Ponedeljak, 03.06.2019.

18:24

Novine za osnovce od 1. septembra, nastava samo u jednoj smeni, u školi do 16.30

Od prvog septembra u 240 škola u celoj Srbiji počeće da se primenjuje koncept jednosmenske nastave.

Izvor: Tanjug

Novine za osnovce od 1. septembra, nastava samo u jednoj smeni, u školi do 16.30 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Anastasija

pre 4 godine

Uzas.Ugledate se na zapad,ma dajte vise.Ako zelite da se ugledate na zapad onda to uradite dobro I dobro se potkrepite cinjenicama kako se deca na zapadu skoluju.Sta se radi I koliko se uci.Koliki je obim gradiva na zapadu,koliko je teska skolska torba torba,koliko I kako se uce deca.Pa tek onda gospodo mozete da pricate o uvodjenju I promenama u skolstvu.Moje dete je bilo ucenik osnovne skole u Srbiji,preselili smo se Nemacku.I odmorilj od kontrolnih I obimnog bespotrebnog gradiva.A najvise od preteskih torbi koju Sam merila 8-10 kg tezina torbe u Srbiji,a ovde ni tri kg.Deca ovde mnogo manje uce,skola traje od 07.35-12:00h to je od prvog do petog razreda,ostala dva kv artala podeljena do pet popodne.Od sestog do devetog razreda deca imaju vise prakse no gradiva.Obucavaju se za razna zanimanja I tu nastavnici vide sta kome ide I sa roditeljima usmeravaju decu u kom ce pravcu da idu.Od kuvarstva do tehnike,informatike ,sve oblasti zivota su zastupljene.Posle devetog razreda mogu I da se zaposle ako nece dalje da se skoluju.I obavezno je u nedelji da imaju dva Dana sporta jedan ceo Dan je kosarka,odbojka,fudbal it'd. Drugi Dan je plivanje.Deca koja pokazu znanje stimulisu se od strane skole I raznih firmi za dalje napredovanje.A kod nas u Srbiji uzmi deci dusu u skoli u sa kontrolnim,prelazite gradivo uzasno brzo pogotovo matematimka u kojoj deca uce I oni sto nikada I'm u zivotu trebat nece,dodaju se kineski I ostali jezici kao fakultativna nastava,samo sto vise obaveza.Ana

boticheli

pre 4 godine

Ne bi me čudilo, da svaka aktivnost u boravku, posle nastave, budu slotovi koji bi se izdavali raznim privatnim školama jezika, sportskim klubovima, kreativnim radionicama i sl. Pa ako hoćete da vam dete bude u boravku, to mora da se plati, a škola lepo uzme i sebi procenat.

Zoki

pre 4 godine

Nastava u jednoj smeni apsolutno ima smisla, kod nas je bio problem u tome što nije bilo dovoljno škola. Ako nastava završava u 12.30, pretpostavljam da imaju 5 časova po 45 min i da nastava počinje u 8? Možda ne bi bilo loše razmisliti o tome da se poveća broj časova, tako da deca ostanu na nastavi duže, a da za uzvrat imaju manje domaćih zadataka. Upoređujem ovo sa kanadskom nastavom od 9 to 3, sa 2 pauze od po pola sata. Deca u Srbiji imaju obimnije gradivo od vršnjaka u Kanadi, a manji fond časova.

kralj

pre 4 godine

Dobro zamisljeno,samo da se sprovede kako treba.Moj sin I sada je u produzenom boravku I uciteljica lepo radi sa njima.Nije bas jeftino ali zbog posla moram dete da ostavim.Ovo je spas za mnoge roditelje,za sad nije lose ni za decu(pricam iz licnog iskustva).

idiokratija

pre 4 godine

Ove ljude polako treba sve strpati u zatvor gde im je i mesto a ne da odlučuju o deci i budućnost bilo čega.
Dok je Šarčević bio direktor osnovne škole, deca nisu imala fizičko godinama jer je iznajmljivao salu za mali fudbal. Posle je iznajmio i odvojenu zgradu za đake od prvog do četvrtog razreda privatnoj gimnaziji pa postao njen direktor.
I sada on odlučuje da će moje dete biti zatočeno kao u fabrici Ajfona osam sati dnevno.

joca

pre 4 godine

Ali zašto pobogu 12:30?! Koje je to vreme, ni ručak ni ništa, pa valjda je normalno da kad krenem na posao odvedem dete u školu, a da ga uzmem kad se vraćam ili da ga neko eventualno uzme ranije danima kada to može? Ko će da ga vodi u 12:30 i šta će samo da radi u kući 4 ipo sata po buđenju?!

dragan

pre 4 godine

U SFRJ je a i ja sam koristio celodnevni boravak "u školi".Kao vaspitači su radili profesori i učitelji viška, ili koji nisu imali završen faks. To je bilo krajem sezdesetih i početkom sedamdesetih. Imao si vremena za igru, učenje i domaće zadatke, užinu, ručak, užinu. Uvek sam kao klinac u mrklom mraku sam išao kući i nikad problema nisam imao. U ono vreme je bilo sramota da te roditelj vodi u i iz škole. E onda su došli koferaši.

Nikola

pre 4 godine

Pravo dece na život! Ljudi dozovite se pameti, deca da bi bila odlična moraju da više vremena provedu u školi i za knjigom od zakonskog radnog vremena. Jel normalno da dete posle škole uči, vikendom opet uči. Ako nije ova luda ideja onda mora da menja smene da mu uništiš radne navike. Zašto sve mora da bude ovako pomezno, zašto ne može da se radi u interesu deteta?

anajeana

pre 4 godine

to bi imalo smisla ukoliko bi se u tom periodu završilo sve: muzička skola, sport, slikanje, dodatna ili dopunska matematika, engleski ili šta već koje dete želi. kada bi škole imale kantine gde bi moglo da se relativno kvalitetno i zdravo ruca.

Peki

pre 4 godine

Kljucno je precutao, da li se to placa ili je besplatno. I sta ako roditelji ne mogu da plate, ili imaju vise dece, a mogu samo za jedno da plate.........

