinašca..
Žao mi te jadne dece inače je Nemačku trebalo celu izrovati bombama, toliko su oni zaslužili sve to. Da nije te ogavne nacije kao i rusa koji su još odvratniji i monstruozniji, Evropa bi cvetala i danas ko zna kakav raj na zemlji bio.Naravno Srbija bi bila velesila sa 20 miliona Srba svih vera,svojim morem i sa mnogo većom teritorijom i bogatom ekonomijom i poljoprivredom. Naravno Kraljevina.

ninepi

pre 4 godine

U bombardovanju Hirošime i Nagasakija nije poginuo ni jedan civil. Svi Japanci su bili već mobilizovani
(CATAPA, 14. februar 2020 23:39) # Link komentara

Pretpostavljam da su i mala deca i bebe bili mobilisani, a poginulo ih je mnogo.

Realista

pre 4 godine

 U bombardovanju Hirošime i Nagasakija nije poginuo ni jedan civil. Svi Japanci su bili već mobilizovani i militarizovani od sopstvene države i cara.
(CATAPA, 14. februar 2020 23:39)

Verovatno si napravio lapsus, hteo si reci nijedan vojnik nije poginuo u bombardovanju a ne nijedan civil?!

JPR24

pre 4 godine

Ti je bio genocid nad nemackim narodom.Neduzni narod nije to zasluzio.
(King Roger., 14. februar 2020 19:14)

Kao sto već neko reče: nedužan ? Hmmm... Nisu se bas generalno čuli mnogo protiv nacista i Hitlera. Sad da je ovo verovatno bilo previše, sigurno jeste, ako gledamo ljudski, jeste.

miki

pre 4 godine

Pa kako je onda Drezden danas toliko lep grad u smislu arhitekture koja je stara sto, dvesto godina? Koliko bi bio lep da nije bilo ovog razaranja prosto ne verujem. Po meni razaranje onakve lepote sa razlozima koji su navedeni u tekstu je svakako zločin..

jovan

pre 4 godine

@Autori knjige su smatrali da je Drezden bio pokazna vezba sile Rusima

pa nismo videli da su se rusi nesto mnogo uplasili te pokazne vezbe, samo su im olaksali da udju u drezden bez ijednog ispaljenog metka... ne opravdavam nikakvo bombardovanje, ali ako neko bombarduje beograd u 5 ujutru i centar grada i svi znamo sta sve, cemu onda drama kad se i njemu desi to isto...

JPR24

pre 4 godine

englezi su gori od nacista..
(sonja, 14. februar 2020 22:19)

Pa ti englezi su i izmislili eugenizam. Masovne sterilizacije crnaca u USA 20ih i sve ostale saksonske izmišljotine. Nacisti su samo nastavili, i sproveli istu ideju na industrijski nivo uništavanja ljudi. Ne zna se konje gori. Ali Nemci ipak imaju i pored svega malo više svesti svojih zločina od saksonaca... Barem za sada.

lemi

pre 4 godine

Meni je fascinantno da su ti isti nemci biki vec 1990 medju prvih pet ekonomija sveta, 46 godina od kapitulacije. A mi pobednici..., gde smo pobegli u Nemacku na rad. Sezdesetih i sedamdesetih godina (25 godina od rata), hiljade Jugoslovena je otislo na "privremeni rad" u Nemacku i ostali tamo do dan danas.
Kao sto je neko rekao svi fasisti su trebaki biti pod zemljom ali da se oni tako ponovo vrate medju svetske sile (danas su najjaca ekonomija u Evropi).

Madjar

pre 4 godine

Na takav nacin unistiti jeden grad je ratni zlocin. Ali pobednici pisu istoriju, njima se ne sudi. Zlocini se nem mogu opravdati da se nevini ubijaju. Ne verujem da su majke i deca kriva za Hitloreva zlodela.
Osvrnuo bih se i na komentar : "I Beograd bese lep grad ali ga rusili Turci, Madjari, Austrougari, pa i ti isti Nemci, pa na kraju i saveznici a po malo braca Rusi al ga oslobodili i sta sad." - Ne znam da smo mi madjari rusili Beograd, kada? 1456-te godine je nas Hunyadi János (Janko Sibinjanin) bas odbranio grad od turaka.

nikola

pre 4 godine

Оно што су нам урадили у два светска рата и што нам рада у вези КиМ подржавајучи шиптаре да нам отму територију да нам нано?е много зла и требало је да нестану са ове планете.

Bla

pre 4 godine

Nekako imam utisak da su rusi previše lako oprostili nemcima sva zverstva, da nemačka nije dovoljno kažnjena.
Sa druge strane zapadni saveznici se nisu imali za šta svetiti a hteli su da privuku nemce sebi protiv rusa.
A bombardovanje ko bombardovanje, bacili su mnogo više bombi na vijetnam nego na japan i nemačku zajedno a pri tom im vijetnamci nisu ništa skrivili, kao ni mi , iračani...Savesti tamo nema
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 14. februar 2020 23:45)

Vrlo je bitno razluciti sta to znaci oprostili nemcima. Ko su ti nemci? Citava zemlja? Svi ljudi koji zive tamo? Pravo pitanje je zasto na zapadu nikada nisu kaznili najodgovornije za nacizam. Kada odgovorite na to pitanje onda dodjete do zakljucka da su nacisti pobedili u 2. ratu svuda gde sssr nije dosao.
Inace kao sto vidimo zapad nikada nije imao problem da tamani civile i onda a i danas. Krvolocni su do zla boga

J.

pre 4 godine

"Zašto su naše gradove bombardovali Britanci, u II svetskom ratu?
(Milica, 14. februar 2020 20:43)

Iz istog razloga iz kog su bombardovali holandske gradove (Posebno Roterdam, koji je dvaput bombardovan kao i Beograd - jednom od Nemaca, drugi put od Saveznika), iz istog razloga iz kog su bombardovali Nant"
John, i Milano, Bolognu, Rim...

pod opsadom

pre 4 godine

Imamo mi i naš Drezden.
Za vrijeme opsade prosječno je palo 329 granata dnevno na Sarajevo. Rekord od 3.777 ispaljenih granata uknjižen je 22. jula 1993. godine. Granate su napravile ogromnu štetu, a najveću štetu su pretrpjeli civilni, kulturni i vjerski objekti. Opsada je trajala 1.425 dana.

Džoni

pre 4 godine

I tada se kao i u bombardovanju Japana potvrdila ona opaska kada se pilot lovačkog aviona hvali kako su oni elita vazduhoplovstva, da bi mu pilot bombardera odgovorio kako piloti lovačkih aviona snimaju filmove, dok piloti bombardera pišu istoriju!

John

pre 4 godine

(Mirko Kojotovski, 14. februar 2020 20:46)

Iako izgleda da je ratni zločin - nije. Evo i obrazloženja zašto:
"If the first badly bombed cities — Warsaw, Rotterdam, Belgrade, and London — suffered at the hands of the Germans and not the Allies, nonetheless the ruins of German and Japanese cities were the results not of reprisal but of deliberate policy, and bore witness that aerial bombardment of cities and factories has become a recognized part of modern warfare as carried out by all nations."
Izjavio general Telford Tejlor, jedan od tužilaca na Nirnberškom procesu.
Iz istog razloga su na istom suđenju admiral Denic oslobođen po tački optužnice za "neograničeno podmorničko ratovanje" - zato što su i Saveznici radili to isto.
Kao što i zbog Drezdena (i ostalih nemačkih gradova, Berlina pre svega) niko od Nemaca nije odgovarao za "Blic" (London, Koventri...)
Ako će neko da se u'vati za pominjanje Beograda u gornjem citatu, pogotovo ono "at hands of the Germans and not the Allies", samo da podsetim još jednom na Roterdam i da je Tejlor pomenuo i njega...

nnidza

pre 4 godine

70000 pa smanjeno na 35000 pa sada oko 25000... Kad ukloniš jednu nulu vidi li još neko sličnost? 7000, pa 3500 pa 2500. Hmmm. Stvarna cifra?

John

pre 4 godine

Taj isti Čerčil je tražio od Amerikanaca,da na SSSR izvrse atomski napad..Toliko o Englezima..
(Duh sa sekirom..Čiko.., 14. februar 2020 22:59)

"Kolega, jeste li vi tamo vodili zapisnik?"

Čerčil je rekao ovo: "Churchill said “that if an atomic bomb could be dropped on the Kremlin wiping it out, it would be a very easy problem to handle the balance of Russia, which would be without direction."

Ogromna je razlika između ovoga što jeste rekao, i toga što ti tvrdiš da jeste rekao.

Čerčil je sam to objasnio

pre 4 godine

Čerčil je rekao za Nemce da je sa njima postoje samo dve mogućnosti, ili im staneš nogom za vrat ili će oni tebi.

ajde

pre 4 godine

Kako je ovo bio uvod u bombardovanje Tokija? Drezden su bombardovali Britanci, Tokijo su bombardovali Amerikanci, a motivi su bili potpuno suprotni.
Izmedju Amerikanaca i Britanaca je svih tih godina (Amerikanci su bombardovanja po Evropi poceli u kasnu 1942. godinu) postojalo nesuglasje oko taktike. Amerikanci su sprovodili takticko dnevno bombardovanje (fokusirani na pojedinacne mete), Englezi su insistirali na strateskom nocnom bombardovanju. Britanci su mislili da mogu da dovedu do kapitulacije Nemacke iz vazduha, Amerikancima je bilo jasno da ce morati da se bore u Nemackoj. Englezi su imali motiv osvete, Amerikanci nisu. "Bomber" Haris je do poslednjeg dana vodio nocnu kampanju, a pred kraj rata cak je i Cercil bio protiv - ali je Harisu ostavljeno da sam odlucuje.
Neko je pomenuo holandske autore na ovu temu, i mit o avionima koji su mitraljirali Drezden. Ovo se jednostavno nije dogodilo, a jedan od najboljih opisa tih dana u Drezdenu dolazi od Viktora Klemperera, Jevreja koji je skrivao u Drezdenu.

Sto se tvrdnje da zapadnjaci pisu o zlocinima Rusa, a Rusi o zlocinima zapada, voleo bih da mi neko preporuci ruske knjige o zlocinima Rusa – zapadnih knjiga o zlocinu nad Drezdenom i Hamburgom (1943), itekako ima (Google u ruke).

Haris je nadimak “butcher” (koljac ili mesar) zaradio zbog navodne ravnodusnosti prema gubicima britanskih pilota. Posade bombardera su, posle posada podmornica, imale ubedljivo najkraci “rok trajanja”, procentualno strasno velike gubitke.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Govorilo se o 70.000 mrtvih, kasnije je broj smanjen na 35.000 – ali sve su to samo bile procene. Drezdenska komisija je, nakon šest godina istraživanja došla do brojke od 25.000.

