Petak, 26.07.2019.

15:08

Rumunija zaustavila ruske tenkove na putu za Srbiju, stiglo objašnjenje

"Rumunija nije propustila transport s ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini".

Izvor: Sputnjik

Rumunija zaustavila ruske tenkove na putu za Srbiju, stiglo objašnjenje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

I bolje

pre 4 godine

Ako naši momci ne mogu da sednu u neku čvrstu mašinu kao što je Leopard ili Čelendžer, e pa ne trebaju nam ni sovjetske kutije za šibice.

Rumuni su super

pre 4 godine

Rumuni misle sve najbolje o Srbima.Nikada necemo zaboraviti kako ste pomagali nasem narodu za vreme rezima Causeskua.Sa Rusima je nesto drugo.Pozdrav od domaceg Rumuna.
(Moldovan, 26. jul 2019 16:51)

Jeste sjajan narod, trebalo je da odem da zivim u Amsterdam da vas upoznam. Prvo sam, pre 18 godina, upoznao grupu profesora is Bukuresta, radili smo na nekom projektu zajedno, bilo je kao da se znamo citav zivot.
Poslednjih godina dosta radim sa mladim ljudima iz Rumunije, Mihail, Ionela, Madalina itt. Svi su super, razumemo se, salimo se, iako je izmedju nas 2000km i 25 godina razlike... i svi su se obradovali kada su shvatili da sam rodjen u Srbiji.
Dakle, Srbi NI NA KAKAV nacin ne treba da se ljute na Rumune, oni se ovde ne pitaju nista. Rumuni su komsija kakav se samo pozeleti moze, na kraju krajeva, ja ne znam da smo mi imali neki ozbiljniji sukob u poslednjih 1000 godina - takve primere ne mozete da nadjete nigde u Evropi!

poručnik Drakče

pre 4 godine

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Leteci Dux, 26. jul 2019 16:09)

Ove "kante" su još u operativnoj upotrebi u ruskoj tenkovskoj floti, inače najmoćnijoj na svetu..čak je 2016.rusko ministarstvo odbrane naručilo izradu dodatnih 100 tenkova ovog tipa... Ti si, možda, služio na osnovnoj verziji T-72 koja je proizvedena pre 40 i kusur godina...T-72 je u međuvremenu doživeo nekoliko modernizacija i podizanja na viši standard...a ruski tenk T-72 B3 je jedan vrlo solidan tenk...nije "Armata" T-14, ali je dosta bolji od našeg M-84 koji je poboljšana verzija osnovnog T-72, ...a ti tenkovi o kojima ti govoriš više nisu u oerativnoj upotrebi u oklopnim jedinicama vojske Srbije....dio, oko 40-ak tenkova T-72, se nalazi u rezervnim snagama zajedno sa T-55. I prvi F-16 je proizveden pre 41 godinu, a trenutno je jedan od najboljih višenamenskih aviona na svetu...kako je to moguće, ako je to kanta stara 40+ godina...

ConteLeone

pre 4 godine

Meni samo nije jasno da saljes naoruzanje, hiljade kilometara i to jos tranzitno kroz neku zemlju a da se ne proveri, dobiju povratne informacije o lokalnim zakonima i dozvole potrebne za isporuku !?
Ovo kao neka diletantska kurirska sluzba da je radila, da ne kazem spedicija.

Bio sam Rusofil

pre 4 godine

Sve je ovo igra Rusije i Amerike sa malom Srbijom.Da su zaista hteli da isporuce Rusi ,sve bi ovo proteklo bez problema.Kako kada je aero miting uvek prelete sa njihovim avionima u Srbiju?Sve sto drugi rade Srbiji oni precutno odobravaju.Mi smo njima kusur,sitnis.Nema to veze sa bilo kojom vlascu koja je sada i koja je bila ranije.Jednostavno je tako.Kako bre preletese do Venecuele?Najveci uticaj ovde imaju Rusi.Gde god ih kritikujes svi kao u glas Zivela Rusija a niko da kaze Zivela Srbija.

HanSolo

pre 4 godine

Šta je sad, zar nam ovi nisu najbolji prijatelji?!
(Nas i Rumuna!, 26. jul 2019 15:39)

Jesu! Ali ti ne razumeš ništa I nemoj pisati gluposti.. Činjenice ovoga se vidi iz aviona.. A Rumunija je u EU koje su uvele sankcije Rusiji..

Kapetan Kuka

pre 4 godine

Zaustavljanje transporta je ilegalno. EU moze donositi kakve hoce propise za teritorije drzava svojih clanica, ali ne i za medjunarodni plovni put. Rusi imaju mnogo nacina da vrate Rumuniji za ovu pakost i sigurno nece propustiti priliku da to i ucine. A transport ce u Srbiju stici avionima.

Walt

pre 4 godine

Dunav je medjunarodni plovni put, nema Rumunija pravo da zaustavlja nista.Blokirati sve njihove brodove sad pa nek kruze okolo.
(Igor, 26. jul 2019 15:51
Previše slušate Šešalja,ne postoji nikakva prepreka da suverena zemlja na svojoj teritoriji radi šta je u njenom interesu,to je osnovno pravo suverene države, nikakvo fantomsko pravilo o “medjunarodnom plovnom putu” ne postoji,pogledaj samo šta se dešava u medjunarodnim morskim vodama a kamoli u jednoj rečici kakav je Dunav. Ovo je čista pokazna vežba nama da nam stave doznanja da svaka isporuka oružija zavisi direktno od dobre volje Natoa.

