Petak, 04.10.2019.

21:14

Posle 60 godina - MiG bi uskoro mogao da zastari?

Vojni avioni imaju kratak vek trajanja, posebno u periodu tehnološkog napretka, ali najelitnija letelica Prvog svetskog rata mogla bi zastariti za par meseci.

Izvor: Nešnal Interest

Posle 60 godina - MiG bi uskoro mogao da zastari? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Mist

pre 4 godine

@ajde
Nije neka misterija. Indijci koriste MiG-21 kao lovce presretace, za bliske borbe, na malom rastojanju. Su-30 nema prevelike sanse protiv F-16, posto ima slabije oruzje i slabiji radar.

Danko

pre 4 godine

Tokom trajanja Operacije Kavkaz, Sovjeti nikada nisu zapretili ulaskom u otvoreni sukob Izraelu.
Oni su 1956. godine zapretili Velikoj Britaniji nuklearnom odmazdom ako se napad na Egipat, koji je poznat bio kao Suecka kriza ne prekine.
Danko Borojević,
jedan od autora knjige MIG-21, legenda Hladnog rata, ISBN 978-86-86031-20-4

aha

pre 4 godine

@sloga
Takav izvestaj americke vojske ne moze postojati, jer bi to znacilo da americka vojska ne zna osnovne cinjenice. NATO piloti imaju vise nego dvostruko vise sati naleta od ruskih. Americki piloti takodje. Izraelske i grcke da ne spominjem. Dakle, nije to nikakav izvestaj americke vojske.
Rusija nema novac, pa piloti manje lete. Nazalost, koliko para toliko muzike, bilo i bice. Siguran sam
da ce Sputnjik lako ubediti rusofile da ruski pilot za pola sata nauci vise nego americki za 2 sata, ali istina je jasna.
Jadnostavno, Rusija nema ekonomsku moc da odrzava mocnu vojsku. Tehnika je zastarela, pa nijedan novi model aviona nisu proizveli jos od SSSR-a, cak i SU-35 je sovjetski projekt. Vazduhoplovstv im je toliko zastarelo da preti dalje smanjivanje, spali su na 3 500 letelica, od toga 99% proizvedeno u SSSR-u, novca za nove nema, a mora da se ulaze i u pilote i zemaljsko
osoblje.
Bez jake ekonomije nema jake vojske, a ruska ekonomija je na nivou meksicke.

ajde

pre 4 godine

Jesi li tu uračunao i nedavno obaranje pakistanskog F-16 sa "vrhunski obučenim pilotom" od strane indijskog MiG-21?
(samo pitam, 5. oktobar 2019 10:50)
--------------------------

Indijska bajka, u koju vise ni Indijci ne veruju. Ne postoji apsolutno nikakav dokaz niti nezavisna potvrda da je F-16 oboren. Cela prica da je komandant eskadrona Vartaman oborio F-16, nekoliko sekundi pre nego sto je sam oboren zvuci kao partizanska prica sa Batom Zivojinovicem u ulozi. Jedini avion koji je bio oboren je indijski MiG21 Bison, kojim je pilotirao Vartaman. Uhvacen je na pakistanskoj teritoriji, i posle par dana poslat nazad u Indiju. Jedina misterija u celoj stvari je zasto su Indijci poslali eskadron MiG21 avion, bez ikakve podrske, recimo Su-30 kojih imaju par stotina.

aha

pre 4 godine

@samo pitam
To se naravno nije dogodilo. Pakistanci su oborili indijske avione, sto dovoljno govori o snazi ruske tehnike.
F-16 ima odnos pobeda i poraza i vazdusnim borbama, 76-1.

aha

pre 4 godine

@Kakav svet
Nesto si ti pomesao.
U sukobu iznad SIRIJE, Izraelci su oborili 4 sovjetska aviona, dok su Sovjeti njima oborili dva. Tu je doslo do pretnji, Sovjeti pretili ulaskom u rat, Izraelci pretili unistenjem sovjetskih snaga na B. Istoku, Ameri pripretili Sovjetima da je Izrael pod njihovom zastitom.
Epilog - Sovjeti povukli svoje snage.
U Egiptu su Sovjeti poslali avione da presrecu Izraelce i pre svega njihove izvidjace, Izraelci napali sovjetske lovce i oborili ih. Egipcani posle toga ismevali sovjetske instruktore i pilote, posle svega nekoliko meseci, sovjetski instruktori IZBACENI iz Egipta. Egipat se zatim okrenuo zapadu, pre svega Amerikancima. To su CINJENICE!
Kada su Amerikanci imali takvog protivnika!? Da li se salis?
Irak je bio 5 vojska sveta, imali najmodernije sovjetsko naoruzanje, cak i dosta zapadnog (pre svega fransuskog) oruzja, imali ogromnu avijaciju, ogromnu kopnenu vojsku, gomilu raketa, OGROMNO iskustvo iz rata s Iranom. U to vreme iracka vojska smatrana je za jednu od 3 borbeno najspremnije na svetu.
I Amerikanci takvu silu unistili za 4 DANA!
To je bio sok, svet je ocekivao novi Vijetnam, a Ameri ih ponizili.
Cinjenica je da je to najuspesnija i najdominantnija vojna operacija jos od 2 svetskog rata.

Danko

pre 4 godine

Uoči velikog sukoba između arapskih zemalja i Izraela oktobra 1973. godine, period od završetka Junskog rata 1967. godine, pa do izbijanja novog otvorenog sukoba karakterističan je po intenzivnom elektronskom ratu između arapskih i izraelskih snaga.

Taj period je bio satkan sa velikim brojem provokacija kako na zemlji tako i u vazduhu. Često je dolazilo do vazdušnih okršaja između izraelske i arapske avijacije.

Nezadovoljstvo vojnim porazom i izdašna vojna pomoć SSSR, Egiptu i Siriji dovelo je do „vrelog primirja“. Period od 1968. godine do 1970. godine sada već pokojni egipatski predsednik Gamel Abdel Naser nazvao je „ratom iscrpljivanja“.

U tom rovitom vremenu uoči velikog sukoba Egipat je izgubio 72 aviona, od tog broja 53 aviona su bila MiG-21. Izrael je izgubio 16 aviona i to uglavnom od dejstava lovačkih aviona MiG-21MF kojima su upravljali sovjetski piloti. Izrael je izgubio sledeće avione: jedan A-4E Skyhawk, četiri lovca Mirage-III, devet lovaca F-4E Phantom-II i dva izviđačka aviona RF-4E Photo Phantom. Tokom svog angažovanja u operaciji Kavkaz SSSR je imao izgubljena četiri lovca MiG-21MF, a tri pilota su poginula. Tokom ovog sukoba bilo je najmanje 50 grupnih vazdušnih borbi, s obe strane Sueckog kanala.

