Petak, 25.10.2019.

17:08

U ovim gradovima se teže diše nego u Beogradu, a biće još gore

U poslednja 24 sata "jako zagađen vazduh" udisali su stanovnici Subotice, Pančeva, Novog Sada i Beočina, objavlla je Agencija za zaštitu životne sredine.

Izvor: Tanjug

U ovim gradovima se teže diše nego u Beogradu, a biæe još gore IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Atreides

pre 4 godine

Pa glavni zagadjivaci u Bg su automobili. Danas ono sto je bilo ono je jezivo. Onoliko automobila ....Peske sam isao niz Brankovu ulicu bukvalno nisam mogao da dodjem do vazduha od izduvnih gasova. I naravno niko nista ne preduzima. Jednostavno treba uvesti par-nepar sistem,zabraniti starijim dizelasima da se voze....ko ga vozi uprkos zabrani oduzeti mu vozilo i finansijski odrati od kazne. Ne mogu da verujem da ekoloska svest ovog naroda nije cak ni NULA. Posle se svi cude otkud toliko obolelih od raka,infarkti,mozdani udari....sve je to povezano sa smecem koji udisemo

Afternoon Walk

pre 4 godine

Ljudi, ja bio večeras u Košutnjaku da trčim...kada sam došao tamo, verujte mi da je bio prizor kao da se magla spustila koliko je vazduh zagađen...trčim 20 godina, tako nešto nisam video. Naravno, vratio sam se kući, ne pada mi napamet da udišem onu štroku.

rakovica

pre 4 godine

@Vlada: Ista situacija je u Rakovici. Sitna prasina po kolima, mada sam mislio da je to jer se renoviraju parkici u blizini pa kao od radova.
Medjutim, ostavio sam kola na dva dana kod roditelja na Konjarniku - ono jos gore a radova tu nema...

Novi Beograd

pre 4 godine

Sluzbeno sam bio u Nis, duz autoputa od Malog pozarevca do Aleksinca lokalno stanovnistvo spaljuje otpad. Molim boga da se ne ponovi udes sa 5, 6 nastradalih oktobra prosle godine.

Midnight Resistance

pre 4 godine

"@kaljkuljator Neverovatan narod, sramota da se ide peske, biciklom ili autobusom a nije ih sramota da voze krntije !?"

Kad drzava obezbedi dostojan gradski prevoz za ljude koji se u njemu prevoze naročito u jutarnjim špicevima, ja ću prvi parkirati svoju krntiju i putovati istim tim autobusom.

Baš zato što te znamo

pre 4 godine

Glavni problem je spaljivanje biljnih ostataka na njivama i strnjištima gde inspekcije ne reaguju.Danas sam putovao auto-putem iz Ljiga ka Beogradu i izbrojao 14 paljevina.Kod Makiša čak intervenisali vatrogasci.

Mare

pre 4 godine

Samo da dodam. Zagadjenje takodje utice na fertilnost muskaraca, tako da se nemojte cuditi sto je sve vise parova neplodno. Na to da dodate trosak lecenja ljudi od kancera, astme i alergije. Uz to otrovan vazduh pada na zemlju i useve. Konacno te cestice nalaze put i u pijucu vodu. Ali nema veze, stigao je Pancir, dace Sveti Vasilije i S400. Trk na komentare utakmica Zvezde i Partizana da se zaboravi sve ovo.
(nixonn, 25. oktobar 2019 17:29)

Kakve veze ima to sto se odrzava vojna vezba sa S-400 sa temom ovog teksta? Samo jos to da objasnis.

rudarproleter

pre 4 godine

...i umesto da inspekcija, milicija, ne znam ko sve, krene da hapsi prema vlasnickim listovima parcela koje gore, nista a svake godine u ovo vreme ista prica po celoj Srbiji. Sramota!!!!!!!!

Komunalna milicija, Komunalna policija, regularna policija, saobraćajna policija, žandarmerija, BIA, UDBA ...pa razne inspekcije itd...

Plavuša

pre 4 godine

U Smederevu i okolnim selima kod železare je nepodnošljivo.
Filtera nema, šljaku odlažu bilo gde, za 24 sata dva curenja amonijaka, a upozorenja od nadležnih nema.
Nikoga to ne zanima, pa čak ni medije, jer je valjda državni interes da železara radi bez obzira na cenu koju građani svojim zdravljem plaćaju.

Predrag Ćurčić

pre 4 godine

provozajte se od Beograda do Novog Sada i pogledajte kako se spaljuje korov na zemljistu i priprema za setvu.malo malo pa neki crni dim pored puta i to bas poveliki

Gde ste sada strucnjaci ?

pre 4 godine

Ranijih godina u ovo vreme, uveliko se lozilo i svi su za los vazduh okrivljivali individualna lozista, a sta je sada, niko ne lozi a ponovo aerozagadjenje ? Da li ce neko da se izvini za ranije pogresne procene ?

epi

pre 4 godine

"To zagađenje može da se prati u realnom vremenu...."
Naravno ali samo za pojedine gradove.
Zna se da je Kragujevac ekstremno zagađen pm-10 česticama ali na sajtu piše da je u ovom gradu vazduh odličan jer jednostavno parametar pm-10 se ne meri (slučajno,namerno...).

Veliki brat

pre 4 godine

Bogme, Beograd je na 9 mestu na listi 10 "naj" na Airvisual.
Ukratko, "bolji" smo sa zagađenjem nego na "duing" listi i drugim listama po ekonomskim i privrednim parametrima :)

Vlada

pre 4 godine

Dođite da vidite na šta liče automobili ujutro, posledmjih nekoliko dana na Konjarniku. To je sitna prašina koja se nataloži da ne vidite kroz šoferšajbnu. Ovo nikad nije bilo jer je naselje na visini i vazduh je uvek strujao. Objašnjenje može biti da je paljevina sa deponije u Vinči, ona je na tom pravcu. Za disanje, ovo je veoma opasno.

Sremac

pre 4 godine

Kod nas u Sr. Mitrovici već najmanje dve nedelje po ceo dan je kao neka retka magla, vazduh smrdi na čađ i paljevinu, podavismo se.

Marko

pre 4 godine

Zanimljivo sto niko ne pominje Niš, isto je jedan od najgorih
(Slobodan Milošević, 25. oktobar 2019 18:13

Za sada nije. Idi na AirVisual i biće ti sve jasno. U Nišu je trenutno sasvim ok.

ivica

pre 4 godine

Zasto se malo ne zabavite zagadjenjima na koje direktno utice industrija? Bor, Smederevo, Pančevo, Kostolac ako se ne varam isto. Ja sam iz Bora, znaci ne moze da se dise od sumpora a uz sumpor ko se razume ide arsen, kadmijum, olovo i ko zna sta jos. Nigde na televiziji ne mozete cuti za necu reci zagadjenje nego genocid jer postoji zakon koji se ne postuje. Jer svidjalo se to nekima ili ne svuda gde su usli Kinezi tu se gasi svetlo. I niko im nista ne kaze. TOLIKO.

turistas

pre 4 godine

Hvala Bogu da je pocelo da se prica malo vise o ovome. Ovo bi trebalo da je najbitnija tema u Srbiji. Krajnje je vreme da se pojave stranke zelenih kod nas. Mislim da bi svaka stranka koja izadje sa kvalitetnim programom za zastitu zivotne sredine dobila prilicno glasova jer to je tema za razliku od nekih drugih jos uvek nije potrosena, naprotiv, nije ni zapoceta. Dakle zeleni, napred :)

Marko

pre 4 godine

Ovo nije od lozista. Kad ce se nesto napisati normalmo sa pravim istrazivanjem i podacima.
Zasto se ne kaze ko su najveci zagadjivaci?!!!

