Subota, 27.07.2019.

09:00

Novi lider: Kina prvi put pretekla SAD

Kina je prvi put pretekla SAD na najnovijoj listi najvećih svetskih kompanija prema ukupnim prihodima.

Izvor: Tanjug

Novi lider: Kina prvi put pretekla SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Neznalica

pre 4 godine

Očigledno je da se Kinezi podižu. Ipak, ove brojke još uvek ne prikazuju objektivni jaz u standardu po kome živi prosečan Amerikanac i prosečan Kinez. Sama činjenica da je na vrhu liste američki maloprodajni lanac trgovina govori da je kupovna moć američkih građana daleko veća od kineskih. Kada bih želeo da prikažem da se može bolje živeti od Amera, uvek bih se uhvatio poređenja sa Skandinavcima ili Švajcarcima. U ovom pogledu cela Zapadna Evropa i njihov sused Japan su daleko ispred Kineza. Na kraju krajeva, migriranje stanovništva je najbolji dokaz da Kina ima strašno dalek put, koji se meri decenijama, ne bi li nadoknadila svo zaostajanje do Deng Sijao Pinga. Ipak, mora se priznati da džinovskim koracima napreduju imajući u vidu da je prošlo tek nekoliko desetina godina od "kulturne revolucije", jednog od najvećih zala u istoriji civilizacije. Ogroman je problem što se radi o najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. U svakom slučaju Kinezi dolaze.

Nenad

pre 4 godine

Prosjecna plata u Njujorku $4,785 neto mjesecno prosjecna u Sangaju $1,193.
Cijena kvadrata stana u Njujorku ( centar ) $14,337 po m2 u Sangaju $13,374

Ivan

pre 4 godine

Dakle, radim kao gradjevinski inzenjer, u kompaniji koja je podizvodjac kineskoj firmi, i kineski inzenjeri su mi kolege.
O Srbiji imaju misljenje da je siromasna zemlja, koja nijedan projekat nije u stanju sama da uradi(sada je to verovatno istina, ali dok su oni volove gurali, mi smo nekad bili nesto). U Kini svako moze da nadje posao za platu od 800e u nekoj fabrici.Nema tamo vise sirotinje. Inzenjeri gradjevinski u Kini imaju plate od 1300e pa navise. Najveci im je problem rast cena stanova, gde se desava da nekretnine za godinu dana poskupe 50%.
U Srbiji Kinezi koji rade imaju za nase uslove abnormalne plate,najgori kineski radnik je bolje placen od srpskog hirurga. Kolege SRPSKI inzenjeri koje rade u kineskoj firmi, imaju plate prilagodjene srpskom standardu, dakle u odnosu na referentnog kolegu Kineza, 2,2puta manje.
Dakle, apsolutno postovanje, ali da mogu da biram izmedju americke , nemacke ili kineske kompanije, kineska bi bila na zadnjem mestu sigurno.

Aleksandar

pre 4 godine

Visina prihoda nije baš najbolji pokazatelj uspešnosti poslovanja firme, jer nasuprot prihodnoj imate i rashodnu stranu bilansa. Tek se analizom bilansa dve firme može proceniti koja je uspešnija. Ta analiza naravno prevazilazi okvire novinskog članka, te ostaje samo bombastičan naslov za navijačka prepucavanja.

sasa

pre 4 godine

loki - jeste ali su neke od tih firmi naduvani baloni , koji pumpaju svoju vrednost na namestenoj berzi.
pa kao vredi 100 milijardi a vredi par miliona.
neke precenjuju svoje proizvode , pa prodaju uglavnom svojim stanovnicima,
dok hardver kupuju u kini , eventualno koreji.
i tako , ima jos nacina stelovanja podataka.

Pozdrav iz Kine

pre 4 godine

Veoma biste se iznenadili koliko Amerikanaca i native speakera zivi I radi u Kini. Imaju uslove, ne moraju da imaju nikakve kvalifikacije, dovoljno je da imaju pasoš Sad, UK, Australije,Novog Zelanda i Južne Afrike. Plate odlične, placen smeštaj. Kinezi rade sve da ih zadrže,jer je tržište ogromno,mnogo se ulaze u decu i obrazovanje. 3 miliona stranaca živi u Šangaju koji ima 24 miliona st. Vecina Kineza vozi dobra kola, svi imaju ajfone i apsolutno su sami sebi dovoljni. Pate da budu beli i da ih Amerikanci vole, ali svakako su daleko od toga da su za potcenjivanje. Brojke su na njihovoj strani. Zatvoreno su društvo da bi zaštitili domaće tržište. Uvozna roba iz inostranstva poput sira, čokolada, maslina je izuzetno skupa. Ovo više nije Kina od pre 40god. Ovo je Kina gde se zgrada od 50 spratova pravi za 19 dana.

ekonomista

pre 4 godine

Kineski rast je poguran čistom konvergencijom. Svaka zemlja koja je nerazvijena i ima malu bazu ostvaruje jake stope rasta...
A da li ste znali da je BDP po stanivniku u Kini sličan kao na primer u Albaniji?
Lična potrošnja, prosečan Amerikanac troši 40.000$ godišnje a Kinez samo 5000$. Jeste, raste kineska srednja klasa, skače prodaja auta, putuju Kinezi po svetu ali i dalje to nije zemlja gde se živi dobro.
Ima ih 4x više nego Amera.
Imaju ekonomiju obima, džin od papira. Ja vam kažem možda će Kinezi imati veći ukupni BDP i samo to, ali ostaće daleko ispod SAD po svemu ostalom.

gepolitikus možda bude mira (ako se još neko seća šta je to)

pre 4 godine

@Neđo Valderama
Kad god je tehnologija dostizala dimenziju geopolitičkog faktora uvek je bilo reč o ovakvoj razmeni ili proliferaciji (ti kažeš kopiranje), bilo da je reč o preradi metala, poljoprivredi, barutu, nafti ...itd. Ono što su zapadne zemlje mogle da nauče iz ovoga, jeste da može da se dogodi da potčiniš dominatnog trgovca tehnološkim prednostima koje si osvojio (što se istoku dogodilo kao dominatnom trgovcu, Kini i Indiji, pre nekih samo dva veka). Ali kao što nije moguće okupirati zemlje sa više od 20 miliona ljudi, tako nije moguće ni uvaljivati im poslove pretpostavljajući da i sami neće njima ovladati. Jer ko što je pobuna i ustanak u okupiranoj mnogoljudnoj zemlji uvek moguć i uvek može da spreči kontrolu nad zemljom (vidi Talibane, ili site u Iraku, ma gde god pogledaš), tako je moguć i takav talenat koji će da ti otme biznis koji si tamo odneo. Ekspolatacija ljudstva je moguća u malim zajednicama (istočna evropa ti je prototip, primer Bugaska, ima sve od geografije, reke, mora, ravnicu, evropa, a opet ko da ništa nije uspela da nauči, jer to što nauči ne može da zadrži). A postoji samo jedna Kina, a ne pedeset, koliko im treba. Lokalnost je odbrana od kopnene imperije i mislim da su se setili. Zato je aktuelan Hong-Kong, Tajvan, a i pitanja koje će da postanu vruća po smrti Dalaj Lame (prešo 80-tu) plus Kašmir, mirenje SAD i Pakistana, zalaganje SAD za Kurde da čak rizikuju sa Turskom i tako duž puta svile svašta nešto, ko Francuske sa Srbijom u srcu.