Do koje brojke bi došla neka objektivna komisija posle brojanja sahranjenih u Srebrenici?

komnen barjaktar

pre 4 godine

Razaranje Drezdena, i nestajanje nemacke istorijske teritorije Istocne Pruske (Ost Preusen) iz koje su Sovjeti proterali preko 2,5 miliona etnickih Nemaca, teritorija danas podeljena izmedju Rusije i Poljske ioko istorijski nikada nije pripadala ovikm zemljama uz razaranja svih velikih gradova su akti odmazde za nacisticka divljanja narocito na istocnom frontu. Jednostavno, tako su Nemci morali da se dovedu u red a Japance su u red doveli "fat" i "slim" boy!

Bogoje Panajotović

pre 4 godine

Иначе, стари назив Дрездена је Дрјеждани, што означава становнике који живе у мочварама. Језик, је погодите који :)?
(Куп је битан, 14. februar 2020 20:19)

Zahvaljujemo se na glasu.

I sta sa tim?.Da dok su sloveni bili tu i jeste bila obicna mocvara a kad su dosli germani napravili kulturu i megalopolis.
(King Roger., 14. februar 2020 20:48)

Aaaaaa, Germani napravili kulturu. A ja mislio ono, ubice, holokaust, a oni, u stvari samo bili kulturni.
E pa, drago mi je što su ih Englezi i Ruje ispoštovali.

CATAPA

pre 4 godine

Striktno gledano, spaljivanje Drezdena jeste bio ratni zločin, kao i atomske bombe bačene na Japan, ali ko sam ne poštuje konvencije ratovanja nema osnove da se žali kada dobije isto ili gore. Već bombardovanjem Beograda postalo je jasno da Nemci neće poštovati nikakave konvencije kao što i nisu. "Totalni rat" je neizbežno obostrano totalni.
U bombardovanju Hirošime i Nagasakija nije poginuo ni jedan civil. Svi Japanci su bili već mobilizovani i militarizovani od sopstvene države i cara. Odbijanje je značilo smrt, potpuno isto za one koji su nosili uniformu ili civilno odelo.

John

pre 4 godine

Zašto su naše gradove bombardovali Britanci, u II svetskom ratu?
(Milica, 14. februar 2020 20:43)

Iz istog razloga iz kog su bombardovali holandske gradove (Posebno Roterdam, koji je dvaput bombardovan kao i Beograd - jednom od Nemaca, drugi put od Saveznika), iz istog razloga iz kog su bombardovali Nant (pri čemu je poginulo oko 2 hiljade civila)...
Al' samo Srbi tvrde da je to zato što su ih Saveznici mrzeli i zato što je to Tito tražio (jeste, ali tražio je i Draža, tražila i izbeglička vlada).
A za ove što u komentarima pišu da su Britanci (Saveznici) isti ili čak i gori od Nacista... šta mislite, da li biste uopšte postojali da su rat dobili Nemci?

SAmoKAzem

pre 4 godine

Srpski kralj od Nemaca pobegau u London, Nemci ubijali 100 za jednoga po Srbiji, a sada Srbi brane Nemce od Engleza ovde. Da u Srbiji nije bilo komunizma posle rata, nasa kraljevska porodica bi se mozda i orodila sa engleskom i gde bi nam bio kraj...

Milan

pre 4 godine

Nekako imam utisak da su rusi previše lako oprostili nemcima sva zverstva, da nemačka nije dovoljno kažnjena.
Sa druge strane zapadni saveznici se nisu imali za šta svetiti a hteli su da privuku nemce sebi protiv rusa.
A bombardovanje ko bombardovanje, bacili su mnogo više bombi na vijetnam nego na japan i nemačku zajedno a pri tom im vijetnamci nisu ništa skrivili, kao ni mi , iračani...Savesti tamo nema

istoricar iz fotelje

pre 4 godine

Citao sam dosta o ovome. Bombardovanje Drezdena se desilo u okolnostima oslobodjenja i otkrica strahota koncentracionih logora koncem 1944 i pocetkom 1945. Znalo se do tada da je SS radio "cuda" na istoku tipa paljenja kuca sa ljudima unutra. Ali ipak, te bestijalnosti su se nekako mogle hajde recimo objasniti time da u svakoj populaciji ima odredjen broj psihopata. Otkrice logora, sa svom tom logistikom koja je stajala iza toga, je jasno ukazivalo da je jednostavno bio drzavni plan da se tako nesta uradi i to je bilo utoliko neshvatljivije utoliko sto je njemacka kultura jedan od stubova svjetske kulture. Ukratko, medju saveznicima je pocelo da provejava misljenje da je pruski militarizam previse utkan u njemacku kulturu, dok je sam pruski militarizam vidjen kao glavni krivac za oba rata. U skladu sa tim, po tome, trebalo je ne samo poraziti Njemacku nego i restartovati njenu kulturu. Tako je Drezden izabran bas sto je bio prestolnica kulture.

Novo naselje fkv

pre 4 godine

Zao mi je, ali ne postoje antifasisticki zlocini kao ni antifasisticki zrtve. U obracunu sa fasizmom dozvoljena je i atomska bomba.

Oblast 51

pre 4 godine

To nije bio ni genocid niti bilo šta drugo, bio je rat koji se trebao što pre završiti. Nemci su tri godine pokušavali da osvoje Lenjingrad , od GLADI je tada umrlo 680.000 Lenjingrađana a vojnika sa obe strane ukupno oko 300.000 . Dal je i to bio genocid od fašističkih zver? Bombardovanje Drezdena je bila,jednostavno rečeno, OSVETA britanaca za nacističko bombardovanje Koventrija 1940.g. i to slatka osveta. Mada su fašisti zaslužili pet puta veće bombardovanje cele njegove tadašnje Firefove Nemačke.

Marko

pre 4 godine

Ovaj što kaže da su u Drezdenu obnovili sve zgrade neka pogled prvo slike i snimke starog Drezdena i uporedi sa sadašnjim, nije tu obnovljeno ni 20% objekata, posebno ovih koji su bili veći i istaknutiji, veliki uticaj ima i što su komunisti nakon rata nisu uopšte gledali da bilo šta obnove već su samo očistili prostor i gradili grad od nule sa socijalističkom arhitekturom i to naravno danas nije moglo sve da se ruši da bi se ponovo gradio stari porušeni grad. Prosto je nepovratno uništen jedan definitivno arhitektonski dragulj u rangu najlepših gradova Evrope (ista sudbina je zadesila i Berlin), a i po meni nema opravdanja za ubistvo toliko hiljada civila kada to bombardovanje STAMBENIH zgrada nije suštinski imalo značajan vojni efekat, Hitler definitivno zbog toga ne bi odustao od rata i kapitulirao.

Marko

pre 4 godine

Isto tako su saveznici divljački bombardovali Beograd iako za tim nije bilo potrebe, uništene mnoge lepe građevine i ubijeno mnogo nevinih civila, prosto nisu gađali vojne objekte već su bacali nasumično svuda redom, srećom samo ovde nisu išli na to da ga skroz izbrišu.

Zoran

pre 4 godine

U knjizi "Drugi svetski rat" holandskih autora koja je prevedena i kod nas, prica se i o bombardovanju Drezdena uz navodjenje daleko veceg broja zrtava. Autori govore kako pilotima nije trebala navigacija jer se vatra videla sa 90 km daljine (ne kazu sa koje visine), te da je vode za vatrogasce brzo nestalo a pozari su divljali po celom gradu. Neke majke su pokusale da spasu svoju decu bacajuci ih u reku, koja je, opet, na nekim mestima kljucala od istopljenog asfalta koji se slivao u nju.
Takodje, nakon bombardovanja, britanski lovci su 48 casova dezurali na nebu i gadjali sve sto bi uocili da se kretalo u gradu.
Za vreme bombardovanja i kasnijeg mitraljiranja nijedan avion Luftvafea (nemackog ratnog vazduhoplovstva) nije uzleteo da brani Drezden - Nemci su vec bili na kolenima.
Autori knjige su smatrali da je Drezden bio pokazna vezba sile Rusima koji su daleko brze napredovali na istoku, nego saveznicke snage na zapadu.
Neka istorija dalje sudi...

apostol

pre 4 godine

I Beograd bese lep grad ali ga rusili Turci, Madjari, Austrougari, pa i ti isti Nemci, pa na kraju i saveznici a po malo braca Rusi al ga oslobodili i sta sad..

Bajker

pre 4 godine

Nemci su ubijali druge bez trunke milosti pa im se tako i vraćalo.
Moj deda je proveo rat u radnom logoru blizu Rostoka.Od nemačke
gostoprimljivosti,izgladnjivanja i hladnoće oporavljao se do kraja
života.Da nije bilo američkih paketa pomoći ne bi dočekao kraj rata.
Cigarete je menjao za hranu da bi opstao.Njegov rođeni brat nije bio
te sreće i umro je kao zarobljenik u Nemačkoj.

Куп је битан

pre 4 godine

Иначе, стари назив Дрездена је Дрјеждани, што означава становнике који живе у мочварама. Језик, је погодите који :)?

King Roger.

pre 4 godine

Иначе, стари назив Дрездена је Дрјеждани, што означава становнике који живе у мочварама. Језик, је погодите који :)?
(Куп је битан, 14. februar 2020 20:19)

Zahvaljujemo se na glasu.

I sta sa tim?.Da dok su sloveni bili tu i jeste bila obicna mocvara a kad su dosli germani napravili kulturu i megalopolis.

Doktor drmr

pre 4 godine

Ti je bio genocid nad nemackim narodom.Neduzni narod nije to zasluzio.
(King Roger., 14. februar 2020 19:14)

Narod je izabrao i podržavao Hitlera koji je napravio stotine logora po celoj evropi, streljao sto za jednog i slično, naravno da je morao i da snosi posledice za svoje greške, svaka greška kad tad stigne na naplatu..

Sasa

pre 4 godine

Svet je totalno poludeo. sa jedne strane, na zapadu se pise o zlocinima Crvene Armije na Nemcima, sa druge rusofili pisu o zlocinima zapadnjaka na Nemcima. A Nemci cute i smese se. Kako stvari idu, za 50 godina ce udzbenici istorije pisati da su u drugom svetsko ratu bili Rusi i Kinezi bili sa jedne a Ameri i Britanci sa druge strane, dok su Nemacka i Japan bili kolateralna steta...

