Ponedeljak, 03.06.2019.

13:00

Kako bi mogla da izgleda nova Škoda Octavia?

Izvor: B92

Kako bi mogla da izgleda nova Škoda Octavia? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Gross

pre 4 godine

@Marko BMW 320d sa M paketom i sasvim solidnom opremom košta 50-53.000eur. Do dostigneš 65.000 morao bi da stavis sve sto postoji od opreme, računajući i Individual boju, merino kožna sedišta i autopilot sistem.

9 0 0

pre 4 godine

Milos, 04. jun 2019 02:16)

Po meni,Octavia je bolja od Golf/a 7,jeste sve isto ali je Octavia sira,ima i veci gepek,dopadljiviji je, bar meni, auto,a kad su u pitanju neke "finese" ...koji auto bolje lezi u krivini na 150...to su gluposti...

C i n i k

pre 4 godine

Cinco Duros, 04. jun 2019 14:12)

Pa Skoda (Seat) i jeste VW a onda i Audi samo sto sve inovacije prvo se ugradjuju u maticni brend, VW. Menjac sa 6 brzina prvo je isao u VW a tek posle par godina u Audi i Skodu.
Isto tako sada led farovi,novi infoteiment,prvo u VW pa onda kasnije u Audi i Skodu,Seat..
Skoda je samo stilski,vizuelno Skoda,ustvari je sve VW,isto ko i Audi.
Audi je vizuelno Audi ali je i bukvalno sve od A do Š, VW.
Zato je po meni ok opcija kupiti Skodu,naravno,sad dolazimo i do pitanja finansija,Skoda i Seat su zamisljeni da budu jeftiniji od VW a Audi skuplji,to je psihologija masa kod VW i to im dobro ide,oni prodaju istu stvar samo sa razlicitim bedzevima i to prolazi, cak mnogi pisu kako je VW ili Audi "mnogo" bolji auto od Skode...
Pa kako bolji pobogu kad su isti menjac, motor,vesanje,ista stakla,gume?
Rec je o serijskoj proizvodnji,a ne o manufakturi pa da bi neki mislili da je "mnogo" velika razlika.
Cak sada posto je ista firma,Skodu Kodiak rade u pogonima VW u Nemackoj,dakle nista nisu morali iz VW da menjaju i bukvalno su samo prebacili spoljne limove i nastavilo sklapanje.
To je daklem filosofija masa u VW a onda stvarno neverovatno deluje i da komentatori kuju u zvezde VW ili Audi a kude Skodu ili Seat?
Neverovatno,stvarno.

1 0 0

pre 4 godine

(priprema za radio®, 03. jun 2019 13:50)

VW menjac sa 6 brzina prvo par godina prodaje samo u VW a tek onda ostali dobiju,Skoda,Seat i Audi.

9 0 0

pre 4 godine

Cvrc, 03. jun 2019 17:59)

Pa vidi,verujem da u ovlascenom toliko kosta 100 % ako je neki Bmw ili MB,a ako je after/market,neka Kina tj.PRC,onda moze naravno i manje..
Al tako sam i ja mislio da je Xenon sijalica iz PRC povoljna kupovina za 15 e,bolja nego u ovlascenom za 80 e, kad ono kad stavis tu xenon iz PRC to je kao svecu da si stavio...

C i n i k

pre 4 godine

Zoran, 04. jun 2019 09:13)

Sad bas da su razlike u enterijeru "nebo i zemlja" izmedju VW,Audi i Skode takve,ne bih se slozio uopste. Nzn da li Oktavia ima kozna sedista ali ova aktuelna Octavia i Golf 7 po meni nikakve razlike u stofu,mislim i da su sedista skoro ista, primetio sam i da je u A4 enterijer losiji(po meni) nego u Passat/u B8 recimo,i cak mi je Passat kud i kamo prostraniji.
VW prodaje istu stvar,bukvalno istu stvar samo sa drugacijim bedzevima i tako pokriva skoto sve segmente trzista.
A to da su enterijeri "nebo i zemlja"...preterao si,bas.
Ajde kad bi se rucno pravila i krojila koza,ali ovo sto dolazi iz serijske proizvodnje...

Cinco Duros

pre 4 godine

Prosto ne verujem da će na kraju ovako dobro da izgleda. Ko će da kupi bilo koji VW ili AUDI koji su skuplji za od 30% pa na više? Pogotovo ako može da "svari" ime i amblem Škoda. Ja ne mogu i imam problem s tim, ali prosto je jače od mene. Biram neke Francuze, koji realno nisu bolji ali šta da radim. Ovo na crtežu sa spoljne strane izgleda bolje od Golfa, Pasata, A3 i A4. Čak je moguća kanibalizacija unutar brenda jer napada i Superb. Evidentno lošiji kvalitet u vešanju, plastici i zvučnoj izolaciji i nije nešto preko čega ne može da se pređe, pogotovo ako izgled, prostorna upotrebljivost i vozne karakteristike zadovoljavaju očekivanja prosečnog vozača.

Hehe

pre 4 godine

@(pera, 4. jun 2019 05:56)

Pero bogati sine, u NABAVCI taj tvoj fensi far ne kosta vise od 300e, ako i toliko kosta, jedino ako vozis veyrona, za koji nemam predstavu koliko kosta. Druga stvar je sto dileri nabiju cene za one koji su do novca dosli preko noci pa im nije problem da plate po toj ceni ili pak drzavnim firmama i ponekim velikim privatnim, gde racun za "mali" servis kosta preko 30000din, a realno servisera kosta 7-8 hiljada.