Tafak

pre 4 godine

Obozavam ove genijalne savete tipa kao i letos sto su bili za alergijske reakcije na ambroziju. Umesto da se uradi nesto po tom pitanju, savet je: "Zatvorite se u kucu i umrite". Genijalno.
Ps. Cini mi se da Zelena Stranka izlazi na izbore vec par godina tako da...

bozo

pre 4 godine

sto se tice domacinstava, treba strogo kontrolisati sta se ubacuje u sporete i kotlove (krpe, koze i ostale gluposti) i najstrozije kaznjavati i zabraniti da se loze sirova drva. Tako se vec odavno radi na zapadu.

Bond

pre 4 godine

Pali se strnjika u Vojvodini ... paljenje intenzivirano posle izjave ministra poljoptivrede da se satelitski moze identifikovati vlasnik njive koji pali strnjiku ...

milan

pre 4 godine

1. Voze se dizelasi od 500 evra.
2. Industriju nemamo. (mozda par gradova Bor, Pancevo, al to je vec ozbiljniji problem)
3. Ovo paljenej strnjike milsim da ne utice toliko, Dorcol je najzagadjeniji a tu je nema sigurno.

Znaci restrikcije za automobile. Novi motori, katalizatori obavezni, pa ko iam nek se vozi, ko nema put pod noge. Kola nikad nisu bila ovako jeftina i previse ih je. Da se kupi jedno 500 eco buseva

tacno

pre 4 godine

@Paraskeva: Tacno. Ja sam od tih vozaca, ne volim da vozim ali sam na kraju primorana jer ne mogu da cekam autobus po sat vremena a da onda na posao dodjem izguzvana, preznojena ili da kasnim jer je eto - odjednom jos neka ulica iskopana. Prevozom ide samo ko mora, nazalost, totalno je neefikasan. Zivim u Zemunu a radim na Vozdovcu, bolesnu majku obilazim na Banovom Brdu - ne mogu da vam objasnim koliko vremena provedem u saobracaju. Iako ne volim da vozim, procvetala sam otkad se otarasih gradskog prevoza. Ne bi bio toliki problem da pola grada nije iskopano.

Petar

pre 4 godine

Obratite pznju da nemaju sve merne stanice iste senzore. Vecina onih koji su okarakterisani kao odlican kvalitet vazduha ima jedan ili dva senzora. U Bg Zeleno brdo uopste nema PM10 senzor. Pitanje je koliko su podaci na sajtu agencije za zastitu zivotne sredine relevantni s obzirom na razlicita merenja.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Ma NATO je kriv i za ovo?Brat mi došao iz Švedske avionom.Kaže samo se dimi iznad Srbije.Kaže kao bombardovanje da je...Naord skroz u autu....

kaljkuljator

pre 4 godine

Aham, a koja tačno elektrana je zaslužna za rezultate u Subotici?
Kažete da je u Beogradu problem od TENTa, a šta je ondaK sa Suboticom?
Ne, braćo, problem je to što vozimo krntije (i vozimo ih mnogo jer je sramota ići GSPom, vozom, peške i biciklom, čak i do ćoška), palimo đubre (plastiku, gume, ma daj šta daš, samo da gori) i tako to...
Samo daj Bože da dune vetar...
I daj Bože da padne kiša...
I daj Bože ovo i daj Bože ono...
Samo ne daj Bože da mi nešto uradimo da stvari krenu na bolje!

Igor Boranin

pre 4 godine

A Bor? Niko ne priča o ovom gradu. Zagadjenje nenormalno, a i to je blago rečeno, a čim malo više ima u Beogradu onda svi dižu galamu, a pola bivše Jugoslavije je izgrađeno Borskim novcem! Niko ne sme da izađe na protest, da ne bi izgubio posao, bilo je zagađenja i pre i to mnogo ali od kada su došli Kinezi i preuzeli, svi se prave bl.savi Šta smo mi, građani drugog reda!?

Nikola

pre 4 godine

A u Gornjem Milanovcu se ni ne meri, jer nije izmisljen instrument koji ce da podmeri. Da bih otkucao ovo, primakao sam telefon do nosa. Mada wifi ce tesko da prodje.

drvobradi

pre 4 godine

"Ako vidite da je vazduh zagađen, onda odložite trčanje ili šetnju"
Covek je zaista saljivdzija. Srbija je u toliko kanalu, da mislim da nema povratka, niti prelaska na nesto normalno. Dolazi nam polako vreme za naplatu svega sto smo radili u poslednjih 30g. Divlja gradnja, nedostatak urbanog planiranja, nepotizam, neobrazovanost, bahatost, politicki izbori, patriotizam, nedostatak medijskih sloboda, sve u kombinaciji.

Edberg

pre 4 godine

Predlazem otvaranje posebne kategorije za kvalitet vazduha gde bi miris vazduha bio prvi parametar,a za pocetak posetite Backu Topolu da se uverite sta znaci neprijatan miris vazduha.

Dragan

pre 4 godine

A niko nije primetio da u Srem gori vec 20 dana?
A savet je da se zetni ostatci ne spaljuju.I naravno,komunalna policija nije nikog kaznila iako ne postoji nista lakse od utvrdjivanja:Ko je spalio zito?

Paraskeva

pre 4 godine

Gradski prevoz očajno funkcioniše pa kolima idu i oni koji inače ne bi. Ako tome dodamo da se zbog radova vozi tri puta duže, tj. da za relaciju
od 10km treba ponekad i više od sat vremena, eto vam dodatnog zagađivača . I niko ne loži pri dnevnoj temperaturi od 25-30*C, čista laž.

facebook

pre 4 godine

Beograd zagadjen, zasto? Izmedju ostalog, evo zasto, samo da obavestim neobavestenog iz zavoda. Pre pola sata sam prosao putem od B.Brda do Ostruznice. Vatrogasci zauzeli jednu traku , sa obe strane puta se siri dim sa njiva koju su zapaljene. Zamislite koja je to povrsina kada su se vatrogasci angazovali, pa zamislite koja je to kolicina dima neposredno, 10 tak km od cenrtra grada. I umesto da inspekcija, milicija, ne znam ko sve, krene da hapsi prema vlasnickim listovima parcela koje gore, nista a svake godine u ovo vreme ista prica po celoj Srbiji. Sramota!!!!!!!!

deny

pre 4 godine

bio bih stvarno zahvalan kada bi mi netko objasnio što se to događa kod vas sa zrakom i zašto je tome tako.
Iz Zagreba sam i zaista se ne sjećama kada je u Zagrebu bio uopće zagađen zrak (zadnji puta je bilo lokalno kada se zapalila neka tvornica/skadište i zaista je bio veliki požar..ali to nema veze sa ovim "klasičnim zagađenjem").
Beograd niti je u nekoj kotlini, niti ima toliko prljave industrije, niti ima toliki broj automobila...zaista mi nije jasno zašto bi bio zagađen, a pogotovo bio na vrhu, ili pri vrhu svjetske liste.
Što se to točno događa u Beogradu i oko njega da dolazi do ovoga?
I nadam se da ne misli netko da provociram, već je zaista čudno ovako nešto čitati. O čemu se tu radi?

