Četvrtak, 12.09.2019.

13:51

Gori nego Grčka: Koliki je stvarni državni dug SAD?

Poznata američka finansijska kompanija Alajans Bernštajn obavila je istraživanje koje je razotkrilo stvarne razmere državnog duga SAD.

Izvor: Bankar.rs

Gori nego Grèka: Koliki je stvarni državni dug SAD? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

max

pre 4 godine

Pitanje je koliko duguju drugim zemljana a ne taj dug sami svojim bankama jer su ih oni i spasili u prošloj krizi štampajući im pare i upumpali ih lazne dolare tj bezvredne šarene papire .To je jedan balon koji mora da pukne.Na potezu je kina.

da objasnim slikovito

pre 4 godine

evo kako je to. ti imas firmu koja vredi 100 miliona i imas godisnja neto primanja od milion a dugujes 20milion koje moras da vratis za 30god. stim da si tih 20mil investirao pa ces za 2 ili 5 god imati godisnja primanja 5 mil. ti si zaduzen 2000% a rata na naplatu prve 2 godine 60% a posle 2 god 12%

to je zdrava ekonomija.

problem sa grckom je sto su se uzimali krediti za izmirivanje plata penzija dobijanja izbora. nije se ulagao novac pa nije imao ko da vraca kredite.

Daleko sam ja

pre 4 godine

Posto ja zivim u ovoj vam mrskoj Americi,a vidim da većina (čast izuzecima kojih ima priličan broj)bistre ekonomiju i dijele savjete kako će ovo sve da propadne(Ja ostario slušajući iste priče zadnjih 40 godina).
1.Nije Amerika dužna Kini 1000 milijardi,već su Kinezi kupovali dionice da bi šta zaradili kao i sve ostale zemlje.Valjda vam to nešto znači.
2.Od koje su to zemlje uzeli kredit i kome nisu vratili?
3.Ako ti sedmično zaradis $2.500,tebi će svatko prodati auto od $50.000 jer zna da si sposoban financijski to plaćati.
Imao bih još puno toga za reći, možda je pametnije stati.Lijep pozdrav iz Seattle.

Slobodni Klikeri

pre 4 godine

A kome oni duguju???
(POPE, 12. septembar 2019 16:09)

Mene cudi da ti niko nije odgovorio na pitanje osim ovih koji kazu da Ameri duguju sami sebi. Ne duguju sami sebi.
Duguju FED-u tj.Federalnim rezervama koje su privatna banka koja stampa novac.FED stampa novac i daje ga pod kamatu bankama i drzavi.FED sam odredjuje visunu kamate pod kojom ce da da novac i trenutno je,mislim, 2.25%.U vreme krize bilo je 0,5%.
SAD svake godine zajme vise desetina milijardi od FED-a da bi popunuli rupe u budzetu.Znaci,zaduzuje se drzava,gradovi,banke (najvece) itd.Recimo Chase banka se zaduzi kod FED-a po 2,25%,a onda stanovnistvu "valja" kreditne kartice i kes kredite od 14,15-25% (u zavisnosti od kreditnog rejtinga). Zarada i preko 10 puta. Imas situaciju da male banke uzimaju pare pod kamatu od nekoliko velikih banaka, jer je dranje preko kreditnih kartica toliko da tu moze 5 banaka da se ugradi i svi da budu dobri po mnogo milijardi.
Uzgred, sto se tice zapadnih ekonomija,pare se stampaju samo na tri mesta (ne racunajuci Englesku).FED, ECB (Frankfurt) i Banka Japana. Svi ostali od njih povlace pare u vidu kredita i velikim delom na osnovu toga stampaju svoju valutu.Znaci da ogroman deo sveta duguje FED-u,ECB-u i Banci Japana.
Odgovor je bankama.

Zasto banke pustaju da im se toliko duguje?Zato sto prihoduju od kamate.Sto vise kredita to veci prihod.Kada negde zapne oko vracanja postoje njihovi ljudi koji glasaju za rat.Ratnim plenom se namire zaostala dugovanja.

polis

pre 4 godine

Jako je bitno u kojoj je VALUTI dug. Americki spoljni dug je u sopstvenoj valuti, dolaru, ne duguju juane koje be mogu stampati. Npr srpski spoljni dug je 70% euri, 28% dolari i ostatak ostale valute, gde cak ima i dinara. Japanski dug, duplo veci od americkog, je takodje u domacoj valuti, jenima. Vecinu tog japanskog duga drze same japanske banke, kompanije i gradjani japana, i niko ne dovodi u pitanje mogucnost japana da vraca dug, jer je vlada japana i fiskalno odgovorna vec jako dugo vremena.

