Četvrtak, 10.03.2005.

08:34

37 tačaka protiv Haradinaja

Haški sud tereti Ramuša Haradinaja za organizovanu kampanju nasilnog proterivanja Srba i drugih nealbanaca iz Metohije.

Izvor: B92

37 taèaka protiv Haradinaja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

lumi

pre 19 godina

Nismo ni mi ponosni na nase "heroje" ako su pravili zlocine, ali nama se ne dopada da se potpuno izjednaciti ono sto se u ovim prostorima dogodilo. Mozemo mi da mislimo sta hocemo o Haradinaju, iako mu se svi kosovari ne dive, bez obzira na njihovu pripadnost, ali istina je da on nije zario, palio i ubijao po Sumadiji, Valjevu i Kraljevu, nego se kretao oko svoga rodnoga sela. Ne vjerujem da se on tokom rata udaljio vise od 20 kilometara, a nislije i beogradani su se vrtili oko njegovog sela i pucali po njemu. Sta im je trebalo da napuste njihove tople domove i da se "igraju" rata po Kosovu i po citavoj bivsoj jugi. Gospodo, i ja sam jednom neke daleke 1991 dobio poziv iz te vojske, i trebalo je verovatno i ja da se igram rata po Hrvatskoj, ali eto ja nisam hteo i nisam otisao. Tu odluku je svako mogao da donese. U tom slucaju bi Ramus Haradinaj i dalje digao tegove u Svicarskoj i igrao bi se izbacivaca, a svi mi zajedno umesto da se sada svadjamo o njemu, svadali bi se sada o tome da li je penal u utakmici izmedu Pristine i Partizana bio redovan ili ne.
Bas bi bilo ljepo kad bi tako bilo.

Bojan

pre 19 godina

Smekeri iz Tajmsa znaju znanje - izbacivac iz diskoteke ne moze postati premijer (da ne pominjemo dio biografije zbog koje doticni gospodin trenutno uziva u komforu Seveningena). To jest, moze, ali u protektoratima tipa post-NATOvskog Kosova.
Na Zapadu je nepojmljivo da jucerasnji probisvijeti vode politiku, na Kosovu nije. Tesko je zamisliti da bi Bler, Sirak ili Zapatero mogli biti na celu drzave s takvim "detaljima" u biografiji. Na Kosovu upravo dojucerasnji ideolozi iredente isplivase u prve drzavnicke redove. Medjutim, ima tamo jos zapecacenih koverata, pa vrijedi sacekati dalji razvoj dogadjaja. Problem je u tome sto Zapad kao i uvijek pocinje da tretira naizgled istim arsinom i Srbe i Hrvate i Muslimane i Albance tek onda kad mu zatreba da vjestacki inscenira neki paritet izmedju broja optuzenih Srba i svih ostalih. Jedina univerzalija je princip stapa i sargarepe - opstrukcija saradnje s Haskim sudom ima konsekvence za svaku od pomenutih nacija - Hrvatima blokiraju ulaz u EU, Srbima bilo kakav ekonomski napredak i podrsku reformi, a Albancima nezavisno Kosovo. Tako da nekog velikog izbora i nema -ili saradnja ili izolacija. Mozemo se busati u prsa da necemo slati Srbe u Hag, pa izabrati put Sjeverne Koreje. Dobro znamo da je Hag farsa, ali jos je veca farsa da nam je bombardovanjem nanesena steta u visini desetina milijardi dolara, pobijeni neduzni civili i unistena privreda, a za to na Zapadu nikome ne fali dlaka s glave i nije sudjeno nijednom drzavniku ili generalu. Toliko o pravednom pravosudju na Zapadu. Jednostavno, vrijeme je da shvatimo da se pravo primjenjuje selektivno i da niko nije imun na ucjene Zapada koji nastupa s pozicije sile, potpomognut (u mjeri koliko je to potrebno) sudom kao institucijom koja [navodno] stiti pravdu. A kako lijepo rece pjesnik, "Kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom!"

Misko

pre 19 godina

Kao prvo, da su Albanci sa KiM izasli na izbore 1992 kada je to G. Milan Panic od njih trazio, danas niko ne bi morao da ide za Hag,
a drugo da li ce njega da prati i optuznica za Hasima Tacija, ili je on zasticen kao sto su i Tudjman i Izetbegovic bili.

Velibor

pre 19 godina

Sve dok se vecina bilo kog naroda dici i ponosi ratnim zlocincima, nema pokazatelja, na veliku zalost, da je taj narod demokratski i humano sazreo. A neka se svaki narod preispita koliko njih se ponosi onima od njih koji su u Den Haag-u i naziva ih "herojima"!

Shaka Zulu

pre 19 godina

Moze se samo govoriti i nekom vidu odgovornosti i prihvatanja cinjenice da te neko optuzuje za ono sto si uradio. I o nicem drugom.
Niko od njih koji su tamo niti je hrabar, niti je posten, niti ima savest ... da imaju sve to ne bi bili tamo.
Svi su oni sebicni prostaci bez trunke savesti i morala koji su rat iskoristili da napune svoje dzepove jer na osnovu svog obrazovanja i sposobnosti nikad drugacije ne bi.

Gule

pre 19 godina

Ne mogu a da ne primetim da smo mi ipak malo odmakli u odnosu na Albance u pogledu shvatanja vlastitih zlocina. Ima nas barem polovina koji se gnusamo nad zlocinima koje je pocinila nasa strana. Albanci, s druge strane, vide sve nase zlocine, a kod svojih vide samo "cin herojske predaje". Rekao bih da su oni sada otprilike tamo gde smo mi bili u doba bacanja cveca na tenkove koji su kretali da sahrane Vukovar.

Skol Berisha.Peje

pre 19 godina

Gospodo Srbi, ne radi se o tome ko koliko ima optuzenicki tacaka, ili jos brutalnije, da Milosevic je optuzan za 7 tacaka(u Bosni za genocid) a Haradinaj za 37.
Gospodo Srbi, zlocin je zlocin, mi ne stitimo zlocin ali takvo zrtvovanje g. Haradinaja za svoju drzavu mora se postovati.
Vi znate da u Srbij ima vec 6 godina, da se optuzeni jednostavno nece da dokazu svoju nevinost. jer i sami sumnjaju na tu nevinost.

ekser

pre 19 godina

Sretan sam œto se premijer kosova optuzeni Haradinaj predao Haskom sudu onako kako je dao "BESU" ne samo ja sam u to verovao, jesam presrecan da na Kosovu nije doœlo do nasilja po programu onih koji su to zeleli!, to znaći da ¿itelji Kosova jesu zreliji i pripremljeni i na ovakve stresove da bi in prebrodili mirno, daj bo¿e da i ubuduće bude tako.

Branko, USA

pre 19 godina

Pa ovde se sve mnogo pobrkalo. Haradinaj je kriminalac/zlocinac koji je igrom slucaja postao nesto uz pomoc Zapada i treba mu suditi i tacka. Ako se to dokaze onda na izdrzavanje kazne. Kakve to sve veze ima sa Mladicem itd? Odjednom se eto koristi argument eto mismo to ucinili (Albanci) pa kada cete i vi Srbi? Pa Djindjic je u lancima odveo Milosevica u Hag i zato platio glavom! I nije tada niko u Srbiji pominjao ni Haradinaja ni Tacija i ostalu kompaniju.
Da nema toliko NATO-a, UN i EZ na 10000 km2 teritorije Haradinaj bi se predao i to malo sutra!

maja, budimpesta

pre 19 godina

Bravo za potez Haradinaja. Dokaz da i na ovim prostorima moze da zavlada zakon i red. Sad je red na Srbiju da ucini potez. Zar nije ironicno da bas za vreme vladavine legalista Srbija ima problem sa postovanjem medjunarodnih zakona?!

Zoran Popovic

pre 19 godina

Petersen je najgori izaslanik do sada. Potpuno van dodira sa realnoscu i definitivna marioneta albanskih placenika. Covek je postavljen na to mesto da tiho i bez svog misljenja odradi posao UN izaslanika do nezavisnosti. Kakav bezkicmenjak!
Ja sam mislio da je onaj Austrijanac uvreda za sve vrednosti Ujedinjenih nacija ali sada vidim da je Skandinavac jos gori.
I jos znajte da je Klark potpuno ismejan u elitnim americkim politickim krugovima kao jedan nerealni ego-manijak i da je neuracunljiv - pocevsi od Pentagona do svih politickih novinara i javnosti. Njegova kandidatura za predsednika USA je bila samo malo manja farsa od one Al Sarptona...

Radoslav Djordjevic

pre 19 godina

Molio bih komsije/sugradjane Albance koji se dice svojim bivsim premijerom Hardinajem da procitaju pazljivo optuznicu i da vide za kakve gnusne zlocine je taj covek optuzen (ako se vec prave da ne znaju sta je radjeno sa Srbima i ostalim nealbancima i neistomisljenicima od strane OVK). Radi se o teskom krvniku, otprilike u rangu Arkana. Nisu ni jedan ni drugi bili nikakvi borci za slobodu vec ljudi ogrezli u zlocinima i kriminalu. O Milosevicu i njegovim ostalim satrapima necu da trosem reci, ali ako verujete da su vasi zlikovci bolji, grdno se varate i tako nosite teret tih zlocina, isto kao i Srbi koji brane zlicne svojih nacionalista.

dr Milan M. Cirkovic

pre 19 godina

Poredjenja Haradinaja (klasican zlikovac) i Milosevica (najveci zlikovac u srpskoj istoriji) je ne samo naivno, vec i nemoralno. Ono sto je interesantije jeste zasto sad vlada Srbije po hitnom postupku ne da garancije za odbranu Haradinaja sa slobode -- ipak je on drzavljanin Srbije, a kao sto je nas neobavesteni premijer (verovatno na nagovor sova) svojevremeno izjavio, mi cemo SVAKOM KO SE DOBROVOLJNO PREDA dati najsnaznije garancije...

Bora

pre 19 godina

Kazu zapadni zvanicnici da se g. Haradinaj borio herojski za pravnu drzavu. Nije mi jasno kako se to postize kriminalnim aktima.
Kazu kriv je za zlocine od 1. marta do 30 septembra 1998. Pa naravno, posle je postao jagnje. Kako moze da bude kriv za zlocine u vremene kada je USA saradjivala sa KLA.
Albanci cinili zlocine za vreme bombardovanja? Ma ne, oni su bili Civilna zastita. Vadili su Srbe ispod rusevina.
A posle bombardovanja su morali da obave generalno ciscenje.
Sve je ovo samo politika. Gde su Taci i Ceku i ostali Albanci, Hrvati i Bosnjaci a i poneki Slovenac koji je pobio nenaoruzane Jugoslovenske vojnike?
Tribunal za bivsu Jugoslaviju je najveci politicki skandal 20 i 21 veka i zlocin prikrivanja pravih zlocinaca, bez obzira kome sudio, jer sudi selektivno da bi proizveo laznu istorijsku sliku ratova vezanih za raspad Jugoslavije.

I.B.

pre 19 godina

Prvo UNMIK treba da se stidi Petersena i taj covek bi trebao negde da odgovara zbog svog ponasanja prema teroristima! Drugo nije mi jasno zasto Albanci tretiraju Haradinaja kao nekakvog narodnog heroja?! Ustvari jasno mi je to pokazuje koliko su vecina njih ustvari istomisljenici sa ljudima poput Haradinaja. Trece zasto se digla tolika galama oko njegovog odlaska, jedna lasta ne cini prolece, kada se tamo budu nasli Taci, Ceku i jos najmanje jedno desetak Albanaca onda svet moze da odaje ovakva priznanja Albancima.
A sto se nas Srba tice sada vidim ima nade, a zasto? Pa zato sto vecina nas ne place zbog odlaska srpskih optuzenika u Hag i ne velicamo ih kao velike junake! Drugo i mnogi Srpski optuzenici su otisli odmah nakon sto su dobili optuznicu pa mi od toga nismo pravili ovoliku galamu! Na kraju nadam se iskreno da ce srpska Vlada izruciti preostale Srpske optuzenike u Hag ne da bi nekom nesto dokazivai ili terali inat suprotnoj strani nego zato sto je to nasa obaveza i sto je vec red da skinemo i to s' vrata!