Dee

pre 4 godine

Konačno da neko nešto objavi u vezi (ne) kvaliteta vazduha kod nas.. Situacija je alarmantna. Poslednje 2 nedelje posebno u BGD..Bili smo najzagadjeniji veći grad u svetu prošle nedelje.Čestice pm. 2.5 su mnogo opasne.. Zagađenja dolaze iz Pančeva, Vinče(pale djubre u deponiji), kola itd..
Ja samo ne shvatam da ljudi ništa ne govore.. Očigledno može da se primeti smog-koji izgleda kao gusta magla..
Valjda imaju preča posla?
Koga zanima stanje posetite:
waqi.info ili aircare aplikaciju.
Pozdrav

Boki

pre 4 godine

Koje crno lozenje, zadnjih 29 tak dana niko ne lozi u domacinstvima, problem su seljani koji pale strnjiku na njivama sirom Srbije, primitivan narod i sve ostalo sto ide uz to.

Mladen

pre 4 godine

Dajte, molim vas, neki grad u inostranstvu da je veće zagađenje.

Da možemo da kažemo "Šta kukate? Evo npr tamo je skoro dvostruko veće zagađenje pa svejedno ima živih."

kraja

pre 4 godine

"Nema mesta panici. Nije vazduh nešto posebno zagađen, ali svako treba da ima svest o tome da postoji zagađenje vazduha."

...pre neki dan smo bili medju 10 najzagadjenijih gradova na planeti, ispred kine...!!!
...o cemu prica ovaj "strucnjak", stagod da je...???
...umesto da se imenuju zagadjivaci, prica se o lozistima, uglju i drvetu...
...oni silni smradovi koje osecamo nisu od lozista, nismo mi idioti...

nixonn

pre 4 godine

Samo da dodam. Zagadjenje takodje utice na fertilnost muskaraca, tako da se nemojte cuditi sto je sve vise parova neplodno. Na to da dodate trosak lecenja ljudi od kancera, astme i alergije. Uz to otrovan vazduh pada na zemlju i useve. Konacno te cestice nalaze put i u pijucu vodu. Ali nema veze, stigao je Pancir, dace Sveti Vasilije i S400. Trk na komentare utakmica Zvezde i Partizana da se zaboravi sve ovo.

Ivan

pre 4 godine

Ljudi maske!!! Nece se problem resiti na brzinu cak iako postojala volja (koja trenutno ne postoji). Kada je ovako los dan kako je poslednjih par dana prva apoteka i maska za sitne pare. Ovi iz Batuta sto tvrde da maske ne pomazu nisu pri sebi. Cela Azija nosi pm2.5 maske svaki put kada je crveni alarm. Spasite prvo svoje zdravlje. Jer ako budete cekali 10 godina da se vazduh mozda popravi docekacete kraj na pulmologiji.

Pulsar

pre 4 godine

"Koliko je vazduh zagađen najbolje govori podatak o koncentraciji suspendovanih čestica PM-10. U poslednja 24 sata koncentracija PM-10 u Subotici je bilo 172,5 mikrograma po kubnom metru, a njegova maksimalna dozvoljena vrednost je 50 mikrograma po kubnom metru."

Ma opušteno, evo samo što nije izgrađena zaobilaznica oko Subotice, nema koja politička stranka je nije "završavala" od početka devedesetih a u pitanju je oko 23km!

Stanica gde se meri se nalazi u samom centru, gde kada dodate da se pale njive koje nisu tako daleko, lišće, ugalj, drvo i još šleperi koji prolaze kroz centar zajedno sa uvezenim dizelašima kojima su majstori poskidali katalizatore shvatite koliko je samo to jedna tužna priča...

Zaobilaznica koja bi rešila deo problema se koristi u političke svrhe, a ne kao jedna nužnost, a subotička Toplana je jedna od najomraženijih preduzeća u Su zbog načina poslovanja, pa se opredeljuju za ugalj i drva. Sve je više zgrada a manje drveća. I tako dragi moji čitaoci, na kraju NATO bude kriv.

nixonn

pre 4 godine

Samo da dodam. Zagadjenje takodje utice na fertilnost muskaraca, tako da se nemojte cuditi sto je sve vise parova neplodno. Na to da dodate trosak lecenja ljudi od kancera, astme i alergije. Uz to otrovan vazduh pada na zemlju i useve. Konacno te cestice nalaze put i u pijucu vodu. Ali nema veze, stigao je Pancir, dace Sveti Vasilije i S400. Trk na komentare utakmica Zvezde i Partizana da se zaboravi sve ovo.

drvobradi

pre 4 godine

"Ako vidite da je vazduh zagađen, onda odložite trčanje ili šetnju"
Covek je zaista saljivdzija. Srbija je u toliko kanalu, da mislim da nema povratka, niti prelaska na nesto normalno. Dolazi nam polako vreme za naplatu svega sto smo radili u poslednjih 30g. Divlja gradnja, nedostatak urbanog planiranja, nepotizam, neobrazovanost, bahatost, politicki izbori, patriotizam, nedostatak medijskih sloboda, sve u kombinaciji.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Ma NATO je kriv i za ovo?Brat mi došao iz Švedske avionom.Kaže samo se dimi iznad Srbije.Kaže kao bombardovanje da je...Naord skroz u autu....

kaljkuljator

pre 4 godine

Aham, a koja tačno elektrana je zaslužna za rezultate u Subotici?
Kažete da je u Beogradu problem od TENTa, a šta je ondaK sa Suboticom?
Ne, braćo, problem je to što vozimo krntije (i vozimo ih mnogo jer je sramota ići GSPom, vozom, peške i biciklom, čak i do ćoška), palimo đubre (plastiku, gume, ma daj šta daš, samo da gori) i tako to...
Samo daj Bože da dune vetar...
I daj Bože da padne kiša...
I daj Bože ovo i daj Bože ono...
Samo ne daj Bože da mi nešto uradimo da stvari krenu na bolje!

deny

pre 4 godine

bio bih stvarno zahvalan kada bi mi netko objasnio što se to događa kod vas sa zrakom i zašto je tome tako.
Iz Zagreba sam i zaista se ne sjećama kada je u Zagrebu bio uopće zagađen zrak (zadnji puta je bilo lokalno kada se zapalila neka tvornica/skadište i zaista je bio veliki požar..ali to nema veze sa ovim "klasičnim zagađenjem").
Beograd niti je u nekoj kotlini, niti ima toliko prljave industrije, niti ima toliki broj automobila...zaista mi nije jasno zašto bi bio zagađen, a pogotovo bio na vrhu, ili pri vrhu svjetske liste.
Što se to točno događa u Beogradu i oko njega da dolazi do ovoga?
I nadam se da ne misli netko da provociram, već je zaista čudno ovako nešto čitati. O čemu se tu radi?

kraja

pre 4 godine

"Nema mesta panici. Nije vazduh nešto posebno zagađen, ali svako treba da ima svest o tome da postoji zagađenje vazduha."

