Četvrtak, 04.07.2019.

12:20

Hrvatskoj propala sezona: HTZ skriva brojke, ostrva prazna

Hrvatski turizam doživeo je značajan pad u prvih pola godine, piše Index.hr.

Izvor: index.hr

Hrvatskoj propala sezona: HTZ skriva brojke, ostrva prazna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Laloš

pre 4 godine

Voleo bih da i nama tako propadne sezona. Uzeti 10 milijardi eura za 4-5 meseci sezone,nije lose za drzavu. Imam rodjake koji izdaju i Istri apartmane,sve izdato do kraja oktobra.

nenakis

pre 4 godine

Na Braću sam 20 dana , živim h Australiji , cijene po restoranima i samoposlugama su iste kao i u Australiji . I pored svega toga bolja auta se ovde vozaju nego u Australiju . Cz , pl , sl a i hr me prosto iznenadilo sa kakvim se automa došlo na more .
Pozz

Radmila

pre 4 godine

Ja sam sa porodicom na Rabu i ako je ovo propala sezona, ne znam kakva bi bila uspešna. Možda sam luda i Rab nije ostrvo ili da ipak umesto informisanja kod uvek istih medija prema kojima je komšijama svaki dan sve propalo, proverite službene podatke relevantnih institucija.
Radmila, KV.

Hisete BL

pre 4 godine

Pošto sam iz Banja Luke logično je da ljetujem u HR, zbog blizine...evo par informacija - apartman prvi red u Dućama, opština Omiš, pogled na more, 4 osobe, pješčana plaža 65€, Makarska prvi red, apartman za 6 osova, pogled na more 120€, iznad magistrale ima čak i po 60€, Brela, najčistija plaža i more na planeti, apartman na samoj obali za 3 osobe 120€, sa bazenom...prijatelj ljetuje u Asprovalti za 50€ bogu iza tregera...odlučite sami

Ivan

pre 4 godine

Hrvatska je isto toliko skupa kao I Grcka, a kvalitet usluge se ne moze porediti. Trenutno Sam u Hrvatskoj u hotelu sa tri zvezdice, koji zasluzuje bar cetiri, za razliku od Grcke gde je hotel sa tri jednak onom sa dve, I mogu vam reci da bolju uslugu nisam Imao duze vreme. More, plaza, sume, lezaljke se ne naplacuju, polupansion, pice I kafa ukljuceni, nemam gde da potrosim pare bukvalno.Ljudi ljubazni, sve stranci, cisto I lepo organizovano za porodice.Put do Istarskog dela kolima lagan I dobro obelezen.Isli Smo preko nase agencije u Bg-u, I sledece godine cu opet. Cena za nas troje, dete ne placa, 1190 evra 7 noci. Hrana sjajna!

Dex Dejvid

pre 4 godine

Stvari su krajnje jednostavne. Turizam je postao treća privredna grana na globalnom nivou. To je tercijalna djelatnost, a podrazumjeva prije svega ogromno znanje i ogromna ulaganja. Ja pratim dvije muslimanske zemlje, Maroko i Indoneziju. Maroko je jedna divna zemlja spoj Istoka i Zapada. Oni svake glodine plačaju basnosnovnu koncesiju u Londonju na Coven Gardenu da bi reklamirali svoju zemlju kao kulturnu. Indonezija uvijek isključivo na velikim turističkim berzama šalje samo žene, da bi pokazala da nije neka zatucana muslimanska zemlja. Hrvatski ministar turizma je uvijek jasan. Konkirencija je ogromna, treba se analizirazti tržište i uvijek ulagati. Kako nije analizirano tržište i stihijski se radilo ove godine u Hrvatskoj se pojavio problem inflacije kreveta. Tržište reguliše sve, pa i turizam. Konkretno u Splitu nagal skok broja turista i skok cijena nekretnina stvorili su novo naselje, malo udaljenije od grada, ali sa infrastruktorom, a napravljem je i novi parking u gradu. Završavaju se hoteli na elitnim lokacijama. Narosto trebat će izvršiti preraspodjelu radnih mjesta i cijene radne snage. Preraspodjelom bi se dobile realne cijene nekretnina, radne snage i usluga i grad bi dobio novi život, mnogo realniji od sadašnjeg. Na nivou diplomatije treba se rješiti problem bahatosti gostiju iz močnih zapadnih zemalja. Jedna institucija može da rješi problem sigurnosti gostiju iz susjedstva, na opšte-opče zadovoljstvo svih.

Moze pa ne moze

pre 4 godine

Živim u Britaniji i odavde da se ode u Hrvatsku košta kao letovanje na Karibima, a Jadransko more je smešno u odnosu na Karipsko more. Hrvatska je precenjena i preskupa.
 (ivan, 4. jul 2019 19:14) 

To mozes da pricas ovima sto nikad nisu bili na karibima. Ja jesam...sredozemno more opcenito, ima svoje prednosti, a posebno jadransko...nema morskih pasa ni meduza koje te mogu ubiti...niti jakih morskih struja...prakticno si doma i za 2 sata leta od kuce...
Jadransko more je zlatna sredina u odnosu na sva druga mora

Preambula

pre 4 godine

Prvih 6 meseci je predsezona,koja je slabija nego proslih godina. Sada je Glavna Sezona 6-10 mesec. Vecina turistickog proizvoda,desava se tada. Da li ste primetili ,da njihovi novinari analiziraju i pisu kriticki ? Tako se drustvo pomera napred.

Ana

pre 4 godine

Prvi put sam ove godine isla u Hrvatsky na letovanje.I utisci su mi sasvim ok,jeste preskupo,ali je bilo prelepo.Iako skro uopste nisam videla Srbe ,to mi oupste nije smetalo da se super provedem .