Luka

pre 4 godine

Dete mi ide na celodnevnu nastavu (pilot projekat za 1. i 2. razred) u Oslobodiocima Beograda. Goru odluku u životu nisam mogao da donesem. Isto sam mislio učiće, malo će se poigrati uraditi domaće i doći kući oko četiri da se odmara. Stvarnost je potpuno drugačija. Dođe u četri sa gomilom obaveza što domaćih što priprema za neprestane kontrolne. O vikendu da ne pričam. Po pet sati mora da radi i subotom i nedeljom. Ugnjavili smo dete koje ne stiže da se poigra. Učiteljice nas još grde kako moramo da radimo sa njima i kako nismo posvećeni, a dete duže u školi nego ja na poslu?! I taman kad sam pomislio pakao se završava dolazi ovaj i priča kako je najveća glupost svih vremena dobra i da će trajati još šest godina? Bože pomozi nam.

LoL

pre 4 godine

Pre 30 godina se ovako išlo u školu. OOŠ "Vladislav Ribnikar" je imala prvu smenu u nižim razredima, doručak, užinu i ručak za učenike. Domaćih zadataka nije bilo, sve se radilo u školi...

e pa ovako

pre 4 godine

Takav koncep je postojao u o.s. Drinka Pavlovic sve do 90'
(gaga, 3. jun 2019 19:40)


Osamdesetih godina je postojao produzeni boravak u osnovnim skolama da deca koju nema ko da cuva jer im roditelji rade ostanu u skoli do 16-17h.
U produzenom boravku nema ucenja, nastave... vec se deca igraju, trce tamo vamo... u dvoristu skole... barem je tako bilo osamdesetih kada sam ja bio osnovac. Tesko da bi danasnjoj deci to bilo zanimljivo, ma nema nikakve sanse.

kickers

pre 4 godine

Ko hoće. Ovu rečenicu treba izbaciti iz osnovnih škola. A šta ako niko od učenika neće ? Da li će i tada da nastavnicima računaju taj čas u praznoj učionici ?

DEX

pre 4 godine

Sistematski unistavju sport kod dece. Em sto nemaju fizicko vaspitanje kako treba em idu po smenama pa nije moguce uklopiti treninge. A kad budu ceo dan u skoli nece biti sposobni ni da odu na trening.

DEX

pre 4 godine

Nece moci ministre. Osnovna skola Josif Kostic u Leskovcu se renovira vec dve godine i nece biti zavrseno renoviranje ni za sledecu skolsku godinu jer je pala renovirana ploca. Ucenici ce trecu godinu za redom imati skracene casove po 30 minuta jer idu u 3 smene u bivsem Centru za ekonomiku domacinstva ili gostuju po drugim skolama gde ima slobodnih ucionica.

Od kolevke pa do groba...

pre 4 godine

Mislim da ovo može dovesti do raznih trauma kod dece i dodatnog otuđivanja od roditelja. Držati dete u školskom "pritvoru" do 16:30 nije najpametnije rešenje. Sumnjam u organizovanost školskih akcija nakon nastave. Deca će pritom biti umorna nakon 4 časa nastave jer su ustala ujutru. Dolaziće kući uveče kao zombiji i ležaće u krevet. Roditelji sa decom će se družiti samo vikendom. Ako i tad.
(Parki, 03. jun 2019 18:51)

Biće bar pismena za razliku od pojedinih roditelja.

marko_sthlm

pre 4 godine

Odlično.

Da nije bolje nego u 2 smene ne bi se u razvijenim zemljama išlo svi u jednu smenu...i sa vremenom za domaće posle časova. Domaći se radi uz pomoć tutora i ne nosi se kući, zato i jeste prikladnije naziv zadaća.
Roditelji bivaju oslobođeni od rada domaćeg sa detetom jer to ionako nije pravedno. Ostaje im više vremena za kvalitetno druženje sa svojom decom i isto tako malo vremena i za sebe.

Jedan od veoma retkih dobrih poteza ove vlasti.

Politikolog

pre 4 godine

Dokle god su zaista škole u stanju da ponude kvalitetan program deci, smatram takođe da je ovo dobro rešenje.
Budimo iskreni, u zemlji sve manje dece. I ona koja se rađaju često znaju odrastati bez potrebne pažnje roditelja. Bivaju ostavljena pred televizorima, telefonima.

Ponovo, ukoliko je vannastavni program kvalitetan. Ovo zaista može biti vrlo uspešan program.

Dule

pre 4 godine

Godinama se pitam zašto samo kod nas deca idu u školu u više smena. Zar ni na čemu drugom nema da se uštedi nego samo na školama?! Ovo mi deluje kao pomak napred.

boticheli

pre 4 godine

Čast izuzecima, ali ovo će se pretvoriti u formu. Deca u boravku neće imati "razvojni" sadržaj sve vreme, jer organizacija tog vremena direktno zavisi od entuziazma nastavnika/učitelja. Kako ih ne plaćaju dovoljno, niti će, ovo će se pretvoriti u pro forme. Na papiru dobra ideja u realizaciji osuđena na propast. Deca će biti u školi i to je ok, ali će većinu vremena biti prepušteni sami sebi, bez nekog razvojnog rada. Igranje, sva odeljenja zajedno, telefoni... Samo da budu tu gde jesu kod vreme ne prođe. Dok se roditelji e vrate sa posla. A svakog dana bi mogli da uče nešto drugo. Ne verujem da ovo moze da uspe.

Maximus

pre 4 godine

Ne razumem zasto ne bi isli u skolu od 8 do 2 kao i do sada, naravno tamo gde je to izvodljivo! imaju celo poslopodne da uce, igraju se .......

drvobradi

pre 4 godine

Ako mu ovo uspe, Šarčević postaje najbolji ministar obrazovanja ikada. Ozbiljan sam.
Za sve koji pričaju o umoru dece ili da roditelji neće provoditi vreme sa decom, molim da pojasne. Koje vreme moze roditelj da provede sa decom ako je dete u školi do 19:10, pa posle toga trči na neki sport i onda na spavanje. Ima čak i stalni ritam, pošto ne menja smene, tesko da moze biti umorno. Ako se organizuje i sport u okviru škole, ovo može biti fantastično.
Inače ovako su sve zapadne škole organizovane, od najgorih do najboljih.

