Četvrtak, 16.01.2020.

14:22

Oglasilo se ministarstvo, predloženo devet neophodnih mera

Ministarstvo zaštite životne sredine ukazalo je u saopštenju da se mora početi sa ozbiljnim merama kako bi se poboljšao kvalitet vazduha.

Izvor: Tanjug

Oglasilo se ministarstvo, predloženo devet neophodnih mera IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Beograđanka

pre 4 godine

Ovo je neshvatanje razmera ove situacije. Ovo su dugoročne mere, a i uz to isuviše blage. Mi smo toliko daleko od svesti o ozbiljnosti ove teme, a to je tema svih tema, najvažnije što se trenutno dešava na planeti, a kamoli kod nas, ali mi mislimo stalno , ima važnijih stvari. Ali nema. Ovo je pitanje života i smrti. Ovo je pitanje bolesti i života vas i vaše dece.
Mere moraju da budu radikalne i hitne, ali mi toliko zaostajemo u svesti po ovom pitanju da ne verujem da je to kod nas moguće.
Zabraniti kola starija od 5 godina, da li to sme ijedna vlast. Kakav bre Euro 3, i to od iduce godine.
Sad i odmah mora nešto da se preduzme. Jer za industriju treba više vremena.

Maluta

pre 4 godine

Ne možete da rešite problem nehigijenskog naselja na Čukaričkoj padini, a rešavaćete svetske probleme.
Šak ljdui pali kablove, gume i ko zna šta još i direktno truje sebe i 10000 građana, indirektno i širi pojas, a smanjićete zagađenje iz termoelektrana.
Zašto se otvarju cinkare i slične fabrike ako brinemo o okolini

Lula

pre 4 godine

Sve su to dugorocni planovi. Hajde da uradimo sad i odmah sta mozemo. Npr. uvedite neradna 2-3 dana, zatvorite skole i vrtice, time ce se smanjiti intetezitet gradskog i automobilskog saobracaja u gradovoma, povecajte broj tramvajskih linija umesto autobusa, skratite grejanje u toplanama za sat ujutru i uvece, hitno obustavite rad najvecih zagadjivaca, hitno zabranite rad privatnih kotlarnica u delovima grada gde postoje alternativna resenja i sl.pa da vidimo da li ce biti rezultata u kratkom roku.

trener

pre 4 godine

U svakoj sferi života se EKOLOGIJA uzima kao parametar kvaliteta. Umesto da recikliramo gume i ugrađujemo gumirani beton u sportske terene, mi plastikom (nekvalitetnom)reklamiramo KLADIONICE, a od recikliranog metala pravimo sprave za vežbanje (uvozimo) i uključimo invalide u proizvodnju, socijalizujemo građane i raširimo svest o zdravom životu, mi gledamo rijatije i baš nas briga što ne možemo da dišemo.

deki

pre 4 godine

Odupiranje cinjenicama i agnotoligija siroko vladaju sto se moze videti u komentarima o na vesti dizelgejtu. Sa obzirom da je jedna od mera zabrana uvoza vozila sa evro3 motorima evo vam potpuni prevod novih pravilima o ekoloskim zonama koje Svedske opstine uvode sledecih godina. Dakle vasi lideri pricaju o evro3! Prevod google-a.

"Зона 2, која се односи само на лака возила (путнички аутомобили, лаки камиони и лаки аутобуси до 3,5 тоне).
У почетку ће се у зони 2. дозволити кретање аутомобила са бензином, дизелом, бензином и етанолом који испуњавају захтеве за емисију емисија за Еуро 5 или Еуро 6, као и електрични аутомобили и аутомобили са горивним ћелијама, 1. јула 2022. године, захтеви за дизел аутомобиле биће пооштрени тако да само они који могу да управљају Еуро 6 вожња у зони. Оштрење се односи и на електричне хибриде и пуњење хибрида са дизел моторима.

Зона 3 која се односи и на лака и тешка возила.
Овде се смеју возити само чисто електрични аутомобили, аутомобили са горивним ћелијама и аутомобили на бензин који могу да управљају Еуро 6. У случају тешких возила, електричних возила, возила са горивним ћелијама, као и хибрида за пуњење и возила са погоном на Еуро6 допуштено је да се креће у зони 3."

Boban

pre 4 godine

Taksa na vozila u velikim gradovima. Skok cena uglja i ostalih zagađivača za grejanje. Obavezni filteri za termoelektane i kotlarnice, uz kazne od milion dinara minimum. Kad se nešto ne isplati, to onda normalan sve odbacuje.

