Aktuelno

Utorak, 11.02.2020.

09:30

Kao tinejdžer je radio po 14 sati: Izbačen je iz škole kao zaostao, ali je izumima promenio svet

Izvor: B92

Kao tinejdžer je radio po 14 sati: Izbaèen je iz škole kao zaostao, ali je izumima promenio svet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Igor

pre 4 godine

Svi pričate kao da ste sa Edisonom pili kafu, u najmanju ruku, a od Tesle slušali kako ogovara Edisona. E i meni je Tesla rekao da... Smešno.

Nostradamus

pre 4 godine

Edison kao ni Tesla nije bio naucnik, vec je bio pronalazac. Nema ni jedan naucni rad vec sve sto je uradio spada u oblast inzenjerstva.

Lorimer, greets moderator :)

pre 4 godine

@Goliat

Netačno. Edison je proizvodio el. stolicu koja je radila na DC (jednosmernu struju), dok je Vestinghaus proizvodio onu koja radi na AC (naizmeničnu). Električnu stolicu je izmislio Sautvik, zubar, profesor stomatologije na Univerzitetu.

Slušaj bre Emanuele

pre 4 godine

"Genije je jedan posto inspiracije i 99 posto znoja".

Tomas Edison

Sebe nije smatrao pametnim ali je bio izuzetno uporan. Negde sam gledao da je za sijalicu probao sa preko 100 različitih vlakana dok nije našao ugljenično.

Omega

pre 4 godine

Tomas Alva Edison je najveći kopirajter tuđeg rada verovatno u istoriji , što dokazuje da nije glup kao što vi pišete u komentarima ,već strahovito pametan. Bio je jako prek čovek što se može videti i po njegovim licu na bilo kojoj fotografiji.
Jednostavno Edison je bio lik koji je umeo da unovči tuđe ideje i okrene ih na svoju stranu i da to lukavo izvede do savršenstva! Tako je zapravo on u očima javnosti bio izumitelj ,iako o samom izumu koji je predstavljao je znao toliko , da je samo okvirno znao - šta da predstavi ,pre svega novinama pa onda i narodu.
Jedini njegov lični izum je neka mašina sa kojom priča sa onim svetom, gde je od lakovernih moćnika digo ogromne pare .
I našeg Teslu je zavrnuo obećavajući mu neku nagradu u novcu koji mu nikada nije dao.
Imate na desetine dokumentaraca koji govore o njegovom stvarnom životu i ko je on zapravo bio .
Dakle bio je sve ali nikada nije bio ono po čemu ga zna ceo svet.

Posmatrac

pre 4 godine

Ljudi, previse verujete u bajke i mitove da nas svi mrze, pa eto i Teslu.

Tesla je za Edisona rekao: Nikada nisam upoznao marljivijeg coveka. Na svaki zadatak ili problem baca se sa ogromnom snagom i voljom. Doduse tu ima i propusta. Kada bi mu dali da u plastu sena nadje iglu, on bi to odradio bez greske, ali ne bi pre toga razmislio da li igla moze na laksi nacin da se nadje.

S druge strane, kada je Tesli izgorela laboratorija u New York-u, Edison mu je smesta, besplatno, ponudio deo jedne njegove zgrade da oformi novu.

alkc

pre 4 godine

Edisson je naucnik kao sto je Elon Musk pronalazac elektricnog automobila.
(Zoran, 11. februar 2020 12:18)
A gdje to i ko tvrdi da je Elon pronalazac elektricnog suta. Wtf kako Zorane izmisljas. Elektricno auto je pravokeni jos pocetkom 20 veka GM je imao neki model 90tih i ukonui ga.
Elon Musk je prvi koji je uspeo komercijalIzovati ev i napraviti ozbiojno konkurenta postojecim automobilima

didul.e

pre 4 godine

Imao je Gilberov (žilbertov) sindrom. Manifestuje se kao problem sa probavnim traktom, a u stvari psihijatrijski je problem. Obično su samotnjaci.

Jovan

pre 4 godine

@Ljutnjom sam se iznervirao, 11. februar 2020 13:32

A Tesla u svojoj autobiografiji sve najbolje o njemu, uz to sa velikim divljenjem pisao.

Filip Ljubicic

pre 4 godine

Nije Edison izmislio sijalicu, već onaj Britanac. Edison i ekipa su i ljude ubijali sa AC kako bi dokazali kako ne Teslina struja opasna. Posle kada je Tesla na svom primeru dokazao da mu struja AC ne može ništa, puštajući je kroz svoje telo... Edison je pukao. To i Ameri znaju, ne znam kako vi ne znate? Poslušajte predavanje prof Džima AlKalilija na tu temu...

Mirko Kojotovski

pre 4 godine

Vrh Edisonovog bezumlja spaljivanje strujom živog slona na Menhetnu kao dokaz kako je Teslina struja opasna.Sta da ocekujes od bolesnog Zapada

Kontić

pre 4 godine

Čim je članak o Ajnštajnu, tu su komentari kako je Mileva zaslužna za njegove teorija, a kad je Edison tu, odmah priče o krađi.
U pitanju je očigledno jedan sposoban preduzetnik i uporan istraživač i pronalazač, koji je zaslužan i za izume i za "re-izume". Ali, treba i "re-izumeti". Kao što je i njegov izum fonografa posle neko usavršio i omogućio da se ozbiljnije koristi.
Sa druge strane, Edison je umeo da zastrani, forsirajući jednosmernu struju jednom agresivnom kampanjom, koja je uključivala i ubijanje životinja.

faruk

pre 4 godine

Edison je imao firmu. Dovodio je bedne pristigle ljude da mu rade za parce leba.Sve ponalaske sebi prepisivao.... on ako je izmislio sijalicu ja sam OTO motor.