Petar, Rim

pre 19 godina

Jako je lepo sto se i citaoci albanske nacionalnosti ukljucuju i daju komentare. Ipak , bode oci to sto svi oni govore o patriotizmu g. Haradinaja. Stoji cinjenica da je mnogo Srba proterano, muceno i ubijeno. Pa ako i mi Srbi trazimo da znamo istinu o masovnim grobnicama po Srbiji, hladnjacama i sl. ocekujem da ima i objektivnih Albanaca.

Ko je

pre 19 godina

Ramus - otisao sam u Hag
Seselj - Otisao sam u Hag
Ramus - 17 tačaka zločine protiv čovečnosti i 20 tacaka prekrsaja obicaja rata
Seselj - osam tacaka zlocina protiv covecnosti i 6 tacaka prekrsaja obicaja rata (ukupno 14)
Albanci - ponosni na Ramusa
Srbi - se stide Seselja
hmmmm

Milenko

pre 19 godina

Bravo za Tajms!
Ua za Petersena - funkcija premijera ne daje legitimet, kao sto ne daje ni generalski cin; u sustini, nije postupio nista bolje od Kostunice?

Sait Berisha Pec

pre 19 godina

Nekada su srpski obavestajci prikupljajuci sto vise podataka o sveze "oslobodjenim" krajevima (1912.), ali sa drugacijim stanovnistvom, prethodno proglasenim "stranim telom" pravili pozamasne studije o narodu koji se ne uklapa u ciljeve novopecene hegemonije. Bilo da je to radio dr Jovan Cvijic ili Vojna obavestajna sluzba. Tada, pre otprilike jednog veka, te studije su imale neku tezinu. Ali narodi, kao i sva ziva stvorenja, prolaze kroz evolutivne procese. Nekad sporije, nekad brze zavisno od izvucenih iskustava.
Navodno reformirana pravda Srbije, lenja da sacini nova istrazivanja, posegla je za starim, makar to bili proslogodisnji.I dala sebi AUTOGOL. Ponadala se da ce zbog slicnog mentaliteta, optuzba protiv Haradinaja izazvati siroke nemire. Trebalo je da barem Rugova zahteva “dvosmernu saradnju” kao umisljene "gazde" Mirno povinovanje Haradinaja i njegovih saboraca, izaziva novo protivljenje “pravednika” iz Beograda jer taj gest ”primitivnog dizaca tegova” ne uklapa se u pripremljenu varijantu slicnoj 17. martovskoj. I eto nove optuzbe u stilu ”Bosanci su sami sebe gadjali” ali u verziji “Sve je to deal sa MZ, za promociju albanskih stremljenja". Ako je to produktivno, zasto srpska strana vec jednom ne proba “da sama sebe gadja “i tako poradi na medjunarodnoj promociji. Za pocetak, to se vec 10 godina ocekuje, predaja tandema RiR koji se “sklanjaju” od ociju javnosti kao da se radi o novom, nacionalnom-srpskom Rollce_Royce modelu.
seber_50@hotmail.com

Kosovarka

pre 19 godina

Milosevic je optuzen za 5 tacaka za Kosovo, a Ramus za 37.
Milosevic - Jedan za krsenje obicaja rata, a cetiri za zlocine protiv covecnosti ukupno 5.
Toliko o tome ko je veci zlocinac Kosova.
Kakvo pravo Albanci posle ovoga polazu na Kosovo?

Landminer

pre 19 godina

Vec treci dan non-stop citam ove komentare, i ne mogu da verujem ocima. Pravo i iskreno, nisam nikada u zivotu video da Srbi pisu ovako pravdoljubivo prema Albancima. Ja mislim da B92 treba da inicira neki "pokret za mir" i preda sve ove komentare Vladi Srbiji i da im pokaze da narod ne misli ko oni i da narod hoce pomirenje, sto i Albanci bih se pridruzili pomirenju. Svaka cast svakome, gde bih Balkan bio da bi svi mi mislili ovako?! Sigurno ne gde smo sad. Pozdravljam svakoga... i Albance i Srbe!

Alban berisha, Peje

pre 19 godina

Albanci su u mukama, ako se predamo Hagu onda citam da je to sve Holbruk i Ameri rezirali, ako ne budemo optuzeni onda opet Ameri nas podrzavaju. Pa ovo stvarno nije vredno komentara.
A jos tragicnije je to da komentari dolaze iz Srbije, gde se ratni zlocinci, eto malo se prosetaju po Kalimegdanu. Jer ovaj svet je nepravedan, pa cekaju da Voja nesto "Legalno" radi. Pa ce vidimo.

duks

pre 19 godina

Mozete da pricate bilo sta i da izmisljate razne teorije i razne zavere, ali cinjenica je da su se svi optuzeni Albanci i Boshnjaci odazvali na poziv iz Haga. Sto govri da im je savest cista jer ko se oseca nevinim nema ni razloga da bezi i da se sakriva ko mis. Ne tvrdim da Bosnjaci i Albanci nemaju zlocince u svojim redovima ali je to sigurno neznatno u poredzenju sa hrvatskim a pogotovo sa srpskim zlocincima. I ako su pocinili zlocine sto ja nikako neopravdavam ne moze da se zaboravi cinjenica da su se Bosnjaci i Albanci borili za goli zivot u neprevednoj borbi. Nisu Albanci i Bosnjaci napravili niti jedan zlocin u Srbiji, a Srbi su pravili zlocine sirom bifse SFRJ, sistematski i organizovano. Sto znaci da Srbi nemaju moralno pravo da pricaju bilo sta i mogu da kazem da su do sada jako dobro prosli na osnovu zverstva koja su pocinili zasluzili su mnogo vise od sankcuja i bombardovanja.

exTerminator

pre 19 godina

Više je nego očigledno da su sve akcije na Kosovu odlično koordinirane i vođene iz jednog centra. Setimo se slučajeva masovnog "trovanja" đaka, demonstracija itd ... sve do prošlogodišnjeg pogroma 17 marta. Tako i ovaj Haradinajev odlazak u Hag prolazi bez masovnih protesta isključivo zato što je neko to naredio. Albanci su naravno kao i bezbroj puta do sad, to i poslušali. Dakle, padaju u vodu, svi oni pokušaji da se prošlogodišnji "nemiri" prikažu kao spontani i tobožnja nemogućnost njihovih političara da to spreče. Ovakav prećutni i mirni odgovor na odlazak u Hag je direktna optužnica za organizovanje prošlogodišnjih i svih prethodnih masovnih okupljanja.

R! Sthlm/Blfst

pre 19 godina

Da, polako elite svih naroda iz bivse SFRJ shvataju da su samo bili marionete u predstavi balkanske tragedije, isto kao sto sami narodi shvataju da su podrzavali kriminalce koji su im prodavali maglu. I na kraju je samo dovoljno pogledati ko su pobjednici , a ko gubitnici kada se partija sumira. Milosevic je u Hagu i vecina njegovih saradnika, i to je ok. Ali su u Hagu i nekadasnji miljenici Zapada, kao Plavsicka, Hardinaj, Perisic, mnogi bosnjacki generali. I sada se tvrdi kako je to dokaz objektivnosti suda. Nije-nego!

baki960

pre 19 godina

Lepo je sto se polako predaju i odlaze. Citam da narod ne treba da im bude taoc. Konacno se budimo! U godinama rata nismo ni primetili da je fukara (od vardara pa do triglava) od svih nas napravila taoce, ali nikad nije kasno. Borili su se oni svi za dobrobit sopstvene nacije a bogami i sami "ponesto" da zarade i usparaju. Nije se gledalo na par stotina ili hiljada ljudi. 100 siba po tudjem turu nije puno. Jedino sto me boli je sto nismo uspeli sami da ih pohapsimo i sudimo im pred narodnim sudom. Ipak najvaznije je da za zlocine ipak budu osudjeni i to bez obzira na naciju i veru.

Opijum

pre 19 godina

Srbi i Albanci su vise od brace - to su identicni blizanci, bar kad je Hag u pitanju. I jedni i drugi se prosto tope od ljubavi prema "svojim" haskim optuzenicima, kad ovi, sa svojih herojskih visina, odluce da se "dobrovoljno" stave na rapolaganje sudu UN i kada blagoizvole sici medju proste smrtnike i time priznaju da i nad njima postoji sud. Mucno je imati bivse magacionere, izbacivace, kvazi-pesnike i kvazi-psihijatre, polupismene vojnicine, sitne policijske dousnike, komunisticke aparatcike, provincijske zubare i slicnu fukaru za predsednike, premijere i ministre spoljnih poslova. ali, je jos mucnije gledati obican svet kako im se divi i nakon sto ih je pravda dostigla i sto su strpani tamo gde im je mesto.
Nisu Haradinaj i Lazarevic albanski, odnosno srpski junaci. Junaci su samo oni koji su se mirnim putem, nenaoruzani icim drugim do ljudskoscu i postenjem, bez oruzja i ne gazeci preko leseva slabih, nezasticenih i neduznih, oduprli rasizmu i nacionalizmu unutar sopstvene nacije. Sve ostalo je sljam, ma koje nacije i vere bio.

klanfa

pre 19 godina

1. umesto da se stide sto su haskog optuzenika postavili za premijera, oni se ponose jer je premijer sada ispao "heroj" pa se predao Hagu!
2. Haradinaj je od Amerike dobio sve: pomoc u ratu, pomoc u miru, a ocigledno je, da ce dobiti i nezavisno Kosovo - zasto onda da se ne preda? To je sitnica, obzirom na cenu.
3. Ratko i Radovan su izgubili sve: vlast, ugled, podrsku veceg dela okoline ... - zasto da se predadu? Da bi ugodili nama koji pljujemo po njima svakodnevno? Verovatno ih zabole djon.
Ne odobravam, samo konstatujem.

Znanac - stranac

pre 19 godina

Interesantni su komentari koji se mogu procitati od dana spoznaje da postoji optuznica protiv Haradinaja do danas. U Srbiji su izgleda voleli da se optuznica protiv Haradinaja podigne ali da se on malo necka, mozda i razboli da se Albanci malo bune ali eto nista od toga se ne desi. Zasto?
Zato sto je vlada Kosova stvorila klimu da se u Hagu jedino moze dokazivati krivica/nevinost - time a i licnim moralnim cinom svi ti optuzeni ne stavljaju sebe ispred Suda sto ce svakoj drzavi koja to cini doneti kao rezultat ako nista drugo ono bar razumevanje od Medjunarodne zajednice ako ne i naklonost.
Nisu Albanci jedini koji se dobrovoljno predaju to cine i Bosanci koji su svi do jednoga otisli u Hag, a ne da vezu citav narod za svoju sudbinu. Svi treba da znaju da se nepostovanjem Haskog suda daje alibi svima da mogu da ne postuju bilo koji sud pa se u Srbiji desava da se optuzeni po svojoj volji pojavljuje ili ne na sudu. Svi optuzeni pred bilo kojim sudom moraju da se pojave - to je sustina pravne drzave, a ne vec unapred osporavanje tog suda. Ovo je veliki samar ne samo ovoj nego i prethodnoj vladi u Srbiji sto nije stvorila klimu u kojoj se sudu moras javiti milom ili silom. Danas bi vec pricali svi na Balkanu o ulasku u Evropu a ne o tome da li je sud pravedan ili ne...

g.m.

pre 19 godina

Novinarskoj masti nikad kraja! Jos ce da ispadne da se je Haradinaj predao (a time reskira zatvorsku kaznu) samo zato da bi u Hag kad tad stigli Karadzic i Mladic! Znam da to srpskim kvazi-patriotama smeta, ali Haradinaj se je predao zbog svog odnosa prema vlastitom narodu.
(P.S. Predsednik Haskog suda, g. Meron juce jasno i glasno rece da ce haski tribunal raditi sve dotle dok Karadzic, Mladic i Gotovina ne budu u Hagu!)

