Utorak, 28.01.2020.

17:15

"Crnogorci u Srbiji u lošijem položaju od Srba u Crnoj Gori"

Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi, ali Crnogorci u Srbiji jesu, izloženi su zastrašivanju, poručuje profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Milenko Perović.

Izvor: Tanjug

"Crnogorci u Srbiji u lošijem položaju od Srba u Crnoj Gori" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

miroslav72

pre 4 godine

Svedok sam ,ovih dana da u nas grad u Srbiji blizu granice sa Crnom Gorom dolaze ljudi bliski Milovom rezimu , dovode decu,zene kod svojih rodjaka ,prijatelja...plaseci se eskalacije dogadjaja u CG.
Nekako mi se to ne slaže sa misljenjem cenjenog profesora.

havarija

pre 4 godine

Parafraziracu jednog naseg poznatog istoricara: Izvrsili smo abnormalan teror nad Crnom Gorom i Crnogorcima, proterali smo ih sa stenja i kamenja crnogorskih planina u vile na Dedinju i direktorska mesta u bankama i drzavnim firmama.

sempervivum

pre 4 godine

Овај је професор у Србији, и нико није правио проблем што су многи из ЦГ професори, директори или на другим важним функцијама у Србији. У ЦГ се то и те како гледа. Не може важну функцију добити онај ко се изјаснио као Србин.
Него, главно питање је - КО ЈЕ ПОЧЕО?
- Ко је укинуо српски језик у ЦГ?
- Ко је измислио нова слова да би се разликовао?
- Ко је тихо укинуо ћирилицу?
- Ко је осмислио спорни закон?
- Ко стално пред изборе глуми "угроженост" од Србије?
Да ли то Србија нешто чачка по ЦГ или Мило прави пројекат своје приватне Нато државе?
И главно спорно питање је...
Србија је ПРИЗНАЛА Црну Гору у њеним границама, а да ли Црна Гора признаје Србију? Господо, ЦГ НЕ ПРИЗНАЈЕ границе државе Србије, ЦГ је признала на територији Србије нову државу (Косово). ЦГ подржава територијалне претензије Албаније према Србији и то правда "својим правом и заштитом интереса ЦГ". То је неопростиво. Па ваљда и Срби имаju нека права...

ko ih ne zna skupo bi ih platio

pre 4 godine

Upravo je ovaj Perovic pokazao zasto raste netrpeljivost prema Milogorcima. Perovic, drzavljanin Srbije, dobija platu od drzave Srbije ali "brani" Mila Djukaonovica i njegovu srbofobiju i to sa pozicija milogorskog sovinizma. Sta ovaj Perovic fantazira, da moze da pljuje po Srbiji, uzima radno mesto od onih kojima je Srbija domovina, uzima platu iz porez akoji svi mi placamo, brani Mila i da mu u Srbiji jos i aplaudiraju? Broj Crnogoraca u Srbiji se smanjio zato sto je tesko i nemoguce za mnoge da se identifikuju sa danasnjom Crnom Gorom i sa tim novokomponovanim identitetom, isto vazi i za Crnu Goru, oni koji su se izjasnjavali kao Crnogorci danas ne mogu da se identifikuju sa tim u sta se Crna Gora pretvorila i zato se izjasnjavaju kao Srbi. Inace, identicnu spiku kao ovaj Perovic trube svi Milovi pioniri, rezimski "novinari", razna potrcka, komentatori, mogao bi biti malo originalniji.

Ljiljana

pre 4 godine

U pamet se ljudi. Ovo ne ude na dobro. Ostslo je jos da Srbija u CG "odbrani srpski interes". Znamo kako je to izgledalo i cime je rezultiralo u Hrvatskoj i Bosni, na KiM. Inace, ovaj profesor zivi u CG vec duze vreme. A izneo je tacne podatke koji nedvosmisleno svedoce o asimilaciji crnogorskih gradjana u Srbiji. Brojke su tacne i lako proverljive. Takodje je tacno da je sve vise netrpeljivosti prema gradjanima koji su poreklom Crnogorci. Dovoljno je procitati komentare ispod ovog teksta pa da sve bude jasno. Ti anonimusi iz komentara su isti oni na koje racuna npr. Dacic.

Милош

pre 4 godine

Зашто би ми признавали сувереност, независност и недељивост Црне Горе, када иста то не признаје Србији...

oštro s tupima

pre 4 godine

Vidi dr. Miljenko Peroviću ja sam srbin iz Mostara. Ja sam se 1992 godine osetio ugroženim, pa sa SVE OSTAVIO i prvo suprugu i dete prebacio u Srbiju, a onda im se posle rata i ja pridružio. Možda u prethodnoj rečenici nisam dovoljno naglasio SVE OSTAVIO. Deda mi bio privatnik,otac mi bio privatnik, ja ceo život privatnik i niko moj nikad nije primao platu iz budžeta, uključujući moju decu. Pričam i pišem srpski,ekavski, jer nisu oni došli kod mene, nego ja kod njih. Hvala im što su nas primili. A ti moj doktore živiš u stanu koji ti je dala Srbija. Trošiš penziju koju ti je dala Srbija. Zloupotrebljavaš gostoprimstvo ove države koju pljuješ. Ako je i od crnogorskog doktora iz Novog Sada mnogo je.