Ljutnjom sam se iznervirao

pre 4 godine

Kako mu i samo ime kaze: Tomas Alva Edison, je bio alav, plus beskrupulozan, lopov i hulja! I nije bio ljubazan, nego je sve na svetu pokrao od Tesle! To se da lako ustanoviti povrsnim citanjem taslova u tabloidnoj stampi, jedinom vrednom izvoru informacija! Nista on bez Tesle ne bi ostvarijo, nego bi morao da prodaje Njujork sendvice na peronu glavne zeleznicke stanice u Ohaju. Ma takav je prevarant i lopov bio da je uspeo da umre 16 godina, pre svog rodjenja! Ko ne veruje nek procita feljton ponovo (1847 - 1831).

neutralni felsh

pre 4 godine

Poznat i po tome što je krao Tesline izume !
(Arsa, 11. februar 2020 11:33)


poznat po tome sto ga je sklonio sa ulice i dao mu posao.

eto

pre 4 godine

Izuzetno pohlepan covek,sve mu je bilo i sve je gledao kroz novac.
Prevario je Teslu,tada je Tesla radio kao inzenjer kod njega.
Pozalio mu se da njeovi DC generatori imaju nekakav problem i stalno se kvare.
Tada je rekao Tesli da bi platio 50.000$ kada bi se naslo resenje.
Tesla mu je to resio i kad je trebalo da mu plati,rekao je da ne razume Americki smisao za humor,i da se samo salio.
Posle toga Tesla je dao otkaz i poceo samostalno da radi.

reminder

pre 4 godine

Edison je bio pronalazac amater. Vecina njegovih izuma je patentirano na njegovo ime, a ustvari je pronalazac bio neko drugi. Ali, ono sto ne moze da se ospori je njuh za biznis. Edison, Carls Lindberg, Stiv Dzobs, danas Elon Mask... prosecni inzenjeri, ali fantasticni biznismeni...

Гоца

pre 4 godine

Najveci pronalazac i naucnik na svijetu! Prva struja je njegova ne Teslina kako se misli.
(E viva, 11. februar 2020 11:03)

е благо теби..

miro split

pre 4 godine

Koliko san ja različit od ovog Edisona. Meni su svi govorili da san pripametan, linčina sam i nikad ništa nisan patentira i izmislija.
A, bar nisan pokra Teslu.

Dragan

pre 4 godine

Едисон, као и Тесла је био визионар.
Такве људе не сватају обични људи, већ само они са визијом.

don kihot

pre 4 godine

Najveci pronalazac i naucnik na svijetu! Prva struja je njegova ne Teslina kako se misli.
(E viva, 11. februar 2020 11:03)

A ti si pronalazac novog svetskog MILOGORSKOG jezika...e viva!!!

South Park

pre 4 godine

Kada je umirao molio je Nikolu Teslu da ga poseti na samrtnoj postelji i da mu oprosti.Tesla je to odbio u prvi mah i kazu da ga je kasnije ipak posetio.Edison ga je video ali vec nije vise mogao ni da govori i kazu da su mu tada samo suze krenule.

Иду дани...

pre 4 godine

Nemojte nama Srbima pricati bajke o Edisonu. Sve je činio što je mogao da Teslin sistem naizmenične struje ne zaživi i izbaci njegov sistem jednosmerne struje. Javno je ubijao mačke naizmeničnom strujom da pokaže kako je opasna.
(dragan, 11. februar 2020 11:33)

Мачке? Биће да си помијешао са филмом "Престиж" у коме се појављује Тесла. Још горе ,Едисон је убио слона из циркуса само да би спутао Теслин изум.Уз Теслу иде епитет "Луди научник" а уз Едисона "Лопужа" и "Психопата".Генијалност му нико не може оспорити али српски портали су последње мјесто гдје би се требали наћи чланци о Едисону обзиром на његов ужасан и подмукао однос према Тесли...

Saša

pre 4 godine

e viva, " prva struja" Sta ti to znaci uopste?? Dal ti znas koja je ogromna razlika?? Ta njegova " prva" je bila takva da sijalica nije mogla da obasja prostoriju. Kad je Tesla predstavio trofaznu sa sijalicom, svi su blenuli ko u čudo ( sto i jeste) da gledaju. Ovaj svet nebi ovako funkcionisao bez trofazne. To niko ne poriče, ne moraš ni ti.( ameri bi onda nazvali električni auto edison a ne tesla) Ceo svet kad pomene struju, misli na Teslu. I ne moraju se ljudi nervirati, ovde na zapadu ga niko nemesa sa hrvatom. Sad ovi klinci ne znam, oni ionako nista neznaju.

zoran stokic

pre 4 godine

Razlika između Tesle i Edisona? Tesla je solo igrač a Edison je timski igrač ("tim je sve – pojedinac je ništa"!). Edisonov glavni izum bio je stvaranje laboratorije za industrijska istraživanja 1876. g. u Menlo Parku u Nju Džerziju (koja je obuhvatala dva gradska bloka). Tu su se čitavi timovi istraživača bavili tehnološkim inovacijama ili poboljšanjam postojećih rešenja u hemiji (8 hiljada hemikalija), fizici, elektrotehnici, mašinskoj industriji. Zaveden je kao trovac 1093 patenata (SAD, Nemačka, VB, Francuska). Osnovao je 14 kompanija, uključujući Dženeral elektrik, još uvek jednu od najvećih kompanija na svetu. Između ostalog izumeo je i filmsku kameru (sve u vezi filma) čak je snimio i 1300 filmova....Da je Tesla ostao da radi za Edisona, mogao je da realizuje sve svoje ideje, jer bi imao rešen problem finasija skupih eksperimenata i imao bi fginsiski sigurnu starost...Ovako da ne beše Vestinhausa, Tesla bi poslednje dve decenija života probeo u apsolutnoj bedi; Spaslo ga je Vestinhausovo milosđe, on je u svoj testament ostavio novac za Teslinu apanžu dok je živ (odatle je plaćan hotel u kome je on boravio, nešto poput dobre inženjerske penzije).

stefan

pre 4 godine

Tesla je bio za njega kao u fudbalu Real Madrid za Levante...Da je Tesla Amer do sad bi bilo snimljeno preko 6000 blokbastera u Holivudu.Više nego za Vijetnamski rat...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 11. februar 2020 11:16)

Niko te srbo ne zaustavlja da sam snimis 100 blokbastera o tesli.. Pocev od vremena crvenih pa do danas..?

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

"Tokom američkog Građanskog rata, kada je imao 16 godina postao je telegrafista i započeo karijeru pronalazača i izumeo i patentirao električni aparat za beleženje glasova na izborima."

još tad bajo moj, a na Balkanu se danas čeka po četir meseca samo na preliminarne, nepotpune i nezvanične rezultate brojanja glasova!

Saša

pre 4 godine

polako, nema potrebe da lupate glavu i terate pravdu...Ameri ne znaju puno toga, ali oni koji znaju, znaju i to da je Edison pre svega bio biznismen, pre svega svoj interes. Znaju i da je znao da ukrade, pozajmi , prisvoji i sta sve ne...Za mene običan prevarant.

