Nedelja, 09.06.2019.

09:30

Kupuju domaće – Lada za Ruse nema alternativu

Izvor: B92

Kupuju domaæe – Lada za Ruse nema alternativu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

супер брка

pre 4 godine

EUžitelj

Ali je isto tako ta država koju sada pljuješ, uspjela da, preko kojekakvih bilateralnih ugovora i crvenog (vrlo traženog u crnoberzanskim krugovima) pasoša, vama omogući, vječito nezadovoljnima, da odete na zapad u tu vašu sada EU i da nama koji smo ostali ovdje solite pamet. Vidjeli malo svijeta i evo ih najpametniji. Imam u familiji 5 takvih pametnih. U bivšoj jugi nisu uspjeli završiti ni osnovnu kako treba ali danas sve znaju i pametniji su od doktora nauka sa univerziteta. Ali odošmo od teme.
Lijepo si rekao i tu se slažemo. Jeftina i praktična.Kad sam bio u Rusiji uvidjeh da oni imaju neki svoj sistem vrijednosti i ne boluju previše od marki, nego da im kola služe ali da prođu sa što manje ulaganja.Zato im je Lada kao domaći brend najprimamljivija.Nije skupa u kupovini,dosta povoljna za održavati, praktična i poprilično pouzdana.Auto pravljen za njihove uslove eksploatacije.Još jedino vole japance iz istih razloga kao i Ladu.Oni lovarni drže do Mercedesa i BMW. Pretjerao si kada si rekao da ima dosta vozila iz SSSR perioda.Na dalekom istoku gdje sam bio u više gradova baš i nema.Ima Lada iz 80-tih, najviše Niva i nešto malo Moskviča. Mnogo više ima Nissana, Mazdi, Hondi, Hyundaia i Kia.Imaju otvovren uvoz polovnjaka ali ne lete kao mi za svakim kršem. Kod nas je bitno samo da je sa zapada, pa makar se raspadao.Oni nisu takvi i prije će uzeti Ladu u raspadu nego raspadnutog Forda,Audija ili nešto drugo.Tako da se ne slažem sa tobom po tom pitanju.Nisu bogati ali za razliku od nas nisu ni nezadovoljni.Umeju sa malo da budu srećni.Imaju neke svoje fazone i dobri su u tome.Zato ih i ne vole jer ne trče slijepo za svime što dolazi sa zapada pa ne mogu sa njima da se igraju štapa i šargarepe.Otuda ljubav (ako je tako možemo nazvati) prema Ladi kod njih.Više neki inat.

Misa

pre 4 godine

(Luka Laban, 10. jun 2019 02:11)
sta si se vise uhvatio Zastave, tadasnja vlast rasprodala i upropastila mali million preduzeca, a ti pominjes Zastavu koja je unistena 90ih sto zbog bombardovanja, sto zbog javasluka a najvise zato sto je tehnicki pregazena. Kad god vidim da neko kuka za proizvodnjom juga setim se oca mog druga koji je bio neki sitan direktorcic u Zastavi, ceo zivot je pricao kako su Zastavina kola najbolja pa cim je skupio pare prodao Floridu i kupio Kadeta starog pet godina

EU Citizen

pre 4 godine

Rusi su u masi velika sirotinja, i zato kupuju ove krševe, ima, naročito po Moskvi i dosta imućnog sveta, koji vozi dobra kola, većinom državnih i paradržavnih lopova i krimosa, ali i nešto normalnih i poštenih privatnika, međutim, čak i u Moskvi, osim u najužem centru ili nekim predgrađima i selima gde živi i kreće se finansijska elita vozni park je dosta jadan, a po manjim mestima su sovjetski modeli stari po trideset i više godina još relativno redovna pojava. Ove statistike treba posmatrati u tom svetlu, da imaju novca, isto kao i Srbi, kupovali bi prosto bolje automobile, a ne beskrajno ružnu, ali jefrinu i praktičnu Ladu. Najsmešniji su mi ovi komentatori koji žale za vremenima kada se "kupovalo domaće", sve sami toksični krševi, čak ni domaći Golf nije bio ni prineti originalnom nemačkom, a za bilo koji normalan auto se plaćalo još preko polovime vrednosti u nametima i carinama da bi se štitili tupavi neradnici koji nisu umeli da nsprave ništa konkurentno na tržištu. U svakoj normalnoj državi takvi sumanuti komentari bi se tumačili isključivo kao teška ironija, ali ne i u Srbiji :)))

bla bla

pre 4 godine

Pa naravno da je najprodavaniji auto brend u Rusiji kada su im vozila najjeftinija. Inače,, prilično smešne brojke za 150 miliona stanovnika.

pex

pre 4 godine

Zapadni Nemci su imali prilicno ozbiljnu vojsku za vreme hladnog rata, imali su 575.000 vojnika pod oruzjem pred ujedinjenje. Uopste nisu malo trosili na odbranu.
(T, 10. jun 2019 09:19)

I jos kad bi se pasulj, cizme i metkovi smatrali glavim troskom , mozda bi bio u pravu. Rec je o razvoju tehnologije, avionima, raketnim sistemima,kosmickom tehnologijom , podomornicama, ratnim brodovima. Nemci su sve to imali pre ww2 ali im je nakon kapitalacije zabranjeno da razvijauju. Slicno kao u Japanu. Ako to ne vidis, kao sto rekoh,iluzorno je i komentarisati.

супер брка

pre 4 godine

Vidim da najviše komentara uvijek ima kada su u pitanju tekstovi o Ladi.Stičem utisak da oni koji najviše pljuju Lade nikada nisu ni vozili jednu od njih. Ako su starije generacije očigledno im je bila nedosanjan san, a ovi mlađi su možda zakačili ove loše modele iz druge polovine 80-tih (modeli 2105 i 2107, te 111, 112 i sl) pa sve do pojave Kaline. Provozah Vestu, slučajno prije par dana. Kros verzija. Ljudi prvo probajte pa onda pričajte. Mislim da ću kupiti Vestu kros karavan, čim mi se ukaže prilika. Nikada ne biste rekli da ste za volanom Lade da nije znaka da vas podseti. Upravljiva, laka za manevrisanje, unutra opreme u izobilju (ova je ima veliki tač displej). Lepo upakovana. Ali ima onih koji vide sliku negdje i odmah su popili svu pamet svijeta pa mogu da pljuju u izobilju. Djeco prvo krenite od sebe. Prije nego krenete u pljuvanje prvo pogledajte sebe, gdje ste i šta ste, pa izvolite...

