Utorak, 29.10.2019.

07:17

Slučaj rešen na najvišem nivou Srbije i Irana: Deca oteta 2015. vraćaju se Slavici

Oteta deca Slavice Burmazović danas će se vratiti u Srbiju, saopštilo je jutros Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Izvor: Tanjug

Sluèaj rešen na najvišem nivou Srbije i Irana: Deca oteta 2015. vraæaju se Slavici IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

keke

pre 4 godine

Treba biti oprezan uvek, slazem se ali ljudi, vi imate takve predrasude prema strancima da je to prosto smesno. Turska je milion godina ispred nas u svakom smislu (sta smo docekali).
Nas narod slabo putuje (van Grcke) pa sve sto zna o drugim narodima je iz nekih predrasuda, steta...
Inace, dacu samo jedan brutalan primer coveka, naseg coveka koji je ispred centra za socijalni rad u Rakovici ubio (svoje) dete i zenu. Eto, to je nas covek. Svuda ima takvih, koje god religije i boje koze. Moze Arapin da bude sjajan muz a bogati Nemac psihopata.

zanimnjivo12

pre 4 godine

Ako su roditelji u braku, otac moze, bez saglasnosti majke(i obrnuto) da vodi decu van granica zemlje.

U Srbiji i dalje, u nasim glavama, vazi pravilo da se majla “vise pita” oko dece.
Ali, po zakonu, roditelji su ravnopravni.
Covek je otisao i poveo decu sa sobom. Nema govora o otmici, poveo je svoju decu.
E sada, zasto se deca nisu vratila....to ne znamo.
Niko se nije zapitao da li su deca vise zelela da budu sa ocem u Iranu nego sa majokm u Srbiji.

No, ponavljam, drago mi je da su se deca bratila u Srbiju. Sada otac treba da se vrati u Srbiju i da sudski trazi starateljstvo pa neka sud odluci(ili deca, u zavisnosti koliko godina imaju)

Morace i Srpkinje da skapiraju da deca nisu majkina vec kd oba roditelja

hm

pre 4 godine

Po komentarima, ispada da otac nema prava na decu, samo zena odnosno majka. Sta kao muskarac ne ume da brine i voli?
A ovi sto se groze Turske kao zemlje, jeste li vi realni? Svetlosnu godinu ispred nas

Milan_PT

pre 4 godine

Što se tiče saglasnosti za putovanje dece u pratnji samo jednog roditelja ili trećeg lica, ne postoji zakonska obaveza da se poseduje takva saglasnost. Ali, granična policija ima obavezu provere povezanosti deteta sa licem s kojim putuje. I ta provera se vrši sve češće, jer su i učestale krađe dece. Policajcima na granici je najlakše kad im pokažeš takvu saglasnost, jer je tada sve jasno. Zato je počesto i traže. Ako se ne poseduje takav dokument, onda je procedura komplikovanija: i dete i roditelj (treće lice) odvojeno razgovaraju sa policajcem. Na kraju krajeva, policajac ima diskreciono pravo da nekome odbije izlazak iz zemlje, odnosno ulazak u zemlju. Kad god je moja supruga putovala u EU sa decom, ja sam im spremao taj papir. A u BiH su mi deca išla sa stricem, tečom bez ikakvih problema. Verovatno i policija zna da niko iz Bosne ne krade decu iz Srbije, već se to dešava iz EU zemalja.
Otac iz ovog slučaja je legalno otputovao sa decom za Tursku. Policajac na granici nije mogao znati da majka ne zna za to. Verovatno ni deca nisu znala.
Mojoj prijateljici, nažalost pokojnoj, je njen suprug, portugalski plemić, odveo decu u PT i nije hteo da ih vrati. Portugalska vlada je stala na njegovu stranu. Duga je to priča, ali Dušica je odigrala fantastično inteligentno (kao što je i bila) i svoju decu je "otela" iz Portugalije i dovela u Beograd. Ponekad ima i koristi od činjenice da nisu baš svuda potrebni papiri...

kaca

pre 4 godine

Vrlo cesto putujem sama sa maloletnim detetom iz Holandije u Srbiju, mozda na svaka dva-tri meseca, I nikada mi ni na jednom aerodromu nisu trazili sagoasnost oca, iako svaki put nosim.

Domaćin

pre 4 godine

Da biste dete izveli iz zemlje bez drugog roditelja nije potrebna nikakva saglasnost jer je prilikom izrade pasoša za dete obavezno prisustvo oba roditelja, pa se smatra da su saglasni samim tim što su im izdali pasoš jer izdavanje nije moguće ukoliko oba roditelja ne potpišu zahtev za pasoš za dete. Saglasnost vam mogu tražiti ako se npr majka preziva drugačije od dece - zadržala svoje devojačko prezime. Ako se dete/deca preziva isto kao roditelj sa kojim putuje, saglasnost vam nije potrebna. Dva puta smo vadili pasoš za dete, oba puta nam je tako rečeno u MUP.

leeloo

pre 4 godine

Neko se pita kako ih je izveo iz zemlje bez saglasnosti. Tako što naši ne proveravaju papire tj. ne traže saglasnost na uvid na granici. Mi smo vodili sestrinog sina na more, očigledno drugo prezime u pasošu, niko nista nije tražio da pogleda, a imali smo je. Poenta mogli smo da budemo kidnaperi. Eto kako.