Zoran

pre 4 godine

(Milos, 4. jun 2019 02:16)
Multimedija je potpuno ista u VW i u Skodi. Vecina bitnih sklopova je ista (motor, menjac, vesanje, dosta elektronike i slicno). Ono sto ih razlikuje je kvalitet enterijera i materijala u njemu. Tu su nebo i zemlja auta ista klase ova dva proizvodjaca. E sad da li to vredi razlike u ceni neka svako proceni

NemanjaBB

pre 4 godine

Cene svih automobila idu na gore jednostavno. Skoro gledam staru epizodu top gear-a. Tek izasao novi type r (svemirac), kaze kosta od 18000. Jel moze sad novi type r za 18 000 da se kupi?
(grobar, 03. jun 2019 13:49

18 000 funti..

1,5 D-4D

pre 4 godine

Lepo je što prodajni savetnici tojote i skode ovde pokusavaju da opravdaju sumanut rast cena novih modela tih brendova u odnosu na prethodne.
Uostalom, koliko je fabija realno poskupela u septembru prošle godine. Oko 700. A u Ambition paketu je dobila samo LED dnevna svetla. Radio moga dede je ostao. Kao i samo dva air baga u najvišoj opremi, što je ubedljivo dno u Srbiji ne samo u toj klasi.

pera

pre 4 godine

Far u nabavci moze da kosta 1000e, samo ako je od suvog zlata.
(Cvrc, 03. jun 2019 17:59)
bolje ne pisi ako se u nesto ne razumes. Ovde se ne govori o tim halogenim koje ti imas vec o modernim xenon/led farovima,sa socivina koje prate krivinu itd itd. Dakle 1000e min pa za bmw,audi idu i duplo. Da su od zlata nisu al to su cene

Milos

pre 4 godine

U pitanju je "ozbiljan" automobil. Naravno, uvek ima mesta za poredjenja, po pitanju kvaliteta i odnosa cena-dobijeno, ali ne vidim potrebu za poredjenja tipa da li je dobar kao VW. Škoda jeste njihov proizvod 99%, razlika je u nekim tehničkim rešenjima koja nisu na nivou VW, izolaciji, ili multimediji. Zato i košta 10% manje. Meni lično To ne predstavlja problem, ni ti nečije mišljenje šta vozim. Sve u svemu, izvrstan auto.

Bole

pre 4 godine

Samo nek se ne glupiraju sa ovim duplim farovima kao sto su na ovoj aktuelnoj i duplim potezima za podesavanjima npr brzine ventilatora kao u novij Skali i bice sve ok.

Veliki brat

pre 4 godine

Pa i Audi A3 1.6 atmosferac je negde 2012. godine ili tako nešto koštao oko 14900€ (akcija za 2008. facelift model iz 2008. godine, pošto se 2012. pojavljuje 3. generacija), i to je bila cena za model sa 3 vrata.

Sada je početna cena za A3 22000€, ali uporedite aktuelni model sa tim, razlika je kao između Golf 4 i Golf 6.

Proizvođači automobila guraju tehnologije i pakete koji se dobro prodaju, bez obzira na veću cenu. Ako bi pravili novi model za istu cenu, ne bi bilo nikakvih značajnih poboljšanja pa niko ne bi kupovao novi auto 10-15 godina, kao što je bilo pre 20-30 godina.

Ovako, izađe jači motor, bolji sistemi bezbednosti, bolje ogibljenje, veći obrtni moment, itd.
Ali, zato i cena ide gore.

Slično kao kod mobilnih telefona, top modeli su sve skuplji je se kod njih gura najnovija tehnologija koja košta više nego najnovija tehnologija pre 10 godina.

Naravno, ne opravdavam takvo ponašanje proizvođača, ali šta je tu je, čim nešto proizvode, znači da ima kupaca.

Na žalost, gledano na ličnom primeru, pre 10 godina sam mogao za keš da kupim telefon od 400€ koji je tada bio među vrhunskim modelima, ali mi je to bilo nenormalno skupo, tj. besmisleno dati toliki novac za telefon. A sad za 400€ od premium brendova imate neki prosečan model kad se tek pojavi na tržištu (ne mislim na varijante sa najmanje memorije, već one sa bar duplo više od minimalne verzije).

Max

pre 4 godine

Imam prvu Octaviu vec 20 godina, presla skoro 700 hiljada km.

I dalje ide kao nova, od vecih troskova samo jednom sam menjao plivajuci zamajac i letvu volana.

Auto nije nista posebno,
nece oduseviti najvece strucnjake - komentatore iz srbije,
ali da je kvalitetan - kvalitetan je.

Milos Jovic

pre 4 godine

@Cvrc
Far za motor BMW K1600GT košta preko 1200e, jer farovi na novim automobilima imaju više eletronike i tehnologije nego verovatno auto koji ti voziš. Ne verujem da vredi toliko, alo toliko ga prodaju... Tako da raspitaj se pre nego što nešto napišeš...

Петар

pre 4 godine

"Nesto sto je 2009 kostalo 20 000€, samo zbog inflacije kostace 25000€ 2019te. Plus vise opreme, radari, senzori, kamere, stroziji propisi za izduvne gasove povlace povecano ulaganje u motore, filtere, katalizatore, softver itd... tako i 20 000€ koje ste imali u banci 2009 recimo sada vrede 15 000 zbog inflacije."
(Akio Toyoda, 3. jun 2019 17:47)

Значи, зато тојота корола караван са лумбалном подршком (само за возача) кошта само око 28.000 евра у безбојој варијнати, гола (и без икаквих опција, рецимо, навигације, јер за те паре то нема ). А резервни точак за њу је зато сада само 740 еура?

