Ponedeljak, 10.02.2020.

01:33

Oskari za film "Parazit", Rene Zelveger i Hoakina Feniksa

Izvor: B92

Oskari za film "Parazit", Rene Zelveger i Hoakina Feniksa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

parazit kao porodica Topalović

pre 4 godine

Film je teška budalaština, loše zamešanih žanrova i nasilu veštačkih zapleta. Ne razumem ovolike Oskare. Gledala sam na RTS, smorila se, i odgledala tek za informaciju. Ničim zasluženo. Kao naši Topalovići i Mačeta zajedno.

ras007

pre 4 godine

Kolebao sam se da skinem ovaj film uz pomoc torenta, ali kad moze gugl da ne placa poreze, zasto ne bih i ja nelegalno skidao filmove. Bogatim je dozvoljeno da krse zakon, a sirotinja treba da ga se pridrzava. E, pa necete taj film gledati gospodo iz fotelje! Film je inace skrpljen od nekoliko zanrova: lake komedije, psiholoske drame, filma katastrofe i horora. Jedino sto je zaplet dobar, ostalo je bezveze. Likovi nisu upecatljivi, mozda zato što nama istocni Azijati lice jedni na druge, sto ih tesko raspoznajemo. Genijalni sincic nema veze s radnjom, a stalno se nesto mota okolo. A tek bogataseva kcerka? Dvaput je uzdahnula, jednom se poljubila i to je sve. Glumice su zgodne, ali nas je reziser zakinuo jer su bile previse zakopcane. Puno se laze u filmu, omladina ce misliti da tako treba, jer je nagradjen Oskarom. Ima metaforu: Dok bogati uzivaju u izobilju, sirotinja se zlopati u podrumu u strahu od atomske. Ima i subverziju. Ono kad proradi hladno oruzje

miroslavmld

pre 4 godine

Parazit odlican. Sinoć bio na RTS 1. Vrlo dinamičan i neizvestan film sa neverovatnim obrtima. Ima i elemenata komedije ali ja bih ga svrstao i u psiho trilere sa elementima horora.

Milosav

pre 4 godine

Nema veze sa Oscarima, ako imate priliku pogledajte film The Gentlemen, rezirao Guy Ritchie. Film je fenomenalan! Karakteri neverovatni, komicno i pametno u isto vreme.

Straight Outta München

pre 4 godine

Ocekivao sam da prosecni Joker dobije oskara, ali jednostavno pored Parazita to nije bilo moguce, prosto mnogo mnogo kvalitetniji film. Ja sam imao takav slucaj da sam prvo odgledao Jokera, i onda sledeci dan Parazita. Malo je reci da sam bio odusevljen sa filmom oko kojeg se nije dizala nikakva prasina za razliku od “grandovskog” Jokera. Svaka cast Joakimu za glumu, zasluzeno je osvojio, ali Joker nije ni u prvih 5 ove godine.
Tragikomicno deluje Robert de Niro u tom filmu....

Predrasude, predrasude

pre 4 godine

Da li žiri može da omane dva puta, pa da istom filmu dodeli Zlatnu Palmu i Oskara? Mislim da ne. Čestitke Korejancima na zasluženo osvojenom Oskaru koji predstavlja krunu onog što je jedna azijska kinematografija u velikom usponu, ostvarila od 2000. na ovamo. Gledajući pojedine komentare, rekao bih da pojedinci ovde i dalje misle da svetski film počinje i završava sa Holivudom.

metoo

pre 4 godine

Nit je Bred bio najbolji sporedni, nit je Parazit najbolji film ali nekako je cela godina bila prilicno slaba filmski pa kad na to dodamo holivudski "diversity" dobijemo to sto smo videli. Kako li je samo Koreanac najbolji reziser, strani i glavni film + originalni scenario a pritom nijedan jedini glumac/ica iz filma nominovan? Kako mozes imati filmsko ostvarenje godine bez odlicne glume? Malo su se zaneli na akademiji...

U svakom slucaju, ono zasta se bas svi slazu je da je Hoakin zasluzio oskara za naj-glumca! Ostalo je sve za zaborav!

nrm

pre 4 godine

Iako i dalje mislim da je Parazit odlican film - zanimljiv i neobican, kraj me je malo razocarao. Scenario je dopustio da jedan lik bude ubijen i to na neki nacin opravdao u poslednjoj sceni (kada sin masta kako ce kupiti kucu i dati ocu slobodu), iako se pokojni sasvim korektno poneo prema ubici - zaposlio ga je, postovao i cak u intimnom razgovoru sa zenom nije imao ruzan komentar o njemu, sem opaske na miris njegovog odela. Ispalo je da je siromasni lik dobio opravdanje za ubistvo samo zbog socijalne razlike medju njima. Pokojnik je hteo cak da inicira prevoz povredjene cerke u bolnicu par momenata pred smrt. Nekako bi mi lakse bilo da je ludak iz podruma ubio i vlasnika kuce...

Miodrag

pre 4 godine

@Max, 10. februar 2020 10:32
Nisi ni pogledao filmove ... Da jesi, a da se razumes, primetio bi da je 1917 vecinom snimljena u jednom kadru. Svi ti "rovovi" koje pominjes i proboj kroz njih je u jednom kadru.

Msbravomk

pre 4 godine

Glavni razlog sta honeyland nije dobio oscar,je obama i njogova fondacija koi su finansirali american factory i bio e tesko pored taj demokratski lobi u samoj akademii dobiti oscar posebno u uzbornoj godini. I sam obama odma napisao na twitter hvala akademii sta su prepoznali taj problem sta e isprican u taj dokumentarac,inace sasvim obican dokumentarec i kao potvrda je i niska ocena na imdb 7,5 sta e za dokumentarni vrlo malo

Dirty

pre 4 godine

Veliko iznenađenje prikazivanje Parazita na RTS-u u oči dodele Oskara. Sve ostalo je bilo u okviru globalističko-političko-strateške korektnosti. U godini kad Tarantino objavi novi film moguće je samo posmatrati ostale???

Oki

pre 4 godine

Parazit sasvim zasluženo. Gledao ga sinoć baš. Joker nikako ne zaslužuje Oskara. Jedino što je dobro u tom filmu je Hoakin sa fantastičnom glumom i zato zasluženo Oskar ide njemu a ne celoj produkciji. Film nema nikakvo dublje značenje, na tematiku ovog filma su se palili samo tinejdžeri koje je ovaj film "probudio". Pritom taj film ni ne treba da ima neku poentu jer je u pitanju samo dodatak priči za fanove Betmena i Jokera naravno što je sasvim okej.

Jr

pre 4 godine

Uvek je smešna besramnost drugova i drugarica. Parazit je komunističko propagandno smeće. Taj film čak nije ni logički postojan. Recimo, koji je razlog zašto su namestili domaćici kada su već tada imali tri plate u četvoročlanoj porodici? Na kraju jedan od njih ubija svog dobrotvora koji mu je omogućio da radi i pošteno zaradi za život. Komunistička propaganda često pobija samu sebe... Odvratna i nadasve besmislena priča. Komunisti su izabrali propagandu umesto remek-dela kakav je Džoker i zbog toga će nastaviti da gube publiku. Jedini razlog zašto je Parazit dobio nagrade je zato što je propaganda (besmislena), o muh diversity i klasnoj borbi i sličnim budalaštinama sledbenika najvećeg zla u istoriji. Režija i originalni scenario? Mislim... shvatate da priča nije logički postojana pored toga što je besmislena i da jeste? Dalje, Rene - dobro je. GMU i muzika odlično što je za Džokera ali je strašno ako je razlog za muziku to što je žena a ne zato što je zaista odlična muzika. Neeeeee! Drugarica Dern! Nakon što je učestvovala u uništavanju Star Wars kao Vice-Admiral Gender Studies što reče neko, valjda je zaredila tako po raznim žanrovima da nastavi uništavanje umetnosti radi zločinačke propagande. Kada prelazi na uništavanje akcija i horora? :) Adaptacija scenaria za DžoDžo valjda znači da je izrazito neduhoviti autor (što kao krije Oskara ispod sedišta), komunističko-rasističku propagandu protiv belaca učinio još boljom kroz film nego što je bila zamišljena? :)

Хандо

pre 4 godine

Sinoć sam odgledao parazit, film je stvarno fenomenalan. Kao što su i handmaiden i old boy od istog režisera odlični filmovi.
(maxi, 10. februar 2020 08:33)

Није у питању овај режисер https://www.imdb.com/name/nm0094435/?ref_=tt_ov_dr, већ овај https://www.imdb.com/title/tt0364569/?ref_=tt_sims_tt.

Иначе препоручио бих од режисера Паразита овај филм https://www.imdb.com/title/tt0353969/ што се мене тиче то му је најбољи.

Po zasluzi

pre 4 godine

Film 'Parazit' nista posebno...Akademija naravno nije htjela da nagradi Dzokera jer je u osnovi kritika drustva i americke raslojenosti. Farsa i ove godine.
(Vlado Banja Luka, 10. februar 2020 06:30)

A šta je Parasite, ako ne to isto. Kritika socijalne raslojenosti korejskog društva. Oduzmi fenomenalnu glumu Hoakina Finiksa iz celine filma Joker i dobićeš praznu ljušturu bez esencije. Nego je problem što je naša publika navikla isključivo na holivudsku produkciju i ne vidi ni levo, ni desno od svojih navika.

autocorrect off

pre 4 godine

Sinoć sam odgledao parazit, film je stvarno fenomenalan. Kao što su i handmaiden i old boy od istog režisera odlični filmovi. Mislim da su nagrade zasluženo podeljene, a ovi sto pricaju da je oskar izgubio na značaju ne slažem se, čak se oporavlja jer setite se da je 2014. oskara dobio hurtlocker. I još nešto za sve kojima je poslednji kventinov film bezlican neka se okanu ozbiljnih filmova nije to za svakoga i to je potpuno u redu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maxi, 10. februar 2020 08:33)

e moj filmofil. oldboy i handmaiden je rezirao chan wook park a ne bong joon ho. bong joon ho je rezirao snowpiercer i okja

Hajde da pijemo ovo noći

pre 4 godine

Kuda vodi ovo "eminentno filmsko takmičenje" jasno pokazuje izjava dobitnika oskara koji ne kaže - Slaviću do ujutru - već kaže - Ima da pijem do ujutru - Pa pij brate, opijaj se do ujutro kad živiš u svetu u kom je opijanje merilo sreće.

Višekruna

pre 4 godine

Film 'Parazit' nista posebno...Akademija naravno nije htjela da nagradi Dzokera jer je u osnovi kritika drustva i americke raslojenosti. Farsa i ove godine.
(Vlado Banja Luka, 10. februar 2020 06:30)

Deder, prosvetli me, a šta je Parazit ako na kraju dana nije kritika društva i to ne samo u Južnoj Koreji, već svuda na svetu? Komedija? Mislim stvarno... Džoker je zasluženo odneo Oskara za najboljeg glumca. Najbolji film nije bio.

Max

pre 4 godine

U moru loših i bezidejnih filmova neko je morao dobiti i oskara. Fenix je zaslužio zbog dobre glume i ako me je Joker podsetio na kinesku kopiju Taxiste. Parazit glupost teška a 1917 kažu spektakl, sem rovova koji su kopani verovatno mesecima ratni film bez bitke a oriča slična Redovu rajanu samo što je Spilberg ovo odradio fantastično. Najtužnije je to što kad me neko pita da mu preporučim neki film teško da se setim nekog u zadnjih 10 godina. Serije su mnogo kvalitetnije od današnjih filmova.