UDBA

pre 4 godine

A kome oni duguju???
(POPE, 12. septembar 2019 16:09)

Duguju sami sebi.
Sami će sebi otpisati dug.

A Kinezi koji kupuju Američke obveznice proći će ko Rusi sa Hrvatskim Agrokorom.
(3210, 12. septembar 2019 18:59)

Da Kinezi su glupi pa ih ti nauci sta treba da rade. Kina ima tolike rezerve da tvoj PC to ne moze da izracuna. Uzgred kupila je na hiljade kompanija sirom planete, ulozila u infrastrukturu i sl... Sto se tice US obaveznica, Kina ih se vec dvije godine postepeno oslobadja. Rusija je to odavno uradila, ubrzo ce i Indija, vec najavljuje. Japan bi rado rasprodao barem polovinu, nego problem je taj sto je Japan okupirana zemlja. Ali posto su SAD okupirale pola planete, naci ce one vec nekoga ko ce morati kupovati njihov dug.

kako da ne

pre 4 godine

@Torrente
Druga je priča sto se i Amerima duguje, ogromne pare. Dok Srbija nikome ne pozajmljuje tj samo duguje. Vidis da Ameri mnogo daju za pomoc? To je zbog viška para, dug je nesto drugo. Da bi imao slican standard, a ne da ti naraste mnogo, trebas od viska da odvojis za ‘pomoć’. Ako visak cuvas, skace standard ali i cene, to moze da pukne bas lako. Vidis da pomazu takodje Svajcarci, Japanci, Francuzi itd. Svi oni duguju, duguju i jaki Svajcarci, ali dug je jedno, a zarada godisnja drugo. Takodje, vidite da se svake godine štampa dolar, Švajcarci svake godine kao ‘menjaju’ izgled nekih novcanica, ustvari stampaju nove svote jer ekonomija raste i treba ti više para. Tako nekako ide ta ekonomija iako nisam ekonomista, ali iz citanja dosta toga se do toga dolazi. Ameri imaju drzave, Nevada sigurno duguje Vasingtonu, Florida, kao sto se zna da vecina kantona u Švajcarskoj duguje drzavi. Kad okrenes, najvise ti jaki ‘duguju’ sami sebi. Poz

Miki

pre 4 godine

Japan poseduje najviše USA obveznica, pa tek onda Kina. Zato Kinezi sumanuto kupuju, daju kredite, oslobadjaju se djubreta. Isto tako i Rusi kupuju zlato.
Ceo sistem, svet, postaje prenapregnut. Ceka se samo varnica da sve ode u PM.
Biće čupavo, ako Tramp dobije i drugi mandat, biće idealan žrtveni jarac, na koga će svaliti svu krivicu.

mala bitna činjenica

pre 4 godine

Iznos duga nije bitan koliko valuta u kojoj je denominiran. SAD duguju isključivo dolare, a toga imaju BESKONAČNO. Naravno, negoraničena produkcija novca stvara inflaciju, ali nema straha da ga ne otplate.

Jedan dva tri

pre 4 godine

svi duguju Americi a Amerika duguje kome??? Kinezima, masonima, Rotsildovima... kome bre duguju više??? Sto puta su objavili da su dužni toliko i toliko ali nikad kome
(rot, 12. septembar 2019 20:19)

Preko 1000 miljardi duguju Kinezima. Dug uglavnom u plasiranim obveznicama. Dobar deo su bankarski krediti, novac duzan proizvođačima oružja za isporučenu i naručenu robu, dugovanja po pitanju socijalnog programa, bolnicama za odradjene intervencije koje pokriva osnovno oaiguranje odredjwnih kategorija stanovnistva itd itd.

Zapadno dete

pre 4 godine

Koliko Amerika duguje, potpuno je nebitno. Ona duguje u svojoj valuti, dolaru, koji kontroliše. Drugo, u investiranju, prvo što vas nauče je da je nebitno koliki je dug, ako neko moze da servisira taj dug. Recimo, da vam komšija traži 1.000 dinara, a dužan je 50.000. Naravno da ćete mu dati pare ako znate da mesečno pravi 200.000 dinara. Tako vam je i sa Amerikom, iako je dužna, svi kupuju njene obveznice kao siguricu.