Jare u mleku

pre 4 godine

Prvo izgleda sasvim ok, bar ovo što se vidi a što se tiče cene automobila, ima nešto što se zove inflacija. 60-ih godina je Mustang koštao, ako se ne varam, ispod 5000 dolara. Jedino čemu pada cena je elektronika i to ono zastarela ali nova je skuplja nego ikad. S10 je premašio 1000e. S3 nije toliko nikad koštao. E sad što sirotinja i dalje živi od iste ili slične plate... I na zapadu je isto. Nemac radio za 4000 maraka, sad mu dali 2000e ali nešto što je koštalo 1000 maraka sad je 750e.

jaretina

pre 4 godine

Izgledace kao i svaki tenk. Status quo :) Ruzna kao i uvek, ali pale se Srbi, Ćesi i Madjari na to.
(santa justa, 03. jun 2019 17:11)
zaboravio si švajcarce.
Mada, ko njih uzima za ozbiljno, ti balkanci koji stalno ratuju.

Akio Toyoda

pre 4 godine

Zasto cene idu gore? Godisnja inflacija je nekih 2% na nivou EU. tako da kumulativno na 10 godina to dodje oko 25%.
Nesto sto je 2009 kostalo 20 000€, samo zbog inflacije kostace 25000€ 2019te.
Plus vise opreme, radari, senzori, kamere, stroziji propisi za izduvne gasove povlace povecano ulaganje u motore, filtere, katalizatore, softver itd...
tako i 20 000€ koje ste imali u banci 2009 recimo sada vrede 15 000 zbog inflacije.

wc

pre 4 godine

Cene skacu jer tehnologija koja se ugradjuje to odredjuje. Pre je far kostao 300 evra a sada je oko 1000 evra. A ima dva komada. Ovo je jedan od primera. Na zalost nas koji smo slabijeg materijalnog stanja.

akustični_šporet

pre 4 godine

Izgledace brutalno ali problem su cene Skode koje su iz godine u godinu sve vece. Svojevremeno ja sam svoja kola platio 16.500 sad isti posle par godina kosta 18.500€. Zasto???

Zato su sve jaci motori, vise opreme, a i radna snaga sve skuplja.
(Biz, 03. jun 2019 14:00)

Ne bih se slozio sam tim da ima vise opreme. Kupiti 3 cilindra oktaviju za 18k nema smisla. 1.6tdi bi bio dobar izbor samo da mu dodaju 6brzinu.

Marko

pre 4 godine

@Boris
I ostali proizvodjaci dizu cene. Recimo BMW 320d sa solidnom opremom (nista preterano) nije ispod 45.000e. Ko hoce M paket, automatik, kozu, ekrancinu itd, lako dodje do 65.000. Nekada je 730d sa pristojnom opremom toliko kostao.

kimi

pre 4 godine

@Biz
Taj odgovor bi trebali da potražite kod svih proizvođača automobila,niko nije imun na to.Cene sve više,a ponude i oprema sve slabiji.

Biz

pre 4 godine

Izgledace brutalno ali problem su cene Skode koje su iz godine u godinu sve vece. Svojevremeno ja sam svoja kola platio 16.500 sad isti posle par godina kosta 18.500€. Zasto???

Zato su sve jaci motori, vise opreme, a i radna snaga sve skuplja.

grobar

pre 4 godine

Mogla bi da izgleda malo svezije nego trenutna verzija. Pre restajlinga je izgledala djene djene, ali po meni oni odvojeni prednji farovi samo su odmogli.

@Boris
Cene svih automobila idu na gore jednostavno. Skoro gledam staru epizodu top gear-a. Tek izasao novi type r (svemirac), kaze kosta od 18000. Jel moze sad novi type r za 18 000 da se kupi?

Boris

pre 4 godine

Izgledace brutalno ali problem su cene Skode koje su iz godine u godinu sve vece. Svojevremeno ja sam svoja kola platio 16.500 sad isti posle par godina kosta 18.500€. Zasto???

Marko

pre 4 godine

@Boris
I ostali proizvodjaci dizu cene. Recimo BMW 320d sa solidnom opremom (nista preterano) nije ispod 45.000e. Ko hoce M paket, automatik, kozu, ekrancinu itd, lako dodje do 65.000. Nekada je 730d sa pristojnom opremom toliko kostao.

Boris

pre 4 godine

Izgledace brutalno ali problem su cene Skode koje su iz godine u godinu sve vece. Svojevremeno ja sam svoja kola platio 16.500 sad isti posle par godina kosta 18.500€. Zasto???

Biz

pre 4 godine

Izgledace brutalno ali problem su cene Skode koje su iz godine u godinu sve vece. Svojevremeno ja sam svoja kola platio 16.500 sad isti posle par godina kosta 18.500€. Zasto???

Zato su sve jaci motori, vise opreme, a i radna snaga sve skuplja.

Max

pre 4 godine

Imam prvu Octaviu vec 20 godina, presla skoro 700 hiljada km.

I dalje ide kao nova, od vecih troskova samo jednom sam menjao plivajuci zamajac i letvu volana.

Auto nije nista posebno,
nece oduseviti najvece strucnjake - komentatore iz srbije,
ali da je kvalitetan - kvalitetan je.

Akio Toyoda

pre 4 godine

Zasto cene idu gore? Godisnja inflacija je nekih 2% na nivou EU. tako da kumulativno na 10 godina to dodje oko 25%.
Nesto sto je 2009 kostalo 20 000€, samo zbog inflacije kostace 25000€ 2019te.
Plus vise opreme, radari, senzori, kamere, stroziji propisi za izduvne gasove povlace povecano ulaganje u motore, filtere, katalizatore, softver itd...
tako i 20 000€ koje ste imali u banci 2009 recimo sada vrede 15 000 zbog inflacije.

grobar

pre 4 godine

Mogla bi da izgleda malo svezije nego trenutna verzija. Pre restajlinga je izgledala djene djene, ali po meni oni odvojeni prednji farovi samo su odmogli.