Žile

pre 4 godine

Parasit najbolji film od ovih ponuđenih. The Irishman islod proseka, ne bi nikom preporučio da zbog ovog filma izgubi 3h i 30min. Joker je ok, tužan film. Parasit drži pažnju od prvog minuta.

vlo

pre 4 godine

Ovo vam je sve nameštaljka i lobiranje začinjeno sa previše političke korektnosti radikalne levice u Americi. Oskar?
Priča o braku dobar film gde žena ostavlja muža zbog sitnica...tačno da nam ogade brak kao instituciju.
Onda Irac je predosadan film gledaao sam ga 3 dana po malo...a ekipa je prematora i Deniro i Paćino...samo je scenografija dobra.

23sudija

pre 4 godine

Sramota je da The Irishman ne dobije apsolutno ništa!
(memento, 10. februar 2020 05:15)

Ne slazem se. The Irishman je prica toliko puta ispricana na slicne nacine. Film koji osim zucnih imena nema ama bas nista posebno pa samim tim nema ni poente nagraditi ga

hrcak

pre 4 godine

Bas mi je drago sto joker nije dobio oskara za najbolji film, ne mogu vjerovati da je uopce i bio favorit jer to je mislim jedini film u zivotu kog sam poceo tri puta gledati i ni jednom ga nisam do kraja odgledao. Prvi put sam ga ugasio nakon doslovno prve scene sminkanja jer sam odmah shvatio da je u pitanju naporan film za koji je potrebna cista glava. Drugi put sam odgledao nekih pola sata i to u muci, vise nisam izdrzao. I konacno nakon skoro mjesec dana za psihicku torturu s primjesom arta sam bio spreman. I izdrzao sat i 20 minuta i kad je trebalo biti najzanimljivije jer je rasplet, opet sam ga ugasio. I mislim da ga ni necu pogledat do kraja jer ce to biti samo jos pola sata uludo bacena vremena. Postujem phoenixa jos od sf "ona" gdje je maestralno vukao cijeli film, i u jokeru je vrhunska gluma nesporna ali film kao film malo je reci tesko sr*nje.

Pametnome dosta

pre 4 godine

Dve stvari mi ovde bodu oci,Parazit i Antonio Banderas.Nije mi jasno da drzava od 300 i kusur miliona stanovnika i holivudskom industrijom koja godisnje snimi na desetine hiljada filmova ne moze da skupi 10 filmova i 5 glumaca koji ce biti nominovani za Oskara.Razlog,sve manji kvalitet filma i lose role glumaca.Zato mi dodje zao Enija Morikonea.Covek je realno trebao da dobije 10 Oskara,ali je vecina snimljena u italijanskoj produkciji,pa je nagradjen tek za Hateful 8.A realno od 70ih godina na ovamo,ja pamtim samo muziku Kuma Nina Rote,Goldsmitov Ave Satani,Vangelisove Vatrene kocije i Celin Dion iz Titanika...Slicno kao s Korsezeom,dobio tek za prosecan akcioni film Departed,a realno trebao je mnogo ranije.

Dragan

pre 4 godine

Potvrdilo se staro pravilo da najvise nominovani filmovi dobiju najmanje oscara . To je slucaj i sa Jokerom koji je bio nominovan u cak 11 kategorija a dobio je "samo" 2 oskara (glavna muska uloga i muzika).
Zanimljivo da je dobitnik oskara za najbolju musku ulogu Joaquin Phoenix drugi glumac koji ga je dobio za ulogu u istom filmu . Pre 11 godina ga je dobio Heath Ledger takodjer za Jokera .

EF

pre 4 godine

Ja ne znam po kojim je parametrima Parazit pobedio kao najbolji film godine? Kako? Da se razumemo, ja lično nemam ništa protiv filma, čak naprotiv, dobar je utisak ostavio na mene, nasmejao me dosta puta, održao konstantnu pažnju, i lepo je uklopljena ta mešavina komedije - trilera. Ali to je sve. Ništa dalje od toga. Tematika trilera već viđena, pogotovo u španskim trilerima. Ne na istom nivou naravno, ali ništa ovde nije revolucionarno niti ostavlja "wow" efekat za glavnu nagradu. Recimo meni je Joker lično daleko bolji paket po svim parametrima. Ne znam, zaista, možda grešim, možda ja nisam uočio tu neku perfekciju filma, samo se nadam da taj razlog za pobedu nije to što je korejanski film, i to što je ovo za njihov kinematografijski standard remek delo. Mislim da je ovo iz godine u godinu postalo sve gore i gore stanje što se tiče kvalitetnih filmova i pravih oskarovaca. Toliko opada lestvica kvaliteta u Holivudu da sad već ostaneš u čudu kada se pojavi neki iole bolji film, dok smo nekada u jednoj godini mogli da gledamo po nekolicinu izuzetnih filmova, koji bez reči i teksta ostavljaju i dan danas. Strahota. Inače za glumu nema šta, Feniks perfektan!

Po zasluzi

pre 4 godine

Parasite zasluženo. Film godine van svake sumnje. Drago mi je da hajpovani Joker nije uzeo ništa osim glavne muške uloge (zasluženo) i muzike.

Јабучило

pre 4 godine

Jel zna neko kako je moguce da Parazit bude nominovan za 6 kategorija, a ne samo za film van eng. govornog podrucja?
(Marko, 10. februar 2020 03:43)

Има пуно енглеских речи у модерном корејском, а неки ликови носе англосаксонска имена?
Шалим се, и мене занима.

Jelena S

pre 4 godine

Dobro je sve ovo, ako uporedimo sa prethodnih nekoliko godina. Kad se setim da su najbolji filmovi bili Shape of water i Moonloght, nije mi dobro. Ovo je sjajno.

Jim Borrison

pre 4 godine

Ne znam sto se ljudi loze na Parazita...Počinje fino i drži solidan momentum sve do dečijeg rođendana gde film gubi svaki smisao. Sin pravi plan da završi fax, zaposli se, zaradi velike pare, kupi tu kuću i onda će ------- (drumroll) ćaleta da izbavi iz podruma.

Иду дани...

pre 4 godine

Нисам гледао све филмове који су номиновани за Оскара али два главна кандидата јесам.Прије неких мјесец дана,када су на овом сајту први пут објављени главни кандидати за Оскара написао сам да нема шансе да ће "Џокер" освојити главну награду.То једноставно није пракса Холивуда! Не награђују филмове са (анти)херојима,то као да им је главно правило и поштујем то.Треба гледати такве филмове искључиво као забаву.Но драго ми је што су барем наградили Феникса за ту улогу.Заслужио је.Тиме су и индиректно поручили да је филм одличан али да се зна зашто није награђен.Но мора се признати да је филм "Паразит" по свим параметрима које Холивуд узима у обзир приликом награђивања бољи филм од Џокера.Искрено и на мене је оставио много јачи утисак.Очекивао сам да ће добити награду за најбољи ван енглеског говорног подручја али једино је он имао довољно квалитета да им помогне у намјери да се придржавају правила и да "Џокер" не освоји награду...

el.kiddo

pre 4 godine

Da li iko moze da objasni sta je u ovom filmu toliko dobro? gledao sam, i apsolutno nije vredan 2.5h icijeg vremena. Ok, oskar je cisto marketinsko guranje filma, npr. i La La lend je osvojio oskara, te su po kvalitetu oba filma na slicnom nivou.

...

pre 4 godine

"Još jedan favorit opravdao očekivanja. Laura Dern je najbolja sporedna glumica! Oskara za ulogu u Priči o braku uručio joj je prošlogodišnji najbolji sporedni glumac Maharšala Ali."

Sprdnja od nagrade.

Brat Bart NS

pre 4 godine

Imao sam osecaj i pogodio najbolji film je Parazit istorija je ispisana
Korejski filmovi su sve kvalitetniji i bolji od holivudskih!

maxi

pre 4 godine

Sinoć sam odgledao parazit, film je stvarno fenomenalan. Kao što su i handmaiden i old boy od istog režisera odlični filmovi. Mislim da su nagrade zasluženo podeljene, a ovi sto pricaju da je oskar izgubio na značaju ne slažem se, čak se oporavlja jer setite se da je 2014. oskara dobio hurtlocker. I još nešto za sve kojima je poslednji kventinov film bezlican neka se okanu ozbiljnih filmova nije to za svakoga i to je potpuno u redu.

neko iz mase

pre 4 godine

@cole mnogo se opterecujes. Ta dodela i titula nemaju veze sa zivotom i to nikoga normalnog neinteresuje. Gledaj sta ti se svidja i mani se sta ddugi misle i dodeljuju

Mr Majestyk

pre 4 godine

1917 i Once upon... tek treba da gledam, ali Parazit mi je jednostavno preteran i nije toliko dobar, koliko ga politička korektnost diže u nebo. The Irishman i Ford v Ferrari su realno boljji filmovi. Joe Pesci maestralno odigrao u Ircu i sramota je što nije dobio Oskara.

Doduše, odavno mi je Oskar totalno nebitan, tako da...

Student Medicine

pre 4 godine

Ocekivanja su mi se ispunila - Joker nije osvojio Oskara za najbolji film jer zapravo i nije bio to nikada. Ljudi su cesto bili odusevljeni Finiksovom maestralnom glumom da su od tog filma napravili hype koji sem glumom Finiksa nije nista specijalno. Skarlet mi je iznenadjenje kao i Bred Pit. Veca ocekivanja sam imao od 1917.

Saša 2.

pre 4 godine

Bravo za Breda! Iako ova uloga baš i nije bila za Oskara niti nešto zahtevna, zaslužio je zbog svih prethodnih. Finiks očekivano. Južnokorejski film veliko iznenađenje. Rene Zelveger, hm. Treba pogledati onda taj film. Mogli su i Džudi Garland posthumno da dodele umesto ovoga.

Saul Goodman

pre 4 godine

Ovako su mi pričali vic dok sam bio mali još, pa mi to asocijacija prva kad čujem reč "Oskar":

-Napadnu mravi slona, i svi na njega. Slon se strese, kad mravi vide jedan njihov ostao na vratu na slonu! I svi počnu u glas da kliču i viču:
"Oskare zadavi ga! Oskare zadavi ga!..."
(Da li je mrav Oskar zadavio slona videćemo u drugoj sezoni..., 10. februar 2020 03:33)

Da ima Oskar za najgluplji vic, bio bi van konkurencije...