Небојша Кочановић

pre 4 godine

Каква замена теза.Сви моји рођаци пореклом из Црне горе смо Срби на које никада нико није вршио нити пробао да асимилује.Језик, писмо, музика,гусле и осећање припадности да смо пореклом из Црне горе али увек знак једнакости између Црногораца и Срба као и Херцеговаца. Добрим делом на водећим местима у привреди и државним органима са бирањем сарадника по непотизму (из моје најближе околине пуно примера) тако да се са правом питам, да ли би Срби из Србије били исто тако примљени у Црној гори?Пасош драге нам Црне горе ни у најлуђим сновима нико од нас није могао да добије иако гробова расутих по Црној гори имамо.Да не помињем рођаке у Војводини који су се обогатили а преци дошли без игде ичега.Са катуна и качамака до двораца и сваколиког богатства.Нигде боље нисмо примљени но у Србији ,па се понекад питам чиме ли смо заслужили а о Србима домороцима да ли су их наши Црногорци комунисти толико посекли да ниси смели да се чују..... сећам се наших шала..ђе руководиш а не ђе радиш у Србији...тако да мој драги земљаче, свако ли је данас професор.

KOSINGAS

pre 4 godine

Crna Gora je svoju istoriju, onaj najslavniji deo kojim se posebno ponosi, gradila na isključivo srpskom identitetu. Sve što je od crkava i manastira u Crnoj Gori izgrađeno, a da ima versku, istorijsku i umetničku vrednost, izgrađeno je na izrazito srpskoj ideji o veličini i vrednosti srpske žrtve u pravoslavnoj veri. Time odiše svaka crkva i svaki manastir u Crnoj Gori, o čemu najverodostojnije svedoče freske u njima, koje su ispunjene srpskim zavetima, srpskim vladarima i vlasteli, koji su bili njihovi ktitori. Crna Gora je sinonim za nepokoreni deo srpskog naroda, koji je koristeći konfiguraciju terena i sećanje na izbor nebeskog u odnosu na zemaljsko kosovskih junaka, uspeo da izgradi svoj identitet nepokorenog dela srpskog naroda. Crnogorska nacija do 1945,kao i makodonska i muslimanska(bošnjačka) nisu postojale. One su proizvod komunističke doktrine, usitnjavanja izrazito državotvornih naroda, poput srpskog i ruskog, stvaranjem izmišljenih nacija. Crnogorci su u Srbiji uvek bili tretirani najmanje ravnopravno, do pojave prvo S. Drljevića a potom i njegovog sledbenika M. Đukanovića. Obojica su koristili geopolitičke prilike, koje Srbima nisu naklonjene, da stvore novu naciju, otimajući identitet srpskom naodu koga su hteli da transormišu u nešto što nikada bio nije, izmišljajući mu jezik, veru i ime. Radi se zapravo o frustraciji malog broja ljudi, koji nisu mogli da ostvare svoje političke i profesionalne ambicije u nekoj jačoj konkurenciji, kakvu pruža srpski nacionalni korpus, pa su zarad ostvarivanja istih, krenuli u stvaranje izmišljene nacije, vođeni srpskom narodnom poslovicom ,,bolje prvi u selu, nego zadnji u gradu". Sve ove, poput ovog profesora, registrovati kao agenta kriminalno mafijaškog režima M. Đukanovića, koji je realna pretnja za srpsku državu, narod i njene nacionalne interese. Odbaciti mantru, svojstvenu hrvatskim, bošnjačkim i albanskim nacionalistima, koji svaki pokušaj odbrane srpskih nacionalnih interesa proglašavaju za fašizam, što je u stvari priroda njihovog delovanja, od njihovog pojavljivanja 1941-ve do danas.

