Računari

Utorak, 11.06.2019.

12:58

Već isporučili milione telefona sa sopstvenim operativnim sistemom

Izvor: B92

Veæ isporuèili milione telefona sa sopstvenim operativnim sistemom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Operater r

pre 4 godine

Bilo je pitanje kada ce se sve to desiti, znali su Kinezi za to pa su se na vreme spremili. Svi se pitaju kako ce skinuti viber ili Facebook to je barem jednostavno i ne teba vam Google story. Ima dosta gde ima otvoreni kod za skidanje aplikacija. I treba vise da neko sine amere.

Čiča Miloje

pre 4 godine

Koliko se sećam, pre ove drame sa Trampom, pred novu godinu, kada su objavili da si drugi iza Samsunga, neki od šefova Huaweija je izjavio da ulažu 60 milijardi dolara ove godine u R&D...

Čiča Miloje

pre 4 godine

Rig. Mnogo je komplikovano napraviti novi OS, kažeš..., otkud Kinezi znaju koliko je komplikovano? Uzmu i naprave... kao dete 300 kila.

Pobesneo Maks

pre 4 godine

Jedan Microsoft nije uspeo da izgura OS za mobilne telefone a Huawei ce tek tako.
(rog, 11. jun 2019 17:57)
Pricas stvari koje ne razumes !
MS je imao potpuno pogresnu strategiju i nije ih mnogo zanimao os za telefone,iako su i oni zeleli deo kolaca,tako da su ga pustili na trziste i gledali sta se desava.

Ti verovatno ne pamtis Windows mobile od,koji je bio cudo pre androida i IOS-a,a koristi se i danas u svim onim bar kod skenerima,po velikim magacinima,koji je bio korporativni mobilni os i radio je fantasticno,ali je debilni Balmer resio da ga ukine i napravi cudoviste slicno IOS-u.

MS je odlucio da zeli da vlada u koprorativnom svetu i drzi preko 90% trzista u svetu desktop i laptop racunara,a trenutno se fokusiraju na Azzure cloud platformu,koja je najmanje deceniju dalje od bilo cega sto nudi konkurencija.Servere,Share point,SQL i sl.besmisleno je i pominjati...

Huawei je sasvim sposoban da progura svoju verziju androida,posto je to jednostavno,jeftino i rade to svi zivi.
Google servisi se lako mogu dodati od strane korisnika .
Imas na milione developera koji prave i optimizuju svoje romove,koji su na bazi stock androida,koji dodaju sve moguce i nemoguce funkcije i sve to super radi.

Ne,Huawei nema nikakav problem !

Majkl Džondar

pre 4 godine

Moram da primetim da ima dosta komentara da je jedina razlika da će korisnici sada morati sami da skinu Viber, Facebook ili neku drugu aplikaciju. Niste samo rekli odakle će da skinu? Play store neće biti na ovim uređajima. Ne znam kako stvari funkcionišu na nekom Huawei storeu. Da li i tamo imaju sve iste aplikacije?
(mojih 2 dinara, 11. jun 2019 20:57)

Imaju.

MrTech

pre 4 godine

Samo totalni naivci mogu da poveruju da jedna Kineska kompanija takoreci preko noci moze da izbaci kompletan operativni sistem pa jos da konkurise iOS-u ili Android-u. Jel znate vi uopste koliko je komplikovano napraviti tako nesto sa sve logistikom, marketom, i podrskom koja ide uz to. Jedan Microsoft nije uspeo da izgura OS za mobilne telefone a Huawei ce tek tako.
(rog, 11. jun 2019 17:57)

Ponovicu jos jednom na ovom portalu - Microsoft nije uspio jer mu je Google zatvorio sve servise i nije mogao da kreira naibitnije aplikacije ukljucujuci i YouTube koji nije Google vlasnistvo! Microsoft je htio da napravi svoj OS ali kroz Google servise i ostale elemente, i tu je napravio gresku, Google ih je jednostavno zakonskim odredbama, ugovorima i sl zablokirao. Taj OS je u startu bio osudjen na propast.

Vrag

pre 4 godine

Зар је толико тешко испратити ових неколико вести око трговинског а сад и економског рата између Амера и Кинеза. Зар нису Кинези већ највили да ће наставити са Андроидом и то изворним (знате и Гуглов Андроид настаје на бази Отворене Андроид платформе)? С друге стране то уопште није лоше нпр Меизу у својим мобилним телефонима користи Flame OS који такође настаје на бази Отворене Андроид платформе и која не долази са Гугловим скупом апликација које корисник мора сам да преузме из продавнице. И морам признати да ми је одговарало да самостално инсталирам тачно одређене гуглове апликације које користим а не да ме гњави гомила апликација које не користим....
Такође ће овај Хуамвејев ОС да буде на некој сличној причи и верујем да просечан корисник ни да осети разлику...

Све у свему Американци ће убрзо морати да интевизирају своје ратне напоре ако мисле да поразе Кинезе...

Totem

pre 4 godine

Ajde najprostije
Zamislite kutiju šibica koja nosi naziv Android. U toj kutiji imate 100 drvaca koje nazivamo aplikacije. Proizvođač sibica zove se Gugl. Međutim iako Gugl proizvodi šibice ,idejni tvorci šibice se zovu Linus Tovaris (kernel linuksa), Ričard Stalman (tvorac GNU licence) i Endi Rubin idejni tvorac androida .
Kad je Endi Rubin konstuisao šibicu (Operativni Sistem Android) on je uzeo besplatni rad (open sours) kičme operativnog sistema Linuksa (kernel) od Linus Tovarisa i objavio ga besplatno (GNU licenca) da ga može koristiti ali i poboljšavati bilo ko (firma ili čovek) ali da ako Android uspe ,on ima zaradu od svog rada i ne bude zaboravljen!
Tako je on konstruisao šibicu a Gugl finansirao njegov projekat i njega i počeo sa prodajom .
Zamislite sada da je Gugl napravio šibicu ca 100 drvaca obojenih crvenim fosforom (valjda fosfor) i na kutiji štapa Android.
Zamislite sada Huawei i on ima pravo da napravi šibicu (gnu licenca i linus kernel) ali u njoj ima 80 šibica sa drvcima sa zelenim fosforom. Na istoj kutiji šibica Huawei će umesto Android napisati Ark OS a vama će ponuditi da sami stavite onih 20 drvaca u crvenoj boji fosfora ako želite uzimajući iz supermarketa koji se zove Aptoide (dosad ima 900 000 aplikacija) a tamo se nalaze i aplikacije za yutube,fejsbuk,mesinger i sve ono što vam treba.
Dakle zamislite sada vaše telefone kao kutije cigareta. Vama će potpuno biti svejedno koju šibicu koristite da bi zapalili cigaretu (koristili telefon).

Novica

pre 4 godine

Sećam se naših velikih IT experata kada su sa Windows Vistom pričali kako je pravi trenutak da se Google ukljući da napravi novi, bolji, lepši Windows ali Google je imao stručnjake sa vizijom i razvijao Android. Nemojte da potcenjujete Kineze oni su narod koga vode svetski experti a vreme će to dokazati. Kod njih su prodavci magle tamo gde im je mesto.