Rico Suave

pre 4 godine

Sta ce uopste turisti na ostrvima u prvoj polovini godine? Pogotovo ako su april i maj bili hladni i kisoviti kao ove godine. Prva polovina godine je uglavnom pod uticajem toga kada pada Uskrs i kakvo je vreme za Uskrs i Praznik rada. Ovi podaci ne znace nista. A da je Hrvatska jako skupa to je tacno, iako ovakvih ostrva nema nigde. Pa uporedite samo fizionomiju, prirodu i arhitekturu Malog Losinja sa bilo cim u Grckoj ili Spaniji. OK, Mikonos, Santorini i Ibiza su klasa za sebe ali su i cene neuporedive.

Boža taksista

pre 4 godine

Susjedi navrnuli ste cene kao da ste Monako.Uvek će biti turista ali ste sve precenili plus bacate strance sa rive u more,lupate automobile...Ima dosta lepših i jeftinijih destinacija a dosta turista voli da proputuje što više a ne da se zakopava u jedno mesto.

Luka

pre 4 godine

Stvar je u tome da je svake godine sve više hotela s 4 i 5 zvjezdica i da je broj ležajeva/soba u tim hotelima manji nego što je bilo dok su imali 2/3 zvjezdice, ali to se kompenzira većim prihodima i bogatijim gostima koji više troše ...

ivan

pre 4 godine

Živim u Britaniji i odavde da se ode u Hrvatsku košta kao letovanje na Karibima, a Jadransko more je smešno u odnosu na Karipsko more. Hrvatska je precenjena i preskupa.

bla bla

pre 4 godine

Pa ocigledno imaju problem kako sa cenama tako i radnim osobljem. Manji broj nadnicara iz BiH i SRB a koji opet hoce vece novce a sve vece cene smestaja i usluga odbijaju turiste sa plicim dzepom. Moraju da nadju zlatnu sredinu jer tesko da se mogu oporaviti ako ovako nastave.
(white, 04. jul 2019 12:51)

Oporaviti od čega? Hrvati uzmu od turizma više novca nego čitava srpska privreda. Opredelili su se za turiste sa dubljuim džepom i tu paradajz turisti nema šta da traža. Bolje je da mi brinemo svoju brigu. Pad industrijske proizvodnje ove godine treba nas da brine.

kele®

pre 4 godine

Godinama ljetovao u Poreču. Isprva u privatnom smještaju koji je koštao od 35 do na kraju 60 evra krajem Juna mjeseca. Sad je taj apartman 75 evra. Poslije tri puta išli u hotel Pical sa 3 zvjezdice (poslije im oduzeli jednu) . 7 dana Polupansion 800 do 900 evra za 2 odraslih i dvoje djece. Sad to isto dođe oko 1350 evra. Ćao Hrvatska, hello Grčka.

afna

pre 4 godine

Hrvatska lane 15 milijona turista/čista zarada 12 milijardi € a Grčka 33 milijona turista/čista zarada 21 milijardi €. Računica je jasna, nema šta da se uporedi.

Samo kazem

pre 4 godine

Par stvari:
-sezona je realno tek pocela!
-licno poznajem par njih koji su bili prosle godine...preskupo je I Hrvati ne shvataju da moraju da popnu sve na visi nivo uoliko zele toliki novac od tirista. Par Nemaca se *ajebalo prosle godine I naravno vise nece ici. Ja ne idem iz drugih razloga.
-Fokus na sredjivanje Skadarlije, Kalemegdana, bogacenje ponude po ostatku Beogada I Srbije u smislu banja, planina, jezera, manastira...I pravljenje plana kako zaaditi 2 milijarde u odnosu na jednu koliko je to sada slucaj

Niks feršten

pre 4 godine

Ovi šta pišu da je Hrvatska skuplja od Španjolske, Turske i šta ja znam, pa svakako je jeftinije nego otići na skijanje u Austriju ili Francusku, a 7. mjesec je tek počeo a udarni su 7. i 8. mjesec tako da je rano za ovakve katalkizmičke najave!

Ante

pre 4 godine

Propadosmo.
Lako što je 10% manje gostiju, nego što se i dalje grade apartmani, samo ove godine je 100.000 kreveta više nego lani.
Morat ćemo malo spustiti cijene, ipak se ne može živjeti 12 mjeseci od 3 mjeseca izdavanja apartmana..
Trebat će nešto da se radi barem 2-3 mjeseca zimi..

mario

pre 4 godine

"Prihodi od stranih turista u prvom tromjesečju ove godine veći su za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.
Tako su tijekom siječnja, veljače i ožujka 2019. godine prihodi u turizmu od stranih gostiju iznosili su 475 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje 2018. godine (450 milijuna eura), predstavlja rast od 5,4 posto, odnosno 25 milijuna eura, podaci su HNB-a."
To kaže HNB
Prema podacima sustava eVisitor "Tako je u prvih šest mjeseci ostvareno 6,5 milijuna dolazaka i 26 milijuna noćenja, što je sto tisuća više dolazaka i 600.000 više noćenja nego lani u isto vrijeme"

Sustav eVisitor bilježi svakog prijavljenog gosta.

Hvala

doktor

pre 4 godine

Amo ovako.... Je bolje u kafiću imati 30 srednjoškolca šta bježe iz škole i merace kavu cijeli dan ili imat jedan stol popunjen sa "pravim" gostima?

Stanko

pre 4 godine

Od kada su statisticki podatci za Supetar na Bracu mjerodavni da se na temelju njih "cita" uspjeh ili neuspjeh citave sezone na cijelom hrvatskom Primorju? Mislim nema nikakve logike. Oni koji su ovo objavili su senzacionalisti koji bi da zarade na brz nacin. A na kraju kada se zgrne 10 milijardi eura onda ce vjerojatno i tada sezona biti proglasena - "propalom". Ostavite se poluinformacija!

Тодор

pre 4 godine

Моје девојка са својима издаје 5 апартмана код Трогира. Каже да није лоше, али јој је ове сезоне букирано преко нета 20 посто мање него прошле године. Уздају се у лепо време, јер су апартмани на специфичном месту па се не издају само и шпицу сезоне већ доста више. Из прве руке

Das

pre 4 godine

Ovo je istina...Evo me na Hvaru,pišem sa plaže. Evidentno je manje gostiju, restorani su poluprazni...možda je još rano za bilo kakav sud,ali je slabije nego prošle sezone.

marko_sthlm

pre 4 godine

@ "Skuplji su i od CG i GRE i TUR i EGT i TUN i svih drzava osim spanije i italije.
(BL, 04. jul 2019 13:07)"

Skuplja je i od Španije...i to ne tako malo.