Gost

pre 4 godine

Sigurno Vam je, profesore, poznato kakav status crnogorski studenti imaju u Srbiji. Ako su Crnogorci ugroženi, kako se onda ti isti Crnogorci besplatno školuju na racun te tako navodno prema njima grozne Srbije, koja ih time tretira da su izjednačeni sa svojim građanima i zato im ne naplaćaje školarinu kao strancima? Kako to da premijerka Srbije, koja se navodno tako loše ophodi prema Crnogorcima izjavljuje javno sledeće: "Ako su ispunjeni svi zakonski uslovi nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas". A opština Mali Iđoš, Lovćenac i druga naselja su davno bez problema već uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu. U isto vreme u Crnoj Gori se eliminisao srpski i ćirilica iz zvanične upotrebe. Ako je SPC "okupatorska" da li to znači da je najveći pjesnik Crne Gore, Njegoš, bio okupator? Jer on je službovao kao vladika SPC i uzgred sebe nazivao Srbinom.
Da li je i jedini crnogorski kralj, Nikola I, onda za Vas, profesore, "okupator", jer i on je sebe deklarisao kao Srbinom.
Pa ni za vreme prve Jugoslavije Crna Gora nije bila pod "srpskom okupacijom", jer na čelu te Jugoslavije kralj (Aleksandar) bio je rodjeni unuk crnogorskog kralja Nikole. Ili smatrate da majka kralja Aleksandra, Zorka, nije Crnogorka jer se udala za Srbina? Niste li i Vi lično, profesore, najbolje oličenje da se kao Crnogorac u Srbiji može zauzeti visoko mesto u društvu? Elem, Vaše ponašanje je žalosno i nedolikuje nekome ko pretenduje da je profesor na fakultetu !

ko je ovde lud

pre 4 godine

Ko je dobar sa nama mi smo duplo bolji prema njemu ali ko je još mi smo duplo lošiji. Tako to ide. Sami svoju sudbinu kroje mi ih nismo dirali uopšte dok su oni se otcepljivali, dok su priznavali kosovo, dok su vršili razgraničenje, dok su ulazili u nato ali kada su udarili na svetinje koje su tu hiljadu godina e naravno da nećemo da ćutimo.

Zdravko S

pre 4 godine

Pa ovo je genijalno, vudialenovska ironija u kojoj se jedan autonomas crnogorac, profesor na fakultetu u Novom Sadu zali na svoj status, a istovremeno zavidi Srbima u Crnoj gori koje policija jedva ceka da isprebija samo zato sto su Srbi. Profesore, pročitajte Gorski Vijenac, vrlo zanimljiva i poučna knjiga, ima dosta delova koji se odnose upravo na ljude slične Vama. Napisao ju je Vladika Srpske pravoslavne crkve i najveći um u istoriji Crne Gore.

m1k3

pre 4 godine

Covek je penzioner vec 5 godina. Nije profesor. Bio je profesor. Uz to je bio i predsednik komisije za standardizaciju crnogorskog jezika. Predsednik komisije koja je izmislila 3 nova slova/glasa.
Covek koji je i predavanja drzao na jeziku koji je blizi danasnjem hrvatskom, nego srpskom jeziku.
Dobrodosli u drzavu u kojoj 70-godisnjaci govore o demokratiji, a imaju po 50 godina staza u KP.

Posmatrač

pre 4 godine

Najbolja stvar koja je mogla da zadesi Srbiju je to što se CG odvojila u posebnu državu. Zato niko normalan i ne postavlja pitanje samostalnosti i državnosti CG.

Томислав

pre 4 godine

И онда се чудимо зашто нам је образовање у ауту. Погледајте шта пишу универзитетски професори. Погледајте тај начин извођења закључака.

Jovan

pre 4 godine

Najbolji dokaz da ovaj covek nije u pravu po svim pitanjima je upravo to sto je profesor Univerziteta u Srbiji i usput javno rekao sve ove bljuvotine na racun Srbije i Srba.

oštro s tupima

pre 4 godine

Vidi dr. Miljenko Peroviću ja sam srbin iz Mostara. Ja sam se 1992 godine osetio ugroženim, pa sa SVE OSTAVIO i prvo suprugu i dete prebacio u Srbiju, a onda im se posle rata i ja pridružio. Možda u prethodnoj rečenici nisam dovoljno naglasio SVE OSTAVIO. Deda mi bio privatnik,otac mi bio privatnik, ja ceo život privatnik i niko moj nikad nije primao platu iz budžeta, uključujući moju decu. Pričam i pišem srpski,ekavski, jer nisu oni došli kod mene, nego ja kod njih. Hvala im što su nas primili. A ti moj doktore živiš u stanu koji ti je dala Srbija. Trošiš penziju koju ti je dala Srbija. Zloupotrebljavaš gostoprimstvo ove države koju pljuješ. Ako je i od crnogorskog doktora iz Novog Sada mnogo je.