...

pre 4 godine

Zao mi je sto mu se dosta umanjuje uloga. Jeste, prisvajao je ideje svojih radnika, ali je takodje i sam uradio dosta, sto ostaje u senci ovog prvog cina.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Tesla je bio za njega kao u fudbalu Real Madrid za Levante...Da je Tesla Amer do sad bi bilo snimljeno preko 6000 blokbastera u Holivudu.Više nego za Vijetnamski rat...

Odzidza Ofoe

pre 4 godine

Bio sam u hotelu Wyndham Newyorker gde je Tesla ziveo poslednjih 20 godina i tu umro, u prizemlju postoji teslin muzej a do sobe gde je tesla ziveo je bilo nemoguce doci jer je soba stalno zauzeta i prenociste tu je skupo a i obezbedjenje nije htelo da nas pusti gore..Inace u NY sam bio 4 dana, grad jeste zagadjen i prljav, metro je star i smrdi, konstrukcija metroa nije menjana 100 godina, bukvalno imao sam osecaj da sam u 1930.kada sidjem u metro, po sinama hodaju pacovi..Ali sve u svemu taj duh Njujorka i te zgrade od cigle, i taj old american style gradnje je nesto prelepo, sve , zgrade na Menhetnu su stare i iz 1930ih i starije..Prelep grad

čovek si kada bole tuđe rane

pre 4 godine

Tomas Alva Edison je na prvom mestu bio biznismen a tek onda pronalazač! Nije birao sredstva u borbi da plasira i unovči proizvode koji su nastali u njegovim laboratorijama (gde su radili mnogi pronalazači) i smatra se za kreatora filozovije "fake it till you make it" koja je jako popularna u Silikonskoj dolini...

dragan

pre 4 godine

Nemojte nama Srbima pricati bajke o Edisonu. Sve je činio što je mogao da Teslin sistem naizmenične struje ne zaživi i izbaci njegov sistem jednosmerne struje. Javno je ubijao mačke naizmeničnom strujom da pokaže kako je opasna.

Dr Yes

pre 4 godine

Sami Amerikanci se često zezaju na račun Edisona, kako je krao tuđe izume i prisvajao ih, a prednjače izumi Nikole Tesle. Internet je pun tih fora a pojavljuje se i u crtanim filmovima, poput Family guy. Evo jedne fore: ako lopov ukrade električni auto Tesla, pitaju se da li će se on ubuduće zvati Edison auto?

nije bolest sve sto boli

pre 4 godine

Tesla je bio za njega kao u fudbalu Real Madrid za Levante...Da je Tesla Amer do sad bi bilo snimljeno preko 6000 blokbastera u Holivudu.Više nego za Vijetnamski rat...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 11. februar 2020 11:16) Ne umoris se nikada od lupetanja mucenice?

Vuk T.

pre 4 godine

Velik naučnik, a istovremeno i prevara, lopov i potkupljivač medija, koji su ga uzdizali iznad Tesle. Tesle, koji je ga je bez sujete posmatrao kao naučnog oca. Pročitati Pištalov roman "Tesla, portret među maskama". Svako dobro.

dtb_pro

pre 4 godine

Spominju ga kao jednog od najvećih naučnika, a zapravo je ponajprije Amerikancima, a onda i svijetu (čitaj: megalomanskim kompanijama) ostavio samo jedan ali vrijedan izum: patentiranje patenata.
Skoro sve ostalo je ili ukrao ili kupio za male pare, a onda registrovao patent na svoje ime. Kao naučnik i čovjek velika nula. Kao biznismen je bio vrhunska klasa. Nažalost, ostaće upamćen kao veći naučnik od mnogih koji su bili daleko veći od njega.

ipce

pre 4 godine

" ime koje je još zabeleženo uz pronalazak sijalice je Džozef Sven koji je sijalicu sa nitima ugljenika pronašao 25 godina pre Edisona"

Nešto mi se čini da baš i nema puno pronalazača nego re-pronalazača. Ko je siguran da Džosef nije imao uvid u još nekog starijeg i taj u još starijeg.. Kao da je to bilo sve skriveno i odjednom sve pršti od pronalazaka i sve zapadnjaci..

Bata Sale

pre 4 godine

U slobodno vreme je sve sto njegovi zaposleni otkriju ili unaprede patentirao na svoje ime, naizmenicnom strujom ubijao slonove, napravio elektricnu stolicu koja umesto da bude efikasna je prvog osudjenika zivog spalila, a kao clan komisije americke mornarice je blokirao Pupina i Teslu da se njihov sonar i primitivni brodski radar ugrade na americke i britanske brodove, pa su nemacke podmornice nesmetano potapale ratne i putnicke brodove i odnele nebrojeno zivota za vreme 1. Svetskog rata.

Bas covek za primer omladini.

Dr Yes

pre 4 godine

Sami Amerikanci se često zezaju na račun Edisona, kako je krao tuđe izume i prisvajao ih, a prednjače izumi Nikole Tesle. Internet je pun tih fora a pojavljuje se i u crtanim filmovima, poput Family guy. Evo jedne fore: ako lopov ukrade električni auto Tesla, pitaju se da li će se on ubuduće zvati Edison auto?

dtb_pro

pre 4 godine

Spominju ga kao jednog od najvećih naučnika, a zapravo je ponajprije Amerikancima, a onda i svijetu (čitaj: megalomanskim kompanijama) ostavio samo jedan ali vrijedan izum: patentiranje patenata.
Skoro sve ostalo je ili ukrao ili kupio za male pare, a onda registrovao patent na svoje ime. Kao naučnik i čovjek velika nula. Kao biznismen je bio vrhunska klasa. Nažalost, ostaće upamćen kao veći naučnik od mnogih koji su bili daleko veći od njega.

dragan

pre 4 godine

Nemojte nama Srbima pricati bajke o Edisonu. Sve je činio što je mogao da Teslin sistem naizmenične struje ne zaživi i izbaci njegov sistem jednosmerne struje. Javno je ubijao mačke naizmeničnom strujom da pokaže kako je opasna.

čovek si kada bole tuđe rane

pre 4 godine

Tomas Alva Edison je na prvom mestu bio biznismen a tek onda pronalazač! Nije birao sredstva u borbi da plasira i unovči proizvode koji su nastali u njegovim laboratorijama (gde su radili mnogi pronalazači) i smatra se za kreatora filozovije "fake it till you make it" koja je jako popularna u Silikonskoj dolini...

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Tesla je bio za njega kao u fudbalu Real Madrid za Levante...Da je Tesla Amer do sad bi bilo snimljeno preko 6000 blokbastera u Holivudu.Više nego za Vijetnamski rat...