buzzz

pre 4 godine

Tehnoloski/naucno dve zemlje su toliko udaljene da ih nema smisla porediti. Ja se nadam da ce kina uskoro imati ekonomiju iste velicine kao americka, ali njen industrijski sektor ce biti iz obuce, tekstila, motanja kablova i sklapanja telefona, niske industrije koja vise skoro i ne postoji u americi jer su otisli tri koraka dalje u post-industrijsko doba od kine. Ameri proizvode know how sedeci za stolom za desetine hiljada dolara po radniku a kinezi motaju kabl u americkoj inovaciji za 300-500 dolara stojeci celo vreme u smeni od 12 sati.(loki, 27. jul 2019 11:08)To je period pre 20-ak godina, a u međuvremenu su se desile ogromne promene. Kina je tehnološki toliko napredovala da Vašington pokušava carinama i sankcijama zaustaviti njen dalji napredak. U mnogim oblastima Kina ima najsavremeniju tehnologiju na svetu. Prebacivanje američke industrijske proizvodnje u Kinu i jugoistočnu Aziju, je rezultirao da većina Amerikanaca radi u sektorima usluga, gde su plate znatno niže u odnosu na industriju. Nemaju svi Amerikanci visoko obrazovanje, koje bi im omogućilo rad u kancelarijama, tehnološkim kompanijama i sl. Zato su prinuđeni da rade po dva posla da bi normalno živeli. Zbog globalizacije je srednja američka klasa izgubila, dok su američke kompanije profitirale. Sada se nalaze u komplikovano situaciji, jer ukoliko vrate proizvodnju u SAD smanjiće se profit kompanijama, a samim tim i njihova vrednost,što će smanjiti i priliv u budžet, koji je iz godine u godinu u sve većem deficitu, a javni dug je ogroman, trećina svetskog duga otpada na SAD.

Spectator

pre 4 godine

Zemlja s 1,4 milrd. stanovnika protvi zemlje od cca. 350 mio. stanovnika. Naravno da će u GDP-u prestići USA. Ali po glavi stanovnika je to još uvijek četiri puta manje.

Xyz

pre 4 godine

USA su i dalje ekonomija br. 1, ali za naših života će se desiti promjena i Kina će preteći sve.
To neće proći bez geoplitičkih posljedica, nikada smjene na vrhu nisu prošle glatko...
Sretna okolnost je da je Kina miroljubiva država kroz istoriju, a i sada.

Gotze Mario

pre 4 godine

Ameri proizvode know how sedeci za stolom za desetine hiljada dolara po radniku a kinezi motaju kabl u americkoj inovaciji za 300-500 dolara stojeci celo vreme u smeni od 12 sati.
(loki, 27. jul 2019 11:08)
Sve kineske kompanije su kineske, i ako motaju ne motaju za 300 dolara i motaju za sebe. A koliko Amerikanaca radi za tim stolom za kineske gazde? U IBM, Qualcomm, dobrom deo PayPala i jos niza drugih kompanija koje si naveo vlasnici su upravo Kinezi. Grade puteve i proizvode hranu, elektroniku , kola itd. u Americi, dobro jutro. Sa sopstvenim know how i sa kineskim inzenjerima, direktorima i sto je vrlo bitno- sa svojim bankarima. Slika o kojoj govoris je odavno prevazidjena. Guglaj koliko patenata godisnje prijavi “americka inovacija” a koliko Guangdzou sam.

Bojan

pre 4 godine

Kad kineski policajac bude mogao da se proseta Tajvanom, tada ce imati smisla stavljati 10 tajvanskih kompanija na kinesku listu. Kina i Tajvan, nebo i zemlja. USA i dalje na prvom mestu.

The boss

pre 4 godine

Samo neka objave podatak koliko kineskih studenata ide da studira u tu "propalu" Ameriku, a koliko stranaca hrli da studira u Kinu. Sve je jasno ko vodi glavnu rec.

laki

pre 4 godine

Do 2022 u mnogo toga ce kina da prestiže Ameriku, ali se ceka ono glavno da postanu ekonomska sila broj 1, a to ce se desiti najkasnije 2023, sad ameri pokusavaju koliko toliko to da uspore trgovinskim ratom, stavljanjem na crnu listu prvo Zte sad Huawei... Ali neminovna promena se dogadja!

Djordje

pre 4 godine

Johannes Han (Evropska Komisija) izjavili tek ove godine da je Zapad izgleda precenio Rusiju i potcenio Kinu.
Na kojoj su (cold War) planeti oni živeli?

Čačkali Gruziju, Ukrajinu, Srbiju, Bosnu, Libiju, Siriju. Širili demokratiju po bliskom istoku. Strategije sputavanje i obuzdavanje Rusije, a na drugoj strani Kina ima decenije privrednog rasta oko 10%.

Zar nisu primetili da je sve više i više i više robe koju kupuju proizvedeno u Kini. Trgovinski deficit? Kupovina obveznica države.
I samo se probude jedno jutro iiii, pazite Kina nas prestiže.
Hahahaha....

Dex

pre 4 godine

Zapravo je Kina već odavno u svemu prešišala USA, nego je već postalo nemoguće naći parametar po kom je USA i dalje "vodeća ekonomija sveta". USA ekonomija je još samo vodeća u propast.
(Cinique, 27. jul 2019 09:37)

Nemoguce naci jedan parametar? Cak i na ovoj listi su zapravo prvi, uprkos naslovu. Ima ih 5-6 puta manje od Kineza, a i dalje imaju znatno vecu ekonomiju. Raste Kina, svet se menja, ali ovo je neverovatno razmisljanje. Ne zato sto bi to bilo lose da je istina, vec zato sto je neobjektivno, ostrasceno i zanemaruje sve ono sto se desava oko nas. I dalje su vodeci u gotovo svim zivotnim sferama (ekonomija, vojna moc, nauka i svemirska istrazivanja, medicina, komercijalna umetnost, industrija, cak i energetika, poljoprivreda itd.). Daleko je njihov sumrak. Cak i tehnoloski su ispred Kine, iako to uvek sebi predstavljamo drugacije. Kina koristi njihovu tehnologiju, retko kad obratno. Da, ima velike korporacije, ali njihov rad se bazira na americkoj nauci (videli smo da Huawei ne moze bez americkog operativnog sistema, tj. da je bila laz da poseduju alternativu, hardware im se svakako bazira na americkoj tehnologiji kao i svima ostalima).

a1b2c3d4

pre 4 godine

Zapravo je Kina već odavno u svemu prešišala USA, nego je već postalo nemoguće naći parametar po kom je USA i dalje "vodeća ekonomija sveta". USA ekonomija je još samo vodeća u propast.
(Cinique, 27. jul 2019 09:37)

Zapravo Kina još ni u čemu nije prešišala SAD, ukupni američki nominalni BDP u 2018. je bio 20.5 trilijuna dolara, a kineski 13.4 trilijuna dolara, a kad uzmemo u obzir činjenicu da je Kineza 4 puta više nego Amerikanaca, i da je američki BDP po glavi stanovnika $62606, a kineski neusporedivih $9608, iliti 6 i po puta manji, jasno je ko će još dogledno vrijeme biti vodeća ekonomija svijeta.