Jovan

pre 4 godine

Najbolji dokaz da ovaj covek nije u pravu po svim pitanjima je upravo to sto je profesor Univerziteta u Srbiji i usput javno rekao sve ove bljuvotine na racun Srbije i Srba.

m1k3

pre 4 godine

Covek je penzioner vec 5 godina. Nije profesor. Bio je profesor. Uz to je bio i predsednik komisije za standardizaciju crnogorskog jezika. Predsednik komisije koja je izmislila 3 nova slova/glasa.
Covek koji je i predavanja drzao na jeziku koji je blizi danasnjem hrvatskom, nego srpskom jeziku.
Dobrodosli u drzavu u kojoj 70-godisnjaci govore o demokratiji, a imaju po 50 godina staza u KP.

Gost

pre 4 godine

Sigurno Vam je, profesore, poznato kakav status crnogorski studenti imaju u Srbiji. Ako su Crnogorci ugroženi, kako se onda ti isti Crnogorci besplatno školuju na racun te tako navodno prema njima grozne Srbije, koja ih time tretira da su izjednačeni sa svojim građanima i zato im ne naplaćaje školarinu kao strancima? Kako to da premijerka Srbije, koja se navodno tako loše ophodi prema Crnogorcima izjavljuje javno sledeće: "Ako su ispunjeni svi zakonski uslovi nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas". A opština Mali Iđoš, Lovćenac i druga naselja su davno bez problema već uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu. U isto vreme u Crnoj Gori se eliminisao srpski i ćirilica iz zvanične upotrebe. Ako je SPC "okupatorska" da li to znači da je najveći pjesnik Crne Gore, Njegoš, bio okupator? Jer on je službovao kao vladika SPC i uzgred sebe nazivao Srbinom.
Da li je i jedini crnogorski kralj, Nikola I, onda za Vas, profesore, "okupator", jer i on je sebe deklarisao kao Srbinom.
Pa ni za vreme prve Jugoslavije Crna Gora nije bila pod "srpskom okupacijom", jer na čelu te Jugoslavije kralj (Aleksandar) bio je rodjeni unuk crnogorskog kralja Nikole. Ili smatrate da majka kralja Aleksandra, Zorka, nije Crnogorka jer se udala za Srbina? Niste li i Vi lično, profesore, najbolje oličenje da se kao Crnogorac u Srbiji može zauzeti visoko mesto u društvu? Elem, Vaše ponašanje je žalosno i nedolikuje nekome ko pretenduje da je profesor na fakultetu !

Небојша Кочановић

pre 4 godine

Каква замена теза.Сви моји рођаци пореклом из Црне горе смо Срби на које никада нико није вршио нити пробао да асимилује.Језик, писмо, музика,гусле и осећање припадности да смо пореклом из Црне горе али увек знак једнакости између Црногораца и Срба као и Херцеговаца. Добрим делом на водећим местима у привреди и државним органима са бирањем сарадника по непотизму (из моје најближе околине пуно примера) тако да се са правом питам, да ли би Срби из Србије били исто тако примљени у Црној гори?Пасош драге нам Црне горе ни у најлуђим сновима нико од нас није могао да добије иако гробова расутих по Црној гори имамо.Да не помињем рођаке у Војводини који су се обогатили а преци дошли без игде ичега.Са катуна и качамака до двораца и сваколиког богатства.Нигде боље нисмо примљени но у Србији ,па се понекад питам чиме ли смо заслужили а о Србима домороцима да ли су их наши Црногорци комунисти толико посекли да ниси смели да се чују..... сећам се наших шала..ђе руководиш а не ђе радиш у Србији...тако да мој драги земљаче, свако ли је данас професор.

Zdravko S

pre 4 godine

Pa ovo je genijalno, vudialenovska ironija u kojoj se jedan autonomas crnogorac, profesor na fakultetu u Novom Sadu zali na svoj status, a istovremeno zavidi Srbima u Crnoj gori koje policija jedva ceka da isprebija samo zato sto su Srbi. Profesore, pročitajte Gorski Vijenac, vrlo zanimljiva i poučna knjiga, ima dosta delova koji se odnose upravo na ljude slične Vama. Napisao ju je Vladika Srpske pravoslavne crkve i najveći um u istoriji Crne Gore.

ko ih ne zna skupo bi ih platio

pre 4 godine

Upravo je ovaj Perovic pokazao zasto raste netrpeljivost prema Milogorcima. Perovic, drzavljanin Srbije, dobija platu od drzave Srbije ali "brani" Mila Djukaonovica i njegovu srbofobiju i to sa pozicija milogorskog sovinizma. Sta ovaj Perovic fantazira, da moze da pljuje po Srbiji, uzima radno mesto od onih kojima je Srbija domovina, uzima platu iz porez akoji svi mi placamo, brani Mila i da mu u Srbiji jos i aplaudiraju? Broj Crnogoraca u Srbiji se smanjio zato sto je tesko i nemoguce za mnoge da se identifikuju sa danasnjom Crnom Gorom i sa tim novokomponovanim identitetom, isto vazi i za Crnu Goru, oni koji su se izjasnjavali kao Crnogorci danas ne mogu da se identifikuju sa tim u sta se Crna Gora pretvorila i zato se izjasnjavaju kao Srbi. Inace, identicnu spiku kao ovaj Perovic trube svi Milovi pioniri, rezimski "novinari", razna potrcka, komentatori, mogao bi biti malo originalniji.