Dragon

pre 4 godine

Uspjeh ili propast turističke sezone se ne mjeri u dolascima gostiju ili u njihovim noćenjima već se mjeri u zaradi. Naravno da bi više turista ( posebno više noćenja) trebalo značiti i veću zaradu, ali kod masovnosti nije uvijek tako, veliki promet mala zarada. Je li sezona propala, podbacila ili bila uspješna znat će se tek kad se na kraju godine podvuče crta. Ovakve brojke koje se sad smatraju podbačajem prije 7-8 godina su bile san snova.

Hmmm

pre 4 godine

Skuplji su i od Spanije i to dosta. Spanija je zapravo vrlo povoljna samo treba stici do nje. Cak ni avionske karte nisu preskupe, 200eur Valensija ili Alikante povratna za Budimpestu. Ali je smestaj duplo jeftiniji nego HR. Hrana u restoranima malo skuplja. U marketima neuporedivo jeftinije.

Zagreb pun turista

pre 4 godine

Hrvatska je skupa destinacija. Prošle godine zarada od turizma je bila oko 12 milijarda €. Ove godine je možda manje turista aki to je zato jer je skuplje, pa se razlika namiri sa većom cijenom. Hrvatska još ima dilemu da li da bude masovna destinacija ili skupa butik destinacija? Moje mišljenje da je najbolje oboje samo razdvojeno. Masovni turizam na manje atraktivnim lokacijama i luksuzni na izuzetno atraktivnim. Luksuzne lokacije moraju biti toliko skupe da otjeraju masu i da daju užitak onima koji to mogu da plate. A masa neka ide tamo gdje nema mnogo atrakcija i gdje se mnogo ne troši. Za masovnost treba koncept dozvoljene gradnje po skoro cijeloj obali, samo luksuzne destinacije čuvati od masovne gradnje. Tako bi se jako povećala zarada od turizma jer bi se povećao smještajni kapacitet i razdvojeli bi se luksuzne destinacije.

Svake godine su super bogati i svjetski poznati ljudi u Hrvatskoj, od holivudskih zvijezda do svjetskih političara, kraljevskih obitelji i sl. Trenutno u Hrvatskoj boravi Silvestar Stalone sa svojom obitelji. Bio je Bred Pit, razni Bondovi, kraljevi, prinčevi, šeici, predsjednici vlada i država, razni sportaši, umjetnici, biznismeni... i milioni običnog naroda sa svih krajeva svijeta. Gari Kasparov je hrvatski državljanin. Kako će da bude dalje vidjet ćemo.

Djubre volim te

pre 4 godine

U 2018-oj Hrvatska je od turizma inkasirala nesto preko 10 milijardi eura. Videcemo da li je ovaj podatak istinit tek na kraju godine. A moze i sa rezultatima 3-eg kvartala jer u cetvrtom i nema velikih priliva pa samim tim ne moze biti ni znacajnih promena.

posmatrač

pre 4 godine

Upravo se nalazim na jednom divnom malom ostrvu, nedaleko od Zadra, i nemam takav utisak. Baš suprotno, čini mi se da je turista nešto više nego prošle godine, na žalost, pošto lično više volim kada ih je manje, i kada je mirnije. Jedan od glavnih razloga što dolazim ovde, je to što je predivno i mirno.

Sima

pre 4 godine

Poslednjih 5 godina sam letovao u Hrvatskoj. Ove godine je isti hotel u kojem smo bili pre 2 godine, u istom periodu, 30% skuplji. Odlucili smo se za drugu destinaciju iako volimo hrvatsko primorje.

white

pre 4 godine

Pa ocigledno imaju problem kako sa cenama tako i radnim osobljem. Manji broj nadnicara iz BiH i SRB a koji opet hoce vece novce a sve vece cene smestaja i usluga odbijaju turiste sa plicim dzepom. Moraju da nadju zlatnu sredinu jer tesko da se mogu oporaviti ako ovako nastave.

Sima

pre 4 godine

Poslednjih 5 godina sam letovao u Hrvatskoj. Ove godine je isti hotel u kojem smo bili pre 2 godine, u istom periodu, 30% skuplji. Odlucili smo se za drugu destinaciju iako volimo hrvatsko primorje.

posmatrač

pre 4 godine

Upravo se nalazim na jednom divnom malom ostrvu, nedaleko od Zadra, i nemam takav utisak. Baš suprotno, čini mi se da je turista nešto više nego prošle godine, na žalost, pošto lično više volim kada ih je manje, i kada je mirnije. Jedan od glavnih razloga što dolazim ovde, je to što je predivno i mirno.

bla bla

pre 4 godine

Pa ocigledno imaju problem kako sa cenama tako i radnim osobljem. Manji broj nadnicara iz BiH i SRB a koji opet hoce vece novce a sve vece cene smestaja i usluga odbijaju turiste sa plicim dzepom. Moraju da nadju zlatnu sredinu jer tesko da se mogu oporaviti ako ovako nastave.
(white, 04. jul 2019 12:51)

Oporaviti od čega? Hrvati uzmu od turizma više novca nego čitava srpska privreda. Opredelili su se za turiste sa dubljuim džepom i tu paradajz turisti nema šta da traža. Bolje je da mi brinemo svoju brigu. Pad industrijske proizvodnje ove godine treba nas da brine.

