Ponedeljak, 26.08.2019.

15:15

Električnim automobilom od Bledskog jezera do Amsterdama – 1.600 km za 24 sata VIDEO

Izvor: B92

Elektriènim automobilom od Bledskog jezera do Amsterdama – 1.600 km za 24 sata VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 4 godine

EV su za sada, a verovatno i za neka kasnija vremena samo za urbane sredine, jer tu je i najveca naseljenost, punjaci ce biti instalirani svuda, a najvaznije i jeste unaprediti kvalitet vazduha u gradovima. Za duze relacije nije cak ni hibrid, jer je njegov SUS motor obicno veci potrosac, pa kada izadjete na put i pritisnete gas trosi vise nego obican auto. Dakle EV za grad i krace relacije, auto sa SUS motorom/avion za duze relacije. EV se i ne prave za zemlje 3.sveta, niti iko ima nas u vidu kada je razvijao ta vozila. To u razvijenim zemljama uz subvencije drzave popravljaju kvalitet vazduha i zivota u gradovima i stede na potrosnji goriva, odrzavanja vozila, itd. Mi nismo jos ni obrisali ulice i pokosili korov u gradu.

Teo

pre 4 godine

Ovako ja vidim situaciju:tehnologija benzinskih, a pogotovu dizel motora je blizu kraja mogućih optimizacija, izvlačenja više snage sa jedne strane, a sa druge zadovoljavanja ekoloških standarda. Električni automobili se sad potenciraju kao prihvatljiva alternativa, ali ja ne vidim da je moguće eliminisati motore sa unutrašnjim sagorevanjem, bar u ovom trenutku sa ovom tehnologijom baterija. Naravno, to ne znači da to neće biti u budućnosti. Električna vozila, uzimajući u obzir trenutni i projektovani stepen razvoj u bliskoj buducnosti, mogu biti korisna kao gradski automobili. Ovaj marketinski trik Audija je samo to, prosto je neprakticno koristiti električna vozila na dužim putovanjima. Shvatam da ljudi žele da se odmaknu od sus motora, ali za dalja putovanja električna vozila mogu koristiti entuzijasti. Iskreno, ja ne znam koliko ljudi, procentualno, koristi automobile za duža putovanja, u odnosu na ostale vidove prevoza (avion, voz, etc.), ali, trenutno, niti baterije mogu da postignu, u smislu kapaciteta i brzine punjenja, šta se očekuje, a ni javni transport uvećan broj putnika. Dakle, dobro je što se razmišlja o napuštanju sus motora i razvoju alternativa. Nije mi jasno potenciranje samo elektricnih vozila. Meni se lično čiji da su vodonicne ćelije obećavajuce, ali moguć je i prodor u razvoju baterija. Postoji više opcija na stolu, ali ovo nije referendum. Iako svi očekuju 'revoluciju' u prelasku na nove vidove 'goriva', mislim da će to ipak biti 'evolucija'.

bos

pre 4 godine

@ (Aleksandar, 26. avgust 2019 21:33)

ja kad idem na neki dalji put planiram da stanem na svakih 250-300km ili do 3 sata vožnje
ali uglavnom se završi na tome da stanem kad me leđa baš zabole :(

jaretina; profil SR vozača 3/4, stealth driver, štedi sijalice, far pali kad vidi kontrolu, žmigavce kad slučajno zakači rukom, od dimne zavese ne vidiš kola

pre 4 godine

...cena ovog auta je kao nov audi q16 + 100 000l nafte. Znači ekonomičnije je ne čitati ove tekstove...
(Dik, 27. avgust 2019 07:52)

... nafte ...
mislim da je tebi najekonomičnije da ne čitaš. bilo šta. kao i do sada, a pogotovo u školi na matematici.

dragi srbi, vidi se da smo bili 500 god pod turcima, "iz aviona" se vidi, ali bukvalno.
samo gledate kako da ni slučajno ne stanete i da onesvešćeni od dizlo vibracija, buke i puta vozite dok se ne upali crvena dioda.
stajete ili tada, ili ako poginete.
pokupili ste najgore gene od turaka.
a to što iza vas ide crni oblak i mrtve ptice padaju, za to će deca da vam sude.
samoživi stvorovi uskog i podaničkog mentalnog sklopa.

m

pre 4 godine

Od svih e-bot komentara najvise volim ove sto im je ok da prave sat pauze na svakih 250km da jedu i odu u wc. Je l realno ima iko ko krene iz NS na Zlatibor i stane u Pozegu da jede i ode u wc i na to potrosi sat vremena? Ili je l ima iko ko krene na put od 1000km i staje da jede na svakih sat i po i to bas da jede, ne da prezalogaji, bas da zdere ceo sat???
(Aleksandar, 26. avgust 2019 21:33)