Pera Kojot Stariji

pre 4 godine

"Hahahaha, da mi odma pet komada. Ni manje ni više."
Knez, 11. jun 2019 16:44

"Ne može pet. Evo ti jedna (karta za autobus)! I nemoj da me nerviraš!" - Pavle Vujisić u filmu "Ko to tamo peva".

neutralni felsh

pre 4 godine

Koristim Huawei iz dosta razloga Ali je najveci jer ti daje najvecu kontrolu.. Znaci mogu da vidim koja aplikacija dzere bateriju I mogu da je ogranicim na razne nacine, za svaku podesim privatnost I Jo's brdo stvari koje me mrzi da nabrajam.. Jednostavno prvi telefon nad kojim imam kontrolu a ne da Sam samo korisnik zamorce. (dzo, 11. jun 2019 19:30)

jesi li imao neki drugi telefon osim huaweievog? cisto sumnjam :)

svi u kuci imamo huavejce...

pre 4 godine

U svojoj gluposti americke firme ce omoguciti drugim drzavama da razviju tehnologije i prestignu ih u svemu.Samo je osoba bez mozga mogla da pomisli da zbog jeftine radne snage i brzog profita treba da fabrike seli uKinu. Pa ako neko ume da kopira, umeju Kinezi. Poput inteligentnih robota sada ce sa kopiranja preci na kreativu. (kucam ovo ja Huavej tabletu.)

Aleksa

pre 4 godine

@rog
da znamo! za izgradnju operativnog sistema potrebno je 1000 godina*čovek ili 1000 čovek*godina. (sapientis sat) čisto da napomenem, kinezi školuju gosisnje oko 100000 inžinjera.

mojih 2 dinara

pre 4 godine

Moram da primetim da ima dosta komentara da je jedina razlika da će korisnici sada morati sami da skinu Viber, Facebook ili neku drugu aplikaciju. Niste samo rekli odakle će da skinu? Play store neće biti na ovim uređajima. Ne znam kako stvari funkcionišu na nekom Huawei storeu. Da li i tamo imaju sve iste aplikacije?

dzo

pre 4 godine

Koristim Huawei iz dosta razloga Ali je najveci jer ti daje najvecu kontrolu.. Znaci mogu da vidim koja aplikacija dzere bateriju I mogu da je ogranicim na razne nacine, za svaku podesim privatnost I Jo's brdo stvari koje me mrzi da nabrajam.. Jednostavno prvi telefon nad kojim imam kontrolu a ne da Sam samo korisnik zamorce.

eto

pre 4 godine

ljudi, android je open source.
samo dodatna podrška od strane google za huavei nije uključena.
pa postoje ljudi koji besplatno prave svoje operativne sisteme na osnovu androida (custom rom), a ne huavei
o čemu mi pričamo?

dream

pre 4 godine

"Iako je američka administracija odložila zabranu Huaweija za 90 dana, proizvođač iz Šenžena očito ne želi da čeka na konačno rešenje problema, ako do njega uopšte dođe, već forsira prelazak na sopstvenu platformu, koja je ionako razvijana već nekoliko godina."

THE END. Pametnom dosta, nema cekanja i nadanja..oslanjanja na americke hirove. BRAVO

Lanister

pre 4 godine

Koristio IPhone 7 godina, presao pre mesec dana na Huawei mate 20 lite, samo cu reci ziveo Huawei. Briga me za rat njihov, huawei je zakon.

Miodrag

pre 4 godine

To je derivat Androida svakako. Nije suštinski nov, tako da se ipak ne stvara treći "tabor". Windows mobile nije ni oficijelno živ više.
,

Sofronije

pre 4 godine

Sto neko rece, hoce li raditi viber, youtube, gmail, fb, instagram i ostale naveliko koriscene aplikacije?
Ako hoce, mene bas briga koji je OS, kako se zove, ciji je, vec da li fercera.
Sto bi Kinezi rekli: Nije vazno koje je boje macka ako lovi miseve.

Uške

pre 4 godine

Volim ove komentatore što vole i g...o ako je sa zapada. Pa zar nije bolje da imate izbor( na kraju to propagira i taj zapad) pa da mozete sami da birate? Ili je bolje da veliki brat kaze naša jabuka vredi a sve ostalo je sra.e!?

mr.wolf

pre 4 godine

Lično sam korisnik telefona iz trećeg tabora ali mislim da je ovo fantastična vest! Svetu je odavno potreban treći veliki operativni sistem. A ako iza njega stoji tehnološki div - ima šanse za uspeh! Svako dobro, samo gurajte!
(konačno, 11. jun 2019 14:01)

Ljudi, nije to "treci" os. To je i dalje android bez google servisa, zar je tesko shvatiti ?
Novi kernel, novi fajl sistem, novi gui.... to je nov OS.

back

pre 4 godine

Treba kinezi da zabrane amerima americke uredjaje pa bih onda pitao Trump-a sta mu je ciniti kad mu sve kompanije plate 100 puta manje u budzet. Pitao bih ga onda sta ce

rog

pre 4 godine

Vreme ce pokazati. Mislim da bas googlu i nije u interesu da prekine saradnju sa huawei. Postoji opcija da Huawei propadne,i tada profitiraju ostali igraci. Ali ako huawei uspe sa svojim sistemom i zadrzi svoju poziciju na trzistu, to znaci gubitak za google velikog dela kolaca,vise necemo imati samo ios i guglov android,vec i treceg igraca.
(ASOT, 11. jun 2019 14:51)

Samo totalni naivci mogu da poveruju da jedna Kineska kompanija takoreci preko noci moze da izbaci kompletan operativni sistem pa jos da konkurise iOS-u ili Android-u. Jel znate vi uopste koliko je komplikovano napraviti tako nesto sa sve logistikom, marketom, i podrskom koja ide uz to. Jedan Microsoft nije uspeo da izgura OS za mobilne telefone a Huawei ce tek tako.

milan

pre 4 godine

Lično koristim Samsung od s2 i za sad mi se ne menja s serija, odlična je i zadovoljava sve kriterijume kvaliteta ali kineski proizvođači vodjeni huawejom trenutno guraju smart svet jer da se apple i Samsung pitaju cene premium telefona bi bile 2k. Tako da je za prave ljubitelje smart telefona odlična vest kad se radi na inovacijama i unapređenju sistema kamera itd...

chipita

pre 4 godine

naravno da ima bezbednosne funkcije, glavna je broj korisnika koji je nepostojeci pa nikome nije ni zanimljiv niti ce biti.
nema sanse da ovo bude ni blizu androida tako brzo. mozda za 4 do 5 godina. Google kojii je iskljucivo softverska forma je trebao pola decenije da android ucini dobrim.
To je realnost, stagod ljudi pricalili i kakve god njihove zelje bile

DaLanik

pre 4 godine

JA ne znam da li su komentatori ovde toliko ne informisani ili sta? Alo ljudi, nisu oni napravili novi OS, to je obican ANDROID, isto kao sto Xiaomi ima MIUI, koji je u stvari Android samo ima sopstveni lančer, podesavanja, par aplikacija itd. Simbijan je bio PRAVI OS. Android je open sors, svako moze da uzme i da ga kompajlira!!! Gugl samo ima gapps paket u kome su plej stor, mape, jutjub i slicne stvari. A ovi sto pisu sta ce bez Gmaila i Jutjuba - pa INSTALIRACETE! Jel pise lep da je 100% kompatibilan??? PA naravno kad je to ANDROID. Razvoj sopstvenog (pravog) OSa nikako ne bi bio moguc za par godina niti bi im se isplatio...