Goran

pre 4 godine

Kakav blam za Rusiju ( kao supersilu).
Ovo se Amerikancima nikad nebi desilo.
Niti bi oni to dozvolili.
(miloš, 26. jul 2019 15:47)

Austrija ih je blokirala pre koju godinu, zaustavila i vojnike i oruzje, maltene napravila medjunarodni incident, proguglaj, naci ces.

Toliko o tome...

Til Ojlenshpigel

pre 4 godine

Rusiji su uvedene sankcije, zna se sta to znaci. Naravno da ne moze nista da prodje. Zna se zakon i red. Mozda se nama ne dopada ali zakon je zakon.
(Dragan, 26. jul 2019 15:36)
Razumem šta hoćeš da kažeš, međutim Dunav je međunarodna reka i na njemu važi međunarodno plovidbe o pravo. Rumuni nemaju pravo da prisiljavaju brod da uplovi u rumunsku luku. To su nekad obilato koristili Čehoslovaci za brodove Savezne republike Nemačke, Austrije , Jugoslavije. Čak sam jednom bio na komandnom mostu kada je bila otvorena vatra na nas. Izbio je međunarodni incident. Kažem nemaju pravo... Ali dobili su direktivu - zna se od koga da što više zagorčaju. Na kraju će morati da ga puste.

Zile

pre 4 godine

Ajde malo da spustimo loptu na zemlju.
Procedure za prevoz i tranzit naoružanja traže da se pre otpočinjanja transporta obezbede sve dozvole za tranzit kroz sve zemlje gde se provozi.Po tekstu ispade da su Rumuni zaustavili transport a on u stvari nije ni započet.
Isto važi i za avio preletanja tako da je to još gora opcija.Srediće se dokumenta samo Rumuni malo talasaju i po nalogu NATO nam daju na znanje da smo odsečeni od Rusa i da zavisimo od njihove dobre volje jer uvek mogu da izmisle da FT1P.

biće bolje

pre 4 godine

moderni tenkovi, ovo bi morali da vrate Rusima, ili će da obnove svoj artiljerijski arsenal. Nismo ni svesni kojim zemljama se zameramo i sa kime se graničimo. Mislio Vučić da vodi Erdogan ovu politiku, ovo su Amerikanci napravili.

jazAbdin ,

pre 4 godine

@ ja. očigledno ne znaš da su Rumuni bili saveznici nacističke nemačke i kao takvi su zaslužili rusku čizmu,a tako su prošli i mađari i bugari dok smo mi srbi rekli NE hitleru i to platili sa preko milion poginulih...

Psihomodo

pre 4 godine

Rusiji su uvedene sankcije, zna se sta to znaci. Naravno da ne moze nista da prodje. Zna se zakon i red. Mozda se nama ne dopada ali zakon je zakon.
(Dragan, 26. jul 2019 15:36)

Nevezano sa Ruse, Amere i ostale. Kakav red i zakon?! O čemu ti pričaš? Ovo je medjunarodna reka, medjunarodni plovni put. Razumeš? Hipotetički onda mi možemo da napravimo branu i preusmerimo Dunav u Jadransko more?

Salle

pre 4 godine

Pretpostavljam da su išli preko Crnog mora pa u Dunav, ali kako su prošlu Bugarsku koja je isto u EU a zaustavili ih tek u Rumuniji?
(Igra, 26. jul 2019 15:56)
Zato što je ušće Dunava u Crno more u Rumuniji. Tek posle delte, skreće južno, pa ide ka zapadu.E taj pravac je granica između Rumunije i Bugarske.

goran

pre 4 godine

To je 60 tenkova. Mislim da se ovim blago narusavaju diplomatski odnosi, imajuci u vidu da smo rumuni i mi prijatelji. Voleo bih da vidim sta ce biti kasnije, nece ih valjda zapleniti.

C i n i k

pre 4 godine

Rumunima ne trebaju ruski tenkovi i oklopnjaci ali kad je u pitanju sistem sankcija uveden prema Rusiji zgleda da samo mi to nismo znali da postoji ili smo mislili da posto smo gubernija da to za nas ne vazi,mislili smo da se granicimo sa rujama i Moldavijom,sta?
Nadrealan je ovaj nas rezim..

aleks

pre 4 godine

Rumuni su americki igraci..na zalost nama,a nama uvek prijatelji...ali setite se vojne vezbe kod njih kada su ciljevi imali nekakva ruska obelezja..Samo Bugari su odbili da pucaju.Jaca je sprega izmedju Bugara i Rusa, a Rumuni i RUsi nikad nisu bili u ljubavi...