Kojih svih e-botova, ima jedan takav komentar i 27 komentara od SUS-botova. Prvo, punjenje ne traje sat vremena nego pola sata. Drugo, stajali su na svaka 3 i po sata (7 puta za 24h). Naravno, ti ćeš sledeći put da napišeš komentar kako se staje na svakih pola sata i da punjenje traje 3 sata...
Ljudi, napredak tehnologije je nezaustavljiv i tako će i ovaj put biti. Za samo par godina, i domet i brzina punjenja i cena će biti slična kao konvencionalni automobili, ali ćete vi i dalje da mislite da je to mnogo lošije nego vaš dizel dimnjak... Niko vam (za sada) ne brani da vozite te krševe, tako da pustite druge da uživaju u boljoj tehnologiji...

Toronto

pre 4 godine

Pre nešto više od mesec dana sam išao Teslom S iz Toronta u Quebec City (oko 800 km). Samo sam jednom punio na super charger-u u Cornwall-u na nekih 420-430 km. Priključio auto, otišli na doručak i kafu, malo prošetali i to je to. Audi se dosta kasno uključio u EV priču, kao i ostali evropski proizvodžači i dosta kasne. 230 km je stvarno malo za neko ozbiljnije putovanje. Ali ljudi, evropski giganti su tek počeli da ulažu u EV i tek su izbacili prve modele. Imaju ogroman kapital i za 5 godina ćr preuzeti primat ili, u najmanju ruku, biti medju vodećim proizvodžačima ev.

Joca

pre 4 godine

Pre svega, svaku naizgled afirmativnu reklamu Folksvagena treba shvatati kao sabotažu elektromobila. Što nisu sve te novinare potrpali u jedan autobus, ako već idu u istom pravcu, pa bio taj autobus električni ili ne? Ili avion, ako im se žuri?
U Folksvagenu su jasno i sa najvišeg nivia rekli da nikada neće praviti električne automobile. Dokazano su i lažovi, ali kad nam njihove laži odgovaraju, e onda je to istina. Sindrom "pokajnika". Pa za sve konvertite uvek je bilo jedino sigurno da su bili (ili su još uvek) lažovi.
I to da neće praviti elektromobile su znači lagali kao i za zagađivanje. Što ih onda uopšte prave? Zato što misle da sad lažu veštije? Pa ne, nego je već stvorena armija budala koja im na svaku laž veruje jednako kao prvi put.

Swedenonline

pre 4 godine

Prosečna brzina putovanja 66 kmh.
Smeće!
Za duže relacije je avion, voziti kroz skrnavu Evropu je danas najveća glupost, šta se sve kotrlja po putevima. :(
Nekad se i kroz Nemačku moglo voziti a danas izmišljaju radove ne bi li spustili brzinu jer da donesu zakon i slanje ne smeju. :(

Aleksandar

pre 4 godine

Od svih e-bot komentara najvise volim ove sto im je ok da prave sat pauze na svakih 250km da jedu i odu u wc. Je l realno ima iko ko krene iz NS na Zlatibor i stane u Pozegu da jede i ode u wc i na to potrosi sat vremena? Ili je l ima iko ko krene na put od 1000km i staje da jede na svakih sat i po i to bas da jede, ne da prezalogaji, bas da zdere ceo sat??? Onako pitam, nemoj se ljutite...

dača

pre 4 godine

s jedne strane me oduševljavaju potezi velikih proizvodjača da se izbore sa konkurencijom i u elektro eri auto industrije, a s druge ubija u pojam koliko smo mi daleko od razvijenog sveta.

da nam neko čak i pokloni ovakav auto - kako bi ga koristili po Srbiji sa svega nekoliko punjača u opticaju?

duke nukem

pre 4 godine

7 puta. Neka hvala. Sa dizelom stanes jednom zbog goriva i jos 2-3 puta kad hoces da odmoris. Rado bih vozio e-auto, ali samo za grad, ili kad omatorim, pa odem sa zenom na joy ride po evropi.

Over And Out

pre 4 godine

Divno. Tako kreneš na put, upoznaš lokalno stanovništvo, njihove običaje, kuhinju i folklor, usput se i okumiš sa nekim...Od Bleda do Amsterdama putuješ kao što su Španci putovali u XIV veku po Južnoj Americi. Nema veze što sa konvencionalnim automobilom možeš tu razdaljinu da predješ za 14 sati, važno je da ti voziš Auto - Union na struju.

