Četvrtak, 10.02.2005.

10:00

Privremene mere u "Jat"

Ministar za kapitalne investicije kaže da će Vlada uvesti <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2005&mm=02&dd=09&nav_id=161826&nav_category=9" class="text-link" target= "_blank">privremene mere </a>u "Jat" ukoliko sindikati ne prihvate pravilnik o podeli plata.

Izvor: B92

Privremene mere u "Jat" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

merlin,bg

pre 19 godina

Komunisticki sindrom, zamislite politicar na mestu giganta kao sto je JAT. Tu nije kraj, ima jos postavljenih politicara na razna vazna mesta u preduzecima: Lasta,GSP,... ima ih koliko hocete. Potrosise sve zivo, uzimaju provizije, kradu neekonomski se ponasaju, na brzinu zgrcu sta se odmah moze zgrnuti. Dok sa druge strane velike firme naravno strane i privatne imaju stroge konkurse za menadzere i nemaju taj problem. Najbolje bi bilo da idu pod stecaj jer ce matematika na kraju ipak to pokazati. Samo oni nemaju petlju za to, evo vec se pogadjaju kao da je to njihovo, boze dragi, kazite mi koji je razlog sto stranke uzimaju veca preduzeca pod svoju kontrolu? Pa naravno da uzmu LOVU, i nema drugog razloga. Kada bi nas Velja dozvolio da se cacka po ostalim preduzecima bilo bi i vis eprljavog vesa nego u JAT-u ali bi verovatno nastradao jer bi nekog ubo u oko.

Vladimir

pre 19 godina

Kada se prica da JAT godisnje zaradi 200 miliona dolara voleo bih da znam na koji nacin? Kompanija je u dugu 400 miliona dolara a cela njena oprema manje od 100 miliona. Znaci da sada JAT ima negativnu vrednost, a oni se svadjaju oko plata. Za koji dan nece imti oko cega da se svadjaju jer ce bit nezaposleni.

milos

pre 19 godina

Molio bih Vladu da prestane da pregovara o kupovini novih aviona. Radi se o stotinama miliona evra. Ako je JAT toliko perspektivna kompanija, neka nadje banku koju ce u to da ubedi, pa neka od nje dobije kredit i neka sam finansira svoje letenje. Drzava treba da presece subvencionisanje JAT-a. Drzava ima malo para a mnogo potreba. Neke su sigurno vaznije nego da "nas JAT predstavlja u svetu". Bilo bi bolje, ako drzava vec ima para, da sa njima uradi nesto od svojih zadataka - da unapredi npr. zdravstvenu zastitu ili putnu mrezu ili pak svoju administraciju - izdavanje licnih isprava, da sredi katastre, zemljisne knjige i tome slicno. U svakom slucaju nesto od cega svi imamo koristi, a ne samo piloti i mehanicari.

Jaje

pre 19 godina

Kad budu otpustili sve, kad budu doveli ljude koji nesto znaju o ekonomiji, ali ljude s karakterom i sa motkom, tek ce tad JAT imati sansu da ponovo poleti. Sve ove zaposlene, koji misle da je JAT njihov treba poslati kuci, bez otpremnina samo uz otkaz. Ako nece da rade za 15.000 din sa srednjom skolom, neka idu u butike ili u STR-ove pa nek tamo vode politiku i organizuju strajkove. Ove nesposobne politicare treba sto pre skloniti iz svih upravnih odbora, iz svih preduzeca ako zelimo napred.
A nazad mislim da nemamo ni gde vise...

DJURO putnik

pre 19 godina

trebalo bi da raspisu konkurs za jos 2000 radnih mesta
i da povecaju plate 400% mozda bi se neki od radnika osetili zadovoljenim,Dokle bre Srbijo

Aleksa

pre 19 godina

Taj Bogdanovic iz sindikata kaze, da vratimo JAT gde mu je mesto - medju vodece svetske kompanije.
Takva arogancija "krasi" JAT vec 30 godina. Nikada nije bio svetska kompanija niti ce biti iako su JAT-ovci uvek obozavali sebe da smatraju "elitom", cak i cistaci aviona, o ostalima da i ne govorimo. Vreme je da se ozbiljno porazmisli da li nam je potrebna takva nezgrapna i neproduktivna kompanija.
JAT ne leti preko okeana za Kanadu i USA, vec vise od deset godina ali jos uvek ima predstavnistvo na 5 Aveniji u New York-u. Kojim se poslovima bave ti ljudi i koliko to kosta?

SPO autenticni ( 1989.)

pre 19 godina

Direktor: mag.ing.drp.krk. g.Aleksandar Milutinovic, eks potpredsednik Gradske vlade Beograda- SPO, vlasnik firme za montazu i remont liftova, eks poslanik, eks odbornik, eks Predsednik OOSKJ- Novi Beograd, spasitelj JATA, po obrazovanju - rudar, tehnolog, palilulski kadar koji sad zivi na Vracaru ! Vesna Prlja, direktor Medija centra JAT-a, clan JULA od osnivanja, tvrdo jezgro u toj para - stranci ! Miroslav Stankovic, sef pravne sluzbe JAT-a,kadar SPO Vozdovac, clan raznih saziva Republicke i Gradske izborne komisije, clan vise UO, eks direktor Poslovnog prostora Vozdovac, vlasnik trosobnog stana na Vozdovcu ( SPO )! Ima nade, dici ce se i uzleceti nas JAT ! Velja Ministar ima zeleznicu, sad ima i JAT, jer ovi gore su pravi kadrovi. Plate nisu bitne, jer su samo oko 158.000 dinara,plus, minus,automobili do posla i nazad, avio karte za dzabe u Srbiji zemlji i 10% za ostatak sveta.

DARE mehaničar

pre 19 godina

Već tri meseca radimo za džabe dok drugi dele pare. Komercijalista sa srednjom spremom stvarno ima 10-15000 dinara, a piloti imaju zagarantovanih 2040evra kad ne lete. Što se tiče Ryanaira, ja sam radio tamo dve godine, i njihovi piloti imaju 4 puta veći nalet od naših pa je i normalno da imaju 4 puta veću platu.
Elem ja sam tamo zarađivao 3200 dolara, a ovde primam 3200dinara(kada dobijem platu) što je sasvim ok za naše uslove. Zaklučak je da u JATu samo piloti i Menadžment imaju svetske plate u zemlji Srbiji.(čitaj: vuku više od 50% Dinkićevog budžeta za plate - 245+65) To je to!

Sajko

pre 19 godina

Zar je moguce da niko ne vidi sta se ovde radi: u sred strajkova, UO JATa zakazuje vanrednu sednicu UO da bi raspravlja - sad vi mislite o strajku?! Ne! Strajk se i ne pominje! Jedina tacka dnevnog reda UO pod rukovodstvom Aligrudica je prodaja hotela Slavija.Donosi se jednoglasna odluka da se proda, a onda ministar za privredu, cim se vratio iz Indije, potpisuje odluku. Hotel se prodaje grckoj kompaniji po sest miliona Evra nizoj ceni od stvarne, a prodavac je - ko? Pa Velja Ilic i SPO! I sta sad? Nista, zamajavaju i narod i JATovce dok za mesec,dva ne prodaju hotel, a onda "pa, eto ucinili smo sve, ali nista nije vredelo"!
Zaboravice i JAT i "pojedinacne kolektivne ugovore" i nikad vise nece ni prici avionima.
A JATovci se svadjaju i nemaju pojma sta se iza coska valja!
Doduse, moze da im peva Zdravko Colic, kome je to isto rukovodstvo platilo 56,000 Evra da peva za JAT!

bami

pre 19 godina

Otkako je V. Ilić preuzeo "brigu" o našim najvećim javnim preduzećima u svima se zakrvometilo!
A on samo pirka u vatru koju je zapalio i "melje" po medijima!
Takvo čudo od ministra Srbija još nije videla!