Zagreb pun turista

pre 4 godine

Hrvatska je skupa destinacija. Prošle godine zarada od turizma je bila oko 12 milijarda €. Ove godine je možda manje turista aki to je zato jer je skuplje, pa se razlika namiri sa većom cijenom. Hrvatska još ima dilemu da li da bude masovna destinacija ili skupa butik destinacija? Moje mišljenje da je najbolje oboje samo razdvojeno. Masovni turizam na manje atraktivnim lokacijama i luksuzni na izuzetno atraktivnim. Luksuzne lokacije moraju biti toliko skupe da otjeraju masu i da daju užitak onima koji to mogu da plate. A masa neka ide tamo gdje nema mnogo atrakcija i gdje se mnogo ne troši. Za masovnost treba koncept dozvoljene gradnje po skoro cijeloj obali, samo luksuzne destinacije čuvati od masovne gradnje. Tako bi se jako povećala zarada od turizma jer bi se povećao smještajni kapacitet i razdvojeli bi se luksuzne destinacije.

Svake godine su super bogati i svjetski poznati ljudi u Hrvatskoj, od holivudskih zvijezda do svjetskih političara, kraljevskih obitelji i sl. Trenutno u Hrvatskoj boravi Silvestar Stalone sa svojom obitelji. Bio je Bred Pit, razni Bondovi, kraljevi, prinčevi, šeici, predsjednici vlada i država, razni sportaši, umjetnici, biznismeni... i milioni običnog naroda sa svih krajeva svijeta. Gari Kasparov je hrvatski državljanin. Kako će da bude dalje vidjet ćemo.

doktor

pre 4 godine

Amo ovako.... Je bolje u kafiću imati 30 srednjoškolca šta bježe iz škole i merace kavu cijeli dan ili imat jedan stol popunjen sa "pravim" gostima?

mario

pre 4 godine

"Prihodi od stranih turista u prvom tromjesečju ove godine veći su za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.
Tako su tijekom siječnja, veljače i ožujka 2019. godine prihodi u turizmu od stranih gostiju iznosili su 475 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje 2018. godine (450 milijuna eura), predstavlja rast od 5,4 posto, odnosno 25 milijuna eura, podaci su HNB-a."
To kaže HNB
Prema podacima sustava eVisitor "Tako je u prvih šest mjeseci ostvareno 6,5 milijuna dolazaka i 26 milijuna noćenja, što je sto tisuća više dolazaka i 600.000 više noćenja nego lani u isto vrijeme"

Sustav eVisitor bilježi svakog prijavljenog gosta.

Hvala

Hmmm

pre 4 godine

Skuplji su i od Spanije i to dosta. Spanija je zapravo vrlo povoljna samo treba stici do nje. Cak ni avionske karte nisu preskupe, 200eur Valensija ili Alikante povratna za Budimpestu. Ali je smestaj duplo jeftiniji nego HR. Hrana u restoranima malo skuplja. U marketima neuporedivo jeftinije.

Das

pre 4 godine

Ovo je istina...Evo me na Hvaru,pišem sa plaže. Evidentno je manje gostiju, restorani su poluprazni...možda je još rano za bilo kakav sud,ali je slabije nego prošle sezone.

Radmila

pre 4 godine

Ja sam sa porodicom na Rabu i ako je ovo propala sezona, ne znam kakva bi bila uspešna. Možda sam luda i Rab nije ostrvo ili da ipak umesto informisanja kod uvek istih medija prema kojima je komšijama svaki dan sve propalo, proverite službene podatke relevantnih institucija.
Radmila, KV.

Dragon

pre 4 godine

Uspjeh ili propast turističke sezone se ne mjeri u dolascima gostiju ili u njihovim noćenjima već se mjeri u zaradi. Naravno da bi više turista ( posebno više noćenja) trebalo značiti i veću zaradu, ali kod masovnosti nije uvijek tako, veliki promet mala zarada. Je li sezona propala, podbacila ili bila uspješna znat će se tek kad se na kraju godine podvuče crta. Ovakve brojke koje se sad smatraju podbačajem prije 7-8 godina su bile san snova.

Stanko

pre 4 godine

Od kada su statisticki podatci za Supetar na Bracu mjerodavni da se na temelju njih "cita" uspjeh ili neuspjeh citave sezone na cijelom hrvatskom Primorju? Mislim nema nikakve logike. Oni koji su ovo objavili su senzacionalisti koji bi da zarade na brz nacin. A na kraju kada se zgrne 10 milijardi eura onda ce vjerojatno i tada sezona biti proglasena - "propalom". Ostavite se poluinformacija!

Moze pa ne moze

pre 4 godine

Živim u Britaniji i odavde da se ode u Hrvatsku košta kao letovanje na Karibima, a Jadransko more je smešno u odnosu na Karipsko more. Hrvatska je precenjena i preskupa.
 (ivan, 4. jul 2019 19:14) 

To mozes da pricas ovima sto nikad nisu bili na karibima. Ja jesam...sredozemno more opcenito, ima svoje prednosti, a posebno jadransko...nema morskih pasa ni meduza koje te mogu ubiti...niti jakih morskih struja...prakticno si doma i za 2 sata leta od kuce...
Jadransko more je zlatna sredina u odnosu na sva druga mora

white

pre 4 godine

Pa ocigledno imaju problem kako sa cenama tako i radnim osobljem. Manji broj nadnicara iz BiH i SRB a koji opet hoce vece novce a sve vece cene smestaja i usluga odbijaju turiste sa plicim dzepom. Moraju da nadju zlatnu sredinu jer tesko da se mogu oporaviti ako ovako nastave.