Mitar

pre 4 godine

razveo se avgusta meseca, u septembru dete odvedem za Srbiju bez majke, bez bilo kakvog papira o cemu govorite. dete je imalo samo eu licnu kartu,a ja srpski pasoš i ni na 1 granici me niko nista nije pitao, gde idem i gde vodim svoje dete.. dete od 4 godine..
vratili se u eu za par nedelja i opet bez pitanja, gde idem i gde je detetu mama ili taj papir o saglasnosti..

Sofija

pre 4 godine

@ дабар

Na zalost nisu samo u pitanju muskarci sa Bliskog Istoka. Moja dalja rodjaka je prezivela pravi pakao pokusavajuci da vrati decu koju je otac odeveo u SAD. Inace, taj covek je bio pravi Amerikanac, iz imucne, protestantke porodice.Generalno brakovi sa strancima nose rizik velikih komplikacija u vezi sa decom kada dodje do razlaza. Cula sam nekoliko prica o nasim zenama koje su imale probleme da vrate decu od oceva iz Grcke.

BB

pre 4 godine

Kontrola na graničnim prelazima je blago rečeno žalosna. Moja sestra sa maloletnim sinom izlazi iz zemlje redovno, uz saglasnost bivšeg muža. Samo su jednom tražili saglasnost da pogledaju što je katastrofalno. Jednom prilikom smo u šali pitale carinika da li želi da pogleda saglasnost. Samo je odgovorio Nema potrebe?!
Eto kako je lako izaći sa detetom iz zemlje.
Ovo je svakako divna vest ali se plašim da opet nećemo učiti na greškama.

Bulbuder

pre 4 godine

Koliko smo mi neinformisan, neobrazovan narod vidi se po komentarima. Za decu koja putuju sa jednim roditelje po Zakonu o putnim ispravama nije potrebna saglasnost drugog roditelja. Tu saglasnost dajete kada se pasoš izrađuje i smatra se da ste onda i saglasni da može putovati. Ako vam nesto nije jasno pročitajte zakon. Ne može država da rešava a i vaše privatne razmirice kod kuće.

DragonflySu

pre 4 godine

Zapazila sam ovu priču još 2015! Strašno da tek nakon 4 godine dolaze nazad!!! No, bolje ikad nego nikad! Mami Slavici lavici želim sve najbolje

Maja

pre 4 godine

Nasi zakoni i nacin na koji pasoska kontrola radi su smehotres. Zivim u inostranstvu i deca imaju prezime mog muza. Elem, kada je moj sin imao 2 godine, moji roditelji su dosli ovde i odveli ga samog u Beograd na dve nedelje kod babe i dede. Znajuci kakvi su ovde propisi, mi smo brdo papira spremiili: izvod iz maticne knjige rodjenih sinov i moj, izjave overene u opstini da i muz i ja dozvoljavamo da moji roditelji tog meseca lete sa detetom za Beograd i nazad...

Elem, tog dana su moji crnooki i crnokosi roditelji "Jovanka Mitrovic" i "Pera Mitrovic" sa srpskim pasosima i dvogodisnji plavokosi i plavooki decak "Boris van der Sanden" sa Holandskim pasosem bili istreseni iz gaca na holanskoj pasoskoj kontroli. Posto su imali sve papire, pustili su ih. I Beogradu na aerodromu ih niko nista nije pita niti trazio objasnjenje niti papire ni pri ulasku u Srbiju ni posle pri izlasku iz Srbije (kad su ga vratili kuci).

Tako da me ne cudi da kod nas cecse ovakve tragedije mogu da se dese...

Inace, svaki put kad ja sama (ili muz sam) putujemo sa decom, moramo da pokazemo zvanicnu izjavu overenu u opstini da se drugi roditelj slaze da dete "tog i tog dana leti u taj i taj grad". SVAKI put nam to traze na pasoskoj kontroli.

Carevo novo odelo

pre 4 godine

Zar ovo nije bio postupak po Konvenciji o otmici dece gde je Ministarstvo samo formalno ucestvovalo a radnje preduzimalo njihovo Ministatstvo kao tzv "centralni organ" pred tamosnjim sudovima, sta je konkretno Dacic tu doprineo? Ili se radi o jos jednoj predizbornoj reklami?

sef raje

pre 4 godine

Mozemo mi pricati sta hocemo ali Dacic je poslednji od stare garde politicara koji i na formalnim sastancima moze ostvariti neformalne agende. Koji ce sa dozom strogosti, humora uvijek svakom odgovoriti. Ja ga licno ne volim ali kad poredim njega sa recimo svim ministrima iz vlade sa obje strane Drine- neuporedivo. Premijere sa obje strane Drine je suvisno i komentarisati i dozivljavati kao politicare

biki

pre 4 godine

kako otmica? a kako se zove delo kad jedan roditelj odvede decu van granica bez saglasnosti drugog roditelja? i jos nema ga nigde tri godine...e moj jarane..