T

pre 4 godine

"Rusi morali gazilione da ulazu u odbranu a ovi nisu smeli"

Zapadni Nemci su imali prilicno ozbiljnu vojsku za vreme hladnog rata, imali su 575.000 vojnika pod oruzjem pred ujedinjenje. Uopste nisu malo trosili na odbranu.

Горан

pre 4 godine

Дискусија на сајту небо требала бити повод за свађу, просто изражавање своје виђење. Свако има свој укус, жељу, могућност и сам одлучује шта да купи. Нови ауто је најбољи и то је чињеница. Из Русије неможеш увезти ауто у Србију осим преко дилера. Цена нових аутомобила у Русију је мања него у Европу.Наш човек је купио Шкоду Рапид за 3000е јефтиније него што кошта код нас.Возила која се продају у Русију су и урађена у фабрикама Русије, односно отвореним фабрикама марке. Возни парк у свакој земљи одговара стандарду грађана.

Luka Laban

pre 4 godine

@dule
Kupovali su mnogi koji su hteli, jer su isli logikom jeftini delovi, odrzavanje, itd, ja sam medju njima, moj drug takodje, presao 160.000 u jugu placen nov oko 3000E ... Slazem se licenca za Ficu na primer, medjutim, Opel je cini mi se imao Isuzuov dizel motor... nije bas najsrecnije poredjenje, ali dobro, u ovo doba mi to prvo palo na pamet, mozda Daewoo je pribliznije u ovom slucaju. Sustina je Zastave nema, ko je unistio zna se, mogla bi makar Fiat Panda da se sklapa u Srbiji i da cena bude oko 7000-8000 neka manja subvencija za stari auto i slicno. Samo Vas molim nemojte mi reci da mi nismo mogli da fabriku sacuvamo i da sklapamo automobile kao Dacia. Oni imaju svoj brend, a mi srafciger industriju... To je sustina, Rusi kupuju Ladu, kakva je da je, jeftina, povoljni delovi odrzavanje, pitanje dal' bi se Lada prodavala tako dobro da na isti auto stavite logo Forda ili Opela, po meni ne, medjutim, ovde u Srbistanu, ako nije golf 2 dizlo ili 4 prstena, to nije avto...

Oleg

pre 4 godine

Slaba je to ukupna prodaja za jedno tržište od 150 miliona stanovnika. Vidi se da Rusi još uvek nemaju naviku da brzo menjaju automobile, i da je platežna moć još uvek niska.

dule

pre 4 godine

mi smo nekad kupovali domace, a onda su eksperti demokratije doveli Fiat 
(Luka Laban, 09. jun 2019 11:49) 
o ekspertima demokratije i Fiatu nemam nista posebno pozitivno da kazem, ali nas domaci proizvod o kome pricas je bio Jugo star 30ak godina koji je drzava morala da dotira sa 3000evra po proizvedenom primerku.
(neca, 09. jun 2019 16:15)

Da budemo iskreni do kraja, i na tom 30 godina starom sokoćalu sve zaista tehnički komplikovano je bilo kupljeno od stranaca, mi smo samo sklapali i to loše. Zastavu je kupovao samo onaj koji je morao.

Radovan

pre 4 godine

Aute prave uložene pare, i ciljna grupa kupaca koja će te pare vratiti natrag, a ne entuzijazam i filozofiranje.
Prikaz uloženih para u razvoj karoserije pojedinih modela:
- Golf 7-700 mil. €
- Lada Kalina-50 mil. €
- Lada Priora-100 mil.€ +25 mil.€ za karavan verziju
- Lada Granta-50 mil.€ ali na šasiji Kaline
- Lada Vesta-400 mil.€
- DACIA Duster-420 mil.€
- FIAT Bravo 2-200 mil.€ na šasiji Stilo

Svaka fabrika može da pravi Dačiju ili Ferarija, samo je pitanje opravdanosti povraćaja para od strane ciljne grupe kupaca dotične fabrike.
Feraristi neće kupovati Dacia, pa će ulaganje propasti.
Siromašni neće dati ogromne pare za FERRARI jer ih nemaju, pa će ulaganje propasti.
Razlika između "siromašnog" i "bogatog auta" je najčešće u tapacirungu i ceni delova koje će vam prodavati. Imaju iste sisteme već 60 godina.

EU još od 1941. ima sirovine na izdisaju. Severna Koreja u svojim planinama ima više sirovina nego EU.
Fabrikantu su potrebne: besplatne sirovine, besplatna energija, besplatna radna snaga i besplatno tržište. Političari to ispunjavaju.
Ljudska prava? Ona sve to obezbeđuju.

srpski rusofil

pre 4 godine

Slazem se da treba zabraniti uvoz zapadnih vozila, a uvoziti sa istoka, iz rusije i kine, po mogucstvu otvoriti neku od tih fabrika sa istoka u Srbiji, Lada, Uaz, zil, geely itd. Kasnije prosiriti listu zabrana i na druge sfere ekonomije.

neca

pre 4 godine

 mi smo nekad kupovali domace, a onda su eksperti demokratije doveli Fiat
(Luka Laban, 09. jun 2019 11:49)
o ekspertima demokratije i Fiatu nemam nista posebno pozitivno da kazem, ali nas domaci proizvod o kome pricas je bio Jugo star 30ak godina koji je drzava morala da dotira sa 3000evra po proizvedenom primerku.

Luka Laban

pre 4 godine

@Zoran
E neka si mi rekao, samo zasto onda ne proizvodimo i Punto Classic ili makar Pandu, pa da i to subvencionisemo i vozimo nov auto uz zamenu staro za novo, po ceni manjoj od 10.000E? Inace, sa novim vlastima nemam ama bas nista, a prethodna vlast je unistila Zastavu, ali vazno da se mi smejemo Daciji, Skodu dizemo u nebo, a sklapamo Fiat koji niko ne kupuje, pa taman i sa sve subvencijom!

achitwn

pre 4 godine

U Rusiji je najviše njemačkih automobila jer Rusi znaju šta valja.Jok nego će da kupuju Francuze i Italijane što su više kod majstora nego na putu.Koreanci i Japanci su malo bolji, ali opet ni blizu VW.
(ExRadex, 09. jun 2019 10:07)
rusi ne znaju sta valja neo kupuju sa emocijama vozila kao mi. nemacka vozila po pouzdanosti nisu ni na jednoj listi u svetu izuzimajuci porsche koji zadnjih godina deli vrh sa lexusom. ostalai su sredina i nize.