Haha

pre 4 godine

Kako se rusofili dive ovakvim vestima. To je po odnosu npr. prvih 50. Hajde se malo obrazujte pa procitajte bruto drustveni proizvod drzave sa 300 miliona stanovnika SAD i drzave sa 1 milijardu i 300 miliona stanovnika Kine.
Onda surova istina udara u celo i jasno je zasto je sirotinja u Kini, kao u vasoj majci Rusiji gde ce biti jos gore za 50-ak godina, kad nestane nafte i gasa. Onda do izrazaja dolazi ekonomija koju nemaju.
Sa liste takmicenja treba izbaciti naftne kompanije. To su abnormalni prihodi koji su generisani vestacki. Ta roba se sama prodaje.
Pokazite stvarne kompanije gde se neko trkao sa nekim. Da rusofili vide bednu istinu.

Seven

pre 4 godine

Gorak je ukus tog liderstva.Kakva je to ekonomija koja je građena na plagiranju svega i svačega,kopiranju svih mogućih brendova,recikliranoj plastici i jeftinoj radnoj snazi.

Aleksandro

pre 4 godine

Kina je drzava u kojoj ljudski zivot vredi jos manje nego kod nas ali je bitno da patriJote kontriraju zapadu. Da zapalite malo u Kinu, Rusiju i s. Koreju pa da pisete sastave odande.

heimkam

pre 4 godine

Lako je tako kad kinezima racunaju i tajvanske kompanije ;)

Gde bi tek mi bili na listi da nama zaracunaju nemacke, britanske i ruske :)

loki

pre 4 godine

Cinique: amazon, facebook, twitter, snapchat, ebay, paypal, instagram, google, kompanije iz amerike koje su dio svakodnevnice vecine stanovnistva planete(ima ih jos hiljade). Tu su onda microsoft, apple, ibm, qualcom, intel koji dominiraju elektronskom industrijom, to jest onim najskupljim i tehnoloski najslozenijim delovima ove industrije. Onda najvece vojne kompanije sveta raytheon, lockeed martin, general dynamics, boing(jos ih ima koliko hoces). Tu je i svemirska industrija gde privatne americke kompanije imaju ucesce od 70% u svetu. O farmaceutskim i medicinskim divovima da ne govorim. Masivna naftna/gasna industrija amerike je trostruko veca od kineske, samo sto u americi imas hiljade kompanija koje proizvode naftu a u kini sve koncentrisano u 3 drzavna monopola i nekoliko privatnih firmi, pa dobijes ove ogromne prihode monopolista. Tehnoloski/naucno dve zemlje su toliko udaljene da ih nema smisla porediti. Ja se nadam da ce kina uskoro imati ekonomiju iste velicine kao americka, ali njen industrijski sektor ce biti iz obuce, tekstila, motanja kablova i sklapanja telefona, niske industrije koja vise skoro i ne postoji u americi jer su otisli tri koraka dalje u post-industrijsko doba od kine. Ameri proizvode know how sedeci za stolom za desetine hiljada dolara po radniku a kinezi motaju kabl u americkoj inovaciji za 300-500 dolara stojeci celo vreme u smeni od 12 sati.

Dobronamerni komentator

pre 4 godine

ljudi u Srbiji, koji citaju zapadnu propagandu nisu svesni koliko Kina napredjuje, dok su se amerikanci bavili Rusijom , Kinezi za to vreme stvorili najacu ekonomiju u svetu
(gospodinKinez, 27. jul 2019 09:33)


U Srbiji je Kina i dalje sinonim za krs robu.
Naruce laptop za 10 evra i onda pricaju kako je krs roba, naruci za normalnu cenu kao ovi iz SAD pa ces dobiti kvalitetan proizvod.

Neđo Valderama

pre 4 godine

A Kina je napredovala kopiranjem evropske, američke, japanske, južnokoreske tehnologije. Daj ljudi budimo realni. Ovi što likuju uspehom Kine svesni nisu nekih stvari...

gospodinKinez

pre 4 godine

ljudi u Srbiji, koji citaju zapadnu propagandu nisu svesni koliko Kina napredjuje, dok su se amerikanci bavili Rusijom , Kinezi za to vreme stvorili najacu ekonomiju u svetu

Cinique

pre 4 godine

Zapravo je Kina već odavno u svemu prešišala USA, nego je već postalo nemoguće naći parametar po kom je USA i dalje "vodeća ekonomija sveta". USA ekonomija je još samo vodeća u propast.

gospodinKinez

pre 4 godine

ljudi u Srbiji, koji citaju zapadnu propagandu nisu svesni koliko Kina napredjuje, dok su se amerikanci bavili Rusijom , Kinezi za to vreme stvorili najacu ekonomiju u svetu

Cinique

pre 4 godine

Zapravo je Kina već odavno u svemu prešišala USA, nego je već postalo nemoguće naći parametar po kom je USA i dalje "vodeća ekonomija sveta". USA ekonomija je još samo vodeća u propast.

loki

pre 4 godine

Cinique: amazon, facebook, twitter, snapchat, ebay, paypal, instagram, google, kompanije iz amerike koje su dio svakodnevnice vecine stanovnistva planete(ima ih jos hiljade). Tu su onda microsoft, apple, ibm, qualcom, intel koji dominiraju elektronskom industrijom, to jest onim najskupljim i tehnoloski najslozenijim delovima ove industrije. Onda najvece vojne kompanije sveta raytheon, lockeed martin, general dynamics, boing(jos ih ima koliko hoces). Tu je i svemirska industrija gde privatne americke kompanije imaju ucesce od 70% u svetu. O farmaceutskim i medicinskim divovima da ne govorim. Masivna naftna/gasna industrija amerike je trostruko veca od kineske, samo sto u americi imas hiljade kompanija koje proizvode naftu a u kini sve koncentrisano u 3 drzavna monopola i nekoliko privatnih firmi, pa dobijes ove ogromne prihode monopolista. Tehnoloski/naucno dve zemlje su toliko udaljene da ih nema smisla porediti. Ja se nadam da ce kina uskoro imati ekonomiju iste velicine kao americka, ali njen industrijski sektor ce biti iz obuce, tekstila, motanja kablova i sklapanja telefona, niske industrije koja vise skoro i ne postoji u americi jer su otisli tri koraka dalje u post-industrijsko doba od kine. Ameri proizvode know how sedeci za stolom za desetine hiljada dolara po radniku a kinezi motaju kabl u americkoj inovaciji za 300-500 dolara stojeci celo vreme u smeni od 12 sati.

