Subota, 13.07.2019.

12:48

34 godine od "Live Aida": Dan kada je muzika promenila svet

Izvor: B92

34 godine od "Live Aida": Dan kada je muzika promenila svet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Gde je izlaz?

pre 4 godine

Sa umetnicke tacke gledista mozda I najveci koncert ikad! Gledao Sam ga live, pa na vhs-u a imam ga I na dvd-u.
Pozadina je strasna, od novca je kupljeno oruzije umesto hrane, pojedinci su se lepo oparili a gledna deca Afrike I dalje su umirala. strasno, nikad im necu oprostiti!

Radnik

pre 4 godine

Od cinika koji komentarišu da se nije ništa promenilo, tražim da zamisle šta bi bilo da jednog ovakvog događana nije bilo? I pitam šta su oni učinili da se stvari bar za milimetar promene? Da li su uradili nekada nešto za opšte dobro a ne samo za sebe? Muzika ne može promeniti svet ali može da ukaže na neke stvari, da zainteresuje ljude, da ih malkice pokrene. Svet je oduvek bio uglavnom rupčaga, ali bez Boba Geldofa ta rupčaga bi bila još dublja i mračnija.

Lola

pre 4 godine

I ja sam imala romantične predstave o Live Aid-u sa 13 godina, a onda sam odrasla. Najviše je profitirala industrija zabave, a svet se promenio za Boba Geldofa, U2 i Queen. E za njih ništa više nije bilo isto. Realno za Geldofa niko ne bi znao da nije to pokrenuo. On i dan danas dobro živi. Od čega? Muzike sigurno ne. Sve je to deco trulo, eno i ćerku nije mogao da sačuva od pakla droge. Nije to normalan život niti ima tu ikakvog spasa. A u Africi i dalje glad, bolest i beda. Samo realno molim, kada su ovakve ozbiljne stvari u pitanju.

Јабучило

pre 4 godine

Организационо, сценски, уметнички, рејтингом, масовношћу највећи и један од најбољих концерата у историји. Тешко да ће бити поновљен, укључујући и ентузијазам који је владао.

Али, шта је суштински променио? Ништа.

Powerslave

pre 4 godine

Kad se Live Aid održavao nisam bio ni rođen, ali sećam se da je tokom prve decenije 2000tih bilo nešto slično, Live Earth, ako se ne varam.
Bio sam klinac tada i oduševljen što je televizija maltene 24h prenosila koncerte iz celog sveta, još to bila muzika koja mi se sviđala i tada, a i dan danas.
Naravno, jasno mi je da to nije bilo ni blizu Live Aida (na svaki mogući način, i muzički i što se tiče situacije u društvu na nivou celog sveta... generalno planeta je tada bila drugačije mesto), ali žao mi je ipak što nema više takvih projekata...

klasa avgust 84

pre 4 godine

Vidim ima dosta vojaka ovde. Ja bio u Valjevu, džomba još malo do skidanja. Nas malo pravovernih pratili smo koncert na crno belom tv-u, sve kuke, moglo nam se. Pilo se neko jeftino vino. Pušio se "57" i sarajevska Drina. Pamtim negde pred zoru Dilana, Richardsa i ostale veterane. Jedan bosanac iz susedne čete u nekom momentu zavrne rukav i pokaže nam tetoviran znak hipika. Do tad sam mislio da je drvoseča.

ricinus

pre 4 godine

Nisam gledao prenos, imao sam tada 6 godina. Gledao sam kasnije, u doba interneta. Koncerti su zaista bili vrhunac tadašnje muzičke scene. Ne sporim kvalitet, ali na žalost novac je otišao u pogrešne ruke i za pogrešnu namenu, za kupovinu oružja. iako je namera bila humanitarna krajnji ishod mi je baš ogadio kompletan dogadjaj.

Nebo7

pre 4 godine

Био је то „дан када се свет потресао“, објавио је 15. августа 1985 у својој репортажи Michael Godlberg у музичком часопису "Rolling Stone". Simple Minds, мој омиљени састав 80-их, први је бенд који је позван да свира у Филаделфији. На бину ЏФК стадиона ће изаћи у 19:07 по гриничком времену, непосредно иза састава Queen који је свој наступ на Вемблију завршио у четири минута раније, у 19:03. У међувремену је пуштен видео спот "Dancing In The Street", дуета David Bowie и Mick Jagger. Имали су храброст иако су се сви извођачи дословце тукли да свирају управо пре легендарне четворке, с обзиром на њихову тадашњу планетарну популарност и репутацију највеће рок атракције, а како се не би обрукали или само разочарали фанове. Знали су да ће њихов наступ после Queen-а деловати млако.
Simple Minds су испрашили током 15-оминутног наступа "Ghost Dancing", "Don't You (Forget About Me)" и "Promised You A Miracle". Џим Кер је скакутао великом бином у маслинастој блузи, широким белим панталонама и белим мокасинама, одишући типичним лежерним стилом 80-их. Пре извођења "Don't You" најавио је да је посвећује Бобу Гелдофу, захваливши се организаторима. Након њих је на Вемблију свирао David Bowie.
Иако сам имао 14 година памтим блиставе моменте концерта који сам пратио на црно-белом телевизору, на Косову, где сам код бабе на селу проводио летњи распуст након свршетка основне школе. Тих дивних дана и такве музике, више нема...