Dux

pre 4 godine

Planovi, sastanci i tako u nedogled. Kada ce nesto ikada poceti da se sprovodi. Od vasih izjava i genijalnih zakljucaka i sastancenja nije mi dobro.

lol

pre 4 godine

" i naročito individualne kotlarnice i saobraćaj"
jel moze neki strucnjak da objasni zasto nema ovoga leti, posto leti ima i vise saobracaja?!?! ali najlakse je sve svaliti na saobracaj, guzve, vazduh, puteve, a to sto su poskupeli grejanje na gas TRI PUTA u poslednjim godinama to nikom nista, normalno da ce svako da se greje kako stigne, niko ne zeli da se smrzava, a na drzavi je to da resi. najlakse nam je da kazemo ovi spaljuju gume, ugalj, djubre a niko ne pomislja kako da se resi to. niko ne spominje spaljivanje djubreta koje se uvozi u Srbiju bukvalno, niko ne prica o MHE i koliko se unistavaju sume tim procesom a da ne pricam rekama koje bukvalno nestaju. a GDE, gde su rudnici i nacin na koji ih mi izdajemo STRANCIMA, svaki iskop u Srbiji obelazava mrtvi krug precnika 30KM, kao najstrasnije africke kolonije. a cekajte kad krenu da unistavaju okolinu sa litijumom to ce apsolutna cela Srbija osetiti. i sad da ne pricam dalje jos milion drugih problema koji su itekako preci od saobracaj, e kad se sve to resi, onda mozemo da pricamo o kolima i ostalim zagadjivacima.

kaboom

pre 4 godine

Ma taj euro 3 je kriv.. nema veze sto drzava aktivno nametima i kojekalvim taksama i akcizama ljude odvraca od koriscenja tng-cng, a cak i da su svi na plin, auti ne prave ni 5% ovog zagadjemja

Darko

pre 4 godine

Pošumljavanje ? Ja sam u bloku 63 , na vecini zelenih povrsina se gradi , ili ce da se gradi. A u nekoliko zadnjih godina , nisam video da su zasadili i jedno drvo .

istina

pre 4 godine

Ma dajte, kakva ministarstva, kakvi politicari, kakvi bakraci, nece niko nista resiti ako narod sam ne odluci da se menja. Pimer, ima tome vec skoro 20 godina, bilo neko nadzidjivanje, narod trazio od investitora kes. I dobio kes, lep kes, lokacija nije bila losa. Odmah je i bila mogucnost uvodjenja grejanja i tople vode na gas. Preko 90% to nije prihvatilo, ali su novi dizelasi stigli na parking.

Zelena Energija

pre 4 godine

Par reči na temu...

Bavim se obnovljivim izvorima energije i en. efikasnošću već skoro 10godina pa bih podelio svoja zapažanja. Najveći problem kod aero zagadjenja su već čuvene Pm10 čestice i njihov sastavni deo manje PM2.5. Najveći uzročnici povećanog broja čestica u vazduhu zimi su korišćenje fosilna goriva za grejanje jer da su automobili najveći imali bi problem preko cele godine (logično). Dakle generalno najveći postotak otpada na proizvodnju struje i toplane ali u gradskim sredinama je velik i postotak od individualnih loženja na ugalj, mazut pa čak i neke sirovine koje su vrlo štetne prilikom paljenja kao što su palete (imaju otrovne premaze), plastika, gume i šta se sve drugo ne pali! Zakljucak: Neke veće stvari poput zamene energenata u velikim sistemima (TE-TO) pa čak i institucijama poput škola i sl. treba uzeti što više novca od pristupnih fondova EU i to uraditi što brže. Problem će ostati nizak standard stanovnistva dakle automobili i grejanje i tu treba paralelno subvencionisati zamenu automobila i nacina grejanja u domacinstvima (gasifikacija pod hitno) i povecati kapacitet inspekcije koja ce raditi po ucinku a ne za platu po sistemu udariti po dzepu svakog ko odstupi od pravila.

drvobradi

pre 4 godine

Sa neke perverzne strane mi je zanimljivo gledati ih kako se koprcaju, izmisljaju neka resenja a toliko su intelektualno ograniceni da ne mogu da ovo rese. Nista sto urade ne moze da da brz efekat za kojim svi politicari tako zude. Najradije bi voleli da je to neki covek koji sam zagadjuje grad pa da odu i uhapse ga u spektakularnoj akciji. Ali nije. To je jedan dugotrajan proces, koji ce rezultate dati za 5,10,15 ili vise godina. Do tada ko ziv, ko mrtav. BTW cudi me da se nisu setili sistema parnih/neparnih tablica za voznju.
Jedino resenje je da se svi unormale. To bi obuhvatalo izgradnju metroa, obilaznice, regulaciju gradnje i rusenje bespravnih objekata, ukidanje grejanja na cvrsta goriva (ili obaveza ugradnje filtera), subvencionisanje energetske efikasnosti, sadnju drveca i posumljavanje, pravljenje parkova umesto trpanja zgrada na svakoj slobodnoj povrsini, promene urbanistickih planova (ogranicenje stambene gradnje na mnogim lokacijama, uvodjenje poslovnih zona, zona za gradnju kuca, planovi sirenja grada), sredjivanje zeleznice (brz zeleznicki saobracaj izmedju gradova), decentralizaciju zemlje.