60.000 km godisnje

pre 4 godine

Pauza na svakih 230 km je više nego korektna. Lično stajem i na manje. Jednostavno, nema potrebe za vožnjom satima bez prestanka, čovek se troši nepotrebno.

Avaya

pre 4 godine

Значи веома једноставно, само има једна ситница, где наћи пуњач од 150 KW? Ако се зна да по кућама/становима имамо обично инсталирамо 6KW по фази а да су 150 KW реткост за сада, остаје да свој пут мора да се веома пажљиво испланира. Остаје и питање када се повећа број возила колико ћеш да чекаш да дођеш на ред, а напољу је или -15 или 35? За сада утопија

the land of the dead!

pre 4 godine

na svakih 250 km punjenje traje sat vremena??? koja je bre ovo nebuloza?? za pola sata napuni na 80% znachi do 100% treba sigurno jos toliko jer je poznato da tako ti punjachi funkcionisu da kada treba da se napuni tih zadnjih nekoliko procenata to ide jako sporije!! autonomija mora da bude minimum 500 km, sve ispod toga je smesno komentarisati, i samo punjenje ne sme da traje duze od 20 minuta.. mislim da su ovo realnosti, sad opet treba sve ve postojece pumpe osposobiti sa ovim agregatima za punjenje, naravno i to ce se placati cim bude omasovljeno, prema tome, sviranje k..u!

Mišo

pre 4 godine

Prešao juče 1100 km sa VW Passat 2007 godište za 11 sati. Auto ima 254.000 km na satu i ide kao zmaj. Kakva električna vozila za duža putovanja? To samo koliko mu je radius kretanja i gotovo.

CJC

pre 4 godine

I šta sad? Pa toliku razdaljinu ja pređem sa Puntom kome dogodine pravim punoletstvo za isto vreme pri tom stajem svakih 2 sata da sipam vodu da ne prokuva.

Igor78

pre 4 godine

Ta ruta ima oko 1200km, prošle godine sam išao do Amsterdama autom. Ne znam odakle su izbacili tih 1600km. Od Ljubljane do Amsterdama mi je trebalo 14h, sa ukupno 2h pauze, auto sa SUS motorom. Znači, platite auto 2 puta više, da bi putovali 2x sporije. Električni auto je čist marketing, i veoma dobar način da vam oderu kožu sa leđa. Odakle dolazi struja kojom punite auto? Preko 75% izvora energije u EU čine fosilna goriva. Kako se iskopava Litijum za te baterije i kakve posledice po životnu sredinu ima iskopavanje Litijuma? Koji energent koriste fabrike koje proizvode te "zelene" automobile?
Ako ćemo o čistoj energiji, samo gorive ćelije mogu biti nazvane čistom energijom...

priprema za radio®

pre 4 godine

Čitah lep test na za Nissan Leaf pre par dana (mislim da je na autoportal, nisam siguran). Kažu, realna autonomija mu je oko 250 km, a ne deklarisanih 290 km po WLTP (ima valjda bateriju od 50 kWh ), a „na kućnu struju“ mu je potrebno (samo?) oko 21 sat da bi se napunila baterija.
Dakle, za po gradu ili tu bliže oko grada, to (nekome) deluje skroz ok. Tih 50 kWh ...

Aleksandar

pre 4 godine

Od svih e-bot komentara najvise volim ove sto im je ok da prave sat pauze na svakih 250km da jedu i odu u wc. Je l realno ima iko ko krene iz NS na Zlatibor i stane u Pozegu da jede i ode u wc i na to potrosi sat vremena? Ili je l ima iko ko krene na put od 1000km i staje da jede na svakih sat i po i to bas da jede, ne da prezalogaji, bas da zdere ceo sat??? Onako pitam, nemoj se ljutite...

Over And Out

pre 4 godine

Divno. Tako kreneš na put, upoznaš lokalno stanovništvo, njihove običaje, kuhinju i folklor, usput se i okumiš sa nekim...Od Bleda do Amsterdama putuješ kao što su Španci putovali u XIV veku po Južnoj Americi. Nema veze što sa konvencionalnim automobilom možeš tu razdaljinu da predješ za 14 sati, važno je da ti voziš Auto - Union na struju.

Avaya

pre 4 godine

Значи веома једноставно, само има једна ситница, где наћи пуњач од 150 KW? Ако се зна да по кућама/становима имамо обично инсталирамо 6KW по фази а да су 150 KW реткост за сада, остаје да свој пут мора да се веома пажљиво испланира. Остаје и питање када се повећа број возила колико ћеш да чекаш да дођеш на ред, а напољу је или -15 или 35? За сада утопија

CJC

pre 4 godine

I šta sad? Pa toliku razdaljinu ja pređem sa Puntom kome dogodine pravim punoletstvo za isto vreme pri tom stajem svakih 2 sata da sipam vodu da ne prokuva.