Zivkovic

pre 19 godina

Taj Albanac je i optuzen sa instrukcijama iz Haga i SAD-a kako da se ponasa. On se to sam nikad ne bi setio, nego bi kao svaki optuzeni vrdao dokle god moze a jos duze uz pomoc Vlade, kao kod nas. Uveren sam da ce se braniti sa slobode a kada bude doslo vreme sudjenju (za par godina) onda ce se predmet predati u nadleznost kosovskom pravosudju. Igranka bez prestanka. Nema tu ni heroja, ni diplomatske ingenioznosti - svi, ali svi smo mi na Balkanu samo lutke cije konce povlaci Ujka Sam. Ko to pre prizna i prihvati prodje bolje: njega Ujka Sam otkaci i gurne u Evropu da ga disciplinuju i nauce da radi i postuje demokratiju i civilizacijske vrednosti - ali da nikada ne zaboravi da je u Evropu usao uz blagoslov Ujkin. Ja bih molio, ako je ikako moguce direktno u SAD, makar polovicno, kao Portoriko. Kada cete, bre, Srbi to vec jednom da shvatite i prihvatite? I ja.

radnik

pre 19 godina

Sve sto se dogadja u vezi optuzbi na Kosovu i slucaja Haradijaj je vec vidjeno. Sve je jasno, i samo oni koji su naivni veruju zvanicnim saopstenjima za javnost. Nema nepoznanica, slucaj je jasan, i bice resen u njegovu korist i korist Kosova. Mada zalost, i jadikovanje u slavu heroja ne dolikuju nikome u zatvoru, pa makar on bio i sam Bog. Znaci zna se da u zatvor idu zlocinci, a ne heroji, zna se da ima i krivo optuzenih, ali samo ce vreme pokazati koji od svih ovih navedenih komentara su bili bar malo u pravu.

Alban Berisha, Peje

pre 19 godina

Kao Albanac, normalno je da mi je zao g. Haradinaja i ovo je Albancima medju najtezim trenucima u novoij istoriji, ali to su teska pravila Europe,
G. Haradinaj je zeleo da Kosovo bude pravna drzava, i to je dokazao iako se radi o njegovoij kozi, suprotno govoriti o Europi pa se sakriti iza naroda to je bezvredno.
Ovde se ne radi o Diplomatij jer on nije bio politicar, ali se radi o jednostavno o obrazu, patriotizmu, postenju, savesti i hrabrosti. Pa sta ce sud dokazati ostaje da se vidi.

Alban Kosova

pre 19 godina

Cini mi se da u Srbiji svi dogadjaji se razumevaju naopacke. Prvo, Srbi hoce Haradinaja u Hagu, a sada, joj kuku lele, dobili smo samar po licu, izgubili cast, uf ti Albanici kako su smeli da nas tako predstave.
Prvo, zapamtiti da je Trubunal u Hagu osnovan do donese PRAVDU. Da bi zlocini bili kaznjeni i narodi bili pomireni.
Haradinaj i njegov odlazak u Hagu, jeste dostojanstven zato sto time je on in Albanci poslali poruku: "Eto nasi optuzeni idu u Hag. Mi nismo ratovali protiv srpskih civila, nego smo ratovali protive Milosevica i njegovog okupatorskog rezima. Ako su zlocini cinjeni oni moraju biti kaznjeni. Pa hajde i vi cinite to pa da se pomirimo".
Ali Srbi to ne razumevaju. To Srbi razumevaju kao deklaracia rata...

AVNI

pre 19 godina

Haradinaj je obavio svoj deo posla, mirno se predoa sada je red na one koji su omugucili da on bude optuzen (Havier Solana), koji su svim snagama su probali da Haradinaj ne bude izabren na celu Kosovske vlade. Nadamo se da svjet sada da baci u drugu brzinu i sto pre otvori razgovore za status ovog dela Balkana. Sto se tice Haskom sud mislim da nije pravdan sud, nego je sud za pomirenje izmedju ljudi ove bivse SFRJ. Hvala.

Svedjanin

pre 19 godina

Previse lepo sve ovo izgleda da bi bilo iskreno. Predaja ovih Albanaca nije dosla sa njihove strane to je direktiva "odozgo" da bi se ostvarili neki ciljevi i zapusila necija usta a sve to na racun Srba. Haradinaj nece biti osudjen, to vec vrabci na grani znaju, ali ce se vratiti kao heroj na koga nece smeti niko da pokaze prstom. Srbi i Srbija mora da shvate da iza svega ovog stoji Albanski lobi u Americi i da Amerika otvoreno podrzava Kosovo to je dokazala i skora izjava Holbruka. Sa jednom reci:
sve ovo u vezi predaje je namestaljka, a to ce se uskoro dokazati.

´Djordje

pre 19 godina

Sve ovo je moglo mnogo ranije da se resi i da niko ne ode u Hag, ali posto nije, sada je samo u pitanju da se pametno odigra potez, tj. da nasa drzava kakva takva povuce pametan potez i da iako ne treba da preda optuzene za kojima se traga, i da se prestane sa tvrdoglavoscu, i da se igra sistem kakav igraju i nase komshe. I da se jednom pokaze da smo stvarno spremni da se uhvatimo u kostac sa svime ovime i da se uvucemo pod kozu onima kojima treba, kao sto to rade neki.
Pozdrav Djordje sa Kosova.

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Nemam nikakvih iluzija oko predaje gospodina Haradinaja i njegovog ujaka koji se takodje predao i, koji je, valjda po rodbinskoj inerciji, takodje, saučesnik u nedelima počinjenih na KiM. Sve je to dosta jeftina, za naše sirotinjsko balkansko tržište, izrežirana predstava. Čekalo se, odugovlačilo se, bojalo se, kalkulisalo se da bi na kraju "Medjunarodni čimbenici" smogli snage, da zamole gospodina, da se preda. Za divno čudo niko nije insistirao na hapšenju. Kao što se traži od naših vlasti. Pretpostavljam da će se za neki dan utišati i "ode" u našim medijima, koje "demokratska javnost" Srbije nemilosrdno piše i veliča čin gospodina Haradinaja. Svi ti slavopojci zaboravljaju drugu stranu da je i Albanski narod, u istom momentu, svojim ponašanjem, pokazao nama, u Srbiji, kako se postupa prema optuženima iz svojih redova. Da li ste videli ili čuli i jedan glas, koji se radovao njegovom odlasku u Hag. Ispratili su ga veličanstveno i sa suzama. On zna da će medju svojim narodom ostati heroj cak i ako se dokažu svi potencijalni zločini, koji mu se stavljaju na teret. A to nije malo. Njegova kriminalna delatnost je bila plodna i počinje daleko pre sukoba na KiM. Možda je i odnos dela našeg naroda razlog zbog čega se naši generali ponašaju drugačije. Oni su, u svojoj zemlji, na svakom mestu, unapred osudjeni zbog toga što su branili svoju zemlju i svakodnevno žrtvovali svoje živote....
Nemamo vremena, da sačekamo ni nagodbu optuženog sa sudom na osnovu koje će optuženi biti i zvanično ratni zločinac. Od Albanaca trebamo mnogo šta da naučimo. Tragika je što to još uvek ne shvatamo. Ali ima vremena. Kažu da propadanje nema granica.

zivojin

pre 19 godina

Nema tu nikakve filozofije,o vo je samo sledeci cin u vec davno izreziranoj balkanskoj tragediji. A da treba da se sudi svim zlocincima, i "nasim", i "njihovim", to bi trebalo svima da je jasno.

Zoran

pre 19 godina

Zaiste ne znam zasto mediji u Srbiji stvaraju mnjenje da ce se na Kosovu desiti haos. Da li je to projekcija straha i stvaranja stava da je svako izrucenje opasnost. Nije - videcete kada Mladic ode niko nece ni suzu pustiti. Naravno da i na Kosovi i Srbiji postoje interesne grupe kojima odgovara "nestanak" Tribunala, ali to se nece desiti bar dok trio Karadzic, Mladic i Gotovina tamo ne stignu.

Enver Kelmendi

pre 19 godina

Albanci za manje od pola godine su dali dva ispita sa ocenom deset(10). Izbori u Kosovo bio prvi a drugi ispit bio dinitozna ispratnja gosp. Haradinaja za Hag.

Paracinka Paracin

pre 19 godina

Naravno da nece biti nemira, nece biti ni jedne politicke greske! Haradinaj se nije sakrio (a mogao je po onim klisurama da se krije 1000 godina), nije se "dosetio" bolesti nekog od creva, prosirenih vena, koprivnjace...Sve u svemu, politicki mat u jednom potezu!

Sladjana

pre 19 godina

Po mom mišljenju, iako nerado to prihvatam, haški optuženici sa Kosova i Metohije održali su diplomatsko predavanje našim optuženicima. Sigurna sam da neće biti nemira na Kosovu. Disciplinovano su pokazali da su za saradnju sa Haškim tribunalom. Svoja osećanja, bar za javnost, odnosno međunarodnu zajednicu, ostavili su kod svojih kuća, a svoje heroje ispratili tiho i ponosno. Ovakvim ponašanjem pridobiće naklonost međunarodne zajednice a njihovim optuženicima biće dozvoljeno, uz garancije Petersena, da se brane sa slobode i unapred im je osiguralo blaže kazne. Mislim da je ovo diplomatski šamar Beogradu iz čega bi mogli da izvuku dobru pouku.

Bojan

pre 19 godina

Smekeri iz Tajmsa znaju znanje - izbacivac iz diskoteke ne moze postati premijer (da ne pominjemo dio biografije zbog koje doticni gospodin trenutno uziva u komforu Seveningena). To jest, moze, ali u protektoratima tipa post-NATOvskog Kosova.
Na Zapadu je nepojmljivo da jucerasnji probisvijeti vode politiku, na Kosovu nije. Tesko je zamisliti da bi Bler, Sirak ili Zapatero mogli biti na celu drzave s takvim "detaljima" u biografiji. Na Kosovu upravo dojucerasnji ideolozi iredente isplivase u prve drzavnicke redove. Medjutim, ima tamo jos zapecacenih koverata, pa vrijedi sacekati dalji razvoj dogadjaja. Problem je u tome sto Zapad kao i uvijek pocinje da tretira naizgled istim arsinom i Srbe i Hrvate i Muslimane i Albance tek onda kad mu zatreba da vjestacki inscenira neki paritet izmedju broja optuzenih Srba i svih ostalih. Jedina univerzalija je princip stapa i sargarepe - opstrukcija saradnje s Haskim sudom ima konsekvence za svaku od pomenutih nacija - Hrvatima blokiraju ulaz u EU, Srbima bilo kakav ekonomski napredak i podrsku reformi, a Albancima nezavisno Kosovo. Tako da nekog velikog izbora i nema -ili saradnja ili izolacija. Mozemo se busati u prsa da necemo slati Srbe u Hag, pa izabrati put Sjeverne Koreje. Dobro znamo da je Hag farsa, ali jos je veca farsa da nam je bombardovanjem nanesena steta u visini desetina milijardi dolara, pobijeni neduzni civili i unistena privreda, a za to na Zapadu nikome ne fali dlaka s glave i nije sudjeno nijednom drzavniku ili generalu. Toliko o pravednom pravosudju na Zapadu. Jednostavno, vrijeme je da shvatimo da se pravo primjenjuje selektivno i da niko nije imun na ucjene Zapada koji nastupa s pozicije sile, potpomognut (u mjeri koliko je to potrebno) sudom kao institucijom koja [navodno] stiti pravdu. A kako lijepo rece pjesnik, "Kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom!"

Misko

pre 19 godina

Kao prvo, da su Albanci sa KiM izasli na izbore 1992 kada je to G. Milan Panic od njih trazio, danas niko ne bi morao da ide za Hag,
a drugo da li ce njega da prati i optuznica za Hasima Tacija, ili je on zasticen kao sto su i Tudjman i Izetbegovic bili.

lumi

pre 19 godina

Nismo ni mi ponosni na nase "heroje" ako su pravili zlocine, ali nama se ne dopada da se potpuno izjednaciti ono sto se u ovim prostorima dogodilo. Mozemo mi da mislimo sta hocemo o Haradinaju, iako mu se svi kosovari ne dive, bez obzira na njihovu pripadnost, ali istina je da on nije zario, palio i ubijao po Sumadiji, Valjevu i Kraljevu, nego se kretao oko svoga rodnoga sela. Ne vjerujem da se on tokom rata udaljio vise od 20 kilometara, a nislije i beogradani su se vrtili oko njegovog sela i pucali po njemu. Sta im je trebalo da napuste njihove tople domove i da se "igraju" rata po Kosovu i po citavoj bivsoj jugi. Gospodo, i ja sam jednom neke daleke 1991 dobio poziv iz te vojske, i trebalo je verovatno i ja da se igram rata po Hrvatskoj, ali eto ja nisam hteo i nisam otisao. Tu odluku je svako mogao da donese. U tom slucaju bi Ramus Haradinaj i dalje digao tegove u Svicarskoj i igrao bi se izbacivaca, a svi mi zajedno umesto da se sada svadjamo o njemu, svadali bi se sada o tome da li je penal u utakmici izmedu Pristine i Partizana bio redovan ili ne.
Bas bi bilo ljepo kad bi tako bilo.