To su činjenice.

sloga

pre 4 godine

Puno se toga promijenilo. Tada su Ruski piloti najviše vježbali i letjeli, danas NATO piloti imaju više od duplo više sati naleta na godinu od Ruskih. Promjenio se i način ratovanja, svodi se na borbu van vizualnog polja gdi vještina pada u drugi plan i tko ima bolji radar, manji radarski odraz i općenito bolju tehniku je u velikoj prednosti. Nemoj miješati način ratovanja prije 50 godina i sada, nije ni smisleno ni pristojno. I opet na kraju ti mig29 mogu služiti samo za presretanja putničkih aviona jer su daleko od onog što zapad ima.(leptirica, 05. oktobar 2019 08:43)

Skoro smo čitali izveštaje američke vojske u kojima se ukazuje da ruski piloti imaju više sati letenja od američkih.

Kakav svet

pre 4 godine

@aha

To jednostavno nije istina. Nakon katastrofe egipatskih pilota Sovjeti šalju u Egipat svoje pilote koji Izraelcima počinju nanositi ozbiljne gubitke. Nakon toga sledi ta zaseda u kojoj su Izraelci poslali mamce par aviona koje kad su Sovjeti povijali dočeka veći broj Izraelskih aviona i obore ih. Nakon toga SSSR zapreti aktivnim ulaskom u taj rat i Izraelci se tu primiruju. Sovjeti su jednostavno sprečili još veće razmere katastrofe Egipta. I koliko je meni poznato te borbe u zraku su bile na Egipatskoj teritoriji a ne nad Izraelom! Izraelci jesu bili i još su uvek za respekt u svakom pogledu. A što se tiče te statistike koju pominješ, navedi bar jedan rat gde su Zapadnjaci imali takvog rivala? Teško tako nabiti brojke...

samo pitam

pre 4 godine

@(aha, 5. oktobar 2019 09:32)

Jesi li tu uračunao i nedavno obaranje pakistanskog F-16 sa "vrhunski obučenim pilotom" od strane indijskog MiG-21?

Mrcke

pre 4 godine

Rat u Vijetnamu gubitci:
SAD oko 9000 letelica (3000 aviina i 6000 helikoptera)
Južni Vijetnam oko 1000 letelica

Sa druge strane Vietkong oko 150 letelica.
Podatci sa američke Wikipedije

aha

pre 4 godine

@Markus1975
Ajde da ispricamo citavu pricu. Dakle, Sovjeti su poslali svoje pilote da sprece Izraelce da terorisu Egipcane. Inace, te egipatske pilote obucavali su sovjetski instruktori.
I, sta se desilo? Pa, desilo se to da su Izraelci unistili te sovjetske avione, oborili ih i pokazali svima koliko ih se plase. To je dovelo do velikih promena, u pravu si. A promene su bile sledece: sovjetski piloti i instruktori postali su predmet podsmeha i prezira u Egiptu. Samo nekoliko meseci posle obaranja, proterani su iz Egipta! A glavna posledica bila je da su Egipcani odustali od nabavke sovjetskog oruzja i presli na moderno zapadno.
Slazem se da nije pristojno porediti MiG-21 sa MiG-29, koji nije mnogo, ali jeste moderniji.
Naime, MiG-21 je ipak bio uspesan lovac, iako ima negativan skor u vazdusnim borbama, MiG-21 ipak ima 240 pobeda, odnosno 240 aviona je oborio, dok je sam oboren 501 put u vazdusnim borbama.
Za razliku od njega, MiG-29 NIKADA nije uspeo da obori avion zapadne proizvodnje, dok je sam oboren 18 puta, uglavnom od zapadnih aviona, mada ima nesto i od Su-27. Ima i nekoliko pobeda, oborio je nekoliko Cesni i gruzijskih helikoptera...
Dakle, neuporedivo losiji je MiG-29. MiG-21 bio je poslednji ruski avion koji je koliko toliko mogao da se nosi sa zapadnim avionima. Posle njega sve ocajno...
Sto se tice gluposti o napadima 100 na 1, naravno, ruska propaganda na delu.
Najvise migova oborio je Izrael, nikada nije imao vise aviona od protivnika. Sirija je tokom njihovih velikih ratova imala mnogo vise aviona i sve su to bilo najmoderniji sovjetski avioni, a piloti obicavani na elitnim sovjetskim akademijama.
Egipat takodje. Evo cak su Sovjeti isli da pomazu Egipcanima, kasnije i Sirijcima i dobili su po nosu.
Tako da ne vidim tu 100-1, iako naravno svaki rusofil voli tu bajku.
Jednostavno, zapadna tehnika je uvek bila superiorna, sovjetska inferiorna ali su se sovjeti oslanjali na brojke.
E sada brojki nema, sada SAD imaju 14 000 letelica, Rusija samo 3 500, tako da Rusima u sustini ostaju avioni koji su i pre 40 godina bili zastareli. Tuzno na sta je spala nekadasnja velesila.
Kamo srece za njih da su uspeli da naprave pravog naslednika MiG-21...

Odbegli bot

pre 4 godine

mislim da su jedino Vijetnamci imali pilote asove na MiG21, a da su to postigli protiv USA tehnike, 9 pobeda je imao njihov najbolji as...

leptirica

pre 4 godine

Autor teksta je spomenuo uspešnu zasedu Izralaca nad Sovjetskim pilotima, ali ne i kompletnu priču. Dok su u tom kratkom ratu MIG-ove vozili Egipćani, Izraelci su ih svojim "Miražima" i "Fantomima F-4" bukvalno "kasapili", ali kada su u te MIG-21 seli Sovjetski piloti koje je Egipat pozvao u pomoć, situacija se potpuno okrenula, čak ni ta zaseda nije mnogo promenila stvari. Taj rat je (opet) potvrdio da vazdušni boj ne bije tehnika nego vrhunski uvežban pilot. Američke intervencije "100 na 1" pa još je i taj "1" neispravan nisu nikakvo merilo.
Vojska Srbije ima svega tri operativna MIG-21 koji će uskoro na "groblje". Gotovo je sa tim sjanim izdržljivim i jednostavnim mašinama, kod nas ih menjaju polovne ali ipak znatno modernije 29-ke koje smo zato i hitno nabavili. Nemojte mešati ta dva aviona, nije pristojno.
(markus1975, 04. oktobar 2019 23:35)

Puno se toga promijenilo. Tada su Ruski piloti najviše vježbali i letjeli, danas NATO piloti imaju više od duplo više sati naleta na godinu od Ruskih. Promjenio se i način ratovanja, svodi se na borbu van vizualnog polja gdi vještina pada u drugi plan i tko ima bolji radar, manji radarski odraz i općenito bolju tehniku je u velikoj prednosti. Nemoj miješati način ratovanja prije 50 godina i sada, nije ni smisleno ni pristojno. I opet na kraju ti mig29 mogu služiti samo za presretanja putničkih aviona jer su daleko od onog što zapad ima.

Kakav svet

pre 4 godine

Mig 21, Kalašnjikov automat, Lada Niva, Sojuz raketa... najprepoznatljiviji ruski brendovi! Sve to traje dugo godina i jednostavno je i fantastično! (Bez obzira na namenu) Verovatno ima još ponešto, ali ovo mi prvo padne na pamet. Ko kaže da Rusi ne znaju proizvesti nešto dobro? Nek kaže ko šta hoće, ali svaka čast Rujama!!!