Neđo Valderama

pre 4 godine

A Kina je napredovala kopiranjem evropske, američke, japanske, južnokoreske tehnologije. Daj ljudi budimo realni. Ovi što likuju uspehom Kine svesni nisu nekih stvari...

Ivan

pre 4 godine

Dakle, radim kao gradjevinski inzenjer, u kompaniji koja je podizvodjac kineskoj firmi, i kineski inzenjeri su mi kolege.
O Srbiji imaju misljenje da je siromasna zemlja, koja nijedan projekat nije u stanju sama da uradi(sada je to verovatno istina, ali dok su oni volove gurali, mi smo nekad bili nesto). U Kini svako moze da nadje posao za platu od 800e u nekoj fabrici.Nema tamo vise sirotinje. Inzenjeri gradjevinski u Kini imaju plate od 1300e pa navise. Najveci im je problem rast cena stanova, gde se desava da nekretnine za godinu dana poskupe 50%.
U Srbiji Kinezi koji rade imaju za nase uslove abnormalne plate,najgori kineski radnik je bolje placen od srpskog hirurga. Kolege SRPSKI inzenjeri koje rade u kineskoj firmi, imaju plate prilagodjene srpskom standardu, dakle u odnosu na referentnog kolegu Kineza, 2,2puta manje.
Dakle, apsolutno postovanje, ali da mogu da biram izmedju americke , nemacke ili kineske kompanije, kineska bi bila na zadnjem mestu sigurno.

ekonomista

pre 4 godine

Kineski rast je poguran čistom konvergencijom. Svaka zemlja koja je nerazvijena i ima malu bazu ostvaruje jake stope rasta...
A da li ste znali da je BDP po stanivniku u Kini sličan kao na primer u Albaniji?
Lična potrošnja, prosečan Amerikanac troši 40.000$ godišnje a Kinez samo 5000$. Jeste, raste kineska srednja klasa, skače prodaja auta, putuju Kinezi po svetu ali i dalje to nije zemlja gde se živi dobro.
Ima ih 4x više nego Amera.
Imaju ekonomiju obima, džin od papira. Ja vam kažem možda će Kinezi imati veći ukupni BDP i samo to, ali ostaće daleko ispod SAD po svemu ostalom.

Gotze Mario

pre 4 godine

Ameri proizvode know how sedeci za stolom za desetine hiljada dolara po radniku a kinezi motaju kabl u americkoj inovaciji za 300-500 dolara stojeci celo vreme u smeni od 12 sati.
(loki, 27. jul 2019 11:08)
Sve kineske kompanije su kineske, i ako motaju ne motaju za 300 dolara i motaju za sebe. A koliko Amerikanaca radi za tim stolom za kineske gazde? U IBM, Qualcomm, dobrom deo PayPala i jos niza drugih kompanija koje si naveo vlasnici su upravo Kinezi. Grade puteve i proizvode hranu, elektroniku , kola itd. u Americi, dobro jutro. Sa sopstvenim know how i sa kineskim inzenjerima, direktorima i sto je vrlo bitno- sa svojim bankarima. Slika o kojoj govoris je odavno prevazidjena. Guglaj koliko patenata godisnje prijavi “americka inovacija” a koliko Guangdzou sam.

Spectator

pre 4 godine

Zemlja s 1,4 milrd. stanovnika protvi zemlje od cca. 350 mio. stanovnika. Naravno da će u GDP-u prestići USA. Ali po glavi stanovnika je to još uvijek četiri puta manje.

The boss

pre 4 godine

Samo neka objave podatak koliko kineskih studenata ide da studira u tu "propalu" Ameriku, a koliko stranaca hrli da studira u Kinu. Sve je jasno ko vodi glavnu rec.

Xyz

pre 4 godine

USA su i dalje ekonomija br. 1, ali za naših života će se desiti promjena i Kina će preteći sve.
To neće proći bez geoplitičkih posljedica, nikada smjene na vrhu nisu prošle glatko...
Sretna okolnost je da je Kina miroljubiva država kroz istoriju, a i sada.

Dex

pre 4 godine

Zapravo je Kina već odavno u svemu prešišala USA, nego je već postalo nemoguće naći parametar po kom je USA i dalje "vodeća ekonomija sveta". USA ekonomija je još samo vodeća u propast.
(Cinique, 27. jul 2019 09:37)

Nemoguce naci jedan parametar? Cak i na ovoj listi su zapravo prvi, uprkos naslovu. Ima ih 5-6 puta manje od Kineza, a i dalje imaju znatno vecu ekonomiju. Raste Kina, svet se menja, ali ovo je neverovatno razmisljanje. Ne zato sto bi to bilo lose da je istina, vec zato sto je neobjektivno, ostrasceno i zanemaruje sve ono sto se desava oko nas. I dalje su vodeci u gotovo svim zivotnim sferama (ekonomija, vojna moc, nauka i svemirska istrazivanja, medicina, komercijalna umetnost, industrija, cak i energetika, poljoprivreda itd.). Daleko je njihov sumrak. Cak i tehnoloski su ispred Kine, iako to uvek sebi predstavljamo drugacije. Kina koristi njihovu tehnologiju, retko kad obratno. Da, ima velike korporacije, ali njihov rad se bazira na americkoj nauci (videli smo da Huawei ne moze bez americkog operativnog sistema, tj. da je bila laz da poseduju alternativu, hardware im se svakako bazira na americkoj tehnologiji kao i svima ostalima).

Bojan

pre 4 godine

Kad kineski policajac bude mogao da se proseta Tajvanom, tada ce imati smisla stavljati 10 tajvanskih kompanija na kinesku listu. Kina i Tajvan, nebo i zemlja. USA i dalje na prvom mestu.

Aleksandro

pre 4 godine

Kina je drzava u kojoj ljudski zivot vredi jos manje nego kod nas ali je bitno da patriJote kontriraju zapadu. Da zapalite malo u Kinu, Rusiju i s. Koreju pa da pisete sastave odande.

a1b2c3d4

pre 4 godine

Zapravo je Kina već odavno u svemu prešišala USA, nego je već postalo nemoguće naći parametar po kom je USA i dalje "vodeća ekonomija sveta". USA ekonomija je još samo vodeća u propast.
(Cinique, 27. jul 2019 09:37)

Zapravo Kina još ni u čemu nije prešišala SAD, ukupni američki nominalni BDP u 2018. je bio 20.5 trilijuna dolara, a kineski 13.4 trilijuna dolara, a kad uzmemo u obzir činjenicu da je Kineza 4 puta više nego Amerikanaca, i da je američki BDP po glavi stanovnika $62606, a kineski neusporedivih $9608, iliti 6 i po puta manji, jasno je ko će još dogledno vrijeme biti vodeća ekonomija svijeta.