KOSINGAS

pre 4 godine

Crna Gora je svoju istoriju, onaj najslavniji deo kojim se posebno ponosi, gradila na isključivo srpskom identitetu. Sve što je od crkava i manastira u Crnoj Gori izgrađeno, a da ima versku, istorijsku i umetničku vrednost, izgrađeno je na izrazito srpskoj ideji o veličini i vrednosti srpske žrtve u pravoslavnoj veri. Time odiše svaka crkva i svaki manastir u Crnoj Gori, o čemu najverodostojnije svedoče freske u njima, koje su ispunjene srpskim zavetima, srpskim vladarima i vlasteli, koji su bili njihovi ktitori. Crna Gora je sinonim za nepokoreni deo srpskog naroda, koji je koristeći konfiguraciju terena i sećanje na izbor nebeskog u odnosu na zemaljsko kosovskih junaka, uspeo da izgradi svoj identitet nepokorenog dela srpskog naroda. Crnogorska nacija do 1945,kao i makodonska i muslimanska(bošnjačka) nisu postojale. One su proizvod komunističke doktrine, usitnjavanja izrazito državotvornih naroda, poput srpskog i ruskog, stvaranjem izmišljenih nacija. Crnogorci su u Srbiji uvek bili tretirani najmanje ravnopravno, do pojave prvo S. Drljevića a potom i njegovog sledbenika M. Đukanovića. Obojica su koristili geopolitičke prilike, koje Srbima nisu naklonjene, da stvore novu naciju, otimajući identitet srpskom naodu koga su hteli da transormišu u nešto što nikada bio nije, izmišljajući mu jezik, veru i ime. Radi se zapravo o frustraciji malog broja ljudi, koji nisu mogli da ostvare svoje političke i profesionalne ambicije u nekoj jačoj konkurenciji, kakvu pruža srpski nacionalni korpus, pa su zarad ostvarivanja istih, krenuli u stvaranje izmišljene nacije, vođeni srpskom narodnom poslovicom ,,bolje prvi u selu, nego zadnji u gradu". Sve ove, poput ovog profesora, registrovati kao agenta kriminalno mafijaškog režima M. Đukanovića, koji je realna pretnja za srpsku državu, narod i njene nacionalne interese. Odbaciti mantru, svojstvenu hrvatskim, bošnjačkim i albanskim nacionalistima, koji svaki pokušaj odbrane srpskih nacionalnih interesa proglašavaju za fašizam, što je u stvari priroda njihovog delovanja, od njihovog pojavljivanja 1941-ve do danas.

Томислав

pre 4 godine

И онда се чудимо зашто нам је образовање у ауту. Погледајте шта пишу универзитетски професори. Погледајте тај начин извођења закључака.

ko je ovde lud

pre 4 godine

Ko je dobar sa nama mi smo duplo bolji prema njemu ali ko je još mi smo duplo lošiji. Tako to ide. Sami svoju sudbinu kroje mi ih nismo dirali uopšte dok su oni se otcepljivali, dok su priznavali kosovo, dok su vršili razgraničenje, dok su ulazili u nato ali kada su udarili na svetinje koje su tu hiljadu godina e naravno da nećemo da ćutimo.

Posmatrač

pre 4 godine

Najbolja stvar koja je mogla da zadesi Srbiju je to što se CG odvojila u posebnu državu. Zato niko normalan i ne postavlja pitanje samostalnosti i državnosti CG.

Милош

pre 4 godine

Зашто би ми признавали сувереност, независност и недељивост Црне Горе, када иста то не признаје Србији...

Ljiljana

pre 4 godine

U pamet se ljudi. Ovo ne ude na dobro. Ostslo je jos da Srbija u CG "odbrani srpski interes". Znamo kako je to izgledalo i cime je rezultiralo u Hrvatskoj i Bosni, na KiM. Inace, ovaj profesor zivi u CG vec duze vreme. A izneo je tacne podatke koji nedvosmisleno svedoce o asimilaciji crnogorskih gradjana u Srbiji. Brojke su tacne i lako proverljive. Takodje je tacno da je sve vise netrpeljivosti prema gradjanima koji su poreklom Crnogorci. Dovoljno je procitati komentare ispod ovog teksta pa da sve bude jasno. Ti anonimusi iz komentara su isti oni na koje racuna npr. Dacic.