...pre neki dan smo bili medju 10 najzagadjenijih gradova na planeti, ispred kine...!!!
...o cemu prica ovaj "strucnjak", stagod da je...???
...umesto da se imenuju zagadjivaci, prica se o lozistima, uglju i drvetu...
...oni silni smradovi koje osecamo nisu od lozista, nismo mi idioti...

facebook

pre 4 godine

Beograd zagadjen, zasto? Izmedju ostalog, evo zasto, samo da obavestim neobavestenog iz zavoda. Pre pola sata sam prosao putem od B.Brda do Ostruznice. Vatrogasci zauzeli jednu traku , sa obe strane puta se siri dim sa njiva koju su zapaljene. Zamislite koja je to povrsina kada su se vatrogasci angazovali, pa zamislite koja je to kolicina dima neposredno, 10 tak km od cenrtra grada. I umesto da inspekcija, milicija, ne znam ko sve, krene da hapsi prema vlasnickim listovima parcela koje gore, nista a svake godine u ovo vreme ista prica po celoj Srbiji. Sramota!!!!!!!!

Pulsar

pre 4 godine

"Koliko je vazduh zagađen najbolje govori podatak o koncentraciji suspendovanih čestica PM-10. U poslednja 24 sata koncentracija PM-10 u Subotici je bilo 172,5 mikrograma po kubnom metru, a njegova maksimalna dozvoljena vrednost je 50 mikrograma po kubnom metru."

Ma opušteno, evo samo što nije izgrađena zaobilaznica oko Subotice, nema koja politička stranka je nije "završavala" od početka devedesetih a u pitanju je oko 23km!

Stanica gde se meri se nalazi u samom centru, gde kada dodate da se pale njive koje nisu tako daleko, lišće, ugalj, drvo i još šleperi koji prolaze kroz centar zajedno sa uvezenim dizelašima kojima su majstori poskidali katalizatore shvatite koliko je samo to jedna tužna priča...

Zaobilaznica koja bi rešila deo problema se koristi u političke svrhe, a ne kao jedna nužnost, a subotička Toplana je jedna od najomraženijih preduzeća u Su zbog načina poslovanja, pa se opredeljuju za ugalj i drva. Sve je više zgrada a manje drveća. I tako dragi moji čitaoci, na kraju NATO bude kriv.

ivica

pre 4 godine

Zasto se malo ne zabavite zagadjenjima na koje direktno utice industrija? Bor, Smederevo, Pančevo, Kostolac ako se ne varam isto. Ja sam iz Bora, znaci ne moze da se dise od sumpora a uz sumpor ko se razume ide arsen, kadmijum, olovo i ko zna sta jos. Nigde na televiziji ne mozete cuti za necu reci zagadjenje nego genocid jer postoji zakon koji se ne postuje. Jer svidjalo se to nekima ili ne svuda gde su usli Kinezi tu se gasi svetlo. I niko im nista ne kaze. TOLIKO.

Nikola

pre 4 godine

A u Gornjem Milanovcu se ni ne meri, jer nije izmisljen instrument koji ce da podmeri. Da bih otkucao ovo, primakao sam telefon do nosa. Mada wifi ce tesko da prodje.

Boki

pre 4 godine

Koje crno lozenje, zadnjih 29 tak dana niko ne lozi u domacinstvima, problem su seljani koji pale strnjiku na njivama sirom Srbije, primitivan narod i sve ostalo sto ide uz to.

Paraskeva

pre 4 godine

Gradski prevoz očajno funkcioniše pa kolima idu i oni koji inače ne bi. Ako tome dodamo da se zbog radova vozi tri puta duže, tj. da za relaciju
od 10km treba ponekad i više od sat vremena, eto vam dodatnog zagađivača . I niko ne loži pri dnevnoj temperaturi od 25-30*C, čista laž.

Dragan

pre 4 godine

A niko nije primetio da u Srem gori vec 20 dana?
A savet je da se zetni ostatci ne spaljuju.I naravno,komunalna policija nije nikog kaznila iako ne postoji nista lakse od utvrdjivanja:Ko je spalio zito?

Tafak

pre 4 godine

Obozavam ove genijalne savete tipa kao i letos sto su bili za alergijske reakcije na ambroziju. Umesto da se uradi nesto po tom pitanju, savet je: "Zatvorite se u kucu i umrite". Genijalno.
Ps. Cini mi se da Zelena Stranka izlazi na izbore vec par godina tako da...

Bond

pre 4 godine

Pali se strnjika u Vojvodini ... paljenje intenzivirano posle izjave ministra poljoptivrede da se satelitski moze identifikovati vlasnik njive koji pali strnjiku ...

Plavuša

pre 4 godine

U Smederevu i okolnim selima kod železare je nepodnošljivo.
Filtera nema, šljaku odlažu bilo gde, za 24 sata dva curenja amonijaka, a upozorenja od nadležnih nema.
Nikoga to ne zanima, pa čak ni medije, jer je valjda državni interes da železara radi bez obzira na cenu koju građani svojim zdravljem plaćaju.

Igor Boranin

pre 4 godine

A Bor? Niko ne priča o ovom gradu. Zagadjenje nenormalno, a i to je blago rečeno, a čim malo više ima u Beogradu onda svi dižu galamu, a pola bivše Jugoslavije je izgrađeno Borskim novcem! Niko ne sme da izađe na protest, da ne bi izgubio posao, bilo je zagađenja i pre i to mnogo ali od kada su došli Kinezi i preuzeli, svi se prave bl.savi Šta smo mi, građani drugog reda!?

tacno

pre 4 godine

@Paraskeva: Tacno. Ja sam od tih vozaca, ne volim da vozim ali sam na kraju primorana jer ne mogu da cekam autobus po sat vremena a da onda na posao dodjem izguzvana, preznojena ili da kasnim jer je eto - odjednom jos neka ulica iskopana. Prevozom ide samo ko mora, nazalost, totalno je neefikasan. Zivim u Zemunu a radim na Vozdovcu, bolesnu majku obilazim na Banovom Brdu - ne mogu da vam objasnim koliko vremena provedem u saobracaju. Iako ne volim da vozim, procvetala sam otkad se otarasih gradskog prevoza. Ne bi bio toliki problem da pola grada nije iskopano.