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Ima boga. Parazit je remek djelo a brad pitt je imao toliko dobrih uloga (meni najbolja je, naravno, ona mikija boksaca ciganina iz 'snatcha') i bilo bi tuzno da nikad nije dobio kipic.

prosto ko pasulj

pre 4 godine

Jel zna neko kako je moguce da Parazit bude nominovan za 6 kategorija, a ne samo za film van eng. govornog podrucja?
(Marko, 10. februar 2020 03:43)

The Artist je uzeo 5 oskara. A mislim da je francuski. Valjda je to ukinuto pre 10-15 god. Ali i dalje postoji kategorija strani film.

jaggy

pre 4 godine

Parazit je film sa tako glupim krajem da ne želim ni da se sećam da sam ga gledao.. Prosečan film koji dolazi iz Južne Koreje. Ova dodela oskara je postala trula do bola

Nemanja

pre 4 godine

Najbolji film je 1917, po meni. Odgledao sam skoro sve filmove, kandidate, najjači utisak je na mene ostavio film 1917. Ne znam na koji način su koreanci došli tu gde jesu. Film je malo iznad proseka, odlična ideja i to je to. Ali, mišljenje USA akademije je uvek nepredvidivo, obično je nepovezano sa realnim umetničkim dometima, kao i sada.

maradona

pre 4 godine

Sinoc sam odgledao film parazit i moram reci da nisam odusevljen. Jel moze neko da mi kaze u cemu je poenta filma i kakvu poruku daje? Priznajem, laik sam pa molim za pomoc. Ja stvarno nisam shvatio film ili ga nisam dovoljno pazljivo gledao..

građanin nepokorni

pre 4 godine

@ Marko - dešavalo se i ranije da strani filmovi izuzetnog kvaliteta budu nominovani i za glavne kategorije (Almodovar je imao tu čast), ali se nije dešavalo da odnese nagrade.

boxrc

pre 4 godine

1917
Sam Mendes
Saoirse Ronan
Joquin Pheonix
Florence Pough
Brad Pitt
(4k4.Dex, 10. februar 2020 02:25

ocigledno da nisi pogledao parasite ?

Aron

pre 4 godine

Moram da pohvalim akademiju sto su dali Parzitu nagradu za najbolji film kao i Finiksu za najbolju glavnu musku ulogu. Paradoks je da je ovo zapravo prvi korejski film koji je ikada bio nominovan a pre toga imali su puno filmova koji su osvajali nagrade na raznim festivalima. Poput filmova Old Boy, Burrning, Pieta... U tom smislu su posle iranske najjaca kinematografija u svetu zadnjih 20 godina. Ovde treba napomenuti da to nije prvi film van engleskog govornog podrucja koji je dobio tu nagradu. To je dobio 1997 italijanski film Zivot je lep, Roberta Beninija.

Vlado Banja Luka

pre 4 godine

Film 'Parazit' nista posebno...Akademija naravno nije htjela da nagradi Dzokera jer je u osnovi kritika drustva i americke raslojenosti. Farsa i ove godine.

Neo noir

pre 4 godine

Zasluzene nagrade za Parazita.
Skorzese i Tarantino su tokom karijere snimili mnogo boljih filmova od Irca i Bilo jednom u Holivudu, Dzoker je sjajan zbog Finiksove glume dok je sama prica prosecna i vec vidjena, a Parazit je jednostavno nesto drugacije, tip filma kakav niko od nas do sada nije pogledao..Film je od danas zvanicno remek delo.

stvarnost

pre 4 godine

promjenila su pravila, nije više Can engleskog područja već najbolji internacionalni film i to je otvorilo priliku svim filmovima iz bilo koje zemlje da se takmiče za sve kategorije....ma liberalna nebuloza kao i sve ostalo na Oskaru....

I'm joker, I'm smoker, I'm midnight talker

pre 4 godine

"Dzoker" je toliko los film, da se Finiks smorio i nije preglumio, kao obicno.U tom smislu je taj jedini oskar za tu brljotinu, jedan od retkih primera da i "Oskar" ima neke vrednosti.

Wolf

pre 4 godine

Kad se čovek malo bolje zamisli, jako brzo shvati da gotovo sve budalaštine ovog sveta nastaju i dolaze iz Holywood-a.Promocije nakaradnog pod plaštom modernog.Dodele Oskara su postale sve samo ne ono što bi trebale da budu.
Isplivaće ubrzo zašto i kako je Parazit osvojio dva od 4 glavna Oskara.Neka pozadina postoji, uvek postoji.

Nemanja

pre 4 godine

Naravno da je najbolji film godine!!!
Bravo za Parazit, bravo za svetsku kinematografiju koja je miljama ispred Holivuda i koja prvi put u istoriji dobija nagradu za najbolji film godine!!!

Bocko

pre 4 godine

Jel zna neko kako je moguce da Parazit bude nominovan za 6 kategorija, a ne samo za film van eng. govornog podrucja? (Marko, 10. februar 2020 03:43)

Evo Parazit osvoji i glavnog Oskara za najbolji film. Parazita je otkupio američki distributer i bio je prikazan u američkim bioskopima, pa ima pravo na sve moguće nominacije.

Breba

pre 4 godine

Opa. Mislim da neće biti oscara naredne godine ili ce biti veliki bojkot. Visegodisnje ignorisanje zena rezisera i manjina dok se nagrade daju ljudima koji ni ne govore engleski ce biti zestoko napadnuto u politicki korektnoj USA. Ne znam je li pravedno ili ne ali tako ce biti.

ElHombre

pre 4 godine

Juzna Korea ima jako dobru kinematografiju, moj omiljeni film je Covek bez imena koji je zapravo akcioni film, nisam gledao Parazit ali mi je drago sto su dobili ovu nagradu za najbolji strani film, totalno zasluzeno.

Cinique

pre 4 godine

Doduse on vec ima oskar za Goodfelass tako da nije strasno.
(Aron, 10. februar 2020 03:37)
Pa jes, bilo bi komično da je dobio dva oskara za istu ulogu.

Aron

pre 4 godine

Dobar glumac je Bret Pit tu nema spora ali mislim da nije zasluzio oskara. Ovo je trebalo da pripadne najboljem ove godins to jest Pesiu koji je za koplje bio bolji od ostalih. Bio je tako upecatljiv da si mislio da moze tokom filma da naredi egzekuciju bilo koga i da ne trepne. Doduse on vec ima oskar za Goodfelass tako da nije strasno. Bred u tom dosta bezlicnmom filmu nije nesto specijalno briljirao bio je standardan kao i Leo. To mu dodje neka vrsta kompenzacije za filmove Fight Club, Moneyball, Seven, Tvelve Monkeys, Seven Years On Tibet..., Naravno mislim da je tu i Tarantino izlobirao u njegovu korist

Da li je mrav Oskar zadavio slona videćemo u drugoj sezoni...

pre 4 godine

Ovako su mi pričali vic dok sam bio mali još, pa mi to asocijacija prva kad čujem reč "Oskar":

-Napadnu mravi slona, i svi na njega. Slon se strese, kad mravi vide jedan njihov ostao na vratu na slonu! I svi počnu u glas da kliču i viču:
"Oskare zadavi ga! Oskare zadavi ga!..."

djaps

pre 4 godine

Mislim da bi bilo najpravednije da Parazit osvoji Oskara za najbolji film, Hoakin Finiks za najbolju mušku ulogu, Skarlet Johanson za žensku, a za režiju Tarantino ili Sem Mendes. Bred Pit je osvojio za sporednu i sa tim delim misljenje...

Mimo toga, očekujem film u budućnost gde bi još jednog Oskara morao da osvoji Leo Dikaprio, jer realno zaslužuje da ima više od jednog.

Pozz filmofili, želim nam još bolju filmsku godinu:)

Cole

pre 4 godine

Pa ne znam sta da mislim,
jos manje sta da kazem.
Za pocetak, po meni sam
dogadjaj je izgubio smisao,
sto zbog (ne)kvaliteta filmova,
sto zbog kao neke politicke
korektnosti koju Holivud forsira.
Druga stvar, nekada sam znao kada
je dodela i to nisam propustao,
danas sam se kao prisetio i bio
sam u fazonu, OK 'aj da bacim
pogled, ma zabiravio sam, slucajno
sam refresovao stranu na B92 i vidim
da je Oskar u toku... da ne smaram
vise, odoh ja na spavanje, a ko god
sta osvojio, tako mi je svejedno, jer
kao sto rekoh, Oskar je odavno izgubio
smisao. Poz.

Aron

pre 4 godine

Dobar glumac je Bret Pit tu nema spora ali mislim da nije zasluzio oskara. Ovo je trebalo da pripadne najboljem ove godins to jest Pesiu koji je za koplje bio bolji od ostalih. Bio je tako upecatljiv da si mislio da moze tokom filma da naredi egzekuciju bilo koga i da ne trepne. Doduse on vec ima oskar za Goodfelass tako da nije strasno. Bred u tom dosta bezlicnmom filmu nije nesto specijalno briljirao bio je standardan kao i Leo. To mu dodje neka vrsta kompenzacije za filmove Fight Club, Moneyball, Seven, Tvelve Monkeys, Seven Years On Tibet..., Naravno mislim da je tu i Tarantino izlobirao u njegovu korist

djaps

pre 4 godine

Mislim da bi bilo najpravednije da Parazit osvoji Oskara za najbolji film, Hoakin Finiks za najbolju mušku ulogu, Skarlet Johanson za žensku, a za režiju Tarantino ili Sem Mendes. Bred Pit je osvojio za sporednu i sa tim delim misljenje...

Mimo toga, očekujem film u budućnost gde bi još jednog Oskara morao da osvoji Leo Dikaprio, jer realno zaslužuje da ima više od jednog.

Pozz filmofili, želim nam još bolju filmsku godinu:)

Cole

pre 4 godine

Pa ne znam sta da mislim,
jos manje sta da kazem.
Za pocetak, po meni sam
dogadjaj je izgubio smisao,
sto zbog (ne)kvaliteta filmova,
sto zbog kao neke politicke
korektnosti koju Holivud forsira.
Druga stvar, nekada sam znao kada
je dodela i to nisam propustao,
danas sam se kao prisetio i bio
sam u fazonu, OK 'aj da bacim
pogled, ma zabiravio sam, slucajno
sam refresovao stranu na B92 i vidim
da je Oskar u toku... da ne smaram
vise, odoh ja na spavanje, a ko god
sta osvojio, tako mi je svejedno, jer
kao sto rekoh, Oskar je odavno izgubio
smisao. Poz.

Višekruna

pre 4 godine

Film 'Parazit' nista posebno...Akademija naravno nije htjela da nagradi Dzokera jer je u osnovi kritika drustva i americke raslojenosti. Farsa i ove godine.
(Vlado Banja Luka, 10. februar 2020 06:30)

Deder, prosvetli me, a šta je Parazit ako na kraju dana nije kritika društva i to ne samo u Južnoj Koreji, već svuda na svetu? Komedija? Mislim stvarno... Džoker je zasluženo odneo Oskara za najboljeg glumca. Najbolji film nije bio.

Da li je mrav Oskar zadavio slona videćemo u drugoj sezoni...

pre 4 godine

Ovako su mi pričali vic dok sam bio mali još, pa mi to asocijacija prva kad čujem reč "Oskar":

-Napadnu mravi slona, i svi na njega. Slon se strese, kad mravi vide jedan njihov ostao na vratu na slonu! I svi počnu u glas da kliču i viču:
"Oskare zadavi ga! Oskare zadavi ga!..."

Po zasluzi

pre 4 godine

Film 'Parazit' nista posebno...Akademija naravno nije htjela da nagradi Dzokera jer je u osnovi kritika drustva i americke raslojenosti. Farsa i ove godine.
(Vlado Banja Luka, 10. februar 2020 06:30)

A šta je Parasite, ako ne to isto. Kritika socijalne raslojenosti korejskog društva. Oduzmi fenomenalnu glumu Hoakina Finiksa iz celine filma Joker i dobićeš praznu ljušturu bez esencije. Nego je problem što je naša publika navikla isključivo na holivudsku produkciju i ne vidi ni levo, ni desno od svojih navika.