Stojan Novakovic

pre 4 godine

Postoje ljudi za koje je golf 2 jos uvek najbolji auto na svetu. Na bilo koju vest o automobilima javljaju se komentarima da kazu kako nista sem VW ne valja.

dc

pre 4 godine

rusi su nasi prijatelji koji nam pomazu...treba nasi politicari da se angazuju i da drzava srbija zabrani uvoz zapadnih automobila,isto i rusija,treba ojacati istok i rusiju,bojkot zapadne robe i svega sto dolazi od tuda,lada kao veliki brend treba da otvori fabriku u srbiji i da nasi gradjani kupuju i ucine neki doprinos bratskoj rusiji,fiat izbaciti i ostale zapadne marke...jedino tako cemo svi ojacati,na domacoj pameti,bolje raditi za ruse nego za nemca,italijana,amera..

pex

pre 4 godine

U 2018 u Rusiji prodato 1,3mil novih automobila, u isto vreme u Nemackoj 3,4 miliona. S' obzirom da Rusija ima 140 miliona stanovnika a Nemacka nesto manje od 90 razlika je jos veca.
Kada bi bas isli u sitna crevca koja je prosecna cena novokupljenog automobila razlika bi bila jos veca.
(Karoshi, 9. jun 2019 11:02)

Eh kako je lepo kada je zivot prost,crno beli, i kada se zakljucci donose olako. Znaci nema veze istorijsko nasledje,nema veze sto su npr ti isti nemci nakon ww2 dobili pare od Marshalovog plana,nema veze sto su dotle Rusi morali gazilione da ulazu u odbranu a ovi nisu smeli,nema veze razlike u ekonomskim sistemima, nema veze sto su Nemci defakto pretvorili veci deo evrope (pogotovo istocne zemlje i balkansku boraniju) u svoje kolonije,nema veze sto po potrebi lazu o izduvnim gasovima u cilju prodaje, i....ma kome pricam,ako on to sam ne vidi. Vest je prosta,imaju domace jeftino vozilo koje se dobro prodaje. Kamo srece da mi imamo nesto tako i to bez subvencija i bazirano na trzisnim zahtevima.

Zoran

pre 4 godine

(Luka Laban, 09. jun 2019 11:49)
Sta je za tebe domace, ako ne FIAT?
A da, to si naucio od ovih na vlasti. I oni ne smatraju FIAT domacim, pa kupuju SKODE. Iako imaju 49% vlasnistva u FIAT-u!

Karoshi

pre 4 godine

U 2018 u Rusiji prodato 1,3mil novih automobila, u isto vreme u Nemackoj 3,4 miliona. S' obzirom da Rusija ima 140 miliona stanovnika a Nemacka nesto manje od 90 razlika je jos veca.
Kada bi bas isli u sitna crevca koja je prosecna cena novokupljenog automobila razlika bi bila jos veca.
Ako bi uzeli prosek Rusije i primenili na Srbiju sa 1 automobilom na 100 stanovnika u Srbiji bi trebalo godisnje da se proda 70 000 novih automobila u stvari taj broj je 23 000.
E sad ako bi umesto polovnih bmw, audija i vw kupovali tu Ladu mogli bi da se se priblizimo proseku Rusije jer smo tako u mogucnosti.

Dejan L

pre 4 godine

Nakon Priore na platformi iz Kenozoika, dobili su makar novu platformu koja je bezbednija, modernija, modularnija.
Ali istok ne spava.
Rio je toliko jeftin u Rusiji da je to cudo. Rio za rusko trziste koji se prodaje kao alva, nema nepotrebne radare, senzore, kamere, automatsko prepoznavanje pesaka, drzanje trake, kamere za parkiranje unazad, naravno da Kia nudi i full opremu sa svim tim djakonijama, ali i bez opreme nudi paket koji podrazumeva sve sto se 2009. smatralo luksuzom.

Vozač

pre 4 godine

Kada sam pre dvadeset godina ušao u auto industriju, bilo mi je neverovatno da neko pravi podmornice i avione, a ne može kršten auto da napravi. Danas mi je sasvim jasno da bi za putnu infrastrukturu na nivou EU, bile potrebne decenije i milijarde, a ovako jeftin auto i jeftina ,,putna" mreža završavaju posao.

ExRadex

pre 4 godine

U Rusiji je najviše njemačkih automobila jer Rusi znaju šta valja.
Jok nego će da kupuju Francuze i Italijane što su više kod majstora nego na putu.
Koreanci i Japanci su malo bolji, ali opet ni blizu VW.

Argon

pre 4 godine

Čekamo (nadamo se) Nivu sa dizel motorom, novi model biće mnogo atraktivniji. Granta a pogotovo Vesta izgledaju solidno, samo je problem visoka cijena, ipak je mnogo desetak hiljada eura,ali to je druga priča...

Vozač

pre 4 godine

Kada sam pre dvadeset godina ušao u auto industriju, bilo mi je neverovatno da neko pravi podmornice i avione, a ne može kršten auto da napravi. Danas mi je sasvim jasno da bi za putnu infrastrukturu na nivou EU, bile potrebne decenije i milijarde, a ovako jeftin auto i jeftina ,,putna" mreža završavaju posao.

Dejan L

pre 4 godine

Nakon Priore na platformi iz Kenozoika, dobili su makar novu platformu koja je bezbednija, modernija, modularnija.
Ali istok ne spava.
Rio je toliko jeftin u Rusiji da je to cudo. Rio za rusko trziste koji se prodaje kao alva, nema nepotrebne radare, senzore, kamere, automatsko prepoznavanje pesaka, drzanje trake, kamere za parkiranje unazad, naravno da Kia nudi i full opremu sa svim tim djakonijama, ali i bez opreme nudi paket koji podrazumeva sve sto se 2009. smatralo luksuzom.

Karoshi

pre 4 godine

U 2018 u Rusiji prodato 1,3mil novih automobila, u isto vreme u Nemackoj 3,4 miliona. S' obzirom da Rusija ima 140 miliona stanovnika a Nemacka nesto manje od 90 razlika je jos veca.
Kada bi bas isli u sitna crevca koja je prosecna cena novokupljenog automobila razlika bi bila jos veca.
Ako bi uzeli prosek Rusije i primenili na Srbiju sa 1 automobilom na 100 stanovnika u Srbiji bi trebalo godisnje da se proda 70 000 novih automobila u stvari taj broj je 23 000.
E sad ako bi umesto polovnih bmw, audija i vw kupovali tu Ladu mogli bi da se se priblizimo proseku Rusije jer smo tako u mogucnosti.

pex

pre 4 godine

U 2018 u Rusiji prodato 1,3mil novih automobila, u isto vreme u Nemackoj 3,4 miliona. S' obzirom da Rusija ima 140 miliona stanovnika a Nemacka nesto manje od 90 razlika je jos veca.
Kada bi bas isli u sitna crevca koja je prosecna cena novokupljenog automobila razlika bi bila jos veca.
(Karoshi, 9. jun 2019 11:02)

