Sreda, 23.02.2005.

10:27

SCG: Terapija ili razvod?

Crna Gora je Srbiji dostavila predlog sporazuma o transformaciji SCG u zajednicu nezavisnih država.

Izvor: B92

SCG: Terapija ili razvod? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Cvele

pre 19 godina

Srbi i Crnogorci su isti narod!! Vekovima se zajedno borili protiv agresora! Naravno to nece priznati oni kojima to ne odgovara. Ja bih dao zivot za odbranu svog naroda bilo to u Nisu ili Niksicu!! Ne dajte da nas politicari i dusmani dele.

sale

pre 19 godina

Sa jedne strane, potpuno je shvatljiva potreba Srbije da ne prenagli i ne odbaci svojom voljom Crnu Goru (price o troskovima i finansiranju su glupost, imamo mi i u samoj Srbiji regiona koji vise trose nego sto doprinose, pa sta?) i ne razocara prijatelje i bracu koje ima medju Crnogorcima. Crna Gora je vrlo cesto u istoriji bila veoma potrebna savest Srbije i sadasnje razmirice su isto posledica objektivne, ostre i tacne kritike te savesti. Na neki nacin, zelja Crne Gore za osamostaljenjem od Srbije je za Srbiju strasna jer predstavlja "dizanje ruku", odustajanje od nje od strane najupornijeg i najiskrenijeg prijatelja kojeg smo ikad imali (ako se dobro secam, pre Srbije, pre Kosova, srpska drzava je nastala na prostorima Hercegovine i Crne Gore, dakle ONI su NAS osnovali...ili osvojili).
Zato bih i ja rekao: neka se Crna Gora prva izjasni na referendumu, a mislim da ce potonji referendum Srbije biti samo njegov odjek, jednom kada budemo nacisto da je zaista kraj.
Sa druge strane, imamo problem: Crna Gora je po ovom pitanju sama veoma podeljena i zato vrh Crne Gore trazi pomoc od Srbije da ona presece ono sto sama Crna Gora ne moze. Ako ostane ovako, ili referendum ne uspe, ona polovina Crne Gore koja ne zeli vezu sa Srbijom ce izazvati nestabilnost, pojavice se lokalni separatizmi, unutrasnje netrpeljivosti i opasnosti po mir i stabilnost, koje su do sada umirivane obecanjima i "tvrdom vjerom" da ce to pitanje biti reseno na zadovoljavajuci nacin. Ako li se pak dodje do samostalnosti na neki nacin koji ostavlja mesta sumnji u nepravdu (na primer referendum prodje ali jedva, ili vlast proglasi jednostrano otcepljenje bez referenduma), ona druga (skoro) polovina Crne Gore koja je prosrpski orijentisana (a medju njima su i neki ostrasceni koji nam svima ugled kvare) bi bila ta koja bi bila problematicna, mozda separatisticka.
Zbog toga je najlaksi i mozda jedini nacin da se razresi taj klinc onaj u kome bi se Srbija jednostrano odrekla Crne Gore ne trazeci referendum u njoj, jer bi na taj nacin pristalice Srbije bile ostavljene bez argumenata. Od drugih matica je sigurno teze dobiti slicne blagoslove za status quo i one su i ravnodusnije prema situaciji u Crnoj Gori i neblagonaklone prema Srbiji i Srbima, pri cemu na zajednicu SiCG gledaju kao na prosirenu Srbiju, a to ne zele da podrzavaju. Prema tome, sa te strane nece doci resenje. Mislim da je to razlog sto je Milo Djukanovic dosao "na noge" "braci" Srbima, da ih MOLI da ucine dobro svima i sprece nemile dogadjaje koji bi mogli izbiti u Crnoj Gori i koji bi sigurno nacinili vecu stetu nego sto bi ikakva korist od zajednice mogla biti bilo kome. Prica o zajednici suverenih i samostalnih itd. sluzi tome da uveri Srbiju da nece izgubiti nista, odnosno da ce svi sadasnji njeni interesi biti institucionalno zasticeni, u slucaju da prihvati tu ponudu. Mislim da je to prilika za Srbiju da sporazumom obezbedi sve sto zeli od Crne Gore ma sta to bilo (slobodno koriscenje Luke Bar za tranzit i baziranje pomorskih trgovackih kompanija, dvojno drzavljanstvo za gradjane Crne Gore i gradjane Srbije koji to zele, institucionalna zastita manjinskih prava, jezika i kulture onih gradjana Crne Gore koji se izjasnjavaju kao Srbi, trgovina bez carine za odredjene kategorije robe, pravo na i zastita investicija... otprilike mislim da mozemo da dobijemo sve sto imamo sada i preko toga, pod uslovom da sve to ima formu medjudrzavnih ugovora izmedju nezavisnih drzava).
Mislim da bi mogli i trebali da se dogovorimo oko svega. Pod nekim uslovima, mogli bi biti i vuci siti i koze na broju.

Srbin

pre 19 godina

Kakav interes ima Srbija da da bude u nekakvoj "zajednici" sa partnerom kao sto je CG? Jednostavno, svako neka ide svojim putem. Mi cemo konacno da se zovemo SRBIJA, znacemo na cemu smo, pa ako budemo pametni mozda cemo krenuti ka napretku. Dosta je bilo politickih manipulacija, narodu je muka, nista pozitivno se ne pokrece, pametni nam odlaze, ostaje samo sljam koji nam vodi zemlju, uvek ista grupa korumpiranih prljavih ljudskih dusa koji sebe nazivaju drzavniciam. Sta se kaze, sve vec znamo dobro. Zato, srecan put CG i sve najbolje a mi Srbi pocnimo da razmiljamo o nama samima i o tome kako da uspemo na ovome Svetu.

miki

pre 19 godina

Obzirom da je beograd pun Crnogoraca, te da je predsednik Srbije crnogorac, nece Srbija tek tako da razbuca ovu zajednicu.Srbe ionako odavno niko nista ne pita. Vise je Crnogoraca u srpskoj vladi i parlamentu nego li u citavoj CG.

Vladimir

pre 19 godina

Bez ljutnje, ali ovo je smesno! Pa to je kao da nas ucenjuje Zvezdara ili Novi Beograd. Hajde da ih se otresemo i da konacno znamo sta nam je drzava, himna, zastava! Da kad idem na utakmice znam za koga navijam. Stvarno je paradoksalno da nas godinama smara ta prica da li Crna Gora treba da bude nezavisna. Pa neka bude! Ali mi nismo normalni kada se tako lozimo na tu "zajednicku drzavu" sa teritorijom od 650.000 ljudi. Ja mislim da su oni u pravu, samo bez saveza. Vidimo se u EU, pa kad god to bilo!

Vanja

pre 19 godina

Po mom misljenju, Crna Gora se treba otcijepiti od SCG ukoliko njen narod to odobri. Srbija ce tad konacno moci da izlufta sve komplekse, jer su jadni Srbi 'ugrozeni' vec godinam... te ne valjalju Osmanlije, ni Austro-Ugari, ne valja Juga, itd. A i Crnoj Gori ce biti bolje, jer ce se rijesiti likova poput Nikolica i njegovih srpskih radikala, i u sustini imaju mogucnost da naprave Monako jugoistocne Evrope. Ova zajednica je ionako preskupa i previse komplikovana, pa fino se podijelite i budite dobri susjedi.
I molim vas, prestanite odmah optuzivati Bosnjake i Albance... niko od njih ne trazi nezavisnost, a zna se da i Sandzak puca na pola razjedinjavanjem SCG.

Zan Marsenic

pre 19 godina

Da se narod izjasni? Koji narod? Je l' u to spada i ona baka koja je iz ocaja htela da opljacka banku u Podgorici? Narod na tim prostorima je odavno sludjen sa nazovi politikom, a ustvari samo grabezom i kriminalom vladajucih klika. Ako ikdada stvari dodju na svoje mesto oni koji su za ovu inicijativu ce i odgovarati za nju na odgovarajucem mestu.

milan

pre 19 godina

Prosto neverovatno sa koliko ocaja Milo pokusava da se dokopa imuniteta. U stanju je da i brod potopi samo da se spasi. Naravno i njegovim pomagacima u samoj Crnoj Gori "gori" pod nogama. Pogledajte toga Marovica koji kao "Predsednik" zajednicke nam Drzave na jedan perfidan nacin upakiva dvosmisleno-destruktivne izjave iz kojih i politicki laik moze videti za koga radi. Pa za njega je Stipe Mesic ljudina. On je bar posteno rekao za sta se zalaze kad je zauzimao mesto Predsedavajuceg. U mnogim stvarima se ne slazem sa Kostunicom ali ovde ima moju punu podrsku. Verujem da svi iole normalni vide o cemu se ovde radi. Sada kada nam je jedinstvo kao hleb potrebno kada sva um i snaga mora biti skocentrisana na sudbinsko resavanje Kosovsko Metohijskog problema oni probijaju prtinu Albancima a isto tako i Medjunarodnoj Zajednici pokazuju da smo mi jedan neozbiljan i nedrzavotvoran narod kome treba tutor. Porucio bi Braci Crnogorcima: ne nasedajte na rudu i zbacivajte taj tovar sa samara pod hitno...
Milan, Toronto, Feb. 23, 2005

Milos Beograd

pre 19 godina

Ako vacinska CG hoce nezavisnost, u redu. Ali ne vidim zasto Srbija treba da bude u savezu sa nezavisnom CG!? Sta to Srbija dobija u 'pozitivno diskriminisanom' broju CG funkcionera koji treba onda da vladaju u tom nazovi savezu i da shjede u Beograd. Ne vidim po cemu se takva nezavisna CG razlikuje od npr. Makedonije, pa samim tim ne treba im dati ni drugaciji status.

Nikolina

pre 19 godina

Ubedljivo najgluplja reakcija je ocekivano Kostunicina. Trabunja on i dalje o ustavnosti i krsenju ustava kao da mu nije duhovni caca Zloba Zloboda ostavio tu katastrofu od ustava u amanet. Sramotno!
Pustajte i Crnu Goru i Srbiju na miru vise vi manijaci sto nas vec decenijama gurate u ratove i prouzrokujete nesrecu za nebrojene ljude. Niko nikoga na silu nije i nece zadrzati, prema tome RAZLAZ i mirna Backa!

Zoki, Vancouver

pre 19 godina

O ovom predlogu treba razmisljati hladne glave. Sta Srbija dobija ili gubi ovim sporazumom? Licno, ne vidim razlog zasto bi Srbija usla u neku zajednicu nezavisnih drzava. Ako gradjani Crne Gore zele nezavisnost - srecan im put. Cenim osecanja brace Crnogoraca koji zive u Srbiji, ali o tome hoce li odlucivati o sudbini Crne Gore ili nece - trebaju da se dogovaraju u Crnoj Gori. Prica o zajednici radi izlaska na Mediteran je glupost. Sta bi se promenilo ukoliko bi Luka Bar postala inostranstvo? Potrebnija je Srbija Luci Bar nego ova luka Srbiji. Iz prostog razloga sto luka ovih kapaciteta ne treba Crnoj Gori, a u okolini ne postoji niko drugi kome bi trebala.

gbozovic

pre 19 godina

Od početka nisu želeli da budu u zajednici sa Srbijom, tako da mislim da bi trebalo da sve ocepe, i da napokon promenimo ovo glupo ime naše države. Ako žele da idu svojim putem (kao što očigledno izvršna vlast u Podgorici želi), onda nek idu. Lakše za nas, za naše evropske intgracije.
Isto mislim i za sve ostale - Vojvodinu takođe. Nek naprave referendum, pa ako žele da budu bez nas nek idu. I takođe mislim za Kosovo. Srba više nema u albanskim delovima Kosova, tako nek ono malo što je ostalo nek se integriše u Srbiju, a ostalo nek ide svojim putem.
Ovako ćemo rešiti sve politčke probleme koje nas sprečavaju evropskim integracijama, a to što Evropa ih ne konta 1%, to će biti njihov problem.

napoleon, bon

pre 19 godina

Nema tu terapije. Ako jedan narod hoce da izgradi svoju buducnost u svojoj zemlji, u svojoj drzavi oslanjajuci se na svojoj istoriji, kulturu, ekonomiju onda tome nema sta da se doda. Niko ne moze da sa na silu primorava da čuva jedinstvo sa nekom drugom jacom, vecom po prostoru i po broju stanovnika, ponajmanje sada kada na ovim evropskim prostorima duvaju novi vetrovi demokratije. Crnogorci imaju svoju istoriju, svoj jezik i kulturu, svoju crkvu i svoj identitet. Oni sada imaju i svoje lidere koji su opredeleni za samostalnost ove zemlje. Crna Gora i ranije imala svoje rukovodioce koji su ovaj narod uvuklu u prljave i nepravedne ratove (setimo se i Bulatovica, i Djukanovica kako su hrabrili borce da sruse Dubrovnik). Mislim da Crnogorce me moze niko da ih zaustavi na svom pravednom putu za samostalnost ako oni sami hoce to, a verujem da zapravo to zele

Sava

pre 19 godina

Crna gora je kao malecni muz koji izaziva svoju ljubomornu veliku zenu da ce da je ostavi i da ce da je sigurno ostavi i da ce naposletku ako nista drugo da je bre napusti sasvim.
Srbija kao velika debela zena koja nece da bude sama cmizdri vice kako je to nepravedno i trpi od tog pikavca od muza maltretiranje tipa razdvojene stedne knjizice, drugacije pare, neplacanje zajednickih racuna za komunalije i ostalo.
Vreme je doslo da Srbija iznenadi Crnu Goru i otera je i sama. Na kraju krajeva bolje je Srbiji da ima vibrator nego takvog naduvanog prcvoljka od muza.

podgoričanin

pre 19 godina

Znate li čuveni aforizam : dželat je uvijek uz žrtvu kada joj je najteže ! E tako crnogorska vlast vodi brigu o državi i narodu!

Svejk

pre 19 godina

Ako su Crnogorci i Srbi jedan narod neka SiCG postane Kraljevina Crna Gora na čelu sa dinastijom Petrović, glavnim gradom bilo bi Cetinje,a crkva bi se zvala CPC......i kurtalisali bismo se srpskog nacionalizma. Svi bi živeli u jednoj državi(san Srba),a Crna Gora bi bila nezavisna(san Crnogoraca) :-))

doomed

pre 19 godina

Zašto Srbija mora sad da trpi
ovakvo poniženje.
Gotovo svake godine održavaju se nekakvi izbori ovde.Pa nek sa nekim od njih raspiše referendum da li mi,kao građani Srbije hoćemo sa Crnom Gorom ili nećemo.
Tako ne bi nas koštalo ni više novca,i barem bi znali na čemu smo,i sa tim bismo sačuvali nešto malo dostojanstva,od čega nam baš fali u poslednje vreme.

Sorab

pre 19 godina

Meni Dalmatinci, Istrani, Zagorci i Slavonci nikad nisu bili jedan narod i potpuno su drugaciji od Hrvata i Hercegovaca, ali ja sam Srbin i sta me se tice. Ne vidim nikakvih posebnih problema za Dalmaciju sa otocima u razdvajanju od Hrvatske. Lijepa, mala jadranska zemlja koja ima proeuropske ideje i zelje da se demokratizira.
Odvajanjem od Hrvatske oni dobijaju novi image, i to ce im mnogo pomoci na medjunarodnoj sceni.
Sretno svima.

Vlada

pre 19 godina

Hocemo li jednom biti racionalni u zivotu? Ceo odgovor Mili moze da stane na jednu jedinu stranicu. Pod jedan, nema pregovora dok se ne desi referendum u Crnoj Gori. Pod dva, pre nego sto se desi referendum, iznesite uslove igre koji ce vaziti ukoliko narod u Crnoj Gori odluci da se osamostali. Neki od njih su: nikakva zajednica nezavisnih drzava, nikakva zajednicka vojska, skolovanje i lecenje u Srbiji po realnim a ne dotiranim cenama, nikakve zajednicke sportske lige, reprezentacije i savezi, redovna procedura za dobijanje radnih dozvola u Srbiji kao za ostale strance itd itd. Red je da ljudi znaju za sta glasaju, to je osnovna odlika demokratije. Ovo nije nacionalizam, ovo je samo postovanje sebe samog i uslovi pod kojima ova igra treba da se igra.

Faktori stabilnosti su

pre 19 godina

Ne treba obracati suvise paznje na najnoviju inicijativu crnogorske vlasti. Nekome moze izgledati cudno, ali ona zapravo pre treba da odjekne u Briselu nego u Beogradu, posto su reakcije i srpskih vlasti i opozicije vec unapred poznate a jos jednom su iskazane i nedolaskom na prezentaciju ove inicijative crnogorske vlasti. Ova stara/nova inicijativa je zapravo reakcija na odluku italijanskog Kasacionog suda od pre nesto vise od mesec dana da Djukanovic nema medjunarodno-pravni imunitet pred italijanskim pravosudjem, jer nije Crna Gora nego SCG subjekt medjunarodnog prava. Poznato je vec da je opste prihvacen nacin resenja srpskocrnogorskih odnosa - crnogorski referendum u 2006-oj, ali ova inicijativa "zuri pred rudu", kako bi u cilju zeljene balkanske stabilnosti kao okvira za pregovore o Kosovu, isposlovala smanjenje pritiska italijanskog pravosudja na crnogorske zvanicnike.

Crnogorac iz Crne Gore

pre 19 godina

Ne mogu da vjerujem koliko jos uvijek ima malicioznih ljudi koji kao da nijesu zivjeli ovdje posljednjih 15 godina nego u Zanzibaru. Da li cemo ponovo ciniti iste greske kao i sa svim bivsim republikama SFRJ? Ajde malo da se mrzimo i ratujemo mi Srbi I Crnogorci da bi na kraju dosli do onoga sto je neminovno a to je zajednicki zivot svih u ovoj Evropi! Ne bojte se, nece Crna Gora otplovit'! Tu smo dje smo!