Veliki Vezir

pre 4 godine

E totalno sam apolitican.....i ne volim politicare ,ALI DACICU ...SVAKA CAST MAJSTORE!!!!!! VIDI ZBOG OVAKVIH VESTI PONEKI PUT VRATI MI SE NADA......

Nina

pre 4 godine

Divna vest!!! Kao majka, presrecna sam zbog ove zene i njene dece. Nadam se da ce uspeti ponovo da se povezu i da im nije previse ispran mozak pricama protiv mame.
Za one koji se pitaji kako ih je otac izveo (a i ja sam se pitala), odgovor je bez problema. Moj muz je sam vodio decu u inostranstvo. Ja sam potpisala saglasnost ali niko nije trazio da je vidi :( Meni je to katastrofa, ostavlja mnogo prostora za ovakve nemile dogadjaje

Iggy

pre 4 godine

U najpopularnijij srpskoj seriji ”Selo gori a baba se ceslja”, glavni junak dovodi svog sina tajno iz Svedske i sakriva kod roditelja. Za mene je to isto kao ovaj slucaj. Nisam nesto cuo kritike javnosti na tu seriju naprotiv. Znaci odlicno kad otac Srbin to uradi a fuj kad to uradi Iranac...

Срђан

pre 4 godine

Није потребна сагласност другог родитеља, мени никад нису тражили, мада сам је имао. Чак дете није седело самном него са бабом, само су му пасош тражили.

milos

pre 4 godine

ukoliko su roditelji u braku otac ili majka imaju pravo da izvedu maloletno dete bez ikakve saglasnosti. medjutim ako su roditelji razvedeni saglasnost mora. licno mi to rekli u supu a i na granici.

dimandi

pre 4 godine

За излазак из земље са децом потребна је писана Сагласност родитеља који остаје. Уколико Сагласности нема онда се ради о отмици.
Ово је заиста сјајна вест и прва коју сам чуо да држава Србија брине о својим грађанима. Све похвале МИП-у и Министру Дачићу (без икакве политичке конотације)!

Путник П

pre 4 godine

Дивна вест, улепшало ми је ово дан. Пратио сам тему и видео колико је жена патила, а могу тек мислити деца... Све најбоље им желим :)

zanimnjivo1

pre 4 godine

Drago mi je sto se deca vracaju u Srbiju
Ali, kako moze otac da bude otmicar? Poveo je decu sa sobom, njegova deca-on ne moze da ih otme

Ne želim da se potresam

pre 4 godine

@zanimljivo
Deca su maloletna, ne mogu da izađu iz zemlje samo s jednim roditeljem, bez zvanične, pisane, overene saglasnosti drugog. Pitanje je kako su uopšte izašla iz zemlje

дабар

pre 4 godine

Хвала Богу! Нажалост ина много сличних случајева, када се српкиње удају за Турке или мушкарце са Блиског истока. Размислите добро када се одлучујете на такав корак.

samo jako

pre 4 godine

Pravda nakon 4 godine...previse za majku po mom mišljenju ,mora to mnogo mnogo brze da se rešava ..deca su za to vreme izgubila mnogo .zelim im svi sreću

дабар

pre 4 godine

Хвала Богу! Нажалост ина много сличних случајева, када се српкиње удају за Турке или мушкарце са Блиског истока. Размислите добро када се одлучујете на такав корак.

samo jako

pre 4 godine

Pravda nakon 4 godine...previse za majku po mom mišljenju ,mora to mnogo mnogo brze da se rešava ..deca su za to vreme izgubila mnogo .zelim im svi sreću

dimandi

pre 4 godine

За излазак из земље са децом потребна је писана Сагласност родитеља који остаје. Уколико Сагласности нема онда се ради о отмици.
Ово је заиста сјајна вест и прва коју сам чуо да држава Србија брине о својим грађанима. Све похвале МИП-у и Министру Дачићу (без икакве политичке конотације)!