Shamu

pre 4 godine

@savremena tehnologija
Kupio set DVD-eva cim su izasli. Pogledam ponekad. Najbolji koncert ikad, gledao ga u diskoteci decjeg odmarslista u Ulcinju, bio sam 7. razred.
Wembley nekako prirodniji od Philly, lepsa je i UK pesma, ali organizacija u USA perfektna
Najbolji Queen, najveci (ratni) profiter naravno - Bono, ko drugi ...

Simon le Bon

pre 4 godine

DURAN DURAN! Poslednji put zajedno..
Do 2003.godine...
Save a prayer...
Himna tog vremena...
Vrhunski muzičari...
Aktuelni i danas, na svu sreću...
Eh, kako su to bila lepa vremena, odlična muzika, filmovi, pop art u punom sjaju...

Borislion

pre 4 godine

Imao sam 11 godina i narednih dana smo u školi pričali samo o tome.
Apsolutni favorit Bowie.
RUN DMC su koliko se sećam nastupili u Filadelfiji.
Mi smo tada bili jedini iz istočnog bloka sa nastupom i pesmom.
Bili smo avangarda za ono što smo danas 34 godine posle.

Ponedeljak!

pre 4 godine

Vrh za Geldofa je što je usvojio i odgajio ćerku svoje bivše žene i M.Hačinsa iz INXS. Ovaj se ubio, majka ubrzo overila, a on lepo usvojio devojčicu i pružio joj šansu za normalan život kakav joj roditelji sigurno nikada ne bi.
Majstor.

mladići borovi, devojke jele

pre 4 godine

boomtown rats je bio prosečan bend, samo u nekadašnjoj sfrj u tom vremenu je bilo na desetine boljih, bob geldof je ispodprosečan muzičar i užasan glumac, osim kada je trebalo odglumiti empatiju prema gladnima u africi i napuniti sopstvene džepove...

gargleblaster

pre 4 godine

Najveci muzicki dogadjaj u istoriji nazalost nije promenio nista na ovome svetu ali na momenat smo bili jedno, omadjijani spektaklom koji nikad nece biti nadmasen I koji cemo uvek pamtiti.
To je bila tacka kada je vreme trebalo da stane, nazalost nije.
Zato je sve od tada pad koji ne prestaje.

Bob

pre 4 godine

A ja u to vreme u Sarajevu u vojsci, vp6109, sva sreća nedelja, pa nema starešina. Nisam se odlepio od tv-a, donosile mi gene hranu iz kuhinje, promašio i ručak i večeru... Taj koncert me je oblikovao, verujem učinio boljim čovekom... Neponovljivo i nezaboravno. Svi koji su u muzici u tom trenutku nešto značili, bili su tu! Lično, Wembley je imao bolji performans... za dlaku.

Max

pre 4 godine

Sećam se da se taj dan veće društvo skupilo kod druga u stanu, kupilo se pića i klope i odgledao ceo koncert, i u Engleskoj i u Americi. Kakvo je to uživanje bilo.
(Stari čačanin, 13. jul 2019 13:40)

Koliko drugacije vreme bilo. Danas omladina ni ne zna sta je Live Aid.

objektivan

pre 4 godine

Sećam se svega kao da je danas bilo. Prelep događaj, sa svim najvećim svetskim muzičkim zvezdama. Međutim bez obzira na fantastičnu ideju, malo toga je promenjeno za Afriku. Obožavam Boba.

half life

pre 4 godine

Nazalost, muzika nista nije promenila na ovim prostorima. Zapitajte se koju ste vrstu muzike mogli cuti na ratistu devedesetih? Sigurno ne rock.

filigranski pločnici

pre 4 godine

@ Čubura je raj

Phill Collins je na koncertu u Philly svirao bubnjeve a na Wembley-u je pevao i to je bio jedan od momenata kao i kidanje U2 na Wembley-u koji su tada bili manje poznati bend. Eh, lepo je setiti se toga!

savremena tehnologija

pre 4 godine

Ima da se nađe 4 dvd za one koji znaju da traze... a tu je i youtube. Queen-ov nastup je 20-ak minuta najboljeg nastupa.

Blackman

pre 4 godine

Ne shvatam zasto se ovakve stvari ne organizuju na godisnjem ili dvogodisnjem nivou. Ne bih da komentarisem kvalitet danasnjih muzicara, ali ako se uzme u obzir da danas ima vise novca u muzickoj "masineriji" nego pre 34 godine, svaki koncert humanitarnog tipa bi bio uspesan.