Ivan

pre 4 godine

Hrvatska je isto toliko skupa kao I Grcka, a kvalitet usluge se ne moze porediti. Trenutno Sam u Hrvatskoj u hotelu sa tri zvezdice, koji zasluzuje bar cetiri, za razliku od Grcke gde je hotel sa tri jednak onom sa dve, I mogu vam reci da bolju uslugu nisam Imao duze vreme. More, plaza, sume, lezaljke se ne naplacuju, polupansion, pice I kafa ukljuceni, nemam gde da potrosim pare bukvalno.Ljudi ljubazni, sve stranci, cisto I lepo organizovano za porodice.Put do Istarskog dela kolima lagan I dobro obelezen.Isli Smo preko nase agencije u Bg-u, I sledece godine cu opet. Cena za nas troje, dete ne placa, 1190 evra 7 noci. Hrana sjajna!

marko_sthlm

pre 4 godine

@ "Skuplji su i od CG i GRE i TUR i EGT i TUN i svih drzava osim spanije i italije.
(BL, 04. jul 2019 13:07)"

Skuplja je i od Španije...i to ne tako malo.

kele®

pre 4 godine

Godinama ljetovao u Poreču. Isprva u privatnom smještaju koji je koštao od 35 do na kraju 60 evra krajem Juna mjeseca. Sad je taj apartman 75 evra. Poslije tri puta išli u hotel Pical sa 3 zvjezdice (poslije im oduzeli jednu) . 7 dana Polupansion 800 do 900 evra za 2 odraslih i dvoje djece. Sad to isto dođe oko 1350 evra. Ćao Hrvatska, hello Grčka.

ivan

pre 4 godine

Živim u Britaniji i odavde da se ode u Hrvatsku košta kao letovanje na Karibima, a Jadransko more je smešno u odnosu na Karipsko more. Hrvatska je precenjena i preskupa.

Djubre volim te

pre 4 godine

U 2018-oj Hrvatska je od turizma inkasirala nesto preko 10 milijardi eura. Videcemo da li je ovaj podatak istinit tek na kraju godine. A moze i sa rezultatima 3-eg kvartala jer u cetvrtom i nema velikih priliva pa samim tim ne moze biti ni znacajnih promena.

Preambula

pre 4 godine

Prvih 6 meseci je predsezona,koja je slabija nego proslih godina. Sada je Glavna Sezona 6-10 mesec. Vecina turistickog proizvoda,desava se tada. Da li ste primetili ,da njihovi novinari analiziraju i pisu kriticki ? Tako se drustvo pomera napred.

Ante

pre 4 godine

Propadosmo.
Lako što je 10% manje gostiju, nego što se i dalje grade apartmani, samo ove godine je 100.000 kreveta više nego lani.
Morat ćemo malo spustiti cijene, ipak se ne može živjeti 12 mjeseci od 3 mjeseca izdavanja apartmana..
Trebat će nešto da se radi barem 2-3 mjeseca zimi..

Luka

pre 4 godine

Stvar je u tome da je svake godine sve više hotela s 4 i 5 zvjezdica i da je broj ležajeva/soba u tim hotelima manji nego što je bilo dok su imali 2/3 zvjezdice, ali to se kompenzira većim prihodima i bogatijim gostima koji više troše ...

Ana

pre 4 godine

Prvi put sam ove godine isla u Hrvatsky na letovanje.I utisci su mi sasvim ok,jeste preskupo,ali je bilo prelepo.Iako skro uopste nisam videla Srbe ,to mi oupste nije smetalo da se super provedem .

Тодор

pre 4 godine

Моје девојка са својима издаје 5 апартмана код Трогира. Каже да није лоше, али јој је ове сезоне букирано преко нета 20 посто мање него прошле године. Уздају се у лепо време, јер су апартмани на специфичном месту па се не издају само и шпицу сезоне већ доста више. Из прве руке

Hisete BL

pre 4 godine

Pošto sam iz Banja Luke logično je da ljetujem u HR, zbog blizine...evo par informacija - apartman prvi red u Dućama, opština Omiš, pogled na more, 4 osobe, pješčana plaža 65€, Makarska prvi red, apartman za 6 osova, pogled na more 120€, iznad magistrale ima čak i po 60€, Brela, najčistija plaža i more na planeti, apartman na samoj obali za 3 osobe 120€, sa bazenom...prijatelj ljetuje u Asprovalti za 50€ bogu iza tregera...odlučite sami

afna

pre 4 godine

Hrvatska lane 15 milijona turista/čista zarada 12 milijardi € a Grčka 33 milijona turista/čista zarada 21 milijardi €. Računica je jasna, nema šta da se uporedi.

Niks feršten

pre 4 godine

Ovi šta pišu da je Hrvatska skuplja od Španjolske, Turske i šta ja znam, pa svakako je jeftinije nego otići na skijanje u Austriju ili Francusku, a 7. mjesec je tek počeo a udarni su 7. i 8. mjesec tako da je rano za ovakve katalkizmičke najave!

Samo kazem

pre 4 godine

Par stvari:
-sezona je realno tek pocela!
-licno poznajem par njih koji su bili prosle godine...preskupo je I Hrvati ne shvataju da moraju da popnu sve na visi nivo uoliko zele toliki novac od tirista. Par Nemaca se *ajebalo prosle godine I naravno vise nece ici. Ja ne idem iz drugih razloga.
-Fokus na sredjivanje Skadarlije, Kalemegdana, bogacenje ponude po ostatku Beogada I Srbije u smislu banja, planina, jezera, manastira...I pravljenje plana kako zaaditi 2 milijarde u odnosu na jednu koliko je to sada slucaj

Rico Suave

pre 4 godine

Sta ce uopste turisti na ostrvima u prvoj polovini godine? Pogotovo ako su april i maj bili hladni i kisoviti kao ove godine. Prva polovina godine je uglavnom pod uticajem toga kada pada Uskrs i kakvo je vreme za Uskrs i Praznik rada. Ovi podaci ne znace nista. A da je Hrvatska jako skupa to je tacno, iako ovakvih ostrva nema nigde. Pa uporedite samo fizionomiju, prirodu i arhitekturu Malog Losinja sa bilo cim u Grckoj ili Spaniji. OK, Mikonos, Santorini i Ibiza su klasa za sebe ali su i cene neuporedive.