23sudija

pre 4 godine

Sramota je da The Irishman ne dobije apsolutno ništa!
(memento, 10. februar 2020 05:15)

Ne slazem se. The Irishman je prica toliko puta ispricana na slicne nacine. Film koji osim zucnih imena nema ama bas nista posebno pa samim tim nema ni poente nagraditi ga

Jelena S

pre 4 godine

Dobro je sve ovo, ako uporedimo sa prethodnih nekoliko godina. Kad se setim da su najbolji filmovi bili Shape of water i Moonloght, nije mi dobro. Ovo je sjajno.

Neo noir

pre 4 godine

Zasluzene nagrade za Parazita.
Skorzese i Tarantino su tokom karijere snimili mnogo boljih filmova od Irca i Bilo jednom u Holivudu, Dzoker je sjajan zbog Finiksove glume dok je sama prica prosecna i vec vidjena, a Parazit je jednostavno nesto drugacije, tip filma kakav niko od nas do sada nije pogledao..Film je od danas zvanicno remek delo.

autocorrect off

pre 4 godine

Sinoć sam odgledao parazit, film je stvarno fenomenalan. Kao što su i handmaiden i old boy od istog režisera odlični filmovi. Mislim da su nagrade zasluženo podeljene, a ovi sto pricaju da je oskar izgubio na značaju ne slažem se, čak se oporavlja jer setite se da je 2014. oskara dobio hurtlocker. I još nešto za sve kojima je poslednji kventinov film bezlican neka se okanu ozbiljnih filmova nije to za svakoga i to je potpuno u redu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maxi, 10. februar 2020 08:33)

e moj filmofil. oldboy i handmaiden je rezirao chan wook park a ne bong joon ho. bong joon ho je rezirao snowpiercer i okja

Aron

pre 4 godine

Moram da pohvalim akademiju sto su dali Parzitu nagradu za najbolji film kao i Finiksu za najbolju glavnu musku ulogu. Paradoks je da je ovo zapravo prvi korejski film koji je ikada bio nominovan a pre toga imali su puno filmova koji su osvajali nagrade na raznim festivalima. Poput filmova Old Boy, Burrning, Pieta... U tom smislu su posle iranske najjaca kinematografija u svetu zadnjih 20 godina. Ovde treba napomenuti da to nije prvi film van engleskog govornog podrucja koji je dobio tu nagradu. To je dobio 1997 italijanski film Zivot je lep, Roberta Beninija.

Bocko

pre 4 godine

Jel zna neko kako je moguce da Parazit bude nominovan za 6 kategorija, a ne samo za film van eng. govornog podrucja? (Marko, 10. februar 2020 03:43)

Evo Parazit osvoji i glavnog Oskara za najbolji film. Parazita je otkupio američki distributer i bio je prikazan u američkim bioskopima, pa ima pravo na sve moguće nominacije.

Saul Goodman

pre 4 godine

Ovako su mi pričali vic dok sam bio mali još, pa mi to asocijacija prva kad čujem reč "Oskar":

-Napadnu mravi slona, i svi na njega. Slon se strese, kad mravi vide jedan njihov ostao na vratu na slonu! I svi počnu u glas da kliču i viču:
"Oskare zadavi ga! Oskare zadavi ga!..."
(Da li je mrav Oskar zadavio slona videćemo u drugoj sezoni..., 10. februar 2020 03:33)

Da ima Oskar za najgluplji vic, bio bi van konkurencije...

Dragan

pre 4 godine

Potvrdilo se staro pravilo da najvise nominovani filmovi dobiju najmanje oscara . To je slucaj i sa Jokerom koji je bio nominovan u cak 11 kategorija a dobio je "samo" 2 oskara (glavna muska uloga i muzika).
Zanimljivo da je dobitnik oskara za najbolju musku ulogu Joaquin Phoenix drugi glumac koji ga je dobio za ulogu u istom filmu . Pre 11 godina ga je dobio Heath Ledger takodjer za Jokera .

maxi

pre 4 godine

Sinoć sam odgledao parazit, film je stvarno fenomenalan. Kao što su i handmaiden i old boy od istog režisera odlični filmovi. Mislim da su nagrade zasluženo podeljene, a ovi sto pricaju da je oskar izgubio na značaju ne slažem se, čak se oporavlja jer setite se da je 2014. oskara dobio hurtlocker. I još nešto za sve kojima je poslednji kventinov film bezlican neka se okanu ozbiljnih filmova nije to za svakoga i to je potpuno u redu.

Nemanja

pre 4 godine

Naravno da je najbolji film godine!!!
Bravo za Parazit, bravo za svetsku kinematografiju koja je miljama ispred Holivuda i koja prvi put u istoriji dobija nagradu za najbolji film godine!!!

Žile

pre 4 godine

Parasit najbolji film od ovih ponuđenih. The Irishman islod proseka, ne bi nikom preporučio da zbog ovog filma izgubi 3h i 30min. Joker je ok, tužan film. Parasit drži pažnju od prvog minuta.

Cinique

pre 4 godine

Doduse on vec ima oskar za Goodfelass tako da nije strasno.
(Aron, 10. februar 2020 03:37)
Pa jes, bilo bi komično da je dobio dva oskara za istu ulogu.

Хандо

pre 4 godine

Sinoć sam odgledao parazit, film je stvarno fenomenalan. Kao što su i handmaiden i old boy od istog režisera odlični filmovi.
(maxi, 10. februar 2020 08:33)

Није у питању овај режисер https://www.imdb.com/name/nm0094435/?ref_=tt_ov_dr, већ овај https://www.imdb.com/title/tt0364569/?ref_=tt_sims_tt.

Иначе препоручио бих од режисера Паразита овај филм https://www.imdb.com/title/tt0353969/ што се мене тиче то му је најбољи.

Predrasude, predrasude

pre 4 godine

Da li žiri može da omane dva puta, pa da istom filmu dodeli Zlatnu Palmu i Oskara? Mislim da ne. Čestitke Korejancima na zasluženo osvojenom Oskaru koji predstavlja krunu onog što je jedna azijska kinematografija u velikom usponu, ostvarila od 2000. na ovamo. Gledajući pojedine komentare, rekao bih da pojedinci ovde i dalje misle da svetski film počinje i završava sa Holivudom.

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Ima boga. Parazit je remek djelo a brad pitt je imao toliko dobrih uloga (meni najbolja je, naravno, ona mikija boksaca ciganina iz 'snatcha') i bilo bi tuzno da nikad nije dobio kipic.

Vlado Banja Luka

pre 4 godine

Film 'Parazit' nista posebno...Akademija naravno nije htjela da nagradi Dzokera jer je u osnovi kritika drustva i americke raslojenosti. Farsa i ove godine.

prosto ko pasulj

pre 4 godine

Jel zna neko kako je moguce da Parazit bude nominovan za 6 kategorija, a ne samo za film van eng. govornog podrucja?
(Marko, 10. februar 2020 03:43)

The Artist je uzeo 5 oskara. A mislim da je francuski. Valjda je to ukinuto pre 10-15 god. Ali i dalje postoji kategorija strani film.

Mr Majestyk

pre 4 godine

1917 i Once upon... tek treba da gledam, ali Parazit mi je jednostavno preteran i nije toliko dobar, koliko ga politička korektnost diže u nebo. The Irishman i Ford v Ferrari su realno boljji filmovi. Joe Pesci maestralno odigrao u Ircu i sramota je što nije dobio Oskara.

Doduše, odavno mi je Oskar totalno nebitan, tako da...

ElHombre

pre 4 godine

Juzna Korea ima jako dobru kinematografiju, moj omiljeni film je Covek bez imena koji je zapravo akcioni film, nisam gledao Parazit ali mi je drago sto su dobili ovu nagradu za najbolji strani film, totalno zasluzeno.

Saša 2.

pre 4 godine

Bravo za Breda! Iako ova uloga baš i nije bila za Oskara niti nešto zahtevna, zaslužio je zbog svih prethodnih. Finiks očekivano. Južnokorejski film veliko iznenađenje. Rene Zelveger, hm. Treba pogledati onda taj film. Mogli su i Džudi Garland posthumno da dodele umesto ovoga.

hrcak

pre 4 godine

Bas mi je drago sto joker nije dobio oskara za najbolji film, ne mogu vjerovati da je uopce i bio favorit jer to je mislim jedini film u zivotu kog sam poceo tri puta gledati i ni jednom ga nisam do kraja odgledao. Prvi put sam ga ugasio nakon doslovno prve scene sminkanja jer sam odmah shvatio da je u pitanju naporan film za koji je potrebna cista glava. Drugi put sam odgledao nekih pola sata i to u muci, vise nisam izdrzao. I konacno nakon skoro mjesec dana za psihicku torturu s primjesom arta sam bio spreman. I izdrzao sat i 20 minuta i kad je trebalo biti najzanimljivije jer je rasplet, opet sam ga ugasio. I mislim da ga ni necu pogledat do kraja jer ce to biti samo jos pola sata uludo bacena vremena. Postujem phoenixa jos od sf "ona" gdje je maestralno vukao cijeli film, i u jokeru je vrhunska gluma nesporna ali film kao film malo je reci tesko sr*nje.

Max

pre 4 godine

U moru loših i bezidejnih filmova neko je morao dobiti i oskara. Fenix je zaslužio zbog dobre glume i ako me je Joker podsetio na kinesku kopiju Taxiste. Parazit glupost teška a 1917 kažu spektakl, sem rovova koji su kopani verovatno mesecima ratni film bez bitke a oriča slična Redovu rajanu samo što je Spilberg ovo odradio fantastično. Najtužnije je to što kad me neko pita da mu preporučim neki film teško da se setim nekog u zadnjih 10 godina. Serije su mnogo kvalitetnije od današnjih filmova.

Dirty

pre 4 godine

Veliko iznenađenje prikazivanje Parazita na RTS-u u oči dodele Oskara. Sve ostalo je bilo u okviru globalističko-političko-strateške korektnosti. U godini kad Tarantino objavi novi film moguće je samo posmatrati ostale???

Straight Outta München

pre 4 godine

Ocekivao sam da prosecni Joker dobije oskara, ali jednostavno pored Parazita to nije bilo moguce, prosto mnogo mnogo kvalitetniji film. Ja sam imao takav slucaj da sam prvo odgledao Jokera, i onda sledeci dan Parazita. Malo je reci da sam bio odusevljen sa filmom oko kojeg se nije dizala nikakva prasina za razliku od “grandovskog” Jokera. Svaka cast Joakimu za glumu, zasluzeno je osvojio, ali Joker nije ni u prvih 5 ove godine.
Tragikomicno deluje Robert de Niro u tom filmu....

građanin nepokorni

pre 4 godine

@ Marko - dešavalo se i ranije da strani filmovi izuzetnog kvaliteta budu nominovani i za glavne kategorije (Almodovar je imao tu čast), ali se nije dešavalo da odnese nagrade.

stvarnost

pre 4 godine

promjenila su pravila, nije više Can engleskog područja već najbolji internacionalni film i to je otvorilo priliku svim filmovima iz bilo koje zemlje da se takmiče za sve kategorije....ma liberalna nebuloza kao i sve ostalo na Oskaru....

neko iz mase

pre 4 godine

@cole mnogo se opterecujes. Ta dodela i titula nemaju veze sa zivotom i to nikoga normalnog neinteresuje. Gledaj sta ti se svidja i mani se sta ddugi misle i dodeljuju

I'm joker, I'm smoker, I'm midnight talker

pre 4 godine

"Dzoker" je toliko los film, da se Finiks smorio i nije preglumio, kao obicno.U tom smislu je taj jedini oskar za tu brljotinu, jedan od retkih primera da i "Oskar" ima neke vrednosti.

boxrc

pre 4 godine

1917
Sam Mendes
Saoirse Ronan
Joquin Pheonix
Florence Pough
Brad Pitt
(4k4.Dex, 10. februar 2020 02:25

ocigledno da nisi pogledao parasite ?