I.B.

pre 19 godina

Prvo UNMIK treba da se stidi Petersena i taj covek bi trebao negde da odgovara zbog svog ponasanja prema teroristima! Drugo nije mi jasno zasto Albanci tretiraju Haradinaja kao nekakvog narodnog heroja?! Ustvari jasno mi je to pokazuje koliko su vecina njih ustvari istomisljenici sa ljudima poput Haradinaja. Trece zasto se digla tolika galama oko njegovog odlaska, jedna lasta ne cini prolece, kada se tamo budu nasli Taci, Ceku i jos najmanje jedno desetak Albanaca onda svet moze da odaje ovakva priznanja Albancima.
A sto se nas Srba tice sada vidim ima nade, a zasto? Pa zato sto vecina nas ne place zbog odlaska srpskih optuzenika u Hag i ne velicamo ih kao velike junake! Drugo i mnogi Srpski optuzenici su otisli odmah nakon sto su dobili optuznicu pa mi od toga nismo pravili ovoliku galamu! Na kraju nadam se iskreno da ce srpska Vlada izruciti preostale Srpske optuzenike u Hag ne da bi nekom nesto dokazivai ili terali inat suprotnoj strani nego zato sto je to nasa obaveza i sto je vec red da skinemo i to s' vrata!

Sladjana

pre 19 godina

Po mom mišljenju, iako nerado to prihvatam, haški optuženici sa Kosova i Metohije održali su diplomatsko predavanje našim optuženicima. Sigurna sam da neće biti nemira na Kosovu. Disciplinovano su pokazali da su za saradnju sa Haškim tribunalom. Svoja osećanja, bar za javnost, odnosno međunarodnu zajednicu, ostavili su kod svojih kuća, a svoje heroje ispratili tiho i ponosno. Ovakvim ponašanjem pridobiće naklonost međunarodne zajednice a njihovim optuženicima biće dozvoljeno, uz garancije Petersena, da se brane sa slobode i unapred im je osiguralo blaže kazne. Mislim da je ovo diplomatski šamar Beogradu iz čega bi mogli da izvuku dobru pouku.

Paracinka Paracin

pre 19 godina

Naravno da nece biti nemira, nece biti ni jedne politicke greske! Haradinaj se nije sakrio (a mogao je po onim klisurama da se krije 1000 godina), nije se "dosetio" bolesti nekog od creva, prosirenih vena, koprivnjace...Sve u svemu, politicki mat u jednom potezu!

Zoran

pre 19 godina

Zaiste ne znam zasto mediji u Srbiji stvaraju mnjenje da ce se na Kosovu desiti haos. Da li je to projekcija straha i stvaranja stava da je svako izrucenje opasnost. Nije - videcete kada Mladic ode niko nece ni suzu pustiti. Naravno da i na Kosovi i Srbiji postoje interesne grupe kojima odgovara "nestanak" Tribunala, ali to se nece desiti bar dok trio Karadzic, Mladic i Gotovina tamo ne stignu.

Enver Kelmendi

pre 19 godina

Albanci za manje od pola godine su dali dva ispita sa ocenom deset(10). Izbori u Kosovo bio prvi a drugi ispit bio dinitozna ispratnja gosp. Haradinaja za Hag.

zivojin

pre 19 godina

Nema tu nikakve filozofije,o vo je samo sledeci cin u vec davno izreziranoj balkanskoj tragediji. A da treba da se sudi svim zlocincima, i "nasim", i "njihovim", to bi trebalo svima da je jasno.

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Nemam nikakvih iluzija oko predaje gospodina Haradinaja i njegovog ujaka koji se takodje predao i, koji je, valjda po rodbinskoj inerciji, takodje, saučesnik u nedelima počinjenih na KiM. Sve je to dosta jeftina, za naše sirotinjsko balkansko tržište, izrežirana predstava. Čekalo se, odugovlačilo se, bojalo se, kalkulisalo se da bi na kraju "Medjunarodni čimbenici" smogli snage, da zamole gospodina, da se preda. Za divno čudo niko nije insistirao na hapšenju. Kao što se traži od naših vlasti. Pretpostavljam da će se za neki dan utišati i "ode" u našim medijima, koje "demokratska javnost" Srbije nemilosrdno piše i veliča čin gospodina Haradinaja. Svi ti slavopojci zaboravljaju drugu stranu da je i Albanski narod, u istom momentu, svojim ponašanjem, pokazao nama, u Srbiji, kako se postupa prema optuženima iz svojih redova. Da li ste videli ili čuli i jedan glas, koji se radovao njegovom odlasku u Hag. Ispratili su ga veličanstveno i sa suzama. On zna da će medju svojim narodom ostati heroj cak i ako se dokažu svi potencijalni zločini, koji mu se stavljaju na teret. A to nije malo. Njegova kriminalna delatnost je bila plodna i počinje daleko pre sukoba na KiM. Možda je i odnos dela našeg naroda razlog zbog čega se naši generali ponašaju drugačije. Oni su, u svojoj zemlji, na svakom mestu, unapred osudjeni zbog toga što su branili svoju zemlju i svakodnevno žrtvovali svoje živote....
Nemamo vremena, da sačekamo ni nagodbu optuženog sa sudom na osnovu koje će optuženi biti i zvanično ratni zločinac. Od Albanaca trebamo mnogo šta da naučimo. Tragika je što to još uvek ne shvatamo. Ali ima vremena. Kažu da propadanje nema granica.

Alban Berisha, Peje

pre 19 godina

Kao Albanac, normalno je da mi je zao g. Haradinaja i ovo je Albancima medju najtezim trenucima u novoij istoriji, ali to su teska pravila Europe,
G. Haradinaj je zeleo da Kosovo bude pravna drzava, i to je dokazao iako se radi o njegovoij kozi, suprotno govoriti o Europi pa se sakriti iza naroda to je bezvredno.
Ovde se ne radi o Diplomatij jer on nije bio politicar, ali se radi o jednostavno o obrazu, patriotizmu, postenju, savesti i hrabrosti. Pa sta ce sud dokazati ostaje da se vidi.

Alban Kosova

pre 19 godina

Cini mi se da u Srbiji svi dogadjaji se razumevaju naopacke. Prvo, Srbi hoce Haradinaja u Hagu, a sada, joj kuku lele, dobili smo samar po licu, izgubili cast, uf ti Albanici kako su smeli da nas tako predstave.
Prvo, zapamtiti da je Trubunal u Hagu osnovan do donese PRAVDU. Da bi zlocini bili kaznjeni i narodi bili pomireni.
Haradinaj i njegov odlazak u Hagu, jeste dostojanstven zato sto time je on in Albanci poslali poruku: "Eto nasi optuzeni idu u Hag. Mi nismo ratovali protiv srpskih civila, nego smo ratovali protive Milosevica i njegovog okupatorskog rezima. Ako su zlocini cinjeni oni moraju biti kaznjeni. Pa hajde i vi cinite to pa da se pomirimo".
Ali Srbi to ne razumevaju. To Srbi razumevaju kao deklaracia rata...

´Djordje

pre 19 godina

Sve ovo je moglo mnogo ranije da se resi i da niko ne ode u Hag, ali posto nije, sada je samo u pitanju da se pametno odigra potez, tj. da nasa drzava kakva takva povuce pametan potez i da iako ne treba da preda optuzene za kojima se traga, i da se prestane sa tvrdoglavoscu, i da se igra sistem kakav igraju i nase komshe. I da se jednom pokaze da smo stvarno spremni da se uhvatimo u kostac sa svime ovime i da se uvucemo pod kozu onima kojima treba, kao sto to rade neki.
Pozdrav Djordje sa Kosova.

Svedjanin

pre 19 godina

Previse lepo sve ovo izgleda da bi bilo iskreno. Predaja ovih Albanaca nije dosla sa njihove strane to je direktiva "odozgo" da bi se ostvarili neki ciljevi i zapusila necija usta a sve to na racun Srba. Haradinaj nece biti osudjen, to vec vrabci na grani znaju, ali ce se vratiti kao heroj na koga nece smeti niko da pokaze prstom. Srbi i Srbija mora da shvate da iza svega ovog stoji Albanski lobi u Americi i da Amerika otvoreno podrzava Kosovo to je dokazala i skora izjava Holbruka. Sa jednom reci:
sve ovo u vezi predaje je namestaljka, a to ce se uskoro dokazati.

AVNI

pre 19 godina

Haradinaj je obavio svoj deo posla, mirno se predoa sada je red na one koji su omugucili da on bude optuzen (Havier Solana), koji su svim snagama su probali da Haradinaj ne bude izabren na celu Kosovske vlade. Nadamo se da svjet sada da baci u drugu brzinu i sto pre otvori razgovore za status ovog dela Balkana. Sto se tice Haskom sud mislim da nije pravdan sud, nego je sud za pomirenje izmedju ljudi ove bivse SFRJ. Hvala.

Zivkovic

pre 19 godina

Taj Albanac je i optuzen sa instrukcijama iz Haga i SAD-a kako da se ponasa. On se to sam nikad ne bi setio, nego bi kao svaki optuzeni vrdao dokle god moze a jos duze uz pomoc Vlade, kao kod nas. Uveren sam da ce se braniti sa slobode a kada bude doslo vreme sudjenju (za par godina) onda ce se predmet predati u nadleznost kosovskom pravosudju. Igranka bez prestanka. Nema tu ni heroja, ni diplomatske ingenioznosti - svi, ali svi smo mi na Balkanu samo lutke cije konce povlaci Ujka Sam. Ko to pre prizna i prihvati prodje bolje: njega Ujka Sam otkaci i gurne u Evropu da ga disciplinuju i nauce da radi i postuje demokratiju i civilizacijske vrednosti - ali da nikada ne zaboravi da je u Evropu usao uz blagoslov Ujkin. Ja bih molio, ako je ikako moguce direktno u SAD, makar polovicno, kao Portoriko. Kada cete, bre, Srbi to vec jednom da shvatite i prihvatite? I ja.

g.m.

pre 19 godina

Novinarskoj masti nikad kraja! Jos ce da ispadne da se je Haradinaj predao (a time reskira zatvorsku kaznu) samo zato da bi u Hag kad tad stigli Karadzic i Mladic! Znam da to srpskim kvazi-patriotama smeta, ali Haradinaj se je predao zbog svog odnosa prema vlastitom narodu.
(P.S. Predsednik Haskog suda, g. Meron juce jasno i glasno rece da ce haski tribunal raditi sve dotle dok Karadzic, Mladic i Gotovina ne budu u Hagu!)

radnik

pre 19 godina

Sve sto se dogadja u vezi optuzbi na Kosovu i slucaja Haradijaj je vec vidjeno. Sve je jasno, i samo oni koji su naivni veruju zvanicnim saopstenjima za javnost. Nema nepoznanica, slucaj je jasan, i bice resen u njegovu korist i korist Kosova. Mada zalost, i jadikovanje u slavu heroja ne dolikuju nikome u zatvoru, pa makar on bio i sam Bog. Znaci zna se da u zatvor idu zlocinci, a ne heroji, zna se da ima i krivo optuzenih, ali samo ce vreme pokazati koji od svih ovih navedenih komentara su bili bar malo u pravu.

Znanac - stranac

pre 19 godina

Interesantni su komentari koji se mogu procitati od dana spoznaje da postoji optuznica protiv Haradinaja do danas. U Srbiji su izgleda voleli da se optuznica protiv Haradinaja podigne ali da se on malo necka, mozda i razboli da se Albanci malo bune ali eto nista od toga se ne desi. Zasto?
Zato sto je vlada Kosova stvorila klimu da se u Hagu jedino moze dokazivati krivica/nevinost - time a i licnim moralnim cinom svi ti optuzeni ne stavljaju sebe ispred Suda sto ce svakoj drzavi koja to cini doneti kao rezultat ako nista drugo ono bar razumevanje od Medjunarodne zajednice ako ne i naklonost.
Nisu Albanci jedini koji se dobrovoljno predaju to cine i Bosanci koji su svi do jednoga otisli u Hag, a ne da vezu citav narod za svoju sudbinu. Svi treba da znaju da se nepostovanjem Haskog suda daje alibi svima da mogu da ne postuju bilo koji sud pa se u Srbiji desava da se optuzeni po svojoj volji pojavljuje ili ne na sudu. Svi optuzeni pred bilo kojim sudom moraju da se pojave - to je sustina pravne drzave, a ne vec unapred osporavanje tog suda. Ovo je veliki samar ne samo ovoj nego i prethodnoj vladi u Srbiji sto nije stvorila klimu u kojoj se sudu moras javiti milom ili silom. Danas bi vec pricali svi na Balkanu o ulasku u Evropu a ne o tome da li je sud pravedan ili ne...

