Utorak, 29.10.2019.

08:57

EU "servira" novi plan za Srbiju: Zaboravite na članstvo?

Srbiji i ostalim državama u regionu koje žele da postanu deo EU Brisel će najverovatnije "servirati" nova pregovaračka pravila o pristupanju, pišu "Novosti".

Izvor: Tanjug

EU "servira" novi plan za Srbiju: Zaboravite na èlanstvo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Miroljub

pre 4 godine

@Verovatno planiras odlazak u evroazijsku uniju... Prmili bi oni nas odavno da smo iole spremni na tako nesto. Nema u politici i ekonomiji ljubavi i mrznje vec cisti interes. Mi smo sami sebi najveci neprijatelj na EU putu.
(Haha, 29. oktobar 2019 17:40)

Pa sta ti mislis zasto se uopste radilo to sa Evroazijskom unijom? Mislis da je Vucic saznao za ovo danas kad je izaslo u novinama? Vidi on da na vreme mora da pocne da pravi alternativu i da izvrsi ekonomsku diversifikaciju srpskog izvoza i da smanji zavisnost srpske ekonomije od EU.

Haha

pre 4 godine

Predugo traje ovaj prijem.... Nemam ja više vremena za to, Srbija treba da se okrene članstvu gde nas hoće pa bilo to i evroazijska unija. Vidite li da nam odlaze lagano svi.... Čak i ja sa 58 planiram odlazak. Pa ili život ili čekanje smrti ovde bez posla i sredstava za život.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 29. oktobar 2019 12:59)

Verovatno planiras odlazak u evroazijsku uniju... Prmili bi oni nas odavno da smo iole spremni na tako nesto. Nema u politici i ekonomiji ljubavi i mrznje vec cisti interes. Mi smo sami sebi najveci neprijatelj na EU putu.

bunjuel

pre 4 godine

Pretpostavivši da je vest tačna, da je EU ono što je pre 20 godina obećavala da bude, ovo bi bila katastrofa. (U tom slučaju, ovakva neprincipijelnost ne bi ni bila miguća.) Ovako, sve što usporava i onemogućava ulazak u EU je u suštini pozitivna stvar iako bi još pozitivnije bilo kad bi potpuno prekinuli bilo kakve pregovore. Moje mišljenje je da će doći vreme kad ćemo se i rukama i nogama opirati "pridruženju" ali nam to ništa neće vredeti jer je to pre svega standardizovan proces proizvodnje novih klijenata i kolonija za centar EU, a koloniju niko ne pita hoće li da bude kolonija.

jeremija

pre 4 godine

komentari samo pokazuju sveopšte znanje o EU i pristupu ,varate se ako mislite da nećemo imati nikakvih obaveza,biće to gorka saradnja po nas.

Perkele

pre 4 godine

Dace nam status sa olaksicama koje imamo sada. Drugim recima nece promeniti nista. Statuse Norveske ili Svajcarske mozemo da sanjamo u nasem decenijskom delirijumu jer da smo na tom nivou, verovatno ne bi smo potpisivali dogovore sa zemljama koje uvode vodovod,nego bi aplicirali i postali clan (i dalje postojece podruznice EU) EFTA-e. Ovako, buducnost je vrlo sigurna i vrlo mracna osim za stvorove koji vole mrak.

mislivoje

pre 4 godine

pozdravljam tu ideju
sramota bi me bilo da sedim u istoj sobi sa određenim pojedincima
bolje je ovako ,verujte mi
lakše ćemo između sebe da se pokoljemo bez da nas neko u tome ometa

Roki cetri

pre 4 godine

Svima se svidja norveski odnos sa EU,samo zaboravljate da Norveska lezi na nafti i gasu ili svajcarski model,a zaboravljate da su u svajcarskoj najbogatije banke I svi bogatasi tamo cuvaju pare.Srbija ne moze da se poredi sa tim drzavama mi nemamo naftu,gas,banke ni visoku tehnologiju,mi proizvodimo pasulj,psenicu,sljive,a svinje nam kosi svinjska kuga.Cemu se mi nadamo?PAmetni ce da odsele kao sto su do sada isli.Jedan je zivot Zasto ga provesti u besparici i po diktatu korumpiranih politicara?

Markoni

pre 4 godine

Ljudi, da se ne lažemo, pa nama ovo rešenje, pod uslovom da to zaista tako i bude, sasvim odgovara. Mi generalno nismo ni sposobni da preuzmemo sve obaveze koje dolaze sa članstvom, niti da se tako lako promenimo i živimo po EU standardima, pogledajte Bugare, Rumune i Hrvate pa čak i one koji su tamo već duže vreme poput Grka i sve će vam biti jasno. Više me brine činjenica da mi nismo u stanju da napravimo normalnu državu zasnovanu na vladavini prava svo ovo vreme. Kad bi to imali, priča oko EU meni nešto puno ne bi značila iskreno.

hm

pre 4 godine

Jeste, a onda ce da kazu - zatvoriti cemo sa vama ovo poglavlje, ali pre toga moramo ono o korupciji jer je to mnogo bitno za ovo... I molim vas. Nemojte pominjati vise Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku. Mozda nije savrseno, ali nada postoji. Ni Amerika nije bila savrsena u pocetku. Koja je nada za Srbiju da ovako bude po strani? Niti ima nafte kao Norveska, niti banke i ekonomiju kao Svajcarska. Neka evroazijska unija u kojoj ce se motati kablovi za male pare - to je buducnost drzave Srbije u sred Evrope ?!?!

Zoran

pre 4 godine

Budimo iskreni, nijedna vlast u Srbiji od 2000 godine je samo deklarativno govorila da je Srbija zainteresovana da udje u EU. Medjutim nista nije radila da to i na delu pokaze da radi ubrzano reforme u svim sferama drustva. Sadasnj rezim je nevidjenom propagandom okrenuo narod protiv EU. Sada narod u Srbiji misli da je EU losa i da treba da idemo u Evro Azijsku Uniju. Rezim je odradio dobar posao. Kada se narod osvesti bice kasno. Sto ste trazili to ste i dobili. Uvek cemo biti siromasni i podlozni lazima, demagogijom i ostalim glupostima. Cestitam narodu u Srbiji sto je dalekovidan za svoju buducnost.

Hrundi V. Bakshi

pre 4 godine

Европска унија као политичка заједница нам апсолутно не треба може нам донети само штету, као и катастрофе с обе Југославије. С друге стране, оно што нам је деценијама привлачно и јесте била Европска економска заједница. Зато је ова понуда привилегованог партнерства, без политичке интеграције, прихватљив и пожељан компромис за обе стране. Са већ потписаним партерством с Евроазијском унијом и све јачим везама с Кином, бићемо једини кривци ако не искористимо приступ толиким тржиштима. Но то је превасходно питање "дубоке државе" илити компрадорске елите (Курте и Мурте) која влада овом земљом.

Bong

pre 4 godine

U sustini, jedino vazno pitanje je da li bismo kao drzavljani Srbije imali otvoren pristup trzist rada na teritoriji EU...Ako to privilegovano partnerstvo znaci da ce nam i dalje trebati radne vize onda nikom nista, glupost, a ako bismo mogli ici u raditi u Irsku ili Belgiju kao ljudi onda sam za...

zippo

pre 4 godine

Kakva nebuloza od teksta. Pazi ti to, necemo formalno uci ali bice kao da smo usli plus nagradjeni sa jos cetiri najbogatije drzave po glavi stanovnika. Komedija....