STEVANOVIC

pre 19 godina

cela prica i komentari zvanicnika u SCG i van nje znatno razlikuju na ovom sajtu i na drugim. Gajak predstavnik EU je kritikovala potez vlade Crne Gore kako je nekako sugerisala potez dva coveka iz vlade CG , a izjave opozicije u CG su takodje bile jako neprijatne,u Srbiji je prica bila slicna jedino izjava DS je kao po obicaju bila umerena i sa pomirljivim tonom dok se G17 nije izjasnio. Pitati ljude za misljenja koji nisu na funkcijama i koji imaju tradicionalno kontra misljenje nikako ne pomaze Srbiji vec naprotiv. Da se razumemo ja sam clan SPO od 91 godine i danas sam silom prilika zestoki pristalica politike predsednika Tadica. Koliko razumem Srbija ce ipak dobiti studiju, kredite, gasifikaciju i evropsku perspektivu bez obzira voleli mi Kostunicu ili ne.

nikola

pre 19 godina

Ja mislim da je pravi redosled poteza zaista prvo politicki dogovor a tek onda referendum. Referendum bez dogovora smo imali pred bombardovanje. Sto se tice nezavisnosti Crne Gore, sto da ne. Ako oni to zele, zasto bi nekome smetalo? Pa i nacionalistima ce biti drago da cemo jednog dana u EU zbog toga imati dva glasa umesto jednog.
A najvaznija stvar je da pokazemo da mozemo da napravimo sistem koji na prvom mestu ima zelju da gradjanima bude bolje, tako da ostavimo slobodu protoka ljudi i kapitala, da svako ima pravo da radi gde zeli (i tamo placa porez), a onda moze i da koristi beneficije sitema koji podrzava kroz svoje poreze. To je sve na ugovorima koje bi trebali da potpisu dve drzave o placanju zdravstvenih usluga, i eventualno o studiranju, mada ovo drugo i nije neophodno da bude pokriveno ugovorom. Dovoljno je da se utvrdi period vremena koji lice treba da zivi u repblici da bi moglo biti smatrano 'domacim', recimo godinu dana, a inace placa skolarinu za strance. Da li ce drzave clanice iz svog budzeta pokrivati prvu godinu studija svojim drzavljanima ili se to ostavlja privatnim licima, mislim da je sitan detalj, i jedno normalno predizborno pitanje za politicare, kakvu politiku ce da zastupaju ako budu izabrani.

Horvat

pre 19 godina

Meni Srbi i Crnogorci nikad nisu bili isti narod, ali ja sam Hrvat pa mi se moze oprostiti :).
Ne vidim nikakvih posebnih problema za CGu u razdvajanju od Srbije. Lijepa, mala jadranska zemlja koja ima proeuropske ideje i zelje da se demokratizira.
Odvajanjem od Srbije oni dobijaju novi image, i to ce im mnogo pomoci na medjunarodnoj sceni.
Sretno svima. Vrijeme je da i Srbija stane na svoje noge.
Cemu toliko gorcine i jada u tonu?

Zagor

pre 19 godina

Ako posle svega nije svakome jasno da je ključni problem srpskog društva imperijalni projekat i trošenje ogromne energije na isti onda Srbiju čeka još iznurivanja. Čak su i UN formirale sud da bi sankcionisali rezultate takvog shvatanja sveta i sebe krajem 20. veka. Protivnici nezavisne Srbije treba pitati zašto se toliko trude da ona bude zavisna a ne uređena, moderna, građanska država. Konstitutivnost Srba u Crnoj Gori treba da bude u reciprocitetu konstitutivnosti Crnogoraca u Srbiji. Biće nam svima bolje osim profesionalnim Srbima koji su opet, gle, najčešće Crnogorci.

Simo Cuca

pre 19 godina

Neki od vas iz Srbije vrlo jasno prepoznajete problem. Ovakav arogantan odgovor Kostunice i stav radikala jasno govore o toj silnoj ljubavi Beograda prema Crnoj Gori. Oni hoce da vladaju Crnom Gorom i nama nista ne preostaje osim da to tako svatimo. A posto Srbija nema skoro nista da ponudi ni sopstvenom narodu da ga uvjeri u sretniju buducnost, nama ima jos manje. Osim ovakvih uvreda kakve nam salju njihovi simpatizeri, misleci da ce na takav nacin dobiti nasu naklonost. Pa nijesmo mi mazohisti. Ako je Milu bio cilj da nam pokaze kako nas tretira, mozda vecinska Srbija, uspjelo mu je. A ruzno je da toliko blatite covjeka kojeg je vecina u Crnoj Gori izabrala za lidera. Postujte makar taj narod. A konacno, pogledajte prvo sebe i to dobro, pa se onda sprdaje drugome.

Kypocaba

pre 19 godina

DJ Milo se oglasava novim singlom ''Mali Car''. Moze. Problem je samo u tome sto ni on a ni oni sa druge strane ne pitaju narod kakva im je muzika. Sve u svemu Srbi kojih je daleko vise u toj tzv. Ser&Mo zajednici bi trebali napraviti odlucujuci korak u otcepljenju jer ovi singlovi DJ Mila previse nerviraju a sve to moze da se odrazi ''psihicki'' po narod koji se oseca dosta lose. Znaci, razdvajanje pa nek se posle sastaju ako nadju vremena, interesa, ljubavi,.... Ako ne uspeju u tome kakve veze ima. Evo naseg sveta u inostranstvu gde zivi zajedno sa nekim nama nepoznatim ljudima i obicajima. Bitno je samo ziveti sa sto manje nervoze i zivot je lep. A kako se cini u Ser&Mo State nije lako biti opusten.

Mag_i_star

pre 19 godina

Milova taktika da ide na fitilj srpskog strpljenja ocigledno pali. Odjednom ta netrepljivost medju S i CG postaje normalna a ljudi ne kapiraju da je to samo borba bogatoga da ostane bogat.
Ja ne mogu da odgovaram na ispranost mozgova u mojoj CG ali treba biti strpljiv i cekati do kraja.
Razdvajanja je Balkanizam a zajednice su Evropeizam - sta cemo izabrati?

Gunar Knob

pre 19 godina

Cisto gubljenje energije i dragocenog vremena. Da bi ovaj predolg imao smisla obe clanice bi trebale imati koristi od istog. To nije slucaj. Jos jedan pokusaj Balkanskih drzavnih stratega da ismisle drzavni model koji nigde i nikada nije uspeo. Dosta ,bre, eksperimenata! Prihvatiti se rada.

SiCG moze da bude uredjena kao Velika Knezevina ili kao Sjedinjene Pri Jadranske Drzave - to nece promeniti cinjenicu da je standard na nivou krajnje bede. I da i dalje pada. Velika je sreca sto vecina gradjana SiCG ne moze da dobije vize i poseti bilo koju drugu zemlju. Usporedba bi ih bacila u krajnu depresiju.
Jad i cemer. I potsmeh civilizovanog sveta.

Stefanovic Milojko

pre 19 godina

Ove dogadjaje dozivljavamo kao istotijsku tragediju srpskog Naroda.Osvrcuci se na istorijske cinjenice, moram reci da ovo nije nista novo;Mi gubimo svoj Narod hiljadama godina.Ovo je bolno pitanje i ako se to desi danas kada se svet sjedinjuje; Bolece nas ljuto, kao smrtna rana.Mozda smo mi na putu propasti, o tome bi se politicari trebali ozbiljno pozabaviti , ne da se nadmudruju. Kao srbin, zelim reci jedno a to je: da se erbija nije nikada odricala svoga naroda, pa to nece ciniti ni ovoga puta. Glavnu rec treba da ima Narod, kroz referendum.Kakva prljava politika, da Beograd pristane , svasta. Nije Crna gora porobljena niti je srpska kolonija. Crnogorci su moj najblizi rod,razvod braka nikad ne ugozava narod kao celinu.Ako i kada vecina Naroda odluci za ocepljenje, onda je to konacan cin nase zadnje tragedije.

Sloba

pre 19 godina

Pa zasto Srbija ne raspise referendum za odvajanje od Crnogoraca? Svi nam se smeju kako nece niko sa nama? Pa mozemo mi da se odvojimo od njih, sve bi mozda izgledalo drugacije.

Determinator NS

pre 19 godina

Slazem se sa Marovicem. Da se stanovništvo izjasni pa da vidimo gde ćemo i kako ćemo. Ali problem je što jedna Vojvodina ima više stanovnika o države Crne Gore, a Crnogoraca otprilike isto. Baš me interesuje šta Crnogorci "van matice" misle o razdruživanju. Što se mene tiče, voleo bih da se, ako već hoćemo tamo, sluša glas Evropske Unije, a ne ovih "naših" ili "njihovih", jer svi ćemo biti u EU (jednog dana, nadam se) pa će granice koje se prave služiti za ukras.

Matej Levi, Nikšić

pre 19 godina

Jedino ispravno za Srbe i Srbiju je poželjeti Crnoj Gori srećan put u nezavisnost zapravo u najneizvjesniju budućnost. Priče o savezu dvije nezavisne države, tijesnim vezama i slična bljutavo licemjerna uvjeravanja o prijateljskim osjećanjima su još jedno bacanje prašine u oči lakovjernima od strane crnogorshih Minhauzena. Neka mi neko kaže šta su dosada uradili od onog što su rekli i obećali. I neka mi oprosti srpski narod i meni i mnogima odavde za sve neistine i uvrede kojima ih ovdašnji titovi skojevci, evo već petnestak godina blate časni srbijanski narod.Ima nas dosta ovdje spremnih da Vam se izvine.

npb

pre 19 godina

Dve stvari su jasne. Prvo, drzavna zajednica je neodrziva. Ovo sto imamo je nakaradno. Drugo, savez nezavisnih drzava je nepotreban.

Ja licno navijam za (konacno) nezavisnu Srbiju, nasu zastavu, nasu himnu, a Crnoj Gori (zemlji mojih roditelja) zelim sve najbolje. A jedini savez sa CG je moguc kroz funkcionalnu federaciju, tj. jedinstvenu ekonomiju.
Samo treba objasniti svima sta sve ovo znaci. Srbija postaje zemlja Centralne Evrope i Balkana, a Crna Gora postaje mediteranska. Ako se krene od pretpostavke da su Crnogorci i Srbi razliciti narodi, onda Srbi u CG imaju pravo da traze svoju konstitutivnost, regionalno povezivanje, pravo na jezik, ucesce u vladi (u kojoj trenutno ne sedi nijedan Srbin, ali sede Bosnjaci i Albanci).

To je, mnogi ce se sloziti, nebulozno, alit u logiku namecu “dukljani” svojim razbesnjenim antisprstvom i prihvacenom ideologijom raznih “brkovica” i “sredanovica”.

S ekonomske strane, Srbija treba da se zalaze za jadranski autoput, ali joj je bolje da taj projekat ide preko BiH (odnosno RS), pa ka Dubrovniku, jer je kao deonica laksa i isplativija.

Konacno, Crnogorci u Srbiji postaju stranci, a studenti postaju strani studenti, a zaposlenima ce trebati radne vize. Taj deo DPS-ovci ne pominju.

U svakom slucaju, nadam se da cu uskoro navijati za svoju zemlju Srbiju, slusati srpsku himnu. A braci Crnogorcima isto zelim svako dobro.

Branko, USA

pre 19 godina

Resenje je vrlo jednostavno. EZ sa SAD moze da reaguje na dva nacina. Da Mila pusti niz vodu i da ga sankcionise i pritisne sto zacudjujuce nikad nisu cinili imajuci u vidu sta se sve svercovalo iz CG i koliko stete nanelo recimo Italijanskoj drzavi.
Znaci spremni su bili da ga podrze do kraja i korisniji im je kriminalizovani Milo negoli posteni Tadic. Znaci druga opcija razbijanja SCG je mnogo realnija (sto li su je i pravili?), sto sve moze da se ozvanici nekakvim referendumom koji moze i da se lazira nije vazno. Svejedno Srbija treba da se resi ovog balasta i da ispostuje volju CG. E sad nema vise usluga za dzabe, ne zelim da moji roditelji porezom i ja mojim "donacijama" finansiramo neke tamo CG ambasadore i kadrove koji ni pasos nece da mi izdaju. Dosta je bilo, srpska lova Srbima.

Dejan iz Beograda

pre 19 godina

Time sto se opstuira njihova zelja za referendumom i odvajanjem, dve drzave se samo vise odvajajaju. Ako neko zaista hoce da sacuva zajednicu, treba samo da dozvoli da se ljudi izjasne. I onako ce EU za nas napraviti Uniju zapadnog Balkana za par godina.

Dragomir

pre 19 godina

Ovo sto prodaju vec 20 godina narodima Balkana je zaista smesno i moze da upali samo na Balkanu. Vozite 10 km i nova drzava, nova carina, nova vojska novi pasos. Pa samo budala misli da je to ekonomski isplativo. Svako moze reci jeste mi moramo imati svoju policiju (sto je verovatno tacno) i svoju vojsko (sto je jako skupo i netacno). Ali izdrzavati ambasade, politicare, skupstine, predsednike i carinike na toliko malo naroda stvarno je suludo.
Pa samo zamislite koje stete narod trpi jer se na granici ceka po dan sa kamionom, da ne pricamo o drugim stvarima. Kaze prosperitet, ne da ga nece biti uskoro nego ga na Balkanu nece biti nikada.

Vlada BG

pre 19 godina

Nezavisna drzava Srbija i obnova drzavnosti posle 90 godina zivota u zajednicama sa drugim narodima i drzavama jedini je spas za Srbiju.

Beka

pre 19 godina

Postoji li mogucnost da se istovremenoo raspise (vise) taj referendum sa obe strane granice i lepo se prebroje glasovi?
Prica o Svajcarskoj je divna, ali... to su civilizovani Svajcarci. Kod na sto nije primenjivo iz sasvim ocitih razloga.
Nama (Srbiji) ce svakako biti tesko bez mora i crnogorskog trzista, valjda cemo nekako preziveti. Ako nista bice nesto vise novca od stranih studenata, od upisa u drzavljanstvo...

D.Savic,Paris

pre 19 godina

Prvo je Srbija cinila ustupke da se taj famozni Beogradski sporazum napravi bez da se narod pita a sad opet treba da cini ustupke i opet Srbija kriva? Pa doterali ste cara do duvara, raspisite referendum, ko vam brani, budite "demokrate" pa pitajte narod i to odmah. Labuse, u cemu se ti razlikujes od Djukanovica?

CG 84

pre 19 godina

Vecina nas je za zajednicu. Ne zelim da mi je Milo tata i mama. Hocu da smo siri u kulturi, ekonomiji, sportu, privredi i mislim da je ovo optimalna zajednica samo da politicari konacno krenu da je postuju.

Dragan Milenkovic

pre 19 godina

Podjimo od predpostavke da su Srbi i Crnogorci dva razlicita naroda. U redu,'ajde, neka je tako. Ali onda, zasigurno, na Kugli Zemaljskoj, nema dva naroda koji su jedan drugom toliko bliski. I to kad su u pitanju: istorija, tradicija, obicaji, moral, jezik, vera, verovanja... Sve, dakle, kategorije i vrednosti koje JEDAN NAROD CINE! Svesni toga, a poredjenja radi, pogledajmo nacas jednu neveliku evropsku zemlju kakva je Svajcarska (6 miliona stanovnika). Ona ima 23 kantona, ciji starosedeoci imaju DIJAMETRALNO RAZLICITE sve one gore pobrojane kategorije, narod jedan sto cine. Tesko je naci slicnosti, tih kategorija sto se tice, izmedju jednog Zenevljanina i jednog Cirisanina, na primer. Oni govore potpuno razlicitim jezicima (francuski i nemacki), njihova istorija, obicaji, tradicija - niceg zajednickog nemaju! Razlika je jos veca izmedju Apenzela i kantona Vaud (Lozana), ili Saint Galena i Valea. Da ne nabrajam. Po atributima koji jedan narod "zaokrugljuju" - u pitanju su gotovo dva razlicita sveta! I sta? Ni jednima, ni drugima, ni trecima na pamet ne pada da traze nekakvu svoju "nezavisnost". Zasto bi? Njihovo razmisljanje ide odprilike u smeru: zajedno, iako razliciti, jedni druge obogacujemo, veci smo, dakle jaci i bogatiji, uvazavace nas i postovati vise, kako susedi, tako i celokupna medjunarodna zajednica, vece nam je unutrasnje trziste, jednostavno, nas je INTERES za nas BOLJI ZIVOT - zajedno kroz istoriju da trajemo. Rekao bih, pametan neki narod! Nadalje, ne pada napamet Zenevljanima nekakav svoj "zenevski jezik" da izmisljaju. Oni govore i ponose se time, jezikom koji se francuski zove. To je "ime i prezime" tog jezika: francuski. Njime govore i u Belgiji i u Kanadi i mnogim africkim zemljama, i - ni jedna od njih ni u snu ne sanja neki novi "svoj" jezik da stvara. Nece, jednostavno, ljudi da se brukaju. Najzad, svaki covek na ovoj planeti ima maternji jezik. To je onaj jezik, sâmo mu ime kaze, koji je majcinim mlekom "posisao". I svaki takav jezik svoje "ime i prezime" ima, pa je ovom coveku maternji jezik engleski, onom coveku - francuski, a onome tamo, opet, italijanski, a mome komsiji - slovenacki. Zasto se onda poneki Crnogorac stidi i ne moze da kaze da mu je maternji jezik srpski? To je IME tog jezika, svidjalo se to nekome ili ne! Voleo bih da cestiti Crnogorci svih uzrasta, i casne starine, koji su, sigurno, brojni u Crnoj Gori porazmisle o svemu ovome. I neka izvedu odgovarajuce zakljucke, kad se radi o drugovima koji su sada u Crnoj Gori na vlasti. Drugovi koje, zasigurno, najmanje inspirise ISTINSKI interes Crnogoraca, vec su sve svoje snage upregli u kola svojih, uskih, licnih interesa. Pa ih, ponositi narode crnogorski, "pocisti" na famoznom referendumu! Ako ih je 10-15%, inspirisanih ideologijom mrznje prema svemu sto je srpsko - ne dozvolite vi, vi koji ste OGROMNA VECINA, da takvi drugovi istorijsku sudbinu Crne Gore naopako zapecate.

Sale Kostolac

pre 19 godina

Prihvatiti, naravno i jednom se vise opametiti. Dokle vise robovi stereotipa da smo jedino mi u pravu. Cinjenice govore da Crna Gora nece zajednicku drzavu. I tu je tacka. Mozemo se upinjati u dokazivanju suprotnog, ali time samo gubimo vreme i odlazemo neodlozno. Ma koga briga da li Milo zeli imunitet, to je njegov i njihov problem. Nas je da pocnemo da se razvijamo i da radimo. I pitam ja vas, STA ako referendum u Crnoj Gori ne uspe? Da li ce to nesto promeniti u nasim odnosima. Da li ce ova 'zajednica' profunkcionisati? Nece, svi to znamo... osim jednog neobavestenog coveka.