Iggy

pre 4 godine

U najpopularnijij srpskoj seriji ”Selo gori a baba se ceslja”, glavni junak dovodi svog sina tajno iz Svedske i sakriva kod roditelja. Za mene je to isto kao ovaj slucaj. Nisam nesto cuo kritike javnosti na tu seriju naprotiv. Znaci odlicno kad otac Srbin to uradi a fuj kad to uradi Iranac...

sef raje

pre 4 godine

Mozemo mi pricati sta hocemo ali Dacic je poslednji od stare garde politicara koji i na formalnim sastancima moze ostvariti neformalne agende. Koji ce sa dozom strogosti, humora uvijek svakom odgovoriti. Ja ga licno ne volim ali kad poredim njega sa recimo svim ministrima iz vlade sa obje strane Drine- neuporedivo. Premijere sa obje strane Drine je suvisno i komentarisati i dozivljavati kao politicare

Путник П

pre 4 godine

Дивна вест, улепшало ми је ово дан. Пратио сам тему и видео колико је жена патила, а могу тек мислити деца... Све најбоље им желим :)

biki

pre 4 godine

kako otmica? a kako se zove delo kad jedan roditelj odvede decu van granica bez saglasnosti drugog roditelja? i jos nema ga nigde tri godine...e moj jarane..

Ne želim da se potresam

pre 4 godine

@zanimljivo
Deca su maloletna, ne mogu da izađu iz zemlje samo s jednim roditeljem, bez zvanične, pisane, overene saglasnosti drugog. Pitanje je kako su uopšte izašla iz zemlje

Nina

pre 4 godine

Divna vest!!! Kao majka, presrecna sam zbog ove zene i njene dece. Nadam se da ce uspeti ponovo da se povezu i da im nije previse ispran mozak pricama protiv mame.
Za one koji se pitaji kako ih je otac izveo (a i ja sam se pitala), odgovor je bez problema. Moj muz je sam vodio decu u inostranstvo. Ja sam potpisala saglasnost ali niko nije trazio da je vidi :( Meni je to katastrofa, ostavlja mnogo prostora za ovakve nemile dogadjaje

Bulbuder

pre 4 godine

Koliko smo mi neinformisan, neobrazovan narod vidi se po komentarima. Za decu koja putuju sa jednim roditelje po Zakonu o putnim ispravama nije potrebna saglasnost drugog roditelja. Tu saglasnost dajete kada se pasoš izrađuje i smatra se da ste onda i saglasni da može putovati. Ako vam nesto nije jasno pročitajte zakon. Ne može država da rešava a i vaše privatne razmirice kod kuće.

Carevo novo odelo

pre 4 godine

Zar ovo nije bio postupak po Konvenciji o otmici dece gde je Ministarstvo samo formalno ucestvovalo a radnje preduzimalo njihovo Ministatstvo kao tzv "centralni organ" pred tamosnjim sudovima, sta je konkretno Dacic tu doprineo? Ili se radi o jos jednoj predizbornoj reklami?

Sofija

pre 4 godine

@ дабар

Na zalost nisu samo u pitanju muskarci sa Bliskog Istoka. Moja dalja rodjaka je prezivela pravi pakao pokusavajuci da vrati decu koju je otac odeveo u SAD. Inace, taj covek je bio pravi Amerikanac, iz imucne, protestantke porodice.Generalno brakovi sa strancima nose rizik velikih komplikacija u vezi sa decom kada dodje do razlaza. Cula sam nekoliko prica o nasim zenama koje su imale probleme da vrate decu od oceva iz Grcke.

Veliki Vezir

pre 4 godine

E totalno sam apolitican.....i ne volim politicare ,ALI DACICU ...SVAKA CAST MAJSTORE!!!!!! VIDI ZBOG OVAKVIH VESTI PONEKI PUT VRATI MI SE NADA......

milos

pre 4 godine

ukoliko su roditelji u braku otac ili majka imaju pravo da izvedu maloletno dete bez ikakve saglasnosti. medjutim ako su roditelji razvedeni saglasnost mora. licno mi to rekli u supu a i na granici.

kaca

pre 4 godine

Vrlo cesto putujem sama sa maloletnim detetom iz Holandije u Srbiju, mozda na svaka dva-tri meseca, I nikada mi ni na jednom aerodromu nisu trazili sagoasnost oca, iako svaki put nosim.

Domaćin

pre 4 godine

Da biste dete izveli iz zemlje bez drugog roditelja nije potrebna nikakva saglasnost jer je prilikom izrade pasoša za dete obavezno prisustvo oba roditelja, pa se smatra da su saglasni samim tim što su im izdali pasoš jer izdavanje nije moguće ukoliko oba roditelja ne potpišu zahtev za pasoš za dete. Saglasnost vam mogu tražiti ako se npr majka preziva drugačije od dece - zadržala svoje devojačko prezime. Ako se dete/deca preziva isto kao roditelj sa kojim putuje, saglasnost vam nije potrebna. Dva puta smo vadili pasoš za dete, oba puta nam je tako rečeno u MUP.

zanimnjivo12

pre 4 godine

Ako su roditelji u braku, otac moze, bez saglasnosti majke(i obrnuto) da vodi decu van granica zemlje.

U Srbiji i dalje, u nasim glavama, vazi pravilo da se majla “vise pita” oko dece.
Ali, po zakonu, roditelji su ravnopravni.
Covek je otisao i poveo decu sa sobom. Nema govora o otmici, poveo je svoju decu.
E sada, zasto se deca nisu vratila....to ne znamo.
Niko se nije zapitao da li su deca vise zelela da budu sa ocem u Iranu nego sa majokm u Srbiji.