Zoki

pre 4 godine

Koncept ovih aviona je bio drugačiji od onoga što je pravljeno na zapadu. Mnogi problemi sa kojima se njihovi korisnici suočavaju su posledica toga da ovaj avio nije bio zamišljen da provede hiljade sati u vazduhu, nego da preživi dok ne obori protivnički avion, a onda će ga zameniti neki drugi. Presretači su u sovjetskoj doktrini bili potrošna roba. Mig-21 je bio sjajan avion za svoje vreme, ali to vreme je prošlo.

Dragče

pre 4 godine

Vrlo jak avion,zvuk na forsažu je neverovatan ali elektronika nula. Radar ima domet maksimalno 30km. To je smešno,rakete su takodje slabe,15 km najveći domet. Može da nosi avio bombe i nevodjena raketna zrna kao i naš orao samo što bolje penje. I izviđačka verzija mnogo lepo radi,čitao sam da smo imali dobru izviđačku opremu na njemu i dok smo bili jugoslavija sve okolne države smo skoro neprimetno izvidjali "legalno" bez problema. Više su informacija sakupili oni nego obaveštajna služba...

ajde

pre 4 godine

dzo@
ja ne želim da umanjim znanje ali mislim da je bilo 3:1 u korist kauboja.
(varalicar, 4. oktobar 2019 23:05) # Link komentara

@dzo Ni sam Vijetnam ne tvrdi da je uspeo da obori toliko aviona. Po sovjetskim tvrdnjama, 65 MiG-ova 21 je oboreno a oni su oborili 165 aviona.
(T, 4. oktobar 2019 23:00) # Link komentara

Zaboravili ste najveći rat u kome učestvovao mig 21..Vijetnamski rat.. Mig 21 oborio preko 1000 američkih aviona a izgubio 80 ..ogromni gubici protiv mig 21 su doveli da amerikanci potpuno obustave avio operacije nad Vijetnamom i da kreiraju Top Gun školu za pilote.
(dzo, 4. oktobar 2019 22:23)

====================================

Tacnije 2.5:1... ili jos preciznije 195 oborenih aviona Vijetnamaca i 76 oborenih aviona Amerikanaca. Kakvih, bre, 1000 aviona.

Jeste to proturano kao razlog osnivanja elitne skole, u filmu "Top Gun", ali nije prvi put da Hollywood preuvelicava.

Takodje je tacno da je odnos 2.5:1 mnogo manji nego 10:1 iz rata u Koreji, i u tome je sadrzan ceo sok americke vojske vazdusnim ratom u Vijetnamu.

Bgd

pre 4 godine

Avioni su leteli u četrdesetak drugih vazduhoplovnih snaga (brojanje je teško jer su ponekad zemlje prestale da postoje pre MiG-ova koji su im služili)...


Toliko o uspešnosti

markus1975

pre 4 godine

Autor teksta je spomenuo uspešnu zasedu Izralaca nad Sovjetskim pilotima, ali ne i kompletnu priču. Dok su u tom kratkom ratu MIG-ove vozili Egipćani, Izraelci su ih svojim "Miražima" i "Fantomima F-4" bukvalno "kasapili", ali kada su u te MIG-21 seli Sovjetski piloti koje je Egipat pozvao u pomoć, situacija se potpuno okrenula, čak ni ta zaseda nije mnogo promenila stvari. Taj rat je (opet) potvrdio da vazdušni boj ne bije tehnika nego vrhunski uvežban pilot. Američke intervencije "100 na 1" pa još je i taj "1" neispravan nisu nikakvo merilo.
Vojska Srbije ima svega tri operativna MIG-21 koji će uskoro na "groblje". Gotovo je sa tim sjanim izdržljivim i jednostavnim mašinama, kod nas ih menjaju polovne ali ipak znatno modernije 29-ke koje smo zato i hitno nabavili. Nemojte mešati ta dva aviona, nije pristojno.

dzo

pre 4 godine

Zaboravili ste najveći rat u kome učestvovao mig 21..Vijetnamski rat.. Mig 21 oborio preko 1000 američkih aviona a izgubio 80 ..ogromni gubici protiv mig 21 su doveli da amerikanci potpuno obustave avio operacije nad Vijetnamom i da kreiraju Top Gun školu za pilote.
Mig 21 je tad bio relativno nov avion na kome Vijetnamski piloti nisu imali iskustva pa su radije sedali u mig 17 I 19 dok su za 21 plaćali ruske pilote.

Бананамен

pre 4 godine

Легенда ловачког ваздухопловства. Када сам пре пет-шест година на аеромитингу видео како тај авион са пожутелом крштеницом вертикално лети без муке, одушевио сам се. Можда и најбољи ловац икада када се сви фактори узму у обзир.

dzo

pre 4 godine

Zaboravili ste najveći rat u kome učestvovao mig 21..Vijetnamski rat.. Mig 21 oborio preko 1000 američkih aviona a izgubio 80 ..ogromni gubici protiv mig 21 su doveli da amerikanci potpuno obustave avio operacije nad Vijetnamom i da kreiraju Top Gun školu za pilote.
Mig 21 je tad bio relativno nov avion na kome Vijetnamski piloti nisu imali iskustva pa su radije sedali u mig 17 I 19 dok su za 21 plaćali ruske pilote.

markus1975

pre 4 godine

Autor teksta je spomenuo uspešnu zasedu Izralaca nad Sovjetskim pilotima, ali ne i kompletnu priču. Dok su u tom kratkom ratu MIG-ove vozili Egipćani, Izraelci su ih svojim "Miražima" i "Fantomima F-4" bukvalno "kasapili", ali kada su u te MIG-21 seli Sovjetski piloti koje je Egipat pozvao u pomoć, situacija se potpuno okrenula, čak ni ta zaseda nije mnogo promenila stvari. Taj rat je (opet) potvrdio da vazdušni boj ne bije tehnika nego vrhunski uvežban pilot. Američke intervencije "100 na 1" pa još je i taj "1" neispravan nisu nikakvo merilo.
Vojska Srbije ima svega tri operativna MIG-21 koji će uskoro na "groblje". Gotovo je sa tim sjanim izdržljivim i jednostavnim mašinama, kod nas ih menjaju polovne ali ipak znatno modernije 29-ke koje smo zato i hitno nabavili. Nemojte mešati ta dva aviona, nije pristojno.

Бананамен

pre 4 godine

Легенда ловачког ваздухопловства. Када сам пре пет-шест година на аеромитингу видео како тај авион са пожутелом крштеницом вертикално лети без муке, одушевио сам се. Можда и најбољи ловац икада када се сви фактори узму у обзир.