Samojko

pre 19 godina

Srbija "bez batina" ne prepusta Srbe Hrvatima ili Muslimanima, ne secam se da smo se tukli sa Makedonijom. Ovo je sve unutar-srpski cirkus, gde grupa muvara hoce da ozvanici svoju vlast i napravi sebi bolji prostor za mahinacije.

Muka

pre 19 godina

Kakva jalovina, dokle bre vise o nezavisnim, konfederalnim ili poluspojenim drzavama, "dva oka u glavi" (ali zrikava izgleda), odvojenim putevima, "posebnim resenjima" i ostalim glupostima? Hoce li neko poceti u ovoj zemlji da radi, a ne samo da gleda kako da sitno (ili krupno) otme, prevari i ako treba i drzavu nacrta, samo da bi se na brzaka naotimao para.

banjo

pre 19 godina

Mene, ciji je otac iz CG, a majka iz Srbije, brine samovolja i tvrdoglavost obe strane. Koja je razlika izmedju Mila i nekog latino-americkog korumpiranog "soft" diktatora? Brine me i bahato reagovanje SRS i izjava Kostunice u kojoj izgleda ne postoji mesto nikakvim pregovorima i kompromisu. Sta, da nece mozda ponovo da salju ljude u rat?!

goran-bg

pre 19 godina

Treba istovremeno u obe drzave raspisati referendum i proveriti volju naroda i interes za zajednicom. A zatim i to sprovesti: zajednica(federalna, konfederalna ili razlaz). Da ne bi vise gubili vreme i jedni i drugi. A i da nam politicari vise ne drobe kako oni znaju sta je bolje za nas - kao u proteklih neloliko decenija. Volja naroda sada i Evropa sada!!!

Vule

pre 19 godina

Sa ovom se bandom otimaca moraju izboriti sami Crnogorci, nije na beogradjanima ili novosadjanima da se bave njihovom prljavstinom. Zabole njih uvo za "srpstvo", "crnogorstvo" ili nacionalne interese. Ta ekipa ima samo jedan cilj - popuniti dzepove, ako treba da se okoriste nezavisnom Crnogorskom pravoslavnom crkvom, akademijom, "maternjim" jezikom, ili bilo cime - sto da ne, cilj opravdava sredstva. Samo ce narod koji zivi na ovim prostorima da izvisi u celoj prici.

Daleko je sunce

pre 19 godina

Bilo bi mi drago da tvrdi zagovornici jedne države objasne koji su to racionalni razlozi da Srbija i Crna Gora moraju biti u jednoj državi. Ko još ne vidi da je Srbija od Osme sednice pa do danas, ne stagnirala nego žestoko nazadovala. I još uvijek ima hiljadu razloga da ništa ne menja u ponašanju, razmišljanju i nazadovanju! Treba li jači razlog što niko neće u takvu zajednicu i zajednički život?
Istina je da ćemo i dalje živeti na ovim prostorima, da ćemo i dalje biti komšije, možda više od toga, možda manje, i istina je da svi sa zebnjom ulaze u razmirice ili sukob sa komšijama, jer su posledice dugotrajne. Istina je da zajednički život može da se nastavi samo dogovorom, tako bi ga trebalo i prekinuti. Bez podizanja zidova, dolaze pametnije generacije, njima će možda komšije trebati u komšiluku.

neny

pre 19 godina

....bice, bice ... jos novih drzava na Balkanu.
Kada je svojevremeno nestala ondasnja Jugoslavija, drzavama naslednicama dodeljeni su novi telefonski predbrojvevi. Tako je tadasnja SRJ dobila 381, Hrvatska 385, Slovenija 386, BiH 387 itd. Cim sam video "rupu", znaci da 382,383,384 nisu dodeljeni, znao sam slede: CG, Kosovo i Vojvodina. Zivi bili pa videli. Evropska birokratija je vec 1991 znala scenarijo. Neke stvari su jasnije nego ste se cini.

Goran

pre 19 godina

Kad smo glupi pa ne mozemo ni sa kim da zivimo zajedno, onda i treba da se delimo u onoliko delova koliko je potrebno da bi ti delovi bar funkcionisali kako treba. Eh, kada bi bar neko imao snage da oformi jednu nezavisnu drzavu normalnih ljudi, pa da ista samu sebe stavi u strogu izolaciju od ostatka sveta.

Slim Shady

pre 19 godina

Raferendum u Srbiji, dovidjenja Crnoj Gori. Zasto? Srbija i srpski narod nisu imali mogucnosti da provere sami sebe od 1389. Zvuci mozda cudno ali evo racunice: pod Turcima nekih 450 godina, onda razni Hatiserifi, kratka nezavisnost do 1912, ratovi, Yugoslavija i sad SCG. Kada smo imali prilike da se sami posvetimo svojoj drzavi, da vidimo svoje kvalitete a narocito mane? Da vidimo u praksi u cemu smo dobri a u cemu nismo. Da naucimo na svojim greskama i da ih ispravimo koliko mozemo umesto da zivimo u vecnoj sumaglici zabluda. Nije nacionalizam, nije mrznja ili netrpeljivost prema Crnogorcima ali nezavisnost Srbiji i Srbima treba kao hleb nasusni. U se i u svoje kljuse, pa kom' opanci kom' obojci.

nesa

pre 19 godina

Sve mi ovo lici na borbu klanova koji zive parazitski na racun naroda iz Srbije i Crne Gore, a koji deluju kroz politicke partije.

Dragan

pre 19 godina

Milo.....nemoj da nas delis! I onako nas ima toliko malo. Ja sam iz Vojvodine i zelim da SCG ostane kao drzava. Samo da vas podsetim da ima mnogo drugih nacija (Albanci, Bosnjaci) uglavnom muslimanske veroispovesti koji zele po svaku cenu da se Crna Gora odcepi pa da nakon nekoliko godina oni budu vecina u Crnoj Gori. Ne smemo im to dozvoliti. Milo molim te prestani da budes protiv srpskog naroda jer na kraju krajeva smo mi svi Srbi!
Pozdrav od lale iz Vojvodine.

kiza fcv

pre 19 godina

Koji smo mi sarani...Istorija se nakon 15 godina ponavlja, a mi te necemo, nesto se bunimo, a ideja je vise nego dobra - raspad monstruma od drzave u kojoj smo mi finansijeri i to raspad na miran nacin. Daj jednom i mi da gledamo nase interese a ne da smo stalno nesto iznenadjeni. A sa druge strane, necemo vise gledati Samija. Pa kako da ne budemo za to?

Daki

pre 19 godina

Slusajuci i citajuci prve komentare iz Srbije na ovaj, inace veoma interesantan, predlog iz Crne Gore, covek se zapita gde su granice inacenja, tvrdoglavosti i losih politickih odluka kada je Srbija u pitanju. Sve me to podseca na predloge koji su prilikom raspadanja stare Jugoslavije stizali iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a koji su svi onako srpski arogantno, bivali odbijani, da bi se na kraju sve zavrsavalo mnogo nepovoljnije i za Srbiju i za srpski narod van Srbije. "Argumenti" da ovim "Milo samo hoce imunitet" ne zasluzuju ozbiljniji osvrt. Takodje oni koji istrajavaju u tvrdnjama da tu Srbija nekome nesto placa su totalno netacne. Ukupni izdaci Srbije za sadasnu DZ su nekih 13 miliona evra ne racunajuci vojsku, koju bi, slozicete se, imala i bez Crne Gore koju opet na svojoj teritoriji finansira Crna Gora. Dalje, ako bi ljudi ostavili na stranu negativne emocije, a pazljivo procitali predlog, videli bi da on podrazumeva da svaka drzava placa svoje ljude i izdatke u zajednickim telima. Sledece, tvrdnje da je Srbima dosta Crnogoraca koji studiraju u Beogradu i Srbiji, pored krajnje malicioznosti i ksenofobije, pogadjaju u ogromnom broju slucajeva Srbe iz Crne Gore, buduci da su oni najcesce ti "Crnogorci" koji studiraju u Srbiji. Sto se tice nekih direktora o kojima se toliko govori, voleo bih stvarno da znam ko su ti ljudi i kako je to moguce da u Srbiji neko dobija direktorsko mesto jer je Crnogorac. Gluposti! Kod nas se, nazalost, direkorska mesta po javnim i drzavnim preduzecima dodeljuju po partijskoj pripadnosti, a sto se tice privatnih ili retkih drzavnih koja su zdrava, pa tu je valjda strucnost jedini kriterijum ko ce sta raditi. Na kraju krajeva, vecina "Crnogoraca" u Srbiji se izjasnjavaju kao Srbi i jadni se, po mom misljenju pogresno, upinju da budu sto veci Srbi. Ispada, dakle, da su Srbijanci negativno raspolozeni ne prema Crnogorcima vec prema Srbima iz Crne Gore koji zive u Srbiji.
Jedino ispravno pitanje je da li Srbija ima interes da bude u zajednici nezavisnih drzava sa Crnom Gorom. To je pravo pitanje a ne razne nebuloze o tome kako Crna Gora iskoristava Srbiju. Po mom misljenju ima. Prvo zbog toga jer pod ravnopravnim uslovima dobija izlaz na Mediteran. Drugo, koliko god bilo malo, Crnogorsko trziste je veoma interesantno nekim srpskim firmama. Trece, u Crnoj Gori zivi 30% Srba koji su zainteresovani za neku formu zajednicke drzave. Iz Srbije su se vise puta cule tvrdnje da su prava Srba iz Crne Gore ugrozena (sto je netacno i nicim potkrepljeno), pa eto sad prilike da im pomognu. Ukoliko Srbija, kao sto izgleda, odbije ovaj predlog, to samo potvrdjuje da su njena insistiranja na cvrstoj zajednici neiskrena i utemeljena jedino na ostvarenju nacionalistickih ideja.

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Za vlast i novac čovek je u stanju da uradi sve. I svašta. Strašno je koliko samodestrukcije i sadomazohizma postoji u političkoj garnituri, koja bukvalno "drma" Crnom Gorom. Medjutim, kada je ova tema u pitanju ne razlikuje se mnogo ni "drugo oko u glavi". Da li će ovo ludilo ikada prestati i, da li će se neko, nekada, kajati ili odgovarati zbog štete koju je napravio. U 21 Veku, Srbija i Crna Gora, koje su posle stotinu godina borbi za ujedinjenje, potrošile polovinu svoga stanovništva, pokušavaju da sve to anuliraju i vinu se u "novu i svetlu budućnost". Na tom putu se drže logike koju niko u svetu ne primenjuje a to je, što manji to jači i što siromašniji to srećniji. Videćemo kako će se, to sve, završiti i odigrati. Voleo bih kada bi neko, akterima ove politike, zauvek oduzeo putne isprave i ostavio ih da, do kraja, sa svojim familijama, uživaju u čorbi, koju su zapržili.

Enver Kelmendi

pre 19 godina

Zajednica Srbije i CG je jos uvek u dubokoj anemiji. CG htela bi da se odcepi od Srbije kao sto su cinele Ceska i Slovacka, dok Srbija ceka da CG da raspise referendum a tome izgleda CG ima malo straha. Dok poslednja ponuda od strane CG izgleda mi smesna jer normalno je ostati u zajednici sa Srbijom ili se odvojiti. Ne znam kako je situacija izmedju administrativne granice Srbije i CG ali izmedju CG i Kosova postoji kontrola putnih isprava, placa se porez za auto, pa granica valjda nema rogove.

Branko

pre 19 godina

Srbija nikoga ne pusta bez 'batina'. Bez obzira da li je na vlasti Milosevic ili neko drugi, pre ce se sa svima posvadjati nego dogovoriti.
Prava Srbija je oslikana u Radikalnoj stranci a ne u nekoj demokratiji. I oni kao i zemlja Srbija konstantno "idu" uz vetar.

Sasa Podgorica

pre 19 godina

Prvo promjena drzavnog statusa, pa onda referendum o drzavnom statusu. Takva logika moze da potekne samo od boljsevicko-kleptokratskih mozgova kakvi danas vode ovu zemlju.
Ocigledno da je Djukanovicu imunitet postao toliko bitan da vise ne moze da ceka. Nece moci druze komesare, prvo da se prebrojimo.

Sasa Podgorica

pre 19 godina

Prvo promjena drzavnog statusa, pa onda referendum o drzavnom statusu. Takva logika moze da potekne samo od boljsevicko-kleptokratskih mozgova kakvi danas vode ovu zemlju.
Ocigledno da je Djukanovicu imunitet postao toliko bitan da vise ne moze da ceka. Nece moci druze komesare, prvo da se prebrojimo.

Enver Kelmendi

pre 19 godina

Zajednica Srbije i CG je jos uvek u dubokoj anemiji. CG htela bi da se odcepi od Srbije kao sto su cinele Ceska i Slovacka, dok Srbija ceka da CG da raspise referendum a tome izgleda CG ima malo straha. Dok poslednja ponuda od strane CG izgleda mi smesna jer normalno je ostati u zajednici sa Srbijom ili se odvojiti. Ne znam kako je situacija izmedju administrativne granice Srbije i CG ali izmedju CG i Kosova postoji kontrola putnih isprava, placa se porez za auto, pa granica valjda nema rogove.

Dragan

pre 19 godina

Milo.....nemoj da nas delis! I onako nas ima toliko malo. Ja sam iz Vojvodine i zelim da SCG ostane kao drzava. Samo da vas podsetim da ima mnogo drugih nacija (Albanci, Bosnjaci) uglavnom muslimanske veroispovesti koji zele po svaku cenu da se Crna Gora odcepi pa da nakon nekoliko godina oni budu vecina u Crnoj Gori. Ne smemo im to dozvoliti. Milo molim te prestani da budes protiv srpskog naroda jer na kraju krajeva smo mi svi Srbi!
Pozdrav od lale iz Vojvodine.

Branko

pre 19 godina

Srbija nikoga ne pusta bez 'batina'. Bez obzira da li je na vlasti Milosevic ili neko drugi, pre ce se sa svima posvadjati nego dogovoriti.
Prava Srbija je oslikana u Radikalnoj stranci a ne u nekoj demokratiji. I oni kao i zemlja Srbija konstantno "idu" uz vetar.

kiza fcv

pre 19 godina

Koji smo mi sarani...Istorija se nakon 15 godina ponavlja, a mi te necemo, nesto se bunimo, a ideja je vise nego dobra - raspad monstruma od drzave u kojoj smo mi finansijeri i to raspad na miran nacin. Daj jednom i mi da gledamo nase interese a ne da smo stalno nesto iznenadjeni. A sa druge strane, necemo vise gledati Samija. Pa kako da ne budemo za to?

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Za vlast i novac čovek je u stanju da uradi sve. I svašta. Strašno je koliko samodestrukcije i sadomazohizma postoji u političkoj garnituri, koja bukvalno "drma" Crnom Gorom. Medjutim, kada je ova tema u pitanju ne razlikuje se mnogo ni "drugo oko u glavi". Da li će ovo ludilo ikada prestati i, da li će se neko, nekada, kajati ili odgovarati zbog štete koju je napravio. U 21 Veku, Srbija i Crna Gora, koje su posle stotinu godina borbi za ujedinjenje, potrošile polovinu svoga stanovništva, pokušavaju da sve to anuliraju i vinu se u "novu i svetlu budućnost". Na tom putu se drže logike koju niko u svetu ne primenjuje a to je, što manji to jači i što siromašniji to srećniji. Videćemo kako će se, to sve, završiti i odigrati. Voleo bih kada bi neko, akterima ove politike, zauvek oduzeo putne isprave i ostavio ih da, do kraja, sa svojim familijama, uživaju u čorbi, koju su zapržili.

Daki

pre 19 godina

Slusajuci i citajuci prve komentare iz Srbije na ovaj, inace veoma interesantan, predlog iz Crne Gore, covek se zapita gde su granice inacenja, tvrdoglavosti i losih politickih odluka kada je Srbija u pitanju. Sve me to podseca na predloge koji su prilikom raspadanja stare Jugoslavije stizali iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a koji su svi onako srpski arogantno, bivali odbijani, da bi se na kraju sve zavrsavalo mnogo nepovoljnije i za Srbiju i za srpski narod van Srbije. "Argumenti" da ovim "Milo samo hoce imunitet" ne zasluzuju ozbiljniji osvrt. Takodje oni koji istrajavaju u tvrdnjama da tu Srbija nekome nesto placa su totalno netacne. Ukupni izdaci Srbije za sadasnu DZ su nekih 13 miliona evra ne racunajuci vojsku, koju bi, slozicete se, imala i bez Crne Gore koju opet na svojoj teritoriji finansira Crna Gora. Dalje, ako bi ljudi ostavili na stranu negativne emocije, a pazljivo procitali predlog, videli bi da on podrazumeva da svaka drzava placa svoje ljude i izdatke u zajednickim telima. Sledece, tvrdnje da je Srbima dosta Crnogoraca koji studiraju u Beogradu i Srbiji, pored krajnje malicioznosti i ksenofobije, pogadjaju u ogromnom broju slucajeva Srbe iz Crne Gore, buduci da su oni najcesce ti "Crnogorci" koji studiraju u Srbiji. Sto se tice nekih direktora o kojima se toliko govori, voleo bih stvarno da znam ko su ti ljudi i kako je to moguce da u Srbiji neko dobija direktorsko mesto jer je Crnogorac. Gluposti! Kod nas se, nazalost, direkorska mesta po javnim i drzavnim preduzecima dodeljuju po partijskoj pripadnosti, a sto se tice privatnih ili retkih drzavnih koja su zdrava, pa tu je valjda strucnost jedini kriterijum ko ce sta raditi. Na kraju krajeva, vecina "Crnogoraca" u Srbiji se izjasnjavaju kao Srbi i jadni se, po mom misljenju pogresno, upinju da budu sto veci Srbi. Ispada, dakle, da su Srbijanci negativno raspolozeni ne prema Crnogorcima vec prema Srbima iz Crne Gore koji zive u Srbiji.
Jedino ispravno pitanje je da li Srbija ima interes da bude u zajednici nezavisnih drzava sa Crnom Gorom. To je pravo pitanje a ne razne nebuloze o tome kako Crna Gora iskoristava Srbiju. Po mom misljenju ima. Prvo zbog toga jer pod ravnopravnim uslovima dobija izlaz na Mediteran. Drugo, koliko god bilo malo, Crnogorsko trziste je veoma interesantno nekim srpskim firmama. Trece, u Crnoj Gori zivi 30% Srba koji su zainteresovani za neku formu zajednicke drzave. Iz Srbije su se vise puta cule tvrdnje da su prava Srba iz Crne Gore ugrozena (sto je netacno i nicim potkrepljeno), pa eto sad prilike da im pomognu. Ukoliko Srbija, kao sto izgleda, odbije ovaj predlog, to samo potvrdjuje da su njena insistiranja na cvrstoj zajednici neiskrena i utemeljena jedino na ostvarenju nacionalistickih ideja.