Nex

pre 4 godine

Uopste ne verujem u ovo. Prvo zbog toga sto to pisu "Novosti", koje su odavno prestale da budu objektivne novine, a drugo zbog zdravog razuma. Sto se tice ovog drugog, EFTA model koji je ponudjen zemljama koje su jako razvijene,koje su izglasale da ne pristupe EU i koje bi EU rado videla u svojim redovima (Norveska, Svajcarska, Lihtenstajn, Island i moguce VB u buducnosti). Dalje, po svemu procitanom, EU se nece prosiravati ni u snu pre 2030 mozda i kasnije, ali nece ni zatvoriti svoje pristupne fondove ( citaj za sirotane ) jer bi to dovelo do sirenja Ruskog uticaja. Ostaje status quo, stap sa sargarepom.

ja

pre 4 godine

Predugo traje ovaj prijem.... Nemam ja više vremena za to, Srbija treba da se okrene članstvu gde nas hoće pa bilo to i evroazijska unija. Vidite li da nam odlaze lagano svi.... Čak i ja sa 58 planiram odlazak. Pa ili život ili čekanje smrti ovde bez posla i sredstava za život.

dobro rešenje

pre 4 godine

Šta fali tom rešenju? Da je UK imalo taj status danas ne bi imali problem izlaska. Taj model nudi sve pozitivno i ne nameće ništa negativno. Pristup tržištu rada je više negativan nego pozitivan jer zemlja se isprazni a koristi nikakve nema od tog, mada se od toga i ne možeš da zaštitiš jer i bez članstva EU može da dozvoli rad državljanima s Balkana koji su van Unije. Jedino balkanske države tad mogu same da otežaju odlazak svojim državljanima a ako su članovi ne mogu da urade ništa u sprečavanju odlaska. Velika prednost tog za sad neformalnog paketa je što možeš da imaš koristi a nemaš obaveze, možeš sam da imaš spoljnu politiku sa državama sveta a ne preko Brisela, isto važi i za vojnu saradnju i bezbednosnu politiku. Ako je koristenje fondovo dozvoljeno praktično odma po zatvaranju poglavlja to je još bolje nego da se čeka puno članstvo koje se uopšte ne mora desiti. Tu je politika oko Kosova, znači ne mora da se reši problem. Rešenje je bolje nego puno članstvo. EU ima mnogo zakona koji uopšte nisu dobri ni korisni i nisu u duhu naroda ovog regiona, obična su birokratska tlaka i muka građanima.

Realista

pre 4 godine

Macka u dzaku, ona prva opcija nema teorije da zazivi, druga da ali se njom dobija samo pristup otvorenom trzistu EU i CEFTE koje cine zonu slobodne trgovine Evrope(izvoz svih W6 Balkana u iste je mizeran )a ne dobija se novac iz budzeta EU kao clanice(bogatim clanicama EFTE to nije potrebno, pa npr Srbija kao clanica puni budzet EU sa mililjardu evra godisnje a vuce iz istog 2-4 svake godine, kao kandidat ne dajemo nista, ali dobijemo desetinu onog sto bi dobili kao clanica .Drugo clanice EFTE su sve u Sengen zoni,zapadni Balkan nikada nece pustiti u isti.

F dijagnoza

pre 4 godine

Pišu Novosti i svi se odmah uhvatili, baš će EU Srbiji dati isti status ko Švajcarskoj i Norveškoj koji je još puno bolji nego stvarno članstvo u EU!

marko, nis

pre 4 godine

"EU nastavlja sa ucenama i manipulacijama. Srbija definitvno treba s se okrene sebi i regionalnoj saradnji, kao i alternativi u vidu Evroazijske ekonomske unije i slično. EU možda nije pukla ali puca po šavovima. Pod takvim okolnostima bolje je biti van EU nego u njoj, ako se ikad konsoliduju"

Ispred EU je red, i EU bira. Ispred Evroazijske unije ne ceka niko, vrata otvorena. Razmislite zasto je tako, zbog cega je red ispred EU a ne ispred Rusije, Belorusije i Kazahstana. Pa i burek kada kupujete, gledate da li tamo kupuje jos neko.

marko_sthlm

pre 4 godine

@ "Pojednostavljeno, imaćemo obaveze bez prava glasa. Kao i svaka kolonija.
(ne, hvala, 29. oktobar 2019 09:56)"

Ovo je jedna velika istina.
U Norveškoj često ljudi kažu da je taj model bezveze - imaš sve obaveze, plaćaš kao i da si članica, celokupno EU zakonodavstvo moraš da primenjuneš a nemaš pravo glasa kad se donose odluke koje se i tebe direktno tiču.

Najgora varijanta.
Ako budu toliko bezobrazni da bi udovoljili Makronu, onda im se zahvaliti i prekinuti proces i isto tako odmah prekinuti sve pregovore o i sa KiM i takođe poništiti sve prethodno dogovoreno.

Danas

pre 4 godine

I ja na ovo gledam pozitivno. Mislim da je Francuska bila jedina fer jer je otvoreno rekla. Njihovi drzavljani su nezadovoljni, setimo se samo kada se odlucivalo o Grckoj, koliko su njihovi gradjani bili protiv davanja bilo kakve pomoci. Tih godina sam cesto bila u Nemackoj, ne mozete da zamislite komentare njihovih drzavljana i naslovne strane. Novo prosirenje nakon loseg iskustva sa Bugarakom, Hrvatskom i Rumunijom je nerealno i dovelo bi sve veceg nepoverenja njihovih drzavljana prema EU. Nama ovo i odgovara zbog migranata, povecanja poreskih obaveza drzavljana EU, poskupljenja struje i ostalih obaveza i mera stednje. Mislim da imamo ogroman broj Srba koji zive u zapadnoj Evropi pa ko zeli da ode legalno moze da nadje nacin i bez slobode kretanja i rada u EU. Nikog ne treba zaustavljati da zivi tamo gde zeli i da sam vidi da li mu nesto odgovara ili ne. Moje vidjenje kao nekog ko je ziveo tamo je da u EU vlada ogromna kriza i da je jako tesko zaraditi i ustediti novac cak i za visoko obrazovane ljude. Izdaci su ogromni! Nasi ljudi treba da se okrenu sebi, da budu pristojni, da uce i rade i da ne ocekuju da ce neko nesto da im da bez da ne uloze ogroman trud. Takvo je vreme i vreme socijalizma je proslo. Mene vise brine nedostatak pravne drzave kod nas i sve veci porast kriminala nego bilo sta drugo ali mi sami moramo da izvrsimo pritisak na politicare gradjanskim inicijativama i slicnim nacinom ucesca. Ulazak u EU sam po sebi ne bi resio ovaj problem.

only fools and horses

pre 4 godine

U prevodu: nećete nikad biti članovi, nećete uticati ni na šta, ali nam treba vaše tržište pod uslovima koje mi odredimo i propišemo i naravno menjamo kad god nam se ukaže potreba.
Treba sarađivati sa svim evropskim državama i naravno sa EU. Ali samo onako kako nam odgovara, odnosno u obostranom interesu. Ovo što smo mi uradili je potpuno uništavanje onog što je ostalo od naše privrede (setite se samo bankarskog sektora) pod njihovim diktatom. A za uzvrat nismo dobili baš ništa.

bole

pre 4 godine

Prvo poglavlje je Srbija otvorila 2015. Za 4 godine Srbija je od 34 poglavlja otvorila 17 a zatvorila samo 2. Da je Srbija student a EU fakultet, od 34 isita poloziti samo 2 je jasan znak da studije ne idu dobro i da je vreme da odustane od studija.

Inace, najveci problem nije Kosmet vec poglavlje 27- Zivotna Sredina jer je jedino za ovo ocena "Potpuna neuskladjenost sa zakonodavstvom EU). Za uskladjivanje ce trebati desetine milijardi evra i ne ocekuje se da Srbija uopste moze da ispuni ovo poglavlje (dovoljno je izaci na uluicu ovih dana i to shvatiti).

Srbija nece uci u EU jer nema spremnost za to, ali gradjani zele u EU jer im nudi veca prava i kvalitetniji zivot na ustrb prava povlascenih klasa, odatle i masovno iseljavanje koje se samo intenzivira.

Biba

pre 4 godine

"Eto, da je Srbija priznala Kosovo prije 10 godina, danas bi bila članica EU. Ovako, niti će Kosovo u Srbiju, niti će Srbija u EU."