T

pre 4 godine

Škole koje imaju dovoljno prostora ionako idu već u jednoj smeni. Šta ćemo da uradimo sa školama koje idu po smenama zbog nedostatka prostora? Šta sa srednjim školama?

Liga Šampiona

pre 4 godine

Mislim da ovo može dovesti do raznih trauma kod dece i dodatnog otuđivanja od roditelja. Držati dete u školskom "pritvoru" do 16:30 nije najpametnije rešenje. Sumnjam u organizovanost školskih akcija nakon nastave. Deca će pritom biti umorna nakon 4 časa nastave jer su ustala ujutru. Dolaziće kući uveče kao zombiji i ležaće u krevet. Roditelji sa decom će se družiti samo vikendom. Ako i tad.
(Parki, 03. jun 2019 18:51)
Lepo vam piše da nije obaveza, možete slobodno da vodite dete kući posle časova. Ne mogu isto da gledaju na ovu situaciju majka domaćica i majka koja radi ceo dan. Takođe se razlikuju i škole, ljudi koji rade u njima .... Ne možete da prilagođavate sistem neradnicima koji sve žele da pokvare, njima je ovo noćna mora, što znači da je dobro. Treba kritikovati upravo onaj deo gde kažete da nemate poverenja u školu, a školu čine konkretni ljudi. Znači ti ljudi ne rade dobro svoj posao a to ne znači da svi ljudi u prosveti sve škole ne rade dobro.

Ygos90

pre 4 godine

Kuda ideš Srbijo sa ovakim strucnjacima.
Sistemacki uništavaju decu, a veća je tuga sto prosvetari ćute na ovakve reforme u prosveti. Pozdrav

Marina

pre 4 godine

Ovako kako su najavili, to je 5 časova od 45 minuta od 8 do 12.20h. Onda ide 4 sata... čega? Pisanja domaćeg? Pa deca će poludeti.

Ako je to pak 5 časova "pravih predmeta", pa posle 4 sata hor/orkestar/fudbal/basket/crtanje i slikanje/sekcije itd. onda bi moglo da funkcioniše nekako.

Tanja

pre 4 godine

Ja sam išla u celodnevni boravak pre 40 godina u jednu od dorćolskih škola, to nije ništa novo...
Ne znam koje škole je ministar sada imao u vidu, ali je ovo izvodljivo samo u centralnim beogradskim školama. U ostalim delovima grada i prigradskim naseljima ima po 30 učenika u odeljenjima iako se radi u 2 smene. Opet odokativne i nepromišljene odluke... za privlačenje biračkog tela.

kako da ne

pre 4 godine

Kopiraju Svajcarski sistem, samo sto u Svajcarskoj deca imaju pauzu od pola 12 do pola 2 pa idu od pola 2 do pola 5. I roditelji imaju istu pauzu pa su na pauzi zajedno i onda decu ‘pokupe’ kada zavrse posao.

Ivan

pre 4 godine

To mogu sada da sprovedu kada nema ko da ide u skolu, pa ih sve strpaju u jednu smenu. Kod nas dece rodjene krajem 80 tih, nije bilo mesta u ucionici po 35 djaka svaki razred u obe smene.

Parki

pre 4 godine

Mislim da ovo može dovesti do raznih trauma kod dece i dodatnog otuđivanja od roditelja. Držati dete u školskom "pritvoru" do 16:30 nije najpametnije rešenje. Sumnjam u organizovanost školskih akcija nakon nastave. Deca će pritom biti umorna nakon 4 časa nastave jer su ustala ujutru. Dolaziće kući uveče kao zombiji i ležaće u krevet. Roditelji sa decom će se družiti samo vikendom. Ako i tad.

Ekolog

pre 4 godine

Nije los koncept, ionako dece sve manje. Komotno svi mogu u jednu (ustvari zato se i pravi novi koncept pod velom neke nove strategije). Roditelji ne mora da brinu ko ce da cuva dete pre podne, bice okupirani obavezama a ne telefonima i tabletima. Ok je ovo.

Parki

pre 4 godine

Mislim da ovo može dovesti do raznih trauma kod dece i dodatnog otuđivanja od roditelja. Držati dete u školskom "pritvoru" do 16:30 nije najpametnije rešenje. Sumnjam u organizovanost školskih akcija nakon nastave. Deca će pritom biti umorna nakon 4 časa nastave jer su ustala ujutru. Dolaziće kući uveče kao zombiji i ležaće u krevet. Roditelji sa decom će se družiti samo vikendom. Ako i tad.

DEX

pre 4 godine

Nece moci ministre. Osnovna skola Josif Kostic u Leskovcu se renovira vec dve godine i nece biti zavrseno renoviranje ni za sledecu skolsku godinu jer je pala renovirana ploca. Ucenici ce trecu godinu za redom imati skracene casove po 30 minuta jer idu u 3 smene u bivsem Centru za ekonomiku domacinstva ili gostuju po drugim skolama gde ima slobodnih ucionica.

Ekolog

pre 4 godine

Nije los koncept, ionako dece sve manje. Komotno svi mogu u jednu (ustvari zato se i pravi novi koncept pod velom neke nove strategije). Roditelji ne mora da brinu ko ce da cuva dete pre podne, bice okupirani obavezama a ne telefonima i tabletima. Ok je ovo.

Tanja

pre 4 godine

Ja sam išla u celodnevni boravak pre 40 godina u jednu od dorćolskih škola, to nije ništa novo...
Ne znam koje škole je ministar sada imao u vidu, ali je ovo izvodljivo samo u centralnim beogradskim školama. U ostalim delovima grada i prigradskim naseljima ima po 30 učenika u odeljenjima iako se radi u 2 smene. Opet odokativne i nepromišljene odluke... za privlačenje biračkog tela.