Igor78

pre 4 godine

Ta ruta ima oko 1200km, prošle godine sam išao do Amsterdama autom. Ne znam odakle su izbacili tih 1600km. Od Ljubljane do Amsterdama mi je trebalo 14h, sa ukupno 2h pauze, auto sa SUS motorom. Znači, platite auto 2 puta više, da bi putovali 2x sporije. Električni auto je čist marketing, i veoma dobar način da vam oderu kožu sa leđa. Odakle dolazi struja kojom punite auto? Preko 75% izvora energije u EU čine fosilna goriva. Kako se iskopava Litijum za te baterije i kakve posledice po životnu sredinu ima iskopavanje Litijuma? Koji energent koriste fabrike koje proizvode te "zelene" automobile?
Ako ćemo o čistoj energiji, samo gorive ćelije mogu biti nazvane čistom energijom...

duke nukem

pre 4 godine

7 puta. Neka hvala. Sa dizelom stanes jednom zbog goriva i jos 2-3 puta kad hoces da odmoris. Rado bih vozio e-auto, ali samo za grad, ili kad omatorim, pa odem sa zenom na joy ride po evropi.

the land of the dead!

pre 4 godine

na svakih 250 km punjenje traje sat vremena??? koja je bre ovo nebuloza?? za pola sata napuni na 80% znachi do 100% treba sigurno jos toliko jer je poznato da tako ti punjachi funkcionisu da kada treba da se napuni tih zadnjih nekoliko procenata to ide jako sporije!! autonomija mora da bude minimum 500 km, sve ispod toga je smesno komentarisati, i samo punjenje ne sme da traje duze od 20 minuta.. mislim da su ovo realnosti, sad opet treba sve ve postojece pumpe osposobiti sa ovim agregatima za punjenje, naravno i to ce se placati cim bude omasovljeno, prema tome, sviranje k..u!

dača

pre 4 godine

s jedne strane me oduševljavaju potezi velikih proizvodjača da se izbore sa konkurencijom i u elektro eri auto industrije, a s druge ubija u pojam koliko smo mi daleko od razvijenog sveta.

da nam neko čak i pokloni ovakav auto - kako bi ga koristili po Srbiji sa svega nekoliko punjača u opticaju?

Mišo

pre 4 godine

Prešao juče 1100 km sa VW Passat 2007 godište za 11 sati. Auto ima 254.000 km na satu i ide kao zmaj. Kakva električna vozila za duža putovanja? To samo koliko mu je radius kretanja i gotovo.

Toronto

pre 4 godine

Pre nešto više od mesec dana sam išao Teslom S iz Toronta u Quebec City (oko 800 km). Samo sam jednom punio na super charger-u u Cornwall-u na nekih 420-430 km. Priključio auto, otišli na doručak i kafu, malo prošetali i to je to. Audi se dosta kasno uključio u EV priču, kao i ostali evropski proizvodžači i dosta kasne. 230 km je stvarno malo za neko ozbiljnije putovanje. Ali ljudi, evropski giganti su tek počeli da ulažu u EV i tek su izbacili prve modele. Imaju ogroman kapital i za 5 godina ćr preuzeti primat ili, u najmanju ruku, biti medju vodećim proizvodžačima ev.

priprema za radio®

pre 4 godine

Čitah lep test na za Nissan Leaf pre par dana (mislim da je na autoportal, nisam siguran). Kažu, realna autonomija mu je oko 250 km, a ne deklarisanih 290 km po WLTP (ima valjda bateriju od 50 kWh ), a „na kućnu struju“ mu je potrebno (samo?) oko 21 sat da bi se napunila baterija.
Dakle, za po gradu ili tu bliže oko grada, to (nekome) deluje skroz ok. Tih 50 kWh ...

60.000 km godisnje

pre 4 godine

Pauza na svakih 230 km je više nego korektna. Lično stajem i na manje. Jednostavno, nema potrebe za vožnjom satima bez prestanka, čovek se troši nepotrebno.