MagnusPyke

pre 19 godina

Da rezimiramo:
- Cene avio-karata su na svetskom nivou, nekada i skuplje
- Troskovi pruzanja usluga, plate, infrastruktura i troskovi organizovanja su daleko ispod svetskog nivoa
Znaci neko uzima (otima)razliku i to na veliko.
Necu da pominjem ocajnu uslugu i sveopsti javasluk. Najbolje sto bi moglo da se desi u ovom trenutku je da neka velika avio kompanija kupi JAT i sprovede potpunu reorganizaciju. Medjutim, nismo mi te srece. Neki novi Velja Ilic ce verovatno odlucivati o sudbini naseg avio prevoznika.

pilot 737

pre 19 godina

Kao prvo zeleo bih da se izvinim putnicima sto moraju da trpe i placaju visoke cene karata zbog lose efikasnosti JATa, verujte mi to nije zbog visokih plata pilota koje su petostruko manje nego npr. u Rayan Air u na koji se tako cesto pozivamo, vec zbog prekobrojno zaposlenih u raznim drugim sluzbama JATa. Dok god se vlada ne pozabavi ozbiljnom reformom JATa (otpustanjem neradnika) necemo moci ni da podignemo nivo kvaliteta usluge i da snizimo cene karata. Po meni jedino dobro rukovodstvo za JAT je ono koje ce svatiti da je putnik nasa najveca vrednost i da je uvek u pravu.

gojkan

pre 19 godina

Treba vas ukinuti, preterali ste meru pristojnosti. Uvek ste bili u ogromnim gubicima i sada ste. A kao vrhunskim strucnjacima "ekspertima" svet vapije za vama ne treba da brinete.

dule@cubicle

pre 19 godina

Drzava je ocigledno jako los gazda u slucaju Jata. Jedino resenje je privatizacija, pa neka se vlasnik zamlacuje sa pregovorima i platama, drzava (gradjani) ce ubirati porez i dozvolice se konkurencija da bi cene karata bile nize. Kakav je to nacionalni inteers da se drzi u vlasnistvu mastadont kompanija koja kako funkcionise mogla bi uskoro da doprinese vazdusnoj katastrofi?

REFORMATOR

pre 19 godina

Ma sta ce nama uopste aero trensport? Jedina domaca destinacija je Tivat, a i ona ce uskoro, kako stvari stoje da postane medjunarodna. Bilo bi najbolje da se JAT ugasi, da objave bankrot i da u Beograd i iz Beograda lete strane avio kompanije. Da i narodu koji putuje bude prijatno, a ne da razmislja da li ce da prezivi let JAT-ovim avionom, da li ce uopste da poleti i ako cak i poleti da sedi par sati u avionu u kojem smrdi WC jer nemaju pare da ga na pojedinim aerodromima ociste!!!! Dosta je vise bilo sprdnje i raznoraznih strajkova, jednostavno treba ukinuti JAT i sve ce biti OK.

Milos

pre 19 godina

U celoj krizi oko JAT-a nije spomenuo broj, cenu i smisao postojanja predstavnistava kompanije sirom sveta. Koliko ja znam JAT ima predstavnistvo i u Australiji za koju godinama ne leti pa cak ni u saradnji sa drugim prevoznicima!?

Aleksandra

pre 19 godina

"avio-saobraćaj na beogradskom aerodromu za sada odvija normalno" - nije istina!!! Mozda za ostale avio prevoznike, ali moj prijatelj koji je imao kartu za jat-ov let iz Podgorice, jos uvek je od rane zore na aerodromu, i sad se prebacio za let u 4 preko crnogorskog aviooperatera... sramota!!!

Picard

pre 19 godina

Kao neko ko specijalizira u obasti ljudskih resursa i svakodnevno radi kao konsultant za Kolektivne ugovore, zelim samo da podelim s vama osecaj gadjenja prema neprofisonalnosti koju su svi ispoljili u slucaju Jata. Pojedinacni kolektivni ugovor je nesto sto NE POSTOJI ni u zakonu o radu, ni u nauci zvanoj Human Resources. Ugovor je ili kolektivan i pregovara se sa unijama ili je pojedinacan.
Mi imamo fantastican zakon o radu, bolji od mnogih ovde na zapadu. Medjutim ni nasi poslodavci ni zaposleni ne znaju svoja prava ni granice, a ministri ponajmanje.
I naravno, niko i ne pomislja da ukljuci strucnjake da bi se izbegla situacija u kojoj bi jedna Evropska zemlja mogla posle 77 godina da ostane bez nacionalnog avio prevoznika. Bez presedana!
Pogledajte i ovaj link:
http://www.airliners.net/discussions/general_aviation/read.main/1905895/

Petar Milinkovic

pre 19 godina

Moram da kazem nesto oko JAT-a.
- godisnja zarada je 200 miliona evra a recimo najnoviji Airbus-ov avion kosta 230 miliona evra, cemu vodi to onda, kompanija je definitivno u izumiranju i oni nikada nece moci da obnove flotu niti da zarade dovoljno da podmire osnovne troskove koje imaju;
- monopol na letove samo stvara animozitet kod ljudi, ja recimo vise nikad necu iz principa da letim sa njima, radije cu putovati ceo dan autobusom;
- stjuardese u avionima JAT-a dolaze na te pozicije preko veze, tacnije preko pilota sa kojima su i ovo pricam iz prve ruke;
- neljubaznost osoblja u avionima je na neverovatnom nivou, nasmesice vam se jedino ako kupite neki od proizvoda na kojima zaradjuju tokom leta, ako im budete trazili casu obicne vode dobicete ocajan izraz lica koji ce vas naterati da se plasite od doticne osobe, licno sam pomislio jednom prilikom da ce da me izbaci kroz prozor i to bez padobrana;
- mislim da je vreme da se u Srbiji prekine sa ulaganjem u gubitase ili one koji se tu negde nalaze jer to jednostavno ne vodi nicemu;
- i jako mi smeta aku mehanicari nisu dobili plate a letacko osoblje jeste, ipak je sve to u sprezi a o kolegijalnosti i da ne govorim, sramota;

slober

pre 19 godina

"Krcag ide na vodu dok se ne razbije". Uskoro ce JAT da "razbije svoj krcag", pa ce kao takav i prestati da postoji. Nije mi jasan mentalni sklop ljudi koji uporno pokusavaju da obustavom rada privuku klijente u svoju firmu. Da li ima neko sposoban da im objasni da se oni sada nalaze na trzistu i da se svaki takav potez posmatra i izvan granica Srbije?

Sulejman

pre 19 godina

Srbija ce ostati bez jednog od retkih preduzeca sto nesto vrede. Strajkaci sjeku granu na kojoj sede. Firma koja pravi gubitke se zatvara a radnici ostaju bez posla. Mogucnosti za zaposljenje u inostranstvu su manje nego sto to oni ocekuju...

