Utorak, 31.12.2019.

07:45

"Nadam se da niko nema ideju da zauzima Ostrog" VIDEO

Za nas je važno da se sačuva mir u Crnoj Gori i da dođe do smirivanja tenzija. Uveren sam da niko tamo ne misli da bi bilo dobro da neko dođe da zauzima Ostrog.

Izvor: Beta

"Nadam se da niko nema ideju da zauzima Ostrog" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

Balša

pre 4 godine

Saborna crkva u Beogradu ne pripada srpskoj pravoslavnoj crkvi nego je vlasnik država Srbija.
Sad nekome smeta da vlasnik cetinjskog manastira i Ostoga bude vlasnik država Crna gora.
Ne znam ko je u Grčkoj uknjižen Na Hilandar i plaće porez na to?
Ako neko zna neka napiše, baš me zanima.

Hedona

pre 4 godine

Postoji volja da se odbrani zemljiše SPC. SPC je trebala da iskoreni mafiju u Budvi da bi mogla da sačuva svoje imanje. Srbija se cela razvija i gradi.

Bucko razmišljam

pre 4 godine

Licno bih voleo da se SVI Srbi "odazovu Vucicevom pozivu na mobilizaciju" i da se SVI Srbi ujedine protiv CG pa da vidimo ono "David protiv Golijata"!
E Srbi, Srbi ?

Andrija cacak

pre 4 godine

Ostrog su Srbi otkrili prije par decenija. Nikad prije toga Ostrog nije kotira previsoko u SRb niti kod Srba. To je crnogorska svetinja vazda bila ka i Sv Petar cetinjski. Bilo bi logicnije da se Vucko zauzima za Djurdjeve Stupove Manastir Moracu jer su to zaduzbine srpskija velikasa. Tu je neki kompromis moguc i zato sam Oko Ostroga ne moze bit kompromisa jer su ga Crnogorsci i samo oni i zidali i branili vjekovima. Kraj price.
(pero, 31. decembar 2019 14:11)

ti si pero jedini crnogorac koji ne zna istoriju Ostroga
Sveti Vasilije, ili Stojan Jovanovic je Srbin iz okoline Trebinja, koji je kupio zemlju u opstini Danilovgrad I sagradio manastir Ostrog
to ti je pero ukratko, a nasiroko imas na netu. Problem ti moze predstavljati latinica, pa pitaj nekoga da ti pomogne moj perice

митар пфк

pre 4 godine

Суштина свих фрка , је по дубини...Поријекло, генетика , браственичко-племенско устројство Црне горе...Идеолошка матрица ...Стара Црна гора , Чојство и јунаштво ...Идентитеско затирање Срба , којих нема прије Његоша заправо , по виђењима историчара нових у цг ...Међутим варају се ...Закон је само окидач , у срцима Срба нормално за чување светиња...Врло злокобан моменат , искрено...

Toica

pre 4 godine

Pita juče predsednik novinara Papića šta može da uradi jer su mu ruke vezane. Može da se organizuje miting podrške, može da se navede šta je rekla Venecijanska komisija, može da se da otpust ambasadoru CG. Može da se traži status konstitutivnog naroda za Srbe u CG. Kakvo licemerstvo.

pero

pre 4 godine

Ostrog su Srbi otkrili prije par decenija. Nikad prije toga Ostrog nije kotira previsoko u SRb niti kod Srba. To je crnogorska svetinja vazda bila ka i Sv Petar cetinjski. Bilo bi logicnije da se Vucko zauzima za Djurdjeve Stupove Manastir Moracu jer su to zaduzbine srpskija velikasa. Tu je neki kompromis moguc i zato sam Oko Ostroga ne moze bit kompromisa jer su ga Crnogorsci i samo oni i zidali i branili vjekovima. Kraj price.

Kide

pre 4 godine

Kad je problem u crkvi oko para, onda oni kažu, to je unutrašnje pitanje. A kad je problem opet novac od verskog turizma koji će im biti oduzet, onda pozivaju državu i narod da ih brani. Licemerno. Da ne pričam sad o tome da je problem lako rešiv: Lepo svi važni episkopi pitaju boga da im pošalje odgovor.

Šta bi?

Gde je 10 miliona €?

pre 4 godine

Ova dvojica Vođa bolje da odgovore na pitanje gde je 10 mil.€ koje je drzava Srbija donirala SPC? Da li je i dinar od toga otisao za bolesnu decu ili je utroseno na vozni park SPC?
Mene kao gradjanina Srbije to zanima - do kad cemo da lecimo bolesnu decu sms ovima ? Zdravstvo se raspada, obrazovani masovno beze na zapad, a Srbija poklanja SPC novac. SPC zauzvrat ne placa pdv, bave se profitabilnim poslovima, a sad jos kukaju za "zlatnom kokom" u CG. Kamo srece da i mi ovde donesemo ovakav zakon kao u CG.....

Aaa

pre 4 godine

Ovdje se radi o Crnoj Gori, ne o Srbiji. Neka gradjani Crne Gore i politicari koje smo mi izabrali odluce o tome. Ko je u pravu? Pa sta koga briga? Gledajte vi svoga posla. Srbi neka nastave da budu pravoslavci (sto je valjda najbitnije) i koriste crkve kao i do sad. Ne moze neko ko ne postuje drzavu Crnu Goru, njen ustav, zakone i odluke odlucivati sta ce i kako biti u toj istoj Crnoj Gori (SPC). Treba da se zna zakon pa kakav takav je. Crna Gora je samostalna drzava, svidjelo se to Srbiji, SPC ili bilo kome drugo.

Zoran

pre 4 godine

Srbija je sve činila da se smiri situacija u Crnoj Gori ali to opet nije nekima bila prepreka da Beograd optuži da je kriv za dešavanja u Crnoj Gori.

Crnogorac

pre 4 godine

jedna je crkva pravoslavna, ne treba joj nikakav prefiks ni Srpska ni Crnogorska. I to ovaj zakon u cg donosi, miče prefiks. Pravoslavna crkva svima koji vjeruju, a velikosrpska politika u NATO zemlji - ćao djaci! Kad sam bio mali u CG se na nijednu crkvu nije viorila ničija nacionalna zastava, u zadnjih 10 god SPC je istakla 4s na svakom objektu. Izmedju ostalog i ta provokacija im se trenutno odbija od glavu. Meni je lično dosta i Ratka Mladića i Arkana, Karadžića i Šešelja i 4s mojoj generaciji ('86) predstavlja upravo to. To nam je uništilo odrastanje toliko da smo čokoladica željni bili.

Radijator

pre 4 godine

I ja se nadam...jer to bi bas bio smor...ono...bas zesci bedak..nije da bi mi nesto uradili...ali bi se smorili...stvarno bi se skroz smorili i bilo bi nam mnogo krivo.
Eto tako.

Грађевинац

pre 4 godine

Овде изгледа имамо неке шизофрене ситуације. Смирите страсти, реално сагледајте ситуацију и све ће вам тада деловати јасно и логично.
Црква Божја је једна и саборна. Она је недељива... Просторно она је изражена као скуп епископских области, а временски као непрекинуто наслеђивање епископског достојанства-од апостола до данас. Из ове изражености извире појам аутокефалности. Аутокефалност је право, власт одређеног епископског сабора одређене црквене области да сам поставља себи епископа-поглавара као и друге епископе у својој области.Наравно одређена црквена област има и носи своје име, то име када је реч о православној цркви у ЦГ увек, УВЕК, имало српски префикс! То је један од највећих проблема по власти у ЦГ - просто га негирају износећи, парцијалне "доказе" из прошлости. Зашто парцијалне, па нигде ни да спомену:
1 Српског цар Душана, због проглашења патријаршије 1346. г.(а самим тим и уздизања епархије у Зети на ниво митрополије)
2 Српског краља у ЦГ Николу, прогласио "аутокефалност"(неканонски)! Зарад династичких борби за власт, над Србима, са Карађорђевићима.
Да се вратим на аутокефалност, она је у сржи организације Божјег царства на земљи-Цркве. Дакле једном речју континуитет, а њега нема у оном смислу како тренутна власт у ЦГ то покушава да представи из простог разлога - у периоду 1851-1858 не да нема архиепископа или митрополите већ нема ни једног јединог епископа у данашњој Црној Гори.
А све и да га је било, Мираш Дедеић нема никаквих додирних тачака са њима.