Klinac, ali pravi

pre 4 godine

Rezultat je bio da je novac prikupljen za 'gladne' u Africi otisao na nepoznate racune, a da se ubrzo Eritreja osamostalilia od Etiopije. Projekat na americki nacin.

Armadajj

pre 4 godine

Divimo se ovom coveku. Koliko samo treba da volis ljude i saosecas njihovu patnju da bi imao snage i volje da organizujes svet da zapeva jednosglasno i jako.I da to poklonis siromasnima i ugrozenima.

Zaista uzviseno

Леонардо

pre 4 godine

Vixon

Ухх, а ја тада клинац, 18 година, одгледао концерт( кући), па правац на море у Ровињ, па 1.08.1985 у Ј.Н.А, В.П. 2913 Бијељина, 15 месеци. Наступ Квина и Ерика Клептона ме држао месец дана. Бар си се много раније скинуо од мене, па кући на миру слушао музику коју волиш. Такве музике и бендова никад више. Тада нисмо били свесни (моја генерација) да слушамо најбољу музику у историји рока, домаћег и страног, и да се никад више неће поновити. Слично као Новак Ђоковић данас, само у спорту.

артиљерац

pre 4 godine

Ја код мојих у Скопју.Седнем на авион за Бгд(20.50)стигнем и целу ноћ УДРИ.
И ово,наша југословенска песма,"За милион година" је ВРХ.Драги Илић(Генерација
5) је сложио,и сад звучи феноменално.Сад сам погледао спот на YT,а екипа која
је певала,ВРХ,бољих није било и неће ни бити.

Misa

pre 4 godine

Svaka cast geldofu na live aidu ali kao muzicar je u najbolju ruku osrednji. I muzika mu je blagi uzas, ne znam sta on trazi na jazz festivalu

Čubura je Raj

pre 4 godine

Live Aid je održan na Wembley Stadium u Londonu. Paralelno se održavao Live Aid i na John F. Kennedy Stadium u Filadelfiji, Ono što me je fasciniralo u tom prenosu je činjenica da je Phil Collins prvo pevao u Londonu, zatim seo u Concorde, stigao u New York , pa u Philly i otpevao još pesama. Inače, to je bio jedan od poslednjih pristojnih civilizacijskih dogadjaja pre nego što je svet krenuo nepovratno da srlja u tri lepe pivske flaše!

Sasa

pre 4 godine

Nazalost po komentarima se vidi da nasa masa ne zna za ovu muziku, bar oni koji pisu komentare. Ko ne zna za live aid makar posle filma bohemian raphsody ne zna nista o kulturi i muzici tog vremena.

dzoni

pre 4 godine

Koncert je prenosen tada kod nas TVu u isto vreme sa oba koncerta.. Koncert u Bgu je bio mesec dana pre ali zbog jake kiše celo veče bilo je samo 20 000 ljudi..albume su delili dzabe sa magazinima na kiosku

Stari čačanin

pre 4 godine

Sećam se da se taj dan veće društvo skupilo kod druga u stanu, kupilo se pića i klope i odgledao ceo koncert, i u Engleskoj i u Americi. Kakvo je to uživanje bilo.

Moca NS

pre 4 godine

Nikada neću zaboraviti taj planetarni događaj. Šesnaest sati prikovan za TV ekran, glas Ivane Bojić i najava: "A sad, prelepa Šade"... koja Izlazi na veliku scenu Vembli stadiona u nevino beloj rolki i počinje svoju "Your Love Is King".
P.S. Uh...kao da je bilo juče. Prelepe uspomene.

Čubura je Raj

pre 4 godine

Live Aid je održan na Wembley Stadium u Londonu. Paralelno se održavao Live Aid i na John F. Kennedy Stadium u Filadelfiji, Ono što me je fasciniralo u tom prenosu je činjenica da je Phil Collins prvo pevao u Londonu, zatim seo u Concorde, stigao u New York , pa u Philly i otpevao još pesama. Inače, to je bio jedan od poslednjih pristojnih civilizacijskih dogadjaja pre nego što je svet krenuo nepovratno da srlja u tri lepe pivske flaše!

Moca NS

pre 4 godine

Nikada neću zaboraviti taj planetarni događaj. Šesnaest sati prikovan za TV ekran, glas Ivane Bojić i najava: "A sad, prelepa Šade"... koja Izlazi na veliku scenu Vembli stadiona u nevino beloj rolki i počinje svoju "Your Love Is King".
P.S. Uh...kao da je bilo juče. Prelepe uspomene.

Sasa

pre 4 godine

Nazalost po komentarima se vidi da nasa masa ne zna za ovu muziku, bar oni koji pisu komentare. Ko ne zna za live aid makar posle filma bohemian raphsody ne zna nista o kulturi i muzici tog vremena.

Stari čačanin

pre 4 godine

Sećam se da se taj dan veće društvo skupilo kod druga u stanu, kupilo se pića i klope i odgledao ceo koncert, i u Engleskoj i u Americi. Kakvo je to uživanje bilo.

