Ponedeljak, 30.09.2019.

07:28

"Samo vas posmatra" 56 kamera na auto-putu Beograd–Niš

Vozače će na auto-putu Beograd–Niš od 15. oktobra snimati 56 kamera na 14 lokacija u oba smera, a međusobna udaljenost kamera je od šest do 32 kilometra.

Izvor: Tanjug

"Samo vas posmatra" 56 kamera na auto-putu Beograd–Niš IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Sinko

pre 4 godine

'I onda Srbin uzme malo blata i zamrlja samo jedan broj ili slovo na tablici i nagazi ga na auto puti... pa ti vidi ko će da ga kazni... Srbija je ovo brale!'
Prijatelju, kazna za prljave tablice je 10 000 din i to patrola treba da kažnjava odmah na naplatnoj rampi ako ne mogu da se očitaju. To je manje od kazne za prekoračenje brzine i može da vas spase jedan put, ali kad treći put platite tu kaznu ta ideja vam i neće biti tako genijalna. Također meri se prosečna brzina, tako da ako u nekom momentu svi voze 150 nije strašno jer je dovoljno da dva puta zakočite iza neka kamiončine da prosečna brzina bude manje od 130. Uostalom imate aplikaciju koja meri prosečnu brzinu, nema nikakve potrebe za besmislenim jurcanjem.

hm

pre 4 godine

Pero,

Nije tačno da nema obaveštenja da se meri prosečna brzina, Ima i pre Šimanovaca, pre Vrčina, sigurno da ima i na drugim mestima gde nisam imao prilike da vidim.

Ostap

pre 4 godine

Ja
U Hrvatskoj sudovi tolerišu, tj. "smanjuju" brzinu iz policijskog izveštaja za 10 odsto... jer nema tako preciznih uredjaja, tj. radara. To je praksa tamo... Tako da prolaziš sa 140...Inače mnogi koji duže voze znaju da je duga vožnja pravim putem (Bgd-Zg, recimo) konstantnom (bezbednom?) brzinom veoma uspavljujuća i zamorna, posebno uz tempomat (koji ja nikad ne koristim!) i dovodi do znatnog pada koncentracije, što može da uzrokuje naletanje na vozilo ispred, gubitak nontrole i sletanje s puta, kao i dremež...
Brža vožnja prirodno podiže adrenalin, koncentraciju, povećava nivo pažnje i opreznosti,... Normalno, ako nisi pod gasom pa nemaš osećaj straha i opasnosti...

Vasa

pre 4 godine

Da to valja, vec bi se negde u razvijenom svetu primenjivalo. Bilo je pokusaja u par zemalja, ali se pokazalo kao jako nebezbedno i povecalo je broj lancanih sudara, posto svi voze jedan iza drugog na malom rastojanju. Glupost, ali to nam nikada nije manjkalo...

GuA

pre 4 godine

Ja ne vidim zašto je Srbima problem da poštuju propise, pa tako i maksimalnu dozvoljenu brzinu ?
Da li je to neka zavera protiv države ili šta ?

petar

pre 4 godine

Vidim da kazu da se do Cacka brze stize Ibarskom, da ali se i brze do groblja stize. Uvek cu ici auto putem. Samo pogledajte koliko se smanjio broj nesreca na Ibarskoj od zavrsetka auto puta.
neka se uvedu ogranicenja, ja sam ranije brzo vozio, sad shvatam da sam rizikovao previse zbog toga

E ovako

pre 4 godine

Pre neki dan sam došao kolima iz Grčke.
80% onih koji voze prebrzo (dakle preko max 130) su ima li strane table. Nemačka, Danska, Belgija, Bugarska, i još po koji.
I kamiondzije Turci (gazi 150).
Većina tih su sigurno naši gastrosi. Ali ne svi sigurno.
Vozači sa srpskim tablama ne više od 20% te grupe.
U Grckoj je bilo smešno. Stranci 110 ili koliko je već obeleženo. Grci... Majko mila. Listom NI JEDAN ne poštuje ograničenje.
Smešno.

ja

pre 4 godine

@ (Miki, 30. septembar 2019 09:13)

Eto, ljudi sa takvom logikom, kao i oni koji ti lupaju pluseve su zapravo i najveća opasnost na putevima i glavni razlog zašto imamo toliko poginulih.

Prijatelju, Zakon je vrlo eksplicitan i jasan - NI U KOM SLUČAJU ne smeš da prekoračiš maksimalnu dozvoljenu brzinu na putu. Dakle, ne smeš da voziš 134 km/h, gde je ograničenje 130 km/h, ni kad nema nikog ispred tebe, niti kad pretičeš nekog. Ako neko vozi 129 km/h na autoputu, a ti želiš da ga pretekneš, to možeš da uradiš i sa 130 km/h. Ako neko vozi 130 km/h, nemaš nikakav razlog da ga pretičeš. I tačka...

Ostap

pre 4 godine

I onda Srbin uzme malo blata i zamrlja samo jedan broj ili slovo na tablici i nagazi ga na auto puti... pa ti vidi ko će da ga kazni... Srbija je ovo brale! Onomad se vraćam iz Požarevca, na auto puti svi pičimo oko 150 a na rampi kod Vrčina nikom ništa...

severoistok

pre 4 godine

Za vozacku treba lekarsko uverenje, a za to je potrebno da se vrsi i poseta psihiatru, ocnom lekaru, orl, itd. itd. Znaci treba strucno lice da radi svoj posao savesno, i da kandidat za vozacki ispit bude formirana i odgovorna osoba, a ne nezreli i neizivljeni idioti i dahije. U Nemackoj, pripremanje za vozaca je skoro isto kao i priprema pilota za osnovu licencu (PPL). Strogo kaznjavanje je neophodna mera, ali to ne zamenjuje prvashodno potrebno formiranje vozaca, u psiholoskom i u tehnickom smislu (saobracajna pravila i rukovanje automobilom).

miko

pre 4 godine

@Miki

Strane table nisu problem, kamere citaju sva slova i brojeve. Da bi stranac bio kaznjen taj zapis mora odmah da stigne do granicne policije kako bi ga cekali na izlasku iz zemlje sa kaznom, ili da ga kazna ceka u slucaju ponovnog ulaska u zemlju, kao sto je u EU zemljama

Bane

pre 4 godine

Lepo stoji u tekstu da kamere neće beležiti trenutnu već prosečnu brzinu, zato opušteno... Negde brže, negde malo usporiti, aplikacije za merenje prosečne brzine postoje, tako da bez sekiracije.