@Boris
Cene svih automobila idu na gore jednostavno. Skoro gledam staru epizodu top gear-a. Tek izasao novi type r (svemirac), kaze kosta od 18000. Jel moze sad novi type r za 18 000 da se kupi?

Jare u mleku

pre 4 godine

Prvo izgleda sasvim ok, bar ovo što se vidi a što se tiče cene automobila, ima nešto što se zove inflacija. 60-ih godina je Mustang koštao, ako se ne varam, ispod 5000 dolara. Jedino čemu pada cena je elektronika i to ono zastarela ali nova je skuplja nego ikad. S10 je premašio 1000e. S3 nije toliko nikad koštao. E sad što sirotinja i dalje živi od iste ili slične plate... I na zapadu je isto. Nemac radio za 4000 maraka, sad mu dali 2000e ali nešto što je koštalo 1000 maraka sad je 750e.

jaretina

pre 4 godine

Izgledace kao i svaki tenk. Status quo :) Ruzna kao i uvek, ali pale se Srbi, Ćesi i Madjari na to.
(santa justa, 03. jun 2019 17:11)
zaboravio si švajcarce.
Mada, ko njih uzima za ozbiljno, ti balkanci koji stalno ratuju.

akustični_šporet

pre 4 godine

Izgledace brutalno ali problem su cene Skode koje su iz godine u godinu sve vece. Svojevremeno ja sam svoja kola platio 16.500 sad isti posle par godina kosta 18.500€. Zasto???

Zato su sve jaci motori, vise opreme, a i radna snaga sve skuplja.
(Biz, 03. jun 2019 14:00)

Ne bih se slozio sam tim da ima vise opreme. Kupiti 3 cilindra oktaviju za 18k nema smisla. 1.6tdi bi bio dobar izbor samo da mu dodaju 6brzinu.

Петар

pre 4 godine

"Nesto sto je 2009 kostalo 20 000€, samo zbog inflacije kostace 25000€ 2019te. Plus vise opreme, radari, senzori, kamere, stroziji propisi za izduvne gasove povlace povecano ulaganje u motore, filtere, katalizatore, softver itd... tako i 20 000€ koje ste imali u banci 2009 recimo sada vrede 15 000 zbog inflacije."
(Akio Toyoda, 3. jun 2019 17:47)

Значи, зато тојота корола караван са лумбалном подршком (само за возача) кошта само око 28.000 евра у безбојој варијнати, гола (и без икаквих опција, рецимо, навигације, јер за те паре то нема ). А резервни точак за њу је зато сада само 740 еура?

wc

pre 4 godine

Cene skacu jer tehnologija koja se ugradjuje to odredjuje. Pre je far kostao 300 evra a sada je oko 1000 evra. A ima dva komada. Ovo je jedan od primera. Na zalost nas koji smo slabijeg materijalnog stanja.

kimi

pre 4 godine

@Biz
Taj odgovor bi trebali da potražite kod svih proizvođača automobila,niko nije imun na to.Cene sve više,a ponude i oprema sve slabiji.

Veliki brat

pre 4 godine

Pa i Audi A3 1.6 atmosferac je negde 2012. godine ili tako nešto koštao oko 14900€ (akcija za 2008. facelift model iz 2008. godine, pošto se 2012. pojavljuje 3. generacija), i to je bila cena za model sa 3 vrata.

Sada je početna cena za A3 22000€, ali uporedite aktuelni model sa tim, razlika je kao između Golf 4 i Golf 6.

Proizvođači automobila guraju tehnologije i pakete koji se dobro prodaju, bez obzira na veću cenu. Ako bi pravili novi model za istu cenu, ne bi bilo nikakvih značajnih poboljšanja pa niko ne bi kupovao novi auto 10-15 godina, kao što je bilo pre 20-30 godina.

Ovako, izađe jači motor, bolji sistemi bezbednosti, bolje ogibljenje, veći obrtni moment, itd.
Ali, zato i cena ide gore.

Slično kao kod mobilnih telefona, top modeli su sve skuplji je se kod njih gura najnovija tehnologija koja košta više nego najnovija tehnologija pre 10 godina.

Naravno, ne opravdavam takvo ponašanje proizvođača, ali šta je tu je, čim nešto proizvode, znači da ima kupaca.

Na žalost, gledano na ličnom primeru, pre 10 godina sam mogao za keš da kupim telefon od 400€ koji je tada bio među vrhunskim modelima, ali mi je to bilo nenormalno skupo, tj. besmisleno dati toliki novac za telefon. A sad za 400€ od premium brendova imate neki prosečan model kad se tek pojavi na tržištu (ne mislim na varijante sa najmanje memorije, već one sa bar duplo više od minimalne verzije).

1,5 D-4D

pre 4 godine

Lepo je što prodajni savetnici tojote i skode ovde pokusavaju da opravdaju sumanut rast cena novih modela tih brendova u odnosu na prethodne.
Uostalom, koliko je fabija realno poskupela u septembru prošle godine. Oko 700. A u Ambition paketu je dobila samo LED dnevna svetla. Radio moga dede je ostao. Kao i samo dva air baga u najvišoj opremi, što je ubedljivo dno u Srbiji ne samo u toj klasi.