Dušan

pre 4 godine

A da li je neko razmišljao o izgradnji metroa, obzirom da je grqd sve veći i naseljeniji ? Pre svega rešiće se nepodnošljive gužve, život će postati kvalitetniji a samim tim će se i broj vozila smanjiti...ali onda državi ne odgovara mala potrosnja nafte, jer živi od akciza duvana i goriva

Čaparaz-divan

pre 4 godine

Koliko su svrsishodni planovi kvaliteta vazduha na opštinskom ili gradskom nivou, kad lokalna samouprava nema ingerencije nad teškom industrijom, proizvodnjom struje u termoelektranama, agregatima i radnim mašinama koji se koriste u privredi? Nema ingerencije nad cenama energenata, nad brojem motornih vozila koji će biti registrovani na njenoj teritoriji, kao ni nad mnogim drugim sistemskim aero-zagađivačima?

vasa

pre 4 godine

Pa da, umesto da stimulisete voznju na plin, vi ste uveli sto i kusur raznih nameta i atesta. Laik sam, ali sam gotovo siguran da je plin 50 puta manji zagadjivac od dizela i benzina. Pritom, da naglasim, mislim da su ovom zagadjenju najmanje kumovala vozila

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 4 godine

Субвенције за уградњу соларних панела и субвенција за вођњу на плин....... Све остало је мртво слово на папиру

nema

pre 4 godine

Subvencije za izolaciju objekata, za zamenu starih kotlova, ugradnju toplotnih pumpi. Makar se odreknite pdv na to , organizujte povrat pdv uz dokumentaciju.

student

pre 4 godine

A da grad Beograd i GSP prestanu da kupuju autobuse na dizel? Ukinuli su liniju trolejbusa 28, koji nije ništa zagađivao, jer ide na struju, pa su pojačali dizel liniju 77, i time bespotrebno povećali zagađenje. Slična situacija je sa linijom 22A, gde sada kroz sam centar imamo dodatnu autobusku liniju na dizel, umesto trolejbusa na struju.

Prošle godine su kupili 244 autobusa na dizel, koje maltene više niko ne kupuje u Evropi, jer se u svim normalnim gradovima kupuju autobusi na gas (CNG), širi tramvajska i trolejbuska mreža, a kod nas... Kod nas se posle pitaju odakle ovoliko zagađenje, a ne rade ništa da ga suzbiju.

miki

pre 4 godine

Poradite na energetskoj obnovi zgrada, smanjite apstraktno visoku potrošnju energije za grijanje, koristite obnovljive izvore energije (solarne, fotonaponske panele, dizalice topline) prirodom stvari doći će i do čišćeg zraka.
Hr od 2012 provodi jasan program poticaja energetske obnove stambenog fonda, nakon obnove zgrade troše od 60-70 % manje energije za grijanje.
https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1180363&page=192

ciki

pre 4 godine

Pa ovo su mere koje treba i inace da se preduzimaju, a ne samo sada kada je alarmantno. Evidentno je koliko se nista ne radi, a evo cak su uveli i ovu ekolosku taksu, od koje ce novac otici ko zna gde...

MILOJKO PANTIĆ

pre 4 godine

Trla baba lan da joj prodje dan. Opet će sve to po sirotinji. Najsiromašniji će opet platiti ceh.To je sigurno. Glasaj narode i dalje. Da se razumemo da je ova nazovi opozicija na vlasti bilo bi još gore

Aca

pre 4 godine

Zabrana grejanja na cvrsta goriva, zabrana grejanja na staro ulje sto 90% auto servisa radi, zabrana starih teretnih vozila koja nisu euro 5, uvesti eko normu za vozila kao u nemackoj ili da se vrati svako tamo odakle je dosao i bice resen problem o zagadjenju.

djuro

pre 4 godine

A TNG je lagano u par dana sa 74 dinara došao na 84din?? Povećaće nam cijenu atesta, kao i cijenu pri registraciji vozila... Čak i Hiridna vozila pri ulasku na Adu imaju popust u ceni karte, za razliku od vozila na plin, koje tretiraju kao obična vozila?? Zašto ?
A tek Motocikli sti imaju veću cenu registracije od cetvorotockasa!?? Srbija.....

vasa

pre 4 godine

Pa da, umesto da stimulisete voznju na plin, vi ste uveli sto i kusur raznih nameta i atesta. Laik sam, ali sam gotovo siguran da je plin 50 puta manji zagadjivac od dizela i benzina. Pritom, da naglasim, mislim da su ovom zagadjenju najmanje kumovala vozila

djuro

pre 4 godine

A TNG je lagano u par dana sa 74 dinara došao na 84din?? Povećaće nam cijenu atesta, kao i cijenu pri registraciji vozila... Čak i Hiridna vozila pri ulasku na Adu imaju popust u ceni karte, za razliku od vozila na plin, koje tretiraju kao obična vozila?? Zašto ?
A tek Motocikli sti imaju veću cenu registracije od cetvorotockasa!?? Srbija.....

ciki

pre 4 godine

Pa ovo su mere koje treba i inace da se preduzimaju, a ne samo sada kada je alarmantno. Evidentno je koliko se nista ne radi, a evo cak su uveli i ovu ekolosku taksu, od koje ce novac otici ko zna gde...