ISPRSKANA TEGLA

pre 4 godine

I šta će mi to ako nema Fejsbuk? Moja djevojka sa ajfona svaki dan kači mnoge slike na Fejsbuku i ja moram da pratim ko to sve komentariše i lajkuje ili ode mas u propas. Ima tu raznih komentara, neki su baš slobodni da joj se udvaraju otvoreno iako ima dečka tojest mene, pa ja to moram da pratim i da sečem u korenu.A ona je fina i neće da ih uvredi pa samo odgovara hvala, cmok ili inbox. Bez Fejsbuka bi se osećao kao rogonja, zato nikad Huawei, to nije za nas kojima su devojke lepe i zgodne.

duki

pre 4 godine

Jedva sam cekao prvi blok komentatora kako ce to svi da kupe, jedva cekaju, a nece ga ni za dinar preko mreze uzeti.. ako se ipak zainate pa uzmu, onda ce svoj Samsung da cuvaju jer su im tamo sve igrice i mesindzeri i neke domace aplikacije poput "plati parking", Blic-a i B92, koje NIKAD nece biti na Hongmungu..
Realno kad b92 planira alikaciju verziju za HungMung?

autoBOT

pre 4 godine

ArkOS zvuči savršeno. Svaka čast Huawei za ovaj potez. Nadam se da će se isplatiti.

I Nokia je mislila sa je nedodirljiva sa Symbianom.

dijasporac

pre 4 godine

Pita neko, ko ce ga kupovati van Kine, pa kupicu ga recimo ja, cisto da zadovoljim znatizelju i ako oS bude OK i ako bude kompatibilan kao sto kazu sa google aplikacijama mozda i ostanem na njemu. Zasto? Zato sto bih da promenim nesto, menjao sam i symbian sa windowsom 2003, pa se vracao na symbian, zatim prelazio na iOS, onda na windows 2006, pa na android, pa opet na iOS, pa na windows 10, onda opet na android... a danas treceg operativnog sistema nema i bas fali na trzistu.
Mislim da milioni ljudi na svetu misle isto i da im nedostaje nesto tako.

ASOT

pre 4 godine

@Sve ok a sta ja da radim bez gmail, viber ili mesindzer jer time komumociram sa svim svojim prijateljima.
(South Park, 11. jun 2019 15:45)
Isto ko i kad kupis bilo koji novi telefon do sada, skines i instaliras gmail,viber,mesindzer i nastavis da komuniciras sa svim tvojim prijateljima. Mislim da nijedan telefon,ni jednog proizvodjaca ne dolazi sa vec instaliranim viberom i mesindzerom,pa bi to morao da znas.
A sto se gmaila tice,moguce da dodju preinstalirani sa tom aplikacijom,zato ces morati nju da instaliras sam. Ja sam za mail skinuo blue mail,jer imam vise mailova pa mi je bolja jedna aplikacija i za gmail i hotmail,nego dve posebno za svaki mail.

Goran

pre 4 godine

Da je ovo istina, vec bi Youtube bio pun recenzija telefona sa novim OS-om. Imam Huawei P20, pa me iskreno interesuje na sta im lici taj operativni sistem.

Dusan K.

pre 4 godine

Realno ko ce to kupiti. U Kini verovatno hoce, razumljiv ce biti za njihovo trziste i potrebe, ali dok stigne prevod na sve jezike i dok se prilagodi svim trzistima, dok se sertifikuju serviseri i u njihovoj prodavnici nadju aplikacije na koje smo navikli (ne mislim samo na Instagram i Viber)... procice dosta vremena. Kakvu je sudbinu imala Nokia sa Windows-ovim operativnim sistemom, koji je cak mnogo zvucniji od HongMeng-a?
Samo Andriod i iOS danas prolaze.

konačno

pre 4 godine

Lično sam korisnik telefona iz trećeg tabora ali mislim da je ovo fantastična vest! Svetu je odavno potreban treći veliki operativni sistem. A ako iza njega stoji tehnološki div - ima šanse za uspeh! Svako dobro, samo gurajte!

ASOT

pre 4 godine

Vreme ce pokazati. Mislim da bas googlu i nije u interesu da prekine saradnju sa huawei. Postoji opcija da Huawei propadne,i tada profitiraju ostali igraci. Ali ako huawei uspe sa svojim sistemom i zadrzi svoju poziciju na trzistu, to znaci gubitak za google velikog dela kolaca,vise necemo imati samo ios i guglov android,vec i treceg igraca.

Grk Sorba

pre 4 godine

Huawei may be building an Ark (OS) as it prepares for life after Android. There are, in fact, several names that Huawei has trademarked around this moniker, including "Huawei Ark", "Ark" and "Ark OS".

konačno

pre 4 godine

Lično sam korisnik telefona iz trećeg tabora ali mislim da je ovo fantastična vest! Svetu je odavno potreban treći veliki operativni sistem. A ako iza njega stoji tehnološki div - ima šanse za uspeh! Svako dobro, samo gurajte!

ASOT

pre 4 godine

Vreme ce pokazati. Mislim da bas googlu i nije u interesu da prekine saradnju sa huawei. Postoji opcija da Huawei propadne,i tada profitiraju ostali igraci. Ali ako huawei uspe sa svojim sistemom i zadrzi svoju poziciju na trzistu, to znaci gubitak za google velikog dela kolaca,vise necemo imati samo ios i guglov android,vec i treceg igraca.

Lanister

pre 4 godine

Koristio IPhone 7 godina, presao pre mesec dana na Huawei mate 20 lite, samo cu reci ziveo Huawei. Briga me za rat njihov, huawei je zakon.

autoBOT

pre 4 godine

ArkOS zvuči savršeno. Svaka čast Huawei za ovaj potez. Nadam se da će se isplatiti.

I Nokia je mislila sa je nedodirljiva sa Symbianom.

DaLanik

pre 4 godine

JA ne znam da li su komentatori ovde toliko ne informisani ili sta? Alo ljudi, nisu oni napravili novi OS, to je obican ANDROID, isto kao sto Xiaomi ima MIUI, koji je u stvari Android samo ima sopstveni lančer, podesavanja, par aplikacija itd. Simbijan je bio PRAVI OS. Android je open sors, svako moze da uzme i da ga kompajlira!!! Gugl samo ima gapps paket u kome su plej stor, mape, jutjub i slicne stvari. A ovi sto pisu sta ce bez Gmaila i Jutjuba - pa INSTALIRACETE! Jel pise lep da je 100% kompatibilan??? PA naravno kad je to ANDROID. Razvoj sopstvenog (pravog) OSa nikako ne bi bio moguc za par godina niti bi im se isplatio...