Miodrag

pre 4 godine

@Max, 10. februar 2020 10:32
Nisi ni pogledao filmove ... Da jesi, a da se razumes, primetio bi da je 1917 vecinom snimljena u jednom kadru. Svi ti "rovovi" koje pominjes i proboj kroz njih je u jednom kadru.

Student Medicine

pre 4 godine

Ocekivanja su mi se ispunila - Joker nije osvojio Oskara za najbolji film jer zapravo i nije bio to nikada. Ljudi su cesto bili odusevljeni Finiksovom maestralnom glumom da su od tog filma napravili hype koji sem glumom Finiksa nije nista specijalno. Skarlet mi je iznenadjenje kao i Bred Pit. Veca ocekivanja sam imao od 1917.

Wolf

pre 4 godine

Kad se čovek malo bolje zamisli, jako brzo shvati da gotovo sve budalaštine ovog sveta nastaju i dolaze iz Holywood-a.Promocije nakaradnog pod plaštom modernog.Dodele Oskara su postale sve samo ne ono što bi trebale da budu.
Isplivaće ubrzo zašto i kako je Parazit osvojio dva od 4 glavna Oskara.Neka pozadina postoji, uvek postoji.

metoo

pre 4 godine

Nit je Bred bio najbolji sporedni, nit je Parazit najbolji film ali nekako je cela godina bila prilicno slaba filmski pa kad na to dodamo holivudski "diversity" dobijemo to sto smo videli. Kako li je samo Koreanac najbolji reziser, strani i glavni film + originalni scenario a pritom nijedan jedini glumac/ica iz filma nominovan? Kako mozes imati filmsko ostvarenje godine bez odlicne glume? Malo su se zaneli na akademiji...

U svakom slucaju, ono zasta se bas svi slazu je da je Hoakin zasluzio oskara za naj-glumca! Ostalo je sve za zaborav!

nrm

pre 4 godine

Iako i dalje mislim da je Parazit odlican film - zanimljiv i neobican, kraj me je malo razocarao. Scenario je dopustio da jedan lik bude ubijen i to na neki nacin opravdao u poslednjoj sceni (kada sin masta kako ce kupiti kucu i dati ocu slobodu), iako se pokojni sasvim korektno poneo prema ubici - zaposlio ga je, postovao i cak u intimnom razgovoru sa zenom nije imao ruzan komentar o njemu, sem opaske na miris njegovog odela. Ispalo je da je siromasni lik dobio opravdanje za ubistvo samo zbog socijalne razlike medju njima. Pokojnik je hteo cak da inicira prevoz povredjene cerke u bolnicu par momenata pred smrt. Nekako bi mi lakse bilo da je ludak iz podruma ubio i vlasnika kuce...

Oki

pre 4 godine

Parazit sasvim zasluženo. Gledao ga sinoć baš. Joker nikako ne zaslužuje Oskara. Jedino što je dobro u tom filmu je Hoakin sa fantastičnom glumom i zato zasluženo Oskar ide njemu a ne celoj produkciji. Film nema nikakvo dublje značenje, na tematiku ovog filma su se palili samo tinejdžeri koje je ovaj film "probudio". Pritom taj film ni ne treba da ima neku poentu jer je u pitanju samo dodatak priči za fanove Betmena i Jokera naravno što je sasvim okej.

Milosav

pre 4 godine

Nema veze sa Oscarima, ako imate priliku pogledajte film The Gentlemen, rezirao Guy Ritchie. Film je fenomenalan! Karakteri neverovatni, komicno i pametno u isto vreme.

Jr

pre 4 godine

Uvek je smešna besramnost drugova i drugarica. Parazit je komunističko propagandno smeće. Taj film čak nije ni logički postojan. Recimo, koji je razlog zašto su namestili domaćici kada su već tada imali tri plate u četvoročlanoj porodici? Na kraju jedan od njih ubija svog dobrotvora koji mu je omogućio da radi i pošteno zaradi za život. Komunistička propaganda često pobija samu sebe... Odvratna i nadasve besmislena priča. Komunisti su izabrali propagandu umesto remek-dela kakav je Džoker i zbog toga će nastaviti da gube publiku. Jedini razlog zašto je Parazit dobio nagrade je zato što je propaganda (besmislena), o muh diversity i klasnoj borbi i sličnim budalaštinama sledbenika najvećeg zla u istoriji. Režija i originalni scenario? Mislim... shvatate da priča nije logički postojana pored toga što je besmislena i da jeste? Dalje, Rene - dobro je. GMU i muzika odlično što je za Džokera ali je strašno ako je razlog za muziku to što je žena a ne zato što je zaista odlična muzika. Neeeeee! Drugarica Dern! Nakon što je učestvovala u uništavanju Star Wars kao Vice-Admiral Gender Studies što reče neko, valjda je zaredila tako po raznim žanrovima da nastavi uništavanje umetnosti radi zločinačke propagande. Kada prelazi na uništavanje akcija i horora? :) Adaptacija scenaria za DžoDžo valjda znači da je izrazito neduhoviti autor (što kao krije Oskara ispod sedišta), komunističko-rasističku propagandu protiv belaca učinio još boljom kroz film nego što je bila zamišljena? :)

maradona

pre 4 godine

Sinoc sam odgledao film parazit i moram reci da nisam odusevljen. Jel moze neko da mi kaze u cemu je poenta filma i kakvu poruku daje? Priznajem, laik sam pa molim za pomoc. Ja stvarno nisam shvatio film ili ga nisam dovoljno pazljivo gledao..

el.kiddo

pre 4 godine

Da li iko moze da objasni sta je u ovom filmu toliko dobro? gledao sam, i apsolutno nije vredan 2.5h icijeg vremena. Ok, oskar je cisto marketinsko guranje filma, npr. i La La lend je osvojio oskara, te su po kvalitetu oba filma na slicnom nivou.

jaggy

pre 4 godine

Parazit je film sa tako glupim krajem da ne želim ni da se sećam da sam ga gledao.. Prosečan film koji dolazi iz Južne Koreje. Ova dodela oskara je postala trula do bola

Brat Bart NS

pre 4 godine

Imao sam osecaj i pogodio najbolji film je Parazit istorija je ispisana
Korejski filmovi su sve kvalitetniji i bolji od holivudskih!

Pametnome dosta

pre 4 godine

Dve stvari mi ovde bodu oci,Parazit i Antonio Banderas.Nije mi jasno da drzava od 300 i kusur miliona stanovnika i holivudskom industrijom koja godisnje snimi na desetine hiljada filmova ne moze da skupi 10 filmova i 5 glumaca koji ce biti nominovani za Oskara.Razlog,sve manji kvalitet filma i lose role glumaca.Zato mi dodje zao Enija Morikonea.Covek je realno trebao da dobije 10 Oskara,ali je vecina snimljena u italijanskoj produkciji,pa je nagradjen tek za Hateful 8.A realno od 70ih godina na ovamo,ja pamtim samo muziku Kuma Nina Rote,Goldsmitov Ave Satani,Vangelisove Vatrene kocije i Celin Dion iz Titanika...Slicno kao s Korsezeom,dobio tek za prosecan akcioni film Departed,a realno trebao je mnogo ranije.

Msbravomk

pre 4 godine

Glavni razlog sta honeyland nije dobio oscar,je obama i njogova fondacija koi su finansirali american factory i bio e tesko pored taj demokratski lobi u samoj akademii dobiti oscar posebno u uzbornoj godini. I sam obama odma napisao na twitter hvala akademii sta su prepoznali taj problem sta e isprican u taj dokumentarac,inace sasvim obican dokumentarec i kao potvrda je i niska ocena na imdb 7,5 sta e za dokumentarni vrlo malo

Nemanja

pre 4 godine

Najbolji film je 1917, po meni. Odgledao sam skoro sve filmove, kandidate, najjači utisak je na mene ostavio film 1917. Ne znam na koji način su koreanci došli tu gde jesu. Film je malo iznad proseka, odlična ideja i to je to. Ali, mišljenje USA akademije je uvek nepredvidivo, obično je nepovezano sa realnim umetničkim dometima, kao i sada.

EF

pre 4 godine

Ja ne znam po kojim je parametrima Parazit pobedio kao najbolji film godine? Kako? Da se razumemo, ja lično nemam ništa protiv filma, čak naprotiv, dobar je utisak ostavio na mene, nasmejao me dosta puta, održao konstantnu pažnju, i lepo je uklopljena ta mešavina komedije - trilera. Ali to je sve. Ništa dalje od toga. Tematika trilera već viđena, pogotovo u španskim trilerima. Ne na istom nivou naravno, ali ništa ovde nije revolucionarno niti ostavlja "wow" efekat za glavnu nagradu. Recimo meni je Joker lično daleko bolji paket po svim parametrima. Ne znam, zaista, možda grešim, možda ja nisam uočio tu neku perfekciju filma, samo se nadam da taj razlog za pobedu nije to što je korejanski film, i to što je ovo za njihov kinematografijski standard remek delo. Mislim da je ovo iz godine u godinu postalo sve gore i gore stanje što se tiče kvalitetnih filmova i pravih oskarovaca. Toliko opada lestvica kvaliteta u Holivudu da sad već ostaneš u čudu kada se pojavi neki iole bolji film, dok smo nekada u jednoj godini mogli da gledamo po nekolicinu izuzetnih filmova, koji bez reči i teksta ostavljaju i dan danas. Strahota. Inače za glumu nema šta, Feniks perfektan!

Јабучило

pre 4 godine

Jel zna neko kako je moguce da Parazit bude nominovan za 6 kategorija, a ne samo za film van eng. govornog podrucja?
(Marko, 10. februar 2020 03:43)

Има пуно енглеских речи у модерном корејском, а неки ликови носе англосаксонска имена?
Шалим се, и мене занима.

Jim Borrison

pre 4 godine

Ne znam sto se ljudi loze na Parazita...Počinje fino i drži solidan momentum sve do dečijeg rođendana gde film gubi svaki smisao. Sin pravi plan da završi fax, zaposli se, zaradi velike pare, kupi tu kuću i onda će ------- (drumroll) ćaleta da izbavi iz podruma.

Hajde da pijemo ovo noći

pre 4 godine

Kuda vodi ovo "eminentno filmsko takmičenje" jasno pokazuje izjava dobitnika oskara koji ne kaže - Slaviću do ujutru - već kaže - Ima da pijem do ujutru - Pa pij brate, opijaj se do ujutro kad živiš u svetu u kom je opijanje merilo sreće.