Eh kako je lepo kada je zivot prost,crno beli, i kada se zakljucci donose olako. Znaci nema veze istorijsko nasledje,nema veze sto su npr ti isti nemci nakon ww2 dobili pare od Marshalovog plana,nema veze sto su dotle Rusi morali gazilione da ulazu u odbranu a ovi nisu smeli,nema veze razlike u ekonomskim sistemima, nema veze sto su Nemci defakto pretvorili veci deo evrope (pogotovo istocne zemlje i balkansku boraniju) u svoje kolonije,nema veze sto po potrebi lazu o izduvnim gasovima u cilju prodaje, i....ma kome pricam,ako on to sam ne vidi. Vest je prosta,imaju domace jeftino vozilo koje se dobro prodaje. Kamo srece da mi imamo nesto tako i to bez subvencija i bazirano na trzisnim zahtevima.

achitwn

pre 4 godine

U Rusiji je najviše njemačkih automobila jer Rusi znaju šta valja.Jok nego će da kupuju Francuze i Italijane što su više kod majstora nego na putu.Koreanci i Japanci su malo bolji, ali opet ni blizu VW.
(ExRadex, 09. jun 2019 10:07)
rusi ne znaju sta valja neo kupuju sa emocijama vozila kao mi. nemacka vozila po pouzdanosti nisu ni na jednoj listi u svetu izuzimajuci porsche koji zadnjih godina deli vrh sa lexusom. ostalai su sredina i nize.

Zoran

pre 4 godine

(Luka Laban, 09. jun 2019 11:49)
Sta je za tebe domace, ako ne FIAT?
A da, to si naucio od ovih na vlasti. I oni ne smatraju FIAT domacim, pa kupuju SKODE. Iako imaju 49% vlasnistva u FIAT-u!

Stojan Novakovic

pre 4 godine

Postoje ljudi za koje je golf 2 jos uvek najbolji auto na svetu. Na bilo koju vest o automobilima javljaju se komentarima da kazu kako nista sem VW ne valja.

Radovan

pre 4 godine

Aute prave uložene pare, i ciljna grupa kupaca koja će te pare vratiti natrag, a ne entuzijazam i filozofiranje.
Prikaz uloženih para u razvoj karoserije pojedinih modela:
- Golf 7-700 mil. €
- Lada Kalina-50 mil. €
- Lada Priora-100 mil.€ +25 mil.€ za karavan verziju
- Lada Granta-50 mil.€ ali na šasiji Kaline
- Lada Vesta-400 mil.€
- DACIA Duster-420 mil.€
- FIAT Bravo 2-200 mil.€ na šasiji Stilo

Svaka fabrika može da pravi Dačiju ili Ferarija, samo je pitanje opravdanosti povraćaja para od strane ciljne grupe kupaca dotične fabrike.
Feraristi neće kupovati Dacia, pa će ulaganje propasti.
Siromašni neće dati ogromne pare za FERRARI jer ih nemaju, pa će ulaganje propasti.
Razlika između "siromašnog" i "bogatog auta" je najčešće u tapacirungu i ceni delova koje će vam prodavati. Imaju iste sisteme već 60 godina.

EU još od 1941. ima sirovine na izdisaju. Severna Koreja u svojim planinama ima više sirovina nego EU.
Fabrikantu su potrebne: besplatne sirovine, besplatna energija, besplatna radna snaga i besplatno tržište. Političari to ispunjavaju.
Ljudska prava? Ona sve to obezbeđuju.

Luka Laban

pre 4 godine

@Zoran
E neka si mi rekao, samo zasto onda ne proizvodimo i Punto Classic ili makar Pandu, pa da i to subvencionisemo i vozimo nov auto uz zamenu staro za novo, po ceni manjoj od 10.000E? Inace, sa novim vlastima nemam ama bas nista, a prethodna vlast je unistila Zastavu, ali vazno da se mi smejemo Daciji, Skodu dizemo u nebo, a sklapamo Fiat koji niko ne kupuje, pa taman i sa sve subvencijom!

neca

pre 4 godine

 mi smo nekad kupovali domace, a onda su eksperti demokratije doveli Fiat
(Luka Laban, 09. jun 2019 11:49)
o ekspertima demokratije i Fiatu nemam nista posebno pozitivno da kazem, ali nas domaci proizvod o kome pricas je bio Jugo star 30ak godina koji je drzava morala da dotira sa 3000evra po proizvedenom primerku.

dule

pre 4 godine

mi smo nekad kupovali domace, a onda su eksperti demokratije doveli Fiat 
(Luka Laban, 09. jun 2019 11:49) 
o ekspertima demokratije i Fiatu nemam nista posebno pozitivno da kazem, ali nas domaci proizvod o kome pricas je bio Jugo star 30ak godina koji je drzava morala da dotira sa 3000evra po proizvedenom primerku.
(neca, 09. jun 2019 16:15)

Da budemo iskreni do kraja, i na tom 30 godina starom sokoćalu sve zaista tehnički komplikovano je bilo kupljeno od stranaca, mi smo samo sklapali i to loše. Zastavu je kupovao samo onaj koji je morao.

Argon

pre 4 godine

Čekamo (nadamo se) Nivu sa dizel motorom, novi model biće mnogo atraktivniji. Granta a pogotovo Vesta izgledaju solidno, samo je problem visoka cijena, ipak je mnogo desetak hiljada eura,ali to je druga priča...

Oleg

pre 4 godine

Slaba je to ukupna prodaja za jedno tržište od 150 miliona stanovnika. Vidi se da Rusi još uvek nemaju naviku da brzo menjaju automobile, i da je platežna moć još uvek niska.

srpski rusofil

pre 4 godine

Slazem se da treba zabraniti uvoz zapadnih vozila, a uvoziti sa istoka, iz rusije i kine, po mogucstvu otvoriti neku od tih fabrika sa istoka u Srbiji, Lada, Uaz, zil, geely itd. Kasnije prosiriti listu zabrana i na druge sfere ekonomije.

