Subota, 27.07.2019.

08:30

Kanađani našli naše zlato: Rezerve 19 miliona tona rude

Kanadska rudarska kompanija objavila je preliminarnu studiju izvodljivosti otvaranja i eksploatacije rudnika zlata na planini Crni vrh.

Izvor: Tanjug

Kanaðani našli naše zlato: Rezerve 19 miliona tona rude IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

prcko

pre 4 godine

pa toliko zaradi mala crna gora za godinu dana od turizma. to je smesno mala zarada ta tako veliki poduhvat. i to za deset godina. srbijo okreni se prirodi i seoskom turizmu, to se govori vec decenijama ali nista se ne desava. male reke i potoci se unistavaju mini hidrocentralama, smece lezi na sve strane a mogla bi srbija velike pare da zaradi da se alo mrdne. austrija ima turisticki promet 22 milijardu eura godisnje. normalno ne mogu se porediti srbija i austrija ali eto neka srbija uzme milijardu godisnje, bicu zadovoljan. a ovaj rudnik je cista glupost ako je ovaj proracun tacan

BENELUX

pre 4 godine

Nije problem što će Kanađani kopati, profitiraće i država. Problem je da li će se pridržavati Kanadskih standarda zaštite životne sredine i da li će imati Srpske "inspekcije" koje rade po principu može, a ne mora. U industrijskoj eksploataciji zlata ima mnogo zagađenja da bi se dobila metalčina koja iz nekog razloga ima vrednost ili je sama po sebi vrednost!? ... Kad platim ručak karticom u grčkoj, naš guverner pošalje goluba sa 0.5gr zlata. Pomama za zlatom je uslovljena strahom, globalna ekonomija je neodrživa i zato ga svi kupuju ko nenormalni. Sad već ima 6puta više novca u opticaju nego pre 10 godina, ko to štampa, šalje... Digitalizuje???? I kako se zlato tu uklapa sa provizijama banaka?

Zoran

pre 4 godine

Geološki atlas Srbije je napravljen sedamdestih godina prošlog veka. Kanadjani su samo utvrdili kolike su rezerve. Inače u Timockoj krajini su zlato eksploatisali još Rimljani samo što se to tad zvalo Gornja Mezija

dragutin

pre 4 godine

Svrha našeg Rudarsko-geološkog fakulteta je samo da školuje kadrove za državnu upravu i administraciju da bi vlast mogla da se ugradi ("hoću svoj deo, nećete da me prevarite") u ovakve poslove koje nazivaju stranim investicijama. Ne pada na im pamet da bi neki naši ljudi mogli da otvore rudarsku kompaniju ili da se formira neko javno preduzeće koje bi se time bavilo i pametno upravljalo našim resursima. U sledećim decenijama mnoge valute će morati da devalviraju a cena zlata će bukvalno eksplodirati.

radnik sa rogozne (Crni Vrh je najveci vrh planine Rogozna)

pre 4 godine

@petar hoces odgovor majstore? to zlato su kanadjani pronasli, ne mi! oni su ulozili milione u istrazivanje tla. srbija nema novca za takvo ulaganje. da ne pricam o znanju I iskustvu. mi cak nemamo znanja beograd na vodi na napravimo, a kamoli rudnik...
Kanadaski konzorcijum, u kome ima Turaka, Bugara pa i Kanađanja (Bugari su zaduzeni za uzimanje uzoraka, a Turci za ispitivanje terena tj odredjuju mesta gde Bugari kasnije buše i uzimaju uzorke) dobio je dozvolu od drzavice srbije da ispita teren i uzme uzorke. Istraziovanje je zavrseno prosle godine, danas su stigli podaci o istrazivanjuu. Licno sam nosio aparat vredan 100 000 $ za koji sam snosio potpunu odgovornost u slucaju havarije, davali su dobre pare (oko 3500 dinara dnevno ) za ekstremno opasan posao istrazivanja terena po liticama punih poskoka (najotrovnija zmija u EU dada), šumama punih divljači poput medveda (koji je najmanja pretnja), vukova (i ne baš opasnih zveri u poređenju sa sledećim) i veprova. Ima i lisica i jelena ali oni su bezopasni. Sve ovo vam pišem kako bih vam preneo lični utisak : na nekim mestima postoje i površinski kopovi (prašina i pesak sa zlatnim tačkicama, lično sam nosio u zlataru uzorke i rezultati su slični ovim gorenavedenim). Ne smemo dozvoliti da to bogatsvo dospe u ruke stranaca! Koliko god da nemamo para sad za iskop, pa nismo imali ni pre i evo zivimo. Treb a ostaviti to za mladje narastaje, nikako da se to proda ko Beograd na vodi i da nam deca postanu Kanadjanski vazali.poyy

xxoo

pre 4 godine

Unca zlata je 28 grama i trenutno vredi US$1400, što je oko $50/g. Znaci ukupna vrednost nalazista zlata je oko $1.7MM (milijardi US$) po današnjim cenama. To podelite sa 10 godina, pa se dobije oko $170 miliona godišnje. To je jasno. Ono što nije jasno je koliko treba da se uloži para da se otvori taj novi rudnik zlata i onda da se održava/da radi 10 godina? Ako bi to koštalo više od 170 miliona godišnje, onda tu nema profita, niti ekonomske logike! Takve kalkulacije su u domenu inzenjerske ekonomije, a ne politike. Pitajte iskusnog rudarskog inženjera i on će moći da proceni cenu eksploatacije te rude i troškove tog rudnika.

Simo

pre 4 godine

Negde prosle godine, kada su vrsena istrazivanja, bila je internet informacija da su nadjeni uzorci sa 53 grama zlata u toni rude, sto
je najbogatije nalaziste na svetu. Danasnji podatak nije ni priblizan tome. Ko i zasto gresi?

firmincurbrigen

pre 4 godine

Jesam za to da svi u našoj lepoj i bogatoj zemlji osetimo i materijalnu korist od onoga što nam je Bog dao.Ali nisam za to da se državni novac ulaže u investicije ubacivanjem kao u provaliju bez dna zaduživanjem milijardi koje ćemo vraćati sa kamatom nepotrebno i gde svako posmatra kao da je ničije vlasništvo a gde se gleda da se ukrade koliko može da se odnese.Samoupravljanje nam došlo glave čistačica ako može nosi kući metlu,fizikalac po krugu što može da sakrije zlato bi vrlo rado ako bi mu dopalo šaka,ovi vozači u transportu razrade brzo šemu,portir i vidi i nevidi.Za korumpirane rukovodioce nećemo ni govoriti kolike su im mogućnosti olovkom da naprave manjak i dug.Našu lepu zamisao komentatora bi jedino moglo da se sačuva primenjivanje zakona cara Dušana.Pa ti ukradi ako smeš,ovako samoupravljanje i demokratija,to kod privatnika teže ide.