Opijum

pre 19 godina

Srbi i Albanci su vise od brace - to su identicni blizanci, bar kad je Hag u pitanju. I jedni i drugi se prosto tope od ljubavi prema "svojim" haskim optuzenicima, kad ovi, sa svojih herojskih visina, odluce da se "dobrovoljno" stave na rapolaganje sudu UN i kada blagoizvole sici medju proste smrtnike i time priznaju da i nad njima postoji sud. Mucno je imati bivse magacionere, izbacivace, kvazi-pesnike i kvazi-psihijatre, polupismene vojnicine, sitne policijske dousnike, komunisticke aparatcike, provincijske zubare i slicnu fukaru za predsednike, premijere i ministre spoljnih poslova. ali, je jos mucnije gledati obican svet kako im se divi i nakon sto ih je pravda dostigla i sto su strpani tamo gde im je mesto.
Nisu Haradinaj i Lazarevic albanski, odnosno srpski junaci. Junaci su samo oni koji su se mirnim putem, nenaoruzani icim drugim do ljudskoscu i postenjem, bez oruzja i ne gazeci preko leseva slabih, nezasticenih i neduznih, oduprli rasizmu i nacionalizmu unutar sopstvene nacije. Sve ostalo je sljam, ma koje nacije i vere bio.

klanfa

pre 19 godina

1. umesto da se stide sto su haskog optuzenika postavili za premijera, oni se ponose jer je premijer sada ispao "heroj" pa se predao Hagu!
2. Haradinaj je od Amerike dobio sve: pomoc u ratu, pomoc u miru, a ocigledno je, da ce dobiti i nezavisno Kosovo - zasto onda da se ne preda? To je sitnica, obzirom na cenu.
3. Ratko i Radovan su izgubili sve: vlast, ugled, podrsku veceg dela okoline ... - zasto da se predadu? Da bi ugodili nama koji pljujemo po njima svakodnevno? Verovatno ih zabole djon.
Ne odobravam, samo konstatujem.

baki960

pre 19 godina

Lepo je sto se polako predaju i odlaze. Citam da narod ne treba da im bude taoc. Konacno se budimo! U godinama rata nismo ni primetili da je fukara (od vardara pa do triglava) od svih nas napravila taoce, ali nikad nije kasno. Borili su se oni svi za dobrobit sopstvene nacije a bogami i sami "ponesto" da zarade i usparaju. Nije se gledalo na par stotina ili hiljada ljudi. 100 siba po tudjem turu nije puno. Jedino sto me boli je sto nismo uspeli sami da ih pohapsimo i sudimo im pred narodnim sudom. Ipak najvaznije je da za zlocine ipak budu osudjeni i to bez obzira na naciju i veru.

Landminer

pre 19 godina

Vec treci dan non-stop citam ove komentare, i ne mogu da verujem ocima. Pravo i iskreno, nisam nikada u zivotu video da Srbi pisu ovako pravdoljubivo prema Albancima. Ja mislim da B92 treba da inicira neki "pokret za mir" i preda sve ove komentare Vladi Srbiji i da im pokaze da narod ne misli ko oni i da narod hoce pomirenje, sto i Albanci bih se pridruzili pomirenju. Svaka cast svakome, gde bih Balkan bio da bi svi mi mislili ovako?! Sigurno ne gde smo sad. Pozdravljam svakoga... i Albance i Srbe!

duks

pre 19 godina

Mozete da pricate bilo sta i da izmisljate razne teorije i razne zavere, ali cinjenica je da su se svi optuzeni Albanci i Boshnjaci odazvali na poziv iz Haga. Sto govri da im je savest cista jer ko se oseca nevinim nema ni razloga da bezi i da se sakriva ko mis. Ne tvrdim da Bosnjaci i Albanci nemaju zlocince u svojim redovima ali je to sigurno neznatno u poredzenju sa hrvatskim a pogotovo sa srpskim zlocincima. I ako su pocinili zlocine sto ja nikako neopravdavam ne moze da se zaboravi cinjenica da su se Bosnjaci i Albanci borili za goli zivot u neprevednoj borbi. Nisu Albanci i Bosnjaci napravili niti jedan zlocin u Srbiji, a Srbi su pravili zlocine sirom bifse SFRJ, sistematski i organizovano. Sto znaci da Srbi nemaju moralno pravo da pricaju bilo sta i mogu da kazem da su do sada jako dobro prosli na osnovu zverstva koja su pocinili zasluzili su mnogo vise od sankcuja i bombardovanja.

Ko je

pre 19 godina

Ramus - otisao sam u Hag
Seselj - Otisao sam u Hag
Ramus - 17 tačaka zločine protiv čovečnosti i 20 tacaka prekrsaja obicaja rata
Seselj - osam tacaka zlocina protiv covecnosti i 6 tacaka prekrsaja obicaja rata (ukupno 14)
Albanci - ponosni na Ramusa
Srbi - se stide Seselja
hmmmm

Petar, Rim

pre 19 godina

Jako je lepo sto se i citaoci albanske nacionalnosti ukljucuju i daju komentare. Ipak , bode oci to sto svi oni govore o patriotizmu g. Haradinaja. Stoji cinjenica da je mnogo Srba proterano, muceno i ubijeno. Pa ako i mi Srbi trazimo da znamo istinu o masovnim grobnicama po Srbiji, hladnjacama i sl. ocekujem da ima i objektivnih Albanaca.

R! Sthlm/Blfst

pre 19 godina

Da, polako elite svih naroda iz bivse SFRJ shvataju da su samo bili marionete u predstavi balkanske tragedije, isto kao sto sami narodi shvataju da su podrzavali kriminalce koji su im prodavali maglu. I na kraju je samo dovoljno pogledati ko su pobjednici , a ko gubitnici kada se partija sumira. Milosevic je u Hagu i vecina njegovih saradnika, i to je ok. Ali su u Hagu i nekadasnji miljenici Zapada, kao Plavsicka, Hardinaj, Perisic, mnogi bosnjacki generali. I sada se tvrdi kako je to dokaz objektivnosti suda. Nije-nego!

Kosovarka

pre 19 godina

Milosevic je optuzen za 5 tacaka za Kosovo, a Ramus za 37.
Milosevic - Jedan za krsenje obicaja rata, a cetiri za zlocine protiv covecnosti ukupno 5.
Toliko o tome ko je veci zlocinac Kosova.
Kakvo pravo Albanci posle ovoga polazu na Kosovo?

exTerminator

pre 19 godina

Više je nego očigledno da su sve akcije na Kosovu odlično koordinirane i vođene iz jednog centra. Setimo se slučajeva masovnog "trovanja" đaka, demonstracija itd ... sve do prošlogodišnjeg pogroma 17 marta. Tako i ovaj Haradinajev odlazak u Hag prolazi bez masovnih protesta isključivo zato što je neko to naredio. Albanci su naravno kao i bezbroj puta do sad, to i poslušali. Dakle, padaju u vodu, svi oni pokušaji da se prošlogodišnji "nemiri" prikažu kao spontani i tobožnja nemogućnost njihovih političara da to spreče. Ovakav prećutni i mirni odgovor na odlazak u Hag je direktna optužnica za organizovanje prošlogodišnjih i svih prethodnih masovnih okupljanja.

Alban berisha, Peje

pre 19 godina

Albanci su u mukama, ako se predamo Hagu onda citam da je to sve Holbruk i Ameri rezirali, ako ne budemo optuzeni onda opet Ameri nas podrzavaju. Pa ovo stvarno nije vredno komentara.
A jos tragicnije je to da komentari dolaze iz Srbije, gde se ratni zlocinci, eto malo se prosetaju po Kalimegdanu. Jer ovaj svet je nepravedan, pa cekaju da Voja nesto "Legalno" radi. Pa ce vidimo.

Sait Berisha Pec

pre 19 godina

Nekada su srpski obavestajci prikupljajuci sto vise podataka o sveze "oslobodjenim" krajevima (1912.), ali sa drugacijim stanovnistvom, prethodno proglasenim "stranim telom" pravili pozamasne studije o narodu koji se ne uklapa u ciljeve novopecene hegemonije. Bilo da je to radio dr Jovan Cvijic ili Vojna obavestajna sluzba. Tada, pre otprilike jednog veka, te studije su imale neku tezinu. Ali narodi, kao i sva ziva stvorenja, prolaze kroz evolutivne procese. Nekad sporije, nekad brze zavisno od izvucenih iskustava.
Navodno reformirana pravda Srbije, lenja da sacini nova istrazivanja, posegla je za starim, makar to bili proslogodisnji.I dala sebi AUTOGOL. Ponadala se da ce zbog slicnog mentaliteta, optuzba protiv Haradinaja izazvati siroke nemire. Trebalo je da barem Rugova zahteva “dvosmernu saradnju” kao umisljene "gazde" Mirno povinovanje Haradinaja i njegovih saboraca, izaziva novo protivljenje “pravednika” iz Beograda jer taj gest ”primitivnog dizaca tegova” ne uklapa se u pripremljenu varijantu slicnoj 17. martovskoj. I eto nove optuzbe u stilu ”Bosanci su sami sebe gadjali” ali u verziji “Sve je to deal sa MZ, za promociju albanskih stremljenja". Ako je to produktivno, zasto srpska strana vec jednom ne proba “da sama sebe gadja “i tako poradi na medjunarodnoj promociji. Za pocetak, to se vec 10 godina ocekuje, predaja tandema RiR koji se “sklanjaju” od ociju javnosti kao da se radi o novom, nacionalnom-srpskom Rollce_Royce modelu.
seber_50@hotmail.com

Milenko

pre 19 godina

Bravo za Tajms!
Ua za Petersena - funkcija premijera ne daje legitimet, kao sto ne daje ni generalski cin; u sustini, nije postupio nista bolje od Kostunice?

maja, budimpesta

pre 19 godina

Bravo za potez Haradinaja. Dokaz da i na ovim prostorima moze da zavlada zakon i red. Sad je red na Srbiju da ucini potez. Zar nije ironicno da bas za vreme vladavine legalista Srbija ima problem sa postovanjem medjunarodnih zakona?!

Skol Berisha.Peje

pre 19 godina

Gospodo Srbi, ne radi se o tome ko koliko ima optuzenicki tacaka, ili jos brutalnije, da Milosevic je optuzan za 7 tacaka(u Bosni za genocid) a Haradinaj za 37.
Gospodo Srbi, zlocin je zlocin, mi ne stitimo zlocin ali takvo zrtvovanje g. Haradinaja za svoju drzavu mora se postovati.
Vi znate da u Srbij ima vec 6 godina, da se optuzeni jednostavno nece da dokazu svoju nevinost. jer i sami sumnjaju na tu nevinost.

Zoran Popovic

pre 19 godina

Petersen je najgori izaslanik do sada. Potpuno van dodira sa realnoscu i definitivna marioneta albanskih placenika. Covek je postavljen na to mesto da tiho i bez svog misljenja odradi posao UN izaslanika do nezavisnosti. Kakav bezkicmenjak!
Ja sam mislio da je onaj Austrijanac uvreda za sve vrednosti Ujedinjenih nacija ali sada vidim da je Skandinavac jos gori.
I jos znajte da je Klark potpuno ismejan u elitnim americkim politickim krugovima kao jedan nerealni ego-manijak i da je neuracunljiv - pocevsi od Pentagona do svih politickih novinara i javnosti. Njegova kandidatura za predsednika USA je bila samo malo manja farsa od one Al Sarptona...

ekser

pre 19 godina

Sretan sam œto se premijer kosova optuzeni Haradinaj predao Haskom sudu onako kako je dao "BESU" ne samo ja sam u to verovao, jesam presrecan da na Kosovu nije doœlo do nasilja po programu onih koji su to zeleli!, to znaći da ¿itelji Kosova jesu zreliji i pripremljeni i na ovakve stresove da bi in prebrodili mirno, daj bo¿e da i ubuduće bude tako.