Bole

pre 4 godine

Nisam stručnjak za ekonomiju ali posto privremeno boravim u USA ovo razumem. Amerika(drzava) duguje novac bankama i velikim korporacijama. Prodaje hartije od vrednosti koje banke kupuju i dobijanju kamate. Dug nikada nece biti otpisan jer banke postavljaju svoje ljude za senatore, precednike...itd koji su na tim pozicijama i garantuju da ce dug biti vraćen. Zato im je Tramp veliki problem jer je on solo igrac donekle. Sam je sebi finansirao kampanju ali je on sitna riba jer Amerika je vec u velikom problemu pa i on mora da igra kako korporacije sviraju jer drzava ne bi imala odakle da se finansira. Pored toga i druge velike strane kompanije su kupovale te obveznice, najviše iz Rusije i Kine. U principu mislim da nece Amerika vratiti taj dug ali ce biti ogromna ekonomska kriza koja ce potresti svet i svet kakav danas poznajemo nece vise postojati.

rot

pre 4 godine

svi duguju Americi a Amerika duguje kome??? Kinezima, masonima, Rotsildovima... kome bre duguju više??? Sto puta su objavili da su dužni toliko i toliko ali nikad kome

Iskreno

pre 4 godine

Imam obrazovanje ali posto nisam ekonomista pa nikako ne shvatam kakvi su ovo astronomski dugovi a vezu se za najmocniju drzavu sveta sa najjacom privredom, BDP, najpoznatijim brendivima isl
Moze li neko da pojasni kako i dokle?

Torrente

pre 4 godine

Amerika duguje 22 hiljade milijardi dolara i za desetak dana se zaduži još koliko ukupno Srbija duguje (oko 25 milijardi dolara) i nikome ništa.

Oni ne moraju da vraćaju, a nama (i svim ostlim zemljama van EU) je to kamen oko vrata kojim ih ucenjuju.

Dug ih ne sprečava da godišnje potroše preko 700 milijardi dolara na vojsku i da kontrolišu ceo svet.

sasa

pre 4 godine

Dug postoji samo fiktivno, ako držiš ½ključeve½ celog kapitalizma i finans. sistema.
Jer šta je dug..? pa dug je samo cifra u banci, prebaciš cifru i trošiš cifru dok je ne potrošiš. Posle se samo zadužiš za sledeću cifru i tako u nedogled.
Ne možeš dugovati samom sebi. A samom sebi možeš prebaciti na trošenje " cifru ¡iza koje ne stoji ništa, ali nebitno... ko će da kontroliše onog ko drži ključeve kapitalizma..? pa niko.
Kad im zatreba iskoristiće neku gužvu, denominiraće neke nule npr, i većina tog duga će nestati bez traga. Zasad ih baš zabole...
To naravno ne važi za sve druge zemlje, ili bar većinu...ko pozajmi mora da vrati nešto jako realno, i to sa kamatom dabome.
To je ujedno i uslov da bi funkcionisalo sve ono što je na početku opisano.

Yes Yes

pre 4 godine

iiiii... Balon koji ce prsnuti ili stampanje do unedogled uz QE i negativne kamatne stope na pozajmljem novac.

Velika depresija u najavi,eto sta ce biti..

3210

pre 4 godine

A kome oni duguju???
(POPE, 12. septembar 2019 16:09)

Duguju sami sebi.
Sami će sebi otpisati dug.

A Kinezi koji kupuju Američke obveznice proći će ko Rusi sa Hrvatskim Agrokorom.

Torrente

pre 4 godine

Amerika duguje 22 hiljade milijardi dolara i za desetak dana se zaduži još koliko ukupno Srbija duguje (oko 25 milijardi dolara) i nikome ništa.

Oni ne moraju da vraćaju, a nama (i svim ostlim zemljama van EU) je to kamen oko vrata kojim ih ucenjuju.

Dug ih ne sprečava da godišnje potroše preko 700 milijardi dolara na vojsku i da kontrolišu ceo svet.

3210

pre 4 godine

A kome oni duguju???
(POPE, 12. septembar 2019 16:09)

Duguju sami sebi.
Sami će sebi otpisati dug.

A Kinezi koji kupuju Američke obveznice proći će ko Rusi sa Hrvatskim Agrokorom.