"Drajfus"

pre 4 godine

Vi koji pisete kako je " rat bio gitov" a bombardovan "neduzni" narod, pogledajte dokumentarne filmove! Zanemarljiv je broj Nemaca koji nisu bili za Hitlera. Zaboravili ste da je pola Evrope sravljeno, zaboravili koncentracione logore, zlocine koji su do dana danasnjeg neprevazidjeni po surovosti. Znate li sta nemacka deca uce o II Svetskom ratu? Pitajte, prijatelje ili rodjake koji zive u Nemackoj i cija deca pohadjaju srednju skolu.

Silvester

pre 4 godine

(King Roger., 14. februar 2020 19:14)

Nedužan? Hitler i nacisti verovatno su pali sa Marsa. Iskreno, da imam moć, da ih ugasim na dugme, ni trenutka se ne bih razmišljao, čisto da se osiguram da treći put ne naprave neko zlo i sve nas oteraju do đavola. Đavo nikad ne spava.

артиљерац

pre 4 godine

Мој пок.отац је био у једном логору,40-ак км од Дрездена(неко место,завршава се на ...burg)и причао ми је да је тих ноћи температура била као лети иако је био фебруар.А кад су кренули за Југославију,у јесен 1945,прошли су кроз
Дрезден.како ми је причао,ничега није било,чак ни птица.Стравична тишина.Кад
се неко накашље,у петом вагону,чуло се као експлозија.

Miloje

pre 4 godine

Svakom po zasluzi. Naci revizionisto zaboravljaju da je njihov Adolf pred kraj rata naredio potpuno razaranje cele Nemachke da neostane kamen na kamenu. A sto se tice Drezdena, bio je red da njegovi stanovnici koji su doveli neciste i sejali oganj sirom sveta. Osete malo to i na svojoj kozi. I zato, hvala saveznicima na tome sto su donekle osvetili kosti mojih predaka.
Mene vise interesuje zasto je Leskovac i Beograd bonbardovan na praznik kad tamo nije bilo toliko tehnike Wehrmacht-a.

hypatija

pre 4 godine

A koju je to poruku Čerčil poslao Staljinu bombardovanjem Drezdena ? A da li je Staljin poslao poruku Čerčilu osvajanjem Berlina ? I koja je poruka poslata atomskim bombama bačenim na Japan ? Nekako mi se ipak čini da su to poruke poslate budućim generacijama , a čiju suštinu izgleda polako zaboravljamo , nažalost ...

Mirko Kojotovski

pre 4 godine

To je ratni zlocin.To je ono sto danas imamo.Pocetak ubijanja iz vazduha civila,unistavanje istorijskih znamenja,spaljivanje biblioteka,...Zato vreme nisu bombardovali nijednu veliku firmu,nisu puteve i šine unistili kojim su prevozeni logorasi za Ausvic,Jasenovac,Mathauzen...Dresden je najlepsi Nemacki grad a oni su ga sravnili sa zemljom.Ne samo njega nego i sve ostale gradove.Ucio sam da su Nemci to zasluzili ali narastem i pocnes istrazivati shvatajuci da je iza oba svetska rata stajala Engleska.Oni.su posto poto hteli unistiti Nemacku i Rusiju.Podrzavali su i jedne i druge do zadnjeg ruskog i nemackog coveka.Zlo je engleska

ninepi

pre 4 godine

"I u samoj Velikoj Britaniji je bombardovanje Drezdena sve do danas tema oko koje se vode rasprave"

Ne znam da li neko tamo vodi rasprave, ali znam da neke pesme od Iron Maiden-a, kao na pr. Tailgunner, slave varvarsko razaranje nemackih gradova "Cologne and Franfurt have some more"). Uvek sam se pitao kako to da oni upste drze koncerte u Nemackoj.

Pohvale za ovaj clanak.

Rade

pre 4 godine

Drezden je uništen jer je bio naseljen velikim brojem Srba, Lužičkih Srba. Uništene biblioteke, kao i u Beogradu. Uništeni dokazi o istoriji Srba,naroda najstarijeg," to pouzdano znam "

aleksej

pre 4 godine

Ko je bio u Drezdenu mogao je da vidi kako je lep grad, ponovo su sve izgradili kao sto je bilo. A razlozi zasto je "sravnjen sa zemljom" od engleza je taj sto su saveznici vec podelili nemacku izmedju sebe na Jalti, kad se rat zavrsi, i posto je Drezden pripao rusima...zakljucite sami.

hm?

pre 4 godine

Prava istina je to da je rat u tom trenutku vec bio gotov. Crvena armija je napredovala ogromnom brzinom, gotovo nezaustavljivo ka Berlinu, dok su se Amerikanci i Englezi mucili da predju Rajnu. Cercil, koji je prezirao Staljina i SSSR, je odlucio da se bombardovanjem Drezdena posalje poruka Rusima. Inace u gradu i oko grada nije bilo vojske ili znacajnijih objekata, sam grad je vec bio pred padom. Pored bombardovanja Drezdena, Britanci su odgovrni I za krajnje nepotrebna bombardovanja Hamburga zapaljivim bombama. Logorasi sa ovih prostora koji su bili u radnim logorima oko Hamburga, su pricali da je grad goreo danima I da se asfalt topio od vreline, a ljudi skakali u reku u nadi da ce se spasti...

abc

pre 4 godine

Spaljivanje Drezdena je uvod u ono što su Amerikanci uradili u Tokiju zapaljivim bombama. U svakom slučaju Englezi su tražili odmazdu za bombardovanje Londona nevođenim raketama i na kraju su to dobili. E sad da li je trebalo tako neka odluče istoričari.

sibke

pre 4 godine

Ti je bio genocid nad nemackim narodom.Neduzni narod nije to zasluzio.
(King Roger., 14. februar 2020 19:14)

Pa sad, koliko je bio neduzan...

MadMarx

pre 4 godine

Poznavajući Čerčilovo oduševljenje i zalaganje za konac-logore u Africi, kao i njegovo zagovaranj masovnog ubistva gasom u burskim ratovima, ovaj Haris se savršeno uklapa u najverovatnije Čerčilovu zamisao o odmazdu nad nemačkim civilnim stanovništvom

aleksej

pre 4 godine

Ko je bio u Drezdenu mogao je da vidi kako je lep grad, ponovo su sve izgradili kao sto je bilo. A razlozi zasto je "sravnjen sa zemljom" od engleza je taj sto su saveznici vec podelili nemacku izmedju sebe na Jalti, kad se rat zavrsi, i posto je Drezden pripao rusima...zakljucite sami.

sibke

pre 4 godine

Ti je bio genocid nad nemackim narodom.Neduzni narod nije to zasluzio.
(King Roger., 14. februar 2020 19:14)

Pa sad, koliko je bio neduzan...

"Drajfus"

pre 4 godine

Vi koji pisete kako je " rat bio gitov" a bombardovan "neduzni" narod, pogledajte dokumentarne filmove! Zanemarljiv je broj Nemaca koji nisu bili za Hitlera. Zaboravili ste da je pola Evrope sravljeno, zaboravili koncentracione logore, zlocine koji su do dana danasnjeg neprevazidjeni po surovosti. Znate li sta nemacka deca uce o II Svetskom ratu? Pitajte, prijatelje ili rodjake koji zive u Nemackoj i cija deca pohadjaju srednju skolu.

Milan

pre 4 godine

Nekako imam utisak da su rusi previše lako oprostili nemcima sva zverstva, da nemačka nije dovoljno kažnjena.
Sa druge strane zapadni saveznici se nisu imali za šta svetiti a hteli su da privuku nemce sebi protiv rusa.
A bombardovanje ko bombardovanje, bacili su mnogo više bombi na vijetnam nego na japan i nemačku zajedno a pri tom im vijetnamci nisu ništa skrivili, kao ni mi , iračani...Savesti tamo nema

артиљерац

pre 4 godine

Мој пок.отац је био у једном логору,40-ак км од Дрездена(неко место,завршава се на ...burg)и причао ми је да је тих ноћи температура била као лети иако је био фебруар.А кад су кренули за Југославију,у јесен 1945,прошли су кроз
Дрезден.како ми је причао,ничега није било,чак ни птица.Стравична тишина.Кад
се неко накашље,у петом вагону,чуло се као експлозија.

hm?

pre 4 godine

Prava istina je to da je rat u tom trenutku vec bio gotov. Crvena armija je napredovala ogromnom brzinom, gotovo nezaustavljivo ka Berlinu, dok su se Amerikanci i Englezi mucili da predju Rajnu. Cercil, koji je prezirao Staljina i SSSR, je odlucio da se bombardovanjem Drezdena posalje poruka Rusima. Inace u gradu i oko grada nije bilo vojske ili znacajnijih objekata, sam grad je vec bio pred padom. Pored bombardovanja Drezdena, Britanci su odgovrni I za krajnje nepotrebna bombardovanja Hamburga zapaljivim bombama. Logorasi sa ovih prostora koji su bili u radnim logorima oko Hamburga, su pricali da je grad goreo danima I da se asfalt topio od vreline, a ljudi skakali u reku u nadi da ce se spasti...

MadMarx

pre 4 godine

Poznavajući Čerčilovo oduševljenje i zalaganje za konac-logore u Africi, kao i njegovo zagovaranj masovnog ubistva gasom u burskim ratovima, ovaj Haris se savršeno uklapa u najverovatnije Čerčilovu zamisao o odmazdu nad nemačkim civilnim stanovništvom

Doktor drmr

pre 4 godine

Ti je bio genocid nad nemackim narodom.Neduzni narod nije to zasluzio.
(King Roger., 14. februar 2020 19:14)

Narod je izabrao i podržavao Hitlera koji je napravio stotine logora po celoj evropi, streljao sto za jednog i slično, naravno da je morao i da snosi posledice za svoje greške, svaka greška kad tad stigne na naplatu..

Sasa

pre 4 godine

Svet je totalno poludeo. sa jedne strane, na zapadu se pise o zlocinima Crvene Armije na Nemcima, sa druge rusofili pisu o zlocinima zapadnjaka na Nemcima. A Nemci cute i smese se. Kako stvari idu, za 50 godina ce udzbenici istorije pisati da su u drugom svetsko ratu bili Rusi i Kinezi bili sa jedne a Ameri i Britanci sa druge strane, dok su Nemacka i Japan bili kolateralna steta...