Mirko Kojotovski

pre 4 godine

Vrh Edisonovog bezumlja spaljivanje strujom živog slona na Menhetnu kao dokaz kako je Teslina struja opasna.Sta da ocekujes od bolesnog Zapada

Гоца

pre 4 godine

Najveci pronalazac i naucnik na svijetu! Prva struja je njegova ne Teslina kako se misli.
(E viva, 11. februar 2020 11:03)

е благо теби..

miro split

pre 4 godine

Koliko san ja različit od ovog Edisona. Meni su svi govorili da san pripametan, linčina sam i nikad ništa nisan patentira i izmislija.
A, bar nisan pokra Teslu.

reminder

pre 4 godine

Edison je bio pronalazac amater. Vecina njegovih izuma je patentirano na njegovo ime, a ustvari je pronalazac bio neko drugi. Ali, ono sto ne moze da se ospori je njuh za biznis. Edison, Carls Lindberg, Stiv Dzobs, danas Elon Mask... prosecni inzenjeri, ali fantasticni biznismeni...

eto

pre 4 godine

Izuzetno pohlepan covek,sve mu je bilo i sve je gledao kroz novac.
Prevario je Teslu,tada je Tesla radio kao inzenjer kod njega.
Pozalio mu se da njeovi DC generatori imaju nekakav problem i stalno se kvare.
Tada je rekao Tesli da bi platio 50.000$ kada bi se naslo resenje.
Tesla mu je to resio i kad je trebalo da mu plati,rekao je da ne razume Americki smisao za humor,i da se samo salio.
Posle toga Tesla je dao otkaz i poceo samostalno da radi.

Kontić

pre 4 godine

Čim je članak o Ajnštajnu, tu su komentari kako je Mileva zaslužna za njegove teorija, a kad je Edison tu, odmah priče o krađi.
U pitanju je očigledno jedan sposoban preduzetnik i uporan istraživač i pronalazač, koji je zaslužan i za izume i za "re-izume". Ali, treba i "re-izumeti". Kao što je i njegov izum fonografa posle neko usavršio i omogućio da se ozbiljnije koristi.
Sa druge strane, Edison je umeo da zastrani, forsirajući jednosmernu struju jednom agresivnom kampanjom, koja je uključivala i ubijanje životinja.

ipce

pre 4 godine

" ime koje je još zabeleženo uz pronalazak sijalice je Džozef Sven koji je sijalicu sa nitima ugljenika pronašao 25 godina pre Edisona"

Nešto mi se čini da baš i nema puno pronalazača nego re-pronalazača. Ko je siguran da Džosef nije imao uvid u još nekog starijeg i taj u još starijeg.. Kao da je to bilo sve skriveno i odjednom sve pršti od pronalazaka i sve zapadnjaci..

Ljutnjom sam se iznervirao

pre 4 godine

Kako mu i samo ime kaze: Tomas Alva Edison, je bio alav, plus beskrupulozan, lopov i hulja! I nije bio ljubazan, nego je sve na svetu pokrao od Tesle! To se da lako ustanoviti povrsnim citanjem taslova u tabloidnoj stampi, jedinom vrednom izvoru informacija! Nista on bez Tesle ne bi ostvarijo, nego bi morao da prodaje Njujork sendvice na peronu glavne zeleznicke stanice u Ohaju. Ma takav je prevarant i lopov bio da je uspeo da umre 16 godina, pre svog rodjenja! Ko ne veruje nek procita feljton ponovo (1847 - 1831).

Saša

pre 4 godine

e viva, " prva struja" Sta ti to znaci uopste?? Dal ti znas koja je ogromna razlika?? Ta njegova " prva" je bila takva da sijalica nije mogla da obasja prostoriju. Kad je Tesla predstavio trofaznu sa sijalicom, svi su blenuli ko u čudo ( sto i jeste) da gledaju. Ovaj svet nebi ovako funkcionisao bez trofazne. To niko ne poriče, ne moraš ni ti.( ameri bi onda nazvali električni auto edison a ne tesla) Ceo svet kad pomene struju, misli na Teslu. I ne moraju se ljudi nervirati, ovde na zapadu ga niko nemesa sa hrvatom. Sad ovi klinci ne znam, oni ionako nista neznaju.

neutralni felsh

pre 4 godine

Poznat i po tome što je krao Tesline izume !
(Arsa, 11. februar 2020 11:33)


poznat po tome sto ga je sklonio sa ulice i dao mu posao.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

"Tokom američkog Građanskog rata, kada je imao 16 godina postao je telegrafista i započeo karijeru pronalazača i izumeo i patentirao električni aparat za beleženje glasova na izborima."

još tad bajo moj, a na Balkanu se danas čeka po četir meseca samo na preliminarne, nepotpune i nezvanične rezultate brojanja glasova!

Bata Sale

pre 4 godine

U slobodno vreme je sve sto njegovi zaposleni otkriju ili unaprede patentirao na svoje ime, naizmenicnom strujom ubijao slonove, napravio elektricnu stolicu koja umesto da bude efikasna je prvog osudjenika zivog spalila, a kao clan komisije americke mornarice je blokirao Pupina i Teslu da se njihov sonar i primitivni brodski radar ugrade na americke i britanske brodove, pa su nemacke podmornice nesmetano potapale ratne i putnicke brodove i odnele nebrojeno zivota za vreme 1. Svetskog rata.

Bas covek za primer omladini.

Иду дани...

pre 4 godine

Nemojte nama Srbima pricati bajke o Edisonu. Sve je činio što je mogao da Teslin sistem naizmenične struje ne zaživi i izbaci njegov sistem jednosmerne struje. Javno je ubijao mačke naizmeničnom strujom da pokaže kako je opasna.
(dragan, 11. februar 2020 11:33)

Мачке? Биће да си помијешао са филмом "Престиж" у коме се појављује Тесла. Још горе ,Едисон је убио слона из циркуса само да би спутао Теслин изум.Уз Теслу иде епитет "Луди научник" а уз Едисона "Лопужа" и "Психопата".Генијалност му нико не може оспорити али српски портали су последње мјесто гдје би се требали наћи чланци о Едисону обзиром на његов ужасан и подмукао однос према Тесли...

don kihot

pre 4 godine

Najveci pronalazac i naucnik na svijetu! Prva struja je njegova ne Teslina kako se misli.
(E viva, 11. februar 2020 11:03)

A ti si pronalazac novog svetskog MILOGORSKOG jezika...e viva!!!