sempervivum

pre 4 godine

Овај је професор у Србији, и нико није правио проблем што су многи из ЦГ професори, директори или на другим важним функцијама у Србији. У ЦГ се то и те како гледа. Не може важну функцију добити онај ко се изјаснио као Србин.
Него, главно питање је - КО ЈЕ ПОЧЕО?
- Ко је укинуо српски језик у ЦГ?
- Ко је измислио нова слова да би се разликовао?
- Ко је тихо укинуо ћирилицу?
- Ко је осмислио спорни закон?
- Ко стално пред изборе глуми "угроженост" од Србије?
Да ли то Србија нешто чачка по ЦГ или Мило прави пројекат своје приватне Нато државе?
И главно спорно питање је...
Србија је ПРИЗНАЛА Црну Гору у њеним границама, а да ли Црна Гора признаје Србију? Господо, ЦГ НЕ ПРИЗНАЈЕ границе државе Србије, ЦГ је признала на територији Србије нову државу (Косово). ЦГ подржава територијалне претензије Албаније према Србији и то правда "својим правом и заштитом интереса ЦГ". То је неопростиво. Па ваљда и Срби имаju нека права...

havarija

pre 4 godine

Parafraziracu jednog naseg poznatog istoricara: Izvrsili smo abnormalan teror nad Crnom Gorom i Crnogorcima, proterali smo ih sa stenja i kamenja crnogorskih planina u vile na Dedinju i direktorska mesta u bankama i drzavnim firmama.

miroslav72

pre 4 godine

Svedok sam ,ovih dana da u nas grad u Srbiji blizu granice sa Crnom Gorom dolaze ljudi bliski Milovom rezimu , dovode decu,zene kod svojih rodjaka ,prijatelja...plaseci se eskalacije dogadjaja u CG.
Nekako mi se to ne slaže sa misljenjem cenjenog profesora.

Ljiljana

pre 4 godine

U pamet se ljudi. Ovo ne ude na dobro. Ostslo je jos da Srbija u CG "odbrani srpski interes". Znamo kako je to izgledalo i cime je rezultiralo u Hrvatskoj i Bosni, na KiM. Inace, ovaj profesor zivi u CG vec duze vreme. A izneo je tacne podatke koji nedvosmisleno svedoce o asimilaciji crnogorskih gradjana u Srbiji. Brojke su tacne i lako proverljive. Takodje je tacno da je sve vise netrpeljivosti prema gradjanima koji su poreklom Crnogorci. Dovoljno je procitati komentare ispod ovog teksta pa da sve bude jasno. Ti anonimusi iz komentara su isti oni na koje racuna npr. Dacic.

Томислав

pre 4 godine

И онда се чудимо зашто нам је образовање у ауту. Погледајте шта пишу универзитетски професори. Погледајте тај начин извођења закључака.

m1k3

pre 4 godine

Covek je penzioner vec 5 godina. Nije profesor. Bio je profesor. Uz to je bio i predsednik komisije za standardizaciju crnogorskog jezika. Predsednik komisije koja je izmislila 3 nova slova/glasa.
Covek koji je i predavanja drzao na jeziku koji je blizi danasnjem hrvatskom, nego srpskom jeziku.
Dobrodosli u drzavu u kojoj 70-godisnjaci govore o demokratiji, a imaju po 50 godina staza u KP.

oštro s tupima

pre 4 godine

Vidi dr. Miljenko Peroviću ja sam srbin iz Mostara. Ja sam se 1992 godine osetio ugroženim, pa sa SVE OSTAVIO i prvo suprugu i dete prebacio u Srbiju, a onda im se posle rata i ja pridružio. Možda u prethodnoj rečenici nisam dovoljno naglasio SVE OSTAVIO. Deda mi bio privatnik,otac mi bio privatnik, ja ceo život privatnik i niko moj nikad nije primao platu iz budžeta, uključujući moju decu. Pričam i pišem srpski,ekavski, jer nisu oni došli kod mene, nego ja kod njih. Hvala im što su nas primili. A ti moj doktore živiš u stanu koji ti je dala Srbija. Trošiš penziju koju ti je dala Srbija. Zloupotrebljavaš gostoprimstvo ove države koju pljuješ. Ako je i od crnogorskog doktora iz Novog Sada mnogo je.