Lax

pre 4 godine

I dalje se do Užica brže stiže Ibarskom, nego autoputem... Još kad i tu postave kamere, pa budemo strepeli svi koji nemamo tempomat da l' smo za koji kilometar prešli 130 i budemo non stop buljili u kilometar - sat - tek tad se niko njime neće voziti

Mirko

pre 4 godine

Bezbednost se ne povecava kaznama, nego edukacijom, signalizacijom, unapredjenjem infrastrukture, itd. ali kaznama se puni budzet, a to je izgleda prioritet. Ovo pise neko ko za 10 godina vozackog staza i minimum 150.000 predjenih km nije platio ni jednu kaznu. Ja sam apsolutno protiv ovakvog sistema, apsolutno je glupo kazniti nekoga ko je prekoracio ogranicenje za 5 ili 6 kmh, pa i vise. Na auto putu su veci problem vozaci koji voze sporije od ogranicenja, toliko sporo da ih obilaze autobusi i kamioni, pa stvaraju cepove, nervozu, itd., zombi vozaci koji kampuju u levoj traci i nedrzanje bezbednog odstojanja.

Andromero

pre 4 godine

Kojih apsurda ovde ima pa to nije normalno. Kakva prosecna brzina kakvi bakraci. Postavite kamere koje mere trenutnu brzinu i slikaju. Ako je iznad 135km/h kazna na kucnu adresu.

Miki

pre 4 godine

Recemo deonica od 10km koja se prati kamerom. Tu vozis 134 km jer si preticao neku kolonu kamiona pa hoces da izadjes ispred njih. Ali na ukupnom delu puta ti prosek 125. To po meni nije u redu da se kazni.
Ali ako kamera uhvati nekog da vozi preko 150 recimo,.e onda on treba da se kazni.
Mislim da je ovo dobro u zamisli ali lose u konkretnim detaljima,.jer mislim da ce turci i dalje da divljaju a to je najvise trebalo da se spreci.

130

pre 4 godine

Da li je 130km/h maksimalna dozvoljena ili dozvoljena prosečna brzina? Nešto se ne sećam u zakonu o saobraćaju pojma prosečna brzina. Zna se kako se računa prosečna brzina.

ja

pre 4 godine

@ (Novosadjanin, 30. septembar 2019 08:05)

Pa najveća količina novca, otkad je uvedeno merenje prosečne brzine, je upravo i naplaćena od stranaca. I tebe niko ne bi kaznio odmah, već bi te sačekala "čestitka" u pošti kad se vratiš kući. Strance zaustave prvom prilikom - na nekoj narednoj rampi gde postoji patrola policije, ili prilikom izlaska iz zemlje, pa ih odmah izvode pred dežurnog prekršajnog sudiju. Kad god je sezona, u Vranju, ispred prekršajnog suda, u svakom trenutku, možeš da vidiš po 50-ak automobila sa stranim tablicama. Verujem da je ista situacija u svakom gradu koji se nalazi na autoputu blizu granice, jer su tamo raspoređeni dežurni prekršajni sudovi...

Poglavlje 27

pre 4 godine

Podrzavam postavljanje kamera a i u gradu snimiti one sto zakrce celu traku tako sto upale migavce i odu u kafic na pice, poludim od takvog bahatog ponasanja.

ja

pre 4 godine

@ (zoran bgd, 30. septembar 2019 08:33)

Kako ne vredi?! Vredi sve što je urađeno i ne treba se stideti reći to jasno i glasno, jer niko ne treba biti smatran botom zbog toga što hvali pozitivne stvari. Sve što je urađeno - novi putevi, merenje prosečne. brzine, pooštravanje propisa vezanih za autoškole, pojačano kažnjavanje, kamere,... je uticalo na drastičan pad poginulih na putevima. Tako je, drastičan pad! Pre svega 5-6 godina smo imali 12-16 miliona vozila na našim autoputevima i prosek od oko 1.000-1.200 poginulih godišnje. Sada ćemo imati 60 miliona vozila (dakle, 5 PUTA VIŠE), dok će broj poginulih biti oko 500-600. To je odličan napredak. Čak iako ne uzimaš u obzir drastično povećanje volumena saobraćaja u Srbiji i da većinu poginulih čine strani državljani koji se nalaze u tranzitu kroz Srbiju, sama činjenica da je broj poginulih u saobraćajnim nezgodama prepolovljen u odnosu na situaciju pre 5 godina, ta negativna statistika je, gledano prema broju stanovnika, svedena na prosek koji je bolji od 90% razvijenih zemalja, što je za svaku pohvalu!

Ajme

pre 4 godine

U Nemackoj na svakih par km postoje kamere na portalima a 65% auto puta nema ogranicenja. Zato sto su oni odavno shvatili da brzina nije faktor rizika vec drzanje odstojanja. Tako da su skoro najvece kazne kako na autobanu tako i u gradu kada se nekome zavlacite u d**e.
Zasto se mi toliko cimamo oko maksimalne brzine?

Aca

pre 4 godine

Na valja kad nema kamera. Ne valja kada se kamere postave. Sta ovaj narod uopste hoce. Sada im smetaju stranci. Da se ja pitam oni su daleko disciplinovaniji vozaci od domacih vozaca i njima bi ukinuo merenje prosecne brzine, pa neka placaju samo domaci divljaci.

Јабучило

pre 4 godine

Наравно да треба. Али треба уредити колико дуго се ти подаци чувају и у које сврхе могу да се употребе. Да не буде злоупотребе.

ja

pre 4 godine

Nemam ništa protiv, nas samo ovakve stvari mogu da disciplinuju i nateraju da poštujemo propise koji postoje za naše dobro. Međutim, ono što mene zanima je da li će biti omogućeno svim građanima da, preko neke web adrese, pristupe tim kamerama i vide stanje saobraćaja? To bi bilo jako korisno svima. Npr. pre jedno mesec dana sam krenuo do Niša, da završim nešto što uopšte nije bilo hitno u tom trenutku. Ono što je trebalo da bude uobičajena, polučasovna vožnja, pretvorila se u skoro tročasovno čekanje, zbog nenormalne gužve na rampi u Doljevcu. Da su tamo, u tom trenutku, postojale kamere i da sam mogao da vidim kakva je situacija, sigurno bih odložio put...