Pozdrav iz Kine

pre 4 godine

Veoma biste se iznenadili koliko Amerikanaca i native speakera zivi I radi u Kini. Imaju uslove, ne moraju da imaju nikakve kvalifikacije, dovoljno je da imaju pasoš Sad, UK, Australije,Novog Zelanda i Južne Afrike. Plate odlične, placen smeštaj. Kinezi rade sve da ih zadrže,jer je tržište ogromno,mnogo se ulaze u decu i obrazovanje. 3 miliona stranaca živi u Šangaju koji ima 24 miliona st. Vecina Kineza vozi dobra kola, svi imaju ajfone i apsolutno su sami sebi dovoljni. Pate da budu beli i da ih Amerikanci vole, ali svakako su daleko od toga da su za potcenjivanje. Brojke su na njihovoj strani. Zatvoreno su društvo da bi zaštitili domaće tržište. Uvozna roba iz inostranstva poput sira, čokolada, maslina je izuzetno skupa. Ovo više nije Kina od pre 40god. Ovo je Kina gde se zgrada od 50 spratova pravi za 19 dana.

Haha

pre 4 godine

Kako se rusofili dive ovakvim vestima. To je po odnosu npr. prvih 50. Hajde se malo obrazujte pa procitajte bruto drustveni proizvod drzave sa 300 miliona stanovnika SAD i drzave sa 1 milijardu i 300 miliona stanovnika Kine.
Onda surova istina udara u celo i jasno je zasto je sirotinja u Kini, kao u vasoj majci Rusiji gde ce biti jos gore za 50-ak godina, kad nestane nafte i gasa. Onda do izrazaja dolazi ekonomija koju nemaju.
Sa liste takmicenja treba izbaciti naftne kompanije. To su abnormalni prihodi koji su generisani vestacki. Ta roba se sama prodaje.
Pokazite stvarne kompanije gde se neko trkao sa nekim. Da rusofili vide bednu istinu.

buzzz

pre 4 godine

Tehnoloski/naucno dve zemlje su toliko udaljene da ih nema smisla porediti. Ja se nadam da ce kina uskoro imati ekonomiju iste velicine kao americka, ali njen industrijski sektor ce biti iz obuce, tekstila, motanja kablova i sklapanja telefona, niske industrije koja vise skoro i ne postoji u americi jer su otisli tri koraka dalje u post-industrijsko doba od kine. Ameri proizvode know how sedeci za stolom za desetine hiljada dolara po radniku a kinezi motaju kabl u americkoj inovaciji za 300-500 dolara stojeci celo vreme u smeni od 12 sati.(loki, 27. jul 2019 11:08)To je period pre 20-ak godina, a u međuvremenu su se desile ogromne promene. Kina je tehnološki toliko napredovala da Vašington pokušava carinama i sankcijama zaustaviti njen dalji napredak. U mnogim oblastima Kina ima najsavremeniju tehnologiju na svetu. Prebacivanje američke industrijske proizvodnje u Kinu i jugoistočnu Aziju, je rezultirao da većina Amerikanaca radi u sektorima usluga, gde su plate znatno niže u odnosu na industriju. Nemaju svi Amerikanci visoko obrazovanje, koje bi im omogućilo rad u kancelarijama, tehnološkim kompanijama i sl. Zato su prinuđeni da rade po dva posla da bi normalno živeli. Zbog globalizacije je srednja američka klasa izgubila, dok su američke kompanije profitirale. Sada se nalaze u komplikovano situaciji, jer ukoliko vrate proizvodnju u SAD smanjiće se profit kompanijama, a samim tim i njihova vrednost,što će smanjiti i priliv u budžet, koji je iz godine u godinu u sve većem deficitu, a javni dug je ogroman, trećina svetskog duga otpada na SAD.

Djordje

pre 4 godine

Johannes Han (Evropska Komisija) izjavili tek ove godine da je Zapad izgleda precenio Rusiju i potcenio Kinu.
Na kojoj su (cold War) planeti oni živeli?

Čačkali Gruziju, Ukrajinu, Srbiju, Bosnu, Libiju, Siriju. Širili demokratiju po bliskom istoku. Strategije sputavanje i obuzdavanje Rusije, a na drugoj strani Kina ima decenije privrednog rasta oko 10%.

Zar nisu primetili da je sve više i više i više robe koju kupuju proizvedeno u Kini. Trgovinski deficit? Kupovina obveznica države.
I samo se probude jedno jutro iiii, pazite Kina nas prestiže.
Hahahaha....

Aleksandar

pre 4 godine

Visina prihoda nije baš najbolji pokazatelj uspešnosti poslovanja firme, jer nasuprot prihodnoj imate i rashodnu stranu bilansa. Tek se analizom bilansa dve firme može proceniti koja je uspešnija. Ta analiza naravno prevazilazi okvire novinskog članka, te ostaje samo bombastičan naslov za navijačka prepucavanja.

Seven

pre 4 godine

Gorak je ukus tog liderstva.Kakva je to ekonomija koja je građena na plagiranju svega i svačega,kopiranju svih mogućih brendova,recikliranoj plastici i jeftinoj radnoj snazi.

Dobronamerni komentator

pre 4 godine

ljudi u Srbiji, koji citaju zapadnu propagandu nisu svesni koliko Kina napredjuje, dok su se amerikanci bavili Rusijom , Kinezi za to vreme stvorili najacu ekonomiju u svetu
(gospodinKinez, 27. jul 2019 09:33)


U Srbiji je Kina i dalje sinonim za krs robu.
Naruce laptop za 10 evra i onda pricaju kako je krs roba, naruci za normalnu cenu kao ovi iz SAD pa ces dobiti kvalitetan proizvod.

gepolitikus možda bude mira (ako se još neko seća šta je to)

pre 4 godine

@Neđo Valderama
Kad god je tehnologija dostizala dimenziju geopolitičkog faktora uvek je bilo reč o ovakvoj razmeni ili proliferaciji (ti kažeš kopiranje), bilo da je reč o preradi metala, poljoprivredi, barutu, nafti ...itd. Ono što su zapadne zemlje mogle da nauče iz ovoga, jeste da može da se dogodi da potčiniš dominatnog trgovca tehnološkim prednostima koje si osvojio (što se istoku dogodilo kao dominatnom trgovcu, Kini i Indiji, pre nekih samo dva veka). Ali kao što nije moguće okupirati zemlje sa više od 20 miliona ljudi, tako nije moguće ni uvaljivati im poslove pretpostavljajući da i sami neće njima ovladati. Jer ko što je pobuna i ustanak u okupiranoj mnogoljudnoj zemlji uvek moguć i uvek može da spreči kontrolu nad zemljom (vidi Talibane, ili site u Iraku, ma gde god pogledaš), tako je moguć i takav talenat koji će da ti otme biznis koji si tamo odneo. Ekspolatacija ljudstva je moguća u malim zajednicama (istočna evropa ti je prototip, primer Bugaska, ima sve od geografije, reke, mora, ravnicu, evropa, a opet ko da ništa nije uspela da nauči, jer to što nauči ne može da zadrži). A postoji samo jedna Kina, a ne pedeset, koliko im treba. Lokalnost je odbrana od kopnene imperije i mislim da su se setili. Zato je aktuelan Hong-Kong, Tajvan, a i pitanja koje će da postanu vruća po smrti Dalaj Lame (prešo 80-tu) plus Kašmir, mirenje SAD i Pakistana, zalaganje SAD za Kurde da čak rizikuju sa Turskom i tako duž puta svile svašta nešto, ko Francuske sa Srbijom u srcu.