Sofronije

pre 4 godine

Sto neko rece, hoce li raditi viber, youtube, gmail, fb, instagram i ostale naveliko koriscene aplikacije?
Ako hoce, mene bas briga koji je OS, kako se zove, ciji je, vec da li fercera.
Sto bi Kinezi rekli: Nije vazno koje je boje macka ako lovi miseve.

dream

pre 4 godine

"Iako je američka administracija odložila zabranu Huaweija za 90 dana, proizvođač iz Šenžena očito ne želi da čeka na konačno rešenje problema, ako do njega uopšte dođe, već forsira prelazak na sopstvenu platformu, koja je ionako razvijana već nekoliko godina."

THE END. Pametnom dosta, nema cekanja i nadanja..oslanjanja na americke hirove. BRAVO

ISPRSKANA TEGLA

pre 4 godine

I šta će mi to ako nema Fejsbuk? Moja djevojka sa ajfona svaki dan kači mnoge slike na Fejsbuku i ja moram da pratim ko to sve komentariše i lajkuje ili ode mas u propas. Ima tu raznih komentara, neki su baš slobodni da joj se udvaraju otvoreno iako ima dečka tojest mene, pa ja to moram da pratim i da sečem u korenu.A ona je fina i neće da ih uvredi pa samo odgovara hvala, cmok ili inbox. Bez Fejsbuka bi se osećao kao rogonja, zato nikad Huawei, to nije za nas kojima su devojke lepe i zgodne.

Uške

pre 4 godine

Volim ove komentatore što vole i g...o ako je sa zapada. Pa zar nije bolje da imate izbor( na kraju to propagira i taj zapad) pa da mozete sami da birate? Ili je bolje da veliki brat kaze naša jabuka vredi a sve ostalo je sra.e!?

Goran

pre 4 godine

Da je ovo istina, vec bi Youtube bio pun recenzija telefona sa novim OS-om. Imam Huawei P20, pa me iskreno interesuje na sta im lici taj operativni sistem.

Miodrag

pre 4 godine

To je derivat Androida svakako. Nije suštinski nov, tako da se ipak ne stvara treći "tabor". Windows mobile nije ni oficijelno živ više.
,

mr.wolf

pre 4 godine

Lično sam korisnik telefona iz trećeg tabora ali mislim da je ovo fantastična vest! Svetu je odavno potreban treći veliki operativni sistem. A ako iza njega stoji tehnološki div - ima šanse za uspeh! Svako dobro, samo gurajte!
(konačno, 11. jun 2019 14:01)

Ljudi, nije to "treci" os. To je i dalje android bez google servisa, zar je tesko shvatiti ?
Novi kernel, novi fajl sistem, novi gui.... to je nov OS.

milan

pre 4 godine

Lično koristim Samsung od s2 i za sad mi se ne menja s serija, odlična je i zadovoljava sve kriterijume kvaliteta ali kineski proizvođači vodjeni huawejom trenutno guraju smart svet jer da se apple i Samsung pitaju cene premium telefona bi bile 2k. Tako da je za prave ljubitelje smart telefona odlična vest kad se radi na inovacijama i unapređenju sistema kamera itd...

Totem

pre 4 godine

Ajde najprostije
Zamislite kutiju šibica koja nosi naziv Android. U toj kutiji imate 100 drvaca koje nazivamo aplikacije. Proizvođač sibica zove se Gugl. Međutim iako Gugl proizvodi šibice ,idejni tvorci šibice se zovu Linus Tovaris (kernel linuksa), Ričard Stalman (tvorac GNU licence) i Endi Rubin idejni tvorac androida .
Kad je Endi Rubin konstuisao šibicu (Operativni Sistem Android) on je uzeo besplatni rad (open sours) kičme operativnog sistema Linuksa (kernel) od Linus Tovarisa i objavio ga besplatno (GNU licenca) da ga može koristiti ali i poboljšavati bilo ko (firma ili čovek) ali da ako Android uspe ,on ima zaradu od svog rada i ne bude zaboravljen!
Tako je on konstruisao šibicu a Gugl finansirao njegov projekat i njega i počeo sa prodajom .
Zamislite sada da je Gugl napravio šibicu ca 100 drvaca obojenih crvenim fosforom (valjda fosfor) i na kutiji štapa Android.
Zamislite sada Huawei i on ima pravo da napravi šibicu (gnu licenca i linus kernel) ali u njoj ima 80 šibica sa drvcima sa zelenim fosforom. Na istoj kutiji šibica Huawei će umesto Android napisati Ark OS a vama će ponuditi da sami stavite onih 20 drvaca u crvenoj boji fosfora ako želite uzimajući iz supermarketa koji se zove Aptoide (dosad ima 900 000 aplikacija) a tamo se nalaze i aplikacije za yutube,fejsbuk,mesinger i sve ono što vam treba.
Dakle zamislite sada vaše telefone kao kutije cigareta. Vama će potpuno biti svejedno koju šibicu koristite da bi zapalili cigaretu (koristili telefon).

Grk Sorba

pre 4 godine

Huawei may be building an Ark (OS) as it prepares for life after Android. There are, in fact, several names that Huawei has trademarked around this moniker, including "Huawei Ark", "Ark" and "Ark OS".

eto

pre 4 godine

ljudi, android je open source.
samo dodatna podrška od strane google za huavei nije uključena.
pa postoje ljudi koji besplatno prave svoje operativne sisteme na osnovu androida (custom rom), a ne huavei
o čemu mi pričamo?

rog

pre 4 godine

Vreme ce pokazati. Mislim da bas googlu i nije u interesu da prekine saradnju sa huawei. Postoji opcija da Huawei propadne,i tada profitiraju ostali igraci. Ali ako huawei uspe sa svojim sistemom i zadrzi svoju poziciju na trzistu, to znaci gubitak za google velikog dela kolaca,vise necemo imati samo ios i guglov android,vec i treceg igraca.
(ASOT, 11. jun 2019 14:51)

Samo totalni naivci mogu da poveruju da jedna Kineska kompanija takoreci preko noci moze da izbaci kompletan operativni sistem pa jos da konkurise iOS-u ili Android-u. Jel znate vi uopste koliko je komplikovano napraviti tako nesto sa sve logistikom, marketom, i podrskom koja ide uz to. Jedan Microsoft nije uspeo da izgura OS za mobilne telefone a Huawei ce tek tako.

dijasporac

pre 4 godine

Pita neko, ko ce ga kupovati van Kine, pa kupicu ga recimo ja, cisto da zadovoljim znatizelju i ako oS bude OK i ako bude kompatibilan kao sto kazu sa google aplikacijama mozda i ostanem na njemu. Zasto? Zato sto bih da promenim nesto, menjao sam i symbian sa windowsom 2003, pa se vracao na symbian, zatim prelazio na iOS, onda na windows 2006, pa na android, pa opet na iOS, pa na windows 10, onda opet na android... a danas treceg operativnog sistema nema i bas fali na trzistu.
Mislim da milioni ljudi na svetu misle isto i da im nedostaje nesto tako.