Swedenonline

pre 4 godine

Prosečna brzina putovanja 66 kmh.
Smeće!
Za duže relacije je avion, voziti kroz skrnavu Evropu je danas najveća glupost, šta se sve kotrlja po putevima. :(
Nekad se i kroz Nemačku moglo voziti a danas izmišljaju radove ne bi li spustili brzinu jer da donesu zakon i slanje ne smeju. :(

jaretina; profil SR vozača 3/4, stealth driver, štedi sijalice, far pali kad vidi kontrolu, žmigavce kad slučajno zakači rukom, od dimne zavese ne vidiš kola

pre 4 godine

...cena ovog auta je kao nov audi q16 + 100 000l nafte. Znači ekonomičnije je ne čitati ove tekstove...
(Dik, 27. avgust 2019 07:52)

... nafte ...
mislim da je tebi najekonomičnije da ne čitaš. bilo šta. kao i do sada, a pogotovo u školi na matematici.

dragi srbi, vidi se da smo bili 500 god pod turcima, "iz aviona" se vidi, ali bukvalno.
samo gledate kako da ni slučajno ne stanete i da onesvešćeni od dizlo vibracija, buke i puta vozite dok se ne upali crvena dioda.
stajete ili tada, ili ako poginete.
pokupili ste najgore gene od turaka.
a to što iza vas ide crni oblak i mrtve ptice padaju, za to će deca da vam sude.
samoživi stvorovi uskog i podaničkog mentalnog sklopa.

m

pre 4 godine

Od svih e-bot komentara najvise volim ove sto im je ok da prave sat pauze na svakih 250km da jedu i odu u wc. Je l realno ima iko ko krene iz NS na Zlatibor i stane u Pozegu da jede i ode u wc i na to potrosi sat vremena? Ili je l ima iko ko krene na put od 1000km i staje da jede na svakih sat i po i to bas da jede, ne da prezalogaji, bas da zdere ceo sat???
(Aleksandar, 26. avgust 2019 21:33)

Kojih svih e-botova, ima jedan takav komentar i 27 komentara od SUS-botova. Prvo, punjenje ne traje sat vremena nego pola sata. Drugo, stajali su na svaka 3 i po sata (7 puta za 24h). Naravno, ti ćeš sledeći put da napišeš komentar kako se staje na svakih pola sata i da punjenje traje 3 sata...
Ljudi, napredak tehnologije je nezaustavljiv i tako će i ovaj put biti. Za samo par godina, i domet i brzina punjenja i cena će biti slična kao konvencionalni automobili, ali ćete vi i dalje da mislite da je to mnogo lošije nego vaš dizel dimnjak... Niko vam (za sada) ne brani da vozite te krševe, tako da pustite druge da uživaju u boljoj tehnologiji...

Joca

pre 4 godine

Pre svega, svaku naizgled afirmativnu reklamu Folksvagena treba shvatati kao sabotažu elektromobila. Što nisu sve te novinare potrpali u jedan autobus, ako već idu u istom pravcu, pa bio taj autobus električni ili ne? Ili avion, ako im se žuri?
U Folksvagenu su jasno i sa najvišeg nivia rekli da nikada neće praviti električne automobile. Dokazano su i lažovi, ali kad nam njihove laži odgovaraju, e onda je to istina. Sindrom "pokajnika". Pa za sve konvertite uvek je bilo jedino sigurno da su bili (ili su još uvek) lažovi.
I to da neće praviti elektromobile su znači lagali kao i za zagađivanje. Što ih onda uopšte prave? Zato što misle da sad lažu veštije? Pa ne, nego je već stvorena armija budala koja im na svaku laž veruje jednako kao prvi put.

bos

pre 4 godine

@ (Aleksandar, 26. avgust 2019 21:33)

ja kad idem na neki dalji put planiram da stanem na svakih 250-300km ili do 3 sata vožnje
ali uglavnom se završi na tome da stanem kad me leđa baš zabole :(

Teo

pre 4 godine

Ovako ja vidim situaciju:tehnologija benzinskih, a pogotovu dizel motora je blizu kraja mogućih optimizacija, izvlačenja više snage sa jedne strane, a sa druge zadovoljavanja ekoloških standarda. Električni automobili se sad potenciraju kao prihvatljiva alternativa, ali ja ne vidim da je moguće eliminisati motore sa unutrašnjim sagorevanjem, bar u ovom trenutku sa ovom tehnologijom baterija. Naravno, to ne znači da to neće biti u budućnosti. Električna vozila, uzimajući u obzir trenutni i projektovani stepen razvoj u bliskoj buducnosti, mogu biti korisna kao gradski automobili. Ovaj marketinski trik Audija je samo to, prosto je neprakticno koristiti električna vozila na dužim putovanjima. Shvatam da ljudi žele da se odmaknu od sus motora, ali za dalja putovanja električna vozila mogu koristiti entuzijasti. Iskreno, ja ne znam koliko ljudi, procentualno, koristi automobile za duža putovanja, u odnosu na ostale vidove prevoza (avion, voz, etc.), ali, trenutno, niti baterije mogu da postignu, u smislu kapaciteta i brzine punjenja, šta se očekuje, a ni javni transport uvećan broj putnika. Dakle, dobro je što se razmišlja o napuštanju sus motora i razvoju alternativa. Nije mi jasno potenciranje samo elektricnih vozila. Meni se lično čiji da su vodonicne ćelije obećavajuce, ali moguć je i prodor u razvoju baterija. Postoji više opcija na stolu, ali ovo nije referendum. Iako svi očekuju 'revoluciju' u prelasku na nove vidove 'goriva', mislim da će to ipak biti 'evolucija'.