Bole

pre 4 godine

Nisam stručnjak za ekonomiju ali posto privremeno boravim u USA ovo razumem. Amerika(drzava) duguje novac bankama i velikim korporacijama. Prodaje hartije od vrednosti koje banke kupuju i dobijanju kamate. Dug nikada nece biti otpisan jer banke postavljaju svoje ljude za senatore, precednike...itd koji su na tim pozicijama i garantuju da ce dug biti vraćen. Zato im je Tramp veliki problem jer je on solo igrac donekle. Sam je sebi finansirao kampanju ali je on sitna riba jer Amerika je vec u velikom problemu pa i on mora da igra kako korporacije sviraju jer drzava ne bi imala odakle da se finansira. Pored toga i druge velike strane kompanije su kupovale te obveznice, najviše iz Rusije i Kine. U principu mislim da nece Amerika vratiti taj dug ali ce biti ogromna ekonomska kriza koja ce potresti svet i svet kakav danas poznajemo nece vise postojati.

rot

pre 4 godine

svi duguju Americi a Amerika duguje kome??? Kinezima, masonima, Rotsildovima... kome bre duguju više??? Sto puta su objavili da su dužni toliko i toliko ali nikad kome

sasa

pre 4 godine

Dug postoji samo fiktivno, ako držiš ½ključeve½ celog kapitalizma i finans. sistema.
Jer šta je dug..? pa dug je samo cifra u banci, prebaciš cifru i trošiš cifru dok je ne potrošiš. Posle se samo zadužiš za sledeću cifru i tako u nedogled.
Ne možeš dugovati samom sebi. A samom sebi možeš prebaciti na trošenje " cifru ¡iza koje ne stoji ništa, ali nebitno... ko će da kontroliše onog ko drži ključeve kapitalizma..? pa niko.
Kad im zatreba iskoristiće neku gužvu, denominiraće neke nule npr, i većina tog duga će nestati bez traga. Zasad ih baš zabole...
To naravno ne važi za sve druge zemlje, ili bar većinu...ko pozajmi mora da vrati nešto jako realno, i to sa kamatom dabome.
To je ujedno i uslov da bi funkcionisalo sve ono što je na početku opisano.

Miki

pre 4 godine

Japan poseduje najviše USA obveznica, pa tek onda Kina. Zato Kinezi sumanuto kupuju, daju kredite, oslobadjaju se djubreta. Isto tako i Rusi kupuju zlato.
Ceo sistem, svet, postaje prenapregnut. Ceka se samo varnica da sve ode u PM.
Biće čupavo, ako Tramp dobije i drugi mandat, biće idealan žrtveni jarac, na koga će svaliti svu krivicu.

Zapadno dete

pre 4 godine

Koliko Amerika duguje, potpuno je nebitno. Ona duguje u svojoj valuti, dolaru, koji kontroliše. Drugo, u investiranju, prvo što vas nauče je da je nebitno koliki je dug, ako neko moze da servisira taj dug. Recimo, da vam komšija traži 1.000 dinara, a dužan je 50.000. Naravno da ćete mu dati pare ako znate da mesečno pravi 200.000 dinara. Tako vam je i sa Amerikom, iako je dužna, svi kupuju njene obveznice kao siguricu.

Iskreno

pre 4 godine

Imam obrazovanje ali posto nisam ekonomista pa nikako ne shvatam kakvi su ovo astronomski dugovi a vezu se za najmocniju drzavu sveta sa najjacom privredom, BDP, najpoznatijim brendivima isl
Moze li neko da pojasni kako i dokle?

mala bitna činjenica

pre 4 godine

Iznos duga nije bitan koliko valuta u kojoj je denominiran. SAD duguju isključivo dolare, a toga imaju BESKONAČNO. Naravno, negoraničena produkcija novca stvara inflaciju, ali nema straha da ga ne otplate.

Yes Yes

pre 4 godine

iiiii... Balon koji ce prsnuti ili stampanje do unedogled uz QE i negativne kamatne stope na pozajmljem novac.

Velika depresija u najavi,eto sta ce biti..

Jedan dva tri

pre 4 godine

svi duguju Americi a Amerika duguje kome??? Kinezima, masonima, Rotsildovima... kome bre duguju više??? Sto puta su objavili da su dužni toliko i toliko ali nikad kome
(rot, 12. septembar 2019 20:19)

Preko 1000 miljardi duguju Kinezima. Dug uglavnom u plasiranim obveznicama. Dobar deo su bankarski krediti, novac duzan proizvođačima oružja za isporučenu i naručenu robu, dugovanja po pitanju socijalnog programa, bolnicama za odradjene intervencije koje pokriva osnovno oaiguranje odredjwnih kategorija stanovnistva itd itd.

UDBA

pre 4 godine

A kome oni duguju???
(POPE, 12. septembar 2019 16:09)

Duguju sami sebi.
Sami će sebi otpisati dug.