Mirko Kojotovski

pre 4 godine

To je ratni zlocin.To je ono sto danas imamo.Pocetak ubijanja iz vazduha civila,unistavanje istorijskih znamenja,spaljivanje biblioteka,...Zato vreme nisu bombardovali nijednu veliku firmu,nisu puteve i šine unistili kojim su prevozeni logorasi za Ausvic,Jasenovac,Mathauzen...Dresden je najlepsi Nemacki grad a oni su ga sravnili sa zemljom.Ne samo njega nego i sve ostale gradove.Ucio sam da su Nemci to zasluzili ali narastem i pocnes istrazivati shvatajuci da je iza oba svetska rata stajala Engleska.Oni.su posto poto hteli unistiti Nemacku i Rusiju.Podrzavali su i jedne i druge do zadnjeg ruskog i nemackog coveka.Zlo je engleska

Bajker

pre 4 godine

Nemci su ubijali druge bez trunke milosti pa im se tako i vraćalo.
Moj deda je proveo rat u radnom logoru blizu Rostoka.Od nemačke
gostoprimljivosti,izgladnjivanja i hladnoće oporavljao se do kraja
života.Da nije bilo američkih paketa pomoći ne bi dočekao kraj rata.
Cigarete je menjao za hranu da bi opstao.Njegov rođeni brat nije bio
te sreće i umro je kao zarobljenik u Nemačkoj.

Oblast 51

pre 4 godine

To nije bio ni genocid niti bilo šta drugo, bio je rat koji se trebao što pre završiti. Nemci su tri godine pokušavali da osvoje Lenjingrad , od GLADI je tada umrlo 680.000 Lenjingrađana a vojnika sa obe strane ukupno oko 300.000 . Dal je i to bio genocid od fašističkih zver? Bombardovanje Drezdena je bila,jednostavno rečeno, OSVETA britanaca za nacističko bombardovanje Koventrija 1940.g. i to slatka osveta. Mada su fašisti zaslužili pet puta veće bombardovanje cele njegove tadašnje Firefove Nemačke.

Zoran

pre 4 godine

U knjizi "Drugi svetski rat" holandskih autora koja je prevedena i kod nas, prica se i o bombardovanju Drezdena uz navodjenje daleko veceg broja zrtava. Autori govore kako pilotima nije trebala navigacija jer se vatra videla sa 90 km daljine (ne kazu sa koje visine), te da je vode za vatrogasce brzo nestalo a pozari su divljali po celom gradu. Neke majke su pokusale da spasu svoju decu bacajuci ih u reku, koja je, opet, na nekim mestima kljucala od istopljenog asfalta koji se slivao u nju.
Takodje, nakon bombardovanja, britanski lovci su 48 casova dezurali na nebu i gadjali sve sto bi uocili da se kretalo u gradu.
Za vreme bombardovanja i kasnijeg mitraljiranja nijedan avion Luftvafea (nemackog ratnog vazduhoplovstva) nije uzleteo da brani Drezden - Nemci su vec bili na kolenima.
Autori knjige su smatrali da je Drezden bio pokazna vezba sile Rusima koji su daleko brze napredovali na istoku, nego saveznicke snage na zapadu.
Neka istorija dalje sudi...

John

pre 4 godine

Zašto su naše gradove bombardovali Britanci, u II svetskom ratu?
(Milica, 14. februar 2020 20:43)

Iz istog razloga iz kog su bombardovali holandske gradove (Posebno Roterdam, koji je dvaput bombardovan kao i Beograd - jednom od Nemaca, drugi put od Saveznika), iz istog razloga iz kog su bombardovali Nant (pri čemu je poginulo oko 2 hiljade civila)...
Al' samo Srbi tvrde da je to zato što su ih Saveznici mrzeli i zato što je to Tito tražio (jeste, ali tražio je i Draža, tražila i izbeglička vlada).
A za ove što u komentarima pišu da su Britanci (Saveznici) isti ili čak i gori od Nacista... šta mislite, da li biste uopšte postojali da su rat dobili Nemci?

abc

pre 4 godine

Spaljivanje Drezdena je uvod u ono što su Amerikanci uradili u Tokiju zapaljivim bombama. U svakom slučaju Englezi su tražili odmazdu za bombardovanje Londona nevođenim raketama i na kraju su to dobili. E sad da li je trebalo tako neka odluče istoričari.

King Roger.

pre 4 godine

Иначе, стари назив Дрездена је Дрјеждани, што означава становнике који живе у мочварама. Језик, је погодите који :)?
(Куп је битан, 14. februar 2020 20:19)

Zahvaljujemo se na glasu.

I sta sa tim?.Da dok su sloveni bili tu i jeste bila obicna mocvara a kad su dosli germani napravili kulturu i megalopolis.

Silvester

pre 4 godine

(King Roger., 14. februar 2020 19:14)

Nedužan? Hitler i nacisti verovatno su pali sa Marsa. Iskreno, da imam moć, da ih ugasim na dugme, ni trenutka se ne bih razmišljao, čisto da se osiguram da treći put ne naprave neko zlo i sve nas oteraju do đavola. Đavo nikad ne spava.

hypatija

pre 4 godine

A koju je to poruku Čerčil poslao Staljinu bombardovanjem Drezdena ? A da li je Staljin poslao poruku Čerčilu osvajanjem Berlina ? I koja je poruka poslata atomskim bombama bačenim na Japan ? Nekako mi se ipak čini da su to poruke poslate budućim generacijama , a čiju suštinu izgleda polako zaboravljamo , nažalost ...

istoricar iz fotelje

pre 4 godine

Citao sam dosta o ovome. Bombardovanje Drezdena se desilo u okolnostima oslobodjenja i otkrica strahota koncentracionih logora koncem 1944 i pocetkom 1945. Znalo se do tada da je SS radio "cuda" na istoku tipa paljenja kuca sa ljudima unutra. Ali ipak, te bestijalnosti su se nekako mogle hajde recimo objasniti time da u svakoj populaciji ima odredjen broj psihopata. Otkrice logora, sa svom tom logistikom koja je stajala iza toga, je jasno ukazivalo da je jednostavno bio drzavni plan da se tako nesta uradi i to je bilo utoliko neshvatljivije utoliko sto je njemacka kultura jedan od stubova svjetske kulture. Ukratko, medju saveznicima je pocelo da provejava misljenje da je pruski militarizam previse utkan u njemacku kulturu, dok je sam pruski militarizam vidjen kao glavni krivac za oba rata. U skladu sa tim, po tome, trebalo je ne samo poraziti Njemacku nego i restartovati njenu kulturu. Tako je Drezden izabran bas sto je bio prestolnica kulture.

Miloje

pre 4 godine

Svakom po zasluzi. Naci revizionisto zaboravljaju da je njihov Adolf pred kraj rata naredio potpuno razaranje cele Nemachke da neostane kamen na kamenu. A sto se tice Drezdena, bio je red da njegovi stanovnici koji su doveli neciste i sejali oganj sirom sveta. Osete malo to i na svojoj kozi. I zato, hvala saveznicima na tome sto su donekle osvetili kosti mojih predaka.
Mene vise interesuje zasto je Leskovac i Beograd bonbardovan na praznik kad tamo nije bilo toliko tehnike Wehrmacht-a.

Rade

pre 4 godine

Drezden je uništen jer je bio naseljen velikim brojem Srba, Lužičkih Srba. Uništene biblioteke, kao i u Beogradu. Uništeni dokazi o istoriji Srba,naroda najstarijeg," to pouzdano znam "

ninepi

pre 4 godine

"I u samoj Velikoj Britaniji je bombardovanje Drezdena sve do danas tema oko koje se vode rasprave"

Ne znam da li neko tamo vodi rasprave, ali znam da neke pesme od Iron Maiden-a, kao na pr. Tailgunner, slave varvarsko razaranje nemackih gradova "Cologne and Franfurt have some more"). Uvek sam se pitao kako to da oni upste drze koncerte u Nemackoj.

Pohvale za ovaj clanak.

SAmoKAzem

pre 4 godine

Srpski kralj od Nemaca pobegau u London, Nemci ubijali 100 za jednoga po Srbiji, a sada Srbi brane Nemce od Engleza ovde. Da u Srbiji nije bilo komunizma posle rata, nasa kraljevska porodica bi se mozda i orodila sa engleskom i gde bi nam bio kraj...

Marko

pre 4 godine

Isto tako su saveznici divljački bombardovali Beograd iako za tim nije bilo potrebe, uništene mnoge lepe građevine i ubijeno mnogo nevinih civila, prosto nisu gađali vojne objekte već su bacali nasumično svuda redom, srećom samo ovde nisu išli na to da ga skroz izbrišu.

Novo naselje fkv

pre 4 godine

Zao mi je, ali ne postoje antifasisticki zlocini kao ni antifasisticki zrtve. U obracunu sa fasizmom dozvoljena je i atomska bomba.

apostol

pre 4 godine

I Beograd bese lep grad ali ga rusili Turci, Madjari, Austrougari, pa i ti isti Nemci, pa na kraju i saveznici a po malo braca Rusi al ga oslobodili i sta sad..

CATAPA

pre 4 godine

Striktno gledano, spaljivanje Drezdena jeste bio ratni zločin, kao i atomske bombe bačene na Japan, ali ko sam ne poštuje konvencije ratovanja nema osnove da se žali kada dobije isto ili gore. Već bombardovanjem Beograda postalo je jasno da Nemci neće poštovati nikakave konvencije kao što i nisu. "Totalni rat" je neizbežno obostrano totalni.
U bombardovanju Hirošime i Nagasakija nije poginuo ni jedan civil. Svi Japanci su bili već mobilizovani i militarizovani od sopstvene države i cara. Odbijanje je značilo smrt, potpuno isto za one koji su nosili uniformu ili civilno odelo.

Куп је битан

pre 4 godine

Иначе, стари назив Дрездена је Дрјеждани, што означава становнике који живе у мочварама. Језик, је погодите који :)?

Marko

pre 4 godine

Ovaj što kaže da su u Drezdenu obnovili sve zgrade neka pogled prvo slike i snimke starog Drezdena i uporedi sa sadašnjim, nije tu obnovljeno ni 20% objekata, posebno ovih koji su bili veći i istaknutiji, veliki uticaj ima i što su komunisti nakon rata nisu uopšte gledali da bilo šta obnove već su samo očistili prostor i gradili grad od nule sa socijalističkom arhitekturom i to naravno danas nije moglo sve da se ruši da bi se ponovo gradio stari porušeni grad. Prosto je nepovratno uništen jedan definitivno arhitektonski dragulj u rangu najlepših gradova Evrope (ista sudbina je zadesila i Berlin), a i po meni nema opravdanja za ubistvo toliko hiljada civila kada to bombardovanje STAMBENIH zgrada nije suštinski imalo značajan vojni efekat, Hitler definitivno zbog toga ne bi odustao od rata i kapitulirao.

ninepi

pre 4 godine

U bombardovanju Hirošime i Nagasakija nije poginuo ni jedan civil. Svi Japanci su bili već mobilizovani
(CATAPA, 14. februar 2020 23:39) # Link komentara

Pretpostavljam da su i mala deca i bebe bili mobilisani, a poginulo ih je mnogo.