Zoki-Poki

pre 19 godina

Ovi u JAT su bar 30 tak godina zaštićeni kao "beli medvedi".Uz dranje putnika cenom, lošom uslugom čak i drskošću, aerodromskom taksom i čime sve ne, slanjem svojih "stručnjaka" u Sietl na obuku, a u stanju su da proizvedu ništa mislim na održavanje i tako od Tita do Tita. Pilotima i kapetanima zaista čast, ostale treba najuriti bez otpremnine. Pa koliko su samo direktora promenili od 60-tih godina prošlog veka a šta su unapredili rad sam znati veoma.
Ma dajte ljudi otarasite se već "sindikatlija" i bivših hohštaplera direktora i predsednika UO(bora). Koliko u procentima prihoda imaju deviznih rashoda? Samo sviraju uz mandoline...
A plate su im kao da žive kod Vuka Bojovića.
Sigurno ima vrednih, znalaca, ali nema ekonomskog poslovanja.
Dajte da im pregledam poslovanje u zadnjih 20 godina i imaćemo bar 600 osuđenih i zatvorenih GARANTUJEM.

BOKI

pre 19 godina

Mislim da je JAT preterao - ni sami neznaju koliko sindikata imaju, strajkuje kad ko hoce, a imaju najvise plate u Srbiji.
Mislim da drzava treba da preuzme neophodne korake kako bi stavila tacku na nerad i javasluk koji vladaju u ovoj kompaniji.
Prica oko RyanAira je (verujem) pustena u javnost radi dodatnog pritiska na sindikate, ali nemam nista protiv da ova kompanija otvori predstavnistvo za ovaj deo Evrope u Srbiji. Sta vise, pozeljno je, i ako nece beogrdski aerodrom, aerodrom u Nisu je otvoren (sudeci prema izjavama zvanicnika). Problem je samo da se ponuda Ryanaira ne "zaturi" po Beogradu...
Siguran sam da niko ne bi imao nista protiv da leti do evropskih destinacija po ceni od 20-30E, pa makar i u jednoj klasi, bez posluzenja (koje kod JAT-a znaci casa soka i kiseli osmeh stjuardese, a uz to kosta 7-8 puta vise).

Milenko

pre 19 godina

Muka mi je sto sam uhvatio sebe da se slazem sa Veljom Ilicem: Stecaj - otkazi svima - smena nesposobnog rukovodstva - posao izabranima, pa da onda vidimo kako se vodi firma i kako se usaglasavaju rasponi plata na ustrb putnika.

Mile dipl.ing.

pre 19 godina

Aaaaalo bre. Pa tranzicija u JAT-u ne znaci da se rukovodstvo tj. manjina (ne)strucnjaka obogati i da specava druge da normalno zive. Apelujem na Vladu Srbije neka posalje eksperte za "pojedinacni kolektivni ugovor" i da ona podeli ovih 120 miliona bruto za plate a da svi u JAT-u budu zadovoljni! Ljudi ne moze i jare i pare. Sta treba da kleknemo i da molimo da nam jos smanje plate da bi se rukovodstvu i pilotima povecale?

Filip

pre 19 godina

Resenje: treba smanjiti raspon plata i ceniti strucnjake u JAT-u a ne podrzavati nestrucno rukovodstvo koje se bogati na racun strucnjaka.

Bojan

pre 19 godina

Da li je moguce da sacica nesposobnih ljudi toliko maltretira i drzavu i zaposlene pa i celu javnost. Uprava kompanije koja nije u stanju da komunicira sa sopstvenim zaposlenima pa ne treba ni da vodi kompaniju. Nije resenje stecaj jer nije organizacija kriva vec ljudi, pojedinci, koji svojom nesposobnoscu da prevazidju probleme i da prihvate neophodnost promena vuku celo drustvo u propast. Da se ja pitam celu upravu bih poslao na biro za rad i zaposljavanje kad nije u stanju da se sporazume sa ljudima sa kojima radi ne treba ni da radi.

dino

pre 19 godina

Veoma mi je zao da bilo ko mora putem strajka da dolazi do svojih prava ili plata ali barem neka se obustavi i prodaja karata ako se ili strajkuje ili najavljuje strajk.

pera

pre 19 godina

Covece, pa ova zemlja je smesna, totalni cirkus. Ne mislim na JAT posebno, vec na ovu klovnovsku drzavu u celini. Pazi samo ovo: "pojedinacni kolektivni ugovor"!! Po meni, tu svaka dalja diskusija treba da prestane. Kad ce neko da zavede red u ovoj nazovi drzavi...

ljilja

pre 19 godina

Možda bi mogli da ponude pilotima da kupe JAT, s obzirom na njihova primanja, pa onda zajedno sa Ministarstvom finansija da prave novu organizaciju i raspodelu zarada.

jako zabrinut

pre 19 godina

Jat treba da ode u stecaj, jer odavno radi sa gubicima, svi radnici da se otpuste, i onda formira nova kompanija, raspise konkurs za radna mesta sa i raponom plata za svako, i onda kome se svidja prijavi se, kome se ne svidja neka nadje bolji posao. Tako je to svuda. Sve ostalo je jako sumnjivo, a i sta ocekivati kad ministar za kapitalne investicije bez ijedne investicije do sada, dojucerasnji upravnik Cacka pocne da upravlja aviokompanijom.

Ziggy

pre 19 godina

Ma treba tog gubitaša da oteraju pod stečaj, samo ako još jednom obustave letove... dosta je bre više, u ovoj zemlji svako može da ucenjuje čitav narod, da obustavlja letova, da blokira rafinerije i puteve...

Miroslav I

pre 19 godina

Naravno da su nezadovoljni odnosom vlade prema JAT-u.
Vlada nije u upravni odbor i direkciju postavila ljude iz DSS-a i SPO-a da bi nesto radili, nego da drpaju i muckaju. Velja kapitalac je posebna prica!

Miroslav I

pre 19 godina

Naravno da su nezadovoljni odnosom vlade prema JAT-u.
Vlada nije u upravni odbor i direkciju postavila ljude iz DSS-a i SPO-a da bi nesto radili, nego da drpaju i muckaju. Velja kapitalac je posebna prica!

Ziggy

pre 19 godina

Ma treba tog gubitaša da oteraju pod stečaj, samo ako još jednom obustave letove... dosta je bre više, u ovoj zemlji svako može da ucenjuje čitav narod, da obustavlja letova, da blokira rafinerije i puteve...

ljilja

pre 19 godina

Možda bi mogli da ponude pilotima da kupe JAT, s obzirom na njihova primanja, pa onda zajedno sa Ministarstvom finansija da prave novu organizaciju i raspodelu zarada.

jako zabrinut

pre 19 godina

Jat treba da ode u stecaj, jer odavno radi sa gubicima, svi radnici da se otpuste, i onda formira nova kompanija, raspise konkurs za radna mesta sa i raponom plata za svako, i onda kome se svidja prijavi se, kome se ne svidja neka nadje bolji posao. Tako je to svuda. Sve ostalo je jako sumnjivo, a i sta ocekivati kad ministar za kapitalne investicije bez ijedne investicije do sada, dojucerasnji upravnik Cacka pocne da upravlja aviokompanijom.

pera

pre 19 godina

Covece, pa ova zemlja je smesna, totalni cirkus. Ne mislim na JAT posebno, vec na ovu klovnovsku drzavu u celini. Pazi samo ovo: "pojedinacni kolektivni ugovor"!! Po meni, tu svaka dalja diskusija treba da prestane. Kad ce neko da zavede red u ovoj nazovi drzavi...

dino

pre 19 godina

Veoma mi je zao da bilo ko mora putem strajka da dolazi do svojih prava ili plata ali barem neka se obustavi i prodaja karata ako se ili strajkuje ili najavljuje strajk.