Petar

pre 4 godine

@lester

Hvala na pojasnjenju. Nije mi samo jasno zasto se odmah ne izadje u medije transparentnim izjavama, kao sto si ti sada uradio, nego sto ovako sturim saopstenjima kod gradjana stvara sliku da smo jos jednom izigrani kako od stranaca tako i od ovih nasih lokalnih alavih na novac koji bi i rodjenu majku prodali, a kamoli neko brdo. Takodje, gradjani zele da znaju kako ce to uticati na zivotnu sredinu. Podledaj bilo koji nas rudnik tipa Majdanpek. Skoro sam bio gore i tamo je jedna velika pustinja i beskonacno jezero jalovine koje prekriva citav vrh brda. Tamo nema vise zivot sveta, a vetar nosi pesak dalje prema okruzenju. To su samo neka od pitanja koja se mogu postaviti. Znam, da ovo nije mesto, ali bilo bi dobro da neko i sa te strane razmislja.

ced

pre 4 godine

Ovde je neko slab sa matematikom!
34 tone su 34 000 kilograma. a to je
34 000 000 miliona grama! Ako je gram zlata 20€ dobija se 680 000 000 €.
Tačna je računica ako je gram zlata oko 50 €, što mislim da nije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Godzila, 27. jul 2019 09:49)

Ta cena sto pises, 20EUR, je cena u zlatari i to onog zlata 14 karatnog za nakit sto se koristi. Njegova cistoca je 585 ili 58,5% zlata a ostalo razni dodatci (bakar, nikl, kalaj...) da bi zlatari mogli da mu izvuku potrebnu boju i sjaj: zuto, belo, crveno. A i da bi mogli da ga prodaju, jer cisto zlato 99,9% finoce nikom u vidu burmi, prstenja i lancica, ne bi ni mogli da prodaju. Mislim i da im je cak i zabranjeno da takvo zlato prodaju jer je to afinirano zlato, u narodu jos zvano i 24karatno, iz koga se prave super cisti investicioni novcici-dukati i zlatne poluge.

Takvo zlato po jucerasnjoj ceni na berzi je 40EUR za gram sto mu onda dodje ne 680 miliona nego 1,36 milijardi eura a jos nista nije receno o srebru i bakru koji ce se tamo takodje naci u prilicnim i ekonomski isplatvim kolicinama

А. Петров

pre 4 godine

(loki, 27. jul 2019 10:45)
Браво на коментару, Локи, и хвала на информацијама. Иначе, мишљења сам да 1,6 милијарди долара БРУТО вредности чак ни за овако сиромашну земљу као што је Србија нису пресудне паре. А ако су тачни подаци које си написао, онда је ово за Србију добар посао. Сами од своје сиротиње то злато никада не би ископали.

lester

pre 4 godine

Super tacno tako jedna zemlja propada. Tako sto sopstvene resurse pokloni strancima na koriscenje i eksploataciju. Nase zlato a profit Kanadjanima. Nama samo obecanje da ce biti posla za rudare u sledecih 9 godina. Odlican primer modernog ropstva.
(Aussie, 27. jul 2019 09:40)

@aussie
nista se ne poklanja balvane. srbija isto ima udela u projektu. cuo si sta su rojaltis?? drzava srbija sa budzetom od €10milijardi ne moze da ulozi stotine miliona u rudnike, zato postoje koncesije I tenderi da investitori ekploatisu. tako rade sve zemlje sveta.

lester

pre 4 godine

Pitanje je zasto mi nase zlato dajemo Kanadjanima? Koliko od 1,6 milijardi dobija drzava Srbija?
(Petar, 27. jul 2019 09:15)

@petar
hoces odgovor majstore?
to zlato su kanadjani pronasli, ne mi! oni su ulozili milione u istrazivanje tla. srbija nema novca za takvo ulaganje. da ne pricam o znanju I iskustvu. mi cak nemamo znanja beograd na vodi na napravimo, a kamoli rudnik. beograd na vodi smo dali alabaru da radi, jel da!? sta mislis, da su energoprojekt I napred mogli to sami da naprave? pa ne mogu ni sad kao podkontraktor da zavrse posao, a kamoli sami. znaci, znanja I sredstava nema, tako da ako hoces da iskoristis resurse onda dozvolis drugome da ulaze. sebi zadrzavas 20-30% dobiti, a oni koji ulazu skoro sve zadrzavaju 70-80% sto je skroz fer. jos par primera; airsrbija I etihad, bor I kinezi, smederevo I kinezi, nis I gazprom, jedino telekom za sad sam posluje bez znanja I iskustva I zato mu je upao udeo na trzistu sa 70% na 30% u zadnjih desetak god. tako sve drzave rade. to je normalno. kapito?

lester

pre 4 godine

Ovde je neko slab sa matematikom! 
34 tone su 34 000 kilograma. a to je 
34 000 000 miliona grama! Ako je gram zlata 20€ dobija se 680 000 000 €. 
Tačna je računica ako je gram zlata oko 50 €, što mislim da nije.
(Godzila, 27. jul 2019 09:49

@godzila
gresis bato. pricas o koncentraciji. ne o cistom zlatu. nije bas tolko lako izracunati.

loki

pre 4 godine

Vreme eksploatacije 9 godina, prosecna bruto plata rudara je 75 hiljada dinara(mozda bude veca) , rudna renta 3%, 136 miliona dolara u izgradnju pocetne infrastrukture, jos minimum toliko o odrzavanje i sirenje kopa, prosecna godisnja proizvodnja 3,5 tona zlata(oko 150 miliona dolara godisnji prihodi od zlata, bice tu i srebra, platine i bakra tako da ce prihodi biti i veci). Sve u svemu, srbija ce direktno od rudne rente dobiti oko 70 miona dolara(tu su i drugi metali), za plate 250 rudara oko 22 miliona dolara, tu su i drugi porezi i dozvole kao i kupovina srpske struje, vode, hrane, komunalije, razne dozvole. Ali uglavnom od 1,6 milijardi dolara(prihod samo od zlata za vreme eksploatacije) srbija ce dobiti oko jedne trecine(500-700 miliona dolara) na direktne i indirektne nacine. Ili bdp ce biti uvecan za oko 0,1%(50-70 miliona dolara godisnje). Vecina zlata nece biti za izvoz jer centralna banka srbije ima zakonski omogucen prioritet pri kupovini, sto ce verovatno povecati poreske obaveze proizvodjaca jer zlato nije za izvoz.