Petar

pre 4 godine

EV su za sada, a verovatno i za neka kasnija vremena samo za urbane sredine, jer tu je i najveca naseljenost, punjaci ce biti instalirani svuda, a najvaznije i jeste unaprediti kvalitet vazduha u gradovima. Za duze relacije nije cak ni hibrid, jer je njegov SUS motor obicno veci potrosac, pa kada izadjete na put i pritisnete gas trosi vise nego obican auto. Dakle EV za grad i krace relacije, auto sa SUS motorom/avion za duze relacije. EV se i ne prave za zemlje 3.sveta, niti iko ima nas u vidu kada je razvijao ta vozila. To u razvijenim zemljama uz subvencije drzave popravljaju kvalitet vazduha i zivota u gradovima i stede na potrosnji goriva, odrzavanja vozila, itd. Mi nismo jos ni obrisali ulice i pokosili korov u gradu.

60.000 km godisnje

pre 4 godine

Pauza na svakih 230 km je više nego korektna. Lično stajem i na manje. Jednostavno, nema potrebe za vožnjom satima bez prestanka, čovek se troši nepotrebno.

Over And Out

pre 4 godine

Divno. Tako kreneš na put, upoznaš lokalno stanovništvo, njihove običaje, kuhinju i folklor, usput se i okumiš sa nekim...Od Bleda do Amsterdama putuješ kao što su Španci putovali u XIV veku po Južnoj Americi. Nema veze što sa konvencionalnim automobilom možeš tu razdaljinu da predješ za 14 sati, važno je da ti voziš Auto - Union na struju.

Igor78

pre 4 godine

Ta ruta ima oko 1200km, prošle godine sam išao do Amsterdama autom. Ne znam odakle su izbacili tih 1600km. Od Ljubljane do Amsterdama mi je trebalo 14h, sa ukupno 2h pauze, auto sa SUS motorom. Znači, platite auto 2 puta više, da bi putovali 2x sporije. Električni auto je čist marketing, i veoma dobar način da vam oderu kožu sa leđa. Odakle dolazi struja kojom punite auto? Preko 75% izvora energije u EU čine fosilna goriva. Kako se iskopava Litijum za te baterije i kakve posledice po životnu sredinu ima iskopavanje Litijuma? Koji energent koriste fabrike koje proizvode te "zelene" automobile?
Ako ćemo o čistoj energiji, samo gorive ćelije mogu biti nazvane čistom energijom...

Mišo

pre 4 godine

Prešao juče 1100 km sa VW Passat 2007 godište za 11 sati. Auto ima 254.000 km na satu i ide kao zmaj. Kakva električna vozila za duža putovanja? To samo koliko mu je radius kretanja i gotovo.

Aleksandar

pre 4 godine

Od svih e-bot komentara najvise volim ove sto im je ok da prave sat pauze na svakih 250km da jedu i odu u wc. Je l realno ima iko ko krene iz NS na Zlatibor i stane u Pozegu da jede i ode u wc i na to potrosi sat vremena? Ili je l ima iko ko krene na put od 1000km i staje da jede na svakih sat i po i to bas da jede, ne da prezalogaji, bas da zdere ceo sat??? Onako pitam, nemoj se ljutite...