Alexxx

pre 4 godine

Ma nikakve problem...Rumunija je istočno u odnosu na Srbiju i apsolutno SVE što plovi Dunavom za Rumuniju i od Rumunije mora da prodje kroz naš ogroman tok Dunava od skoro 600 kilometara...e sad verujem da će vrlo brzo nešto jako bitno za Rumuniju biti zaustavljeno na duže vreme....tražili ste gledajte

Jovan

pre 4 godine

I onda nasi Rusofili mastaju da bi u slucaju nekog sukoba Rusija pomogla (mogla da pomogne) i poslala (mogla da posalje) ne znam kakvo naoruzanje :) Okruzeni smo NATO zemljama, ptica ne moze da preleti do nas ako NATO to ne dozvoli, a Rusi sigurno ne bi zapocinjali svetski rat zbog nas.

paux

pre 4 godine

Pretpostavljam da su išli preko Crnog mora pa u Dunav, ali kako su prošlu Bugarsku koja je isto u EU a zaustavili ih tek u Rumuniji?
(Igra, 26. jul 2019 15:56)

Zato sto je delta Dunava u Rumuniji oni nisu ni stigli do Bugarskog dela...

cobo

pre 4 godine

Pa eto nek neko gore nazove Brisel i rece,dobar dan NATO mi eto potpisasmo ugovor da imate slobodan prolaz za vojsku i material pteko Srbije,jel to vazi i u drugom smeru :(
I jos nesto,jel vi ono bombardovaste Srbiju radi Milosevica ili Milosevica radi Srbije :(

Dex

pre 4 godine

A ovde neki stalno ponavljaju kako je nebitno sto nas NATO okruzuje i mozemo u savez s Rusima, jer je transport Dunavomblnslobodan kroz bilo ciju teritoriju (iako je to neistina, za sve postoje odredjeni preduslovi). Zrtvuje se ova zemlja dok je vode nesposobni, a dezinformacije se sire brze od svetlosti.

Moldovan

pre 4 godine

Rumuni misle sve najbolje o Srbima.Nikada necemo zaboraviti kako ste pomagali nasem narodu za vreme rezima Causeskua.Sa Rusima je nesto drugo.Pozdrav od domaceg Rumuna.

Leteci Dux

pre 4 godine

Dunav je medjunarodna reka....Rumuni malo glume ok ....Doduse ucinili bi nam jos bolje da ne puste u Srbiju te kante od vozila ...Stare su 35 godina.....Ja sluzio JNA na njima......Rusi hteli da ih bace a nama kao poklanjaju.

Think

pre 4 godine

Eto samo sam čekao i kad ćemo se pokačiti i sa rumunima
---------
A kako smo se to mi pokacili sa Rumunima, kupili robu od trece strane oni blokirali transport protivno svim medjunarodnim ugovorima o plovidbi i onda se mi pokacili. Znaci opet SVI zajedno krivi i svi treba da se suzdrzavaju od naglih reakcija dok medjinarodna zajednica ne odluci resenje.

Pauly Ester

pre 4 godine

Ma dobro je. I tako im Agencija za bezbednost saobracaja nece dati saglasnost. Ta vozila su modifikovana u odnosu na fabricko stanje i nema teoretske sanse da to moze kod nas da prodje..

zajednički prostor

pre 4 godine

Haha, alo Rumunijo, Srbija nije u EU
(sinovac, 26. jul 2019 15:21)


Ali Rumunija jeste. Sankcije također znače da nema robnog tranzita preko jedinstvenog EU teritorija bez dopuštenja. Imate tu "nesreću" da ne graničite s Rusima, već ste okruženi članicama EU Saveza.

Dragan

pre 4 godine

Rusiji su uvedene sankcije, zna se sta to znaci. Naravno da ne moze nista da prodje. Zna se zakon i red. Mozda se nama ne dopada ali zakon je zakon.

Ja

pre 4 godine

@Ovo od Rumuna nisam očekivao.

Očigledno ne poznaješ Rumune. Kad sam bio u Bukureštu frapirala me je količina mržnje koju Rumuni gaje prema Rusima. Rumuni isključivo krive Ruse za sve što im se loše dešavalo od 1945 do 1990. Tito je na sreću rekao ne Staljinu, pa se mi nikada nismo našli pod ruskom čizmom, da nije bilo tako, verovatno bi danas i mi imali drugačije mišljenje prema njima.

Ja

pre 4 godine

@Ovo od Rumuna nisam očekivao.

Očigledno ne poznaješ Rumune. Kad sam bio u Bukureštu frapirala me je količina mržnje koju Rumuni gaje prema Rusima. Rumuni isključivo krive Ruse za sve što im se loše dešavalo od 1945 do 1990. Tito je na sreću rekao ne Staljinu, pa se mi nikada nismo našli pod ruskom čizmom, da nije bilo tako, verovatno bi danas i mi imali drugačije mišljenje prema njima.

Pauly Ester

pre 4 godine

Ma dobro je. I tako im Agencija za bezbednost saobracaja nece dati saglasnost. Ta vozila su modifikovana u odnosu na fabricko stanje i nema teoretske sanse da to moze kod nas da prodje..

zajednički prostor

pre 4 godine

Haha, alo Rumunijo, Srbija nije u EU
(sinovac, 26. jul 2019 15:21)


Ali Rumunija jeste. Sankcije također znače da nema robnog tranzita preko jedinstvenog EU teritorija bez dopuštenja. Imate tu "nesreću" da ne graničite s Rusima, već ste okruženi članicama EU Saveza.

Think

pre 4 godine

Eto samo sam čekao i kad ćemo se pokačiti i sa rumunima
---------
A kako smo se to mi pokacili sa Rumunima, kupili robu od trece strane oni blokirali transport protivno svim medjunarodnim ugovorima o plovidbi i onda se mi pokacili. Znaci opet SVI zajedno krivi i svi treba da se suzdrzavaju od naglih reakcija dok medjinarodna zajednica ne odluci resenje.