Milos Jovic

pre 4 godine

@Cvrc
Far za motor BMW K1600GT košta preko 1200e, jer farovi na novim automobilima imaju više eletronike i tehnologije nego verovatno auto koji ti voziš. Ne verujem da vredi toliko, alo toliko ga prodaju... Tako da raspitaj se pre nego što nešto napišeš...

Milos

pre 4 godine

U pitanju je "ozbiljan" automobil. Naravno, uvek ima mesta za poredjenja, po pitanju kvaliteta i odnosa cena-dobijeno, ali ne vidim potrebu za poredjenja tipa da li je dobar kao VW. Škoda jeste njihov proizvod 99%, razlika je u nekim tehničkim rešenjima koja nisu na nivou VW, izolaciji, ili multimediji. Zato i košta 10% manje. Meni lično To ne predstavlja problem, ni ti nečije mišljenje šta vozim. Sve u svemu, izvrstan auto.

Zoran

pre 4 godine

(Milos, 4. jun 2019 02:16)
Multimedija je potpuno ista u VW i u Skodi. Vecina bitnih sklopova je ista (motor, menjac, vesanje, dosta elektronike i slicno). Ono sto ih razlikuje je kvalitet enterijera i materijala u njemu. Tu su nebo i zemlja auta ista klase ova dva proizvodjaca. E sad da li to vredi razlike u ceni neka svako proceni

pera

pre 4 godine

Far u nabavci moze da kosta 1000e, samo ako je od suvog zlata.
(Cvrc, 03. jun 2019 17:59)
bolje ne pisi ako se u nesto ne razumes. Ovde se ne govori o tim halogenim koje ti imas vec o modernim xenon/led farovima,sa socivina koje prate krivinu itd itd. Dakle 1000e min pa za bmw,audi idu i duplo. Da su od zlata nisu al to su cene

Cinco Duros

pre 4 godine

Prosto ne verujem da će na kraju ovako dobro da izgleda. Ko će da kupi bilo koji VW ili AUDI koji su skuplji za od 30% pa na više? Pogotovo ako može da "svari" ime i amblem Škoda. Ja ne mogu i imam problem s tim, ali prosto je jače od mene. Biram neke Francuze, koji realno nisu bolji ali šta da radim. Ovo na crtežu sa spoljne strane izgleda bolje od Golfa, Pasata, A3 i A4. Čak je moguća kanibalizacija unutar brenda jer napada i Superb. Evidentno lošiji kvalitet u vešanju, plastici i zvučnoj izolaciji i nije nešto preko čega ne može da se pređe, pogotovo ako izgled, prostorna upotrebljivost i vozne karakteristike zadovoljavaju očekivanja prosečnog vozača.

NemanjaBB

pre 4 godine

Cene svih automobila idu na gore jednostavno. Skoro gledam staru epizodu top gear-a. Tek izasao novi type r (svemirac), kaze kosta od 18000. Jel moze sad novi type r za 18 000 da se kupi?
(grobar, 03. jun 2019 13:49

18 000 funti..

C i n i k

pre 4 godine

Cinco Duros, 04. jun 2019 14:12)

Pa Skoda (Seat) i jeste VW a onda i Audi samo sto sve inovacije prvo se ugradjuju u maticni brend, VW. Menjac sa 6 brzina prvo je isao u VW a tek posle par godina u Audi i Skodu.
Isto tako sada led farovi,novi infoteiment,prvo u VW pa onda kasnije u Audi i Skodu,Seat..
Skoda je samo stilski,vizuelno Skoda,ustvari je sve VW,isto ko i Audi.
Audi je vizuelno Audi ali je i bukvalno sve od A do Š, VW.
Zato je po meni ok opcija kupiti Skodu,naravno,sad dolazimo i do pitanja finansija,Skoda i Seat su zamisljeni da budu jeftiniji od VW a Audi skuplji,to je psihologija masa kod VW i to im dobro ide,oni prodaju istu stvar samo sa razlicitim bedzevima i to prolazi, cak mnogi pisu kako je VW ili Audi "mnogo" bolji auto od Skode...
Pa kako bolji pobogu kad su isti menjac, motor,vesanje,ista stakla,gume?
Rec je o serijskoj proizvodnji,a ne o manufakturi pa da bi neki mislili da je "mnogo" velika razlika.
Cak sada posto je ista firma,Skodu Kodiak rade u pogonima VW u Nemackoj,dakle nista nisu morali iz VW da menjaju i bukvalno su samo prebacili spoljne limove i nastavilo sklapanje.
To je daklem filosofija masa u VW a onda stvarno neverovatno deluje i da komentatori kuju u zvezde VW ili Audi a kude Skodu ili Seat?
Neverovatno,stvarno.

C i n i k

pre 4 godine

Zoran, 04. jun 2019 09:13)

Sad bas da su razlike u enterijeru "nebo i zemlja" izmedju VW,Audi i Skode takve,ne bih se slozio uopste. Nzn da li Oktavia ima kozna sedista ali ova aktuelna Octavia i Golf 7 po meni nikakve razlike u stofu,mislim i da su sedista skoro ista, primetio sam i da je u A4 enterijer losiji(po meni) nego u Passat/u B8 recimo,i cak mi je Passat kud i kamo prostraniji.
VW prodaje istu stvar,bukvalno istu stvar samo sa drugacijim bedzevima i tako pokriva skoto sve segmente trzista.
A to da su enterijeri "nebo i zemlja"...preterao si,bas.
Ajde kad bi se rucno pravila i krojila koza,ali ovo sto dolazi iz serijske proizvodnje...

9 0 0

pre 4 godine

Milos, 04. jun 2019 02:16)

Po meni,Octavia je bolja od Golf/a 7,jeste sve isto ali je Octavia sira,ima i veci gepek,dopadljiviji je, bar meni, auto,a kad su u pitanju neke "finese" ...koji auto bolje lezi u krivini na 150...to su gluposti...