Radoslav Djordjevic

pre 19 godina

Molio bih komsije/sugradjane Albance koji se dice svojim bivsim premijerom Hardinajem da procitaju pazljivo optuznicu i da vide za kakve gnusne zlocine je taj covek optuzen (ako se vec prave da ne znaju sta je radjeno sa Srbima i ostalim nealbancima i neistomisljenicima od strane OVK). Radi se o teskom krvniku, otprilike u rangu Arkana. Nisu ni jedan ni drugi bili nikakvi borci za slobodu vec ljudi ogrezli u zlocinima i kriminalu. O Milosevicu i njegovim ostalim satrapima necu da trosem reci, ali ako verujete da su vasi zlikovci bolji, grdno se varate i tako nosite teret tih zlocina, isto kao i Srbi koji brane zlicne svojih nacionalista.

dr Milan M. Cirkovic

pre 19 godina

Poredjenja Haradinaja (klasican zlikovac) i Milosevica (najveci zlikovac u srpskoj istoriji) je ne samo naivno, vec i nemoralno. Ono sto je interesantije jeste zasto sad vlada Srbije po hitnom postupku ne da garancije za odbranu Haradinaja sa slobode -- ipak je on drzavljanin Srbije, a kao sto je nas neobavesteni premijer (verovatno na nagovor sova) svojevremeno izjavio, mi cemo SVAKOM KO SE DOBROVOLJNO PREDA dati najsnaznije garancije...

Branko, USA

pre 19 godina

Pa ovde se sve mnogo pobrkalo. Haradinaj je kriminalac/zlocinac koji je igrom slucaja postao nesto uz pomoc Zapada i treba mu suditi i tacka. Ako se to dokaze onda na izdrzavanje kazne. Kakve to sve veze ima sa Mladicem itd? Odjednom se eto koristi argument eto mismo to ucinili (Albanci) pa kada cete i vi Srbi? Pa Djindjic je u lancima odveo Milosevica u Hag i zato platio glavom! I nije tada niko u Srbiji pominjao ni Haradinaja ni Tacija i ostalu kompaniju.
Da nema toliko NATO-a, UN i EZ na 10000 km2 teritorije Haradinaj bi se predao i to malo sutra!

Bora

pre 19 godina

Kazu zapadni zvanicnici da se g. Haradinaj borio herojski za pravnu drzavu. Nije mi jasno kako se to postize kriminalnim aktima.
Kazu kriv je za zlocine od 1. marta do 30 septembra 1998. Pa naravno, posle je postao jagnje. Kako moze da bude kriv za zlocine u vremene kada je USA saradjivala sa KLA.
Albanci cinili zlocine za vreme bombardovanja? Ma ne, oni su bili Civilna zastita. Vadili su Srbe ispod rusevina.
A posle bombardovanja su morali da obave generalno ciscenje.
Sve je ovo samo politika. Gde su Taci i Ceku i ostali Albanci, Hrvati i Bosnjaci a i poneki Slovenac koji je pobio nenaoruzane Jugoslovenske vojnike?
Tribunal za bivsu Jugoslaviju je najveci politicki skandal 20 i 21 veka i zlocin prikrivanja pravih zlocinaca, bez obzira kome sudio, jer sudi selektivno da bi proizveo laznu istorijsku sliku ratova vezanih za raspad Jugoslavije.

Shaka Zulu

pre 19 godina

Moze se samo govoriti i nekom vidu odgovornosti i prihvatanja cinjenice da te neko optuzuje za ono sto si uradio. I o nicem drugom.
Niko od njih koji su tamo niti je hrabar, niti je posten, niti ima savest ... da imaju sve to ne bi bili tamo.
Svi su oni sebicni prostaci bez trunke savesti i morala koji su rat iskoristili da napune svoje dzepove jer na osnovu svog obrazovanja i sposobnosti nikad drugacije ne bi.

Gule

pre 19 godina

Ne mogu a da ne primetim da smo mi ipak malo odmakli u odnosu na Albance u pogledu shvatanja vlastitih zlocina. Ima nas barem polovina koji se gnusamo nad zlocinima koje je pocinila nasa strana. Albanci, s druge strane, vide sve nase zlocine, a kod svojih vide samo "cin herojske predaje". Rekao bih da su oni sada otprilike tamo gde smo mi bili u doba bacanja cveca na tenkove koji su kretali da sahrane Vukovar.

Velibor

pre 19 godina

Sve dok se vecina bilo kog naroda dici i ponosi ratnim zlocincima, nema pokazatelja, na veliku zalost, da je taj narod demokratski i humano sazreo. A neka se svaki narod preispita koliko njih se ponosi onima od njih koji su u Den Haag-u i naziva ih "herojima"!

lumi

pre 19 godina

Nismo ni mi ponosni na nase "heroje" ako su pravili zlocine, ali nama se ne dopada da se potpuno izjednaciti ono sto se u ovim prostorima dogodilo. Mozemo mi da mislimo sta hocemo o Haradinaju, iako mu se svi kosovari ne dive, bez obzira na njihovu pripadnost, ali istina je da on nije zario, palio i ubijao po Sumadiji, Valjevu i Kraljevu, nego se kretao oko svoga rodnoga sela. Ne vjerujem da se on tokom rata udaljio vise od 20 kilometara, a nislije i beogradani su se vrtili oko njegovog sela i pucali po njemu. Sta im je trebalo da napuste njihove tople domove i da se "igraju" rata po Kosovu i po citavoj bivsoj jugi. Gospodo, i ja sam jednom neke daleke 1991 dobio poziv iz te vojske, i trebalo je verovatno i ja da se igram rata po Hrvatskoj, ali eto ja nisam hteo i nisam otisao. Tu odluku je svako mogao da donese. U tom slucaju bi Ramus Haradinaj i dalje digao tegove u Svicarskoj i igrao bi se izbacivaca, a svi mi zajedno umesto da se sada svadjamo o njemu, svadali bi se sada o tome da li je penal u utakmici izmedu Pristine i Partizana bio redovan ili ne.
Bas bi bilo ljepo kad bi tako bilo.

Landminer

pre 19 godina

Vec treci dan non-stop citam ove komentare, i ne mogu da verujem ocima. Pravo i iskreno, nisam nikada u zivotu video da Srbi pisu ovako pravdoljubivo prema Albancima. Ja mislim da B92 treba da inicira neki "pokret za mir" i preda sve ove komentare Vladi Srbiji i da im pokaze da narod ne misli ko oni i da narod hoce pomirenje, sto i Albanci bih se pridruzili pomirenju. Svaka cast svakome, gde bih Balkan bio da bi svi mi mislili ovako?! Sigurno ne gde smo sad. Pozdravljam svakoga... i Albance i Srbe!

Sladjana

pre 19 godina

Po mom mišljenju, iako nerado to prihvatam, haški optuženici sa Kosova i Metohije održali su diplomatsko predavanje našim optuženicima. Sigurna sam da neće biti nemira na Kosovu. Disciplinovano su pokazali da su za saradnju sa Haškim tribunalom. Svoja osećanja, bar za javnost, odnosno međunarodnu zajednicu, ostavili su kod svojih kuća, a svoje heroje ispratili tiho i ponosno. Ovakvim ponašanjem pridobiće naklonost međunarodne zajednice a njihovim optuženicima biće dozvoljeno, uz garancije Petersena, da se brane sa slobode i unapred im je osiguralo blaže kazne. Mislim da je ovo diplomatski šamar Beogradu iz čega bi mogli da izvuku dobru pouku.

Paracinka Paracin

pre 19 godina

Naravno da nece biti nemira, nece biti ni jedne politicke greske! Haradinaj se nije sakrio (a mogao je po onim klisurama da se krije 1000 godina), nije se "dosetio" bolesti nekog od creva, prosirenih vena, koprivnjace...Sve u svemu, politicki mat u jednom potezu!

Zoran

pre 19 godina

Zaiste ne znam zasto mediji u Srbiji stvaraju mnjenje da ce se na Kosovu desiti haos. Da li je to projekcija straha i stvaranja stava da je svako izrucenje opasnost. Nije - videcete kada Mladic ode niko nece ni suzu pustiti. Naravno da i na Kosovi i Srbiji postoje interesne grupe kojima odgovara "nestanak" Tribunala, ali to se nece desiti bar dok trio Karadzic, Mladic i Gotovina tamo ne stignu.

Enver Kelmendi

pre 19 godina

Albanci za manje od pola godine su dali dva ispita sa ocenom deset(10). Izbori u Kosovo bio prvi a drugi ispit bio dinitozna ispratnja gosp. Haradinaja za Hag.

zivojin

pre 19 godina

Nema tu nikakve filozofije,o vo je samo sledeci cin u vec davno izreziranoj balkanskoj tragediji. A da treba da se sudi svim zlocincima, i "nasim", i "njihovim", to bi trebalo svima da je jasno.

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Nemam nikakvih iluzija oko predaje gospodina Haradinaja i njegovog ujaka koji se takodje predao i, koji je, valjda po rodbinskoj inerciji, takodje, saučesnik u nedelima počinjenih na KiM. Sve je to dosta jeftina, za naše sirotinjsko balkansko tržište, izrežirana predstava. Čekalo se, odugovlačilo se, bojalo se, kalkulisalo se da bi na kraju "Medjunarodni čimbenici" smogli snage, da zamole gospodina, da se preda. Za divno čudo niko nije insistirao na hapšenju. Kao što se traži od naših vlasti. Pretpostavljam da će se za neki dan utišati i "ode" u našim medijima, koje "demokratska javnost" Srbije nemilosrdno piše i veliča čin gospodina Haradinaja. Svi ti slavopojci zaboravljaju drugu stranu da je i Albanski narod, u istom momentu, svojim ponašanjem, pokazao nama, u Srbiji, kako se postupa prema optuženima iz svojih redova. Da li ste videli ili čuli i jedan glas, koji se radovao njegovom odlasku u Hag. Ispratili su ga veličanstveno i sa suzama. On zna da će medju svojim narodom ostati heroj cak i ako se dokažu svi potencijalni zločini, koji mu se stavljaju na teret. A to nije malo. Njegova kriminalna delatnost je bila plodna i počinje daleko pre sukoba na KiM. Možda je i odnos dela našeg naroda razlog zbog čega se naši generali ponašaju drugačije. Oni su, u svojoj zemlji, na svakom mestu, unapred osudjeni zbog toga što su branili svoju zemlju i svakodnevno žrtvovali svoje živote....
Nemamo vremena, da sačekamo ni nagodbu optuženog sa sudom na osnovu koje će optuženi biti i zvanično ratni zločinac. Od Albanaca trebamo mnogo šta da naučimo. Tragika je što to još uvek ne shvatamo. Ali ima vremena. Kažu da propadanje nema granica.

Alban Berisha, Peje

pre 19 godina

Kao Albanac, normalno je da mi je zao g. Haradinaja i ovo je Albancima medju najtezim trenucima u novoij istoriji, ali to su teska pravila Europe,
G. Haradinaj je zeleo da Kosovo bude pravna drzava, i to je dokazao iako se radi o njegovoij kozi, suprotno govoriti o Europi pa se sakriti iza naroda to je bezvredno.
Ovde se ne radi o Diplomatij jer on nije bio politicar, ali se radi o jednostavno o obrazu, patriotizmu, postenju, savesti i hrabrosti. Pa sta ce sud dokazati ostaje da se vidi.

Alban Kosova

pre 19 godina

Cini mi se da u Srbiji svi dogadjaji se razumevaju naopacke. Prvo, Srbi hoce Haradinaja u Hagu, a sada, joj kuku lele, dobili smo samar po licu, izgubili cast, uf ti Albanici kako su smeli da nas tako predstave.
Prvo, zapamtiti da je Trubunal u Hagu osnovan do donese PRAVDU. Da bi zlocini bili kaznjeni i narodi bili pomireni.
Haradinaj i njegov odlazak u Hagu, jeste dostojanstven zato sto time je on in Albanci poslali poruku: "Eto nasi optuzeni idu u Hag. Mi nismo ratovali protiv srpskih civila, nego smo ratovali protive Milosevica i njegovog okupatorskog rezima. Ako su zlocini cinjeni oni moraju biti kaznjeni. Pa hajde i vi cinite to pa da se pomirimo".
Ali Srbi to ne razumevaju. To Srbi razumevaju kao deklaracia rata...

´Djordje

pre 19 godina

Sve ovo je moglo mnogo ranije da se resi i da niko ne ode u Hag, ali posto nije, sada je samo u pitanju da se pametno odigra potez, tj. da nasa drzava kakva takva povuce pametan potez i da iako ne treba da preda optuzene za kojima se traga, i da se prestane sa tvrdoglavoscu, i da se igra sistem kakav igraju i nase komshe. I da se jednom pokaze da smo stvarno spremni da se uhvatimo u kostac sa svime ovime i da se uvucemo pod kozu onima kojima treba, kao sto to rade neki.
Pozdrav Djordje sa Kosova.