Saša

pre 4 godine

polako, nema potrebe da lupate glavu i terate pravdu...Ameri ne znaju puno toga, ali oni koji znaju, znaju i to da je Edison pre svega bio biznismen, pre svega svoj interes. Znaju i da je znao da ukrade, pozajmi , prisvoji i sta sve ne...Za mene običan prevarant.

Odzidza Ofoe

pre 4 godine

Bio sam u hotelu Wyndham Newyorker gde je Tesla ziveo poslednjih 20 godina i tu umro, u prizemlju postoji teslin muzej a do sobe gde je tesla ziveo je bilo nemoguce doci jer je soba stalno zauzeta i prenociste tu je skupo a i obezbedjenje nije htelo da nas pusti gore..Inace u NY sam bio 4 dana, grad jeste zagadjen i prljav, metro je star i smrdi, konstrukcija metroa nije menjana 100 godina, bukvalno imao sam osecaj da sam u 1930.kada sidjem u metro, po sinama hodaju pacovi..Ali sve u svemu taj duh Njujorka i te zgrade od cigle, i taj old american style gradnje je nesto prelepo, sve , zgrade na Menhetnu su stare i iz 1930ih i starije..Prelep grad

zoran stokic

pre 4 godine

Razlika između Tesle i Edisona? Tesla je solo igrač a Edison je timski igrač ("tim je sve – pojedinac je ništa"!). Edisonov glavni izum bio je stvaranje laboratorije za industrijska istraživanja 1876. g. u Menlo Parku u Nju Džerziju (koja je obuhvatala dva gradska bloka). Tu su se čitavi timovi istraživača bavili tehnološkim inovacijama ili poboljšanjam postojećih rešenja u hemiji (8 hiljada hemikalija), fizici, elektrotehnici, mašinskoj industriji. Zaveden je kao trovac 1093 patenata (SAD, Nemačka, VB, Francuska). Osnovao je 14 kompanija, uključujući Dženeral elektrik, još uvek jednu od najvećih kompanija na svetu. Između ostalog izumeo je i filmsku kameru (sve u vezi filma) čak je snimio i 1300 filmova....Da je Tesla ostao da radi za Edisona, mogao je da realizuje sve svoje ideje, jer bi imao rešen problem finasija skupih eksperimenata i imao bi fginsiski sigurnu starost...Ovako da ne beše Vestinhausa, Tesla bi poslednje dve decenija života probeo u apsolutnoj bedi; Spaslo ga je Vestinhausovo milosđe, on je u svoj testament ostavio novac za Teslinu apanžu dok je živ (odatle je plaćan hotel u kome je on boravio, nešto poput dobre inženjerske penzije).

Vuk T.

pre 4 godine

Velik naučnik, a istovremeno i prevara, lopov i potkupljivač medija, koji su ga uzdizali iznad Tesle. Tesle, koji je ga je bez sujete posmatrao kao naučnog oca. Pročitati Pištalov roman "Tesla, portret među maskama". Svako dobro.

stefan

pre 4 godine

Tesla je bio za njega kao u fudbalu Real Madrid za Levante...Da je Tesla Amer do sad bi bilo snimljeno preko 6000 blokbastera u Holivudu.Više nego za Vijetnamski rat...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 11. februar 2020 11:16)

Niko te srbo ne zaustavlja da sam snimis 100 blokbastera o tesli.. Pocev od vremena crvenih pa do danas..?

nije bolest sve sto boli

pre 4 godine

Tesla je bio za njega kao u fudbalu Real Madrid za Levante...Da je Tesla Amer do sad bi bilo snimljeno preko 6000 blokbastera u Holivudu.Više nego za Vijetnamski rat...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 11. februar 2020 11:16) Ne umoris se nikada od lupetanja mucenice?

Dragan

pre 4 godine

Едисон, као и Тесла је био визионар.
Такве људе не сватају обични људи, већ само они са визијом.

Posmatrac

pre 4 godine

Ljudi, previse verujete u bajke i mitove da nas svi mrze, pa eto i Teslu.

Tesla je za Edisona rekao: Nikada nisam upoznao marljivijeg coveka. Na svaki zadatak ili problem baca se sa ogromnom snagom i voljom. Doduse tu ima i propusta. Kada bi mu dali da u plastu sena nadje iglu, on bi to odradio bez greske, ali ne bi pre toga razmislio da li igla moze na laksi nacin da se nadje.

S druge strane, kada je Tesli izgorela laboratorija u New York-u, Edison mu je smesta, besplatno, ponudio deo jedne njegove zgrade da oformi novu.

Jovan

pre 4 godine

@Ljutnjom sam se iznervirao, 11. februar 2020 13:32

A Tesla u svojoj autobiografiji sve najbolje o njemu, uz to sa velikim divljenjem pisao.

Nostradamus

pre 4 godine

Edison kao ni Tesla nije bio naucnik, vec je bio pronalazac. Nema ni jedan naucni rad vec sve sto je uradio spada u oblast inzenjerstva.

Slušaj bre Emanuele

pre 4 godine

"Genije je jedan posto inspiracije i 99 posto znoja".

Tomas Edison

Sebe nije smatrao pametnim ali je bio izuzetno uporan. Negde sam gledao da je za sijalicu probao sa preko 100 različitih vlakana dok nije našao ugljenično.

...

pre 4 godine

Zao mi je sto mu se dosta umanjuje uloga. Jeste, prisvajao je ideje svojih radnika, ali je takodje i sam uradio dosta, sto ostaje u senci ovog prvog cina.

South Park

pre 4 godine

Kada je umirao molio je Nikolu Teslu da ga poseti na samrtnoj postelji i da mu oprosti.Tesla je to odbio u prvi mah i kazu da ga je kasnije ipak posetio.Edison ga je video ali vec nije vise mogao ni da govori i kazu da su mu tada samo suze krenule.

Filip Ljubicic

pre 4 godine

Nije Edison izmislio sijalicu, već onaj Britanac. Edison i ekipa su i ljude ubijali sa AC kako bi dokazali kako ne Teslina struja opasna. Posle kada je Tesla na svom primeru dokazao da mu struja AC ne može ništa, puštajući je kroz svoje telo... Edison je pukao. To i Ameri znaju, ne znam kako vi ne znate? Poslušajte predavanje prof Džima AlKalilija na tu temu...