Darko

pre 4 godine

Pošumljavanje ? Ja sam u bloku 63 , na vecini zelenih povrsina se gradi , ili ce da se gradi. A u nekoliko zadnjih godina , nisam video da su zasadili i jedno drvo .

drvobradi

pre 4 godine

Sa neke perverzne strane mi je zanimljivo gledati ih kako se koprcaju, izmisljaju neka resenja a toliko su intelektualno ograniceni da ne mogu da ovo rese. Nista sto urade ne moze da da brz efekat za kojim svi politicari tako zude. Najradije bi voleli da je to neki covek koji sam zagadjuje grad pa da odu i uhapse ga u spektakularnoj akciji. Ali nije. To je jedan dugotrajan proces, koji ce rezultate dati za 5,10,15 ili vise godina. Do tada ko ziv, ko mrtav. BTW cudi me da se nisu setili sistema parnih/neparnih tablica za voznju.
Jedino resenje je da se svi unormale. To bi obuhvatalo izgradnju metroa, obilaznice, regulaciju gradnje i rusenje bespravnih objekata, ukidanje grejanja na cvrsta goriva (ili obaveza ugradnje filtera), subvencionisanje energetske efikasnosti, sadnju drveca i posumljavanje, pravljenje parkova umesto trpanja zgrada na svakoj slobodnoj povrsini, promene urbanistickih planova (ogranicenje stambene gradnje na mnogim lokacijama, uvodjenje poslovnih zona, zona za gradnju kuca, planovi sirenja grada), sredjivanje zeleznice (brz zeleznicki saobracaj izmedju gradova), decentralizaciju zemlje.

student

pre 4 godine

A da grad Beograd i GSP prestanu da kupuju autobuse na dizel? Ukinuli su liniju trolejbusa 28, koji nije ništa zagađivao, jer ide na struju, pa su pojačali dizel liniju 77, i time bespotrebno povećali zagađenje. Slična situacija je sa linijom 22A, gde sada kroz sam centar imamo dodatnu autobusku liniju na dizel, umesto trolejbusa na struju.

Prošle godine su kupili 244 autobusa na dizel, koje maltene više niko ne kupuje u Evropi, jer se u svim normalnim gradovima kupuju autobusi na gas (CNG), širi tramvajska i trolejbuska mreža, a kod nas... Kod nas se posle pitaju odakle ovoliko zagađenje, a ne rade ništa da ga suzbiju.

Dušan

pre 4 godine

A da li je neko razmišljao o izgradnji metroa, obzirom da je grqd sve veći i naseljeniji ? Pre svega rešiće se nepodnošljive gužve, život će postati kvalitetniji a samim tim će se i broj vozila smanjiti...ali onda državi ne odgovara mala potrosnja nafte, jer živi od akciza duvana i goriva

MILOJKO PANTIĆ

pre 4 godine

Trla baba lan da joj prodje dan. Opet će sve to po sirotinji. Najsiromašniji će opet platiti ceh.To je sigurno. Glasaj narode i dalje. Da se razumemo da je ova nazovi opozicija na vlasti bilo bi još gore

miki

pre 4 godine

Poradite na energetskoj obnovi zgrada, smanjite apstraktno visoku potrošnju energije za grijanje, koristite obnovljive izvore energije (solarne, fotonaponske panele, dizalice topline) prirodom stvari doći će i do čišćeg zraka.
Hr od 2012 provodi jasan program poticaja energetske obnove stambenog fonda, nakon obnove zgrade troše od 60-70 % manje energije za grijanje.
https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1180363&page=192

Čaparaz-divan

pre 4 godine

Koliko su svrsishodni planovi kvaliteta vazduha na opštinskom ili gradskom nivou, kad lokalna samouprava nema ingerencije nad teškom industrijom, proizvodnjom struje u termoelektranama, agregatima i radnim mašinama koji se koriste u privredi? Nema ingerencije nad cenama energenata, nad brojem motornih vozila koji će biti registrovani na njenoj teritoriji, kao ni nad mnogim drugim sistemskim aero-zagađivačima?

kaboom

pre 4 godine

Ma taj euro 3 je kriv.. nema veze sto drzava aktivno nametima i kojekalvim taksama i akcizama ljude odvraca od koriscenja tng-cng, a cak i da su svi na plin, auti ne prave ni 5% ovog zagadjemja

Aca

pre 4 godine

Zabrana grejanja na cvrsta goriva, zabrana grejanja na staro ulje sto 90% auto servisa radi, zabrana starih teretnih vozila koja nisu euro 5, uvesti eko normu za vozila kao u nemackoj ili da se vrati svako tamo odakle je dosao i bice resen problem o zagadjenju.

nema

pre 4 godine

Subvencije za izolaciju objekata, za zamenu starih kotlova, ugradnju toplotnih pumpi. Makar se odreknite pdv na to , organizujte povrat pdv uz dokumentaciju.

Dux

pre 4 godine

Planovi, sastanci i tako u nedogled. Kada ce nesto ikada poceti da se sprovodi. Od vasih izjava i genijalnih zakljucaka i sastancenja nije mi dobro.

Zelena Energija

pre 4 godine

Par reči na temu...