Draža

pre 4 godine

Nema to veze s demokratijom kako neki pričaju već je to kapitalizam. Prodaš nekome prava da istražuje rudna bogatstva po odr. uslovima. Mogli su da ne nađu ništa. Mi svakako nemamo tehnologiju za eksploatisanje te rude jer inače ne bismo to ustupali, odn. odavno bismo to izvadili.
Zanimljivo bi bilo videti pod kojim uslovima će da rudare, odn. šta dobija država. To bi trebalo da bude dostupno javnosti osim ako nije proglašeno za vojnu tajnu kao i svi ugovori.

Ajde@

pre 4 godine

Ovde koji kritikuju, imate li vi predstave koliko kosta eksploatacija, koliko koštaju prvo ovo ispitivanja, pa onda i iskop rude, kao i sve što prati taj proces.
Ja koliko znam, država za to nema pare, pa sad, ako neko od vas ima par stotina miliona evradi, a i vise, slobodno kopajte.
To vam je kao da na vašem imanju sikne gejzir nafte, a vi od toga nemate ništa, jer nemate para za eksploataciju iste.
Potrazicete kredit, ali banka će vam tražiti udeo profita, a onda se okrenuti ka privatnim investitorima, sa kojim ćete zajednički deliti profit.
Ako nećete ni to, pa neka kulja nafta slobodno, zar ne!?

Miki

pre 4 godine

Sve veliki strucnjaci za rudarstvo! Nasa drzava nije ni znala da tu ima zlata a otkrila ga je firma Avala Risorsiz tako sto je na istrazivanja u Srbiji do sad potrosila preko 150 miliona dolara. Da li je neko od vas strucnjaka bio u Zagubici, da li bi ste ziveli tamo? Ne bi ste naravno a ceo ovaj kraj je ziveo od Kanadjana dok su radili istrazivanja, sta ce tek biti ako se otvori rudnik ali nije ni to sigurno jer je pitanje dal’ je isplativo otvarati podzemnu eksploataciju sa tako niskim sadrzajima zlata po toni rude. Bitno je da ovde komentatori sve znaju i jedva cekaju da uzmu lopate i pravac Zagubica da kupaju, ne znate ni gde je na karti. Cela Srbija opustela a oni iz kruga dvojke bi preko mobilnog da kopaju zlato.

Pera

pre 4 godine

Koliko vidim po komentarima Srbi i dalje žive u samoupravnom socijalizmu (koji nas je i doveo dovde). Ajde organizujte jednu ORA pa kopajte sami to zlato.

Ona radi u ....

pre 4 godine

Narod i ovako ćuti i trpi sve - dakle nije za bolje !
Dim i zagadjenje u Boru , kao pre II svetskog rata ( kao da nema nove topionice ) , šume na Crnom vrhu ( gazduju " Srbijašume" ) posečene ...sve je devastirano .
Sada i ovo !
Svi ćute ili po direktivama raznih lobija " kao protestvuju " .
Sve je lažno i isfolirano.
Zato i propadamo - niko nema svest o višim interesima.

Kosovo i Metohija

pre 4 godine

A zašto ne kopamo mi tu rudu...
Ako nemamo tehnologiju novu... kupimo je...košta manje od 1,6 milijardi...i zaposlimo naše ljude i naše zlato stavimo u naš sef...

profesionalni komentator

pre 4 godine

Lepota demokratije koju nam je doneo Zapad na delu...sto mi da se mucimo i kopamo zlato, kad mogu oni lepo to da urade umesto nas i zarade.

Subjektivno

pre 4 godine

Smesno mala kolicina s obzirom kako ce da devastiraju prirodu. Od te cifre drzavi ce ostati manje od 200 miliona sa porezima i taksama a lokalnoj zajednici kroz plate itd. 50-70 miliona i to sve razvuceno na period od 9 godina. A steta koju ce napraviti ce biti znacajno veca od cifre koja ce nama ostati i trajace decenijama.

Aussie

pre 4 godine

Super tacno tako jedna zemlja propada. Tako sto sopstvene resurse pokloni strancima na koriscenje i eksploataciju. Nase zlato a profit Kanadjanima. Nama samo obecanje da ce biti posla za rudare u sledecih 9 godina. Odlican primer modernog ropstva.

Godzila

pre 4 godine

Ovde je neko slab sa matematikom!
34 tone su 34 000 kilograma. a to je
34 000 000 miliona grama! Ako je gram zlata 20€ dobija se 680 000 000 €.
Tačna je računica ako je gram zlata oko 50 €, što mislim da nije.

Aussie

pre 4 godine

Super tacno tako jedna zemlja propada. Tako sto sopstvene resurse pokloni strancima na koriscenje i eksploataciju. Nase zlato a profit Kanadjanima. Nama samo obecanje da ce biti posla za rudare u sledecih 9 godina. Odlican primer modernog ropstva.

Subjektivno

pre 4 godine

Smesno mala kolicina s obzirom kako ce da devastiraju prirodu. Od te cifre drzavi ce ostati manje od 200 miliona sa porezima i taksama a lokalnoj zajednici kroz plate itd. 50-70 miliona i to sve razvuceno na period od 9 godina. A steta koju ce napraviti ce biti znacajno veca od cifre koja ce nama ostati i trajace decenijama.

Miki

pre 4 godine

Sve veliki strucnjaci za rudarstvo! Nasa drzava nije ni znala da tu ima zlata a otkrila ga je firma Avala Risorsiz tako sto je na istrazivanja u Srbiji do sad potrosila preko 150 miliona dolara. Da li je neko od vas strucnjaka bio u Zagubici, da li bi ste ziveli tamo? Ne bi ste naravno a ceo ovaj kraj je ziveo od Kanadjana dok su radili istrazivanja, sta ce tek biti ako se otvori rudnik ali nije ni to sigurno jer je pitanje dal’ je isplativo otvarati podzemnu eksploataciju sa tako niskim sadrzajima zlata po toni rude. Bitno je da ovde komentatori sve znaju i jedva cekaju da uzmu lopate i pravac Zagubica da kupaju, ne znate ni gde je na karti. Cela Srbija opustela a oni iz kruga dvojke bi preko mobilnog da kopaju zlato.

profesionalni komentator

pre 4 godine

Lepota demokratije koju nam je doneo Zapad na delu...sto mi da se mucimo i kopamo zlato, kad mogu oni lepo to da urade umesto nas i zarade.