Hehe

pre 4 godine

@(pera, 4. jun 2019 05:56)

Pero bogati sine, u NABAVCI taj tvoj fensi far ne kosta vise od 300e, ako i toliko kosta, jedino ako vozis veyrona, za koji nemam predstavu koliko kosta. Druga stvar je sto dileri nabiju cene za one koji su do novca dosli preko noci pa im nije problem da plate po toj ceni ili pak drzavnim firmama i ponekim velikim privatnim, gde racun za "mali" servis kosta preko 30000din, a realno servisera kosta 7-8 hiljada.

9 0 0

pre 4 godine

Cvrc, 03. jun 2019 17:59)

Pa vidi,verujem da u ovlascenom toliko kosta 100 % ako je neki Bmw ili MB,a ako je after/market,neka Kina tj.PRC,onda moze naravno i manje..
Al tako sam i ja mislio da je Xenon sijalica iz PRC povoljna kupovina za 15 e,bolja nego u ovlascenom za 80 e, kad ono kad stavis tu xenon iz PRC to je kao svecu da si stavio...

Bole

pre 4 godine

Samo nek se ne glupiraju sa ovim duplim farovima kao sto su na ovoj aktuelnoj i duplim potezima za podesavanjima npr brzine ventilatora kao u novij Skali i bice sve ok.

1 0 0

pre 4 godine

(priprema za radio®, 03. jun 2019 13:50)

VW menjac sa 6 brzina prvo par godina prodaje samo u VW a tek onda ostali dobiju,Skoda,Seat i Audi.

Gross

pre 4 godine

@Marko BMW 320d sa M paketom i sasvim solidnom opremom košta 50-53.000eur. Do dostigneš 65.000 morao bi da stavis sve sto postoji od opreme, računajući i Individual boju, merino kožna sedišta i autopilot sistem.

Biz

pre 4 godine

Izgledace brutalno ali problem su cene Skode koje su iz godine u godinu sve vece. Svojevremeno ja sam svoja kola platio 16.500 sad isti posle par godina kosta 18.500€. Zasto???

Zato su sve jaci motori, vise opreme, a i radna snaga sve skuplja.

Петар

pre 4 godine

"Nesto sto je 2009 kostalo 20 000€, samo zbog inflacije kostace 25000€ 2019te. Plus vise opreme, radari, senzori, kamere, stroziji propisi za izduvne gasove povlace povecano ulaganje u motore, filtere, katalizatore, softver itd... tako i 20 000€ koje ste imali u banci 2009 recimo sada vrede 15 000 zbog inflacije."
(Akio Toyoda, 3. jun 2019 17:47)

Значи, зато тојота корола караван са лумбалном подршком (само за возача) кошта само око 28.000 евра у безбојој варијнати, гола (и без икаквих опција, рецимо, навигације, јер за те паре то нема ). А резервни точак за њу је зато сада само 740 еура?

jaretina

pre 4 godine

Izgledace kao i svaki tenk. Status quo :) Ruzna kao i uvek, ali pale se Srbi, Ćesi i Madjari na to.
(santa justa, 03. jun 2019 17:11)
zaboravio si švajcarce.
Mada, ko njih uzima za ozbiljno, ti balkanci koji stalno ratuju.

Boris

pre 4 godine

Izgledace brutalno ali problem su cene Skode koje su iz godine u godinu sve vece. Svojevremeno ja sam svoja kola platio 16.500 sad isti posle par godina kosta 18.500€. Zasto???

Max

pre 4 godine

Imam prvu Octaviu vec 20 godina, presla skoro 700 hiljada km.

I dalje ide kao nova, od vecih troskova samo jednom sam menjao plivajuci zamajac i letvu volana.

Auto nije nista posebno,
nece oduseviti najvece strucnjake - komentatore iz srbije,
ali da je kvalitetan - kvalitetan je.

akustični_šporet

pre 4 godine

Izgledace brutalno ali problem su cene Skode koje su iz godine u godinu sve vece. Svojevremeno ja sam svoja kola platio 16.500 sad isti posle par godina kosta 18.500€. Zasto???

Zato su sve jaci motori, vise opreme, a i radna snaga sve skuplja.
(Biz, 03. jun 2019 14:00)

Ne bih se slozio sam tim da ima vise opreme. Kupiti 3 cilindra oktaviju za 18k nema smisla. 1.6tdi bi bio dobar izbor samo da mu dodaju 6brzinu.

Milos

pre 4 godine

U pitanju je "ozbiljan" automobil. Naravno, uvek ima mesta za poredjenja, po pitanju kvaliteta i odnosa cena-dobijeno, ali ne vidim potrebu za poredjenja tipa da li je dobar kao VW. Škoda jeste njihov proizvod 99%, razlika je u nekim tehničkim rešenjima koja nisu na nivou VW, izolaciji, ili multimediji. Zato i košta 10% manje. Meni lično To ne predstavlja problem, ni ti nečije mišljenje šta vozim. Sve u svemu, izvrstan auto.

pera

pre 4 godine

Far u nabavci moze da kosta 1000e, samo ako je od suvog zlata.
(Cvrc, 03. jun 2019 17:59)
bolje ne pisi ako se u nesto ne razumes. Ovde se ne govori o tim halogenim koje ti imas vec o modernim xenon/led farovima,sa socivina koje prate krivinu itd itd. Dakle 1000e min pa za bmw,audi idu i duplo. Da su od zlata nisu al to su cene

wc

pre 4 godine

Cene skacu jer tehnologija koja se ugradjuje to odredjuje. Pre je far kostao 300 evra a sada je oko 1000 evra. A ima dva komada. Ovo je jedan od primera. Na zalost nas koji smo slabijeg materijalnog stanja.