супер брка

pre 4 godine

Vidim da najviše komentara uvijek ima kada su u pitanju tekstovi o Ladi.Stičem utisak da oni koji najviše pljuju Lade nikada nisu ni vozili jednu od njih. Ako su starije generacije očigledno im je bila nedosanjan san, a ovi mlađi su možda zakačili ove loše modele iz druge polovine 80-tih (modeli 2105 i 2107, te 111, 112 i sl) pa sve do pojave Kaline. Provozah Vestu, slučajno prije par dana. Kros verzija. Ljudi prvo probajte pa onda pričajte. Mislim da ću kupiti Vestu kros karavan, čim mi se ukaže prilika. Nikada ne biste rekli da ste za volanom Lade da nije znaka da vas podseti. Upravljiva, laka za manevrisanje, unutra opreme u izobilju (ova je ima veliki tač displej). Lepo upakovana. Ali ima onih koji vide sliku negdje i odmah su popili svu pamet svijeta pa mogu da pljuju u izobilju. Djeco prvo krenite od sebe. Prije nego krenete u pljuvanje prvo pogledajte sebe, gdje ste i šta ste, pa izvolite...

Luka Laban

pre 4 godine

@dule
Kupovali su mnogi koji su hteli, jer su isli logikom jeftini delovi, odrzavanje, itd, ja sam medju njima, moj drug takodje, presao 160.000 u jugu placen nov oko 3000E ... Slazem se licenca za Ficu na primer, medjutim, Opel je cini mi se imao Isuzuov dizel motor... nije bas najsrecnije poredjenje, ali dobro, u ovo doba mi to prvo palo na pamet, mozda Daewoo je pribliznije u ovom slucaju. Sustina je Zastave nema, ko je unistio zna se, mogla bi makar Fiat Panda da se sklapa u Srbiji i da cena bude oko 7000-8000 neka manja subvencija za stari auto i slicno. Samo Vas molim nemojte mi reci da mi nismo mogli da fabriku sacuvamo i da sklapamo automobile kao Dacia. Oni imaju svoj brend, a mi srafciger industriju... To je sustina, Rusi kupuju Ladu, kakva je da je, jeftina, povoljni delovi odrzavanje, pitanje dal' bi se Lada prodavala tako dobro da na isti auto stavite logo Forda ili Opela, po meni ne, medjutim, ovde u Srbistanu, ako nije golf 2 dizlo ili 4 prstena, to nije avto...

Горан

pre 4 godine

Дискусија на сајту небо требала бити повод за свађу, просто изражавање своје виђење. Свако има свој укус, жељу, могућност и сам одлучује шта да купи. Нови ауто је најбољи и то је чињеница. Из Русије неможеш увезти ауто у Србију осим преко дилера. Цена нових аутомобила у Русију је мања него у Европу.Наш човек је купио Шкоду Рапид за 3000е јефтиније него што кошта код нас.Возила која се продају у Русију су и урађена у фабрикама Русије, односно отвореним фабрикама марке. Возни парк у свакој земљи одговара стандарду грађана.

dc

pre 4 godine

rusi su nasi prijatelji koji nam pomazu...treba nasi politicari da se angazuju i da drzava srbija zabrani uvoz zapadnih automobila,isto i rusija,treba ojacati istok i rusiju,bojkot zapadne robe i svega sto dolazi od tuda,lada kao veliki brend treba da otvori fabriku u srbiji i da nasi gradjani kupuju i ucine neki doprinos bratskoj rusiji,fiat izbaciti i ostale zapadne marke...jedino tako cemo svi ojacati,na domacoj pameti,bolje raditi za ruse nego za nemca,italijana,amera..

ExRadex

pre 4 godine

U Rusiji je najviše njemačkih automobila jer Rusi znaju šta valja.
Jok nego će da kupuju Francuze i Italijane što su više kod majstora nego na putu.
Koreanci i Japanci su malo bolji, ali opet ni blizu VW.

EU Citizen

pre 4 godine

Rusi su u masi velika sirotinja, i zato kupuju ove krševe, ima, naročito po Moskvi i dosta imućnog sveta, koji vozi dobra kola, većinom državnih i paradržavnih lopova i krimosa, ali i nešto normalnih i poštenih privatnika, međutim, čak i u Moskvi, osim u najužem centru ili nekim predgrađima i selima gde živi i kreće se finansijska elita vozni park je dosta jadan, a po manjim mestima su sovjetski modeli stari po trideset i više godina još relativno redovna pojava. Ove statistike treba posmatrati u tom svetlu, da imaju novca, isto kao i Srbi, kupovali bi prosto bolje automobile, a ne beskrajno ružnu, ali jefrinu i praktičnu Ladu. Najsmešniji su mi ovi komentatori koji žale za vremenima kada se "kupovalo domaće", sve sami toksični krševi, čak ni domaći Golf nije bio ni prineti originalnom nemačkom, a za bilo koji normalan auto se plaćalo još preko polovime vrednosti u nametima i carinama da bi se štitili tupavi neradnici koji nisu umeli da nsprave ništa konkurentno na tržištu. U svakoj normalnoj državi takvi sumanuti komentari bi se tumačili isključivo kao teška ironija, ali ne i u Srbiji :)))

pex

pre 4 godine

Zapadni Nemci su imali prilicno ozbiljnu vojsku za vreme hladnog rata, imali su 575.000 vojnika pod oruzjem pred ujedinjenje. Uopste nisu malo trosili na odbranu.
(T, 10. jun 2019 09:19)

I jos kad bi se pasulj, cizme i metkovi smatrali glavim troskom , mozda bi bio u pravu. Rec je o razvoju tehnologije, avionima, raketnim sistemima,kosmickom tehnologijom , podomornicama, ratnim brodovima. Nemci su sve to imali pre ww2 ali im je nakon kapitalacije zabranjeno da razvijauju. Slicno kao u Japanu. Ako to ne vidis, kao sto rekoh,iluzorno je i komentarisati.

Misa

pre 4 godine

(Luka Laban, 10. jun 2019 02:11)
sta si se vise uhvatio Zastave, tadasnja vlast rasprodala i upropastila mali million preduzeca, a ti pominjes Zastavu koja je unistena 90ih sto zbog bombardovanja, sto zbog javasluka a najvise zato sto je tehnicki pregazena. Kad god vidim da neko kuka za proizvodnjom juga setim se oca mog druga koji je bio neki sitan direktorcic u Zastavi, ceo zivot je pricao kako su Zastavina kola najbolja pa cim je skupio pare prodao Floridu i kupio Kadeta starog pet godina

bla bla

pre 4 godine

Pa naravno da je najprodavaniji auto brend u Rusiji kada su im vozila najjeftinija. Inače,, prilično smešne brojke za 150 miliona stanovnika.