lester

pre 4 godine

Pitanje je zasto mi nase zlato dajemo Kanadjanima? Koliko od 1,6 milijardi dobija drzava Srbija?
(Petar, 27. jul 2019 09:15)

@petar
hoces odgovor majstore?
to zlato su kanadjani pronasli, ne mi! oni su ulozili milione u istrazivanje tla. srbija nema novca za takvo ulaganje. da ne pricam o znanju I iskustvu. mi cak nemamo znanja beograd na vodi na napravimo, a kamoli rudnik. beograd na vodi smo dali alabaru da radi, jel da!? sta mislis, da su energoprojekt I napred mogli to sami da naprave? pa ne mogu ni sad kao podkontraktor da zavrse posao, a kamoli sami. znaci, znanja I sredstava nema, tako da ako hoces da iskoristis resurse onda dozvolis drugome da ulaze. sebi zadrzavas 20-30% dobiti, a oni koji ulazu skoro sve zadrzavaju 70-80% sto je skroz fer. jos par primera; airsrbija I etihad, bor I kinezi, smederevo I kinezi, nis I gazprom, jedino telekom za sad sam posluje bez znanja I iskustva I zato mu je upao udeo na trzistu sa 70% na 30% u zadnjih desetak god. tako sve drzave rade. to je normalno. kapito?

radnik sa rogozne (Crni Vrh je najveci vrh planine Rogozna)

pre 4 godine

@petar hoces odgovor majstore? to zlato su kanadjani pronasli, ne mi! oni su ulozili milione u istrazivanje tla. srbija nema novca za takvo ulaganje. da ne pricam o znanju I iskustvu. mi cak nemamo znanja beograd na vodi na napravimo, a kamoli rudnik...
Kanadaski konzorcijum, u kome ima Turaka, Bugara pa i Kanađanja (Bugari su zaduzeni za uzimanje uzoraka, a Turci za ispitivanje terena tj odredjuju mesta gde Bugari kasnije buše i uzimaju uzorke) dobio je dozvolu od drzavice srbije da ispita teren i uzme uzorke. Istraziovanje je zavrseno prosle godine, danas su stigli podaci o istrazivanjuu. Licno sam nosio aparat vredan 100 000 $ za koji sam snosio potpunu odgovornost u slucaju havarije, davali su dobre pare (oko 3500 dinara dnevno ) za ekstremno opasan posao istrazivanja terena po liticama punih poskoka (najotrovnija zmija u EU dada), šumama punih divljači poput medveda (koji je najmanja pretnja), vukova (i ne baš opasnih zveri u poređenju sa sledećim) i veprova. Ima i lisica i jelena ali oni su bezopasni. Sve ovo vam pišem kako bih vam preneo lični utisak : na nekim mestima postoje i površinski kopovi (prašina i pesak sa zlatnim tačkicama, lično sam nosio u zlataru uzorke i rezultati su slični ovim gorenavedenim). Ne smemo dozvoliti da to bogatsvo dospe u ruke stranaca! Koliko god da nemamo para sad za iskop, pa nismo imali ni pre i evo zivimo. Treb a ostaviti to za mladje narastaje, nikako da se to proda ko Beograd na vodi i da nam deca postanu Kanadjanski vazali.poyy

Draža

pre 4 godine

Nema to veze s demokratijom kako neki pričaju već je to kapitalizam. Prodaš nekome prava da istražuje rudna bogatstva po odr. uslovima. Mogli su da ne nađu ništa. Mi svakako nemamo tehnologiju za eksploatisanje te rude jer inače ne bismo to ustupali, odn. odavno bismo to izvadili.
Zanimljivo bi bilo videti pod kojim uslovima će da rudare, odn. šta dobija država. To bi trebalo da bude dostupno javnosti osim ako nije proglašeno za vojnu tajnu kao i svi ugovori.

lester

pre 4 godine

Ovde je neko slab sa matematikom! 
34 tone su 34 000 kilograma. a to je 
34 000 000 miliona grama! Ako je gram zlata 20€ dobija se 680 000 000 €. 
Tačna je računica ako je gram zlata oko 50 €, što mislim da nije.
(Godzila, 27. jul 2019 09:49

@godzila
gresis bato. pricas o koncentraciji. ne o cistom zlatu. nije bas tolko lako izracunati.

Ajde@

pre 4 godine

Ovde koji kritikuju, imate li vi predstave koliko kosta eksploatacija, koliko koštaju prvo ovo ispitivanja, pa onda i iskop rude, kao i sve što prati taj proces.
Ja koliko znam, država za to nema pare, pa sad, ako neko od vas ima par stotina miliona evradi, a i vise, slobodno kopajte.
To vam je kao da na vašem imanju sikne gejzir nafte, a vi od toga nemate ništa, jer nemate para za eksploataciju iste.
Potrazicete kredit, ali banka će vam tražiti udeo profita, a onda se okrenuti ka privatnim investitorima, sa kojim ćete zajednički deliti profit.
Ako nećete ni to, pa neka kulja nafta slobodno, zar ne!?

Ona radi u ....

pre 4 godine

Narod i ovako ćuti i trpi sve - dakle nije za bolje !
Dim i zagadjenje u Boru , kao pre II svetskog rata ( kao da nema nove topionice ) , šume na Crnom vrhu ( gazduju " Srbijašume" ) posečene ...sve je devastirano .
Sada i ovo !
Svi ćute ili po direktivama raznih lobija " kao protestvuju " .
Sve je lažno i isfolirano.
Zato i propadamo - niko nema svest o višim interesima.

Pera

pre 4 godine

Koliko vidim po komentarima Srbi i dalje žive u samoupravnom socijalizmu (koji nas je i doveo dovde). Ajde organizujte jednu ORA pa kopajte sami to zlato.

lester

pre 4 godine

Super tacno tako jedna zemlja propada. Tako sto sopstvene resurse pokloni strancima na koriscenje i eksploataciju. Nase zlato a profit Kanadjanima. Nama samo obecanje da ce biti posla za rudare u sledecih 9 godina. Odlican primer modernog ropstva.
(Aussie, 27. jul 2019 09:40)

@aussie
nista se ne poklanja balvane. srbija isto ima udela u projektu. cuo si sta su rojaltis?? drzava srbija sa budzetom od €10milijardi ne moze da ulozi stotine miliona u rudnike, zato postoje koncesije I tenderi da investitori ekploatisu. tako rade sve zemlje sveta.