Kakav svet

pre 4 godine

Mig 21, Kalašnjikov automat, Lada Niva, Sojuz raketa... najprepoznatljiviji ruski brendovi! Sve to traje dugo godina i jednostavno je i fantastično! (Bez obzira na namenu) Verovatno ima još ponešto, ali ovo mi prvo padne na pamet. Ko kaže da Rusi ne znaju proizvesti nešto dobro? Nek kaže ko šta hoće, ali svaka čast Rujama!!!

Mrcke

pre 4 godine

Rat u Vijetnamu gubitci:
SAD oko 9000 letelica (3000 aviina i 6000 helikoptera)
Južni Vijetnam oko 1000 letelica

Sa druge strane Vietkong oko 150 letelica.
Podatci sa američke Wikipedije

Bgd

pre 4 godine

Avioni su leteli u četrdesetak drugih vazduhoplovnih snaga (brojanje je teško jer su ponekad zemlje prestale da postoje pre MiG-ova koji su im služili)...


Toliko o uspešnosti

aha

pre 4 godine

@Markus1975
Ajde da ispricamo citavu pricu. Dakle, Sovjeti su poslali svoje pilote da sprece Izraelce da terorisu Egipcane. Inace, te egipatske pilote obucavali su sovjetski instruktori.
I, sta se desilo? Pa, desilo se to da su Izraelci unistili te sovjetske avione, oborili ih i pokazali svima koliko ih se plase. To je dovelo do velikih promena, u pravu si. A promene su bile sledece: sovjetski piloti i instruktori postali su predmet podsmeha i prezira u Egiptu. Samo nekoliko meseci posle obaranja, proterani su iz Egipta! A glavna posledica bila je da su Egipcani odustali od nabavke sovjetskog oruzja i presli na moderno zapadno.
Slazem se da nije pristojno porediti MiG-21 sa MiG-29, koji nije mnogo, ali jeste moderniji.
Naime, MiG-21 je ipak bio uspesan lovac, iako ima negativan skor u vazdusnim borbama, MiG-21 ipak ima 240 pobeda, odnosno 240 aviona je oborio, dok je sam oboren 501 put u vazdusnim borbama.
Za razliku od njega, MiG-29 NIKADA nije uspeo da obori avion zapadne proizvodnje, dok je sam oboren 18 puta, uglavnom od zapadnih aviona, mada ima nesto i od Su-27. Ima i nekoliko pobeda, oborio je nekoliko Cesni i gruzijskih helikoptera...
Dakle, neuporedivo losiji je MiG-29. MiG-21 bio je poslednji ruski avion koji je koliko toliko mogao da se nosi sa zapadnim avionima. Posle njega sve ocajno...
Sto se tice gluposti o napadima 100 na 1, naravno, ruska propaganda na delu.
Najvise migova oborio je Izrael, nikada nije imao vise aviona od protivnika. Sirija je tokom njihovih velikih ratova imala mnogo vise aviona i sve su to bilo najmoderniji sovjetski avioni, a piloti obicavani na elitnim sovjetskim akademijama.
Egipat takodje. Evo cak su Sovjeti isli da pomazu Egipcanima, kasnije i Sirijcima i dobili su po nosu.
Tako da ne vidim tu 100-1, iako naravno svaki rusofil voli tu bajku.
Jednostavno, zapadna tehnika je uvek bila superiorna, sovjetska inferiorna ali su se sovjeti oslanjali na brojke.
E sada brojki nema, sada SAD imaju 14 000 letelica, Rusija samo 3 500, tako da Rusima u sustini ostaju avioni koji su i pre 40 godina bili zastareli. Tuzno na sta je spala nekadasnja velesila.
Kamo srece za njih da su uspeli da naprave pravog naslednika MiG-21...

Dragče

pre 4 godine

Vrlo jak avion,zvuk na forsažu je neverovatan ali elektronika nula. Radar ima domet maksimalno 30km. To je smešno,rakete su takodje slabe,15 km najveći domet. Može da nosi avio bombe i nevodjena raketna zrna kao i naš orao samo što bolje penje. I izviđačka verzija mnogo lepo radi,čitao sam da smo imali dobru izviđačku opremu na njemu i dok smo bili jugoslavija sve okolne države smo skoro neprimetno izvidjali "legalno" bez problema. Više su informacija sakupili oni nego obaveštajna služba...

Zoki

pre 4 godine

Koncept ovih aviona je bio drugačiji od onoga što je pravljeno na zapadu. Mnogi problemi sa kojima se njihovi korisnici suočavaju su posledica toga da ovaj avio nije bio zamišljen da provede hiljade sati u vazduhu, nego da preživi dok ne obori protivnički avion, a onda će ga zameniti neki drugi. Presretači su u sovjetskoj doktrini bili potrošna roba. Mig-21 je bio sjajan avion za svoje vreme, ali to vreme je prošlo.

leptirica

pre 4 godine

Autor teksta je spomenuo uspešnu zasedu Izralaca nad Sovjetskim pilotima, ali ne i kompletnu priču. Dok su u tom kratkom ratu MIG-ove vozili Egipćani, Izraelci su ih svojim "Miražima" i "Fantomima F-4" bukvalno "kasapili", ali kada su u te MIG-21 seli Sovjetski piloti koje je Egipat pozvao u pomoć, situacija se potpuno okrenula, čak ni ta zaseda nije mnogo promenila stvari. Taj rat je (opet) potvrdio da vazdušni boj ne bije tehnika nego vrhunski uvežban pilot. Američke intervencije "100 na 1" pa još je i taj "1" neispravan nisu nikakvo merilo.
Vojska Srbije ima svega tri operativna MIG-21 koji će uskoro na "groblje". Gotovo je sa tim sjanim izdržljivim i jednostavnim mašinama, kod nas ih menjaju polovne ali ipak znatno modernije 29-ke koje smo zato i hitno nabavili. Nemojte mešati ta dva aviona, nije pristojno.
(markus1975, 04. oktobar 2019 23:35)

Puno se toga promijenilo. Tada su Ruski piloti najviše vježbali i letjeli, danas NATO piloti imaju više od duplo više sati naleta na godinu od Ruskih. Promjenio se i način ratovanja, svodi se na borbu van vizualnog polja gdi vještina pada u drugi plan i tko ima bolji radar, manji radarski odraz i općenito bolju tehniku je u velikoj prednosti. Nemoj miješati način ratovanja prije 50 godina i sada, nije ni smisleno ni pristojno. I opet na kraju ti mig29 mogu služiti samo za presretanja putničkih aviona jer su daleko od onog što zapad ima.