Dragan

pre 4 godine

Rusiji su uvedene sankcije, zna se sta to znaci. Naravno da ne moze nista da prodje. Zna se zakon i red. Mozda se nama ne dopada ali zakon je zakon.

Moldovan

pre 4 godine

Rumuni misle sve najbolje o Srbima.Nikada necemo zaboraviti kako ste pomagali nasem narodu za vreme rezima Causeskua.Sa Rusima je nesto drugo.Pozdrav od domaceg Rumuna.

Walt

pre 4 godine

Dunav je medjunarodni plovni put, nema Rumunija pravo da zaustavlja nista.Blokirati sve njihove brodove sad pa nek kruze okolo.
(Igor, 26. jul 2019 15:51
Previše slušate Šešalja,ne postoji nikakva prepreka da suverena zemlja na svojoj teritoriji radi šta je u njenom interesu,to je osnovno pravo suverene države, nikakvo fantomsko pravilo o “medjunarodnom plovnom putu” ne postoji,pogledaj samo šta se dešava u medjunarodnim morskim vodama a kamoli u jednoj rečici kakav je Dunav. Ovo je čista pokazna vežba nama da nam stave doznanja da svaka isporuka oružija zavisi direktno od dobre volje Natoa.

Goran

pre 4 godine

Kakav blam za Rusiju ( kao supersilu).
Ovo se Amerikancima nikad nebi desilo.
Niti bi oni to dozvolili.
(miloš, 26. jul 2019 15:47)

Austrija ih je blokirala pre koju godinu, zaustavila i vojnike i oruzje, maltene napravila medjunarodni incident, proguglaj, naci ces.

Toliko o tome...

Jovan

pre 4 godine

I onda nasi Rusofili mastaju da bi u slucaju nekog sukoba Rusija pomogla (mogla da pomogne) i poslala (mogla da posalje) ne znam kakvo naoruzanje :) Okruzeni smo NATO zemljama, ptica ne moze da preleti do nas ako NATO to ne dozvoli, a Rusi sigurno ne bi zapocinjali svetski rat zbog nas.

HanSolo

pre 4 godine

Šta je sad, zar nam ovi nisu najbolji prijatelji?!
(Nas i Rumuna!, 26. jul 2019 15:39)

Jesu! Ali ti ne razumeš ništa I nemoj pisati gluposti.. Činjenice ovoga se vidi iz aviona.. A Rumunija je u EU koje su uvele sankcije Rusiji..

jazAbdin ,

pre 4 godine

@ ja. očigledno ne znaš da su Rumuni bili saveznici nacističke nemačke i kao takvi su zaslužili rusku čizmu,a tako su prošli i mađari i bugari dok smo mi srbi rekli NE hitleru i to platili sa preko milion poginulih...

Til Ojlenshpigel

pre 4 godine

Rusiji su uvedene sankcije, zna se sta to znaci. Naravno da ne moze nista da prodje. Zna se zakon i red. Mozda se nama ne dopada ali zakon je zakon.
(Dragan, 26. jul 2019 15:36)
Razumem šta hoćeš da kažeš, međutim Dunav je međunarodna reka i na njemu važi međunarodno plovidbe o pravo. Rumuni nemaju pravo da prisiljavaju brod da uplovi u rumunsku luku. To su nekad obilato koristili Čehoslovaci za brodove Savezne republike Nemačke, Austrije , Jugoslavije. Čak sam jednom bio na komandnom mostu kada je bila otvorena vatra na nas. Izbio je međunarodni incident. Kažem nemaju pravo... Ali dobili su direktivu - zna se od koga da što više zagorčaju. Na kraju će morati da ga puste.

cobo

pre 4 godine

Pa eto nek neko gore nazove Brisel i rece,dobar dan NATO mi eto potpisasmo ugovor da imate slobodan prolaz za vojsku i material pteko Srbije,jel to vazi i u drugom smeru :(
I jos nesto,jel vi ono bombardovaste Srbiju radi Milosevica ili Milosevica radi Srbije :(

paux

pre 4 godine

Pretpostavljam da su išli preko Crnog mora pa u Dunav, ali kako su prošlu Bugarsku koja je isto u EU a zaustavili ih tek u Rumuniji?
(Igra, 26. jul 2019 15:56)

Zato sto je delta Dunava u Rumuniji oni nisu ni stigli do Bugarskog dela...

Kapetan Kuka

pre 4 godine

Zaustavljanje transporta je ilegalno. EU moze donositi kakve hoce propise za teritorije drzava svojih clanica, ali ne i za medjunarodni plovni put. Rusi imaju mnogo nacina da vrate Rumuniji za ovu pakost i sigurno nece propustiti priliku da to i ucine. A transport ce u Srbiju stici avionima.

Salle

pre 4 godine

Pretpostavljam da su išli preko Crnog mora pa u Dunav, ali kako su prošlu Bugarsku koja je isto u EU a zaustavili ih tek u Rumuniji?
(Igra, 26. jul 2019 15:56)
Zato što je ušće Dunava u Crno more u Rumuniji. Tek posle delte, skreće južno, pa ide ka zapadu.E taj pravac je granica između Rumunije i Bugarske.