Svedjanin

pre 19 godina

Previse lepo sve ovo izgleda da bi bilo iskreno. Predaja ovih Albanaca nije dosla sa njihove strane to je direktiva "odozgo" da bi se ostvarili neki ciljevi i zapusila necija usta a sve to na racun Srba. Haradinaj nece biti osudjen, to vec vrabci na grani znaju, ali ce se vratiti kao heroj na koga nece smeti niko da pokaze prstom. Srbi i Srbija mora da shvate da iza svega ovog stoji Albanski lobi u Americi i da Amerika otvoreno podrzava Kosovo to je dokazala i skora izjava Holbruka. Sa jednom reci:
sve ovo u vezi predaje je namestaljka, a to ce se uskoro dokazati.

AVNI

pre 19 godina

Haradinaj je obavio svoj deo posla, mirno se predoa sada je red na one koji su omugucili da on bude optuzen (Havier Solana), koji su svim snagama su probali da Haradinaj ne bude izabren na celu Kosovske vlade. Nadamo se da svjet sada da baci u drugu brzinu i sto pre otvori razgovore za status ovog dela Balkana. Sto se tice Haskom sud mislim da nije pravdan sud, nego je sud za pomirenje izmedju ljudi ove bivse SFRJ. Hvala.

Zivkovic

pre 19 godina

Taj Albanac je i optuzen sa instrukcijama iz Haga i SAD-a kako da se ponasa. On se to sam nikad ne bi setio, nego bi kao svaki optuzeni vrdao dokle god moze a jos duze uz pomoc Vlade, kao kod nas. Uveren sam da ce se braniti sa slobode a kada bude doslo vreme sudjenju (za par godina) onda ce se predmet predati u nadleznost kosovskom pravosudju. Igranka bez prestanka. Nema tu ni heroja, ni diplomatske ingenioznosti - svi, ali svi smo mi na Balkanu samo lutke cije konce povlaci Ujka Sam. Ko to pre prizna i prihvati prodje bolje: njega Ujka Sam otkaci i gurne u Evropu da ga disciplinuju i nauce da radi i postuje demokratiju i civilizacijske vrednosti - ali da nikada ne zaboravi da je u Evropu usao uz blagoslov Ujkin. Ja bih molio, ako je ikako moguce direktno u SAD, makar polovicno, kao Portoriko. Kada cete, bre, Srbi to vec jednom da shvatite i prihvatite? I ja.

g.m.

pre 19 godina

Novinarskoj masti nikad kraja! Jos ce da ispadne da se je Haradinaj predao (a time reskira zatvorsku kaznu) samo zato da bi u Hag kad tad stigli Karadzic i Mladic! Znam da to srpskim kvazi-patriotama smeta, ali Haradinaj se je predao zbog svog odnosa prema vlastitom narodu.
(P.S. Predsednik Haskog suda, g. Meron juce jasno i glasno rece da ce haski tribunal raditi sve dotle dok Karadzic, Mladic i Gotovina ne budu u Hagu!)

radnik

pre 19 godina

Sve sto se dogadja u vezi optuzbi na Kosovu i slucaja Haradijaj je vec vidjeno. Sve je jasno, i samo oni koji su naivni veruju zvanicnim saopstenjima za javnost. Nema nepoznanica, slucaj je jasan, i bice resen u njegovu korist i korist Kosova. Mada zalost, i jadikovanje u slavu heroja ne dolikuju nikome u zatvoru, pa makar on bio i sam Bog. Znaci zna se da u zatvor idu zlocinci, a ne heroji, zna se da ima i krivo optuzenih, ali samo ce vreme pokazati koji od svih ovih navedenih komentara su bili bar malo u pravu.

Znanac - stranac

pre 19 godina

Interesantni su komentari koji se mogu procitati od dana spoznaje da postoji optuznica protiv Haradinaja do danas. U Srbiji su izgleda voleli da se optuznica protiv Haradinaja podigne ali da se on malo necka, mozda i razboli da se Albanci malo bune ali eto nista od toga se ne desi. Zasto?
Zato sto je vlada Kosova stvorila klimu da se u Hagu jedino moze dokazivati krivica/nevinost - time a i licnim moralnim cinom svi ti optuzeni ne stavljaju sebe ispred Suda sto ce svakoj drzavi koja to cini doneti kao rezultat ako nista drugo ono bar razumevanje od Medjunarodne zajednice ako ne i naklonost.
Nisu Albanci jedini koji se dobrovoljno predaju to cine i Bosanci koji su svi do jednoga otisli u Hag, a ne da vezu citav narod za svoju sudbinu. Svi treba da znaju da se nepostovanjem Haskog suda daje alibi svima da mogu da ne postuju bilo koji sud pa se u Srbiji desava da se optuzeni po svojoj volji pojavljuje ili ne na sudu. Svi optuzeni pred bilo kojim sudom moraju da se pojave - to je sustina pravne drzave, a ne vec unapred osporavanje tog suda. Ovo je veliki samar ne samo ovoj nego i prethodnoj vladi u Srbiji sto nije stvorila klimu u kojoj se sudu moras javiti milom ili silom. Danas bi vec pricali svi na Balkanu o ulasku u Evropu a ne o tome da li je sud pravedan ili ne...

Opijum

pre 19 godina

Srbi i Albanci su vise od brace - to su identicni blizanci, bar kad je Hag u pitanju. I jedni i drugi se prosto tope od ljubavi prema "svojim" haskim optuzenicima, kad ovi, sa svojih herojskih visina, odluce da se "dobrovoljno" stave na rapolaganje sudu UN i kada blagoizvole sici medju proste smrtnike i time priznaju da i nad njima postoji sud. Mucno je imati bivse magacionere, izbacivace, kvazi-pesnike i kvazi-psihijatre, polupismene vojnicine, sitne policijske dousnike, komunisticke aparatcike, provincijske zubare i slicnu fukaru za predsednike, premijere i ministre spoljnih poslova. ali, je jos mucnije gledati obican svet kako im se divi i nakon sto ih je pravda dostigla i sto su strpani tamo gde im je mesto.
Nisu Haradinaj i Lazarevic albanski, odnosno srpski junaci. Junaci su samo oni koji su se mirnim putem, nenaoruzani icim drugim do ljudskoscu i postenjem, bez oruzja i ne gazeci preko leseva slabih, nezasticenih i neduznih, oduprli rasizmu i nacionalizmu unutar sopstvene nacije. Sve ostalo je sljam, ma koje nacije i vere bio.

klanfa

pre 19 godina

1. umesto da se stide sto su haskog optuzenika postavili za premijera, oni se ponose jer je premijer sada ispao "heroj" pa se predao Hagu!
2. Haradinaj je od Amerike dobio sve: pomoc u ratu, pomoc u miru, a ocigledno je, da ce dobiti i nezavisno Kosovo - zasto onda da se ne preda? To je sitnica, obzirom na cenu.
3. Ratko i Radovan su izgubili sve: vlast, ugled, podrsku veceg dela okoline ... - zasto da se predadu? Da bi ugodili nama koji pljujemo po njima svakodnevno? Verovatno ih zabole djon.
Ne odobravam, samo konstatujem.

baki960

pre 19 godina

Lepo je sto se polako predaju i odlaze. Citam da narod ne treba da im bude taoc. Konacno se budimo! U godinama rata nismo ni primetili da je fukara (od vardara pa do triglava) od svih nas napravila taoce, ali nikad nije kasno. Borili su se oni svi za dobrobit sopstvene nacije a bogami i sami "ponesto" da zarade i usparaju. Nije se gledalo na par stotina ili hiljada ljudi. 100 siba po tudjem turu nije puno. Jedino sto me boli je sto nismo uspeli sami da ih pohapsimo i sudimo im pred narodnim sudom. Ipak najvaznije je da za zlocine ipak budu osudjeni i to bez obzira na naciju i veru.

duks

pre 19 godina

Mozete da pricate bilo sta i da izmisljate razne teorije i razne zavere, ali cinjenica je da su se svi optuzeni Albanci i Boshnjaci odazvali na poziv iz Haga. Sto govri da im je savest cista jer ko se oseca nevinim nema ni razloga da bezi i da se sakriva ko mis. Ne tvrdim da Bosnjaci i Albanci nemaju zlocince u svojim redovima ali je to sigurno neznatno u poredzenju sa hrvatskim a pogotovo sa srpskim zlocincima. I ako su pocinili zlocine sto ja nikako neopravdavam ne moze da se zaboravi cinjenica da su se Bosnjaci i Albanci borili za goli zivot u neprevednoj borbi. Nisu Albanci i Bosnjaci napravili niti jedan zlocin u Srbiji, a Srbi su pravili zlocine sirom bifse SFRJ, sistematski i organizovano. Sto znaci da Srbi nemaju moralno pravo da pricaju bilo sta i mogu da kazem da su do sada jako dobro prosli na osnovu zverstva koja su pocinili zasluzili su mnogo vise od sankcuja i bombardovanja.

Ko je

pre 19 godina

Ramus - otisao sam u Hag
Seselj - Otisao sam u Hag
Ramus - 17 tačaka zločine protiv čovečnosti i 20 tacaka prekrsaja obicaja rata
Seselj - osam tacaka zlocina protiv covecnosti i 6 tacaka prekrsaja obicaja rata (ukupno 14)
Albanci - ponosni na Ramusa
Srbi - se stide Seselja
hmmmm

Petar, Rim

pre 19 godina

Jako je lepo sto se i citaoci albanske nacionalnosti ukljucuju i daju komentare. Ipak , bode oci to sto svi oni govore o patriotizmu g. Haradinaja. Stoji cinjenica da je mnogo Srba proterano, muceno i ubijeno. Pa ako i mi Srbi trazimo da znamo istinu o masovnim grobnicama po Srbiji, hladnjacama i sl. ocekujem da ima i objektivnih Albanaca.

R! Sthlm/Blfst

pre 19 godina

Da, polako elite svih naroda iz bivse SFRJ shvataju da su samo bili marionete u predstavi balkanske tragedije, isto kao sto sami narodi shvataju da su podrzavali kriminalce koji su im prodavali maglu. I na kraju je samo dovoljno pogledati ko su pobjednici , a ko gubitnici kada se partija sumira. Milosevic je u Hagu i vecina njegovih saradnika, i to je ok. Ali su u Hagu i nekadasnji miljenici Zapada, kao Plavsicka, Hardinaj, Perisic, mnogi bosnjacki generali. I sada se tvrdi kako je to dokaz objektivnosti suda. Nije-nego!

Kosovarka

pre 19 godina

Milosevic je optuzen za 5 tacaka za Kosovo, a Ramus za 37.
Milosevic - Jedan za krsenje obicaja rata, a cetiri za zlocine protiv covecnosti ukupno 5.
Toliko o tome ko je veci zlocinac Kosova.
Kakvo pravo Albanci posle ovoga polazu na Kosovo?

exTerminator

pre 19 godina

Više je nego očigledno da su sve akcije na Kosovu odlično koordinirane i vođene iz jednog centra. Setimo se slučajeva masovnog "trovanja" đaka, demonstracija itd ... sve do prošlogodišnjeg pogroma 17 marta. Tako i ovaj Haradinajev odlazak u Hag prolazi bez masovnih protesta isključivo zato što je neko to naredio. Albanci su naravno kao i bezbroj puta do sad, to i poslušali. Dakle, padaju u vodu, svi oni pokušaji da se prošlogodišnji "nemiri" prikažu kao spontani i tobožnja nemogućnost njihovih političara da to spreče. Ovakav prećutni i mirni odgovor na odlazak u Hag je direktna optužnica za organizovanje prošlogodišnjih i svih prethodnih masovnih okupljanja.

Alban berisha, Peje

pre 19 godina

Albanci su u mukama, ako se predamo Hagu onda citam da je to sve Holbruk i Ameri rezirali, ako ne budemo optuzeni onda opet Ameri nas podrzavaju. Pa ovo stvarno nije vredno komentara.
A jos tragicnije je to da komentari dolaze iz Srbije, gde se ratni zlocinci, eto malo se prosetaju po Kalimegdanu. Jer ovaj svet je nepravedan, pa cekaju da Voja nesto "Legalno" radi. Pa ce vidimo.