Bavim se obnovljivim izvorima energije i en. efikasnošću već skoro 10godina pa bih podelio svoja zapažanja. Najveći problem kod aero zagadjenja su već čuvene Pm10 čestice i njihov sastavni deo manje PM2.5. Najveći uzročnici povećanog broja čestica u vazduhu zimi su korišćenje fosilna goriva za grejanje jer da su automobili najveći imali bi problem preko cele godine (logično). Dakle generalno najveći postotak otpada na proizvodnju struje i toplane ali u gradskim sredinama je velik i postotak od individualnih loženja na ugalj, mazut pa čak i neke sirovine koje su vrlo štetne prilikom paljenja kao što su palete (imaju otrovne premaze), plastika, gume i šta se sve drugo ne pali! Zakljucak: Neke veće stvari poput zamene energenata u velikim sistemima (TE-TO) pa čak i institucijama poput škola i sl. treba uzeti što više novca od pristupnih fondova EU i to uraditi što brže. Problem će ostati nizak standard stanovnistva dakle automobili i grejanje i tu treba paralelno subvencionisati zamenu automobila i nacina grejanja u domacinstvima (gasifikacija pod hitno) i povecati kapacitet inspekcije koja ce raditi po ucinku a ne za platu po sistemu udariti po dzepu svakog ko odstupi od pravila.

istina

pre 4 godine

Ma dajte, kakva ministarstva, kakvi politicari, kakvi bakraci, nece niko nista resiti ako narod sam ne odluci da se menja. Pimer, ima tome vec skoro 20 godina, bilo neko nadzidjivanje, narod trazio od investitora kes. I dobio kes, lep kes, lokacija nije bila losa. Odmah je i bila mogucnost uvodjenja grejanja i tople vode na gas. Preko 90% to nije prihvatilo, ali su novi dizelasi stigli na parking.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 4 godine

Субвенције за уградњу соларних панела и субвенција за вођњу на плин....... Све остало је мртво слово на папиру

lol

pre 4 godine

" i naročito individualne kotlarnice i saobraćaj"
jel moze neki strucnjak da objasni zasto nema ovoga leti, posto leti ima i vise saobracaja?!?! ali najlakse je sve svaliti na saobracaj, guzve, vazduh, puteve, a to sto su poskupeli grejanje na gas TRI PUTA u poslednjim godinama to nikom nista, normalno da ce svako da se greje kako stigne, niko ne zeli da se smrzava, a na drzavi je to da resi. najlakse nam je da kazemo ovi spaljuju gume, ugalj, djubre a niko ne pomislja kako da se resi to. niko ne spominje spaljivanje djubreta koje se uvozi u Srbiju bukvalno, niko ne prica o MHE i koliko se unistavaju sume tim procesom a da ne pricam rekama koje bukvalno nestaju. a GDE, gde su rudnici i nacin na koji ih mi izdajemo STRANCIMA, svaki iskop u Srbiji obelazava mrtvi krug precnika 30KM, kao najstrasnije africke kolonije. a cekajte kad krenu da unistavaju okolinu sa litijumom to ce apsolutna cela Srbija osetiti. i sad da ne pricam dalje jos milion drugih problema koji su itekako preci od saobracaj, e kad se sve to resi, onda mozemo da pricamo o kolima i ostalim zagadjivacima.

trener

pre 4 godine

U svakoj sferi života se EKOLOGIJA uzima kao parametar kvaliteta. Umesto da recikliramo gume i ugrađujemo gumirani beton u sportske terene, mi plastikom (nekvalitetnom)reklamiramo KLADIONICE, a od recikliranog metala pravimo sprave za vežbanje (uvozimo) i uključimo invalide u proizvodnju, socijalizujemo građane i raširimo svest o zdravom životu, mi gledamo rijatije i baš nas briga što ne možemo da dišemo.

Maluta

pre 4 godine

Ne možete da rešite problem nehigijenskog naselja na Čukaričkoj padini, a rešavaćete svetske probleme.
Šak ljdui pali kablove, gume i ko zna šta još i direktno truje sebe i 10000 građana, indirektno i širi pojas, a smanjićete zagađenje iz termoelektrana.
Zašto se otvarju cinkare i slične fabrike ako brinemo o okolini

Lula

pre 4 godine

Sve su to dugorocni planovi. Hajde da uradimo sad i odmah sta mozemo. Npr. uvedite neradna 2-3 dana, zatvorite skole i vrtice, time ce se smanjiti intetezitet gradskog i automobilskog saobracaja u gradovoma, povecajte broj tramvajskih linija umesto autobusa, skratite grejanje u toplanama za sat ujutru i uvece, hitno obustavite rad najvecih zagadjivaca, hitno zabranite rad privatnih kotlarnica u delovima grada gde postoje alternativna resenja i sl.pa da vidimo da li ce biti rezultata u kratkom roku.

Boban

pre 4 godine

Taksa na vozila u velikim gradovima. Skok cena uglja i ostalih zagađivača za grejanje. Obavezni filteri za termoelektane i kotlarnice, uz kazne od milion dinara minimum. Kad se nešto ne isplati, to onda normalan sve odbacuje.