laki

pre 4 godine

Do 2022 u mnogo toga ce kina da prestiže Ameriku, ali se ceka ono glavno da postanu ekonomska sila broj 1, a to ce se desiti najkasnije 2023, sad ameri pokusavaju koliko toliko to da uspore trgovinskim ratom, stavljanjem na crnu listu prvo Zte sad Huawei... Ali neminovna promena se dogadja!

heimkam

pre 4 godine

Lako je tako kad kinezima racunaju i tajvanske kompanije ;)

Gde bi tek mi bili na listi da nama zaracunaju nemacke, britanske i ruske :)

sasa

pre 4 godine

loki - jeste ali su neke od tih firmi naduvani baloni , koji pumpaju svoju vrednost na namestenoj berzi.
pa kao vredi 100 milijardi a vredi par miliona.
neke precenjuju svoje proizvode , pa prodaju uglavnom svojim stanovnicima,
dok hardver kupuju u kini , eventualno koreji.
i tako , ima jos nacina stelovanja podataka.

Neznalica

pre 4 godine

Očigledno je da se Kinezi podižu. Ipak, ove brojke još uvek ne prikazuju objektivni jaz u standardu po kome živi prosečan Amerikanac i prosečan Kinez. Sama činjenica da je na vrhu liste američki maloprodajni lanac trgovina govori da je kupovna moć američkih građana daleko veća od kineskih. Kada bih želeo da prikažem da se može bolje živeti od Amera, uvek bih se uhvatio poređenja sa Skandinavcima ili Švajcarcima. U ovom pogledu cela Zapadna Evropa i njihov sused Japan su daleko ispred Kineza. Na kraju krajeva, migriranje stanovništva je najbolji dokaz da Kina ima strašno dalek put, koji se meri decenijama, ne bi li nadoknadila svo zaostajanje do Deng Sijao Pinga. Ipak, mora se priznati da džinovskim koracima napreduju imajući u vidu da je prošlo tek nekoliko desetina godina od "kulturne revolucije", jednog od najvećih zala u istoriji civilizacije. Ogroman je problem što se radi o najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. U svakom slučaju Kinezi dolaze.

Nenad

pre 4 godine

Prosjecna plata u Njujorku $4,785 neto mjesecno prosjecna u Sangaju $1,193.
Cijena kvadrata stana u Njujorku ( centar ) $14,337 po m2 u Sangaju $13,374

Cinique

pre 4 godine

Zapravo je Kina već odavno u svemu prešišala USA, nego je već postalo nemoguće naći parametar po kom je USA i dalje "vodeća ekonomija sveta". USA ekonomija je još samo vodeća u propast.

Neđo Valderama

pre 4 godine

A Kina je napredovala kopiranjem evropske, američke, japanske, južnokoreske tehnologije. Daj ljudi budimo realni. Ovi što likuju uspehom Kine svesni nisu nekih stvari...

loki

pre 4 godine

Cinique: amazon, facebook, twitter, snapchat, ebay, paypal, instagram, google, kompanije iz amerike koje su dio svakodnevnice vecine stanovnistva planete(ima ih jos hiljade). Tu su onda microsoft, apple, ibm, qualcom, intel koji dominiraju elektronskom industrijom, to jest onim najskupljim i tehnoloski najslozenijim delovima ove industrije. Onda najvece vojne kompanije sveta raytheon, lockeed martin, general dynamics, boing(jos ih ima koliko hoces). Tu je i svemirska industrija gde privatne americke kompanije imaju ucesce od 70% u svetu. O farmaceutskim i medicinskim divovima da ne govorim. Masivna naftna/gasna industrija amerike je trostruko veca od kineske, samo sto u americi imas hiljade kompanija koje proizvode naftu a u kini sve koncentrisano u 3 drzavna monopola i nekoliko privatnih firmi, pa dobijes ove ogromne prihode monopolista. Tehnoloski/naucno dve zemlje su toliko udaljene da ih nema smisla porediti. Ja se nadam da ce kina uskoro imati ekonomiju iste velicine kao americka, ali njen industrijski sektor ce biti iz obuce, tekstila, motanja kablova i sklapanja telefona, niske industrije koja vise skoro i ne postoji u americi jer su otisli tri koraka dalje u post-industrijsko doba od kine. Ameri proizvode know how sedeci za stolom za desetine hiljada dolara po radniku a kinezi motaju kabl u americkoj inovaciji za 300-500 dolara stojeci celo vreme u smeni od 12 sati.

gospodinKinez

pre 4 godine

ljudi u Srbiji, koji citaju zapadnu propagandu nisu svesni koliko Kina napredjuje, dok su se amerikanci bavili Rusijom , Kinezi za to vreme stvorili najacu ekonomiju u svetu

ekonomista

pre 4 godine

Kineski rast je poguran čistom konvergencijom. Svaka zemlja koja je nerazvijena i ima malu bazu ostvaruje jake stope rasta...
A da li ste znali da je BDP po stanivniku u Kini sličan kao na primer u Albaniji?
Lična potrošnja, prosečan Amerikanac troši 40.000$ godišnje a Kinez samo 5000$. Jeste, raste kineska srednja klasa, skače prodaja auta, putuju Kinezi po svetu ali i dalje to nije zemlja gde se živi dobro.
Ima ih 4x više nego Amera.
Imaju ekonomiju obima, džin od papira. Ja vam kažem možda će Kinezi imati veći ukupni BDP i samo to, ali ostaće daleko ispod SAD po svemu ostalom.

Gotze Mario

pre 4 godine

Ameri proizvode know how sedeci za stolom za desetine hiljada dolara po radniku a kinezi motaju kabl u americkoj inovaciji za 300-500 dolara stojeci celo vreme u smeni od 12 sati.
(loki, 27. jul 2019 11:08)
Sve kineske kompanije su kineske, i ako motaju ne motaju za 300 dolara i motaju za sebe. A koliko Amerikanaca radi za tim stolom za kineske gazde? U IBM, Qualcomm, dobrom deo PayPala i jos niza drugih kompanija koje si naveo vlasnici su upravo Kinezi. Grade puteve i proizvode hranu, elektroniku , kola itd. u Americi, dobro jutro. Sa sopstvenim know how i sa kineskim inzenjerima, direktorima i sto je vrlo bitno- sa svojim bankarima. Slika o kojoj govoris je odavno prevazidjena. Guglaj koliko patenata godisnje prijavi “americka inovacija” a koliko Guangdzou sam.

Haha

pre 4 godine

Kako se rusofili dive ovakvim vestima. To je po odnosu npr. prvih 50. Hajde se malo obrazujte pa procitajte bruto drustveni proizvod drzave sa 300 miliona stanovnika SAD i drzave sa 1 milijardu i 300 miliona stanovnika Kine.
Onda surova istina udara u celo i jasno je zasto je sirotinja u Kini, kao u vasoj majci Rusiji gde ce biti jos gore za 50-ak godina, kad nestane nafte i gasa. Onda do izrazaja dolazi ekonomija koju nemaju.
Sa liste takmicenja treba izbaciti naftne kompanije. To su abnormalni prihodi koji su generisani vestacki. Ta roba se sama prodaje.
Pokazite stvarne kompanije gde se neko trkao sa nekim. Da rusofili vide bednu istinu.