Boža taksista

pre 4 godine

Susjedi navrnuli ste cene kao da ste Monako.Uvek će biti turista ali ste sve precenili plus bacate strance sa rive u more,lupate automobile...Ima dosta lepših i jeftinijih destinacija a dosta turista voli da proputuje što više a ne da se zakopava u jedno mesto.

nenakis

pre 4 godine

Na Braću sam 20 dana , živim h Australiji , cijene po restoranima i samoposlugama su iste kao i u Australiji . I pored svega toga bolja auta se ovde vozaju nego u Australiju . Cz , pl , sl a i hr me prosto iznenadilo sa kakvim se automa došlo na more .
Pozz

Dex Dejvid

pre 4 godine

Stvari su krajnje jednostavne. Turizam je postao treća privredna grana na globalnom nivou. To je tercijalna djelatnost, a podrazumjeva prije svega ogromno znanje i ogromna ulaganja. Ja pratim dvije muslimanske zemlje, Maroko i Indoneziju. Maroko je jedna divna zemlja spoj Istoka i Zapada. Oni svake glodine plačaju basnosnovnu koncesiju u Londonju na Coven Gardenu da bi reklamirali svoju zemlju kao kulturnu. Indonezija uvijek isključivo na velikim turističkim berzama šalje samo žene, da bi pokazala da nije neka zatucana muslimanska zemlja. Hrvatski ministar turizma je uvijek jasan. Konkirencija je ogromna, treba se analizirazti tržište i uvijek ulagati. Kako nije analizirano tržište i stihijski se radilo ove godine u Hrvatskoj se pojavio problem inflacije kreveta. Tržište reguliše sve, pa i turizam. Konkretno u Splitu nagal skok broja turista i skok cijena nekretnina stvorili su novo naselje, malo udaljenije od grada, ali sa infrastruktorom, a napravljem je i novi parking u gradu. Završavaju se hoteli na elitnim lokacijama. Narosto trebat će izvršiti preraspodjelu radnih mjesta i cijene radne snage. Preraspodjelom bi se dobile realne cijene nekretnina, radne snage i usluga i grad bi dobio novi život, mnogo realniji od sadašnjeg. Na nivou diplomatije treba se rješiti problem bahatosti gostiju iz močnih zapadnih zemalja. Jedna institucija može da rješi problem sigurnosti gostiju iz susjedstva, na opšte-opče zadovoljstvo svih.

Laloš

pre 4 godine

Voleo bih da i nama tako propadne sezona. Uzeti 10 milijardi eura za 4-5 meseci sezone,nije lose za drzavu. Imam rodjake koji izdaju i Istri apartmane,sve izdato do kraja oktobra.

posmatrač

pre 4 godine

Upravo se nalazim na jednom divnom malom ostrvu, nedaleko od Zadra, i nemam takav utisak. Baš suprotno, čini mi se da je turista nešto više nego prošle godine, na žalost, pošto lično više volim kada ih je manje, i kada je mirnije. Jedan od glavnih razloga što dolazim ovde, je to što je predivno i mirno.

ivan

pre 4 godine

Živim u Britaniji i odavde da se ode u Hrvatsku košta kao letovanje na Karibima, a Jadransko more je smešno u odnosu na Karipsko more. Hrvatska je precenjena i preskupa.

Ivan

pre 4 godine

Hrvatska je isto toliko skupa kao I Grcka, a kvalitet usluge se ne moze porediti. Trenutno Sam u Hrvatskoj u hotelu sa tri zvezdice, koji zasluzuje bar cetiri, za razliku od Grcke gde je hotel sa tri jednak onom sa dve, I mogu vam reci da bolju uslugu nisam Imao duze vreme. More, plaza, sume, lezaljke se ne naplacuju, polupansion, pice I kafa ukljuceni, nemam gde da potrosim pare bukvalno.Ljudi ljubazni, sve stranci, cisto I lepo organizovano za porodice.Put do Istarskog dela kolima lagan I dobro obelezen.Isli Smo preko nase agencije u Bg-u, I sledece godine cu opet. Cena za nas troje, dete ne placa, 1190 evra 7 noci. Hrana sjajna!

Sima

pre 4 godine

Poslednjih 5 godina sam letovao u Hrvatskoj. Ove godine je isti hotel u kojem smo bili pre 2 godine, u istom periodu, 30% skuplji. Odlucili smo se za drugu destinaciju iako volimo hrvatsko primorje.

Hisete BL

pre 4 godine

Pošto sam iz Banja Luke logično je da ljetujem u HR, zbog blizine...evo par informacija - apartman prvi red u Dućama, opština Omiš, pogled na more, 4 osobe, pješčana plaža 65€, Makarska prvi red, apartman za 6 osova, pogled na more 120€, iznad magistrale ima čak i po 60€, Brela, najčistija plaža i more na planeti, apartman na samoj obali za 3 osobe 120€, sa bazenom...prijatelj ljetuje u Asprovalti za 50€ bogu iza tregera...odlučite sami

Zagreb pun turista

pre 4 godine

Hrvatska je skupa destinacija. Prošle godine zarada od turizma je bila oko 12 milijarda €. Ove godine je možda manje turista aki to je zato jer je skuplje, pa se razlika namiri sa većom cijenom. Hrvatska još ima dilemu da li da bude masovna destinacija ili skupa butik destinacija? Moje mišljenje da je najbolje oboje samo razdvojeno. Masovni turizam na manje atraktivnim lokacijama i luksuzni na izuzetno atraktivnim. Luksuzne lokacije moraju biti toliko skupe da otjeraju masu i da daju užitak onima koji to mogu da plate. A masa neka ide tamo gdje nema mnogo atrakcija i gdje se mnogo ne troši. Za masovnost treba koncept dozvoljene gradnje po skoro cijeloj obali, samo luksuzne destinacije čuvati od masovne gradnje. Tako bi se jako povećala zarada od turizma jer bi se povećao smještajni kapacitet i razdvojeli bi se luksuzne destinacije.

Svake godine su super bogati i svjetski poznati ljudi u Hrvatskoj, od holivudskih zvijezda do svjetskih političara, kraljevskih obitelji i sl. Trenutno u Hrvatskoj boravi Silvestar Stalone sa svojom obitelji. Bio je Bred Pit, razni Bondovi, kraljevi, prinčevi, šeici, predsjednici vlada i država, razni sportaši, umjetnici, biznismeni... i milioni običnog naroda sa svih krajeva svijeta. Gari Kasparov je hrvatski državljanin. Kako će da bude dalje vidjet ćemo.