Svako ko prati politiku EU prema Srbiji zna da Srbija nikad nece uci u EU. Uslovi se izmisljaju uvek novi kao u bajci gde car obecava ruku svoje kcerke princu koji ce obaviti neki tezak (uglavnom jedva izvodljiv) zadatak, pa sve i kad zadatak bude obavljen on ne dobija obecano nego novi jos tezi zadatak. EU ne zeli Srbiju i zemlje Balkana u Uniji, nema to veze s Kosovom - inace bi Albaniju, Makedoniju, CG primili. Unija ne bi imala nikakve koristi od tih zemalja kada bi ih primila u clanstvo, kao sto manje vise nema ni od Rumunije Bugarske i Hrvatske. Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo jer je ocigledno da bismo se odrekli svoje zemlje i prava na nju a zauzvrat ne bismo dobili bas nista. Unija je politicki savez koji jednog dana moze prestati postojati, drzave su visevekovne tvorevine.

Branko

pre 4 godine

Godinama se vec pitam zasto ovako nesto nisu ponudili, nego vazi "sve ili nista" princip. Realno ni nama ni njima se ne isplati da nam otvore granice i pola drzave se odmah preseli u Zapadnu Evropu

genije

pre 4 godine

Meni se ovaj norveski model najvise svidja. Zajedno sa Norveskom, Svajcarskom, Islandom i ostatkom EU u istom klubu, uz identicna prava koje te zemlje imaju, pristup trzistu svih EEA zemalja i obrnuto, ali bez diktata Brisela, uslovljavanja clanstvom u NATO ... i eventualnu mogucnost da pristupimo i Sengenu jednog dana, jer su sve te zemlje u Sengenu. Nazalost, tesko ce to ici, EEA je mnogo duzi stap od ovog EU stapa, a sargarepa je odvano istrulela ...

Oki79

pre 4 godine

Ovo uopšte ne mora da bude loše rešenje. Nama i jeste najvažniji pristup ekonomskom prostoru i fondovima, politička integracija je u drugom planu.

student

pre 4 godine

Ovo je jos bolja varijanta u ekonomskom smilu, sa jedne strane imati pristup EU trzistu kao da si clan ali bez formalnog clanstva i obaveza koje samo clanstvo namece - vodjenje spoljne politike koja je unapred diktirana od strane EU kao sto je npr uvodjenje sankcija Rusiji, a sa druge, takodje pristup istocnim trzistima koja su velika i postaju polako znacajna ekonomski... sudeci po svemu, na Balkanu ce opet nastati neutralna zona trgovine kao sto je to nekada bila exYU, sa naravno drugim sastavom drzava i njihovim neresenim politickim problemima.

Иван Грозни

pre 4 godine

Ако се још не би тражило признање КиМ, ово и није тако лоше. Треба бити прагматичан због тога што је пуноправно чланство деценијама далеко. Ми смо европска земља и логично је да највише сарађујемо са нашим окружењем. С обзиром на демографска кретања у Европи, није нереално очекивати да се у скоријем периоду отвори и европско тржиште рада. У том случају, за већину нашег становништва то би било скоро исто као и пуноправно чланство.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

realno nama sa eu i treba samo ekonomska saradnja, svi ostali standardi i poglavlja treba da budu cilj svakog normalnog drustva generalno, a ne zato da bi se postao clan eu - a sa ovakvom vrstom saradnje ocekujem da bi trebalo da ostane vise mesta za vodjenje samostalne drzavne politike u sopstvenu korist - tako da bi sve to bilo super, jedino sto nemamo osnovni preduslov a to su politicari koji konacno rade u korist svoje drzave i naroda, a ne svojih dzepova, ali tu nam ni 20 godina pristupanja nije pomoglo, a rumunima bugarima i hrvatima cak ni clanstvo nije pomoglo, tako da je to ocigledno boljka koju eu na ovim prostorima ne moze da resi, samo go*njiva motka

Pademinaum

pre 4 godine

Kao u firmi. Ugovor na 6 meseci koji se obnavlja u beskonacno. Dok im trebamo dobro, ako nam se ne svidja..dovidjenja. Postena ponuda za nas da se ne cimamo vise.

Anti eu

pre 4 godine

Kao veliki protivnik clanstva u eu i zagovornik ovakvog posebnog tretmana ja sam odusevljen! Ovo pruža šanse za saradnju i sa istokom i sa zapadom i samostalnost u odlucivanju kao i finasijsku nezavisnot a ne samo slepo slušanje i klimanje glavom i trčanje za eu! Naša je greska sto nismo prvo mi napravili referendum da li želimo ili ne u eu! A za slobodu unutar zemlje moramo sami da se izborimo!

Devla

pre 4 godine

Neka, ne zelite vi nas, ne zelimo ni mi vas preterano. Mozda nam trebaju reforme zbog nas samih, a ne da bi vama udovoljili da bi se smilovali i pustili nas u uniju.

apolo

pre 4 godine

EU nastavlja sa ucenama i manipulacijama. Srbija definitvno treba s se okrene sebi i regionalnoj saradnji, kao i alternativi u vidu Evroazijske ekonomske unije i slično. EU možda nije pukla ali puca po šavovima. Pod takvim okolnostima bolje je biti van EU nego u njoj, ako se ikad konsoliduju.

Zagrepčanin

pre 4 godine

Eto, da je Srbija priznala Kosovo prije 10 godina, danas bi bila članica EU. Ovako, niti će Kosovo u Srbiju, niti će Srbija u EU. Ispada da će ona imati privilegirani status kakav je EU nudila Turskoj prije desetak godina, a ova je to odbila jer joj je bilo ispod časti da bude "drugorazredna članica".

Kako god bilo, Rusi su pobijedili Uniju i sad Srbiju privlače u svoje ekonomske i vojne aranžmane, što je u konačnici dobro rješenje i za EU, koja je zažalila što je primila Rumunjsku i Bugarsku.

da

pre 4 godine

Ako mene pitate, ovo je jos bolje!

E sad to sto mi nismo sposobni da otvaramo i jos manje zatvaramo poglavalja, to su vec nasi unutrasnji problemi. I ne mislim samo na aktuelno vlast, nego na nase politicare generalno.

da

pre 4 godine

Ako mene pitate, ovo je jos bolje!

E sad to sto mi nismo sposobni da otvaramo i jos manje zatvaramo poglavalja, to su vec nasi unutrasnji problemi. I ne mislim samo na aktuelno vlast, nego na nase politicare generalno.

Pademinaum

pre 4 godine

Kao u firmi. Ugovor na 6 meseci koji se obnavlja u beskonacno. Dok im trebamo dobro, ako nam se ne svidja..dovidjenja. Postena ponuda za nas da se ne cimamo vise.

apolo

pre 4 godine

EU nastavlja sa ucenama i manipulacijama. Srbija definitvno treba s se okrene sebi i regionalnoj saradnji, kao i alternativi u vidu Evroazijske ekonomske unije i slično. EU možda nije pukla ali puca po šavovima. Pod takvim okolnostima bolje je biti van EU nego u njoj, ako se ikad konsoliduju.

Biba

pre 4 godine

"Eto, da je Srbija priznala Kosovo prije 10 godina, danas bi bila članica EU. Ovako, niti će Kosovo u Srbiju, niti će Srbija u EU."

Svako ko prati politiku EU prema Srbiji zna da Srbija nikad nece uci u EU. Uslovi se izmisljaju uvek novi kao u bajci gde car obecava ruku svoje kcerke princu koji ce obaviti neki tezak (uglavnom jedva izvodljiv) zadatak, pa sve i kad zadatak bude obavljen on ne dobija obecano nego novi jos tezi zadatak. EU ne zeli Srbiju i zemlje Balkana u Uniji, nema to veze s Kosovom - inace bi Albaniju, Makedoniju, CG primili. Unija ne bi imala nikakve koristi od tih zemalja kada bi ih primila u clanstvo, kao sto manje vise nema ni od Rumunije Bugarske i Hrvatske. Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo jer je ocigledno da bismo se odrekli svoje zemlje i prava na nju a zauzvrat ne bismo dobili bas nista. Unija je politicki savez koji jednog dana moze prestati postojati, drzave su visevekovne tvorevine.