ASOT

pre 4 godine

@Sve ok a sta ja da radim bez gmail, viber ili mesindzer jer time komumociram sa svim svojim prijateljima.
(South Park, 11. jun 2019 15:45)
Isto ko i kad kupis bilo koji novi telefon do sada, skines i instaliras gmail,viber,mesindzer i nastavis da komuniciras sa svim tvojim prijateljima. Mislim da nijedan telefon,ni jednog proizvodjaca ne dolazi sa vec instaliranim viberom i mesindzerom,pa bi to morao da znas.
A sto se gmaila tice,moguce da dodju preinstalirani sa tom aplikacijom,zato ces morati nju da instaliras sam. Ja sam za mail skinuo blue mail,jer imam vise mailova pa mi je bolja jedna aplikacija i za gmail i hotmail,nego dve posebno za svaki mail.

neutralni felsh

pre 4 godine

Koristim Huawei iz dosta razloga Ali je najveci jer ti daje najvecu kontrolu.. Znaci mogu da vidim koja aplikacija dzere bateriju I mogu da je ogranicim na razne nacine, za svaku podesim privatnost I Jo's brdo stvari koje me mrzi da nabrajam.. Jednostavno prvi telefon nad kojim imam kontrolu a ne da Sam samo korisnik zamorce. (dzo, 11. jun 2019 19:30)

jesi li imao neki drugi telefon osim huaweievog? cisto sumnjam :)

Novica

pre 4 godine

Sećam se naših velikih IT experata kada su sa Windows Vistom pričali kako je pravi trenutak da se Google ukljući da napravi novi, bolji, lepši Windows ali Google je imao stručnjake sa vizijom i razvijao Android. Nemojte da potcenjujete Kineze oni su narod koga vode svetski experti a vreme će to dokazati. Kod njih su prodavci magle tamo gde im je mesto.

back

pre 4 godine

Treba kinezi da zabrane amerima americke uredjaje pa bih onda pitao Trump-a sta mu je ciniti kad mu sve kompanije plate 100 puta manje u budzet. Pitao bih ga onda sta ce

svi u kuci imamo huavejce...

pre 4 godine

U svojoj gluposti americke firme ce omoguciti drugim drzavama da razviju tehnologije i prestignu ih u svemu.Samo je osoba bez mozga mogla da pomisli da zbog jeftine radne snage i brzog profita treba da fabrike seli uKinu. Pa ako neko ume da kopira, umeju Kinezi. Poput inteligentnih robota sada ce sa kopiranja preci na kreativu. (kucam ovo ja Huavej tabletu.)

dzo

pre 4 godine

Koristim Huawei iz dosta razloga Ali je najveci jer ti daje najvecu kontrolu.. Znaci mogu da vidim koja aplikacija dzere bateriju I mogu da je ogranicim na razne nacine, za svaku podesim privatnost I Jo's brdo stvari koje me mrzi da nabrajam.. Jednostavno prvi telefon nad kojim imam kontrolu a ne da Sam samo korisnik zamorce.

Majkl Džondar

pre 4 godine

Moram da primetim da ima dosta komentara da je jedina razlika da će korisnici sada morati sami da skinu Viber, Facebook ili neku drugu aplikaciju. Niste samo rekli odakle će da skinu? Play store neće biti na ovim uređajima. Ne znam kako stvari funkcionišu na nekom Huawei storeu. Da li i tamo imaju sve iste aplikacije?
(mojih 2 dinara, 11. jun 2019 20:57)

Imaju.

Aleksa

pre 4 godine

@rog
da znamo! za izgradnju operativnog sistema potrebno je 1000 godina*čovek ili 1000 čovek*godina. (sapientis sat) čisto da napomenem, kinezi školuju gosisnje oko 100000 inžinjera.

duki

pre 4 godine

Jedva sam cekao prvi blok komentatora kako ce to svi da kupe, jedva cekaju, a nece ga ni za dinar preko mreze uzeti.. ako se ipak zainate pa uzmu, onda ce svoj Samsung da cuvaju jer su im tamo sve igrice i mesindzeri i neke domace aplikacije poput "plati parking", Blic-a i B92, koje NIKAD nece biti na Hongmungu..
Realno kad b92 planira alikaciju verziju za HungMung?

Pera Kojot Stariji

pre 4 godine

"Hahahaha, da mi odma pet komada. Ni manje ni više."
Knez, 11. jun 2019 16:44

"Ne može pet. Evo ti jedna (karta za autobus)! I nemoj da me nerviraš!" - Pavle Vujisić u filmu "Ko to tamo peva".

Vrag

pre 4 godine

Зар је толико тешко испратити ових неколико вести око трговинског а сад и економског рата између Амера и Кинеза. Зар нису Кинези већ највили да ће наставити са Андроидом и то изворним (знате и Гуглов Андроид настаје на бази Отворене Андроид платформе)? С друге стране то уопште није лоше нпр Меизу у својим мобилним телефонима користи Flame OS који такође настаје на бази Отворене Андроид платформе и која не долази са Гугловим скупом апликација које корисник мора сам да преузме из продавнице. И морам признати да ми је одговарало да самостално инсталирам тачно одређене гуглове апликације које користим а не да ме гњави гомила апликација које не користим....
Такође ће овај Хуамвејев ОС да буде на некој сличној причи и верујем да просечан корисник ни да осети разлику...

Све у свему Американци ће убрзо морати да интевизирају своје ратне напоре ако мисле да поразе Кинезе...

Pobesneo Maks

pre 4 godine

Jedan Microsoft nije uspeo da izgura OS za mobilne telefone a Huawei ce tek tako.
(rog, 11. jun 2019 17:57)
Pricas stvari koje ne razumes !
MS je imao potpuno pogresnu strategiju i nije ih mnogo zanimao os za telefone,iako su i oni zeleli deo kolaca,tako da su ga pustili na trziste i gledali sta se desava.

Ti verovatno ne pamtis Windows mobile od,koji je bio cudo pre androida i IOS-a,a koristi se i danas u svim onim bar kod skenerima,po velikim magacinima,koji je bio korporativni mobilni os i radio je fantasticno,ali je debilni Balmer resio da ga ukine i napravi cudoviste slicno IOS-u.

MS je odlucio da zeli da vlada u koprorativnom svetu i drzi preko 90% trzista u svetu desktop i laptop racunara,a trenutno se fokusiraju na Azzure cloud platformu,koja je najmanje deceniju dalje od bilo cega sto nudi konkurencija.Servere,Share point,SQL i sl.besmisleno je i pominjati...

Huawei je sasvim sposoban da progura svoju verziju androida,posto je to jednostavno,jeftino i rade to svi zivi.
Google servisi se lako mogu dodati od strane korisnika .
Imas na milione developera koji prave i optimizuju svoje romove,koji su na bazi stock androida,koji dodaju sve moguce i nemoguce funkcije i sve to super radi.

Ne,Huawei nema nikakav problem !

mojih 2 dinara

pre 4 godine

Moram da primetim da ima dosta komentara da je jedina razlika da će korisnici sada morati sami da skinu Viber, Facebook ili neku drugu aplikaciju. Niste samo rekli odakle će da skinu? Play store neće biti na ovim uređajima. Ne znam kako stvari funkcionišu na nekom Huawei storeu. Da li i tamo imaju sve iste aplikacije?

Dusan K.

pre 4 godine

Realno ko ce to kupiti. U Kini verovatno hoce, razumljiv ce biti za njihovo trziste i potrebe, ali dok stigne prevod na sve jezike i dok se prilagodi svim trzistima, dok se sertifikuju serviseri i u njihovoj prodavnici nadju aplikacije na koje smo navikli (ne mislim samo na Instagram i Viber)... procice dosta vremena. Kakvu je sudbinu imala Nokia sa Windows-ovim operativnim sistemom, koji je cak mnogo zvucniji od HongMeng-a?
Samo Andriod i iOS danas prolaze.