Lorimer, greets moderator :)

pre 4 godine

@Goliat

Netačno. Edison je proizvodio el. stolicu koja je radila na DC (jednosmernu struju), dok je Vestinghaus proizvodio onu koja radi na AC (naizmeničnu). Električnu stolicu je izmislio Sautvik, zubar, profesor stomatologije na Univerzitetu.

alkc

pre 4 godine

Edisson je naucnik kao sto je Elon Musk pronalazac elektricnog automobila.
(Zoran, 11. februar 2020 12:18)
A gdje to i ko tvrdi da je Elon pronalazac elektricnog suta. Wtf kako Zorane izmisljas. Elektricno auto je pravokeni jos pocetkom 20 veka GM je imao neki model 90tih i ukonui ga.
Elon Musk je prvi koji je uspeo komercijalIzovati ev i napraviti ozbiojno konkurenta postojecim automobilima

faruk

pre 4 godine

Edison je imao firmu. Dovodio je bedne pristigle ljude da mu rade za parce leba.Sve ponalaske sebi prepisivao.... on ako je izmislio sijalicu ja sam OTO motor.

Omega

pre 4 godine

Tomas Alva Edison je najveći kopirajter tuđeg rada verovatno u istoriji , što dokazuje da nije glup kao što vi pišete u komentarima ,već strahovito pametan. Bio je jako prek čovek što se može videti i po njegovim licu na bilo kojoj fotografiji.
Jednostavno Edison je bio lik koji je umeo da unovči tuđe ideje i okrene ih na svoju stranu i da to lukavo izvede do savršenstva! Tako je zapravo on u očima javnosti bio izumitelj ,iako o samom izumu koji je predstavljao je znao toliko , da je samo okvirno znao - šta da predstavi ,pre svega novinama pa onda i narodu.
Jedini njegov lični izum je neka mašina sa kojom priča sa onim svetom, gde je od lakovernih moćnika digo ogromne pare .
I našeg Teslu je zavrnuo obećavajući mu neku nagradu u novcu koji mu nikada nije dao.
Imate na desetine dokumentaraca koji govore o njegovom stvarnom životu i ko je on zapravo bio .
Dakle bio je sve ali nikada nije bio ono po čemu ga zna ceo svet.

didul.e

pre 4 godine

Imao je Gilberov (žilbertov) sindrom. Manifestuje se kao problem sa probavnim traktom, a u stvari psihijatrijski je problem. Obično su samotnjaci.

Igor

pre 4 godine

Svi pričate kao da ste sa Edisonom pili kafu, u najmanju ruku, a od Tesle slušali kako ogovara Edisona. E i meni je Tesla rekao da... Smešno.

neutralni felsh

pre 4 godine

Poznat i po tome što je krao Tesline izume !
(Arsa, 11. februar 2020 11:33)


poznat po tome sto ga je sklonio sa ulice i dao mu posao.

ipce

pre 4 godine

" ime koje je još zabeleženo uz pronalazak sijalice je Džozef Sven koji je sijalicu sa nitima ugljenika pronašao 25 godina pre Edisona"

Nešto mi se čini da baš i nema puno pronalazača nego re-pronalazača. Ko je siguran da Džosef nije imao uvid u još nekog starijeg i taj u još starijeg.. Kao da je to bilo sve skriveno i odjednom sve pršti od pronalazaka i sve zapadnjaci..

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Tesla je bio za njega kao u fudbalu Real Madrid za Levante...Da je Tesla Amer do sad bi bilo snimljeno preko 6000 blokbastera u Holivudu.Više nego za Vijetnamski rat...

dragan

pre 4 godine

Nemojte nama Srbima pricati bajke o Edisonu. Sve je činio što je mogao da Teslin sistem naizmenične struje ne zaživi i izbaci njegov sistem jednosmerne struje. Javno je ubijao mačke naizmeničnom strujom da pokaže kako je opasna.

dtb_pro

pre 4 godine

Spominju ga kao jednog od najvećih naučnika, a zapravo je ponajprije Amerikancima, a onda i svijetu (čitaj: megalomanskim kompanijama) ostavio samo jedan ali vrijedan izum: patentiranje patenata.
Skoro sve ostalo je ili ukrao ili kupio za male pare, a onda registrovao patent na svoje ime. Kao naučnik i čovjek velika nula. Kao biznismen je bio vrhunska klasa. Nažalost, ostaće upamćen kao veći naučnik od mnogih koji su bili daleko veći od njega.

Ljutnjom sam se iznervirao

pre 4 godine

Kako mu i samo ime kaze: Tomas Alva Edison, je bio alav, plus beskrupulozan, lopov i hulja! I nije bio ljubazan, nego je sve na svetu pokrao od Tesle! To se da lako ustanoviti povrsnim citanjem taslova u tabloidnoj stampi, jedinom vrednom izvoru informacija! Nista on bez Tesle ne bi ostvarijo, nego bi morao da prodaje Njujork sendvice na peronu glavne zeleznicke stanice u Ohaju. Ma takav je prevarant i lopov bio da je uspeo da umre 16 godina, pre svog rodjenja! Ko ne veruje nek procita feljton ponovo (1847 - 1831).

Dr Yes

pre 4 godine

Sami Amerikanci se često zezaju na račun Edisona, kako je krao tuđe izume i prisvajao ih, a prednjače izumi Nikole Tesle. Internet je pun tih fora a pojavljuje se i u crtanim filmovima, poput Family guy. Evo jedne fore: ako lopov ukrade električni auto Tesla, pitaju se da li će se on ubuduće zvati Edison auto?

Mirko Kojotovski

pre 4 godine

Vrh Edisonovog bezumlja spaljivanje strujom živog slona na Menhetnu kao dokaz kako je Teslina struja opasna.Sta da ocekujes od bolesnog Zapada

Dragan

pre 4 godine

Едисон, као и Тесла је био визионар.
Такве људе не сватају обични људи, већ само они са визијом.

stefan

pre 4 godine

Tesla je bio za njega kao u fudbalu Real Madrid za Levante...Da je Tesla Amer do sad bi bilo snimljeno preko 6000 blokbastera u Holivudu.Više nego za Vijetnamski rat...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 11. februar 2020 11:16)

Niko te srbo ne zaustavlja da sam snimis 100 blokbastera o tesli.. Pocev od vremena crvenih pa do danas..?

zoran stokic

pre 4 godine

Razlika između Tesle i Edisona? Tesla je solo igrač a Edison je timski igrač ("tim je sve – pojedinac je ništa"!). Edisonov glavni izum bio je stvaranje laboratorije za industrijska istraživanja 1876. g. u Menlo Parku u Nju Džerziju (koja je obuhvatala dva gradska bloka). Tu su se čitavi timovi istraživača bavili tehnološkim inovacijama ili poboljšanjam postojećih rešenja u hemiji (8 hiljada hemikalija), fizici, elektrotehnici, mašinskoj industriji. Zaveden je kao trovac 1093 patenata (SAD, Nemačka, VB, Francuska). Osnovao je 14 kompanija, uključujući Dženeral elektrik, još uvek jednu od najvećih kompanija na svetu. Između ostalog izumeo je i filmsku kameru (sve u vezi filma) čak je snimio i 1300 filmova....Da je Tesla ostao da radi za Edisona, mogao je da realizuje sve svoje ideje, jer bi imao rešen problem finasija skupih eksperimenata i imao bi fginsiski sigurnu starost...Ovako da ne beše Vestinhausa, Tesla bi poslednje dve decenija života probeo u apsolutnoj bedi; Spaslo ga je Vestinhausovo milosđe, on je u svoj testament ostavio novac za Teslinu apanžu dok je živ (odatle je plaćan hotel u kome je on boravio, nešto poput dobre inženjerske penzije).