Gost

pre 4 godine

Sigurno Vam je, profesore, poznato kakav status crnogorski studenti imaju u Srbiji. Ako su Crnogorci ugroženi, kako se onda ti isti Crnogorci besplatno školuju na racun te tako navodno prema njima grozne Srbije, koja ih time tretira da su izjednačeni sa svojim građanima i zato im ne naplaćaje školarinu kao strancima? Kako to da premijerka Srbije, koja se navodno tako loše ophodi prema Crnogorcima izjavljuje javno sledeće: "Ako su ispunjeni svi zakonski uslovi nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas". A opština Mali Iđoš, Lovćenac i druga naselja su davno bez problema već uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu. U isto vreme u Crnoj Gori se eliminisao srpski i ćirilica iz zvanične upotrebe. Ako je SPC "okupatorska" da li to znači da je najveći pjesnik Crne Gore, Njegoš, bio okupator? Jer on je službovao kao vladika SPC i uzgred sebe nazivao Srbinom.
Da li je i jedini crnogorski kralj, Nikola I, onda za Vas, profesore, "okupator", jer i on je sebe deklarisao kao Srbinom.
Pa ni za vreme prve Jugoslavije Crna Gora nije bila pod "srpskom okupacijom", jer na čelu te Jugoslavije kralj (Aleksandar) bio je rodjeni unuk crnogorskog kralja Nikole. Ili smatrate da majka kralja Aleksandra, Zorka, nije Crnogorka jer se udala za Srbina? Niste li i Vi lično, profesore, najbolje oličenje da se kao Crnogorac u Srbiji može zauzeti visoko mesto u društvu? Elem, Vaše ponašanje je žalosno i nedolikuje nekome ko pretenduje da je profesor na fakultetu !

KOSINGAS

pre 4 godine

Crna Gora je svoju istoriju, onaj najslavniji deo kojim se posebno ponosi, gradila na isključivo srpskom identitetu. Sve što je od crkava i manastira u Crnoj Gori izgrađeno, a da ima versku, istorijsku i umetničku vrednost, izgrađeno je na izrazito srpskoj ideji o veličini i vrednosti srpske žrtve u pravoslavnoj veri. Time odiše svaka crkva i svaki manastir u Crnoj Gori, o čemu najverodostojnije svedoče freske u njima, koje su ispunjene srpskim zavetima, srpskim vladarima i vlasteli, koji su bili njihovi ktitori. Crna Gora je sinonim za nepokoreni deo srpskog naroda, koji je koristeći konfiguraciju terena i sećanje na izbor nebeskog u odnosu na zemaljsko kosovskih junaka, uspeo da izgradi svoj identitet nepokorenog dela srpskog naroda. Crnogorska nacija do 1945,kao i makodonska i muslimanska(bošnjačka) nisu postojale. One su proizvod komunističke doktrine, usitnjavanja izrazito državotvornih naroda, poput srpskog i ruskog, stvaranjem izmišljenih nacija. Crnogorci su u Srbiji uvek bili tretirani najmanje ravnopravno, do pojave prvo S. Drljevića a potom i njegovog sledbenika M. Đukanovića. Obojica su koristili geopolitičke prilike, koje Srbima nisu naklonjene, da stvore novu naciju, otimajući identitet srpskom naodu koga su hteli da transormišu u nešto što nikada bio nije, izmišljajući mu jezik, veru i ime. Radi se zapravo o frustraciji malog broja ljudi, koji nisu mogli da ostvare svoje političke i profesionalne ambicije u nekoj jačoj konkurenciji, kakvu pruža srpski nacionalni korpus, pa su zarad ostvarivanja istih, krenuli u stvaranje izmišljene nacije, vođeni srpskom narodnom poslovicom ,,bolje prvi u selu, nego zadnji u gradu". Sve ove, poput ovog profesora, registrovati kao agenta kriminalno mafijaškog režima M. Đukanovića, koji je realna pretnja za srpsku državu, narod i njene nacionalne interese. Odbaciti mantru, svojstvenu hrvatskim, bošnjačkim i albanskim nacionalistima, koji svaki pokušaj odbrane srpskih nacionalnih interesa proglašavaju za fašizam, što je u stvari priroda njihovog delovanja, od njihovog pojavljivanja 1941-ve do danas.

Jovan

pre 4 godine

Najbolji dokaz da ovaj covek nije u pravu po svim pitanjima je upravo to sto je profesor Univerziteta u Srbiji i usput javno rekao sve ove bljuvotine na racun Srbije i Srba.

ko je ovde lud

pre 4 godine

Ko je dobar sa nama mi smo duplo bolji prema njemu ali ko je još mi smo duplo lošiji. Tako to ide. Sami svoju sudbinu kroje mi ih nismo dirali uopšte dok su oni se otcepljivali, dok su priznavali kosovo, dok su vršili razgraničenje, dok su ulazili u nato ali kada su udarili na svetinje koje su tu hiljadu godina e naravno da nećemo da ćutimo.

Zdravko S

pre 4 godine

Pa ovo je genijalno, vudialenovska ironija u kojoj se jedan autonomas crnogorac, profesor na fakultetu u Novom Sadu zali na svoj status, a istovremeno zavidi Srbima u Crnoj gori koje policija jedva ceka da isprebija samo zato sto su Srbi. Profesore, pročitajte Gorski Vijenac, vrlo zanimljiva i poučna knjiga, ima dosta delova koji se odnose upravo na ljude slične Vama. Napisao ju je Vladika Srpske pravoslavne crkve i najveći um u istoriji Crne Gore.