Breba

pre 4 godine

Opa. Mislim da neće biti oscara naredne godine ili ce biti veliki bojkot. Visegodisnje ignorisanje zena rezisera i manjina dok se nagrade daju ljudima koji ni ne govore engleski ce biti zestoko napadnuto u politicki korektnoj USA. Ne znam je li pravedno ili ne ali tako ce biti.

Po zasluzi

pre 4 godine

Parasite zasluženo. Film godine van svake sumnje. Drago mi je da hajpovani Joker nije uzeo ništa osim glavne muške uloge (zasluženo) i muzike.

...

pre 4 godine

"Još jedan favorit opravdao očekivanja. Laura Dern je najbolja sporedna glumica! Oskara za ulogu u Priči o braku uručio joj je prošlogodišnji najbolji sporedni glumac Maharšala Ali."

Sprdnja od nagrade.

Иду дани...

pre 4 godine

Нисам гледао све филмове који су номиновани за Оскара али два главна кандидата јесам.Прије неких мјесец дана,када су на овом сајту први пут објављени главни кандидати за Оскара написао сам да нема шансе да ће "Џокер" освојити главну награду.То једноставно није пракса Холивуда! Не награђују филмове са (анти)херојима,то као да им је главно правило и поштујем то.Треба гледати такве филмове искључиво као забаву.Но драго ми је што су барем наградили Феникса за ту улогу.Заслужио је.Тиме су и индиректно поручили да је филм одличан али да се зна зашто није награђен.Но мора се признати да је филм "Паразит" по свим параметрима које Холивуд узима у обзир приликом награђивања бољи филм од Џокера.Искрено и на мене је оставио много јачи утисак.Очекивао сам да ће добити награду за најбољи ван енглеског говорног подручја али једино је он имао довољно квалитета да им помогне у намјери да се придржавају правила и да "Џокер" не освоји награду...

vlo

pre 4 godine

Ovo vam je sve nameštaljka i lobiranje začinjeno sa previše političke korektnosti radikalne levice u Americi. Oskar?
Priča o braku dobar film gde žena ostavlja muža zbog sitnica...tačno da nam ogade brak kao instituciju.
Onda Irac je predosadan film gledaao sam ga 3 dana po malo...a ekipa je prematora i Deniro i Paćino...samo je scenografija dobra.

miroslavmld

pre 4 godine

Parazit odlican. Sinoć bio na RTS 1. Vrlo dinamičan i neizvestan film sa neverovatnim obrtima. Ima i elemenata komedije ali ja bih ga svrstao i u psiho trilere sa elementima horora.

parazit kao porodica Topalović

pre 4 godine

Film je teška budalaština, loše zamešanih žanrova i nasilu veštačkih zapleta. Ne razumem ovolike Oskare. Gledala sam na RTS, smorila se, i odgledala tek za informaciju. Ničim zasluženo. Kao naši Topalovići i Mačeta zajedno.

ras007

pre 4 godine

Kolebao sam se da skinem ovaj film uz pomoc torenta, ali kad moze gugl da ne placa poreze, zasto ne bih i ja nelegalno skidao filmove. Bogatim je dozvoljeno da krse zakon, a sirotinja treba da ga se pridrzava. E, pa necete taj film gledati gospodo iz fotelje! Film je inace skrpljen od nekoliko zanrova: lake komedije, psiholoske drame, filma katastrofe i horora. Jedino sto je zaplet dobar, ostalo je bezveze. Likovi nisu upecatljivi, mozda zato što nama istocni Azijati lice jedni na druge, sto ih tesko raspoznajemo. Genijalni sincic nema veze s radnjom, a stalno se nesto mota okolo. A tek bogataseva kcerka? Dvaput je uzdahnula, jednom se poljubila i to je sve. Glumice su zgodne, ali nas je reziser zakinuo jer su bile previse zakopcane. Puno se laze u filmu, omladina ce misliti da tako treba, jer je nagradjen Oskarom. Ima metaforu: Dok bogati uzivaju u izobilju, sirotinja se zlopati u podrumu u strahu od atomske. Ima i subverziju. Ono kad proradi hladno oruzje

Cole

pre 4 godine

Pa ne znam sta da mislim,
jos manje sta da kazem.
Za pocetak, po meni sam
dogadjaj je izgubio smisao,
sto zbog (ne)kvaliteta filmova,
sto zbog kao neke politicke
korektnosti koju Holivud forsira.
Druga stvar, nekada sam znao kada
je dodela i to nisam propustao,
danas sam se kao prisetio i bio
sam u fazonu, OK 'aj da bacim
pogled, ma zabiravio sam, slucajno
sam refresovao stranu na B92 i vidim
da je Oskar u toku... da ne smaram
vise, odoh ja na spavanje, a ko god
sta osvojio, tako mi je svejedno, jer
kao sto rekoh, Oskar je odavno izgubio
smisao. Poz.

Da li je mrav Oskar zadavio slona videćemo u drugoj sezoni...

pre 4 godine

Ovako su mi pričali vic dok sam bio mali još, pa mi to asocijacija prva kad čujem reč "Oskar":

-Napadnu mravi slona, i svi na njega. Slon se strese, kad mravi vide jedan njihov ostao na vratu na slonu! I svi počnu u glas da kliču i viču:
"Oskare zadavi ga! Oskare zadavi ga!..."

Aron

pre 4 godine

Dobar glumac je Bret Pit tu nema spora ali mislim da nije zasluzio oskara. Ovo je trebalo da pripadne najboljem ove godins to jest Pesiu koji je za koplje bio bolji od ostalih. Bio je tako upecatljiv da si mislio da moze tokom filma da naredi egzekuciju bilo koga i da ne trepne. Doduse on vec ima oskar za Goodfelass tako da nije strasno. Bred u tom dosta bezlicnmom filmu nije nesto specijalno briljirao bio je standardan kao i Leo. To mu dodje neka vrsta kompenzacije za filmove Fight Club, Moneyball, Seven, Tvelve Monkeys, Seven Years On Tibet..., Naravno mislim da je tu i Tarantino izlobirao u njegovu korist

Vlado Banja Luka

pre 4 godine

Film 'Parazit' nista posebno...Akademija naravno nije htjela da nagradi Dzokera jer je u osnovi kritika drustva i americke raslojenosti. Farsa i ove godine.

Max

pre 4 godine

U moru loših i bezidejnih filmova neko je morao dobiti i oskara. Fenix je zaslužio zbog dobre glume i ako me je Joker podsetio na kinesku kopiju Taxiste. Parazit glupost teška a 1917 kažu spektakl, sem rovova koji su kopani verovatno mesecima ratni film bez bitke a oriča slična Redovu rajanu samo što je Spilberg ovo odradio fantastično. Najtužnije je to što kad me neko pita da mu preporučim neki film teško da se setim nekog u zadnjih 10 godina. Serije su mnogo kvalitetnije od današnjih filmova.

Mr Majestyk

pre 4 godine

1917 i Once upon... tek treba da gledam, ali Parazit mi je jednostavno preteran i nije toliko dobar, koliko ga politička korektnost diže u nebo. The Irishman i Ford v Ferrari su realno boljji filmovi. Joe Pesci maestralno odigrao u Ircu i sramota je što nije dobio Oskara.

Doduše, odavno mi je Oskar totalno nebitan, tako da...

djaps

pre 4 godine

Mislim da bi bilo najpravednije da Parazit osvoji Oskara za najbolji film, Hoakin Finiks za najbolju mušku ulogu, Skarlet Johanson za žensku, a za režiju Tarantino ili Sem Mendes. Bred Pit je osvojio za sporednu i sa tim delim misljenje...

Mimo toga, očekujem film u budućnost gde bi još jednog Oskara morao da osvoji Leo Dikaprio, jer realno zaslužuje da ima više od jednog.

Pozz filmofili, želim nam još bolju filmsku godinu:)

hrcak

pre 4 godine

Bas mi je drago sto joker nije dobio oskara za najbolji film, ne mogu vjerovati da je uopce i bio favorit jer to je mislim jedini film u zivotu kog sam poceo tri puta gledati i ni jednom ga nisam do kraja odgledao. Prvi put sam ga ugasio nakon doslovno prve scene sminkanja jer sam odmah shvatio da je u pitanju naporan film za koji je potrebna cista glava. Drugi put sam odgledao nekih pola sata i to u muci, vise nisam izdrzao. I konacno nakon skoro mjesec dana za psihicku torturu s primjesom arta sam bio spreman. I izdrzao sat i 20 minuta i kad je trebalo biti najzanimljivije jer je rasplet, opet sam ga ugasio. I mislim da ga ni necu pogledat do kraja jer ce to biti samo jos pola sata uludo bacena vremena. Postujem phoenixa jos od sf "ona" gdje je maestralno vukao cijeli film, i u jokeru je vrhunska gluma nesporna ali film kao film malo je reci tesko sr*nje.

I'm joker, I'm smoker, I'm midnight talker

pre 4 godine

"Dzoker" je toliko los film, da se Finiks smorio i nije preglumio, kao obicno.U tom smislu je taj jedini oskar za tu brljotinu, jedan od retkih primera da i "Oskar" ima neke vrednosti.

jaggy

pre 4 godine

Parazit je film sa tako glupim krajem da ne želim ni da se sećam da sam ga gledao.. Prosečan film koji dolazi iz Južne Koreje. Ova dodela oskara je postala trula do bola

el.kiddo

pre 4 godine

Da li iko moze da objasni sta je u ovom filmu toliko dobro? gledao sam, i apsolutno nije vredan 2.5h icijeg vremena. Ok, oskar je cisto marketinsko guranje filma, npr. i La La lend je osvojio oskara, te su po kvalitetu oba filma na slicnom nivou.

Wolf

pre 4 godine

Kad se čovek malo bolje zamisli, jako brzo shvati da gotovo sve budalaštine ovog sveta nastaju i dolaze iz Holywood-a.Promocije nakaradnog pod plaštom modernog.Dodele Oskara su postale sve samo ne ono što bi trebale da budu.
Isplivaće ubrzo zašto i kako je Parazit osvojio dva od 4 glavna Oskara.Neka pozadina postoji, uvek postoji.

Breba

pre 4 godine

Opa. Mislim da neće biti oscara naredne godine ili ce biti veliki bojkot. Visegodisnje ignorisanje zena rezisera i manjina dok se nagrade daju ljudima koji ni ne govore engleski ce biti zestoko napadnuto u politicki korektnoj USA. Ne znam je li pravedno ili ne ali tako ce biti.

maxi

pre 4 godine

Sinoć sam odgledao parazit, film je stvarno fenomenalan. Kao što su i handmaiden i old boy od istog režisera odlični filmovi. Mislim da su nagrade zasluženo podeljene, a ovi sto pricaju da je oskar izgubio na značaju ne slažem se, čak se oporavlja jer setite se da je 2014. oskara dobio hurtlocker. I još nešto za sve kojima je poslednji kventinov film bezlican neka se okanu ozbiljnih filmova nije to za svakoga i to je potpuno u redu.