Cicko

pre 4 godine

Unizavanje crnogorskih gradjana od strane SPC traje dugi niz godina. Ako ste Crnogorac koji je dosao da zivi u Srbiji, odmah ste posrbljeni. Ostajete Crnogorac zbog prepoznatljivosti, ali ste postali Srbin. Koliko je manastira SPC napravila za vrijeme vladavine Mila DJukanovica? Mnogo.Znaci da Milo ne mrzi SPC. Kako se ponasa SPC u Crnoj Gori.Katastrofalno.

Doktor drmr

pre 4 godine

Mislim da je hrišćanstvo religija mira i zato pozivam sveštenike i ostale dušebrižnike da se suzdrže od dizanja tenzija i da okrenu i drugi obraz. A Crna Gora je suverena država i može samostalno da odlučuje o svemu na njenoj teritoriji, tako su glasali njeni građani i tako će da bude.

manda

pre 4 godine

Potpuna zamjena teza, naravno ne slučajna, nego namjerna da se izazove sto veći revolt. Zakonom se samo želi dovesti sve vjerske zajednice u pravni okvir države u kojoj obavljaju svoju službu. Razlog zbog kojeg je zakon prihvatljiv za sve vjerske zajednice osim SPC je registracija tih vjerski zajednica u Crnoj Gori. To SPC iz nekog razloga odbija da napravi, i onda lažno predstavlja da neko hoće da oduzima svetinje. Zakon je dobar, potvrdjen od Venecijanske komisije i stručnih krugova. Ipak u Crnoj Gori su se stekli uslovi da se čak i SPC privoli da poštuje pravni sistem i samu državu u kojoj vrši službu.

Брат

pre 4 godine

Овде само слеп човек не види неке ствари. Каква год да је власт у Србији, Србија је много јача него пре десетак година. Поготово војно. Са Косовом не иде западу онако како је замислио. Што се тиче Русије, ту смо неутрални и то им се не свиђа никако. ЦГ је признала Косово* и ушла у НАТО. Јасно је да је ово све игра да се дестабилизује Србија. Ако им ово не успе, следи БиХ, па Рашка и Војводина.

L

pre 4 godine

Mene za vlasništvo nad imovinom nije toliko briga. Svjestan sam da crkva zaradjuje dobre pare. Od Ostroga su napravili Diznilend i dobro im ide, dobat profit imaju. Ali to na stranu. Biznis je biznis i nije mi stvarno toliko bitno da li je SPC vlasnik crkvi ili ne. Neka im. Ono što me jako tangira je što oni te crkve i manastire koriste da propagiraju protiv Crne Gore i nas Crnogoraca. 90% službe im se svodi na priču protiv Crne Gore, protiv Evrope i EU, protiv nato, za Rusiju i Putina. Ne mogu da sjede sa mirom i da obavljaju božju službu nego potpaljuju narod protiv Crne Gore, njenih zakona, političara, policije i protiv Crnogoraca. Da je to mirna crkva, da se bavi Hristom i službom pa prosti jadi. Nego radikalna desničarska organizacija koja više vremena provede ponižavajući Crnu Goru nego što se bavi svojim osnovnim poslom. U Crnoj Gori na prste možeš da izbrojiš sveštenike koji su iz Crne Gore rodom. Uglavnom su iz Bosne. Oni su po prirodi radikalniji i ne mogu a da ne pričaju protiv Crne Gore u tim istim manastirima koje su naši pradjedovi gradili i branili. SPC u Crnoj Gori je uporno sjekla granu na kojoj sjedi i išla je u sukob sa državom Crnom Gorom koju ne priznaje. Čak su odbili da se registruju po zakonu Crne Gore kao što su se ostale vjerske zajednice registrovale. Ne priznaju zakon. Sada je sve došlo do klimaksa. Da je to mirna crkva, ko bi se njima uopšte bavio.

ЗОРАН

pre 4 godine

Светиње као што су мошти св. Василија или десне рука св. Јована или честица Часног Крста и многе друге пребацити у Србију, а зграде, ето им, само се питам ко ће долазити у Острог ако тамо нису мошти св. Василија.

Aleksa Pufta

pre 4 godine

Da ne misle da zauzmu Ostrog i Cetinjsku mitropoliju ne bi ni donosili ovakav lopovski zakon.
Kako drugacije Don Milo moze da dostigne visine Vladike Radeta.
Njegosu su komunisti i srusili kapelicu pa ce ga u mozda jednom i zameniti u mauzoleju Don Milo.

Model iz 90-ih

pre 4 godine

Talasanje i pozivanje na jedinstvo Srba.
A zašto mi treba da budemo jedinstveni? Zašto mi ne možemo da budemo normalni gradjani? Čemu ovakve poruke ako nisu za dizanje tenzija?

Skywalker

pre 4 godine

"..ovo sto se desava u Crnoj Gori ne tice se samo Crne Gore..." kaze Patrijarh.
"Nase je da se ne mesamo u unutrasnje stvari druge nezavisne drzave." kaze Vucic. Isto ce ovako reci kad Kosovo bude preuzimalo srpske manastire, bice to unutrasnje stvari druge nezavisne drzave.

Ko jos veruje u Milov razum

pre 4 godine

jedini predsednik na svetu koji politiku pasivnosti, ne radi nista smatra svojom najvecom genijalnoscu.
A zasto na to formiranje određene komisije niste poceli da radite od samog pocetka krize sa srpske pravoslane crkve u Crnoj Gori

Ivan

pre 4 godine

Jedan je Bog, a crkava je puno. I svaka stremi ka što večem bogatstvu. Vjernici so joj sami kao pomoč ka ustvarenju što veče moči i bogatstva. Črkve i manastiri če ubijek ostati pravoslavnim vjernicima. Molit če se istom Bogu.

Merima

pre 4 godine

Sada je najbitnije da se tenzije smire i da se nastali problemi reše mirnim i civilizovanim putem, ne bi bilo dobro da se narod međusobom sukobljava.

Brane

pre 4 godine

Србија као матица свесрпског корпуса мора све одлуке доносити хладне главе и строго у интересу будућности српске нације где год живела.

snowman

pre 4 godine

Ostavite Crnu Goru na miru, niste u stanju da uhvatite onog bosonogog i izgladnelog manijaka evo vec dve nedelje a nikog u komsiluku ne ostavljate na miru.

Jorgos

pre 4 godine

A neke konkretne akcije? Placanje najboljih advokatskih timova? Lobiranje? Strazbur? Diplomatija? Ostrog, Savina, Djurdjevi Stupovi, Cetinjski manastir nisu nista manje vazni za srpsku istoriju od kosovskih manastira. Ja nisam religiozan, ali ovde se radi o kulturnom nasledju. Ovo je kao pretvaranje Aja Sofije u dzamiju, samo sto nije 1453. nego 2019. A narod koji o svom kulturnom nasledju sudi po tome da li im se svidja Amfilohije ili ne je nezreo narod. Steta, a bacali smo svetla daleko.

Maestro

pre 4 godine

Ostrog nije gradila Srbija, niti bilo ko iz Srbije. Gradili su ga Bjelopavlići, Nikšićani i ostali Crnogorci. Crnogorci su ga i branili, i to sa Petrovićima, koje su kasnije protjerali Karađorđevići, i oteli im imovinu. Prema tome, sada se samo ispravlja istorijska nepravda. A manastiri i crkve će biti otvoreni za sve.