Slim Shady

pre 19 godina

Raferendum u Srbiji, dovidjenja Crnoj Gori. Zasto? Srbija i srpski narod nisu imali mogucnosti da provere sami sebe od 1389. Zvuci mozda cudno ali evo racunice: pod Turcima nekih 450 godina, onda razni Hatiserifi, kratka nezavisnost do 1912, ratovi, Yugoslavija i sad SCG. Kada smo imali prilike da se sami posvetimo svojoj drzavi, da vidimo svoje kvalitete a narocito mane? Da vidimo u praksi u cemu smo dobri a u cemu nismo. Da naucimo na svojim greskama i da ih ispravimo koliko mozemo umesto da zivimo u vecnoj sumaglici zabluda. Nije nacionalizam, nije mrznja ili netrpeljivost prema Crnogorcima ali nezavisnost Srbiji i Srbima treba kao hleb nasusni. U se i u svoje kljuse, pa kom' opanci kom' obojci.

neny

pre 19 godina

....bice, bice ... jos novih drzava na Balkanu.
Kada je svojevremeno nestala ondasnja Jugoslavija, drzavama naslednicama dodeljeni su novi telefonski predbrojvevi. Tako je tadasnja SRJ dobila 381, Hrvatska 385, Slovenija 386, BiH 387 itd. Cim sam video "rupu", znaci da 382,383,384 nisu dodeljeni, znao sam slede: CG, Kosovo i Vojvodina. Zivi bili pa videli. Evropska birokratija je vec 1991 znala scenarijo. Neke stvari su jasnije nego ste se cini.

nesa

pre 19 godina

Sve mi ovo lici na borbu klanova koji zive parazitski na racun naroda iz Srbije i Crne Gore, a koji deluju kroz politicke partije.

Goran

pre 19 godina

Kad smo glupi pa ne mozemo ni sa kim da zivimo zajedno, onda i treba da se delimo u onoliko delova koliko je potrebno da bi ti delovi bar funkcionisali kako treba. Eh, kada bi bar neko imao snage da oformi jednu nezavisnu drzavu normalnih ljudi, pa da ista samu sebe stavi u strogu izolaciju od ostatka sveta.

Samojko

pre 19 godina

Srbija "bez batina" ne prepusta Srbe Hrvatima ili Muslimanima, ne secam se da smo se tukli sa Makedonijom. Ovo je sve unutar-srpski cirkus, gde grupa muvara hoce da ozvanici svoju vlast i napravi sebi bolji prostor za mahinacije.

Vule

pre 19 godina

Sa ovom se bandom otimaca moraju izboriti sami Crnogorci, nije na beogradjanima ili novosadjanima da se bave njihovom prljavstinom. Zabole njih uvo za "srpstvo", "crnogorstvo" ili nacionalne interese. Ta ekipa ima samo jedan cilj - popuniti dzepove, ako treba da se okoriste nezavisnom Crnogorskom pravoslavnom crkvom, akademijom, "maternjim" jezikom, ili bilo cime - sto da ne, cilj opravdava sredstva. Samo ce narod koji zivi na ovim prostorima da izvisi u celoj prici.

Daleko je sunce

pre 19 godina

Bilo bi mi drago da tvrdi zagovornici jedne države objasne koji su to racionalni razlozi da Srbija i Crna Gora moraju biti u jednoj državi. Ko još ne vidi da je Srbija od Osme sednice pa do danas, ne stagnirala nego žestoko nazadovala. I još uvijek ima hiljadu razloga da ništa ne menja u ponašanju, razmišljanju i nazadovanju! Treba li jači razlog što niko neće u takvu zajednicu i zajednički život?
Istina je da ćemo i dalje živeti na ovim prostorima, da ćemo i dalje biti komšije, možda više od toga, možda manje, i istina je da svi sa zebnjom ulaze u razmirice ili sukob sa komšijama, jer su posledice dugotrajne. Istina je da zajednički život može da se nastavi samo dogovorom, tako bi ga trebalo i prekinuti. Bez podizanja zidova, dolaze pametnije generacije, njima će možda komšije trebati u komšiluku.

Muka

pre 19 godina

Kakva jalovina, dokle bre vise o nezavisnim, konfederalnim ili poluspojenim drzavama, "dva oka u glavi" (ali zrikava izgleda), odvojenim putevima, "posebnim resenjima" i ostalim glupostima? Hoce li neko poceti u ovoj zemlji da radi, a ne samo da gleda kako da sitno (ili krupno) otme, prevari i ako treba i drzavu nacrta, samo da bi se na brzaka naotimao para.

Sale Kostolac

pre 19 godina

Prihvatiti, naravno i jednom se vise opametiti. Dokle vise robovi stereotipa da smo jedino mi u pravu. Cinjenice govore da Crna Gora nece zajednicku drzavu. I tu je tacka. Mozemo se upinjati u dokazivanju suprotnog, ali time samo gubimo vreme i odlazemo neodlozno. Ma koga briga da li Milo zeli imunitet, to je njegov i njihov problem. Nas je da pocnemo da se razvijamo i da radimo. I pitam ja vas, STA ako referendum u Crnoj Gori ne uspe? Da li ce to nesto promeniti u nasim odnosima. Da li ce ova 'zajednica' profunkcionisati? Nece, svi to znamo... osim jednog neobavestenog coveka.

banjo

pre 19 godina

Mene, ciji je otac iz CG, a majka iz Srbije, brine samovolja i tvrdoglavost obe strane. Koja je razlika izmedju Mila i nekog latino-americkog korumpiranog "soft" diktatora? Brine me i bahato reagovanje SRS i izjava Kostunice u kojoj izgleda ne postoji mesto nikakvim pregovorima i kompromisu. Sta, da nece mozda ponovo da salju ljude u rat?!

Dragan Milenkovic

pre 19 godina

Podjimo od predpostavke da su Srbi i Crnogorci dva razlicita naroda. U redu,'ajde, neka je tako. Ali onda, zasigurno, na Kugli Zemaljskoj, nema dva naroda koji su jedan drugom toliko bliski. I to kad su u pitanju: istorija, tradicija, obicaji, moral, jezik, vera, verovanja... Sve, dakle, kategorije i vrednosti koje JEDAN NAROD CINE! Svesni toga, a poredjenja radi, pogledajmo nacas jednu neveliku evropsku zemlju kakva je Svajcarska (6 miliona stanovnika). Ona ima 23 kantona, ciji starosedeoci imaju DIJAMETRALNO RAZLICITE sve one gore pobrojane kategorije, narod jedan sto cine. Tesko je naci slicnosti, tih kategorija sto se tice, izmedju jednog Zenevljanina i jednog Cirisanina, na primer. Oni govore potpuno razlicitim jezicima (francuski i nemacki), njihova istorija, obicaji, tradicija - niceg zajednickog nemaju! Razlika je jos veca izmedju Apenzela i kantona Vaud (Lozana), ili Saint Galena i Valea. Da ne nabrajam. Po atributima koji jedan narod "zaokrugljuju" - u pitanju su gotovo dva razlicita sveta! I sta? Ni jednima, ni drugima, ni trecima na pamet ne pada da traze nekakvu svoju "nezavisnost". Zasto bi? Njihovo razmisljanje ide odprilike u smeru: zajedno, iako razliciti, jedni druge obogacujemo, veci smo, dakle jaci i bogatiji, uvazavace nas i postovati vise, kako susedi, tako i celokupna medjunarodna zajednica, vece nam je unutrasnje trziste, jednostavno, nas je INTERES za nas BOLJI ZIVOT - zajedno kroz istoriju da trajemo. Rekao bih, pametan neki narod! Nadalje, ne pada napamet Zenevljanima nekakav svoj "zenevski jezik" da izmisljaju. Oni govore i ponose se time, jezikom koji se francuski zove. To je "ime i prezime" tog jezika: francuski. Njime govore i u Belgiji i u Kanadi i mnogim africkim zemljama, i - ni jedna od njih ni u snu ne sanja neki novi "svoj" jezik da stvara. Nece, jednostavno, ljudi da se brukaju. Najzad, svaki covek na ovoj planeti ima maternji jezik. To je onaj jezik, sâmo mu ime kaze, koji je majcinim mlekom "posisao". I svaki takav jezik svoje "ime i prezime" ima, pa je ovom coveku maternji jezik engleski, onom coveku - francuski, a onome tamo, opet, italijanski, a mome komsiji - slovenacki. Zasto se onda poneki Crnogorac stidi i ne moze da kaze da mu je maternji jezik srpski? To je IME tog jezika, svidjalo se to nekome ili ne! Voleo bih da cestiti Crnogorci svih uzrasta, i casne starine, koji su, sigurno, brojni u Crnoj Gori porazmisle o svemu ovome. I neka izvedu odgovarajuce zakljucke, kad se radi o drugovima koji su sada u Crnoj Gori na vlasti. Drugovi koje, zasigurno, najmanje inspirise ISTINSKI interes Crnogoraca, vec su sve svoje snage upregli u kola svojih, uskih, licnih interesa. Pa ih, ponositi narode crnogorski, "pocisti" na famoznom referendumu! Ako ih je 10-15%, inspirisanih ideologijom mrznje prema svemu sto je srpsko - ne dozvolite vi, vi koji ste OGROMNA VECINA, da takvi drugovi istorijsku sudbinu Crne Gore naopako zapecate.

goran-bg

pre 19 godina

Treba istovremeno u obe drzave raspisati referendum i proveriti volju naroda i interes za zajednicom. A zatim i to sprovesti: zajednica(federalna, konfederalna ili razlaz). Da ne bi vise gubili vreme i jedni i drugi. A i da nam politicari vise ne drobe kako oni znaju sta je bolje za nas - kao u proteklih neloliko decenija. Volja naroda sada i Evropa sada!!!

CG 84

pre 19 godina

Vecina nas je za zajednicu. Ne zelim da mi je Milo tata i mama. Hocu da smo siri u kulturi, ekonomiji, sportu, privredi i mislim da je ovo optimalna zajednica samo da politicari konacno krenu da je postuju.

Vlada BG

pre 19 godina

Nezavisna drzava Srbija i obnova drzavnosti posle 90 godina zivota u zajednicama sa drugim narodima i drzavama jedini je spas za Srbiju.

D.Savic,Paris

pre 19 godina

Prvo je Srbija cinila ustupke da se taj famozni Beogradski sporazum napravi bez da se narod pita a sad opet treba da cini ustupke i opet Srbija kriva? Pa doterali ste cara do duvara, raspisite referendum, ko vam brani, budite "demokrate" pa pitajte narod i to odmah. Labuse, u cemu se ti razlikujes od Djukanovica?

Dejan iz Beograda

pre 19 godina

Time sto se opstuira njihova zelja za referendumom i odvajanjem, dve drzave se samo vise odvajajaju. Ako neko zaista hoce da sacuva zajednicu, treba samo da dozvoli da se ljudi izjasne. I onako ce EU za nas napraviti Uniju zapadnog Balkana za par godina.

Beka

pre 19 godina

Postoji li mogucnost da se istovremenoo raspise (vise) taj referendum sa obe strane granice i lepo se prebroje glasovi?
Prica o Svajcarskoj je divna, ali... to su civilizovani Svajcarci. Kod na sto nije primenjivo iz sasvim ocitih razloga.
Nama (Srbiji) ce svakako biti tesko bez mora i crnogorskog trzista, valjda cemo nekako preziveti. Ako nista bice nesto vise novca od stranih studenata, od upisa u drzavljanstvo...

Branko, USA

pre 19 godina

Resenje je vrlo jednostavno. EZ sa SAD moze da reaguje na dva nacina. Da Mila pusti niz vodu i da ga sankcionise i pritisne sto zacudjujuce nikad nisu cinili imajuci u vidu sta se sve svercovalo iz CG i koliko stete nanelo recimo Italijanskoj drzavi.
Znaci spremni su bili da ga podrze do kraja i korisniji im je kriminalizovani Milo negoli posteni Tadic. Znaci druga opcija razbijanja SCG je mnogo realnija (sto li su je i pravili?), sto sve moze da se ozvanici nekakvim referendumom koji moze i da se lazira nije vazno. Svejedno Srbija treba da se resi ovog balasta i da ispostuje volju CG. E sad nema vise usluga za dzabe, ne zelim da moji roditelji porezom i ja mojim "donacijama" finansiramo neke tamo CG ambasadore i kadrove koji ni pasos nece da mi izdaju. Dosta je bilo, srpska lova Srbima.

Dragomir

pre 19 godina

Ovo sto prodaju vec 20 godina narodima Balkana je zaista smesno i moze da upali samo na Balkanu. Vozite 10 km i nova drzava, nova carina, nova vojska novi pasos. Pa samo budala misli da je to ekonomski isplativo. Svako moze reci jeste mi moramo imati svoju policiju (sto je verovatno tacno) i svoju vojsko (sto je jako skupo i netacno). Ali izdrzavati ambasade, politicare, skupstine, predsednike i carinike na toliko malo naroda stvarno je suludo.
Pa samo zamislite koje stete narod trpi jer se na granici ceka po dan sa kamionom, da ne pricamo o drugim stvarima. Kaze prosperitet, ne da ga nece biti uskoro nego ga na Balkanu nece biti nikada.

npb

pre 19 godina

Dve stvari su jasne. Prvo, drzavna zajednica je neodrziva. Ovo sto imamo je nakaradno. Drugo, savez nezavisnih drzava je nepotreban.

Ja licno navijam za (konacno) nezavisnu Srbiju, nasu zastavu, nasu himnu, a Crnoj Gori (zemlji mojih roditelja) zelim sve najbolje. A jedini savez sa CG je moguc kroz funkcionalnu federaciju, tj. jedinstvenu ekonomiju.
Samo treba objasniti svima sta sve ovo znaci. Srbija postaje zemlja Centralne Evrope i Balkana, a Crna Gora postaje mediteranska. Ako se krene od pretpostavke da su Crnogorci i Srbi razliciti narodi, onda Srbi u CG imaju pravo da traze svoju konstitutivnost, regionalno povezivanje, pravo na jezik, ucesce u vladi (u kojoj trenutno ne sedi nijedan Srbin, ali sede Bosnjaci i Albanci).

To je, mnogi ce se sloziti, nebulozno, alit u logiku namecu “dukljani” svojim razbesnjenim antisprstvom i prihvacenom ideologijom raznih “brkovica” i “sredanovica”.

S ekonomske strane, Srbija treba da se zalaze za jadranski autoput, ali joj je bolje da taj projekat ide preko BiH (odnosno RS), pa ka Dubrovniku, jer je kao deonica laksa i isplativija.

Konacno, Crnogorci u Srbiji postaju stranci, a studenti postaju strani studenti, a zaposlenima ce trebati radne vize. Taj deo DPS-ovci ne pominju.

U svakom slucaju, nadam se da cu uskoro navijati za svoju zemlju Srbiju, slusati srpsku himnu. A braci Crnogorcima isto zelim svako dobro.

Matej Levi, Nikšić

pre 19 godina

Jedino ispravno za Srbe i Srbiju je poželjeti Crnoj Gori srećan put u nezavisnost zapravo u najneizvjesniju budućnost. Priče o savezu dvije nezavisne države, tijesnim vezama i slična bljutavo licemjerna uvjeravanja o prijateljskim osjećanjima su još jedno bacanje prašine u oči lakovjernima od strane crnogorshih Minhauzena. Neka mi neko kaže šta su dosada uradili od onog što su rekli i obećali. I neka mi oprosti srpski narod i meni i mnogima odavde za sve neistine i uvrede kojima ih ovdašnji titovi skojevci, evo već petnestak godina blate časni srbijanski narod.Ima nas dosta ovdje spremnih da Vam se izvine.

Stefanovic Milojko

pre 19 godina

Ove dogadjaje dozivljavamo kao istotijsku tragediju srpskog Naroda.Osvrcuci se na istorijske cinjenice, moram reci da ovo nije nista novo;Mi gubimo svoj Narod hiljadama godina.Ovo je bolno pitanje i ako se to desi danas kada se svet sjedinjuje; Bolece nas ljuto, kao smrtna rana.Mozda smo mi na putu propasti, o tome bi se politicari trebali ozbiljno pozabaviti , ne da se nadmudruju. Kao srbin, zelim reci jedno a to je: da se erbija nije nikada odricala svoga naroda, pa to nece ciniti ni ovoga puta. Glavnu rec treba da ima Narod, kroz referendum.Kakva prljava politika, da Beograd pristane , svasta. Nije Crna gora porobljena niti je srpska kolonija. Crnogorci su moj najblizi rod,razvod braka nikad ne ugozava narod kao celinu.Ako i kada vecina Naroda odluci za ocepljenje, onda je to konacan cin nase zadnje tragedije.

Gunar Knob

pre 19 godina

Cisto gubljenje energije i dragocenog vremena. Da bi ovaj predolg imao smisla obe clanice bi trebale imati koristi od istog. To nije slucaj. Jos jedan pokusaj Balkanskih drzavnih stratega da ismisle drzavni model koji nigde i nikada nije uspeo. Dosta ,bre, eksperimenata! Prihvatiti se rada.

SiCG moze da bude uredjena kao Velika Knezevina ili kao Sjedinjene Pri Jadranske Drzave - to nece promeniti cinjenicu da je standard na nivou krajnje bede. I da i dalje pada. Velika je sreca sto vecina gradjana SiCG ne moze da dobije vize i poseti bilo koju drugu zemlju. Usporedba bi ih bacila u krajnu depresiju.
Jad i cemer. I potsmeh civilizovanog sveta.