Swedenonline

pre 4 godine

Prosečna brzina putovanja 66 kmh.
Smeće!
Za duže relacije je avion, voziti kroz skrnavu Evropu je danas najveća glupost, šta se sve kotrlja po putevima. :(
Nekad se i kroz Nemačku moglo voziti a danas izmišljaju radove ne bi li spustili brzinu jer da donesu zakon i slanje ne smeju. :(

duke nukem

pre 4 godine

7 puta. Neka hvala. Sa dizelom stanes jednom zbog goriva i jos 2-3 puta kad hoces da odmoris. Rado bih vozio e-auto, ali samo za grad, ili kad omatorim, pa odem sa zenom na joy ride po evropi.

the land of the dead!

pre 4 godine

na svakih 250 km punjenje traje sat vremena??? koja je bre ovo nebuloza?? za pola sata napuni na 80% znachi do 100% treba sigurno jos toliko jer je poznato da tako ti punjachi funkcionisu da kada treba da se napuni tih zadnjih nekoliko procenata to ide jako sporije!! autonomija mora da bude minimum 500 km, sve ispod toga je smesno komentarisati, i samo punjenje ne sme da traje duze od 20 minuta.. mislim da su ovo realnosti, sad opet treba sve ve postojece pumpe osposobiti sa ovim agregatima za punjenje, naravno i to ce se placati cim bude omasovljeno, prema tome, sviranje k..u!

jaretina; profil SR vozača 3/4, stealth driver, štedi sijalice, far pali kad vidi kontrolu, žmigavce kad slučajno zakači rukom, od dimne zavese ne vidiš kola

pre 4 godine

...cena ovog auta je kao nov audi q16 + 100 000l nafte. Znači ekonomičnije je ne čitati ove tekstove...
(Dik, 27. avgust 2019 07:52)

... nafte ...
mislim da je tebi najekonomičnije da ne čitaš. bilo šta. kao i do sada, a pogotovo u školi na matematici.

dragi srbi, vidi se da smo bili 500 god pod turcima, "iz aviona" se vidi, ali bukvalno.
samo gledate kako da ni slučajno ne stanete i da onesvešćeni od dizlo vibracija, buke i puta vozite dok se ne upali crvena dioda.
stajete ili tada, ili ako poginete.
pokupili ste najgore gene od turaka.
a to što iza vas ide crni oblak i mrtve ptice padaju, za to će deca da vam sude.
samoživi stvorovi uskog i podaničkog mentalnog sklopa.

CJC

pre 4 godine

I šta sad? Pa toliku razdaljinu ja pređem sa Puntom kome dogodine pravim punoletstvo za isto vreme pri tom stajem svakih 2 sata da sipam vodu da ne prokuva.

Joca

pre 4 godine

Pre svega, svaku naizgled afirmativnu reklamu Folksvagena treba shvatati kao sabotažu elektromobila. Što nisu sve te novinare potrpali u jedan autobus, ako već idu u istom pravcu, pa bio taj autobus električni ili ne? Ili avion, ako im se žuri?
U Folksvagenu su jasno i sa najvišeg nivia rekli da nikada neće praviti električne automobile. Dokazano su i lažovi, ali kad nam njihove laži odgovaraju, e onda je to istina. Sindrom "pokajnika". Pa za sve konvertite uvek je bilo jedino sigurno da su bili (ili su još uvek) lažovi.
I to da neće praviti elektromobile su znači lagali kao i za zagađivanje. Što ih onda uopšte prave? Zato što misle da sad lažu veštije? Pa ne, nego je već stvorena armija budala koja im na svaku laž veruje jednako kao prvi put.

priprema za radio®

pre 4 godine

Čitah lep test na za Nissan Leaf pre par dana (mislim da je na autoportal, nisam siguran). Kažu, realna autonomija mu je oko 250 km, a ne deklarisanih 290 km po WLTP (ima valjda bateriju od 50 kWh ), a „na kućnu struju“ mu je potrebno (samo?) oko 21 sat da bi se napunila baterija.
Dakle, za po gradu ili tu bliže oko grada, to (nekome) deluje skroz ok. Tih 50 kWh ...

Avaya

pre 4 godine

Значи веома једноставно, само има једна ситница, где наћи пуњач од 150 KW? Ако се зна да по кућама/становима имамо обично инсталирамо 6KW по фази а да су 150 KW реткост за сада, остаје да свој пут мора да се веома пажљиво испланира. Остаје и питање када се повећа број возила колико ћеш да чекаш да дођеш на ред, а напољу је или -15 или 35? За сада утопија

dača

pre 4 godine

s jedne strane me oduševljavaju potezi velikih proizvodjača da se izbore sa konkurencijom i u elektro eri auto industrije, a s druge ubija u pojam koliko smo mi daleko od razvijenog sveta.

da nam neko čak i pokloni ovakav auto - kako bi ga koristili po Srbiji sa svega nekoliko punjača u opticaju?

m

pre 4 godine

Od svih e-bot komentara najvise volim ove sto im je ok da prave sat pauze na svakih 250km da jedu i odu u wc. Je l realno ima iko ko krene iz NS na Zlatibor i stane u Pozegu da jede i ode u wc i na to potrosi sat vremena? Ili je l ima iko ko krene na put od 1000km i staje da jede na svakih sat i po i to bas da jede, ne da prezalogaji, bas da zdere ceo sat???
(Aleksandar, 26. avgust 2019 21:33)