Alen

pre 4 godine

Svaka čast. Naša policija će sve da uradi samo da se naplate kazne.Nigde ovde u ovoj vesti nema price oko edukovanja I sprečavanja da se događaju tragedije na putevima. U susednim državama ne postoje ovakve kamere nigde a mnogo su bogatiji od nas ali to je Srbija.

Dragosavac Miloje

pre 4 godine

Deset automobila koji voze 129km/h jedan blizu drugog i ne žele da prekorače 130 mnogo su opasniji od jednog koji vozi 140km/h. Ograničenja srednje brzine su potpuno beskorisna i kontraproduktivna. Osim, eventualno, za punjenje budžeta.

Kolokvijum

pre 4 godine

bilo je krajnje vreme. stranci divljaju kao nenormalni i izazivaju opasne incidente. mene su nekoliko puta tokom obilaženja na 120 130 izgurali iz srednje u zaustavnu traku jer ih krivina izbaci i pri tim brzinama i umoru vozača oni pređu u srednju traku . policija mora aktivnije da suzbija takvo divljanje.

mozaks

pre 4 godine

treba da ih bude na svakih 5 km..
ppstaviti ogranicenje brzine tj na nekim.deonicama da nema uopste,pa ogranicdnje nakon.toga smanjivati od 130 do 110 kmh..i tu pecati..
prodjite austriju,nemacku..i videt cete,deonice.gde voze ljudi i preko 180,200 km,ali tamo gde je 110,pa makar ona bila i 30 km duzine,drze se ogranicenja.a nesavesnim naplacujte drakonske.kazne min 500 eu,pa ce i stranac da pazi,jer u 90% slucajeva na nasim autoputevima stranac krsi propis jer mu nike.tesko da izdvoji za kaznu..

Kibo

pre 4 godine

Eh kad bi stavili kamere ili radare na svakih 10km na Ibarskoj, bilo bi mnogo manje poginulih.

Ne znam sta svima smetaju kamere. Ne smes sa vozis vise od 130 km/h u proseku, dok ti krenes stanes kod naplatne rampe, vrlo brzo opadne prosek tako da imas dovoljno i za preticanje i za 140km/h povremeno. Neces stici nesto brze ako vozis 160km/h a rizik je daleko veci. Usporite malo.

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

To je Ok.Koliko saobracajnih udesa ima na tim auto-putevima treba 155 kamera.Jedino da ZAKON BUDE ISTI ZA SVE.Da nikog ne štiti IMUNITET!Inače ovo pozdravljam.....

Novosadjanin

pre 4 godine

Hoće li kažnjavati i strance? Osećam se malo retardirano kad na našim tablama vozim 130, a pored mene prozuji nemac, a na naplatnoj nikom ništa...

sofronije

pre 4 godine

Postoji minimum 56 crnih tacaka na lokalnim putevima po Srbiji gde ljudi ginu masovno i mislim da bi te tacke trebale da budu prioritet za kamere. Ne kazem da ne treba da ih ima i na autoputu ali valjda je vaznije sacuvati zivote nego napuniti budzet?!

Bradonja

pre 4 godine

Pa sta bi sa merenjem prosecne brzine na naplatnim rampama?
Tako ce isto i ovo da prodje, nego se samo neko ugradio za posao prodaje i ugradnje kamera.

Mikica

pre 4 godine

Konacno! Sad jos i po Beogradu i ostalim gradovima da se postave i da se spreci bahacenje i divljanje mase koja misli da je iz nekog razloga povlascena u odnosu na druge!

zoran bgd

pre 4 godine

Ništa ovo ne vredi, samo ovog leta preko 200 poginulih na putevima, većina na autoputevima. Vozači se moraju edukovati od malena, a kod nas deca usvajaju model bahatosti i onda postaju bahati ljudi. Bahatost povezana sa ne kaznjavanjem, jer svuda rade prijateljske i rodjačke veze ili novac daju kao rezultat upravo nepostovanje propisa u svim segmentima zivota.

Mika

pre 4 godine

najinteresantnije pitanje je da li će se kumulativno zbrajati prekoračnja brzine - za svaku deonicu gde kamera zabeleži prekšaj, po jedna kazna?

ja

pre 4 godine

Nemam ništa protiv, nas samo ovakve stvari mogu da disciplinuju i nateraju da poštujemo propise koji postoje za naše dobro. Međutim, ono što mene zanima je da li će biti omogućeno svim građanima da, preko neke web adrese, pristupe tim kamerama i vide stanje saobraćaja? To bi bilo jako korisno svima. Npr. pre jedno mesec dana sam krenuo do Niša, da završim nešto što uopšte nije bilo hitno u tom trenutku. Ono što je trebalo da bude uobičajena, polučasovna vožnja, pretvorila se u skoro tročasovno čekanje, zbog nenormalne gužve na rampi u Doljevcu. Da su tamo, u tom trenutku, postojale kamere i da sam mogao da vidim kakva je situacija, sigurno bih odložio put...

Dragosavac Miloje

pre 4 godine

Deset automobila koji voze 129km/h jedan blizu drugog i ne žele da prekorače 130 mnogo su opasniji od jednog koji vozi 140km/h. Ograničenja srednje brzine su potpuno beskorisna i kontraproduktivna. Osim, eventualno, za punjenje budžeta.

Novosadjanin

pre 4 godine

Hoće li kažnjavati i strance? Osećam se malo retardirano kad na našim tablama vozim 130, a pored mene prozuji nemac, a na naplatnoj nikom ništa...

Ajme

pre 4 godine

U Nemackoj na svakih par km postoje kamere na portalima a 65% auto puta nema ogranicenja. Zato sto su oni odavno shvatili da brzina nije faktor rizika vec drzanje odstojanja. Tako da su skoro najvece kazne kako na autobanu tako i u gradu kada se nekome zavlacite u d**e.
Zasto se mi toliko cimamo oko maksimalne brzine?