Anti eu

pre 4 godine

Kao veliki protivnik clanstva u eu i zagovornik ovakvog posebnog tretmana ja sam odusevljen! Ovo pruža šanse za saradnju i sa istokom i sa zapadom i samostalnost u odlucivanju kao i finasijsku nezavisnot a ne samo slepo slušanje i klimanje glavom i trčanje za eu! Naša je greska sto nismo prvo mi napravili referendum da li želimo ili ne u eu! A za slobodu unutar zemlje moramo sami da se izborimo!

marko_sthlm

pre 4 godine

@ "Pojednostavljeno, imaćemo obaveze bez prava glasa. Kao i svaka kolonija.
(ne, hvala, 29. oktobar 2019 09:56)"

Ovo je jedna velika istina.
U Norveškoj često ljudi kažu da je taj model bezveze - imaš sve obaveze, plaćaš kao i da si članica, celokupno EU zakonodavstvo moraš da primenjuneš a nemaš pravo glasa kad se donose odluke koje se i tebe direktno tiču.

Najgora varijanta.
Ako budu toliko bezobrazni da bi udovoljili Makronu, onda im se zahvaliti i prekinuti proces i isto tako odmah prekinuti sve pregovore o i sa KiM i takođe poništiti sve prethodno dogovoreno.

Branko

pre 4 godine

Godinama se vec pitam zasto ovako nesto nisu ponudili, nego vazi "sve ili nista" princip. Realno ni nama ni njima se ne isplati da nam otvore granice i pola drzave se odmah preseli u Zapadnu Evropu

Bong

pre 4 godine

U sustini, jedino vazno pitanje je da li bismo kao drzavljani Srbije imali otvoren pristup trzist rada na teritoriji EU...Ako to privilegovano partnerstvo znaci da ce nam i dalje trebati radne vize onda nikom nista, glupost, a ako bismo mogli ici u raditi u Irsku ili Belgiju kao ljudi onda sam za...

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

realno nama sa eu i treba samo ekonomska saradnja, svi ostali standardi i poglavlja treba da budu cilj svakog normalnog drustva generalno, a ne zato da bi se postao clan eu - a sa ovakvom vrstom saradnje ocekujem da bi trebalo da ostane vise mesta za vodjenje samostalne drzavne politike u sopstvenu korist - tako da bi sve to bilo super, jedino sto nemamo osnovni preduslov a to su politicari koji konacno rade u korist svoje drzave i naroda, a ne svojih dzepova, ali tu nam ni 20 godina pristupanja nije pomoglo, a rumunima bugarima i hrvatima cak ni clanstvo nije pomoglo, tako da je to ocigledno boljka koju eu na ovim prostorima ne moze da resi, samo go*njiva motka

Nex

pre 4 godine

Uopste ne verujem u ovo. Prvo zbog toga sto to pisu "Novosti", koje su odavno prestale da budu objektivne novine, a drugo zbog zdravog razuma. Sto se tice ovog drugog, EFTA model koji je ponudjen zemljama koje su jako razvijene,koje su izglasale da ne pristupe EU i koje bi EU rado videla u svojim redovima (Norveska, Svajcarska, Lihtenstajn, Island i moguce VB u buducnosti). Dalje, po svemu procitanom, EU se nece prosiravati ni u snu pre 2030 mozda i kasnije, ali nece ni zatvoriti svoje pristupne fondove ( citaj za sirotane ) jer bi to dovelo do sirenja Ruskog uticaja. Ostaje status quo, stap sa sargarepom.

Zagrepčanin

pre 4 godine

Eto, da je Srbija priznala Kosovo prije 10 godina, danas bi bila članica EU. Ovako, niti će Kosovo u Srbiju, niti će Srbija u EU. Ispada da će ona imati privilegirani status kakav je EU nudila Turskoj prije desetak godina, a ova je to odbila jer joj je bilo ispod časti da bude "drugorazredna članica".

Kako god bilo, Rusi su pobijedili Uniju i sad Srbiju privlače u svoje ekonomske i vojne aranžmane, što je u konačnici dobro rješenje i za EU, koja je zažalila što je primila Rumunjsku i Bugarsku.

bole

pre 4 godine

Prvo poglavlje je Srbija otvorila 2015. Za 4 godine Srbija je od 34 poglavlja otvorila 17 a zatvorila samo 2. Da je Srbija student a EU fakultet, od 34 isita poloziti samo 2 je jasan znak da studije ne idu dobro i da je vreme da odustane od studija.

Inace, najveci problem nije Kosmet vec poglavlje 27- Zivotna Sredina jer je jedino za ovo ocena "Potpuna neuskladjenost sa zakonodavstvom EU). Za uskladjivanje ce trebati desetine milijardi evra i ne ocekuje se da Srbija uopste moze da ispuni ovo poglavlje (dovoljno je izaci na uluicu ovih dana i to shvatiti).

Srbija nece uci u EU jer nema spremnost za to, ali gradjani zele u EU jer im nudi veca prava i kvalitetniji zivot na ustrb prava povlascenih klasa, odatle i masovno iseljavanje koje se samo intenzivira.

marko, nis

pre 4 godine

"EU nastavlja sa ucenama i manipulacijama. Srbija definitvno treba s se okrene sebi i regionalnoj saradnji, kao i alternativi u vidu Evroazijske ekonomske unije i slično. EU možda nije pukla ali puca po šavovima. Pod takvim okolnostima bolje je biti van EU nego u njoj, ako se ikad konsoliduju"

Ispred EU je red, i EU bira. Ispred Evroazijske unije ne ceka niko, vrata otvorena. Razmislite zasto je tako, zbog cega je red ispred EU a ne ispred Rusije, Belorusije i Kazahstana. Pa i burek kada kupujete, gledate da li tamo kupuje jos neko.

only fools and horses

pre 4 godine

U prevodu: nećete nikad biti članovi, nećete uticati ni na šta, ali nam treba vaše tržište pod uslovima koje mi odredimo i propišemo i naravno menjamo kad god nam se ukaže potreba.
Treba sarađivati sa svim evropskim državama i naravno sa EU. Ali samo onako kako nam odgovara, odnosno u obostranom interesu. Ovo što smo mi uradili je potpuno uništavanje onog što je ostalo od naše privrede (setite se samo bankarskog sektora) pod njihovim diktatom. A za uzvrat nismo dobili baš ništa.

genije

pre 4 godine

Meni se ovaj norveski model najvise svidja. Zajedno sa Norveskom, Svajcarskom, Islandom i ostatkom EU u istom klubu, uz identicna prava koje te zemlje imaju, pristup trzistu svih EEA zemalja i obrnuto, ali bez diktata Brisela, uslovljavanja clanstvom u NATO ... i eventualnu mogucnost da pristupimo i Sengenu jednog dana, jer su sve te zemlje u Sengenu. Nazalost, tesko ce to ici, EEA je mnogo duzi stap od ovog EU stapa, a sargarepa je odvano istrulela ...

Markoni

pre 4 godine

Ljudi, da se ne lažemo, pa nama ovo rešenje, pod uslovom da to zaista tako i bude, sasvim odgovara. Mi generalno nismo ni sposobni da preuzmemo sve obaveze koje dolaze sa članstvom, niti da se tako lako promenimo i živimo po EU standardima, pogledajte Bugare, Rumune i Hrvate pa čak i one koji su tamo već duže vreme poput Grka i sve će vam biti jasno. Više me brine činjenica da mi nismo u stanju da napravimo normalnu državu zasnovanu na vladavini prava svo ovo vreme. Kad bi to imali, priča oko EU meni nešto puno ne bi značila iskreno.

Danas

pre 4 godine

I ja na ovo gledam pozitivno. Mislim da je Francuska bila jedina fer jer je otvoreno rekla. Njihovi drzavljani su nezadovoljni, setimo se samo kada se odlucivalo o Grckoj, koliko su njihovi gradjani bili protiv davanja bilo kakve pomoci. Tih godina sam cesto bila u Nemackoj, ne mozete da zamislite komentare njihovih drzavljana i naslovne strane. Novo prosirenje nakon loseg iskustva sa Bugarakom, Hrvatskom i Rumunijom je nerealno i dovelo bi sve veceg nepoverenja njihovih drzavljana prema EU. Nama ovo i odgovara zbog migranata, povecanja poreskih obaveza drzavljana EU, poskupljenja struje i ostalih obaveza i mera stednje. Mislim da imamo ogroman broj Srba koji zive u zapadnoj Evropi pa ko zeli da ode legalno moze da nadje nacin i bez slobode kretanja i rada u EU. Nikog ne treba zaustavljati da zivi tamo gde zeli i da sam vidi da li mu nesto odgovara ili ne. Moje vidjenje kao nekog ko je ziveo tamo je da u EU vlada ogromna kriza i da je jako tesko zaraditi i ustediti novac cak i za visoko obrazovane ljude. Izdaci su ogromni! Nasi ljudi treba da se okrenu sebi, da budu pristojni, da uce i rade i da ne ocekuju da ce neko nesto da im da bez da ne uloze ogroman trud. Takvo je vreme i vreme socijalizma je proslo. Mene vise brine nedostatak pravne drzave kod nas i sve veci porast kriminala nego bilo sta drugo ali mi sami moramo da izvrsimo pritisak na politicare gradjanskim inicijativama i slicnim nacinom ucesca. Ulazak u EU sam po sebi ne bi resio ovaj problem.