Simo

pre 4 godine

Negde prosle godine, kada su vrsena istrazivanja, bila je internet informacija da su nadjeni uzorci sa 53 grama zlata u toni rude, sto
je najbogatije nalaziste na svetu. Danasnji podatak nije ni priblizan tome. Ko i zasto gresi?

loki

pre 4 godine

Vreme eksploatacije 9 godina, prosecna bruto plata rudara je 75 hiljada dinara(mozda bude veca) , rudna renta 3%, 136 miliona dolara u izgradnju pocetne infrastrukture, jos minimum toliko o odrzavanje i sirenje kopa, prosecna godisnja proizvodnja 3,5 tona zlata(oko 150 miliona dolara godisnji prihodi od zlata, bice tu i srebra, platine i bakra tako da ce prihodi biti i veci). Sve u svemu, srbija ce direktno od rudne rente dobiti oko 70 miona dolara(tu su i drugi metali), za plate 250 rudara oko 22 miliona dolara, tu su i drugi porezi i dozvole kao i kupovina srpske struje, vode, hrane, komunalije, razne dozvole. Ali uglavnom od 1,6 milijardi dolara(prihod samo od zlata za vreme eksploatacije) srbija ce dobiti oko jedne trecine(500-700 miliona dolara) na direktne i indirektne nacine. Ili bdp ce biti uvecan za oko 0,1%(50-70 miliona dolara godisnje). Vecina zlata nece biti za izvoz jer centralna banka srbije ima zakonski omogucen prioritet pri kupovini, sto ce verovatno povecati poreske obaveze proizvodjaca jer zlato nije za izvoz.

dragutin

pre 4 godine

Svrha našeg Rudarsko-geološkog fakulteta je samo da školuje kadrove za državnu upravu i administraciju da bi vlast mogla da se ugradi ("hoću svoj deo, nećete da me prevarite") u ovakve poslove koje nazivaju stranim investicijama. Ne pada na im pamet da bi neki naši ljudi mogli da otvore rudarsku kompaniju ili da se formira neko javno preduzeće koje bi se time bavilo i pametno upravljalo našim resursima. U sledećim decenijama mnoge valute će morati da devalviraju a cena zlata će bukvalno eksplodirati.

Kosovo i Metohija

pre 4 godine

A zašto ne kopamo mi tu rudu...
Ako nemamo tehnologiju novu... kupimo je...košta manje od 1,6 milijardi...i zaposlimo naše ljude i naše zlato stavimo u naš sef...

Zoran

pre 4 godine

Geološki atlas Srbije je napravljen sedamdestih godina prošlog veka. Kanadjani su samo utvrdili kolike su rezerve. Inače u Timockoj krajini su zlato eksploatisali još Rimljani samo što se to tad zvalo Gornja Mezija

xxoo

pre 4 godine

Unca zlata je 28 grama i trenutno vredi US$1400, što je oko $50/g. Znaci ukupna vrednost nalazista zlata je oko $1.7MM (milijardi US$) po današnjim cenama. To podelite sa 10 godina, pa se dobije oko $170 miliona godišnje. To je jasno. Ono što nije jasno je koliko treba da se uloži para da se otvori taj novi rudnik zlata i onda da se održava/da radi 10 godina? Ako bi to koštalo više od 170 miliona godišnje, onda tu nema profita, niti ekonomske logike! Takve kalkulacije su u domenu inzenjerske ekonomije, a ne politike. Pitajte iskusnog rudarskog inženjera i on će moći da proceni cenu eksploatacije te rude i troškove tog rudnika.

ced

pre 4 godine

Ovde je neko slab sa matematikom!
34 tone su 34 000 kilograma. a to je
34 000 000 miliona grama! Ako je gram zlata 20€ dobija se 680 000 000 €.
Tačna je računica ako je gram zlata oko 50 €, što mislim da nije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Godzila, 27. jul 2019 09:49)

Ta cena sto pises, 20EUR, je cena u zlatari i to onog zlata 14 karatnog za nakit sto se koristi. Njegova cistoca je 585 ili 58,5% zlata a ostalo razni dodatci (bakar, nikl, kalaj...) da bi zlatari mogli da mu izvuku potrebnu boju i sjaj: zuto, belo, crveno. A i da bi mogli da ga prodaju, jer cisto zlato 99,9% finoce nikom u vidu burmi, prstenja i lancica, ne bi ni mogli da prodaju. Mislim i da im je cak i zabranjeno da takvo zlato prodaju jer je to afinirano zlato, u narodu jos zvano i 24karatno, iz koga se prave super cisti investicioni novcici-dukati i zlatne poluge.

Takvo zlato po jucerasnjoj ceni na berzi je 40EUR za gram sto mu onda dodje ne 680 miliona nego 1,36 milijardi eura a jos nista nije receno o srebru i bakru koji ce se tamo takodje naci u prilicnim i ekonomski isplatvim kolicinama

Petar

pre 4 godine

@lester

Hvala na pojasnjenju. Nije mi samo jasno zasto se odmah ne izadje u medije transparentnim izjavama, kao sto si ti sada uradio, nego sto ovako sturim saopstenjima kod gradjana stvara sliku da smo jos jednom izigrani kako od stranaca tako i od ovih nasih lokalnih alavih na novac koji bi i rodjenu majku prodali, a kamoli neko brdo. Takodje, gradjani zele da znaju kako ce to uticati na zivotnu sredinu. Podledaj bilo koji nas rudnik tipa Majdanpek. Skoro sam bio gore i tamo je jedna velika pustinja i beskonacno jezero jalovine koje prekriva citav vrh brda. Tamo nema vise zivot sveta, a vetar nosi pesak dalje prema okruzenju. To su samo neka od pitanja koja se mogu postaviti. Znam, da ovo nije mesto, ali bilo bi dobro da neko i sa te strane razmislja.

firmincurbrigen

pre 4 godine

Jesam za to da svi u našoj lepoj i bogatoj zemlji osetimo i materijalnu korist od onoga što nam je Bog dao.Ali nisam za to da se državni novac ulaže u investicije ubacivanjem kao u provaliju bez dna zaduživanjem milijardi koje ćemo vraćati sa kamatom nepotrebno i gde svako posmatra kao da je ničije vlasništvo a gde se gleda da se ukrade koliko može da se odnese.Samoupravljanje nam došlo glave čistačica ako može nosi kući metlu,fizikalac po krugu što može da sakrije zlato bi vrlo rado ako bi mu dopalo šaka,ovi vozači u transportu razrade brzo šemu,portir i vidi i nevidi.Za korumpirane rukovodioce nećemo ni govoriti kolike su im mogućnosti olovkom da naprave manjak i dug.Našu lepu zamisao komentatora bi jedino moglo da se sačuva primenjivanje zakona cara Dušana.Pa ti ukradi ako smeš,ovako samoupravljanje i demokratija,to kod privatnika teže ide.