супер брка

pre 4 godine

EUžitelj

Ali je isto tako ta država koju sada pljuješ, uspjela da, preko kojekakvih bilateralnih ugovora i crvenog (vrlo traženog u crnoberzanskim krugovima) pasoša, vama omogući, vječito nezadovoljnima, da odete na zapad u tu vašu sada EU i da nama koji smo ostali ovdje solite pamet. Vidjeli malo svijeta i evo ih najpametniji. Imam u familiji 5 takvih pametnih. U bivšoj jugi nisu uspjeli završiti ni osnovnu kako treba ali danas sve znaju i pametniji su od doktora nauka sa univerziteta. Ali odošmo od teme.
Lijepo si rekao i tu se slažemo. Jeftina i praktična.Kad sam bio u Rusiji uvidjeh da oni imaju neki svoj sistem vrijednosti i ne boluju previše od marki, nego da im kola služe ali da prođu sa što manje ulaganja.Zato im je Lada kao domaći brend najprimamljivija.Nije skupa u kupovini,dosta povoljna za održavati, praktična i poprilično pouzdana.Auto pravljen za njihove uslove eksploatacije.Još jedino vole japance iz istih razloga kao i Ladu.Oni lovarni drže do Mercedesa i BMW. Pretjerao si kada si rekao da ima dosta vozila iz SSSR perioda.Na dalekom istoku gdje sam bio u više gradova baš i nema.Ima Lada iz 80-tih, najviše Niva i nešto malo Moskviča. Mnogo više ima Nissana, Mazdi, Hondi, Hyundaia i Kia.Imaju otvovren uvoz polovnjaka ali ne lete kao mi za svakim kršem. Kod nas je bitno samo da je sa zapada, pa makar se raspadao.Oni nisu takvi i prije će uzeti Ladu u raspadu nego raspadnutog Forda,Audija ili nešto drugo.Tako da se ne slažem sa tobom po tom pitanju.Nisu bogati ali za razliku od nas nisu ni nezadovoljni.Umeju sa malo da budu srećni.Imaju neke svoje fazone i dobri su u tome.Zato ih i ne vole jer ne trče slijepo za svime što dolazi sa zapada pa ne mogu sa njima da se igraju štapa i šargarepe.Otuda ljubav (ako je tako možemo nazvati) prema Ladi kod njih.Više neki inat.

T

pre 4 godine

"Rusi morali gazilione da ulazu u odbranu a ovi nisu smeli"

Zapadni Nemci su imali prilicno ozbiljnu vojsku za vreme hladnog rata, imali su 575.000 vojnika pod oruzjem pred ujedinjenje. Uopste nisu malo trosili na odbranu.

ExRadex

pre 4 godine

U Rusiji je najviše njemačkih automobila jer Rusi znaju šta valja.
Jok nego će da kupuju Francuze i Italijane što su više kod majstora nego na putu.
Koreanci i Japanci su malo bolji, ali opet ni blizu VW.

dc

pre 4 godine

rusi su nasi prijatelji koji nam pomazu...treba nasi politicari da se angazuju i da drzava srbija zabrani uvoz zapadnih automobila,isto i rusija,treba ojacati istok i rusiju,bojkot zapadne robe i svega sto dolazi od tuda,lada kao veliki brend treba da otvori fabriku u srbiji i da nasi gradjani kupuju i ucine neki doprinos bratskoj rusiji,fiat izbaciti i ostale zapadne marke...jedino tako cemo svi ojacati,na domacoj pameti,bolje raditi za ruse nego za nemca,italijana,amera..

srpski rusofil

pre 4 godine

Slazem se da treba zabraniti uvoz zapadnih vozila, a uvoziti sa istoka, iz rusije i kine, po mogucstvu otvoriti neku od tih fabrika sa istoka u Srbiji, Lada, Uaz, zil, geely itd. Kasnije prosiriti listu zabrana i na druge sfere ekonomije.

pex

pre 4 godine

U 2018 u Rusiji prodato 1,3mil novih automobila, u isto vreme u Nemackoj 3,4 miliona. S' obzirom da Rusija ima 140 miliona stanovnika a Nemacka nesto manje od 90 razlika je jos veca.
Kada bi bas isli u sitna crevca koja je prosecna cena novokupljenog automobila razlika bi bila jos veca.
(Karoshi, 9. jun 2019 11:02)

Eh kako je lepo kada je zivot prost,crno beli, i kada se zakljucci donose olako. Znaci nema veze istorijsko nasledje,nema veze sto su npr ti isti nemci nakon ww2 dobili pare od Marshalovog plana,nema veze sto su dotle Rusi morali gazilione da ulazu u odbranu a ovi nisu smeli,nema veze razlike u ekonomskim sistemima, nema veze sto su Nemci defakto pretvorili veci deo evrope (pogotovo istocne zemlje i balkansku boraniju) u svoje kolonije,nema veze sto po potrebi lazu o izduvnim gasovima u cilju prodaje, i....ma kome pricam,ako on to sam ne vidi. Vest je prosta,imaju domace jeftino vozilo koje se dobro prodaje. Kamo srece da mi imamo nesto tako i to bez subvencija i bazirano na trzisnim zahtevima.

Argon

pre 4 godine

Čekamo (nadamo se) Nivu sa dizel motorom, novi model biće mnogo atraktivniji. Granta a pogotovo Vesta izgledaju solidno, samo je problem visoka cijena, ipak je mnogo desetak hiljada eura,ali to je druga priča...

Oleg

pre 4 godine

Slaba je to ukupna prodaja za jedno tržište od 150 miliona stanovnika. Vidi se da Rusi još uvek nemaju naviku da brzo menjaju automobile, i da je platežna moć još uvek niska.

dule

pre 4 godine

mi smo nekad kupovali domace, a onda su eksperti demokratije doveli Fiat 
(Luka Laban, 09. jun 2019 11:49) 
o ekspertima demokratije i Fiatu nemam nista posebno pozitivno da kazem, ali nas domaci proizvod o kome pricas je bio Jugo star 30ak godina koji je drzava morala da dotira sa 3000evra po proizvedenom primerku.
(neca, 09. jun 2019 16:15)

Da budemo iskreni do kraja, i na tom 30 godina starom sokoćalu sve zaista tehnički komplikovano je bilo kupljeno od stranaca, mi smo samo sklapali i to loše. Zastavu je kupovao samo onaj koji je morao.

Karoshi

pre 4 godine

U 2018 u Rusiji prodato 1,3mil novih automobila, u isto vreme u Nemackoj 3,4 miliona. S' obzirom da Rusija ima 140 miliona stanovnika a Nemacka nesto manje od 90 razlika je jos veca.
Kada bi bas isli u sitna crevca koja je prosecna cena novokupljenog automobila razlika bi bila jos veca.
Ako bi uzeli prosek Rusije i primenili na Srbiju sa 1 automobilom na 100 stanovnika u Srbiji bi trebalo godisnje da se proda 70 000 novih automobila u stvari taj broj je 23 000.
E sad ako bi umesto polovnih bmw, audija i vw kupovali tu Ladu mogli bi da se se priblizimo proseku Rusije jer smo tako u mogucnosti.