Jr

pre 4 godine

Uvek je smešna besramnost drugova i drugarica. Parazit je komunističko propagandno smeće. Taj film čak nije ni logički postojan. Recimo, koji je razlog zašto su namestili domaćici kada su već tada imali tri plate u četvoročlanoj porodici? Na kraju jedan od njih ubija svog dobrotvora koji mu je omogućio da radi i pošteno zaradi za život. Komunistička propaganda često pobija samu sebe... Odvratna i nadasve besmislena priča. Komunisti su izabrali propagandu umesto remek-dela kakav je Džoker i zbog toga će nastaviti da gube publiku. Jedini razlog zašto je Parazit dobio nagrade je zato što je propaganda (besmislena), o muh diversity i klasnoj borbi i sličnim budalaštinama sledbenika najvećeg zla u istoriji. Režija i originalni scenario? Mislim... shvatate da priča nije logički postojana pored toga što je besmislena i da jeste? Dalje, Rene - dobro je. GMU i muzika odlično što je za Džokera ali je strašno ako je razlog za muziku to što je žena a ne zato što je zaista odlična muzika. Neeeeee! Drugarica Dern! Nakon što je učestvovala u uništavanju Star Wars kao Vice-Admiral Gender Studies što reče neko, valjda je zaredila tako po raznim žanrovima da nastavi uništavanje umetnosti radi zločinačke propagande. Kada prelazi na uništavanje akcija i horora? :) Adaptacija scenaria za DžoDžo valjda znači da je izrazito neduhoviti autor (što kao krije Oskara ispod sedišta), komunističko-rasističku propagandu protiv belaca učinio još boljom kroz film nego što je bila zamišljena? :)

maradona

pre 4 godine

Sinoc sam odgledao film parazit i moram reci da nisam odusevljen. Jel moze neko da mi kaze u cemu je poenta filma i kakvu poruku daje? Priznajem, laik sam pa molim za pomoc. Ja stvarno nisam shvatio film ili ga nisam dovoljno pazljivo gledao..

metoo

pre 4 godine

Nit je Bred bio najbolji sporedni, nit je Parazit najbolji film ali nekako je cela godina bila prilicno slaba filmski pa kad na to dodamo holivudski "diversity" dobijemo to sto smo videli. Kako li je samo Koreanac najbolji reziser, strani i glavni film + originalni scenario a pritom nijedan jedini glumac/ica iz filma nominovan? Kako mozes imati filmsko ostvarenje godine bez odlicne glume? Malo su se zaneli na akademiji...

U svakom slucaju, ono zasta se bas svi slazu je da je Hoakin zasluzio oskara za naj-glumca! Ostalo je sve za zaborav!

nrm

pre 4 godine

Iako i dalje mislim da je Parazit odlican film - zanimljiv i neobican, kraj me je malo razocarao. Scenario je dopustio da jedan lik bude ubijen i to na neki nacin opravdao u poslednjoj sceni (kada sin masta kako ce kupiti kucu i dati ocu slobodu), iako se pokojni sasvim korektno poneo prema ubici - zaposlio ga je, postovao i cak u intimnom razgovoru sa zenom nije imao ruzan komentar o njemu, sem opaske na miris njegovog odela. Ispalo je da je siromasni lik dobio opravdanje za ubistvo samo zbog socijalne razlike medju njima. Pokojnik je hteo cak da inicira prevoz povredjene cerke u bolnicu par momenata pred smrt. Nekako bi mi lakse bilo da je ludak iz podruma ubio i vlasnika kuce...

stvarnost

pre 4 godine

promjenila su pravila, nije više Can engleskog područja već najbolji internacionalni film i to je otvorilo priliku svim filmovima iz bilo koje zemlje da se takmiče za sve kategorije....ma liberalna nebuloza kao i sve ostalo na Oskaru....

Straight Outta München

pre 4 godine

Ocekivao sam da prosecni Joker dobije oskara, ali jednostavno pored Parazita to nije bilo moguce, prosto mnogo mnogo kvalitetniji film. Ja sam imao takav slucaj da sam prvo odgledao Jokera, i onda sledeci dan Parazita. Malo je reci da sam bio odusevljen sa filmom oko kojeg se nije dizala nikakva prasina za razliku od “grandovskog” Jokera. Svaka cast Joakimu za glumu, zasluzeno je osvojio, ali Joker nije ni u prvih 5 ove godine.
Tragikomicno deluje Robert de Niro u tom filmu....

Aron

pre 4 godine

Moram da pohvalim akademiju sto su dali Parzitu nagradu za najbolji film kao i Finiksu za najbolju glavnu musku ulogu. Paradoks je da je ovo zapravo prvi korejski film koji je ikada bio nominovan a pre toga imali su puno filmova koji su osvajali nagrade na raznim festivalima. Poput filmova Old Boy, Burrning, Pieta... U tom smislu su posle iranske najjaca kinematografija u svetu zadnjih 20 godina. Ovde treba napomenuti da to nije prvi film van engleskog govornog podrucja koji je dobio tu nagradu. To je dobio 1997 italijanski film Zivot je lep, Roberta Beninija.

Nemanja

pre 4 godine

Naravno da je najbolji film godine!!!
Bravo za Parazit, bravo za svetsku kinematografiju koja je miljama ispred Holivuda i koja prvi put u istoriji dobija nagradu za najbolji film godine!!!

Višekruna

pre 4 godine

Film 'Parazit' nista posebno...Akademija naravno nije htjela da nagradi Dzokera jer je u osnovi kritika drustva i americke raslojenosti. Farsa i ove godine.
(Vlado Banja Luka, 10. februar 2020 06:30)

Deder, prosvetli me, a šta je Parazit ako na kraju dana nije kritika društva i to ne samo u Južnoj Koreji, već svuda na svetu? Komedija? Mislim stvarno... Džoker je zasluženo odneo Oskara za najboljeg glumca. Najbolji film nije bio.

Nemanja

pre 4 godine

Najbolji film je 1917, po meni. Odgledao sam skoro sve filmove, kandidate, najjači utisak je na mene ostavio film 1917. Ne znam na koji način su koreanci došli tu gde jesu. Film je malo iznad proseka, odlična ideja i to je to. Ali, mišljenje USA akademije je uvek nepredvidivo, obično je nepovezano sa realnim umetničkim dometima, kao i sada.

Oki

pre 4 godine

Parazit sasvim zasluženo. Gledao ga sinoć baš. Joker nikako ne zaslužuje Oskara. Jedino što je dobro u tom filmu je Hoakin sa fantastičnom glumom i zato zasluženo Oskar ide njemu a ne celoj produkciji. Film nema nikakvo dublje značenje, na tematiku ovog filma su se palili samo tinejdžeri koje je ovaj film "probudio". Pritom taj film ni ne treba da ima neku poentu jer je u pitanju samo dodatak priči za fanove Betmena i Jokera naravno što je sasvim okej.

Neo noir

pre 4 godine

Zasluzene nagrade za Parazita.
Skorzese i Tarantino su tokom karijere snimili mnogo boljih filmova od Irca i Bilo jednom u Holivudu, Dzoker je sjajan zbog Finiksove glume dok je sama prica prosecna i vec vidjena, a Parazit je jednostavno nesto drugacije, tip filma kakav niko od nas do sada nije pogledao..Film je od danas zvanicno remek delo.

Saša 2.

pre 4 godine

Bravo za Breda! Iako ova uloga baš i nije bila za Oskara niti nešto zahtevna, zaslužio je zbog svih prethodnih. Finiks očekivano. Južnokorejski film veliko iznenađenje. Rene Zelveger, hm. Treba pogledati onda taj film. Mogli su i Džudi Garland posthumno da dodele umesto ovoga.

Student Medicine

pre 4 godine

Ocekivanja su mi se ispunila - Joker nije osvojio Oskara za najbolji film jer zapravo i nije bio to nikada. Ljudi su cesto bili odusevljeni Finiksovom maestralnom glumom da su od tog filma napravili hype koji sem glumom Finiksa nije nista specijalno. Skarlet mi je iznenadjenje kao i Bred Pit. Veca ocekivanja sam imao od 1917.

Žile

pre 4 godine

Parasit najbolji film od ovih ponuđenih. The Irishman islod proseka, ne bi nikom preporučio da zbog ovog filma izgubi 3h i 30min. Joker je ok, tužan film. Parasit drži pažnju od prvog minuta.

Po zasluzi

pre 4 godine

Film 'Parazit' nista posebno...Akademija naravno nije htjela da nagradi Dzokera jer je u osnovi kritika drustva i americke raslojenosti. Farsa i ove godine.
(Vlado Banja Luka, 10. februar 2020 06:30)

A šta je Parasite, ako ne to isto. Kritika socijalne raslojenosti korejskog društva. Oduzmi fenomenalnu glumu Hoakina Finiksa iz celine filma Joker i dobićeš praznu ljušturu bez esencije. Nego je problem što je naša publika navikla isključivo na holivudsku produkciju i ne vidi ni levo, ni desno od svojih navika.

Hajde da pijemo ovo noći

pre 4 godine

Kuda vodi ovo "eminentno filmsko takmičenje" jasno pokazuje izjava dobitnika oskara koji ne kaže - Slaviću do ujutru - već kaže - Ima da pijem do ujutru - Pa pij brate, opijaj se do ujutro kad živiš u svetu u kom je opijanje merilo sreće.

parazit kao porodica Topalović

pre 4 godine

Film je teška budalaština, loše zamešanih žanrova i nasilu veštačkih zapleta. Ne razumem ovolike Oskare. Gledala sam na RTS, smorila se, i odgledala tek za informaciju. Ničim zasluženo. Kao naši Topalovići i Mačeta zajedno.

23sudija

pre 4 godine

Sramota je da The Irishman ne dobije apsolutno ništa!
(memento, 10. februar 2020 05:15)

Ne slazem se. The Irishman je prica toliko puta ispricana na slicne nacine. Film koji osim zucnih imena nema ama bas nista posebno pa samim tim nema ni poente nagraditi ga

boxrc

pre 4 godine

1917
Sam Mendes
Saoirse Ronan
Joquin Pheonix
Florence Pough
Brad Pitt
(4k4.Dex, 10. februar 2020 02:25

ocigledno da nisi pogledao parasite ?

EF

pre 4 godine

Ja ne znam po kojim je parametrima Parazit pobedio kao najbolji film godine? Kako? Da se razumemo, ja lično nemam ništa protiv filma, čak naprotiv, dobar je utisak ostavio na mene, nasmejao me dosta puta, održao konstantnu pažnju, i lepo je uklopljena ta mešavina komedije - trilera. Ali to je sve. Ništa dalje od toga. Tematika trilera već viđena, pogotovo u španskim trilerima. Ne na istom nivou naravno, ali ništa ovde nije revolucionarno niti ostavlja "wow" efekat za glavnu nagradu. Recimo meni je Joker lično daleko bolji paket po svim parametrima. Ne znam, zaista, možda grešim, možda ja nisam uočio tu neku perfekciju filma, samo se nadam da taj razlog za pobedu nije to što je korejanski film, i to što je ovo za njihov kinematografijski standard remek delo. Mislim da je ovo iz godine u godinu postalo sve gore i gore stanje što se tiče kvalitetnih filmova i pravih oskarovaca. Toliko opada lestvica kvaliteta u Holivudu da sad već ostaneš u čudu kada se pojavi neki iole bolji film, dok smo nekada u jednoj godini mogli da gledamo po nekolicinu izuzetnih filmova, koji bez reči i teksta ostavljaju i dan danas. Strahota. Inače za glumu nema šta, Feniks perfektan!

Dirty

pre 4 godine

Veliko iznenađenje prikazivanje Parazita na RTS-u u oči dodele Oskara. Sve ostalo je bilo u okviru globalističko-političko-strateške korektnosti. U godini kad Tarantino objavi novi film moguće je samo posmatrati ostale???