Poglavlje 27

pre 4 godine

Podrzavam postavljanje kamera a i u gradu snimiti one sto zakrce celu traku tako sto upale migavce i odu u kafic na pice, poludim od takvog bahatog ponasanja.

Bradonja

pre 4 godine

Pa sta bi sa merenjem prosecne brzine na naplatnim rampama?
Tako ce isto i ovo da prodje, nego se samo neko ugradio za posao prodaje i ugradnje kamera.

Alen

pre 4 godine

Svaka čast. Naša policija će sve da uradi samo da se naplate kazne.Nigde ovde u ovoj vesti nema price oko edukovanja I sprečavanja da se događaju tragedije na putevima. U susednim državama ne postoje ovakve kamere nigde a mnogo su bogatiji od nas ali to je Srbija.

sofronije

pre 4 godine

Postoji minimum 56 crnih tacaka na lokalnim putevima po Srbiji gde ljudi ginu masovno i mislim da bi te tacke trebale da budu prioritet za kamere. Ne kazem da ne treba da ih ima i na autoputu ali valjda je vaznije sacuvati zivote nego napuniti budzet?!

Mirko

pre 4 godine

Bezbednost se ne povecava kaznama, nego edukacijom, signalizacijom, unapredjenjem infrastrukture, itd. ali kaznama se puni budzet, a to je izgleda prioritet. Ovo pise neko ko za 10 godina vozackog staza i minimum 150.000 predjenih km nije platio ni jednu kaznu. Ja sam apsolutno protiv ovakvog sistema, apsolutno je glupo kazniti nekoga ko je prekoracio ogranicenje za 5 ili 6 kmh, pa i vise. Na auto putu su veci problem vozaci koji voze sporije od ogranicenja, toliko sporo da ih obilaze autobusi i kamioni, pa stvaraju cepove, nervozu, itd., zombi vozaci koji kampuju u levoj traci i nedrzanje bezbednog odstojanja.

zoran bgd

pre 4 godine

Ništa ovo ne vredi, samo ovog leta preko 200 poginulih na putevima, većina na autoputevima. Vozači se moraju edukovati od malena, a kod nas deca usvajaju model bahatosti i onda postaju bahati ljudi. Bahatost povezana sa ne kaznjavanjem, jer svuda rade prijateljske i rodjačke veze ili novac daju kao rezultat upravo nepostovanje propisa u svim segmentima zivota.

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

To je Ok.Koliko saobracajnih udesa ima na tim auto-putevima treba 155 kamera.Jedino da ZAKON BUDE ISTI ZA SVE.Da nikog ne štiti IMUNITET!Inače ovo pozdravljam.....

Kolokvijum

pre 4 godine

bilo je krajnje vreme. stranci divljaju kao nenormalni i izazivaju opasne incidente. mene su nekoliko puta tokom obilaženja na 120 130 izgurali iz srednje u zaustavnu traku jer ih krivina izbaci i pri tim brzinama i umoru vozača oni pređu u srednju traku . policija mora aktivnije da suzbija takvo divljanje.

130

pre 4 godine

Da li je 130km/h maksimalna dozvoljena ili dozvoljena prosečna brzina? Nešto se ne sećam u zakonu o saobraćaju pojma prosečna brzina. Zna se kako se računa prosečna brzina.

Mikica

pre 4 godine

Konacno! Sad jos i po Beogradu i ostalim gradovima da se postave i da se spreci bahacenje i divljanje mase koja misli da je iz nekog razloga povlascena u odnosu na druge!

Mika

pre 4 godine

najinteresantnije pitanje je da li će se kumulativno zbrajati prekoračnja brzine - za svaku deonicu gde kamera zabeleži prekšaj, po jedna kazna?

E ovako

pre 4 godine

Pre neki dan sam došao kolima iz Grčke.
80% onih koji voze prebrzo (dakle preko max 130) su ima li strane table. Nemačka, Danska, Belgija, Bugarska, i još po koji.
I kamiondzije Turci (gazi 150).
Većina tih su sigurno naši gastrosi. Ali ne svi sigurno.
Vozači sa srpskim tablama ne više od 20% te grupe.
U Grckoj je bilo smešno. Stranci 110 ili koliko je već obeleženo. Grci... Majko mila. Listom NI JEDAN ne poštuje ograničenje.
Smešno.

mozaks

pre 4 godine

treba da ih bude na svakih 5 km..
ppstaviti ogranicenje brzine tj na nekim.deonicama da nema uopste,pa ogranicdnje nakon.toga smanjivati od 130 do 110 kmh..i tu pecati..
prodjite austriju,nemacku..i videt cete,deonice.gde voze ljudi i preko 180,200 km,ali tamo gde je 110,pa makar ona bila i 30 km duzine,drze se ogranicenja.a nesavesnim naplacujte drakonske.kazne min 500 eu,pa ce i stranac da pazi,jer u 90% slucajeva na nasim autoputevima stranac krsi propis jer mu nike.tesko da izdvoji za kaznu..

Kibo

pre 4 godine

Eh kad bi stavili kamere ili radare na svakih 10km na Ibarskoj, bilo bi mnogo manje poginulih.

Ne znam sta svima smetaju kamere. Ne smes sa vozis vise od 130 km/h u proseku, dok ti krenes stanes kod naplatne rampe, vrlo brzo opadne prosek tako da imas dovoljno i za preticanje i za 140km/h povremeno. Neces stici nesto brze ako vozis 160km/h a rizik je daleko veci. Usporite malo.

ja

pre 4 godine

@ (Novosadjanin, 30. septembar 2019 08:05)

Pa najveća količina novca, otkad je uvedeno merenje prosečne brzine, je upravo i naplaćena od stranaca. I tebe niko ne bi kaznio odmah, već bi te sačekala "čestitka" u pošti kad se vratiš kući. Strance zaustave prvom prilikom - na nekoj narednoj rampi gde postoji patrola policije, ili prilikom izlaska iz zemlje, pa ih odmah izvode pred dežurnog prekršajnog sudiju. Kad god je sezona, u Vranju, ispred prekršajnog suda, u svakom trenutku, možeš da vidiš po 50-ak automobila sa stranim tablicama. Verujem da je ista situacija u svakom gradu koji se nalazi na autoputu blizu granice, jer su tamo raspoređeni dežurni prekršajni sudovi...