Luka

pre 4 godine

Dete mi ide na celodnevnu nastavu (pilot projekat za 1. i 2. razred) u Oslobodiocima Beograda. Goru odluku u životu nisam mogao da donesem. Isto sam mislio učiće, malo će se poigrati uraditi domaće i doći kući oko četiri da se odmara. Stvarnost je potpuno drugačija. Dođe u četri sa gomilom obaveza što domaćih što priprema za neprestane kontrolne. O vikendu da ne pričam. Po pet sati mora da radi i subotom i nedeljom. Ugnjavili smo dete koje ne stiže da se poigra. Učiteljice nas još grde kako moramo da radimo sa njima i kako nismo posvećeni, a dete duže u školi nego ja na poslu?! I taman kad sam pomislio pakao se završava dolazi ovaj i priča kako je najveća glupost svih vremena dobra i da će trajati još šest godina? Bože pomozi nam.

boticheli

pre 4 godine

Čast izuzecima, ali ovo će se pretvoriti u formu. Deca u boravku neće imati "razvojni" sadržaj sve vreme, jer organizacija tog vremena direktno zavisi od entuziazma nastavnika/učitelja. Kako ih ne plaćaju dovoljno, niti će, ovo će se pretvoriti u pro forme. Na papiru dobra ideja u realizaciji osuđena na propast. Deca će biti u školi i to je ok, ali će većinu vremena biti prepušteni sami sebi, bez nekog razvojnog rada. Igranje, sva odeljenja zajedno, telefoni... Samo da budu tu gde jesu kod vreme ne prođe. Dok se roditelji e vrate sa posla. A svakog dana bi mogli da uče nešto drugo. Ne verujem da ovo moze da uspe.

Ivan

pre 4 godine

To mogu sada da sprovedu kada nema ko da ide u skolu, pa ih sve strpaju u jednu smenu. Kod nas dece rodjene krajem 80 tih, nije bilo mesta u ucionici po 35 djaka svaki razred u obe smene.

T

pre 4 godine

Škole koje imaju dovoljno prostora ionako idu već u jednoj smeni. Šta ćemo da uradimo sa školama koje idu po smenama zbog nedostatka prostora? Šta sa srednjim školama?

idiokratija

pre 4 godine

Ove ljude polako treba sve strpati u zatvor gde im je i mesto a ne da odlučuju o deci i budućnost bilo čega.
Dok je Šarčević bio direktor osnovne škole, deca nisu imala fizičko godinama jer je iznajmljivao salu za mali fudbal. Posle je iznajmio i odvojenu zgradu za đake od prvog do četvrtog razreda privatnoj gimnaziji pa postao njen direktor.
I sada on odlučuje da će moje dete biti zatočeno kao u fabrici Ajfona osam sati dnevno.

Od kolevke pa do groba...

pre 4 godine

Mislim da ovo može dovesti do raznih trauma kod dece i dodatnog otuđivanja od roditelja. Držati dete u školskom "pritvoru" do 16:30 nije najpametnije rešenje. Sumnjam u organizovanost školskih akcija nakon nastave. Deca će pritom biti umorna nakon 4 časa nastave jer su ustala ujutru. Dolaziće kući uveče kao zombiji i ležaće u krevet. Roditelji sa decom će se družiti samo vikendom. Ako i tad.
(Parki, 03. jun 2019 18:51)

Biće bar pismena za razliku od pojedinih roditelja.

kako da ne

pre 4 godine

Kopiraju Svajcarski sistem, samo sto u Svajcarskoj deca imaju pauzu od pola 12 do pola 2 pa idu od pola 2 do pola 5. I roditelji imaju istu pauzu pa su na pauzi zajedno i onda decu ‘pokupe’ kada zavrse posao.

drvobradi

pre 4 godine

Ako mu ovo uspe, Šarčević postaje najbolji ministar obrazovanja ikada. Ozbiljan sam.
Za sve koji pričaju o umoru dece ili da roditelji neće provoditi vreme sa decom, molim da pojasne. Koje vreme moze roditelj da provede sa decom ako je dete u školi do 19:10, pa posle toga trči na neki sport i onda na spavanje. Ima čak i stalni ritam, pošto ne menja smene, tesko da moze biti umorno. Ako se organizuje i sport u okviru škole, ovo može biti fantastično.
Inače ovako su sve zapadne škole organizovane, od najgorih do najboljih.

Ygos90

pre 4 godine

Kuda ideš Srbijo sa ovakim strucnjacima.
Sistemacki uništavaju decu, a veća je tuga sto prosvetari ćute na ovakve reforme u prosveti. Pozdrav

marko_sthlm

pre 4 godine

Odlično.

Da nije bolje nego u 2 smene ne bi se u razvijenim zemljama išlo svi u jednu smenu...i sa vremenom za domaće posle časova. Domaći se radi uz pomoć tutora i ne nosi se kući, zato i jeste prikladnije naziv zadaća.
Roditelji bivaju oslobođeni od rada domaćeg sa detetom jer to ionako nije pravedno. Ostaje im više vremena za kvalitetno druženje sa svojom decom i isto tako malo vremena i za sebe.

Jedan od veoma retkih dobrih poteza ove vlasti.

DEX

pre 4 godine

Sistematski unistavju sport kod dece. Em sto nemaju fizicko vaspitanje kako treba em idu po smenama pa nije moguce uklopiti treninge. A kad budu ceo dan u skoli nece biti sposobni ni da odu na trening.

Peki

pre 4 godine

Kljucno je precutao, da li se to placa ili je besplatno. I sta ako roditelji ne mogu da plate, ili imaju vise dece, a mogu samo za jedno da plate.........

Marina

pre 4 godine

Ovako kako su najavili, to je 5 časova od 45 minuta od 8 do 12.20h. Onda ide 4 sata... čega? Pisanja domaćeg? Pa deca će poludeti.

Ako je to pak 5 časova "pravih predmeta", pa posle 4 sata hor/orkestar/fudbal/basket/crtanje i slikanje/sekcije itd. onda bi moglo da funkcioniše nekako.