Odbegli bot

pre 4 godine

mislim da su jedino Vijetnamci imali pilote asove na MiG21, a da su to postigli protiv USA tehnike, 9 pobeda je imao njihov najbolji as...

ajde

pre 4 godine

dzo@
ja ne želim da umanjim znanje ali mislim da je bilo 3:1 u korist kauboja.
(varalicar, 4. oktobar 2019 23:05) # Link komentara

@dzo Ni sam Vijetnam ne tvrdi da je uspeo da obori toliko aviona. Po sovjetskim tvrdnjama, 65 MiG-ova 21 je oboreno a oni su oborili 165 aviona.
(T, 4. oktobar 2019 23:00) # Link komentara

Zaboravili ste najveći rat u kome učestvovao mig 21..Vijetnamski rat.. Mig 21 oborio preko 1000 američkih aviona a izgubio 80 ..ogromni gubici protiv mig 21 su doveli da amerikanci potpuno obustave avio operacije nad Vijetnamom i da kreiraju Top Gun školu za pilote.
(dzo, 4. oktobar 2019 22:23)

====================================

Tacnije 2.5:1... ili jos preciznije 195 oborenih aviona Vijetnamaca i 76 oborenih aviona Amerikanaca. Kakvih, bre, 1000 aviona.

Jeste to proturano kao razlog osnivanja elitne skole, u filmu "Top Gun", ali nije prvi put da Hollywood preuvelicava.

Takodje je tacno da je odnos 2.5:1 mnogo manji nego 10:1 iz rata u Koreji, i u tome je sadrzan ceo sok americke vojske vazdusnim ratom u Vijetnamu.

samo pitam

pre 4 godine

@(aha, 5. oktobar 2019 09:32)

Jesi li tu uračunao i nedavno obaranje pakistanskog F-16 sa "vrhunski obučenim pilotom" od strane indijskog MiG-21?

Danko

pre 4 godine

Uoči velikog sukoba između arapskih zemalja i Izraela oktobra 1973. godine, period od završetka Junskog rata 1967. godine, pa do izbijanja novog otvorenog sukoba karakterističan je po intenzivnom elektronskom ratu između arapskih i izraelskih snaga.

Taj period je bio satkan sa velikim brojem provokacija kako na zemlji tako i u vazduhu. Često je dolazilo do vazdušnih okršaja između izraelske i arapske avijacije.

Nezadovoljstvo vojnim porazom i izdašna vojna pomoć SSSR, Egiptu i Siriji dovelo je do „vrelog primirja“. Period od 1968. godine do 1970. godine sada već pokojni egipatski predsednik Gamel Abdel Naser nazvao je „ratom iscrpljivanja“.

U tom rovitom vremenu uoči velikog sukoba Egipat je izgubio 72 aviona, od tog broja 53 aviona su bila MiG-21. Izrael je izgubio 16 aviona i to uglavnom od dejstava lovačkih aviona MiG-21MF kojima su upravljali sovjetski piloti. Izrael je izgubio sledeće avione: jedan A-4E Skyhawk, četiri lovca Mirage-III, devet lovaca F-4E Phantom-II i dva izviđačka aviona RF-4E Photo Phantom. Tokom svog angažovanja u operaciji Kavkaz SSSR je imao izgubljena četiri lovca MiG-21MF, a tri pilota su poginula. Tokom ovog sukoba bilo je najmanje 50 grupnih vazdušnih borbi, s obe strane Sueckog kanala.

To su činjenice.

Kakav svet

pre 4 godine

@aha

To jednostavno nije istina. Nakon katastrofe egipatskih pilota Sovjeti šalju u Egipat svoje pilote koji Izraelcima počinju nanositi ozbiljne gubitke. Nakon toga sledi ta zaseda u kojoj su Izraelci poslali mamce par aviona koje kad su Sovjeti povijali dočeka veći broj Izraelskih aviona i obore ih. Nakon toga SSSR zapreti aktivnim ulaskom u taj rat i Izraelci se tu primiruju. Sovjeti su jednostavno sprečili još veće razmere katastrofe Egipta. I koliko je meni poznato te borbe u zraku su bile na Egipatskoj teritoriji a ne nad Izraelom! Izraelci jesu bili i još su uvek za respekt u svakom pogledu. A što se tiče te statistike koju pominješ, navedi bar jedan rat gde su Zapadnjaci imali takvog rivala? Teško tako nabiti brojke...

ajde

pre 4 godine

Jesi li tu uračunao i nedavno obaranje pakistanskog F-16 sa "vrhunski obučenim pilotom" od strane indijskog MiG-21?
(samo pitam, 5. oktobar 2019 10:50)
--------------------------

Indijska bajka, u koju vise ni Indijci ne veruju. Ne postoji apsolutno nikakav dokaz niti nezavisna potvrda da je F-16 oboren. Cela prica da je komandant eskadrona Vartaman oborio F-16, nekoliko sekundi pre nego sto je sam oboren zvuci kao partizanska prica sa Batom Zivojinovicem u ulozi. Jedini avion koji je bio oboren je indijski MiG21 Bison, kojim je pilotirao Vartaman. Uhvacen je na pakistanskoj teritoriji, i posle par dana poslat nazad u Indiju. Jedina misterija u celoj stvari je zasto su Indijci poslali eskadron MiG21 avion, bez ikakve podrske, recimo Su-30 kojih imaju par stotina.

sloga

pre 4 godine

Puno se toga promijenilo. Tada su Ruski piloti najviše vježbali i letjeli, danas NATO piloti imaju više od duplo više sati naleta na godinu od Ruskih. Promjenio se i način ratovanja, svodi se na borbu van vizualnog polja gdi vještina pada u drugi plan i tko ima bolji radar, manji radarski odraz i općenito bolju tehniku je u velikoj prednosti. Nemoj miješati način ratovanja prije 50 godina i sada, nije ni smisleno ni pristojno. I opet na kraju ti mig29 mogu služiti samo za presretanja putničkih aviona jer su daleko od onog što zapad ima.(leptirica, 05. oktobar 2019 08:43)

Skoro smo čitali izveštaje američke vojske u kojima se ukazuje da ruski piloti imaju više sati letenja od američkih.

aha

pre 4 godine

@sloga
Takav izvestaj americke vojske ne moze postojati, jer bi to znacilo da americka vojska ne zna osnovne cinjenice. NATO piloti imaju vise nego dvostruko vise sati naleta od ruskih. Americki piloti takodje. Izraelske i grcke da ne spominjem. Dakle, nije to nikakav izvestaj americke vojske.
Rusija nema novac, pa piloti manje lete. Nazalost, koliko para toliko muzike, bilo i bice. Siguran sam
da ce Sputnjik lako ubediti rusofile da ruski pilot za pola sata nauci vise nego americki za 2 sata, ali istina je jasna.
Jadnostavno, Rusija nema ekonomsku moc da odrzava mocnu vojsku. Tehnika je zastarela, pa nijedan novi model aviona nisu proizveli jos od SSSR-a, cak i SU-35 je sovjetski projekt. Vazduhoplovstv im je toliko zastarelo da preti dalje smanjivanje, spali su na 3 500 letelica, od toga 99% proizvedeno u SSSR-u, novca za nove nema, a mora da se ulaze i u pilote i zemaljsko
osoblje.
Bez jake ekonomije nema jake vojske, a ruska ekonomija je na nivou meksicke.