Aca

pre 4 godine

Na valja kad nema kamera. Ne valja kada se kamere postave. Sta ovaj narod uopste hoce. Sada im smetaju stranci. Da se ja pitam oni su daleko disciplinovaniji vozaci od domacih vozaca i njima bi ukinuo merenje prosecne brzine, pa neka placaju samo domaci divljaci.

miko

pre 4 godine

@Miki

Strane table nisu problem, kamere citaju sva slova i brojeve. Da bi stranac bio kaznjen taj zapis mora odmah da stigne do granicne policije kako bi ga cekali na izlasku iz zemlje sa kaznom, ili da ga kazna ceka u slucaju ponovnog ulaska u zemlju, kao sto je u EU zemljama

Lax

pre 4 godine

I dalje se do Užica brže stiže Ibarskom, nego autoputem... Još kad i tu postave kamere, pa budemo strepeli svi koji nemamo tempomat da l' smo za koji kilometar prešli 130 i budemo non stop buljili u kilometar - sat - tek tad se niko njime neće voziti

Miki

pre 4 godine

Recemo deonica od 10km koja se prati kamerom. Tu vozis 134 km jer si preticao neku kolonu kamiona pa hoces da izadjes ispred njih. Ali na ukupnom delu puta ti prosek 125. To po meni nije u redu da se kazni.
Ali ako kamera uhvati nekog da vozi preko 150 recimo,.e onda on treba da se kazni.
Mislim da je ovo dobro u zamisli ali lose u konkretnim detaljima,.jer mislim da ce turci i dalje da divljaju a to je najvise trebalo da se spreci.

petar

pre 4 godine

Vidim da kazu da se do Cacka brze stize Ibarskom, da ali se i brze do groblja stize. Uvek cu ici auto putem. Samo pogledajte koliko se smanjio broj nesreca na Ibarskoj od zavrsetka auto puta.
neka se uvedu ogranicenja, ja sam ranije brzo vozio, sad shvatam da sam rizikovao previse zbog toga

Ostap

pre 4 godine

I onda Srbin uzme malo blata i zamrlja samo jedan broj ili slovo na tablici i nagazi ga na auto puti... pa ti vidi ko će da ga kazni... Srbija je ovo brale! Onomad se vraćam iz Požarevca, na auto puti svi pičimo oko 150 a na rampi kod Vrčina nikom ništa...

Vasa

pre 4 godine

Da to valja, vec bi se negde u razvijenom svetu primenjivalo. Bilo je pokusaja u par zemalja, ali se pokazalo kao jako nebezbedno i povecalo je broj lancanih sudara, posto svi voze jedan iza drugog na malom rastojanju. Glupost, ali to nam nikada nije manjkalo...

ja

pre 4 godine

@ (zoran bgd, 30. septembar 2019 08:33)

Kako ne vredi?! Vredi sve što je urađeno i ne treba se stideti reći to jasno i glasno, jer niko ne treba biti smatran botom zbog toga što hvali pozitivne stvari. Sve što je urađeno - novi putevi, merenje prosečne. brzine, pooštravanje propisa vezanih za autoškole, pojačano kažnjavanje, kamere,... je uticalo na drastičan pad poginulih na putevima. Tako je, drastičan pad! Pre svega 5-6 godina smo imali 12-16 miliona vozila na našim autoputevima i prosek od oko 1.000-1.200 poginulih godišnje. Sada ćemo imati 60 miliona vozila (dakle, 5 PUTA VIŠE), dok će broj poginulih biti oko 500-600. To je odličan napredak. Čak iako ne uzimaš u obzir drastično povećanje volumena saobraćaja u Srbiji i da većinu poginulih čine strani državljani koji se nalaze u tranzitu kroz Srbiju, sama činjenica da je broj poginulih u saobraćajnim nezgodama prepolovljen u odnosu na situaciju pre 5 godina, ta negativna statistika je, gledano prema broju stanovnika, svedena na prosek koji je bolji od 90% razvijenih zemalja, što je za svaku pohvalu!

ja

pre 4 godine

@ (Miki, 30. septembar 2019 09:13)

Eto, ljudi sa takvom logikom, kao i oni koji ti lupaju pluseve su zapravo i najveća opasnost na putevima i glavni razlog zašto imamo toliko poginulih.

Prijatelju, Zakon je vrlo eksplicitan i jasan - NI U KOM SLUČAJU ne smeš da prekoračiš maksimalnu dozvoljenu brzinu na putu. Dakle, ne smeš da voziš 134 km/h, gde je ograničenje 130 km/h, ni kad nema nikog ispred tebe, niti kad pretičeš nekog. Ako neko vozi 129 km/h na autoputu, a ti želiš da ga pretekneš, to možeš da uradiš i sa 130 km/h. Ako neko vozi 130 km/h, nemaš nikakav razlog da ga pretičeš. I tačka...

Јабучило

pre 4 godine

Наравно да треба. Али треба уредити колико дуго се ти подаци чувају и у које сврхе могу да се употребе. Да не буде злоупотребе.

Bane

pre 4 godine

Lepo stoji u tekstu da kamere neće beležiti trenutnu već prosečnu brzinu, zato opušteno... Negde brže, negde malo usporiti, aplikacije za merenje prosečne brzine postoje, tako da bez sekiracije.

Andromero

pre 4 godine

Kojih apsurda ovde ima pa to nije normalno. Kakva prosecna brzina kakvi bakraci. Postavite kamere koje mere trenutnu brzinu i slikaju. Ako je iznad 135km/h kazna na kucnu adresu.

GuA

pre 4 godine

Ja ne vidim zašto je Srbima problem da poštuju propise, pa tako i maksimalnu dozvoljenu brzinu ?
Da li je to neka zavera protiv države ili šta ?

severoistok

pre 4 godine

Za vozacku treba lekarsko uverenje, a za to je potrebno da se vrsi i poseta psihiatru, ocnom lekaru, orl, itd. itd. Znaci treba strucno lice da radi svoj posao savesno, i da kandidat za vozacki ispit bude formirana i odgovorna osoba, a ne nezreli i neizivljeni idioti i dahije. U Nemackoj, pripremanje za vozaca je skoro isto kao i priprema pilota za osnovu licencu (PPL). Strogo kaznjavanje je neophodna mera, ali to ne zamenjuje prvashodno potrebno formiranje vozaca, u psiholoskom i u tehnickom smislu (saobracajna pravila i rukovanje automobilom).