Akio Toyoda

pre 4 godine

Zasto cene idu gore? Godisnja inflacija je nekih 2% na nivou EU. tako da kumulativno na 10 godina to dodje oko 25%.
Nesto sto je 2009 kostalo 20 000€, samo zbog inflacije kostace 25000€ 2019te.
Plus vise opreme, radari, senzori, kamere, stroziji propisi za izduvne gasove povlace povecano ulaganje u motore, filtere, katalizatore, softver itd...
tako i 20 000€ koje ste imali u banci 2009 recimo sada vrede 15 000 zbog inflacije.

grobar

pre 4 godine

Mogla bi da izgleda malo svezije nego trenutna verzija. Pre restajlinga je izgledala djene djene, ali po meni oni odvojeni prednji farovi samo su odmogli.

@Boris
Cene svih automobila idu na gore jednostavno. Skoro gledam staru epizodu top gear-a. Tek izasao novi type r (svemirac), kaze kosta od 18000. Jel moze sad novi type r za 18 000 da se kupi?

kimi

pre 4 godine

@Biz
Taj odgovor bi trebali da potražite kod svih proizvođača automobila,niko nije imun na to.Cene sve više,a ponude i oprema sve slabiji.

1,5 D-4D

pre 4 godine

Lepo je što prodajni savetnici tojote i skode ovde pokusavaju da opravdaju sumanut rast cena novih modela tih brendova u odnosu na prethodne.
Uostalom, koliko je fabija realno poskupela u septembru prošle godine. Oko 700. A u Ambition paketu je dobila samo LED dnevna svetla. Radio moga dede je ostao. Kao i samo dva air baga u najvišoj opremi, što je ubedljivo dno u Srbiji ne samo u toj klasi.

Marko

pre 4 godine

@Boris
I ostali proizvodjaci dizu cene. Recimo BMW 320d sa solidnom opremom (nista preterano) nije ispod 45.000e. Ko hoce M paket, automatik, kozu, ekrancinu itd, lako dodje do 65.000. Nekada je 730d sa pristojnom opremom toliko kostao.

Jare u mleku

pre 4 godine

Prvo izgleda sasvim ok, bar ovo što se vidi a što se tiče cene automobila, ima nešto što se zove inflacija. 60-ih godina je Mustang koštao, ako se ne varam, ispod 5000 dolara. Jedino čemu pada cena je elektronika i to ono zastarela ali nova je skuplja nego ikad. S10 je premašio 1000e. S3 nije toliko nikad koštao. E sad što sirotinja i dalje živi od iste ili slične plate... I na zapadu je isto. Nemac radio za 4000 maraka, sad mu dali 2000e ali nešto što je koštalo 1000 maraka sad je 750e.

Milos Jovic

pre 4 godine

@Cvrc
Far za motor BMW K1600GT košta preko 1200e, jer farovi na novim automobilima imaju više eletronike i tehnologije nego verovatno auto koji ti voziš. Ne verujem da vredi toliko, alo toliko ga prodaju... Tako da raspitaj se pre nego što nešto napišeš...

NemanjaBB

pre 4 godine

Cene svih automobila idu na gore jednostavno. Skoro gledam staru epizodu top gear-a. Tek izasao novi type r (svemirac), kaze kosta od 18000. Jel moze sad novi type r za 18 000 da se kupi?
(grobar, 03. jun 2019 13:49

18 000 funti..

C i n i k

pre 4 godine

Cinco Duros, 04. jun 2019 14:12)

Pa Skoda (Seat) i jeste VW a onda i Audi samo sto sve inovacije prvo se ugradjuju u maticni brend, VW. Menjac sa 6 brzina prvo je isao u VW a tek posle par godina u Audi i Skodu.
Isto tako sada led farovi,novi infoteiment,prvo u VW pa onda kasnije u Audi i Skodu,Seat..
Skoda je samo stilski,vizuelno Skoda,ustvari je sve VW,isto ko i Audi.
Audi je vizuelno Audi ali je i bukvalno sve od A do Š, VW.
Zato je po meni ok opcija kupiti Skodu,naravno,sad dolazimo i do pitanja finansija,Skoda i Seat su zamisljeni da budu jeftiniji od VW a Audi skuplji,to je psihologija masa kod VW i to im dobro ide,oni prodaju istu stvar samo sa razlicitim bedzevima i to prolazi, cak mnogi pisu kako je VW ili Audi "mnogo" bolji auto od Skode...
Pa kako bolji pobogu kad su isti menjac, motor,vesanje,ista stakla,gume?
Rec je o serijskoj proizvodnji,a ne o manufakturi pa da bi neki mislili da je "mnogo" velika razlika.
Cak sada posto je ista firma,Skodu Kodiak rade u pogonima VW u Nemackoj,dakle nista nisu morali iz VW da menjaju i bukvalno su samo prebacili spoljne limove i nastavilo sklapanje.
To je daklem filosofija masa u VW a onda stvarno neverovatno deluje i da komentatori kuju u zvezde VW ili Audi a kude Skodu ili Seat?
Neverovatno,stvarno.

Veliki brat

pre 4 godine

Pa i Audi A3 1.6 atmosferac je negde 2012. godine ili tako nešto koštao oko 14900€ (akcija za 2008. facelift model iz 2008. godine, pošto se 2012. pojavljuje 3. generacija), i to je bila cena za model sa 3 vrata.