Bojan

pre 19 godina

Da li je moguce da sacica nesposobnih ljudi toliko maltretira i drzavu i zaposlene pa i celu javnost. Uprava kompanije koja nije u stanju da komunicira sa sopstvenim zaposlenima pa ne treba ni da vodi kompaniju. Nije resenje stecaj jer nije organizacija kriva vec ljudi, pojedinci, koji svojom nesposobnoscu da prevazidju probleme i da prihvate neophodnost promena vuku celo drustvo u propast. Da se ja pitam celu upravu bih poslao na biro za rad i zaposljavanje kad nije u stanju da se sporazume sa ljudima sa kojima radi ne treba ni da radi.

Filip

pre 19 godina

Resenje: treba smanjiti raspon plata i ceniti strucnjake u JAT-u a ne podrzavati nestrucno rukovodstvo koje se bogati na racun strucnjaka.

BOKI

pre 19 godina

Mislim da je JAT preterao - ni sami neznaju koliko sindikata imaju, strajkuje kad ko hoce, a imaju najvise plate u Srbiji.
Mislim da drzava treba da preuzme neophodne korake kako bi stavila tacku na nerad i javasluk koji vladaju u ovoj kompaniji.
Prica oko RyanAira je (verujem) pustena u javnost radi dodatnog pritiska na sindikate, ali nemam nista protiv da ova kompanija otvori predstavnistvo za ovaj deo Evrope u Srbiji. Sta vise, pozeljno je, i ako nece beogrdski aerodrom, aerodrom u Nisu je otvoren (sudeci prema izjavama zvanicnika). Problem je samo da se ponuda Ryanaira ne "zaturi" po Beogradu...
Siguran sam da niko ne bi imao nista protiv da leti do evropskih destinacija po ceni od 20-30E, pa makar i u jednoj klasi, bez posluzenja (koje kod JAT-a znaci casa soka i kiseli osmeh stjuardese, a uz to kosta 7-8 puta vise).

Milenko

pre 19 godina

Muka mi je sto sam uhvatio sebe da se slazem sa Veljom Ilicem: Stecaj - otkazi svima - smena nesposobnog rukovodstva - posao izabranima, pa da onda vidimo kako se vodi firma i kako se usaglasavaju rasponi plata na ustrb putnika.

Mile dipl.ing.

pre 19 godina

Aaaaalo bre. Pa tranzicija u JAT-u ne znaci da se rukovodstvo tj. manjina (ne)strucnjaka obogati i da specava druge da normalno zive. Apelujem na Vladu Srbije neka posalje eksperte za "pojedinacni kolektivni ugovor" i da ona podeli ovih 120 miliona bruto za plate a da svi u JAT-u budu zadovoljni! Ljudi ne moze i jare i pare. Sta treba da kleknemo i da molimo da nam jos smanje plate da bi se rukovodstvu i pilotima povecale?

Zoki-Poki

pre 19 godina

Ovi u JAT su bar 30 tak godina zaštićeni kao "beli medvedi".Uz dranje putnika cenom, lošom uslugom čak i drskošću, aerodromskom taksom i čime sve ne, slanjem svojih "stručnjaka" u Sietl na obuku, a u stanju su da proizvedu ništa mislim na održavanje i tako od Tita do Tita. Pilotima i kapetanima zaista čast, ostale treba najuriti bez otpremnine. Pa koliko su samo direktora promenili od 60-tih godina prošlog veka a šta su unapredili rad sam znati veoma.
Ma dajte ljudi otarasite se već "sindikatlija" i bivših hohštaplera direktora i predsednika UO(bora). Koliko u procentima prihoda imaju deviznih rashoda? Samo sviraju uz mandoline...
A plate su im kao da žive kod Vuka Bojovića.
Sigurno ima vrednih, znalaca, ali nema ekonomskog poslovanja.
Dajte da im pregledam poslovanje u zadnjih 20 godina i imaćemo bar 600 osuđenih i zatvorenih GARANTUJEM.

slober

pre 19 godina

"Krcag ide na vodu dok se ne razbije". Uskoro ce JAT da "razbije svoj krcag", pa ce kao takav i prestati da postoji. Nije mi jasan mentalni sklop ljudi koji uporno pokusavaju da obustavom rada privuku klijente u svoju firmu. Da li ima neko sposoban da im objasni da se oni sada nalaze na trzistu i da se svaki takav potez posmatra i izvan granica Srbije?

Milos

pre 19 godina

U celoj krizi oko JAT-a nije spomenuo broj, cenu i smisao postojanja predstavnistava kompanije sirom sveta. Koliko ja znam JAT ima predstavnistvo i u Australiji za koju godinama ne leti pa cak ni u saradnji sa drugim prevoznicima!?

Petar Milinkovic

pre 19 godina

Moram da kazem nesto oko JAT-a.
- godisnja zarada je 200 miliona evra a recimo najnoviji Airbus-ov avion kosta 230 miliona evra, cemu vodi to onda, kompanija je definitivno u izumiranju i oni nikada nece moci da obnove flotu niti da zarade dovoljno da podmire osnovne troskove koje imaju;
- monopol na letove samo stvara animozitet kod ljudi, ja recimo vise nikad necu iz principa da letim sa njima, radije cu putovati ceo dan autobusom;
- stjuardese u avionima JAT-a dolaze na te pozicije preko veze, tacnije preko pilota sa kojima su i ovo pricam iz prve ruke;
- neljubaznost osoblja u avionima je na neverovatnom nivou, nasmesice vam se jedino ako kupite neki od proizvoda na kojima zaradjuju tokom leta, ako im budete trazili casu obicne vode dobicete ocajan izraz lica koji ce vas naterati da se plasite od doticne osobe, licno sam pomislio jednom prilikom da ce da me izbaci kroz prozor i to bez padobrana;
- mislim da je vreme da se u Srbiji prekine sa ulaganjem u gubitase ili one koji se tu negde nalaze jer to jednostavno ne vodi nicemu;
- i jako mi smeta aku mehanicari nisu dobili plate a letacko osoblje jeste, ipak je sve to u sprezi a o kolegijalnosti i da ne govorim, sramota;

Sulejman

pre 19 godina

Srbija ce ostati bez jednog od retkih preduzeca sto nesto vrede. Strajkaci sjeku granu na kojoj sede. Firma koja pravi gubitke se zatvara a radnici ostaju bez posla. Mogucnosti za zaposljenje u inostranstvu su manje nego sto to oni ocekuju...

Aleksandra

pre 19 godina

"avio-saobraćaj na beogradskom aerodromu za sada odvija normalno" - nije istina!!! Mozda za ostale avio prevoznike, ali moj prijatelj koji je imao kartu za jat-ov let iz Podgorice, jos uvek je od rane zore na aerodromu, i sad se prebacio za let u 4 preko crnogorskog aviooperatera... sramota!!!