Ostap

pre 4 godine

Ja
U Hrvatskoj sudovi tolerišu, tj. "smanjuju" brzinu iz policijskog izveštaja za 10 odsto... jer nema tako preciznih uredjaja, tj. radara. To je praksa tamo... Tako da prolaziš sa 140...Inače mnogi koji duže voze znaju da je duga vožnja pravim putem (Bgd-Zg, recimo) konstantnom (bezbednom?) brzinom veoma uspavljujuća i zamorna, posebno uz tempomat (koji ja nikad ne koristim!) i dovodi do znatnog pada koncentracije, što može da uzrokuje naletanje na vozilo ispred, gubitak nontrole i sletanje s puta, kao i dremež...
Brža vožnja prirodno podiže adrenalin, koncentraciju, povećava nivo pažnje i opreznosti,... Normalno, ako nisi pod gasom pa nemaš osećaj straha i opasnosti...

Sinko

pre 4 godine

'I onda Srbin uzme malo blata i zamrlja samo jedan broj ili slovo na tablici i nagazi ga na auto puti... pa ti vidi ko će da ga kazni... Srbija je ovo brale!'
Prijatelju, kazna za prljave tablice je 10 000 din i to patrola treba da kažnjava odmah na naplatnoj rampi ako ne mogu da se očitaju. To je manje od kazne za prekoračenje brzine i može da vas spase jedan put, ali kad treći put platite tu kaznu ta ideja vam i neće biti tako genijalna. Također meri se prosečna brzina, tako da ako u nekom momentu svi voze 150 nije strašno jer je dovoljno da dva puta zakočite iza neka kamiončine da prosečna brzina bude manje od 130. Uostalom imate aplikaciju koja meri prosečnu brzinu, nema nikakve potrebe za besmislenim jurcanjem.

hm

pre 4 godine

Pero,

Nije tačno da nema obaveštenja da se meri prosečna brzina, Ima i pre Šimanovaca, pre Vrčina, sigurno da ima i na drugim mestima gde nisam imao prilike da vidim.

Dragosavac Miloje

pre 4 godine

Deset automobila koji voze 129km/h jedan blizu drugog i ne žele da prekorače 130 mnogo su opasniji od jednog koji vozi 140km/h. Ograničenja srednje brzine su potpuno beskorisna i kontraproduktivna. Osim, eventualno, za punjenje budžeta.

Aca

pre 4 godine

Na valja kad nema kamera. Ne valja kada se kamere postave. Sta ovaj narod uopste hoce. Sada im smetaju stranci. Da se ja pitam oni su daleko disciplinovaniji vozaci od domacih vozaca i njima bi ukinuo merenje prosecne brzine, pa neka placaju samo domaci divljaci.

ja

pre 4 godine

@ (Miki, 30. septembar 2019 09:13)

Eto, ljudi sa takvom logikom, kao i oni koji ti lupaju pluseve su zapravo i najveća opasnost na putevima i glavni razlog zašto imamo toliko poginulih.

Prijatelju, Zakon je vrlo eksplicitan i jasan - NI U KOM SLUČAJU ne smeš da prekoračiš maksimalnu dozvoljenu brzinu na putu. Dakle, ne smeš da voziš 134 km/h, gde je ograničenje 130 km/h, ni kad nema nikog ispred tebe, niti kad pretičeš nekog. Ako neko vozi 129 km/h na autoputu, a ti želiš da ga pretekneš, to možeš da uradiš i sa 130 km/h. Ako neko vozi 130 km/h, nemaš nikakav razlog da ga pretičeš. I tačka...

ja

pre 4 godine

@ (zoran bgd, 30. septembar 2019 08:33)

Kako ne vredi?! Vredi sve što je urađeno i ne treba se stideti reći to jasno i glasno, jer niko ne treba biti smatran botom zbog toga što hvali pozitivne stvari. Sve što je urađeno - novi putevi, merenje prosečne. brzine, pooštravanje propisa vezanih za autoškole, pojačano kažnjavanje, kamere,... je uticalo na drastičan pad poginulih na putevima. Tako je, drastičan pad! Pre svega 5-6 godina smo imali 12-16 miliona vozila na našim autoputevima i prosek od oko 1.000-1.200 poginulih godišnje. Sada ćemo imati 60 miliona vozila (dakle, 5 PUTA VIŠE), dok će broj poginulih biti oko 500-600. To je odličan napredak. Čak iako ne uzimaš u obzir drastično povećanje volumena saobraćaja u Srbiji i da većinu poginulih čine strani državljani koji se nalaze u tranzitu kroz Srbiju, sama činjenica da je broj poginulih u saobraćajnim nezgodama prepolovljen u odnosu na situaciju pre 5 godina, ta negativna statistika je, gledano prema broju stanovnika, svedena na prosek koji je bolji od 90% razvijenih zemalja, što je za svaku pohvalu!

Kolokvijum

pre 4 godine

bilo je krajnje vreme. stranci divljaju kao nenormalni i izazivaju opasne incidente. mene su nekoliko puta tokom obilaženja na 120 130 izgurali iz srednje u zaustavnu traku jer ih krivina izbaci i pri tim brzinama i umoru vozača oni pređu u srednju traku . policija mora aktivnije da suzbija takvo divljanje.

Mikica

pre 4 godine

Konacno! Sad jos i po Beogradu i ostalim gradovima da se postave i da se spreci bahacenje i divljanje mase koja misli da je iz nekog razloga povlascena u odnosu na druge!

mozaks

pre 4 godine

treba da ih bude na svakih 5 km..
ppstaviti ogranicenje brzine tj na nekim.deonicama da nema uopste,pa ogranicdnje nakon.toga smanjivati od 130 do 110 kmh..i tu pecati..
prodjite austriju,nemacku..i videt cete,deonice.gde voze ljudi i preko 180,200 km,ali tamo gde je 110,pa makar ona bila i 30 km duzine,drze se ogranicenja.a nesavesnim naplacujte drakonske.kazne min 500 eu,pa ce i stranac da pazi,jer u 90% slucajeva na nasim autoputevima stranac krsi propis jer mu nike.tesko da izdvoji za kaznu..