Ponedeljak!

pre 4 godine

Vrh za Geldofa je što je usvojio i odgajio ćerku svoje bivše žene i M.Hačinsa iz INXS. Ovaj se ubio, majka ubrzo overila, a on lepo usvojio devojčicu i pružio joj šansu za normalan život kakav joj roditelji sigurno nikada ne bi.
Majstor.

Nebo7

pre 4 godine

Био је то „дан када се свет потресао“, објавио је 15. августа 1985 у својој репортажи Michael Godlberg у музичком часопису "Rolling Stone". Simple Minds, мој омиљени састав 80-их, први је бенд који је позван да свира у Филаделфији. На бину ЏФК стадиона ће изаћи у 19:07 по гриничком времену, непосредно иза састава Queen који је свој наступ на Вемблију завршио у четири минута раније, у 19:03. У међувремену је пуштен видео спот "Dancing In The Street", дуета David Bowie и Mick Jagger. Имали су храброст иако су се сви извођачи дословце тукли да свирају управо пре легендарне четворке, с обзиром на њихову тадашњу планетарну популарност и репутацију највеће рок атракције, а како се не би обрукали или само разочарали фанове. Знали су да ће њихов наступ после Queen-а деловати млако.
Simple Minds су испрашили током 15-оминутног наступа "Ghost Dancing", "Don't You (Forget About Me)" и "Promised You A Miracle". Џим Кер је скакутао великом бином у маслинастој блузи, широким белим панталонама и белим мокасинама, одишући типичним лежерним стилом 80-их. Пре извођења "Don't You" најавио је да је посвећује Бобу Гелдофу, захваливши се организаторима. Након њих је на Вемблију свирао David Bowie.
Иако сам имао 14 година памтим блиставе моменте концерта који сам пратио на црно-белом телевизору, на Косову, где сам код бабе на селу проводио летњи распуст након свршетка основне школе. Тих дивних дана и такве музике, више нема...

Max

pre 4 godine

Sećam se da se taj dan veće društvo skupilo kod druga u stanu, kupilo se pića i klope i odgledao ceo koncert, i u Engleskoj i u Americi. Kakvo je to uživanje bilo.
(Stari čačanin, 13. jul 2019 13:40)

Koliko drugacije vreme bilo. Danas omladina ni ne zna sta je Live Aid.

gargleblaster

pre 4 godine

Najveci muzicki dogadjaj u istoriji nazalost nije promenio nista na ovome svetu ali na momenat smo bili jedno, omadjijani spektaklom koji nikad nece biti nadmasen I koji cemo uvek pamtiti.
To je bila tacka kada je vreme trebalo da stane, nazalost nije.
Zato je sve od tada pad koji ne prestaje.

Леонардо

pre 4 godine

Vixon

Ухх, а ја тада клинац, 18 година, одгледао концерт( кући), па правац на море у Ровињ, па 1.08.1985 у Ј.Н.А, В.П. 2913 Бијељина, 15 месеци. Наступ Квина и Ерика Клептона ме држао месец дана. Бар си се много раније скинуо од мене, па кући на миру слушао музику коју волиш. Такве музике и бендова никад више. Тада нисмо били свесни (моја генерација) да слушамо најбољу музику у историји рока, домаћег и страног, и да се никад више неће поновити. Слично као Новак Ђоковић данас, само у спорту.

dzoni

pre 4 godine

Koncert je prenosen tada kod nas TVu u isto vreme sa oba koncerta.. Koncert u Bgu je bio mesec dana pre ali zbog jake kiše celo veče bilo je samo 20 000 ljudi..albume su delili dzabe sa magazinima na kiosku

Borislion

pre 4 godine

Imao sam 11 godina i narednih dana smo u školi pričali samo o tome.
Apsolutni favorit Bowie.
RUN DMC su koliko se sećam nastupili u Filadelfiji.
Mi smo tada bili jedini iz istočnog bloka sa nastupom i pesmom.
Bili smo avangarda za ono što smo danas 34 godine posle.

Bob

pre 4 godine

A ja u to vreme u Sarajevu u vojsci, vp6109, sva sreća nedelja, pa nema starešina. Nisam se odlepio od tv-a, donosile mi gene hranu iz kuhinje, promašio i ručak i večeru... Taj koncert me je oblikovao, verujem učinio boljim čovekom... Neponovljivo i nezaboravno. Svi koji su u muzici u tom trenutku nešto značili, bili su tu! Lično, Wembley je imao bolji performans... za dlaku.

артиљерац

pre 4 godine

Ја код мојих у Скопју.Седнем на авион за Бгд(20.50)стигнем и целу ноћ УДРИ.
И ово,наша југословенска песма,"За милион година" је ВРХ.Драги Илић(Генерација
5) је сложио,и сад звучи феноменално.Сад сам погледао спот на YT,а екипа која
је певала,ВРХ,бољих није било и неће ни бити.

objektivan

pre 4 godine

Sećam se svega kao da je danas bilo. Prelep događaj, sa svim najvećim svetskim muzičkim zvezdama. Međutim bez obzira na fantastičnu ideju, malo toga je promenjeno za Afriku. Obožavam Boba.