Realista

pre 4 godine

 U bombardovanju Hirošime i Nagasakija nije poginuo ni jedan civil. Svi Japanci su bili već mobilizovani i militarizovani od sopstvene države i cara.
(CATAPA, 14. februar 2020 23:39)

Verovatno si napravio lapsus, hteo si reci nijedan vojnik nije poginuo u bombardovanju a ne nijedan civil?!

Madjar

pre 4 godine

Na takav nacin unistiti jeden grad je ratni zlocin. Ali pobednici pisu istoriju, njima se ne sudi. Zlocini se nem mogu opravdati da se nevini ubijaju. Ne verujem da su majke i deca kriva za Hitloreva zlodela.
Osvrnuo bih se i na komentar : "I Beograd bese lep grad ali ga rusili Turci, Madjari, Austrougari, pa i ti isti Nemci, pa na kraju i saveznici a po malo braca Rusi al ga oslobodili i sta sad." - Ne znam da smo mi madjari rusili Beograd, kada? 1456-te godine je nas Hunyadi János (Janko Sibinjanin) bas odbranio grad od turaka.

lemi

pre 4 godine

Meni je fascinantno da su ti isti nemci biki vec 1990 medju prvih pet ekonomija sveta, 46 godina od kapitulacije. A mi pobednici..., gde smo pobegli u Nemacku na rad. Sezdesetih i sedamdesetih godina (25 godina od rata), hiljade Jugoslovena je otislo na "privremeni rad" u Nemacku i ostali tamo do dan danas.
Kao sto je neko rekao svi fasisti su trebaki biti pod zemljom ali da se oni tako ponovo vrate medju svetske sile (danas su najjaca ekonomija u Evropi).

Joca

pre 4 godine

Moj deda je poginuo u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine.
Baka mučenica dvoje dece odgajila, čitav život sama, sirotinja.
Koliko tužnih sudbina zbog j*****g rata!!!

jovan

pre 4 godine

@Autori knjige su smatrali da je Drezden bio pokazna vezba sile Rusima

pa nismo videli da su se rusi nesto mnogo uplasili te pokazne vezbe, samo su im olaksali da udju u drezden bez ijednog ispaljenog metka... ne opravdavam nikakvo bombardovanje, ali ako neko bombarduje beograd u 5 ujutru i centar grada i svi znamo sta sve, cemu onda drama kad se i njemu desi to isto...

Bogoje Panajotović

pre 4 godine

Иначе, стари назив Дрездена је Дрјеждани, што означава становнике који живе у мочварама. Језик, је погодите који :)?
(Куп је битан, 14. februar 2020 20:19)

Zahvaljujemo se na glasu.

I sta sa tim?.Da dok su sloveni bili tu i jeste bila obicna mocvara a kad su dosli germani napravili kulturu i megalopolis.
(King Roger., 14. februar 2020 20:48)

Aaaaaa, Germani napravili kulturu. A ja mislio ono, ubice, holokaust, a oni, u stvari samo bili kulturni.
E pa, drago mi je što su ih Englezi i Ruje ispoštovali.

Čerčil je sam to objasnio

pre 4 godine

Čerčil je rekao za Nemce da je sa njima postoje samo dve mogućnosti, ili im staneš nogom za vrat ili će oni tebi.

pod opsadom

pre 4 godine

Imamo mi i naš Drezden.
Za vrijeme opsade prosječno je palo 329 granata dnevno na Sarajevo. Rekord od 3.777 ispaljenih granata uknjižen je 22. jula 1993. godine. Granate su napravile ogromnu štetu, a najveću štetu su pretrpjeli civilni, kulturni i vjerski objekti. Opsada je trajala 1.425 dana.

Bla

pre 4 godine

Nekako imam utisak da su rusi previše lako oprostili nemcima sva zverstva, da nemačka nije dovoljno kažnjena.
Sa druge strane zapadni saveznici se nisu imali za šta svetiti a hteli su da privuku nemce sebi protiv rusa.
A bombardovanje ko bombardovanje, bacili su mnogo više bombi na vijetnam nego na japan i nemačku zajedno a pri tom im vijetnamci nisu ništa skrivili, kao ni mi , iračani...Savesti tamo nema
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 14. februar 2020 23:45)

Vrlo je bitno razluciti sta to znaci oprostili nemcima. Ko su ti nemci? Citava zemlja? Svi ljudi koji zive tamo? Pravo pitanje je zasto na zapadu nikada nisu kaznili najodgovornije za nacizam. Kada odgovorite na to pitanje onda dodjete do zakljucka da su nacisti pobedili u 2. ratu svuda gde sssr nije dosao.
Inace kao sto vidimo zapad nikada nije imao problem da tamani civile i onda a i danas. Krvolocni su do zla boga

JPR24

pre 4 godine

Ti je bio genocid nad nemackim narodom.Neduzni narod nije to zasluzio.
(King Roger., 14. februar 2020 19:14)

Kao sto već neko reče: nedužan ? Hmmm... Nisu se bas generalno čuli mnogo protiv nacista i Hitlera. Sad da je ovo verovatno bilo previše, sigurno jeste, ako gledamo ljudski, jeste.

Uništitelji Evrope

pre 4 godine

@ milan
Nismo skrivili ništa?? možda ti tako govorili na rts dnevnik u pola osam a ti poverovao u to. Ja se sećam tih dana i nije da smo bili nevinašca..
Žao mi te jadne dece inače je Nemačku trebalo celu izrovati bombama, toliko su oni zaslužili sve to. Da nije te ogavne nacije kao i rusa koji su još odvratniji i monstruozniji, Evropa bi cvetala i danas ko zna kakav raj na zemlji bio.Naravno Srbija bi bila velesila sa 20 miliona Srba svih vera,svojim morem i sa mnogo većom teritorijom i bogatom ekonomijom i poljoprivredom. Naravno Kraljevina.

srbin

pre 4 godine

Ti je bio genocid nad nemackim narodom.Neduzni narod nije to zasluzio. 
(King Roger., 14. februar 2020 19:14) 

Neduzni Nemci, oni su dobro prosli, spasili ih saveznici, inace bi ih Rusi jos vise unistili. Nemci neduzni? Kleli se u Hitlera i gde god se pojavi pozdravljali ga sa Hajl Hitler, nemojte mi pricati da nisu svi Nemci bili Nacisti jer 1941. je imao podrsku i obozavalo ga je 90% Nemaca. Kako sejete tako zanjete.

ajde

pre 4 godine

Kako je ovo bio uvod u bombardovanje Tokija? Drezden su bombardovali Britanci, Tokijo su bombardovali Amerikanci, a motivi su bili potpuno suprotni.
Izmedju Amerikanaca i Britanaca je svih tih godina (Amerikanci su bombardovanja po Evropi poceli u kasnu 1942. godinu) postojalo nesuglasje oko taktike. Amerikanci su sprovodili takticko dnevno bombardovanje (fokusirani na pojedinacne mete), Englezi su insistirali na strateskom nocnom bombardovanju. Britanci su mislili da mogu da dovedu do kapitulacije Nemacke iz vazduha, Amerikancima je bilo jasno da ce morati da se bore u Nemackoj. Englezi su imali motiv osvete, Amerikanci nisu. "Bomber" Haris je do poslednjeg dana vodio nocnu kampanju, a pred kraj rata cak je i Cercil bio protiv - ali je Harisu ostavljeno da sam odlucuje.
Neko je pomenuo holandske autore na ovu temu, i mit o avionima koji su mitraljirali Drezden. Ovo se jednostavno nije dogodilo, a jedan od najboljih opisa tih dana u Drezdenu dolazi od Viktora Klemperera, Jevreja koji je skrivao u Drezdenu.

Sto se tvrdnje da zapadnjaci pisu o zlocinima Rusa, a Rusi o zlocinima zapada, voleo bih da mi neko preporuci ruske knjige o zlocinima Rusa – zapadnih knjiga o zlocinu nad Drezdenom i Hamburgom (1943), itekako ima (Google u ruke).

Haris je nadimak “butcher” (koljac ili mesar) zaradio zbog navodne ravnodusnosti prema gubicima britanskih pilota. Posade bombardera su, posle posada podmornica, imale ubedljivo najkraci “rok trajanja”, procentualno strasno velike gubitke.

John

pre 4 godine

Taj isti Čerčil je tražio od Amerikanaca,da na SSSR izvrse atomski napad..Toliko o Englezima..
(Duh sa sekirom..Čiko.., 14. februar 2020 22:59)

"Kolega, jeste li vi tamo vodili zapisnik?"

Čerčil je rekao ovo: "Churchill said “that if an atomic bomb could be dropped on the Kremlin wiping it out, it would be a very easy problem to handle the balance of Russia, which would be without direction."

Ogromna je razlika između ovoga što jeste rekao, i toga što ti tvrdiš da jeste rekao.

komnen barjaktar

pre 4 godine

Razaranje Drezdena, i nestajanje nemacke istorijske teritorije Istocne Pruske (Ost Preusen) iz koje su Sovjeti proterali preko 2,5 miliona etnickih Nemaca, teritorija danas podeljena izmedju Rusije i Poljske ioko istorijski nikada nije pripadala ovikm zemljama uz razaranja svih velikih gradova su akti odmazde za nacisticka divljanja narocito na istocnom frontu. Jednostavno, tako su Nemci morali da se dovedu u red a Japance su u red doveli "fat" i "slim" boy!

John

pre 4 godine

(Mirko Kojotovski, 14. februar 2020 20:46)

Iako izgleda da je ratni zločin - nije. Evo i obrazloženja zašto:
"If the first badly bombed cities — Warsaw, Rotterdam, Belgrade, and London — suffered at the hands of the Germans and not the Allies, nonetheless the ruins of German and Japanese cities were the results not of reprisal but of deliberate policy, and bore witness that aerial bombardment of cities and factories has become a recognized part of modern warfare as carried out by all nations."
Izjavio general Telford Tejlor, jedan od tužilaca na Nirnberškom procesu.
Iz istog razloga su na istom suđenju admiral Denic oslobođen po tački optužnice za "neograničeno podmorničko ratovanje" - zato što su i Saveznici radili to isto.
Kao što i zbog Drezdena (i ostalih nemačkih gradova, Berlina pre svega) niko od Nemaca nije odgovarao za "Blic" (London, Koventri...)
Ako će neko da se u'vati za pominjanje Beograda u gornjem citatu, pogotovo ono "at hands of the Germans and not the Allies", samo da podsetim još jednom na Roterdam i da je Tejlor pomenuo i njega...