A Kinezi koji kupuju Američke obveznice proći će ko Rusi sa Hrvatskim Agrokorom.
(3210, 12. septembar 2019 18:59)

Da Kinezi su glupi pa ih ti nauci sta treba da rade. Kina ima tolike rezerve da tvoj PC to ne moze da izracuna. Uzgred kupila je na hiljade kompanija sirom planete, ulozila u infrastrukturu i sl... Sto se tice US obaveznica, Kina ih se vec dvije godine postepeno oslobadja. Rusija je to odavno uradila, ubrzo ce i Indija, vec najavljuje. Japan bi rado rasprodao barem polovinu, nego problem je taj sto je Japan okupirana zemlja. Ali posto su SAD okupirale pola planete, naci ce one vec nekoga ko ce morati kupovati njihov dug.

polis

pre 4 godine

Jako je bitno u kojoj je VALUTI dug. Americki spoljni dug je u sopstvenoj valuti, dolaru, ne duguju juane koje be mogu stampati. Npr srpski spoljni dug je 70% euri, 28% dolari i ostatak ostale valute, gde cak ima i dinara. Japanski dug, duplo veci od americkog, je takodje u domacoj valuti, jenima. Vecinu tog japanskog duga drze same japanske banke, kompanije i gradjani japana, i niko ne dovodi u pitanje mogucnost japana da vraca dug, jer je vlada japana i fiskalno odgovorna vec jako dugo vremena.

kako da ne

pre 4 godine

@Torrente
Druga je priča sto se i Amerima duguje, ogromne pare. Dok Srbija nikome ne pozajmljuje tj samo duguje. Vidis da Ameri mnogo daju za pomoc? To je zbog viška para, dug je nesto drugo. Da bi imao slican standard, a ne da ti naraste mnogo, trebas od viska da odvojis za ‘pomoć’. Ako visak cuvas, skace standard ali i cene, to moze da pukne bas lako. Vidis da pomazu takodje Svajcarci, Japanci, Francuzi itd. Svi oni duguju, duguju i jaki Svajcarci, ali dug je jedno, a zarada godisnja drugo. Takodje, vidite da se svake godine štampa dolar, Švajcarci svake godine kao ‘menjaju’ izgled nekih novcanica, ustvari stampaju nove svote jer ekonomija raste i treba ti više para. Tako nekako ide ta ekonomija iako nisam ekonomista, ali iz citanja dosta toga se do toga dolazi. Ameri imaju drzave, Nevada sigurno duguje Vasingtonu, Florida, kao sto se zna da vecina kantona u Švajcarskoj duguje drzavi. Kad okrenes, najvise ti jaki ‘duguju’ sami sebi. Poz

Slobodni Klikeri

pre 4 godine

A kome oni duguju???
(POPE, 12. septembar 2019 16:09)

Mene cudi da ti niko nije odgovorio na pitanje osim ovih koji kazu da Ameri duguju sami sebi. Ne duguju sami sebi.
Duguju FED-u tj.Federalnim rezervama koje su privatna banka koja stampa novac.FED stampa novac i daje ga pod kamatu bankama i drzavi.FED sam odredjuje visunu kamate pod kojom ce da da novac i trenutno je,mislim, 2.25%.U vreme krize bilo je 0,5%.
SAD svake godine zajme vise desetina milijardi od FED-a da bi popunuli rupe u budzetu.Znaci,zaduzuje se drzava,gradovi,banke (najvece) itd.Recimo Chase banka se zaduzi kod FED-a po 2,25%,a onda stanovnistvu "valja" kreditne kartice i kes kredite od 14,15-25% (u zavisnosti od kreditnog rejtinga). Zarada i preko 10 puta. Imas situaciju da male banke uzimaju pare pod kamatu od nekoliko velikih banaka, jer je dranje preko kreditnih kartica toliko da tu moze 5 banaka da se ugradi i svi da budu dobri po mnogo milijardi.
Uzgred, sto se tice zapadnih ekonomija,pare se stampaju samo na tri mesta (ne racunajuci Englesku).FED, ECB (Frankfurt) i Banka Japana. Svi ostali od njih povlace pare u vidu kredita i velikim delom na osnovu toga stampaju svoju valutu.Znaci da ogroman deo sveta duguje FED-u,ECB-u i Banci Japana.
Odgovor je bankama.

Zasto banke pustaju da im se toliko duguje?Zato sto prihoduju od kamate.Sto vise kredita to veci prihod.Kada negde zapne oko vracanja postoje njihovi ljudi koji glasaju za rat.Ratnim plenom se namire zaostala dugovanja.