No, ponavljam, drago mi je da su se deca bratila u Srbiju. Sada otac treba da se vrati u Srbiju i da sudski trazi starateljstvo pa neka sud odluci(ili deca, u zavisnosti koliko godina imaju)

Morace i Srpkinje da skapiraju da deca nisu majkina vec kd oba roditelja

leeloo

pre 4 godine

Neko se pita kako ih je izveo iz zemlje bez saglasnosti. Tako što naši ne proveravaju papire tj. ne traže saglasnost na uvid na granici. Mi smo vodili sestrinog sina na more, očigledno drugo prezime u pasošu, niko nista nije tražio da pogleda, a imali smo je. Poenta mogli smo da budemo kidnaperi. Eto kako.

Maja

pre 4 godine

Nasi zakoni i nacin na koji pasoska kontrola radi su smehotres. Zivim u inostranstvu i deca imaju prezime mog muza. Elem, kada je moj sin imao 2 godine, moji roditelji su dosli ovde i odveli ga samog u Beograd na dve nedelje kod babe i dede. Znajuci kakvi su ovde propisi, mi smo brdo papira spremiili: izvod iz maticne knjige rodjenih sinov i moj, izjave overene u opstini da i muz i ja dozvoljavamo da moji roditelji tog meseca lete sa detetom za Beograd i nazad...

Elem, tog dana su moji crnooki i crnokosi roditelji "Jovanka Mitrovic" i "Pera Mitrovic" sa srpskim pasosima i dvogodisnji plavokosi i plavooki decak "Boris van der Sanden" sa Holandskim pasosem bili istreseni iz gaca na holanskoj pasoskoj kontroli. Posto su imali sve papire, pustili su ih. I Beogradu na aerodromu ih niko nista nije pita niti trazio objasnjenje niti papire ni pri ulasku u Srbiju ni posle pri izlasku iz Srbije (kad su ga vratili kuci).

Tako da me ne cudi da kod nas cecse ovakve tragedije mogu da se dese...

Inace, svaki put kad ja sama (ili muz sam) putujemo sa decom, moramo da pokazemo zvanicnu izjavu overenu u opstini da se drugi roditelj slaze da dete "tog i tog dana leti u taj i taj grad". SVAKI put nam to traze na pasoskoj kontroli.

hm

pre 4 godine

Po komentarima, ispada da otac nema prava na decu, samo zena odnosno majka. Sta kao muskarac ne ume da brine i voli?
A ovi sto se groze Turske kao zemlje, jeste li vi realni? Svetlosnu godinu ispred nas

BB

pre 4 godine

Kontrola na graničnim prelazima je blago rečeno žalosna. Moja sestra sa maloletnim sinom izlazi iz zemlje redovno, uz saglasnost bivšeg muža. Samo su jednom tražili saglasnost da pogledaju što je katastrofalno. Jednom prilikom smo u šali pitale carinika da li želi da pogleda saglasnost. Samo je odgovorio Nema potrebe?!
Eto kako je lako izaći sa detetom iz zemlje.
Ovo je svakako divna vest ali se plašim da opet nećemo učiti na greškama.

zanimnjivo1

pre 4 godine

Drago mi je sto se deca vracaju u Srbiju
Ali, kako moze otac da bude otmicar? Poveo je decu sa sobom, njegova deca-on ne moze da ih otme

Milan_PT

pre 4 godine

Što se tiče saglasnosti za putovanje dece u pratnji samo jednog roditelja ili trećeg lica, ne postoji zakonska obaveza da se poseduje takva saglasnost. Ali, granična policija ima obavezu provere povezanosti deteta sa licem s kojim putuje. I ta provera se vrši sve češće, jer su i učestale krađe dece. Policajcima na granici je najlakše kad im pokažeš takvu saglasnost, jer je tada sve jasno. Zato je počesto i traže. Ako se ne poseduje takav dokument, onda je procedura komplikovanija: i dete i roditelj (treće lice) odvojeno razgovaraju sa policajcem. Na kraju krajeva, policajac ima diskreciono pravo da nekome odbije izlazak iz zemlje, odnosno ulazak u zemlju. Kad god je moja supruga putovala u EU sa decom, ja sam im spremao taj papir. A u BiH su mi deca išla sa stricem, tečom bez ikakvih problema. Verovatno i policija zna da niko iz Bosne ne krade decu iz Srbije, već se to dešava iz EU zemalja.
Otac iz ovog slučaja je legalno otputovao sa decom za Tursku. Policajac na granici nije mogao znati da majka ne zna za to. Verovatno ni deca nisu znala.
Mojoj prijateljici, nažalost pokojnoj, je njen suprug, portugalski plemić, odveo decu u PT i nije hteo da ih vrati. Portugalska vlada je stala na njegovu stranu. Duga je to priča, ali Dušica je odigrala fantastično inteligentno (kao što je i bila) i svoju decu je "otela" iz Portugalije i dovela u Beograd. Ponekad ima i koristi od činjenice da nisu baš svuda potrebni papiri...