Psihomodo

pre 4 godine

Rusiji su uvedene sankcije, zna se sta to znaci. Naravno da ne moze nista da prodje. Zna se zakon i red. Mozda se nama ne dopada ali zakon je zakon.
(Dragan, 26. jul 2019 15:36)

Nevezano sa Ruse, Amere i ostale. Kakav red i zakon?! O čemu ti pričaš? Ovo je medjunarodna reka, medjunarodni plovni put. Razumeš? Hipotetički onda mi možemo da napravimo branu i preusmerimo Dunav u Jadransko more?

aleks

pre 4 godine

Rumuni su americki igraci..na zalost nama,a nama uvek prijatelji...ali setite se vojne vezbe kod njih kada su ciljevi imali nekakva ruska obelezja..Samo Bugari su odbili da pucaju.Jaca je sprega izmedju Bugara i Rusa, a Rumuni i RUsi nikad nisu bili u ljubavi...

ConteLeone

pre 4 godine

Meni samo nije jasno da saljes naoruzanje, hiljade kilometara i to jos tranzitno kroz neku zemlju a da se ne proveri, dobiju povratne informacije o lokalnim zakonima i dozvole potrebne za isporuku !?
Ovo kao neka diletantska kurirska sluzba da je radila, da ne kazem spedicija.

C i n i k

pre 4 godine

Rumunima ne trebaju ruski tenkovi i oklopnjaci ali kad je u pitanju sistem sankcija uveden prema Rusiji zgleda da samo mi to nismo znali da postoji ili smo mislili da posto smo gubernija da to za nas ne vazi,mislili smo da se granicimo sa rujama i Moldavijom,sta?
Nadrealan je ovaj nas rezim..

Zile

pre 4 godine

Ajde malo da spustimo loptu na zemlju.
Procedure za prevoz i tranzit naoružanja traže da se pre otpočinjanja transporta obezbede sve dozvole za tranzit kroz sve zemlje gde se provozi.Po tekstu ispade da su Rumuni zaustavili transport a on u stvari nije ni započet.
Isto važi i za avio preletanja tako da je to još gora opcija.Srediće se dokumenta samo Rumuni malo talasaju i po nalogu NATO nam daju na znanje da smo odsečeni od Rusa i da zavisimo od njihove dobre volje jer uvek mogu da izmisle da FT1P.

Dex

pre 4 godine

A ovde neki stalno ponavljaju kako je nebitno sto nas NATO okruzuje i mozemo u savez s Rusima, jer je transport Dunavomblnslobodan kroz bilo ciju teritoriju (iako je to neistina, za sve postoje odredjeni preduslovi). Zrtvuje se ova zemlja dok je vode nesposobni, a dezinformacije se sire brze od svetlosti.

Rumuni su super

pre 4 godine

Rumuni misle sve najbolje o Srbima.Nikada necemo zaboraviti kako ste pomagali nasem narodu za vreme rezima Causeskua.Sa Rusima je nesto drugo.Pozdrav od domaceg Rumuna.
(Moldovan, 26. jul 2019 16:51)

Jeste sjajan narod, trebalo je da odem da zivim u Amsterdam da vas upoznam. Prvo sam, pre 18 godina, upoznao grupu profesora is Bukuresta, radili smo na nekom projektu zajedno, bilo je kao da se znamo citav zivot.
Poslednjih godina dosta radim sa mladim ljudima iz Rumunije, Mihail, Ionela, Madalina itt. Svi su super, razumemo se, salimo se, iako je izmedju nas 2000km i 25 godina razlike... i svi su se obradovali kada su shvatili da sam rodjen u Srbiji.
Dakle, Srbi NI NA KAKAV nacin ne treba da se ljute na Rumune, oni se ovde ne pitaju nista. Rumuni su komsija kakav se samo pozeleti moze, na kraju krajeva, ja ne znam da smo mi imali neki ozbiljniji sukob u poslednjih 1000 godina - takve primere ne mozete da nadjete nigde u Evropi!

Alexxx

pre 4 godine

Ma nikakve problem...Rumunija je istočno u odnosu na Srbiju i apsolutno SVE što plovi Dunavom za Rumuniju i od Rumunije mora da prodje kroz naš ogroman tok Dunava od skoro 600 kilometara...e sad verujem da će vrlo brzo nešto jako bitno za Rumuniju biti zaustavljeno na duže vreme....tražili ste gledajte

Bio sam Rusofil

pre 4 godine

Sve je ovo igra Rusije i Amerike sa malom Srbijom.Da su zaista hteli da isporuce Rusi ,sve bi ovo proteklo bez problema.Kako kada je aero miting uvek prelete sa njihovim avionima u Srbiju?Sve sto drugi rade Srbiji oni precutno odobravaju.Mi smo njima kusur,sitnis.Nema to veze sa bilo kojom vlascu koja je sada i koja je bila ranije.Jednostavno je tako.Kako bre preletese do Venecuele?Najveci uticaj ovde imaju Rusi.Gde god ih kritikujes svi kao u glas Zivela Rusija a niko da kaze Zivela Srbija.

I bolje

pre 4 godine

Ako naši momci ne mogu da sednu u neku čvrstu mašinu kao što je Leopard ili Čelendžer, e pa ne trebaju nam ni sovjetske kutije za šibice.

biće bolje

pre 4 godine

moderni tenkovi, ovo bi morali da vrate Rusima, ili će da obnove svoj artiljerijski arsenal. Nismo ni svesni kojim zemljama se zameramo i sa kime se graničimo. Mislio Vučić da vodi Erdogan ovu politiku, ovo su Amerikanci napravili.