Simon le Bon

pre 4 godine

DURAN DURAN! Poslednji put zajedno..
Do 2003.godine...
Save a prayer...
Himna tog vremena...
Vrhunski muzičari...
Aktuelni i danas, na svu sreću...
Eh, kako su to bila lepa vremena, odlična muzika, filmovi, pop art u punom sjaju...

half life

pre 4 godine

Nazalost, muzika nista nije promenila na ovim prostorima. Zapitajte se koju ste vrstu muzike mogli cuti na ratistu devedesetih? Sigurno ne rock.

filigranski pločnici

pre 4 godine

@ Čubura je raj

Phill Collins je na koncertu u Philly svirao bubnjeve a na Wembley-u je pevao i to je bio jedan od momenata kao i kidanje U2 na Wembley-u koji su tada bili manje poznati bend. Eh, lepo je setiti se toga!

Armadajj

pre 4 godine

Divimo se ovom coveku. Koliko samo treba da volis ljude i saosecas njihovu patnju da bi imao snage i volje da organizujes svet da zapeva jednosglasno i jako.I da to poklonis siromasnima i ugrozenima.

Zaista uzviseno

savremena tehnologija

pre 4 godine

Ima da se nađe 4 dvd za one koji znaju da traze... a tu je i youtube. Queen-ov nastup je 20-ak minuta najboljeg nastupa.

Shamu

pre 4 godine

@savremena tehnologija
Kupio set DVD-eva cim su izasli. Pogledam ponekad. Najbolji koncert ikad, gledao ga u diskoteci decjeg odmarslista u Ulcinju, bio sam 7. razred.
Wembley nekako prirodniji od Philly, lepsa je i UK pesma, ali organizacija u USA perfektna
Najbolji Queen, najveci (ratni) profiter naravno - Bono, ko drugi ...

Klinac, ali pravi

pre 4 godine

Rezultat je bio da je novac prikupljen za 'gladne' u Africi otisao na nepoznate racune, a da se ubrzo Eritreja osamostalilia od Etiopije. Projekat na americki nacin.

Blackman

pre 4 godine

Ne shvatam zasto se ovakve stvari ne organizuju na godisnjem ili dvogodisnjem nivou. Ne bih da komentarisem kvalitet danasnjih muzicara, ali ako se uzme u obzir da danas ima vise novca u muzickoj "masineriji" nego pre 34 godine, svaki koncert humanitarnog tipa bi bio uspesan.

ricinus

pre 4 godine

Nisam gledao prenos, imao sam tada 6 godina. Gledao sam kasnije, u doba interneta. Koncerti su zaista bili vrhunac tadašnje muzičke scene. Ne sporim kvalitet, ali na žalost novac je otišao u pogrešne ruke i za pogrešnu namenu, za kupovinu oružja. iako je namera bila humanitarna krajnji ishod mi je baš ogadio kompletan dogadjaj.

Misa

pre 4 godine

Svaka cast geldofu na live aidu ali kao muzicar je u najbolju ruku osrednji. I muzika mu je blagi uzas, ne znam sta on trazi na jazz festivalu

mladići borovi, devojke jele

pre 4 godine

boomtown rats je bio prosečan bend, samo u nekadašnjoj sfrj u tom vremenu je bilo na desetine boljih, bob geldof je ispodprosečan muzičar i užasan glumac, osim kada je trebalo odglumiti empatiju prema gladnima u africi i napuniti sopstvene džepove...

klasa avgust 84

pre 4 godine

Vidim ima dosta vojaka ovde. Ja bio u Valjevu, džomba još malo do skidanja. Nas malo pravovernih pratili smo koncert na crno belom tv-u, sve kuke, moglo nam se. Pilo se neko jeftino vino. Pušio se "57" i sarajevska Drina. Pamtim negde pred zoru Dilana, Richardsa i ostale veterane. Jedan bosanac iz susedne čete u nekom momentu zavrne rukav i pokaže nam tetoviran znak hipika. Do tad sam mislio da je drvoseča.

Јабучило

pre 4 godine

Организационо, сценски, уметнички, рејтингом, масовношћу највећи и један од најбољих концерата у историји. Тешко да ће бити поновљен, укључујући и ентузијазам који је владао.

Али, шта је суштински променио? Ништа.

Lola

pre 4 godine

I ja sam imala romantične predstave o Live Aid-u sa 13 godina, a onda sam odrasla. Najviše je profitirala industrija zabave, a svet se promenio za Boba Geldofa, U2 i Queen. E za njih ništa više nije bilo isto. Realno za Geldofa niko ne bi znao da nije to pokrenuo. On i dan danas dobro živi. Od čega? Muzike sigurno ne. Sve je to deco trulo, eno i ćerku nije mogao da sačuva od pakla droge. Nije to normalan život niti ima tu ikakvog spasa. A u Africi i dalje glad, bolest i beda. Samo realno molim, kada su ovakve ozbiljne stvari u pitanju.