Leko

pre 4 godine

Pravi naslov: Predsjednik Srbije i patrijarh, obadvojica sa kancelarijama u Srbiji, sastali se u Beogradu da raspravljaju o imovini u Crnoj Gori. Imovini koju su naši pradjedovi gradili i koja je do 1918. godine bila u vlasništvu države Crne Gore. Eto zašto je trebalo donijeti zakon. Da više nikada ne čitamo ovakve naslove. Crna Gora i Srbija su 1912. imale zajedničku granicu. Zašto se onda nisu crkve ujedinile pod SPC i zašto onda nije Crna Gora dala manastire SPC? I tada smo bili braća. Nego su oteti 1918. Kako je oteto, dekretom kralja, tako će i da se vrati, dekretom. Nikada više se o Crnoj Gori neće dogovarati u Beogradu iza zatvorenih vrata izmedju dvojice ljudi koji veze sa Crnom Gorom nemaju.

Maliciozan

pre 4 godine

Koliko vidimo SPC ne može dokazati vlasništvo nad objektima. Znači pripast će drzavi,ona će ih debelo oporezovati. Država ih može dodijeliti ili CPC ili SPC ili ubirsti poreze od obje.

bokelj

pre 4 godine

Od koga da ga zauzimamo ? Od nas ? Problem je sto Srbi hoce crkve samo za sebe da kroz njih sprovode svoj pogled na politiku naciju itd. Koliko vidim i dalje negirate Crnogorsku naciju. Samo nek ste zdravo.

Ivan.zgb

pre 4 godine

Svojevremeno je vrijedila krilatica
"Gde su srpski grobovi tu je Srbija". Ako je tako koliko je tek Srbija gdje su srpske bogomolje i manastiri. Tu je problem.Treba se distancirati od takovih fikcija u stvari će krenuti na bolje.Jedna je
Pravoslavna crkva kao što je i jedan Bog kojemu tamo služite, ali nekome izgleda treba da svađa i zakrvljuje narode.U mojoj Pentekostalnoj crkvi ima svih naroda i nikad se ne spominje riječ Hrvatska Pentekostalna crkva jer je to glupost i nije u skladu sa istinskim vjerovanjem u Boga.
Ovo na žalost samo je politizacija koja nam je već svima nanjela zlo i
kako izgleda mogla bi još.

Х

pre 4 godine

Амфилохије би требало да се консултује са паметнијима од себе, а не да забија главу у пијесак и млати рукама.
Не сумњам да је добронамјеран, али је превелики егоиста. Вучић боље од њега зна какви су међународни лимити, каква је позадина приче, шта се може урадити.
Вучић се са тим аждајама састаје свакодневно, зна он шта су НАТО пакт и Ватикан.
А Амфилохије се ономад ишчуђавао зашто је католичка црква једну своју зграду из 15. вијека у Котору поклонила тзв Црногорској православној цркви. Боже зашто ли Ватикан поклања нешто једној "православној" цркви?!
Амфилохије никако да схвати позадину приче.
Патријарх Иринеј је много разумнији и кориснији. Само зато што није силеџија, што је мудар, и ћути кад не треба да говори, називају га икебаном. Моје мишљење је да Иринеј спада у ред разумнијих и мудријих патријарха.

Ivan

pre 4 godine

U drugim državama (s. Makedoniji, Crnoj gori, Hrvatskoj) ukinite naziv srbska, da bude samo naziv pravoslavna crkva, pa bu mir. Tako neče niko tražiti, da imaju Crnogorsko pravoslavno crkvo. Sasvim logično je, da verskim zajednicima prepove u imenu naziv druge države.

ironicni

pre 4 godine

Srbija mora da shvati da nema prijatelja u okruzenju i da je bratstvo i jedinatvo odavno propalo. Crna Gora od kako se odvojila radi sve protiv Srbije.
Sa tom drzavom bas kao i sa svim bivsim republikama sfrj treba odrzavati onaj minimum normalnih odnosa i ne verovati im nista. Jer oni su svi dobri sa Srbijom do prve prilike da zabiju noz u ledja.
Srbija takodje treba za crnogorske drzavljane uvesti radne i boravisne dozvole i studente iz te zemlje tretirati kao sve strane studente.
Jednostavno gledati svoj interes bas kao sto to radi Crna Gora u svaakom slucaju sa Srbijom.
Ali je problem sto svaka vlast u Srbiji radi potpuno isto sa Crnom Gorom i dozvoljava da Crna Gora radi sa Srbijom sta god zeli

jelena

pre 4 godine

Nadam se da ce se pronaci kompromisno resenje koje ce zadovoljiti sve strane,tuzno je gledati kako se pominje ratna i nacionalisticka retorika od strane crnogorskih zvanicnika

Miloš

pre 4 godine

Jedin način da Srbija pomogne SPC u Crnoj Gori je da se formira pravni tim koji će pred sudovima Crne Gore a i pred međunarodnim sudovima braniti imovinu SPC.

milance

pre 4 godine

Srbiji su ruke vezane što se tiče ove situacije,ali učiniće sve što je u njenoj moći da pomogne našem narodu u CG.Priznajemo samo jednu crkvu.

ekonom

pre 4 godine

Predsednik Vucic dobro zna da su mir i stabilnost preduslov za ekonomski jaku Srbiju. No nije mu lako sa Srbima u regionu. I dvedesetih i sad oni prave istu gresku, negiraju drzavu u kojoj se nalaze, ne zele autonomiju vec secesiju i prisajedinjenja sa maticom. A to svi ispravno tumace kao agresiju i okupaciju.Takvi projekti su osudjeni na neuspeh, a cine nemerljivu stetu Srbiji.

Vanja

pre 4 godine

Razgovor sa Irinejom je razgovor koji treba da donese nove odluke i nova misljenja u vezi sa situacijom u Crnoj Gori. Srbija ce nastojati da zastiti svoj narod i svoju crkvu.

Х

pre 4 godine

Амфилохије би требало да се консултује са паметнијима од себе, а не да забија главу у пијесак и млати рукама.
Не сумњам да је добронамјеран, али је превелики егоиста. Вучић боље од њега зна какви су међународни лимити, каква је позадина приче, шта се може урадити.
Вучић се са тим аждајама састаје свакодневно, зна он шта су НАТО пакт и Ватикан.
А Амфилохије се ономад ишчуђавао зашто је католичка црква једну своју зграду из 15. вијека у Котору поклонила тзв Црногорској православној цркви. Боже зашто ли Ватикан поклања нешто једној "православној" цркви?!
Амфилохије никако да схвати позадину приче.
Патријарх Иринеј је много разумнији и кориснији. Само зато што није силеџија, што је мудар, и ћути кад не треба да говори, називају га икебаном. Моје мишљење је да Иринеј спада у ред разумнијих и мудријих патријарха.

ekonom

pre 4 godine

Predsednik Vucic dobro zna da su mir i stabilnost preduslov za ekonomski jaku Srbiju. No nije mu lako sa Srbima u regionu. I dvedesetih i sad oni prave istu gresku, negiraju drzavu u kojoj se nalaze, ne zele autonomiju vec secesiju i prisajedinjenja sa maticom. A to svi ispravno tumace kao agresiju i okupaciju.Takvi projekti su osudjeni na neuspeh, a cine nemerljivu stetu Srbiji.

jelena

pre 4 godine

Nadam se da ce se pronaci kompromisno resenje koje ce zadovoljiti sve strane,tuzno je gledati kako se pominje ratna i nacionalisticka retorika od strane crnogorskih zvanicnika

Crnogorac

pre 4 godine

jedna je crkva pravoslavna, ne treba joj nikakav prefiks ni Srpska ni Crnogorska. I to ovaj zakon u cg donosi, miče prefiks. Pravoslavna crkva svima koji vjeruju, a velikosrpska politika u NATO zemlji - ćao djaci! Kad sam bio mali u CG se na nijednu crkvu nije viorila ničija nacionalna zastava, u zadnjih 10 god SPC je istakla 4s na svakom objektu. Izmedju ostalog i ta provokacija im se trenutno odbija od glavu. Meni je lično dosta i Ratka Mladića i Arkana, Karadžića i Šešelja i 4s mojoj generaciji ('86) predstavlja upravo to. To nam je uništilo odrastanje toliko da smo čokoladica željni bili.