Devla

pre 4 godine

Neka, ne zelite vi nas, ne zelimo ni mi vas preterano. Mozda nam trebaju reforme zbog nas samih, a ne da bi vama udovoljili da bi se smilovali i pustili nas u uniju.

bunjuel

pre 4 godine

Pretpostavivši da je vest tačna, da je EU ono što je pre 20 godina obećavala da bude, ovo bi bila katastrofa. (U tom slučaju, ovakva neprincipijelnost ne bi ni bila miguća.) Ovako, sve što usporava i onemogućava ulazak u EU je u suštini pozitivna stvar iako bi još pozitivnije bilo kad bi potpuno prekinuli bilo kakve pregovore. Moje mišljenje je da će doći vreme kad ćemo se i rukama i nogama opirati "pridruženju" ali nam to ništa neće vredeti jer je to pre svega standardizovan proces proizvodnje novih klijenata i kolonija za centar EU, a koloniju niko ne pita hoće li da bude kolonija.

jeremija

pre 4 godine

komentari samo pokazuju sveopšte znanje o EU i pristupu ,varate se ako mislite da nećemo imati nikakvih obaveza,biće to gorka saradnja po nas.

Zoran

pre 4 godine

Budimo iskreni, nijedna vlast u Srbiji od 2000 godine je samo deklarativno govorila da je Srbija zainteresovana da udje u EU. Medjutim nista nije radila da to i na delu pokaze da radi ubrzano reforme u svim sferama drustva. Sadasnj rezim je nevidjenom propagandom okrenuo narod protiv EU. Sada narod u Srbiji misli da je EU losa i da treba da idemo u Evro Azijsku Uniju. Rezim je odradio dobar posao. Kada se narod osvesti bice kasno. Sto ste trazili to ste i dobili. Uvek cemo biti siromasni i podlozni lazima, demagogijom i ostalim glupostima. Cestitam narodu u Srbiji sto je dalekovidan za svoju buducnost.

Oki79

pre 4 godine

Ovo uopšte ne mora da bude loše rešenje. Nama i jeste najvažniji pristup ekonomskom prostoru i fondovima, politička integracija je u drugom planu.

Roki cetri

pre 4 godine

Svima se svidja norveski odnos sa EU,samo zaboravljate da Norveska lezi na nafti i gasu ili svajcarski model,a zaboravljate da su u svajcarskoj najbogatije banke I svi bogatasi tamo cuvaju pare.Srbija ne moze da se poredi sa tim drzavama mi nemamo naftu,gas,banke ni visoku tehnologiju,mi proizvodimo pasulj,psenicu,sljive,a svinje nam kosi svinjska kuga.Cemu se mi nadamo?PAmetni ce da odsele kao sto su do sada isli.Jedan je zivot Zasto ga provesti u besparici i po diktatu korumpiranih politicara?

Perkele

pre 4 godine

Dace nam status sa olaksicama koje imamo sada. Drugim recima nece promeniti nista. Statuse Norveske ili Svajcarske mozemo da sanjamo u nasem decenijskom delirijumu jer da smo na tom nivou, verovatno ne bi smo potpisivali dogovore sa zemljama koje uvode vodovod,nego bi aplicirali i postali clan (i dalje postojece podruznice EU) EFTA-e. Ovako, buducnost je vrlo sigurna i vrlo mracna osim za stvorove koji vole mrak.

F dijagnoza

pre 4 godine

Pišu Novosti i svi se odmah uhvatili, baš će EU Srbiji dati isti status ko Švajcarskoj i Norveškoj koji je još puno bolji nego stvarno članstvo u EU!

Иван Грозни

pre 4 godine

Ако се још не би тражило признање КиМ, ово и није тако лоше. Треба бити прагматичан због тога што је пуноправно чланство деценијама далеко. Ми смо европска земља и логично је да највише сарађујемо са нашим окружењем. С обзиром на демографска кретања у Европи, није нереално очекивати да се у скоријем периоду отвори и европско тржиште рада. У том случају, за већину нашег становништва то би било скоро исто као и пуноправно чланство.

Hrundi V. Bakshi

pre 4 godine

Европска унија као политичка заједница нам апсолутно не треба може нам донети само штету, као и катастрофе с обе Југославије. С друге стране, оно што нам је деценијама привлачно и јесте била Европска економска заједница. Зато је ова понуда привилегованог партнерства, без политичке интеграције, прихватљив и пожељан компромис за обе стране. Са већ потписаним партерством с Евроазијском унијом и све јачим везама с Кином, бићемо једини кривци ако не искористимо приступ толиким тржиштима. Но то је превасходно питање "дубоке државе" илити компрадорске елите (Курте и Мурте) која влада овом земљом.

hm

pre 4 godine

Jeste, a onda ce da kazu - zatvoriti cemo sa vama ovo poglavlje, ali pre toga moramo ono o korupciji jer je to mnogo bitno za ovo... I molim vas. Nemojte pominjati vise Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku. Mozda nije savrseno, ali nada postoji. Ni Amerika nije bila savrsena u pocetku. Koja je nada za Srbiju da ovako bude po strani? Niti ima nafte kao Norveska, niti banke i ekonomiju kao Svajcarska. Neka evroazijska unija u kojoj ce se motati kablovi za male pare - to je buducnost drzave Srbije u sred Evrope ?!?!

ja

pre 4 godine

Predugo traje ovaj prijem.... Nemam ja više vremena za to, Srbija treba da se okrene članstvu gde nas hoće pa bilo to i evroazijska unija. Vidite li da nam odlaze lagano svi.... Čak i ja sa 58 planiram odlazak. Pa ili život ili čekanje smrti ovde bez posla i sredstava za život.

Realista

pre 4 godine

Macka u dzaku, ona prva opcija nema teorije da zazivi, druga da ali se njom dobija samo pristup otvorenom trzistu EU i CEFTE koje cine zonu slobodne trgovine Evrope(izvoz svih W6 Balkana u iste je mizeran )a ne dobija se novac iz budzeta EU kao clanice(bogatim clanicama EFTE to nije potrebno, pa npr Srbija kao clanica puni budzet EU sa mililjardu evra godisnje a vuce iz istog 2-4 svake godine, kao kandidat ne dajemo nista, ali dobijemo desetinu onog sto bi dobili kao clanica .Drugo clanice EFTE su sve u Sengen zoni,zapadni Balkan nikada nece pustiti u isti.

zippo

pre 4 godine

Kakva nebuloza od teksta. Pazi ti to, necemo formalno uci ali bice kao da smo usli plus nagradjeni sa jos cetiri najbogatije drzave po glavi stanovnika. Komedija....

dobro rešenje

pre 4 godine

Šta fali tom rešenju? Da je UK imalo taj status danas ne bi imali problem izlaska. Taj model nudi sve pozitivno i ne nameće ništa negativno. Pristup tržištu rada je više negativan nego pozitivan jer zemlja se isprazni a koristi nikakve nema od tog, mada se od toga i ne možeš da zaštitiš jer i bez članstva EU može da dozvoli rad državljanima s Balkana koji su van Unije. Jedino balkanske države tad mogu same da otežaju odlazak svojim državljanima a ako su članovi ne mogu da urade ništa u sprečavanju odlaska. Velika prednost tog za sad neformalnog paketa je što možeš da imaš koristi a nemaš obaveze, možeš sam da imaš spoljnu politiku sa državama sveta a ne preko Brisela, isto važi i za vojnu saradnju i bezbednosnu politiku. Ako je koristenje fondovo dozvoljeno praktično odma po zatvaranju poglavlja to je još bolje nego da se čeka puno članstvo koje se uopšte ne mora desiti. Tu je politika oko Kosova, znači ne mora da se reši problem. Rešenje je bolje nego puno članstvo. EU ima mnogo zakona koji uopšte nisu dobri ni korisni i nisu u duhu naroda ovog regiona, obična su birokratska tlaka i muka građanima.