The boss

pre 4 godine

Samo neka objave podatak koliko kineskih studenata ide da studira u tu "propalu" Ameriku, a koliko stranaca hrli da studira u Kinu. Sve je jasno ko vodi glavnu rec.

Xyz

pre 4 godine

USA su i dalje ekonomija br. 1, ali za naših života će se desiti promjena i Kina će preteći sve.
To neće proći bez geoplitičkih posljedica, nikada smjene na vrhu nisu prošle glatko...
Sretna okolnost je da je Kina miroljubiva država kroz istoriju, a i sada.

buzzz

pre 4 godine

Tehnoloski/naucno dve zemlje su toliko udaljene da ih nema smisla porediti. Ja se nadam da ce kina uskoro imati ekonomiju iste velicine kao americka, ali njen industrijski sektor ce biti iz obuce, tekstila, motanja kablova i sklapanja telefona, niske industrije koja vise skoro i ne postoji u americi jer su otisli tri koraka dalje u post-industrijsko doba od kine. Ameri proizvode know how sedeci za stolom za desetine hiljada dolara po radniku a kinezi motaju kabl u americkoj inovaciji za 300-500 dolara stojeci celo vreme u smeni od 12 sati.(loki, 27. jul 2019 11:08)To je period pre 20-ak godina, a u međuvremenu su se desile ogromne promene. Kina je tehnološki toliko napredovala da Vašington pokušava carinama i sankcijama zaustaviti njen dalji napredak. U mnogim oblastima Kina ima najsavremeniju tehnologiju na svetu. Prebacivanje američke industrijske proizvodnje u Kinu i jugoistočnu Aziju, je rezultirao da većina Amerikanaca radi u sektorima usluga, gde su plate znatno niže u odnosu na industriju. Nemaju svi Amerikanci visoko obrazovanje, koje bi im omogućilo rad u kancelarijama, tehnološkim kompanijama i sl. Zato su prinuđeni da rade po dva posla da bi normalno živeli. Zbog globalizacije je srednja američka klasa izgubila, dok su američke kompanije profitirale. Sada se nalaze u komplikovano situaciji, jer ukoliko vrate proizvodnju u SAD smanjiće se profit kompanijama, a samim tim i njihova vrednost,što će smanjiti i priliv u budžet, koji je iz godine u godinu u sve većem deficitu, a javni dug je ogroman, trećina svetskog duga otpada na SAD.

laki

pre 4 godine

Do 2022 u mnogo toga ce kina da prestiže Ameriku, ali se ceka ono glavno da postanu ekonomska sila broj 1, a to ce se desiti najkasnije 2023, sad ameri pokusavaju koliko toliko to da uspore trgovinskim ratom, stavljanjem na crnu listu prvo Zte sad Huawei... Ali neminovna promena se dogadja!

Bojan

pre 4 godine

Kad kineski policajac bude mogao da se proseta Tajvanom, tada ce imati smisla stavljati 10 tajvanskih kompanija na kinesku listu. Kina i Tajvan, nebo i zemlja. USA i dalje na prvom mestu.

Aleksandro

pre 4 godine

Kina je drzava u kojoj ljudski zivot vredi jos manje nego kod nas ali je bitno da patriJote kontriraju zapadu. Da zapalite malo u Kinu, Rusiju i s. Koreju pa da pisete sastave odande.

Seven

pre 4 godine

Gorak je ukus tog liderstva.Kakva je to ekonomija koja je građena na plagiranju svega i svačega,kopiranju svih mogućih brendova,recikliranoj plastici i jeftinoj radnoj snazi.

Djordje

pre 4 godine

Johannes Han (Evropska Komisija) izjavili tek ove godine da je Zapad izgleda precenio Rusiju i potcenio Kinu.
Na kojoj su (cold War) planeti oni živeli?

Čačkali Gruziju, Ukrajinu, Srbiju, Bosnu, Libiju, Siriju. Širili demokratiju po bliskom istoku. Strategije sputavanje i obuzdavanje Rusije, a na drugoj strani Kina ima decenije privrednog rasta oko 10%.

Zar nisu primetili da je sve više i više i više robe koju kupuju proizvedeno u Kini. Trgovinski deficit? Kupovina obveznica države.
I samo se probude jedno jutro iiii, pazite Kina nas prestiže.
Hahahaha....

heimkam

pre 4 godine

Lako je tako kad kinezima racunaju i tajvanske kompanije ;)

Gde bi tek mi bili na listi da nama zaracunaju nemacke, britanske i ruske :)

a1b2c3d4

pre 4 godine

Zapravo je Kina već odavno u svemu prešišala USA, nego je već postalo nemoguće naći parametar po kom je USA i dalje "vodeća ekonomija sveta". USA ekonomija je još samo vodeća u propast.
(Cinique, 27. jul 2019 09:37)

Zapravo Kina još ni u čemu nije prešišala SAD, ukupni američki nominalni BDP u 2018. je bio 20.5 trilijuna dolara, a kineski 13.4 trilijuna dolara, a kad uzmemo u obzir činjenicu da je Kineza 4 puta više nego Amerikanaca, i da je američki BDP po glavi stanovnika $62606, a kineski neusporedivih $9608, iliti 6 i po puta manji, jasno je ko će još dogledno vrijeme biti vodeća ekonomija svijeta.

Dex

pre 4 godine

Zapravo je Kina već odavno u svemu prešišala USA, nego je već postalo nemoguće naći parametar po kom je USA i dalje "vodeća ekonomija sveta". USA ekonomija je još samo vodeća u propast.
(Cinique, 27. jul 2019 09:37)

Nemoguce naci jedan parametar? Cak i na ovoj listi su zapravo prvi, uprkos naslovu. Ima ih 5-6 puta manje od Kineza, a i dalje imaju znatno vecu ekonomiju. Raste Kina, svet se menja, ali ovo je neverovatno razmisljanje. Ne zato sto bi to bilo lose da je istina, vec zato sto je neobjektivno, ostrasceno i zanemaruje sve ono sto se desava oko nas. I dalje su vodeci u gotovo svim zivotnim sferama (ekonomija, vojna moc, nauka i svemirska istrazivanja, medicina, komercijalna umetnost, industrija, cak i energetika, poljoprivreda itd.). Daleko je njihov sumrak. Cak i tehnoloski su ispred Kine, iako to uvek sebi predstavljamo drugacije. Kina koristi njihovu tehnologiju, retko kad obratno. Da, ima velike korporacije, ali njihov rad se bazira na americkoj nauci (videli smo da Huawei ne moze bez americkog operativnog sistema, tj. da je bila laz da poseduju alternativu, hardware im se svakako bazira na americkoj tehnologiji kao i svima ostalima).