Powerslave

pre 4 godine

Kad se Live Aid održavao nisam bio ni rođen, ali sećam se da je tokom prve decenije 2000tih bilo nešto slično, Live Earth, ako se ne varam.
Bio sam klinac tada i oduševljen što je televizija maltene 24h prenosila koncerte iz celog sveta, još to bila muzika koja mi se sviđala i tada, a i dan danas.
Naravno, jasno mi je da to nije bilo ni blizu Live Aida (na svaki mogući način, i muzički i što se tiče situacije u društvu na nivou celog sveta... generalno planeta je tada bila drugačije mesto), ali žao mi je ipak što nema više takvih projekata...

Radnik

pre 4 godine

Od cinika koji komentarišu da se nije ništa promenilo, tražim da zamisle šta bi bilo da jednog ovakvog događana nije bilo? I pitam šta su oni učinili da se stvari bar za milimetar promene? Da li su uradili nekada nešto za opšte dobro a ne samo za sebe? Muzika ne može promeniti svet ali može da ukaže na neke stvari, da zainteresuje ljude, da ih malkice pokrene. Svet je oduvek bio uglavnom rupčaga, ali bez Boba Geldofa ta rupčaga bi bila još dublja i mračnija.

Gde je izlaz?

pre 4 godine

Sa umetnicke tacke gledista mozda I najveci koncert ikad! Gledao Sam ga live, pa na vhs-u a imam ga I na dvd-u.
Pozadina je strasna, od novca je kupljeno oruzije umesto hrane, pojedinci su se lepo oparili a gledna deca Afrike I dalje su umirala. strasno, nikad im necu oprostiti!

mladići borovi, devojke jele

pre 4 godine

boomtown rats je bio prosečan bend, samo u nekadašnjoj sfrj u tom vremenu je bilo na desetine boljih, bob geldof je ispodprosečan muzičar i užasan glumac, osim kada je trebalo odglumiti empatiju prema gladnima u africi i napuniti sopstvene džepove...

Klinac, ali pravi

pre 4 godine

Rezultat je bio da je novac prikupljen za 'gladne' u Africi otisao na nepoznate racune, a da se ubrzo Eritreja osamostalilia od Etiopije. Projekat na americki nacin.

Misa

pre 4 godine

Svaka cast geldofu na live aidu ali kao muzicar je u najbolju ruku osrednji. I muzika mu je blagi uzas, ne znam sta on trazi na jazz festivalu

ricinus

pre 4 godine

Nisam gledao prenos, imao sam tada 6 godina. Gledao sam kasnije, u doba interneta. Koncerti su zaista bili vrhunac tadašnje muzičke scene. Ne sporim kvalitet, ali na žalost novac je otišao u pogrešne ruke i za pogrešnu namenu, za kupovinu oružja. iako je namera bila humanitarna krajnji ishod mi je baš ogadio kompletan dogadjaj.

Sasa

pre 4 godine

Nazalost po komentarima se vidi da nasa masa ne zna za ovu muziku, bar oni koji pisu komentare. Ko ne zna za live aid makar posle filma bohemian raphsody ne zna nista o kulturi i muzici tog vremena.

Lola

pre 4 godine

I ja sam imala romantične predstave o Live Aid-u sa 13 godina, a onda sam odrasla. Najviše je profitirala industrija zabave, a svet se promenio za Boba Geldofa, U2 i Queen. E za njih ništa više nije bilo isto. Realno za Geldofa niko ne bi znao da nije to pokrenuo. On i dan danas dobro živi. Od čega? Muzike sigurno ne. Sve je to deco trulo, eno i ćerku nije mogao da sačuva od pakla droge. Nije to normalan život niti ima tu ikakvog spasa. A u Africi i dalje glad, bolest i beda. Samo realno molim, kada su ovakve ozbiljne stvari u pitanju.

Леонардо

pre 4 godine

Vixon

Ухх, а ја тада клинац, 18 година, одгледао концерт( кући), па правац на море у Ровињ, па 1.08.1985 у Ј.Н.А, В.П. 2913 Бијељина, 15 месеци. Наступ Квина и Ерика Клептона ме држао месец дана. Бар си се много раније скинуо од мене, па кући на миру слушао музику коју волиш. Такве музике и бендова никад више. Тада нисмо били свесни (моја генерација) да слушамо најбољу музику у историји рока, домаћег и страног, и да се никад више неће поновити. Слично као Новак Ђоковић данас, само у спорту.

Čubura je Raj

pre 4 godine

Live Aid je održan na Wembley Stadium u Londonu. Paralelno se održavao Live Aid i na John F. Kennedy Stadium u Filadelfiji, Ono što me je fasciniralo u tom prenosu je činjenica da je Phil Collins prvo pevao u Londonu, zatim seo u Concorde, stigao u New York , pa u Philly i otpevao još pesama. Inače, to je bio jedan od poslednjih pristojnih civilizacijskih dogadjaja pre nego što je svet krenuo nepovratno da srlja u tri lepe pivske flaše!