Kojih svih e-botova, ima jedan takav komentar i 27 komentara od SUS-botova. Prvo, punjenje ne traje sat vremena nego pola sata. Drugo, stajali su na svaka 3 i po sata (7 puta za 24h). Naravno, ti ćeš sledeći put da napišeš komentar kako se staje na svakih pola sata i da punjenje traje 3 sata...
Ljudi, napredak tehnologije je nezaustavljiv i tako će i ovaj put biti. Za samo par godina, i domet i brzina punjenja i cena će biti slična kao konvencionalni automobili, ali ćete vi i dalje da mislite da je to mnogo lošije nego vaš dizel dimnjak... Niko vam (za sada) ne brani da vozite te krševe, tako da pustite druge da uživaju u boljoj tehnologiji...

Toronto

pre 4 godine

Pre nešto više od mesec dana sam išao Teslom S iz Toronta u Quebec City (oko 800 km). Samo sam jednom punio na super charger-u u Cornwall-u na nekih 420-430 km. Priključio auto, otišli na doručak i kafu, malo prošetali i to je to. Audi se dosta kasno uključio u EV priču, kao i ostali evropski proizvodžači i dosta kasne. 230 km je stvarno malo za neko ozbiljnije putovanje. Ali ljudi, evropski giganti su tek počeli da ulažu u EV i tek su izbacili prve modele. Imaju ogroman kapital i za 5 godina ćr preuzeti primat ili, u najmanju ruku, biti medju vodećim proizvodžačima ev.

bos

pre 4 godine

@ (Aleksandar, 26. avgust 2019 21:33)

ja kad idem na neki dalji put planiram da stanem na svakih 250-300km ili do 3 sata vožnje
ali uglavnom se završi na tome da stanem kad me leđa baš zabole :(

Teo

pre 4 godine

Ovako ja vidim situaciju:tehnologija benzinskih, a pogotovu dizel motora je blizu kraja mogućih optimizacija, izvlačenja više snage sa jedne strane, a sa druge zadovoljavanja ekoloških standarda. Električni automobili se sad potenciraju kao prihvatljiva alternativa, ali ja ne vidim da je moguće eliminisati motore sa unutrašnjim sagorevanjem, bar u ovom trenutku sa ovom tehnologijom baterija. Naravno, to ne znači da to neće biti u budućnosti. Električna vozila, uzimajući u obzir trenutni i projektovani stepen razvoj u bliskoj buducnosti, mogu biti korisna kao gradski automobili. Ovaj marketinski trik Audija je samo to, prosto je neprakticno koristiti električna vozila na dužim putovanjima. Shvatam da ljudi žele da se odmaknu od sus motora, ali za dalja putovanja električna vozila mogu koristiti entuzijasti. Iskreno, ja ne znam koliko ljudi, procentualno, koristi automobile za duža putovanja, u odnosu na ostale vidove prevoza (avion, voz, etc.), ali, trenutno, niti baterije mogu da postignu, u smislu kapaciteta i brzine punjenja, šta se očekuje, a ni javni transport uvećan broj putnika. Dakle, dobro je što se razmišlja o napuštanju sus motora i razvoju alternativa. Nije mi jasno potenciranje samo elektricnih vozila. Meni se lično čiji da su vodonicne ćelije obećavajuce, ali moguć je i prodor u razvoju baterija. Postoji više opcija na stolu, ali ovo nije referendum. Iako svi očekuju 'revoluciju' u prelasku na nove vidove 'goriva', mislim da će to ipak biti 'evolucija'.

Petar

pre 4 godine

EV su za sada, a verovatno i za neka kasnija vremena samo za urbane sredine, jer tu je i najveca naseljenost, punjaci ce biti instalirani svuda, a najvaznije i jeste unaprediti kvalitet vazduha u gradovima. Za duze relacije nije cak ni hibrid, jer je njegov SUS motor obicno veci potrosac, pa kada izadjete na put i pritisnete gas trosi vise nego obican auto. Dakle EV za grad i krace relacije, auto sa SUS motorom/avion za duze relacije. EV se i ne prave za zemlje 3.sveta, niti iko ima nas u vidu kada je razvijao ta vozila. To u razvijenim zemljama uz subvencije drzave popravljaju kvalitet vazduha i zivota u gradovima i stede na potrosnji goriva, odrzavanja vozila, itd. Mi nismo jos ni obrisali ulice i pokosili korov u gradu.