Liga Šampiona

pre 4 godine

Mislim da ovo može dovesti do raznih trauma kod dece i dodatnog otuđivanja od roditelja. Držati dete u školskom "pritvoru" do 16:30 nije najpametnije rešenje. Sumnjam u organizovanost školskih akcija nakon nastave. Deca će pritom biti umorna nakon 4 časa nastave jer su ustala ujutru. Dolaziće kući uveče kao zombiji i ležaće u krevet. Roditelji sa decom će se družiti samo vikendom. Ako i tad.
(Parki, 03. jun 2019 18:51)
Lepo vam piše da nije obaveza, možete slobodno da vodite dete kući posle časova. Ne mogu isto da gledaju na ovu situaciju majka domaćica i majka koja radi ceo dan. Takođe se razlikuju i škole, ljudi koji rade u njima .... Ne možete da prilagođavate sistem neradnicima koji sve žele da pokvare, njima je ovo noćna mora, što znači da je dobro. Treba kritikovati upravo onaj deo gde kažete da nemate poverenja u školu, a školu čine konkretni ljudi. Znači ti ljudi ne rade dobro svoj posao a to ne znači da svi ljudi u prosveti sve škole ne rade dobro.

Dule

pre 4 godine

Godinama se pitam zašto samo kod nas deca idu u školu u više smena. Zar ni na čemu drugom nema da se uštedi nego samo na školama?! Ovo mi deluje kao pomak napred.

Maximus

pre 4 godine

Ne razumem zasto ne bi isli u skolu od 8 do 2 kao i do sada, naravno tamo gde je to izvodljivo! imaju celo poslopodne da uce, igraju se .......

LoL

pre 4 godine

Pre 30 godina se ovako išlo u školu. OOŠ "Vladislav Ribnikar" je imala prvu smenu u nižim razredima, doručak, užinu i ručak za učenike. Domaćih zadataka nije bilo, sve se radilo u školi...

e pa ovako

pre 4 godine

Takav koncep je postojao u o.s. Drinka Pavlovic sve do 90'
(gaga, 3. jun 2019 19:40)


Osamdesetih godina je postojao produzeni boravak u osnovnim skolama da deca koju nema ko da cuva jer im roditelji rade ostanu u skoli do 16-17h.
U produzenom boravku nema ucenja, nastave... vec se deca igraju, trce tamo vamo... u dvoristu skole... barem je tako bilo osamdesetih kada sam ja bio osnovac. Tesko da bi danasnjoj deci to bilo zanimljivo, ma nema nikakve sanse.

Politikolog

pre 4 godine

Dokle god su zaista škole u stanju da ponude kvalitetan program deci, smatram takođe da je ovo dobro rešenje.
Budimo iskreni, u zemlji sve manje dece. I ona koja se rađaju često znaju odrastati bez potrebne pažnje roditelja. Bivaju ostavljena pred televizorima, telefonima.

Ponovo, ukoliko je vannastavni program kvalitetan. Ovo zaista može biti vrlo uspešan program.

kickers

pre 4 godine

Ko hoće. Ovu rečenicu treba izbaciti iz osnovnih škola. A šta ako niko od učenika neće ? Da li će i tada da nastavnicima računaju taj čas u praznoj učionici ?

anajeana

pre 4 godine

to bi imalo smisla ukoliko bi se u tom periodu završilo sve: muzička skola, sport, slikanje, dodatna ili dopunska matematika, engleski ili šta već koje dete želi. kada bi škole imale kantine gde bi moglo da se relativno kvalitetno i zdravo ruca.

Anastasija

pre 4 godine

Uzas.Ugledate se na zapad,ma dajte vise.Ako zelite da se ugledate na zapad onda to uradite dobro I dobro se potkrepite cinjenicama kako se deca na zapadu skoluju.Sta se radi I koliko se uci.Koliki je obim gradiva na zapadu,koliko je teska skolska torba torba,koliko I kako se uce deca.Pa tek onda gospodo mozete da pricate o uvodjenju I promenama u skolstvu.Moje dete je bilo ucenik osnovne skole u Srbiji,preselili smo se Nemacku.I odmorilj od kontrolnih I obimnog bespotrebnog gradiva.A najvise od preteskih torbi koju Sam merila 8-10 kg tezina torbe u Srbiji,a ovde ni tri kg.Deca ovde mnogo manje uce,skola traje od 07.35-12:00h to je od prvog do petog razreda,ostala dva kv artala podeljena do pet popodne.Od sestog do devetog razreda deca imaju vise prakse no gradiva.Obucavaju se za razna zanimanja I tu nastavnici vide sta kome ide I sa roditeljima usmeravaju decu u kom ce pravcu da idu.Od kuvarstva do tehnike,informatike ,sve oblasti zivota su zastupljene.Posle devetog razreda mogu I da se zaposle ako nece dalje da se skoluju.I obavezno je u nedelji da imaju dva Dana sporta jedan ceo Dan je kosarka,odbojka,fudbal it'd. Drugi Dan je plivanje.Deca koja pokazu znanje stimulisu se od strane skole I raznih firmi za dalje napredovanje.A kod nas u Srbiji uzmi deci dusu u skoli u sa kontrolnim,prelazite gradivo uzasno brzo pogotovo matematimka u kojoj deca uce I oni sto nikada I'm u zivotu trebat nece,dodaju se kineski I ostali jezici kao fakultativna nastava,samo sto vise obaveza.Ana

dragan

pre 4 godine

U SFRJ je a i ja sam koristio celodnevni boravak "u školi".Kao vaspitači su radili profesori i učitelji viška, ili koji nisu imali završen faks. To je bilo krajem sezdesetih i početkom sedamdesetih. Imao si vremena za igru, učenje i domaće zadatke, užinu, ručak, užinu. Uvek sam kao klinac u mrklom mraku sam išao kući i nikad problema nisam imao. U ono vreme je bilo sramota da te roditelj vodi u i iz škole. E onda su došli koferaši.

boticheli

pre 4 godine

Ne bi me čudilo, da svaka aktivnost u boravku, posle nastave, budu slotovi koji bi se izdavali raznim privatnim školama jezika, sportskim klubovima, kreativnim radionicama i sl. Pa ako hoćete da vam dete bude u boravku, to mora da se plati, a škola lepo uzme i sebi procenat.