South Park

pre 4 godine

Kada je umirao molio je Nikolu Teslu da ga poseti na samrtnoj postelji i da mu oprosti.Tesla je to odbio u prvi mah i kazu da ga je kasnije ipak posetio.Edison ga je video ali vec nije vise mogao ni da govori i kazu da su mu tada samo suze krenule.

Kontić

pre 4 godine

Čim je članak o Ajnštajnu, tu su komentari kako je Mileva zaslužna za njegove teorija, a kad je Edison tu, odmah priče o krađi.
U pitanju je očigledno jedan sposoban preduzetnik i uporan istraživač i pronalazač, koji je zaslužan i za izume i za "re-izume". Ali, treba i "re-izumeti". Kao što je i njegov izum fonografa posle neko usavršio i omogućio da se ozbiljnije koristi.
Sa druge strane, Edison je umeo da zastrani, forsirajući jednosmernu struju jednom agresivnom kampanjom, koja je uključivala i ubijanje životinja.

Гоца

pre 4 godine

Najveci pronalazac i naucnik na svijetu! Prva struja je njegova ne Teslina kako se misli.
(E viva, 11. februar 2020 11:03)

е благо теби..

čovek si kada bole tuđe rane

pre 4 godine

Tomas Alva Edison je na prvom mestu bio biznismen a tek onda pronalazač! Nije birao sredstva u borbi da plasira i unovči proizvode koji su nastali u njegovim laboratorijama (gde su radili mnogi pronalazači) i smatra se za kreatora filozovije "fake it till you make it" koja je jako popularna u Silikonskoj dolini...

miro split

pre 4 godine

Koliko san ja različit od ovog Edisona. Meni su svi govorili da san pripametan, linčina sam i nikad ništa nisan patentira i izmislija.
A, bar nisan pokra Teslu.

Saša

pre 4 godine

polako, nema potrebe da lupate glavu i terate pravdu...Ameri ne znaju puno toga, ali oni koji znaju, znaju i to da je Edison pre svega bio biznismen, pre svega svoj interes. Znaju i da je znao da ukrade, pozajmi , prisvoji i sta sve ne...Za mene običan prevarant.

...

pre 4 godine

Zao mi je sto mu se dosta umanjuje uloga. Jeste, prisvajao je ideje svojih radnika, ali je takodje i sam uradio dosta, sto ostaje u senci ovog prvog cina.

don kihot

pre 4 godine

Najveci pronalazac i naucnik na svijetu! Prva struja je njegova ne Teslina kako se misli.
(E viva, 11. februar 2020 11:03)

A ti si pronalazac novog svetskog MILOGORSKOG jezika...e viva!!!

Saša

pre 4 godine

e viva, " prva struja" Sta ti to znaci uopste?? Dal ti znas koja je ogromna razlika?? Ta njegova " prva" je bila takva da sijalica nije mogla da obasja prostoriju. Kad je Tesla predstavio trofaznu sa sijalicom, svi su blenuli ko u čudo ( sto i jeste) da gledaju. Ovaj svet nebi ovako funkcionisao bez trofazne. To niko ne poriče, ne moraš ni ti.( ameri bi onda nazvali električni auto edison a ne tesla) Ceo svet kad pomene struju, misli na Teslu. I ne moraju se ljudi nervirati, ovde na zapadu ga niko nemesa sa hrvatom. Sad ovi klinci ne znam, oni ionako nista neznaju.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

"Tokom američkog Građanskog rata, kada je imao 16 godina postao je telegrafista i započeo karijeru pronalazača i izumeo i patentirao električni aparat za beleženje glasova na izborima."

još tad bajo moj, a na Balkanu se danas čeka po četir meseca samo na preliminarne, nepotpune i nezvanične rezultate brojanja glasova!

eto

pre 4 godine

Izuzetno pohlepan covek,sve mu je bilo i sve je gledao kroz novac.
Prevario je Teslu,tada je Tesla radio kao inzenjer kod njega.
Pozalio mu se da njeovi DC generatori imaju nekakav problem i stalno se kvare.
Tada je rekao Tesli da bi platio 50.000$ kada bi se naslo resenje.
Tesla mu je to resio i kad je trebalo da mu plati,rekao je da ne razume Americki smisao za humor,i da se samo salio.
Posle toga Tesla je dao otkaz i poceo samostalno da radi.

Bata Sale

pre 4 godine

U slobodno vreme je sve sto njegovi zaposleni otkriju ili unaprede patentirao na svoje ime, naizmenicnom strujom ubijao slonove, napravio elektricnu stolicu koja umesto da bude efikasna je prvog osudjenika zivog spalila, a kao clan komisije americke mornarice je blokirao Pupina i Teslu da se njihov sonar i primitivni brodski radar ugrade na americke i britanske brodove, pa su nemacke podmornice nesmetano potapale ratne i putnicke brodove i odnele nebrojeno zivota za vreme 1. Svetskog rata.

Bas covek za primer omladini.