Leteci Dux

pre 4 godine

Dunav je medjunarodna reka....Rumuni malo glume ok ....Doduse ucinili bi nam jos bolje da ne puste u Srbiju te kante od vozila ...Stare su 35 godina.....Ja sluzio JNA na njima......Rusi hteli da ih bace a nama kao poklanjaju.

poručnik Drakče

pre 4 godine

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Leteci Dux, 26. jul 2019 16:09)

Ove "kante" su još u operativnoj upotrebi u ruskoj tenkovskoj floti, inače najmoćnijoj na svetu..čak je 2016.rusko ministarstvo odbrane naručilo izradu dodatnih 100 tenkova ovog tipa... Ti si, možda, služio na osnovnoj verziji T-72 koja je proizvedena pre 40 i kusur godina...T-72 je u međuvremenu doživeo nekoliko modernizacija i podizanja na viši standard...a ruski tenk T-72 B3 je jedan vrlo solidan tenk...nije "Armata" T-14, ali je dosta bolji od našeg M-84 koji je poboljšana verzija osnovnog T-72, ...a ti tenkovi o kojima ti govoriš više nisu u oerativnoj upotrebi u oklopnim jedinicama vojske Srbije....dio, oko 40-ak tenkova T-72, se nalazi u rezervnim snagama zajedno sa T-55. I prvi F-16 je proizveden pre 41 godinu, a trenutno je jedan od najboljih višenamenskih aviona na svetu...kako je to moguće, ako je to kanta stara 40+ godina...

goran

pre 4 godine

To je 60 tenkova. Mislim da se ovim blago narusavaju diplomatski odnosi, imajuci u vidu da smo rumuni i mi prijatelji. Voleo bih da vidim sta ce biti kasnije, nece ih valjda zapleniti.

Dragan

pre 4 godine

Rusiji su uvedene sankcije, zna se sta to znaci. Naravno da ne moze nista da prodje. Zna se zakon i red. Mozda se nama ne dopada ali zakon je zakon.

zajednički prostor

pre 4 godine

Haha, alo Rumunijo, Srbija nije u EU
(sinovac, 26. jul 2019 15:21)


Ali Rumunija jeste. Sankcije također znače da nema robnog tranzita preko jedinstvenog EU teritorija bez dopuštenja. Imate tu "nesreću" da ne graničite s Rusima, već ste okruženi članicama EU Saveza.

Ja

pre 4 godine

@Ovo od Rumuna nisam očekivao.

Očigledno ne poznaješ Rumune. Kad sam bio u Bukureštu frapirala me je količina mržnje koju Rumuni gaje prema Rusima. Rumuni isključivo krive Ruse za sve što im se loše dešavalo od 1945 do 1990. Tito je na sreću rekao ne Staljinu, pa se mi nikada nismo našli pod ruskom čizmom, da nije bilo tako, verovatno bi danas i mi imali drugačije mišljenje prema njima.

Think

pre 4 godine

Eto samo sam čekao i kad ćemo se pokačiti i sa rumunima
---------
A kako smo se to mi pokacili sa Rumunima, kupili robu od trece strane oni blokirali transport protivno svim medjunarodnim ugovorima o plovidbi i onda se mi pokacili. Znaci opet SVI zajedno krivi i svi treba da se suzdrzavaju od naglih reakcija dok medjinarodna zajednica ne odluci resenje.

Kapetan Kuka

pre 4 godine

Zaustavljanje transporta je ilegalno. EU moze donositi kakve hoce propise za teritorije drzava svojih clanica, ali ne i za medjunarodni plovni put. Rusi imaju mnogo nacina da vrate Rumuniji za ovu pakost i sigurno nece propustiti priliku da to i ucine. A transport ce u Srbiju stici avionima.

I bolje

pre 4 godine

Ako naši momci ne mogu da sednu u neku čvrstu mašinu kao što je Leopard ili Čelendžer, e pa ne trebaju nam ni sovjetske kutije za šibice.

Psihomodo

pre 4 godine

Rusiji su uvedene sankcije, zna se sta to znaci. Naravno da ne moze nista da prodje. Zna se zakon i red. Mozda se nama ne dopada ali zakon je zakon.
(Dragan, 26. jul 2019 15:36)

Nevezano sa Ruse, Amere i ostale. Kakav red i zakon?! O čemu ti pričaš? Ovo je medjunarodna reka, medjunarodni plovni put. Razumeš? Hipotetički onda mi možemo da napravimo branu i preusmerimo Dunav u Jadransko more?

Alexxx

pre 4 godine

Ma nikakve problem...Rumunija je istočno u odnosu na Srbiju i apsolutno SVE što plovi Dunavom za Rumuniju i od Rumunije mora da prodje kroz naš ogroman tok Dunava od skoro 600 kilometara...e sad verujem da će vrlo brzo nešto jako bitno za Rumuniju biti zaustavljeno na duže vreme....tražili ste gledajte

C i n i k

pre 4 godine

Rumunima ne trebaju ruski tenkovi i oklopnjaci ali kad je u pitanju sistem sankcija uveden prema Rusiji zgleda da samo mi to nismo znali da postoji ili smo mislili da posto smo gubernija da to za nas ne vazi,mislili smo da se granicimo sa rujama i Moldavijom,sta?
Nadrealan je ovaj nas rezim..