Nikola

pre 4 godine

Pravo dece na život! Ljudi dozovite se pameti, deca da bi bila odlična moraju da više vremena provedu u školi i za knjigom od zakonskog radnog vremena. Jel normalno da dete posle škole uči, vikendom opet uči. Ako nije ova luda ideja onda mora da menja smene da mu uništiš radne navike. Zašto sve mora da bude ovako pomezno, zašto ne može da se radi u interesu deteta?

joca

pre 4 godine

Ali zašto pobogu 12:30?! Koje je to vreme, ni ručak ni ništa, pa valjda je normalno da kad krenem na posao odvedem dete u školu, a da ga uzmem kad se vraćam ili da ga neko eventualno uzme ranije danima kada to može? Ko će da ga vodi u 12:30 i šta će samo da radi u kući 4 ipo sata po buđenju?!

kralj

pre 4 godine

Dobro zamisljeno,samo da se sprovede kako treba.Moj sin I sada je u produzenom boravku I uciteljica lepo radi sa njima.Nije bas jeftino ali zbog posla moram dete da ostavim.Ovo je spas za mnoge roditelje,za sad nije lose ni za decu(pricam iz licnog iskustva).

Zoki

pre 4 godine

Nastava u jednoj smeni apsolutno ima smisla, kod nas je bio problem u tome što nije bilo dovoljno škola. Ako nastava završava u 12.30, pretpostavljam da imaju 5 časova po 45 min i da nastava počinje u 8? Možda ne bi bilo loše razmisliti o tome da se poveća broj časova, tako da deca ostanu na nastavi duže, a da za uzvrat imaju manje domaćih zadataka. Upoređujem ovo sa kanadskom nastavom od 9 to 3, sa 2 pauze od po pola sata. Deca u Srbiji imaju obimnije gradivo od vršnjaka u Kanadi, a manji fond časova.

Parki

pre 4 godine

Mislim da ovo može dovesti do raznih trauma kod dece i dodatnog otuđivanja od roditelja. Držati dete u školskom "pritvoru" do 16:30 nije najpametnije rešenje. Sumnjam u organizovanost školskih akcija nakon nastave. Deca će pritom biti umorna nakon 4 časa nastave jer su ustala ujutru. Dolaziće kući uveče kao zombiji i ležaće u krevet. Roditelji sa decom će se družiti samo vikendom. Ako i tad.

Ekolog

pre 4 godine

Nije los koncept, ionako dece sve manje. Komotno svi mogu u jednu (ustvari zato se i pravi novi koncept pod velom neke nove strategije). Roditelji ne mora da brinu ko ce da cuva dete pre podne, bice okupirani obavezama a ne telefonima i tabletima. Ok je ovo.

drvobradi

pre 4 godine

Ako mu ovo uspe, Šarčević postaje najbolji ministar obrazovanja ikada. Ozbiljan sam.
Za sve koji pričaju o umoru dece ili da roditelji neće provoditi vreme sa decom, molim da pojasne. Koje vreme moze roditelj da provede sa decom ako je dete u školi do 19:10, pa posle toga trči na neki sport i onda na spavanje. Ima čak i stalni ritam, pošto ne menja smene, tesko da moze biti umorno. Ako se organizuje i sport u okviru škole, ovo može biti fantastično.
Inače ovako su sve zapadne škole organizovane, od najgorih do najboljih.

Od kolevke pa do groba...

pre 4 godine

Mislim da ovo može dovesti do raznih trauma kod dece i dodatnog otuđivanja od roditelja. Držati dete u školskom "pritvoru" do 16:30 nije najpametnije rešenje. Sumnjam u organizovanost školskih akcija nakon nastave. Deca će pritom biti umorna nakon 4 časa nastave jer su ustala ujutru. Dolaziće kući uveče kao zombiji i ležaće u krevet. Roditelji sa decom će se družiti samo vikendom. Ako i tad.
(Parki, 03. jun 2019 18:51)

Biće bar pismena za razliku od pojedinih roditelja.

Ygos90

pre 4 godine

Kuda ideš Srbijo sa ovakim strucnjacima.
Sistemacki uništavaju decu, a veća je tuga sto prosvetari ćute na ovakve reforme u prosveti. Pozdrav

marko_sthlm

pre 4 godine

Odlično.

Da nije bolje nego u 2 smene ne bi se u razvijenim zemljama išlo svi u jednu smenu...i sa vremenom za domaće posle časova. Domaći se radi uz pomoć tutora i ne nosi se kući, zato i jeste prikladnije naziv zadaća.
Roditelji bivaju oslobođeni od rada domaćeg sa detetom jer to ionako nije pravedno. Ostaje im više vremena za kvalitetno druženje sa svojom decom i isto tako malo vremena i za sebe.

Jedan od veoma retkih dobrih poteza ove vlasti.

Dule

pre 4 godine

Godinama se pitam zašto samo kod nas deca idu u školu u više smena. Zar ni na čemu drugom nema da se uštedi nego samo na školama?! Ovo mi deluje kao pomak napred.

DEX

pre 4 godine

Sistematski unistavju sport kod dece. Em sto nemaju fizicko vaspitanje kako treba em idu po smenama pa nije moguce uklopiti treninge. A kad budu ceo dan u skoli nece biti sposobni ni da odu na trening.

Politikolog

pre 4 godine

Dokle god su zaista škole u stanju da ponude kvalitetan program deci, smatram takođe da je ovo dobro rešenje.
Budimo iskreni, u zemlji sve manje dece. I ona koja se rađaju često znaju odrastati bez potrebne pažnje roditelja. Bivaju ostavljena pred televizorima, telefonima.

Ponovo, ukoliko je vannastavni program kvalitetan. Ovo zaista može biti vrlo uspešan program.