Omega

pre 4 godine

Tomas Alva Edison je najveći kopirajter tuđeg rada verovatno u istoriji , što dokazuje da nije glup kao što vi pišete u komentarima ,već strahovito pametan. Bio je jako prek čovek što se može videti i po njegovim licu na bilo kojoj fotografiji.
Jednostavno Edison je bio lik koji je umeo da unovči tuđe ideje i okrene ih na svoju stranu i da to lukavo izvede do savršenstva! Tako je zapravo on u očima javnosti bio izumitelj ,iako o samom izumu koji je predstavljao je znao toliko , da je samo okvirno znao - šta da predstavi ,pre svega novinama pa onda i narodu.
Jedini njegov lični izum je neka mašina sa kojom priča sa onim svetom, gde je od lakovernih moćnika digo ogromne pare .
I našeg Teslu je zavrnuo obećavajući mu neku nagradu u novcu koji mu nikada nije dao.
Imate na desetine dokumentaraca koji govore o njegovom stvarnom životu i ko je on zapravo bio .
Dakle bio je sve ali nikada nije bio ono po čemu ga zna ceo svet.

nije bolest sve sto boli

pre 4 godine

Tesla je bio za njega kao u fudbalu Real Madrid za Levante...Da je Tesla Amer do sad bi bilo snimljeno preko 6000 blokbastera u Holivudu.Više nego za Vijetnamski rat...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 11. februar 2020 11:16) Ne umoris se nikada od lupetanja mucenice?

reminder

pre 4 godine

Edison je bio pronalazac amater. Vecina njegovih izuma je patentirano na njegovo ime, a ustvari je pronalazac bio neko drugi. Ali, ono sto ne moze da se ospori je njuh za biznis. Edison, Carls Lindberg, Stiv Dzobs, danas Elon Mask... prosecni inzenjeri, ali fantasticni biznismeni...

Иду дани...

pre 4 godine

Nemojte nama Srbima pricati bajke o Edisonu. Sve je činio što je mogao da Teslin sistem naizmenične struje ne zaživi i izbaci njegov sistem jednosmerne struje. Javno je ubijao mačke naizmeničnom strujom da pokaže kako je opasna.
(dragan, 11. februar 2020 11:33)

Мачке? Биће да си помијешао са филмом "Престиж" у коме се појављује Тесла. Још горе ,Едисон је убио слона из циркуса само да би спутао Теслин изум.Уз Теслу иде епитет "Луди научник" а уз Едисона "Лопужа" и "Психопата".Генијалност му нико не може оспорити али српски портали су последње мјесто гдје би се требали наћи чланци о Едисону обзиром на његов ужасан и подмукао однос према Тесли...

Vuk T.

pre 4 godine

Velik naučnik, a istovremeno i prevara, lopov i potkupljivač medija, koji su ga uzdizali iznad Tesle. Tesle, koji je ga je bez sujete posmatrao kao naučnog oca. Pročitati Pištalov roman "Tesla, portret među maskama". Svako dobro.

Odzidza Ofoe

pre 4 godine

Bio sam u hotelu Wyndham Newyorker gde je Tesla ziveo poslednjih 20 godina i tu umro, u prizemlju postoji teslin muzej a do sobe gde je tesla ziveo je bilo nemoguce doci jer je soba stalno zauzeta i prenociste tu je skupo a i obezbedjenje nije htelo da nas pusti gore..Inace u NY sam bio 4 dana, grad jeste zagadjen i prljav, metro je star i smrdi, konstrukcija metroa nije menjana 100 godina, bukvalno imao sam osecaj da sam u 1930.kada sidjem u metro, po sinama hodaju pacovi..Ali sve u svemu taj duh Njujorka i te zgrade od cigle, i taj old american style gradnje je nesto prelepo, sve , zgrade na Menhetnu su stare i iz 1930ih i starije..Prelep grad

faruk

pre 4 godine

Edison je imao firmu. Dovodio je bedne pristigle ljude da mu rade za parce leba.Sve ponalaske sebi prepisivao.... on ako je izmislio sijalicu ja sam OTO motor.

Filip Ljubicic

pre 4 godine

Nije Edison izmislio sijalicu, već onaj Britanac. Edison i ekipa su i ljude ubijali sa AC kako bi dokazali kako ne Teslina struja opasna. Posle kada je Tesla na svom primeru dokazao da mu struja AC ne može ništa, puštajući je kroz svoje telo... Edison je pukao. To i Ameri znaju, ne znam kako vi ne znate? Poslušajte predavanje prof Džima AlKalilija na tu temu...

alkc

pre 4 godine

Edisson je naucnik kao sto je Elon Musk pronalazac elektricnog automobila.
(Zoran, 11. februar 2020 12:18)
A gdje to i ko tvrdi da je Elon pronalazac elektricnog suta. Wtf kako Zorane izmisljas. Elektricno auto je pravokeni jos pocetkom 20 veka GM je imao neki model 90tih i ukonui ga.
Elon Musk je prvi koji je uspeo komercijalIzovati ev i napraviti ozbiojno konkurenta postojecim automobilima

Posmatrac

pre 4 godine

Ljudi, previse verujete u bajke i mitove da nas svi mrze, pa eto i Teslu.

Tesla je za Edisona rekao: Nikada nisam upoznao marljivijeg coveka. Na svaki zadatak ili problem baca se sa ogromnom snagom i voljom. Doduse tu ima i propusta. Kada bi mu dali da u plastu sena nadje iglu, on bi to odradio bez greske, ali ne bi pre toga razmislio da li igla moze na laksi nacin da se nadje.

S druge strane, kada je Tesli izgorela laboratorija u New York-u, Edison mu je smesta, besplatno, ponudio deo jedne njegove zgrade da oformi novu.

Igor

pre 4 godine

Svi pričate kao da ste sa Edisonom pili kafu, u najmanju ruku, a od Tesle slušali kako ogovara Edisona. E i meni je Tesla rekao da... Smešno.

Jovan

pre 4 godine

@Ljutnjom sam se iznervirao, 11. februar 2020 13:32

A Tesla u svojoj autobiografiji sve najbolje o njemu, uz to sa velikim divljenjem pisao.

Lorimer, greets moderator :)

pre 4 godine

@Goliat

Netačno. Edison je proizvodio el. stolicu koja je radila na DC (jednosmernu struju), dok je Vestinghaus proizvodio onu koja radi na AC (naizmeničnu). Električnu stolicu je izmislio Sautvik, zubar, profesor stomatologije na Univerzitetu.

Nostradamus

pre 4 godine

Edison kao ni Tesla nije bio naucnik, vec je bio pronalazac. Nema ni jedan naucni rad vec sve sto je uradio spada u oblast inzenjerstva.

didul.e

pre 4 godine

Imao je Gilberov (žilbertov) sindrom. Manifestuje se kao problem sa probavnim traktom, a u stvari psihijatrijski je problem. Obično su samotnjaci.

Slušaj bre Emanuele

pre 4 godine

"Genije je jedan posto inspiracije i 99 posto znoja".

Tomas Edison

Sebe nije smatrao pametnim ali je bio izuzetno uporan. Negde sam gledao da je za sijalicu probao sa preko 100 različitih vlakana dok nije našao ugljenično.