Picard

pre 19 godina

Kao neko ko specijalizira u obasti ljudskih resursa i svakodnevno radi kao konsultant za Kolektivne ugovore, zelim samo da podelim s vama osecaj gadjenja prema neprofisonalnosti koju su svi ispoljili u slucaju Jata. Pojedinacni kolektivni ugovor je nesto sto NE POSTOJI ni u zakonu o radu, ni u nauci zvanoj Human Resources. Ugovor je ili kolektivan i pregovara se sa unijama ili je pojedinacan.
Mi imamo fantastican zakon o radu, bolji od mnogih ovde na zapadu. Medjutim ni nasi poslodavci ni zaposleni ne znaju svoja prava ni granice, a ministri ponajmanje.
I naravno, niko i ne pomislja da ukljuci strucnjake da bi se izbegla situacija u kojoj bi jedna Evropska zemlja mogla posle 77 godina da ostane bez nacionalnog avio prevoznika. Bez presedana!
Pogledajte i ovaj link:
http://www.airliners.net/discussions/general_aviation/read.main/1905895/

REFORMATOR

pre 19 godina

Ma sta ce nama uopste aero trensport? Jedina domaca destinacija je Tivat, a i ona ce uskoro, kako stvari stoje da postane medjunarodna. Bilo bi najbolje da se JAT ugasi, da objave bankrot i da u Beograd i iz Beograda lete strane avio kompanije. Da i narodu koji putuje bude prijatno, a ne da razmislja da li ce da prezivi let JAT-ovim avionom, da li ce uopste da poleti i ako cak i poleti da sedi par sati u avionu u kojem smrdi WC jer nemaju pare da ga na pojedinim aerodromima ociste!!!! Dosta je vise bilo sprdnje i raznoraznih strajkova, jednostavno treba ukinuti JAT i sve ce biti OK.

gojkan

pre 19 godina

Treba vas ukinuti, preterali ste meru pristojnosti. Uvek ste bili u ogromnim gubicima i sada ste. A kao vrhunskim strucnjacima "ekspertima" svet vapije za vama ne treba da brinete.

dule@cubicle

pre 19 godina

Drzava je ocigledno jako los gazda u slucaju Jata. Jedino resenje je privatizacija, pa neka se vlasnik zamlacuje sa pregovorima i platama, drzava (gradjani) ce ubirati porez i dozvolice se konkurencija da bi cene karata bile nize. Kakav je to nacionalni inteers da se drzi u vlasnistvu mastadont kompanija koja kako funkcionise mogla bi uskoro da doprinese vazdusnoj katastrofi?

MagnusPyke

pre 19 godina

Da rezimiramo:
- Cene avio-karata su na svetskom nivou, nekada i skuplje
- Troskovi pruzanja usluga, plate, infrastruktura i troskovi organizovanja su daleko ispod svetskog nivoa
Znaci neko uzima (otima)razliku i to na veliko.
Necu da pominjem ocajnu uslugu i sveopsti javasluk. Najbolje sto bi moglo da se desi u ovom trenutku je da neka velika avio kompanija kupi JAT i sprovede potpunu reorganizaciju. Medjutim, nismo mi te srece. Neki novi Velja Ilic ce verovatno odlucivati o sudbini naseg avio prevoznika.

pilot 737

pre 19 godina

Kao prvo zeleo bih da se izvinim putnicima sto moraju da trpe i placaju visoke cene karata zbog lose efikasnosti JATa, verujte mi to nije zbog visokih plata pilota koje su petostruko manje nego npr. u Rayan Air u na koji se tako cesto pozivamo, vec zbog prekobrojno zaposlenih u raznim drugim sluzbama JATa. Dok god se vlada ne pozabavi ozbiljnom reformom JATa (otpustanjem neradnika) necemo moci ni da podignemo nivo kvaliteta usluge i da snizimo cene karata. Po meni jedino dobro rukovodstvo za JAT je ono koje ce svatiti da je putnik nasa najveca vrednost i da je uvek u pravu.

bami

pre 19 godina

Otkako je V. Ilić preuzeo "brigu" o našim najvećim javnim preduzećima u svima se zakrvometilo!
A on samo pirka u vatru koju je zapalio i "melje" po medijima!
Takvo čudo od ministra Srbija još nije videla!

Sajko

pre 19 godina

Zar je moguce da niko ne vidi sta se ovde radi: u sred strajkova, UO JATa zakazuje vanrednu sednicu UO da bi raspravlja - sad vi mislite o strajku?! Ne! Strajk se i ne pominje! Jedina tacka dnevnog reda UO pod rukovodstvom Aligrudica je prodaja hotela Slavija.Donosi se jednoglasna odluka da se proda, a onda ministar za privredu, cim se vratio iz Indije, potpisuje odluku. Hotel se prodaje grckoj kompaniji po sest miliona Evra nizoj ceni od stvarne, a prodavac je - ko? Pa Velja Ilic i SPO! I sta sad? Nista, zamajavaju i narod i JATovce dok za mesec,dva ne prodaju hotel, a onda "pa, eto ucinili smo sve, ali nista nije vredelo"!
Zaboravice i JAT i "pojedinacne kolektivne ugovore" i nikad vise nece ni prici avionima.
A JATovci se svadjaju i nemaju pojma sta se iza coska valja!
Doduse, moze da im peva Zdravko Colic, kome je to isto rukovodstvo platilo 56,000 Evra da peva za JAT!

DARE mehaničar

pre 19 godina

Već tri meseca radimo za džabe dok drugi dele pare. Komercijalista sa srednjom spremom stvarno ima 10-15000 dinara, a piloti imaju zagarantovanih 2040evra kad ne lete. Što se tiče Ryanaira, ja sam radio tamo dve godine, i njihovi piloti imaju 4 puta veći nalet od naših pa je i normalno da imaju 4 puta veću platu.
Elem ja sam tamo zarađivao 3200 dolara, a ovde primam 3200dinara(kada dobijem platu) što je sasvim ok za naše uslove. Zaklučak je da u JATu samo piloti i Menadžment imaju svetske plate u zemlji Srbiji.(čitaj: vuku više od 50% Dinkićevog budžeta za plate - 245+65) To je to!

DJURO putnik

pre 19 godina

trebalo bi da raspisu konkurs za jos 2000 radnih mesta
i da povecaju plate 400% mozda bi se neki od radnika osetili zadovoljenim,Dokle bre Srbijo

SPO autenticni ( 1989.)

pre 19 godina

Direktor: mag.ing.drp.krk. g.Aleksandar Milutinovic, eks potpredsednik Gradske vlade Beograda- SPO, vlasnik firme za montazu i remont liftova, eks poslanik, eks odbornik, eks Predsednik OOSKJ- Novi Beograd, spasitelj JATA, po obrazovanju - rudar, tehnolog, palilulski kadar koji sad zivi na Vracaru ! Vesna Prlja, direktor Medija centra JAT-a, clan JULA od osnivanja, tvrdo jezgro u toj para - stranci ! Miroslav Stankovic, sef pravne sluzbe JAT-a,kadar SPO Vozdovac, clan raznih saziva Republicke i Gradske izborne komisije, clan vise UO, eks direktor Poslovnog prostora Vozdovac, vlasnik trosobnog stana na Vozdovcu ( SPO )! Ima nade, dici ce se i uzleceti nas JAT ! Velja Ministar ima zeleznicu, sad ima i JAT, jer ovi gore su pravi kadrovi. Plate nisu bitne, jer su samo oko 158.000 dinara,plus, minus,automobili do posla i nazad, avio karte za dzabe u Srbiji zemlji i 10% za ostatak sveta.

Aleksa

pre 19 godina

Taj Bogdanovic iz sindikata kaze, da vratimo JAT gde mu je mesto - medju vodece svetske kompanije.
Takva arogancija "krasi" JAT vec 30 godina. Nikada nije bio svetska kompanija niti ce biti iako su JAT-ovci uvek obozavali sebe da smatraju "elitom", cak i cistaci aviona, o ostalima da i ne govorimo. Vreme je da se ozbiljno porazmisli da li nam je potrebna takva nezgrapna i neproduktivna kompanija.
JAT ne leti preko okeana za Kanadu i USA, vec vise od deset godina ali jos uvek ima predstavnistvo na 5 Aveniji u New York-u. Kojim se poslovima bave ti ljudi i koliko to kosta?