Leteci Dux

pre 4 godine

Dunav je medjunarodna reka....Rumuni malo glume ok ....Doduse ucinili bi nam jos bolje da ne puste u Srbiju te kante od vozila ...Stare su 35 godina.....Ja sluzio JNA na njima......Rusi hteli da ih bace a nama kao poklanjaju.

Pauly Ester

pre 4 godine

Ma dobro je. I tako im Agencija za bezbednost saobracaja nece dati saglasnost. Ta vozila su modifikovana u odnosu na fabricko stanje i nema teoretske sanse da to moze kod nas da prodje..

Jovan

pre 4 godine

I onda nasi Rusofili mastaju da bi u slucaju nekog sukoba Rusija pomogla (mogla da pomogne) i poslala (mogla da posalje) ne znam kakvo naoruzanje :) Okruzeni smo NATO zemljama, ptica ne moze da preleti do nas ako NATO to ne dozvoli, a Rusi sigurno ne bi zapocinjali svetski rat zbog nas.

Walt

pre 4 godine

Dunav je medjunarodni plovni put, nema Rumunija pravo da zaustavlja nista.Blokirati sve njihove brodove sad pa nek kruze okolo.
(Igor, 26. jul 2019 15:51
Previše slušate Šešalja,ne postoji nikakva prepreka da suverena zemlja na svojoj teritoriji radi šta je u njenom interesu,to je osnovno pravo suverene države, nikakvo fantomsko pravilo o “medjunarodnom plovnom putu” ne postoji,pogledaj samo šta se dešava u medjunarodnim morskim vodama a kamoli u jednoj rečici kakav je Dunav. Ovo je čista pokazna vežba nama da nam stave doznanja da svaka isporuka oružija zavisi direktno od dobre volje Natoa.

jazAbdin ,

pre 4 godine

@ ja. očigledno ne znaš da su Rumuni bili saveznici nacističke nemačke i kao takvi su zaslužili rusku čizmu,a tako su prošli i mađari i bugari dok smo mi srbi rekli NE hitleru i to platili sa preko milion poginulih...

Til Ojlenshpigel

pre 4 godine

Rusiji su uvedene sankcije, zna se sta to znaci. Naravno da ne moze nista da prodje. Zna se zakon i red. Mozda se nama ne dopada ali zakon je zakon.
(Dragan, 26. jul 2019 15:36)
Razumem šta hoćeš da kažeš, međutim Dunav je međunarodna reka i na njemu važi međunarodno plovidbe o pravo. Rumuni nemaju pravo da prisiljavaju brod da uplovi u rumunsku luku. To su nekad obilato koristili Čehoslovaci za brodove Savezne republike Nemačke, Austrije , Jugoslavije. Čak sam jednom bio na komandnom mostu kada je bila otvorena vatra na nas. Izbio je međunarodni incident. Kažem nemaju pravo... Ali dobili su direktivu - zna se od koga da što više zagorčaju. Na kraju će morati da ga puste.

Moldovan

pre 4 godine

Rumuni misle sve najbolje o Srbima.Nikada necemo zaboraviti kako ste pomagali nasem narodu za vreme rezima Causeskua.Sa Rusima je nesto drugo.Pozdrav od domaceg Rumuna.

HanSolo

pre 4 godine

Šta je sad, zar nam ovi nisu najbolji prijatelji?!
(Nas i Rumuna!, 26. jul 2019 15:39)

Jesu! Ali ti ne razumeš ništa I nemoj pisati gluposti.. Činjenice ovoga se vidi iz aviona.. A Rumunija je u EU koje su uvele sankcije Rusiji..

goran

pre 4 godine

To je 60 tenkova. Mislim da se ovim blago narusavaju diplomatski odnosi, imajuci u vidu da smo rumuni i mi prijatelji. Voleo bih da vidim sta ce biti kasnije, nece ih valjda zapleniti.

Goran

pre 4 godine

Kakav blam za Rusiju ( kao supersilu).
Ovo se Amerikancima nikad nebi desilo.
Niti bi oni to dozvolili.
(miloš, 26. jul 2019 15:47)

Austrija ih je blokirala pre koju godinu, zaustavila i vojnike i oruzje, maltene napravila medjunarodni incident, proguglaj, naci ces.

Toliko o tome...

biće bolje

pre 4 godine

moderni tenkovi, ovo bi morali da vrate Rusima, ili će da obnove svoj artiljerijski arsenal. Nismo ni svesni kojim zemljama se zameramo i sa kime se graničimo. Mislio Vučić da vodi Erdogan ovu politiku, ovo su Amerikanci napravili.