Dee

pre 4 godine

Konačno da neko nešto objavi u vezi (ne) kvaliteta vazduha kod nas.. Situacija je alarmantna. Poslednje 2 nedelje posebno u BGD..Bili smo najzagadjeniji veći grad u svetu prošle nedelje.Čestice pm. 2.5 su mnogo opasne.. Zagađenja dolaze iz Pančeva, Vinče(pale djubre u deponiji), kola itd..
Ja samo ne shvatam da ljudi ništa ne govore.. Očigledno može da se primeti smog-koji izgleda kao gusta magla..
Valjda imaju preča posla?
Koga zanima stanje posetite:
waqi.info ili aircare aplikaciju.
Pozdrav

milan

pre 4 godine

1. Voze se dizelasi od 500 evra.
2. Industriju nemamo. (mozda par gradova Bor, Pancevo, al to je vec ozbiljniji problem)
3. Ovo paljenej strnjike milsim da ne utice toliko, Dorcol je najzagadjeniji a tu je nema sigurno.

Znaci restrikcije za automobile. Novi motori, katalizatori obavezni, pa ko iam nek se vozi, ko nema put pod noge. Kola nikad nisu bila ovako jeftina i previse ih je. Da se kupi jedno 500 eco buseva

Predrag Ćurčić

pre 4 godine

provozajte se od Beograda do Novog Sada i pogledajte kako se spaljuje korov na zemljistu i priprema za setvu.malo malo pa neki crni dim pored puta i to bas poveliki

Veliki brat

pre 4 godine

Bogme, Beograd je na 9 mestu na listi 10 "naj" na Airvisual.
Ukratko, "bolji" smo sa zagađenjem nego na "duing" listi i drugim listama po ekonomskim i privrednim parametrima :)

Mladen

pre 4 godine

Dajte, molim vas, neki grad u inostranstvu da je veće zagađenje.

Da možemo da kažemo "Šta kukate? Evo npr tamo je skoro dvostruko veće zagađenje pa svejedno ima živih."

Baš zato što te znamo

pre 4 godine

Glavni problem je spaljivanje biljnih ostataka na njivama i strnjištima gde inspekcije ne reaguju.Danas sam putovao auto-putem iz Ljiga ka Beogradu i izbrojao 14 paljevina.Kod Makiša čak intervenisali vatrogasci.

turistas

pre 4 godine

Hvala Bogu da je pocelo da se prica malo vise o ovome. Ovo bi trebalo da je najbitnija tema u Srbiji. Krajnje je vreme da se pojave stranke zelenih kod nas. Mislim da bi svaka stranka koja izadje sa kvalitetnim programom za zastitu zivotne sredine dobila prilicno glasova jer to je tema za razliku od nekih drugih jos uvek nije potrosena, naprotiv, nije ni zapoceta. Dakle zeleni, napred :)

bozo

pre 4 godine

sto se tice domacinstava, treba strogo kontrolisati sta se ubacuje u sporete i kotlove (krpe, koze i ostale gluposti) i najstrozije kaznjavati i zabraniti da se loze sirova drva. Tako se vec odavno radi na zapadu.

rudarproleter

pre 4 godine

...i umesto da inspekcija, milicija, ne znam ko sve, krene da hapsi prema vlasnickim listovima parcela koje gore, nista a svake godine u ovo vreme ista prica po celoj Srbiji. Sramota!!!!!!!!

Komunalna milicija, Komunalna policija, regularna policija, saobraćajna policija, žandarmerija, BIA, UDBA ...pa razne inspekcije itd...

Ivan

pre 4 godine

Ljudi maske!!! Nece se problem resiti na brzinu cak iako postojala volja (koja trenutno ne postoji). Kada je ovako los dan kako je poslednjih par dana prva apoteka i maska za sitne pare. Ovi iz Batuta sto tvrde da maske ne pomazu nisu pri sebi. Cela Azija nosi pm2.5 maske svaki put kada je crveni alarm. Spasite prvo svoje zdravlje. Jer ako budete cekali 10 godina da se vazduh mozda popravi docekacete kraj na pulmologiji.

Marko

pre 4 godine

Ovo nije od lozista. Kad ce se nesto napisati normalmo sa pravim istrazivanjem i podacima.
Zasto se ne kaze ko su najveci zagadjivaci?!!!

Edberg

pre 4 godine

Predlazem otvaranje posebne kategorije za kvalitet vazduha gde bi miris vazduha bio prvi parametar,a za pocetak posetite Backu Topolu da se uverite sta znaci neprijatan miris vazduha.

Sremac

pre 4 godine

Kod nas u Sr. Mitrovici već najmanje dve nedelje po ceo dan je kao neka retka magla, vazduh smrdi na čađ i paljevinu, podavismo se.

Gde ste sada strucnjaci ?

pre 4 godine

Ranijih godina u ovo vreme, uveliko se lozilo i svi su za los vazduh okrivljivali individualna lozista, a sta je sada, niko ne lozi a ponovo aerozagadjenje ? Da li ce neko da se izvini za ranije pogresne procene ?

Midnight Resistance

pre 4 godine

"@kaljkuljator Neverovatan narod, sramota da se ide peske, biciklom ili autobusom a nije ih sramota da voze krntije !?"

Kad drzava obezbedi dostojan gradski prevoz za ljude koji se u njemu prevoze naročito u jutarnjim špicevima, ja ću prvi parkirati svoju krntiju i putovati istim tim autobusom.

epi

pre 4 godine

"To zagađenje može da se prati u realnom vremenu...."
Naravno ali samo za pojedine gradove.
Zna se da je Kragujevac ekstremno zagađen pm-10 česticama ali na sajtu piše da je u ovom gradu vazduh odličan jer jednostavno parametar pm-10 se ne meri (slučajno,namerno...).

Vlada

pre 4 godine

Dođite da vidite na šta liče automobili ujutro, posledmjih nekoliko dana na Konjarniku. To je sitna prašina koja se nataloži da ne vidite kroz šoferšajbnu. Ovo nikad nije bilo jer je naselje na visini i vazduh je uvek strujao. Objašnjenje može biti da je paljevina sa deponije u Vinči, ona je na tom pravcu. Za disanje, ovo je veoma opasno.

Afternoon Walk

pre 4 godine

Ljudi, ja bio večeras u Košutnjaku da trčim...kada sam došao tamo, verujte mi da je bio prizor kao da se magla spustila koliko je vazduh zagađen...trčim 20 godina, tako nešto nisam video. Naravno, vratio sam se kući, ne pada mi napamet da udišem onu štroku.

Marko

pre 4 godine

Zanimljivo sto niko ne pominje Niš, isto je jedan od najgorih
(Slobodan Milošević, 25. oktobar 2019 18:13

Za sada nije. Idi na AirVisual i biće ti sve jasno. U Nišu je trenutno sasvim ok.