Vanja

pre 4 godine

Razgovor sa Irinejom je razgovor koji treba da donese nove odluke i nova misljenja u vezi sa situacijom u Crnoj Gori. Srbija ce nastojati da zastiti svoj narod i svoju crkvu.

Jorgos

pre 4 godine

A neke konkretne akcije? Placanje najboljih advokatskih timova? Lobiranje? Strazbur? Diplomatija? Ostrog, Savina, Djurdjevi Stupovi, Cetinjski manastir nisu nista manje vazni za srpsku istoriju od kosovskih manastira. Ja nisam religiozan, ali ovde se radi o kulturnom nasledju. Ovo je kao pretvaranje Aja Sofije u dzamiju, samo sto nije 1453. nego 2019. A narod koji o svom kulturnom nasledju sudi po tome da li im se svidja Amfilohije ili ne je nezreo narod. Steta, a bacali smo svetla daleko.

milance

pre 4 godine

Srbiji su ruke vezane što se tiče ove situacije,ali učiniće sve što je u njenoj moći da pomogne našem narodu u CG.Priznajemo samo jednu crkvu.

Miloš

pre 4 godine

Jedin način da Srbija pomogne SPC u Crnoj Gori je da se formira pravni tim koji će pred sudovima Crne Gore a i pred međunarodnim sudovima braniti imovinu SPC.

Brane

pre 4 godine

Србија као матица свесрпског корпуса мора све одлуке доносити хладне главе и строго у интересу будућности српске нације где год живела.

Aleksa Pufta

pre 4 godine

Da ne misle da zauzmu Ostrog i Cetinjsku mitropoliju ne bi ni donosili ovakav lopovski zakon.
Kako drugacije Don Milo moze da dostigne visine Vladike Radeta.
Njegosu su komunisti i srusili kapelicu pa ce ga u mozda jednom i zameniti u mauzoleju Don Milo.

Брат

pre 4 godine

Овде само слеп човек не види неке ствари. Каква год да је власт у Србији, Србија је много јача него пре десетак година. Поготово војно. Са Косовом не иде западу онако како је замислио. Што се тиче Русије, ту смо неутрални и то им се не свиђа никако. ЦГ је признала Косово* и ушла у НАТО. Јасно је да је ово све игра да се дестабилизује Србија. Ако им ово не успе, следи БиХ, па Рашка и Војводина.

ironicni

pre 4 godine

Srbija mora da shvati da nema prijatelja u okruzenju i da je bratstvo i jedinatvo odavno propalo. Crna Gora od kako se odvojila radi sve protiv Srbije.
Sa tom drzavom bas kao i sa svim bivsim republikama sfrj treba odrzavati onaj minimum normalnih odnosa i ne verovati im nista. Jer oni su svi dobri sa Srbijom do prve prilike da zabiju noz u ledja.
Srbija takodje treba za crnogorske drzavljane uvesti radne i boravisne dozvole i studente iz te zemlje tretirati kao sve strane studente.
Jednostavno gledati svoj interes bas kao sto to radi Crna Gora u svaakom slucaju sa Srbijom.
Ali je problem sto svaka vlast u Srbiji radi potpuno isto sa Crnom Gorom i dozvoljava da Crna Gora radi sa Srbijom sta god zeli

Hedona

pre 4 godine

Postoji volja da se odbrani zemljiše SPC. SPC je trebala da iskoreni mafiju u Budvi da bi mogla da sačuva svoje imanje. Srbija se cela razvija i gradi.

Leko

pre 4 godine

Pravi naslov: Predsjednik Srbije i patrijarh, obadvojica sa kancelarijama u Srbiji, sastali se u Beogradu da raspravljaju o imovini u Crnoj Gori. Imovini koju su naši pradjedovi gradili i koja je do 1918. godine bila u vlasništvu države Crne Gore. Eto zašto je trebalo donijeti zakon. Da više nikada ne čitamo ovakve naslove. Crna Gora i Srbija su 1912. imale zajedničku granicu. Zašto se onda nisu crkve ujedinile pod SPC i zašto onda nije Crna Gora dala manastire SPC? I tada smo bili braća. Nego su oteti 1918. Kako je oteto, dekretom kralja, tako će i da se vrati, dekretom. Nikada više se o Crnoj Gori neće dogovarati u Beogradu iza zatvorenih vrata izmedju dvojice ljudi koji veze sa Crnom Gorom nemaju.

snowman

pre 4 godine

Ostavite Crnu Goru na miru, niste u stanju da uhvatite onog bosonogog i izgladnelog manijaka evo vec dve nedelje a nikog u komsiluku ne ostavljate na miru.

Maestro

pre 4 godine

Ostrog nije gradila Srbija, niti bilo ko iz Srbije. Gradili su ga Bjelopavlići, Nikšićani i ostali Crnogorci. Crnogorci su ga i branili, i to sa Petrovićima, koje su kasnije protjerali Karađorđevići, i oteli im imovinu. Prema tome, sada se samo ispravlja istorijska nepravda. A manastiri i crkve će biti otvoreni za sve.

L

pre 4 godine

Mene za vlasništvo nad imovinom nije toliko briga. Svjestan sam da crkva zaradjuje dobre pare. Od Ostroga su napravili Diznilend i dobro im ide, dobat profit imaju. Ali to na stranu. Biznis je biznis i nije mi stvarno toliko bitno da li je SPC vlasnik crkvi ili ne. Neka im. Ono što me jako tangira je što oni te crkve i manastire koriste da propagiraju protiv Crne Gore i nas Crnogoraca. 90% službe im se svodi na priču protiv Crne Gore, protiv Evrope i EU, protiv nato, za Rusiju i Putina. Ne mogu da sjede sa mirom i da obavljaju božju službu nego potpaljuju narod protiv Crne Gore, njenih zakona, političara, policije i protiv Crnogoraca. Da je to mirna crkva, da se bavi Hristom i službom pa prosti jadi. Nego radikalna desničarska organizacija koja više vremena provede ponižavajući Crnu Goru nego što se bavi svojim osnovnim poslom. U Crnoj Gori na prste možeš da izbrojiš sveštenike koji su iz Crne Gore rodom. Uglavnom su iz Bosne. Oni su po prirodi radikalniji i ne mogu a da ne pričaju protiv Crne Gore u tim istim manastirima koje su naši pradjedovi gradili i branili. SPC u Crnoj Gori je uporno sjekla granu na kojoj sjedi i išla je u sukob sa državom Crnom Gorom koju ne priznaje. Čak su odbili da se registruju po zakonu Crne Gore kao što su se ostale vjerske zajednice registrovale. Ne priznaju zakon. Sada je sve došlo do klimaksa. Da je to mirna crkva, ko bi se njima uopšte bavio.

Aaa

pre 4 godine

Ovdje se radi o Crnoj Gori, ne o Srbiji. Neka gradjani Crne Gore i politicari koje smo mi izabrali odluce o tome. Ko je u pravu? Pa sta koga briga? Gledajte vi svoga posla. Srbi neka nastave da budu pravoslavci (sto je valjda najbitnije) i koriste crkve kao i do sad. Ne moze neko ko ne postuje drzavu Crnu Goru, njen ustav, zakone i odluke odlucivati sta ce i kako biti u toj istoj Crnoj Gori (SPC). Treba da se zna zakon pa kakav takav je. Crna Gora je samostalna drzava, svidjelo se to Srbiji, SPC ili bilo kome drugo.