А. Петров

pre 4 godine

(loki, 27. jul 2019 10:45)
Браво на коментару, Локи, и хвала на информацијама. Иначе, мишљења сам да 1,6 милијарди долара БРУТО вредности чак ни за овако сиромашну земљу као што је Србија нису пресудне паре. А ако су тачни подаци које си написао, онда је ово за Србију добар посао. Сами од своје сиротиње то злато никада не би ископали.

prcko

pre 4 godine

pa toliko zaradi mala crna gora za godinu dana od turizma. to je smesno mala zarada ta tako veliki poduhvat. i to za deset godina. srbijo okreni se prirodi i seoskom turizmu, to se govori vec decenijama ali nista se ne desava. male reke i potoci se unistavaju mini hidrocentralama, smece lezi na sve strane a mogla bi srbija velike pare da zaradi da se alo mrdne. austrija ima turisticki promet 22 milijardu eura godisnje. normalno ne mogu se porediti srbija i austrija ali eto neka srbija uzme milijardu godisnje, bicu zadovoljan. a ovaj rudnik je cista glupost ako je ovaj proracun tacan

Godzila

pre 4 godine

Ovde je neko slab sa matematikom!
34 tone su 34 000 kilograma. a to je
34 000 000 miliona grama! Ako je gram zlata 20€ dobija se 680 000 000 €.
Tačna je računica ako je gram zlata oko 50 €, što mislim da nije.

BENELUX

pre 4 godine

Nije problem što će Kanađani kopati, profitiraće i država. Problem je da li će se pridržavati Kanadskih standarda zaštite životne sredine i da li će imati Srpske "inspekcije" koje rade po principu može, a ne mora. U industrijskoj eksploataciji zlata ima mnogo zagađenja da bi se dobila metalčina koja iz nekog razloga ima vrednost ili je sama po sebi vrednost!? ... Kad platim ručak karticom u grčkoj, naš guverner pošalje goluba sa 0.5gr zlata. Pomama za zlatom je uslovljena strahom, globalna ekonomija je neodrživa i zato ga svi kupuju ko nenormalni. Sad već ima 6puta više novca u opticaju nego pre 10 godina, ko to štampa, šalje... Digitalizuje???? I kako se zlato tu uklapa sa provizijama banaka?

lester

pre 4 godine

Pitanje je zasto mi nase zlato dajemo Kanadjanima? Koliko od 1,6 milijardi dobija drzava Srbija?
(Petar, 27. jul 2019 09:15)

@petar
hoces odgovor majstore?
to zlato su kanadjani pronasli, ne mi! oni su ulozili milione u istrazivanje tla. srbija nema novca za takvo ulaganje. da ne pricam o znanju I iskustvu. mi cak nemamo znanja beograd na vodi na napravimo, a kamoli rudnik. beograd na vodi smo dali alabaru da radi, jel da!? sta mislis, da su energoprojekt I napred mogli to sami da naprave? pa ne mogu ni sad kao podkontraktor da zavrse posao, a kamoli sami. znaci, znanja I sredstava nema, tako da ako hoces da iskoristis resurse onda dozvolis drugome da ulaze. sebi zadrzavas 20-30% dobiti, a oni koji ulazu skoro sve zadrzavaju 70-80% sto je skroz fer. jos par primera; airsrbija I etihad, bor I kinezi, smederevo I kinezi, nis I gazprom, jedino telekom za sad sam posluje bez znanja I iskustva I zato mu je upao udeo na trzistu sa 70% na 30% u zadnjih desetak god. tako sve drzave rade. to je normalno. kapito?

lester

pre 4 godine

Super tacno tako jedna zemlja propada. Tako sto sopstvene resurse pokloni strancima na koriscenje i eksploataciju. Nase zlato a profit Kanadjanima. Nama samo obecanje da ce biti posla za rudare u sledecih 9 godina. Odlican primer modernog ropstva.
(Aussie, 27. jul 2019 09:40)

@aussie
nista se ne poklanja balvane. srbija isto ima udela u projektu. cuo si sta su rojaltis?? drzava srbija sa budzetom od €10milijardi ne moze da ulozi stotine miliona u rudnike, zato postoje koncesije I tenderi da investitori ekploatisu. tako rade sve zemlje sveta.

Pera

pre 4 godine

Koliko vidim po komentarima Srbi i dalje žive u samoupravnom socijalizmu (koji nas je i doveo dovde). Ajde organizujte jednu ORA pa kopajte sami to zlato.

Miki

pre 4 godine

Sve veliki strucnjaci za rudarstvo! Nasa drzava nije ni znala da tu ima zlata a otkrila ga je firma Avala Risorsiz tako sto je na istrazivanja u Srbiji do sad potrosila preko 150 miliona dolara. Da li je neko od vas strucnjaka bio u Zagubici, da li bi ste ziveli tamo? Ne bi ste naravno a ceo ovaj kraj je ziveo od Kanadjana dok su radili istrazivanja, sta ce tek biti ako se otvori rudnik ali nije ni to sigurno jer je pitanje dal’ je isplativo otvarati podzemnu eksploataciju sa tako niskim sadrzajima zlata po toni rude. Bitno je da ovde komentatori sve znaju i jedva cekaju da uzmu lopate i pravac Zagubica da kupaju, ne znate ni gde je na karti. Cela Srbija opustela a oni iz kruga dvojke bi preko mobilnog da kopaju zlato.

Ajde@

pre 4 godine

Ovde koji kritikuju, imate li vi predstave koliko kosta eksploatacija, koliko koštaju prvo ovo ispitivanja, pa onda i iskop rude, kao i sve što prati taj proces.
Ja koliko znam, država za to nema pare, pa sad, ako neko od vas ima par stotina miliona evradi, a i vise, slobodno kopajte.
To vam je kao da na vašem imanju sikne gejzir nafte, a vi od toga nemate ništa, jer nemate para za eksploataciju iste.
Potrazicete kredit, ali banka će vam tražiti udeo profita, a onda se okrenuti ka privatnim investitorima, sa kojim ćete zajednički deliti profit.
Ako nećete ni to, pa neka kulja nafta slobodno, zar ne!?