mislivoje

pre 4 godine

pozdravljam tu ideju
sramota bi me bilo da sedim u istoj sobi sa određenim pojedincima
bolje je ovako ,verujte mi
lakše ćemo između sebe da se pokoljemo bez da nas neko u tome ometa

Haha

pre 4 godine

Predugo traje ovaj prijem.... Nemam ja više vremena za to, Srbija treba da se okrene članstvu gde nas hoće pa bilo to i evroazijska unija. Vidite li da nam odlaze lagano svi.... Čak i ja sa 58 planiram odlazak. Pa ili život ili čekanje smrti ovde bez posla i sredstava za život.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 29. oktobar 2019 12:59)

Verovatno planiras odlazak u evroazijsku uniju... Prmili bi oni nas odavno da smo iole spremni na tako nesto. Nema u politici i ekonomiji ljubavi i mrznje vec cisti interes. Mi smo sami sebi najveci neprijatelj na EU putu.

Miroljub

pre 4 godine

@Verovatno planiras odlazak u evroazijsku uniju... Prmili bi oni nas odavno da smo iole spremni na tako nesto. Nema u politici i ekonomiji ljubavi i mrznje vec cisti interes. Mi smo sami sebi najveci neprijatelj na EU putu.
(Haha, 29. oktobar 2019 17:40)

Pa sta ti mislis zasto se uopste radilo to sa Evroazijskom unijom? Mislis da je Vucic saznao za ovo danas kad je izaslo u novinama? Vidi on da na vreme mora da pocne da pravi alternativu i da izvrsi ekonomsku diversifikaciju srpskog izvoza i da smanji zavisnost srpske ekonomije od EU.

student

pre 4 godine

Ovo je jos bolja varijanta u ekonomskom smilu, sa jedne strane imati pristup EU trzistu kao da si clan ali bez formalnog clanstva i obaveza koje samo clanstvo namece - vodjenje spoljne politike koja je unapred diktirana od strane EU kao sto je npr uvodjenje sankcija Rusiji, a sa druge, takodje pristup istocnim trzistima koja su velika i postaju polako znacajna ekonomski... sudeci po svemu, na Balkanu ce opet nastati neutralna zona trgovine kao sto je to nekada bila exYU, sa naravno drugim sastavom drzava i njihovim neresenim politickim problemima.

Zagrepčanin

pre 4 godine

Eto, da je Srbija priznala Kosovo prije 10 godina, danas bi bila članica EU. Ovako, niti će Kosovo u Srbiju, niti će Srbija u EU. Ispada da će ona imati privilegirani status kakav je EU nudila Turskoj prije desetak godina, a ova je to odbila jer joj je bilo ispod časti da bude "drugorazredna članica".

Kako god bilo, Rusi su pobijedili Uniju i sad Srbiju privlače u svoje ekonomske i vojne aranžmane, što je u konačnici dobro rješenje i za EU, koja je zažalila što je primila Rumunjsku i Bugarsku.

apolo

pre 4 godine

EU nastavlja sa ucenama i manipulacijama. Srbija definitvno treba s se okrene sebi i regionalnoj saradnji, kao i alternativi u vidu Evroazijske ekonomske unije i slično. EU možda nije pukla ali puca po šavovima. Pod takvim okolnostima bolje je biti van EU nego u njoj, ako se ikad konsoliduju.

Anti eu

pre 4 godine

Kao veliki protivnik clanstva u eu i zagovornik ovakvog posebnog tretmana ja sam odusevljen! Ovo pruža šanse za saradnju i sa istokom i sa zapadom i samostalnost u odlucivanju kao i finasijsku nezavisnot a ne samo slepo slušanje i klimanje glavom i trčanje za eu! Naša je greska sto nismo prvo mi napravili referendum da li želimo ili ne u eu! A za slobodu unutar zemlje moramo sami da se izborimo!

marko, nis

pre 4 godine

"EU nastavlja sa ucenama i manipulacijama. Srbija definitvno treba s se okrene sebi i regionalnoj saradnji, kao i alternativi u vidu Evroazijske ekonomske unije i slično. EU možda nije pukla ali puca po šavovima. Pod takvim okolnostima bolje je biti van EU nego u njoj, ako se ikad konsoliduju"

Ispred EU je red, i EU bira. Ispred Evroazijske unije ne ceka niko, vrata otvorena. Razmislite zasto je tako, zbog cega je red ispred EU a ne ispred Rusije, Belorusije i Kazahstana. Pa i burek kada kupujete, gledate da li tamo kupuje jos neko.

da

pre 4 godine

Ako mene pitate, ovo je jos bolje!

E sad to sto mi nismo sposobni da otvaramo i jos manje zatvaramo poglavalja, to su vec nasi unutrasnji problemi. I ne mislim samo na aktuelno vlast, nego na nase politicare generalno.

Biba

pre 4 godine

"Eto, da je Srbija priznala Kosovo prije 10 godina, danas bi bila članica EU. Ovako, niti će Kosovo u Srbiju, niti će Srbija u EU."

Svako ko prati politiku EU prema Srbiji zna da Srbija nikad nece uci u EU. Uslovi se izmisljaju uvek novi kao u bajci gde car obecava ruku svoje kcerke princu koji ce obaviti neki tezak (uglavnom jedva izvodljiv) zadatak, pa sve i kad zadatak bude obavljen on ne dobija obecano nego novi jos tezi zadatak. EU ne zeli Srbiju i zemlje Balkana u Uniji, nema to veze s Kosovom - inace bi Albaniju, Makedoniju, CG primili. Unija ne bi imala nikakve koristi od tih zemalja kada bi ih primila u clanstvo, kao sto manje vise nema ni od Rumunije Bugarske i Hrvatske. Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo jer je ocigledno da bismo se odrekli svoje zemlje i prava na nju a zauzvrat ne bismo dobili bas nista. Unija je politicki savez koji jednog dana moze prestati postojati, drzave su visevekovne tvorevine.

Hrundi V. Bakshi

pre 4 godine

Европска унија као политичка заједница нам апсолутно не треба може нам донети само штету, као и катастрофе с обе Југославије. С друге стране, оно што нам је деценијама привлачно и јесте била Европска економска заједница. Зато је ова понуда привилегованог партнерства, без политичке интеграције, прихватљив и пожељан компромис за обе стране. Са већ потписаним партерством с Евроазијском унијом и све јачим везама с Кином, бићемо једини кривци ако не искористимо приступ толиким тржиштима. Но то је превасходно питање "дубоке државе" илити компрадорске елите (Курте и Мурте) која влада овом земљом.

genije

pre 4 godine

Meni se ovaj norveski model najvise svidja. Zajedno sa Norveskom, Svajcarskom, Islandom i ostatkom EU u istom klubu, uz identicna prava koje te zemlje imaju, pristup trzistu svih EEA zemalja i obrnuto, ali bez diktata Brisela, uslovljavanja clanstvom u NATO ... i eventualnu mogucnost da pristupimo i Sengenu jednog dana, jer su sve te zemlje u Sengenu. Nazalost, tesko ce to ici, EEA je mnogo duzi stap od ovog EU stapa, a sargarepa je odvano istrulela ...

student

pre 4 godine

Ovo je jos bolja varijanta u ekonomskom smilu, sa jedne strane imati pristup EU trzistu kao da si clan ali bez formalnog clanstva i obaveza koje samo clanstvo namece - vodjenje spoljne politike koja je unapred diktirana od strane EU kao sto je npr uvodjenje sankcija Rusiji, a sa druge, takodje pristup istocnim trzistima koja su velika i postaju polako znacajna ekonomski... sudeci po svemu, na Balkanu ce opet nastati neutralna zona trgovine kao sto je to nekada bila exYU, sa naravno drugim sastavom drzava i njihovim neresenim politickim problemima.