Dex

pre 4 godine

A ovde neki stalno ponavljaju kako je nebitno sto nas NATO okruzuje i mozemo u savez s Rusima, jer je transport Dunavomblnslobodan kroz bilo ciju teritoriju (iako je to neistina, za sve postoje odredjeni preduslovi). Zrtvuje se ova zemlja dok je vode nesposobni, a dezinformacije se sire brze od svetlosti.

cobo

pre 4 godine

Pa eto nek neko gore nazove Brisel i rece,dobar dan NATO mi eto potpisasmo ugovor da imate slobodan prolaz za vojsku i material pteko Srbije,jel to vazi i u drugom smeru :(
I jos nesto,jel vi ono bombardovaste Srbiju radi Milosevica ili Milosevica radi Srbije :(

Bio sam Rusofil

pre 4 godine

Sve je ovo igra Rusije i Amerike sa malom Srbijom.Da su zaista hteli da isporuce Rusi ,sve bi ovo proteklo bez problema.Kako kada je aero miting uvek prelete sa njihovim avionima u Srbiju?Sve sto drugi rade Srbiji oni precutno odobravaju.Mi smo njima kusur,sitnis.Nema to veze sa bilo kojom vlascu koja je sada i koja je bila ranije.Jednostavno je tako.Kako bre preletese do Venecuele?Najveci uticaj ovde imaju Rusi.Gde god ih kritikujes svi kao u glas Zivela Rusija a niko da kaze Zivela Srbija.

poručnik Drakče

pre 4 godine

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Leteci Dux, 26. jul 2019 16:09)

Ove "kante" su još u operativnoj upotrebi u ruskoj tenkovskoj floti, inače najmoćnijoj na svetu..čak je 2016.rusko ministarstvo odbrane naručilo izradu dodatnih 100 tenkova ovog tipa... Ti si, možda, služio na osnovnoj verziji T-72 koja je proizvedena pre 40 i kusur godina...T-72 je u međuvremenu doživeo nekoliko modernizacija i podizanja na viši standard...a ruski tenk T-72 B3 je jedan vrlo solidan tenk...nije "Armata" T-14, ali je dosta bolji od našeg M-84 koji je poboljšana verzija osnovnog T-72, ...a ti tenkovi o kojima ti govoriš više nisu u oerativnoj upotrebi u oklopnim jedinicama vojske Srbije....dio, oko 40-ak tenkova T-72, se nalazi u rezervnim snagama zajedno sa T-55. I prvi F-16 je proizveden pre 41 godinu, a trenutno je jedan od najboljih višenamenskih aviona na svetu...kako je to moguće, ako je to kanta stara 40+ godina...

ConteLeone

pre 4 godine

Meni samo nije jasno da saljes naoruzanje, hiljade kilometara i to jos tranzitno kroz neku zemlju a da se ne proveri, dobiju povratne informacije o lokalnim zakonima i dozvole potrebne za isporuku !?
Ovo kao neka diletantska kurirska sluzba da je radila, da ne kazem spedicija.

aleks

pre 4 godine

Rumuni su americki igraci..na zalost nama,a nama uvek prijatelji...ali setite se vojne vezbe kod njih kada su ciljevi imali nekakva ruska obelezja..Samo Bugari su odbili da pucaju.Jaca je sprega izmedju Bugara i Rusa, a Rumuni i RUsi nikad nisu bili u ljubavi...

Zile

pre 4 godine

Ajde malo da spustimo loptu na zemlju.
Procedure za prevoz i tranzit naoružanja traže da se pre otpočinjanja transporta obezbede sve dozvole za tranzit kroz sve zemlje gde se provozi.Po tekstu ispade da su Rumuni zaustavili transport a on u stvari nije ni započet.
Isto važi i za avio preletanja tako da je to još gora opcija.Srediće se dokumenta samo Rumuni malo talasaju i po nalogu NATO nam daju na znanje da smo odsečeni od Rusa i da zavisimo od njihove dobre volje jer uvek mogu da izmisle da FT1P.

Rumuni su super

pre 4 godine

Rumuni misle sve najbolje o Srbima.Nikada necemo zaboraviti kako ste pomagali nasem narodu za vreme rezima Causeskua.Sa Rusima je nesto drugo.Pozdrav od domaceg Rumuna.
(Moldovan, 26. jul 2019 16:51)

Jeste sjajan narod, trebalo je da odem da zivim u Amsterdam da vas upoznam. Prvo sam, pre 18 godina, upoznao grupu profesora is Bukuresta, radili smo na nekom projektu zajedno, bilo je kao da se znamo citav zivot.
Poslednjih godina dosta radim sa mladim ljudima iz Rumunije, Mihail, Ionela, Madalina itt. Svi su super, razumemo se, salimo se, iako je izmedju nas 2000km i 25 godina razlike... i svi su se obradovali kada su shvatili da sam rodjen u Srbiji.
Dakle, Srbi NI NA KAKAV nacin ne treba da se ljute na Rumune, oni se ovde ne pitaju nista. Rumuni su komsija kakav se samo pozeleti moze, na kraju krajeva, ja ne znam da smo mi imali neki ozbiljniji sukob u poslednjih 1000 godina - takve primere ne mozete da nadjete nigde u Evropi!

Salle

pre 4 godine

Pretpostavljam da su išli preko Crnog mora pa u Dunav, ali kako su prošlu Bugarsku koja je isto u EU a zaustavili ih tek u Rumuniji?
(Igra, 26. jul 2019 15:56)
Zato što je ušće Dunava u Crno more u Rumuniji. Tek posle delte, skreće južno, pa ide ka zapadu.E taj pravac je granica između Rumunije i Bugarske.

paux

pre 4 godine

Pretpostavljam da su išli preko Crnog mora pa u Dunav, ali kako su prošlu Bugarsku koja je isto u EU a zaustavili ih tek u Rumuniji?
(Igra, 26. jul 2019 15:56)

Zato sto je delta Dunava u Rumuniji oni nisu ni stigli do Bugarskog dela...