Lax

pre 4 godine

I dalje se do Užica brže stiže Ibarskom, nego autoputem... Još kad i tu postave kamere, pa budemo strepeli svi koji nemamo tempomat da l' smo za koji kilometar prešli 130 i budemo non stop buljili u kilometar - sat - tek tad se niko njime neće voziti

Andromero

pre 4 godine

Kojih apsurda ovde ima pa to nije normalno. Kakva prosecna brzina kakvi bakraci. Postavite kamere koje mere trenutnu brzinu i slikaju. Ako je iznad 135km/h kazna na kucnu adresu.

Alen

pre 4 godine

Svaka čast. Naša policija će sve da uradi samo da se naplate kazne.Nigde ovde u ovoj vesti nema price oko edukovanja I sprečavanja da se događaju tragedije na putevima. U susednim državama ne postoje ovakve kamere nigde a mnogo su bogatiji od nas ali to je Srbija.

Mirko

pre 4 godine

Bezbednost se ne povecava kaznama, nego edukacijom, signalizacijom, unapredjenjem infrastrukture, itd. ali kaznama se puni budzet, a to je izgleda prioritet. Ovo pise neko ko za 10 godina vozackog staza i minimum 150.000 predjenih km nije platio ni jednu kaznu. Ja sam apsolutno protiv ovakvog sistema, apsolutno je glupo kazniti nekoga ko je prekoracio ogranicenje za 5 ili 6 kmh, pa i vise. Na auto putu su veci problem vozaci koji voze sporije od ogranicenja, toliko sporo da ih obilaze autobusi i kamioni, pa stvaraju cepove, nervozu, itd., zombi vozaci koji kampuju u levoj traci i nedrzanje bezbednog odstojanja.

zoran bgd

pre 4 godine

Ništa ovo ne vredi, samo ovog leta preko 200 poginulih na putevima, većina na autoputevima. Vozači se moraju edukovati od malena, a kod nas deca usvajaju model bahatosti i onda postaju bahati ljudi. Bahatost povezana sa ne kaznjavanjem, jer svuda rade prijateljske i rodjačke veze ili novac daju kao rezultat upravo nepostovanje propisa u svim segmentima zivota.

Kibo

pre 4 godine

Eh kad bi stavili kamere ili radare na svakih 10km na Ibarskoj, bilo bi mnogo manje poginulih.

Ne znam sta svima smetaju kamere. Ne smes sa vozis vise od 130 km/h u proseku, dok ti krenes stanes kod naplatne rampe, vrlo brzo opadne prosek tako da imas dovoljno i za preticanje i za 140km/h povremeno. Neces stici nesto brze ako vozis 160km/h a rizik je daleko veci. Usporite malo.

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

To je Ok.Koliko saobracajnih udesa ima na tim auto-putevima treba 155 kamera.Jedino da ZAKON BUDE ISTI ZA SVE.Da nikog ne štiti IMUNITET!Inače ovo pozdravljam.....

Bane

pre 4 godine

Lepo stoji u tekstu da kamere neće beležiti trenutnu već prosečnu brzinu, zato opušteno... Negde brže, negde malo usporiti, aplikacije za merenje prosečne brzine postoje, tako da bez sekiracije.

petar

pre 4 godine

Vidim da kazu da se do Cacka brze stize Ibarskom, da ali se i brze do groblja stize. Uvek cu ici auto putem. Samo pogledajte koliko se smanjio broj nesreca na Ibarskoj od zavrsetka auto puta.
neka se uvedu ogranicenja, ja sam ranije brzo vozio, sad shvatam da sam rizikovao previse zbog toga

Ostap

pre 4 godine

Ja
U Hrvatskoj sudovi tolerišu, tj. "smanjuju" brzinu iz policijskog izveštaja za 10 odsto... jer nema tako preciznih uredjaja, tj. radara. To je praksa tamo... Tako da prolaziš sa 140...Inače mnogi koji duže voze znaju da je duga vožnja pravim putem (Bgd-Zg, recimo) konstantnom (bezbednom?) brzinom veoma uspavljujuća i zamorna, posebno uz tempomat (koji ja nikad ne koristim!) i dovodi do znatnog pada koncentracije, što može da uzrokuje naletanje na vozilo ispred, gubitak nontrole i sletanje s puta, kao i dremež...
Brža vožnja prirodno podiže adrenalin, koncentraciju, povećava nivo pažnje i opreznosti,... Normalno, ako nisi pod gasom pa nemaš osećaj straha i opasnosti...

Vasa

pre 4 godine

Da to valja, vec bi se negde u razvijenom svetu primenjivalo. Bilo je pokusaja u par zemalja, ali se pokazalo kao jako nebezbedno i povecalo je broj lancanih sudara, posto svi voze jedan iza drugog na malom rastojanju. Glupost, ali to nam nikada nije manjkalo...

Novosadjanin

pre 4 godine

Hoće li kažnjavati i strance? Osećam se malo retardirano kad na našim tablama vozim 130, a pored mene prozuji nemac, a na naplatnoj nikom ništa...

Ajme

pre 4 godine

U Nemackoj na svakih par km postoje kamere na portalima a 65% auto puta nema ogranicenja. Zato sto su oni odavno shvatili da brzina nije faktor rizika vec drzanje odstojanja. Tako da su skoro najvece kazne kako na autobanu tako i u gradu kada se nekome zavlacite u d**e.
Zasto se mi toliko cimamo oko maksimalne brzine?

GuA

pre 4 godine

Ja ne vidim zašto je Srbima problem da poštuju propise, pa tako i maksimalnu dozvoljenu brzinu ?
Da li je to neka zavera protiv države ili šta ?

Ostap

pre 4 godine

I onda Srbin uzme malo blata i zamrlja samo jedan broj ili slovo na tablici i nagazi ga na auto puti... pa ti vidi ko će da ga kazni... Srbija je ovo brale! Onomad se vraćam iz Požarevca, na auto puti svi pičimo oko 150 a na rampi kod Vrčina nikom ništa...