Kosovo i Metohija

pre 4 godine

A zašto ne kopamo mi tu rudu...
Ako nemamo tehnologiju novu... kupimo je...košta manje od 1,6 milijardi...i zaposlimo naše ljude i naše zlato stavimo u naš sef...

radnik sa rogozne (Crni Vrh je najveci vrh planine Rogozna)

pre 4 godine

@petar hoces odgovor majstore? to zlato su kanadjani pronasli, ne mi! oni su ulozili milione u istrazivanje tla. srbija nema novca za takvo ulaganje. da ne pricam o znanju I iskustvu. mi cak nemamo znanja beograd na vodi na napravimo, a kamoli rudnik...
Kanadaski konzorcijum, u kome ima Turaka, Bugara pa i Kanađanja (Bugari su zaduzeni za uzimanje uzoraka, a Turci za ispitivanje terena tj odredjuju mesta gde Bugari kasnije buše i uzimaju uzorke) dobio je dozvolu od drzavice srbije da ispita teren i uzme uzorke. Istraziovanje je zavrseno prosle godine, danas su stigli podaci o istrazivanjuu. Licno sam nosio aparat vredan 100 000 $ za koji sam snosio potpunu odgovornost u slucaju havarije, davali su dobre pare (oko 3500 dinara dnevno ) za ekstremno opasan posao istrazivanja terena po liticama punih poskoka (najotrovnija zmija u EU dada), šumama punih divljači poput medveda (koji je najmanja pretnja), vukova (i ne baš opasnih zveri u poređenju sa sledećim) i veprova. Ima i lisica i jelena ali oni su bezopasni. Sve ovo vam pišem kako bih vam preneo lični utisak : na nekim mestima postoje i površinski kopovi (prašina i pesak sa zlatnim tačkicama, lično sam nosio u zlataru uzorke i rezultati su slični ovim gorenavedenim). Ne smemo dozvoliti da to bogatsvo dospe u ruke stranaca! Koliko god da nemamo para sad za iskop, pa nismo imali ni pre i evo zivimo. Treb a ostaviti to za mladje narastaje, nikako da se to proda ko Beograd na vodi i da nam deca postanu Kanadjanski vazali.poyy

Godzila

pre 4 godine

Ovde je neko slab sa matematikom!
34 tone su 34 000 kilograma. a to je
34 000 000 miliona grama! Ako je gram zlata 20€ dobija se 680 000 000 €.
Tačna je računica ako je gram zlata oko 50 €, što mislim da nije.

profesionalni komentator

pre 4 godine

Lepota demokratije koju nam je doneo Zapad na delu...sto mi da se mucimo i kopamo zlato, kad mogu oni lepo to da urade umesto nas i zarade.

Aussie

pre 4 godine

Super tacno tako jedna zemlja propada. Tako sto sopstvene resurse pokloni strancima na koriscenje i eksploataciju. Nase zlato a profit Kanadjanima. Nama samo obecanje da ce biti posla za rudare u sledecih 9 godina. Odlican primer modernog ropstva.

loki

pre 4 godine

Vreme eksploatacije 9 godina, prosecna bruto plata rudara je 75 hiljada dinara(mozda bude veca) , rudna renta 3%, 136 miliona dolara u izgradnju pocetne infrastrukture, jos minimum toliko o odrzavanje i sirenje kopa, prosecna godisnja proizvodnja 3,5 tona zlata(oko 150 miliona dolara godisnji prihodi od zlata, bice tu i srebra, platine i bakra tako da ce prihodi biti i veci). Sve u svemu, srbija ce direktno od rudne rente dobiti oko 70 miona dolara(tu su i drugi metali), za plate 250 rudara oko 22 miliona dolara, tu su i drugi porezi i dozvole kao i kupovina srpske struje, vode, hrane, komunalije, razne dozvole. Ali uglavnom od 1,6 milijardi dolara(prihod samo od zlata za vreme eksploatacije) srbija ce dobiti oko jedne trecine(500-700 miliona dolara) na direktne i indirektne nacine. Ili bdp ce biti uvecan za oko 0,1%(50-70 miliona dolara godisnje). Vecina zlata nece biti za izvoz jer centralna banka srbije ima zakonski omogucen prioritet pri kupovini, sto ce verovatno povecati poreske obaveze proizvodjaca jer zlato nije za izvoz.

Ona radi u ....

pre 4 godine

Narod i ovako ćuti i trpi sve - dakle nije za bolje !
Dim i zagadjenje u Boru , kao pre II svetskog rata ( kao da nema nove topionice ) , šume na Crnom vrhu ( gazduju " Srbijašume" ) posečene ...sve je devastirano .
Sada i ovo !
Svi ćute ili po direktivama raznih lobija " kao protestvuju " .
Sve je lažno i isfolirano.
Zato i propadamo - niko nema svest o višim interesima.

А. Петров

pre 4 godine

(loki, 27. jul 2019 10:45)
Браво на коментару, Локи, и хвала на информацијама. Иначе, мишљења сам да 1,6 милијарди долара БРУТО вредности чак ни за овако сиромашну земљу као што је Србија нису пресудне паре. А ако су тачни подаци које си написао, онда је ово за Србију добар посао. Сами од своје сиротиње то злато никада не би ископали.

Subjektivno

pre 4 godine

Smesno mala kolicina s obzirom kako ce da devastiraju prirodu. Od te cifre drzavi ce ostati manje od 200 miliona sa porezima i taksama a lokalnoj zajednici kroz plate itd. 50-70 miliona i to sve razvuceno na period od 9 godina. A steta koju ce napraviti ce biti znacajno veca od cifre koja ce nama ostati i trajace decenijama.

Draža

pre 4 godine

Nema to veze s demokratijom kako neki pričaju već je to kapitalizam. Prodaš nekome prava da istražuje rudna bogatstva po odr. uslovima. Mogli su da ne nađu ništa. Mi svakako nemamo tehnologiju za eksploatisanje te rude jer inače ne bismo to ustupali, odn. odavno bismo to izvadili.
Zanimljivo bi bilo videti pod kojim uslovima će da rudare, odn. šta dobija država. To bi trebalo da bude dostupno javnosti osim ako nije proglašeno za vojnu tajnu kao i svi ugovori.

firmincurbrigen

pre 4 godine

Jesam za to da svi u našoj lepoj i bogatoj zemlji osetimo i materijalnu korist od onoga što nam je Bog dao.Ali nisam za to da se državni novac ulaže u investicije ubacivanjem kao u provaliju bez dna zaduživanjem milijardi koje ćemo vraćati sa kamatom nepotrebno i gde svako posmatra kao da je ničije vlasništvo a gde se gleda da se ukrade koliko može da se odnese.Samoupravljanje nam došlo glave čistačica ako može nosi kući metlu,fizikalac po krugu što može da sakrije zlato bi vrlo rado ako bi mu dopalo šaka,ovi vozači u transportu razrade brzo šemu,portir i vidi i nevidi.Za korumpirane rukovodioce nećemo ni govoriti kolike su im mogućnosti olovkom da naprave manjak i dug.Našu lepu zamisao komentatora bi jedino moglo da se sačuva primenjivanje zakona cara Dušana.Pa ti ukradi ako smeš,ovako samoupravljanje i demokratija,to kod privatnika teže ide.