Determinator NS

pre 19 godina

Slazem se sa Marovicem. Da se stanovništvo izjasni pa da vidimo gde ćemo i kako ćemo. Ali problem je što jedna Vojvodina ima više stanovnika o države Crne Gore, a Crnogoraca otprilike isto. Baš me interesuje šta Crnogorci "van matice" misle o razdruživanju. Što se mene tiče, voleo bih da se, ako već hoćemo tamo, sluša glas Evropske Unije, a ne ovih "naših" ili "njihovih", jer svi ćemo biti u EU (jednog dana, nadam se) pa će granice koje se prave služiti za ukras.

Sloba

pre 19 godina

Pa zasto Srbija ne raspise referendum za odvajanje od Crnogoraca? Svi nam se smeju kako nece niko sa nama? Pa mozemo mi da se odvojimo od njih, sve bi mozda izgledalo drugacije.

Horvat

pre 19 godina

Meni Srbi i Crnogorci nikad nisu bili isti narod, ali ja sam Hrvat pa mi se moze oprostiti :).
Ne vidim nikakvih posebnih problema za CGu u razdvajanju od Srbije. Lijepa, mala jadranska zemlja koja ima proeuropske ideje i zelje da se demokratizira.
Odvajanjem od Srbije oni dobijaju novi image, i to ce im mnogo pomoci na medjunarodnoj sceni.
Sretno svima. Vrijeme je da i Srbija stane na svoje noge.
Cemu toliko gorcine i jada u tonu?

Zagor

pre 19 godina

Ako posle svega nije svakome jasno da je ključni problem srpskog društva imperijalni projekat i trošenje ogromne energije na isti onda Srbiju čeka još iznurivanja. Čak su i UN formirale sud da bi sankcionisali rezultate takvog shvatanja sveta i sebe krajem 20. veka. Protivnici nezavisne Srbije treba pitati zašto se toliko trude da ona bude zavisna a ne uređena, moderna, građanska država. Konstitutivnost Srba u Crnoj Gori treba da bude u reciprocitetu konstitutivnosti Crnogoraca u Srbiji. Biće nam svima bolje osim profesionalnim Srbima koji su opet, gle, najčešće Crnogorci.

Simo Cuca

pre 19 godina

Neki od vas iz Srbije vrlo jasno prepoznajete problem. Ovakav arogantan odgovor Kostunice i stav radikala jasno govore o toj silnoj ljubavi Beograda prema Crnoj Gori. Oni hoce da vladaju Crnom Gorom i nama nista ne preostaje osim da to tako svatimo. A posto Srbija nema skoro nista da ponudi ni sopstvenom narodu da ga uvjeri u sretniju buducnost, nama ima jos manje. Osim ovakvih uvreda kakve nam salju njihovi simpatizeri, misleci da ce na takav nacin dobiti nasu naklonost. Pa nijesmo mi mazohisti. Ako je Milu bio cilj da nam pokaze kako nas tretira, mozda vecinska Srbija, uspjelo mu je. A ruzno je da toliko blatite covjeka kojeg je vecina u Crnoj Gori izabrala za lidera. Postujte makar taj narod. A konacno, pogledajte prvo sebe i to dobro, pa se onda sprdaje drugome.

Mag_i_star

pre 19 godina

Milova taktika da ide na fitilj srpskog strpljenja ocigledno pali. Odjednom ta netrepljivost medju S i CG postaje normalna a ljudi ne kapiraju da je to samo borba bogatoga da ostane bogat.
Ja ne mogu da odgovaram na ispranost mozgova u mojoj CG ali treba biti strpljiv i cekati do kraja.
Razdvajanja je Balkanizam a zajednice su Evropeizam - sta cemo izabrati?

Kypocaba

pre 19 godina

DJ Milo se oglasava novim singlom ''Mali Car''. Moze. Problem je samo u tome sto ni on a ni oni sa druge strane ne pitaju narod kakva im je muzika. Sve u svemu Srbi kojih je daleko vise u toj tzv. Ser&Mo zajednici bi trebali napraviti odlucujuci korak u otcepljenju jer ovi singlovi DJ Mila previse nerviraju a sve to moze da se odrazi ''psihicki'' po narod koji se oseca dosta lose. Znaci, razdvajanje pa nek se posle sastaju ako nadju vremena, interesa, ljubavi,.... Ako ne uspeju u tome kakve veze ima. Evo naseg sveta u inostranstvu gde zivi zajedno sa nekim nama nepoznatim ljudima i obicajima. Bitno je samo ziveti sa sto manje nervoze i zivot je lep. A kako se cini u Ser&Mo State nije lako biti opusten.

nikola

pre 19 godina

Ja mislim da je pravi redosled poteza zaista prvo politicki dogovor a tek onda referendum. Referendum bez dogovora smo imali pred bombardovanje. Sto se tice nezavisnosti Crne Gore, sto da ne. Ako oni to zele, zasto bi nekome smetalo? Pa i nacionalistima ce biti drago da cemo jednog dana u EU zbog toga imati dva glasa umesto jednog.
A najvaznija stvar je da pokazemo da mozemo da napravimo sistem koji na prvom mestu ima zelju da gradjanima bude bolje, tako da ostavimo slobodu protoka ljudi i kapitala, da svako ima pravo da radi gde zeli (i tamo placa porez), a onda moze i da koristi beneficije sitema koji podrzava kroz svoje poreze. To je sve na ugovorima koje bi trebali da potpisu dve drzave o placanju zdravstvenih usluga, i eventualno o studiranju, mada ovo drugo i nije neophodno da bude pokriveno ugovorom. Dovoljno je da se utvrdi period vremena koji lice treba da zivi u repblici da bi moglo biti smatrano 'domacim', recimo godinu dana, a inace placa skolarinu za strance. Da li ce drzave clanice iz svog budzeta pokrivati prvu godinu studija svojim drzavljanima ili se to ostavlja privatnim licima, mislim da je sitan detalj, i jedno normalno predizborno pitanje za politicare, kakvu politiku ce da zastupaju ako budu izabrani.

Faktori stabilnosti su

pre 19 godina

Ne treba obracati suvise paznje na najnoviju inicijativu crnogorske vlasti. Nekome moze izgledati cudno, ali ona zapravo pre treba da odjekne u Briselu nego u Beogradu, posto su reakcije i srpskih vlasti i opozicije vec unapred poznate a jos jednom su iskazane i nedolaskom na prezentaciju ove inicijative crnogorske vlasti. Ova stara/nova inicijativa je zapravo reakcija na odluku italijanskog Kasacionog suda od pre nesto vise od mesec dana da Djukanovic nema medjunarodno-pravni imunitet pred italijanskim pravosudjem, jer nije Crna Gora nego SCG subjekt medjunarodnog prava. Poznato je vec da je opste prihvacen nacin resenja srpskocrnogorskih odnosa - crnogorski referendum u 2006-oj, ali ova inicijativa "zuri pred rudu", kako bi u cilju zeljene balkanske stabilnosti kao okvira za pregovore o Kosovu, isposlovala smanjenje pritiska italijanskog pravosudja na crnogorske zvanicnike.

Crnogorac iz Crne Gore

pre 19 godina

Ne mogu da vjerujem koliko jos uvijek ima malicioznih ljudi koji kao da nijesu zivjeli ovdje posljednjih 15 godina nego u Zanzibaru. Da li cemo ponovo ciniti iste greske kao i sa svim bivsim republikama SFRJ? Ajde malo da se mrzimo i ratujemo mi Srbi I Crnogorci da bi na kraju dosli do onoga sto je neminovno a to je zajednicki zivot svih u ovoj Evropi! Ne bojte se, nece Crna Gora otplovit'! Tu smo dje smo!

STEVANOVIC

pre 19 godina

cela prica i komentari zvanicnika u SCG i van nje znatno razlikuju na ovom sajtu i na drugim. Gajak predstavnik EU je kritikovala potez vlade Crne Gore kako je nekako sugerisala potez dva coveka iz vlade CG , a izjave opozicije u CG su takodje bile jako neprijatne,u Srbiji je prica bila slicna jedino izjava DS je kao po obicaju bila umerena i sa pomirljivim tonom dok se G17 nije izjasnio. Pitati ljude za misljenja koji nisu na funkcijama i koji imaju tradicionalno kontra misljenje nikako ne pomaze Srbiji vec naprotiv. Da se razumemo ja sam clan SPO od 91 godine i danas sam silom prilika zestoki pristalica politike predsednika Tadica. Koliko razumem Srbija ce ipak dobiti studiju, kredite, gasifikaciju i evropsku perspektivu bez obzira voleli mi Kostunicu ili ne.

doomed

pre 19 godina

Zašto Srbija mora sad da trpi
ovakvo poniženje.
Gotovo svake godine održavaju se nekakvi izbori ovde.Pa nek sa nekim od njih raspiše referendum da li mi,kao građani Srbije hoćemo sa Crnom Gorom ili nećemo.
Tako ne bi nas koštalo ni više novca,i barem bi znali na čemu smo,i sa tim bismo sačuvali nešto malo dostojanstva,od čega nam baš fali u poslednje vreme.

Svejk

pre 19 godina

Ako su Crnogorci i Srbi jedan narod neka SiCG postane Kraljevina Crna Gora na čelu sa dinastijom Petrović, glavnim gradom bilo bi Cetinje,a crkva bi se zvala CPC......i kurtalisali bismo se srpskog nacionalizma. Svi bi živeli u jednoj državi(san Srba),a Crna Gora bi bila nezavisna(san Crnogoraca) :-))

Sorab

pre 19 godina

Meni Dalmatinci, Istrani, Zagorci i Slavonci nikad nisu bili jedan narod i potpuno su drugaciji od Hrvata i Hercegovaca, ali ja sam Srbin i sta me se tice. Ne vidim nikakvih posebnih problema za Dalmaciju sa otocima u razdvajanju od Hrvatske. Lijepa, mala jadranska zemlja koja ima proeuropske ideje i zelje da se demokratizira.
Odvajanjem od Hrvatske oni dobijaju novi image, i to ce im mnogo pomoci na medjunarodnoj sceni.
Sretno svima.

podgoričanin

pre 19 godina

Znate li čuveni aforizam : dželat je uvijek uz žrtvu kada joj je najteže ! E tako crnogorska vlast vodi brigu o državi i narodu!

Vlada

pre 19 godina

Hocemo li jednom biti racionalni u zivotu? Ceo odgovor Mili moze da stane na jednu jedinu stranicu. Pod jedan, nema pregovora dok se ne desi referendum u Crnoj Gori. Pod dva, pre nego sto se desi referendum, iznesite uslove igre koji ce vaziti ukoliko narod u Crnoj Gori odluci da se osamostali. Neki od njih su: nikakva zajednica nezavisnih drzava, nikakva zajednicka vojska, skolovanje i lecenje u Srbiji po realnim a ne dotiranim cenama, nikakve zajednicke sportske lige, reprezentacije i savezi, redovna procedura za dobijanje radnih dozvola u Srbiji kao za ostale strance itd itd. Red je da ljudi znaju za sta glasaju, to je osnovna odlika demokratije. Ovo nije nacionalizam, ovo je samo postovanje sebe samog i uslovi pod kojima ova igra treba da se igra.

Sava

pre 19 godina

Crna gora je kao malecni muz koji izaziva svoju ljubomornu veliku zenu da ce da je ostavi i da ce da je sigurno ostavi i da ce naposletku ako nista drugo da je bre napusti sasvim.
Srbija kao velika debela zena koja nece da bude sama cmizdri vice kako je to nepravedno i trpi od tog pikavca od muza maltretiranje tipa razdvojene stedne knjizice, drugacije pare, neplacanje zajednickih racuna za komunalije i ostalo.
Vreme je doslo da Srbija iznenadi Crnu Goru i otera je i sama. Na kraju krajeva bolje je Srbiji da ima vibrator nego takvog naduvanog prcvoljka od muza.

gbozovic

pre 19 godina

Od početka nisu želeli da budu u zajednici sa Srbijom, tako da mislim da bi trebalo da sve ocepe, i da napokon promenimo ovo glupo ime naše države. Ako žele da idu svojim putem (kao što očigledno izvršna vlast u Podgorici želi), onda nek idu. Lakše za nas, za naše evropske intgracije.
Isto mislim i za sve ostale - Vojvodinu takođe. Nek naprave referendum, pa ako žele da budu bez nas nek idu. I takođe mislim za Kosovo. Srba više nema u albanskim delovima Kosova, tako nek ono malo što je ostalo nek se integriše u Srbiju, a ostalo nek ide svojim putem.
Ovako ćemo rešiti sve politčke probleme koje nas sprečavaju evropskim integracijama, a to što Evropa ih ne konta 1%, to će biti njihov problem.

napoleon, bon

pre 19 godina

Nema tu terapije. Ako jedan narod hoce da izgradi svoju buducnost u svojoj zemlji, u svojoj drzavi oslanjajuci se na svojoj istoriji, kulturu, ekonomiju onda tome nema sta da se doda. Niko ne moze da sa na silu primorava da čuva jedinstvo sa nekom drugom jacom, vecom po prostoru i po broju stanovnika, ponajmanje sada kada na ovim evropskim prostorima duvaju novi vetrovi demokratije. Crnogorci imaju svoju istoriju, svoj jezik i kulturu, svoju crkvu i svoj identitet. Oni sada imaju i svoje lidere koji su opredeleni za samostalnost ove zemlje. Crna Gora i ranije imala svoje rukovodioce koji su ovaj narod uvuklu u prljave i nepravedne ratove (setimo se i Bulatovica, i Djukanovica kako su hrabrili borce da sruse Dubrovnik). Mislim da Crnogorce me moze niko da ih zaustavi na svom pravednom putu za samostalnost ako oni sami hoce to, a verujem da zapravo to zele

Zoki, Vancouver

pre 19 godina

O ovom predlogu treba razmisljati hladne glave. Sta Srbija dobija ili gubi ovim sporazumom? Licno, ne vidim razlog zasto bi Srbija usla u neku zajednicu nezavisnih drzava. Ako gradjani Crne Gore zele nezavisnost - srecan im put. Cenim osecanja brace Crnogoraca koji zive u Srbiji, ali o tome hoce li odlucivati o sudbini Crne Gore ili nece - trebaju da se dogovaraju u Crnoj Gori. Prica o zajednici radi izlaska na Mediteran je glupost. Sta bi se promenilo ukoliko bi Luka Bar postala inostranstvo? Potrebnija je Srbija Luci Bar nego ova luka Srbiji. Iz prostog razloga sto luka ovih kapaciteta ne treba Crnoj Gori, a u okolini ne postoji niko drugi kome bi trebala.

Nikolina

pre 19 godina

Ubedljivo najgluplja reakcija je ocekivano Kostunicina. Trabunja on i dalje o ustavnosti i krsenju ustava kao da mu nije duhovni caca Zloba Zloboda ostavio tu katastrofu od ustava u amanet. Sramotno!
Pustajte i Crnu Goru i Srbiju na miru vise vi manijaci sto nas vec decenijama gurate u ratove i prouzrokujete nesrecu za nebrojene ljude. Niko nikoga na silu nije i nece zadrzati, prema tome RAZLAZ i mirna Backa!

Milos Beograd

pre 19 godina

Ako vacinska CG hoce nezavisnost, u redu. Ali ne vidim zasto Srbija treba da bude u savezu sa nezavisnom CG!? Sta to Srbija dobija u 'pozitivno diskriminisanom' broju CG funkcionera koji treba onda da vladaju u tom nazovi savezu i da shjede u Beograd. Ne vidim po cemu se takva nezavisna CG razlikuje od npr. Makedonije, pa samim tim ne treba im dati ni drugaciji status.

milan

pre 19 godina

Prosto neverovatno sa koliko ocaja Milo pokusava da se dokopa imuniteta. U stanju je da i brod potopi samo da se spasi. Naravno i njegovim pomagacima u samoj Crnoj Gori "gori" pod nogama. Pogledajte toga Marovica koji kao "Predsednik" zajednicke nam Drzave na jedan perfidan nacin upakiva dvosmisleno-destruktivne izjave iz kojih i politicki laik moze videti za koga radi. Pa za njega je Stipe Mesic ljudina. On je bar posteno rekao za sta se zalaze kad je zauzimao mesto Predsedavajuceg. U mnogim stvarima se ne slazem sa Kostunicom ali ovde ima moju punu podrsku. Verujem da svi iole normalni vide o cemu se ovde radi. Sada kada nam je jedinstvo kao hleb potrebno kada sva um i snaga mora biti skocentrisana na sudbinsko resavanje Kosovsko Metohijskog problema oni probijaju prtinu Albancima a isto tako i Medjunarodnoj Zajednici pokazuju da smo mi jedan neozbiljan i nedrzavotvoran narod kome treba tutor. Porucio bi Braci Crnogorcima: ne nasedajte na rudu i zbacivajte taj tovar sa samara pod hitno...
Milan, Toronto, Feb. 23, 2005

Zan Marsenic

pre 19 godina

Da se narod izjasni? Koji narod? Je l' u to spada i ona baka koja je iz ocaja htela da opljacka banku u Podgorici? Narod na tim prostorima je odavno sludjen sa nazovi politikom, a ustvari samo grabezom i kriminalom vladajucih klika. Ako ikdada stvari dodju na svoje mesto oni koji su za ovu inicijativu ce i odgovarati za nju na odgovarajucem mestu.

Vanja

pre 19 godina

Po mom misljenju, Crna Gora se treba otcijepiti od SCG ukoliko njen narod to odobri. Srbija ce tad konacno moci da izlufta sve komplekse, jer su jadni Srbi 'ugrozeni' vec godinam... te ne valjalju Osmanlije, ni Austro-Ugari, ne valja Juga, itd. A i Crnoj Gori ce biti bolje, jer ce se rijesiti likova poput Nikolica i njegovih srpskih radikala, i u sustini imaju mogucnost da naprave Monako jugoistocne Evrope. Ova zajednica je ionako preskupa i previse komplikovana, pa fino se podijelite i budite dobri susjedi.
I molim vas, prestanite odmah optuzivati Bosnjake i Albance... niko od njih ne trazi nezavisnost, a zna se da i Sandzak puca na pola razjedinjavanjem SCG.