Грађевинац

pre 4 godine

Овде изгледа имамо неке шизофрене ситуације. Смирите страсти, реално сагледајте ситуацију и све ће вам тада деловати јасно и логично.
Црква Божја је једна и саборна. Она је недељива... Просторно она је изражена као скуп епископских области, а временски као непрекинуто наслеђивање епископског достојанства-од апостола до данас. Из ове изражености извире појам аутокефалности. Аутокефалност је право, власт одређеног епископског сабора одређене црквене области да сам поставља себи епископа-поглавара као и друге епископе у својој области.Наравно одређена црквена област има и носи своје име, то име када је реч о православној цркви у ЦГ увек, УВЕК, имало српски префикс! То је један од највећих проблема по власти у ЦГ - просто га негирају износећи, парцијалне "доказе" из прошлости. Зашто парцијалне, па нигде ни да спомену:
1 Српског цар Душана, због проглашења патријаршије 1346. г.(а самим тим и уздизања епархије у Зети на ниво митрополије)
2 Српског краља у ЦГ Николу, прогласио "аутокефалност"(неканонски)! Зарад династичких борби за власт, над Србима, са Карађорђевићима.
Да се вратим на аутокефалност, она је у сржи организације Божјег царства на земљи-Цркве. Дакле једном речју континуитет, а њега нема у оном смислу како тренутна власт у ЦГ то покушава да представи из простог разлога - у периоду 1851-1858 не да нема архиепископа или митрополите већ нема ни једног јединог епископа у данашњој Црној Гори.
А све и да га је било, Мираш Дедеић нема никаквих додирних тачака са њима.

Ivan

pre 4 godine

U drugim državama (s. Makedoniji, Crnoj gori, Hrvatskoj) ukinite naziv srbska, da bude samo naziv pravoslavna crkva, pa bu mir. Tako neče niko tražiti, da imaju Crnogorsko pravoslavno crkvo. Sasvim logično je, da verskim zajednicima prepove u imenu naziv druge države.

Zoran

pre 4 godine

Srbija je sve činila da se smiri situacija u Crnoj Gori ali to opet nije nekima bila prepreka da Beograd optuži da je kriv za dešavanja u Crnoj Gori.

bokelj

pre 4 godine

Od koga da ga zauzimamo ? Od nas ? Problem je sto Srbi hoce crkve samo za sebe da kroz njih sprovode svoj pogled na politiku naciju itd. Koliko vidim i dalje negirate Crnogorsku naciju. Samo nek ste zdravo.

Merima

pre 4 godine

Sada je najbitnije da se tenzije smire i da se nastali problemi reše mirnim i civilizovanim putem, ne bi bilo dobro da se narod međusobom sukobljava.

митар пфк

pre 4 godine

Суштина свих фрка , је по дубини...Поријекло, генетика , браственичко-племенско устројство Црне горе...Идеолошка матрица ...Стара Црна гора , Чојство и јунаштво ...Идентитеско затирање Срба , којих нема прије Његоша заправо , по виђењима историчара нових у цг ...Међутим варају се ...Закон је само окидач , у срцима Срба нормално за чување светиња...Врло злокобан моменат , искрено...

manda

pre 4 godine

Potpuna zamjena teza, naravno ne slučajna, nego namjerna da se izazove sto veći revolt. Zakonom se samo želi dovesti sve vjerske zajednice u pravni okvir države u kojoj obavljaju svoju službu. Razlog zbog kojeg je zakon prihvatljiv za sve vjerske zajednice osim SPC je registracija tih vjerski zajednica u Crnoj Gori. To SPC iz nekog razloga odbija da napravi, i onda lažno predstavlja da neko hoće da oduzima svetinje. Zakon je dobar, potvrdjen od Venecijanske komisije i stručnih krugova. Ipak u Crnoj Gori su se stekli uslovi da se čak i SPC privoli da poštuje pravni sistem i samu državu u kojoj vrši službu.

Model iz 90-ih

pre 4 godine

Talasanje i pozivanje na jedinstvo Srba.
A zašto mi treba da budemo jedinstveni? Zašto mi ne možemo da budemo normalni gradjani? Čemu ovakve poruke ako nisu za dizanje tenzija?

Bucko razmišljam

pre 4 godine

Licno bih voleo da se SVI Srbi "odazovu Vucicevom pozivu na mobilizaciju" i da se SVI Srbi ujedine protiv CG pa da vidimo ono "David protiv Golijata"!
E Srbi, Srbi ?

Gde je 10 miliona €?

pre 4 godine

Ova dvojica Vođa bolje da odgovore na pitanje gde je 10 mil.€ koje je drzava Srbija donirala SPC? Da li je i dinar od toga otisao za bolesnu decu ili je utroseno na vozni park SPC?
Mene kao gradjanina Srbije to zanima - do kad cemo da lecimo bolesnu decu sms ovima ? Zdravstvo se raspada, obrazovani masovno beze na zapad, a Srbija poklanja SPC novac. SPC zauzvrat ne placa pdv, bave se profitabilnim poslovima, a sad jos kukaju za "zlatnom kokom" u CG. Kamo srece da i mi ovde donesemo ovakav zakon kao u CG.....

Ko jos veruje u Milov razum

pre 4 godine

jedini predsednik na svetu koji politiku pasivnosti, ne radi nista smatra svojom najvecom genijalnoscu.
A zasto na to formiranje određene komisije niste poceli da radite od samog pocetka krize sa srpske pravoslane crkve u Crnoj Gori

Cicko

pre 4 godine

Unizavanje crnogorskih gradjana od strane SPC traje dugi niz godina. Ako ste Crnogorac koji je dosao da zivi u Srbiji, odmah ste posrbljeni. Ostajete Crnogorac zbog prepoznatljivosti, ali ste postali Srbin. Koliko je manastira SPC napravila za vrijeme vladavine Mila DJukanovica? Mnogo.Znaci da Milo ne mrzi SPC. Kako se ponasa SPC u Crnoj Gori.Katastrofalno.

Ivan.zgb

pre 4 godine

Svojevremeno je vrijedila krilatica
"Gde su srpski grobovi tu je Srbija". Ako je tako koliko je tek Srbija gdje su srpske bogomolje i manastiri. Tu je problem.Treba se distancirati od takovih fikcija u stvari će krenuti na bolje.Jedna je
Pravoslavna crkva kao što je i jedan Bog kojemu tamo služite, ali nekome izgleda treba da svađa i zakrvljuje narode.U mojoj Pentekostalnoj crkvi ima svih naroda i nikad se ne spominje riječ Hrvatska Pentekostalna crkva jer je to glupost i nije u skladu sa istinskim vjerovanjem u Boga.
Ovo na žalost samo je politizacija koja nam je već svima nanjela zlo i
kako izgleda mogla bi još.

Doktor drmr

pre 4 godine

Mislim da je hrišćanstvo religija mira i zato pozivam sveštenike i ostale dušebrižnike da se suzdrže od dizanja tenzija i da okrenu i drugi obraz. A Crna Gora je suverena država i može samostalno da odlučuje o svemu na njenoj teritoriji, tako su glasali njeni građani i tako će da bude.

Skywalker

pre 4 godine

"..ovo sto se desava u Crnoj Gori ne tice se samo Crne Gore..." kaze Patrijarh.
"Nase je da se ne mesamo u unutrasnje stvari druge nezavisne drzave." kaze Vucic. Isto ce ovako reci kad Kosovo bude preuzimalo srpske manastire, bice to unutrasnje stvari druge nezavisne drzave.

Maliciozan

pre 4 godine

Koliko vidimo SPC ne može dokazati vlasništvo nad objektima. Znači pripast će drzavi,ona će ih debelo oporezovati. Država ih može dodijeliti ili CPC ili SPC ili ubirsti poreze od obje.

pero

pre 4 godine

Ostrog su Srbi otkrili prije par decenija. Nikad prije toga Ostrog nije kotira previsoko u SRb niti kod Srba. To je crnogorska svetinja vazda bila ka i Sv Petar cetinjski. Bilo bi logicnije da se Vucko zauzima za Djurdjeve Stupove Manastir Moracu jer su to zaduzbine srpskija velikasa. Tu je neki kompromis moguc i zato sam Oko Ostroga ne moze bit kompromisa jer su ga Crnogorsci i samo oni i zidali i branili vjekovima. Kraj price.

ЗОРАН

pre 4 godine

Светиње као што су мошти св. Василија или десне рука св. Јована или честица Часног Крста и многе друге пребацити у Србију, а зграде, ето им, само се питам ко ће долазити у Острог ако тамо нису мошти св. Василија.