Daleko sam ja

pre 4 godine

Posto ja zivim u ovoj vam mrskoj Americi,a vidim da većina (čast izuzecima kojih ima priličan broj)bistre ekonomiju i dijele savjete kako će ovo sve da propadne(Ja ostario slušajući iste priče zadnjih 40 godina).
1.Nije Amerika dužna Kini 1000 milijardi,već su Kinezi kupovali dionice da bi šta zaradili kao i sve ostale zemlje.Valjda vam to nešto znači.
2.Od koje su to zemlje uzeli kredit i kome nisu vratili?
3.Ako ti sedmično zaradis $2.500,tebi će svatko prodati auto od $50.000 jer zna da si sposoban financijski to plaćati.
Imao bih još puno toga za reći, možda je pametnije stati.Lijep pozdrav iz Seattle.

max

pre 4 godine

Pitanje je koliko duguju drugim zemljana a ne taj dug sami svojim bankama jer su ih oni i spasili u prošloj krizi štampajući im pare i upumpali ih lazne dolare tj bezvredne šarene papire .To je jedan balon koji mora da pukne.Na potezu je kina.

da objasnim slikovito

pre 4 godine

evo kako je to. ti imas firmu koja vredi 100 miliona i imas godisnja neto primanja od milion a dugujes 20milion koje moras da vratis za 30god. stim da si tih 20mil investirao pa ces za 2 ili 5 god imati godisnja primanja 5 mil. ti si zaduzen 2000% a rata na naplatu prve 2 godine 60% a posle 2 god 12%

to je zdrava ekonomija.

problem sa grckom je sto su se uzimali krediti za izmirivanje plata penzija dobijanja izbora. nije se ulagao novac pa nije imao ko da vraca kredite.

Miki

pre 4 godine

Japan poseduje najviše USA obveznica, pa tek onda Kina. Zato Kinezi sumanuto kupuju, daju kredite, oslobadjaju se djubreta. Isto tako i Rusi kupuju zlato.
Ceo sistem, svet, postaje prenapregnut. Ceka se samo varnica da sve ode u PM.
Biće čupavo, ako Tramp dobije i drugi mandat, biće idealan žrtveni jarac, na koga će svaliti svu krivicu.

Bole

pre 4 godine

Nisam stručnjak za ekonomiju ali posto privremeno boravim u USA ovo razumem. Amerika(drzava) duguje novac bankama i velikim korporacijama. Prodaje hartije od vrednosti koje banke kupuju i dobijanju kamate. Dug nikada nece biti otpisan jer banke postavljaju svoje ljude za senatore, precednike...itd koji su na tim pozicijama i garantuju da ce dug biti vraćen. Zato im je Tramp veliki problem jer je on solo igrac donekle. Sam je sebi finansirao kampanju ali je on sitna riba jer Amerika je vec u velikom problemu pa i on mora da igra kako korporacije sviraju jer drzava ne bi imala odakle da se finansira. Pored toga i druge velike strane kompanije su kupovale te obveznice, najviše iz Rusije i Kine. U principu mislim da nece Amerika vratiti taj dug ali ce biti ogromna ekonomska kriza koja ce potresti svet i svet kakav danas poznajemo nece vise postojati.

Daleko sam ja

pre 4 godine

Posto ja zivim u ovoj vam mrskoj Americi,a vidim da većina (čast izuzecima kojih ima priličan broj)bistre ekonomiju i dijele savjete kako će ovo sve da propadne(Ja ostario slušajući iste priče zadnjih 40 godina).
1.Nije Amerika dužna Kini 1000 milijardi,već su Kinezi kupovali dionice da bi šta zaradili kao i sve ostale zemlje.Valjda vam to nešto znači.
2.Od koje su to zemlje uzeli kredit i kome nisu vratili?
3.Ako ti sedmično zaradis $2.500,tebi će svatko prodati auto od $50.000 jer zna da si sposoban financijski to plaćati.
Imao bih još puno toga za reći, možda je pametnije stati.Lijep pozdrav iz Seattle.

UDBA

pre 4 godine

A kome oni duguju???
(POPE, 12. septembar 2019 16:09)

Duguju sami sebi.
Sami će sebi otpisati dug.

A Kinezi koji kupuju Američke obveznice proći će ko Rusi sa Hrvatskim Agrokorom.
(3210, 12. septembar 2019 18:59)

Da Kinezi su glupi pa ih ti nauci sta treba da rade. Kina ima tolike rezerve da tvoj PC to ne moze da izracuna. Uzgred kupila je na hiljade kompanija sirom planete, ulozila u infrastrukturu i sl... Sto se tice US obaveznica, Kina ih se vec dvije godine postepeno oslobadja. Rusija je to odavno uradila, ubrzo ce i Indija, vec najavljuje. Japan bi rado rasprodao barem polovinu, nego problem je taj sto je Japan okupirana zemlja. Ali posto su SAD okupirale pola planete, naci ce one vec nekoga ko ce morati kupovati njihov dug.