dobro rešenje

pre 4 godine

Šta fali tom rešenju? Da je UK imalo taj status danas ne bi imali problem izlaska. Taj model nudi sve pozitivno i ne nameće ništa negativno. Pristup tržištu rada je više negativan nego pozitivan jer zemlja se isprazni a koristi nikakve nema od tog, mada se od toga i ne možeš da zaštitiš jer i bez članstva EU može da dozvoli rad državljanima s Balkana koji su van Unije. Jedino balkanske države tad mogu same da otežaju odlazak svojim državljanima a ako su članovi ne mogu da urade ništa u sprečavanju odlaska. Velika prednost tog za sad neformalnog paketa je što možeš da imaš koristi a nemaš obaveze, možeš sam da imaš spoljnu politiku sa državama sveta a ne preko Brisela, isto važi i za vojnu saradnju i bezbednosnu politiku. Ako je koristenje fondovo dozvoljeno praktično odma po zatvaranju poglavlja to je još bolje nego da se čeka puno članstvo koje se uopšte ne mora desiti. Tu je politika oko Kosova, znači ne mora da se reši problem. Rešenje je bolje nego puno članstvo. EU ima mnogo zakona koji uopšte nisu dobri ni korisni i nisu u duhu naroda ovog regiona, obična su birokratska tlaka i muka građanima.

Bong

pre 4 godine

U sustini, jedino vazno pitanje je da li bismo kao drzavljani Srbije imali otvoren pristup trzist rada na teritoriji EU...Ako to privilegovano partnerstvo znaci da ce nam i dalje trebati radne vize onda nikom nista, glupost, a ako bismo mogli ici u raditi u Irsku ili Belgiju kao ljudi onda sam za...

Zoran

pre 4 godine

Budimo iskreni, nijedna vlast u Srbiji od 2000 godine je samo deklarativno govorila da je Srbija zainteresovana da udje u EU. Medjutim nista nije radila da to i na delu pokaze da radi ubrzano reforme u svim sferama drustva. Sadasnj rezim je nevidjenom propagandom okrenuo narod protiv EU. Sada narod u Srbiji misli da je EU losa i da treba da idemo u Evro Azijsku Uniju. Rezim je odradio dobar posao. Kada se narod osvesti bice kasno. Sto ste trazili to ste i dobili. Uvek cemo biti siromasni i podlozni lazima, demagogijom i ostalim glupostima. Cestitam narodu u Srbiji sto je dalekovidan za svoju buducnost.

Danas

pre 4 godine

I ja na ovo gledam pozitivno. Mislim da je Francuska bila jedina fer jer je otvoreno rekla. Njihovi drzavljani su nezadovoljni, setimo se samo kada se odlucivalo o Grckoj, koliko su njihovi gradjani bili protiv davanja bilo kakve pomoci. Tih godina sam cesto bila u Nemackoj, ne mozete da zamislite komentare njihovih drzavljana i naslovne strane. Novo prosirenje nakon loseg iskustva sa Bugarakom, Hrvatskom i Rumunijom je nerealno i dovelo bi sve veceg nepoverenja njihovih drzavljana prema EU. Nama ovo i odgovara zbog migranata, povecanja poreskih obaveza drzavljana EU, poskupljenja struje i ostalih obaveza i mera stednje. Mislim da imamo ogroman broj Srba koji zive u zapadnoj Evropi pa ko zeli da ode legalno moze da nadje nacin i bez slobode kretanja i rada u EU. Nikog ne treba zaustavljati da zivi tamo gde zeli i da sam vidi da li mu nesto odgovara ili ne. Moje vidjenje kao nekog ko je ziveo tamo je da u EU vlada ogromna kriza i da je jako tesko zaraditi i ustediti novac cak i za visoko obrazovane ljude. Izdaci su ogromni! Nasi ljudi treba da se okrenu sebi, da budu pristojni, da uce i rade i da ne ocekuju da ce neko nesto da im da bez da ne uloze ogroman trud. Takvo je vreme i vreme socijalizma je proslo. Mene vise brine nedostatak pravne drzave kod nas i sve veci porast kriminala nego bilo sta drugo ali mi sami moramo da izvrsimo pritisak na politicare gradjanskim inicijativama i slicnim nacinom ucesca. Ulazak u EU sam po sebi ne bi resio ovaj problem.

Oki79

pre 4 godine

Ovo uopšte ne mora da bude loše rešenje. Nama i jeste najvažniji pristup ekonomskom prostoru i fondovima, politička integracija je u drugom planu.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

realno nama sa eu i treba samo ekonomska saradnja, svi ostali standardi i poglavlja treba da budu cilj svakog normalnog drustva generalno, a ne zato da bi se postao clan eu - a sa ovakvom vrstom saradnje ocekujem da bi trebalo da ostane vise mesta za vodjenje samostalne drzavne politike u sopstvenu korist - tako da bi sve to bilo super, jedino sto nemamo osnovni preduslov a to su politicari koji konacno rade u korist svoje drzave i naroda, a ne svojih dzepova, ali tu nam ni 20 godina pristupanja nije pomoglo, a rumunima bugarima i hrvatima cak ni clanstvo nije pomoglo, tako da je to ocigledno boljka koju eu na ovim prostorima ne moze da resi, samo go*njiva motka

Branko

pre 4 godine

Godinama se vec pitam zasto ovako nesto nisu ponudili, nego vazi "sve ili nista" princip. Realno ni nama ni njima se ne isplati da nam otvore granice i pola drzave se odmah preseli u Zapadnu Evropu

Pademinaum

pre 4 godine

Kao u firmi. Ugovor na 6 meseci koji se obnavlja u beskonacno. Dok im trebamo dobro, ako nam se ne svidja..dovidjenja. Postena ponuda za nas da se ne cimamo vise.

Devla

pre 4 godine

Neka, ne zelite vi nas, ne zelimo ni mi vas preterano. Mozda nam trebaju reforme zbog nas samih, a ne da bi vama udovoljili da bi se smilovali i pustili nas u uniju.

Markoni

pre 4 godine

Ljudi, da se ne lažemo, pa nama ovo rešenje, pod uslovom da to zaista tako i bude, sasvim odgovara. Mi generalno nismo ni sposobni da preuzmemo sve obaveze koje dolaze sa članstvom, niti da se tako lako promenimo i živimo po EU standardima, pogledajte Bugare, Rumune i Hrvate pa čak i one koji su tamo već duže vreme poput Grka i sve će vam biti jasno. Više me brine činjenica da mi nismo u stanju da napravimo normalnu državu zasnovanu na vladavini prava svo ovo vreme. Kad bi to imali, priča oko EU meni nešto puno ne bi značila iskreno.

bunjuel

pre 4 godine

Pretpostavivši da je vest tačna, da je EU ono što je pre 20 godina obećavala da bude, ovo bi bila katastrofa. (U tom slučaju, ovakva neprincipijelnost ne bi ni bila miguća.) Ovako, sve što usporava i onemogućava ulazak u EU je u suštini pozitivna stvar iako bi još pozitivnije bilo kad bi potpuno prekinuli bilo kakve pregovore. Moje mišljenje je da će doći vreme kad ćemo se i rukama i nogama opirati "pridruženju" ali nam to ništa neće vredeti jer je to pre svega standardizovan proces proizvodnje novih klijenata i kolonija za centar EU, a koloniju niko ne pita hoće li da bude kolonija.

marko_sthlm

pre 4 godine

@ "Pojednostavljeno, imaćemo obaveze bez prava glasa. Kao i svaka kolonija.
(ne, hvala, 29. oktobar 2019 09:56)"

Ovo je jedna velika istina.
U Norveškoj često ljudi kažu da je taj model bezveze - imaš sve obaveze, plaćaš kao i da si članica, celokupno EU zakonodavstvo moraš da primenjuneš a nemaš pravo glasa kad se donose odluke koje se i tebe direktno tiču.