Ivan

pre 4 godine

Jedan je Bog, a crkava je puno. I svaka stremi ka što večem bogatstvu. Vjernici so joj sami kao pomoč ka ustvarenju što veče moči i bogatstva. Črkve i manastiri če ubijek ostati pravoslavnim vjernicima. Molit če se istom Bogu.

Toica

pre 4 godine

Pita juče predsednik novinara Papića šta može da uradi jer su mu ruke vezane. Može da se organizuje miting podrške, može da se navede šta je rekla Venecijanska komisija, može da se da otpust ambasadoru CG. Može da se traži status konstitutivnog naroda za Srbe u CG. Kakvo licemerstvo.

Kide

pre 4 godine

Kad je problem u crkvi oko para, onda oni kažu, to je unutrašnje pitanje. A kad je problem opet novac od verskog turizma koji će im biti oduzet, onda pozivaju državu i narod da ih brani. Licemerno. Da ne pričam sad o tome da je problem lako rešiv: Lepo svi važni episkopi pitaju boga da im pošalje odgovor.

Šta bi?

Andrija cacak

pre 4 godine

Ostrog su Srbi otkrili prije par decenija. Nikad prije toga Ostrog nije kotira previsoko u SRb niti kod Srba. To je crnogorska svetinja vazda bila ka i Sv Petar cetinjski. Bilo bi logicnije da se Vucko zauzima za Djurdjeve Stupove Manastir Moracu jer su to zaduzbine srpskija velikasa. Tu je neki kompromis moguc i zato sam Oko Ostroga ne moze bit kompromisa jer su ga Crnogorsci i samo oni i zidali i branili vjekovima. Kraj price.
(pero, 31. decembar 2019 14:11)

ti si pero jedini crnogorac koji ne zna istoriju Ostroga
Sveti Vasilije, ili Stojan Jovanovic je Srbin iz okoline Trebinja, koji je kupio zemlju u opstini Danilovgrad I sagradio manastir Ostrog
to ti je pero ukratko, a nasiroko imas na netu. Problem ti moze predstavljati latinica, pa pitaj nekoga da ti pomogne moj perice

Radijator

pre 4 godine

I ja se nadam...jer to bi bas bio smor...ono...bas zesci bedak..nije da bi mi nesto uradili...ali bi se smorili...stvarno bi se skroz smorili i bilo bi nam mnogo krivo.
Eto tako.

Balša

pre 4 godine

Saborna crkva u Beogradu ne pripada srpskoj pravoslavnoj crkvi nego je vlasnik država Srbija.
Sad nekome smeta da vlasnik cetinjskog manastira i Ostoga bude vlasnik država Crna gora.
Ne znam ko je u Grčkoj uknjižen Na Hilandar i plaće porez na to?
Ako neko zna neka napiše, baš me zanima.

ironicni

pre 4 godine

Srbija mora da shvati da nema prijatelja u okruzenju i da je bratstvo i jedinatvo odavno propalo. Crna Gora od kako se odvojila radi sve protiv Srbije.
Sa tom drzavom bas kao i sa svim bivsim republikama sfrj treba odrzavati onaj minimum normalnih odnosa i ne verovati im nista. Jer oni su svi dobri sa Srbijom do prve prilike da zabiju noz u ledja.
Srbija takodje treba za crnogorske drzavljane uvesti radne i boravisne dozvole i studente iz te zemlje tretirati kao sve strane studente.
Jednostavno gledati svoj interes bas kao sto to radi Crna Gora u svaakom slucaju sa Srbijom.
Ali je problem sto svaka vlast u Srbiji radi potpuno isto sa Crnom Gorom i dozvoljava da Crna Gora radi sa Srbijom sta god zeli

bokelj

pre 4 godine

Od koga da ga zauzimamo ? Od nas ? Problem je sto Srbi hoce crkve samo za sebe da kroz njih sprovode svoj pogled na politiku naciju itd. Koliko vidim i dalje negirate Crnogorsku naciju. Samo nek ste zdravo.

snowman

pre 4 godine

Ostavite Crnu Goru na miru, niste u stanju da uhvatite onog bosonogog i izgladnelog manijaka evo vec dve nedelje a nikog u komsiluku ne ostavljate na miru.

Leko

pre 4 godine

Pravi naslov: Predsjednik Srbije i patrijarh, obadvojica sa kancelarijama u Srbiji, sastali se u Beogradu da raspravljaju o imovini u Crnoj Gori. Imovini koju su naši pradjedovi gradili i koja je do 1918. godine bila u vlasništvu države Crne Gore. Eto zašto je trebalo donijeti zakon. Da više nikada ne čitamo ovakve naslove. Crna Gora i Srbija su 1912. imale zajedničku granicu. Zašto se onda nisu crkve ujedinile pod SPC i zašto onda nije Crna Gora dala manastire SPC? I tada smo bili braća. Nego su oteti 1918. Kako je oteto, dekretom kralja, tako će i da se vrati, dekretom. Nikada više se o Crnoj Gori neće dogovarati u Beogradu iza zatvorenih vrata izmedju dvojice ljudi koji veze sa Crnom Gorom nemaju.

Maestro

pre 4 godine

Ostrog nije gradila Srbija, niti bilo ko iz Srbije. Gradili su ga Bjelopavlići, Nikšićani i ostali Crnogorci. Crnogorci su ga i branili, i to sa Petrovićima, koje su kasnije protjerali Karađorđevići, i oteli im imovinu. Prema tome, sada se samo ispravlja istorijska nepravda. A manastiri i crkve će biti otvoreni za sve.

manda

pre 4 godine

Potpuna zamjena teza, naravno ne slučajna, nego namjerna da se izazove sto veći revolt. Zakonom se samo želi dovesti sve vjerske zajednice u pravni okvir države u kojoj obavljaju svoju službu. Razlog zbog kojeg je zakon prihvatljiv za sve vjerske zajednice osim SPC je registracija tih vjerski zajednica u Crnoj Gori. To SPC iz nekog razloga odbija da napravi, i onda lažno predstavlja da neko hoće da oduzima svetinje. Zakon je dobar, potvrdjen od Venecijanske komisije i stručnih krugova. Ipak u Crnoj Gori su se stekli uslovi da se čak i SPC privoli da poštuje pravni sistem i samu državu u kojoj vrši službu.

Andrija cacak

pre 4 godine

Ostrog su Srbi otkrili prije par decenija. Nikad prije toga Ostrog nije kotira previsoko u SRb niti kod Srba. To je crnogorska svetinja vazda bila ka i Sv Petar cetinjski. Bilo bi logicnije da se Vucko zauzima za Djurdjeve Stupove Manastir Moracu jer su to zaduzbine srpskija velikasa. Tu je neki kompromis moguc i zato sam Oko Ostroga ne moze bit kompromisa jer su ga Crnogorsci i samo oni i zidali i branili vjekovima. Kraj price.
(pero, 31. decembar 2019 14:11)

ti si pero jedini crnogorac koji ne zna istoriju Ostroga
Sveti Vasilije, ili Stojan Jovanovic je Srbin iz okoline Trebinja, koji je kupio zemlju u opstini Danilovgrad I sagradio manastir Ostrog
to ti je pero ukratko, a nasiroko imas na netu. Problem ti moze predstavljati latinica, pa pitaj nekoga da ti pomogne moj perice

Skywalker

pre 4 godine

"..ovo sto se desava u Crnoj Gori ne tice se samo Crne Gore..." kaze Patrijarh.
"Nase je da se ne mesamo u unutrasnje stvari druge nezavisne drzave." kaze Vucic. Isto ce ovako reci kad Kosovo bude preuzimalo srpske manastire, bice to unutrasnje stvari druge nezavisne drzave.

Model iz 90-ih

pre 4 godine

Talasanje i pozivanje na jedinstvo Srba.
A zašto mi treba da budemo jedinstveni? Zašto mi ne možemo da budemo normalni gradjani? Čemu ovakve poruke ako nisu za dizanje tenzija?