Sait Berisha Pec

pre 19 godina

Nekada su srpski obavestajci prikupljajuci sto vise podataka o sveze "oslobodjenim" krajevima (1912.), ali sa drugacijim stanovnistvom, prethodno proglasenim "stranim telom" pravili pozamasne studije o narodu koji se ne uklapa u ciljeve novopecene hegemonije. Bilo da je to radio dr Jovan Cvijic ili Vojna obavestajna sluzba. Tada, pre otprilike jednog veka, te studije su imale neku tezinu. Ali narodi, kao i sva ziva stvorenja, prolaze kroz evolutivne procese. Nekad sporije, nekad brze zavisno od izvucenih iskustava.
Navodno reformirana pravda Srbije, lenja da sacini nova istrazivanja, posegla je za starim, makar to bili proslogodisnji.I dala sebi AUTOGOL. Ponadala se da ce zbog slicnog mentaliteta, optuzba protiv Haradinaja izazvati siroke nemire. Trebalo je da barem Rugova zahteva “dvosmernu saradnju” kao umisljene "gazde" Mirno povinovanje Haradinaja i njegovih saboraca, izaziva novo protivljenje “pravednika” iz Beograda jer taj gest ”primitivnog dizaca tegova” ne uklapa se u pripremljenu varijantu slicnoj 17. martovskoj. I eto nove optuzbe u stilu ”Bosanci su sami sebe gadjali” ali u verziji “Sve je to deal sa MZ, za promociju albanskih stremljenja". Ako je to produktivno, zasto srpska strana vec jednom ne proba “da sama sebe gadja “i tako poradi na medjunarodnoj promociji. Za pocetak, to se vec 10 godina ocekuje, predaja tandema RiR koji se “sklanjaju” od ociju javnosti kao da se radi o novom, nacionalnom-srpskom Rollce_Royce modelu.
seber_50@hotmail.com

Milenko

pre 19 godina

Bravo za Tajms!
Ua za Petersena - funkcija premijera ne daje legitimet, kao sto ne daje ni generalski cin; u sustini, nije postupio nista bolje od Kostunice?

maja, budimpesta

pre 19 godina

Bravo za potez Haradinaja. Dokaz da i na ovim prostorima moze da zavlada zakon i red. Sad je red na Srbiju da ucini potez. Zar nije ironicno da bas za vreme vladavine legalista Srbija ima problem sa postovanjem medjunarodnih zakona?!

Skol Berisha.Peje

pre 19 godina

Gospodo Srbi, ne radi se o tome ko koliko ima optuzenicki tacaka, ili jos brutalnije, da Milosevic je optuzan za 7 tacaka(u Bosni za genocid) a Haradinaj za 37.
Gospodo Srbi, zlocin je zlocin, mi ne stitimo zlocin ali takvo zrtvovanje g. Haradinaja za svoju drzavu mora se postovati.
Vi znate da u Srbij ima vec 6 godina, da se optuzeni jednostavno nece da dokazu svoju nevinost. jer i sami sumnjaju na tu nevinost.

Zoran Popovic

pre 19 godina

Petersen je najgori izaslanik do sada. Potpuno van dodira sa realnoscu i definitivna marioneta albanskih placenika. Covek je postavljen na to mesto da tiho i bez svog misljenja odradi posao UN izaslanika do nezavisnosti. Kakav bezkicmenjak!
Ja sam mislio da je onaj Austrijanac uvreda za sve vrednosti Ujedinjenih nacija ali sada vidim da je Skandinavac jos gori.
I jos znajte da je Klark potpuno ismejan u elitnim americkim politickim krugovima kao jedan nerealni ego-manijak i da je neuracunljiv - pocevsi od Pentagona do svih politickih novinara i javnosti. Njegova kandidatura za predsednika USA je bila samo malo manja farsa od one Al Sarptona...

ekser

pre 19 godina

Sretan sam œto se premijer kosova optuzeni Haradinaj predao Haskom sudu onako kako je dao "BESU" ne samo ja sam u to verovao, jesam presrecan da na Kosovu nije doœlo do nasilja po programu onih koji su to zeleli!, to znaći da ¿itelji Kosova jesu zreliji i pripremljeni i na ovakve stresove da bi in prebrodili mirno, daj bo¿e da i ubuduće bude tako.

Radoslav Djordjevic

pre 19 godina

Molio bih komsije/sugradjane Albance koji se dice svojim bivsim premijerom Hardinajem da procitaju pazljivo optuznicu i da vide za kakve gnusne zlocine je taj covek optuzen (ako se vec prave da ne znaju sta je radjeno sa Srbima i ostalim nealbancima i neistomisljenicima od strane OVK). Radi se o teskom krvniku, otprilike u rangu Arkana. Nisu ni jedan ni drugi bili nikakvi borci za slobodu vec ljudi ogrezli u zlocinima i kriminalu. O Milosevicu i njegovim ostalim satrapima necu da trosem reci, ali ako verujete da su vasi zlikovci bolji, grdno se varate i tako nosite teret tih zlocina, isto kao i Srbi koji brane zlicne svojih nacionalista.

dr Milan M. Cirkovic

pre 19 godina

Poredjenja Haradinaja (klasican zlikovac) i Milosevica (najveci zlikovac u srpskoj istoriji) je ne samo naivno, vec i nemoralno. Ono sto je interesantije jeste zasto sad vlada Srbije po hitnom postupku ne da garancije za odbranu Haradinaja sa slobode -- ipak je on drzavljanin Srbije, a kao sto je nas neobavesteni premijer (verovatno na nagovor sova) svojevremeno izjavio, mi cemo SVAKOM KO SE DOBROVOLJNO PREDA dati najsnaznije garancije...

Branko, USA

pre 19 godina

Pa ovde se sve mnogo pobrkalo. Haradinaj je kriminalac/zlocinac koji je igrom slucaja postao nesto uz pomoc Zapada i treba mu suditi i tacka. Ako se to dokaze onda na izdrzavanje kazne. Kakve to sve veze ima sa Mladicem itd? Odjednom se eto koristi argument eto mismo to ucinili (Albanci) pa kada cete i vi Srbi? Pa Djindjic je u lancima odveo Milosevica u Hag i zato platio glavom! I nije tada niko u Srbiji pominjao ni Haradinaja ni Tacija i ostalu kompaniju.
Da nema toliko NATO-a, UN i EZ na 10000 km2 teritorije Haradinaj bi se predao i to malo sutra!

Bora

pre 19 godina

Kazu zapadni zvanicnici da se g. Haradinaj borio herojski za pravnu drzavu. Nije mi jasno kako se to postize kriminalnim aktima.
Kazu kriv je za zlocine od 1. marta do 30 septembra 1998. Pa naravno, posle je postao jagnje. Kako moze da bude kriv za zlocine u vremene kada je USA saradjivala sa KLA.
Albanci cinili zlocine za vreme bombardovanja? Ma ne, oni su bili Civilna zastita. Vadili su Srbe ispod rusevina.
A posle bombardovanja su morali da obave generalno ciscenje.
Sve je ovo samo politika. Gde su Taci i Ceku i ostali Albanci, Hrvati i Bosnjaci a i poneki Slovenac koji je pobio nenaoruzane Jugoslovenske vojnike?
Tribunal za bivsu Jugoslaviju je najveci politicki skandal 20 i 21 veka i zlocin prikrivanja pravih zlocinaca, bez obzira kome sudio, jer sudi selektivno da bi proizveo laznu istorijsku sliku ratova vezanih za raspad Jugoslavije.

I.B.

pre 19 godina

Prvo UNMIK treba da se stidi Petersena i taj covek bi trebao negde da odgovara zbog svog ponasanja prema teroristima! Drugo nije mi jasno zasto Albanci tretiraju Haradinaja kao nekakvog narodnog heroja?! Ustvari jasno mi je to pokazuje koliko su vecina njih ustvari istomisljenici sa ljudima poput Haradinaja. Trece zasto se digla tolika galama oko njegovog odlaska, jedna lasta ne cini prolece, kada se tamo budu nasli Taci, Ceku i jos najmanje jedno desetak Albanaca onda svet moze da odaje ovakva priznanja Albancima.
A sto se nas Srba tice sada vidim ima nade, a zasto? Pa zato sto vecina nas ne place zbog odlaska srpskih optuzenika u Hag i ne velicamo ih kao velike junake! Drugo i mnogi Srpski optuzenici su otisli odmah nakon sto su dobili optuznicu pa mi od toga nismo pravili ovoliku galamu! Na kraju nadam se iskreno da ce srpska Vlada izruciti preostale Srpske optuzenike u Hag ne da bi nekom nesto dokazivai ili terali inat suprotnoj strani nego zato sto je to nasa obaveza i sto je vec red da skinemo i to s' vrata!

Shaka Zulu

pre 19 godina

Moze se samo govoriti i nekom vidu odgovornosti i prihvatanja cinjenice da te neko optuzuje za ono sto si uradio. I o nicem drugom.
Niko od njih koji su tamo niti je hrabar, niti je posten, niti ima savest ... da imaju sve to ne bi bili tamo.
Svi su oni sebicni prostaci bez trunke savesti i morala koji su rat iskoristili da napune svoje dzepove jer na osnovu svog obrazovanja i sposobnosti nikad drugacije ne bi.

Gule

pre 19 godina

Ne mogu a da ne primetim da smo mi ipak malo odmakli u odnosu na Albance u pogledu shvatanja vlastitih zlocina. Ima nas barem polovina koji se gnusamo nad zlocinima koje je pocinila nasa strana. Albanci, s druge strane, vide sve nase zlocine, a kod svojih vide samo "cin herojske predaje". Rekao bih da su oni sada otprilike tamo gde smo mi bili u doba bacanja cveca na tenkove koji su kretali da sahrane Vukovar.

Velibor

pre 19 godina

Sve dok se vecina bilo kog naroda dici i ponosi ratnim zlocincima, nema pokazatelja, na veliku zalost, da je taj narod demokratski i humano sazreo. A neka se svaki narod preispita koliko njih se ponosi onima od njih koji su u Den Haag-u i naziva ih "herojima"!

Misko

pre 19 godina

Kao prvo, da su Albanci sa KiM izasli na izbore 1992 kada je to G. Milan Panic od njih trazio, danas niko ne bi morao da ide za Hag,
a drugo da li ce njega da prati i optuznica za Hasima Tacija, ili je on zasticen kao sto su i Tudjman i Izetbegovic bili.

Bojan

pre 19 godina

Smekeri iz Tajmsa znaju znanje - izbacivac iz diskoteke ne moze postati premijer (da ne pominjemo dio biografije zbog koje doticni gospodin trenutno uziva u komforu Seveningena). To jest, moze, ali u protektoratima tipa post-NATOvskog Kosova.
Na Zapadu je nepojmljivo da jucerasnji probisvijeti vode politiku, na Kosovu nije. Tesko je zamisliti da bi Bler, Sirak ili Zapatero mogli biti na celu drzave s takvim "detaljima" u biografiji. Na Kosovu upravo dojucerasnji ideolozi iredente isplivase u prve drzavnicke redove. Medjutim, ima tamo jos zapecacenih koverata, pa vrijedi sacekati dalji razvoj dogadjaja. Problem je u tome sto Zapad kao i uvijek pocinje da tretira naizgled istim arsinom i Srbe i Hrvate i Muslimane i Albance tek onda kad mu zatreba da vjestacki inscenira neki paritet izmedju broja optuzenih Srba i svih ostalih. Jedina univerzalija je princip stapa i sargarepe - opstrukcija saradnje s Haskim sudom ima konsekvence za svaku od pomenutih nacija - Hrvatima blokiraju ulaz u EU, Srbima bilo kakav ekonomski napredak i podrsku reformi, a Albancima nezavisno Kosovo. Tako da nekog velikog izbora i nema -ili saradnja ili izolacija. Mozemo se busati u prsa da necemo slati Srbe u Hag, pa izabrati put Sjeverne Koreje. Dobro znamo da je Hag farsa, ali jos je veca farsa da nam je bombardovanjem nanesena steta u visini desetina milijardi dolara, pobijeni neduzni civili i unistena privreda, a za to na Zapadu nikome ne fali dlaka s glave i nije sudjeno nijednom drzavniku ili generalu. Toliko o pravednom pravosudju na Zapadu. Jednostavno, vrijeme je da shvatimo da se pravo primjenjuje selektivno i da niko nije imun na ucjene Zapada koji nastupa s pozicije sile, potpomognut (u mjeri koliko je to potrebno) sudom kao institucijom koja [navodno] stiti pravdu. A kako lijepo rece pjesnik, "Kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom!"