Danko

pre 4 godine

Tokom trajanja Operacije Kavkaz, Sovjeti nikada nisu zapretili ulaskom u otvoreni sukob Izraelu.
Oni su 1956. godine zapretili Velikoj Britaniji nuklearnom odmazdom ako se napad na Egipat, koji je poznat bio kao Suecka kriza ne prekine.
Danko Borojević,
jedan od autora knjige MIG-21, legenda Hladnog rata, ISBN 978-86-86031-20-4

Mist

pre 4 godine

@ajde
Nije neka misterija. Indijci koriste MiG-21 kao lovce presretace, za bliske borbe, na malom rastojanju. Su-30 nema prevelike sanse protiv F-16, posto ima slabije oruzje i slabiji radar.

aha

pre 4 godine

@Kakav svet
Nesto si ti pomesao.
U sukobu iznad SIRIJE, Izraelci su oborili 4 sovjetska aviona, dok su Sovjeti njima oborili dva. Tu je doslo do pretnji, Sovjeti pretili ulaskom u rat, Izraelci pretili unistenjem sovjetskih snaga na B. Istoku, Ameri pripretili Sovjetima da je Izrael pod njihovom zastitom.
Epilog - Sovjeti povukli svoje snage.
U Egiptu su Sovjeti poslali avione da presrecu Izraelce i pre svega njihove izvidjace, Izraelci napali sovjetske lovce i oborili ih. Egipcani posle toga ismevali sovjetske instruktore i pilote, posle svega nekoliko meseci, sovjetski instruktori IZBACENI iz Egipta. Egipat se zatim okrenuo zapadu, pre svega Amerikancima. To su CINJENICE!
Kada su Amerikanci imali takvog protivnika!? Da li se salis?
Irak je bio 5 vojska sveta, imali najmodernije sovjetsko naoruzanje, cak i dosta zapadnog (pre svega fransuskog) oruzja, imali ogromnu avijaciju, ogromnu kopnenu vojsku, gomilu raketa, OGROMNO iskustvo iz rata s Iranom. U to vreme iracka vojska smatrana je za jednu od 3 borbeno najspremnije na svetu.
I Amerikanci takvu silu unistili za 4 DANA!
To je bio sok, svet je ocekivao novi Vijetnam, a Ameri ih ponizili.
Cinjenica je da je to najuspesnija i najdominantnija vojna operacija jos od 2 svetskog rata.

aha

pre 4 godine

@samo pitam
To se naravno nije dogodilo. Pakistanci su oborili indijske avione, sto dovoljno govori o snazi ruske tehnike.
F-16 ima odnos pobeda i poraza i vazdusnim borbama, 76-1.

Bgd

pre 4 godine

Avioni su leteli u četrdesetak drugih vazduhoplovnih snaga (brojanje je teško jer su ponekad zemlje prestale da postoje pre MiG-ova koji su im služili)...


Toliko o uspešnosti

dzo

pre 4 godine

Zaboravili ste najveći rat u kome učestvovao mig 21..Vijetnamski rat.. Mig 21 oborio preko 1000 američkih aviona a izgubio 80 ..ogromni gubici protiv mig 21 su doveli da amerikanci potpuno obustave avio operacije nad Vijetnamom i da kreiraju Top Gun školu za pilote.
Mig 21 je tad bio relativno nov avion na kome Vijetnamski piloti nisu imali iskustva pa su radije sedali u mig 17 I 19 dok su za 21 plaćali ruske pilote.

aha

pre 4 godine

@Markus1975
Ajde da ispricamo citavu pricu. Dakle, Sovjeti su poslali svoje pilote da sprece Izraelce da terorisu Egipcane. Inace, te egipatske pilote obucavali su sovjetski instruktori.
I, sta se desilo? Pa, desilo se to da su Izraelci unistili te sovjetske avione, oborili ih i pokazali svima koliko ih se plase. To je dovelo do velikih promena, u pravu si. A promene su bile sledece: sovjetski piloti i instruktori postali su predmet podsmeha i prezira u Egiptu. Samo nekoliko meseci posle obaranja, proterani su iz Egipta! A glavna posledica bila je da su Egipcani odustali od nabavke sovjetskog oruzja i presli na moderno zapadno.
Slazem se da nije pristojno porediti MiG-21 sa MiG-29, koji nije mnogo, ali jeste moderniji.
Naime, MiG-21 je ipak bio uspesan lovac, iako ima negativan skor u vazdusnim borbama, MiG-21 ipak ima 240 pobeda, odnosno 240 aviona je oborio, dok je sam oboren 501 put u vazdusnim borbama.
Za razliku od njega, MiG-29 NIKADA nije uspeo da obori avion zapadne proizvodnje, dok je sam oboren 18 puta, uglavnom od zapadnih aviona, mada ima nesto i od Su-27. Ima i nekoliko pobeda, oborio je nekoliko Cesni i gruzijskih helikoptera...
Dakle, neuporedivo losiji je MiG-29. MiG-21 bio je poslednji ruski avion koji je koliko toliko mogao da se nosi sa zapadnim avionima. Posle njega sve ocajno...
Sto se tice gluposti o napadima 100 na 1, naravno, ruska propaganda na delu.
Najvise migova oborio je Izrael, nikada nije imao vise aviona od protivnika. Sirija je tokom njihovih velikih ratova imala mnogo vise aviona i sve su to bilo najmoderniji sovjetski avioni, a piloti obicavani na elitnim sovjetskim akademijama.
Egipat takodje. Evo cak su Sovjeti isli da pomazu Egipcanima, kasnije i Sirijcima i dobili su po nosu.
Tako da ne vidim tu 100-1, iako naravno svaki rusofil voli tu bajku.
Jednostavno, zapadna tehnika je uvek bila superiorna, sovjetska inferiorna ali su se sovjeti oslanjali na brojke.
E sada brojki nema, sada SAD imaju 14 000 letelica, Rusija samo 3 500, tako da Rusima u sustini ostaju avioni koji su i pre 40 godina bili zastareli. Tuzno na sta je spala nekadasnja velesila.
Kamo srece za njih da su uspeli da naprave pravog naslednika MiG-21...

markus1975

pre 4 godine

Autor teksta je spomenuo uspešnu zasedu Izralaca nad Sovjetskim pilotima, ali ne i kompletnu priču. Dok su u tom kratkom ratu MIG-ove vozili Egipćani, Izraelci su ih svojim "Miražima" i "Fantomima F-4" bukvalno "kasapili", ali kada su u te MIG-21 seli Sovjetski piloti koje je Egipat pozvao u pomoć, situacija se potpuno okrenula, čak ni ta zaseda nije mnogo promenila stvari. Taj rat je (opet) potvrdio da vazdušni boj ne bije tehnika nego vrhunski uvežban pilot. Američke intervencije "100 na 1" pa još je i taj "1" neispravan nisu nikakvo merilo.
Vojska Srbije ima svega tri operativna MIG-21 koji će uskoro na "groblje". Gotovo je sa tim sjanim izdržljivim i jednostavnim mašinama, kod nas ih menjaju polovne ali ipak znatno modernije 29-ke koje smo zato i hitno nabavili. Nemojte mešati ta dva aviona, nije pristojno.