Срђан

pre 4 godine

Није потребна сагласност другог родитеља, мени никад нису тражили, мада сам је имао. Чак дете није седело самном него са бабом, само су му пасош тражили.

DragonflySu

pre 4 godine

Zapazila sam ovu priču još 2015! Strašno da tek nakon 4 godine dolaze nazad!!! No, bolje ikad nego nikad! Mami Slavici lavici želim sve najbolje

Mitar

pre 4 godine

razveo se avgusta meseca, u septembru dete odvedem za Srbiju bez majke, bez bilo kakvog papira o cemu govorite. dete je imalo samo eu licnu kartu,a ja srpski pasoš i ni na 1 granici me niko nista nije pitao, gde idem i gde vodim svoje dete.. dete od 4 godine..
vratili se u eu za par nedelja i opet bez pitanja, gde idem i gde je detetu mama ili taj papir o saglasnosti..

keke

pre 4 godine

Treba biti oprezan uvek, slazem se ali ljudi, vi imate takve predrasude prema strancima da je to prosto smesno. Turska je milion godina ispred nas u svakom smislu (sta smo docekali).
Nas narod slabo putuje (van Grcke) pa sve sto zna o drugim narodima je iz nekih predrasuda, steta...
Inace, dacu samo jedan brutalan primer coveka, naseg coveka koji je ispred centra za socijalni rad u Rakovici ubio (svoje) dete i zenu. Eto, to je nas covek. Svuda ima takvih, koje god religije i boje koze. Moze Arapin da bude sjajan muz a bogati Nemac psihopata.

zanimnjivo1

pre 4 godine

Drago mi je sto se deca vracaju u Srbiju
Ali, kako moze otac da bude otmicar? Poveo je decu sa sobom, njegova deca-on ne moze da ih otme

sef raje

pre 4 godine

Mozemo mi pricati sta hocemo ali Dacic je poslednji od stare garde politicara koji i na formalnim sastancima moze ostvariti neformalne agende. Koji ce sa dozom strogosti, humora uvijek svakom odgovoriti. Ja ga licno ne volim ali kad poredim njega sa recimo svim ministrima iz vlade sa obje strane Drine- neuporedivo. Premijere sa obje strane Drine je suvisno i komentarisati i dozivljavati kao politicare

Iggy

pre 4 godine

U najpopularnijij srpskoj seriji ”Selo gori a baba se ceslja”, glavni junak dovodi svog sina tajno iz Svedske i sakriva kod roditelja. Za mene je to isto kao ovaj slucaj. Nisam nesto cuo kritike javnosti na tu seriju naprotiv. Znaci odlicno kad otac Srbin to uradi a fuj kad to uradi Iranac...

Veliki Vezir

pre 4 godine

E totalno sam apolitican.....i ne volim politicare ,ALI DACICU ...SVAKA CAST MAJSTORE!!!!!! VIDI ZBOG OVAKVIH VESTI PONEKI PUT VRATI MI SE NADA......

zanimnjivo12

pre 4 godine

Ako su roditelji u braku, otac moze, bez saglasnosti majke(i obrnuto) da vodi decu van granica zemlje.

U Srbiji i dalje, u nasim glavama, vazi pravilo da se majla “vise pita” oko dece.
Ali, po zakonu, roditelji su ravnopravni.
Covek je otisao i poveo decu sa sobom. Nema govora o otmici, poveo je svoju decu.
E sada, zasto se deca nisu vratila....to ne znamo.
Niko se nije zapitao da li su deca vise zelela da budu sa ocem u Iranu nego sa majokm u Srbiji.

No, ponavljam, drago mi je da su se deca bratila u Srbiju. Sada otac treba da se vrati u Srbiju i da sudski trazi starateljstvo pa neka sud odluci(ili deca, u zavisnosti koliko godina imaju)

Morace i Srpkinje da skapiraju da deca nisu majkina vec kd oba roditelja

Срђан

pre 4 godine

Није потребна сагласност другог родитеља, мени никад нису тражили, мада сам је имао. Чак дете није седело самном него са бабом, само су му пасош тражили.

dimandi

pre 4 godine

За излазак из земље са децом потребна је писана Сагласност родитеља који остаје. Уколико Сагласности нема онда се ради о отмици.
Ово је заиста сјајна вест и прва коју сам чуо да држава Србија брине о својим грађанима. Све похвале МИП-у и Министру Дачићу (без икакве политичке конотације)!

hm

pre 4 godine

Po komentarima, ispada da otac nema prava na decu, samo zena odnosno majka. Sta kao muskarac ne ume da brine i voli?
A ovi sto se groze Turske kao zemlje, jeste li vi realni? Svetlosnu godinu ispred nas

milos

pre 4 godine

ukoliko su roditelji u braku otac ili majka imaju pravo da izvedu maloletno dete bez ikakve saglasnosti. medjutim ako su roditelji razvedeni saglasnost mora. licno mi to rekli u supu a i na granici.