Jaje

pre 19 godina

Kad budu otpustili sve, kad budu doveli ljude koji nesto znaju o ekonomiji, ali ljude s karakterom i sa motkom, tek ce tad JAT imati sansu da ponovo poleti. Sve ove zaposlene, koji misle da je JAT njihov treba poslati kuci, bez otpremnina samo uz otkaz. Ako nece da rade za 15.000 din sa srednjom skolom, neka idu u butike ili u STR-ove pa nek tamo vode politiku i organizuju strajkove. Ove nesposobne politicare treba sto pre skloniti iz svih upravnih odbora, iz svih preduzeca ako zelimo napred.
A nazad mislim da nemamo ni gde vise...

milos

pre 19 godina

Molio bih Vladu da prestane da pregovara o kupovini novih aviona. Radi se o stotinama miliona evra. Ako je JAT toliko perspektivna kompanija, neka nadje banku koju ce u to da ubedi, pa neka od nje dobije kredit i neka sam finansira svoje letenje. Drzava treba da presece subvencionisanje JAT-a. Drzava ima malo para a mnogo potreba. Neke su sigurno vaznije nego da "nas JAT predstavlja u svetu". Bilo bi bolje, ako drzava vec ima para, da sa njima uradi nesto od svojih zadataka - da unapredi npr. zdravstvenu zastitu ili putnu mrezu ili pak svoju administraciju - izdavanje licnih isprava, da sredi katastre, zemljisne knjige i tome slicno. U svakom slucaju nesto od cega svi imamo koristi, a ne samo piloti i mehanicari.

merlin,bg

pre 19 godina

Komunisticki sindrom, zamislite politicar na mestu giganta kao sto je JAT. Tu nije kraj, ima jos postavljenih politicara na razna vazna mesta u preduzecima: Lasta,GSP,... ima ih koliko hocete. Potrosise sve zivo, uzimaju provizije, kradu neekonomski se ponasaju, na brzinu zgrcu sta se odmah moze zgrnuti. Dok sa druge strane velike firme naravno strane i privatne imaju stroge konkurse za menadzere i nemaju taj problem. Najbolje bi bilo da idu pod stecaj jer ce matematika na kraju ipak to pokazati. Samo oni nemaju petlju za to, evo vec se pogadjaju kao da je to njihovo, boze dragi, kazite mi koji je razlog sto stranke uzimaju veca preduzeca pod svoju kontrolu? Pa naravno da uzmu LOVU, i nema drugog razloga. Kada bi nas Velja dozvolio da se cacka po ostalim preduzecima bilo bi i vis eprljavog vesa nego u JAT-u ali bi verovatno nastradao jer bi nekog ubo u oko.

Vladimir

pre 19 godina

Kada se prica da JAT godisnje zaradi 200 miliona dolara voleo bih da znam na koji nacin? Kompanija je u dugu 400 miliona dolara a cela njena oprema manje od 100 miliona. Znaci da sada JAT ima negativnu vrednost, a oni se svadjaju oko plata. Za koji dan nece imti oko cega da se svadjaju jer ce bit nezaposleni.

Miroslav I

pre 19 godina

Naravno da su nezadovoljni odnosom vlade prema JAT-u.
Vlada nije u upravni odbor i direkciju postavila ljude iz DSS-a i SPO-a da bi nesto radili, nego da drpaju i muckaju. Velja kapitalac je posebna prica!

Ziggy

pre 19 godina

Ma treba tog gubitaša da oteraju pod stečaj, samo ako još jednom obustave letove... dosta je bre više, u ovoj zemlji svako može da ucenjuje čitav narod, da obustavlja letova, da blokira rafinerije i puteve...

ljilja

pre 19 godina

Možda bi mogli da ponude pilotima da kupe JAT, s obzirom na njihova primanja, pa onda zajedno sa Ministarstvom finansija da prave novu organizaciju i raspodelu zarada.

jako zabrinut

pre 19 godina

Jat treba da ode u stecaj, jer odavno radi sa gubicima, svi radnici da se otpuste, i onda formira nova kompanija, raspise konkurs za radna mesta sa i raponom plata za svako, i onda kome se svidja prijavi se, kome se ne svidja neka nadje bolji posao. Tako je to svuda. Sve ostalo je jako sumnjivo, a i sta ocekivati kad ministar za kapitalne investicije bez ijedne investicije do sada, dojucerasnji upravnik Cacka pocne da upravlja aviokompanijom.

pera

pre 19 godina

Covece, pa ova zemlja je smesna, totalni cirkus. Ne mislim na JAT posebno, vec na ovu klovnovsku drzavu u celini. Pazi samo ovo: "pojedinacni kolektivni ugovor"!! Po meni, tu svaka dalja diskusija treba da prestane. Kad ce neko da zavede red u ovoj nazovi drzavi...

dino

pre 19 godina

Veoma mi je zao da bilo ko mora putem strajka da dolazi do svojih prava ili plata ali barem neka se obustavi i prodaja karata ako se ili strajkuje ili najavljuje strajk.

Bojan

pre 19 godina

Da li je moguce da sacica nesposobnih ljudi toliko maltretira i drzavu i zaposlene pa i celu javnost. Uprava kompanije koja nije u stanju da komunicira sa sopstvenim zaposlenima pa ne treba ni da vodi kompaniju. Nije resenje stecaj jer nije organizacija kriva vec ljudi, pojedinci, koji svojom nesposobnoscu da prevazidju probleme i da prihvate neophodnost promena vuku celo drustvo u propast. Da se ja pitam celu upravu bih poslao na biro za rad i zaposljavanje kad nije u stanju da se sporazume sa ljudima sa kojima radi ne treba ni da radi.

Filip

pre 19 godina

Resenje: treba smanjiti raspon plata i ceniti strucnjake u JAT-u a ne podrzavati nestrucno rukovodstvo koje se bogati na racun strucnjaka.

BOKI

pre 19 godina

Mislim da je JAT preterao - ni sami neznaju koliko sindikata imaju, strajkuje kad ko hoce, a imaju najvise plate u Srbiji.
Mislim da drzava treba da preuzme neophodne korake kako bi stavila tacku na nerad i javasluk koji vladaju u ovoj kompaniji.
Prica oko RyanAira je (verujem) pustena u javnost radi dodatnog pritiska na sindikate, ali nemam nista protiv da ova kompanija otvori predstavnistvo za ovaj deo Evrope u Srbiji. Sta vise, pozeljno je, i ako nece beogrdski aerodrom, aerodrom u Nisu je otvoren (sudeci prema izjavama zvanicnika). Problem je samo da se ponuda Ryanaira ne "zaturi" po Beogradu...
Siguran sam da niko ne bi imao nista protiv da leti do evropskih destinacija po ceni od 20-30E, pa makar i u jednoj klasi, bez posluzenja (koje kod JAT-a znaci casa soka i kiseli osmeh stjuardese, a uz to kosta 7-8 puta vise).

Milenko

pre 19 godina

Muka mi je sto sam uhvatio sebe da se slazem sa Veljom Ilicem: Stecaj - otkazi svima - smena nesposobnog rukovodstva - posao izabranima, pa da onda vidimo kako se vodi firma i kako se usaglasavaju rasponi plata na ustrb putnika.

Mile dipl.ing.

pre 19 godina

Aaaaalo bre. Pa tranzicija u JAT-u ne znaci da se rukovodstvo tj. manjina (ne)strucnjaka obogati i da specava druge da normalno zive. Apelujem na Vladu Srbije neka posalje eksperte za "pojedinacni kolektivni ugovor" i da ona podeli ovih 120 miliona bruto za plate a da svi u JAT-u budu zadovoljni! Ljudi ne moze i jare i pare. Sta treba da kleknemo i da molimo da nam jos smanje plate da bi se rukovodstvu i pilotima povecale?