Beograđanka

pre 4 godine

Ovo je neshvatanje razmera ove situacije. Ovo su dugoročne mere, a i uz to isuviše blage. Mi smo toliko daleko od svesti o ozbiljnosti ove teme, a to je tema svih tema, najvažnije što se trenutno dešava na planeti, a kamoli kod nas, ali mi mislimo stalno , ima važnijih stvari. Ali nema. Ovo je pitanje života i smrti. Ovo je pitanje bolesti i života vas i vaše dece.
Mere moraju da budu radikalne i hitne, ali mi toliko zaostajemo u svesti po ovom pitanju da ne verujem da je to kod nas moguće.
Zabraniti kola starija od 5 godina, da li to sme ijedna vlast. Kakav bre Euro 3, i to od iduce godine.
Sad i odmah mora nešto da se preduzme. Jer za industriju treba više vremena.

deki

pre 4 godine

Odupiranje cinjenicama i agnotoligija siroko vladaju sto se moze videti u komentarima o na vesti dizelgejtu. Sa obzirom da je jedna od mera zabrana uvoza vozila sa evro3 motorima evo vam potpuni prevod novih pravilima o ekoloskim zonama koje Svedske opstine uvode sledecih godina. Dakle vasi lideri pricaju o evro3! Prevod google-a.

"Зона 2, која се односи само на лака возила (путнички аутомобили, лаки камиони и лаки аутобуси до 3,5 тоне).
У почетку ће се у зони 2. дозволити кретање аутомобила са бензином, дизелом, бензином и етанолом који испуњавају захтеве за емисију емисија за Еуро 5 или Еуро 6, као и електрични аутомобили и аутомобили са горивним ћелијама, 1. јула 2022. године, захтеви за дизел аутомобиле биће пооштрени тако да само они који могу да управљају Еуро 6 вожња у зони. Оштрење се односи и на електричне хибриде и пуњење хибрида са дизел моторима.

Зона 3 која се односи и на лака и тешка возила.
Овде се смеју возити само чисто електрични аутомобили, аутомобили са горивним ћелијама и аутомобили на бензин који могу да управљају Еуро 6. У случају тешких возила, електричних возила, возила са горивним ћелијама, као и хибрида за пуњење и возила са погоном на Еуро6 допуштено је да се креће у зони 3."

MILOJKO PANTIĆ

pre 4 godine

Trla baba lan da joj prodje dan. Opet će sve to po sirotinji. Najsiromašniji će opet platiti ceh.To je sigurno. Glasaj narode i dalje. Da se razumemo da je ova nazovi opozicija na vlasti bilo bi još gore

Aca

pre 4 godine

Zabrana grejanja na cvrsta goriva, zabrana grejanja na staro ulje sto 90% auto servisa radi, zabrana starih teretnih vozila koja nisu euro 5, uvesti eko normu za vozila kao u nemackoj ili da se vrati svako tamo odakle je dosao i bice resen problem o zagadjenju.

Boban

pre 4 godine

Taksa na vozila u velikim gradovima. Skok cena uglja i ostalih zagađivača za grejanje. Obavezni filteri za termoelektane i kotlarnice, uz kazne od milion dinara minimum. Kad se nešto ne isplati, to onda normalan sve odbacuje.

Beograđanka

pre 4 godine

Ovo je neshvatanje razmera ove situacije. Ovo su dugoročne mere, a i uz to isuviše blage. Mi smo toliko daleko od svesti o ozbiljnosti ove teme, a to je tema svih tema, najvažnije što se trenutno dešava na planeti, a kamoli kod nas, ali mi mislimo stalno , ima važnijih stvari. Ali nema. Ovo je pitanje života i smrti. Ovo je pitanje bolesti i života vas i vaše dece.
Mere moraju da budu radikalne i hitne, ali mi toliko zaostajemo u svesti po ovom pitanju da ne verujem da je to kod nas moguće.
Zabraniti kola starija od 5 godina, da li to sme ijedna vlast. Kakav bre Euro 3, i to od iduce godine.
Sad i odmah mora nešto da se preduzme. Jer za industriju treba više vremena.

deki

pre 4 godine

Odupiranje cinjenicama i agnotoligija siroko vladaju sto se moze videti u komentarima o na vesti dizelgejtu. Sa obzirom da je jedna od mera zabrana uvoza vozila sa evro3 motorima evo vam potpuni prevod novih pravilima o ekoloskim zonama koje Svedske opstine uvode sledecih godina. Dakle vasi lideri pricaju o evro3! Prevod google-a.

"Зона 2, која се односи само на лака возила (путнички аутомобили, лаки камиони и лаки аутобуси до 3,5 тоне).
У почетку ће се у зони 2. дозволити кретање аутомобила са бензином, дизелом, бензином и етанолом који испуњавају захтеве за емисију емисија за Еуро 5 или Еуро 6, као и електрични аутомобили и аутомобили са горивним ћелијама, 1. јула 2022. године, захтеви за дизел аутомобиле биће пооштрени тако да само они који могу да управљају Еуро 6 вожња у зони. Оштрење се односи и на електричне хибриде и пуњење хибрида са дизел моторима.