Бананамен

pre 4 godine

Легенда ловачког ваздухопловства. Када сам пре пет-шест година на аеромитингу видео како тај авион са пожутелом крштеницом вертикално лети без муке, одушевио сам се. Можда и најбољи ловац икада када се сви фактори узму у обзир.

Kakav svet

pre 4 godine

Mig 21, Kalašnjikov automat, Lada Niva, Sojuz raketa... najprepoznatljiviji ruski brendovi! Sve to traje dugo godina i jednostavno je i fantastično! (Bez obzira na namenu) Verovatno ima još ponešto, ali ovo mi prvo padne na pamet. Ko kaže da Rusi ne znaju proizvesti nešto dobro? Nek kaže ko šta hoće, ali svaka čast Rujama!!!

leptirica

pre 4 godine

Autor teksta je spomenuo uspešnu zasedu Izralaca nad Sovjetskim pilotima, ali ne i kompletnu priču. Dok su u tom kratkom ratu MIG-ove vozili Egipćani, Izraelci su ih svojim "Miražima" i "Fantomima F-4" bukvalno "kasapili", ali kada su u te MIG-21 seli Sovjetski piloti koje je Egipat pozvao u pomoć, situacija se potpuno okrenula, čak ni ta zaseda nije mnogo promenila stvari. Taj rat je (opet) potvrdio da vazdušni boj ne bije tehnika nego vrhunski uvežban pilot. Američke intervencije "100 na 1" pa još je i taj "1" neispravan nisu nikakvo merilo.
Vojska Srbije ima svega tri operativna MIG-21 koji će uskoro na "groblje". Gotovo je sa tim sjanim izdržljivim i jednostavnim mašinama, kod nas ih menjaju polovne ali ipak znatno modernije 29-ke koje smo zato i hitno nabavili. Nemojte mešati ta dva aviona, nije pristojno.
(markus1975, 04. oktobar 2019 23:35)

Puno se toga promijenilo. Tada su Ruski piloti najviše vježbali i letjeli, danas NATO piloti imaju više od duplo više sati naleta na godinu od Ruskih. Promjenio se i način ratovanja, svodi se na borbu van vizualnog polja gdi vještina pada u drugi plan i tko ima bolji radar, manji radarski odraz i općenito bolju tehniku je u velikoj prednosti. Nemoj miješati način ratovanja prije 50 godina i sada, nije ni smisleno ni pristojno. I opet na kraju ti mig29 mogu služiti samo za presretanja putničkih aviona jer su daleko od onog što zapad ima.

Mrcke

pre 4 godine

Rat u Vijetnamu gubitci:
SAD oko 9000 letelica (3000 aviina i 6000 helikoptera)
Južni Vijetnam oko 1000 letelica

Sa druge strane Vietkong oko 150 letelica.
Podatci sa američke Wikipedije

samo pitam

pre 4 godine

@(aha, 5. oktobar 2019 09:32)

Jesi li tu uračunao i nedavno obaranje pakistanskog F-16 sa "vrhunski obučenim pilotom" od strane indijskog MiG-21?

aha

pre 4 godine

@samo pitam
To se naravno nije dogodilo. Pakistanci su oborili indijske avione, sto dovoljno govori o snazi ruske tehnike.
F-16 ima odnos pobeda i poraza i vazdusnim borbama, 76-1.

aha

pre 4 godine

@sloga
Takav izvestaj americke vojske ne moze postojati, jer bi to znacilo da americka vojska ne zna osnovne cinjenice. NATO piloti imaju vise nego dvostruko vise sati naleta od ruskih. Americki piloti takodje. Izraelske i grcke da ne spominjem. Dakle, nije to nikakav izvestaj americke vojske.
Rusija nema novac, pa piloti manje lete. Nazalost, koliko para toliko muzike, bilo i bice. Siguran sam
da ce Sputnjik lako ubediti rusofile da ruski pilot za pola sata nauci vise nego americki za 2 sata, ali istina je jasna.
Jadnostavno, Rusija nema ekonomsku moc da odrzava mocnu vojsku. Tehnika je zastarela, pa nijedan novi model aviona nisu proizveli jos od SSSR-a, cak i SU-35 je sovjetski projekt. Vazduhoplovstv im je toliko zastarelo da preti dalje smanjivanje, spali su na 3 500 letelica, od toga 99% proizvedeno u SSSR-u, novca za nove nema, a mora da se ulaze i u pilote i zemaljsko
osoblje.
Bez jake ekonomije nema jake vojske, a ruska ekonomija je na nivou meksicke.

aha

pre 4 godine

@Kakav svet
Nesto si ti pomesao.
U sukobu iznad SIRIJE, Izraelci su oborili 4 sovjetska aviona, dok su Sovjeti njima oborili dva. Tu je doslo do pretnji, Sovjeti pretili ulaskom u rat, Izraelci pretili unistenjem sovjetskih snaga na B. Istoku, Ameri pripretili Sovjetima da je Izrael pod njihovom zastitom.
Epilog - Sovjeti povukli svoje snage.
U Egiptu su Sovjeti poslali avione da presrecu Izraelce i pre svega njihove izvidjace, Izraelci napali sovjetske lovce i oborili ih. Egipcani posle toga ismevali sovjetske instruktore i pilote, posle svega nekoliko meseci, sovjetski instruktori IZBACENI iz Egipta. Egipat se zatim okrenuo zapadu, pre svega Amerikancima. To su CINJENICE!
Kada su Amerikanci imali takvog protivnika!? Da li se salis?
Irak je bio 5 vojska sveta, imali najmodernije sovjetsko naoruzanje, cak i dosta zapadnog (pre svega fransuskog) oruzja, imali ogromnu avijaciju, ogromnu kopnenu vojsku, gomilu raketa, OGROMNO iskustvo iz rata s Iranom. U to vreme iracka vojska smatrana je za jednu od 3 borbeno najspremnije na svetu.
I Amerikanci takvu silu unistili za 4 DANA!
To je bio sok, svet je ocekivao novi Vijetnam, a Ameri ih ponizili.
Cinjenica je da je to najuspesnija i najdominantnija vojna operacija jos od 2 svetskog rata.

ajde

pre 4 godine

dzo@
ja ne želim da umanjim znanje ali mislim da je bilo 3:1 u korist kauboja.
(varalicar, 4. oktobar 2019 23:05) # Link komentara

@dzo Ni sam Vijetnam ne tvrdi da je uspeo da obori toliko aviona. Po sovjetskim tvrdnjama, 65 MiG-ova 21 je oboreno a oni su oborili 165 aviona.
(T, 4. oktobar 2019 23:00) # Link komentara

Zaboravili ste najveći rat u kome učestvovao mig 21..Vijetnamski rat.. Mig 21 oborio preko 1000 američkih aviona a izgubio 80 ..ogromni gubici protiv mig 21 su doveli da amerikanci potpuno obustave avio operacije nad Vijetnamom i da kreiraju Top Gun školu za pilote.
(dzo, 4. oktobar 2019 22:23)

====================================

Tacnije 2.5:1... ili jos preciznije 195 oborenih aviona Vijetnamaca i 76 oborenih aviona Amerikanaca. Kakvih, bre, 1000 aviona.