Ana

pre 4 godine

Prvi put sam ove godine isla u Hrvatsky na letovanje.I utisci su mi sasvim ok,jeste preskupo,ali je bilo prelepo.Iako skro uopste nisam videla Srbe ,to mi oupste nije smetalo da se super provedem .

Boža taksista

pre 4 godine

Susjedi navrnuli ste cene kao da ste Monako.Uvek će biti turista ali ste sve precenili plus bacate strance sa rive u more,lupate automobile...Ima dosta lepših i jeftinijih destinacija a dosta turista voli da proputuje što više a ne da se zakopava u jedno mesto.

Moze pa ne moze

pre 4 godine

Živim u Britaniji i odavde da se ode u Hrvatsku košta kao letovanje na Karibima, a Jadransko more je smešno u odnosu na Karipsko more. Hrvatska je precenjena i preskupa.
 (ivan, 4. jul 2019 19:14) 

To mozes da pricas ovima sto nikad nisu bili na karibima. Ja jesam...sredozemno more opcenito, ima svoje prednosti, a posebno jadransko...nema morskih pasa ni meduza koje te mogu ubiti...niti jakih morskih struja...prakticno si doma i za 2 sata leta od kuce...
Jadransko more je zlatna sredina u odnosu na sva druga mora

kele®

pre 4 godine

Godinama ljetovao u Poreču. Isprva u privatnom smještaju koji je koštao od 35 do na kraju 60 evra krajem Juna mjeseca. Sad je taj apartman 75 evra. Poslije tri puta išli u hotel Pical sa 3 zvjezdice (poslije im oduzeli jednu) . 7 dana Polupansion 800 do 900 evra za 2 odraslih i dvoje djece. Sad to isto dođe oko 1350 evra. Ćao Hrvatska, hello Grčka.

Hmmm

pre 4 godine

Skuplji su i od Spanije i to dosta. Spanija je zapravo vrlo povoljna samo treba stici do nje. Cak ni avionske karte nisu preskupe, 200eur Valensija ili Alikante povratna za Budimpestu. Ali je smestaj duplo jeftiniji nego HR. Hrana u restoranima malo skuplja. U marketima neuporedivo jeftinije.

Das

pre 4 godine

Ovo je istina...Evo me na Hvaru,pišem sa plaže. Evidentno je manje gostiju, restorani su poluprazni...možda je još rano za bilo kakav sud,ali je slabije nego prošle sezone.

afna

pre 4 godine

Hrvatska lane 15 milijona turista/čista zarada 12 milijardi € a Grčka 33 milijona turista/čista zarada 21 milijardi €. Računica je jasna, nema šta da se uporedi.

Samo kazem

pre 4 godine

Par stvari:
-sezona je realno tek pocela!
-licno poznajem par njih koji su bili prosle godine...preskupo je I Hrvati ne shvataju da moraju da popnu sve na visi nivo uoliko zele toliki novac od tirista. Par Nemaca se *ajebalo prosle godine I naravno vise nece ici. Ja ne idem iz drugih razloga.
-Fokus na sredjivanje Skadarlije, Kalemegdana, bogacenje ponude po ostatku Beogada I Srbije u smislu banja, planina, jezera, manastira...I pravljenje plana kako zaaditi 2 milijarde u odnosu na jednu koliko je to sada slucaj

Radmila

pre 4 godine

Ja sam sa porodicom na Rabu i ako je ovo propala sezona, ne znam kakva bi bila uspešna. Možda sam luda i Rab nije ostrvo ili da ipak umesto informisanja kod uvek istih medija prema kojima je komšijama svaki dan sve propalo, proverite službene podatke relevantnih institucija.
Radmila, KV.

white

pre 4 godine

Pa ocigledno imaju problem kako sa cenama tako i radnim osobljem. Manji broj nadnicara iz BiH i SRB a koji opet hoce vece novce a sve vece cene smestaja i usluga odbijaju turiste sa plicim dzepom. Moraju da nadju zlatnu sredinu jer tesko da se mogu oporaviti ako ovako nastave.

bla bla

pre 4 godine

Pa ocigledno imaju problem kako sa cenama tako i radnim osobljem. Manji broj nadnicara iz BiH i SRB a koji opet hoce vece novce a sve vece cene smestaja i usluga odbijaju turiste sa plicim dzepom. Moraju da nadju zlatnu sredinu jer tesko da se mogu oporaviti ako ovako nastave.
(white, 04. jul 2019 12:51)

Oporaviti od čega? Hrvati uzmu od turizma više novca nego čitava srpska privreda. Opredelili su se za turiste sa dubljuim džepom i tu paradajz turisti nema šta da traža. Bolje je da mi brinemo svoju brigu. Pad industrijske proizvodnje ove godine treba nas da brine.

marko_sthlm

pre 4 godine

@ "Skuplji su i od CG i GRE i TUR i EGT i TUN i svih drzava osim spanije i italije.
(BL, 04. jul 2019 13:07)"

Skuplja je i od Španije...i to ne tako malo.

Djubre volim te

pre 4 godine

U 2018-oj Hrvatska je od turizma inkasirala nesto preko 10 milijardi eura. Videcemo da li je ovaj podatak istinit tek na kraju godine. A moze i sa rezultatima 3-eg kvartala jer u cetvrtom i nema velikih priliva pa samim tim ne moze biti ni znacajnih promena.

Niks feršten

pre 4 godine

Ovi šta pišu da je Hrvatska skuplja od Španjolske, Turske i šta ja znam, pa svakako je jeftinije nego otići na skijanje u Austriju ili Francusku, a 7. mjesec je tek počeo a udarni su 7. i 8. mjesec tako da je rano za ovakve katalkizmičke najave!

doktor

pre 4 godine

Amo ovako.... Je bolje u kafiću imati 30 srednjoškolca šta bježe iz škole i merace kavu cijeli dan ili imat jedan stol popunjen sa "pravim" gostima?