Najgora varijanta.
Ako budu toliko bezobrazni da bi udovoljili Makronu, onda im se zahvaliti i prekinuti proces i isto tako odmah prekinuti sve pregovore o i sa KiM i takođe poništiti sve prethodno dogovoreno.

Haha

pre 4 godine

Predugo traje ovaj prijem.... Nemam ja više vremena za to, Srbija treba da se okrene članstvu gde nas hoće pa bilo to i evroazijska unija. Vidite li da nam odlaze lagano svi.... Čak i ja sa 58 planiram odlazak. Pa ili život ili čekanje smrti ovde bez posla i sredstava za život.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 29. oktobar 2019 12:59)

Verovatno planiras odlazak u evroazijsku uniju... Prmili bi oni nas odavno da smo iole spremni na tako nesto. Nema u politici i ekonomiji ljubavi i mrznje vec cisti interes. Mi smo sami sebi najveci neprijatelj na EU putu.

Иван Грозни

pre 4 godine

Ако се још не би тражило признање КиМ, ово и није тако лоше. Треба бити прагматичан због тога што је пуноправно чланство деценијама далеко. Ми смо европска земља и логично је да највише сарађујемо са нашим окружењем. С обзиром на демографска кретања у Европи, није нереално очекивати да се у скоријем периоду отвори и европско тржиште рада. У том случају, за већину нашег становништва то би било скоро исто као и пуноправно чланство.

Miroljub

pre 4 godine

@Verovatno planiras odlazak u evroazijsku uniju... Prmili bi oni nas odavno da smo iole spremni na tako nesto. Nema u politici i ekonomiji ljubavi i mrznje vec cisti interes. Mi smo sami sebi najveci neprijatelj na EU putu.
(Haha, 29. oktobar 2019 17:40)

Pa sta ti mislis zasto se uopste radilo to sa Evroazijskom unijom? Mislis da je Vucic saznao za ovo danas kad je izaslo u novinama? Vidi on da na vreme mora da pocne da pravi alternativu i da izvrsi ekonomsku diversifikaciju srpskog izvoza i da smanji zavisnost srpske ekonomije od EU.

F dijagnoza

pre 4 godine

Pišu Novosti i svi se odmah uhvatili, baš će EU Srbiji dati isti status ko Švajcarskoj i Norveškoj koji je još puno bolji nego stvarno članstvo u EU!

only fools and horses

pre 4 godine

U prevodu: nećete nikad biti članovi, nećete uticati ni na šta, ali nam treba vaše tržište pod uslovima koje mi odredimo i propišemo i naravno menjamo kad god nam se ukaže potreba.
Treba sarađivati sa svim evropskim državama i naravno sa EU. Ali samo onako kako nam odgovara, odnosno u obostranom interesu. Ovo što smo mi uradili je potpuno uništavanje onog što je ostalo od naše privrede (setite se samo bankarskog sektora) pod njihovim diktatom. A za uzvrat nismo dobili baš ništa.

hm

pre 4 godine

Jeste, a onda ce da kazu - zatvoriti cemo sa vama ovo poglavlje, ali pre toga moramo ono o korupciji jer je to mnogo bitno za ovo... I molim vas. Nemojte pominjati vise Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku. Mozda nije savrseno, ali nada postoji. Ni Amerika nije bila savrsena u pocetku. Koja je nada za Srbiju da ovako bude po strani? Niti ima nafte kao Norveska, niti banke i ekonomiju kao Svajcarska. Neka evroazijska unija u kojoj ce se motati kablovi za male pare - to je buducnost drzave Srbije u sred Evrope ?!?!

mislivoje

pre 4 godine

pozdravljam tu ideju
sramota bi me bilo da sedim u istoj sobi sa određenim pojedincima
bolje je ovako ,verujte mi
lakše ćemo između sebe da se pokoljemo bez da nas neko u tome ometa

bole

pre 4 godine

Prvo poglavlje je Srbija otvorila 2015. Za 4 godine Srbija je od 34 poglavlja otvorila 17 a zatvorila samo 2. Da je Srbija student a EU fakultet, od 34 isita poloziti samo 2 je jasan znak da studije ne idu dobro i da je vreme da odustane od studija.

Inace, najveci problem nije Kosmet vec poglavlje 27- Zivotna Sredina jer je jedino za ovo ocena "Potpuna neuskladjenost sa zakonodavstvom EU). Za uskladjivanje ce trebati desetine milijardi evra i ne ocekuje se da Srbija uopste moze da ispuni ovo poglavlje (dovoljno je izaci na uluicu ovih dana i to shvatiti).

Srbija nece uci u EU jer nema spremnost za to, ali gradjani zele u EU jer im nudi veca prava i kvalitetniji zivot na ustrb prava povlascenih klasa, odatle i masovno iseljavanje koje se samo intenzivira.

jeremija

pre 4 godine

komentari samo pokazuju sveopšte znanje o EU i pristupu ,varate se ako mislite da nećemo imati nikakvih obaveza,biće to gorka saradnja po nas.

ja

pre 4 godine

Predugo traje ovaj prijem.... Nemam ja više vremena za to, Srbija treba da se okrene članstvu gde nas hoće pa bilo to i evroazijska unija. Vidite li da nam odlaze lagano svi.... Čak i ja sa 58 planiram odlazak. Pa ili život ili čekanje smrti ovde bez posla i sredstava za život.

Nex

pre 4 godine

Uopste ne verujem u ovo. Prvo zbog toga sto to pisu "Novosti", koje su odavno prestale da budu objektivne novine, a drugo zbog zdravog razuma. Sto se tice ovog drugog, EFTA model koji je ponudjen zemljama koje su jako razvijene,koje su izglasale da ne pristupe EU i koje bi EU rado videla u svojim redovima (Norveska, Svajcarska, Lihtenstajn, Island i moguce VB u buducnosti). Dalje, po svemu procitanom, EU se nece prosiravati ni u snu pre 2030 mozda i kasnije, ali nece ni zatvoriti svoje pristupne fondove ( citaj za sirotane ) jer bi to dovelo do sirenja Ruskog uticaja. Ostaje status quo, stap sa sargarepom.

Roki cetri

pre 4 godine

Svima se svidja norveski odnos sa EU,samo zaboravljate da Norveska lezi na nafti i gasu ili svajcarski model,a zaboravljate da su u svajcarskoj najbogatije banke I svi bogatasi tamo cuvaju pare.Srbija ne moze da se poredi sa tim drzavama mi nemamo naftu,gas,banke ni visoku tehnologiju,mi proizvodimo pasulj,psenicu,sljive,a svinje nam kosi svinjska kuga.Cemu se mi nadamo?PAmetni ce da odsele kao sto su do sada isli.Jedan je zivot Zasto ga provesti u besparici i po diktatu korumpiranih politicara?

Realista

pre 4 godine

Macka u dzaku, ona prva opcija nema teorije da zazivi, druga da ali se njom dobija samo pristup otvorenom trzistu EU i CEFTE koje cine zonu slobodne trgovine Evrope(izvoz svih W6 Balkana u iste je mizeran )a ne dobija se novac iz budzeta EU kao clanice(bogatim clanicama EFTE to nije potrebno, pa npr Srbija kao clanica puni budzet EU sa mililjardu evra godisnje a vuce iz istog 2-4 svake godine, kao kandidat ne dajemo nista, ali dobijemo desetinu onog sto bi dobili kao clanica .Drugo clanice EFTE su sve u Sengen zoni,zapadni Balkan nikada nece pustiti u isti.

zippo

pre 4 godine

Kakva nebuloza od teksta. Pazi ti to, necemo formalno uci ali bice kao da smo usli plus nagradjeni sa jos cetiri najbogatije drzave po glavi stanovnika. Komedija....

Perkele

pre 4 godine

Dace nam status sa olaksicama koje imamo sada. Drugim recima nece promeniti nista. Statuse Norveske ili Svajcarske mozemo da sanjamo u nasem decenijskom delirijumu jer da smo na tom nivou, verovatno ne bi smo potpisivali dogovore sa zemljama koje uvode vodovod,nego bi aplicirali i postali clan (i dalje postojece podruznice EU) EFTA-e. Ovako, buducnost je vrlo sigurna i vrlo mracna osim za stvorove koji vole mrak.