J.

pre 4 godine

"Zašto su naše gradove bombardovali Britanci, u II svetskom ratu?
(Milica, 14. februar 2020 20:43)

Iz istog razloga iz kog su bombardovali holandske gradove (Posebno Roterdam, koji je dvaput bombardovan kao i Beograd - jednom od Nemaca, drugi put od Saveznika), iz istog razloga iz kog su bombardovali Nant"
John, i Milano, Bolognu, Rim...

nikola

pre 4 godine

Оно што су нам урадили у два светска рата и што нам рада у вези КиМ подржавајучи шиптаре да нам отму територију да нам нано?е много зла и требало је да нестану са ове планете.

JPR24

pre 4 godine

englezi su gori od nacista..
(sonja, 14. februar 2020 22:19)

Pa ti englezi su i izmislili eugenizam. Masovne sterilizacije crnaca u USA 20ih i sve ostale saksonske izmišljotine. Nacisti su samo nastavili, i sproveli istu ideju na industrijski nivo uništavanja ljudi. Ne zna se konje gori. Ali Nemci ipak imaju i pored svega malo više svesti svojih zločina od saksonaca... Barem za sada.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Govorilo se o 70.000 mrtvih, kasnije je broj smanjen na 35.000 – ali sve su to samo bile procene. Drezdenska komisija je, nakon šest godina istraživanja došla do brojke od 25.000.

Do koje brojke bi došla neka objektivna komisija posle brojanja sahranjenih u Srebrenici?

Džoni

pre 4 godine

I tada se kao i u bombardovanju Japana potvrdila ona opaska kada se pilot lovačkog aviona hvali kako su oni elita vazduhoplovstva, da bi mu pilot bombardera odgovorio kako piloti lovačkih aviona snimaju filmove, dok piloti bombardera pišu istoriju!

nnidza

pre 4 godine

70000 pa smanjeno na 35000 pa sada oko 25000... Kad ukloniš jednu nulu vidi li još neko sličnost? 7000, pa 3500 pa 2500. Hmmm. Stvarna cifra?

miki

pre 4 godine

Pa kako je onda Drezden danas toliko lep grad u smislu arhitekture koja je stara sto, dvesto godina? Koliko bi bio lep da nije bilo ovog razaranja prosto ne verujem. Po meni razaranje onakve lepote sa razlozima koji su navedeni u tekstu je svakako zločin..

srbin

pre 4 godine

Eto sada a Boga mi i vec dugi niz godina se Haris optuzuje kao ubica, mada je to samo bila odmazda, Nemci su cinili mnogo veca zlodela od Engleza, Amerikanci su kad su krenuli da bombarduju Drezden danju jer nisu bili sposobni za nocna dejstva, su pogresili i greskom gadjali Prag???!!!! Niko ne prica o Hirosimi i Nagasakiju vec samo o drezdenu. Imate i Hamburg operacija Gomora koji su Britanci takodje razorili. Britancima i Harisu svaka cast za Bombardovanje Nemacke vec 1941., 1942., 1943., kada su unistene mnoge fabrike, usporena ratna masinerija Nemacke.

Rade

pre 4 godine

Drezden je uništen jer je bio naseljen velikim brojem Srba, Lužičkih Srba. Uništene biblioteke, kao i u Beogradu. Uništeni dokazi o istoriji Srba,naroda najstarijeg," to pouzdano znam "

King Roger.

pre 4 godine

Иначе, стари назив Дрездена је Дрјеждани, што означава становнике који живе у мочварама. Језик, је погодите који :)?
(Куп је битан, 14. februar 2020 20:19)

Zahvaljujemo se na glasu.

I sta sa tim?.Da dok su sloveni bili tu i jeste bila obicna mocvara a kad su dosli germani napravili kulturu i megalopolis.

Mirko Kojotovski

pre 4 godine

To je ratni zlocin.To je ono sto danas imamo.Pocetak ubijanja iz vazduha civila,unistavanje istorijskih znamenja,spaljivanje biblioteka,...Zato vreme nisu bombardovali nijednu veliku firmu,nisu puteve i šine unistili kojim su prevozeni logorasi za Ausvic,Jasenovac,Mathauzen...Dresden je najlepsi Nemacki grad a oni su ga sravnili sa zemljom.Ne samo njega nego i sve ostale gradove.Ucio sam da su Nemci to zasluzili ali narastem i pocnes istrazivati shvatajuci da je iza oba svetska rata stajala Engleska.Oni.su posto poto hteli unistiti Nemacku i Rusiju.Podrzavali su i jedne i druge do zadnjeg ruskog i nemackog coveka.Zlo je engleska

John

pre 4 godine

Zašto su naše gradove bombardovali Britanci, u II svetskom ratu?
(Milica, 14. februar 2020 20:43)

Iz istog razloga iz kog su bombardovali holandske gradove (Posebno Roterdam, koji je dvaput bombardovan kao i Beograd - jednom od Nemaca, drugi put od Saveznika), iz istog razloga iz kog su bombardovali Nant (pri čemu je poginulo oko 2 hiljade civila)...
Al' samo Srbi tvrde da je to zato što su ih Saveznici mrzeli i zato što je to Tito tražio (jeste, ali tražio je i Draža, tražila i izbeglička vlada).
A za ove što u komentarima pišu da su Britanci (Saveznici) isti ili čak i gori od Nacista... šta mislite, da li biste uopšte postojali da su rat dobili Nemci?

SAmoKAzem

pre 4 godine

Srpski kralj od Nemaca pobegau u London, Nemci ubijali 100 za jednoga po Srbiji, a sada Srbi brane Nemce od Engleza ovde. Da u Srbiji nije bilo komunizma posle rata, nasa kraljevska porodica bi se mozda i orodila sa engleskom i gde bi nam bio kraj...

Куп је битан

pre 4 godine

Иначе, стари назив Дрездена је Дрјеждани, што означава становнике који живе у мочварама. Језик, је погодите који :)?

CATAPA

pre 4 godine

Striktno gledano, spaljivanje Drezdena jeste bio ratni zločin, kao i atomske bombe bačene na Japan, ali ko sam ne poštuje konvencije ratovanja nema osnove da se žali kada dobije isto ili gore. Već bombardovanjem Beograda postalo je jasno da Nemci neće poštovati nikakave konvencije kao što i nisu. "Totalni rat" je neizbežno obostrano totalni.
U bombardovanju Hirošime i Nagasakija nije poginuo ni jedan civil. Svi Japanci su bili već mobilizovani i militarizovani od sopstvene države i cara. Odbijanje je značilo smrt, potpuno isto za one koji su nosili uniformu ili civilno odelo.

"Drajfus"

pre 4 godine

Vi koji pisete kako je " rat bio gitov" a bombardovan "neduzni" narod, pogledajte dokumentarne filmove! Zanemarljiv je broj Nemaca koji nisu bili za Hitlera. Zaboravili ste da je pola Evrope sravljeno, zaboravili koncentracione logore, zlocine koji su do dana danasnjeg neprevazidjeni po surovosti. Znate li sta nemacka deca uce o II Svetskom ratu? Pitajte, prijatelje ili rodjake koji zive u Nemackoj i cija deca pohadjaju srednju skolu.

sibke

pre 4 godine

Ti je bio genocid nad nemackim narodom.Neduzni narod nije to zasluzio.
(King Roger., 14. februar 2020 19:14)

Pa sad, koliko je bio neduzan...

Milan

pre 4 godine

Nekako imam utisak da su rusi previše lako oprostili nemcima sva zverstva, da nemačka nije dovoljno kažnjena.
Sa druge strane zapadni saveznici se nisu imali za šta svetiti a hteli su da privuku nemce sebi protiv rusa.
A bombardovanje ko bombardovanje, bacili su mnogo više bombi na vijetnam nego na japan i nemačku zajedno a pri tom im vijetnamci nisu ništa skrivili, kao ni mi , iračani...Savesti tamo nema

Novo naselje fkv

pre 4 godine

Zao mi je, ali ne postoje antifasisticki zlocini kao ni antifasisticki zrtve. U obracunu sa fasizmom dozvoljena je i atomska bomba.

Silvester

pre 4 godine

(King Roger., 14. februar 2020 19:14)

Nedužan? Hitler i nacisti verovatno su pali sa Marsa. Iskreno, da imam moć, da ih ugasim na dugme, ni trenutka se ne bih razmišljao, čisto da se osiguram da treći put ne naprave neko zlo i sve nas oteraju do đavola. Đavo nikad ne spava.

Miloje

pre 4 godine

Svakom po zasluzi. Naci revizionisto zaboravljaju da je njihov Adolf pred kraj rata naredio potpuno razaranje cele Nemachke da neostane kamen na kamenu. A sto se tice Drezdena, bio je red da njegovi stanovnici koji su doveli neciste i sejali oganj sirom sveta. Osete malo to i na svojoj kozi. I zato, hvala saveznicima na tome sto su donekle osvetili kosti mojih predaka.
Mene vise interesuje zasto je Leskovac i Beograd bonbardovan na praznik kad tamo nije bilo toliko tehnike Wehrmacht-a.

Doktor drmr

pre 4 godine

Ti je bio genocid nad nemackim narodom.Neduzni narod nije to zasluzio.
(King Roger., 14. februar 2020 19:14)

Narod je izabrao i podržavao Hitlera koji je napravio stotine logora po celoj evropi, streljao sto za jednog i slično, naravno da je morao i da snosi posledice za svoje greške, svaka greška kad tad stigne na naplatu..

aleksej

pre 4 godine

Ko je bio u Drezdenu mogao je da vidi kako je lep grad, ponovo su sve izgradili kao sto je bilo. A razlozi zasto je "sravnjen sa zemljom" od engleza je taj sto su saveznici vec podelili nemacku izmedju sebe na Jalti, kad se rat zavrsi, i posto je Drezden pripao rusima...zakljucite sami.

Marko

pre 4 godine

Ovaj što kaže da su u Drezdenu obnovili sve zgrade neka pogled prvo slike i snimke starog Drezdena i uporedi sa sadašnjim, nije tu obnovljeno ni 20% objekata, posebno ovih koji su bili veći i istaknutiji, veliki uticaj ima i što su komunisti nakon rata nisu uopšte gledali da bilo šta obnove već su samo očistili prostor i gradili grad od nule sa socijalističkom arhitekturom i to naravno danas nije moglo sve da se ruši da bi se ponovo gradio stari porušeni grad. Prosto je nepovratno uništen jedan definitivno arhitektonski dragulj u rangu najlepših gradova Evrope (ista sudbina je zadesila i Berlin), a i po meni nema opravdanja za ubistvo toliko hiljada civila kada to bombardovanje STAMBENIH zgrada nije suštinski imalo značajan vojni efekat, Hitler definitivno zbog toga ne bi odustao od rata i kapitulirao.