Spectator

pre 4 godine

Zemlja s 1,4 milrd. stanovnika protvi zemlje od cca. 350 mio. stanovnika. Naravno da će u GDP-u prestići USA. Ali po glavi stanovnika je to još uvijek četiri puta manje.

Ivan

pre 4 godine

Dakle, radim kao gradjevinski inzenjer, u kompaniji koja je podizvodjac kineskoj firmi, i kineski inzenjeri su mi kolege.
O Srbiji imaju misljenje da je siromasna zemlja, koja nijedan projekat nije u stanju sama da uradi(sada je to verovatno istina, ali dok su oni volove gurali, mi smo nekad bili nesto). U Kini svako moze da nadje posao za platu od 800e u nekoj fabrici.Nema tamo vise sirotinje. Inzenjeri gradjevinski u Kini imaju plate od 1300e pa navise. Najveci im je problem rast cena stanova, gde se desava da nekretnine za godinu dana poskupe 50%.
U Srbiji Kinezi koji rade imaju za nase uslove abnormalne plate,najgori kineski radnik je bolje placen od srpskog hirurga. Kolege SRPSKI inzenjeri koje rade u kineskoj firmi, imaju plate prilagodjene srpskom standardu, dakle u odnosu na referentnog kolegu Kineza, 2,2puta manje.
Dakle, apsolutno postovanje, ali da mogu da biram izmedju americke , nemacke ili kineske kompanije, kineska bi bila na zadnjem mestu sigurno.

Dobronamerni komentator

pre 4 godine

ljudi u Srbiji, koji citaju zapadnu propagandu nisu svesni koliko Kina napredjuje, dok su se amerikanci bavili Rusijom , Kinezi za to vreme stvorili najacu ekonomiju u svetu
(gospodinKinez, 27. jul 2019 09:33)


U Srbiji je Kina i dalje sinonim za krs robu.
Naruce laptop za 10 evra i onda pricaju kako je krs roba, naruci za normalnu cenu kao ovi iz SAD pa ces dobiti kvalitetan proizvod.

Pozdrav iz Kine

pre 4 godine

Veoma biste se iznenadili koliko Amerikanaca i native speakera zivi I radi u Kini. Imaju uslove, ne moraju da imaju nikakve kvalifikacije, dovoljno je da imaju pasoš Sad, UK, Australije,Novog Zelanda i Južne Afrike. Plate odlične, placen smeštaj. Kinezi rade sve da ih zadrže,jer je tržište ogromno,mnogo se ulaze u decu i obrazovanje. 3 miliona stranaca živi u Šangaju koji ima 24 miliona st. Vecina Kineza vozi dobra kola, svi imaju ajfone i apsolutno su sami sebi dovoljni. Pate da budu beli i da ih Amerikanci vole, ali svakako su daleko od toga da su za potcenjivanje. Brojke su na njihovoj strani. Zatvoreno su društvo da bi zaštitili domaće tržište. Uvozna roba iz inostranstva poput sira, čokolada, maslina je izuzetno skupa. Ovo više nije Kina od pre 40god. Ovo je Kina gde se zgrada od 50 spratova pravi za 19 dana.

gepolitikus možda bude mira (ako se još neko seća šta je to)

pre 4 godine

@Neđo Valderama
Kad god je tehnologija dostizala dimenziju geopolitičkog faktora uvek je bilo reč o ovakvoj razmeni ili proliferaciji (ti kažeš kopiranje), bilo da je reč o preradi metala, poljoprivredi, barutu, nafti ...itd. Ono što su zapadne zemlje mogle da nauče iz ovoga, jeste da može da se dogodi da potčiniš dominatnog trgovca tehnološkim prednostima koje si osvojio (što se istoku dogodilo kao dominatnom trgovcu, Kini i Indiji, pre nekih samo dva veka). Ali kao što nije moguće okupirati zemlje sa više od 20 miliona ljudi, tako nije moguće ni uvaljivati im poslove pretpostavljajući da i sami neće njima ovladati. Jer ko što je pobuna i ustanak u okupiranoj mnogoljudnoj zemlji uvek moguć i uvek može da spreči kontrolu nad zemljom (vidi Talibane, ili site u Iraku, ma gde god pogledaš), tako je moguć i takav talenat koji će da ti otme biznis koji si tamo odneo. Ekspolatacija ljudstva je moguća u malim zajednicama (istočna evropa ti je prototip, primer Bugaska, ima sve od geografije, reke, mora, ravnicu, evropa, a opet ko da ništa nije uspela da nauči, jer to što nauči ne može da zadrži). A postoji samo jedna Kina, a ne pedeset, koliko im treba. Lokalnost je odbrana od kopnene imperije i mislim da su se setili. Zato je aktuelan Hong-Kong, Tajvan, a i pitanja koje će da postanu vruća po smrti Dalaj Lame (prešo 80-tu) plus Kašmir, mirenje SAD i Pakistana, zalaganje SAD za Kurde da čak rizikuju sa Turskom i tako duž puta svile svašta nešto, ko Francuske sa Srbijom u srcu.

sasa

pre 4 godine

loki - jeste ali su neke od tih firmi naduvani baloni , koji pumpaju svoju vrednost na namestenoj berzi.
pa kao vredi 100 milijardi a vredi par miliona.
neke precenjuju svoje proizvode , pa prodaju uglavnom svojim stanovnicima,
dok hardver kupuju u kini , eventualno koreji.
i tako , ima jos nacina stelovanja podataka.

Aleksandar

pre 4 godine

Visina prihoda nije baš najbolji pokazatelj uspešnosti poslovanja firme, jer nasuprot prihodnoj imate i rashodnu stranu bilansa. Tek se analizom bilansa dve firme može proceniti koja je uspešnija. Ta analiza naravno prevazilazi okvire novinskog članka, te ostaje samo bombastičan naslov za navijačka prepucavanja.

Nenad

pre 4 godine

Prosjecna plata u Njujorku $4,785 neto mjesecno prosjecna u Sangaju $1,193.
Cijena kvadrata stana u Njujorku ( centar ) $14,337 po m2 u Sangaju $13,374

Neznalica

pre 4 godine

Očigledno je da se Kinezi podižu. Ipak, ove brojke još uvek ne prikazuju objektivni jaz u standardu po kome živi prosečan Amerikanac i prosečan Kinez. Sama činjenica da je na vrhu liste američki maloprodajni lanac trgovina govori da je kupovna moć američkih građana daleko veća od kineskih. Kada bih želeo da prikažem da se može bolje živeti od Amera, uvek bih se uhvatio poređenja sa Skandinavcima ili Švajcarcima. U ovom pogledu cela Zapadna Evropa i njihov sused Japan su daleko ispred Kineza. Na kraju krajeva, migriranje stanovništva je najbolji dokaz da Kina ima strašno dalek put, koji se meri decenijama, ne bi li nadoknadila svo zaostajanje do Deng Sijao Pinga. Ipak, mora se priznati da džinovskim koracima napreduju imajući u vidu da je prošlo tek nekoliko desetina godina od "kulturne revolucije", jednog od najvećih zala u istoriji civilizacije. Ogroman je problem što se radi o najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. U svakom slučaju Kinezi dolaze.