Zoki-Poki

pre 19 godina

Ovi u JAT su bar 30 tak godina zaštićeni kao "beli medvedi".Uz dranje putnika cenom, lošom uslugom čak i drskošću, aerodromskom taksom i čime sve ne, slanjem svojih "stručnjaka" u Sietl na obuku, a u stanju su da proizvedu ništa mislim na održavanje i tako od Tita do Tita. Pilotima i kapetanima zaista čast, ostale treba najuriti bez otpremnine. Pa koliko su samo direktora promenili od 60-tih godina prošlog veka a šta su unapredili rad sam znati veoma.
Ma dajte ljudi otarasite se već "sindikatlija" i bivših hohštaplera direktora i predsednika UO(bora). Koliko u procentima prihoda imaju deviznih rashoda? Samo sviraju uz mandoline...
A plate su im kao da žive kod Vuka Bojovića.
Sigurno ima vrednih, znalaca, ali nema ekonomskog poslovanja.
Dajte da im pregledam poslovanje u zadnjih 20 godina i imaćemo bar 600 osuđenih i zatvorenih GARANTUJEM.

slober

pre 19 godina

"Krcag ide na vodu dok se ne razbije". Uskoro ce JAT da "razbije svoj krcag", pa ce kao takav i prestati da postoji. Nije mi jasan mentalni sklop ljudi koji uporno pokusavaju da obustavom rada privuku klijente u svoju firmu. Da li ima neko sposoban da im objasni da se oni sada nalaze na trzistu i da se svaki takav potez posmatra i izvan granica Srbije?

Milos

pre 19 godina

U celoj krizi oko JAT-a nije spomenuo broj, cenu i smisao postojanja predstavnistava kompanije sirom sveta. Koliko ja znam JAT ima predstavnistvo i u Australiji za koju godinama ne leti pa cak ni u saradnji sa drugim prevoznicima!?

Petar Milinkovic

pre 19 godina

Moram da kazem nesto oko JAT-a.
- godisnja zarada je 200 miliona evra a recimo najnoviji Airbus-ov avion kosta 230 miliona evra, cemu vodi to onda, kompanija je definitivno u izumiranju i oni nikada nece moci da obnove flotu niti da zarade dovoljno da podmire osnovne troskove koje imaju;
- monopol na letove samo stvara animozitet kod ljudi, ja recimo vise nikad necu iz principa da letim sa njima, radije cu putovati ceo dan autobusom;
- stjuardese u avionima JAT-a dolaze na te pozicije preko veze, tacnije preko pilota sa kojima su i ovo pricam iz prve ruke;
- neljubaznost osoblja u avionima je na neverovatnom nivou, nasmesice vam se jedino ako kupite neki od proizvoda na kojima zaradjuju tokom leta, ako im budete trazili casu obicne vode dobicete ocajan izraz lica koji ce vas naterati da se plasite od doticne osobe, licno sam pomislio jednom prilikom da ce da me izbaci kroz prozor i to bez padobrana;
- mislim da je vreme da se u Srbiji prekine sa ulaganjem u gubitase ili one koji se tu negde nalaze jer to jednostavno ne vodi nicemu;
- i jako mi smeta aku mehanicari nisu dobili plate a letacko osoblje jeste, ipak je sve to u sprezi a o kolegijalnosti i da ne govorim, sramota;

Sulejman

pre 19 godina

Srbija ce ostati bez jednog od retkih preduzeca sto nesto vrede. Strajkaci sjeku granu na kojoj sede. Firma koja pravi gubitke se zatvara a radnici ostaju bez posla. Mogucnosti za zaposljenje u inostranstvu su manje nego sto to oni ocekuju...

Aleksandra

pre 19 godina

"avio-saobraćaj na beogradskom aerodromu za sada odvija normalno" - nije istina!!! Mozda za ostale avio prevoznike, ali moj prijatelj koji je imao kartu za jat-ov let iz Podgorice, jos uvek je od rane zore na aerodromu, i sad se prebacio za let u 4 preko crnogorskog aviooperatera... sramota!!!

Picard

pre 19 godina

Kao neko ko specijalizira u obasti ljudskih resursa i svakodnevno radi kao konsultant za Kolektivne ugovore, zelim samo da podelim s vama osecaj gadjenja prema neprofisonalnosti koju su svi ispoljili u slucaju Jata. Pojedinacni kolektivni ugovor je nesto sto NE POSTOJI ni u zakonu o radu, ni u nauci zvanoj Human Resources. Ugovor je ili kolektivan i pregovara se sa unijama ili je pojedinacan.
Mi imamo fantastican zakon o radu, bolji od mnogih ovde na zapadu. Medjutim ni nasi poslodavci ni zaposleni ne znaju svoja prava ni granice, a ministri ponajmanje.
I naravno, niko i ne pomislja da ukljuci strucnjake da bi se izbegla situacija u kojoj bi jedna Evropska zemlja mogla posle 77 godina da ostane bez nacionalnog avio prevoznika. Bez presedana!
Pogledajte i ovaj link:
http://www.airliners.net/discussions/general_aviation/read.main/1905895/

REFORMATOR

pre 19 godina

Ma sta ce nama uopste aero trensport? Jedina domaca destinacija je Tivat, a i ona ce uskoro, kako stvari stoje da postane medjunarodna. Bilo bi najbolje da se JAT ugasi, da objave bankrot i da u Beograd i iz Beograda lete strane avio kompanije. Da i narodu koji putuje bude prijatno, a ne da razmislja da li ce da prezivi let JAT-ovim avionom, da li ce uopste da poleti i ako cak i poleti da sedi par sati u avionu u kojem smrdi WC jer nemaju pare da ga na pojedinim aerodromima ociste!!!! Dosta je vise bilo sprdnje i raznoraznih strajkova, jednostavno treba ukinuti JAT i sve ce biti OK.

gojkan

pre 19 godina

Treba vas ukinuti, preterali ste meru pristojnosti. Uvek ste bili u ogromnim gubicima i sada ste. A kao vrhunskim strucnjacima "ekspertima" svet vapije za vama ne treba da brinete.

dule@cubicle

pre 19 godina

Drzava je ocigledno jako los gazda u slucaju Jata. Jedino resenje je privatizacija, pa neka se vlasnik zamlacuje sa pregovorima i platama, drzava (gradjani) ce ubirati porez i dozvolice se konkurencija da bi cene karata bile nize. Kakav je to nacionalni inteers da se drzi u vlasnistvu mastadont kompanija koja kako funkcionise mogla bi uskoro da doprinese vazdusnoj katastrofi?

MagnusPyke

pre 19 godina

Da rezimiramo:
- Cene avio-karata su na svetskom nivou, nekada i skuplje
- Troskovi pruzanja usluga, plate, infrastruktura i troskovi organizovanja su daleko ispod svetskog nivoa
Znaci neko uzima (otima)razliku i to na veliko.
Necu da pominjem ocajnu uslugu i sveopsti javasluk. Najbolje sto bi moglo da se desi u ovom trenutku je da neka velika avio kompanija kupi JAT i sprovede potpunu reorganizaciju. Medjutim, nismo mi te srece. Neki novi Velja Ilic ce verovatno odlucivati o sudbini naseg avio prevoznika.

pilot 737

pre 19 godina

Kao prvo zeleo bih da se izvinim putnicima sto moraju da trpe i placaju visoke cene karata zbog lose efikasnosti JATa, verujte mi to nije zbog visokih plata pilota koje su petostruko manje nego npr. u Rayan Air u na koji se tako cesto pozivamo, vec zbog prekobrojno zaposlenih u raznim drugim sluzbama JATa. Dok god se vlada ne pozabavi ozbiljnom reformom JATa (otpustanjem neradnika) necemo moci ni da podignemo nivo kvaliteta usluge i da snizimo cene karata. Po meni jedino dobro rukovodstvo za JAT je ono koje ce svatiti da je putnik nasa najveca vrednost i da je uvek u pravu.

bami

pre 19 godina

Otkako je V. Ilić preuzeo "brigu" o našim najvećim javnim preduzećima u svima se zakrvometilo!
A on samo pirka u vatru koju je zapalio i "melje" po medijima!
Takvo čudo od ministra Srbija još nije videla!