Зона 3 која се односи и на лака и тешка возила.
Овде се смеју возити само чисто електрични аутомобили, аутомобили са горивним ћелијама и аутомобили на бензин који могу да управљају Еуро 6. У случају тешких возила, електричних возила, возила са горивним ћелијама, као и хибрида за пуњење и возила са погоном на Еуро6 допуштено је да се креће у зони 3."

kaboom

pre 4 godine

Ma taj euro 3 je kriv.. nema veze sto drzava aktivno nametima i kojekalvim taksama i akcizama ljude odvraca od koriscenja tng-cng, a cak i da su svi na plin, auti ne prave ni 5% ovog zagadjemja

istina

pre 4 godine

Ma dajte, kakva ministarstva, kakvi politicari, kakvi bakraci, nece niko nista resiti ako narod sam ne odluci da se menja. Pimer, ima tome vec skoro 20 godina, bilo neko nadzidjivanje, narod trazio od investitora kes. I dobio kes, lep kes, lokacija nije bila losa. Odmah je i bila mogucnost uvodjenja grejanja i tople vode na gas. Preko 90% to nije prihvatilo, ali su novi dizelasi stigli na parking.

djuro

pre 4 godine

A TNG je lagano u par dana sa 74 dinara došao na 84din?? Povećaće nam cijenu atesta, kao i cijenu pri registraciji vozila... Čak i Hiridna vozila pri ulasku na Adu imaju popust u ceni karte, za razliku od vozila na plin, koje tretiraju kao obična vozila?? Zašto ?
A tek Motocikli sti imaju veću cenu registracije od cetvorotockasa!?? Srbija.....

miki

pre 4 godine

Poradite na energetskoj obnovi zgrada, smanjite apstraktno visoku potrošnju energije za grijanje, koristite obnovljive izvore energije (solarne, fotonaponske panele, dizalice topline) prirodom stvari doći će i do čišćeg zraka.
Hr od 2012 provodi jasan program poticaja energetske obnove stambenog fonda, nakon obnove zgrade troše od 60-70 % manje energije za grijanje.
https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1180363&page=192

vasa

pre 4 godine

Pa da, umesto da stimulisete voznju na plin, vi ste uveli sto i kusur raznih nameta i atesta. Laik sam, ali sam gotovo siguran da je plin 50 puta manji zagadjivac od dizela i benzina. Pritom, da naglasim, mislim da su ovom zagadjenju najmanje kumovala vozila

Dušan

pre 4 godine

A da li je neko razmišljao o izgradnji metroa, obzirom da je grqd sve veći i naseljeniji ? Pre svega rešiće se nepodnošljive gužve, život će postati kvalitetniji a samim tim će se i broj vozila smanjiti...ali onda državi ne odgovara mala potrosnja nafte, jer živi od akciza duvana i goriva

drvobradi

pre 4 godine

Sa neke perverzne strane mi je zanimljivo gledati ih kako se koprcaju, izmisljaju neka resenja a toliko su intelektualno ograniceni da ne mogu da ovo rese. Nista sto urade ne moze da da brz efekat za kojim svi politicari tako zude. Najradije bi voleli da je to neki covek koji sam zagadjuje grad pa da odu i uhapse ga u spektakularnoj akciji. Ali nije. To je jedan dugotrajan proces, koji ce rezultate dati za 5,10,15 ili vise godina. Do tada ko ziv, ko mrtav. BTW cudi me da se nisu setili sistema parnih/neparnih tablica za voznju.
Jedino resenje je da se svi unormale. To bi obuhvatalo izgradnju metroa, obilaznice, regulaciju gradnje i rusenje bespravnih objekata, ukidanje grejanja na cvrsta goriva (ili obaveza ugradnje filtera), subvencionisanje energetske efikasnosti, sadnju drveca i posumljavanje, pravljenje parkova umesto trpanja zgrada na svakoj slobodnoj povrsini, promene urbanistickih planova (ogranicenje stambene gradnje na mnogim lokacijama, uvodjenje poslovnih zona, zona za gradnju kuca, planovi sirenja grada), sredjivanje zeleznice (brz zeleznicki saobracaj izmedju gradova), decentralizaciju zemlje.

lol

pre 4 godine

" i naročito individualne kotlarnice i saobraćaj"
jel moze neki strucnjak da objasni zasto nema ovoga leti, posto leti ima i vise saobracaja?!?! ali najlakse je sve svaliti na saobracaj, guzve, vazduh, puteve, a to sto su poskupeli grejanje na gas TRI PUTA u poslednjim godinama to nikom nista, normalno da ce svako da se greje kako stigne, niko ne zeli da se smrzava, a na drzavi je to da resi. najlakse nam je da kazemo ovi spaljuju gume, ugalj, djubre a niko ne pomislja kako da se resi to. niko ne spominje spaljivanje djubreta koje se uvozi u Srbiju bukvalno, niko ne prica o MHE i koliko se unistavaju sume tim procesom a da ne pricam rekama koje bukvalno nestaju. a GDE, gde su rudnici i nacin na koji ih mi izdajemo STRANCIMA, svaki iskop u Srbiji obelazava mrtvi krug precnika 30KM, kao najstrasnije africke kolonije. a cekajte kad krenu da unistavaju okolinu sa litijumom to ce apsolutna cela Srbija osetiti. i sad da ne pricam dalje jos milion drugih problema koji su itekako preci od saobracaj, e kad se sve to resi, onda mozemo da pricamo o kolima i ostalim zagadjivacima.