Petar

pre 4 godine

Obratite pznju da nemaju sve merne stanice iste senzore. Vecina onih koji su okarakterisani kao odlican kvalitet vazduha ima jedan ili dva senzora. U Bg Zeleno brdo uopste nema PM10 senzor. Pitanje je koliko su podaci na sajtu agencije za zastitu zivotne sredine relevantni s obzirom na razlicita merenja.

Novi Beograd

pre 4 godine

Sluzbeno sam bio u Nis, duz autoputa od Malog pozarevca do Aleksinca lokalno stanovnistvo spaljuje otpad. Molim boga da se ne ponovi udes sa 5, 6 nastradalih oktobra prosle godine.

Atreides

pre 4 godine

Pa glavni zagadjivaci u Bg su automobili. Danas ono sto je bilo ono je jezivo. Onoliko automobila ....Peske sam isao niz Brankovu ulicu bukvalno nisam mogao da dodjem do vazduha od izduvnih gasova. I naravno niko nista ne preduzima. Jednostavno treba uvesti par-nepar sistem,zabraniti starijim dizelasima da se voze....ko ga vozi uprkos zabrani oduzeti mu vozilo i finansijski odrati od kazne. Ne mogu da verujem da ekoloska svest ovog naroda nije cak ni NULA. Posle se svi cude otkud toliko obolelih od raka,infarkti,mozdani udari....sve je to povezano sa smecem koji udisemo

rakovica

pre 4 godine

@Vlada: Ista situacija je u Rakovici. Sitna prasina po kolima, mada sam mislio da je to jer se renoviraju parkici u blizini pa kao od radova.
Medjutim, ostavio sam kola na dva dana kod roditelja na Konjarniku - ono jos gore a radova tu nema...

Mare

pre 4 godine

Samo da dodam. Zagadjenje takodje utice na fertilnost muskaraca, tako da se nemojte cuditi sto je sve vise parova neplodno. Na to da dodate trosak lecenja ljudi od kancera, astme i alergije. Uz to otrovan vazduh pada na zemlju i useve. Konacno te cestice nalaze put i u pijucu vodu. Ali nema veze, stigao je Pancir, dace Sveti Vasilije i S400. Trk na komentare utakmica Zvezde i Partizana da se zaboravi sve ovo.
(nixonn, 25. oktobar 2019 17:29)

Kakve veze ima to sto se odrzava vojna vezba sa S-400 sa temom ovog teksta? Samo jos to da objasnis.

Mare

pre 4 godine

Samo da dodam. Zagadjenje takodje utice na fertilnost muskaraca, tako da se nemojte cuditi sto je sve vise parova neplodno. Na to da dodate trosak lecenja ljudi od kancera, astme i alergije. Uz to otrovan vazduh pada na zemlju i useve. Konacno te cestice nalaze put i u pijucu vodu. Ali nema veze, stigao je Pancir, dace Sveti Vasilije i S400. Trk na komentare utakmica Zvezde i Partizana da se zaboravi sve ovo.
(nixonn, 25. oktobar 2019 17:29)

Kakve veze ima to sto se odrzava vojna vezba sa S-400 sa temom ovog teksta? Samo jos to da objasnis.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Ma NATO je kriv i za ovo?Brat mi došao iz Švedske avionom.Kaže samo se dimi iznad Srbije.Kaže kao bombardovanje da je...Naord skroz u autu....

nixonn

pre 4 godine

Samo da dodam. Zagadjenje takodje utice na fertilnost muskaraca, tako da se nemojte cuditi sto je sve vise parova neplodno. Na to da dodate trosak lecenja ljudi od kancera, astme i alergije. Uz to otrovan vazduh pada na zemlju i useve. Konacno te cestice nalaze put i u pijucu vodu. Ali nema veze, stigao je Pancir, dace Sveti Vasilije i S400. Trk na komentare utakmica Zvezde i Partizana da se zaboravi sve ovo.

Mladen

pre 4 godine

Dajte, molim vas, neki grad u inostranstvu da je veće zagađenje.

Da možemo da kažemo "Šta kukate? Evo npr tamo je skoro dvostruko veće zagađenje pa svejedno ima živih."

milan

pre 4 godine

1. Voze se dizelasi od 500 evra.
2. Industriju nemamo. (mozda par gradova Bor, Pancevo, al to je vec ozbiljniji problem)
3. Ovo paljenej strnjike milsim da ne utice toliko, Dorcol je najzagadjeniji a tu je nema sigurno.

Znaci restrikcije za automobile. Novi motori, katalizatori obavezni, pa ko iam nek se vozi, ko nema put pod noge. Kola nikad nisu bila ovako jeftina i previse ih je. Da se kupi jedno 500 eco buseva

deny

pre 4 godine

bio bih stvarno zahvalan kada bi mi netko objasnio što se to događa kod vas sa zrakom i zašto je tome tako.
Iz Zagreba sam i zaista se ne sjećama kada je u Zagrebu bio uopće zagađen zrak (zadnji puta je bilo lokalno kada se zapalila neka tvornica/skadište i zaista je bio veliki požar..ali to nema veze sa ovim "klasičnim zagađenjem").
Beograd niti je u nekoj kotlini, niti ima toliko prljave industrije, niti ima toliki broj automobila...zaista mi nije jasno zašto bi bio zagađen, a pogotovo bio na vrhu, ili pri vrhu svjetske liste.
Što se to točno događa u Beogradu i oko njega da dolazi do ovoga?
I nadam se da ne misli netko da provociram, već je zaista čudno ovako nešto čitati. O čemu se tu radi?

Gde ste sada strucnjaci ?

pre 4 godine

Ranijih godina u ovo vreme, uveliko se lozilo i svi su za los vazduh okrivljivali individualna lozista, a sta je sada, niko ne lozi a ponovo aerozagadjenje ? Da li ce neko da se izvini za ranije pogresne procene ?

bozo

pre 4 godine

sto se tice domacinstava, treba strogo kontrolisati sta se ubacuje u sporete i kotlove (krpe, koze i ostale gluposti) i najstrozije kaznjavati i zabraniti da se loze sirova drva. Tako se vec odavno radi na zapadu.

Boki

pre 4 godine

Koje crno lozenje, zadnjih 29 tak dana niko ne lozi u domacinstvima, problem su seljani koji pale strnjiku na njivama sirom Srbije, primitivan narod i sve ostalo sto ide uz to.

drvobradi

pre 4 godine

"Ako vidite da je vazduh zagađen, onda odložite trčanje ili šetnju"
Covek je zaista saljivdzija. Srbija je u toliko kanalu, da mislim da nema povratka, niti prelaska na nesto normalno. Dolazi nam polako vreme za naplatu svega sto smo radili u poslednjih 30g. Divlja gradnja, nedostatak urbanog planiranja, nepotizam, neobrazovanost, bahatost, politicki izbori, patriotizam, nedostatak medijskih sloboda, sve u kombinaciji.

tacno

pre 4 godine

@Paraskeva: Tacno. Ja sam od tih vozaca, ne volim da vozim ali sam na kraju primorana jer ne mogu da cekam autobus po sat vremena a da onda na posao dodjem izguzvana, preznojena ili da kasnim jer je eto - odjednom jos neka ulica iskopana. Prevozom ide samo ko mora, nazalost, totalno je neefikasan. Zivim u Zemunu a radim na Vozdovcu, bolesnu majku obilazim na Banovom Brdu - ne mogu da vam objasnim koliko vremena provedem u saobracaju. Iako ne volim da vozim, procvetala sam otkad se otarasih gradskog prevoza. Ne bi bio toliki problem da pola grada nije iskopano.