Vladimir

pre 19 godina

Bez ljutnje, ali ovo je smesno! Pa to je kao da nas ucenjuje Zvezdara ili Novi Beograd. Hajde da ih se otresemo i da konacno znamo sta nam je drzava, himna, zastava! Da kad idem na utakmice znam za koga navijam. Stvarno je paradoksalno da nas godinama smara ta prica da li Crna Gora treba da bude nezavisna. Pa neka bude! Ali mi nismo normalni kada se tako lozimo na tu "zajednicku drzavu" sa teritorijom od 650.000 ljudi. Ja mislim da su oni u pravu, samo bez saveza. Vidimo se u EU, pa kad god to bilo!

miki

pre 19 godina

Obzirom da je beograd pun Crnogoraca, te da je predsednik Srbije crnogorac, nece Srbija tek tako da razbuca ovu zajednicu.Srbe ionako odavno niko nista ne pita. Vise je Crnogoraca u srpskoj vladi i parlamentu nego li u citavoj CG.

Srbin

pre 19 godina

Kakav interes ima Srbija da da bude u nekakvoj "zajednici" sa partnerom kao sto je CG? Jednostavno, svako neka ide svojim putem. Mi cemo konacno da se zovemo SRBIJA, znacemo na cemu smo, pa ako budemo pametni mozda cemo krenuti ka napretku. Dosta je bilo politickih manipulacija, narodu je muka, nista pozitivno se ne pokrece, pametni nam odlaze, ostaje samo sljam koji nam vodi zemlju, uvek ista grupa korumpiranih prljavih ljudskih dusa koji sebe nazivaju drzavniciam. Sta se kaze, sve vec znamo dobro. Zato, srecan put CG i sve najbolje a mi Srbi pocnimo da razmiljamo o nama samima i o tome kako da uspemo na ovome Svetu.

sale

pre 19 godina

Sa jedne strane, potpuno je shvatljiva potreba Srbije da ne prenagli i ne odbaci svojom voljom Crnu Goru (price o troskovima i finansiranju su glupost, imamo mi i u samoj Srbiji regiona koji vise trose nego sto doprinose, pa sta?) i ne razocara prijatelje i bracu koje ima medju Crnogorcima. Crna Gora je vrlo cesto u istoriji bila veoma potrebna savest Srbije i sadasnje razmirice su isto posledica objektivne, ostre i tacne kritike te savesti. Na neki nacin, zelja Crne Gore za osamostaljenjem od Srbije je za Srbiju strasna jer predstavlja "dizanje ruku", odustajanje od nje od strane najupornijeg i najiskrenijeg prijatelja kojeg smo ikad imali (ako se dobro secam, pre Srbije, pre Kosova, srpska drzava je nastala na prostorima Hercegovine i Crne Gore, dakle ONI su NAS osnovali...ili osvojili).
Zato bih i ja rekao: neka se Crna Gora prva izjasni na referendumu, a mislim da ce potonji referendum Srbije biti samo njegov odjek, jednom kada budemo nacisto da je zaista kraj.
Sa druge strane, imamo problem: Crna Gora je po ovom pitanju sama veoma podeljena i zato vrh Crne Gore trazi pomoc od Srbije da ona presece ono sto sama Crna Gora ne moze. Ako ostane ovako, ili referendum ne uspe, ona polovina Crne Gore koja ne zeli vezu sa Srbijom ce izazvati nestabilnost, pojavice se lokalni separatizmi, unutrasnje netrpeljivosti i opasnosti po mir i stabilnost, koje su do sada umirivane obecanjima i "tvrdom vjerom" da ce to pitanje biti reseno na zadovoljavajuci nacin. Ako li se pak dodje do samostalnosti na neki nacin koji ostavlja mesta sumnji u nepravdu (na primer referendum prodje ali jedva, ili vlast proglasi jednostrano otcepljenje bez referenduma), ona druga (skoro) polovina Crne Gore koja je prosrpski orijentisana (a medju njima su i neki ostrasceni koji nam svima ugled kvare) bi bila ta koja bi bila problematicna, mozda separatisticka.
Zbog toga je najlaksi i mozda jedini nacin da se razresi taj klinc onaj u kome bi se Srbija jednostrano odrekla Crne Gore ne trazeci referendum u njoj, jer bi na taj nacin pristalice Srbije bile ostavljene bez argumenata. Od drugih matica je sigurno teze dobiti slicne blagoslove za status quo i one su i ravnodusnije prema situaciji u Crnoj Gori i neblagonaklone prema Srbiji i Srbima, pri cemu na zajednicu SiCG gledaju kao na prosirenu Srbiju, a to ne zele da podrzavaju. Prema tome, sa te strane nece doci resenje. Mislim da je to razlog sto je Milo Djukanovic dosao "na noge" "braci" Srbima, da ih MOLI da ucine dobro svima i sprece nemile dogadjaje koji bi mogli izbiti u Crnoj Gori i koji bi sigurno nacinili vecu stetu nego sto bi ikakva korist od zajednice mogla biti bilo kome. Prica o zajednici suverenih i samostalnih itd. sluzi tome da uveri Srbiju da nece izgubiti nista, odnosno da ce svi sadasnji njeni interesi biti institucionalno zasticeni, u slucaju da prihvati tu ponudu. Mislim da je to prilika za Srbiju da sporazumom obezbedi sve sto zeli od Crne Gore ma sta to bilo (slobodno koriscenje Luke Bar za tranzit i baziranje pomorskih trgovackih kompanija, dvojno drzavljanstvo za gradjane Crne Gore i gradjane Srbije koji to zele, institucionalna zastita manjinskih prava, jezika i kulture onih gradjana Crne Gore koji se izjasnjavaju kao Srbi, trgovina bez carine za odredjene kategorije robe, pravo na i zastita investicija... otprilike mislim da mozemo da dobijemo sve sto imamo sada i preko toga, pod uslovom da sve to ima formu medjudrzavnih ugovora izmedju nezavisnih drzava).
Mislim da bi mogli i trebali da se dogovorimo oko svega. Pod nekim uslovima, mogli bi biti i vuci siti i koze na broju.

Cvele

pre 19 godina

Srbi i Crnogorci su isti narod!! Vekovima se zajedno borili protiv agresora! Naravno to nece priznati oni kojima to ne odgovara. Ja bih dao zivot za odbranu svog naroda bilo to u Nisu ili Niksicu!! Ne dajte da nas politicari i dusmani dele.

Sasa Podgorica

pre 19 godina

Prvo promjena drzavnog statusa, pa onda referendum o drzavnom statusu. Takva logika moze da potekne samo od boljsevicko-kleptokratskih mozgova kakvi danas vode ovu zemlju.
Ocigledno da je Djukanovicu imunitet postao toliko bitan da vise ne moze da ceka. Nece moci druze komesare, prvo da se prebrojimo.

Enver Kelmendi

pre 19 godina

Zajednica Srbije i CG je jos uvek u dubokoj anemiji. CG htela bi da se odcepi od Srbije kao sto su cinele Ceska i Slovacka, dok Srbija ceka da CG da raspise referendum a tome izgleda CG ima malo straha. Dok poslednja ponuda od strane CG izgleda mi smesna jer normalno je ostati u zajednici sa Srbijom ili se odvojiti. Ne znam kako je situacija izmedju administrativne granice Srbije i CG ali izmedju CG i Kosova postoji kontrola putnih isprava, placa se porez za auto, pa granica valjda nema rogove.

Dragan

pre 19 godina

Milo.....nemoj da nas delis! I onako nas ima toliko malo. Ja sam iz Vojvodine i zelim da SCG ostane kao drzava. Samo da vas podsetim da ima mnogo drugih nacija (Albanci, Bosnjaci) uglavnom muslimanske veroispovesti koji zele po svaku cenu da se Crna Gora odcepi pa da nakon nekoliko godina oni budu vecina u Crnoj Gori. Ne smemo im to dozvoliti. Milo molim te prestani da budes protiv srpskog naroda jer na kraju krajeva smo mi svi Srbi!
Pozdrav od lale iz Vojvodine.

Branko

pre 19 godina

Srbija nikoga ne pusta bez 'batina'. Bez obzira da li je na vlasti Milosevic ili neko drugi, pre ce se sa svima posvadjati nego dogovoriti.
Prava Srbija je oslikana u Radikalnoj stranci a ne u nekoj demokratiji. I oni kao i zemlja Srbija konstantno "idu" uz vetar.

kiza fcv

pre 19 godina

Koji smo mi sarani...Istorija se nakon 15 godina ponavlja, a mi te necemo, nesto se bunimo, a ideja je vise nego dobra - raspad monstruma od drzave u kojoj smo mi finansijeri i to raspad na miran nacin. Daj jednom i mi da gledamo nase interese a ne da smo stalno nesto iznenadjeni. A sa druge strane, necemo vise gledati Samija. Pa kako da ne budemo za to?

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Za vlast i novac čovek je u stanju da uradi sve. I svašta. Strašno je koliko samodestrukcije i sadomazohizma postoji u političkoj garnituri, koja bukvalno "drma" Crnom Gorom. Medjutim, kada je ova tema u pitanju ne razlikuje se mnogo ni "drugo oko u glavi". Da li će ovo ludilo ikada prestati i, da li će se neko, nekada, kajati ili odgovarati zbog štete koju je napravio. U 21 Veku, Srbija i Crna Gora, koje su posle stotinu godina borbi za ujedinjenje, potrošile polovinu svoga stanovništva, pokušavaju da sve to anuliraju i vinu se u "novu i svetlu budućnost". Na tom putu se drže logike koju niko u svetu ne primenjuje a to je, što manji to jači i što siromašniji to srećniji. Videćemo kako će se, to sve, završiti i odigrati. Voleo bih kada bi neko, akterima ove politike, zauvek oduzeo putne isprave i ostavio ih da, do kraja, sa svojim familijama, uživaju u čorbi, koju su zapržili.

Daki

pre 19 godina

Slusajuci i citajuci prve komentare iz Srbije na ovaj, inace veoma interesantan, predlog iz Crne Gore, covek se zapita gde su granice inacenja, tvrdoglavosti i losih politickih odluka kada je Srbija u pitanju. Sve me to podseca na predloge koji su prilikom raspadanja stare Jugoslavije stizali iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a koji su svi onako srpski arogantno, bivali odbijani, da bi se na kraju sve zavrsavalo mnogo nepovoljnije i za Srbiju i za srpski narod van Srbije. "Argumenti" da ovim "Milo samo hoce imunitet" ne zasluzuju ozbiljniji osvrt. Takodje oni koji istrajavaju u tvrdnjama da tu Srbija nekome nesto placa su totalno netacne. Ukupni izdaci Srbije za sadasnu DZ su nekih 13 miliona evra ne racunajuci vojsku, koju bi, slozicete se, imala i bez Crne Gore koju opet na svojoj teritoriji finansira Crna Gora. Dalje, ako bi ljudi ostavili na stranu negativne emocije, a pazljivo procitali predlog, videli bi da on podrazumeva da svaka drzava placa svoje ljude i izdatke u zajednickim telima. Sledece, tvrdnje da je Srbima dosta Crnogoraca koji studiraju u Beogradu i Srbiji, pored krajnje malicioznosti i ksenofobije, pogadjaju u ogromnom broju slucajeva Srbe iz Crne Gore, buduci da su oni najcesce ti "Crnogorci" koji studiraju u Srbiji. Sto se tice nekih direktora o kojima se toliko govori, voleo bih stvarno da znam ko su ti ljudi i kako je to moguce da u Srbiji neko dobija direktorsko mesto jer je Crnogorac. Gluposti! Kod nas se, nazalost, direkorska mesta po javnim i drzavnim preduzecima dodeljuju po partijskoj pripadnosti, a sto se tice privatnih ili retkih drzavnih koja su zdrava, pa tu je valjda strucnost jedini kriterijum ko ce sta raditi. Na kraju krajeva, vecina "Crnogoraca" u Srbiji se izjasnjavaju kao Srbi i jadni se, po mom misljenju pogresno, upinju da budu sto veci Srbi. Ispada, dakle, da su Srbijanci negativno raspolozeni ne prema Crnogorcima vec prema Srbima iz Crne Gore koji zive u Srbiji.
Jedino ispravno pitanje je da li Srbija ima interes da bude u zajednici nezavisnih drzava sa Crnom Gorom. To je pravo pitanje a ne razne nebuloze o tome kako Crna Gora iskoristava Srbiju. Po mom misljenju ima. Prvo zbog toga jer pod ravnopravnim uslovima dobija izlaz na Mediteran. Drugo, koliko god bilo malo, Crnogorsko trziste je veoma interesantno nekim srpskim firmama. Trece, u Crnoj Gori zivi 30% Srba koji su zainteresovani za neku formu zajednicke drzave. Iz Srbije su se vise puta cule tvrdnje da su prava Srba iz Crne Gore ugrozena (sto je netacno i nicim potkrepljeno), pa eto sad prilike da im pomognu. Ukoliko Srbija, kao sto izgleda, odbije ovaj predlog, to samo potvrdjuje da su njena insistiranja na cvrstoj zajednici neiskrena i utemeljena jedino na ostvarenju nacionalistickih ideja.

Slim Shady

pre 19 godina

Raferendum u Srbiji, dovidjenja Crnoj Gori. Zasto? Srbija i srpski narod nisu imali mogucnosti da provere sami sebe od 1389. Zvuci mozda cudno ali evo racunice: pod Turcima nekih 450 godina, onda razni Hatiserifi, kratka nezavisnost do 1912, ratovi, Yugoslavija i sad SCG. Kada smo imali prilike da se sami posvetimo svojoj drzavi, da vidimo svoje kvalitete a narocito mane? Da vidimo u praksi u cemu smo dobri a u cemu nismo. Da naucimo na svojim greskama i da ih ispravimo koliko mozemo umesto da zivimo u vecnoj sumaglici zabluda. Nije nacionalizam, nije mrznja ili netrpeljivost prema Crnogorcima ali nezavisnost Srbiji i Srbima treba kao hleb nasusni. U se i u svoje kljuse, pa kom' opanci kom' obojci.

neny

pre 19 godina

....bice, bice ... jos novih drzava na Balkanu.
Kada je svojevremeno nestala ondasnja Jugoslavija, drzavama naslednicama dodeljeni su novi telefonski predbrojvevi. Tako je tadasnja SRJ dobila 381, Hrvatska 385, Slovenija 386, BiH 387 itd. Cim sam video "rupu", znaci da 382,383,384 nisu dodeljeni, znao sam slede: CG, Kosovo i Vojvodina. Zivi bili pa videli. Evropska birokratija je vec 1991 znala scenarijo. Neke stvari su jasnije nego ste se cini.

nesa

pre 19 godina

Sve mi ovo lici na borbu klanova koji zive parazitski na racun naroda iz Srbije i Crne Gore, a koji deluju kroz politicke partije.

Goran

pre 19 godina

Kad smo glupi pa ne mozemo ni sa kim da zivimo zajedno, onda i treba da se delimo u onoliko delova koliko je potrebno da bi ti delovi bar funkcionisali kako treba. Eh, kada bi bar neko imao snage da oformi jednu nezavisnu drzavu normalnih ljudi, pa da ista samu sebe stavi u strogu izolaciju od ostatka sveta.

Samojko

pre 19 godina

Srbija "bez batina" ne prepusta Srbe Hrvatima ili Muslimanima, ne secam se da smo se tukli sa Makedonijom. Ovo je sve unutar-srpski cirkus, gde grupa muvara hoce da ozvanici svoju vlast i napravi sebi bolji prostor za mahinacije.

Vule

pre 19 godina

Sa ovom se bandom otimaca moraju izboriti sami Crnogorci, nije na beogradjanima ili novosadjanima da se bave njihovom prljavstinom. Zabole njih uvo za "srpstvo", "crnogorstvo" ili nacionalne interese. Ta ekipa ima samo jedan cilj - popuniti dzepove, ako treba da se okoriste nezavisnom Crnogorskom pravoslavnom crkvom, akademijom, "maternjim" jezikom, ili bilo cime - sto da ne, cilj opravdava sredstva. Samo ce narod koji zivi na ovim prostorima da izvisi u celoj prici.

Daleko je sunce

pre 19 godina

Bilo bi mi drago da tvrdi zagovornici jedne države objasne koji su to racionalni razlozi da Srbija i Crna Gora moraju biti u jednoj državi. Ko još ne vidi da je Srbija od Osme sednice pa do danas, ne stagnirala nego žestoko nazadovala. I još uvijek ima hiljadu razloga da ništa ne menja u ponašanju, razmišljanju i nazadovanju! Treba li jači razlog što niko neće u takvu zajednicu i zajednički život?
Istina je da ćemo i dalje živeti na ovim prostorima, da ćemo i dalje biti komšije, možda više od toga, možda manje, i istina je da svi sa zebnjom ulaze u razmirice ili sukob sa komšijama, jer su posledice dugotrajne. Istina je da zajednički život može da se nastavi samo dogovorom, tako bi ga trebalo i prekinuti. Bez podizanja zidova, dolaze pametnije generacije, njima će možda komšije trebati u komšiluku.

Muka

pre 19 godina

Kakva jalovina, dokle bre vise o nezavisnim, konfederalnim ili poluspojenim drzavama, "dva oka u glavi" (ali zrikava izgleda), odvojenim putevima, "posebnim resenjima" i ostalim glupostima? Hoce li neko poceti u ovoj zemlji da radi, a ne samo da gleda kako da sitno (ili krupno) otme, prevari i ako treba i drzavu nacrta, samo da bi se na brzaka naotimao para.

Sale Kostolac

pre 19 godina

Prihvatiti, naravno i jednom se vise opametiti. Dokle vise robovi stereotipa da smo jedino mi u pravu. Cinjenice govore da Crna Gora nece zajednicku drzavu. I tu je tacka. Mozemo se upinjati u dokazivanju suprotnog, ali time samo gubimo vreme i odlazemo neodlozno. Ma koga briga da li Milo zeli imunitet, to je njegov i njihov problem. Nas je da pocnemo da se razvijamo i da radimo. I pitam ja vas, STA ako referendum u Crnoj Gori ne uspe? Da li ce to nesto promeniti u nasim odnosima. Da li ce ova 'zajednica' profunkcionisati? Nece, svi to znamo... osim jednog neobavestenog coveka.

banjo

pre 19 godina

Mene, ciji je otac iz CG, a majka iz Srbije, brine samovolja i tvrdoglavost obe strane. Koja je razlika izmedju Mila i nekog latino-americkog korumpiranog "soft" diktatora? Brine me i bahato reagovanje SRS i izjava Kostunice u kojoj izgleda ne postoji mesto nikakvim pregovorima i kompromisu. Sta, da nece mozda ponovo da salju ljude u rat?!