Marko

pre 4 godine

Isto tako su saveznici divljački bombardovali Beograd iako za tim nije bilo potrebe, uništene mnoge lepe građevine i ubijeno mnogo nevinih civila, prosto nisu gađali vojne objekte već su bacali nasumično svuda redom, srećom samo ovde nisu išli na to da ga skroz izbrišu.

MadMarx

pre 4 godine

Poznavajući Čerčilovo oduševljenje i zalaganje za konac-logore u Africi, kao i njegovo zagovaranj masovnog ubistva gasom u burskim ratovima, ovaj Haris se savršeno uklapa u najverovatnije Čerčilovu zamisao o odmazdu nad nemačkim civilnim stanovništvom

Oblast 51

pre 4 godine

To nije bio ni genocid niti bilo šta drugo, bio je rat koji se trebao što pre završiti. Nemci su tri godine pokušavali da osvoje Lenjingrad , od GLADI je tada umrlo 680.000 Lenjingrađana a vojnika sa obe strane ukupno oko 300.000 . Dal je i to bio genocid od fašističkih zver? Bombardovanje Drezdena je bila,jednostavno rečeno, OSVETA britanaca za nacističko bombardovanje Koventrija 1940.g. i to slatka osveta. Mada su fašisti zaslužili pet puta veće bombardovanje cele njegove tadašnje Firefove Nemačke.

hm?

pre 4 godine

Prava istina je to da je rat u tom trenutku vec bio gotov. Crvena armija je napredovala ogromnom brzinom, gotovo nezaustavljivo ka Berlinu, dok su se Amerikanci i Englezi mucili da predju Rajnu. Cercil, koji je prezirao Staljina i SSSR, je odlucio da se bombardovanjem Drezdena posalje poruka Rusima. Inace u gradu i oko grada nije bilo vojske ili znacajnijih objekata, sam grad je vec bio pred padom. Pored bombardovanja Drezdena, Britanci su odgovrni I za krajnje nepotrebna bombardovanja Hamburga zapaljivim bombama. Logorasi sa ovih prostora koji su bili u radnim logorima oko Hamburga, su pricali da je grad goreo danima I da se asfalt topio od vreline, a ljudi skakali u reku u nadi da ce se spasti...

Sasa

pre 4 godine

Svet je totalno poludeo. sa jedne strane, na zapadu se pise o zlocinima Crvene Armije na Nemcima, sa druge rusofili pisu o zlocinima zapadnjaka na Nemcima. A Nemci cute i smese se. Kako stvari idu, za 50 godina ce udzbenici istorije pisati da su u drugom svetsko ratu bili Rusi i Kinezi bili sa jedne a Ameri i Britanci sa druge strane, dok su Nemacka i Japan bili kolateralna steta...

apostol

pre 4 godine

I Beograd bese lep grad ali ga rusili Turci, Madjari, Austrougari, pa i ti isti Nemci, pa na kraju i saveznici a po malo braca Rusi al ga oslobodili i sta sad..

Zoran

pre 4 godine

U knjizi "Drugi svetski rat" holandskih autora koja je prevedena i kod nas, prica se i o bombardovanju Drezdena uz navodjenje daleko veceg broja zrtava. Autori govore kako pilotima nije trebala navigacija jer se vatra videla sa 90 km daljine (ne kazu sa koje visine), te da je vode za vatrogasce brzo nestalo a pozari su divljali po celom gradu. Neke majke su pokusale da spasu svoju decu bacajuci ih u reku, koja je, opet, na nekim mestima kljucala od istopljenog asfalta koji se slivao u nju.
Takodje, nakon bombardovanja, britanski lovci su 48 casova dezurali na nebu i gadjali sve sto bi uocili da se kretalo u gradu.
Za vreme bombardovanja i kasnijeg mitraljiranja nijedan avion Luftvafea (nemackog ratnog vazduhoplovstva) nije uzleteo da brani Drezden - Nemci su vec bili na kolenima.
Autori knjige su smatrali da je Drezden bio pokazna vezba sile Rusima koji su daleko brze napredovali na istoku, nego saveznicke snage na zapadu.
Neka istorija dalje sudi...

hypatija

pre 4 godine

A koju je to poruku Čerčil poslao Staljinu bombardovanjem Drezdena ? A da li je Staljin poslao poruku Čerčilu osvajanjem Berlina ? I koja je poruka poslata atomskim bombama bačenim na Japan ? Nekako mi se ipak čini da su to poruke poslate budućim generacijama , a čiju suštinu izgleda polako zaboravljamo , nažalost ...

Uništitelji Evrope

pre 4 godine

@ milan
Nismo skrivili ništa?? možda ti tako govorili na rts dnevnik u pola osam a ti poverovao u to. Ja se sećam tih dana i nije da smo bili nevinašca..
Žao mi te jadne dece inače je Nemačku trebalo celu izrovati bombama, toliko su oni zaslužili sve to. Da nije te ogavne nacije kao i rusa koji su još odvratniji i monstruozniji, Evropa bi cvetala i danas ko zna kakav raj na zemlji bio.Naravno Srbija bi bila velesila sa 20 miliona Srba svih vera,svojim morem i sa mnogo većom teritorijom i bogatom ekonomijom i poljoprivredom. Naravno Kraljevina.

ninepi

pre 4 godine

"I u samoj Velikoj Britaniji je bombardovanje Drezdena sve do danas tema oko koje se vode rasprave"

Ne znam da li neko tamo vodi rasprave, ali znam da neke pesme od Iron Maiden-a, kao na pr. Tailgunner, slave varvarsko razaranje nemackih gradova "Cologne and Franfurt have some more"). Uvek sam se pitao kako to da oni upste drze koncerte u Nemackoj.

Pohvale za ovaj clanak.

pod opsadom

pre 4 godine

Imamo mi i naš Drezden.
Za vrijeme opsade prosječno je palo 329 granata dnevno na Sarajevo. Rekord od 3.777 ispaljenih granata uknjižen je 22. jula 1993. godine. Granate su napravile ogromnu štetu, a najveću štetu su pretrpjeli civilni, kulturni i vjerski objekti. Opsada je trajala 1.425 dana.

Bajker

pre 4 godine

Nemci su ubijali druge bez trunke milosti pa im se tako i vraćalo.
Moj deda je proveo rat u radnom logoru blizu Rostoka.Od nemačke
gostoprimljivosti,izgladnjivanja i hladnoće oporavljao se do kraja
života.Da nije bilo američkih paketa pomoći ne bi dočekao kraj rata.
Cigarete je menjao za hranu da bi opstao.Njegov rođeni brat nije bio
te sreće i umro je kao zarobljenik u Nemačkoj.

JPR24

pre 4 godine

englezi su gori od nacista..
(sonja, 14. februar 2020 22:19)

Pa ti englezi su i izmislili eugenizam. Masovne sterilizacije crnaca u USA 20ih i sve ostale saksonske izmišljotine. Nacisti su samo nastavili, i sproveli istu ideju na industrijski nivo uništavanja ljudi. Ne zna se konje gori. Ali Nemci ipak imaju i pored svega malo više svesti svojih zločina od saksonaca... Barem za sada.

артиљерац

pre 4 godine

Мој пок.отац је био у једном логору,40-ак км од Дрездена(неко место,завршава се на ...burg)и причао ми је да је тих ноћи температура била као лети иако је био фебруар.А кад су кренули за Југославију,у јесен 1945,прошли су кроз
Дрезден.како ми је причао,ничега није било,чак ни птица.Стравична тишина.Кад
се неко накашље,у петом вагону,чуло се као експлозија.

abc

pre 4 godine

Spaljivanje Drezdena je uvod u ono što su Amerikanci uradili u Tokiju zapaljivim bombama. U svakom slučaju Englezi su tražili odmazdu za bombardovanje Londona nevođenim raketama i na kraju su to dobili. E sad da li je trebalo tako neka odluče istoričari.

miki

pre 4 godine

Pa kako je onda Drezden danas toliko lep grad u smislu arhitekture koja je stara sto, dvesto godina? Koliko bi bio lep da nije bilo ovog razaranja prosto ne verujem. Po meni razaranje onakve lepote sa razlozima koji su navedeni u tekstu je svakako zločin..

istoricar iz fotelje

pre 4 godine

Citao sam dosta o ovome. Bombardovanje Drezdena se desilo u okolnostima oslobodjenja i otkrica strahota koncentracionih logora koncem 1944 i pocetkom 1945. Znalo se do tada da je SS radio "cuda" na istoku tipa paljenja kuca sa ljudima unutra. Ali ipak, te bestijalnosti su se nekako mogle hajde recimo objasniti time da u svakoj populaciji ima odredjen broj psihopata. Otkrice logora, sa svom tom logistikom koja je stajala iza toga, je jasno ukazivalo da je jednostavno bio drzavni plan da se tako nesta uradi i to je bilo utoliko neshvatljivije utoliko sto je njemacka kultura jedan od stubova svjetske kulture. Ukratko, medju saveznicima je pocelo da provejava misljenje da je pruski militarizam previse utkan u njemacku kulturu, dok je sam pruski militarizam vidjen kao glavni krivac za oba rata. U skladu sa tim, po tome, trebalo je ne samo poraziti Njemacku nego i restartovati njenu kulturu. Tako je Drezden izabran bas sto je bio prestolnica kulture.

Bogoje Panajotović

pre 4 godine

Иначе, стари назив Дрездена је Дрјеждани, што означава становнике који живе у мочварама. Језик, је погодите који :)?
(Куп је битан, 14. februar 2020 20:19)

Zahvaljujemo se na glasu.

I sta sa tim?.Da dok su sloveni bili tu i jeste bila obicna mocvara a kad su dosli germani napravili kulturu i megalopolis.
(King Roger., 14. februar 2020 20:48)

Aaaaaa, Germani napravili kulturu. A ja mislio ono, ubice, holokaust, a oni, u stvari samo bili kulturni.
E pa, drago mi je što su ih Englezi i Ruje ispoštovali.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Govorilo se o 70.000 mrtvih, kasnije je broj smanjen na 35.000 – ali sve su to samo bile procene. Drezdenska komisija je, nakon šest godina istraživanja došla do brojke od 25.000.

Do koje brojke bi došla neka objektivna komisija posle brojanja sahranjenih u Srebrenici?

nikola

pre 4 godine

Оно што су нам урадили у два светска рата и што нам рада у вези КиМ подржавајучи шиптаре да нам отму територију да нам нано?е много зла и требало је да нестану са ове планете.