Midnight Resistance

pre 4 godine

"@kaljkuljator Neverovatan narod, sramota da se ide peske, biciklom ili autobusom a nije ih sramota da voze krntije !?"

Kad drzava obezbedi dostojan gradski prevoz za ljude koji se u njemu prevoze naročito u jutarnjim špicevima, ja ću prvi parkirati svoju krntiju i putovati istim tim autobusom.

kaljkuljator

pre 4 godine

Aham, a koja tačno elektrana je zaslužna za rezultate u Subotici?
Kažete da je u Beogradu problem od TENTa, a šta je ondaK sa Suboticom?
Ne, braćo, problem je to što vozimo krntije (i vozimo ih mnogo jer je sramota ići GSPom, vozom, peške i biciklom, čak i do ćoška), palimo đubre (plastiku, gume, ma daj šta daš, samo da gori) i tako to...
Samo daj Bože da dune vetar...
I daj Bože da padne kiša...
I daj Bože ovo i daj Bože ono...
Samo ne daj Bože da mi nešto uradimo da stvari krenu na bolje!

Nikola

pre 4 godine

A u Gornjem Milanovcu se ni ne meri, jer nije izmisljen instrument koji ce da podmeri. Da bih otkucao ovo, primakao sam telefon do nosa. Mada wifi ce tesko da prodje.

Pulsar

pre 4 godine

"Koliko je vazduh zagađen najbolje govori podatak o koncentraciji suspendovanih čestica PM-10. U poslednja 24 sata koncentracija PM-10 u Subotici je bilo 172,5 mikrograma po kubnom metru, a njegova maksimalna dozvoljena vrednost je 50 mikrograma po kubnom metru."

Ma opušteno, evo samo što nije izgrađena zaobilaznica oko Subotice, nema koja politička stranka je nije "završavala" od početka devedesetih a u pitanju je oko 23km!

Stanica gde se meri se nalazi u samom centru, gde kada dodate da se pale njive koje nisu tako daleko, lišće, ugalj, drvo i još šleperi koji prolaze kroz centar zajedno sa uvezenim dizelašima kojima su majstori poskidali katalizatore shvatite koliko je samo to jedna tužna priča...

Zaobilaznica koja bi rešila deo problema se koristi u političke svrhe, a ne kao jedna nužnost, a subotička Toplana je jedna od najomraženijih preduzeća u Su zbog načina poslovanja, pa se opredeljuju za ugalj i drva. Sve je više zgrada a manje drveća. I tako dragi moji čitaoci, na kraju NATO bude kriv.

Ivan

pre 4 godine

Ljudi maske!!! Nece se problem resiti na brzinu cak iako postojala volja (koja trenutno ne postoji). Kada je ovako los dan kako je poslednjih par dana prva apoteka i maska za sitne pare. Ovi iz Batuta sto tvrde da maske ne pomazu nisu pri sebi. Cela Azija nosi pm2.5 maske svaki put kada je crveni alarm. Spasite prvo svoje zdravlje. Jer ako budete cekali 10 godina da se vazduh mozda popravi docekacete kraj na pulmologiji.

Marko

pre 4 godine

Zanimljivo sto niko ne pominje Niš, isto je jedan od najgorih
(Slobodan Milošević, 25. oktobar 2019 18:13

Za sada nije. Idi na AirVisual i biće ti sve jasno. U Nišu je trenutno sasvim ok.

Predrag Ćurčić

pre 4 godine

provozajte se od Beograda do Novog Sada i pogledajte kako se spaljuje korov na zemljistu i priprema za setvu.malo malo pa neki crni dim pored puta i to bas poveliki

Baš zato što te znamo

pre 4 godine

Glavni problem je spaljivanje biljnih ostataka na njivama i strnjištima gde inspekcije ne reaguju.Danas sam putovao auto-putem iz Ljiga ka Beogradu i izbrojao 14 paljevina.Kod Makiša čak intervenisali vatrogasci.

Igor Boranin

pre 4 godine

A Bor? Niko ne priča o ovom gradu. Zagadjenje nenormalno, a i to je blago rečeno, a čim malo više ima u Beogradu onda svi dižu galamu, a pola bivše Jugoslavije je izgrađeno Borskim novcem! Niko ne sme da izađe na protest, da ne bi izgubio posao, bilo je zagađenja i pre i to mnogo ali od kada su došli Kinezi i preuzeli, svi se prave bl.savi Šta smo mi, građani drugog reda!?

Paraskeva

pre 4 godine

Gradski prevoz očajno funkcioniše pa kolima idu i oni koji inače ne bi. Ako tome dodamo da se zbog radova vozi tri puta duže, tj. da za relaciju
od 10km treba ponekad i više od sat vremena, eto vam dodatnog zagađivača . I niko ne loži pri dnevnoj temperaturi od 25-30*C, čista laž.

kraja

pre 4 godine

"Nema mesta panici. Nije vazduh nešto posebno zagađen, ali svako treba da ima svest o tome da postoji zagađenje vazduha."

...pre neki dan smo bili medju 10 najzagadjenijih gradova na planeti, ispred kine...!!!
...o cemu prica ovaj "strucnjak", stagod da je...???
...umesto da se imenuju zagadjivaci, prica se o lozistima, uglju i drvetu...
...oni silni smradovi koje osecamo nisu od lozista, nismo mi idioti...