Predrasude, predrasude

pre 4 godine

Da li žiri može da omane dva puta, pa da istom filmu dodeli Zlatnu Palmu i Oskara? Mislim da ne. Čestitke Korejancima na zasluženo osvojenom Oskaru koji predstavlja krunu onog što je jedna azijska kinematografija u velikom usponu, ostvarila od 2000. na ovamo. Gledajući pojedine komentare, rekao bih da pojedinci ovde i dalje misle da svetski film počinje i završava sa Holivudom.

neko iz mase

pre 4 godine

@cole mnogo se opterecujes. Ta dodela i titula nemaju veze sa zivotom i to nikoga normalnog neinteresuje. Gledaj sta ti se svidja i mani se sta ddugi misle i dodeljuju

Jim Borrison

pre 4 godine

Ne znam sto se ljudi loze na Parazita...Počinje fino i drži solidan momentum sve do dečijeg rođendana gde film gubi svaki smisao. Sin pravi plan da završi fax, zaposli se, zaradi velike pare, kupi tu kuću i onda će ------- (drumroll) ćaleta da izbavi iz podruma.

Po zasluzi

pre 4 godine

Parasite zasluženo. Film godine van svake sumnje. Drago mi je da hajpovani Joker nije uzeo ništa osim glavne muške uloge (zasluženo) i muzike.

vlo

pre 4 godine

Ovo vam je sve nameštaljka i lobiranje začinjeno sa previše političke korektnosti radikalne levice u Americi. Oskar?
Priča o braku dobar film gde žena ostavlja muža zbog sitnica...tačno da nam ogade brak kao instituciju.
Onda Irac je predosadan film gledaao sam ga 3 dana po malo...a ekipa je prematora i Deniro i Paćino...samo je scenografija dobra.

Хандо

pre 4 godine

Sinoć sam odgledao parazit, film je stvarno fenomenalan. Kao što su i handmaiden i old boy od istog režisera odlični filmovi.
(maxi, 10. februar 2020 08:33)

Није у питању овај режисер https://www.imdb.com/name/nm0094435/?ref_=tt_ov_dr, већ овај https://www.imdb.com/title/tt0364569/?ref_=tt_sims_tt.

Иначе препоручио бих од режисера Паразита овај филм https://www.imdb.com/title/tt0353969/ што се мене тиче то му је најбољи.

ras007

pre 4 godine

Kolebao sam se da skinem ovaj film uz pomoc torenta, ali kad moze gugl da ne placa poreze, zasto ne bih i ja nelegalno skidao filmove. Bogatim je dozvoljeno da krse zakon, a sirotinja treba da ga se pridrzava. E, pa necete taj film gledati gospodo iz fotelje! Film je inace skrpljen od nekoliko zanrova: lake komedije, psiholoske drame, filma katastrofe i horora. Jedino sto je zaplet dobar, ostalo je bezveze. Likovi nisu upecatljivi, mozda zato što nama istocni Azijati lice jedni na druge, sto ih tesko raspoznajemo. Genijalni sincic nema veze s radnjom, a stalno se nesto mota okolo. A tek bogataseva kcerka? Dvaput je uzdahnula, jednom se poljubila i to je sve. Glumice su zgodne, ali nas je reziser zakinuo jer su bile previse zakopcane. Puno se laze u filmu, omladina ce misliti da tako treba, jer je nagradjen Oskarom. Ima metaforu: Dok bogati uzivaju u izobilju, sirotinja se zlopati u podrumu u strahu od atomske. Ima i subverziju. Ono kad proradi hladno oruzje

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Ima boga. Parazit je remek djelo a brad pitt je imao toliko dobrih uloga (meni najbolja je, naravno, ona mikija boksaca ciganina iz 'snatcha') i bilo bi tuzno da nikad nije dobio kipic.

ElHombre

pre 4 godine

Juzna Korea ima jako dobru kinematografiju, moj omiljeni film je Covek bez imena koji je zapravo akcioni film, nisam gledao Parazit ali mi je drago sto su dobili ovu nagradu za najbolji strani film, totalno zasluzeno.

Saul Goodman

pre 4 godine

Ovako su mi pričali vic dok sam bio mali još, pa mi to asocijacija prva kad čujem reč "Oskar":

-Napadnu mravi slona, i svi na njega. Slon se strese, kad mravi vide jedan njihov ostao na vratu na slonu! I svi počnu u glas da kliču i viču:
"Oskare zadavi ga! Oskare zadavi ga!..."
(Da li je mrav Oskar zadavio slona videćemo u drugoj sezoni..., 10. februar 2020 03:33)

Da ima Oskar za najgluplji vic, bio bi van konkurencije...

Dragan

pre 4 godine

Potvrdilo se staro pravilo da najvise nominovani filmovi dobiju najmanje oscara . To je slucaj i sa Jokerom koji je bio nominovan u cak 11 kategorija a dobio je "samo" 2 oskara (glavna muska uloga i muzika).
Zanimljivo da je dobitnik oskara za najbolju musku ulogu Joaquin Phoenix drugi glumac koji ga je dobio za ulogu u istom filmu . Pre 11 godina ga je dobio Heath Ledger takodjer za Jokera .

autocorrect off

pre 4 godine

Sinoć sam odgledao parazit, film je stvarno fenomenalan. Kao što su i handmaiden i old boy od istog režisera odlični filmovi. Mislim da su nagrade zasluženo podeljene, a ovi sto pricaju da je oskar izgubio na značaju ne slažem se, čak se oporavlja jer setite se da je 2014. oskara dobio hurtlocker. I još nešto za sve kojima je poslednji kventinov film bezlican neka se okanu ozbiljnih filmova nije to za svakoga i to je potpuno u redu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maxi, 10. februar 2020 08:33)

e moj filmofil. oldboy i handmaiden je rezirao chan wook park a ne bong joon ho. bong joon ho je rezirao snowpiercer i okja

Msbravomk

pre 4 godine

Glavni razlog sta honeyland nije dobio oscar,je obama i njogova fondacija koi su finansirali american factory i bio e tesko pored taj demokratski lobi u samoj akademii dobiti oscar posebno u uzbornoj godini. I sam obama odma napisao na twitter hvala akademii sta su prepoznali taj problem sta e isprican u taj dokumentarac,inace sasvim obican dokumentarec i kao potvrda je i niska ocena na imdb 7,5 sta e za dokumentarni vrlo malo

Bocko

pre 4 godine

Jel zna neko kako je moguce da Parazit bude nominovan za 6 kategorija, a ne samo za film van eng. govornog podrucja? (Marko, 10. februar 2020 03:43)

Evo Parazit osvoji i glavnog Oskara za najbolji film. Parazita je otkupio američki distributer i bio je prikazan u američkim bioskopima, pa ima pravo na sve moguće nominacije.

Jelena S

pre 4 godine

Dobro je sve ovo, ako uporedimo sa prethodnih nekoliko godina. Kad se setim da su najbolji filmovi bili Shape of water i Moonloght, nije mi dobro. Ovo je sjajno.

Brat Bart NS

pre 4 godine

Imao sam osecaj i pogodio najbolji film je Parazit istorija je ispisana
Korejski filmovi su sve kvalitetniji i bolji od holivudskih!

...

pre 4 godine

"Još jedan favorit opravdao očekivanja. Laura Dern je najbolja sporedna glumica! Oskara za ulogu u Priči o braku uručio joj je prošlogodišnji najbolji sporedni glumac Maharšala Ali."

Sprdnja od nagrade.

Milosav

pre 4 godine

Nema veze sa Oscarima, ako imate priliku pogledajte film The Gentlemen, rezirao Guy Ritchie. Film je fenomenalan! Karakteri neverovatni, komicno i pametno u isto vreme.

Јабучило

pre 4 godine

Jel zna neko kako je moguce da Parazit bude nominovan za 6 kategorija, a ne samo za film van eng. govornog podrucja?
(Marko, 10. februar 2020 03:43)

Има пуно енглеских речи у модерном корејском, а неки ликови носе англосаксонска имена?
Шалим се, и мене занима.

Pametnome dosta

pre 4 godine

Dve stvari mi ovde bodu oci,Parazit i Antonio Banderas.Nije mi jasno da drzava od 300 i kusur miliona stanovnika i holivudskom industrijom koja godisnje snimi na desetine hiljada filmova ne moze da skupi 10 filmova i 5 glumaca koji ce biti nominovani za Oskara.Razlog,sve manji kvalitet filma i lose role glumaca.Zato mi dodje zao Enija Morikonea.Covek je realno trebao da dobije 10 Oskara,ali je vecina snimljena u italijanskoj produkciji,pa je nagradjen tek za Hateful 8.A realno od 70ih godina na ovamo,ja pamtim samo muziku Kuma Nina Rote,Goldsmitov Ave Satani,Vangelisove Vatrene kocije i Celin Dion iz Titanika...Slicno kao s Korsezeom,dobio tek za prosecan akcioni film Departed,a realno trebao je mnogo ranije.

Miodrag

pre 4 godine

@Max, 10. februar 2020 10:32
Nisi ni pogledao filmove ... Da jesi, a da se razumes, primetio bi da je 1917 vecinom snimljena u jednom kadru. Svi ti "rovovi" koje pominjes i proboj kroz njih je u jednom kadru.

Cinique

pre 4 godine

Doduse on vec ima oskar za Goodfelass tako da nije strasno.
(Aron, 10. februar 2020 03:37)
Pa jes, bilo bi komično da je dobio dva oskara za istu ulogu.

prosto ko pasulj

pre 4 godine

Jel zna neko kako je moguce da Parazit bude nominovan za 6 kategorija, a ne samo za film van eng. govornog podrucja?
(Marko, 10. februar 2020 03:43)

The Artist je uzeo 5 oskara. A mislim da je francuski. Valjda je to ukinuto pre 10-15 god. Ali i dalje postoji kategorija strani film.

Иду дани...

pre 4 godine

Нисам гледао све филмове који су номиновани за Оскара али два главна кандидата јесам.Прије неких мјесец дана,када су на овом сајту први пут објављени главни кандидати за Оскара написао сам да нема шансе да ће "Џокер" освојити главну награду.То једноставно није пракса Холивуда! Не награђују филмове са (анти)херојима,то као да им је главно правило и поштујем то.Треба гледати такве филмове искључиво као забаву.Но драго ми је што су барем наградили Феникса за ту улогу.Заслужио је.Тиме су и индиректно поручили да је филм одличан али да се зна зашто није награђен.Но мора се признати да је филм "Паразит" по свим параметрима које Холивуд узима у обзир приликом награђивања бољи филм од Џокера.Искрено и на мене је оставио много јачи утисак.Очекивао сам да ће добити награду за најбољи ван енглеског говорног подручја али једино је он имао довољно квалитета да им помогне у намјери да се придржавају правила и да "Џокер" не освоји награду...

građanin nepokorni

pre 4 godine

@ Marko - dešavalo se i ranije da strani filmovi izuzetnog kvaliteta budu nominovani i za glavne kategorije (Almodovar je imao tu čast), ali se nije dešavalo da odnese nagrade.

miroslavmld

pre 4 godine

Parazit odlican. Sinoć bio na RTS 1. Vrlo dinamičan i neizvestan film sa neverovatnim obrtima. Ima i elemenata komedije ali ja bih ga svrstao i u psiho trilere sa elementima horora.