Stojan Novakovic

pre 4 godine

Postoje ljudi za koje je golf 2 jos uvek najbolji auto na svetu. Na bilo koju vest o automobilima javljaju se komentarima da kazu kako nista sem VW ne valja.

Luka Laban

pre 4 godine

@Zoran
E neka si mi rekao, samo zasto onda ne proizvodimo i Punto Classic ili makar Pandu, pa da i to subvencionisemo i vozimo nov auto uz zamenu staro za novo, po ceni manjoj od 10.000E? Inace, sa novim vlastima nemam ama bas nista, a prethodna vlast je unistila Zastavu, ali vazno da se mi smejemo Daciji, Skodu dizemo u nebo, a sklapamo Fiat koji niko ne kupuje, pa taman i sa sve subvencijom!

Vozač

pre 4 godine

Kada sam pre dvadeset godina ušao u auto industriju, bilo mi je neverovatno da neko pravi podmornice i avione, a ne može kršten auto da napravi. Danas mi je sasvim jasno da bi za putnu infrastrukturu na nivou EU, bile potrebne decenije i milijarde, a ovako jeftin auto i jeftina ,,putna" mreža završavaju posao.

achitwn

pre 4 godine

U Rusiji je najviše njemačkih automobila jer Rusi znaju šta valja.Jok nego će da kupuju Francuze i Italijane što su više kod majstora nego na putu.Koreanci i Japanci su malo bolji, ali opet ni blizu VW.
(ExRadex, 09. jun 2019 10:07)
rusi ne znaju sta valja neo kupuju sa emocijama vozila kao mi. nemacka vozila po pouzdanosti nisu ni na jednoj listi u svetu izuzimajuci porsche koji zadnjih godina deli vrh sa lexusom. ostalai su sredina i nize.

Radovan

pre 4 godine

Aute prave uložene pare, i ciljna grupa kupaca koja će te pare vratiti natrag, a ne entuzijazam i filozofiranje.
Prikaz uloženih para u razvoj karoserije pojedinih modela:
- Golf 7-700 mil. €
- Lada Kalina-50 mil. €
- Lada Priora-100 mil.€ +25 mil.€ za karavan verziju
- Lada Granta-50 mil.€ ali na šasiji Kaline
- Lada Vesta-400 mil.€
- DACIA Duster-420 mil.€
- FIAT Bravo 2-200 mil.€ na šasiji Stilo

Svaka fabrika može da pravi Dačiju ili Ferarija, samo je pitanje opravdanosti povraćaja para od strane ciljne grupe kupaca dotične fabrike.
Feraristi neće kupovati Dacia, pa će ulaganje propasti.
Siromašni neće dati ogromne pare za FERRARI jer ih nemaju, pa će ulaganje propasti.
Razlika između "siromašnog" i "bogatog auta" je najčešće u tapacirungu i ceni delova koje će vam prodavati. Imaju iste sisteme već 60 godina.

EU još od 1941. ima sirovine na izdisaju. Severna Koreja u svojim planinama ima više sirovina nego EU.
Fabrikantu su potrebne: besplatne sirovine, besplatna energija, besplatna radna snaga i besplatno tržište. Političari to ispunjavaju.
Ljudska prava? Ona sve to obezbeđuju.

T

pre 4 godine

"Rusi morali gazilione da ulazu u odbranu a ovi nisu smeli"

Zapadni Nemci su imali prilicno ozbiljnu vojsku za vreme hladnog rata, imali su 575.000 vojnika pod oruzjem pred ujedinjenje. Uopste nisu malo trosili na odbranu.

neca

pre 4 godine

 mi smo nekad kupovali domace, a onda su eksperti demokratije doveli Fiat
(Luka Laban, 09. jun 2019 11:49)
o ekspertima demokratije i Fiatu nemam nista posebno pozitivno da kazem, ali nas domaci proizvod o kome pricas je bio Jugo star 30ak godina koji je drzava morala da dotira sa 3000evra po proizvedenom primerku.

EU Citizen

pre 4 godine

Rusi su u masi velika sirotinja, i zato kupuju ove krševe, ima, naročito po Moskvi i dosta imućnog sveta, koji vozi dobra kola, većinom državnih i paradržavnih lopova i krimosa, ali i nešto normalnih i poštenih privatnika, međutim, čak i u Moskvi, osim u najužem centru ili nekim predgrađima i selima gde živi i kreće se finansijska elita vozni park je dosta jadan, a po manjim mestima su sovjetski modeli stari po trideset i više godina još relativno redovna pojava. Ove statistike treba posmatrati u tom svetlu, da imaju novca, isto kao i Srbi, kupovali bi prosto bolje automobile, a ne beskrajno ružnu, ali jefrinu i praktičnu Ladu. Najsmešniji su mi ovi komentatori koji žale za vremenima kada se "kupovalo domaće", sve sami toksični krševi, čak ni domaći Golf nije bio ni prineti originalnom nemačkom, a za bilo koji normalan auto se plaćalo još preko polovime vrednosti u nametima i carinama da bi se štitili tupavi neradnici koji nisu umeli da nsprave ništa konkurentno na tržištu. U svakoj normalnoj državi takvi sumanuti komentari bi se tumačili isključivo kao teška ironija, ali ne i u Srbiji :)))

супер брка

pre 4 godine

Vidim da najviše komentara uvijek ima kada su u pitanju tekstovi o Ladi.Stičem utisak da oni koji najviše pljuju Lade nikada nisu ni vozili jednu od njih. Ako su starije generacije očigledno im je bila nedosanjan san, a ovi mlađi su možda zakačili ove loše modele iz druge polovine 80-tih (modeli 2105 i 2107, te 111, 112 i sl) pa sve do pojave Kaline. Provozah Vestu, slučajno prije par dana. Kros verzija. Ljudi prvo probajte pa onda pričajte. Mislim da ću kupiti Vestu kros karavan, čim mi se ukaže prilika. Nikada ne biste rekli da ste za volanom Lade da nije znaka da vas podseti. Upravljiva, laka za manevrisanje, unutra opreme u izobilju (ova je ima veliki tač displej). Lepo upakovana. Ali ima onih koji vide sliku negdje i odmah su popili svu pamet svijeta pa mogu da pljuju u izobilju. Djeco prvo krenite od sebe. Prije nego krenete u pljuvanje prvo pogledajte sebe, gdje ste i šta ste, pa izvolite...

bla bla

pre 4 godine

Pa naravno da je najprodavaniji auto brend u Rusiji kada su im vozila najjeftinija. Inače,, prilično smešne brojke za 150 miliona stanovnika.