Sajko

pre 19 godina

Zar je moguce da niko ne vidi sta se ovde radi: u sred strajkova, UO JATa zakazuje vanrednu sednicu UO da bi raspravlja - sad vi mislite o strajku?! Ne! Strajk se i ne pominje! Jedina tacka dnevnog reda UO pod rukovodstvom Aligrudica je prodaja hotela Slavija.Donosi se jednoglasna odluka da se proda, a onda ministar za privredu, cim se vratio iz Indije, potpisuje odluku. Hotel se prodaje grckoj kompaniji po sest miliona Evra nizoj ceni od stvarne, a prodavac je - ko? Pa Velja Ilic i SPO! I sta sad? Nista, zamajavaju i narod i JATovce dok za mesec,dva ne prodaju hotel, a onda "pa, eto ucinili smo sve, ali nista nije vredelo"!
Zaboravice i JAT i "pojedinacne kolektivne ugovore" i nikad vise nece ni prici avionima.
A JATovci se svadjaju i nemaju pojma sta se iza coska valja!
Doduse, moze da im peva Zdravko Colic, kome je to isto rukovodstvo platilo 56,000 Evra da peva za JAT!

DARE mehaničar

pre 19 godina

Već tri meseca radimo za džabe dok drugi dele pare. Komercijalista sa srednjom spremom stvarno ima 10-15000 dinara, a piloti imaju zagarantovanih 2040evra kad ne lete. Što se tiče Ryanaira, ja sam radio tamo dve godine, i njihovi piloti imaju 4 puta veći nalet od naših pa je i normalno da imaju 4 puta veću platu.
Elem ja sam tamo zarađivao 3200 dolara, a ovde primam 3200dinara(kada dobijem platu) što je sasvim ok za naše uslove. Zaklučak je da u JATu samo piloti i Menadžment imaju svetske plate u zemlji Srbiji.(čitaj: vuku više od 50% Dinkićevog budžeta za plate - 245+65) To je to!

DJURO putnik

pre 19 godina

trebalo bi da raspisu konkurs za jos 2000 radnih mesta
i da povecaju plate 400% mozda bi se neki od radnika osetili zadovoljenim,Dokle bre Srbijo

SPO autenticni ( 1989.)

pre 19 godina

Direktor: mag.ing.drp.krk. g.Aleksandar Milutinovic, eks potpredsednik Gradske vlade Beograda- SPO, vlasnik firme za montazu i remont liftova, eks poslanik, eks odbornik, eks Predsednik OOSKJ- Novi Beograd, spasitelj JATA, po obrazovanju - rudar, tehnolog, palilulski kadar koji sad zivi na Vracaru ! Vesna Prlja, direktor Medija centra JAT-a, clan JULA od osnivanja, tvrdo jezgro u toj para - stranci ! Miroslav Stankovic, sef pravne sluzbe JAT-a,kadar SPO Vozdovac, clan raznih saziva Republicke i Gradske izborne komisije, clan vise UO, eks direktor Poslovnog prostora Vozdovac, vlasnik trosobnog stana na Vozdovcu ( SPO )! Ima nade, dici ce se i uzleceti nas JAT ! Velja Ministar ima zeleznicu, sad ima i JAT, jer ovi gore su pravi kadrovi. Plate nisu bitne, jer su samo oko 158.000 dinara,plus, minus,automobili do posla i nazad, avio karte za dzabe u Srbiji zemlji i 10% za ostatak sveta.

Aleksa

pre 19 godina

Taj Bogdanovic iz sindikata kaze, da vratimo JAT gde mu je mesto - medju vodece svetske kompanije.
Takva arogancija "krasi" JAT vec 30 godina. Nikada nije bio svetska kompanija niti ce biti iako su JAT-ovci uvek obozavali sebe da smatraju "elitom", cak i cistaci aviona, o ostalima da i ne govorimo. Vreme je da se ozbiljno porazmisli da li nam je potrebna takva nezgrapna i neproduktivna kompanija.
JAT ne leti preko okeana za Kanadu i USA, vec vise od deset godina ali jos uvek ima predstavnistvo na 5 Aveniji u New York-u. Kojim se poslovima bave ti ljudi i koliko to kosta?

Jaje

pre 19 godina

Kad budu otpustili sve, kad budu doveli ljude koji nesto znaju o ekonomiji, ali ljude s karakterom i sa motkom, tek ce tad JAT imati sansu da ponovo poleti. Sve ove zaposlene, koji misle da je JAT njihov treba poslati kuci, bez otpremnina samo uz otkaz. Ako nece da rade za 15.000 din sa srednjom skolom, neka idu u butike ili u STR-ove pa nek tamo vode politiku i organizuju strajkove. Ove nesposobne politicare treba sto pre skloniti iz svih upravnih odbora, iz svih preduzeca ako zelimo napred.
A nazad mislim da nemamo ni gde vise...

milos

pre 19 godina

Molio bih Vladu da prestane da pregovara o kupovini novih aviona. Radi se o stotinama miliona evra. Ako je JAT toliko perspektivna kompanija, neka nadje banku koju ce u to da ubedi, pa neka od nje dobije kredit i neka sam finansira svoje letenje. Drzava treba da presece subvencionisanje JAT-a. Drzava ima malo para a mnogo potreba. Neke su sigurno vaznije nego da "nas JAT predstavlja u svetu". Bilo bi bolje, ako drzava vec ima para, da sa njima uradi nesto od svojih zadataka - da unapredi npr. zdravstvenu zastitu ili putnu mrezu ili pak svoju administraciju - izdavanje licnih isprava, da sredi katastre, zemljisne knjige i tome slicno. U svakom slucaju nesto od cega svi imamo koristi, a ne samo piloti i mehanicari.

merlin,bg

pre 19 godina

Komunisticki sindrom, zamislite politicar na mestu giganta kao sto je JAT. Tu nije kraj, ima jos postavljenih politicara na razna vazna mesta u preduzecima: Lasta,GSP,... ima ih koliko hocete. Potrosise sve zivo, uzimaju provizije, kradu neekonomski se ponasaju, na brzinu zgrcu sta se odmah moze zgrnuti. Dok sa druge strane velike firme naravno strane i privatne imaju stroge konkurse za menadzere i nemaju taj problem. Najbolje bi bilo da idu pod stecaj jer ce matematika na kraju ipak to pokazati. Samo oni nemaju petlju za to, evo vec se pogadjaju kao da je to njihovo, boze dragi, kazite mi koji je razlog sto stranke uzimaju veca preduzeca pod svoju kontrolu? Pa naravno da uzmu LOVU, i nema drugog razloga. Kada bi nas Velja dozvolio da se cacka po ostalim preduzecima bilo bi i vis eprljavog vesa nego u JAT-u ali bi verovatno nastradao jer bi nekog ubo u oko.

Vladimir

pre 19 godina

Kada se prica da JAT godisnje zaradi 200 miliona dolara voleo bih da znam na koji nacin? Kompanija je u dugu 400 miliona dolara a cela njena oprema manje od 100 miliona. Znaci da sada JAT ima negativnu vrednost, a oni se svadjaju oko plata. Za koji dan nece imti oko cega da se svadjaju jer ce bit nezaposleni.