Liga Šampiona

pre 4 godine

Mislim da ovo može dovesti do raznih trauma kod dece i dodatnog otuđivanja od roditelja. Držati dete u školskom "pritvoru" do 16:30 nije najpametnije rešenje. Sumnjam u organizovanost školskih akcija nakon nastave. Deca će pritom biti umorna nakon 4 časa nastave jer su ustala ujutru. Dolaziće kući uveče kao zombiji i ležaće u krevet. Roditelji sa decom će se družiti samo vikendom. Ako i tad.
(Parki, 03. jun 2019 18:51)
Lepo vam piše da nije obaveza, možete slobodno da vodite dete kući posle časova. Ne mogu isto da gledaju na ovu situaciju majka domaćica i majka koja radi ceo dan. Takođe se razlikuju i škole, ljudi koji rade u njima .... Ne možete da prilagođavate sistem neradnicima koji sve žele da pokvare, njima je ovo noćna mora, što znači da je dobro. Treba kritikovati upravo onaj deo gde kažete da nemate poverenja u školu, a školu čine konkretni ljudi. Znači ti ljudi ne rade dobro svoj posao a to ne znači da svi ljudi u prosveti sve škole ne rade dobro.

joca

pre 4 godine

Ali zašto pobogu 12:30?! Koje je to vreme, ni ručak ni ništa, pa valjda je normalno da kad krenem na posao odvedem dete u školu, a da ga uzmem kad se vraćam ili da ga neko eventualno uzme ranije danima kada to može? Ko će da ga vodi u 12:30 i šta će samo da radi u kući 4 ipo sata po buđenju?!

kralj

pre 4 godine

Dobro zamisljeno,samo da se sprovede kako treba.Moj sin I sada je u produzenom boravku I uciteljica lepo radi sa njima.Nije bas jeftino ali zbog posla moram dete da ostavim.Ovo je spas za mnoge roditelje,za sad nije lose ni za decu(pricam iz licnog iskustva).

Luka

pre 4 godine

Dete mi ide na celodnevnu nastavu (pilot projekat za 1. i 2. razred) u Oslobodiocima Beograda. Goru odluku u životu nisam mogao da donesem. Isto sam mislio učiće, malo će se poigrati uraditi domaće i doći kući oko četiri da se odmara. Stvarnost je potpuno drugačija. Dođe u četri sa gomilom obaveza što domaćih što priprema za neprestane kontrolne. O vikendu da ne pričam. Po pet sati mora da radi i subotom i nedeljom. Ugnjavili smo dete koje ne stiže da se poigra. Učiteljice nas još grde kako moramo da radimo sa njima i kako nismo posvećeni, a dete duže u školi nego ja na poslu?! I taman kad sam pomislio pakao se završava dolazi ovaj i priča kako je najveća glupost svih vremena dobra i da će trajati još šest godina? Bože pomozi nam.

idiokratija

pre 4 godine

Ove ljude polako treba sve strpati u zatvor gde im je i mesto a ne da odlučuju o deci i budućnost bilo čega.
Dok je Šarčević bio direktor osnovne škole, deca nisu imala fizičko godinama jer je iznajmljivao salu za mali fudbal. Posle je iznajmio i odvojenu zgradu za đake od prvog do četvrtog razreda privatnoj gimnaziji pa postao njen direktor.
I sada on odlučuje da će moje dete biti zatočeno kao u fabrici Ajfona osam sati dnevno.

Nikola

pre 4 godine

Pravo dece na život! Ljudi dozovite se pameti, deca da bi bila odlična moraju da više vremena provedu u školi i za knjigom od zakonskog radnog vremena. Jel normalno da dete posle škole uči, vikendom opet uči. Ako nije ova luda ideja onda mora da menja smene da mu uništiš radne navike. Zašto sve mora da bude ovako pomezno, zašto ne može da se radi u interesu deteta?

dragan

pre 4 godine

U SFRJ je a i ja sam koristio celodnevni boravak "u školi".Kao vaspitači su radili profesori i učitelji viška, ili koji nisu imali završen faks. To je bilo krajem sezdesetih i početkom sedamdesetih. Imao si vremena za igru, učenje i domaće zadatke, užinu, ručak, užinu. Uvek sam kao klinac u mrklom mraku sam išao kući i nikad problema nisam imao. U ono vreme je bilo sramota da te roditelj vodi u i iz škole. E onda su došli koferaši.

boticheli

pre 4 godine

Čast izuzecima, ali ovo će se pretvoriti u formu. Deca u boravku neće imati "razvojni" sadržaj sve vreme, jer organizacija tog vremena direktno zavisi od entuziazma nastavnika/učitelja. Kako ih ne plaćaju dovoljno, niti će, ovo će se pretvoriti u pro forme. Na papiru dobra ideja u realizaciji osuđena na propast. Deca će biti u školi i to je ok, ali će većinu vremena biti prepušteni sami sebi, bez nekog razvojnog rada. Igranje, sva odeljenja zajedno, telefoni... Samo da budu tu gde jesu kod vreme ne prođe. Dok se roditelji e vrate sa posla. A svakog dana bi mogli da uče nešto drugo. Ne verujem da ovo moze da uspe.

Maximus

pre 4 godine

Ne razumem zasto ne bi isli u skolu od 8 do 2 kao i do sada, naravno tamo gde je to izvodljivo! imaju celo poslopodne da uce, igraju se .......

Marina

pre 4 godine

Ovako kako su najavili, to je 5 časova od 45 minuta od 8 do 12.20h. Onda ide 4 sata... čega? Pisanja domaćeg? Pa deca će poludeti.