Dejan L

pre 4 godine

Nakon Priore na platformi iz Kenozoika, dobili su makar novu platformu koja je bezbednija, modernija, modularnija.
Ali istok ne spava.
Rio je toliko jeftin u Rusiji da je to cudo. Rio za rusko trziste koji se prodaje kao alva, nema nepotrebne radare, senzore, kamere, automatsko prepoznavanje pesaka, drzanje trake, kamere za parkiranje unazad, naravno da Kia nudi i full opremu sa svim tim djakonijama, ali i bez opreme nudi paket koji podrazumeva sve sto se 2009. smatralo luksuzom.

Luka Laban

pre 4 godine

@dule
Kupovali su mnogi koji su hteli, jer su isli logikom jeftini delovi, odrzavanje, itd, ja sam medju njima, moj drug takodje, presao 160.000 u jugu placen nov oko 3000E ... Slazem se licenca za Ficu na primer, medjutim, Opel je cini mi se imao Isuzuov dizel motor... nije bas najsrecnije poredjenje, ali dobro, u ovo doba mi to prvo palo na pamet, mozda Daewoo je pribliznije u ovom slucaju. Sustina je Zastave nema, ko je unistio zna se, mogla bi makar Fiat Panda da se sklapa u Srbiji i da cena bude oko 7000-8000 neka manja subvencija za stari auto i slicno. Samo Vas molim nemojte mi reci da mi nismo mogli da fabriku sacuvamo i da sklapamo automobile kao Dacia. Oni imaju svoj brend, a mi srafciger industriju... To je sustina, Rusi kupuju Ladu, kakva je da je, jeftina, povoljni delovi odrzavanje, pitanje dal' bi se Lada prodavala tako dobro da na isti auto stavite logo Forda ili Opela, po meni ne, medjutim, ovde u Srbistanu, ako nije golf 2 dizlo ili 4 prstena, to nije avto...

супер брка

pre 4 godine

EUžitelj

Ali je isto tako ta država koju sada pljuješ, uspjela da, preko kojekakvih bilateralnih ugovora i crvenog (vrlo traženog u crnoberzanskim krugovima) pasoša, vama omogući, vječito nezadovoljnima, da odete na zapad u tu vašu sada EU i da nama koji smo ostali ovdje solite pamet. Vidjeli malo svijeta i evo ih najpametniji. Imam u familiji 5 takvih pametnih. U bivšoj jugi nisu uspjeli završiti ni osnovnu kako treba ali danas sve znaju i pametniji su od doktora nauka sa univerziteta. Ali odošmo od teme.
Lijepo si rekao i tu se slažemo. Jeftina i praktična.Kad sam bio u Rusiji uvidjeh da oni imaju neki svoj sistem vrijednosti i ne boluju previše od marki, nego da im kola služe ali da prođu sa što manje ulaganja.Zato im je Lada kao domaći brend najprimamljivija.Nije skupa u kupovini,dosta povoljna za održavati, praktična i poprilično pouzdana.Auto pravljen za njihove uslove eksploatacije.Još jedino vole japance iz istih razloga kao i Ladu.Oni lovarni drže do Mercedesa i BMW. Pretjerao si kada si rekao da ima dosta vozila iz SSSR perioda.Na dalekom istoku gdje sam bio u više gradova baš i nema.Ima Lada iz 80-tih, najviše Niva i nešto malo Moskviča. Mnogo više ima Nissana, Mazdi, Hondi, Hyundaia i Kia.Imaju otvovren uvoz polovnjaka ali ne lete kao mi za svakim kršem. Kod nas je bitno samo da je sa zapada, pa makar se raspadao.Oni nisu takvi i prije će uzeti Ladu u raspadu nego raspadnutog Forda,Audija ili nešto drugo.Tako da se ne slažem sa tobom po tom pitanju.Nisu bogati ali za razliku od nas nisu ni nezadovoljni.Umeju sa malo da budu srećni.Imaju neke svoje fazone i dobri su u tome.Zato ih i ne vole jer ne trče slijepo za svime što dolazi sa zapada pa ne mogu sa njima da se igraju štapa i šargarepe.Otuda ljubav (ako je tako možemo nazvati) prema Ladi kod njih.Više neki inat.

Zoran

pre 4 godine

(Luka Laban, 09. jun 2019 11:49)
Sta je za tebe domace, ako ne FIAT?
A da, to si naucio od ovih na vlasti. I oni ne smatraju FIAT domacim, pa kupuju SKODE. Iako imaju 49% vlasnistva u FIAT-u!

pex

pre 4 godine

Zapadni Nemci su imali prilicno ozbiljnu vojsku za vreme hladnog rata, imali su 575.000 vojnika pod oruzjem pred ujedinjenje. Uopste nisu malo trosili na odbranu.
(T, 10. jun 2019 09:19)

I jos kad bi se pasulj, cizme i metkovi smatrali glavim troskom , mozda bi bio u pravu. Rec je o razvoju tehnologije, avionima, raketnim sistemima,kosmickom tehnologijom , podomornicama, ratnim brodovima. Nemci su sve to imali pre ww2 ali im je nakon kapitalacije zabranjeno da razvijauju. Slicno kao u Japanu. Ako to ne vidis, kao sto rekoh,iluzorno je i komentarisati.

Misa

pre 4 godine

(Luka Laban, 10. jun 2019 02:11)
sta si se vise uhvatio Zastave, tadasnja vlast rasprodala i upropastila mali million preduzeca, a ti pominjes Zastavu koja je unistena 90ih sto zbog bombardovanja, sto zbog javasluka a najvise zato sto je tehnicki pregazena. Kad god vidim da neko kuka za proizvodnjom juga setim se oca mog druga koji je bio neki sitan direktorcic u Zastavi, ceo zivot je pricao kako su Zastavina kola najbolja pa cim je skupio pare prodao Floridu i kupio Kadeta starog pet godina

Горан

pre 4 godine

Дискусија на сајту небо требала бити повод за свађу, просто изражавање своје виђење. Свако има свој укус, жељу, могућност и сам одлучује шта да купи. Нови ауто је најбољи и то је чињеница. Из Русије неможеш увезти ауто у Србију осим преко дилера. Цена нових аутомобила у Русију је мања него у Европу.Наш човек је купио Шкоду Рапид за 3000е јефтиније него што кошта код нас.Возила која се продају у Русију су и урађена у фабрикама Русије, односно отвореним фабрикама марке. Возни парк у свакој земљи одговара стандарду грађана.