Zapadno dete

pre 4 godine

Koliko Amerika duguje, potpuno je nebitno. Ona duguje u svojoj valuti, dolaru, koji kontroliše. Drugo, u investiranju, prvo što vas nauče je da je nebitno koliki je dug, ako neko moze da servisira taj dug. Recimo, da vam komšija traži 1.000 dinara, a dužan je 50.000. Naravno da ćete mu dati pare ako znate da mesečno pravi 200.000 dinara. Tako vam je i sa Amerikom, iako je dužna, svi kupuju njene obveznice kao siguricu.

kako da ne

pre 4 godine

@Torrente
Druga je priča sto se i Amerima duguje, ogromne pare. Dok Srbija nikome ne pozajmljuje tj samo duguje. Vidis da Ameri mnogo daju za pomoc? To je zbog viška para, dug je nesto drugo. Da bi imao slican standard, a ne da ti naraste mnogo, trebas od viska da odvojis za ‘pomoć’. Ako visak cuvas, skace standard ali i cene, to moze da pukne bas lako. Vidis da pomazu takodje Svajcarci, Japanci, Francuzi itd. Svi oni duguju, duguju i jaki Svajcarci, ali dug je jedno, a zarada godisnja drugo. Takodje, vidite da se svake godine štampa dolar, Švajcarci svake godine kao ‘menjaju’ izgled nekih novcanica, ustvari stampaju nove svote jer ekonomija raste i treba ti više para. Tako nekako ide ta ekonomija iako nisam ekonomista, ali iz citanja dosta toga se do toga dolazi. Ameri imaju drzave, Nevada sigurno duguje Vasingtonu, Florida, kao sto se zna da vecina kantona u Švajcarskoj duguje drzavi. Kad okrenes, najvise ti jaki ‘duguju’ sami sebi. Poz

Yes Yes

pre 4 godine

iiiii... Balon koji ce prsnuti ili stampanje do unedogled uz QE i negativne kamatne stope na pozajmljem novac.

Velika depresija u najavi,eto sta ce biti..

Torrente

pre 4 godine

Amerika duguje 22 hiljade milijardi dolara i za desetak dana se zaduži još koliko ukupno Srbija duguje (oko 25 milijardi dolara) i nikome ništa.

Oni ne moraju da vraćaju, a nama (i svim ostlim zemljama van EU) je to kamen oko vrata kojim ih ucenjuju.

Dug ih ne sprečava da godišnje potroše preko 700 milijardi dolara na vojsku i da kontrolišu ceo svet.

rot

pre 4 godine

svi duguju Americi a Amerika duguje kome??? Kinezima, masonima, Rotsildovima... kome bre duguju više??? Sto puta su objavili da su dužni toliko i toliko ali nikad kome

Jedan dva tri

pre 4 godine

svi duguju Americi a Amerika duguje kome??? Kinezima, masonima, Rotsildovima... kome bre duguju više??? Sto puta su objavili da su dužni toliko i toliko ali nikad kome
(rot, 12. septembar 2019 20:19)

Preko 1000 miljardi duguju Kinezima. Dug uglavnom u plasiranim obveznicama. Dobar deo su bankarski krediti, novac duzan proizvođačima oružja za isporučenu i naručenu robu, dugovanja po pitanju socijalnog programa, bolnicama za odradjene intervencije koje pokriva osnovno oaiguranje odredjwnih kategorija stanovnistva itd itd.

3210

pre 4 godine

A kome oni duguju???
(POPE, 12. septembar 2019 16:09)

Duguju sami sebi.
Sami će sebi otpisati dug.