MrTech

pre 4 godine

Samo totalni naivci mogu da poveruju da jedna Kineska kompanija takoreci preko noci moze da izbaci kompletan operativni sistem pa jos da konkurise iOS-u ili Android-u. Jel znate vi uopste koliko je komplikovano napraviti tako nesto sa sve logistikom, marketom, i podrskom koja ide uz to. Jedan Microsoft nije uspeo da izgura OS za mobilne telefone a Huawei ce tek tako.
(rog, 11. jun 2019 17:57)

Ponovicu jos jednom na ovom portalu - Microsoft nije uspio jer mu je Google zatvorio sve servise i nije mogao da kreira naibitnije aplikacije ukljucujuci i YouTube koji nije Google vlasnistvo! Microsoft je htio da napravi svoj OS ali kroz Google servise i ostale elemente, i tu je napravio gresku, Google ih je jednostavno zakonskim odredbama, ugovorima i sl zablokirao. Taj OS je u startu bio osudjen na propast.

chipita

pre 4 godine

naravno da ima bezbednosne funkcije, glavna je broj korisnika koji je nepostojeci pa nikome nije ni zanimljiv niti ce biti.
nema sanse da ovo bude ni blizu androida tako brzo. mozda za 4 do 5 godina. Google kojii je iskljucivo softverska forma je trebao pola decenije da android ucini dobrim.
To je realnost, stagod ljudi pricalili i kakve god njihove zelje bile

Operater r

pre 4 godine

Bilo je pitanje kada ce se sve to desiti, znali su Kinezi za to pa su se na vreme spremili. Svi se pitaju kako ce skinuti viber ili Facebook to je barem jednostavno i ne teba vam Google story. Ima dosta gde ima otvoreni kod za skidanje aplikacija. I treba vise da neko sine amere.

Čiča Miloje

pre 4 godine

Rig. Mnogo je komplikovano napraviti novi OS, kažeš..., otkud Kinezi znaju koliko je komplikovano? Uzmu i naprave... kao dete 300 kila.

Čiča Miloje

pre 4 godine

Koliko se sećam, pre ove drame sa Trampom, pred novu godinu, kada su objavili da si drugi iza Samsunga, neki od šefova Huaweija je izjavio da ulažu 60 milijardi dolara ove godine u R&D...

rog

pre 4 godine

Vreme ce pokazati. Mislim da bas googlu i nije u interesu da prekine saradnju sa huawei. Postoji opcija da Huawei propadne,i tada profitiraju ostali igraci. Ali ako huawei uspe sa svojim sistemom i zadrzi svoju poziciju na trzistu, to znaci gubitak za google velikog dela kolaca,vise necemo imati samo ios i guglov android,vec i treceg igraca.
(ASOT, 11. jun 2019 14:51)

Samo totalni naivci mogu da poveruju da jedna Kineska kompanija takoreci preko noci moze da izbaci kompletan operativni sistem pa jos da konkurise iOS-u ili Android-u. Jel znate vi uopste koliko je komplikovano napraviti tako nesto sa sve logistikom, marketom, i podrskom koja ide uz to. Jedan Microsoft nije uspeo da izgura OS za mobilne telefone a Huawei ce tek tako.

ISPRSKANA TEGLA

pre 4 godine

I šta će mi to ako nema Fejsbuk? Moja djevojka sa ajfona svaki dan kači mnoge slike na Fejsbuku i ja moram da pratim ko to sve komentariše i lajkuje ili ode mas u propas. Ima tu raznih komentara, neki su baš slobodni da joj se udvaraju otvoreno iako ima dečka tojest mene, pa ja to moram da pratim i da sečem u korenu.A ona je fina i neće da ih uvredi pa samo odgovara hvala, cmok ili inbox. Bez Fejsbuka bi se osećao kao rogonja, zato nikad Huawei, to nije za nas kojima su devojke lepe i zgodne.

duki

pre 4 godine

Jedva sam cekao prvi blok komentatora kako ce to svi da kupe, jedva cekaju, a nece ga ni za dinar preko mreze uzeti.. ako se ipak zainate pa uzmu, onda ce svoj Samsung da cuvaju jer su im tamo sve igrice i mesindzeri i neke domace aplikacije poput "plati parking", Blic-a i B92, koje NIKAD nece biti na Hongmungu..
Realno kad b92 planira alikaciju verziju za HungMung?

Dusan K.

pre 4 godine

Realno ko ce to kupiti. U Kini verovatno hoce, razumljiv ce biti za njihovo trziste i potrebe, ali dok stigne prevod na sve jezike i dok se prilagodi svim trzistima, dok se sertifikuju serviseri i u njihovoj prodavnici nadju aplikacije na koje smo navikli (ne mislim samo na Instagram i Viber)... procice dosta vremena. Kakvu je sudbinu imala Nokia sa Windows-ovim operativnim sistemom, koji je cak mnogo zvucniji od HongMeng-a?
Samo Andriod i iOS danas prolaze.

chipita

pre 4 godine

naravno da ima bezbednosne funkcije, glavna je broj korisnika koji je nepostojeci pa nikome nije ni zanimljiv niti ce biti.
nema sanse da ovo bude ni blizu androida tako brzo. mozda za 4 do 5 godina. Google kojii je iskljucivo softverska forma je trebao pola decenije da android ucini dobrim.
To je realnost, stagod ljudi pricalili i kakve god njihove zelje bile

Lanister

pre 4 godine

Koristio IPhone 7 godina, presao pre mesec dana na Huawei mate 20 lite, samo cu reci ziveo Huawei. Briga me za rat njihov, huawei je zakon.

Goran

pre 4 godine

Da je ovo istina, vec bi Youtube bio pun recenzija telefona sa novim OS-om. Imam Huawei P20, pa me iskreno interesuje na sta im lici taj operativni sistem.

mojih 2 dinara

pre 4 godine

Moram da primetim da ima dosta komentara da je jedina razlika da će korisnici sada morati sami da skinu Viber, Facebook ili neku drugu aplikaciju. Niste samo rekli odakle će da skinu? Play store neće biti na ovim uređajima. Ne znam kako stvari funkcionišu na nekom Huawei storeu. Da li i tamo imaju sve iste aplikacije?

autoBOT

pre 4 godine

ArkOS zvuči savršeno. Svaka čast Huawei za ovaj potez. Nadam se da će se isplatiti.