Sada je početna cena za A3 22000€, ali uporedite aktuelni model sa tim, razlika je kao između Golf 4 i Golf 6.

Proizvođači automobila guraju tehnologije i pakete koji se dobro prodaju, bez obzira na veću cenu. Ako bi pravili novi model za istu cenu, ne bi bilo nikakvih značajnih poboljšanja pa niko ne bi kupovao novi auto 10-15 godina, kao što je bilo pre 20-30 godina.

Ovako, izađe jači motor, bolji sistemi bezbednosti, bolje ogibljenje, veći obrtni moment, itd.
Ali, zato i cena ide gore.

Slično kao kod mobilnih telefona, top modeli su sve skuplji je se kod njih gura najnovija tehnologija koja košta više nego najnovija tehnologija pre 10 godina.

Naravno, ne opravdavam takvo ponašanje proizvođača, ali šta je tu je, čim nešto proizvode, znači da ima kupaca.

Na žalost, gledano na ličnom primeru, pre 10 godina sam mogao za keš da kupim telefon od 400€ koji je tada bio među vrhunskim modelima, ali mi je to bilo nenormalno skupo, tj. besmisleno dati toliki novac za telefon. A sad za 400€ od premium brendova imate neki prosečan model kad se tek pojavi na tržištu (ne mislim na varijante sa najmanje memorije, već one sa bar duplo više od minimalne verzije).

Hehe

pre 4 godine

@(pera, 4. jun 2019 05:56)

Pero bogati sine, u NABAVCI taj tvoj fensi far ne kosta vise od 300e, ako i toliko kosta, jedino ako vozis veyrona, za koji nemam predstavu koliko kosta. Druga stvar je sto dileri nabiju cene za one koji su do novca dosli preko noci pa im nije problem da plate po toj ceni ili pak drzavnim firmama i ponekim velikim privatnim, gde racun za "mali" servis kosta preko 30000din, a realno servisera kosta 7-8 hiljada.

Bole

pre 4 godine

Samo nek se ne glupiraju sa ovim duplim farovima kao sto su na ovoj aktuelnoj i duplim potezima za podesavanjima npr brzine ventilatora kao u novij Skali i bice sve ok.

Zoran

pre 4 godine

(Milos, 4. jun 2019 02:16)
Multimedija je potpuno ista u VW i u Skodi. Vecina bitnih sklopova je ista (motor, menjac, vesanje, dosta elektronike i slicno). Ono sto ih razlikuje je kvalitet enterijera i materijala u njemu. Tu su nebo i zemlja auta ista klase ova dva proizvodjaca. E sad da li to vredi razlike u ceni neka svako proceni

C i n i k

pre 4 godine

Zoran, 04. jun 2019 09:13)

Sad bas da su razlike u enterijeru "nebo i zemlja" izmedju VW,Audi i Skode takve,ne bih se slozio uopste. Nzn da li Oktavia ima kozna sedista ali ova aktuelna Octavia i Golf 7 po meni nikakve razlike u stofu,mislim i da su sedista skoro ista, primetio sam i da je u A4 enterijer losiji(po meni) nego u Passat/u B8 recimo,i cak mi je Passat kud i kamo prostraniji.
VW prodaje istu stvar,bukvalno istu stvar samo sa drugacijim bedzevima i tako pokriva skoto sve segmente trzista.
A to da su enterijeri "nebo i zemlja"...preterao si,bas.
Ajde kad bi se rucno pravila i krojila koza,ali ovo sto dolazi iz serijske proizvodnje...

9 0 0

pre 4 godine

Milos, 04. jun 2019 02:16)

Po meni,Octavia je bolja od Golf/a 7,jeste sve isto ali je Octavia sira,ima i veci gepek,dopadljiviji je, bar meni, auto,a kad su u pitanju neke "finese" ...koji auto bolje lezi u krivini na 150...to su gluposti...

1 0 0

pre 4 godine

(priprema za radio®, 03. jun 2019 13:50)

VW menjac sa 6 brzina prvo par godina prodaje samo u VW a tek onda ostali dobiju,Skoda,Seat i Audi.

Cinco Duros

pre 4 godine

Prosto ne verujem da će na kraju ovako dobro da izgleda. Ko će da kupi bilo koji VW ili AUDI koji su skuplji za od 30% pa na više? Pogotovo ako može da "svari" ime i amblem Škoda. Ja ne mogu i imam problem s tim, ali prosto je jače od mene. Biram neke Francuze, koji realno nisu bolji ali šta da radim. Ovo na crtežu sa spoljne strane izgleda bolje od Golfa, Pasata, A3 i A4. Čak je moguća kanibalizacija unutar brenda jer napada i Superb. Evidentno lošiji kvalitet u vešanju, plastici i zvučnoj izolaciji i nije nešto preko čega ne može da se pređe, pogotovo ako izgled, prostorna upotrebljivost i vozne karakteristike zadovoljavaju očekivanja prosečnog vozača.

9 0 0

pre 4 godine

Cvrc, 03. jun 2019 17:59)

Pa vidi,verujem da u ovlascenom toliko kosta 100 % ako je neki Bmw ili MB,a ako je after/market,neka Kina tj.PRC,onda moze naravno i manje..
Al tako sam i ja mislio da je Xenon sijalica iz PRC povoljna kupovina za 15 e,bolja nego u ovlascenom za 80 e, kad ono kad stavis tu xenon iz PRC to je kao svecu da si stavio...

Gross

pre 4 godine

@Marko BMW 320d sa M paketom i sasvim solidnom opremom košta 50-53.000eur. Do dostigneš 65.000 morao bi da stavis sve sto postoji od opreme, računajući i Individual boju, merino kožna sedišta i autopilot sistem.