Shamu

pre 4 godine

@savremena tehnologija
Kupio set DVD-eva cim su izasli. Pogledam ponekad. Najbolji koncert ikad, gledao ga u diskoteci decjeg odmarslista u Ulcinju, bio sam 7. razred.
Wembley nekako prirodniji od Philly, lepsa je i UK pesma, ali organizacija u USA perfektna
Najbolji Queen, najveci (ratni) profiter naravno - Bono, ko drugi ...

Blackman

pre 4 godine

Ne shvatam zasto se ovakve stvari ne organizuju na godisnjem ili dvogodisnjem nivou. Ne bih da komentarisem kvalitet danasnjih muzicara, ali ako se uzme u obzir da danas ima vise novca u muzickoj "masineriji" nego pre 34 godine, svaki koncert humanitarnog tipa bi bio uspesan.

half life

pre 4 godine

Nazalost, muzika nista nije promenila na ovim prostorima. Zapitajte se koju ste vrstu muzike mogli cuti na ratistu devedesetih? Sigurno ne rock.

Borislion

pre 4 godine

Imao sam 11 godina i narednih dana smo u školi pričali samo o tome.
Apsolutni favorit Bowie.
RUN DMC su koliko se sećam nastupili u Filadelfiji.
Mi smo tada bili jedini iz istočnog bloka sa nastupom i pesmom.
Bili smo avangarda za ono što smo danas 34 godine posle.

артиљерац

pre 4 godine

Ја код мојих у Скопју.Седнем на авион за Бгд(20.50)стигнем и целу ноћ УДРИ.
И ово,наша југословенска песма,"За милион година" је ВРХ.Драги Илић(Генерација
5) је сложио,и сад звучи феноменално.Сад сам погледао спот на YT,а екипа која
је певала,ВРХ,бољих није било и неће ни бити.

Moca NS

pre 4 godine

Nikada neću zaboraviti taj planetarni događaj. Šesnaest sati prikovan za TV ekran, glas Ivane Bojić i najava: "A sad, prelepa Šade"... koja Izlazi na veliku scenu Vembli stadiona u nevino beloj rolki i počinje svoju "Your Love Is King".
P.S. Uh...kao da je bilo juče. Prelepe uspomene.

filigranski pločnici

pre 4 godine

@ Čubura je raj

Phill Collins je na koncertu u Philly svirao bubnjeve a na Wembley-u je pevao i to je bio jedan od momenata kao i kidanje U2 na Wembley-u koji su tada bili manje poznati bend. Eh, lepo je setiti se toga!

Stari čačanin

pre 4 godine

Sećam se da se taj dan veće društvo skupilo kod druga u stanu, kupilo se pića i klope i odgledao ceo koncert, i u Engleskoj i u Americi. Kakvo je to uživanje bilo.

Јабучило

pre 4 godine

Организационо, сценски, уметнички, рејтингом, масовношћу највећи и један од најбољих концерата у историји. Тешко да ће бити поновљен, укључујући и ентузијазам који је владао.

Али, шта је суштински променио? Ништа.

Armadajj

pre 4 godine

Divimo se ovom coveku. Koliko samo treba da volis ljude i saosecas njihovu patnju da bi imao snage i volje da organizujes svet da zapeva jednosglasno i jako.I da to poklonis siromasnima i ugrozenima.

Zaista uzviseno

objektivan

pre 4 godine

Sećam se svega kao da je danas bilo. Prelep događaj, sa svim najvećim svetskim muzičkim zvezdama. Međutim bez obzira na fantastičnu ideju, malo toga je promenjeno za Afriku. Obožavam Boba.

Max

pre 4 godine

Sećam se da se taj dan veće društvo skupilo kod druga u stanu, kupilo se pića i klope i odgledao ceo koncert, i u Engleskoj i u Americi. Kakvo je to uživanje bilo.
(Stari čačanin, 13. jul 2019 13:40)

Koliko drugacije vreme bilo. Danas omladina ni ne zna sta je Live Aid.

gargleblaster

pre 4 godine

Najveci muzicki dogadjaj u istoriji nazalost nije promenio nista na ovome svetu ali na momenat smo bili jedno, omadjijani spektaklom koji nikad nece biti nadmasen I koji cemo uvek pamtiti.
To je bila tacka kada je vreme trebalo da stane, nazalost nije.
Zato je sve od tada pad koji ne prestaje.

Simon le Bon

pre 4 godine

DURAN DURAN! Poslednji put zajedno..
Do 2003.godine...
Save a prayer...
Himna tog vremena...
Vrhunski muzičari...
Aktuelni i danas, na svu sreću...
Eh, kako su to bila lepa vremena, odlična muzika, filmovi, pop art u punom sjaju...