I Nokia je mislila sa je nedodirljiva sa Symbianom.

dzo

pre 4 godine

Koristim Huawei iz dosta razloga Ali je najveci jer ti daje najvecu kontrolu.. Znaci mogu da vidim koja aplikacija dzere bateriju I mogu da je ogranicim na razne nacine, za svaku podesim privatnost I Jo's brdo stvari koje me mrzi da nabrajam.. Jednostavno prvi telefon nad kojim imam kontrolu a ne da Sam samo korisnik zamorce.

konačno

pre 4 godine

Lično sam korisnik telefona iz trećeg tabora ali mislim da je ovo fantastična vest! Svetu je odavno potreban treći veliki operativni sistem. A ako iza njega stoji tehnološki div - ima šanse za uspeh! Svako dobro, samo gurajte!

back

pre 4 godine

Treba kinezi da zabrane amerima americke uredjaje pa bih onda pitao Trump-a sta mu je ciniti kad mu sve kompanije plate 100 puta manje u budzet. Pitao bih ga onda sta ce

neutralni felsh

pre 4 godine

Koristim Huawei iz dosta razloga Ali je najveci jer ti daje najvecu kontrolu.. Znaci mogu da vidim koja aplikacija dzere bateriju I mogu da je ogranicim na razne nacine, za svaku podesim privatnost I Jo's brdo stvari koje me mrzi da nabrajam.. Jednostavno prvi telefon nad kojim imam kontrolu a ne da Sam samo korisnik zamorce. (dzo, 11. jun 2019 19:30)

jesi li imao neki drugi telefon osim huaweievog? cisto sumnjam :)

dream

pre 4 godine

"Iako je američka administracija odložila zabranu Huaweija za 90 dana, proizvođač iz Šenžena očito ne želi da čeka na konačno rešenje problema, ako do njega uopšte dođe, već forsira prelazak na sopstvenu platformu, koja je ionako razvijana već nekoliko godina."

THE END. Pametnom dosta, nema cekanja i nadanja..oslanjanja na americke hirove. BRAVO

Uške

pre 4 godine

Volim ove komentatore što vole i g...o ako je sa zapada. Pa zar nije bolje da imate izbor( na kraju to propagira i taj zapad) pa da mozete sami da birate? Ili je bolje da veliki brat kaze naša jabuka vredi a sve ostalo je sra.e!?

Totem

pre 4 godine

Ajde najprostije
Zamislite kutiju šibica koja nosi naziv Android. U toj kutiji imate 100 drvaca koje nazivamo aplikacije. Proizvođač sibica zove se Gugl. Međutim iako Gugl proizvodi šibice ,idejni tvorci šibice se zovu Linus Tovaris (kernel linuksa), Ričard Stalman (tvorac GNU licence) i Endi Rubin idejni tvorac androida .
Kad je Endi Rubin konstuisao šibicu (Operativni Sistem Android) on je uzeo besplatni rad (open sours) kičme operativnog sistema Linuksa (kernel) od Linus Tovarisa i objavio ga besplatno (GNU licenca) da ga može koristiti ali i poboljšavati bilo ko (firma ili čovek) ali da ako Android uspe ,on ima zaradu od svog rada i ne bude zaboravljen!
Tako je on konstruisao šibicu a Gugl finansirao njegov projekat i njega i počeo sa prodajom .
Zamislite sada da je Gugl napravio šibicu ca 100 drvaca obojenih crvenim fosforom (valjda fosfor) i na kutiji štapa Android.
Zamislite sada Huawei i on ima pravo da napravi šibicu (gnu licenca i linus kernel) ali u njoj ima 80 šibica sa drvcima sa zelenim fosforom. Na istoj kutiji šibica Huawei će umesto Android napisati Ark OS a vama će ponuditi da sami stavite onih 20 drvaca u crvenoj boji fosfora ako želite uzimajući iz supermarketa koji se zove Aptoide (dosad ima 900 000 aplikacija) a tamo se nalaze i aplikacije za yutube,fejsbuk,mesinger i sve ono što vam treba.
Dakle zamislite sada vaše telefone kao kutije cigareta. Vama će potpuno biti svejedno koju šibicu koristite da bi zapalili cigaretu (koristili telefon).

Vrag

pre 4 godine

Зар је толико тешко испратити ових неколико вести око трговинског а сад и економског рата између Амера и Кинеза. Зар нису Кинези већ највили да ће наставити са Андроидом и то изворним (знате и Гуглов Андроид настаје на бази Отворене Андроид платформе)? С друге стране то уопште није лоше нпр Меизу у својим мобилним телефонима користи Flame OS који такође настаје на бази Отворене Андроид платформе и која не долази са Гугловим скупом апликација које корисник мора сам да преузме из продавнице. И морам признати да ми је одговарало да самостално инсталирам тачно одређене гуглове апликације које користим а не да ме гњави гомила апликација које не користим....
Такође ће овај Хуамвејев ОС да буде на некој сличној причи и верујем да просечан корисник ни да осети разлику...

Све у свему Американци ће убрзо морати да интевизирају своје ратне напоре ако мисле да поразе Кинезе...

DaLanik

pre 4 godine

JA ne znam da li su komentatori ovde toliko ne informisani ili sta? Alo ljudi, nisu oni napravili novi OS, to je obican ANDROID, isto kao sto Xiaomi ima MIUI, koji je u stvari Android samo ima sopstveni lančer, podesavanja, par aplikacija itd. Simbijan je bio PRAVI OS. Android je open sors, svako moze da uzme i da ga kompajlira!!! Gugl samo ima gapps paket u kome su plej stor, mape, jutjub i slicne stvari. A ovi sto pisu sta ce bez Gmaila i Jutjuba - pa INSTALIRACETE! Jel pise lep da je 100% kompatibilan??? PA naravno kad je to ANDROID. Razvoj sopstvenog (pravog) OSa nikako ne bi bio moguc za par godina niti bi im se isplatio...

Majkl Džondar

pre 4 godine

Moram da primetim da ima dosta komentara da je jedina razlika da će korisnici sada morati sami da skinu Viber, Facebook ili neku drugu aplikaciju. Niste samo rekli odakle će da skinu? Play store neće biti na ovim uređajima. Ne znam kako stvari funkcionišu na nekom Huawei storeu. Da li i tamo imaju sve iste aplikacije?
(mojih 2 dinara, 11. jun 2019 20:57)

Imaju.

ASOT

pre 4 godine

Vreme ce pokazati. Mislim da bas googlu i nije u interesu da prekine saradnju sa huawei. Postoji opcija da Huawei propadne,i tada profitiraju ostali igraci. Ali ako huawei uspe sa svojim sistemom i zadrzi svoju poziciju na trzistu, to znaci gubitak za google velikog dela kolaca,vise necemo imati samo ios i guglov android,vec i treceg igraca.

svi u kuci imamo huavejce...

pre 4 godine

U svojoj gluposti americke firme ce omoguciti drugim drzavama da razviju tehnologije i prestignu ih u svemu.Samo je osoba bez mozga mogla da pomisli da zbog jeftine radne snage i brzog profita treba da fabrike seli uKinu. Pa ako neko ume da kopira, umeju Kinezi. Poput inteligentnih robota sada ce sa kopiranja preci na kreativu. (kucam ovo ja Huavej tabletu.)

Novica

pre 4 godine

Sećam se naših velikih IT experata kada su sa Windows Vistom pričali kako je pravi trenutak da se Google ukljući da napravi novi, bolji, lepši Windows ali Google je imao stručnjake sa vizijom i razvijao Android. Nemojte da potcenjujete Kineze oni su narod koga vode svetski experti a vreme će to dokazati. Kod njih su prodavci magle tamo gde im je mesto.

dijasporac

pre 4 godine

Pita neko, ko ce ga kupovati van Kine, pa kupicu ga recimo ja, cisto da zadovoljim znatizelju i ako oS bude OK i ako bude kompatibilan kao sto kazu sa google aplikacijama mozda i ostanem na njemu. Zasto? Zato sto bih da promenim nesto, menjao sam i symbian sa windowsom 2003, pa se vracao na symbian, zatim prelazio na iOS, onda na windows 2006, pa na android, pa opet na iOS, pa na windows 10, onda opet na android... a danas treceg operativnog sistema nema i bas fali na trzistu.
Mislim da milioni ljudi na svetu misle isto i da im nedostaje nesto tako.