Небојша Кочановић

pre 4 godine

Каква замена теза.Сви моји рођаци пореклом из Црне горе смо Срби на које никада нико није вршио нити пробао да асимилује.Језик, писмо, музика,гусле и осећање припадности да смо пореклом из Црне горе али увек знак једнакости између Црногораца и Срба као и Херцеговаца. Добрим делом на водећим местима у привреди и државним органима са бирањем сарадника по непотизму (из моје најближе околине пуно примера) тако да се са правом питам, да ли би Срби из Србије били исто тако примљени у Црној гори?Пасош драге нам Црне горе ни у најлуђим сновима нико од нас није могао да добије иако гробова расутих по Црној гори имамо.Да не помињем рођаке у Војводини који су се обогатили а преци дошли без игде ичега.Са катуна и качамака до двораца и сваколиког богатства.Нигде боље нисмо примљени но у Србији ,па се понекад питам чиме ли смо заслужили а о Србима домороцима да ли су их наши Црногорци комунисти толико посекли да ниси смели да се чују..... сећам се наших шала..ђе руководиш а не ђе радиш у Србији...тако да мој драги земљаче, свако ли је данас професор.

ko ih ne zna skupo bi ih platio

pre 4 godine

Upravo je ovaj Perovic pokazao zasto raste netrpeljivost prema Milogorcima. Perovic, drzavljanin Srbije, dobija platu od drzave Srbije ali "brani" Mila Djukaonovica i njegovu srbofobiju i to sa pozicija milogorskog sovinizma. Sta ovaj Perovic fantazira, da moze da pljuje po Srbiji, uzima radno mesto od onih kojima je Srbija domovina, uzima platu iz porez akoji svi mi placamo, brani Mila i da mu u Srbiji jos i aplaudiraju? Broj Crnogoraca u Srbiji se smanjio zato sto je tesko i nemoguce za mnoge da se identifikuju sa danasnjom Crnom Gorom i sa tim novokomponovanim identitetom, isto vazi i za Crnu Goru, oni koji su se izjasnjavali kao Crnogorci danas ne mogu da se identifikuju sa tim u sta se Crna Gora pretvorila i zato se izjasnjavaju kao Srbi. Inace, identicnu spiku kao ovaj Perovic trube svi Milovi pioniri, rezimski "novinari", razna potrcka, komentatori, mogao bi biti malo originalniji.

Милош

pre 4 godine

Зашто би ми признавали сувереност, независност и недељивост Црне Горе, када иста то не признаје Србији...

Posmatrač

pre 4 godine

Najbolja stvar koja je mogla da zadesi Srbiju je to što se CG odvojila u posebnu državu. Zato niko normalan i ne postavlja pitanje samostalnosti i državnosti CG.

sempervivum

pre 4 godine

Овај је професор у Србији, и нико није правио проблем што су многи из ЦГ професори, директори или на другим важним функцијама у Србији. У ЦГ се то и те како гледа. Не може важну функцију добити онај ко се изјаснио као Србин.
Него, главно питање је - КО ЈЕ ПОЧЕО?
- Ко је укинуо српски језик у ЦГ?
- Ко је измислио нова слова да би се разликовао?
- Ко је тихо укинуо ћирилицу?
- Ко је осмислио спорни закон?
- Ко стално пред изборе глуми "угроженост" од Србије?
Да ли то Србија нешто чачка по ЦГ или Мило прави пројекат своје приватне Нато државе?
И главно спорно питање је...
Србија је ПРИЗНАЛА Црну Гору у њеним границама, а да ли Црна Гора признаје Србију? Господо, ЦГ НЕ ПРИЗНАЈЕ границе државе Србије, ЦГ је признала на територији Србије нову државу (Косово). ЦГ подржава територијалне претензије Албаније према Србији и то правда "својим правом и заштитом интереса ЦГ". То је неопростиво. Па ваљда и Срби имаju нека права...

miroslav72

pre 4 godine

Svedok sam ,ovih dana da u nas grad u Srbiji blizu granice sa Crnom Gorom dolaze ljudi bliski Milovom rezimu , dovode decu,zene kod svojih rodjaka ,prijatelja...plaseci se eskalacije dogadjaja u CG.
Nekako mi se to ne slaže sa misljenjem cenjenog profesora.

havarija

pre 4 godine

Parafraziracu jednog naseg poznatog istoricara: Izvrsili smo abnormalan teror nad Crnom Gorom i Crnogorcima, proterali smo ih sa stenja i kamenja crnogorskih planina u vile na Dedinju i direktorska mesta u bankama i drzavnim firmama.