Dee

pre 4 godine

Konačno da neko nešto objavi u vezi (ne) kvaliteta vazduha kod nas.. Situacija je alarmantna. Poslednje 2 nedelje posebno u BGD..Bili smo najzagadjeniji veći grad u svetu prošle nedelje.Čestice pm. 2.5 su mnogo opasne.. Zagađenja dolaze iz Pančeva, Vinče(pale djubre u deponiji), kola itd..
Ja samo ne shvatam da ljudi ništa ne govore.. Očigledno može da se primeti smog-koji izgleda kao gusta magla..
Valjda imaju preča posla?
Koga zanima stanje posetite:
waqi.info ili aircare aplikaciju.
Pozdrav

facebook

pre 4 godine

Beograd zagadjen, zasto? Izmedju ostalog, evo zasto, samo da obavestim neobavestenog iz zavoda. Pre pola sata sam prosao putem od B.Brda do Ostruznice. Vatrogasci zauzeli jednu traku , sa obe strane puta se siri dim sa njiva koju su zapaljene. Zamislite koja je to povrsina kada su se vatrogasci angazovali, pa zamislite koja je to kolicina dima neposredno, 10 tak km od cenrtra grada. I umesto da inspekcija, milicija, ne znam ko sve, krene da hapsi prema vlasnickim listovima parcela koje gore, nista a svake godine u ovo vreme ista prica po celoj Srbiji. Sramota!!!!!!!!

ivica

pre 4 godine

Zasto se malo ne zabavite zagadjenjima na koje direktno utice industrija? Bor, Smederevo, Pančevo, Kostolac ako se ne varam isto. Ja sam iz Bora, znaci ne moze da se dise od sumpora a uz sumpor ko se razume ide arsen, kadmijum, olovo i ko zna sta jos. Nigde na televiziji ne mozete cuti za necu reci zagadjenje nego genocid jer postoji zakon koji se ne postuje. Jer svidjalo se to nekima ili ne svuda gde su usli Kinezi tu se gasi svetlo. I niko im nista ne kaze. TOLIKO.

Marko

pre 4 godine

Ovo nije od lozista. Kad ce se nesto napisati normalmo sa pravim istrazivanjem i podacima.
Zasto se ne kaze ko su najveci zagadjivaci?!!!

Bond

pre 4 godine

Pali se strnjika u Vojvodini ... paljenje intenzivirano posle izjave ministra poljoptivrede da se satelitski moze identifikovati vlasnik njive koji pali strnjiku ...

Tafak

pre 4 godine

Obozavam ove genijalne savete tipa kao i letos sto su bili za alergijske reakcije na ambroziju. Umesto da se uradi nesto po tom pitanju, savet je: "Zatvorite se u kucu i umrite". Genijalno.
Ps. Cini mi se da Zelena Stranka izlazi na izbore vec par godina tako da...

Veliki brat

pre 4 godine

Bogme, Beograd je na 9 mestu na listi 10 "naj" na Airvisual.
Ukratko, "bolji" smo sa zagađenjem nego na "duing" listi i drugim listama po ekonomskim i privrednim parametrima :)

epi

pre 4 godine

"To zagađenje može da se prati u realnom vremenu...."
Naravno ali samo za pojedine gradove.
Zna se da je Kragujevac ekstremno zagađen pm-10 česticama ali na sajtu piše da je u ovom gradu vazduh odličan jer jednostavno parametar pm-10 se ne meri (slučajno,namerno...).

Atreides

pre 4 godine

Pa glavni zagadjivaci u Bg su automobili. Danas ono sto je bilo ono je jezivo. Onoliko automobila ....Peske sam isao niz Brankovu ulicu bukvalno nisam mogao da dodjem do vazduha od izduvnih gasova. I naravno niko nista ne preduzima. Jednostavno treba uvesti par-nepar sistem,zabraniti starijim dizelasima da se voze....ko ga vozi uprkos zabrani oduzeti mu vozilo i finansijski odrati od kazne. Ne mogu da verujem da ekoloska svest ovog naroda nije cak ni NULA. Posle se svi cude otkud toliko obolelih od raka,infarkti,mozdani udari....sve je to povezano sa smecem koji udisemo

Edberg

pre 4 godine

Predlazem otvaranje posebne kategorije za kvalitet vazduha gde bi miris vazduha bio prvi parametar,a za pocetak posetite Backu Topolu da se uverite sta znaci neprijatan miris vazduha.

Dragan

pre 4 godine

A niko nije primetio da u Srem gori vec 20 dana?
A savet je da se zetni ostatci ne spaljuju.I naravno,komunalna policija nije nikog kaznila iako ne postoji nista lakse od utvrdjivanja:Ko je spalio zito?

Vlada

pre 4 godine

Dođite da vidite na šta liče automobili ujutro, posledmjih nekoliko dana na Konjarniku. To je sitna prašina koja se nataloži da ne vidite kroz šoferšajbnu. Ovo nikad nije bilo jer je naselje na visini i vazduh je uvek strujao. Objašnjenje može biti da je paljevina sa deponije u Vinči, ona je na tom pravcu. Za disanje, ovo je veoma opasno.

rudarproleter

pre 4 godine

...i umesto da inspekcija, milicija, ne znam ko sve, krene da hapsi prema vlasnickim listovima parcela koje gore, nista a svake godine u ovo vreme ista prica po celoj Srbiji. Sramota!!!!!!!!

Komunalna milicija, Komunalna policija, regularna policija, saobraćajna policija, žandarmerija, BIA, UDBA ...pa razne inspekcije itd...

rakovica

pre 4 godine

@Vlada: Ista situacija je u Rakovici. Sitna prasina po kolima, mada sam mislio da je to jer se renoviraju parkici u blizini pa kao od radova.
Medjutim, ostavio sam kola na dva dana kod roditelja na Konjarniku - ono jos gore a radova tu nema...

turistas

pre 4 godine

Hvala Bogu da je pocelo da se prica malo vise o ovome. Ovo bi trebalo da je najbitnija tema u Srbiji. Krajnje je vreme da se pojave stranke zelenih kod nas. Mislim da bi svaka stranka koja izadje sa kvalitetnim programom za zastitu zivotne sredine dobila prilicno glasova jer to je tema za razliku od nekih drugih jos uvek nije potrosena, naprotiv, nije ni zapoceta. Dakle zeleni, napred :)

Sremac

pre 4 godine

Kod nas u Sr. Mitrovici već najmanje dve nedelje po ceo dan je kao neka retka magla, vazduh smrdi na čađ i paljevinu, podavismo se.

Plavuša

pre 4 godine

U Smederevu i okolnim selima kod železare je nepodnošljivo.
Filtera nema, šljaku odlažu bilo gde, za 24 sata dva curenja amonijaka, a upozorenja od nadležnih nema.
Nikoga to ne zanima, pa čak ni medije, jer je valjda državni interes da železara radi bez obzira na cenu koju građani svojim zdravljem plaćaju.

Petar

pre 4 godine

Obratite pznju da nemaju sve merne stanice iste senzore. Vecina onih koji su okarakterisani kao odlican kvalitet vazduha ima jedan ili dva senzora. U Bg Zeleno brdo uopste nema PM10 senzor. Pitanje je koliko su podaci na sajtu agencije za zastitu zivotne sredine relevantni s obzirom na razlicita merenja.

Novi Beograd

pre 4 godine

Sluzbeno sam bio u Nis, duz autoputa od Malog pozarevca do Aleksinca lokalno stanovnistvo spaljuje otpad. Molim boga da se ne ponovi udes sa 5, 6 nastradalih oktobra prosle godine.

Afternoon Walk

pre 4 godine

Ljudi, ja bio večeras u Košutnjaku da trčim...kada sam došao tamo, verujte mi da je bio prizor kao da se magla spustila koliko je vazduh zagađen...trčim 20 godina, tako nešto nisam video. Naravno, vratio sam se kući, ne pada mi napamet da udišem onu štroku.