Pera Kojot Stariji

pre 4 godine

"Hahahaha, da mi odma pet komada. Ni manje ni više."
Knez, 11. jun 2019 16:44

"Ne može pet. Evo ti jedna (karta za autobus)! I nemoj da me nerviraš!" - Pavle Vujisić u filmu "Ko to tamo peva".

milan

pre 4 godine

Lično koristim Samsung od s2 i za sad mi se ne menja s serija, odlična je i zadovoljava sve kriterijume kvaliteta ali kineski proizvođači vodjeni huawejom trenutno guraju smart svet jer da se apple i Samsung pitaju cene premium telefona bi bile 2k. Tako da je za prave ljubitelje smart telefona odlična vest kad se radi na inovacijama i unapređenju sistema kamera itd...

Aleksa

pre 4 godine

@rog
da znamo! za izgradnju operativnog sistema potrebno je 1000 godina*čovek ili 1000 čovek*godina. (sapientis sat) čisto da napomenem, kinezi školuju gosisnje oko 100000 inžinjera.

Sofronije

pre 4 godine

Sto neko rece, hoce li raditi viber, youtube, gmail, fb, instagram i ostale naveliko koriscene aplikacije?
Ako hoce, mene bas briga koji je OS, kako se zove, ciji je, vec da li fercera.
Sto bi Kinezi rekli: Nije vazno koje je boje macka ako lovi miseve.

ASOT

pre 4 godine

@Sve ok a sta ja da radim bez gmail, viber ili mesindzer jer time komumociram sa svim svojim prijateljima.
(South Park, 11. jun 2019 15:45)
Isto ko i kad kupis bilo koji novi telefon do sada, skines i instaliras gmail,viber,mesindzer i nastavis da komuniciras sa svim tvojim prijateljima. Mislim da nijedan telefon,ni jednog proizvodjaca ne dolazi sa vec instaliranim viberom i mesindzerom,pa bi to morao da znas.
A sto se gmaila tice,moguce da dodju preinstalirani sa tom aplikacijom,zato ces morati nju da instaliras sam. Ja sam za mail skinuo blue mail,jer imam vise mailova pa mi je bolja jedna aplikacija i za gmail i hotmail,nego dve posebno za svaki mail.

Pobesneo Maks

pre 4 godine

Jedan Microsoft nije uspeo da izgura OS za mobilne telefone a Huawei ce tek tako.
(rog, 11. jun 2019 17:57)
Pricas stvari koje ne razumes !
MS je imao potpuno pogresnu strategiju i nije ih mnogo zanimao os za telefone,iako su i oni zeleli deo kolaca,tako da su ga pustili na trziste i gledali sta se desava.

Ti verovatno ne pamtis Windows mobile od,koji je bio cudo pre androida i IOS-a,a koristi se i danas u svim onim bar kod skenerima,po velikim magacinima,koji je bio korporativni mobilni os i radio je fantasticno,ali je debilni Balmer resio da ga ukine i napravi cudoviste slicno IOS-u.

MS je odlucio da zeli da vlada u koprorativnom svetu i drzi preko 90% trzista u svetu desktop i laptop racunara,a trenutno se fokusiraju na Azzure cloud platformu,koja je najmanje deceniju dalje od bilo cega sto nudi konkurencija.Servere,Share point,SQL i sl.besmisleno je i pominjati...

Huawei je sasvim sposoban da progura svoju verziju androida,posto je to jednostavno,jeftino i rade to svi zivi.
Google servisi se lako mogu dodati od strane korisnika .
Imas na milione developera koji prave i optimizuju svoje romove,koji su na bazi stock androida,koji dodaju sve moguce i nemoguce funkcije i sve to super radi.

Ne,Huawei nema nikakav problem !

Grk Sorba

pre 4 godine

Huawei may be building an Ark (OS) as it prepares for life after Android. There are, in fact, several names that Huawei has trademarked around this moniker, including "Huawei Ark", "Ark" and "Ark OS".

mr.wolf

pre 4 godine

Lično sam korisnik telefona iz trećeg tabora ali mislim da je ovo fantastična vest! Svetu je odavno potreban treći veliki operativni sistem. A ako iza njega stoji tehnološki div - ima šanse za uspeh! Svako dobro, samo gurajte!
(konačno, 11. jun 2019 14:01)

Ljudi, nije to "treci" os. To je i dalje android bez google servisa, zar je tesko shvatiti ?
Novi kernel, novi fajl sistem, novi gui.... to je nov OS.

Miodrag

pre 4 godine

To je derivat Androida svakako. Nije suštinski nov, tako da se ipak ne stvara treći "tabor". Windows mobile nije ni oficijelno živ više.
,

eto

pre 4 godine

ljudi, android je open source.
samo dodatna podrška od strane google za huavei nije uključena.
pa postoje ljudi koji besplatno prave svoje operativne sisteme na osnovu androida (custom rom), a ne huavei
o čemu mi pričamo?

MrTech

pre 4 godine

Samo totalni naivci mogu da poveruju da jedna Kineska kompanija takoreci preko noci moze da izbaci kompletan operativni sistem pa jos da konkurise iOS-u ili Android-u. Jel znate vi uopste koliko je komplikovano napraviti tako nesto sa sve logistikom, marketom, i podrskom koja ide uz to. Jedan Microsoft nije uspeo da izgura OS za mobilne telefone a Huawei ce tek tako.
(rog, 11. jun 2019 17:57)

Ponovicu jos jednom na ovom portalu - Microsoft nije uspio jer mu je Google zatvorio sve servise i nije mogao da kreira naibitnije aplikacije ukljucujuci i YouTube koji nije Google vlasnistvo! Microsoft je htio da napravi svoj OS ali kroz Google servise i ostale elemente, i tu je napravio gresku, Google ih je jednostavno zakonskim odredbama, ugovorima i sl zablokirao. Taj OS je u startu bio osudjen na propast.

Čiča Miloje

pre 4 godine

Rig. Mnogo je komplikovano napraviti novi OS, kažeš..., otkud Kinezi znaju koliko je komplikovano? Uzmu i naprave... kao dete 300 kila.

Čiča Miloje

pre 4 godine

Koliko se sećam, pre ove drame sa Trampom, pred novu godinu, kada su objavili da si drugi iza Samsunga, neki od šefova Huaweija je izjavio da ulažu 60 milijardi dolara ove godine u R&D...

Operater r

pre 4 godine

Bilo je pitanje kada ce se sve to desiti, znali su Kinezi za to pa su se na vreme spremili. Svi se pitaju kako ce skinuti viber ili Facebook to je barem jednostavno i ne teba vam Google story. Ima dosta gde ima otvoreni kod za skidanje aplikacija. I treba vise da neko sine amere.