Ko jos veruje u Milov razum

pre 4 godine

jedini predsednik na svetu koji politiku pasivnosti, ne radi nista smatra svojom najvecom genijalnoscu.
A zasto na to formiranje određene komisije niste poceli da radite od samog pocetka krize sa srpske pravoslane crkve u Crnoj Gori

Cicko

pre 4 godine

Unizavanje crnogorskih gradjana od strane SPC traje dugi niz godina. Ako ste Crnogorac koji je dosao da zivi u Srbiji, odmah ste posrbljeni. Ostajete Crnogorac zbog prepoznatljivosti, ali ste postali Srbin. Koliko je manastira SPC napravila za vrijeme vladavine Mila DJukanovica? Mnogo.Znaci da Milo ne mrzi SPC. Kako se ponasa SPC u Crnoj Gori.Katastrofalno.

Ivan.zgb

pre 4 godine

Svojevremeno je vrijedila krilatica
"Gde su srpski grobovi tu je Srbija". Ako je tako koliko je tek Srbija gdje su srpske bogomolje i manastiri. Tu je problem.Treba se distancirati od takovih fikcija u stvari će krenuti na bolje.Jedna je
Pravoslavna crkva kao što je i jedan Bog kojemu tamo služite, ali nekome izgleda treba da svađa i zakrvljuje narode.U mojoj Pentekostalnoj crkvi ima svih naroda i nikad se ne spominje riječ Hrvatska Pentekostalna crkva jer je to glupost i nije u skladu sa istinskim vjerovanjem u Boga.
Ovo na žalost samo je politizacija koja nam je već svima nanjela zlo i
kako izgleda mogla bi još.

Maliciozan

pre 4 godine

Koliko vidimo SPC ne može dokazati vlasništvo nad objektima. Znači pripast će drzavi,ona će ih debelo oporezovati. Država ih može dodijeliti ili CPC ili SPC ili ubirsti poreze od obje.

Ivan

pre 4 godine

U drugim državama (s. Makedoniji, Crnoj gori, Hrvatskoj) ukinite naziv srbska, da bude samo naziv pravoslavna crkva, pa bu mir. Tako neče niko tražiti, da imaju Crnogorsko pravoslavno crkvo. Sasvim logično je, da verskim zajednicima prepove u imenu naziv druge države.

Doktor drmr

pre 4 godine

Mislim da je hrišćanstvo religija mira i zato pozivam sveštenike i ostale dušebrižnike da se suzdrže od dizanja tenzija i da okrenu i drugi obraz. A Crna Gora je suverena država i može samostalno da odlučuje o svemu na njenoj teritoriji, tako su glasali njeni građani i tako će da bude.

Radijator

pre 4 godine

I ja se nadam...jer to bi bas bio smor...ono...bas zesci bedak..nije da bi mi nesto uradili...ali bi se smorili...stvarno bi se skroz smorili i bilo bi nam mnogo krivo.
Eto tako.

L

pre 4 godine

Mene za vlasništvo nad imovinom nije toliko briga. Svjestan sam da crkva zaradjuje dobre pare. Od Ostroga su napravili Diznilend i dobro im ide, dobat profit imaju. Ali to na stranu. Biznis je biznis i nije mi stvarno toliko bitno da li je SPC vlasnik crkvi ili ne. Neka im. Ono što me jako tangira je što oni te crkve i manastire koriste da propagiraju protiv Crne Gore i nas Crnogoraca. 90% službe im se svodi na priču protiv Crne Gore, protiv Evrope i EU, protiv nato, za Rusiju i Putina. Ne mogu da sjede sa mirom i da obavljaju božju službu nego potpaljuju narod protiv Crne Gore, njenih zakona, političara, policije i protiv Crnogoraca. Da je to mirna crkva, da se bavi Hristom i službom pa prosti jadi. Nego radikalna desničarska organizacija koja više vremena provede ponižavajući Crnu Goru nego što se bavi svojim osnovnim poslom. U Crnoj Gori na prste možeš da izbrojiš sveštenike koji su iz Crne Gore rodom. Uglavnom su iz Bosne. Oni su po prirodi radikalniji i ne mogu a da ne pričaju protiv Crne Gore u tim istim manastirima koje su naši pradjedovi gradili i branili. SPC u Crnoj Gori je uporno sjekla granu na kojoj sjedi i išla je u sukob sa državom Crnom Gorom koju ne priznaje. Čak su odbili da se registruju po zakonu Crne Gore kao što su se ostale vjerske zajednice registrovale. Ne priznaju zakon. Sada je sve došlo do klimaksa. Da je to mirna crkva, ko bi se njima uopšte bavio.

ekonom

pre 4 godine

Predsednik Vucic dobro zna da su mir i stabilnost preduslov za ekonomski jaku Srbiju. No nije mu lako sa Srbima u regionu. I dvedesetih i sad oni prave istu gresku, negiraju drzavu u kojoj se nalaze, ne zele autonomiju vec secesiju i prisajedinjenja sa maticom. A to svi ispravno tumace kao agresiju i okupaciju.Takvi projekti su osudjeni na neuspeh, a cine nemerljivu stetu Srbiji.

Gde je 10 miliona €?

pre 4 godine

Ova dvojica Vođa bolje da odgovore na pitanje gde je 10 mil.€ koje je drzava Srbija donirala SPC? Da li je i dinar od toga otisao za bolesnu decu ili je utroseno na vozni park SPC?
Mene kao gradjanina Srbije to zanima - do kad cemo da lecimo bolesnu decu sms ovima ? Zdravstvo se raspada, obrazovani masovno beze na zapad, a Srbija poklanja SPC novac. SPC zauzvrat ne placa pdv, bave se profitabilnim poslovima, a sad jos kukaju za "zlatnom kokom" u CG. Kamo srece da i mi ovde donesemo ovakav zakon kao u CG.....

Х

pre 4 godine

Амфилохије би требало да се консултује са паметнијима од себе, а не да забија главу у пијесак и млати рукама.
Не сумњам да је добронамјеран, али је превелики егоиста. Вучић боље од њега зна какви су међународни лимити, каква је позадина приче, шта се може урадити.
Вучић се са тим аждајама састаје свакодневно, зна он шта су НАТО пакт и Ватикан.
А Амфилохије се ономад ишчуђавао зашто је католичка црква једну своју зграду из 15. вијека у Котору поклонила тзв Црногорској православној цркви. Боже зашто ли Ватикан поклања нешто једној "православној" цркви?!
Амфилохије никако да схвати позадину приче.
Патријарх Иринеј је много разумнији и кориснији. Само зато што није силеџија, што је мудар, и ћути кад не треба да говори, називају га икебаном. Моје мишљење је да Иринеј спада у ред разумнијих и мудријих патријарха.

pero

pre 4 godine

Ostrog su Srbi otkrili prije par decenija. Nikad prije toga Ostrog nije kotira previsoko u SRb niti kod Srba. To je crnogorska svetinja vazda bila ka i Sv Petar cetinjski. Bilo bi logicnije da se Vucko zauzima za Djurdjeve Stupove Manastir Moracu jer su to zaduzbine srpskija velikasa. Tu je neki kompromis moguc i zato sam Oko Ostroga ne moze bit kompromisa jer su ga Crnogorsci i samo oni i zidali i branili vjekovima. Kraj price.

Toica

pre 4 godine

Pita juče predsednik novinara Papića šta može da uradi jer su mu ruke vezane. Može da se organizuje miting podrške, može da se navede šta je rekla Venecijanska komisija, može da se da otpust ambasadoru CG. Može da se traži status konstitutivnog naroda za Srbe u CG. Kakvo licemerstvo.

milance

pre 4 godine

Srbiji su ruke vezane što se tiče ove situacije,ali učiniće sve što je u njenoj moći da pomogne našem narodu u CG.Priznajemo samo jednu crkvu.