Bradonja

pre 4 godine

Pa sta bi sa merenjem prosecne brzine na naplatnim rampama?
Tako ce isto i ovo da prodje, nego se samo neko ugradio za posao prodaje i ugradnje kamera.

ja

pre 4 godine

@ (Novosadjanin, 30. septembar 2019 08:05)

Pa najveća količina novca, otkad je uvedeno merenje prosečne brzine, je upravo i naplaćena od stranaca. I tebe niko ne bi kaznio odmah, već bi te sačekala "čestitka" u pošti kad se vratiš kući. Strance zaustave prvom prilikom - na nekoj narednoj rampi gde postoji patrola policije, ili prilikom izlaska iz zemlje, pa ih odmah izvode pred dežurnog prekršajnog sudiju. Kad god je sezona, u Vranju, ispred prekršajnog suda, u svakom trenutku, možeš da vidiš po 50-ak automobila sa stranim tablicama. Verujem da je ista situacija u svakom gradu koji se nalazi na autoputu blizu granice, jer su tamo raspoređeni dežurni prekršajni sudovi...

Mika

pre 4 godine

najinteresantnije pitanje je da li će se kumulativno zbrajati prekoračnja brzine - za svaku deonicu gde kamera zabeleži prekšaj, po jedna kazna?

Miki

pre 4 godine

Recemo deonica od 10km koja se prati kamerom. Tu vozis 134 km jer si preticao neku kolonu kamiona pa hoces da izadjes ispred njih. Ali na ukupnom delu puta ti prosek 125. To po meni nije u redu da se kazni.
Ali ako kamera uhvati nekog da vozi preko 150 recimo,.e onda on treba da se kazni.
Mislim da je ovo dobro u zamisli ali lose u konkretnim detaljima,.jer mislim da ce turci i dalje da divljaju a to je najvise trebalo da se spreci.

ja

pre 4 godine

Nemam ništa protiv, nas samo ovakve stvari mogu da disciplinuju i nateraju da poštujemo propise koji postoje za naše dobro. Međutim, ono što mene zanima je da li će biti omogućeno svim građanima da, preko neke web adrese, pristupe tim kamerama i vide stanje saobraćaja? To bi bilo jako korisno svima. Npr. pre jedno mesec dana sam krenuo do Niša, da završim nešto što uopšte nije bilo hitno u tom trenutku. Ono što je trebalo da bude uobičajena, polučasovna vožnja, pretvorila se u skoro tročasovno čekanje, zbog nenormalne gužve na rampi u Doljevcu. Da su tamo, u tom trenutku, postojale kamere i da sam mogao da vidim kakva je situacija, sigurno bih odložio put...

E ovako

pre 4 godine

Pre neki dan sam došao kolima iz Grčke.
80% onih koji voze prebrzo (dakle preko max 130) su ima li strane table. Nemačka, Danska, Belgija, Bugarska, i još po koji.
I kamiondzije Turci (gazi 150).
Većina tih su sigurno naši gastrosi. Ali ne svi sigurno.
Vozači sa srpskim tablama ne više od 20% te grupe.
U Grckoj je bilo smešno. Stranci 110 ili koliko je već obeleženo. Grci... Majko mila. Listom NI JEDAN ne poštuje ograničenje.
Smešno.

Sinko

pre 4 godine

'I onda Srbin uzme malo blata i zamrlja samo jedan broj ili slovo na tablici i nagazi ga na auto puti... pa ti vidi ko će da ga kazni... Srbija je ovo brale!'
Prijatelju, kazna za prljave tablice je 10 000 din i to patrola treba da kažnjava odmah na naplatnoj rampi ako ne mogu da se očitaju. To je manje od kazne za prekoračenje brzine i može da vas spase jedan put, ali kad treći put platite tu kaznu ta ideja vam i neće biti tako genijalna. Također meri se prosečna brzina, tako da ako u nekom momentu svi voze 150 nije strašno jer je dovoljno da dva puta zakočite iza neka kamiončine da prosečna brzina bude manje od 130. Uostalom imate aplikaciju koja meri prosečnu brzinu, nema nikakve potrebe za besmislenim jurcanjem.

sofronije

pre 4 godine

Postoji minimum 56 crnih tacaka na lokalnim putevima po Srbiji gde ljudi ginu masovno i mislim da bi te tacke trebale da budu prioritet za kamere. Ne kazem da ne treba da ih ima i na autoputu ali valjda je vaznije sacuvati zivote nego napuniti budzet?!

130

pre 4 godine

Da li je 130km/h maksimalna dozvoljena ili dozvoljena prosečna brzina? Nešto se ne sećam u zakonu o saobraćaju pojma prosečna brzina. Zna se kako se računa prosečna brzina.

Poglavlje 27

pre 4 godine

Podrzavam postavljanje kamera a i u gradu snimiti one sto zakrce celu traku tako sto upale migavce i odu u kafic na pice, poludim od takvog bahatog ponasanja.

hm

pre 4 godine

Pero,

Nije tačno da nema obaveštenja da se meri prosečna brzina, Ima i pre Šimanovaca, pre Vrčina, sigurno da ima i na drugim mestima gde nisam imao prilike da vidim.

Јабучило

pre 4 godine

Наравно да треба. Али треба уредити колико дуго се ти подаци чувају и у које сврхе могу да се употребе. Да не буде злоупотребе.

miko

pre 4 godine

@Miki

Strane table nisu problem, kamere citaju sva slova i brojeve. Da bi stranac bio kaznjen taj zapis mora odmah da stigne do granicne policije kako bi ga cekali na izlasku iz zemlje sa kaznom, ili da ga kazna ceka u slucaju ponovnog ulaska u zemlju, kao sto je u EU zemljama

severoistok

pre 4 godine

Za vozacku treba lekarsko uverenje, a za to je potrebno da se vrsi i poseta psihiatru, ocnom lekaru, orl, itd. itd. Znaci treba strucno lice da radi svoj posao savesno, i da kandidat za vozacki ispit bude formirana i odgovorna osoba, a ne nezreli i neizivljeni idioti i dahije. U Nemackoj, pripremanje za vozaca je skoro isto kao i priprema pilota za osnovu licencu (PPL). Strogo kaznjavanje je neophodna mera, ali to ne zamenjuje prvashodno potrebno formiranje vozaca, u psiholoskom i u tehnickom smislu (saobracajna pravila i rukovanje automobilom).