Ne želim da se potresam

pre 4 godine

@zanimljivo
Deca su maloletna, ne mogu da izađu iz zemlje samo s jednim roditeljem, bez zvanične, pisane, overene saglasnosti drugog. Pitanje je kako su uopšte izašla iz zemlje

Carevo novo odelo

pre 4 godine

Zar ovo nije bio postupak po Konvenciji o otmici dece gde je Ministarstvo samo formalno ucestvovalo a radnje preduzimalo njihovo Ministatstvo kao tzv "centralni organ" pred tamosnjim sudovima, sta je konkretno Dacic tu doprineo? Ili se radi o jos jednoj predizbornoj reklami?

дабар

pre 4 godine

Хвала Богу! Нажалост ина много сличних случајева, када се српкиње удају за Турке или мушкарце са Блиског истока. Размислите добро када се одлучујете на такав корак.

Domaćin

pre 4 godine

Da biste dete izveli iz zemlje bez drugog roditelja nije potrebna nikakva saglasnost jer je prilikom izrade pasoša za dete obavezno prisustvo oba roditelja, pa se smatra da su saglasni samim tim što su im izdali pasoš jer izdavanje nije moguće ukoliko oba roditelja ne potpišu zahtev za pasoš za dete. Saglasnost vam mogu tražiti ako se npr majka preziva drugačije od dece - zadržala svoje devojačko prezime. Ako se dete/deca preziva isto kao roditelj sa kojim putuje, saglasnost vam nije potrebna. Dva puta smo vadili pasoš za dete, oba puta nam je tako rečeno u MUP.

Bulbuder

pre 4 godine

Koliko smo mi neinformisan, neobrazovan narod vidi se po komentarima. Za decu koja putuju sa jednim roditelje po Zakonu o putnim ispravama nije potrebna saglasnost drugog roditelja. Tu saglasnost dajete kada se pasoš izrađuje i smatra se da ste onda i saglasni da može putovati. Ako vam nesto nije jasno pročitajte zakon. Ne može država da rešava a i vaše privatne razmirice kod kuće.

biki

pre 4 godine

kako otmica? a kako se zove delo kad jedan roditelj odvede decu van granica bez saglasnosti drugog roditelja? i jos nema ga nigde tri godine...e moj jarane..

Nina

pre 4 godine

Divna vest!!! Kao majka, presrecna sam zbog ove zene i njene dece. Nadam se da ce uspeti ponovo da se povezu i da im nije previse ispran mozak pricama protiv mame.
Za one koji se pitaji kako ih je otac izveo (a i ja sam se pitala), odgovor je bez problema. Moj muz je sam vodio decu u inostranstvo. Ja sam potpisala saglasnost ali niko nije trazio da je vidi :( Meni je to katastrofa, ostavlja mnogo prostora za ovakve nemile dogadjaje

samo jako

pre 4 godine

Pravda nakon 4 godine...previse za majku po mom mišljenju ,mora to mnogo mnogo brze da se rešava ..deca su za to vreme izgubila mnogo .zelim im svi sreću

Путник П

pre 4 godine

Дивна вест, улепшало ми је ово дан. Пратио сам тему и видео колико је жена патила, а могу тек мислити деца... Све најбоље им желим :)

DragonflySu

pre 4 godine

Zapazila sam ovu priču još 2015! Strašno da tek nakon 4 godine dolaze nazad!!! No, bolje ikad nego nikad! Mami Slavici lavici želim sve najbolje

Maja

pre 4 godine

Nasi zakoni i nacin na koji pasoska kontrola radi su smehotres. Zivim u inostranstvu i deca imaju prezime mog muza. Elem, kada je moj sin imao 2 godine, moji roditelji su dosli ovde i odveli ga samog u Beograd na dve nedelje kod babe i dede. Znajuci kakvi su ovde propisi, mi smo brdo papira spremiili: izvod iz maticne knjige rodjenih sinov i moj, izjave overene u opstini da i muz i ja dozvoljavamo da moji roditelji tog meseca lete sa detetom za Beograd i nazad...

Elem, tog dana su moji crnooki i crnokosi roditelji "Jovanka Mitrovic" i "Pera Mitrovic" sa srpskim pasosima i dvogodisnji plavokosi i plavooki decak "Boris van der Sanden" sa Holandskim pasosem bili istreseni iz gaca na holanskoj pasoskoj kontroli. Posto su imali sve papire, pustili su ih. I Beogradu na aerodromu ih niko nista nije pita niti trazio objasnjenje niti papire ni pri ulasku u Srbiju ni posle pri izlasku iz Srbije (kad su ga vratili kuci).

Tako da me ne cudi da kod nas cecse ovakve tragedije mogu da se dese...