Lula

pre 4 godine

Sve su to dugorocni planovi. Hajde da uradimo sad i odmah sta mozemo. Npr. uvedite neradna 2-3 dana, zatvorite skole i vrtice, time ce se smanjiti intetezitet gradskog i automobilskog saobracaja u gradovoma, povecajte broj tramvajskih linija umesto autobusa, skratite grejanje u toplanama za sat ujutru i uvece, hitno obustavite rad najvecih zagadjivaca, hitno zabranite rad privatnih kotlarnica u delovima grada gde postoje alternativna resenja i sl.pa da vidimo da li ce biti rezultata u kratkom roku.

student

pre 4 godine

A da grad Beograd i GSP prestanu da kupuju autobuse na dizel? Ukinuli su liniju trolejbusa 28, koji nije ništa zagađivao, jer ide na struju, pa su pojačali dizel liniju 77, i time bespotrebno povećali zagađenje. Slična situacija je sa linijom 22A, gde sada kroz sam centar imamo dodatnu autobusku liniju na dizel, umesto trolejbusa na struju.

Prošle godine su kupili 244 autobusa na dizel, koje maltene više niko ne kupuje u Evropi, jer se u svim normalnim gradovima kupuju autobusi na gas (CNG), širi tramvajska i trolejbuska mreža, a kod nas... Kod nas se posle pitaju odakle ovoliko zagađenje, a ne rade ništa da ga suzbiju.

Maluta

pre 4 godine

Ne možete da rešite problem nehigijenskog naselja na Čukaričkoj padini, a rešavaćete svetske probleme.
Šak ljdui pali kablove, gume i ko zna šta još i direktno truje sebe i 10000 građana, indirektno i širi pojas, a smanjićete zagađenje iz termoelektrana.
Zašto se otvarju cinkare i slične fabrike ako brinemo o okolini

ciki

pre 4 godine

Pa ovo su mere koje treba i inace da se preduzimaju, a ne samo sada kada je alarmantno. Evidentno je koliko se nista ne radi, a evo cak su uveli i ovu ekolosku taksu, od koje ce novac otici ko zna gde...

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 4 godine

Субвенције за уградњу соларних панела и субвенција за вођњу на плин....... Све остало је мртво слово на папиру

Zelena Energija

pre 4 godine

Par reči na temu...

Bavim se obnovljivim izvorima energije i en. efikasnošću već skoro 10godina pa bih podelio svoja zapažanja. Najveći problem kod aero zagadjenja su već čuvene Pm10 čestice i njihov sastavni deo manje PM2.5. Najveći uzročnici povećanog broja čestica u vazduhu zimi su korišćenje fosilna goriva za grejanje jer da su automobili najveći imali bi problem preko cele godine (logično). Dakle generalno najveći postotak otpada na proizvodnju struje i toplane ali u gradskim sredinama je velik i postotak od individualnih loženja na ugalj, mazut pa čak i neke sirovine koje su vrlo štetne prilikom paljenja kao što su palete (imaju otrovne premaze), plastika, gume i šta se sve drugo ne pali! Zakljucak: Neke veće stvari poput zamene energenata u velikim sistemima (TE-TO) pa čak i institucijama poput škola i sl. treba uzeti što više novca od pristupnih fondova EU i to uraditi što brže. Problem će ostati nizak standard stanovnistva dakle automobili i grejanje i tu treba paralelno subvencionisati zamenu automobila i nacina grejanja u domacinstvima (gasifikacija pod hitno) i povecati kapacitet inspekcije koja ce raditi po ucinku a ne za platu po sistemu udariti po dzepu svakog ko odstupi od pravila.

trener

pre 4 godine

U svakoj sferi života se EKOLOGIJA uzima kao parametar kvaliteta. Umesto da recikliramo gume i ugrađujemo gumirani beton u sportske terene, mi plastikom (nekvalitetnom)reklamiramo KLADIONICE, a od recikliranog metala pravimo sprave za vežbanje (uvozimo) i uključimo invalide u proizvodnju, socijalizujemo građane i raširimo svest o zdravom životu, mi gledamo rijatije i baš nas briga što ne možemo da dišemo.

Čaparaz-divan

pre 4 godine

Koliko su svrsishodni planovi kvaliteta vazduha na opštinskom ili gradskom nivou, kad lokalna samouprava nema ingerencije nad teškom industrijom, proizvodnjom struje u termoelektranama, agregatima i radnim mašinama koji se koriste u privredi? Nema ingerencije nad cenama energenata, nad brojem motornih vozila koji će biti registrovani na njenoj teritoriji, kao ni nad mnogim drugim sistemskim aero-zagađivačima?

nema

pre 4 godine

Subvencije za izolaciju objekata, za zamenu starih kotlova, ugradnju toplotnih pumpi. Makar se odreknite pdv na to , organizujte povrat pdv uz dokumentaciju.

Darko

pre 4 godine

Pošumljavanje ? Ja sam u bloku 63 , na vecini zelenih povrsina se gradi , ili ce da se gradi. A u nekoliko zadnjih godina , nisam video da su zasadili i jedno drvo .

Dux

pre 4 godine

Planovi, sastanci i tako u nedogled. Kada ce nesto ikada poceti da se sprovodi. Od vasih izjava i genijalnih zakljucaka i sastancenja nije mi dobro.