Gde je izlaz?

pre 4 godine

Sa umetnicke tacke gledista mozda I najveci koncert ikad! Gledao Sam ga live, pa na vhs-u a imam ga I na dvd-u.
Pozadina je strasna, od novca je kupljeno oruzije umesto hrane, pojedinci su se lepo oparili a gledna deca Afrike I dalje su umirala. strasno, nikad im necu oprostiti!

savremena tehnologija

pre 4 godine

Ima da se nađe 4 dvd za one koji znaju da traze... a tu je i youtube. Queen-ov nastup je 20-ak minuta najboljeg nastupa.

Ponedeljak!

pre 4 godine

Vrh za Geldofa je što je usvojio i odgajio ćerku svoje bivše žene i M.Hačinsa iz INXS. Ovaj se ubio, majka ubrzo overila, a on lepo usvojio devojčicu i pružio joj šansu za normalan život kakav joj roditelji sigurno nikada ne bi.
Majstor.

Bob

pre 4 godine

A ja u to vreme u Sarajevu u vojsci, vp6109, sva sreća nedelja, pa nema starešina. Nisam se odlepio od tv-a, donosile mi gene hranu iz kuhinje, promašio i ručak i večeru... Taj koncert me je oblikovao, verujem učinio boljim čovekom... Neponovljivo i nezaboravno. Svi koji su u muzici u tom trenutku nešto značili, bili su tu! Lično, Wembley je imao bolji performans... za dlaku.

Nebo7

pre 4 godine

Био је то „дан када се свет потресао“, објавио је 15. августа 1985 у својој репортажи Michael Godlberg у музичком часопису "Rolling Stone". Simple Minds, мој омиљени састав 80-их, први је бенд који је позван да свира у Филаделфији. На бину ЏФК стадиона ће изаћи у 19:07 по гриничком времену, непосредно иза састава Queen који је свој наступ на Вемблију завршио у четири минута раније, у 19:03. У међувремену је пуштен видео спот "Dancing In The Street", дуета David Bowie и Mick Jagger. Имали су храброст иако су се сви извођачи дословце тукли да свирају управо пре легендарне четворке, с обзиром на њихову тадашњу планетарну популарност и репутацију највеће рок атракције, а како се не би обрукали или само разочарали фанове. Знали су да ће њихов наступ после Queen-а деловати млако.
Simple Minds су испрашили током 15-оминутног наступа "Ghost Dancing", "Don't You (Forget About Me)" и "Promised You A Miracle". Џим Кер је скакутао великом бином у маслинастој блузи, широким белим панталонама и белим мокасинама, одишући типичним лежерним стилом 80-их. Пре извођења "Don't You" најавио је да је посвећује Бобу Гелдофу, захваливши се организаторима. Након њих је на Вемблију свирао David Bowie.
Иако сам имао 14 година памтим блиставе моменте концерта који сам пратио на црно-белом телевизору, на Косову, где сам код бабе на селу проводио летњи распуст након свршетка основне школе. Тих дивних дана и такве музике, више нема...

dzoni

pre 4 godine

Koncert je prenosen tada kod nas TVu u isto vreme sa oba koncerta.. Koncert u Bgu je bio mesec dana pre ali zbog jake kiše celo veče bilo je samo 20 000 ljudi..albume su delili dzabe sa magazinima na kiosku

Radnik

pre 4 godine

Od cinika koji komentarišu da se nije ništa promenilo, tražim da zamisle šta bi bilo da jednog ovakvog događana nije bilo? I pitam šta su oni učinili da se stvari bar za milimetar promene? Da li su uradili nekada nešto za opšte dobro a ne samo za sebe? Muzika ne može promeniti svet ali može da ukaže na neke stvari, da zainteresuje ljude, da ih malkice pokrene. Svet je oduvek bio uglavnom rupčaga, ali bez Boba Geldofa ta rupčaga bi bila još dublja i mračnija.

klasa avgust 84

pre 4 godine

Vidim ima dosta vojaka ovde. Ja bio u Valjevu, džomba još malo do skidanja. Nas malo pravovernih pratili smo koncert na crno belom tv-u, sve kuke, moglo nam se. Pilo se neko jeftino vino. Pušio se "57" i sarajevska Drina. Pamtim negde pred zoru Dilana, Richardsa i ostale veterane. Jedan bosanac iz susedne čete u nekom momentu zavrne rukav i pokaže nam tetoviran znak hipika. Do tad sam mislio da je drvoseča.

Powerslave

pre 4 godine

Kad se Live Aid održavao nisam bio ni rođen, ali sećam se da je tokom prve decenije 2000tih bilo nešto slično, Live Earth, ako se ne varam.
Bio sam klinac tada i oduševljen što je televizija maltene 24h prenosila koncerte iz celog sveta, još to bila muzika koja mi se sviđala i tada, a i dan danas.
Naravno, jasno mi je da to nije bilo ni blizu Live Aida (na svaki mogući način, i muzički i što se tiče situacije u društvu na nivou celog sveta... generalno planeta je tada bila drugačije mesto), ali žao mi je ipak što nema više takvih projekata...