Jeste to proturano kao razlog osnivanja elitne skole, u filmu "Top Gun", ali nije prvi put da Hollywood preuvelicava.

Takodje je tacno da je odnos 2.5:1 mnogo manji nego 10:1 iz rata u Koreji, i u tome je sadrzan ceo sok americke vojske vazdusnim ratom u Vijetnamu.

Dragče

pre 4 godine

Vrlo jak avion,zvuk na forsažu je neverovatan ali elektronika nula. Radar ima domet maksimalno 30km. To je smešno,rakete su takodje slabe,15 km najveći domet. Može da nosi avio bombe i nevodjena raketna zrna kao i naš orao samo što bolje penje. I izviđačka verzija mnogo lepo radi,čitao sam da smo imali dobru izviđačku opremu na njemu i dok smo bili jugoslavija sve okolne države smo skoro neprimetno izvidjali "legalno" bez problema. Više su informacija sakupili oni nego obaveštajna služba...

Odbegli bot

pre 4 godine

mislim da su jedino Vijetnamci imali pilote asove na MiG21, a da su to postigli protiv USA tehnike, 9 pobeda je imao njihov najbolji as...

sloga

pre 4 godine

Puno se toga promijenilo. Tada su Ruski piloti najviše vježbali i letjeli, danas NATO piloti imaju više od duplo više sati naleta na godinu od Ruskih. Promjenio se i način ratovanja, svodi se na borbu van vizualnog polja gdi vještina pada u drugi plan i tko ima bolji radar, manji radarski odraz i općenito bolju tehniku je u velikoj prednosti. Nemoj miješati način ratovanja prije 50 godina i sada, nije ni smisleno ni pristojno. I opet na kraju ti mig29 mogu služiti samo za presretanja putničkih aviona jer su daleko od onog što zapad ima.(leptirica, 05. oktobar 2019 08:43)

Skoro smo čitali izveštaje američke vojske u kojima se ukazuje da ruski piloti imaju više sati letenja od američkih.

Zoki

pre 4 godine

Koncept ovih aviona je bio drugačiji od onoga što je pravljeno na zapadu. Mnogi problemi sa kojima se njihovi korisnici suočavaju su posledica toga da ovaj avio nije bio zamišljen da provede hiljade sati u vazduhu, nego da preživi dok ne obori protivnički avion, a onda će ga zameniti neki drugi. Presretači su u sovjetskoj doktrini bili potrošna roba. Mig-21 je bio sjajan avion za svoje vreme, ali to vreme je prošlo.

Kakav svet

pre 4 godine

@aha

To jednostavno nije istina. Nakon katastrofe egipatskih pilota Sovjeti šalju u Egipat svoje pilote koji Izraelcima počinju nanositi ozbiljne gubitke. Nakon toga sledi ta zaseda u kojoj su Izraelci poslali mamce par aviona koje kad su Sovjeti povijali dočeka veći broj Izraelskih aviona i obore ih. Nakon toga SSSR zapreti aktivnim ulaskom u taj rat i Izraelci se tu primiruju. Sovjeti su jednostavno sprečili još veće razmere katastrofe Egipta. I koliko je meni poznato te borbe u zraku su bile na Egipatskoj teritoriji a ne nad Izraelom! Izraelci jesu bili i još su uvek za respekt u svakom pogledu. A što se tiče te statistike koju pominješ, navedi bar jedan rat gde su Zapadnjaci imali takvog rivala? Teško tako nabiti brojke...

Mist

pre 4 godine

@ajde
Nije neka misterija. Indijci koriste MiG-21 kao lovce presretace, za bliske borbe, na malom rastojanju. Su-30 nema prevelike sanse protiv F-16, posto ima slabije oruzje i slabiji radar.

Danko

pre 4 godine

Tokom trajanja Operacije Kavkaz, Sovjeti nikada nisu zapretili ulaskom u otvoreni sukob Izraelu.
Oni su 1956. godine zapretili Velikoj Britaniji nuklearnom odmazdom ako se napad na Egipat, koji je poznat bio kao Suecka kriza ne prekine.
Danko Borojević,
jedan od autora knjige MIG-21, legenda Hladnog rata, ISBN 978-86-86031-20-4

Danko

pre 4 godine

Uoči velikog sukoba između arapskih zemalja i Izraela oktobra 1973. godine, period od završetka Junskog rata 1967. godine, pa do izbijanja novog otvorenog sukoba karakterističan je po intenzivnom elektronskom ratu između arapskih i izraelskih snaga.

Taj period je bio satkan sa velikim brojem provokacija kako na zemlji tako i u vazduhu. Često je dolazilo do vazdušnih okršaja između izraelske i arapske avijacije.

Nezadovoljstvo vojnim porazom i izdašna vojna pomoć SSSR, Egiptu i Siriji dovelo je do „vrelog primirja“. Period od 1968. godine do 1970. godine sada već pokojni egipatski predsednik Gamel Abdel Naser nazvao je „ratom iscrpljivanja“.

U tom rovitom vremenu uoči velikog sukoba Egipat je izgubio 72 aviona, od tog broja 53 aviona su bila MiG-21. Izrael je izgubio 16 aviona i to uglavnom od dejstava lovačkih aviona MiG-21MF kojima su upravljali sovjetski piloti. Izrael je izgubio sledeće avione: jedan A-4E Skyhawk, četiri lovca Mirage-III, devet lovaca F-4E Phantom-II i dva izviđačka aviona RF-4E Photo Phantom. Tokom svog angažovanja u operaciji Kavkaz SSSR je imao izgubljena četiri lovca MiG-21MF, a tri pilota su poginula. Tokom ovog sukoba bilo je najmanje 50 grupnih vazdušnih borbi, s obe strane Sueckog kanala.

To su činjenice.

ajde

pre 4 godine

Jesi li tu uračunao i nedavno obaranje pakistanskog F-16 sa "vrhunski obučenim pilotom" od strane indijskog MiG-21?
(samo pitam, 5. oktobar 2019 10:50)
--------------------------

Indijska bajka, u koju vise ni Indijci ne veruju. Ne postoji apsolutno nikakav dokaz niti nezavisna potvrda da je F-16 oboren. Cela prica da je komandant eskadrona Vartaman oborio F-16, nekoliko sekundi pre nego sto je sam oboren zvuci kao partizanska prica sa Batom Zivojinovicem u ulozi. Jedini avion koji je bio oboren je indijski MiG21 Bison, kojim je pilotirao Vartaman. Uhvacen je na pakistanskoj teritoriji, i posle par dana poslat nazad u Indiju. Jedina misterija u celoj stvari je zasto su Indijci poslali eskadron MiG21 avion, bez ikakve podrske, recimo Su-30 kojih imaju par stotina.