Bla

pre 4 godine

Nekako imam utisak da su rusi previše lako oprostili nemcima sva zverstva, da nemačka nije dovoljno kažnjena.
Sa druge strane zapadni saveznici se nisu imali za šta svetiti a hteli su da privuku nemce sebi protiv rusa.
A bombardovanje ko bombardovanje, bacili su mnogo više bombi na vijetnam nego na japan i nemačku zajedno a pri tom im vijetnamci nisu ništa skrivili, kao ni mi , iračani...Savesti tamo nema
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 14. februar 2020 23:45)

Vrlo je bitno razluciti sta to znaci oprostili nemcima. Ko su ti nemci? Citava zemlja? Svi ljudi koji zive tamo? Pravo pitanje je zasto na zapadu nikada nisu kaznili najodgovornije za nacizam. Kada odgovorite na to pitanje onda dodjete do zakljucka da su nacisti pobedili u 2. ratu svuda gde sssr nije dosao.
Inace kao sto vidimo zapad nikada nije imao problem da tamani civile i onda a i danas. Krvolocni su do zla boga

JPR24

pre 4 godine

Ti je bio genocid nad nemackim narodom.Neduzni narod nije to zasluzio.
(King Roger., 14. februar 2020 19:14)

Kao sto već neko reče: nedužan ? Hmmm... Nisu se bas generalno čuli mnogo protiv nacista i Hitlera. Sad da je ovo verovatno bilo previše, sigurno jeste, ako gledamo ljudski, jeste.

Madjar

pre 4 godine

Na takav nacin unistiti jeden grad je ratni zlocin. Ali pobednici pisu istoriju, njima se ne sudi. Zlocini se nem mogu opravdati da se nevini ubijaju. Ne verujem da su majke i deca kriva za Hitloreva zlodela.
Osvrnuo bih se i na komentar : "I Beograd bese lep grad ali ga rusili Turci, Madjari, Austrougari, pa i ti isti Nemci, pa na kraju i saveznici a po malo braca Rusi al ga oslobodili i sta sad." - Ne znam da smo mi madjari rusili Beograd, kada? 1456-te godine je nas Hunyadi János (Janko Sibinjanin) bas odbranio grad od turaka.

ninepi

pre 4 godine

U bombardovanju Hirošime i Nagasakija nije poginuo ni jedan civil. Svi Japanci su bili već mobilizovani
(CATAPA, 14. februar 2020 23:39) # Link komentara

Pretpostavljam da su i mala deca i bebe bili mobilisani, a poginulo ih je mnogo.

Realista

pre 4 godine

 U bombardovanju Hirošime i Nagasakija nije poginuo ni jedan civil. Svi Japanci su bili već mobilizovani i militarizovani od sopstvene države i cara.
(CATAPA, 14. februar 2020 23:39)

Verovatno si napravio lapsus, hteo si reci nijedan vojnik nije poginuo u bombardovanju a ne nijedan civil?!

srbin

pre 4 godine

Eto sada a Boga mi i vec dugi niz godina se Haris optuzuje kao ubica, mada je to samo bila odmazda, Nemci su cinili mnogo veca zlodela od Engleza, Amerikanci su kad su krenuli da bombarduju Drezden danju jer nisu bili sposobni za nocna dejstva, su pogresili i greskom gadjali Prag???!!!! Niko ne prica o Hirosimi i Nagasakiju vec samo o drezdenu. Imate i Hamburg operacija Gomora koji su Britanci takodje razorili. Britancima i Harisu svaka cast za Bombardovanje Nemacke vec 1941., 1942., 1943., kada su unistene mnoge fabrike, usporena ratna masinerija Nemacke.

srbin

pre 4 godine

Ti je bio genocid nad nemackim narodom.Neduzni narod nije to zasluzio. 
(King Roger., 14. februar 2020 19:14) 

Neduzni Nemci, oni su dobro prosli, spasili ih saveznici, inace bi ih Rusi jos vise unistili. Nemci neduzni? Kleli se u Hitlera i gde god se pojavi pozdravljali ga sa Hajl Hitler, nemojte mi pricati da nisu svi Nemci bili Nacisti jer 1941. je imao podrsku i obozavalo ga je 90% Nemaca. Kako sejete tako zanjete.

komnen barjaktar

pre 4 godine

Razaranje Drezdena, i nestajanje nemacke istorijske teritorije Istocne Pruske (Ost Preusen) iz koje su Sovjeti proterali preko 2,5 miliona etnickih Nemaca, teritorija danas podeljena izmedju Rusije i Poljske ioko istorijski nikada nije pripadala ovikm zemljama uz razaranja svih velikih gradova su akti odmazde za nacisticka divljanja narocito na istocnom frontu. Jednostavno, tako su Nemci morali da se dovedu u red a Japance su u red doveli "fat" i "slim" boy!

nnidza

pre 4 godine

70000 pa smanjeno na 35000 pa sada oko 25000... Kad ukloniš jednu nulu vidi li još neko sličnost? 7000, pa 3500 pa 2500. Hmmm. Stvarna cifra?

lemi

pre 4 godine

Meni je fascinantno da su ti isti nemci biki vec 1990 medju prvih pet ekonomija sveta, 46 godina od kapitulacije. A mi pobednici..., gde smo pobegli u Nemacku na rad. Sezdesetih i sedamdesetih godina (25 godina od rata), hiljade Jugoslovena je otislo na "privremeni rad" u Nemacku i ostali tamo do dan danas.
Kao sto je neko rekao svi fasisti su trebaki biti pod zemljom ali da se oni tako ponovo vrate medju svetske sile (danas su najjaca ekonomija u Evropi).

ajde

pre 4 godine

Kako je ovo bio uvod u bombardovanje Tokija? Drezden su bombardovali Britanci, Tokijo su bombardovali Amerikanci, a motivi su bili potpuno suprotni.
Izmedju Amerikanaca i Britanaca je svih tih godina (Amerikanci su bombardovanja po Evropi poceli u kasnu 1942. godinu) postojalo nesuglasje oko taktike. Amerikanci su sprovodili takticko dnevno bombardovanje (fokusirani na pojedinacne mete), Englezi su insistirali na strateskom nocnom bombardovanju. Britanci su mislili da mogu da dovedu do kapitulacije Nemacke iz vazduha, Amerikancima je bilo jasno da ce morati da se bore u Nemackoj. Englezi su imali motiv osvete, Amerikanci nisu. "Bomber" Haris je do poslednjeg dana vodio nocnu kampanju, a pred kraj rata cak je i Cercil bio protiv - ali je Harisu ostavljeno da sam odlucuje.
Neko je pomenuo holandske autore na ovu temu, i mit o avionima koji su mitraljirali Drezden. Ovo se jednostavno nije dogodilo, a jedan od najboljih opisa tih dana u Drezdenu dolazi od Viktora Klemperera, Jevreja koji je skrivao u Drezdenu.

Sto se tvrdnje da zapadnjaci pisu o zlocinima Rusa, a Rusi o zlocinima zapada, voleo bih da mi neko preporuci ruske knjige o zlocinima Rusa – zapadnih knjiga o zlocinu nad Drezdenom i Hamburgom (1943), itekako ima (Google u ruke).

Haris je nadimak “butcher” (koljac ili mesar) zaradio zbog navodne ravnodusnosti prema gubicima britanskih pilota. Posade bombardera su, posle posada podmornica, imale ubedljivo najkraci “rok trajanja”, procentualno strasno velike gubitke.

Čerčil je sam to objasnio

pre 4 godine

Čerčil je rekao za Nemce da je sa njima postoje samo dve mogućnosti, ili im staneš nogom za vrat ili će oni tebi.

John

pre 4 godine

Taj isti Čerčil je tražio od Amerikanaca,da na SSSR izvrse atomski napad..Toliko o Englezima..
(Duh sa sekirom..Čiko.., 14. februar 2020 22:59)

"Kolega, jeste li vi tamo vodili zapisnik?"

Čerčil je rekao ovo: "Churchill said “that if an atomic bomb could be dropped on the Kremlin wiping it out, it would be a very easy problem to handle the balance of Russia, which would be without direction."

Ogromna je razlika između ovoga što jeste rekao, i toga što ti tvrdiš da jeste rekao.

Joca

pre 4 godine

Moj deda je poginuo u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine.
Baka mučenica dvoje dece odgajila, čitav život sama, sirotinja.
Koliko tužnih sudbina zbog j*****g rata!!!

John

pre 4 godine

(Mirko Kojotovski, 14. februar 2020 20:46)

Iako izgleda da je ratni zločin - nije. Evo i obrazloženja zašto:
"If the first badly bombed cities — Warsaw, Rotterdam, Belgrade, and London — suffered at the hands of the Germans and not the Allies, nonetheless the ruins of German and Japanese cities were the results not of reprisal but of deliberate policy, and bore witness that aerial bombardment of cities and factories has become a recognized part of modern warfare as carried out by all nations."
Izjavio general Telford Tejlor, jedan od tužilaca na Nirnberškom procesu.
Iz istog razloga su na istom suđenju admiral Denic oslobođen po tački optužnice za "neograničeno podmorničko ratovanje" - zato što su i Saveznici radili to isto.
Kao što i zbog Drezdena (i ostalih nemačkih gradova, Berlina pre svega) niko od Nemaca nije odgovarao za "Blic" (London, Koventri...)
Ako će neko da se u'vati za pominjanje Beograda u gornjem citatu, pogotovo ono "at hands of the Germans and not the Allies", samo da podsetim još jednom na Roterdam i da je Tejlor pomenuo i njega...

Džoni

pre 4 godine

I tada se kao i u bombardovanju Japana potvrdila ona opaska kada se pilot lovačkog aviona hvali kako su oni elita vazduhoplovstva, da bi mu pilot bombardera odgovorio kako piloti lovačkih aviona snimaju filmove, dok piloti bombardera pišu istoriju!

J.

pre 4 godine

"Zašto su naše gradove bombardovali Britanci, u II svetskom ratu?
(Milica, 14. februar 2020 20:43)

Iz istog razloga iz kog su bombardovali holandske gradove (Posebno Roterdam, koji je dvaput bombardovan kao i Beograd - jednom od Nemaca, drugi put od Saveznika), iz istog razloga iz kog su bombardovali Nant"
John, i Milano, Bolognu, Rim...

jovan

pre 4 godine

@Autori knjige su smatrali da je Drezden bio pokazna vezba sile Rusima

pa nismo videli da su se rusi nesto mnogo uplasili te pokazne vezbe, samo su im olaksali da udju u drezden bez ijednog ispaljenog metka... ne opravdavam nikakvo bombardovanje, ali ako neko bombarduje beograd u 5 ujutru i centar grada i svi znamo sta sve, cemu onda drama kad se i njemu desi to isto...