Ako je to pak 5 časova "pravih predmeta", pa posle 4 sata hor/orkestar/fudbal/basket/crtanje i slikanje/sekcije itd. onda bi moglo da funkcioniše nekako.

e pa ovako

pre 4 godine

Takav koncep je postojao u o.s. Drinka Pavlovic sve do 90'
(gaga, 3. jun 2019 19:40)


Osamdesetih godina je postojao produzeni boravak u osnovnim skolama da deca koju nema ko da cuva jer im roditelji rade ostanu u skoli do 16-17h.
U produzenom boravku nema ucenja, nastave... vec se deca igraju, trce tamo vamo... u dvoristu skole... barem je tako bilo osamdesetih kada sam ja bio osnovac. Tesko da bi danasnjoj deci to bilo zanimljivo, ma nema nikakve sanse.

kickers

pre 4 godine

Ko hoće. Ovu rečenicu treba izbaciti iz osnovnih škola. A šta ako niko od učenika neće ? Da li će i tada da nastavnicima računaju taj čas u praznoj učionici ?

kako da ne

pre 4 godine

Kopiraju Svajcarski sistem, samo sto u Svajcarskoj deca imaju pauzu od pola 12 do pola 2 pa idu od pola 2 do pola 5. I roditelji imaju istu pauzu pa su na pauzi zajedno i onda decu ‘pokupe’ kada zavrse posao.

Tanja

pre 4 godine

Ja sam išla u celodnevni boravak pre 40 godina u jednu od dorćolskih škola, to nije ništa novo...
Ne znam koje škole je ministar sada imao u vidu, ali je ovo izvodljivo samo u centralnim beogradskim školama. U ostalim delovima grada i prigradskim naseljima ima po 30 učenika u odeljenjima iako se radi u 2 smene. Opet odokativne i nepromišljene odluke... za privlačenje biračkog tela.

DEX

pre 4 godine

Nece moci ministre. Osnovna skola Josif Kostic u Leskovcu se renovira vec dve godine i nece biti zavrseno renoviranje ni za sledecu skolsku godinu jer je pala renovirana ploca. Ucenici ce trecu godinu za redom imati skracene casove po 30 minuta jer idu u 3 smene u bivsem Centru za ekonomiku domacinstva ili gostuju po drugim skolama gde ima slobodnih ucionica.

T

pre 4 godine

Škole koje imaju dovoljno prostora ionako idu već u jednoj smeni. Šta ćemo da uradimo sa školama koje idu po smenama zbog nedostatka prostora? Šta sa srednjim školama?

Zoki

pre 4 godine

Nastava u jednoj smeni apsolutno ima smisla, kod nas je bio problem u tome što nije bilo dovoljno škola. Ako nastava završava u 12.30, pretpostavljam da imaju 5 časova po 45 min i da nastava počinje u 8? Možda ne bi bilo loše razmisliti o tome da se poveća broj časova, tako da deca ostanu na nastavi duže, a da za uzvrat imaju manje domaćih zadataka. Upoređujem ovo sa kanadskom nastavom od 9 to 3, sa 2 pauze od po pola sata. Deca u Srbiji imaju obimnije gradivo od vršnjaka u Kanadi, a manji fond časova.

Peki

pre 4 godine

Kljucno je precutao, da li se to placa ili je besplatno. I sta ako roditelji ne mogu da plate, ili imaju vise dece, a mogu samo za jedno da plate.........

Ivan

pre 4 godine

To mogu sada da sprovedu kada nema ko da ide u skolu, pa ih sve strpaju u jednu smenu. Kod nas dece rodjene krajem 80 tih, nije bilo mesta u ucionici po 35 djaka svaki razred u obe smene.

LoL

pre 4 godine

Pre 30 godina se ovako išlo u školu. OOŠ "Vladislav Ribnikar" je imala prvu smenu u nižim razredima, doručak, užinu i ručak za učenike. Domaćih zadataka nije bilo, sve se radilo u školi...

boticheli

pre 4 godine

Ne bi me čudilo, da svaka aktivnost u boravku, posle nastave, budu slotovi koji bi se izdavali raznim privatnim školama jezika, sportskim klubovima, kreativnim radionicama i sl. Pa ako hoćete da vam dete bude u boravku, to mora da se plati, a škola lepo uzme i sebi procenat.

Anastasija

pre 4 godine

Uzas.Ugledate se na zapad,ma dajte vise.Ako zelite da se ugledate na zapad onda to uradite dobro I dobro se potkrepite cinjenicama kako se deca na zapadu skoluju.Sta se radi I koliko se uci.Koliki je obim gradiva na zapadu,koliko je teska skolska torba torba,koliko I kako se uce deca.Pa tek onda gospodo mozete da pricate o uvodjenju I promenama u skolstvu.Moje dete je bilo ucenik osnovne skole u Srbiji,preselili smo se Nemacku.I odmorilj od kontrolnih I obimnog bespotrebnog gradiva.A najvise od preteskih torbi koju Sam merila 8-10 kg tezina torbe u Srbiji,a ovde ni tri kg.Deca ovde mnogo manje uce,skola traje od 07.35-12:00h to je od prvog do petog razreda,ostala dva kv artala podeljena do pet popodne.Od sestog do devetog razreda deca imaju vise prakse no gradiva.Obucavaju se za razna zanimanja I tu nastavnici vide sta kome ide I sa roditeljima usmeravaju decu u kom ce pravcu da idu.Od kuvarstva do tehnike,informatike ,sve oblasti zivota su zastupljene.Posle devetog razreda mogu I da se zaposle ako nece dalje da se skoluju.I obavezno je u nedelji da imaju dva Dana sporta jedan ceo Dan je kosarka,odbojka,fudbal it'd. Drugi Dan je plivanje.Deca koja pokazu znanje stimulisu se od strane skole I raznih firmi za dalje napredovanje.A kod nas u Srbiji uzmi deci dusu u skoli u sa kontrolnim,prelazite gradivo uzasno brzo pogotovo matematimka u kojoj deca uce I oni sto nikada I'm u zivotu trebat nece,dodaju se kineski I ostali jezici kao fakultativna nastava,samo sto vise obaveza.Ana

anajeana

pre 4 godine

to bi imalo smisla ukoliko bi se u tom periodu završilo sve: muzička skola, sport, slikanje, dodatna ili dopunska matematika, engleski ili šta već koje dete želi. kada bi škole imale kantine gde bi moglo da se relativno kvalitetno i zdravo ruca.