Dragan Milenkovic

pre 19 godina

Podjimo od predpostavke da su Srbi i Crnogorci dva razlicita naroda. U redu,'ajde, neka je tako. Ali onda, zasigurno, na Kugli Zemaljskoj, nema dva naroda koji su jedan drugom toliko bliski. I to kad su u pitanju: istorija, tradicija, obicaji, moral, jezik, vera, verovanja... Sve, dakle, kategorije i vrednosti koje JEDAN NAROD CINE! Svesni toga, a poredjenja radi, pogledajmo nacas jednu neveliku evropsku zemlju kakva je Svajcarska (6 miliona stanovnika). Ona ima 23 kantona, ciji starosedeoci imaju DIJAMETRALNO RAZLICITE sve one gore pobrojane kategorije, narod jedan sto cine. Tesko je naci slicnosti, tih kategorija sto se tice, izmedju jednog Zenevljanina i jednog Cirisanina, na primer. Oni govore potpuno razlicitim jezicima (francuski i nemacki), njihova istorija, obicaji, tradicija - niceg zajednickog nemaju! Razlika je jos veca izmedju Apenzela i kantona Vaud (Lozana), ili Saint Galena i Valea. Da ne nabrajam. Po atributima koji jedan narod "zaokrugljuju" - u pitanju su gotovo dva razlicita sveta! I sta? Ni jednima, ni drugima, ni trecima na pamet ne pada da traze nekakvu svoju "nezavisnost". Zasto bi? Njihovo razmisljanje ide odprilike u smeru: zajedno, iako razliciti, jedni druge obogacujemo, veci smo, dakle jaci i bogatiji, uvazavace nas i postovati vise, kako susedi, tako i celokupna medjunarodna zajednica, vece nam je unutrasnje trziste, jednostavno, nas je INTERES za nas BOLJI ZIVOT - zajedno kroz istoriju da trajemo. Rekao bih, pametan neki narod! Nadalje, ne pada napamet Zenevljanima nekakav svoj "zenevski jezik" da izmisljaju. Oni govore i ponose se time, jezikom koji se francuski zove. To je "ime i prezime" tog jezika: francuski. Njime govore i u Belgiji i u Kanadi i mnogim africkim zemljama, i - ni jedna od njih ni u snu ne sanja neki novi "svoj" jezik da stvara. Nece, jednostavno, ljudi da se brukaju. Najzad, svaki covek na ovoj planeti ima maternji jezik. To je onaj jezik, sâmo mu ime kaze, koji je majcinim mlekom "posisao". I svaki takav jezik svoje "ime i prezime" ima, pa je ovom coveku maternji jezik engleski, onom coveku - francuski, a onome tamo, opet, italijanski, a mome komsiji - slovenacki. Zasto se onda poneki Crnogorac stidi i ne moze da kaze da mu je maternji jezik srpski? To je IME tog jezika, svidjalo se to nekome ili ne! Voleo bih da cestiti Crnogorci svih uzrasta, i casne starine, koji su, sigurno, brojni u Crnoj Gori porazmisle o svemu ovome. I neka izvedu odgovarajuce zakljucke, kad se radi o drugovima koji su sada u Crnoj Gori na vlasti. Drugovi koje, zasigurno, najmanje inspirise ISTINSKI interes Crnogoraca, vec su sve svoje snage upregli u kola svojih, uskih, licnih interesa. Pa ih, ponositi narode crnogorski, "pocisti" na famoznom referendumu! Ako ih je 10-15%, inspirisanih ideologijom mrznje prema svemu sto je srpsko - ne dozvolite vi, vi koji ste OGROMNA VECINA, da takvi drugovi istorijsku sudbinu Crne Gore naopako zapecate.

goran-bg

pre 19 godina

Treba istovremeno u obe drzave raspisati referendum i proveriti volju naroda i interes za zajednicom. A zatim i to sprovesti: zajednica(federalna, konfederalna ili razlaz). Da ne bi vise gubili vreme i jedni i drugi. A i da nam politicari vise ne drobe kako oni znaju sta je bolje za nas - kao u proteklih neloliko decenija. Volja naroda sada i Evropa sada!!!

CG 84

pre 19 godina

Vecina nas je za zajednicu. Ne zelim da mi je Milo tata i mama. Hocu da smo siri u kulturi, ekonomiji, sportu, privredi i mislim da je ovo optimalna zajednica samo da politicari konacno krenu da je postuju.

Vlada BG

pre 19 godina

Nezavisna drzava Srbija i obnova drzavnosti posle 90 godina zivota u zajednicama sa drugim narodima i drzavama jedini je spas za Srbiju.

D.Savic,Paris

pre 19 godina

Prvo je Srbija cinila ustupke da se taj famozni Beogradski sporazum napravi bez da se narod pita a sad opet treba da cini ustupke i opet Srbija kriva? Pa doterali ste cara do duvara, raspisite referendum, ko vam brani, budite "demokrate" pa pitajte narod i to odmah. Labuse, u cemu se ti razlikujes od Djukanovica?

Dejan iz Beograda

pre 19 godina

Time sto se opstuira njihova zelja za referendumom i odvajanjem, dve drzave se samo vise odvajajaju. Ako neko zaista hoce da sacuva zajednicu, treba samo da dozvoli da se ljudi izjasne. I onako ce EU za nas napraviti Uniju zapadnog Balkana za par godina.

Beka

pre 19 godina

Postoji li mogucnost da se istovremenoo raspise (vise) taj referendum sa obe strane granice i lepo se prebroje glasovi?
Prica o Svajcarskoj je divna, ali... to su civilizovani Svajcarci. Kod na sto nije primenjivo iz sasvim ocitih razloga.
Nama (Srbiji) ce svakako biti tesko bez mora i crnogorskog trzista, valjda cemo nekako preziveti. Ako nista bice nesto vise novca od stranih studenata, od upisa u drzavljanstvo...

Branko, USA

pre 19 godina

Resenje je vrlo jednostavno. EZ sa SAD moze da reaguje na dva nacina. Da Mila pusti niz vodu i da ga sankcionise i pritisne sto zacudjujuce nikad nisu cinili imajuci u vidu sta se sve svercovalo iz CG i koliko stete nanelo recimo Italijanskoj drzavi.
Znaci spremni su bili da ga podrze do kraja i korisniji im je kriminalizovani Milo negoli posteni Tadic. Znaci druga opcija razbijanja SCG je mnogo realnija (sto li su je i pravili?), sto sve moze da se ozvanici nekakvim referendumom koji moze i da se lazira nije vazno. Svejedno Srbija treba da se resi ovog balasta i da ispostuje volju CG. E sad nema vise usluga za dzabe, ne zelim da moji roditelji porezom i ja mojim "donacijama" finansiramo neke tamo CG ambasadore i kadrove koji ni pasos nece da mi izdaju. Dosta je bilo, srpska lova Srbima.

Dragomir

pre 19 godina

Ovo sto prodaju vec 20 godina narodima Balkana je zaista smesno i moze da upali samo na Balkanu. Vozite 10 km i nova drzava, nova carina, nova vojska novi pasos. Pa samo budala misli da je to ekonomski isplativo. Svako moze reci jeste mi moramo imati svoju policiju (sto je verovatno tacno) i svoju vojsko (sto je jako skupo i netacno). Ali izdrzavati ambasade, politicare, skupstine, predsednike i carinike na toliko malo naroda stvarno je suludo.
Pa samo zamislite koje stete narod trpi jer se na granici ceka po dan sa kamionom, da ne pricamo o drugim stvarima. Kaze prosperitet, ne da ga nece biti uskoro nego ga na Balkanu nece biti nikada.

npb

pre 19 godina

Dve stvari su jasne. Prvo, drzavna zajednica je neodrziva. Ovo sto imamo je nakaradno. Drugo, savez nezavisnih drzava je nepotreban.

Ja licno navijam za (konacno) nezavisnu Srbiju, nasu zastavu, nasu himnu, a Crnoj Gori (zemlji mojih roditelja) zelim sve najbolje. A jedini savez sa CG je moguc kroz funkcionalnu federaciju, tj. jedinstvenu ekonomiju.
Samo treba objasniti svima sta sve ovo znaci. Srbija postaje zemlja Centralne Evrope i Balkana, a Crna Gora postaje mediteranska. Ako se krene od pretpostavke da su Crnogorci i Srbi razliciti narodi, onda Srbi u CG imaju pravo da traze svoju konstitutivnost, regionalno povezivanje, pravo na jezik, ucesce u vladi (u kojoj trenutno ne sedi nijedan Srbin, ali sede Bosnjaci i Albanci).

To je, mnogi ce se sloziti, nebulozno, alit u logiku namecu “dukljani” svojim razbesnjenim antisprstvom i prihvacenom ideologijom raznih “brkovica” i “sredanovica”.

S ekonomske strane, Srbija treba da se zalaze za jadranski autoput, ali joj je bolje da taj projekat ide preko BiH (odnosno RS), pa ka Dubrovniku, jer je kao deonica laksa i isplativija.

Konacno, Crnogorci u Srbiji postaju stranci, a studenti postaju strani studenti, a zaposlenima ce trebati radne vize. Taj deo DPS-ovci ne pominju.

U svakom slucaju, nadam se da cu uskoro navijati za svoju zemlju Srbiju, slusati srpsku himnu. A braci Crnogorcima isto zelim svako dobro.

Matej Levi, Nikšić

pre 19 godina

Jedino ispravno za Srbe i Srbiju je poželjeti Crnoj Gori srećan put u nezavisnost zapravo u najneizvjesniju budućnost. Priče o savezu dvije nezavisne države, tijesnim vezama i slična bljutavo licemjerna uvjeravanja o prijateljskim osjećanjima su još jedno bacanje prašine u oči lakovjernima od strane crnogorshih Minhauzena. Neka mi neko kaže šta su dosada uradili od onog što su rekli i obećali. I neka mi oprosti srpski narod i meni i mnogima odavde za sve neistine i uvrede kojima ih ovdašnji titovi skojevci, evo već petnestak godina blate časni srbijanski narod.Ima nas dosta ovdje spremnih da Vam se izvine.

Stefanovic Milojko

pre 19 godina

Ove dogadjaje dozivljavamo kao istotijsku tragediju srpskog Naroda.Osvrcuci se na istorijske cinjenice, moram reci da ovo nije nista novo;Mi gubimo svoj Narod hiljadama godina.Ovo je bolno pitanje i ako se to desi danas kada se svet sjedinjuje; Bolece nas ljuto, kao smrtna rana.Mozda smo mi na putu propasti, o tome bi se politicari trebali ozbiljno pozabaviti , ne da se nadmudruju. Kao srbin, zelim reci jedno a to je: da se erbija nije nikada odricala svoga naroda, pa to nece ciniti ni ovoga puta. Glavnu rec treba da ima Narod, kroz referendum.Kakva prljava politika, da Beograd pristane , svasta. Nije Crna gora porobljena niti je srpska kolonija. Crnogorci su moj najblizi rod,razvod braka nikad ne ugozava narod kao celinu.Ako i kada vecina Naroda odluci za ocepljenje, onda je to konacan cin nase zadnje tragedije.

Gunar Knob

pre 19 godina

Cisto gubljenje energije i dragocenog vremena. Da bi ovaj predolg imao smisla obe clanice bi trebale imati koristi od istog. To nije slucaj. Jos jedan pokusaj Balkanskih drzavnih stratega da ismisle drzavni model koji nigde i nikada nije uspeo. Dosta ,bre, eksperimenata! Prihvatiti se rada.

SiCG moze da bude uredjena kao Velika Knezevina ili kao Sjedinjene Pri Jadranske Drzave - to nece promeniti cinjenicu da je standard na nivou krajnje bede. I da i dalje pada. Velika je sreca sto vecina gradjana SiCG ne moze da dobije vize i poseti bilo koju drugu zemlju. Usporedba bi ih bacila u krajnu depresiju.
Jad i cemer. I potsmeh civilizovanog sveta.

Determinator NS

pre 19 godina

Slazem se sa Marovicem. Da se stanovništvo izjasni pa da vidimo gde ćemo i kako ćemo. Ali problem je što jedna Vojvodina ima više stanovnika o države Crne Gore, a Crnogoraca otprilike isto. Baš me interesuje šta Crnogorci "van matice" misle o razdruživanju. Što se mene tiče, voleo bih da se, ako već hoćemo tamo, sluša glas Evropske Unije, a ne ovih "naših" ili "njihovih", jer svi ćemo biti u EU (jednog dana, nadam se) pa će granice koje se prave služiti za ukras.

Sloba

pre 19 godina

Pa zasto Srbija ne raspise referendum za odvajanje od Crnogoraca? Svi nam se smeju kako nece niko sa nama? Pa mozemo mi da se odvojimo od njih, sve bi mozda izgledalo drugacije.

Horvat

pre 19 godina

Meni Srbi i Crnogorci nikad nisu bili isti narod, ali ja sam Hrvat pa mi se moze oprostiti :).
Ne vidim nikakvih posebnih problema za CGu u razdvajanju od Srbije. Lijepa, mala jadranska zemlja koja ima proeuropske ideje i zelje da se demokratizira.
Odvajanjem od Srbije oni dobijaju novi image, i to ce im mnogo pomoci na medjunarodnoj sceni.
Sretno svima. Vrijeme je da i Srbija stane na svoje noge.
Cemu toliko gorcine i jada u tonu?

Zagor

pre 19 godina

Ako posle svega nije svakome jasno da je ključni problem srpskog društva imperijalni projekat i trošenje ogromne energije na isti onda Srbiju čeka još iznurivanja. Čak su i UN formirale sud da bi sankcionisali rezultate takvog shvatanja sveta i sebe krajem 20. veka. Protivnici nezavisne Srbije treba pitati zašto se toliko trude da ona bude zavisna a ne uređena, moderna, građanska država. Konstitutivnost Srba u Crnoj Gori treba da bude u reciprocitetu konstitutivnosti Crnogoraca u Srbiji. Biće nam svima bolje osim profesionalnim Srbima koji su opet, gle, najčešće Crnogorci.

Simo Cuca

pre 19 godina

Neki od vas iz Srbije vrlo jasno prepoznajete problem. Ovakav arogantan odgovor Kostunice i stav radikala jasno govore o toj silnoj ljubavi Beograda prema Crnoj Gori. Oni hoce da vladaju Crnom Gorom i nama nista ne preostaje osim da to tako svatimo. A posto Srbija nema skoro nista da ponudi ni sopstvenom narodu da ga uvjeri u sretniju buducnost, nama ima jos manje. Osim ovakvih uvreda kakve nam salju njihovi simpatizeri, misleci da ce na takav nacin dobiti nasu naklonost. Pa nijesmo mi mazohisti. Ako je Milu bio cilj da nam pokaze kako nas tretira, mozda vecinska Srbija, uspjelo mu je. A ruzno je da toliko blatite covjeka kojeg je vecina u Crnoj Gori izabrala za lidera. Postujte makar taj narod. A konacno, pogledajte prvo sebe i to dobro, pa se onda sprdaje drugome.

Mag_i_star

pre 19 godina

Milova taktika da ide na fitilj srpskog strpljenja ocigledno pali. Odjednom ta netrepljivost medju S i CG postaje normalna a ljudi ne kapiraju da je to samo borba bogatoga da ostane bogat.
Ja ne mogu da odgovaram na ispranost mozgova u mojoj CG ali treba biti strpljiv i cekati do kraja.
Razdvajanja je Balkanizam a zajednice su Evropeizam - sta cemo izabrati?

Kypocaba

pre 19 godina

DJ Milo se oglasava novim singlom ''Mali Car''. Moze. Problem je samo u tome sto ni on a ni oni sa druge strane ne pitaju narod kakva im je muzika. Sve u svemu Srbi kojih je daleko vise u toj tzv. Ser&Mo zajednici bi trebali napraviti odlucujuci korak u otcepljenju jer ovi singlovi DJ Mila previse nerviraju a sve to moze da se odrazi ''psihicki'' po narod koji se oseca dosta lose. Znaci, razdvajanje pa nek se posle sastaju ako nadju vremena, interesa, ljubavi,.... Ako ne uspeju u tome kakve veze ima. Evo naseg sveta u inostranstvu gde zivi zajedno sa nekim nama nepoznatim ljudima i obicajima. Bitno je samo ziveti sa sto manje nervoze i zivot je lep. A kako se cini u Ser&Mo State nije lako biti opusten.

nikola

pre 19 godina

Ja mislim da je pravi redosled poteza zaista prvo politicki dogovor a tek onda referendum. Referendum bez dogovora smo imali pred bombardovanje. Sto se tice nezavisnosti Crne Gore, sto da ne. Ako oni to zele, zasto bi nekome smetalo? Pa i nacionalistima ce biti drago da cemo jednog dana u EU zbog toga imati dva glasa umesto jednog.
A najvaznija stvar je da pokazemo da mozemo da napravimo sistem koji na prvom mestu ima zelju da gradjanima bude bolje, tako da ostavimo slobodu protoka ljudi i kapitala, da svako ima pravo da radi gde zeli (i tamo placa porez), a onda moze i da koristi beneficije sitema koji podrzava kroz svoje poreze. To je sve na ugovorima koje bi trebali da potpisu dve drzave o placanju zdravstvenih usluga, i eventualno o studiranju, mada ovo drugo i nije neophodno da bude pokriveno ugovorom. Dovoljno je da se utvrdi period vremena koji lice treba da zivi u repblici da bi moglo biti smatrano 'domacim', recimo godinu dana, a inace placa skolarinu za strance. Da li ce drzave clanice iz svog budzeta pokrivati prvu godinu studija svojim drzavljanima ili se to ostavlja privatnim licima, mislim da je sitan detalj, i jedno normalno predizborno pitanje za politicare, kakvu politiku ce da zastupaju ako budu izabrani.