Kide

pre 4 godine

Kad je problem u crkvi oko para, onda oni kažu, to je unutrašnje pitanje. A kad je problem opet novac od verskog turizma koji će im biti oduzet, onda pozivaju državu i narod da ih brani. Licemerno. Da ne pričam sad o tome da je problem lako rešiv: Lepo svi važni episkopi pitaju boga da im pošalje odgovor.

Šta bi?

Vanja

pre 4 godine

Razgovor sa Irinejom je razgovor koji treba da donese nove odluke i nova misljenja u vezi sa situacijom u Crnoj Gori. Srbija ce nastojati da zastiti svoj narod i svoju crkvu.

Брат

pre 4 godine

Овде само слеп човек не види неке ствари. Каква год да је власт у Србији, Србија је много јача него пре десетак година. Поготово војно. Са Косовом не иде западу онако како је замислио. Што се тиче Русије, ту смо неутрални и то им се не свиђа никако. ЦГ је признала Косово* и ушла у НАТО. Јасно је да је ово све игра да се дестабилизује Србија. Ако им ово не успе, следи БиХ, па Рашка и Војводина.

jelena

pre 4 godine

Nadam se da ce se pronaci kompromisno resenje koje ce zadovoljiti sve strane,tuzno je gledati kako se pominje ratna i nacionalisticka retorika od strane crnogorskih zvanicnika

Miloš

pre 4 godine

Jedin način da Srbija pomogne SPC u Crnoj Gori je da se formira pravni tim koji će pred sudovima Crne Gore a i pred međunarodnim sudovima braniti imovinu SPC.

Crnogorac

pre 4 godine

jedna je crkva pravoslavna, ne treba joj nikakav prefiks ni Srpska ni Crnogorska. I to ovaj zakon u cg donosi, miče prefiks. Pravoslavna crkva svima koji vjeruju, a velikosrpska politika u NATO zemlji - ćao djaci! Kad sam bio mali u CG se na nijednu crkvu nije viorila ničija nacionalna zastava, u zadnjih 10 god SPC je istakla 4s na svakom objektu. Izmedju ostalog i ta provokacija im se trenutno odbija od glavu. Meni je lično dosta i Ratka Mladića i Arkana, Karadžića i Šešelja i 4s mojoj generaciji ('86) predstavlja upravo to. To nam je uništilo odrastanje toliko da smo čokoladica željni bili.

Brane

pre 4 godine

Србија као матица свесрпског корпуса мора све одлуке доносити хладне главе и строго у интересу будућности српске нације где год живела.

Aleksa Pufta

pre 4 godine

Da ne misle da zauzmu Ostrog i Cetinjsku mitropoliju ne bi ni donosili ovakav lopovski zakon.
Kako drugacije Don Milo moze da dostigne visine Vladike Radeta.
Njegosu su komunisti i srusili kapelicu pa ce ga u mozda jednom i zameniti u mauzoleju Don Milo.

Jorgos

pre 4 godine

A neke konkretne akcije? Placanje najboljih advokatskih timova? Lobiranje? Strazbur? Diplomatija? Ostrog, Savina, Djurdjevi Stupovi, Cetinjski manastir nisu nista manje vazni za srpsku istoriju od kosovskih manastira. Ja nisam religiozan, ali ovde se radi o kulturnom nasledju. Ovo je kao pretvaranje Aja Sofije u dzamiju, samo sto nije 1453. nego 2019. A narod koji o svom kulturnom nasledju sudi po tome da li im se svidja Amfilohije ili ne je nezreo narod. Steta, a bacali smo svetla daleko.

ЗОРАН

pre 4 godine

Светиње као што су мошти св. Василија или десне рука св. Јована или честица Часног Крста и многе друге пребацити у Србију, а зграде, ето им, само се питам ко ће долазити у Острог ако тамо нису мошти св. Василија.

Aaa

pre 4 godine

Ovdje se radi o Crnoj Gori, ne o Srbiji. Neka gradjani Crne Gore i politicari koje smo mi izabrali odluce o tome. Ko je u pravu? Pa sta koga briga? Gledajte vi svoga posla. Srbi neka nastave da budu pravoslavci (sto je valjda najbitnije) i koriste crkve kao i do sad. Ne moze neko ko ne postuje drzavu Crnu Goru, njen ustav, zakone i odluke odlucivati sta ce i kako biti u toj istoj Crnoj Gori (SPC). Treba da se zna zakon pa kakav takav je. Crna Gora je samostalna drzava, svidjelo se to Srbiji, SPC ili bilo kome drugo.

Zoran

pre 4 godine

Srbija je sve činila da se smiri situacija u Crnoj Gori ali to opet nije nekima bila prepreka da Beograd optuži da je kriv za dešavanja u Crnoj Gori.

Грађевинац

pre 4 godine

Овде изгледа имамо неке шизофрене ситуације. Смирите страсти, реално сагледајте ситуацију и све ће вам тада деловати јасно и логично.
Црква Божја је једна и саборна. Она је недељива... Просторно она је изражена као скуп епископских области, а временски као непрекинуто наслеђивање епископског достојанства-од апостола до данас. Из ове изражености извире појам аутокефалности. Аутокефалност је право, власт одређеног епископског сабора одређене црквене области да сам поставља себи епископа-поглавара као и друге епископе у својој области.Наравно одређена црквена област има и носи своје име, то име када је реч о православној цркви у ЦГ увек, УВЕК, имало српски префикс! То је један од највећих проблема по власти у ЦГ - просто га негирају износећи, парцијалне "доказе" из прошлости. Зашто парцијалне, па нигде ни да спомену:
1 Српског цар Душана, због проглашења патријаршије 1346. г.(а самим тим и уздизања епархије у Зети на ниво митрополије)
2 Српског краља у ЦГ Николу, прогласио "аутокефалност"(неканонски)! Зарад династичких борби за власт, над Србима, са Карађорђевићима.
Да се вратим на аутокефалност, она је у сржи организације Божјег царства на земљи-Цркве. Дакле једном речју континуитет, а њега нема у оном смислу како тренутна власт у ЦГ то покушава да представи из простог разлога - у периоду 1851-1858 не да нема архиепископа или митрополите већ нема ни једног јединог епископа у данашњој Црној Гори.
А све и да га је било, Мираш Дедеић нема никаквих додирних тачака са њима.

Merima

pre 4 godine

Sada je najbitnije da se tenzije smire i da se nastali problemi reše mirnim i civilizovanim putem, ne bi bilo dobro da se narod međusobom sukobljava.

Ivan

pre 4 godine

Jedan je Bog, a crkava je puno. I svaka stremi ka što večem bogatstvu. Vjernici so joj sami kao pomoč ka ustvarenju što veče moči i bogatstva. Črkve i manastiri če ubijek ostati pravoslavnim vjernicima. Molit če se istom Bogu.

митар пфк

pre 4 godine

Суштина свих фрка , је по дубини...Поријекло, генетика , браственичко-племенско устројство Црне горе...Идеолошка матрица ...Стара Црна гора , Чојство и јунаштво ...Идентитеско затирање Срба , којих нема прије Његоша заправо , по виђењима историчара нових у цг ...Међутим варају се ...Закон је само окидач , у срцима Срба нормално за чување светиња...Врло злокобан моменат , искрено...

Bucko razmišljam

pre 4 godine

Licno bih voleo da se SVI Srbi "odazovu Vucicevom pozivu na mobilizaciju" i da se SVI Srbi ujedine protiv CG pa da vidimo ono "David protiv Golijata"!
E Srbi, Srbi ?

Hedona

pre 4 godine

Postoji volja da se odbrani zemljiše SPC. SPC je trebala da iskoreni mafiju u Budvi da bi mogla da sačuva svoje imanje. Srbija se cela razvija i gradi.

Balša

pre 4 godine

Saborna crkva u Beogradu ne pripada srpskoj pravoslavnoj crkvi nego je vlasnik država Srbija.
Sad nekome smeta da vlasnik cetinjskog manastira i Ostoga bude vlasnik država Crna gora.
Ne znam ko je u Grčkoj uknjižen Na Hilandar i plaće porez na to?
Ako neko zna neka napiše, baš me zanima.