Тодор

pre 4 godine

Моје девојка са својима издаје 5 апартмана код Трогира. Каже да није лоше, али јој је ове сезоне букирано преко нета 20 посто мање него прошле године. Уздају се у лепо време, јер су апартмани на специфичном месту па се не издају само и шпицу сезоне већ доста више. Из прве руке

mario

pre 4 godine

"Prihodi od stranih turista u prvom tromjesečju ove godine veći su za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.
Tako su tijekom siječnja, veljače i ožujka 2019. godine prihodi u turizmu od stranih gostiju iznosili su 475 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje 2018. godine (450 milijuna eura), predstavlja rast od 5,4 posto, odnosno 25 milijuna eura, podaci su HNB-a."
To kaže HNB
Prema podacima sustava eVisitor "Tako je u prvih šest mjeseci ostvareno 6,5 milijuna dolazaka i 26 milijuna noćenja, što je sto tisuća više dolazaka i 600.000 više noćenja nego lani u isto vrijeme"

Sustav eVisitor bilježi svakog prijavljenog gosta.

Hvala

Stanko

pre 4 godine

Od kada su statisticki podatci za Supetar na Bracu mjerodavni da se na temelju njih "cita" uspjeh ili neuspjeh citave sezone na cijelom hrvatskom Primorju? Mislim nema nikakve logike. Oni koji su ovo objavili su senzacionalisti koji bi da zarade na brz nacin. A na kraju kada se zgrne 10 milijardi eura onda ce vjerojatno i tada sezona biti proglasena - "propalom". Ostavite se poluinformacija!

Rico Suave

pre 4 godine

Sta ce uopste turisti na ostrvima u prvoj polovini godine? Pogotovo ako su april i maj bili hladni i kisoviti kao ove godine. Prva polovina godine je uglavnom pod uticajem toga kada pada Uskrs i kakvo je vreme za Uskrs i Praznik rada. Ovi podaci ne znace nista. A da je Hrvatska jako skupa to je tacno, iako ovakvih ostrva nema nigde. Pa uporedite samo fizionomiju, prirodu i arhitekturu Malog Losinja sa bilo cim u Grckoj ili Spaniji. OK, Mikonos, Santorini i Ibiza su klasa za sebe ali su i cene neuporedive.

Dragon

pre 4 godine

Uspjeh ili propast turističke sezone se ne mjeri u dolascima gostiju ili u njihovim noćenjima već se mjeri u zaradi. Naravno da bi više turista ( posebno više noćenja) trebalo značiti i veću zaradu, ali kod masovnosti nije uvijek tako, veliki promet mala zarada. Je li sezona propala, podbacila ili bila uspješna znat će se tek kad se na kraju godine podvuče crta. Ovakve brojke koje se sad smatraju podbačajem prije 7-8 godina su bile san snova.

nenakis

pre 4 godine

Na Braću sam 20 dana , živim h Australiji , cijene po restoranima i samoposlugama su iste kao i u Australiji . I pored svega toga bolja auta se ovde vozaju nego u Australiju . Cz , pl , sl a i hr me prosto iznenadilo sa kakvim se automa došlo na more .
Pozz

Luka

pre 4 godine

Stvar je u tome da je svake godine sve više hotela s 4 i 5 zvjezdica i da je broj ležajeva/soba u tim hotelima manji nego što je bilo dok su imali 2/3 zvjezdice, ali to se kompenzira većim prihodima i bogatijim gostima koji više troše ...

Dex Dejvid

pre 4 godine

Stvari su krajnje jednostavne. Turizam je postao treća privredna grana na globalnom nivou. To je tercijalna djelatnost, a podrazumjeva prije svega ogromno znanje i ogromna ulaganja. Ja pratim dvije muslimanske zemlje, Maroko i Indoneziju. Maroko je jedna divna zemlja spoj Istoka i Zapada. Oni svake glodine plačaju basnosnovnu koncesiju u Londonju na Coven Gardenu da bi reklamirali svoju zemlju kao kulturnu. Indonezija uvijek isključivo na velikim turističkim berzama šalje samo žene, da bi pokazala da nije neka zatucana muslimanska zemlja. Hrvatski ministar turizma je uvijek jasan. Konkirencija je ogromna, treba se analizirazti tržište i uvijek ulagati. Kako nije analizirano tržište i stihijski se radilo ove godine u Hrvatskoj se pojavio problem inflacije kreveta. Tržište reguliše sve, pa i turizam. Konkretno u Splitu nagal skok broja turista i skok cijena nekretnina stvorili su novo naselje, malo udaljenije od grada, ali sa infrastruktorom, a napravljem je i novi parking u gradu. Završavaju se hoteli na elitnim lokacijama. Narosto trebat će izvršiti preraspodjelu radnih mjesta i cijene radne snage. Preraspodjelom bi se dobile realne cijene nekretnina, radne snage i usluga i grad bi dobio novi život, mnogo realniji od sadašnjeg. Na nivou diplomatije treba se rješiti problem bahatosti gostiju iz močnih zapadnih zemalja. Jedna institucija može da rješi problem sigurnosti gostiju iz susjedstva, na opšte-opče zadovoljstvo svih.

Ante

pre 4 godine

Propadosmo.
Lako što je 10% manje gostiju, nego što se i dalje grade apartmani, samo ove godine je 100.000 kreveta više nego lani.
Morat ćemo malo spustiti cijene, ipak se ne može živjeti 12 mjeseci od 3 mjeseca izdavanja apartmana..
Trebat će nešto da se radi barem 2-3 mjeseca zimi..

Preambula

pre 4 godine

Prvih 6 meseci je predsezona,koja je slabija nego proslih godina. Sada je Glavna Sezona 6-10 mesec. Vecina turistickog proizvoda,desava se tada. Da li ste primetili ,da njihovi novinari analiziraju i pisu kriticki ? Tako se drustvo pomera napred.

Laloš

pre 4 godine

Voleo bih da i nama tako propadne sezona. Uzeti 10 milijardi eura za 4-5 meseci sezone,nije lose za drzavu. Imam rodjake koji izdaju i Istri apartmane,sve izdato do kraja oktobra.