Faktori stabilnosti su

pre 19 godina

Ne treba obracati suvise paznje na najnoviju inicijativu crnogorske vlasti. Nekome moze izgledati cudno, ali ona zapravo pre treba da odjekne u Briselu nego u Beogradu, posto su reakcije i srpskih vlasti i opozicije vec unapred poznate a jos jednom su iskazane i nedolaskom na prezentaciju ove inicijative crnogorske vlasti. Ova stara/nova inicijativa je zapravo reakcija na odluku italijanskog Kasacionog suda od pre nesto vise od mesec dana da Djukanovic nema medjunarodno-pravni imunitet pred italijanskim pravosudjem, jer nije Crna Gora nego SCG subjekt medjunarodnog prava. Poznato je vec da je opste prihvacen nacin resenja srpskocrnogorskih odnosa - crnogorski referendum u 2006-oj, ali ova inicijativa "zuri pred rudu", kako bi u cilju zeljene balkanske stabilnosti kao okvira za pregovore o Kosovu, isposlovala smanjenje pritiska italijanskog pravosudja na crnogorske zvanicnike.

Crnogorac iz Crne Gore

pre 19 godina

Ne mogu da vjerujem koliko jos uvijek ima malicioznih ljudi koji kao da nijesu zivjeli ovdje posljednjih 15 godina nego u Zanzibaru. Da li cemo ponovo ciniti iste greske kao i sa svim bivsim republikama SFRJ? Ajde malo da se mrzimo i ratujemo mi Srbi I Crnogorci da bi na kraju dosli do onoga sto je neminovno a to je zajednicki zivot svih u ovoj Evropi! Ne bojte se, nece Crna Gora otplovit'! Tu smo dje smo!

STEVANOVIC

pre 19 godina

cela prica i komentari zvanicnika u SCG i van nje znatno razlikuju na ovom sajtu i na drugim. Gajak predstavnik EU je kritikovala potez vlade Crne Gore kako je nekako sugerisala potez dva coveka iz vlade CG , a izjave opozicije u CG su takodje bile jako neprijatne,u Srbiji je prica bila slicna jedino izjava DS je kao po obicaju bila umerena i sa pomirljivim tonom dok se G17 nije izjasnio. Pitati ljude za misljenja koji nisu na funkcijama i koji imaju tradicionalno kontra misljenje nikako ne pomaze Srbiji vec naprotiv. Da se razumemo ja sam clan SPO od 91 godine i danas sam silom prilika zestoki pristalica politike predsednika Tadica. Koliko razumem Srbija ce ipak dobiti studiju, kredite, gasifikaciju i evropsku perspektivu bez obzira voleli mi Kostunicu ili ne.

doomed

pre 19 godina

Zašto Srbija mora sad da trpi
ovakvo poniženje.
Gotovo svake godine održavaju se nekakvi izbori ovde.Pa nek sa nekim od njih raspiše referendum da li mi,kao građani Srbije hoćemo sa Crnom Gorom ili nećemo.
Tako ne bi nas koštalo ni više novca,i barem bi znali na čemu smo,i sa tim bismo sačuvali nešto malo dostojanstva,od čega nam baš fali u poslednje vreme.

Svejk

pre 19 godina

Ako su Crnogorci i Srbi jedan narod neka SiCG postane Kraljevina Crna Gora na čelu sa dinastijom Petrović, glavnim gradom bilo bi Cetinje,a crkva bi se zvala CPC......i kurtalisali bismo se srpskog nacionalizma. Svi bi živeli u jednoj državi(san Srba),a Crna Gora bi bila nezavisna(san Crnogoraca) :-))

Sorab

pre 19 godina

Meni Dalmatinci, Istrani, Zagorci i Slavonci nikad nisu bili jedan narod i potpuno su drugaciji od Hrvata i Hercegovaca, ali ja sam Srbin i sta me se tice. Ne vidim nikakvih posebnih problema za Dalmaciju sa otocima u razdvajanju od Hrvatske. Lijepa, mala jadranska zemlja koja ima proeuropske ideje i zelje da se demokratizira.
Odvajanjem od Hrvatske oni dobijaju novi image, i to ce im mnogo pomoci na medjunarodnoj sceni.
Sretno svima.

podgoričanin

pre 19 godina

Znate li čuveni aforizam : dželat je uvijek uz žrtvu kada joj je najteže ! E tako crnogorska vlast vodi brigu o državi i narodu!

Vlada

pre 19 godina

Hocemo li jednom biti racionalni u zivotu? Ceo odgovor Mili moze da stane na jednu jedinu stranicu. Pod jedan, nema pregovora dok se ne desi referendum u Crnoj Gori. Pod dva, pre nego sto se desi referendum, iznesite uslove igre koji ce vaziti ukoliko narod u Crnoj Gori odluci da se osamostali. Neki od njih su: nikakva zajednica nezavisnih drzava, nikakva zajednicka vojska, skolovanje i lecenje u Srbiji po realnim a ne dotiranim cenama, nikakve zajednicke sportske lige, reprezentacije i savezi, redovna procedura za dobijanje radnih dozvola u Srbiji kao za ostale strance itd itd. Red je da ljudi znaju za sta glasaju, to je osnovna odlika demokratije. Ovo nije nacionalizam, ovo je samo postovanje sebe samog i uslovi pod kojima ova igra treba da se igra.

Sava

pre 19 godina

Crna gora je kao malecni muz koji izaziva svoju ljubomornu veliku zenu da ce da je ostavi i da ce da je sigurno ostavi i da ce naposletku ako nista drugo da je bre napusti sasvim.
Srbija kao velika debela zena koja nece da bude sama cmizdri vice kako je to nepravedno i trpi od tog pikavca od muza maltretiranje tipa razdvojene stedne knjizice, drugacije pare, neplacanje zajednickih racuna za komunalije i ostalo.
Vreme je doslo da Srbija iznenadi Crnu Goru i otera je i sama. Na kraju krajeva bolje je Srbiji da ima vibrator nego takvog naduvanog prcvoljka od muza.

gbozovic

pre 19 godina

Od početka nisu želeli da budu u zajednici sa Srbijom, tako da mislim da bi trebalo da sve ocepe, i da napokon promenimo ovo glupo ime naše države. Ako žele da idu svojim putem (kao što očigledno izvršna vlast u Podgorici želi), onda nek idu. Lakše za nas, za naše evropske intgracije.
Isto mislim i za sve ostale - Vojvodinu takođe. Nek naprave referendum, pa ako žele da budu bez nas nek idu. I takođe mislim za Kosovo. Srba više nema u albanskim delovima Kosova, tako nek ono malo što je ostalo nek se integriše u Srbiju, a ostalo nek ide svojim putem.
Ovako ćemo rešiti sve politčke probleme koje nas sprečavaju evropskim integracijama, a to što Evropa ih ne konta 1%, to će biti njihov problem.

napoleon, bon

pre 19 godina

Nema tu terapije. Ako jedan narod hoce da izgradi svoju buducnost u svojoj zemlji, u svojoj drzavi oslanjajuci se na svojoj istoriji, kulturu, ekonomiju onda tome nema sta da se doda. Niko ne moze da sa na silu primorava da čuva jedinstvo sa nekom drugom jacom, vecom po prostoru i po broju stanovnika, ponajmanje sada kada na ovim evropskim prostorima duvaju novi vetrovi demokratije. Crnogorci imaju svoju istoriju, svoj jezik i kulturu, svoju crkvu i svoj identitet. Oni sada imaju i svoje lidere koji su opredeleni za samostalnost ove zemlje. Crna Gora i ranije imala svoje rukovodioce koji su ovaj narod uvuklu u prljave i nepravedne ratove (setimo se i Bulatovica, i Djukanovica kako su hrabrili borce da sruse Dubrovnik). Mislim da Crnogorce me moze niko da ih zaustavi na svom pravednom putu za samostalnost ako oni sami hoce to, a verujem da zapravo to zele

Zoki, Vancouver

pre 19 godina

O ovom predlogu treba razmisljati hladne glave. Sta Srbija dobija ili gubi ovim sporazumom? Licno, ne vidim razlog zasto bi Srbija usla u neku zajednicu nezavisnih drzava. Ako gradjani Crne Gore zele nezavisnost - srecan im put. Cenim osecanja brace Crnogoraca koji zive u Srbiji, ali o tome hoce li odlucivati o sudbini Crne Gore ili nece - trebaju da se dogovaraju u Crnoj Gori. Prica o zajednici radi izlaska na Mediteran je glupost. Sta bi se promenilo ukoliko bi Luka Bar postala inostranstvo? Potrebnija je Srbija Luci Bar nego ova luka Srbiji. Iz prostog razloga sto luka ovih kapaciteta ne treba Crnoj Gori, a u okolini ne postoji niko drugi kome bi trebala.

Nikolina

pre 19 godina

Ubedljivo najgluplja reakcija je ocekivano Kostunicina. Trabunja on i dalje o ustavnosti i krsenju ustava kao da mu nije duhovni caca Zloba Zloboda ostavio tu katastrofu od ustava u amanet. Sramotno!
Pustajte i Crnu Goru i Srbiju na miru vise vi manijaci sto nas vec decenijama gurate u ratove i prouzrokujete nesrecu za nebrojene ljude. Niko nikoga na silu nije i nece zadrzati, prema tome RAZLAZ i mirna Backa!

Milos Beograd

pre 19 godina

Ako vacinska CG hoce nezavisnost, u redu. Ali ne vidim zasto Srbija treba da bude u savezu sa nezavisnom CG!? Sta to Srbija dobija u 'pozitivno diskriminisanom' broju CG funkcionera koji treba onda da vladaju u tom nazovi savezu i da shjede u Beograd. Ne vidim po cemu se takva nezavisna CG razlikuje od npr. Makedonije, pa samim tim ne treba im dati ni drugaciji status.

milan

pre 19 godina

Prosto neverovatno sa koliko ocaja Milo pokusava da se dokopa imuniteta. U stanju je da i brod potopi samo da se spasi. Naravno i njegovim pomagacima u samoj Crnoj Gori "gori" pod nogama. Pogledajte toga Marovica koji kao "Predsednik" zajednicke nam Drzave na jedan perfidan nacin upakiva dvosmisleno-destruktivne izjave iz kojih i politicki laik moze videti za koga radi. Pa za njega je Stipe Mesic ljudina. On je bar posteno rekao za sta se zalaze kad je zauzimao mesto Predsedavajuceg. U mnogim stvarima se ne slazem sa Kostunicom ali ovde ima moju punu podrsku. Verujem da svi iole normalni vide o cemu se ovde radi. Sada kada nam je jedinstvo kao hleb potrebno kada sva um i snaga mora biti skocentrisana na sudbinsko resavanje Kosovsko Metohijskog problema oni probijaju prtinu Albancima a isto tako i Medjunarodnoj Zajednici pokazuju da smo mi jedan neozbiljan i nedrzavotvoran narod kome treba tutor. Porucio bi Braci Crnogorcima: ne nasedajte na rudu i zbacivajte taj tovar sa samara pod hitno...
Milan, Toronto, Feb. 23, 2005

Zan Marsenic

pre 19 godina

Da se narod izjasni? Koji narod? Je l' u to spada i ona baka koja je iz ocaja htela da opljacka banku u Podgorici? Narod na tim prostorima je odavno sludjen sa nazovi politikom, a ustvari samo grabezom i kriminalom vladajucih klika. Ako ikdada stvari dodju na svoje mesto oni koji su za ovu inicijativu ce i odgovarati za nju na odgovarajucem mestu.

Vanja

pre 19 godina

Po mom misljenju, Crna Gora se treba otcijepiti od SCG ukoliko njen narod to odobri. Srbija ce tad konacno moci da izlufta sve komplekse, jer su jadni Srbi 'ugrozeni' vec godinam... te ne valjalju Osmanlije, ni Austro-Ugari, ne valja Juga, itd. A i Crnoj Gori ce biti bolje, jer ce se rijesiti likova poput Nikolica i njegovih srpskih radikala, i u sustini imaju mogucnost da naprave Monako jugoistocne Evrope. Ova zajednica je ionako preskupa i previse komplikovana, pa fino se podijelite i budite dobri susjedi.
I molim vas, prestanite odmah optuzivati Bosnjake i Albance... niko od njih ne trazi nezavisnost, a zna se da i Sandzak puca na pola razjedinjavanjem SCG.

Vladimir

pre 19 godina

Bez ljutnje, ali ovo je smesno! Pa to je kao da nas ucenjuje Zvezdara ili Novi Beograd. Hajde da ih se otresemo i da konacno znamo sta nam je drzava, himna, zastava! Da kad idem na utakmice znam za koga navijam. Stvarno je paradoksalno da nas godinama smara ta prica da li Crna Gora treba da bude nezavisna. Pa neka bude! Ali mi nismo normalni kada se tako lozimo na tu "zajednicku drzavu" sa teritorijom od 650.000 ljudi. Ja mislim da su oni u pravu, samo bez saveza. Vidimo se u EU, pa kad god to bilo!

miki

pre 19 godina

Obzirom da je beograd pun Crnogoraca, te da je predsednik Srbije crnogorac, nece Srbija tek tako da razbuca ovu zajednicu.Srbe ionako odavno niko nista ne pita. Vise je Crnogoraca u srpskoj vladi i parlamentu nego li u citavoj CG.

Srbin

pre 19 godina

Kakav interes ima Srbija da da bude u nekakvoj "zajednici" sa partnerom kao sto je CG? Jednostavno, svako neka ide svojim putem. Mi cemo konacno da se zovemo SRBIJA, znacemo na cemu smo, pa ako budemo pametni mozda cemo krenuti ka napretku. Dosta je bilo politickih manipulacija, narodu je muka, nista pozitivno se ne pokrece, pametni nam odlaze, ostaje samo sljam koji nam vodi zemlju, uvek ista grupa korumpiranih prljavih ljudskih dusa koji sebe nazivaju drzavniciam. Sta se kaze, sve vec znamo dobro. Zato, srecan put CG i sve najbolje a mi Srbi pocnimo da razmiljamo o nama samima i o tome kako da uspemo na ovome Svetu.

sale

pre 19 godina

Sa jedne strane, potpuno je shvatljiva potreba Srbije da ne prenagli i ne odbaci svojom voljom Crnu Goru (price o troskovima i finansiranju su glupost, imamo mi i u samoj Srbiji regiona koji vise trose nego sto doprinose, pa sta?) i ne razocara prijatelje i bracu koje ima medju Crnogorcima. Crna Gora je vrlo cesto u istoriji bila veoma potrebna savest Srbije i sadasnje razmirice su isto posledica objektivne, ostre i tacne kritike te savesti. Na neki nacin, zelja Crne Gore za osamostaljenjem od Srbije je za Srbiju strasna jer predstavlja "dizanje ruku", odustajanje od nje od strane najupornijeg i najiskrenijeg prijatelja kojeg smo ikad imali (ako se dobro secam, pre Srbije, pre Kosova, srpska drzava je nastala na prostorima Hercegovine i Crne Gore, dakle ONI su NAS osnovali...ili osvojili).
Zato bih i ja rekao: neka se Crna Gora prva izjasni na referendumu, a mislim da ce potonji referendum Srbije biti samo njegov odjek, jednom kada budemo nacisto da je zaista kraj.
Sa druge strane, imamo problem: Crna Gora je po ovom pitanju sama veoma podeljena i zato vrh Crne Gore trazi pomoc od Srbije da ona presece ono sto sama Crna Gora ne moze. Ako ostane ovako, ili referendum ne uspe, ona polovina Crne Gore koja ne zeli vezu sa Srbijom ce izazvati nestabilnost, pojavice se lokalni separatizmi, unutrasnje netrpeljivosti i opasnosti po mir i stabilnost, koje su do sada umirivane obecanjima i "tvrdom vjerom" da ce to pitanje biti reseno na zadovoljavajuci nacin. Ako li se pak dodje do samostalnosti na neki nacin koji ostavlja mesta sumnji u nepravdu (na primer referendum prodje ali jedva, ili vlast proglasi jednostrano otcepljenje bez referenduma), ona druga (skoro) polovina Crne Gore koja je prosrpski orijentisana (a medju njima su i neki ostrasceni koji nam svima ugled kvare) bi bila ta koja bi bila problematicna, mozda separatisticka.
Zbog toga je najlaksi i mozda jedini nacin da se razresi taj klinc onaj u kome bi se Srbija jednostrano odrekla Crne Gore ne trazeci referendum u njoj, jer bi na taj nacin pristalice Srbije bile ostavljene bez argumenata. Od drugih matica je sigurno teze dobiti slicne blagoslove za status quo i one su i ravnodusnije prema situaciji u Crnoj Gori i neblagonaklone prema Srbiji i Srbima, pri cemu na zajednicu SiCG gledaju kao na prosirenu Srbiju, a to ne zele da podrzavaju. Prema tome, sa te strane nece doci resenje. Mislim da je to razlog sto je Milo Djukanovic dosao "na noge" "braci" Srbima, da ih MOLI da ucine dobro svima i sprece nemile dogadjaje koji bi mogli izbiti u Crnoj Gori i koji bi sigurno nacinili vecu stetu nego sto bi ikakva korist od zajednice mogla biti bilo kome. Prica o zajednici suverenih i samostalnih itd. sluzi tome da uveri Srbiju da nece izgubiti nista, odnosno da ce svi sadasnji njeni interesi biti institucionalno zasticeni, u slucaju da prihvati tu ponudu. Mislim da je to prilika za Srbiju da sporazumom obezbedi sve sto zeli od Crne Gore ma sta to bilo (slobodno koriscenje Luke Bar za tranzit i baziranje pomorskih trgovackih kompanija, dvojno drzavljanstvo za gradjane Crne Gore i gradjane Srbije koji to zele, institucionalna zastita manjinskih prava, jezika i kulture onih gradjana Crne Gore koji se izjasnjavaju kao Srbi, trgovina bez carine za odredjene kategorije robe, pravo na i zastita investicija... otprilike mislim da mozemo da dobijemo sve sto imamo sada i preko toga, pod uslovom da sve to ima formu medjudrzavnih ugovora izmedju nezavisnih drzava).
Mislim da bi mogli i trebali da se dogovorimo oko svega. Pod nekim uslovima, mogli bi biti i vuci siti i koze na broju.

Cvele

pre 19 godina

Srbi i Crnogorci su isti narod!! Vekovima se zajedno borili protiv agresora! Naravno to nece priznati oni kojima to ne odgovara. Ja bih dao zivot za odbranu svog naroda bilo to u Nisu ili Niksicu!! Ne dajte da nas politicari i dusmani dele.