Inace, svaki put kad ja sama (ili muz sam) putujemo sa decom, moramo da pokazemo zvanicnu izjavu overenu u opstini da se drugi roditelj slaze da dete "tog i tog dana leti u taj i taj grad". SVAKI put nam to traze na pasoskoj kontroli.

keke

pre 4 godine

Treba biti oprezan uvek, slazem se ali ljudi, vi imate takve predrasude prema strancima da je to prosto smesno. Turska je milion godina ispred nas u svakom smislu (sta smo docekali).
Nas narod slabo putuje (van Grcke) pa sve sto zna o drugim narodima je iz nekih predrasuda, steta...
Inace, dacu samo jedan brutalan primer coveka, naseg coveka koji je ispred centra za socijalni rad u Rakovici ubio (svoje) dete i zenu. Eto, to je nas covek. Svuda ima takvih, koje god religije i boje koze. Moze Arapin da bude sjajan muz a bogati Nemac psihopata.

Sofija

pre 4 godine

@ дабар

Na zalost nisu samo u pitanju muskarci sa Bliskog Istoka. Moja dalja rodjaka je prezivela pravi pakao pokusavajuci da vrati decu koju je otac odeveo u SAD. Inace, taj covek je bio pravi Amerikanac, iz imucne, protestantke porodice.Generalno brakovi sa strancima nose rizik velikih komplikacija u vezi sa decom kada dodje do razlaza. Cula sam nekoliko prica o nasim zenama koje su imale probleme da vrate decu od oceva iz Grcke.

BB

pre 4 godine

Kontrola na graničnim prelazima je blago rečeno žalosna. Moja sestra sa maloletnim sinom izlazi iz zemlje redovno, uz saglasnost bivšeg muža. Samo su jednom tražili saglasnost da pogledaju što je katastrofalno. Jednom prilikom smo u šali pitale carinika da li želi da pogleda saglasnost. Samo je odgovorio Nema potrebe?!
Eto kako je lako izaći sa detetom iz zemlje.
Ovo je svakako divna vest ali se plašim da opet nećemo učiti na greškama.

kaca

pre 4 godine

Vrlo cesto putujem sama sa maloletnim detetom iz Holandije u Srbiju, mozda na svaka dva-tri meseca, I nikada mi ni na jednom aerodromu nisu trazili sagoasnost oca, iako svaki put nosim.

Milan_PT

pre 4 godine

Što se tiče saglasnosti za putovanje dece u pratnji samo jednog roditelja ili trećeg lica, ne postoji zakonska obaveza da se poseduje takva saglasnost. Ali, granična policija ima obavezu provere povezanosti deteta sa licem s kojim putuje. I ta provera se vrši sve češće, jer su i učestale krađe dece. Policajcima na granici je najlakše kad im pokažeš takvu saglasnost, jer je tada sve jasno. Zato je počesto i traže. Ako se ne poseduje takav dokument, onda je procedura komplikovanija: i dete i roditelj (treće lice) odvojeno razgovaraju sa policajcem. Na kraju krajeva, policajac ima diskreciono pravo da nekome odbije izlazak iz zemlje, odnosno ulazak u zemlju. Kad god je moja supruga putovala u EU sa decom, ja sam im spremao taj papir. A u BiH su mi deca išla sa stricem, tečom bez ikakvih problema. Verovatno i policija zna da niko iz Bosne ne krade decu iz Srbije, već se to dešava iz EU zemalja.
Otac iz ovog slučaja je legalno otputovao sa decom za Tursku. Policajac na granici nije mogao znati da majka ne zna za to. Verovatno ni deca nisu znala.
Mojoj prijateljici, nažalost pokojnoj, je njen suprug, portugalski plemić, odveo decu u PT i nije hteo da ih vrati. Portugalska vlada je stala na njegovu stranu. Duga je to priča, ali Dušica je odigrala fantastično inteligentno (kao što je i bila) i svoju decu je "otela" iz Portugalije i dovela u Beograd. Ponekad ima i koristi od činjenice da nisu baš svuda potrebni papiri...

leeloo

pre 4 godine

Neko se pita kako ih je izveo iz zemlje bez saglasnosti. Tako što naši ne proveravaju papire tj. ne traže saglasnost na uvid na granici. Mi smo vodili sestrinog sina na more, očigledno drugo prezime u pasošu, niko nista nije tražio da pogleda, a imali smo je. Poenta mogli smo da budemo kidnaperi. Eto kako.

Mitar

pre 4 godine

razveo se avgusta meseca, u septembru dete odvedem za Srbiju bez majke, bez bilo kakvog papira o cemu govorite. dete je imalo samo eu licnu kartu,a ja srpski pasoš i ni na 1 granici me niko nista nije pitao, gde idem i gde vodim svoje dete.. dete od 4 godine..
vratili se u eu za par nedelja i opet bez pitanja, gde idem i gde je detetu mama ili taj papir o saglasnosti..