A Kinezi koji kupuju Američke obveznice proći će ko Rusi sa Hrvatskim Agrokorom.

max

pre 4 godine

Pitanje je koliko duguju drugim zemljana a ne taj dug sami svojim bankama jer su ih oni i spasili u prošloj krizi štampajući im pare i upumpali ih lazne dolare tj bezvredne šarene papire .To je jedan balon koji mora da pukne.Na potezu je kina.

sasa

pre 4 godine

Dug postoji samo fiktivno, ako držiš ½ključeve½ celog kapitalizma i finans. sistema.
Jer šta je dug..? pa dug je samo cifra u banci, prebaciš cifru i trošiš cifru dok je ne potrošiš. Posle se samo zadužiš za sledeću cifru i tako u nedogled.
Ne možeš dugovati samom sebi. A samom sebi možeš prebaciti na trošenje " cifru ¡iza koje ne stoji ništa, ali nebitno... ko će da kontroliše onog ko drži ključeve kapitalizma..? pa niko.
Kad im zatreba iskoristiće neku gužvu, denominiraće neke nule npr, i većina tog duga će nestati bez traga. Zasad ih baš zabole...
To naravno ne važi za sve druge zemlje, ili bar većinu...ko pozajmi mora da vrati nešto jako realno, i to sa kamatom dabome.
To je ujedno i uslov da bi funkcionisalo sve ono što je na početku opisano.

mala bitna činjenica

pre 4 godine

Iznos duga nije bitan koliko valuta u kojoj je denominiran. SAD duguju isključivo dolare, a toga imaju BESKONAČNO. Naravno, negoraničena produkcija novca stvara inflaciju, ali nema straha da ga ne otplate.

da objasnim slikovito

pre 4 godine

evo kako je to. ti imas firmu koja vredi 100 miliona i imas godisnja neto primanja od milion a dugujes 20milion koje moras da vratis za 30god. stim da si tih 20mil investirao pa ces za 2 ili 5 god imati godisnja primanja 5 mil. ti si zaduzen 2000% a rata na naplatu prve 2 godine 60% a posle 2 god 12%

to je zdrava ekonomija.

problem sa grckom je sto su se uzimali krediti za izmirivanje plata penzija dobijanja izbora. nije se ulagao novac pa nije imao ko da vraca kredite.

Iskreno

pre 4 godine

Imam obrazovanje ali posto nisam ekonomista pa nikako ne shvatam kakvi su ovo astronomski dugovi a vezu se za najmocniju drzavu sveta sa najjacom privredom, BDP, najpoznatijim brendivima isl
Moze li neko da pojasni kako i dokle?

polis

pre 4 godine

Jako je bitno u kojoj je VALUTI dug. Americki spoljni dug je u sopstvenoj valuti, dolaru, ne duguju juane koje be mogu stampati. Npr srpski spoljni dug je 70% euri, 28% dolari i ostatak ostale valute, gde cak ima i dinara. Japanski dug, duplo veci od americkog, je takodje u domacoj valuti, jenima. Vecinu tog japanskog duga drze same japanske banke, kompanije i gradjani japana, i niko ne dovodi u pitanje mogucnost japana da vraca dug, jer je vlada japana i fiskalno odgovorna vec jako dugo vremena.

Slobodni Klikeri

pre 4 godine

A kome oni duguju???
(POPE, 12. septembar 2019 16:09)

Mene cudi da ti niko nije odgovorio na pitanje osim ovih koji kazu da Ameri duguju sami sebi. Ne duguju sami sebi.
Duguju FED-u tj.Federalnim rezervama koje su privatna banka koja stampa novac.FED stampa novac i daje ga pod kamatu bankama i drzavi.FED sam odredjuje visunu kamate pod kojom ce da da novac i trenutno je,mislim, 2.25%.U vreme krize bilo je 0,5%.
SAD svake godine zajme vise desetina milijardi od FED-a da bi popunuli rupe u budzetu.Znaci,zaduzuje se drzava,gradovi,banke (najvece) itd.Recimo Chase banka se zaduzi kod FED-a po 2,25%,a onda stanovnistvu "valja" kreditne kartice i kes kredite od 14,15-25% (u zavisnosti od kreditnog rejtinga). Zarada i preko 10 puta. Imas situaciju da male banke uzimaju pare pod kamatu od nekoliko velikih banaka, jer je dranje preko kreditnih kartica toliko da tu moze 5 banaka da se ugradi i svi da budu dobri po mnogo milijardi.
Uzgred, sto se tice zapadnih ekonomija,pare se stampaju samo na tri mesta (ne racunajuci Englesku).FED, ECB (Frankfurt) i Banka Japana. Svi ostali od njih povlace pare u vidu kredita i velikim delom na osnovu toga stampaju svoju valutu.Znaci da ogroman deo sveta duguje FED-u,ECB-u i Banci Japana.
Odgovor je bankama.

Zasto banke pustaju da im se toliko duguje?Zato sto prihoduju od kamate.Sto vise kredita to veci prihod.Kada negde zapne oko vracanja postoje njihovi ljudi koji glasaju za rat.Ratnim plenom se namire zaostala dugovanja.