lester

pre 4 godine

Ovde je neko slab sa matematikom! 
34 tone su 34 000 kilograma. a to je 
34 000 000 miliona grama! Ako je gram zlata 20€ dobija se 680 000 000 €. 
Tačna je računica ako je gram zlata oko 50 €, što mislim da nije.
(Godzila, 27. jul 2019 09:49

@godzila
gresis bato. pricas o koncentraciji. ne o cistom zlatu. nije bas tolko lako izracunati.

dragutin

pre 4 godine

Svrha našeg Rudarsko-geološkog fakulteta je samo da školuje kadrove za državnu upravu i administraciju da bi vlast mogla da se ugradi ("hoću svoj deo, nećete da me prevarite") u ovakve poslove koje nazivaju stranim investicijama. Ne pada na im pamet da bi neki naši ljudi mogli da otvore rudarsku kompaniju ili da se formira neko javno preduzeće koje bi se time bavilo i pametno upravljalo našim resursima. U sledećim decenijama mnoge valute će morati da devalviraju a cena zlata će bukvalno eksplodirati.

Petar

pre 4 godine

@lester

Hvala na pojasnjenju. Nije mi samo jasno zasto se odmah ne izadje u medije transparentnim izjavama, kao sto si ti sada uradio, nego sto ovako sturim saopstenjima kod gradjana stvara sliku da smo jos jednom izigrani kako od stranaca tako i od ovih nasih lokalnih alavih na novac koji bi i rodjenu majku prodali, a kamoli neko brdo. Takodje, gradjani zele da znaju kako ce to uticati na zivotnu sredinu. Podledaj bilo koji nas rudnik tipa Majdanpek. Skoro sam bio gore i tamo je jedna velika pustinja i beskonacno jezero jalovine koje prekriva citav vrh brda. Tamo nema vise zivot sveta, a vetar nosi pesak dalje prema okruzenju. To su samo neka od pitanja koja se mogu postaviti. Znam, da ovo nije mesto, ali bilo bi dobro da neko i sa te strane razmislja.

xxoo

pre 4 godine

Unca zlata je 28 grama i trenutno vredi US$1400, što je oko $50/g. Znaci ukupna vrednost nalazista zlata je oko $1.7MM (milijardi US$) po današnjim cenama. To podelite sa 10 godina, pa se dobije oko $170 miliona godišnje. To je jasno. Ono što nije jasno je koliko treba da se uloži para da se otvori taj novi rudnik zlata i onda da se održava/da radi 10 godina? Ako bi to koštalo više od 170 miliona godišnje, onda tu nema profita, niti ekonomske logike! Takve kalkulacije su u domenu inzenjerske ekonomije, a ne politike. Pitajte iskusnog rudarskog inženjera i on će moći da proceni cenu eksploatacije te rude i troškove tog rudnika.

Simo

pre 4 godine

Negde prosle godine, kada su vrsena istrazivanja, bila je internet informacija da su nadjeni uzorci sa 53 grama zlata u toni rude, sto
je najbogatije nalaziste na svetu. Danasnji podatak nije ni priblizan tome. Ko i zasto gresi?

prcko

pre 4 godine

pa toliko zaradi mala crna gora za godinu dana od turizma. to je smesno mala zarada ta tako veliki poduhvat. i to za deset godina. srbijo okreni se prirodi i seoskom turizmu, to se govori vec decenijama ali nista se ne desava. male reke i potoci se unistavaju mini hidrocentralama, smece lezi na sve strane a mogla bi srbija velike pare da zaradi da se alo mrdne. austrija ima turisticki promet 22 milijardu eura godisnje. normalno ne mogu se porediti srbija i austrija ali eto neka srbija uzme milijardu godisnje, bicu zadovoljan. a ovaj rudnik je cista glupost ako je ovaj proracun tacan

ced

pre 4 godine

Ovde je neko slab sa matematikom!
34 tone su 34 000 kilograma. a to je
34 000 000 miliona grama! Ako je gram zlata 20€ dobija se 680 000 000 €.
Tačna je računica ako je gram zlata oko 50 €, što mislim da nije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Godzila, 27. jul 2019 09:49)

Ta cena sto pises, 20EUR, je cena u zlatari i to onog zlata 14 karatnog za nakit sto se koristi. Njegova cistoca je 585 ili 58,5% zlata a ostalo razni dodatci (bakar, nikl, kalaj...) da bi zlatari mogli da mu izvuku potrebnu boju i sjaj: zuto, belo, crveno. A i da bi mogli da ga prodaju, jer cisto zlato 99,9% finoce nikom u vidu burmi, prstenja i lancica, ne bi ni mogli da prodaju. Mislim i da im je cak i zabranjeno da takvo zlato prodaju jer je to afinirano zlato, u narodu jos zvano i 24karatno, iz koga se prave super cisti investicioni novcici-dukati i zlatne poluge.

Takvo zlato po jucerasnjoj ceni na berzi je 40EUR za gram sto mu onda dodje ne 680 miliona nego 1,36 milijardi eura a jos nista nije receno o srebru i bakru koji ce se tamo takodje naci u prilicnim i ekonomski isplatvim kolicinama

Zoran

pre 4 godine

Geološki atlas Srbije je napravljen sedamdestih godina prošlog veka. Kanadjani su samo utvrdili kolike su rezerve. Inače u Timockoj krajini su zlato eksploatisali još Rimljani samo što se to tad zvalo Gornja Mezija

BENELUX

pre 4 godine

Nije problem što će Kanađani kopati, profitiraće i država. Problem je da li će se pridržavati Kanadskih standarda zaštite životne sredine i da li će imati Srpske "inspekcije" koje rade po principu može, a ne mora. U industrijskoj eksploataciji zlata ima mnogo zagađenja da bi se dobila metalčina koja iz nekog razloga ima vrednost ili je sama po sebi vrednost!? ... Kad platim ručak karticom u grčkoj, naš guverner pošalje goluba sa 0.5gr zlata. Pomama za zlatom je uslovljena strahom, globalna ekonomija je neodrživa i zato ga svi kupuju ko nenormalni. Sad već ima 6puta više novca u opticaju nego pre 10 godina, ko to štampa, šalje... Digitalizuje???? I kako se zlato tu uklapa sa provizijama banaka?